Provinciale Staten van Noord-Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provinciale Staten van Noord-Holland"

Transcriptie

1 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 81 Haarlem, 13 november 2001 Onderwerp: Reglement ambtelijke bijstand aan statenleden Bijlagen: ontwerpbesluit met toelichting Inleiding Artikel 33 van de Provinciewet geeft aan dat Provinciale Staten moeten regelen op welke wijze er ambtelijke bijstand verleend wordt aan statenleden. 1 Het artikel is blijkens de indertijd gewisselde stukken bij de Tweede Kamerbehandeling vooral bedoeld om te regelen hoe aan minderheden in de Provinciale Staten waaronder verstaan wordt fracties zonder vertegenwoordiger in Gedeputeerde Staten - ambtelijke bijstand wordt verleend. Los van deze overweging schept het vastleggen van spelregels over ambtelijke bijstand een houvast voor ambtenaren en statenleden. De oude Provinciewet, zoals die gold voor 1994 en 1962, kent geen vergelijkbaar artikel. In onze provincie was tot voor kort ook geen schriftelijk vastgelegde regeling. Op 21 november 2000 heeft ons college in overleg met de directieraad tijdens een themaberaad over het onderwerp contacten tussen statenleden en ambtenaren en informatievoorziening van statenleden spelregels vastgelegd. Deze spelregels zijn in juni 2001 aan de leden van uw Staten toegezonden en in het ambtelijk apparaat bekend gemaakt. De toonzetting van de spelregels zoals die door ons college zijn vastgelegd, is bij u verkeerd gevallen, zoals gebleken is bij het algemeen beleidsdebat op 17 september In de vergadering van het seniorenconvent van 8 oktober 2001 is nader gesproken over de vastgestelde spelregels. De fractievoorzitters hebben daarbij vastgesteld dat er in de praktijk geen problemen bekend zijn over het geven van ambtelijke bijstand. Het bezwaar tegen de spelregels ligt vooral in de toonzetting ervan: de regels lijken vooral veel te verbieden in plaats van uit te gaan van het in beginsel verstrekken van ambtelijke bijstand. De griffier heeft daarop toegezegd te zoeken naar een andere verwoording van de spelregels. In de vergadering van het seniorenconvent van 5 november jl. gaven de fractievoorzitters aan akkoord te gaan met een aan hen voorgelegde, door de griffier geconcipieerde, brief waarin de regels anders verwoord zijn. Een ter kennisneming meegezonden conceptreglement over ambtelijke bijstand kreeg bijval van de fractievoorzitters, op die van de SP en ChristenUnie/SGP na, die over het introduceren van een reglement hun aarzelingen hadden. Ter vergadering is ingebracht dat het hier om een opdracht van de wetgever gaat, waarop overigens bij ontbreken ervan, geen sanctie is gesteld. In de vergadering van het seniorenconvent is vervolgens afgesproken dat het reglement aan uw Staten ter vaststelling kon worden aangeboden. Reglement In het Reglement wordt aangegeven wat onder ambtelijke bijstand verstaan wordt: het geven van informatie en deskundig advies door ambtenaren aan statenleden. 1 Artikel 33 Provinciewet: Provinciale staten regelen op welke wijze ambtelijke bijstand wordt verleend aan de leden van provinciale staten.

2 De griffier is, als primair aanspreekpunt van de provinciale bestuursorganen, degene die ambtelijk eindverantwoordelijk is voor het geven van ambtelijke bijstand aan de leden van Provinciale Staten. Uitgangspunt is, dat ambtelijke bijstand verleend wordt aan statenleden. In gevallen waar de griffier meent dat geen bijstand kan of behoort te worden verleend, legt hij het verzoek voor aan Gedeputeerde Staten. De uitzonderingsgronden om ambtelijke bijstand te weigeren, houden verband met strijd met het openbaar belang en met het niet meer in redelijkheid kunnen verzekeren van de goede functievervulling door de ambtenaar of de goede vervulling van de openbare dienst. Het college van Gedeputeerde Staten is bestuurlijk verantwoordelijk voor het geven of weigeren van ambtelijke bijstand, en legt daarover desgevraagd verantwoording af aan Provinciale Staten via de daarvoor gebruikelijke in de Provinciewet vastgelegde regels. In bepaalde gevallen kunnen Gedeputeerde Staten besluiten om informatie te verstrekken onder het opleggen van geheimhouding. In het licht van de gedualiseerde verhoudingen in de nieuwe statenperiode, verdient het aanbeveling de spelregels en het reglement te zijner tijd opnieuw kritisch te bekijken. De werkingsduur van de regeling is daarom gebracht tot de eerste vergadering van Provinciale Staten in nieuwe samenstelling. Communicatie over ambtelijke bijstand Uw besluit over ambtelijke bijstand en de opnieuw geformuleerde spelregels zullen ruim bekend gemaakt worden in de ambtelijke organisatie via een brief van de griffier aan de afdelingshoofden en een publicatie in het bedrijfsblad Op Dreef. Het reglement ambtelijke bijstand aan statenleden, inclusief toelichting, wordt gepubliceerd in het Provinciaal Blad en opgenomen in de provinciale regelingenbank. Voorstel Wij stellen u voor het bijgevoegde ontwerpbesluit vast te stellen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, J.A. van Kemenade, voorzitter. H.W.M. Oppenhuis de Jong, griffier.

3 Besluit Nr. 81 Provinciale Staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten, gelet op artikel 33 van de Provinciewet, besluiten: Vast te stellen de navolgende verordening: Reglement ambtelijke bijstand aan statenleden 2001 Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: ambtelijke bijstand: het geven door ambtenaren van informatie of advies aan leden van Provinciale Staten met betrekking tot onderwerpen die aan de orde gesteld zijn of kunnen worden in vergaderingen van Provinciale Staten of in een van de commissies die op basis van de Provinciewet ingesteld zijn. informatie: gegevens neergelegd in schriftelijke stukken en ander materiaal dat gegevens bevat. advies: het geven van een deskundig oordeel. Artikel 2 1. Een statenlid dat ambtelijke bijstand wenst, kan zich daarvoor rechtstreeks wenden tot de griffier der Staten of door hem aan te wijzen ambtenaren. Van deze aanwijzing wordt aan de leden van Provinciale Staten mededeling gedaan. 2. De griffier of de door hem aangewezen ambtenaren dragen zorg voor de verlening van de bijstand. Artikel 3 Ambtelijke bijstand wordt verleend tenzij: a. het verstrekken van informatie in dat verband strijdig is met het openbaar belang; b. de goede functievervulling door de ambtenaar of de goede vervulling van de openbare dienst niet in redelijkheid is verzekerd bij het voldoen aan het verzoek. Artikel 4 Indien de griffier van mening is dat bijstand op grond van het bepaalde in artikel 3 niet kan worden verleend, of dat, alvorens bijstand wordt verleend, het opleggen van geheimhouding gewenst is, legt hij het verzoek voor aan het college van Gedeputeerde Staten en doet hij daarvan mededeling aan de aanvrager. Gedeputeerde Staten beslissen zo spoedig mogelijk.

4 Artikel 5 1. Indien een statenlid niet tevreden is over de door de griffier verschafte bijstand, kan hij dit voorleggen aan Gedeputeerde Staten. Dit college beslist zo spoedig mogelijk. 2. Indien het gaat om bijstand door een van de door de griffier aangewezen ambtenaren, legt hij het geval eerst voor aan de griffier. Artikel 6 De griffier of de aangewezen ambtenaren geven van de door hen mondeling of schriftelijk verstrekte informatie en advies kennis aan de desbetreffende portefeuillehouder. Artikel 7 Degene die bijstand verleent, kan door het statenlid dat daarom heeft verzocht niet worden verplicht tot geheimhouding. Artikel 8 In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslissen Provinciale Staten. Artikel 9 Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2002 en vervalt op de dag voorafgaande aan de eerste vergadering van Provinciale Staten in nieuwe samenstelling. Haarlem, 10 december 2001 Provinciale Staten voornoemd, M.A. Wildekamp, voorzitter. H.W.M. Oppenhuis de Jong, griffier.

5 Toelichting Algemeen Dit is een interne regeling die uitsluitend bedoeld is voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie in Noord-Holland. In deze regeling staat centraal de wijze waarop en de grenzen waarbinnen ambtelijke bijstand verstrekt wordt op verzoek van leden van Provinciale Staten. De Provinciewet schrijft voor dat er een dergelijke regeling moet zijn in artikel 33: Provinciale staten regelen op welke wijze ambtelijke bijstand wordt verleend aan de leden van provinciale staten. Artikelgewijs Artikel 1 Het begrip informatie heeft dezelfde betekenis als in de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Artikel 2 Bij het aanwijzen van de centrale functionaris bij het inwinnen van informatie en advies door statenleden is de Provinciewet gevolgd. In artikel 100 wordt de griffier aangemerkt als het primaire aanspreekpunt voor leden van Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten, commissaris van de Koningin en commissies. De griffier kan anderen aanwijzen om zorg te dragen voor verlening van de bijstand. Bij afwezigheid van de griffier treedt de loco-griffier in diens plaats. Het spreekt voor zich dat bij de leden van Provinciale Staten bekend behoort te zijn tot wie men zich moet wenden. Artikel 3 Gedeputeerde Staten hebben een inlichtingenplicht op grond van artikel 167 van de Provinciewet. Het enige criterium om de Staten informatie te onthouden, is strijd met het openbaar belang, genoemd in dat artikel. In eerste instantie beoordeelt de griffier der Staten of er grond is om te weigeren informatie te verstrekken. Het recht op informatie van de Staten gaat verder dan de Wob toestaat. Wel kan ervan worden uitgegaan dat, indien de Wob niet aan verstrekking in de weg staat, het openbaar belang dat evenmin doet. Het omgekeerde gaat echter niet op. Indien de Wob aan verstrekking in de weg staat, kan informatie onder geheimhouding worden verstrekt. Artikel 4 De uiteindelijke beslissing over het niet verlenen van ambtelijke bijstand is voorbehouden aan het college van Gedeputeerde Staten. Uiteraard kunnen Provinciale Staten via de gebruikelijke weg het college van Gedeputeerde Staten verzoeken hierover verantwoording af te leggen. Op grond van een in de Wob genoemd belang of om andere redenen kan het gewenst zijn om geheimhouding ingevolge de Provinciewet op te leggen. Artikel 5 Wanneer naar de mening van het statenlid op onvoldoende wijze aan haar of zijn verzoek om bijstand gehoor wordt gegeven, kan de zaak aan een functioneel hogere instantie worden voorgelegd: voor wat betreft de griffier der Staten aan het college van Gedeputeerde Staten, voor wat betreft anderen aan de griffier der Staten. Artikel 6 Het is van belang dat de betrokken portefeuillehouder op de hoogte is van door het ambtelijk apparaat verstrekte informatie, advies of bijstand. Hij kan dan in principe niet voor

6 verrassingen komen te staan als gevolg van een kennisachterstand ten opzichte van het lid van Provinciale Staten. Uiteraard heeft dit slechts betrekking op de zogenaamde politiek gevoelige onderwerpen. Artikel 8 Voor zover er behoefte bestaat aan andere hulp dan die welke valt onder de definitie van de begrippen informatie, advies en bijstand moet deze via Provinciale Staten worden gevraagd. Artikel 9 Provinciale Staten stellen in hun eerste vergadering in nieuwe samenstelling in 2003 een nieuwe regeling op de ambtelijke bijstand vast, met medeneming van de dan ingegane wijziging van de Provinciewet, waarbij het provinciebestuur gedualiseerd is. Titel:Vd 81: Reglement ambtelijke bijstand aan statenleden Datum: Nummer:81

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe 2003-55 Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 23 april 2003 - fatale beslisdatum: n.v.t. Voorgestelde status: B-stuk Behandeld

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND Raadsbesluitno. 2010/043/2 VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND, gezien het voorstel van de griffier en de voorzitter van 13 april 2010, raadsvoorstel no. 2010/043/1; gelet

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 12-6-2014 tot 1-9-2014) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2017

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2017 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2017 Hoofdstuk 1 Ambtelijke bijstand Artikel 1 Verzoek om informatie of ambtelijke bijstand 1. Een Statenlid wendt zich tot de

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2016

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2016 Werkversie De artikelen 33 en 151a van de Provinciewet bevatten bepalingen die relevant zijn voor ambtelijke bijstand en fractieondersteuning. De Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

Nadere informatie

Gelet op artikel 33, eerste lid en artikel artikel 167, derde lid van de Provinciewet;

Gelet op artikel 33, eerste lid en artikel artikel 167, derde lid van de Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten van Seniorenconvent Vergadering September 2014 Nummer 6732 Onderwerp Wijziging Verordening ambtelijke bijstand aan leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

VERORDENING AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIE- ONDERSTEUNING PROVINCIE LIMBURG 2010

VERORDENING AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIE- ONDERSTEUNING PROVINCIE LIMBURG 2010 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2010 NR.: 13 (GEWIJZIGD) Officiële naam regeling: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2010 Citeertitel: Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

S T A T E N V O O R S T E L

S T A T E N V O O R S T E L S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 april 2005 Nummer PS : PS2005BEM10 Dienst/sector : Statengriffie Commissie : BEM Registratienummer : 2005psu000022i Portefeuillehouder : subcommissie voor de jaarrekening

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur;

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 (artikel 33 Gemeentewet) Gemeente Etten-Leur 1 GEMEENTE Maa ETTEN-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; Gelezen het voorstel van de voorzitter

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 Verordening op de ambtelijke bijstand 2009 (raadsbesluit van 17 september 2009) De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. Besluit vast te

Nadere informatie

Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018

Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018 Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. enquête: een onderzoek

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2018

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2018 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Provincie Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Ambtelijke bijstand Artikel 1 Verzoek om informatie of ambtelijke bijstand 1. Een Statenlid wendt zich tot de

Nadere informatie

Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015

Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015 Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015 Vastgesteld door Provinciale Staten bij besluit van 10 juli 2015 (P-15-009) Gepubliceerd op: 20 juli 2015 in Provinciaal

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2011/543

Statenvoorstel nr. PS/2011/543 Statenvoorstel nr. PS/2011/543 Verordening Werkgeverscommissie griffier Datum Inlichtingen bij 21 september 2011 mw. mr.drs. E.H.P. Stolk-Jorink, telefoon 038 499 87 92 e-mail EHP.Stolk-Jorink@overijssel.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 199 14 januari 2016 Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

PROVINCIAAL Blad Jaargang: 2011 nr.: 43

PROVINCIAAL Blad Jaargang: 2011 nr.: 43 PROVINCIAAL Blad Jaargang: 2011 nr.: 43 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd:

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Hoofdstuk II Beschermde monumenten. Monumentenlijst en plaatsing. Provinciale Staten van Noord-Holland;

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Hoofdstuk II Beschermde monumenten. Monumentenlijst en plaatsing. Provinciale Staten van Noord-Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 31 augustus 2010, nr. 2010-48110 tot bekendmaking van de Monumentenverordening Noord- Holland 2010. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; maken overeenkomstig

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015

PROVINCIAAL BLAD. Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 1905 14 april 2015 Regeling Commissie rechtsbescherming provincie Groningen 2015 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen

Nadere informatie

Verordening op de organisatie van de statengriffie Provincie Flevoland 2010'

Verordening op de organisatie van de statengriffie Provincie Flevoland 2010' PROVI NCI E FLEVOLAN D 2011/16 Nummer 1180975 Verordening op de organisatie van de statengriffie provincie Flevoland 2010 Gedeputeerde staten van Flevoland maken gelet op het bepaalde in artikel 136 van

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen:

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen: Raadsvoorstel Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 136/2017 Onderwerp Vaststelling "Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017" Programma Bestuur & Middelen

Nadere informatie

Protocol geheimhouding ex artikel 25 van de Provinciewet 1

Protocol geheimhouding ex artikel 25 van de Provinciewet 1 1 Protocol geheimhouding ex artikel 25 van de Provinciewet 1 Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland en Provinciale Staten van Flevoland stellen, met inachtneming van het bepaalde in artikel 25

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade De raad van de gemeente Kerkrade gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

Bijlage 9. VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002

Bijlage 9. VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002 Bijlage 9 VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002 VNG model voor een Instructie voor de griffier De raad van de gemeente...; Gelet op artikel 107a, tweede lid, van de Gemeentewet; gelezen het

Nadere informatie

Reglement van orde GS. Regeling. Artikel 1. Tijd van vergaderen. Artikel 2. Taak van de voorzitter; vervanging.

Reglement van orde GS. Regeling. Artikel 1. Tijd van vergaderen. Artikel 2. Taak van de voorzitter; vervanging. Reglement van orde GS Regeling Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 18 februari 2003 (Reglement van orde voor de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht 2003) Artikel 1. Tijd van vergaderen.

Nadere informatie

Vertrouwelijke informatie

Vertrouwelijke informatie Vertrouwelijke informatie Aanleiding Over het onderwerp vertrouwelijke informatie en het in beslotenheid vergaderen is op 9 maart jl. gesproken in de commissie Bestuur en Financiën en vervolgens op 16

Nadere informatie

Verordening op de controle commissie en de commissie van voorbereiding van Provinciale Staten

Verordening op de controle commissie en de commissie van voorbereiding van Provinciale Staten PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005/ 84 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 18 november

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 16

Nadere informatie

Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3

Toelichting Verordening op de ambtelijke ondersteuning art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3 Inhoudsopgave Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2 Artikel 1 Informatie 3 Artikel 2 t/m 4 Advies, Bijstand en overige ambtelijke ondersteuning 3 Artikel

Nadere informatie

Weesp - Interne stukken

Weesp - Interne stukken Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 8 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 2 van 8 e eente Ax eesp Adikelgewijze toelichting Artikel 1 De verordening is niet bedoeld om formele barrières op te werpen die

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 37 Haarlem, 23 april 2002 Onderwerp: Deelverordening kwaliteitsverbetering en kadertraining vrijwilligerswerk 2002 Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Vrijwilligers

Nadere informatie

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998;

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998; Besluit Nr. 14 Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende, dat het in het licht van de opstelling van de Regiovisies Ouderenzorg wenselijk is dat de zorgvernieuwing in deze sector wordt gestimuleerd;

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 35

Provinciaal blad 2010, 35 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 35 Besluit van provinciale staten van Utrecht van 28 juni 2010, nr. 2010BEM08 tot wijziging van de Verordening bezwaar, beroep en klachten provincie Utrecht 1996 Provinciale

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 B E S L U I T

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 B E S L U I T 1 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel, Gelezen het voorstel van het presidium d.d. 03-09-2014; Overwegende dat het gewenst is de

Nadere informatie

Reglementen en verordeningen - Verordening rechtsbescherming

Reglementen en verordeningen - Verordening rechtsbescherming Reglementen en verordeningen - Verordening rechtsbescherming (geconsolideerde versie, geldend vanaf 23-11-2006) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling Citeertitel

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening.

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening. Voordracht aan Provinciale Staten Van Subcommissie Bestuur en Middelen Vergadering Mei 2013 Onderwerp Wijziging controleverordening Nummer xxxx 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 november 2001, nummer 29482;

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 november 2001, nummer 29482; pb 76-2001 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 november 2001, nummer 29482; - ter bekendmaking van het besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 10 december 2001, nummer

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. onderzoek: onderzoek als bedoeld in artikel 151a tot en met 151f van de Provinciewet;

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015 Raadsvergadering, 17 februari 2015 Voorstel aan de Raad Nr: 20150217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari 2015 Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 22 Haarlem, 24 februari 2004 Onderwerp: wijziging Deelverordening Molens Noord-Holland 2003 Bijlagen: 2 Hierbij bieden wij u ons conceptbesluit tot wijziging

Nadere informatie

Wijziging verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden

Wijziging verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden Besluit 28/07 B Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 22 juni 2007 Onderwerp Wijziging verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden s-hertogenbosch Provinciale Staten van Noord-Brabant;

Nadere informatie

Gelezen de voordracht van het presidium van 17 november 2014; Gelezen de voordracht van de commissie Z,C&M van 16 februari 2015;

Gelezen de voordracht van het presidium van 17 november 2014; Gelezen de voordracht van de commissie Z,C&M van 16 februari 2015; Provinciale Staten van Noord-Holland Gelezen de voordracht van het presidium van 17 november 2014; Gelezen de voordracht van de commissie Z,C&M van 16 februari 2015; Gelet op artikel 33 van de Provinciewet;

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten De Hoven

Klachtenregeling cliënten De Hoven Klachtenregeling cliënten De Hoven Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting De Hoven b.

Nadere informatie

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002)

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002) Besluit (2002) nummer 9239 De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van de voorzitter van de raad d.d. 17 april 2002, nummer 33; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit:

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van 20 mei 2014 tot vaststelling van het Reglement behandeling bezwaarschriften Zuid-Holland

Besluit van Gedeputeerde Staten van 20 mei 2014 tot vaststelling van het Reglement behandeling bezwaarschriften Zuid-Holland Besluit van Gedeputeerde Staten van 20 mei 2014 tot vaststelling van het Reglement behandeling bezwaarschriften Zuid-Holland Gedeputeerde Staten; Gelet op artikel 82 Provinciewet, in verbinding met artikel

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Werkgeversaspecten dualisering provinciebestuur. Statenvergadering: 2 oktober 2003 Agendapunt: 12 1. Wij stellen u voor: a. de thans geldende Collectieve arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum De raad van de gemeente Renkum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2012; Gelet op artikel

Nadere informatie

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998;

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998; Besluit Nr. 15 Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende, dat het in het licht van de opstelling van de Regiovisies Geestelijke Gezondheidszorg wenselijk is dat de zorgvernieuwing in deze sector

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 10 Haarlem, 13 januari 2004 Onderwerp: wijziging van de Deelverordening stimulering inbouw vuilwatertanks in pleziervaartuigen Noord-Holland 2002 Bijlagen:

Nadere informatie

Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018

Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018 Statuut Statenonderzoeksfunctie provincie Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1 Definities In dit statuut wordt verstaan onder: a. analyse: feitelijke uitleg over een situatie of vraagstuk;

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Gelderland. Nr. 5267 23 september 2016 Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009 Bekendmaking

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : , SG Dossiernummer: K2834

v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : , SG Dossiernummer: K2834 v o o r d r a c h t 22 mei 2019 Documentnummer : 2019-043727, SG Dossiernummer: K2834 Voordracht van het presidium aan provinciale staten van Groningen betreffende benoemen/aanwijzen/voordragen van statenleden

Nadere informatie

GRIF12/006 VASTSTELLEN VERORDENING OP DE VERTROUWENSCOMMISSIE BURGEMEESTERSVACATURE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. Aan de raad, Voorstel

GRIF12/006 VASTSTELLEN VERORDENING OP DE VERTROUWENSCOMMISSIE BURGEMEESTERSVACATURE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. Aan de raad, Voorstel VASTSTELLEN VERORDENING OP DE VERTROUWENSCOMMISSIE BURGEMEESTERSVACATURE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE GRIF12/006 Aan de raad, Voorstel Wij stellen u voor de bijgaande Verordening op de vertrouwenscommissie

Nadere informatie

Verordening interne en externe klachtbehandeling 2015 gemeente Molenwaard

Verordening interne en externe klachtbehandeling 2015 gemeente Molenwaard CVDR Officiële uitgave van Molenwaard. Nr. CVDR366497_1 11 april 2017 Verordening interne en externe klachtbehandeling 2015 gemeente Molenwaard De raad van de gemeente Molenwaard; Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

GEKOMEN 1 6 Kt»" Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van de Verordening advisering planschadeverzoeken Zuid- Holland.

GEKOMEN 1 6 Kt» Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van de Verordening advisering planschadeverzoeken Zuid- Holland. p r HOLLAND ZUID GEKOMEN 1 6 Kt»" 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling XX Afdeling Ruimte en Wonen Registratienummer PZH-2009-139975731 (DOS-2009-0018191) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 71 Haarlem, 9 oktober 2001 Onderwerp: aanpassing gemeenschappelijke regelingen recreatieschappen Bijlagen: Wijziging gemeenschappelijke regeling, inclusief

Nadere informatie

VERTROUWELIJKHEID VAN VERGADERINGEN EN STUKKEN VAN PROVINCIALE STATEN VAN DRENTHE

VERTROUWELIJKHEID VAN VERGADERINGEN EN STUKKEN VAN PROVINCIALE STATEN VAN DRENTHE VERTROUWELIJKHEID VAN VERGADERINGEN EN STUKKEN VAN PROVINCIALE STATEN VAN DRENTHE Assen, 4 juni 2012 - 2 - INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding 1.2 Recht van informatie van PS 1.3 Doel van de notitie

Nadere informatie

BESLUITEN: MANDAATBESLUIT GRIFFIEPERSONEEL 2010

BESLUITEN: MANDAATBESLUIT GRIFFIEPERSONEEL 2010 PROVI NCI E FLEVOLAN D AAR 2011/17 ' Nummer 1180951 Mandaatbesluit griffiepersoneel 2010 Gedeputeerde staten van Flevoland, maken gelet op het bepaalde in artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011.

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende dat het

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Provinciaal blad 2005 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 december 2005, nr. 2005/59635 tot bekendmaking van de Subsidieverordening jeugdzorg Noord-Holland 2006. Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2013

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2013 Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering December 2012 Nummer 6535 Onderwerp Vaststelling van de Legesverordening Omgevingsrecht Provincie Zuid-Holland 2013 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Datum 4 maart 2015 Corr.nr , SG Nummer 16/2015 Zaaknr

Datum 4 maart 2015 Corr.nr , SG Nummer 16/2015 Zaaknr Datum 4 maart 2015 Corr.nr. 2015-09859, SG Nummer 16/2015 Zaaknr. 564010 Voordracht van het Presidium aan Provinciale Staten betreffende de actualisering van een aantal regelingen met het oog op de werkgeversrol

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp 20 september 2012 RA121649 Samenvatting Een vrouw vraagt de gemeente Weesp op 2 november 2011 om een afschrift van stukken

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter.

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter. Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 24 juni 2008, nr. 2008-37944 tot bekendmaking van de deelverordening klimaat Noord-Holland 2008. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 16 Haarlem, 30 januari 2007 Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Bijlagen: Ontwerpbesluit 1. Inleiding. Gedeputeerde Moens is op verzoek van de Commissaris

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling. Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Gemeenschappelijke Regeling. Samenwerkingsverband Noord-Nederland Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland 1 Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de commissarissen van de Koning

Nadere informatie

Klachtenregeling Zorggroep Charim

Klachtenregeling Zorggroep Charim Klachtenregeling Zorggroep Charim Soort document: beleid Versiedatum: 10-03-2017 Evaluatiedatum: 10-03-2018 Aantal pagina s: Vaststel datum: 21-03-2017 Verantwoordelijk leidinggevende:raad van Bestuur

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 9 Haarlem, 25 januari 2002 Onderwerp: Vaststelling van de Deelverordening stimulering inbouw vuilwatertanks in pleziervaartuigen Noord-Holland 2002 Bijlagen:

Nadere informatie

Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland

Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland Verordening schade-advisering ruimtelijke ordening Flevoland Artikel 1: Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder : aanvraag : adviseur: commissie: Besluit: deskundige belanghebbende:

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere BESLUIT:

GEMEENTEBLAD. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere BESLUIT: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere gelet op artikel 52 van de Gemeentewet BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden

Nadere informatie

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting Thuiszorg West-Brabant (TWB); b. raad van bestuur

Nadere informatie

Klachtenregeling Wkkgz

Klachtenregeling Wkkgz Klachtenregeling Wkkgz (gebaseerd op model ActiZ / LOC) Klachtenregeling Wkkgz Tangenborgh 1 Klachtenregeling 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van

Nadere informatie

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015;

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015; 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 2016.28159 23/06/2016 Interne Klachtenregeling 2015 Het college van de gemeente Woensdrecht gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.;

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 [nummer]; gelet

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 6 november 2017 tot vaststelling van de Erfgoedverordening Noord-Holland 2017

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 6 november 2017 tot vaststelling van de Erfgoedverordening Noord-Holland 2017 Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 6 november 2017 tot vaststelling van de Erfgoedverordening Noord-Holland 2017 Provinciale Staten van Noord-Holland; Overwegende dat het in verband met

Nadere informatie

Instructie voor de griffier van de gemeente Maasbree

Instructie voor de griffier van de gemeente Maasbree Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp gemeente

Nadere informatie

Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun

Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 : Algemene bepalingen 1 Artikel 1 : Begripsomschrijvingen 2 Hoofdstuk 2 : Klachtopvang 3 Artikel 2 : Bij wie kan een deelnemer

Nadere informatie

Pb Gedeputeerde Staten van Noord-Holland:

Pb Gedeputeerde Staten van Noord-Holland: Pb 29-2002 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 21 mei 2002, nummer 2002-18839, ter bekendmaking van het besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 13 mei 2002, nummer 37, tot

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling Nourdam Zorg B.V. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder Nourdam Zorg B.V. b. raad

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van Provinciale Staten

Verordening op het onderzoeksrecht van Provinciale Staten PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005/ 83 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 18 november

Nadere informatie

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327,

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Provinciale Staten Vergadering d.d. 23 september 2009 Besluit nr. PS2009-658 PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Gelet op

Nadere informatie

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Klachtenreglement Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Haarlem, december 2012 1 Art. 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 De organisatie: Organisatie die gebruik maakt van de diensten van de Onafhankelijke

Nadere informatie

BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college.

BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere gelet op artikel 52 van de Gemeentewet BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden

Nadere informatie

Statenvoorstel 28/07 A

Statenvoorstel 28/07 A Statenvoorstel 28/07 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 22 juni 2007 Statencommissie : Commissie Bestuur en Middelen, 8 juni 2007 Onderwerp Wijziging verordening rechtspositie gedeputeerden,

Nadere informatie

2015/20372 Betreft Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Schadeschap luchthaven Schiphol

2015/20372 Betreft Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Schadeschap luchthaven Schiphol Schadeschap a v e n Schiphol Voo r Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG HOOFDDORP Datum: 0 6 JAN 2015 Nummer: Afschrift aan: - a-^uj Postbus

Nadere informatie

De Provinciewet en de Rekenkamer

De Provinciewet en de Rekenkamer De Provinciewet en de Rekenkamer HOOFDSTUK XIa. DE BEVOEGDHEID VAN DE REKENKAMER Artikel 183 1. De rekenkamer onderzoekt de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het door het provinciebestuur

Nadere informatie

Procedureverordening tegemoetkoming in planschade gemeente Tiel

Procedureverordening tegemoetkoming in planschade gemeente Tiel Nr. 5a, afdeling SO De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op hoofdstuk 6, afdeling 6.1 'Tegemoetkoming in schade', Wet ruimtelijke ordening (Wro); gelet

Nadere informatie

Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit de vergadering 9 maart 2015: akkoord

Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit de vergadering 9 maart 2015: akkoord Agendapunt 'oor de vergadering van het algemeen bestuur RUD-Drenthe Vergadering van 30 maart 2015 Datum: 18 februari 2015 Opsteller: R.G.J. Derksen (1 Johan Vogelaar, directeur RUD Drenthe Openbaar ja

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente.

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente. De raad van de gemeente.; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet; overwegende dat het van

Nadere informatie

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen;

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen; Nr. 2008-047 Houten, 22 oktober 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland 2015

Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland 2015 RAADSVOORSTEL Datum: 2 december 2014 Nummer: Onderwerp: Verordening vertrouwenscommissie herbenoeming 2015 Voorgesteld raadsbesluit: Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie gemeente Dinkelland

Nadere informatie

De Provinciale Monumentenverordening Noord-Holland 2010 wordt als volgt aangepast:

De Provinciale Monumentenverordening Noord-Holland 2010 wordt als volgt aangepast: Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 28 september 2015, nr. 651194/703346 tot bekendmaking van de Monumentenverordening Noord-Holland 2010. Provinciale Staten van Noord-Holland; Gelet op

Nadere informatie