Met hun werk hebben ze veel vrouwen en mannen geholpen om erectiestoornissen, vroegtijdig klaarkomen, vaginisme en pijn bij het vrijen te genezen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met hun werk hebben ze veel vrouwen en mannen geholpen om erectiestoornissen, vroegtijdig klaarkomen, vaginisme en pijn bij het vrijen te genezen."

Transcriptie

1 Master en Johnson (jaja die 2 waarover het ging in Masters of Sex), onderzochten in de jaren al mannen en vrouwen en kwamen tot een basis-cyclus van opwinding: de seksuele respons cyclus. Het is een lichamelijke en mentale cyclus die mannen en vrouwen doorlopen wanneer ze vrijen en klaarkomen. Het is nog altijd basis-informatie. Even essentieel als de anatomie van het menselijk lichaam. Toentertijd een grote doorbraak. Want zij stelden ook allerlei opwinding- en orgasmestoornissen vast die vandaag nog steeds behandeld worden zoals zij dat toen deden. Heel waardevol wetenschappelijk onderzoek. Pionierswerk eerste klas. Bill Masters koos bewust voor Virginia Johnson als zijn assistente omdat zij diegene was die de vrouwen kon overhalen om mee te stappen in het onderzoek. Het feit ook dat ze als vrouw niet op de achtergrond is gebleven (haar naam staat overal bij vermeld als auteur, hij had haar evengoed als zijn secretaresse kunnen behandelen), is baanbrekend voor die tijd. Ze bekeken seksualiteit wel vanuit een mannelijk standpunt. De man was de norm. De vrouw de uitzondering. Seksualiteit was gericht op voortplanting en klaarkomen. Liefst in een rechte lijn. Met hun werk hebben ze veel vrouwen en mannen geholpen om erectiestoornissen, vroegtijdig klaarkomen, vaginisme en pijn bij het vrijen te genezen. Vandaag kijken we genuanceerder naar die seksuele respons cyclus. Waar Master en Johnson het voorstelden alsof deze cyclus bij mannen en vrouwen gelijk opgaat en een gelijk verloop heeft, kunnen we vandaag vanuit het basismodel verschillende scenario s in kaart brengen. Onderstaande tekening toont wat de mogelijkheden zijn. En waar de kansen liggen in je opwinding en orgasme. Bekijk je vrijen en masturberen eens vanuit deze invalshoek en zie waar jij kan groeien. Het verschil tussen motivatie en goesting. Veel vrouwen klagen over een gebrek aan zin in vrijen. Ik ben er niet van overtuigd dat vrouwen geen zin hebben in vrijen. Iedereen heeft zin, goesting, opwinding. Alleen ben je vaak wel zo druk bezig dat je niet gefocust bent op je opwinding. Ik spreek daarom liever over motivatie.

2 Stel je bent aan het afwassen en je man komt achter je staan en begint je in je nek te kussen. Vaak duwen we hem weg: niet nu. We willen de afwas gedaan hebben, de kinderen moeten nog in bad, de hond moet nog uitgelaten worden, de kattenbak nog ververst, Om dan zin te hebben/ te krijgen is er veel overtuigingskracht nodig. Want de berg van dagelijkse beslommeringen en hindernissen moet overwonnen worden. Die berg van beslommeringen en hindernissen kan wel verkleint worden door motivatie. Wanneer je gemotiveerd bent om te vrijen heb je nog geen bewuste - zin in seks. Maar mocht het passen of mocht het to-do-lijstje er niet geweest zijn, je zou in zijn armen springen. Het is dus niet zo belangrijk om je zin hoog te houden, het is echt niet leuk om de hele dag met zin rond te lopen. Maar je kan wel de hele dag gemotiveerd rondlopen. Dan neem je bijvoorbeeld het vaste voornemen om 2 keer per week echt werk te maken van seks. Dan kan je op een moment dat je niet direct zin voelt, maar er wel tijd is, zeggen: ik ben gemotiveerd om te vrijen. ik wil het graag; doe mij zin krijgen. Hoe geraak je nu gemotiveerd? Heel simpel door regelmatig te vrijen. En positieve ervaringen op te bouwen en te voeden. Dus zorgen dat je zelf ook geniet. En dat doe je door afspraken te maken over waar en wanneer je daar tijd voor vrijmaakt. Klinkt saai en voorspelbaar? Maar dat is het niet. Wanneer de druk wegvalt over het hoe en wanneer, komt er ruimte om te experimenteren. Wanneer je minder vaak vrijt of alleen maar vrijt omdat er nu tijd voor is dan leg je enorm veel druk op jezelf en je partner. Want dan moet je opeens gaan presteren. Het MOET goed zijn want anders was het verloren moeite. Wanneer je vaker vrijt, is er meer ruimte voor falen. Het mag dan al eens wat tegenvallen. Meer ruimte, meer vrijheid, meer voldoening, meer experimenteren, meer spanning, minder sleur, meer voldoening, meer ruimte, Zie je de positieve spiraal? Ja maar mijn motivatie is laag. Ik voel allerlei weerstanden. Ik kan mij niet ontspannen. Ik lig er gespannen bij. Ik vind het niet leuk Ga dan eens terug naar Rommelen en Dromen. Waar liggen je weerstanden. Welke blokkades zitten er nog in de weg om te genieten in het hier en nu? Welke overtuigingen zitten nog in de weg? Voel je niet ontmoedigd omdat je opnieuw moet beginnen. Je wordt gewoon even terug gefloten. De volgende keer zal je de weg naar meer motivatie vlotter afleggen. Maar wanneer de basisblokkades niet zijn opgelost, zal je blijven botsen op een gebrek aan motivatie.

3 Opwinding: sleutel tot magie Mannen en vrouwen kunnen even snel van geen opwinding (0) tot orgasme (10) komen. Gemiddeld kan dat lukken op een 4-tal minuten. De reden waarom de meeste vrouwen trager zijn, is dat ze hun lichaam minder goed kennen en dus niet weten op welke knopje ze moeten duwen. Probeer eens een aantal keren snel klaar te komen. Je hoeft geen druk te leggen, het is geen wedstrijd. Maar hou de gevoelens die komen niet tegen. Voed je opwinding. En observeer wat er in je lichaam gebeurt. Hoe voelt de opwinding? Waaraan merk je dat ze stijgt? Wat is er nodig om ze te doen stijgen? Opwinding is nooit in 1 rechte lijn. De curve geeft die indruk, maar het is altijd een beetje de processie van Echternach. 2 stappen naar voor, 1 naar achter. Observeer vooral het punt net voor een orgasme (point of no return). En geef toe aan je orgasme wanneer het komt. Een volgende stap is dat je bepaald waar je plateau-fase ligt. Meestal is dat tussen 7 en 10 op je opwindingsschaal. Experimenteer hiermee. Durf je je opwinding weer helemaal laten zakken tot 2 of 3. Om ze dan weer op te krikken tot 9? En wat doet het met je om heel erg opgewonden te zijn en niet klaar te komen bewust. In die plateau fase ligt heel veel potentieel. Tijdens die fase bouwen we energie op. Ons lichaam maakt Dopamine et co aan. Daarvan krijgen we energie, creatitiviteit, helderheid, alertheid, Een orgasme brengt oxytocine in je lijf en blust als het waren de dopamine. Dus hoe meer dopamine je kan opbouwen, hoe meer energie je overhoudt na het orgasme. Een korte vrijpartij is dus een ideaal slaapmutsje. Maar wanneer je overdag vrijt, kan je er misschien beter voor kiezen om niet klaar te komen of om lang genoeg in die opwindingsfase te blijven. Experimenteer bijvoorbeeld eens wat een sessie van 20 minuten zonder klaarkomen met je doet. Masturbeer bijvoorbeeld eens net voor je iets creatiefs moet doen of iets waarvoor je in je kracht moet staan.

4 Ik kom ik kom Klaarkomen is de ontlading van de opwinding. Hoe meer je opgewonden bent, hoe straffer je orgasme. Vrouwen komen langer en intenser klaar dan mannen. Voor mannen is het vaak maar een zuchtje. Een vrouw kronkelt, roept, ontlaadt, Vaak zit daar ook de drempel. We willen onszelf zo niet laten zien aan onze partner. Nette vrouwen houden zichzelf in de hand, toch? Wanneer je die overtuiging kan loslaten, zal je pas geweldige orgasmes kunnen ervaren. Dat klaarkomen er uit ziet als een epileptische aanval, is een goed teken. Dat wil zeggen dat je je helemaal laat gaan. En vaak zijn dat beter orgasmes dan die je in stilte ervaart. Blijf jezelf ook stimuleren tijdens het klaarkomen. Zo verleng je het orgasme en haal je er alles uit. Nu even niet Nadat je bent klaargekomen is je clitoris mogelijks even gevoelig. Maar de pret gaat verder. Er is nog je G-spot, je baarmoederhals, je anale sphincter. In tegenstelling tot mannen zakt bij vrouwen de opwinding niet direct tot nul. Mits wat stimulatie ben je in staat om nog een keertje klaar te komen. Zelfs tot een kwartier 30 minuten later kan het zijn dat je nog opgewonden genoeg bent voor een volgend rondje.

5 Ik ontdekte die voor het eerst toen wij vreeën op vrijdagmiddag. Na het eerste rondje vielen we in slaap. Maar wanneer manlief een 20-tal minuutjes later terug voldoende uitgerust was, was ik nog erg opgewonden en kwam ik sneller nog een keer klaar. Meer uitleg over de verschillende soorten orgasmes volgt in de volgende bundel.

Overzicht van de onderzoeksresultaten

Overzicht van de onderzoeksresultaten The Big O-enquête New Business Research In opdracht van Female Secret From Amsterdam Lore Elzinga Januari 2017 Overzicht van de onderzoeksresultaten Intro Het vrouwelijk orgasme onder de loep De meeste

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Niet kunnen klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Niet kunnen klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Niet kunnen klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING. Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL

Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING. Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL Autogene Training DE BASIS VAN AUTOGENE TRAINING Raoul de Bruin WEEK 4.1 OVERWINSLAPELOOSHEID.NL Autogene training Blijf rustig is iets wat je vast wel eens tegen jezelf gezegd hebt in een stressvolle

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Seksualiteit, seksuologie en hiv. Tom Platteau Seksuoloog ITG/Helpcenter

Seksualiteit, seksuologie en hiv. Tom Platteau Seksuoloog ITG/Helpcenter Seksualiteit, seksuologie en hiv Tom Platteau Seksuoloog ITG/Helpcenter tplatteau@itg.be Overzicht van de presentatie Wat is seksualiteit? Hoe verloopt seksualiteit en waar kan het misgaan? Seksualiteit

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar STRESSREDUCTIE METHODE BIJ KINDEREN WAAROM STRESSREDUCTIE Een stressreductie methode kan het kind helpen om nare medische ingrepen, beter te doorstaan. Medische ingrepen horen nu eenmaal bij een ziekenhuis

Nadere informatie

lust LEVEN te leren om open te zijn en complimenten te & je SEKS Fina van de Pol balans van LEVEN is een Fina van de Pol

lust LEVEN te leren om open te zijn en complimenten te & je SEKS Fina van de Pol balans van LEVEN is een Fina van de Pol is een van cadeau GOD Samen praten over seks is eng, want je geeft jezelf bloot. Maar het is ook dapper, want het Fina van de Pol SEKS Fina van de Pol levert veel op. Je lust & je leven helpt je om over

Nadere informatie

Verschil in verlangen

Verschil in verlangen Verschil in verlangen 1 Wat is normaal? Hoe vaak denk je dat mensen samen vrijen in een goede relatie? Twee keer per week, eens in de maand of alleen in de vakantie? Het antwoord op deze vraag zegt iets

Nadere informatie

sochicken - broeden op een leuker leven.

sochicken - broeden op een leuker leven. Steeds leuker worksheet 1 Je leven steeds leuker maken - in kleine stappen Ben je klaar om jezelf een kickstart te geven? Om je leven in een opwaartse spiraal te brengen in kleine, praktische stappen?

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Kom op CBT-er: en nu ook de seks!

Kom op CBT-er: en nu ook de seks! Kom op CBT-er: en nu ook de seks! Ellen Laan, Gz-psycholoog, Seksuoloog NVVS, e.t.laan@amc.uva.nl Reinhilde Melles, Klinisch Psycholoog BiG, VGcT, Seksuoloog NVVS reinhilde.melles@mumc.nl Wat moet een

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Reader. Correcte Kegel Oefeningen Tegen Vroegtijdige Ejaculaties

Reader. Correcte Kegel Oefeningen Tegen Vroegtijdige Ejaculaties Reader Correcte Kegel Oefeningen Tegen Vroegtijdige Ejaculaties Ken jij dit probleem? Kamp jij met het structureel te snel klaarkomen tijdens seks? En zorgt dit ervoor dat je seksleven een neerwaartse

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

De volgende oefeningen geven je een beeld van de huiswerkopdrachten die ik als seksuoloog gaf om dit probleem te helpen op lossen.

De volgende oefeningen geven je een beeld van de huiswerkopdrachten die ik als seksuoloog gaf om dit probleem te helpen op lossen. Terug of Home Te snel klaarkomen (uit computerprogramma) O e f e n i n g e n voor mannen die te snel klaarkomen ------------------------------------------------------- Louis Sommeling. Artikelen van mij

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Vaginistisch reageren

Vaginistisch reageren Vaginistisch reageren 1 Wat is het? Vaginisme wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Probeer je het, dan spannen je bekkenbodemspieren zich onbewust aan.

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

O N D E R Z O E K S R E S U L T A T E N U I T H E T B U I T E N L A N D. Consortium UGent en KULeuven in opdracht van het IWT

O N D E R Z O E K S R E S U L T A T E N U I T H E T B U I T E N L A N D. Consortium UGent en KULeuven in opdracht van het IWT S E K S U E L E D I S F U N C T I E S I N V L A A N D E R E N : W A T K U N N E N W E V E R W A C H T E N A A N P R E V A L E N T I E C I J F E R S V O O R V L A A N D E R E N? O N D E R Z O E K S R E

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

14 Stappen om jouw droom waar te maken

14 Stappen om jouw droom waar te maken 14 Stappen om jouw droom waar te maken Stap 1 Uitstelgedrag overwinnen Uitstelgedrag overwinnen Waarschijnlijk stel je het waarmaken van jouw dromen en doelen uit. Anders had je dit stappenplan niet gedownload.

Nadere informatie

Wervelende. Voorlichtingsshow

Wervelende. Voorlichtingsshow De Wervelende Voorlichtingsshow Introductieles/Omkadering 1. HINTS Doelstelling: Taal en termen kennen. Werkwijze: Om beurten krijgt men een woord in het oor gefluisterd door de begeleider De deelnemer

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Omgaan met een sexprobleem.qxd 20-03-07 11:54 Pagina 5 Inhoud Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Waar hebben seksuele problemen mee te maken?

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

DE SEKSUELE LEVENSLOOP

DE SEKSUELE LEVENSLOOP DE SEKSEE EVENSOOP Aart Beekman Polikliniek Psychosomatische gynaecologie en Seksuologie Keuzevak seksuologie 2008-2009 Psycho-seksuele anamnese Invloed van de persoonlijke geschiedenis op seksuele betekenisgeving

Nadere informatie

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. NEE zeggen tegen je beperkende overtuigingen. Met onderstaande oefening ga je NEE leren zeggen tegen overtuigingen die je beperken. Dit klinkt kinderlijk simpel maar herinner

Nadere informatie

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Op Sense.info vind je allemaal informatie over seks, relaties en hulp bij problemen. Ga naar www.sense.info. In het menu zie je alle onderwerpen. -Klik op MEISJESLICHAAM

Nadere informatie

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren?

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? INDUCTIE Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? Kan je een gele bloem zien? Kan je een blauwe auto zien? Kan je een hond en een kat zien?

Nadere informatie

Zitten zonder te zweven. Mediteren voor beginners 7 meditatie tips

Zitten zonder te zweven. Mediteren voor beginners 7 meditatie tips Zitten zonder te zweven Mediteren voor beginners 7 meditatie tips Mediteren - je weet dat je het eigenlijk zou moeten doen. Voor meer kalmte, liefde en perspectief. Maar het lukt je maar niet. Tot nu -

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer.

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer. Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Bij het stellen van deze vraag aan de vele mensen die ik de afgelopen jaren heb gecoacht, kreeg ik in eerste instantie

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Annemiek de Crom Communicatie 1

Annemiek de Crom Communicatie   1 Annemiek de Crom Communicatie www.annemiekdecrom.nl 1 Ontspanningsoefeningen Het lijkt zo eenvoudig, ontspannen, maar waarom is het dan zo moeilijk? Mensen geven bijna altijd tijdgebrek als oorzaak aan.

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen

Nadere informatie

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf.

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Het boek van Samuel Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Ik voel me schuldig naar mezelf toe dat ik al die tijd in de sekte

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Vaginisme Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Vaginisme Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Vaginisme Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen zijn

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Mijn kat is plots een duivel geworden!

Mijn kat is plots een duivel geworden! GEDRAG Kirsten Meijer is gedragstherapeut voor katten. Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en schrijft regelmatig artikelen over kattengedrag op basis van wetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel)

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel) Voorbeeld van de inhoud van een Kindercoach Traject Reden van aanmelding: Laag zelfbeeld Driftbuien Veelvuldig huilen Moeilijk inslapen en vroeg wakker Te behalen doelen: Een goed slaap-waakritme / ontspannen

Nadere informatie

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7

Inleiding 3. Introductie.. 4. Stap 1: Herken het moment.. 5. Stap 2: Maak een Game Plan.. 6. Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie.. 4 Stap 1: Herken het moment.. 5 Stap 2: Maak een Game Plan.. 6 Stap 3: Visualiseer het moment.. 7 Stap 4: Wees in het hier en nu 8,9 Vervolg 10 2 Inleiding Elke

Nadere informatie

Door: Ester Rooimans M. Postlaan DL Kampen Tel.: reactie?

Door: Ester Rooimans M. Postlaan DL Kampen Tel.: reactie? In beweging komen? Hoe? Nou gewoon, Zo! Door: Ester Rooimans M. Postlaan 75 77 8264 DL Kampen Tel.: 038 3314122 e-mail: emrooimans@home.nl 1 In beweging komen? Hoe? Nou gewoon, Zo! 1. Waarom heb ik dit

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

E-book. De 6 principes van succesvolle gedragsverandering. Mastering Change

E-book. De 6 principes van succesvolle gedragsverandering. Mastering Change E-book De 6 principes van succesvolle gedragsverandering Mastering Change De 6 principes van succesvolle gedragsverandering Door Stefan op de Woerd en Jochem Aubel We hebben allemaal wel eens een poging

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Sales script voor 1 op 1 gesprekken

Sales script voor 1 op 1 gesprekken Sales script voor 1 op 1 gesprekken Word je focus master en word een Focus Master Dit gesprek voer je wanneer iemand interesse toont in je programma. Zorg ervoor dat u zich in een rustige kamer zonder

Nadere informatie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie De voorlichting en begeleiding rondom seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Wat is het? Voor wie is deze folder? Deze folder is geschreven voor mensen

Nadere informatie

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 3

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 3 Sleutels naar mijn Groene Hart Dreamspell code: kin 3 Mijn Brandend Hart Mijn hart brandt van liefde, iedereen kan de vlammen zien De hartstocht doet mijn hart bonzen als de golven van een onmetelijke

Nadere informatie

Even wat opmerkingen vooraf

Even wat opmerkingen vooraf Pagina 1 van 9 Even wat opmerkingen vooraf De oefeningen beschreven in dit onderdeel zijn afkomstig uit het boek 'Zelf je seksuele relatie verbeteren' van Jacques van Lankveld. Ze vormen een zelfstudie

Nadere informatie

SIGNALEN VAN SPANNINGSOPBOUW

SIGNALEN VAN SPANNINGSOPBOUW SIGNALEN VAN SPANNINGSOPBOUW OEFENING WAARDOOR DE PLEGER ZICH BEWUST WORDT VAN DE GRADATIES VAN SPANNING (O.M. DE WOEDE-THERMOMETER ). 1 Doel Het doel is dat cliënten zich bewust worden van variaties in

Nadere informatie

Overloopincontinentie Overloopincontinentie. Ongewild druppelsgewijs urineverlies dat veroorzaakt wordt door een overvolle blaas.

Overloopincontinentie Overloopincontinentie. Ongewild druppelsgewijs urineverlies dat veroorzaakt wordt door een overvolle blaas. Urologie Algemeen: In grote lijnen onderscheiden we drie soorten incontinentie: Stressincontinentie Bij stressincontinentie of inspanningsincontinentie treedt er ongewenst urineverlies op bij bepaalde

Nadere informatie

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten.

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Inhoud Een woordje vooraf 2 Profielen en tips 4 Drilsergeant 4 Schooljuffrouw 7 Beste vriendin 10 Activist

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Judith Webber handout HSP Congres

Judith Webber handout HSP Congres Judith Webber handout HSP Congres 09-11 2018 Deze handout van Judith Webber komt uit haar lezing tijdens het HSP Congres van 2018. Heb je het HSP Congres niet bezocht, dan begrijp je deze handout beter

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

In deze FeelGood Gids:

In deze FeelGood Gids: De FeelGood Gids In deze FeelGood Gids: Waarom heb ik deze FeelGood Gids gemaakt? Pag. 3 Wat heb je vandaag nodig? Pag. 4 Je intentie voor vandaag Pag. 5 Oefening Pag. 6 Back to Basics Pag. 8 Wie zorgt

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Inleiding. Wij hebben ervoor gekozen anxiety te vertalen als spanning en spanningsklachten omdat angststoornis de lading niet helemaal dekt.

Inleiding. Wij hebben ervoor gekozen anxiety te vertalen als spanning en spanningsklachten omdat angststoornis de lading niet helemaal dekt. Inleiding Dit boekje zal je helpen de symptomen van spanning en overpiekeren te herkennen, en het geeft je de tools en technieken om er effectiever mee om te gaan. Het is heel normaal om een bepaalde mate

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Seks, het moet wel leuk blijven!

Seks, het moet wel leuk blijven! Seks, het moet wel leuk blijven! Seksualiteit Het seksuele gevoel, de seksuele gedachte en lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen te praten.

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren,

Nadere informatie

Gedachten, gevoelens en wat je doet

Gedachten, gevoelens en wat je doet hoofdstuk 4 Gedachten, gevoelens en wat je doet Problemen en gedoe horen bij het dagelijks leven. Ouders, vrienden en vriendinnen, verkering, school, werk eigenlijk bijna alles geeft wel eens een keer

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Female Sexual Function Index (FSFI)

Female Sexual Function Index (FSFI) Female Sexual Function Index (FSFI) Subject code: Datum: INSTRUCTIE: Deze vragen gaan over uw seksuele gevoelens en seksuele reacties gedurende de afgelopen 4 weken. Beantwoord deze vragen alstublieft

Nadere informatie

Ont - moeten. www.psysense.be

Ont - moeten. www.psysense.be Ont - moeten www.psysense.be Definitie van relatie Een relatie is iets waarbij je geeft en neemt, je streeft naar een win/win situatie. Je toont een relatie in een gebaar. De gebaren zijn vaak oprechter

Nadere informatie

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven.

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. 11 video s 11 schrijfoefeningen 11 affirmaties 11 inspiratie-quotes SHINEYOURLIGHTNOW.NL Dit is je Flow Dagboek voor de Fuck

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Vroegtijdige zaadlozing: de stop/ start methode

PATIËNTEN INFORMATIE. Vroegtijdige zaadlozing: de stop/ start methode PATIËNTEN INFORMATIE Vroegtijdige zaadlozing: de stop/ start methode Deze oefeningen, ontwikkeld door dr. James Semans, zijn erop gericht je te leren hoe je de hevigheid van je seksuele opwinding kunt

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

INFO. Epilepsie en Seksualiteit

INFO. Epilepsie en Seksualiteit INFO Epilepsie en Seksualiteit INLEIDING In deze folder vindt u informatie over seksuele problemen bij epilepsie, de eventuele behandeling daarvan en praktische tips om seksualiteit te bespreken met uw

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Platform Smith Magenis syndroom 15 november 2014 - Leusden Yvonne Stoots Vanmiddag Seksualiteit Seksuele ontwikkeling Begeleiding bij seksuele ontwikkeling Seksualiteit

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie