Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) Voor kennisgeving aannemen. stukken * Vaststellen van het concept verslag van de Drechtraad op 11 juni 2013.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) Voor kennisgeving aannemen. stukken * Vaststellen van het concept verslag van de Drechtraad op 11 juni 2013."

Transcriptie

1 De voorzitter nodigt de leden van de Drechtraad uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad die op dinsdag 2 juli 2013 in het Stadhuis van Dordrecht (Stadhuisplein 1) gehouden wordt van uur. Let op: gewijzigde aanvangstijd! de voorzitter van de Drechtraad, drs. A.A.M. Brok Concept-agenda Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) 1. Opening 2. Vaststelling agenda en mededelingen 3. Vragenkwartier 4. Ingekomen stukken - Voorstel (1) Voorstel: - Lijst ingekomen Voor kennisgeving aannemen. stukken * 5. Vaststelling concept verslag Drechtraad 11 juni Voorstel (2) Voorstel: - Concept verslag Vaststellen van het concept verslag van de Drechtraad op 11 juni Raadsopdracht en financiering onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden Voorstel: 1. Definitief vaststellen van de raadsopdracht Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden 2. De kosten voor het onafhankelijk onderzoek inclusief inzet van het Service Centrum Drechtsteden (SCD), geraamd op circa ,- euro exclusief BTW, opnemen in de tweede bestuursrapportage van 2013 welke in december 2013 in de Drechtraad behandeld zal worden. - Voorstel (3) - Onderliggende stukken 7. Evaluatie minimabeleid Voorstel (4) Voorstel: - Onderliggende stukken Kennisnemen van de vaststelling door het Drechtstedenbestuur d.d. 15 mei 2013 van beleidswijzigingen als maatregelen om de knelpunten als gevolg van het huidig minimabeleid aan te pakken. Het Drechtstedenbestuur heeft d.d. 15 mei 2013 de navolgende beleidswijzigingen vastgesteld: 1. Ten aanzien van het knelpunt dat de besteedbare middelen van ouders met oudere kinderen niet toereikend zijn voor de basiskosten: 1.1 Verhogen van de vergoeding SMS Kinderfonds voor ouders met kinderen op de middelbare school met 45 per kind per maand. 2. Ten aanzien van het knelpunt dat de besteedbare middelen van minima weinig ruimte laat voor participatie: 2.1 Compensatie eigen bijdrage kinderopvang ook voor werkenden met een inkomen tot 110% WML. 2.2 Vergoeding reiskosten uitstroom werkenden onder de 110% WML. 2.3 De doelgroep bonus vrijwilligerswerk uitbreiden door: a. de inkomensgrens op te hogen naar 110% WML; b. beide partners van een echtpaar in aanmerking te laten komen voor een bonus; c. mensen met een gedeeltelijke arbeidsontheffing ook in aanmerking te laten komen voor de bonus. 2.4 Met meer ziektekostenverzekeraars collectieve arrangementen afsluiten. 2.5 Maatregelen bronheffing. 2.6 Onderzoek collectieve inkoop duurzame energie. 3. Ten aanzien van het bereik onder minima, een aantal acties te

2 concept-agenda Drechtraad d.d. 2 juli 2013 Pagina 2 Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) ondernemen om dit bereik te vergroten, in het bijzonder: a. met meer ziektekostenverzekeraars collectieve arrangementen afsluiten; b. preventief budgetbeheer en begeleiding voor mensen die hun financiën niet kunnen beheren; c. versterking aansluiting A-team in regio op bestaande structuren; d. optimalisering bestandsvergelijking; e. halfjaarlijkse papieren nieuwsbrieven; f. lokale acties. De agendapunten 8, 9 en 10 worden als één integraal onderwerp behandeld uur Eerste termijn (maximale spreektijd: 10 min.): - Lokale partijen - CU/SGP - PvdA - VVD - CDA - D66 - Groen Links Overige fracties (gezamenlijk overige fracties 10 min.) (mogelijkheid van sprekers namens gemeenteraden) uur Schorsing uur Spreektijd portefeuillehouder(s) uur Tweede termijn (maximale spreektijd: 4 min.) uur Schorsing uur Spreektijd portefeuillehouder(s) uur Schorsing en beraad stemverklaringen en stemmingen Afspraak gemaakt in de Agendacommissie van 23 januari 2013: De volgende van de algemene beschouwingen is naar grootte van de partijen worden vormgegeven. Tevens zullen in de 1 e termijn interrupties mogelijk zijn, zodat de 3 e termijn is komen te vervallen. 8. Concept-Jaarstukken Gr Drechtsteden Voorstel (5) Voorstel: - Onderliggende stukken 1. Kennis nemen van: 1. het accountantsverslag; 2. de reactie van het Drechtstedenbestuur op het accountantsverslag; 3. het advies van de Cliëntenraad WWB Drechtsteden; 4. de reactie van de portefeuillehouder sociaal op het advies van de CWD. 2. Vaststellen van: 1. de concept-jaarstukken 2012; 2. de resultaatbestemming zoals voorgesteld; 3. de afrekening met de gemeenten zoals gespecificeerd. 9. Eerste Bestuursrapportage Gr Drechtsteden Voorstel (6) Voorstel: - Onderliggende stukken 1. Vaststellen van de 1e burap GrD Vaststellen van de voorgestelde begrotingswijzigingen. 3. Vaststellen van de voorgestelde gemeentelijke bijdragen. 10. Concept-Primaire begroting Gr Drechtsteden Voorstel (7) Voorstel: - Onderliggende stukken Vaststellen van: 1. de concept begroting 2014 en de meerjarenraming 2015 tot en met 2017; 2. de gemeentelijke bijdragen voor 2014.

3 concept-agenda Drechtraad d.d. 2 juli 2013 Pagina 3 Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) 11. Rondvraag en sluiting * Zie de meest recente lijst van ingekomen stukken op Aanmelden als spreker De leden van de Drechtraad die bij een onderwerp in eerste termijn het woord willen voeren dienen zich tot een kwartier voor aanvang van de vergadering aan te melden bij de coördinerend griffier met vermelding namens wie zij spreken. Aan de hand van de aanmeldingen van sprekers kan bij de vaststelling van de agenda geschoven worden met de benodigde tijd per agendapunt. De leden van de Drechtraad die zich niet hebben aangemeld voor de eerste termijn kunnen alleen in tweede termijn reageren op de woordvoerders in de eerste termijn en geen nieuwe punten inbrengen. Technische vragen vooraf Over alle onderwerpen van het programma van de Drechtstedendinsdagavond kunnen tot een week voor de Drechtstedendinsdag technische vragen worden gesteld via het adres regiogriffie@drechtsteden.nl. Deze worden uiterlijk een dag voor de Drechtstedendinsdag via Bureau Drechtsteden beantwoord. Aanlevering moties en amendementen In verband met een goed verloop van de vergadering wordt u gevraagd digitale teksten van moties (en/of amendementen) op de Drechtstedendinsdag voor uur aan de coördinerend griffier via het adres regiogriffie@drechtsteden.nl beschikbaar te stellen, zodat deze klaargemaakt kunnen worden voor projectie en vermenigvuldiging. Vragenkwartier Hiervoor kunt u zich tot 5 minuten voor de aanvang van de Drechtraadvergadering aanmelden bij de coördinerend griffier. Spreekrecht carrouselvergadering Na de opening van de carrouselvergadering kunnen burgers elk gedurende maximaal 5 minuten per persoon en met een maximum van 30 minuten voor alle insprekers in totaal, het woord voeren over onderwerpen die op de agenda staan voor die vergadering van de carrousel en, desgewenst, over andere onderwerpen, voor zover de maximale tijd voor de vergadering dat toestaat. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken meldt dit tenminste één dag voor de datum van de carrouselvergadering aan de coördinerend griffier via regiogriffie@drechtsteden.nl. Onderwerpen waartegen door sprekers beroep of bezwaar is aangetekend en benoemingen zijn van het inspreekrecht uitgezonderd.

4 Bijlage 1 VOORSTEL DRECHTRAAD 2 juli 2013 Datum Steller Telefoonnummer 12 juni 2013 A.A. de Klerk-Faro a.de.klerk@drechtsteden.nl Onderwerp Ingekomen stukken Voorstel Voor kennisgeving aannemen. Toelichting op het voorstel De ingekomen stukken worden meteen na ontvangst op de website geplaatst. Op de maandag vóór de Drechtraad wordt de lijst afgesloten om uur, waarna de lijst met andere na te zenden stukken op de maandag vóór de Drechtraad via de mail wordt toegezonden. Hiermee wordt bereikt dat stukken die tot kort voor de Drechtraad binnenkomen, nog ter kennis van de Drechtraad worden gebracht. Raadsinformatiebrieven van het Drechtstedenbestuur worden als ingekomen stuk verwerkt. Wel wordt hiervan direct per mail een melding naar de leden en plaatsvervangende leden van de Drechtraad gezonden. Tevens ontvangen de griffiers dit bericht, zodat zij op de gebruikelijke wijze hun raadsleden kunnen informeren. Onderliggende stukken Lijst met ingekomen stukken (laatste versie is te vinden op stukken Drechtraad/2013).

5 Bijlage 2 VOORSTEL DRECHTRAAD 2 juli 2013 Datum Steller Telefoonnummer 12 juni 2013 A.A. de Klerk-Faro a.de.klerk@drechtsteden.nl Onderwerp Concept-verslag van de Drechtraad van 11 juni 2013 Voorstel Vaststellen van het concept-verslag van de Drechtraad van 11 juni Onderliggende stukken Concept-verslag van de Drechtraad op 11 juni 2013.

6 Concept verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 11 juni 2013 Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht 1. Opening De voorzitter: Dames en heren, welkom vanavond bij uw Drechtraad. Ik wil uw aandacht vragen voor het volgende. We krijgen eerst een filmpje. Dit filmpje heeft men op de tweede congresdag laten zien als impressie op de eerste congresdag van het VNG-congres. Een aantal van u was ook bij dit congres aanwezig. Voor de mensen die nooit bij een VNG-congres geweest is, is het misschien aardig om te zien wat dit congres zoal betekent. Ik hoop dat u volgend jaar in groten getale aanwezig zult zijn bij dat congres als het hier in de Drechtsteden plaatsvindt. We verwachten tussen de 2500 en 3000 mensen, hopelijk ook uit veel gemeenten met veel nieuwe raadsleden. Het zal het eerste congres zijn na de verkiezingen van 19 maart Ik meld u dat het Drechtstedenbestuur er alles aan zal doen om het goed verdeeld, ook vanuit de inhoud, plaats te laten vinden in heel de regio en het ook samen met het bedrijfsleven vorm te geven en nadrukkelijk met een rendement voor de locale- en regionale economie. Die moeten ook het voordeel van een dergelijk groot evenement ervaren. Dat zal onze insteek zijn. Nogmaals, ik reken op uw ambassadeurschap maar ook op uw aanwezigheid. De vergadering is geopend. Berichten van verhindering: Alblasserdam: F.C. de Gier, T. Stam Dordrecht: J.E.T.M. van Dongen zij wordt vervangen D.T. van Antwerpen, D Pols hij wordt vervangen door I. Koenen, H.J. Tazelaar hij wordt vervangen door H.J. Romijnsen H.I.-Ambacht: C.H. Don hij wordt vervangen door M.N.P. Vogelaar, J.C.W.H. Groos Papendrecht: A. de Graaf Sliedrecht: C.N. de Jager hij wordt vervangen door T.C.C. den Braanker, W.J. Dunsbergen, L. van Rekom Zwijndrecht: H.W. Pasveer hij wordt vervangen door M.M. Schenkel Drechtstedenbestuur: T.A. Stoop De voorzitter: Ik meld u ook dat voor het eerst in ons midden aanwezig is collega Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht. De heer Schrijer is op 27 mei in deze zelfde ruimte onder feestelijk gesternte geïnstalleerd tot burgemeester van de gemeente Zwijndrecht. Welkom in uw eigen huis. U bent enthousiast begonnen met veel energie en u heeft aangegeven veel voor de regio te willen betekenen. U bent meer dan van harte welkom. We hopen erop dat u de komende tijd vaak op de Drechtstedendinsdag aanwezig zult zijn en ook uw actieve bijdrage zal leveren. 2. Vaststelling agenda en mededelingen De voorzitter: Er is een amendement binnengekomen dat wellicht ingebracht zou kunnen worden bij agendapunt 6. Dat wachten we even af. Dit amendement is op 5 juni naar de Drechtraad verstuurd. Er zijn geen verdere mededelingen. De agenda wordt vastgesteld. 3. Vragenkwartier De voorzitter: Wie wenst er een vraag te stellen? Niemand. 4. Ingekomen stukken De voorzitter: Hier heeft de heer Boersma van de regiofractie SGP/ChristenUnie zich voor aangemeld. De heer Boersma: Dank u wel voorzitter. Ik wil een vraag stellen over de raadsinformatiebrief die gaat over de evaluatie van het minimabeleid. Ik stel die vraag namens de CU/SGP regiofractie. We hebben gelezen dat bij ongewijzigd beleid in 2013 een overschot op het budget van het minimabeleid verwacht wordt van 1,3 miljoen euro. Er worden in dit stuk voorstellen gedaan voor beleidswijziging om die ruimte op te vullen. Hier zouden wij graag in Carrouselverband met de portefeuillehouder en met de andere fracties over in gesprek komen. Aan de ene kant omdat wij graag wat willen vinden van dat nieuwe beleid en aan de andere kant omdat ons reacties bereiken dat de huidige regels wel heel stringent toegepast worden, zodat je niet komt tot het volledig benutten van beschikbare middelen. Ik zou dit graag via u willen doorgeleiden naar de Agendacommissie om dit als een bespreekstuk op de eerstvolgende Carrousel te plaatsen.

7 pagina 2 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 De voorzitter: Dat is formeel niet de route, maar materieel en informeel mag bijna alles hier. De voorzitter van de Agendacommissie, de heer Loos, hoort wat uw wens is. Dat betekent dat dit geuit zal worden in de Agendacommissie. Ik weet haast wel zeker dat de Agendacommissie zich geïnspireerd zal weten door uw opmerking hier. Zij doen de agenda. Mag ik het zo naar de heer Loos doorgeleiden? De portefeuillehouder wil wat zeggen. Portefeuillehouder Van de Burgt: Voorzitter, ik denk dat de heer Boersma in de motivatie die hij geeft de urgentie legt om deze aanvulling op het minimabeleid ook te doen. Ik zou willen voorstellen dat wij de maatregelen die wij daarin willen treffen, wel in werking zetten, anders duurt het weer een periode voordat wij ze in werking kunnen zetten. Dat betekent dat wij een aantal effectieve inzetten naar de doelgroep niet kunnen maken. Ik zou u willen verzoeken om, vooraf aan de bespreking, toch ze in werking te mogen zetten. Het is een vreemde vraag, maar ik wil de vraag toch stellen. De heer Van Verk: Ik begrijp de vraag en ik zou de vraag willen ondersteunen omdat het hier een verruiming betreft van het minimabeleid, maar procedureel vind ik de vraag raar. Het is niet de eerste keer dat wij geconfronteerd worden met maatregelen die wij achteraf moeten bekrachtigen. Principieel heb ik er moeite mee. Ik wil het DSB willen vragen ervoor te zorgen dat dit in het vervolg niet meer gebeurt zodat we niet achteraf iets bespreken wat eigenlijk al bedisseld en besloten is. De voorzitter: Het woord 'bedisselen' is iets wat in het vocabulaire van het DSB niet voorkomt. De heer Boersma vroeg, naar aanleiding van de lijst van ingekomen stukken, niet anders dan om dat door te geleiden naar de Agendacommissie om het daar te bespreken. Dat was uw verzoek. De heer Boersma: Mijn verzoek is concreet om dit te agenderen op de eerstkomende Carrousel. Ik zie ook wel het probleem dat de eerstkomende Carrousel pas na de zomer is. Ik begrijp het verzoek van de portefeuillehouder wel, maar tegelijkertijd voel ik mij, net als de heer Van Verk, wel een beetje ongemakkelijk bij en ongelukkig mee, ook al omdat het niet alleen gaat om het niet alleen gaat om het instellen van nieuw beleid. Het punt dat ik aandroeg is hoe ga je ermee om, hoe interpreteer je regels, hoe stringent doe je dat. Er bereiken ons signalen dat het wel heel stringent gebeurt. Daar wil ik graag met de portefeuillehouder over in gesprek willen. Als dat niet anders kan dan na de zomer, dan moet het maar na de zomer. Mevrouw De Klerk: Daar sluit GroenLinks zich bij aan. Wij begrijpen de noodzaak. Maar ik kan mij voorstellen dat als je nu een aantal punten in werking stelt, het wel erg lastig wordt om straks te zeggen dat wij dat graag op een andere manier gezien hadden. Ik begrijp uw verzoek, maar in het belang van dit thema is het belangrijk dat het besproken wordt. Mevrouw De Smoker: Daar sluit D66 zich bij aan. De voorzitter: Het wordt besproken, dat is duidelijk. Maar nogmaals, uw verzoek is niet om een maatregel niet door te laten gaan. Uw verzoek is om het te bespreken. Daar kan in voorzien worden. De heer Loos: Het is raar dat een bestuurder vraagt om een maatregel wel te mogen toepassen terwijl hij het ons meldt in een raadsinformatiebrief. Als hij die toestemming wil hebben, dan moet hij een voorstel sturen. Dan kunnen wij daar ja of nee tegen zeggen. Maar niet een brief waarin dingen staan. En als wij dat willen bespreken, roepen 'maar ik wel wat erin staat, doorvoeren'. Dan had het een besluit moeten zijn. De voorzitter: We gaan het concreet opzoeken. Ik zie op de lijst Ingekomen stukken dat het gaat over de raadsinformatiebrief Evaluatie van het minimumbeleid. Ik wil even kijken naar het dictum zoals het staat in de raadsinformatiebrief. Het gaat hier over een raadsinformatiebrief die een evaluatie is, maar die inhoudelijk ook een wijziging is van het bestaande beleid, daaruit voortkomend, wat de heer Loos ook opmerkte. We kunnen verschillende dingen doen. U gaat daarover. Als u zegt dat het besproken moet worden, betekent het dat de invoering van de inhoud pas kan plaatsvinden als het formeel bekrachtigd wordt. Dat betekent dat u dat pas kunt doen, als u daarover gesproken heeft. Ik probeerde zojuist aan te sluiten bij de formulering van de heer Boersma. Hij wil er wel over praten, maar wat hem betreft behoeft het geen opschortende werking van het voorstel zoals het was. Ik zie de heer Boersma 'ja' knikken. De heer Loos heeft wel gelijk dat in een raadsinformatiebrief het formeel niet zo hoort te zijn dat je komt tot beleidswijzigingen. Mag ik u toch vragen, in het belang van het inhoudelijk punt waar het om gaat, om daar de pragmatische weg in te kiezen? Ik doe u de belofte om in het vervolg een voorstel niet via dit format zo door te geleiden. Mevrouw Burger: Dank u wel, voorzitter. Waarbij dan vanuit de VVD fractie het dringende verzoek dat onderzocht wordt hoe het mogelijk is dat raadsbesluitvorming via een raadsinformatie komt en dat dit in de toekomst echt niet meer gebeurt. De voorzitter: Dat kan dus niet. Het is een omissie van onze kant. Het behoort niet zo te gaan.

8 pagina 3 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 Mevrouw De Klerk: Voorzitter, ik wil dan wel namens GroenLinks de ruimte creëren dat, op het moment dat wij andere wijzigingen of toevoegingen tegenkomen, er serieus naar geluisterd wordt en dat het opgepakt kan worden. De voorzitter: U heeft altijd het recht van amendement en wijzigen van voorstellen. De heer Van Verk: Ja voorzitter, maar dan moet er wel sprake zijn van een voorstel en hier is sprake van een raadsinformatiebrief. Het is echt heel verwarrend aan het worden. De voorzitter: Ja, daarom moeten we het niet verwarrender maken. Ik stel het volgende voor. Wij hebben donderdag een bestuursvergadering. Wij kijken dan in voorstellende zin of wij de raadsinformatiebrief kunnen transformeren tot een concreet voorstel waar de Agendacommissie over kan besluiten voor de eerste bijeenkomst na de zomer. Maar de inhoud van deze raadsinformatiebrief heeft daarmee geen opschortende werking en de inhoudelijke voorstellen kunnen dan doorgevoerd worden. Dan heeft u uw voorstel. Want u moet op basis van een voorstel kunnen praten in de Agendacommissie en daarna. En dan wordt op inhoud datgene gedaan wat in de evaluatie staat. Ik denk dat ik dan alles op een goede manier samen laat komen. De heer Van Verk: Ik begrijp uw streven om alles op een goede manier samen te laten komen. En daar waar er sprake is van een verruiming van het minimabeleid, staan wij er voor 200% achter. Maar mijn gevoel zegt dat wat wij nu doen bijna onrechtmatig dreigt te worden. Er zullen maatregelen uitgevoerd worden die niet bekrachtigd zijn door de Drechtraad, omdat er feitelijk geen voorstel is geweest. Ik heb het gevoel dat dit niet goed gaat. De voorzitter: Het is zo dat als u akkoord bent met de formulering zoals u dat kiest, daarmee instemt als Drechtraad. Het kan dan nooit onrechtmatig zijn. Het probleem hier is dat er naar aanleiding van de ingekomen stukken een opmerking wordt gemaakt. Daar zegt de portefeuillehouder iets van. En terecht worden er opmerkingen gemaakt dat het in een verkeerd format gegoten is. Daarin probeer ik tegemoet te komen om het een door te laten gaan en recht te doen aan het inhoudelijke debat. Ik denk daarbij, los van het ongenoegen dat er is over de procedure, dat u daar allen een goed gevoel bij kan hebben en het recht doet aan de inhoud. Zullen wij dat leidend laten zijn? Mevrouw Burger: Voorzitter, volgens mij hebben wij het hier niet over gevoelens, maar hebben wij het hier over procedures. Ik wil er toch dieper op ingaan. In de werkgroep Toekomst van de Drechtsteden hebben wij nadrukkelijk steeds over bevoegdheden gesproken. Dit is een knap staaltje van hoe het niet moet, met complimenten aan de heer Boersma voor zijn alertheid. Wij als raadsleden worden geacht om enig inzicht te hebben in waar de bevoegdheden liggen en zeker die van de raadsleden. Als nu vanuit de ambtelijke organisatie en het bestuur men niet in staat is om een raadsvoorstel voor te bereiden, maar dit door middel van een raadsbrief hier neer te leggen, en vervolgens, zonder de boel te willen frustreren, maar eigenlijk via de achterdeur, een voorstel erdoor heen jaagt waar je dan over drie maanden misschien eens over kan spreken, vind ik eigenlijk schandalig. De voorzitter: Ik ga mijzelf niet herhalen. Ik heb een heel inhoudelijk voorstel gedaan. Wie is tegen het voorstel zoals ik het juist formuleerde. Mevrouw De Smoker: Is het niet mogelijk om het voorstel zoals wij dat moeten krijgen, voor de Drechtraad van juli te ontvangen om daar een klap op te kunnen geven. Je zou anders nu iets goed keuren wat ik niet geheel tot mij heb genomen. Dat voelt niet prettig. De voorzitter: Wat u verzoekt, dan kan, omdat donderdag in het bestuur dit voorstel bekrachtigd wordt. Daarna kan het naar u toe gestuurd worden en dan kunt u dat op 2 juli niet alleen bekrachtigen, maar u kunt er dan ook iets van vinden. Het probleem is wel dat u dat altijd eerst in een commissiebehandeling gehad wilt hebben. Ik kan u beloven dat het voorstel dat u voorstelt, donderdag direct na behandeling in het DSB naar u toe te sturen. Daar kan in voorzien worden. Mevrouw De Smoker: Goed, dan besluiten wij nu niets. Dank u wel. De voorzitter: Als u wenst om de procedure boven het inhoudelijk voorstel van de heer Boersma te laten gaan, dan gaat u daarover. De heer Boersma: Begrijp ik goed dat u daarmee ook het voorstel doet om dit onderwerp in de eerstkomende Drechtraad meteen aan de orde te laten komen? Is dat wat u ook voorstelt? De voorzitter: Nee, dat kan ik niet besluiten, want daar gaat de Agendacommissie over. De heer Boersma: Ik zeg niet dat u dat u dat besluit, maar ik vraag of u dat voorstelt. Is dat ook uw voorstel? De voorzitter: Nee, de voorzitter van de Agendacommissie hoort uw wens in de Agendacommissie en gaat over de agendering voor 2 juli.

9 pagina 4 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 De heer Boersma: Ik vind nu dat u het nu zelf een beetje moeilijk maakt, met alle respect, meneer de voorzitter. Als de oplossing is, dat misschien de portefeuillehouder een aantal weken kan wachten, maar niet maanden en als de oplossing is dat wij het daar met elkaar over kunnen hebben in deze raad, over een paar weken, dan kan ik er ook mee leven. De voorzitter: U probeert mij iets te ontlokken dat in strijd is met wat ik daarnet heb gezegd. Ik heb zojuist gezegd dat de Agendacommissie over de agendering gaat. De wens is gehoord. De Agendacommissieleden zitten hierbij. Wat ik gezegd heb is dat aanstaande donderdag het besluit genomen kan worden door het bestuur omdat er dan een nieuw voorstel ligt. De heer Lichtenberg: Voorzitter, ik zou een pleidooi willen houden om uw pragmatische voorstel te ondersteunen. Het gaat hier wel om mensen die duidelijkheid van ons verwachten over wat zij kunnen verwachten. Ik begrijp alle gevoelens wel. Die hebben wij als fractie ook wel, over de procedure. Eigenlijk zou het anders moeten. Maar ik kan mij niet voorstellen dat binnen de uitvoering hier al stappen in zijn gezet. Formeel heeft de heer Van Verk gelijk dat we, voor wij het weten, onrechtmatige dingen aan het doen zijn. Dat zouden wij de doelgroep niet moeten willen aandoen. In die zin heb ik uw voorstel ook zo beluisterd. Laten we daar dan pragmatisch mee omgaan in het belang van de mensen die het betreft. Wat onze fractie betreft is procedureel gezien hier ook het laatste woord niet over gezegd. Het is nu al een aantal jaren dat wij op dit dossier behoefte hebben om nadrukkelijker invloed vanuit de Drechtraad te hebben, zelfs vanuit locale gemeenteraden. Dit is een voorbeeld van hoe het dus niet zou moeten. Maar omwille van de doelgroep zou ik uw voorstel, pragmatisch gezien, willen ondersteunen. De voorzitter: Nogmaals, ik begrijp alle gevoeligheden. U heeft gewoon gelijk. Dit voorstel is slordig naar u toegekomen, want het is een inhoudelijk voorstel vervat in een raadsinformatiebrief. Onze verontschuldigingen daarvoor. Ik stel toch voor om de pragmatische insteek te kiezen. Dus donderdag te repareren wat ik heb toegezegd heb en nu die pragmatische benadering te kiezen. Ik ga vragen of u het hier wel of niet mee eens bent. Wie is tegen mijn pragmatische voorstel? Mevrouw De Smoker: Voorzitter, ik vraag een schorsing. De voorzitter: Ik schors de vergadering. SCHORSING De voorzitter: Mevrouw De Smoker heeft u voldoende gehad aan uw schorsing? Mevrouw De Smoker: Ja voorzitter, dank u wel. Ik heb overleg gehad met de portefeuillehouder. Ik heb begrepen dat het voorstel zoals ik het gedaan heb, om in de Drechtraad van juli een voorstel te krijgen en daar over te spreken en er een klap op geven, geen bezwaren oplevert. Dat voldoet bij ons aan het gevoel dat wij in ieder geval de rechtmatigheid geen geweld aan doen. De voorzitter: Dat is het voorstel van de portefeuillehouder. Strikt formeel, om niet opnieuw procedurele fouten te maken. Het blijft natuurlijk zo dat de Agendacommissie verantwoordelijk is voor het opstellen van de agenda. Er wordt ingebracht dat de Drechtraad boven de Agendacommissie gaat dus dat de voorzitter het hier in stemming zou kunnen brengen. De voorzitter: Dat wil ik net voorstellen. Wie is er tegen de formulering zoals mevrouw De Smoker die zojuist genomen heeft? Is iemand daartegen? Niemand. Mevrouw De Smoker dan heeft u weer een mooi punt binnengehaald in het belang van een ieder. Dan doen wij dat zo. Akkoord. Heeft de heer Boersma nog meer over de lijst van ingekomen stukken? Nee. De heer Van Antwerpen: Ik heb nog iets over brief onder nummer 13/099, de artikel 33 vragen van spoor naar buisleidingen. Wij willen dank zeggen voor de beantwoording. Maar we vragen wel of wij periodiek op de hoogte gehouden kunnen worden van de ontwikkelingen van de lobby en de gesprekken die gevoerd zullen worden. De voorzitter: Dat vragen wij aan de portefeuillehouder buisleidingen. De portefeuillehouder zegt toe dat dit gebeurt. Nog andere zaken over de lijst van ingekomen stukken? Nee. Dan is de lijst vastgesteld. Dank u wel. De lijst van ingekomen stukken wordt vastgesteld. 5. Vaststelling concept verslag Drechtraad 14 mei 2013 De voorzitter: Wie wil hier een opmerking over maken? De heer Lichtenberg.

10 pagina 5 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 De heer Lichtenberg: Voorzitter, een technisch puntje. Ik zie in het verslag af en toe de namen van de sprekers staan en af en toe zie ik staan, met name waar het het CDA betreft 'de fractie van het CDA'. Natuurlijk spreken wij als fractie met één mond, maar ik zou graag wat meer eenduidigheid in de verslaglegging wel op prijs stellen. Het was de heer Dunsbergen die namens ons het woord voerde. De voorzitter: Prima. Dat wordt gecorrigeerd. Zijn er nog anderen die iets over het verslag willen zeggen? Weet u het zeker? Aldus besloten. Het verslag wordt, met in achtneming van bovenstaande technische opmerking, ongewijzigd vastgesteld. 6. Tussenrapportage Transitieplan I&A Drechtsteden De voorzitter: Hier hebben zich verschillende sprekers voor aangemeld. Als eerste de heer Van Gameren. Hij spreekt niet namens een partij maar namens een raadsgroep. De heer Van Gameren: Ik heb mijzelf gebombardeerd tot woordvoerder, anders blijft de I&A-groep een soort fantoomgroep en dat is niet de bedoeling. Een kort overzicht van wat wij gedaan hebben. De I&A-groep is, zoals u weet, via de tot stand gekomen. De samenstelling is bekend, die staat in het voorstel voor de raadsopdracht. Het verzoek om ambtelijke ondersteuning is snel in voorzien, waarvoor onze dank. Dit heeft geleid tot het voorstel en tot de stand van zaken zoals die nu op tafel liggen. Een tweede opmerking. Wij wilden de zorgvuldigheid niet laten lijden onder onze wens om snel voorwaarts te willen gaan. Vandaar dat wij gekozen hebben om te werken onder voorbehoud van een besluit op 2 juli, waar een krediet voor dit onderzoek kan worden vastgesteld. Een derde punt. Er is inmiddels een groslijstje gevormd van potentiële bureaus die de second opinion zouden kunnen uitvoeren, maar dit lijstje hebben wij niet opgenomen in dit stuk omdat wij uiteraard eerst die bureaus zelf willen benaderen voordat wij die op rij zetten. Die zullen benaderd worden in de aanloop naar 2 juli en daar zullen ook weer zaken gedaan worden onder voorbehoud van uw kredietvaststelling op 2 juli. Het plan is om in de Drechtraad van oktober dit te kunnen bespreken. Wij hopen erop het resultaat van de opdracht al in september aan u te kunnen toezenden. Maar dat is nog niet zeker. Hoewel de I&A-raadsgroep het eens is over dit voorstel, hebben wij er niet voor gekozen dit als zijnde een absolute waarheid aan u te adviseren en te verdedigen. Iedereen heeft het voorstel gezien en kon de mogelijkheid benutten om het te amenderen. In het geval de Drechtraad nog opmerkingen heeft zal de I&Agroep die natuurlijk heel serieus meewegen en uiteraard meenemen. Volledigheidshalve zij nog verwezen naar de opdracht zoals wij die geformuleerd hebben. Samengevat is het aan de raad om te wegen of deze onderzoeksopdracht recht doet aan de strekking en het uiteindelijke doel van de motie, zoals u die de vorige keer heeft aangenomen. Dat is uiteraard aan onszelf. Dan een opmerking namens de PvdA regiofractie. Wij hebben binnen onze regiofractie gedubd over de formulering van het voorstel zoals die in de raadsinformatiebrief geformuleerd is. Dat leidde bij ons tot enige onduidelijkheid. Daarop zal de heer Van Verk nader ingaan. De heer Van Verk: Voorzitter, wij hebben in de afgelopen week een tweetal voorstellen gehad, voorafgegaan door een brief, met verschillende besluiten. Het eerste besluit is in onze beeldvorming, het juiste besluit. Daar wordt namelijk een krediet beschikbaar gesteld van bijna 4,5 miljoen euro voor het realiseren van investeringen binnen de ICT-functie tot 1 oktober 2013, zoals opgenomen in de bijlage en overzicht van zaken die geen uitstel meer kunnen verdragen. Dat is volgens mij de strekking van de motie zoals wij die de vorige keer hebben vastgesteld en doet daar ook recht aan. Want het overige bedrag zou namelijk aan die second opinion onderhevig zijn. Vervolgens krijgen wij op 5 juli een besluit waar het dictum van lijkt: "Het vrijgeven van een eerste tranche van het totale in het transitieplan gespecificeerde krediet van 14,8 miljoen euro voor een bedrag van 4,3 miljoen euro voor het kunnen uitvoeren enzovoort enzovoort". Als tweede staat er: "Vrijgeven van de stand van het eventuele krediet ter uitvoering van de transitie op te schorten tot uiterlijk 1 oktober tot een onafhankelijk onderzoek/second opinion, gereed is en eventuele aanpassingen op het transitieplan zijn verwerkt en behandeld in de Drechtraad". De moeite die wij hebben met die tweede formulering zit hem in de eerste zin, namelijk 'het vrijgeven van de eerste tranche', met een hoop tussenvoegingen, 'van het gespecificeerde krediet van 14,8 miljoen euro'. Volgens mij besluiten we dan namelijk dat wij 14,8 miljoen euro aan krediet vrijgeven en dat daar een eerste gedeelte van mag worden besteed, te weten 4,3 miljoen euro. Dat zou geen recht doen aan de motie die wij de vorige keer hebben vastgesteld. Wij hebben toen gezegd dat u mag aangeven wat u nodig hebt, wat onvermijdelijk en strikt noodzakelijk is om de voortgang niet in gevaar te brengen. Dat is die 4,3 miljoen euro. Daar kunnen we mee leven. Maar de rest van het bedrag stellen we feitelijk pas vast als de second opinion er is en besproken wordt, en dat is op 1 oktober. Dan hebben we een 'Drechtraad dinsdag'. Ik zou in de eerste plaats graag verduidelijking willen hebben van de portefeuillehouder wat precies bedoeld wordt om te voorkomen dat we een verkeerd besluit nemen. Mocht dat niet bevredigend zijn, dan zullen wij zonder meer een amendement indienen. De voorzitter: Ik stel voor dat de portefeuillehouder eerst hierop reageert en dat daarna de andere sprekers het woord krijgen. Prima. De heer Mirck.

11 pagina 6 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 Portefeuillehouder Mirck: Voorzitter, volgens mij verstaan wij elkaar goed. Alleen is het misschien, onbedoeld, ietwat knullig opgeschreven. De tussenzin: "een eerste tranche van het totale in het transitieplan gespecificeerd krediet van ,00", die mag je schrappen. Daar mag je lezen: "Vrijgeven van een bedrag van 4,3 miljoen euro, etc., etc., etc.". Dat doet recht aan datgene wat we besproken hebben en afgesproken hebben. Dat doet recht aan de motie die ik ondersteun. Ik vraag u om die 4,3 miljoen euro. We gaan het onderzoek uitdoen en op basis van de uitkomsten van het onderzoek en een eventueel bijgesteld transitieplan en een eventueel bijgesteld krediet, gaat u op 1 oktober een nieuw besluit nemen voor wat er dan uit mag komen. We verstaan elkaar prima. Volgens mij met deze uitleg het amendement niet nodig. De heer Van Verk: Voorzitter, ik wil een schorsing om er even over te overleggen met mijn collega's. De voorzitter: Dat doen we zo meteen. Ik wil wel recht doen aan de andere mensen die ook iets willen zeggen. De heer Van Dorsser. De heer Van Dorsser: Dank u, voorzitter. Vanuit de VVD hebben wij een reactie hierop. Deze reactie is tweeledig. Enerzijds zouden wij kort een correctie willen geven op het voorstel, met name over het proces van het voorstel. Anderzijds willen wij, op hoofdlijnen, heel kort, een korte reactie geven op de visie die bijgevoegd is bij de stukken. Het proces. De VVD loopt niet weg voor haar verantwoordelijkheid en kan daarmee ook instemmen met de 4,3 miljoen euro om daarmee op korte termijn aan de slag te gaan. We zijn echter niet tevreden met het proces. Het is vrij rommelig om op een vrijdag voor de raad nog weer een aangepast voorstel te krijgen omdat er wat verwarringen zijn. Blijkbaar is het nodig dat wij in dit proces heel vaak te maken hebben met laat nagezonden stukken. Dat vinden wij jammer. Verder is de VVD van mening dat de Drechtraad haar verantwoordelijkheden nu goed kan pakken door zich te laten informeren. We staan daarbij wel onder tijdsdruk. Dat vinden wij ook jammer in het proces. Het is aanbevelingswaardig om in het vervolg met zulk soort processen die een dergelijke impact hebben op de organisatie, maar ook vanwege de financiële consequenties, de raad eerder mee te nemen. Zoals we geschetst hebben, is het een stoomfabriek geworden. Eerst heel snel twee keer in de Carrousel informerend, opiniërend en daarna ook in de Drechtraad iets moeten behandelen. Wij vragen het bestuur om daar in het vervolg meer zorg en wat meer tijd voor te nemen, zeker bij consequenties van deze omvang. Het principe 'de vervuiler betaalt', zoals er in het stuk staat, daar staan wij achter. Het stukje 'naming and shaming' zou wat meer toegepast mogen worden in de beantwoording van de stukken en dergelijke. Dat is maar net hoe u dat zelf interpreteert. Dat kan op meerdere manieren. Op hoofdlijnen van de visie. In de visie wordt ingezet op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, instellingen en bedrijven. Daar staan wij volledig achter. De verantwoordelijkheid bij de medewerker leggen en achteraf verantwoording, dat geeft hun vertrouwen dat ze in ieder geval aan de slag kunnen. Wat betreft de uniformering in de visie. Wat ons betreft is dat vijf jaar te laat, maar het is wel de juiste stip aan de horizon. Er is één ding waarvan wij zeggen dat u daar wat terughoudender in mag zijn. Dat is het sharing principe om ook aan derden te kunnen leveren. Wij zien daarin graag dat u risicovrij aan derden levert. Dat het in ieder geval geen risico oplevert voor de zes gemeenten in financiële zin als wij contracten aangaan met andere partijen. Als laatste. U omschrijft dat technologie innovatie mogelijk maakt. Wat ons betreft bepaalt gezond verstand en een goede businesscase de richting van die innovatie. Dus zonder meer, omdat er een technologie is, innovatie toepassen, nee. Wij vragen aandacht om daarbij ook gezond verstand toe te passen. Dank u voorzitter. De voorzitter: Dank u wel. De heer Hoogland van de SGP/ChristenUnie. De heer Hoogland: Dank u wel voorzitter. Er liggen twee raadsbesluiten voor. Ten aanzien van het onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden heeft onze fractie geen opmerkingen. Wij zullen instemmen met dat besluit. Gezondheid ten aanzien van kredietaanvraag Transitieplan I&A Drechtsteden, daar heeft onze fractie uiteraard over gesproken. Wij hebben de volgende opmerkingen daarover. Ten aanzien van de visie die voorligt, vindt onze fractie het uitermate bevreemdend dat de strategische visie nog niet is vastgesteld, terwijl er wel een transitieplan is waarover besloten moet worden, inclusief investeringen. Onze fractie is van mening dat je eerst een visie moet vaststellen, dat bepaalt het einddoel en dan pas in transitie gaan met de bijbehorende kosten. De vraag die wij concreet hebben is, wanneer gaan wij als fractie en als Drechtraad die visie vaststellen? Het tweede punt. In de visie staan opmerkelijke zaken die de verwachting geven dat ICT-kosten in de toekomst juist minder zullen worden. Dit lijkt in contrast te staan met de gevraagde personeelsuitbreiding van ICT-ondersteuning die nu al in gang gezet wordt op het ogenblik dat wij instemmen met de 4,4 miljoen euro die nu voorligt. Onze fractie is op zich niet tegen personeelsuitbreiding, maar wij zijn wel voor getrapt aannemen van personeel, zodat je daar flexibel mee kan omgaan. Dat willen wij absoluut benadrukken. De visie start vooral met ontwikkelingen maatschappij en technologie. Wat er niet instaat, is hoe wij als Drechtsteden op die ontwikkeling in de maatschappij en technologie anticiperen. Het transitieplan leunt, wat ons betreft sterk, en wellicht te sterk, op het continueren van de huidige ICT-infrastructuur met uitbreiding van capaciteit en vernieuwing van oude software versies. Het Nieuwe Werken, waar over gesproken wordt,

12 pagina 7 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 vraagt echter geheel andere oplossingen zoals webbased bijvoorbeeld. Waarom is over deze richting niet meer visie gevormd? Er is een stuk over rapportage toezicht. Wat onze fractie betreft wordt daar te sterk procesmatig ingestoken. Wij missen de insteek vanuit het realiseren vanuit de businessdoelstellingen en het voldoen van de businesscase zoals die juist in de visie wel beschreven is. Waarom wordt er juist zo sterk procesmatig ingestoken en niet op wat je wilt bereiken en ga je dat ooit bereiken? Ten aanzien van het voorstel dat voorligt Noodzakelijke investeringen op korte termijn van 4,4 miljoen euro. Er wordt gezegd 4,3 miljoen euro, maar het is 4,4 miljoen euro als je het afrond. Voor ons is het als fractie niet helder waarom noodzakelijke investeringen niet kunnen wachten tot na de second opinion. Het is onze fractie niet helder wat er misgaat als wij deze investering uitstellen van juni naar oktober. Voor alle zaken die genoemd worden als noodzakelijk, zijn volgens onze fractie tijdelijke voorzieningen getroffen om enkele maanden te overbruggen. Dat zal, portefeuillehouder, vooral inhouden dat met softwareleveranciers afspraken gemaakt worden om geen juridische problemen te krijgen vanwege oneigenlijk gebruik. Daarnaast is het zo dat veel van de noodzakelijke kosten worden veroorzaakt door fors achterstallig onderhoud. Dat heeft u kunnen lezen. Softwareversies die nu gebruikt worden daar is al meer dan drie jaar van bekend dat ondersteuning afloopt in 2013 of Je zou kunnen stellen dat te laat is geanticipeerd. Daarnaast is het zo, en dat is veel belangrijker in dit kader, dat van alle genoemde software zogenaamde extended support beschikbaar is, om na de reguliere support die afloopt toch nog ondersteuning te ontvangen zodanig dat de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt. Uiteraard is onze fractie van mening dat de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar moet komen. Daarvoor is het wat ons betreft niet nodig om nu over te gaan tot die 4,4 miljoen euro aan investeringen. In onze beleving zijn de resultaten uit de second opinion zeer relevant voordat de investeringen worden gedaan. Ik wil één belangrijk voorbeeld noemen. Meer dan de helft van de 4,4 miljoen euro is nodig voor een upgrade van de zogenaamde citrix omgeving. De vraag is echter of de keuze van het doorgaan met citrix wel de juiste keuze is, toekomst vast is en het meest kostenefficiënt is. Wil je daar een antwoord op hebben dan moet je wachten totdat het onderzoek is afgewikkeld. Ik wil komen tot een voorlopige conclusie vanuit onze fractie. De korte termijn investering van 4,4 miljoen euro zouden wij graag uitstellen tot na het tweede onderzoek, second opinion onderzoek door goede afspraken te maken met leveranciers om de komende maanden te overbruggen. Bedrijfscontinuïteit voor niet meer ondersteunde softwareversies is te realiseren door support contracten af te sluiten. Dat hebben wij net aangegeven. Dan hebben we het over, naar verwachting, tienduizenden euro's. Dat voorkomt, en dat is het belangrijkste punt, dat er nu investeringen worden gedaan waar we dadelijk spijt van hebben. Dat betekent dat ik een vraag wil stellen aan de portefeuillehouder. We gaan als regiofractie mee in het voorstel, als de portefeuillehouder ons garandeert dat, wanneer de second opinion er ligt, wij geen spijt krijgen van het besluit dat nu voorligt. Met andere woorden, welke garanties geeft u in dit kader? Dat is onze bijdrage in eerste termijn, voorzitter. De voorzitter: Dank u wel. De heer Loos. De heer Loos: Voorzitter, er wordt veel geroepen. We gaan aan de heer Van Gameren vertellen dat de locale partijen zoals aan deze kant vertegenwoordigd, akkoord gaan met de onderzoeksopdracht. Met betrekking tot de kredietaanvraag wachten we even af wat de heer Mirck straks gaat zeggen. De voorzitter: De heer Van Engelen van GroenLinks. De heer Van Engelen: Voorzitter, dank u wel. Als GroenLinks fractie willen we aandacht besteden aan de inhoud van deze stukken. Vooraf willen wij de werkgroep danken voor hun werk. Wat ons betreft is het onafhankelijk onderzoek akkoord. Als we naar het plan kijken, dan vinden wij het ook goed als je het geheel bekijkt, dat diverse ondernemingsraad gremia hierin betrokken zijn om zo draagvlak te scheppen. Dat is een punt waar goed aandacht aan besteed is. Ik was overigens verbaasd over de hoeveelheid gremia in ondernemingsraadland binnen de Drechtsteden. Wat de GroenLinks fractie belangrijk vindt en wat binnen deze stukken nadrukkelijk naar voren komt, is dat er een integraal systeem zou moeten komen. We roepen DSB en de raden dan ook op om dit als doel goed in het hoofd mee te nemen. Dat brengt mij bij de fundamentele basisprincipes die geformuleerd zijn. De eerste daarvan is uniformering standaardisering rationalisatie en flexibilisering wordt maximaal nagestreefd. Je kan het als basisprincipe zien. Wat ons betreft is dat ook gewoon het hoofddoel. Klaar met dat geneuzel van zes aparte systeempjes en dat soort dingen. Dat geeft alleen een hoop frustratie en gedoe. Dit wilden wij altijd integraal met de Sociale Dienst en noem maar op. Dan moet je dat ook op dit punt vinden. En wij denken dat het ook qua financiën en qua dienstverlening resultaat zal hebben. Daarbij is het tweede fundamentele basisprincipe voorwaardelijk. Alle niet wettelijke projecten worden pas uitgevoerd bij een positieve businesscase. Daarmee wordt aangetoond dat het werkt. Punt 7 tenslotte, van het lijstje wil ik eruit lichten. Dat zou kunnen lijken op iets van "dat moet je niet doen", maar het is juist belangrijk. Binnen de inhaalfunctie wordt ruimte in tijd en geld gecreëerd om innovaties na te streven en te initiëren. Dat zijn innovaties die iets op gaan leveren, laat dat helder zijn, anders doe je ze niet. Maar dat is binnen dit geheel wel van belang, zolang basisprincipe 1 maar geldt. Laten we dat dan ook uniform gaan doen. Tenslotte, voorzitter, de kredietaanvraag. Het krediet is wat ons betreft akkoord met de opmerking die ook de portefeuillehouder maakte. Het gaat om die 4,4 miljoen euro. De portefeuillehouder heeft in de Carrousel die

13 pagina 8 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 wij in Papendrecht hadden bij Boskalis, duidelijk gemaakt wat de consequenties zijn als we dit krediet nu niet voteren. Wat dat betreft staan wij er wat anders in dan de fractie van de SGP/ChristenUnie. Wij vonden dat het op dat moment heel duidelijk naar voren is gekomen. Wij hebben geen behoefte aan een nadere onderbouwing daarvan. De heer Hoogland: Voorzitter, per interruptie. Het is zo dat bij Boskalis Papendrecht, de portefeuillehouder verdedigde waarom hij 18,8 miljoen euro nodig had. En dat is toen ook bijgesteld naar 4,4 miljoen euro. Wij hebben nog slechts een kritische vraag bij de resterende 4,4 miljoen euro. De voorzitter: De laatste spreker is mevrouw De Smoker, namens de fractie van D66/VSP. Mevrouw De Smoker: Voorzitter, dank u wel. Ik wil beginnen met het maken van complimenten naar de werkgroep voor het verzette werk. Ik heb vele s gelezen die inhoudelijk zeer sterk waren. Op zo een korte termijn, met die beperkte tijd, dat is toch maar gedaan. Voorzitter, tegen de heer Dorsser van de VVD zou ik willen zeggen. De vorige keer heette het nog IPMA en toen hebben we er vijf keer over gesproken. Neem van mij aan dat je daar niet vrolijker van wordt des te langer je erover praat. Dat zie je vanavond ook weer gebeuren. De heer Hoogland heeft wat dat aangaat gelijk. Wij gaan u een plan vaststellen terwijl we de visie nog niet vast hebben gesteld. Het is eigenlijk te zot voor woorden. De voorzitter: Een interruptie van de heer Lichtenberg van het CDA. De heer Lichtenberg: Geen interruptie voorzitter. Ik wil straks nog aanvullend gebruik maken van de eerste termijn. Mevrouw De Smoker: Als ik de woordvoering van de heer Hoogland van de ChristenUnie/SGP zo hoor, dan kan ik daar heel ver in meegaan. Maar je zou ook kunnen bedenken dat er misschien een tussenvariant mogelijk is. Namelijk dat alles wat je nu gaat doen voor die 4,5 miljoen euro, echt geen gevolgen heeft voor de langere termijn. Over de visie zelf. Die stellen wij vandaag niet vast en daar ga ik me verder ook niet over uitlaten. Waar wij niet aan moeten denken, is dat je op een gegeven moment 's ochtends je computer aanzet en naar het raadsinformatiesysteem van je gemeente gaat of naar je webmail en je gewoon een zwart scherm hebt. Vooralsnog overwegen wij wel om akkoord te gaan met de lopende zaken waar die 4,5 miljoen euro voor nodig is. Voorzitter, tot slot. De portefeuillehouder heeft al gereageerd en heeft in feite weer een amendering toegepast op zijn eigen voorstel. Waar ik nu mee worstel is of het amendement gewoon wordt ingediend of is de formulering van de portefeuillehouder voldoende. In de schorsing die aangevraagd is zou ik hierover met de portefeuillehouder willen overleggen. De voorzitter: De heer Lichtenberg. De heer Lichtenberg: Dank u wel voorzitter. Wij willen als fractie ook de werkgroep hartelijk danken voor al het werk dat ze gedaan hebben. Wij vinden het een afgewogen voorstel. De opdracht is vooral gericht op het nu en wat er in de toekomst nodig is. Eigenlijk is dat ook goed, gericht op de inhoud waar we om vragen. In die zin denken wij dat die second opinion ons straks allemaal informatie geeft die wij nodig hebben. Wat onze fractie betreft is dat dan ook het moment om vanuit die informatie nog eens terug te kijken. Wij voelen ons, denk ik, net als velen in deze Drechtraad, overvallen door het voorstel dat de vorige keer gedaan is en de 18 miljoen euro die nodig is voor vervangingsinvesteringen. Wat ons betreft gaan wij voor dat terugkijken nog eens uitgebreid de tijd nemen. Tegelijkertijd is ICT en I&A het belangrijkste middel waarop de overheid op dit moment werkt en ook met haar inwoners en met haar bedrijven communiceert. Dus we kunnen het ons niet permitteren om daar hic ups in te laten plaatsvinden. In die zin steunen we de kredietaanvraag van de portefeuillehouder. Ik ben benieuwd hoe de mogelijke indieners van het amendement de toelichting zullen wegen. Wat ons betreft heeft de portefeuillehouder genoegzaam aangegeven dat hij de bedoeling wel snapt. Wij gaan ervan uit, dat de Drechtraad gewoon, als daar sprake van is, een aanvullend kredietvoorstel ter behandeling krijgt en niet dat het dan in één keer meegaat omdat het een opschortende werking heeft. Dat horen we straks nog wel. Dank u wel. De voorzitter: De heer Lammers. De heer Lammers: Dank u wel voorzitter. Als enige fractie, namens de fractie WEK zijn wij buitengewoon kritisch over het voorstel. We hebben in onze eigen raden ook vragen gesteld. Daar zijn antwoorden op binnengekomen die nog besproken moeten worden. Het is belangrijk om dat ook in de eigen raden goed te bespreken. Procedureel is het niet zuiver gelopen. Ook bij de instelling van de werkgroep vanuit de Drechtraad zetten wij vraagtekens. Wij willen daar graag later op terugkomen omdat wij ons daar eerst nog over willen beraden. De voorzitter: Dank u vriendelijk. Daarmee heeft iedereen die wat had willen zeggen in eerste termijn iets gezegd. Dan stel ik voor, voordat wij tot een schorsing overgaan dat de paar punten die nog gemaakt zijn,

14 pagina 9 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 door de portefeuillehouder hier neergezet worden. Daarna zullen we een korte schorsing houden conform het eerdere verzoek. De heer Mirck. Portefeuillehouder Mirck: Dank u wel, voorzitter. U heeft in de raadsinformatiebrief kunnen lezen dat ik op 14 mei wel toezeggingen heb gedaan. Daar staat een opsomming in van drie toezeggingen. Volgens mij heb ik vier toezeggingen gedaan. Ik heb u aangegeven te komen met een strategische I&A-visie. Ik heb aangegeven dat het een nota is van vier kantjes die nog in een conceptstadium is, maar dat het transitieplan niet visieloos is ontwikkeld. Als u het transitieplan doorpluist, dan zult u herkennen datgene wat in de strategische I&A-visie staat. Wij hebben dat gedestilleerd uit diverse stukken staand vigerend beleid, gevuld met actuele visies rondom de diverse thema's en dat alles samengevat in deze strategische I&A-visie die nog een conceptstatus heeft. Deze visie zal nog het formele interne proces moeten doorlopen en daarna kan die, desgevraagd, nog in deze raad worden besproken en vastgesteld worden. Ik heb u toegezegd om u aan te geven hoe ik van plan ben u in de toekomst te gaan rapporteren. Ik denk dat dit ook in belangrijke mate tegemoet komt aan de kritiek die terecht geuit is, en ik trek mij die ook wel aan, over het feit dat u zich onvoldoende geïnformeerd vindt op het moment dat er iets aan de orde is. U wordt pas te elfder ure geïnformeerd en dat kan allemaal wat eerder. De heer Van Dorst heeft daar ook iets over gezegd. Ik denk, zoals we nu aangeven in deze rapportage-opzet, dat wij u meer in het comfort brengen die gewenst is. Ook heb ik u aangegeven een voorstel te doen toekomen zoals nu in de besluitvorming voorligt, van die zaken die echt geen uitstel meer dulden. Dat heeft dan een omvang van het bedrag van die ruime 4 miljoen euro. Daar hebben wij uiteraard heel goed naar gekeken om aan de ene kant een zeer realistisch verhaal neer te leggen en waarvan we zeggen 'als we dit niet doen, dan lopen we echt risico's'. Ik ga zo dadelijk wel duiden wat dat inhoudt. Tegelijkertijd hebben wij ook goed nagedacht over wat we gaan doen, zouden er, naar aanleiding van dat onafhankelijk onderzoek/het second opinion, zaken gerealiseerd worden die wij daarna nog willen of moeten terugdraaien. Dan doen we een desinvestering en dat willen wij uiteraard voorkomen. De risico's die zich voordoen hebben aan de ene kant te maken met het softwaregebruik. Er worden hier door de ChristenUnie/SGP wat suggesties gedaan hoe je daarmee om kan gaan. Maar die suggesties hebben wij allang uitgeput. Wij hebben al met leveranciers gekeken naar mogelijkheden en die hebben wij ook al benut om uitstel te krijgen. Vooral de grootste partij daarin, Microsoft, daar is veelvuldig mee gesproken. Daar hebben we meermalen uitstel van gekregen. Dat uitstel is echt eindig. Wij voelen ook de druk van de BSA nu op onze schouders. Zij zijn een soort toezichthouder of wij licenties wel conform de officiële wettelijke licentiemodellen benutten. Dat risico is enorm. Ik durf te beweren als we deze besluitvorming voor dit onderdeel zouden uitstellen, dat de financiële schade daarmee groter wordt dan nu aan de slag gaan met de dingen zoals we die voorstellen. Ook de keuze die u nog ter discussie stelt of we die investering moeten doen op citrix. Zou een dergelijk onderzoek nog tot enige suggestie kunnen komen dat het misschien geen goed keuze is. Natuurlijk hebben wij daarnaar gekeken. Wij hebben gezegd dat we verder gaan op datgene wat we al in huis hebben, maar we hebben onze ogen niet gesloten voor alternatieven die er op de markt zijn om te kijken of die beter geschikt zijn voor de structuur die wij in huis hebben. Wij hebben gekeken naar het grote architectuurplaatje, het integrale systeem, wat ik hier hoor noemen. Daarin is dit gewoon de beste oplossing. Dat is naar onze mening en dat is in dit geval ook getoetst door PWC. Dus wij zijn wel heel zeker van onze zaak dat met dit voorstel, met de projecten die wij gaan uitvoeren conform het oorspronkelijke transitieplan maar wel uitgekleed tot die eerste paar maanden, hiermee investeringen doen waar we geen spijt van krijgen, dat we niet meer doen dat wat strikt noodzakelijk is en dat er geen alternatieven te bedenken zijn om een tijdelijke periode van een maand of vier te overbruggen. Dat moet u van mij aannemen dat wij daar zeer serieus naar gekeken hebben. Ik kan u ook vertellen dat wij gekomen zijn tot dit bedrag via eerdere hogere bedragen, waarin we dingen hebben weg geschrapt omdat we mogelijkheden hebben ontdekt om dat uitstel op andere termijnen wel te doen. We hebben dat heel serieus en heel diepgaand gedaan. Ik deel de visie zoals die door GroenLinks is neergezet dat standaardisatie eigenlijk geen basisprincipe zou moeten zijn, maar je hoofddoel. Ik denk dat we goed met elkaar erover moeten nadenken dat dit diep ingrijpt op het bedrijfsvoeringproces van alle individuele deelnemers. En als een van de deelnemers bereid is om iets anders te doen dan de anderen en bereid is daarvoor extra te betalen, dan moet die mogelijkheid ook geboden kunnen worden. Dus ja, wij streven het principe na om zoveel mogelijk te standaardiseren en zoveel mogelijk daar efficiencyvoordeel zowel financieel als in technische zin als in kwetsbaarheid te realiseren, maar het is geen wetmatigheid die we in elke situatie keihard kunnen en zullen doordrukken. Volgens mij geef ik hiermee in hoofdlijnen antwoord op de vragen die gesteld zijn. Nog één ding. Ik gaf aan dat ik vier dingen had toegezegd en dat er maar drie dingen in de lijst zaten. De vierde toezegging had te maken met de rol van de ondernemingsraad. Er waren vragen gesteld over de rol van de ondernemingsraad. Wij zijn uiteraard met de ondernemingsraad, dat is ook weer een warrige constructie van WORD en de GROR en nog wat van dat soort dingen. In een samenwerking tussen de ondernemingsraad van de GRD, het netwerk van de ondernemingsraden in de Drechtsteden, dan heb je het

15 pagina 10 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 over de zes lokale ondernemingsraden, is hier in gezamenlijkheid naar gekeken. Ze zijn met een advies gekomen en ik ga u citeren uit een die ik van de voorzitter vandaag heb ontvangen. Letterlijk citaat: "Ik kan u zeggen dat er vanuit de medezeggenschap positief is gereageerd op de adviesaanvraag waarin een aantal aanbevelingen en afspraken is opgenomen. Het was een heel plezierige samenwerking die naar mijn idee model kan staan voor regionale samenwerking op medezeggenschapsgebied". Hoewel we ook hier voor een heel snel proces zijn gegaan, heeft de ondernemingsraad inmiddels met dit voorstel met het transitieplan ingestemd. De ondernemingsraad heeft nogmaals bekrachtigd dat de wijze waarop wij de dialoog met hen gevoerd hebben, zeer gewaardeerd heeft. De voorzitter: Dank u wel. Ik stel voor dat wij conform het verzoek even schorsen. Mevrouw De Smoker, hoe lang denkt u nodig te hebben? Vijf minuten? Ik schors de vergadering voor vijf minuten. SCHORSING De voorzitter: De vergadering is heropend. De heer Van Verk had om de schorsing gevraagd. Ik stel voor dat de heer Van Verk als eerste de gelegenheid krijgt om te vertellen wat de schorsing heeft opgeleverd. De heer Van Verk: Voorzitter, wij hebben het overleg gevoerd over een mogelijk in te dienen amendement. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat zowel de portefeuillehouder als wij hetzelfde beogen, namelijk dat er nu een krediet wordt vrijgegeven van ,00 voor het kunnen uitvoeren van de operationeel kritische en noodzakelijke investeringen. Dat de rest pas dan kan worden vastgesteld na bespreking van de second opinion in de Drechtraad die op 1 oktober zal plaatsvinden. Daarmee hebben wij gewaarborgd dat de datum van 1 oktober gehaald wordt, dat de inhoudelijke bespreking van de second opinion kan plaatsvinden en dat aan de hand daarvan de hoogte van het nog benodigde krediet wordt vastgesteld. Als de portefeuillehouder dadelijk kan bevestigen dat dit de afspraak is en dat dit ook vastgelegd wordt in de notulen dan hebben wij geen behoefte om het amendement in te dienen. Dan zijn de afspraken helder en duidelijk. Dat is het resultaat van de schorsing. Een tweede ding waar ik op in wil gaan is de uitspraak van de portefeuillehouder over de knullige opstelling van het voorstel en eigenlijk de ook wel wat knullige procedure en de vorige keer, om zijn woorden ook weer te gebruiken, de knullige beantwoording van onze vragen. Later bleek dat die ook niet overeen kwam met de werkelijkheid. Het algemene beeld dat daarbij opdoemt, is dat wij ervoor moeten uitkijken dat het geheel niet, en dan refereer ik naar het voorgaande agendapunt bij de post, tot knullige procedures en onzorgvuldige procedures gaat leiden. Ik stel vast dat wij er in de afgelopen jaren redelijk goed in geslaagd zijn om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Ik zou nu het bestuur willen oproepen om de politieke bedrijfsvoering op orde te krijgen zodat voorstellen worden gedaan daar waar voorstellen moeten worden gedaan. Dat brieven worden verstuurd die louter informatief zijn en dat wij over die zaken inhoudelijk kunnen spreken die inhoudelijk van belang zijn. Daar wil ik het voor dit moment bij laten. De voorzitter: Is er bij anderen ook behoefte aan een tweede termijn of is het verstandig om eerst de portefeuillehouder te laten reageren? De heer Hoogland krijgt het woord. De heer Hoogland: Dank u wel voorzitter. Wij hebben uiteraard behoefte aan een tweede termijn. Daarin kunnen wij kort zijn. Wij hebben als fractie gekregen waar we om vroegen. De portefeuillehouder heeft namelijk klip en klaar gezegd dat er geen investeringen zullen worden gedaan die leiden tot spijt, dat er geen investeringen zullen worden gedaan die leiden tot een desinvestering. Aan deze uitspraken zullen wij de portefeuillehouder dan ook houden in oktober. Wij hebben aangegeven dat wij onder die garanties zullen instemmen met het voorstel. Dat doen wij dan ook. Ook met het enigszins aangepaste voorstel. Een laatste opmerking. Wij vinden het nog steeds logisch als fractie dat je eerst een visie vormt en dan pas een transitieplan opschrijft en niet dat wij zelf het transitieplan dienen te lezen en dat wij daaruit dan een visie zouden kunnen destilleren. Dat is de omgekeerde wereld en daar zijn wij niet zo van. Graag vanaf nu de normale gang van zaken. Dit is onze bijdrage in tweede termijn. De heer Van Verk: Voorzitter mag ik een vraag stellen aan de heer Hoogland? In de eerste plaats ondersteun ik de heer Hoogland in zijn verhaal over de visie. Ik denk dat het goed is dat wij die een keer vaststellen. De heer Hoogland zegt dat de fractie kan leven met de garanties. Bent u nu ook van plan om politieke consequenties te verbinden aan het moment waarop u wel spijt zou hebben van bepaalde investeringen? Of zegt u dan: "Nou ja, ik heb toen toch ingestemd". Want in dat geval is het allemaal een lege huls. De heer Hoogland: U kunt natuurlijk begrijpen dat hetgeen ik zeg is dat wij de portefeuillehouder aan die uitspraak zullen houden. Daaraan kunt u zelf een interpretatie verbinden. De heer Van Verk: Dat zou ik graag van u willen horen. Dan moet u het woord bij de daad voegen en zeggen dat u daar politieke consequenties aan zult verbinden. De heer Hoogland: Die kans is aanwezig, meneer Van Verk. De heer Van Verk: Goed politiek gedraai, meneer Hoogland.

16 pagina 11 van concept-verslag plenaire vergadering Drechtraad d.d. 11 juni 2013 De heer Hoogland: Graag gedaan, meneer Van Verk. De voorzitter: Goed. De heer Hoogland heeft daarmee zijn tweede termijn afgesloten. Zijn er nog andere mensen die behoefte hebben aan een tweede termijn? Dat is niet het geval. Dan stel ik voor dat nu de portefeuillehouder de gelegenheid krijgt om nog te reageren. De heer Mirck: Voorzitter, de heer Van Verk heeft zojuist op correcte wijze verwoord datgene wat we ook al besproken hadden. Er wordt nu een besluit genomen over de ,00 en op 1 oktober, wanneer de resultaten van de second opinion bekend zijn, zal deze raad een besluit nemen dat in lijn ligt met het aangepaste transitieplan en het benodigde krediet op basis van de aanbevelingen en de bevindingen van de second opinion. Zo is het en niet anders. De voorzitter: Is dat helder? Daarmee is het dictum geformuleerd zoals de portefeuillehouder het verwoord heeft. En is er niets anders aan de orde dan het dictum zoals het zojuist door hem geformuleerd is. Wie is daar tegen? Mevrouw Kensenhuis is tegen en de heer Lammers is tegen. Dan wil ik ook horen wie ervoor is. Dat zijn alle andere leden van de Drechtraad die ik gemakshalve nu niet opnoem. Daarmee is het voorstel aangenomen. 1. Een bedrag van ,00 wordt beschikbaar gesteld voor het kunnen uitvoeren van de operationeel kritische en noodzakelijke investeringen tot 1 oktober 2013, uit te voeren zoals beschreven in het Transitieplan I&A. 2. Op 1 oktober 2013, wanneer de resultaten van de second opinion bekend zijn, zal de Drechtraad een besluit nemen dat in lijn ligt met het aangepaste transitieplan en het benodigde krediet op basis van de aanbevelingen en de bevindingen van de second opinion. Met betrekking tot het Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden. Wie is daartegen? De fracties WEK en Lammers zijn tegen. Wie is er voor? Ik zie dat de meerderheid voor het onderzoek is. Het onderzoek is aangenomen. 1. Ingestemd is met de inhoudelijke contouren van de raadsopdracht, zodat op basis hiervan gestart kan worden met de werving van een extern onderzoeksbureau. 2. De raadsopdracht, inclusief kostenraming en financiële dekking zal definitief worden vastgesteld in de Drechtraad van 2 juli Rondvraag en sluiting De voorzitter: Wie heeft er behoefte aan een rondvraag? Niemand. De vergadering is gesloten.

17 VOORSTEL DRECHTRAAD Portefeuillehouder Datum H.L.J. Mirck 28 juni 2013 Steller Telefoonnummer Marien Jongkind Onderwerp Raadsopdracht en financiering onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden Voorstel 1. Definitief vaststellen van de raadsopdracht Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden 2. De kosten voor het onafhankelijk onderzoek inclusief inzet van het Service Centrum Drechtsteden (SCD), geraamd op circa ,- euro exclusief BTW, opnemen in de tweede bestuursrapportage van 2013 welke in december 2013 in de Drechtraad behandeld zal worden. Bevoegdheid Drechtraad (art. 7 GrD) Samenvatting In de Drechtraadvergadering van 11 juni 2013 is ingestemd met de inhoudelijke contouren van de raadsopdracht Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A. In dit voorstel wordt definitieve vaststelling gevraagd van de raadsopdracht als ook besluitvorming over de financiering van het onderzoek. Na instemming van de Drechtraad op 2 juli met dit voorstel kan de opdracht definitief gegund worden zodat gestart kan worden met het onafhankelijk onderzoek waarna op 1 oktober 2013 besluitvorming plaats kan vinden in de Drechtraad over het Transitieplan I&A Drechtsteden. Toelichting op het voorstel Aanleiding In de Drechtraadvergadering van 14 mei 2013 is een motie aangenomen om een onafhankelijk onderzoek (second opinion) uit te laten voeren naar het voorstel van het Drechtstedenbestuur betreffende het Transitieplan I&A Drechtsteden. Een groep van raadsleden heeft deze motie vertaald naar een onderzoeksopzet en verwoord in de nu voorliggende raadsopdracht. In de Drechtraadvergadering van 11 juni 2013 is ingestemd met de inhoudelijke contouren van de raadsopdracht, zodat op basis hiervan gestart kon worden met de werving van een extern onderzoeksbureau. Tevens is besloten om de raadsopdracht, inclusief kostenraming van het onafhankelijk onderzoek en financiële dekking, definitief vast te stellen in de Drechtraad van 2 juli Een voorstel hiertoe ligt nu voor. Op 11 juni 2013 is tevens het volgende besloten over de kredietaanvraag transitieplan I&A Drechtsteden: 1. Een bedrag van ,- euro beschikbaar te stellen voor het kunnen uitvoeren van de operationeel kritische en noodzakelijke investeringen tot 1 oktober 2013, uit te voeren zoals beschreven in het Transitieplan I&A. 2. Op 1 oktober 2013, wanneer de resultaten van het onafhankelijk onderzoek (second opinion) bekend zijn, zal de Drechtraad een besluit nemen dat in lijn ligt met het aangepaste transitieplan en het benodigde krediet op basis van de aanbevelingen en bevindingen van het onafhankelijk onderzoek

18 pagina 2 <onderwerp> Na de Drechtraadvergadering van 11 juni 2013 is een offertetraject gestart om een extern bureau te selecteren voor uitvoering van het onafhankelijk onderzoek. Een drietal partijen hebben een offerte uitgebracht en hebben deze aan de raadswerkgroep op 27 juni gepresenteerd. Na deze presentatie vindt de selectie plaats. Tijdens de Drechtraadvergadering van 2 juli zal de voorzitter van de werkgroep, dhr. Van Gameren, meedelen aan welke partij de opdracht gegund zal worden als de Drechtraad definitief instemt met de raadsopdracht en de financiering van het onderzoek. Beoogd resultaat De Drechtraad in staat stellen een gefundeerd oordeel te vormen en besluit te nemen over het Transitieplan I&A Drechtsteden. Argumenten ICT is een complex terrein waarop veel specifieke kennis noodzakelijk is. De Drechtraad ontbeert die kennis. Daarom wordt door een externe onafhankelijke partij gevraagd advies uit te brengen over de voorstellen van het Drechtstedenbestuur. Kanttekeningen Op het tijdpad van het onafhankelijk onderzoek zal verderop in dit voorstel worden ingegaan. Opgemerkt wordt dat het tijdspad haalbaar is maar dat het zeer strak is en van diverse partijen extra inzet zal vragen. In dit voorstel is bij de financiële consequenties een raming opgenomen van de totale onderzoekskosten mede gebaseerd op de uitgebrachte offertes. Opgemerkt wordt dat het gaat om een raming en dat tijdens het proces meerwerkkosten kunnen optreden. Dit is echter niet mogelijk voordat hiervoor toestemming is gegeven door de opdrachtgever, zijnde de raadswerkgroep. Consequenties Financiële consequenties De kosten voor het totale onderzoek worden geraamd op circa ,- euro exclusief BTW. Dit bedrag is gebaseerd op de uitgebrachte offertes en vergoeding voor de inzet van het Service Centrum Drechtsteden (SCD) waaronder mogelijke inzet van externe partijen. Tijdens het onderzoekstraject kunnen er meerkosten optreden, maar niet voordat hier toestemming voor is gegeven door de opdrachtgever. De Drechtraad beschikt niet over een eigen onderzoeksbudget en er zal dan ook alternatieve dekking gezocht moeten worden. Gebleken is dat er geen budgetten binnen de huidige begroting hiervoor aangesproken kunnen worden, tenzij besloten wordt om bepaalde zaken niet uit te voeren. Voor dit moment wordt geadviseerd om de kosten voor het onafhankelijk onderzoek mee te nemen in de tweede bestuursrapportage welke in december 2013 in de Drechtraad behandeld zal worden. Personele en organisatorische consequenties Tijdens het onderzoek zal ambtelijke inzet gevraagd worden onder andere voor aanlevering van alle benodigde informatie. Overleg wordt gevoerd met het Servicecentrum Drechtsteden over hoe de extra tijdsinzet ingepast kan worden en wat de consequenties hiervan zijn voor de reguliere werkzaamheden. Opgemerkt wordt dat de omvang van de gevraagde ambtelijke inzet onderdeel is van de gunningcriteria, maar desondanks zal dus rekening gehouden moeten worden met een forse tijdsinzet. Verder wordt ten aanzien van de personele en organisatorische consequenties verwezen naar hoofdstuk 5 van de bestuursopdracht waar de organisatieopzet is uitgewerkt. Juridische consequenties Niet van toepassing Consequenties voor andere beleidsvelden en organisaties Verwezen wordt naar de aanvullende informatie die op 31 mei verzonden is naar de Drechtraad vanuit het Drechtstedenbestuur inzake het Transitieplan I&A Drechtsteden en de eerdere kredietaanvragen. Advies en draagvlak De raadsopdracht is tot stand gebracht door de raadwerkgroep, begeleid door de coördinerend griffier. De raadswerkgroep zal conform beschrijving in de raadsopdracht het onderzoeksproces begeleiden.

19 pagina 3 <onderwerp> Verdere procedure, communicatie en uitvoering Na instemming van de Drechtraad op 2 juli met voorliggend voorstel zal de planning er als volgt uitzien: - 3 juli 2013: voorlopige gunning onderzoeksopdracht - 8 juli 2013: definitieve gunning (i.v.m. mogelijkheid tot indienen van bezwaar) - 15 augustus 2013: oplevering concept onderzoeksrapport door onderzoeker aan de opdrachtgever, zijnde de raadswerkgroep. Het concept rapport zal direct daarna door de raadswerkgroep worden aangeboden aan het Drechtstedenbestuur - 5 september 2013: vergadering Drechtstedenbestuur over concept onderzoeksrapport en eventueel aangepast kredietvoorstel + I&A plan - 14 september 2013: oplevering definitief onderzoeksrapport door onderzoeker aan de raadswerkgroep. Het definitieve rapport zal direct daarna door de raadswerkgroep worden aangeboden aan het Drechtstedenbestuur - 15 september 2013: aanlevering onderzoeksrapport bij Drechtraad door de raadswerkgroep en aanlevering van, eventueel aangepast, kredietvoorstel en I&A Transitieplan van het Drechtstedenbestuur bij de Drechtraad - 1 oktober 2013: Drechtraad Tussentijds, op nog nader vast te stellen data, zal de raadswerkgroep bijeenkomen om de voortgang en tussenresultaten van het onderzoek te bespreken. Zoals opgemekt eerder in dit voorstel is de planning buitengewoon strak en zal van een ieder de nodigde extra inspanningen en flexibiliteit vragen. Onderliggende stukken - Concept Drechtraadbesluit raadsopdracht en financiering onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden - Raadsopdracht Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden

20 BESLUIT DRECHTRAAD d.d. 2 juli 2013 Portefeuillehouder Steller H. Mirck Marien Jongkind (marien.jongkind@gemeentemolenwaard.nl) Onderwerp Raadsopdracht en financiering onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden DE DRECHTRAAD Gezien het voorstel van de raadswerkgroep I&A Transitieplan van 28 juni 2013; Gelet op artikel 7 van de Gemeenschappelijke regeling Drechtsteden; Gezien de Motie Onafhankelijke onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden van 14 mei 2013 Overwegende dat de Drechtraad een gefundeerd oordeel wil vormen en besluit wil nemen over het Transitieplan I&A Drechtsteden en de financiële voorstellen die hierover door het Drechtstedenbestuur zijn voorgelegd. Overwegende dat de Drechtraad in dat kader een onafhankelijke onderzoek uit wil laten voeren naar het Transitieplan I&A Drechtsteden, inclusief de gerelateerde investeringen op korte en langere termijn. BESLUIT: 1. Definitief vast te stellen de raadsopdracht Onafhankelijk onderzoek Transitieplan I&A Drechtsteden 2. De kosten voor het onafhankelijk onderzoek inclusief inzet van het Service Centrum Drechtsteden (SCD), geraamd op circa ,- euro exclusief BTW, op te nemen in de tweede bestuursrapportage van 2013 welke in december 2013 in de Drechtraad behandeld zal worden. Aldus besloten in de openbare vergadering van 2 juli 2013 de coördinerend griffier, de voorzitter, A. Overbeek drs. A.A.M. Brok

Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 11 juni 2013 Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht

Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 11 juni 2013 Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 11 juni 2013 Locatie: Gemeentehuis Zwijndrecht 1. Opening De voorzitter: Dames en heren, welkom vanavond bij uw Drechtraad. Ik wil uw aandacht

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

2 oktober 2012 Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam uur tot uur Concept- agenda Nr. Onderwerp Stukken Opening

2 oktober 2012 Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam uur tot uur Concept- agenda Nr. Onderwerp Stukken Opening De voorzitter nodigt de leden van de Drechtraad uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad die op dinsdag 2 oktober 2012 in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam gehouden wordt van 22.00 uur

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

3. Voorstel tot aanwijzing lid Drechtstedenbestuur Brief (4) Voorstel: De heer H. Mirck aanwijzen als lid van het Drechtstedenbestuur

3. Voorstel tot aanwijzing lid Drechtstedenbestuur Brief (4) Voorstel: De heer H. Mirck aanwijzen als lid van het Drechtstedenbestuur GEWIJZIGDE VERSIE De voorzitter nodigt de leden van de Drechtraad uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad die op dinsdag 6 november 2012 in het gemeentehuis van Zwijndrecht gehouden wordt van

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage 2 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Datum Steller Telefoonnummer E-mail 6 november 2013 A.A. de Klerk-Faro 078-7703959 a.de.klerk@drechtsteden.nl Onderwerp Concept-verslag van de Drechtraad van

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen VERGADERING van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD Datum: woensdag 1 februari 2017 Tijdstip: Locatie: 19.30 uur Raadzaal, Stadhuis, Vianen Voorzitter: A.F. (André) Bonthuis, waarnemend burgemeester gemeente Zederik

Nadere informatie

Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) De lijst van ingekomen stukken voor kennisgeving aannemen.

Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) De lijst van ingekomen stukken voor kennisgeving aannemen. Aan de leden van de Drechtraad, Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad op dinsdag 3 december 2013 van 21.30-22.30 uur in het Gemeentehuis van Zwijndrecht, Raadhuisplein 3.

Nadere informatie

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur,

Aan het bestuur van de GR Drechtsteden. Datum: 8 november 2010. Geacht bestuur, Aan het bestuur van de GR Drechtsteden Datum: 8 november 2010 Geacht bestuur, Hierbij vragen wij u, ten aanzien van de financiële ontwikkelingen in de Drechtsteden in 2010, of u onze visie deelt en of

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december 2010

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december 2010 Bijlage 1 Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december 2010 Onderwerp Ingekomen stukken Agendapunt 3 datum 10 november 2010 steller Hanneke Moret doorkiesnummer 078 6398515 e-mail regiogriffie@drechtsteden.nl

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn.

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn. MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, Hans Sepers Betreft : Voorbereiding beantwoording vragen begroting 5 november 2015 Datum : 19 oktober 2015 Beste raadsleden, Op donderdag 5 november staat de raadsvergadering

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) Voor kennisgeving aannemen. Het concept verslag van de Drechtraad van 2 juli 2013 vaststellen.

Nr. Onderwerp Stukken (bijlagenr.) Voor kennisgeving aannemen. Het concept verslag van de Drechtraad van 2 juli 2013 vaststellen. De voorzitter nodigt de leden van de Drechtraad uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad op dinsdag 3 september 2013 van 21.45-22.15 uur in het Energiehuis, kamer Ketel 2, Noordendijk 148 te

Nadere informatie

Voorgesteld wordt dit persbericht voor kennisgeving aan te nemen.

Voorgesteld wordt dit persbericht voor kennisgeving aan te nemen. Vaststellen lijst ingekomen stukken 6 september 2016 De ingekomen stukken worden meteen na ontvangst op het Raadsinformatiesysteem (RIS) geplaatst. Op de donderdag om 16.00 uur vóór de vergadering van

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD 11 juni 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD 11 juni 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 11 juni 2013 Portefeuillehouder Datum H.L.J. Mirck 4 juni 2013 Steller E-mail Telefoonnummer A. Overbeek, J.K. de Jong a.overbeek@sliedrecht.nl( (0184) 495 989 Onderwerp Onafhankelijk

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage 6 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum R.T.A. Korteland 6 november 2013 Steller E-mail Telefoonnummer J. van Dijk Jvan.dijk@drechtsteden.nl (078) 7703954 Onderwerp Nota

Nadere informatie

3. Ingekomen stukken De ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen.

3. Ingekomen stukken De ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen. Samenvattend verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 10 mei 2011 De volgende plenaire vergadering van de Drechtraad vindt plaats op 21 juni 2011. Locatie: Willem de Zwijger College, Van

Nadere informatie

Nr. Cluster Onderwerp Stukken (bijlagenr.)

Nr. Cluster Onderwerp Stukken (bijlagenr.) De voorzitter nodigt de leden van de Drechtraad uit voor de openbare vergadering van de Drechtraad die op dinsdag 15 januari 2013 in het Stadhuis, Stadhuisplein 1 te Dordrecht gehouden wordt van 19.30-23.00

Nadere informatie

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Inleiding In september 2010 is gestart met de Drechtstedendinsdag volgens het besluit van de Drechtraad op 16 juni 2010. Naast dit besluit is tevens afgesproken

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum H.L.J. Mirck 28 juni 2013 Steller E-mail Telefoonnummer Marien Jongkind marien.jongkind@gemeentemolenwaard.

Portefeuillehouder Datum H.L.J. Mirck 28 juni 2013 Steller E-mail Telefoonnummer Marien Jongkind marien.jongkind@gemeentemolenwaard. VOORSTEL DRECHTRAAD Portefeuillehouder Datum H.L.J. Mirck 28 juni 2013 Steller E-mail Telefoonnummer Marien Jongkind marien.jongkind@gemeentemolenwaard.nl 06-10525667 Onderwerp Raadsopdracht en financiering

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt;

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt; Passend onderwijs Aan de orde is het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 18/12). Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Voorzitter. Wij hebben een interessante gedachtewisseling gehad in het algemeen

Nadere informatie

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. 0. verslag Aanwezig zijn: De heer A. van Leeuwen, voorzitter. De heren W. Goudriaan, E.A.R. Meesters (vanaf

Nadere informatie

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Werkprocessen gemeenteraad bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Vastgesteld op 10 juli 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene aspecten vergaderingen 1.1 raads informatie systeem (ris) 1.2 beeld- en geluidopnames

Nadere informatie

Besluitenlijst Agendacommissie 10 april 2012

Besluitenlijst Agendacommissie 10 april 2012 enlijst Agendacommissie 10 april 2012 1 Opening, mededelingen en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering. Aanwezig zijn de dames Koene, Witsen Elias, Van Dongen, De Smoker en Van Hall (griffier)

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

B E S L U I T : VERORDENING BURGERINITIATIEF MENTERWOLDE 2012

B E S L U I T : VERORDENING BURGERINITIATIEF MENTERWOLDE 2012 No.: 5/4. De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het Intiatiefvoorstel van de fractie van de PvdA d.d. 12 februari 2012 en het aanvullend voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d

Nadere informatie

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013

MPGR GR Aan de Drechtraad Postbus AP DORDRECHT. Dordrecht, 10 juni 2013 SP DORDRECHT 1 1I 1 MPGR32013061209110050 GR3 12.06.2013 0050 g k 5 Usik M er wedestr aat 275 3313 GT DORDRECHT spil Aan de Drechtraad Postbus 619 3300 AP DORDRECHT Dordrecht, 10 juni 2013 Onderwerp: meev

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 bijlage 10 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 Onderwerp Begrotingswijziging 2008 Service Centrum Drechtsteden agendapunt 10 datum 19 mei 2008 steller J. van Dijk doorkiesnummer 078 6398513

Nadere informatie

Besluitenlijst agendacommissie 27 augustus 2013

Besluitenlijst agendacommissie 27 augustus 2013 enlijst agendacommissie 27 augustus 2013 1 Opening, mededelingen en vaststellen agenda Aanwezig zijn de dames De Smoker, Ruisch, Van Dongen, Witsen Elias, Veldhuijzen- ten Kate en Van Hall (griffier) en

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Postadres: Postbus 350 3300 AJ Dordrecht De colleges, burgemeesters en raden van Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht Gemeente Dordrecht Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR418063_1

CVDR. Nr. CVDR418063_1 CVDR Officiële uitgave van Veenendaal. Nr. CVDR418063_1 27 juni 2017 Verordening op de raadscommissies Veenendaal 2016 De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van voorzitter en de griffier

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

3 februari Geachte heer, mevrouw,

3 februari Geachte heer, mevrouw, 3 februari 2015 Geachte heer, mevrouw, Hierbij willen wij u onder de aandacht brengen dat in de procedure rondom de besluitvorming van het voltijds hoogbegaafdheidsonderwijs niet juist is gehandeld. Sterker

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Gemeenteraad Landsmeer

Gemeenteraad Landsmeer Gemeenteraad Landsmeer BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING VAN 04 december 2014 Voorzitter Raadsgriffier Aanwezige raadsleden Afwezige raadsleden Aanwezige collegeleden A.N. Nienhuis C.B.H. Heusingveld N.H.W.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019

Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 Bundel van de Bestuurscommissie Veiligheid, reguliere vergadering. van 8 februari 2019 A Algemeen A.1 Opening en mededelingen A.2 Besluitenlijst (incl. presentielijst) gezamenlijke vergadering Bestuurscommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage M1 VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum Status behandeling Carrousel R.T.A. Korteland 3 oktober 2013 opiniërend Steller

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Concept verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 5 maart 2013 Locatie: Gemeentehuis van Zwijndrecht

Concept verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 5 maart 2013 Locatie: Gemeentehuis van Zwijndrecht Concept verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 5 maart 2013 Locatie: Gemeentehuis van Zwijndrecht 1. Opening De vice voorzitter, de heer Loos: Dames en heren, welkom vanavond bij de

Nadere informatie

Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk Secretaris: de heer R. van Nood. Aanwezig zijn de leden: Delft J. Vreugdenhil, G.A.A. Verkerk, M.A.

Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk Secretaris: de heer R. van Nood. Aanwezig zijn de leden: Delft J. Vreugdenhil, G.A.A. Verkerk, M.A. Verslag van de bijeenkomst van het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden op woensdag 1 juli 2015 in het Stadhuis van de gemeente Delft (opening 19.39 uur). Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Raadsvoorstel Zaaknummer 564849 Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Aan de raad, 1. Beslispunten De Raad van Gooise

Nadere informatie

de heer P.H. Roos (GroenLinks), de heer F.J.W. Saelman (VVD), de heer H.A. Stuurman (PvdA) de heer P.C. Tange, burgemeester

de heer P.H. Roos (GroenLinks), de heer F.J.W. Saelman (VVD), de heer H.A. Stuurman (PvdA) de heer P.C. Tange, burgemeester Verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Wormerland, gehouden op 3 juli 07 in het gemeentehuis aan de Koetserstraat 3 te Wormer, aanvang 22. uur AANWEZIG de leden: de wethouders: de

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: 20.00 uur Nr. Agendapunt en voorstel Toelichting 1 Opening De heer Siroen (Cuijk) opent, als raadslid van de gastgemeente,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y.

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Dossiernummer 2015 014 Rapport Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Datum verzoekschrift Op 27 januari 2015 heeft de Overijsselse

Nadere informatie

Aanmelden voor het spreekrecht publiek kan bij de secretaris van het VHL-Beraad: telefoon

Aanmelden voor het spreekrecht publiek kan bij de secretaris van het VHL-Beraad: telefoon Agenda Vijfheerenlanden-Beraad Opmerking: De agenda voor de openbare vergadering van het VHL-Beraad van 29 maart 2017 (met bijbehorende stukken) zal door de griffiers geplaatst worden in de Raadsinformatiesystemen

Nadere informatie

Notitie namens Westland Verstandig door Peter Duijsens inzake alternatief voorstel op het eerder besproken concept spreektijdregeling

Notitie namens Westland Verstandig door Peter Duijsens inzake alternatief voorstel op het eerder besproken concept spreektijdregeling Notitie namens Westland Verstandig door Peter Duijsens inzake alternatief voorstel op het eerder besproken concept spreektijdregeling De fractie van Westland Verstandig gaat in beginsel niet akkoord met

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Wapenexportbeleid Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Voorzitter. Voor het kerstreces hebben wij met de staatssecretaris van

Nadere informatie

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter,

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter, Datum : 8 september 2015 Ons kenmerk : 186145 Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep Uw kenmerk : Uw brief van : Bijlage : 1 Onderwerp : Spoorboekje begroting 2015 Geachte Voorzitter,

Nadere informatie

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet B e s l u i t: vast te stellen de spelregels voor raadsleden van Almere 2012 1.1 Inleiding In Almere willen we op een open

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen

Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen Besluitenlijst vergadering gemeenteraad Roerdalen op donderdag 13 april 2017 Aanwezig Voorzitter: Griffier: Leden: mw. mr. M.D. de Boer-Beerta R.J.J. Notermans mw. K.E.A. van Bommel, CDA J.G.G. Cremers,

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen Voorzitter: Van Miltenburg Mededelingen Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 133710 25 juni 2018 Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 De raad van de gemeente Capelle aan

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 2 juli 2013 Locatie: Stadhuis van Dordrecht, Stadhuisplein 1

Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 2 juli 2013 Locatie: Stadhuis van Dordrecht, Stadhuisplein 1 Verslag van de plenaire vergadering van de Drechtraad van 2 juli 2013 Locatie: Stadhuis van Dordrecht, Stadhuisplein 1 1. Opening De voorzitter: Dames en heren, welkom vanavond bij uw Drechtraad. Ik open

Nadere informatie