In dit overzicht komen de verschillende, elke belangrijke, facetten voor een EME station aan de orde met de huidige stand der techniek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit overzicht komen de verschillende, elke belangrijke, facetten voor een EME station aan de orde met de huidige stand der techniek."

Transcriptie

1 EME 10GHz TODAY PA0PLY Introductie. Sinds mijn eerste ervaringen met EME in 2010 op 10Ghz, is er veel ontwikkeling geweest, waardoor ook met een minder grote opstelling al resultaten geboekt kunnen worden. Vroeger waren de kleinere stations aangewezen op het gebruik van CW om überhaupt maar een verbinding via de maan te kunnen maken. Men was ook dan nog aangewezen op de grotere stations met een groot antenne systeem. In dit overzicht komen de verschillende, elke belangrijke, facetten voor een EME station aan de orde met de huidige stand der techniek. Ikzelf gebruik een 3m Andrews prime focus schotel en ontving als eerste station DL0EF, die met een 10m Schotel en 100Watt werkt. Hieronder een plaatje van het analoge signaal, zoals dat hoorbaar en zichtbaar was. Bij de intreding van snellere computers is het sinds een aantal jaren ook gebruikelijk om een digitale mode te gebruiken. WSJT-65 wordt nu op SHF veelal gebruikt. Deze mode maakt daarbij gebruik van een 65-tal toontjes en een synchronisatie signaal. Het voordeel hierbij is dat de detectie gevoeligheid om een veel lager niveau ligt dan een station in CW mode hoorbaar is. Er is binnen de EME community veel discussie omtrent het gebruik van digitale modes. Dit wil ik buiten het bestek van dit verhaal houden, echter duidelijk is wel dat met het gebruik van deze digitale modes er een mogelijkheid is gecreëerd om met een relatief kleine opstelling al EME verbindingen te kunnen maken. De drempel om eens iets te proberen op EME met relatief geringe middelen is hiermee aanmerkelijk lager komen te liggen, er daar gaat het toch om?

2 De procedures voor het maken van een verbinding blijven gelijk; dat wil zeggen er worden periodes van 1 minuut gehanteerd voor zenden en ontvangen, waarin de benodigde informatie wordt uitgewisseld; Calls, rapport, RR etc. Hieronder een voorbeeld van het JT-65 programma, waarop een QSO te zien is tussen UA4HTS en OK5EME. Signaal sterkte van -12dB ontvangen door OK5EME, terwijl UA4HTS het tegenstation ontvangt met -19dB. Niveau's die in een CW filter niet te horen zijn, maar in de JT mode duidelijk zichtbaar zijn. 10GHz ontwikkeling. Terugkerend naar het onderwerp van dit verhaal, heeft deze ontwikkeling ook een duidelijke invloed gehad op de interesse in EME op 10GHz. Als we uitgaan van een modaal station waarbij de eigen echo s van de maan terug te horen zijn, kom je op een antennegrootte van 3m en een RF vermogen van zo n 25-40Watt afhankelijk van de gevoeligheid van de ontvanger. Een grotere antenne lijkt interessant, want er wordt dan meer versterking verkregen, echter het blijkt dat een 3m schotel op 10GHz de maan volledig belicht, terwijl een grotere schotel slechts een deel van de maan gaat belichten. De reflecties zijn dan ook grilliger hetgeen de ontvangst kan beïnvloeden. Een schotel van 1.5 tot 3 m is prima bruikbaar in combinatie met een vermogen van bijv W. Het gebruik van JT-65 blijkt in de praktijk op 10GHz niet ideaal te zijn. Hiervoor heeft Joe K1JT een variant ontwikkelt; JT-4 die gebruik maakt van slechts 4 tonen en geen synchronisatie puls. Hiermee wordt alle energie gestoken in 4 toontjes. De signalen op 10GHz vertonen afhankelijk van de maanstand een aurora achtig gedrag, dat spreading of smear wordt genoemd. JT-4F kan hier goed mee omgaan omdat de afstand tussen de 4 toontjes veel groter is dan bij JT65c het geval is en het blijkt dat er betrouwbare decodes worden verkregen. Wel blijft de voorwaarde voor het gebruik van de JT modes dat de frequentie en tijd nauwkeurig moeten zijn. Rex, VK7MO heeft de laatste tijd veel portable verbindingen gemaakt met deze mode en G4WDG als tegenstation ( 3m Schotel, prime focus). Hij gebruikt hierbij een antenne met een diameter van 77cm en een RF power van 45Watt. Hij werkte in eerste instantie met de JT65c mode, dat ondanks de negatieve verwachtingen bijzonder goed functioneerde.

3 Onderstaand schermcopie laat het JT-4 programma in werking zien aan de linkerzijde van het scherm, terwijl aan de rechterzijde het LINRAD programma draait dat als interface wordt gebruikt voor het JT programma.

4 Ook onze eigen Hans, PA0EHG heeft aangetoond dat met een minimale opstelling al interessante resultaten geboekt kunnen worden en hierover al diverse demonstraties en lezingen gegeven. Hij gebruikte een antenne van 55cm en een Statelliet LNB Avenger ( ruisgetal: 1.8dB ) met daaraan gekoppeld een FUNCUBE Dongle. Als Software gebruikt Hans Spectravue om de FUNCUBE te besturen. Hiermee toonde hij aan dat het 10GHz EME baken DL0SHF waarneembaar is in de low power mode. Ook met de JT65 software heeft hij een decode gekregen van dit baken. Zie screendump, hieronder. Met enige ervaring kon Hans later ook Charlie, G3WDG, horen, die met een 3m schotel werkt. De LNB was wel erg temperatuur gevoelig waardoor de frequentie nauwkeurigheid te wensen overliet. Om dit verder in de hand te houden is later uitgeweken naar een convertersysteem met een stabiele LO en een pre-amp met een ruisgetal van 0.7dB Dopplershift. Belangrijk te realiseren is dat op 10GHz de dopplershift als gevolg van de positie van de maan tot zo n 25kHz kan oplopen. Dopplershift treedt op in de vorm van een frequentieverschuiving omdat de aarde (en jouw positie daarop) en de maan voortdurend ten opzichte van elkaar bewegen. Veel transceivers zullen hiermee een probleem hebben als je dit zou willen oplossen door gebruik te maken van de RIT functie. Het gebruik van een 2 e VFO is dan een goede oplossing. Overigens moet je je realiseren dat tijdens het gehele traject van maan opkomst tot maan ondergang deze dopplershift constant wijzigt, en dus het 2e VFO ook continue moet worden bijgesteld om het tegenstation te blijven waarnemen. De laatste versie van WSJT-X geeft hierbij de mogelijkheid om via de CAT verbinding dit automatisch te kunnen laten verlopen. Een driver voor de meest gangbare transceivers is hiervoor aanwezig.

5 Voorversterker. Een goede voorversterker is, zeker als er een kleine antenne wordt toegepast, een absolute must. Het zelfbouwen van een goede voorversterker op deze frequenties is geen eenvoudige opgave. De meeste ontwerpen stranden uiteindelijk met een ruisgetal zo rond de 1dB, en dat is best heel aardig. Lang was de standaard een voorversterker die door de firma Kuhne (DB6NT) commercieel op de markt wordt gebracht. Als alternatief is een voorversterker door Ron, DU3BC, ex PA3BPC gemaakt, die qua specificaties toch weer een tikkeltje beter is. Beiden maken gebruik van een golfpijp ingang, waardoor er minimale verliezen aan de ingang van de voorversterker optreden. Zelfs de toepassing van een koppelcondensator aan de ingang is hier al funest wil je goede resultaten behalen. Momenteel ligt het laagst gemeten ruisgetal op 0.52Db (DU3BC-versie). Door een golfpijpschakelaar toe te passen kan ook zonder problemen RF vermogen aan de antenne worden aangeboden. Een sma relais daarentegen wordt gespecificeerd tot een maximum vermogen van 25Watt en zal ook meer verliezen geven. Pre-map van DU3BC

6 RF vermogen. TWTA s zijn de norm als het gaat om het opwekken van het benodigde vermogen. Veel stations werken met een nominaal vermogen van zo n 30Watt. FET s waren al langer beschikbaar maar voor EME nog niet de versies die interessant zijn om het vermogen te maken dat nodig was. De recente ontwikkelingen gaan nu toch richting solidstate. De beschikbaarheid van moderne vermogens FET s voor deze frequentie geven nu de mogelijkheid om zo n 30Watt per FET te genereren. Zeker in een combinatie van 2 van deze FET s kan een riant vermogen van 50Watt worden gemaakt. G4WDG heeft hier inmiddels al veel ervaring mee opgedaan en gebruikt deze solidstate versterker in zijn systeem. Voorbeeld 10GHz SSPA ( G3WDG )

7 Polarisatie. Op de meeste banden boven 1 GHz wordt bij EME gebruik gemaakt van een circulair gepolariseerd antennesysteem. Hiermee wordt de invloed van de Faradayrotatie te niet gedaan, Faraday rotatie is een bekend verschijnsel, waarbij de polarisatie van een signaal door invloed van de troposfeer van polarisatie kan veranderen. Het is, nog, een onberekenbaar fenomeen en de snelheid van verandering is gerelateerd aan de gebruikte frequentie. Om minimale verliezen te krijgen wordt gebruikgemaakt van een straler met een zogenaamd septum. Hierbij wordt door het septum vanuit een lineair gepolariseerd een circulair gepolariseerd signaal gegenereerd (TX), of omgekeerd (RX). Omdat de feed passief is kun je meteen de RX en TX aansluiten. Standaard is rechtsom gepolariseerd zenden. De verliezen in een dergelijke opstelling zijn minimaal in vergelijking tot de vroeger vaak gebruikte phase stukjes om te komen tot een circulair gepolariseerd signaal. Principe van Septumfeed Op 10GHz is circulaire polarisatie nog een discussie. Tot op heden wordt voor Europa verticale, dus lineaire, polarisatie gebruikt, terwijl in USA horizontale polarisatie wordt toegepast. Hiermee kan een station in Europa toch ook Amerikanen werken omdat het van de maan teruggekaatste signaal daar horizontaal aankomt vanwege de geografische ligging ten opzichte van Europa. Door de toenemende activiteit op deze band, zal het voorkomen dat er verbindingen gemaakt worden tussen locaties die niet het voordeel hebben zoals net aangegeven tussen Europa en USA. Circulair polariseren is dan een oplossing; of zou een van de stations een mogelijkheid moeten hebben om zijn polarisatie aan te kunnen passen. Recentelijk is Bruce PY2BS actief geworden op 10GHz. Hij heeft ervoor gekozen om zijn polarisatie te kunnen instellen, en dus per verbinding te kunnen optimaliseren. Hierbij is de complete transverter inclusief pre-amp en SSPA op een roteerbaar deel in de focus van de schotel gemonteerd.

8 Opstelling van Bruce PY2BS Bert, PE1RKI heeft inmiddels al wat verschillende septumfeed stralers gemaakt voor toepassing op 10GHz. Voorbeeld van Septum Feeds voor 10Ghz ( PE1RKI ) Antennebesturing.

9 Naarmate de frequentie hoger wordt en de antennes groter, wordt het belangrijk om een goed besturingssysteem te gebruiken om de antenne op de maan te houden. Met een antenne van 3m en een goede voorversterker is het zeker mogelijk om maanruis te detecteren, waardoor het volgen van de maan wat eenvoudiger wordt; althans is het mogelijk om dit ook zichtbaar te maken. Met mijn antenne kan ik rond de 1-2dB maanruis detecteren, door achter de voorversterker een 3dB splitter op te nemen waarbij een tak naar een standaard satelliet LNB gaat. Deze transformeert het signaal naar beneden in het frequentie gebied Mhz. Door toepassing van een AD8307 converter, die wordt gebruikt als powermeter gevolgd door een tweetal trappen DC versterking met variabele off-set kan een volle schaal meter uitslag worden verkregen, waarbij heel duidelijk zichtbaar wordt hoe snel de maan zich wel beweegt. Binnen een minuut zie je dan de maanruis verdwijnen, waarbij de antenne dus weer geoptimaliseerd moet worden. Dit alleen al vergt de nodige aandacht, los van het feit dat je bezig bent om een verbinding te maken en tussendoor ook nog de frequentie corrigeert voor het doppler effect. Alleszins dus de moeite waard om dit te automatiseren. In het Novembernummer van ELEKTRON, beschrijft Harke PA0HRK een oplossing die hij voor zijn portable station gebruikt. Zeker de moeite van het lezen waard en een fraaie oplossing. Daarnaast zijn er nog een aantal systemen die bruikbaar zijn, zoals die van OE5JFL en VK5DJ. Overigens kan de elektronische besturing heel nauwkeurig zijn; de mechanische uitvoering moet ook zeker de nodige aandacht hebben om geen roet in het eten te gooien. Elke mechanische speling zal zich direct openbaren in hoe de elektronica hiermee om kan gaan om tot het goed volgen van de maan te komen binnen de benodigde openingshoek van de antenne.

10 Bij opstellingen met kleinere antennes is de maanruis niet waarneembaar en bij portabel gebruik is het dan ook een hele tour om de maan te vinden. Elevatie zal niet direct een probleem vormen als een inclinometer wordt gebruikt, maar voor azimuth is het gebruik van een GPS systeem aan te bevelen om goede locatie info te krijgen. Eventueel optimaliseren op een sterk station kan natuurlijk ook, maar dan moet je toch al wel een grove richting naar de maan hebben gevonden. Het kan handig zijn een kijkertje of een camera aan de antenne te bevestigen om de maan in de gaten te houden. Dit werkt natuurlijk alleen onder goede weersomstandigheden. Antenne. Natuurlijk zou een parabool schotel van 3m ideaal zijn om toe te passen, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om zoiets te plaatsen. Daarnaast is de beschikbaarheid van deze antennes inmiddels behoorlijk afgenomen. Het gebruik van bijvoorbeeld een veelvuldig aangeboden schotel bedoeld voor de ontvangst van Satelliettelevisie is dan een betere optie. Dit zijn meestal zogenaamde off-set type antennes waarbij de straler onder het midden van het brandpunt hangt. Het voordeel hierbij is dat en geen blinde vlek in het stralingsdiagram van de antenne zit, omdat de straler niet in het brandpunt zit zoals wel het geval is bij prime focus type antennes. Als de straler meer dan alleen de reflector belicht heeft dat een negatieve uitwerking op de totaal performance van het systeem. Er wordt dan ook ruis opgepikt van de warme aarde. Bij een prime focus antenne gebeurt dit ook en kijkt de straler altijd naar de warme aarde, terwijl bij een off-set schotel dit veel minder het geval is. In de professionele wereld zou dan een off-set cassegrain systeem de ideale oplossing vormen. Hierbij wordt op het brandpunt een 2e bolvormige spiegel geplaatst die het signaal weerkaatst naar de grote reflector. De straler kijkt dan altijd naar de koude hemel als deze de bolvormige spiegel overbelicht.

11 Terugkerend naar de beschikbare off-set satellietschotels zou een grootte van bijvoorbeeld 1.2m goed bruikbaar zijn voor onze EME toepassingen. De TRX kan hierbij bijna direct aan de straler worden gemonteerd zonder dat de effectiviteit van de antenne wordt aangetast. Hiermee heb je ook gelijk de minste verliezen tussen straler en ontvanger / zender. Hieronder een foto van de opstelling van PA0HRK die met zijn 1,1m schotel en een DB6NT voorversterker, 0.2 db maanruis detecteert en al vele stations op 3cm heeft waargenomen. Zowel digitaal als in cw. Opstelling 10GHz EME station Harke, PA0HRK. Conclusie Gezien de ontwikkelingen van de laatste periode lijkt 10GHz EME een voor meerdere bereikbaar deel van onze hobby om eens wat activiteit te ontwikkelen. Referenties: DL0SHF beacon PA0EHG: PA0HRK: PA0PLY:

12 PE1RKI: WSJT info:

Snel aan de slag op de QO-100 SAT

Snel aan de slag op de QO-100 SAT UBA Sectie TRA Snel aan de slag op de QO-100 SAT Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques Jacques 17-05 05-2019 1 Satelliet communicatie voor HAM? OSCAR : Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio Meer dan 100

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Ruis in amateur ontvangers PA0EHG

Ruis in amateur ontvangers PA0EHG Ruis in amateur ontvangers PA0EHG October 2011 Wat wil ik vertellen Soorten ruis waarvan we last hebben Relatie met wat we willen ontvangen Noise figure, cascade en meten Ruis en SDR Ruis in ontvangers

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team

Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team Amateursatellieten Wat en hoe? Wouter Weggelaar, PA3WEG FUNcube Team 1 Allereerst... Deze presentatie is (met overleg) voor een groot deel geroofd van: Ivo Klinkert PA1IVO Henk Hamoen PA3GUO Waarvoor enorm

Nadere informatie

Een draagbaar multi-functioneel satellietstation

Een draagbaar multi-functioneel satellietstation Een draagbaar multi-functioneel satellietstation Ervaringen met draagbare apparatuur voor LEO satellieten Interessedag Amateursatellieten - 28 september 2013 Ivo Klinkert PA1IVO Een draagbaar multi-functioneel

Nadere informatie

Antennetechniek en alles wat daarbij komt kijken. Door Hans Kollenbrander namens Hutronic

Antennetechniek en alles wat daarbij komt kijken. Door Hans Kollenbrander namens Hutronic Antennetechniek en alles wat daarbij komt kijken Door Hans Kollenbrander namens Hutronic Wie is Hutronic Hutronic is een Nederlands bedrijf. Wij leveren al 50 jaar oplossingen op het gebied van telecommunicatie,

Nadere informatie

Het satelliet project 2017

Het satelliet project 2017 Het satelliet project 2017 Antennes Het belangrijkste van elk radiostation is natuurlijk de antenne, of in mijn geval de antennes. Ik heb gekozen voor de grootst mogelijke antennes die op het dak van mijn

Nadere informatie

Amateursatellieten stap-voor-stap

Amateursatellieten stap-voor-stap Amateursatellieten stap-voor-stap Een poging om alles in drie kwartier uit te leggen Interessedag Amateursatellieten - 28 september 2013 Henk Hamoen PA3GUO & Ivo Klinkert PA1IVO Amateursatellieten stap-voor-stap

Nadere informatie

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S Type FLEX- 6400 6400M 6600 6600M 6700 Met 8, 1920 x 1200, IPS aanraakscherm Dual VFO op het front HDMI aansluiting tbv externe monitor Ingebouwde 2 Watt luidspreker

Nadere informatie

Zendamateurs en Cubesat s. Henk Hamoen PA3GUO

Zendamateurs en Cubesat s. Henk Hamoen PA3GUO Zendamateurs en Cubesat s Agenda Amateur satellieten Wat is een Cubesat? Satellietbanen Doppler Software & Apparatuur Demonstratie Zendamateurs en cubesat s Vragen Amateur satellieten Eerste: OSCAR-1-1961

Nadere informatie

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot Sinds kort ben ik QRV met de digitale mode FT-8. Een openbaring. Lekker snel het ene na het andere QSO maken zonder langdradig gedoe zoals je met PSK-31 etc. vaak aantreft. Het voornaamste is echter dat

Nadere informatie

Het moederbord van de zendontvanger "PiligrimPro"

Het moederbord van de zendontvanger PiligrimPro Ruwe vertaling PA3ECT, deze is niet verantwoordelijk voor vertaal fouten. Het moederbord van de zendontvanger "PiligrimPro" Dankzij de op moderne componenten gebaseerde efficiënte ontwerp technieken, heeft

Nadere informatie

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot

3 De afwijking van de tijd. Het is van groot Sinds kort ben ik QRV met de digitale mode FT-8. Een openbaring. Lekker snel het ene na het andere QSO maken zonder langdradig gedoe zoals je met PSK-31 etc. vaak aantreft. Het voornaamste is echter dat

Nadere informatie

Hoogfrequent technieken.

Hoogfrequent technieken. Hoogfrequent technieken. .. Inleiding. Hoofdstuk : Inleiding Mensen of machines moeten in sommige omstandigheden met elkaar communiceren. Door communicatie kan video, spraak en computer gegevens onderling

Nadere informatie

Radiotelescopen. N.G. Schultheiss

Radiotelescopen. N.G. Schultheiss 1 Radiotelescopen N.G. Schultheiss 1 Inleiding In de module Het uitdijend Heelal hebben we gezien dat het heelal steeds groter wordt. Bijgevolg zijn de lichtstralen van melkwegstelsels die ver van ons

Nadere informatie

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Welke punten komen er aan de orde? Wat is WSPR? Wat kunnen we ermee? Hoe werkt het? Waar is het

Nadere informatie

Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de

Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de Lima SDR Inleiding Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de mogelijkheden van een SDR. Door de opkomst van SDR (de Engelse afkorting voor Software DefinedRadio)

Nadere informatie

Tooway4you: Handleiding Tooway KU-Band / Pointing Versie 1.0 / Juni 2010

Tooway4you: Handleiding Tooway KU-Band / Pointing Versie 1.0 / Juni 2010 Inleiding: Voor u ligt de handleiding Tooway KU-Band / Pointing. Deze handleiding leidt u stapsgewijs door het pointen van uw Tooway KU-Band hardware, zodat u in staat bent om (nadat een erkende installateur

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Electro Magnetische Compatibiliteit, hoe en waarom? 2. EMC fenomenen - Eigenschappen - Oorzaken - Gevolgen 3. Afschermen of filteren? 4. Bepalen van de opgewekte veldsterkte

Nadere informatie

DWDM COMPONENTEN. Funea Broadband Services bv. Gouden Rijderstraat 1. Postbus 57. 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751

DWDM COMPONENTEN. Funea Broadband Services bv. Gouden Rijderstraat 1. Postbus 57. 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751 Funea Broadband Services bv Gouden Rijderstraat 1 Postbus 57 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751 I : www.funea.com E: info@funea.com hr West Brabant nr 20061617 DWDM COMPONENTEN

Nadere informatie

Meer weten over lnb s

Meer weten over lnb s Copyright 2012Satellietclub De Transponder. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige

Nadere informatie

FMCW radar Een radar revolutie?

FMCW radar Een radar revolutie? FMCW radar Een radar revolutie? Navigatie Symposium, 25 nov 2011 Egenolf van Stein Callenfels De Riddle Aluminium Atlantic 36 Dick Zaal Verlengd van 11.00 tot 13,60 m Uitgerust voor lange tochten Broadband

Nadere informatie

Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006).

Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006). Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006). Van 16 t/m 18 oktober 2006 is door Medusa Explorations bv uit Groningen in opdracht van Rijkswaterstaat een bodemonderzoek uitgevoerd in de duinen

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Bepalen van de opgewekte veldsterkte van een zender - Norm versus optredende velden 2. AM detectie - Hoe veroorzaakt een HF signaal problemen op LF apparatuur 3. Hoe lopen

Nadere informatie

Starten met Amateur Satellieten

Starten met Amateur Satellieten Starten met Amateur Satellieten Ivo Klinkert PA1IVO Henk Hamoen PA3GUO Satellietdag Apeldoorn 25 April, 2015 Agenda Amateur satellieten Geschiedenis Wat zijn Cubesats? Satellietbanen Kepler sets & Tracking

Nadere informatie

RFID, uitdagingen en oplossingen uit de praktijk. Geertjan Hendriks Field application engineer Michel van den Heuvel Sales Manager

RFID, uitdagingen en oplossingen uit de praktijk. Geertjan Hendriks Field application engineer Michel van den Heuvel Sales Manager RFID, uitdagingen en oplossingen uit de praktijk Geertjan Hendriks Field application engineer Michel van den Heuvel Sales Manager Agenda Introductie RFID Case studies, een kijkje achter de schermen Infrabel

Nadere informatie

Zaterdag 15 juni 2013 - Antenne velddag, BBQ en vossenjacht

Zaterdag 15 juni 2013 - Antenne velddag, BBQ en vossenjacht ZCZC --------------------------------------------------------------- QST de PI4GAZ, PI4GAZ, PI4GAZ Afdelingsstation van de VERON in Gouda, R17, JO22IA Uitgezonden door PA0POS vanuit Haastrecht, JO21JX

Nadere informatie

HAMNET knooppunt Den Bosch

HAMNET knooppunt Den Bosch HAMNET knooppunt Den Bosch 1. Inleiding 2. Experimenten tot nu toe 3. Wat leren we hier van? 4. Schematische voorstelling fase 2 5. Apparatuur schema 6. Tot Slot 1. Inleiding Sinds de opkomst van internet

Nadere informatie

Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp

Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp Na voltooiing van een aantal gezamenlijke 10 MHz referentie projecten (zie rechter foto), kwam de uitdaging bij Gerard

Nadere informatie

DK4DDS. Marc van Stralen. Software Defined Radio Daar kun je niet om heen! SDR Wat is dat?

DK4DDS. Marc van Stralen. Software Defined Radio Daar kun je niet om heen! SDR Wat is dat? DK4DDS Marc van Stralen Software Defined Radio Daar kun je niet om heen! SDR Wat is dat? Er is een stille revolutie gaande: De manier van signaalverwerking in onze zenders en ontvangers verandert ingrijpend

Nadere informatie

Examen N-Examen. 2. De condensatoren C22 en C24 zijn a. keramische condensatoren b. polyestercondensatoren c. elektrolytische condensatoren

Examen N-Examen. 2. De condensatoren C22 en C24 zijn a. keramische condensatoren b. polyestercondensatoren c. elektrolytische condensatoren Blad De netheid van het werk kan invloed hebben op de beoordeling Examen N-Examen Voorschriften, procedures en techniek Afbeelding 1 c18 R13 110 Ll 1,..,u T^?' B C4 R3 C7 R4 R6 R16 R18 C22 R21 R22 Zie

Nadere informatie

Nauwkeurigheid van hoogtebepaling met GNSS. Pierre Voet

Nauwkeurigheid van hoogtebepaling met GNSS. Pierre Voet Nauwkeurigheid van hoogtebepaling met GNSS Pierre Voet Nauwkeurigheid van hoogtebepaling met GNSS Pierre Voet Inhoud Optimale situatie Foutenbronnen Resultaten van testen Dagdagelijkse realiteit Toestand

Nadere informatie

bereik(baar) voor iedereen!

bereik(baar) voor iedereen! VOLAUTOMATISCHE SATELLIETSYSTEMEN bereik(baar) voor iedereen! SATENNE, bereik(baar) voor iedereen! De slogan van SATENNE heeft zich bewezen; de SATENNE R-2 heeft in 2011 alle verkooprecords gebroken. Volautomatische

Nadere informatie

Introductie tot EME. ON5RR, Marc Kleyn 9 november 2007 ON7EH, Michel Spelier

Introductie tot EME. ON5RR, Marc Kleyn 9 november 2007 ON7EH, Michel Spelier Introductie tot EME ON5RR, Marc Kleyn 9 november 2007 ON7EH, Michel Spelier Agenda: Waar staat EME voor? Propagatie/effecten + remedies De keuze van de mode: klassiek of digitaal (CW, SSB, JTxx) De QSO-afwikkeling:

Nadere informatie

Ik zal niet te diep ingaan op de technische details over hoe PSK31 werkt, dit zal op een later tijdstip wel ter sprake gaan komen.

Ik zal niet te diep ingaan op de technische details over hoe PSK31 werkt, dit zal op een later tijdstip wel ter sprake gaan komen. "PSK" staat voor "Phase-Shift-Keying" 31 betekend 31 Hz. Dit is een PRACHTIGE, digitale mode! Mijn inziens is PSK31 een van de beste dingen die geïntroduceerd is in de Ham Radio wereld! In dezelfde bandbreedte

Nadere informatie

Noise/Gain Analyzer. Door W.Schaap PA0WSO

Noise/Gain Analyzer. Door W.Schaap PA0WSO Noise/Gain Analyzer Door W.Schaap PA0WSO w.schaap@planet.nl Inleiding: In het verleden heb ik al eens geprobeerd een meetinstrument te maken om er mee het ruisgetal van een converter of een voorversterker

Nadere informatie

PA1SSB PA1PXL. Thema avond oktober 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1PXL Ton Rijnen

PA1SSB PA1PXL. Thema avond oktober 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1PXL Ton Rijnen PA1SSB PA1PXL Thema avond oktober 2014 Veron afdeling 39 Tilburg Wat is WSPR? WSPR is een digitale mode i.c.m software programma waar met behulp van zwakke radiosignalen inzicht kan worden verkregen in

Nadere informatie

Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger

Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger SNEL START GIDS AISnet VR1 1. Introductie Hartelijk dank voor het aanschaffen van de AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger.

Nadere informatie

KLEIN & STIJLVOL KRACHTIG AUTO SKEW VOLOP KEUZE VOORDELEN VAN DE SELFSAT SNIPE SERIES

KLEIN & STIJLVOL KRACHTIG AUTO SKEW VOLOP KEUZE VOORDELEN VAN DE SELFSAT SNIPE SERIES www.myselfsat.nl VOORDELEN VAN DE SELFSAT SNIPE SERIES KLEIN & STIJLVOL De volautomatische Selfsat Snipe heeft een dun en innovatief ontwerp en onderscheidt zich van de traditionele schotelantennes door

Nadere informatie

Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O.

Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O. Hoe doe ik het nou? Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O. De Techniek H G.S.O. systemen GSO technische achtergronden De distributie van satellietsignalen verschilt wezenlijk van de distributie van

Nadere informatie

daudio Daudio ASP AMP

daudio Daudio ASP AMP Daudio ASP AMP Gebruiksaanwijzing 4 mei 2014 Introductie De daudio ASP AMP bevat actieve filtering en versterking die specifiek zijn ontwikkeld voor de daudio luidsprekers. Voor een stereo systeem zijn

Nadere informatie

Copyright 2011 - Xsarius. Handleiding

Copyright 2011 - Xsarius. Handleiding Handleiding Op onze website kunt u uw product registreren. Door uw product te registreren kunnen wij u direct de best mogelijke ondersteuning bieden. Verleng hiermee tevens de fabrieksgarantie van 1 naar

Nadere informatie

Wireless PROFINET Brecht Schamp

Wireless PROFINET Brecht Schamp PROFINET Brecht Schamp Industrial Network Specialist Phoenix Contact (Benelux) communicatie: voordelen? Voordelig? Drukt bekabelingkosten! Completer? Meer toepassingsgebieden worden bereikbaar! Flexibiliteit?

Nadere informatie

Nederlands. Handleiding. Inhoud :

Nederlands. Handleiding. Inhoud : Nederlands Transmitter Speed 19350 Handleiding Inhoud : Kenmerken Plaatsen van de batterij HotShoe connector Gebruikshandleinding Frequenties Ontspanmodus Geïntegreerd sync contact Elinchrom RX functies

Nadere informatie

Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz

Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz Onno de Meijer. PA3AKP Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz Introductie Onlangs is door Jos Disselhorst PA3ACJ en Antoon Milatz PA3BWE een

Nadere informatie

Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server

Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server SNELSTART GIDS iais VR1.01 1. Introductie Hartelijk dank voor het aanschaffen van de iais Ontvanger. Het is aan te bevelen

Nadere informatie

Product catalogus Xsarius

Product catalogus Xsarius Product catalogus Xsarius Xsarius i-go CICD edition Xsarius i-go CICD edition De Xsarius i-go HD1 beschikt over een 12 volts aansluiting waardoor deze digitale satelliet ontvanger ideaal is voor gebruik

Nadere informatie

Wireless PROFINET, de mogelijkheden van draadloze verbindingen

Wireless PROFINET, de mogelijkheden van draadloze verbindingen PROFINET, de mogelijkheden van draadloze verbindingen Harm Geurink Product Manager AUTOMATION systems Phoenix Contact bv hgeurink@phoenixcontact.nl Ede, 12 november 2009 communicatie 2 communicatie: voordelen!

Nadere informatie

2015 / 2016 CAMPINGCATALOGUS. Alles op het gebied van digitale televisie voor op de camping en op de boot. de wereld binnen handbereik

2015 / 2016 CAMPINGCATALOGUS. Alles op het gebied van digitale televisie voor op de camping en op de boot. de wereld binnen handbereik CAMPINGCATALOGUS 2015 / 2016 Alles op het gebied van digitale televisie voor op de camping en op de boot. de wereld binnen handbereik de wereld binnen handbereik ASTRASAT IS OFFICIEEL DISTRIBUTEUR VAN

Nadere informatie

Radio & Security. Complete Security BVBA. Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig!

Radio & Security. Complete Security BVBA. Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig! 2 Complete Security BVBA Radio & Security Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig! De meest gebruikte frequentie voor SRD (Short Range Device) is 433 MHz. Naast alarmsystemen wordt deze frequentie

Nadere informatie

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de :

Uitwerking LES 21 N CURSSUS ) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : 1) B De eigenschappen in de troposfeer bepalen in belangrijke mate de voorplating van radiogolven in de : A) VHF- en de HF- band ( HF- band werkt via de ionosfeer ruimte golven-) B) VHF band (troposfeer

Nadere informatie

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie theorie en praktijk Graag probeer ik hier de theorie en de praktijk van antenne impedantie uitgebreid toe te lichten. Er worden een

Nadere informatie

Hoge Antennewinst Lage Ruis DVB-T binnen- en buitenantenne

Hoge Antennewinst Lage Ruis DVB-T binnen- en buitenantenne Hoge Antennewinst Lage Ruis DVB-T binnen- en buitenantenne Voor betere kwaliteitsontvangst van alle aardse TV kanalen Voor binnen- en buitenontvangst, waterbestendig volgends de IP66* norm Gelijktijdige

Nadere informatie

DKARS MAGAZINE. Special over de VHF/ UHF/ SHF Weak Signal dag van oktober DKARS-Dutch Kingdom Amateur Radio Society.

DKARS MAGAZINE. Special over de VHF/ UHF/ SHF Weak Signal dag van oktober DKARS-Dutch Kingdom Amateur Radio Society. DKARS-Dutch Kingdom Amateur Radio Society DKARS MAGAZINE Special over de VHF/ UHF/ SHF Weak Signal dag van oktober 2018 DKARS-Dutch Kingdom Amateur Radio Society Prijs / Price 0,00 / $ 0,00 Special editie

Nadere informatie

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters Mantelstroom filters Toepassingen mantelstroom filters Waarom worden mantelstroom filters gebruikt? Mantelstroom filters kennen vele toepassingen. Hier enkele voorbeelden: Bij EndFed antennes zodat niet

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie FD-10 HANDSFREE MULTI-USER COMMUNICATIE APPARATUUR 1. Algemene informatie 1.1 Introductie De FD-10 is het meest geoptimaliseerde Full-Duplex communicatieapparaat waarmee u handsfree gesprekken kunt voeren.

Nadere informatie

SIGNALEN EN RUIS INLEIDING

SIGNALEN EN RUIS INLEIDING SIGNALEN EN RUIS INLEIDING Als radioamateurs gaat het ons om het bestuderen van het overbrengen van signalen waaruit aan de ontvangende kant zinvolle informatie kan worden gedestilleerd. Of een verbinding

Nadere informatie

(display1.jpg) Display met 8 leds, geheel links zit de MHz / khz schakelaar, rechts de 8 ledjes met erboven de MHz schaal en eronder de khz schaal.

(display1.jpg) Display met 8 leds, geheel links zit de MHz / khz schakelaar, rechts de 8 ledjes met erboven de MHz schaal en eronder de khz schaal. De SUSI frequentie teller. SUSI is de afkorting van SUper Simpel en dat klinkt vele QRPers als muziek in de oren. Deze teller is dan ook bedoeld voor eenvoudige QRP transceivers. Het aantal componenten

Nadere informatie

VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN

VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN VERLIEZEN BIJ (MIS) AANPASSING IN VOEDINGSLIJNEN We kennen verschillende soorten voedingslijnen tussen ontvanger/zender en antenne. We zullen ons beperken tot coaxkabel en symmetrische lijn. Ook hierin

Nadere informatie

TERRATEC Home Cinema Software-handleiding

TERRATEC Home Cinema Software-handleiding TV Software TERRATEC Home Cinema Software-handleiding Nederlands Italiano Deutsch English Française Version 6.1-03/2011 73 Handleiding TERRATEC Home Cinema 74 Inhoud Inleiding: de TERRATEC Home Cinema...

Nadere informatie

Je krijgt 2 parabolen kado... Wat doe je ermee?

Je krijgt 2 parabolen kado... Wat doe je ermee? Je krijgt 2 parabolen kado... Wat doe je ermee? Radio- Telescoop Radio-Interferometer Broechem Urania 12/03/2014 J. Clevers Onze doelstellingen Doelstelling: bouw van een interferometer met 2 Radio-Telescopen

Nadere informatie

Uitwerking LES 3 N CURSSUS 2014-2015. 1) A De modulatievorm welke de minste storing door laagfrequent detectie veroorzaakt is:

Uitwerking LES 3 N CURSSUS 2014-2015. 1) A De modulatievorm welke de minste storing door laagfrequent detectie veroorzaakt is: 1) A De modulatievorm welke de minste storing door laagfrequent detectie veroorzaakt is: A) frequentie modulatie (constante amplitude) B) enkelzijbandmodulatie (veroorzaakt juist meeste storing voor laagfrequent

Nadere informatie

Frequentie standaard PA0WSO

Frequentie standaard PA0WSO Frequentie standaard PA0WSO Wim Schaap PA0WSO Vollenhove 11-01-2006 Deze frequentie standaard is opgebouwd uit verschillende subsysteem printen bestaande uit: Ontvanger Hierop is gemonteerd de Rockwell

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Inleiding EMC. Het EMC Event 2019

Inleiding EMC. Het EMC Event 2019 Het EMC Event 2019 Waar gaan we het over hebben? Wie zijn wij? Opgericht in 1992 Holding Structuur Zeer innovatief & High Tech Gecontroleerde groei 65 medewerkers International georiënteerd Centraal in

Nadere informatie

UBA Sectie TRA. Snel aan de slag in METEOR SCATTER. Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques. Jacques 13.06.2014

UBA Sectie TRA. Snel aan de slag in METEOR SCATTER. Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques. Jacques 13.06.2014 UBA Sectie TRA Snel aan de slag in METEOR SCATTER Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques Jacques 13.06.2014 1 Presentatie Meteor Scatter Algemene info hoe & wanneer? P A U Z E Aan de slag - praktijk: Wat moeten

Nadere informatie

AIS in de praktijk. Agenda. PZV Wintercommissie 2008

AIS in de praktijk. Agenda. PZV Wintercommissie 2008 AIS in de praktijk PZV Wintercommissie 2008 Agenda AIS introductie AIS producten AIS apparatuur Software Installatie Antenne Interface en Bekabeling Software en USB poorten 1 AIS in het kort Bedoeld als

Nadere informatie

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van 14.00-17.00 uur Studenten die in het nieuwe vak (5LL50) tentamen doen

Nadere informatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie

Verwachtingen? Programma. Aanleg installatie. Aanleg installatie - overzicht installatie Verwachtingen? Heb apparatuur maar moet nog aansluiten Heb apparatuur maar wat kan ermee Opleiding zend-amateur in 1 uur Wil kopen 2 / 38 4 / 38 - overzicht installatie - antenne langdraad > 12,5 meter

Nadere informatie

Squatmeting Terneuzen

Squatmeting Terneuzen Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Squatmeting Terneuzen 17 oktober 2005 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Squatmeting Terneuzen Versie : 1.2 Rapportnummer: AGI-2005-GSMH-020 17 oktober 2005

Nadere informatie

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev:

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: 2003 06 25 www.qsl.net/pa0nhc Met dank aan PA3CYS voor de gegevens en materialen, en aan pa3gvq

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem

Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem Gebruikershandleiding Axitour AT-900 audio communicatiesysteem 1. Algemene informatie 1.1 Introductie Het Axitour AT-900 audio communicatiesysteem is een van de meest geavanceerde rondleidingsystemen op

Nadere informatie

Vleermuizen op de radar Resultaten van Doppler radar registraties van gewone dwergvleermuizen langs een vliegroute

Vleermuizen op de radar Resultaten van Doppler radar registraties van gewone dwergvleermuizen langs een vliegroute Vleermuizen op de radar Resultaten van Doppler radar registraties van gewone dwergvleermuizen langs een vliegroute Willem A. Hol VLEN-dag, Vleermuizen op de radar Vraagstelling Snelheid langs vliegroute

Nadere informatie

Elektor Live Software Defined Radio. Pascal Schiks & Martin Dudok van Heel

Elektor Live Software Defined Radio. Pascal Schiks & Martin Dudok van Heel Elektor Live Software Defined Radio Pascal Schiks & Martin Dudok van Heel Software Defined Radio Wat is dat? Een radio zend- of ontvanginstallatie waarin: Elektronica is vervangen door software Het radiosignaal

Nadere informatie

DARES Oefening AIM 2 maart 2019

DARES Oefening AIM 2 maart 2019 Nieuwsbrief DARES GR15 22e nummer, 17 maart 2019 DARES Oefening AIM 2 maart 2019 Op 14 maart 2015 heeft R15/16 in een oefening getest met veldposten dicht bij elkaar en de effecten van intermodulatie onderzocht.

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Valkenswaard Datum meting: Dinsdag 25 oktober 2017 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Algemene gegevens 3 2. Gegevens

Nadere informatie

X-Phase / QRM-Eliminator.

X-Phase / QRM-Eliminator. Beste mede zend en luister amateurs, X-Phase / QRM-Eliminator. Ik ben PA2MD en ik heb last van storing.. net als jullie denk ik. Mijn situatie met de antennes is erg prettig, maar niet voor de storingen

Nadere informatie

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER Inhoud INTRODUCTIE... 2 INSTALLATIE... 3 INSTELLINGEN... 4 SCHAKELAAR SW1... 5 SCHAKELAAR SW2... 5 JUMPER SCHAKELAAR JP1... 5 TESTEN... 6 LOOPTEST... 6 RADIO LINK TEST...

Nadere informatie

Teleco Flatsat Skew Easy Smart 85 HD Automatische Satelliet Schotelantenne

Teleco Flatsat Skew Easy Smart 85 HD Automatische Satelliet Schotelantenne 1/5 Teleco Flatsat Skew Easy Smart 85 HD Automatische Satelliet Automatische SKEW satelliet antenne De FlatSat Skew Easy SMART is, behalve met de SKEW functie waarbij de LNB automatisch gericht wordt,

Nadere informatie

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010

EMC-EMF Cie. EMV voor de amateur. door. Jan Jansen, PA0JMG. 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 EMV voor de amateur door Jan Jansen, PA0JMG 1ste maal gegeven als lezing voor A30 op 12 maart 2010 1 Elektromagnetische velden EMV Bron Elektrische apparaten Ontvanger(s) In Band ZZZender EMC Interferentie

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Wireless PROFINET De mogelijkheden van draadloze verbindingen.

Wireless PROFINET De mogelijkheden van draadloze verbindingen. PROFINET De mogelijkheden van draadloze verbindingen. Sjoerd Hakstege- van Eekhout Network & Security Specialist Control & Industry Solutions Phoenix Contact B.V. shakstege@phoenixcontact.nl communicatie

Nadere informatie

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1SSB Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg Inleiding Wat is een EFHW antenne? Dipoolantenne maar i.p.vin het midden aan het eind gevoed. Normale dipool EFHW antenne Inleiding Oud concept. J.

Nadere informatie

Wat weten we van onze offsetschotel?

Wat weten we van onze offsetschotel? Copyright 2013 De Transponder. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

NOS Mini DAC "Octave. Gebruiksaanwijzing. Made by ALL Engineering. Bijgewerkt per

NOS Mini DAC Octave. Gebruiksaanwijzing. Made by ALL Engineering. Bijgewerkt per NOS Mini DAC "Octave MKII " Gebruiksaanwijzing Bijgewerkt per 16-03-2013 Introductie De NOS Mini DAC "Octave MKII"is een digitaal naar analoog omzetter zonder enige opsmuk. Zo wordt geen processing toegepast

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen optica

Uitwerkingen tentamen optica Uitwerkingen tentamen optica april 00 Opgave a) (3pt) Voor de visibility, fringe contrast of zichtbaarheid geldt: waarbij zodat V = I max I min I max + I min, () I max = I A + I B + I A I B cos δ met cos

Nadere informatie

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn:

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn: BT100 - Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos

Nadere informatie

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Januari 2009 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Redactieteam: Jan Spoelstra Klaas Jan Kaan Gerrit Dekker Inleveren copy bij Gerrrit PA3DS pi4sra@amsat.org

Nadere informatie

AVMOD8 DRAADLOZE A/V ZENDER 2.4GHz MET IR AFSTANDSBEDIENING

AVMOD8 DRAADLOZE A/V ZENDER 2.4GHz MET IR AFSTANDSBEDIENING DRAADLOZE ZENDER 2.4GHz MET IR AFSTANDSBEDIENING 1. Inhoud van de verpakking Zender (TX) Ontvanger (RX) IR muis / zender Twee kabels (RCA naar SCART voor PAL) Twee netadapters Kleefstrip (om de IR zender

Nadere informatie

Antennes. Algemene informatie

Antennes. Algemene informatie Algemene informatie Antennes worden gebruikt om radiogolven te ontvangen en te verzenden en bestaan gewoonlijk uit een antennebehuizing en een antennestang. De antennebehuizing wordt op het cabinedak aangebracht

Nadere informatie

DARES Groep Bergen Op Zoom test Bergse Diepsluis 20 NOV 2005

DARES Groep Bergen Op Zoom test Bergse Diepsluis 20 NOV 2005 DARES Groep Bergen Op Zoom test Bergse Diepsluis 20 NOV 2005 DARES groep Bergen Op Zoom heeft op 20 november 2005 een test gehouden vanaf de Bergse Diepsluis langs de Oesterdam in locatorvak JO21CM op

Nadere informatie

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6)

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Vraag 1 Een luidspreker en een microfoon zijn in principe op dezelfde manier opgebouwd. Alleen werken ze in omgekeerde richting. Wat bij een luidspreker

Nadere informatie

Een compacte 140GHz-radarchip om kleine bewegingen zoals hartslag te detecteren

Een compacte 140GHz-radarchip om kleine bewegingen zoals hartslag te detecteren Radar technology Een compacte 140GHz-radarchip om kleine bewegingen zoals hartslag te detecteren Radartechnologie wordt alsmaar meer ingezet om slimme toepassingen mogelijk te maken. Je hartslag monitoren,

Nadere informatie

UBA Sectie MWV. Snel aan de slag in METEOR SCATTER. Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques. Jacques

UBA Sectie MWV. Snel aan de slag in METEOR SCATTER. Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques. Jacques UBA Sectie MWV Snel aan de slag in METEOR SCATTER Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques Jacques 20.11.2015 1 Presentatie Meteor Scatter Algemene introductie hoe & wanneer? Aan de slag - praktijk - demo P

Nadere informatie

Besturing. 200W eindtrap. 28V Voeding db MHz db 2: MHz db db 4: MHz db. 3:

Besturing. 200W eindtrap. 28V Voeding db MHz db 2: MHz db db 4: MHz db. 3: Eddystone S800/ DAB eindtrap 00Watt op 45 MHz Deze Eddystone eindtrap is afkomstig uit een oude DAB zender. In deze zender zaten een aantal van deze eindtrappen gekoppeld. Omdat de eindtrappen oorspronkelijk

Nadere informatie

Schotel. De installatie stap voor stap:.

Schotel. De installatie stap voor stap:. Pagina 1 De installatie stap voor stap:. 1. Stel vast, waar de schotel geplaatst moet worden. Let er op dat de hoogte voor de ontvangst niet van belang is, wel van belang zijn evt. obstakels. Als er obstakels

Nadere informatie

CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK)

CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK) CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK) Het is half januari en de Low Bands zijn zowat de enige uitlaatklep voor de gedreven radioamateur. Om met de rest van de wereld te wedijveren, hebben we

Nadere informatie