RIS093600b_ Verslag bijeenkomst doelgroep M.O. concept verordening eigen bijdrage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIS093600b_ Verslag bijeenkomst doelgroep M.O. concept verordening eigen bijdrage"

Transcriptie

1 RIS093600b_ Verslag bijeenkomst doelgroep M.O. concept verordening eigen bijdrage 7 december uur: bewoners van de vrouwenopvang Aanwezig: van de gemeente Den Haag: DSZW: dhr. J. Dieleman en van OCW: mw. L.N. Tan, dhr. J. Schmal en dhr. M. Stolk (verslag) van de Stichting vrouwenopvang Pepita van Rijn: Mw. R. van Dijk, directeur en 4 bewoonsters van de geheime adressen van genoemde stichting. 1. Inleiding door mw. L.N. Tan Mw. Tan heet allen welkom. Vervolgens wordt een kennismakingsrondje gemaakt. Zij wijst op de inspraakperiode die tot 28 december 2001 loopt. Geeft een globale toelichting op de eigen bijdrage die door dhr. Schmal nader zal worden toegelicht. Tijdens de bijeenkomst wordt mondeling naar ieders mening gevraagd maar dit kan ook nog schriftelijk ingediend worden (tot 28 december 2001). Zij geeft daarna het woord aan dhr. Schmal. 2. Korte samenvatting concept verordening door dhr. Schmal Deze verordening komt in de plaats van de oude verordening die dateert uit Hierin wordt geregeld hoeveel de gebruiker betaalt aan de instelling. Er zijn 2 soorten instellingen: 1. Blijf-van-mijn-lijfhuizen, voorzieningen voor begeleid wonen en passantenverblijven: Hier is de eigen bijdrage relatief laag en de instellingen mogen zelf ingevolge artikel 4, lid 4 de bijdrage berekenen. Maar ingevolge artikel 4, lid 4, zodanig dat men tenminste het zak- en kleedgeld ingevolge de norm van de Algemene Bijstandswet overhoudt. 2. instellingen (voorzieningen) voor residentiële opvang: De eigen bijdrage is hoog. Wordt gebaseerd op het inkomen. Zonder inkomen ook geen eigen bijdrage. Van het inkomen van een huidige baan ("tegenwoordige arbeid") mag 10% gehouden worden. In ieder geval het bedrag van zak- en kleedgeld, eventueel verhoogd met een oudertoelage voor kinderen volgens de Alg. Bijstandsnorm. Voor inkomen uit pensioen wordt ook een bescheiden bedrag buiten beschouwing gelaten (circa f. 35,00 per maand ) Verder worden buiten beschouwing gelaten de kosten van verwerving van een baan zoals reiskosten en speciale kleding; ziekenfondspremie, kinderbijslag, huursubsidie en studiekostenvergoedingen. Dhr. Dieleman (DSWZ): De norm voor zak- en kleedgeld is m.i.v. l januari 2002 een bedrag van f. 532,00 per maand. (circa f. 500,00 zonder vakantietoeslag) In de maand mei wordt het totaalbedrag van de vakantietoeslag uitgekeerd. Dit mag ook behouden worden. Bedrag voor een gezin is f. 822,00. (antwoord op vraag van bewoonster). Daarnaast wijst dhr. Dieleman op de aparte tabel met eigen bijdragen voor diegenen die verblijven in een instelling voor maatsch.opvang en daarnaast nog een zelfstandige woning hebben. (gegevens van het Nibud). 3. Toelichting DSZW (dhr. Dhr. Dieleman): * bedrag zak- en kleedgeld: reeds behandeld onder punt 2. * andere relevante bedragen: Vakantiegeld mag worden behouden (zie hierboven).

2 * schulden en de aflossing: Van het normbedrag zak- en kleedgeld ad f. 532,00 moet wel 1/3 deel voor aflossing schulden besteed worden. Wanneer meer aflossing betaald moet worden is overleg met de schuldeisers noodzakelijk. * overig: i.v.m. individuele omstandigheden is voor b.v. kinderopvang bijzondere bijstand mogelijk Vragen en beantwoording Vraag bewoonster Vrouwenopvang Pepita van Rijn (mede namens de overige bewoonsters): * Bij binnenkomst in de opvang heeft men vaak schulden en alleen een uitkering. Voor de terugkeer naar een eigen woning wil men sparen voor een uitzet voor de kinderen en huishoudelijke zaken voor de woning. Men moet lenen omdat het soms lang duurt voordat men kan beschikken over de uitkering. -antwoord (dhr.dieleman, DSZW): Heeft gesprekken gevoerd met de maatschappelijke opvang. Twee tot drie maanden is te lang tijdens de lopende procedure. Hiervoor moet een oplossing gevonden worden. De hoogte van de uitkering wordt van rijkswege bepaald. Is het eens dat sparen van een uitkering lastig is. Deelt mee dat bij het betrekken van een woning een aanvraag tot bijzondere bijstand kan worden ingediend. Vraag bewoonster opvangvoorz. Pepita van Rijn: * Heeft problemen met de hoge kosten die een baby met zich meebrengt. Heeft ook schulden en houdt niets over van de uitkering. -antwoord (dhr. Dieleman, DSZW): Is het ermee eens dat van een uitkering niet gemakkelijk geleefd kan worden. In het kader van individuele bijzondere bijstand kan ook een aanvraag gedaan worden voor een kraampakket. Overigens zijn de bedragen hiervoor per stad verschillend. Adviseert om dit met de begeleiding te bespreken. Mw. R. van Dijk (vrouwenopvang Pepita van Rijn) stelt dat het voor de instelling financieel niet mogelijk is leningen te verstrekken. Algemeen: (dhr. Dieleman): De dienst Sociale Zaken heeft 8 weken tijd om tot uitkering over te gaan. Is in feite te lang: zou 4 weken moeten zijn. Wel moet men de beschikking hebben over de juiste papieren. Hierover is op een andere gelegenheid gesproken met de maatschappelijke opvang. Er is begrip voor het feit dat men in de situatie van de eerste dagen in de opvang niet kan beschikken over een volledige verzameling benodigde papieren. Dit wordt dan ook niet als eis gesteld in eerste instantie. Een aantal gegevens zijn echter noodzakelijk. Men is bereid een bepaalde tijd uit te trekken voor de verstrekking van bank- of girodagafschriften die vereist zijn. Vraag bewoonster Vrouwenopvang Pepita van Rijn: * Hoe is de terugbetaling van een lening voor de inrichting van een woning geregeld?

3 -antwoord (dhr.dieleman): Getracht wordt hiervoor richtlijnen vast te stellen. E.e.a. hangt af van de aanwezige schulden en wat er in het verleden is gebeurd. Heeft men al 3 jaar of langer bijstand, dan is de algemene lijn een gift i.p.v. een lening. Tenslotte is een ieder aan het woord geweest. Mw. Tan deelt mee dat van deze bijeenkomst een verslag wordt gemaakt en dankt de aanwezigen voor hun komst uur: bewoners van de voorzieningen voor dak- & thuislozen Aanwezig: van de gemeente Den Haag: zie bij le helft bijeenkomst. Van de Kesslerstichting: dhr. M. Duivesteyn met 2 bewoners (leden van de bewonersraad). Mw.J. Korporaal van de Wissel (LIMOR) met 2 bewoners en dhr. C. Zwarts van huize Tichelaar zonder bewoners (waren wel van plan om te komen). Voor de punten l. (inleiding), 2 (korte samenvatting) en 3 (toelichting): zie bij le helft bijeenkomst. 4. Toelichting vanuit de instellingen Dhr. Duivesteyn deelt mee dat de 2 aanwezige bewoners van de Kesslerstichting met name voor zichzelf spreken omdat men geen tijd had gevonden om met de bewoners te bespreken. 5. Vragen en beantwoording *Dhr. Zwarts vraagt of de 10% van de inkomsten uit huidige arbeid berekend moet worden over het brutoloon of het nettoloon. Dit is nl. nieuw in de verordening opgenomen. - Antwoord: Het wordt berekend over het nettoloon. * Bewoner Kessler Stichting: 10% vrijstelling van andere uitkeringen (WAO e.d.) is in de nieuwe regeling ook niet opgenomen. Ze mogen en kunnen niet werken, maar houden niets over van de WAO-uitkering. Dit vinden zij onterecht. (toelichting: de Kessler Stichting heeft in de oude regeling de 10% vrijlating uit arbeid ook toegepast voor uitkeringen tengevolge van arbeid zoals WAO e.a. Andere instellingen doen dit niet ). - Antwoord: In de nieuwe verordening is bewust alle andere uitkeringen, behalve pensioen, buiten de 10% vrijstelling gelaten. De 10% vrijlating is juist bedoeld om mensen te stimuleren naar herstel. *Vrijstelling inkomen uit pensioen. Dhr. Zwarts is van mening dat de zeer beperkte vrijstelling ad circa f. 35,00 per maand onrechtvaardig is. Antwoord: Dhr. Dieleman zal dit voorleggen maar wijst erop dat dit bedrag ook in de nabw wordt gehanteerd. Vanwege uniformiteit is aansluiting gezocht bij de bedragen in de Abw.

4 4 *Vrijstelling van f. 100,00 bij sociaal activeringswerk. Een bewoonster van de Wissel vestigt hier de aandacht op. Deze regeling is dus veel gunstiger dan werken. Antwoord (dhr. Dieleman): Is juist. Maar de Sociale Dienst zal "regulier"(normale baan) werk voor cliënten blijven stimuleren. *Zak- en kleedgeld/afossing schulden Een bewoner van de Kesslerstichting vindt 30% van het normbedrag zak- en kleedgeld dat besteed moet worden aan aflossing zeer fors in verhouding. Houdt daardoor zeer weinig over! -Antwoord (dhr. Dieleman): Dit wordt door de wet voorgeschreven. Mee eens, maar het is rechtvaardig. Van een volledige bijstandsuitkering blijft ook verhoudingsgewijs niet veel over omdat ook veel andere kosten moeten worden betaald. Bewoner Kesslerstichting: problemen als deurwaarder hoge aflossingen eist. Antwoord (dhr. Dieleman): Deurwaarder mag beslag leggen op uitkering. Als meer wordt geïnd dan het voor beslag vatbare deel van de zak- en kleedgeld, is contact met de deurwaarder noodzakelijk. * Dhr. Zwarts (Huize Tichelaar) wijst erop dat er nog steeds geen juridische uitspraken zijn voor mensen met een andere uitkering dan de bijstand. Mensen met een andere uitkering kunnen beslag krijgen over een groot deel van de uitkering waardoor de eigen bijdrage in het gedrang komt. * Dhr. Duivesteyn (Kesslerstichting): Voor de bijstandsgevallen is er geen probleem. Voor cliënten met een hogere uitkering wel. Mw. Korporaal (de Wissel) onderschrijft deze problematiek. Antwoord: In indivduele gevallen zal op grond van een rechterlijke uitspraak inzake beslaglegging, de inning van de eigen bijdrage moeten wijken. *Wachttijd uitkering Een bewoner van de Kesslerstichting wijst op de vrij lange wachttijd voordat een uitkering ontvangen wordt en verzoekt om een voorschotregeling. Antwoord (hr. Dieleman): Is ook bij de eerste groep aan de orde gekomen. Wil in 1e kwartaal 2002 een stuk met oplossingsrichting voor instellingen maatschappelijke opvang bespreken. *Overgangsregeling afschaffing 10% vrijstelling op de WAO. Dhr. Duyvestein is van mening dat voor de Kesslerstichting een overgangsregeling voor de betrokkenen op korte termijn moeilijk te realiseren valt. Denkt zeker aan een overgangstermijn van 7 tot 8 maanden. Antwoord (dhr. Schmal, OCW): De verordening voorziet in een overgangstermijn van 6 maanden voor iedereen volgens de oude regeling (artikel 11) *Normbedrag zak- en kleedgeld

5 5 Dhr. Duyvestein wijst erop dat men er niets op vooruit gaat door deze nieuwe regeling. Dhr. Schwarts (Huize Tichelaar) is van mening dat het bedrag zak- en kleedgeld te laag is. -Antwoord (Mw. Tan, OCW): Bij het sociaal pension (Leger des Heils) had men tot nu toe minder zak- en kleedgeld. Daar gaan ze er wel op vooruit. Vervolgens is de keus voor deze regeling mede voorgesteld door het Platform Maatschappelijke Opvang Den Haag. Dhr. Schmal (OCW) wijst erop dat de regeling over een jaar zal worden geevalueerd. Dhr. Dieleman: het bedrag van zak- en kleedgeld is van rijkswege bepaald. Tenslotte, als iedereen aan het woord is geweest: Mw. Tan wijst ook deze groep op de mogelijkheid schriftelijk vragen in te dienen (met behulp van begeleiders) tot 31 december Bedankt de aanwezigen voor hun komst. Hierna wordt de bijeenkomst beeindigd.

Verordening eigen bijdrage maatschappelijke en vrouwen opvang

Verordening eigen bijdrage maatschappelijke en vrouwen opvang CVDR Officiële uitgave van Eindhoven. Nr. CVDR35048_1 3 april 2018 Verordening eigen bijdrage maatschappelijke en vrouwen opvang Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2019 Dit Financieel besluit is op 8 januari 2019 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting In hoofdstuk 9 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit hoofdstuk is uitgebreider

Nadere informatie

Verordening eigen bijdrage Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang gemeente s- Hertogenbosch 2014.

Verordening eigen bijdrage Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang gemeente s- Hertogenbosch 2014. Verordening eigen bijdrage Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang gemeente s- Hertogenbosch 2014. Gelet op: De Wet maatschappelijke ondersteuning, Staatsblad 2006 nr. 351, Artikel 1, lid 1 aanhef en

Nadere informatie

Naam Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Nijmegen (2013)

Naam Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Nijmegen (2013) Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 114 Naam Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Nijmegen (2013) Publicatiedatum 20 november 2013 Opmerkingen - Vaststelling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Ede Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang

Nadere informatie

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep Hoofdstuk 16. Financiële situatie Samenvatting 16. FINANCIËLE SITUATIE In hoofdstuk 5 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit

Nadere informatie

Bijlage 2: tarieven persoonsgebonden budgetten Wmo en jeugdhulp 2015

Bijlage 2: tarieven persoonsgebonden budgetten Wmo en jeugdhulp 2015 Bijlage 2: tarieven persoonsgebonden budgetten Wmo en jeugdhulp 2015 Tarieven nieuwe cliënten per 1 januari 2015 Dienstverlening Tariefbepaling Informele hulp Formele hulp Huishoudelijke hulp Per uur 15,07

Nadere informatie

rv 54 Verordening eigen bijdrage maatschappelijke opvang. RIS091437_12-02-2002 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr. BOW/2001.328 RIS 91437_020212

rv 54 Verordening eigen bijdrage maatschappelijke opvang. RIS091437_12-02-2002 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr. BOW/2001.328 RIS 91437_020212 RIS091437_12-02-2002 rv 54 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr. BOW/2001.328 RIS 91437_020212 Den Haag, 12 februari 2002 Aan de gemeenteraad Verordening eigen bijdrage maatschappelijke opvang. 1. Voorgeschiedenis

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018 Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning Amsterdam 2018 Dit Financieel besluit is op 9 januari 2018 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden)

Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden) Voorbeeldcasus SHV I (op pagina 5 en 6 staan de antwoorden) De heer Hout is in gemeenschap van goederen gehuwd met mevrouw Van Grenen. Ze hebben twee kinderen die nog jong zijn en die op de basisschool

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A.

Artikel 7 Citeertitel Deze verordening kan worden aangehaald als Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012-A. De raad van de gemeente Woerden; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2012 met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel 8 lid 1 onderdeel c en artikel

Nadere informatie

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2013 Algemene toelichting De gemeenteraad dient op grond van artikel 8 eerste lid onder c juncto artikel 30 van de Wet werk en bijstand (WWB)

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting In dit hoofdstuk wordt allereerst gekeken naar de bekendheid en het gebruik van vijf inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

Procedure Schuldhulp en Inkomensbeheer

Procedure Schuldhulp en Inkomensbeheer SVF Nederland www.svf.nl Stuur het ingevulde formulier a.u.b. naar het dichtstbijzijnde SVF Regiokantoor! Procedure Schuldhulp en Inkomensbeheer U heeft zich onlangs bij ons aangemeld om in aanmerking

Nadere informatie

Verordening eigen bijdragen Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang 2014 Vlaardingen

Verordening eigen bijdragen Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang 2014 Vlaardingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Vlaardingen. Nr. 33537 19 juni 2014 Verordening eigen bijdragen Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang 2014 Vlaardingen Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013. Nieuwsbericht 25-06-2013

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013. Nieuwsbericht 25-06-2013 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013 Nieuwsbericht 25-06-2013 Per 1 juli 2013 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, Wwb, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 27 januari 2005 Nr.: 05/3 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening activiteitenfonds Samenvatting Bij de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand werd duidelijk dat

Nadere informatie

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Het is lastig per onderdeel verschillen en wijzigingen van beleid

Nadere informatie

besluit BenW Burgemeester en wethouders van L a n d g r a a f ; b e s l u i t e n :

besluit BenW Burgemeester en wethouders van L a n d g r a a f ; b e s l u i t e n : besluit BenW Behandeld door : M.P.P. van Ginneken Organisatieonderdeel : Maatschappelijke Ontwikkeling B.15.2283 Onderwerp : Uitvoeringsregels Individuele Bijzondere bijstand ISD BOL 2016 Burgemeester

Nadere informatie

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van de vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR

RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR Jaar: 2009 Nummer: 67 Besluit: B&W 16 juni 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B050 TOESLAGEN ALGEMENE BIJSTAND VOOR PERSONEN VAN 21 TOT 65 JAAR Het college van burgemeester en wethouders; Collegevoorstel

Nadere informatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Samenvatting verslechterd. Dit wordt bevestigd door het aandeel Leidenaren dat aangeeft rond te kunnen komen met hun inkomen. Dit jaar geeft bijna tweederde van de Leidenaren

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 565 Ingangsdatum: 01-11-2012 DRAAGKRACHTBEREKENING

Afdeling Samenleving Richtlijn 565 Ingangsdatum: 01-11-2012 DRAAGKRACHTBEREKENING Afdeling Samenleving Richtlijn 565 Ingangsdatum: 01-11-2012 DRAAGKRACHTBEREKENING Algemeen Op grond van artikel 35 WWB heeft men recht op bijzondere bijstand voor zover men niet beschikt over de middelen

Nadere informatie

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012

Vergadering van : 24 april 2012. Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Raadsbesluit Vergadering van : 24 april 2012 Agendanummer : 11b Onderwerp : Toeslagen- en Maatregelverordening WWB 2012 Programma : Met elkaar voor elkaar / R. Dijksterhuis De raad van de gemeente DANTUMADIEL;

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting Leiden kent verschillende inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke belastingen, Bijzondere bijstand, Declaratieregeling,

Nadere informatie

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012

Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012 Toelichting Toeslagenverordening WWB gemeente Rijssen-Holten 2012 Algemene toelichting De gemeenteraad dient op grond van artikel 8 eerste lid onder c juncto artikel 30 van de Wet werk en bijstand (WWB)

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 72 lnboeknummer OOU000499 Beslisdatum B8cw 4 april 2000 Dossiernummer 014.504 Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van

Nadere informatie

Financiële steun voor ondernemers

Financiële steun voor ondernemers Financiële steun voor ondernemers Inkomenssteun en bedrijfskapitaal ondersteuning 55-plussers ondersteuning bij bedrijfsbeëindiging Financiële steun voor ondernemers Als ondernemer kunt u te maken krijgen

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 19425 18 februari 2016 Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 Op 29 juni

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Per 1 januari 2016 worden de Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Leeuwarden 2014

Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Leeuwarden 2014 Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Leeuwarden 2014 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Economie en Werk A 12 onderwerp

Economie en Werk A 12 onderwerp Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 130 Economie en Werk A 12 onderwerp Extra middelen minima Aan de raad Wijzigingen in het minimabeleid in 2004 Met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Aanmelding budgetbeheer

Aanmelding budgetbeheer Aanmelding budgetbeheer afdeling budgetbeheer Met dit formulier verzoekt u BTB uw budgetbeheer op zich te nemen. Het intakeformulier is bedoeld om uw financiële situatie goed in kaart te kunnen brengen.

Nadere informatie

Financiële steun voor ondernemers

Financiële steun voor ondernemers Financiële steun voor ondernemers Inkomenssteun en bedrijfskapitaal ondersteuning 55-plussers ondersteuning bij bedrijfsbeëindiging Financiële steun voor ondernemers Als ondernemer kunt u te maken krijgen

Nadere informatie

gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten:

gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten: Burgemeester en wethouders van Hilversum; gelet op artikel 4 en artikel 5 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Hilversum 2015 besluiten: De Nadere regels behorende bij de Verordening

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 18 december 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Aanpassing richtlijn kinderalimentatie

Aanpassing richtlijn kinderalimentatie Aanpassing richtlijn kinderalimentatie Werkgroep alimentatienormen 16 november 2012 Aanpassing richtlijn kinderalimentatie Stap 1: netto besteedbare inkomen Voor alimentatiedoeleinden is het netto inkomen,voorzien

Nadere informatie

Inhoud. Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet...

Inhoud. Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet... Inhoud Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet... 9 1 Wet werk en bijstand Per 1 juli 2014 stijgen de bijstandsuitkeringen.

Nadere informatie

- Alleenstaanden en alleenstaande ouders krijgen dezelfde norm voor inkomenstoeslag, namelijk 436,- ;

- Alleenstaanden en alleenstaande ouders krijgen dezelfde norm voor inkomenstoeslag, namelijk 436,- ; Toelichting Algemeen Met deze verordening wordt uitvoering gegeven aan het in 2016 door de raad en het college vastgestelde beleidskader Armoede en Schulden Gouda 2017 2020. Het speerpunt van de kadernota

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Dantumadiel. Nr. CVDR339050_1 12 juni 2018 Toeslagenverordening WWB 2012 Vast te stellen de navolgende Toeslagenverordening WWB 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21 ufo gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenbeid Raadsbijlage nummer 213 Inboeknummer 99U003489 Beslisdatum B8cW 7 december 1999 Dossiernummer 949.501 Raadsbijlage Voorstel tot verlening

Nadere informatie

Voorstel voor de Algemene Ledenvergadering van 30 november 2013

Voorstel voor de Algemene Ledenvergadering van 30 november 2013 Bijlage 9 Toekenningscriteria voedselpakket 2014 Voorstel voor de Algemene Ledenvergadering van 30 november 2013 Inleiding In de afgelopen periode heeft het bestuurslid Klanten en Vrijwilligers zich samen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 De Raad van de gemeente Opsterland Gelezen het advies van het CUMO van 18 oktober 2012 Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Opsterland van 30 oktober 2012 Gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan.

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan. Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt is moet u dit weten: Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg

Nadere informatie

Formulieren die onvolledig ingevuld zijn en/of waarvan de bijbehorende kopieën ontbreken, kunnen niet in behandeling genomen worden!

Formulieren die onvolledig ingevuld zijn en/of waarvan de bijbehorende kopieën ontbreken, kunnen niet in behandeling genomen worden! Het ingevulde formulier met bijlagen sturen naar uw regiokantoor. Procedure U heeft zich onlangs bij ons aangemeld om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening met of zonder budgetbeheer. Om tot

Nadere informatie

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK Hoofdstuk 2 Het inkomen van consumenten Paragraaf 1 Welke soorten inkomens zijn er? 1 Oppassen. 2 3 Werken in de horeca mag je pas na je zestiende.

Nadere informatie

2.1. X leeft van een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand. Op deze uitkering worden de lopende huurbetalingen volledig ingehouden.

2.1. X leeft van een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand. Op deze uitkering worden de lopende huurbetalingen volledig ingehouden. beschikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter zittinghoudende te Utrecht zaaknummer: 2534388 UE VERZ 13805 GD/4243 Beschikking van 13 december 2013 inzake X wonende te Arnhem,

Nadere informatie

Gemeenteraad 28 maart 2002

Gemeenteraad 28 maart 2002 Gemeenteraad 28 maart 2002 Voorstel Onderwerp Computerproject Datum 28 maart 2002 Commissie Nummer 02/33 Samenleving Wij stellen u voor: in te trekken de Verordening computers voor de minima vastgesteld

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2015:4387

ECLI:NL:RBNNE:2015:4387 ECLI:NL:RBNNE:2015:4387 Instantie Datum uitspraak 10-09-2015 Datum publicatie 17-09-2015 Zaaknummer Awb 15/1167 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Nederland Bestuursrecht

Nadere informatie

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 Per 1 januari 2014 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari

Nadere informatie

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Nummer: 6g. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beleidsregels Eigen bijdragen Opvang Wmo 2015

Beleidsregels Eigen bijdragen Opvang Wmo 2015 Beleidsregels Eigen bijdragen Opvang Wmo 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUIT: Vast te stellen het volgende Beleidsregels

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen van

Nadere informatie

Van uitkering naar werk

Van uitkering naar werk Van uitkering naar werk 1 Weer aan het werk U krijgt van ons een uitkering omdat u (tijdelijk) geen of onvoldoende inkomsten heeft. Het is de bedoeling dat u snel (weer) werk vindt waarmee u in uw levensonderhoud

Nadere informatie

Aanpassing richtlijn kinderalimentatie

Aanpassing richtlijn kinderalimentatie Aanpassing richtlijn kinderalimentatie Opmerkingen vooraf: - de richtlijn is niet aangepast aan de nieuwe regelgeving met ingang van 1 januari 2013. - de nieuwe regelgeving per 1 januari 2013 is wel verwerkt

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 28 Datum: nr. 5

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 28 Datum: nr. 5 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 28 Datum: 9-7-2015 nr. 5 Burgemeester en wethouders van Huizen maken bekend dat zij hebben vastgesteld de Nadere regels behorende bij de verordening

Nadere informatie

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B080 - Hoogte bijzondere bijstand 18 t/m 20-jarigen in inrichting

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B080 - Hoogte bijzondere bijstand 18 t/m 20-jarigen in inrichting Gemeenteblad nr. 297, 21 april 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne, Gelet op artikel 12 en 35 Participatiewet B e s l u i t Vast te stellen de gewijzigde invulling van

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer H. Buiten Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 31 januari 2017 De heer H. Buiten Utrecht, 31 januari 2017 Geachte heer Buiten, Ingevolge uw opdracht hebben wij de in dit rapport

Nadere informatie

Toeslagenverordening WWB 2012 gemeente Apeldoorn. Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012

Toeslagenverordening WWB 2012 gemeente Apeldoorn. Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 Toeslagenverordening Wet werk en bijstand 2012 De raad van de gemeente Apeldoorn; gelezen het voorstel van het college d.d.., nr...; gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Raadsvergadering: 17 okt 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen. Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB Onderwerp: Inkomenstoeslag Programma: programma 4

Raadsvergadering: 17 okt 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen. Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB Onderwerp: Inkomenstoeslag Programma: programma 4 Raadsvergadering: 17 okt 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2017083 Onderwerp: Inkomenstoeslag Programma: programma 4 Reden van agendering: ter besluitvorming Aan de Raad, Heerhugowaard,

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug

Jaarverslag Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug Jaarverslag 2017 Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug Inhoud Jaarverslag Stichting Noodfonds VWUH 2017... 3 Doelstelling van het Noodfonds Schenkingen en leningen Financiën Bijlage

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Nummer: 7a. De Raad van de gemeente Boxmeer; gezien het advies van de Adviescommissie sociale

Nadere informatie

Beleidsregels Eigen bijdrage Maatschappelijke Opvang Wmo 2017 gemeente Utrecht 1

Beleidsregels Eigen bijdrage Maatschappelijke Opvang Wmo 2017 gemeente Utrecht 1 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 179949 20 december 2016 Beleidsregels Eigen bijdrage Maatschappelijke Opvang Wmo 2017 gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw H. Biesch Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw H. Biesch Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw Biesch, Ingevolge uw opdracht hebben

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1127213 Datum: 1 mei 2014 Behandeld door: T.J.W. Schreuder/C. de Haan Afdeling / Team: MO/BO en BEDV / BJVZ Onderwerp: Vaststelling Verordening tot

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2004

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2004 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2004 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet werk en bijstand b. de gehuwdennorm: de bijstandsnorm

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND 2015 (VERSIE 10 JULI 2015)

WIJZIGINGEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND 2015 (VERSIE 10 JULI 2015) WIJZIGINGEN BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND 2015 (VERSIE 10 JULI 2015) Wijziging bijzondere bijstand aanvulling levensonderhoud jongeren Artikel 25, tweede lid, luidt momenteel als volgt: De aanvullende

Nadere informatie

Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank

Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank 1. Inleiding/Algemeen Kom ik in aanmerking voor een vakantie? Misschien heeft u net als veel andere inwoners van Nederland

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum. 20 april 2010 Kamervragen Van Dijk (SP)

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum. 20 april 2010 Kamervragen Van Dijk (SP) a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012;

TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2012; TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE DOETINCHEM 2012 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het advies van de sociale raad; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28

Nadere informatie

Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag

Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag Algemeen Aan de bijstand ligt het uitgangspunt ten grondslag dat het normbedrag, bedoeld ter voorziening in de algemeen noodzakelijke kosten van

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Mevrouw F. Nitoo Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 Aan de erven van Mevrouw F. Nitoo Utrecht, 28 januari 2017 Geachte mevrouw Nitoo, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar

Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar Rapport Gemeentelijke Ombudsman Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar 24 december 2004 RA0409893 Samenvatting Verzoeker

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting door een scholier 1198 woorden 9 juni 2007 6,4 30 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Economie Hst 2 Werken Paragraaf 2.1 taakverlening Elk

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Januari 2015 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151; De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2011, nummer 151; gelet op de artikelen 8, eerste lid, onderdeel d en 36 van de Wet

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw T. End Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw T. End Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw End, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum

Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum CVDR Officiële uitgave van Hilversum. Nr. CVDR303772_1 20 februari 2018 Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011 Burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt?

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Bijstandsmoeder heeft ongeveer 1.750 netto per maand Voltijds werken levert altijd meer op; maar kosten kinderopvang drukken opbrengst arbeid Individuele verschillen

Nadere informatie

B&W Vergadering. 3. Het college besluit de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief hierover te informeren.

B&W Vergadering. 3. Het college besluit de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief hierover te informeren. 2.2.7 Beleidsregel herziening, terugvordering en verhaal gemeentelijke uitkeringen 2017 1 Dossier 855 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 855 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 11 oktober 2016 Agendapunt

Nadere informatie

Beleidsregels leenbijstand Participatiewet 2016

Beleidsregels leenbijstand Participatiewet 2016 Beleidsregels leenbijstand Participatiewet 2016 Boxmeer, juli 2016 I-SZ/2016/1924 / RIS 2016-456 (Bijlage) Beleidsregels leenbijstand Participatiewet 2016 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Begripsbepaling

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 22 december 2005 Nr.: 05/45 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening Toeslagen en verlagingen WWB Samenvatting Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari

Nadere informatie

TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004

TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004 TOELICHTING op de Bijstandsverordening / Toeslagenverordening gemeente Oegstgeest 2004 Algemene toelichting Tot 1 januari 1996 gold voor de bijstandsverlening een uiterst gedifferentieerde normensystematiek.

Nadere informatie

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012

VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 VERORDENING TOESLAGEN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE GELDERMALSEN 2012 De raad van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 maart 2012, nummer

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Iedere Nederlander moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Lukt u dat niet én zijn er geen andere voorzieningen, dan helpt

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76 Voor raadsvergadering d.d.: 7-10-2003 Agendapunt: 8B

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Tegemoetkoming meerkosten zorg 2019

Tegemoetkoming meerkosten zorg 2019 Tegemoetkoming meerkosten zorg 2019 Alleen voor inwoners van de gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater 1. Persoonsgegevens Cliëntnummer Aanvrager Partner Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats

Nadere informatie

1. Samenvatting. Partijen Mark Cornelissen Belinda van der Hoeven. Kinderen seven Cornelissen sofie Cornelissen steef Cornelissen

1. Samenvatting. Partijen Mark Cornelissen Belinda van der Hoeven. Kinderen seven Cornelissen sofie Cornelissen steef Cornelissen 1. Samenvatting Dossier naam: voor de scheiding, één kind wonende bij Mark Datum: 28-05-2015 Partijen Mark Cornelissen Belinda van der Hoeven Kinderen seven Cornelissen sofie Cornelissen steef Cornelissen

Nadere informatie

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB

TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB TOELICHTING TOESLAGEN- EN VERLAGINGENVERORDENING WWB Algemene toelichting De Wwb kent voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan een systeem van basisnormen, toeslagen en verlagingen. De normen

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Het Algemeen Bestuur van Pentasz Mergelland, - gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie

Hoofdstuk 43. Financiële situatie Stadsenquête Leiden Hoofdstuk 43. Financiële situatie Samenvatting Circa tweederde van de Leidenaren geeft aan gemakkelijk rond te komen met het huishoudinkomen, ruim een kwart komt net rond en kan moeilijk

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2014 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket juli 2014 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie