Serie Verdragen van de Raad van Europa nr (Herziene) Europese Overeenkomst inzake de adoptie van kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Serie Verdragen van de Raad van Europa nr (Herziene) Europese Overeenkomst inzake de adoptie van kinderen"

Transcriptie

1 Serie Verdrgen vn de Rd vn Europ nr. 202 (Herziene) Europese Overeenkomst inzke de doptie vn kinderen Strtsurg, 27.XI.2008

2 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Premule De lidstten vn de Rd vn Europ en de ndere stten die deze overeenkomst heen ondertekend, Overwegende dt het doel vn de Rd vn Europ is het tot stnd rengen vn een grotere eenheid tussen zijn leden teneinde hun gemeenschppelijke idelen en eginselen te vrijwren en te evorderen; Overwegende dt, hoewel de instelling vn de doptie vn kinderen in de wetgeving vn lle lidstten vn de Rd vn Europ estt, er in deze lnden nog uiteenlopende meningen zijn over de eginselen die n de doptie ten grondslg zouden moeten liggen, lsook verschillen met etrekking tot de doptieprocedure en de juridische gevolgen vn de doptie; Rekening houdend met het Verdrg vn de Verenigde Nties vn 20 novemer 1989 inzke de rechten vn het kind, in het ijzonder met rtikel 21; Rekening houdend met het Verdrg vn 's-grvenhge vn 29 mei 1993 inzke de interntionle smenwerking en de escherming vn kinderen op het geied vn de interlndelijke doptie; Kennis nemend vn Aneveling 1443 (2000) vn de Prlementire Vergdering vn de Rd vn Europ met de titel Pour un respect des droits de l enfnt dns l doption interntionle (De inchtneming vn de rechten vn het kind in het kder vn interntionle doptie) en vn het Witoek vn de Rd vn Europ sur les principes reltifs à l étlissement et ux conséquences juridiques du lien de filition (over de eginselen met etrekking tot de vststelling en de juridische gevolgen vn een fstmmingsnd); Erkennende dt sommige eplingen vn de Europese Overeenkomst inzke de doptie vn kinderen vn 1967 (ETS nr. 58) chterhld zijn en onverenigr zijn met de rechtsprk vn het Europees Hof voor de Rechten vn de Mens; Erkennende dt de Europese Overeenkomst vn 25 jnuri 1996 inzke de uitoefening vn de rechten vn het kind (ETS nr. 160) en de rechtsprk vn het Europees Hof voor de Rechten vn de Mens vereteringen heen ngercht met etrekking tot de deelnme vn het kind n de fmilierechtelijke procedures die op hem etrekking heen; Overwegende dt de nvrding vn herziene gemeenschppelijke eginselen en hndelwijzen met etrekking tot de doptie vn kinderen, wrij rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen vn de ltste decenni op dit geied, zou ijdrgen tot een oplossing voor de moeilijkheden veroorzkt door de verschillen tussen hun ntionle wetgeving en tezelfdertijd tot de evordering vn het elng vn kinderen die worden gedopteerd; Overtuigd vn de noodzk vn een herzien interntionl instrument vn de Rd vn Europ met etrekking tot de doptie vn kinderen dt inzonderheid een nuttige nvulling zou vormen op het Verdrg vn s-grvenhge vn 1993; Erkennende dt het hoger elng vn het kind steeds voorrng moet krijgen op enige ndere overweging, Zijn overeengekomen ls volgt:

3 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Titel I Toepssingsgeied vn de overeenkomst en tenuitvoerlegging vn de eginselen ervn Artikel 1 Toepssingsgeied vn de overeenkomst 1 Deze overeenkomst heeft etrekking op de doptie vn een kind dt, op het tijdstip wrop de doptnt een verzoek tot doptie indient, de leeftijd vn 18 jr niet heeft ereikt, niet gehuwd is of niet gehuwd is geweest, geen geregistreerd prtnerschp is of ws ngegn en niet meerderjrig is. 2 Deze overeenkomst heeft enkel etrekking op de rechtsfiguur doptie die een fstmmingsnd tot stnd rengen. Artikel 2 Tenuitvoerlegging vn de eginselen Iedere stt die prtij is, neemt de wetgevende of ndere mtregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dt zijn wetgeving overeenstemt met de eplingen vn deze overeenkomst en stelt de secretris-generl vn de Rd vn Europ in kennis vn de drtoe genomen mtregelen. Titel II Algemene eginselen Artikel 3 Geldigheid vn de doptie De doptie is enkel geldig ingevl zij wordt uitgesproken door een rechtnk of een dministrtieve overheid (hiern de evoegde utoriteit ). Artikel 4 Uitsprk vn de doptie 1 De evoegde utoriteit spreekt de doptie enkel uit ingevl zij ervn overtuigd is dt de doptie overeenstemt met het hoger elng vn het kind. 2 In ieder gevl hecht de evoegde utoriteit ijzonder veel elng ern dt de doptie het kind een stiel en hrmonieus gezin ezorgt. Artikel 5 Toestemmingen voor de doptie 1 Onder voorehoud vn de leden 2 tot 5 vn dit rtikel wordt de doptie enkel uitgesproken ingevl ten minste de volgende toestemmingen werden gegeven en niet werden ingetrokken: c de toestemming vn de moeder en vn de vder; of, ingevl noch de vder, noch de moeder toestemming kunnen geven, de toestemming vn enige persoon of enig orgn dt evoegd is om in de plts vn de ouders toestemming te geven; de toestemming vn het kind dt door de wetgeving wordt eschouwd ls een kind met voldoende onderscheidingsvermogen; een kind wordt eschouwd ls een kind met voldoende onderscheidingsvermogen wnneer het de in de wet eplde leeftijd heeft ereikt die 14 jr niet mg overschrijden; de toestemming vn de echtgenoot of vn de geregistreerde prtner vn de doptnt.

4 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI De personen vn wie de toestemming voor de doptie is vereist, moeten de nodige rdgevingen ontvngen en ehoorlijk worden ingelicht over de gevolgen vn die toestemming, inzonderheid met etrekking tot het hndhven of het verreken vn de estnde rechtsnden tussen het kind en zijn oorspronkelijke fmilie ingevolge een doptie. Deze toestemming moet vrij worden gegeven, met inchtneming vn de vereiste wettelijke vorm, en moet schriftelijk worden gegeven of vstgelegd. 3 De evoegde utoriteit kn zich niet onttrekken n de toestemming, of de weigering vn de toestemming vn een vn de in het eerste lid edoelde personen of orgnen terzijde stellen, ehlve om in de wetgeving eplde uitzonderlijke redenen. Het is evenwel mogelijk f te zien vn de toestemming vn een kind met een hndicp die het kind elet een geldige toestemming te geven. 4 De wetgeving kn erin voorzien dt de toestemming vn de vder of vn de moeder niet vereist is ingevl de vder of de moeder niet de ouderlijke verntwoordelijkheid heeft ten nzien vn het kind of in ieder gevl niet het recht heeft om toestemming te geven voor de doptie. 5 De toestemming vn de moeder voor de doptie vn hr kind is enkel geldig wnneer deze n de geoorte wordt gegeven, n het verstrijken vn de in de wetgeving voorgeschreven termijn die niet korter mg zijn dn zes weken of, ingevl er geen termijn nder is epld, op het tijdstip dt de moeder volgens de evoegde utoriteit voldoende hersteld is vn de gevolgen vn de evlling. 6 In deze overeenkomst wordt verstn onder vder en moeder de personen die in de zin vn de wetgeving de ouders vn het kind zijn. Artikel 6 Rdpleging vn het kind Ingevl het op grond vn rtikel 5, leden 1 en 3, niet nodig is de toestemming vn het kind te verkrijgen, wordt het voor zover mogelijk gerdpleegd en wordt rekening gehouden met zijn mening en wensen, zulks fhnkelijk vn zijn mturiteitsgrd. Het is mogelijk het kind niet te rdplegen ingevl dit kennelijk strijdig is met het hoger elng vn het kind. Artikel 7 Voorwrden voor de doptie 1 Krchtens de wetgeving kn een kind worden gedopteerd: door twee personen vn verschillend geslcht i. die gehuwd zijn of die, ii wnneer een dergelijke instelling estt, een geregistreerd prtnerschp zijn ngegn; door één persoon. 2 De stten heen de mogelijkheid de drgwijdte vn deze overeenkomst uit te reiden tot homoseksuele koppels die gehuwd zijn of die een geregistreerd prtnerschp zijn ngegn. Zij heen tevens de mogelijkheid de drgwijdte vn deze overeenkomst uit te reiden tot heteroseksuele en homoseksuele koppels die smenleven in het kder vn een vste reltie.

5 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Artikel 8 Mogelijkheid vn een nieuwe doptie Krchtens de wetgeving is een nieuwe doptie vn een reeds gedopteerd kind enkel mogelijk in één of meer vn de volgende gevllen: c d e wnneer het gt om een doptiekind vn de echtgenoot of vn de geregistreerde prtner vn de doptnt; wnneer de vorige doptnt overleden is; wnneer de vorige doptie nietig is verklrd; wnneer de vorige doptie is geëindigd of ldus eindigt; wnneer de nieuwe doptie wegens ernstige gronden verntwoord is en het krchtens de wetgeving niet mogelijk is een einde te mken n de vorige doptie. Artikel 9 Minimumleeftijd vn de doptnt 1 Een kind kn enkel worden gedopteerd ingevl de doptnt de drtoe in de wetgeving voorgeschreven minimumleeftijd heeft ereikt. Deze minimumleeftijd mg niet lger zijn dn 18 jr en evenmin hoger zijn dn 30 jr. Er moet een gepst leeftijdsverschil estn tussen de doptnt en het kind. Gelet op het hoger elng vn het kind moet dit verschil ij voorkeur ten minste 16 jr edrgen. 2 De wetgeving kn evenwel voorzien in de mogelijkheid om vn de voorwrde vn de minimumleeftijd of vn het leeftijdsverschil f te wijken, zulks gelet op het hoger elng vn het kind: ingevl de doptnt de echtgenoot of de geregistreerde prtner vn de vder of vn de moeder vn het kind is; of wegens uitzonderlijke omstndigheden. Artikel 10 Voorfgnde onderzoeken 1 De evoegde utoriteit spreekt een doptie enkel uit ndt de gepste onderzoeken zijn uitgevoerd met etrekking tot de doptnt, het kind en zijn fmilie. Tijdens en n deze onderzoeken kunnen de gegevens enkel worden verzmeld, verwerkt en meegedeeld met inchtneming vn de regels inzke het eroepsgeheim en inzke de escherming vn persoonsgegevens. 2 De onderzoeken heen, in de mte die pst ij elk gevl, zoveel mogelijk en onder ndere etrekking op de volgende elementen: c de persoonlijkheid, de gezondheid en de mtschppelijke omgeving vn de doptnt, zijn gezinsleven en de inrichting vn zijn woning en zijn geschiktheid om het kind op te voeden; de redenen wrom de doptnt het kind wenst te dopteren; wnneer slechts één vn eide echtgenoten of geregistreerde prtners een verzoek tot doptie vn het kind indient, de redenen wrom de ndere niet etrokken is ij het verzoek;

6 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI d e f de wederzijdse npssing vn het kind en de doptnt en de periode tijdens welke het kind n de zorgen vn de doptnt is toevertrouwd; de persoonlijkheid, de gezondheid en de mtschppelijke omgeving, lsmede, onder voorehoud vn wettelijke eperkingen, het gezinsmilieu en de urgerlijke stt vn het kind; de etnische, religieuze en culturele fkomst vn de doptnt en vn het kind. 3 Deze onderzoeken worden toevertrouwd n een persoon of orgn dt drtoe is erkend of goedgekeurd door de wetgeving of door een evoegde utoriteit. Zij worden zoveel mogelijk uitgevoerd door mtschppelijk werkers die ter zke gekwlificeerd zijn door hun opleiding of ervring. 4 De eplingen vn dit rtikel doen geenszins freuk n de evoegdheid of de verplichting vn de evoegde utoriteit om lle inlichtingen of ewijzen te verzmelen, die l dn niet onder deze onderzoeken ressorteren en die zij eschouwt ls inlichtingen of ewijzen die nuttig kunnen zijn. 5 Het onderzoek met etrekking tot de wettelijke ekwmheid en de geschiktheid om te dopteren, de situtie en de eweegredenen vn de etrokken personen en de gegrondheid vn de pltsing vn het kind wordt uitgevoerd voordt het kind met het oog op de doptie n de zorgen vn de toekomstige doptnt wordt toevertrouwd. Artikel 11 Gevolgen vn de doptie 1 Bij de doptie wordt het kind volwrdig lid vn het gezin vn de doptnt of vn de doptnten en heeft het ten nzien vn de doptnt of doptnten en ten nzien vn zijn of hun gezin dezelfde rechten en verplichtingen ls een kind vn de doptnt of doptnten vn wie de fstmming wettelijk is vstgesteld. De doptnt of doptnten drgt of drgen de ouderlijke verntwoordelijkheid ten nzien vn het kind. De doptie mkt een einde n de estnde juridische nd tussen het kind en zijn vder, moeder en oorspronkelijke fmilie. 2 De echtgenoot of geregistreerde prtner vn de doptnt of de persoon die met de doptnt smenwoont, ehoudt evenwel zijn rechten en verplichtingen ten nzien vn het gedopteerde kind ingevl dit zijn kind is, tenzij in de wetgeving drvn wordt fgeweken. 3 Met etrekking tot het verreken vn de estnde juridische nd tussen het kind en zijn oorspronkelijke fmilie kunnen de stten die prtij zijn, voorzien in uitzonderingen voor ngelegenheden zols de fmilienm vn het kind, de huwelijkseletselen of het ngn vn een geregistreerd prtnerschp. 4 De stten die prtij zijn, kunnen voorzien in eplingen met etrekking tot ndere vormen vn doptie met eperktere gevolgen dn de in de vorige leden vn dit rtikel edoelde gevolgen. Artikel 12 Ntionliteit vn het gedopteerde kind 1 De stten die prtij zijn, vergemkkelijken het verkrijgen vn hun ntionliteit door een door één vn hun onderdnen gedopteerd kind. 2 Het verlies vn ntionliteit dt zou kunnen voortvloeien uit de doptie is onderworpen n het ezitten of het verkrijgen vn een ndere ntionliteit.

7 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Artikel 13 Verod vn eperkingen 1 Het ntl kinderen dt een zelfde doptnt kn dopteren, is niet eperkt door de wetgeving. 2 De wetgeving kn een persoon niet verieden een kind te dopteren omdt hij een kind heeft of zou kunnen heen. Artikel 14 Herroeping en nietigverklring vn een doptie 1 De doptie kn enkel worden herroepen of nietig verklrd ij eslissing vn de evoegde utoriteit. Het hoger elng vn het kind moet steeds voorrng krijgen op enige ndere overweging. 2 Voordt het kind meerderjrig is, kn de doptie enkel worden herroepen om in de wetgeving eplde ernstige redenen. 3 Het verzoek tot nietigverklring moet innen een in de wetgeving eplde termijn worden ingediend. Artikel 15 Verzoek om informtie vn een ndere stt die prtij is Wnneer het overeenkomstig de rtikelen 4 en 10 vn deze overeenkomst gevoerde onderzoek etrekking heeft op een persoon die verlijf of heeft verleven op het grondgeied vn een ndere stt die prtij is, streeft deze stt die prtij is ernr de informtie die hem werd gevrgd onverwijld te verstrekken. Iedere stt wijst een ntionle utoriteit n, n welke een verzoek om informtie wordt gericht. Artikel 16 Procedures tot vststelling vn de fstmming Ingevl de vermoedelijke iologische vder of moeder een procedure tot vststelling vn het vderschp of, wnneer deze estt, een procedure tot vststelling vn het moederschp heeft ingesteld, wordt de doptieprocedure, wnneer zulks verntwoord is, opgeschort in fwchting vn het resultt vn de procedure tot vststelling vn de fstmming. De evoegde utoriteiten hndelen snel in het kder vn de procedure tot vststelling vn de fstmming. Artikel 17 Verod vn een ongepst stoffelijk voordeel Niemnd mg ten onrechte een finncieel of nder voordeel hlen uit een ctiviteit die vernd houdt met de doptie vn een kind. Artikel 18 Gunstigere eplingen De stten die prtij zijn, ehouden de mogelijkheid eplingen n te nemen die gunstiger zijn voor het gedopteerde kind. Artikel 19 Proefperiode De stten die prtij zijn, kunnen eisen dt het kind gedurende een voldoende lnge periode vóór de uitsprk vn de doptie n de zorgen vn de doptnt wordt toevertrouwd zodt de evoegde utoriteit de relties die tussen hen zouden ontstn ls de doptie zou worden uitgesproken op redelijke wijze kn eoordelen. In dit vernd moet het hoger elng vn het kind voorrng krijgen op enige ndere overweging.

8 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Artikel 20 Diensten voor dvies en follow-up met etrekking tot doptie De openre overheden zien toe op de evordering en de goede werking vn diensten voor dvies en follow-up met etrekking tot doptie die ermee elst zijn de toekomstige doptnten, doptnten en gedopteerde kinderen te helpen en te egeleiden. Artikel 21 Opleiding De stten die prtij zijn, zorgen ervoor dt de mtschppelijk werkers die de doptie ehndelen een pssende opleiding krijgen met etrekking tot de socile en juridische specten vn de doptie. Artikel 22 Toegng tot informtie en wijze vn mededeling ervn 1 Er kunnen mtregelen worden genomen opdt een doptie in voorkomend gevl zou kunnen pltsvinden zonder dt de identiteit vn de doptnt n de oorspronkelijke fmilie vn het kind wordt onthuld. 2 Er worden mtregelen genomen om te eisen of ermee in te stemmen dt de doptieprocedure met gesloten deuren verloopt. 3 Het gedopteerde kind heeft toegng tot de informtie in het ezit vn de evoegde utoriteiten met etrekking tot zijn herkomst. Wnneer de oorspronkelijke ouders het recht heen hun identiteit niet ekend te mken, moet een evoegde utoriteit, voor zover zulks krchtens de wet mogelijk is, kunnen eplen of vn dit recht moet worden fgezien, en of er informtie over de identiteit moet worden meegedeeld, zulks gelet op de omstndigheden en de respectieve rechten vn het kind en vn zijn oorspronkelijke ouders. Een gedopteerd kind dt de meerderjrige leeftijd nog niet heeft ereikt, kn pssend dvies krijgen. 4 De doptnt en het gedopteerde kind kunnen documenten verkrijgen met uittreksels uit openre registers wruit de geoortedtum en de geoorteplts vn het gedopteerde kind lijken, mr wrop de doptie en evenmin de identiteit vn de oorspronkelijke ouders niet uitdrukkelijk worden vermeld. De stten die prtij zijn, kunnen ervoor opteren deze epling niet toe te pssen op de ndere vormen vn doptie vermeld in rtikel 11, lid 4, vn deze overeenkomst. 5 Gelet op het recht vn een persoon om zijn identiteit en herkomst te kennen, wordt de relevnte informtie met etrekking tot een doptie verzmeld en ewrd gedurende ten minste vijftig jr ndt deze definitief is geworden. 6 De openre registers worden zodnige wijze gehouden of de inhoud ervn wordt op zijn minst op zodnige wijze weergegeven dt de personen die geen rechtmtig elng erij heen niet kunnen vernemen dt een persoon is gedopteerd of, ingevl deze ekend is, de identiteit vn de oorspronkelijke ouders niet kunnen vernemen. Titel III Sloteplingen Artikel 23 - Gevolgen vn de overeenkomst 1 Deze overeenkomst vervngt, voor de stten die prtij erij zijn, de Europese Overeenkomst inzke de doptie vn kinderen, die voor ondertekening is opengesteld op 24 pril 1967.

9 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI In de etrekkingen tussen een prtij ij deze overeenkomst en een prtij ij de overeenkomst vn 1967 die deze overeenkomst niet heeft ekrchtigd, lijft rtikel 14 vn de overeenkomst vn 1967 vn toepssing. Artikel 24 Ondertekening, ekrchtiging en inwerkingtreding 1 Deze overeenkomst stt open voor ondertekening door de lidstten vn de Rd vn Europ en stten die geen lid zijnde vn de Rd n de opstelling ervn heen deelgenomen. 2 De overeenkomst moet worden ekrchtigd, nvrd of goedgekeurd. De kten vn ekrchtiging, nvrding of goedkeuring worden neergelegd ij de secretris-generl vn de Rd vn Europ. 3 Deze overeenkomst treedt in werking op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop drie ondertekenrs uitdrukkelijk heen nvrd door de overeenkomst geonden te worden in overeenstemming met lid 2 vn dit rtikel. 4 Voor elke in het eerste lid edoelde stt die op een lter tijdstip uitdrukkelijk nvrdt door de overeenkomst geonden te worden, treedt de overeenkomst in werking op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop de kte vn ekrchtiging, nvrding of goedkeuring wordt neergelegd. Artikel 25 Toetreding 1 N de inwerkingtreding vn deze overeenkomst kn het Comité vn Ministers vn de Rd vn Europ, n de prtijen te heen gerdpleegd, stten die geen lid zijn vn de Rd vn Europ en die niet n de opstelling ervn heen deelgenomen, verzoeken toe te treden tot deze overeenkomst door middel vn een eslissing genomen ij de meerderheid wrin is voorzien in rtikel 20.d vn het Sttuut vn de Rd vn Europ en ij eenprigheid vn stemmen vn de vertegenwoordigers vn de stten die prtij zijn die het recht heen in het Comité vn Ministers te zetelen. 2 Voor elke toetredende stt treedt de overeenkomst in werking op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop de kte vn toetreding ij de secretris-generl vn de Rd vn Europ wordt neergelegd. Artikel 26 Territorile toepssing 1 Iedere stt kn op het tijdstip vn de ondertekening of op het tijdstip vn de neerlegging vn zijn kte vn ekrchtiging, nvrding, goedkeuring of toetreding het grondgeied of de grondgeieden nwijzen wrop deze overeenkomst vn toepssing is. 2 Iedere stt die prtij is, kn drn, te llen tijde, door middel vn een verklring gericht n de secretris-generl vn de Rd vn Europ de toepssing vn deze overeenkomst uitreiden tot enig nder in de verklring ngewezen grondgeied wrvn hij de interntionle etrekkingen ehrtigt of in nm wrvn hij is gemchtigd verintenissen n te gn. Ten nzien vn een dergelijk grondgeied treedt de overeenkomst in werking op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop de secretris-generl de verklring heeft ontvngen.

10 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI Enige op grond vn de vorige twee leden gedne verklring kn ten nzien vn ieder in die verklring ngewezen grondgeied worden ingetrokken door middel vn een kennisgeving gericht n de secretris-generl vn de Rd vn Europ. De intrekking wordt vn krcht op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop de secretris-generl deze kennisgeving heeft ontvngen. Artikel 27 Voorehouden 1 Er mg geen voorehoud worden gemkt ten nzien vn deze overeenkomst, ehlve met etrekking tot de eplingen vn rtikel 5, lid 1,, vn rtikel 7, lid 1,.ii en, en vn rtikel 22, lid 3. 2 Enig op grond vn lid 1 door een stt gemkt voorehoud wordt geformuleerd op het tijdstip vn ondertekening of vn neerlegging vn zijn kte vn ekrchtiging, nvrding, goedkeuring of toetreding. 3 Iedere stt kn een door hem overeenkomstig het eerste lid geformuleerd voorehoud geheel of gedeeltelijk intrekken door middel vn een verklring n de secretris-generl vn de Rd vn Europ, die vn krcht wordt op de dtum vn ontvngst ervn. Artikel 28 Kennisgeving vn de evoegde utoriteiten Iedere stt die prtij is, geeft de secretris-generl vn de Rd vn Europ kennis vn de nm en het dres vn de utoriteit wrn de krchtens rtikel 15 geformuleerde verzoeken kunnen worden toegezonden. Artikel 29 Opzegging 1 Iedere stt die prtij is, kn deze overeenkomst te llen tijde opzeggen door middel vn een kennisgeving gericht n de secretris-generl vn de Rd vn Europ. 2 Deze opzegging wordt vn krcht op de eerste dg vn de mnd die volgt op het verstrijken vn een periode vn drie mnden n de dtum wrop de secretris-generl de kennisgeving heeft ontvngen. Artikel 30 - Kennisgevingen De secretris-generl vn de Rd vn Europ geeft de lidstten vn de Rd vn Europ, de nietlidstten die n de opstelling vn deze overeenkomst heen deelgenomen, de stten die prtij zijn en de stten die is verzocht tot deze overeenkomst toe te treden, kennis vn: c d enige ondertekening; de neerlegging vn enige kte vn ekrchtiging, nvrding, goedkeuring of toetreding; de dtum vn inwerkingtreding vn deze overeenkomst overeenkomstig rtikel 24 ervn; enige krchtens de eplingen vn rtikel 2 ontvngen kennisgeving;

11 ETS nr. 202 (Herziene) doptie vn kinderen, 27.XI e enige verklring ontvngen krchtens de eplingen vn rtikel 7, lid 2, en vn rtikel 26, leden 2 en 3; f enig voorehoud en enige intrekking vn voorehoud krchtens de eplingen vn rtikel 27; g h i enige krchtens de eplingen vn rtikel 28 ontvngen kennisgeving; enige krchtens de eplingen vn rtikel 29 ontvngen kennisgeving en de dtum wrop de opzegging vn krcht wordt; enige ndere hndeling, kennisgeving of mededeling met etrekking tot deze overeenkomst. Ten lijke wrvn de ondergetekenden, drtoe nr ehoren gemchtigd, deze overeenkomst heen ondertekend. Opgemkt te Strtsurg op 27 novemer 2008 in de Engelse en de Frnse tl, zijnde eide teksten gelijkelijk uthentiek, in één enkel exemplr, dt zl worden neergelegd in het rchief vn de Rd vn Europ. De secretris-generl vn de Rd vn Europ doet een voor eensluidend gewrmerkt fschrift toekomen n elke lidstt vn de Rd vn Europ, n de niet-lidstten die n de opstelling vn deze overeenkomst heen deelgenomen en n elke ndere stt die is verzocht tot deze overeenkomst toe te treden.

REGLEMENT BETREFFENDE DE SPAARLOONREGELING

REGLEMENT BETREFFENDE DE SPAARLOONREGELING De rd vn de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel vn urgemeester en wethouders d.d. 13 jnuri 1998; gelet op de ereikte overeenstemming met de ommissie voor Bijzonder Georgniseerd overleg; e s l u i

Nadere informatie

Omschrijving beleidsruimte. Bepaling richtlijn

Omschrijving beleidsruimte. Bepaling richtlijn Trnsponeringstel Richtlijn (EU) 2019/1 vn het Europees Prlement en de Rd vn 11 decemer 2018 tot toekenning vn evoegdheden n de mededingingsutoriteiten vn de lidstten voor een doeltreffende hndhving en

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wgeningen UR Vstgesteld door het College vn Bestuur d.d. 11 ugustus 2003* Gelet op rtikel 3.21 lid 1 su vn de CAO Nederlndse Universiteiten en rtikel 8.5 vn de CAO Stichting

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ten behoeve van de leden van het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers

Algemene Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ten behoeve van de leden van het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers Algemene Voorwrden Bedrijfsnsprkelijkheidsverzekering ten ehoeve vn de leden vn het Nederlnds Genootschp vn Tolken en Vertlers AVB.MINT NGTV 2013.1 Inhoudsopgve 1 Definities 3 2 Grondslg 4 3 De dekking

Nadere informatie

Serie Verdragen van de Raad van Europa nr Verdrag van de Raad van Europa ter bestrijding van mensenhandel

Serie Verdragen van de Raad van Europa nr Verdrag van de Raad van Europa ter bestrijding van mensenhandel Serie Verdrgen vn de Rd vn Europ nr. 197 Verdrg vn de Rd vn Europ ter estrijding vn mensenhndel Wrschu, 16.V.2005 STCE 197 Lutte contre l trite des êtres humins, 16.V.2005 2 Premule De lidstten vn de Rd

Nadere informatie

Buitenlandse rechtsvorm/-persoon Land Rechtsvorm

Buitenlandse rechtsvorm/-persoon Land Rechtsvorm BIBOB vrgenlijst Anvrg omgevingsvergunning ouwen ingevolge rtikel 2.1, lid 1, onder Wet lgemene eplingen omgevingsrecht (Wo) Anvullende vrgen in het kder vn de Wet Bevordering Integriteitseoordelingen

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2019-II

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2019-II Opgve 1 Goud 1 mximumscore 2 een uitleg dt goud economische indingen tussen mensen kn versterken, met een toepssing vn economische indingen en drvn een vooreeld uit de eerste line vn de inleiding 1 een

Nadere informatie

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht Beleid vervroegde cnonherziening einde tijdvk bij voortdurende erpcht (voorheen - tot 1 jnuri 2018 - genmd Beleid vervroegde wijziging voor niet woonbestemmingen ) Onderwerp Beleid vervroegde cnonherziening

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FINANCIËLE LEASE (Santander Consumer Finance Benelux BV 1 mei 2009)

ALGEMENE VOORWAARDEN FINANCIËLE LEASE (Santander Consumer Finance Benelux BV 1 mei 2009) ALGEMENE VOORWAARDEN FINANCIËLE LEASE (Sntnder Consumer Finnce Benelux BV 1 mei 2009) Artikel 1: Toepsselijkheid Algemene Voorwrden Op lle tussen prtijen te sluiten finnciële lese-overeenkomsten zijn de

Nadere informatie

Examenreglement 2014-2015 30 september 2014 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM. Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Examenreglement 2014-2015 30 september 2014 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM. Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland Exmenreglement vn het GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Vestiging vn de Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Hollnd Vstgesteld door het evoegd gezg septemer 2014-1- 30 septemer 2014 Het Geert

Nadere informatie

WET BIBOB MODEL 3 Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

WET BIBOB MODEL 3 Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur WET BIBOB MODEL 3 Wet evordering integriteitseoordelingen door het openr estuur Formulier voor: Gemchtigd nvrger nmens de rechtspersoon BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd voor GEMACHTIGD AANVRAGER NAMENS DE

Nadere informatie

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude?

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude? VOORWAARDEN Overlijdensrisicoverzekering Delt Lloyd Levensverzekering NV Amsterdm MODEL 2401 U wilt uw finnciële zken goed geregeld heen. Ook ij overlijden. Drom het u een overlijdensrisicoverzekering

Nadere informatie

CAO Huisarts in dienst bij een huisarts 1 juli 2010 31 juli 2011

CAO Huisarts in dienst bij een huisarts 1 juli 2010 31 juli 2011 CAO Huisrts in dienst ij een huisrts 1 juli 2010 31 juli 2011 CAO Slristellen Professioneel sttuut Model reids - over eenkomst Model studie - over eenkomst Colletieve reidsovereenkomst voor de Huisrts

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Het Museumregister. Museumregistratie anno 2012

Het Museumregister. Museumregistratie anno 2012 Het Museumregister Museumregistrtie nno 2012 Het Museumregister Museumregister Nederlnd Geregistreerde muse Voorwrden voor registrtie Registrtiecyclus Anmelden Voor welke vrgen ij wie? Auditmodule en interctief

Nadere informatie

3 Mededeling over de bestemming van het saldo van de winst- en verliesrekening overeenkomstig het bepaalde in artikel 10, lid 6, van de statuten.

3 Mededeling over de bestemming van het saldo van de winst- en verliesrekening overeenkomstig het bepaalde in artikel 10, lid 6, van de statuten. AGENDA voor de jrlijkse Algemene Vergdering vn Andeelhouders vn Heineken Holding N.V., te houden op donderdg 21 pril 2011 om 16.30 uur of zoveel lter ls de jrlijkse Algemene Vergdering vn Andeelhouders

Nadere informatie

EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25

EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25 Vn krht vnf 20 feruri 2008 12.00 uur GMT EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25 Dekking overeenkomstig de Klsse 1 Regels vn de Stemship Mutul Underwriting Assoition (Bermud) Limited,

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015 Bijlge gendpunt 7: Inhoudelijke plnning overlegtfels 2015 In de Ontwikkelgend (ijlge 5 ij de Deelovereenkomst mtwerkvoorziening egeleiding 18+) zijn 7 them s en 31 suthem s opgenomen die in 2015 tijdens

Nadere informatie

Examenreglement 2015-2016 30 september 2015 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM. Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland

Examenreglement 2015-2016 30 september 2015 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM. Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland Exmenreglement vn het GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Vestiging vn de Stihting voor Voortgezet Vrijeshoolonderwijs Noord-Hollnd Vstgesteld door het evoegd gezg septemer 2015-1- 30 septemer 2015 Het Geert

Nadere informatie

c voor het plaatsen van een keldertje ten behoeve van asbussen 156, Voor de tijd van twintig jaren:

c voor het plaatsen van een keldertje ten behoeve van asbussen 156, Voor de tijd van twintig jaren: Trieventel ehorende ij de Verordening grf- en egrfrechten 2015 Hoofdstuk 1 Verlenen vn rechten tot egrven en tot ijzetten vn sussen 1.1 Voor het verlenen vn een uitsluitend recht om in een epld grf of

Nadere informatie

Overeenkomst periodieke gift in geld

Overeenkomst periodieke gift in geld Overeenkomst periodieke gift in geld 1 Verklring gift 1 De ondergetekende (nm schenker): ---------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Voorwaarden Vouwwagen- en toercaravanverzekering (Standaarddekking) nr. 1097

Voorwaarden Vouwwagen- en toercaravanverzekering (Standaarddekking) nr. 1097 Voorwrden Vouwwgen- en toercrvnverzekering (Stndrddekking) nr. 1097 1. Begripsomschrijvingen 1.1. Verzekerden: 1.1.1 de verzekeringnemer, zols genoemd op het polisld; 1.1.2 de eigenr, de houder en de door

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 oktober 2018, nr ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 oktober 2018, nr ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgve vn de gemeente Veldhoven Nr. 5978 6 decemer 08 Rdsesluit Trievenverordening 09 De rd vn de gemeente Veldhoven; gezien het voorstel vn urgemeester en wethouders vn oktoer 08,

Nadere informatie

Overeenkomst periodieke gift in geld

Overeenkomst periodieke gift in geld Overeenkomst periodieke gift in geld 1 Verklring gift 1 De ondergetekende (nm schenker): ---------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Overeenkomst-Acceptgiro

Overeenkomst-Acceptgiro Overeenkomst-Aeptgiro Type overeenkomst A A/S B C Ondergetekenden Inssnt Nm Vestigingsdres Postode en plts Bnkrekeningnummer Conttpersoon Mn Vrouw Telefoonnummer KvK-nummer N.V.T. Hiern te noemen de Inssnten

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2014, nr

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2014, nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgve vn gemeente Veldhoven. Nr. 70 0 decemer 0 Rdsesluit Trievenverordening 05 De rd vn de gemeente Veldhoven; gezien het voorstel vn urgemeester en wethouders vn 0 septemer 0,

Nadere informatie

September 2015 - Reproductie toegelaten mits bronvermelding. V.U. Frédérick Warzée CODE. inzake reclame en marketingcommunicatie cosmetische producten

September 2015 - Reproductie toegelaten mits bronvermelding. V.U. Frédérick Warzée CODE. inzake reclame en marketingcommunicatie cosmetische producten CODE Septemer 2015 - Reproductie toegelten mits ronvermelding. V.U. Frédérick Wrzée inzke reclme en mrketingcommunictie voor cosmetische producten 1 2 Inhoud 1 2 3 4 5 6 Inleiding 4 Referenties 6 2.1.

Nadere informatie

Maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015

Maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgve vn gemeente Enschede. Nr. 22759 18 mrt 2015 Mtregelverordening Prticiptiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 De rd vn de gemeente Enschede; gelezen het voorstel vn het

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Hndleiding edatenq Mndelijkse enquête toerisme en hotelwezen Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistische ngiften in te vullen en door te sturen vi internet.

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Confior ZorgFlexibel

Polisvoorwaarden Confior ZorgFlexibel Polisvoorwrden Confior ZorgFlexiel Modelnummer Zvw 2.99.06 C003 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Afkortingen en egripsomschrijvingen 2 Artikel 2 Grondslg 2 Artikel 3 Toepssingsgeied vn deze zorgverzekering 2 Artikel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3 Voorwrden Hypotheek SprVerzekering Model 10052 Delt Lloyd Levensverzekering NV Inhoudsopgve 1 Wt edoelen wij met? 3 2 Wnneer strt uw verzekering? 3 3 Wnneer stopt uw verzekering? 3 3.1 Kunt u de verzekering

Nadere informatie

Privacyverklaring Donné Vastgoed

Privacyverklaring Donné Vastgoed Privyverklring Donné Vstgoed U heeft te mken met Donné Vstgoed. Donné Vstgoed is een Verhuur mkelr. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van haven-, kade- en opslaggelden 2019.

Verordening op de heffing en invordering van haven-, kade- en opslaggelden 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgve vn de gemeente Enschede Nr. 268793 31 decemer 2018 Verordening op de heffing en invordering vn hven-, kde- en opslggelden 2019 De Rd vn de Gemeente Enschede; gezien het voorstel

Nadere informatie

Riante bouwkavel met ruime bebouwingsmogelijkheden

Riante bouwkavel met ruime bebouwingsmogelijkheden Rinte ouwkvel met ruime eouwingsmogelijkheden gelegen n de krkteristieke strt Berg te Nuenen Koopprijs 682.000,00 v.o.n. Groot 1.748 m² 1. Algemene eschrijving Op een prchtige plek, nij het centrum vn

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN I - 1 HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN 1.1. Het egrip krcht 1.1.1. Definitie vn krcht Een stoffelijk punt is een punt wrn een zekere mss toegekend wordt. Dit punt is meestl de voorstellende vn een lichm. Zo

Nadere informatie

Makelaarschap B.V. Privacyverklaring

Makelaarschap B.V. Privacyverklaring Privyverklring Mkelrshp U heeft te mken met Mkelrshp. Mkelrshp is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring NVM-mkelr

Nadere informatie

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding H. Detcheringen Onder Dimnt groep Tlent&Werk wordt in deze lgemene verkoopvoorwrden verstn het onderdeel Tlent&Werk vn het rechtspersoonlijkheid bezittend lichm Dimnt groep ls bedoeld ls bedoeld in rtikel

Nadere informatie

iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii

iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii I WAT IEEREEN MOET WETEW : vn de = I HUUROPZEGBINfiS I E OOR J. @. PRINS = Secretris der Huurcommissie te Amersfoort =

Nadere informatie

Van welke diensten van AWHoreca Adviesgroep B.V. maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met AWHoreca Adviesgroep B.V.

Van welke diensten van AWHoreca Adviesgroep B.V. maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met AWHoreca Adviesgroep B.V. U heeft te mken met AWHorec Adviesgroep B.V. AWHorec Adviesgroep B.V is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd

Nadere informatie

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier]

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier] [Typ hier] Checklist Anvulling ondersteuningspln integrtie LWOO en PrO in pssend onderwijs 11 mei 2015 Deze checklist is tot stnd gekomen in nuwe smenwerking met: Ministerie vn Onderwijs, Cultuur en Wetenschp

Nadere informatie

Privacyverklaring Rien Treur Makelaardij

Privacyverklaring Rien Treur Makelaardij Privyverklring Rien Treur Mkelrdij U heeft te mken met mkelrdij Rien Treur. Mkelr M. Treur is een NVMmkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA ADVISERING EN IMMUNISATIE VAN REIZIGERS VOOR VACCINATIEBUREAUS

KWALITEITSCRITERIA ADVISERING EN IMMUNISATIE VAN REIZIGERS VOOR VACCINATIEBUREAUS KWALITEITSCRITERIA ADVISERING EN IMMUNISATIE VAN REIZIGERS VOOR VACCINATIEBUREAUS 2007 LCR Kwliteitsriteri 2007 1 VOORWOORD Hierij treft u de notitie "Kwliteitsriteri dvisering en immunistie vn reizigers"

Nadere informatie

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag Prooinciehuis rüesterbrink r, Assen T Postdres Postbus rzz, 94oo ec Assen F www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 (o592) 36 57 77 provinci renthe I/ERZONDEN I CI 0l{T,2û12 Assen, 10 oktober 2012 Ons kenmerk WH12012006860

Nadere informatie

Betwisting Een onenigheid tussen u en uw debiteur over de vordering zelf en/of over de geleverde goederen en/of diensten.

Betwisting Een onenigheid tussen u en uw debiteur over de vordering zelf en/of over de geleverde goederen en/of diensten. Model DP 06/03 Algemene voorwrden Interpolis Deiteurenpolis 1084 012008 Inhoudsopgve 1 Verzekerde vordering 2 Verzekerd risio 3 Verplihtingen verzekerde 4 Premie 5 Contrtrisio 6 Kredietlimieten 7 Insso

Nadere informatie

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten.

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten. 9 2 Eindige utomten In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers vn het college: eindige utomten. 2.1 Deterministische eindige utomten We eginnen met een vooreeld. Vooreeld 2.1 Beschouw het volgende

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid 8.5 Tectronis Tectronis, een friknt vn elektronic, kn vn een nder edrijf een éénjrige licentie verkrijgen voor de fricge vn product A, B of C. Deze producten

Nadere informatie

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Dtum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Vn An Het college vn B&W De rds- en duoburgerleden Kopie n Onderwerp Inkoop gogisch werk Mededeling An de gemeenterd, INLEIDING. In het jr 2003 is er, op inititief vn de

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistishe ngiften in te vullen en door te sturen vi internet. Het etreft een door de FOD Eonomie volledig eveiligde

Nadere informatie

Privacy Verklaring Lighthouse Property Services

Privacy Verklaring Lighthouse Property Services Privy Verklring Lighthouse Property Servies In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring LPS stt, wordt Lighthouse Property Servies edoeld. LPS

Nadere informatie

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER. www.svnmivo.ni

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER. www.svnmivo.ni SVM~nivo MKELRDIJLEER 31 mei 2005 eshikre tijd: 3 uur. NWIJZING Dit exmen estt uit 60 m..-opgven. ij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is ijvooreeld vn opgve 1 ntwoord

Nadere informatie

Voor al deze verwerkingen is Kok Property Solutions B.V. de verwerkingsverantwoordelijke. De contactgegevens zijn:

Voor al deze verwerkingen is Kok Property Solutions B.V. de verwerkingsverantwoordelijke. De contactgegevens zijn: Privy Sttement Privy verklring Kok Property Solutions B.V. U heeft te mken met Kok Property Solutions B.V. welke een deskundig is op het geied vn vstgoed en zowel dvies geeft lsmede koop en huurtrnsties

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013 Nieuwegein //f/f^jft \ ^ ^ Inkoop- en nbestedingsbeleid 2013 Augustus 2013 Gemeente Nieuwegeir op- en nbestedingsbeleid 2013 (1-8-2013) Inleiding De gemeente Nieuwegein spnt zich continu in voor een (verdere)

Nadere informatie

Privacyverklaring Begijn Bedrijfsmakelaardij en Taxaties

Privacyverklaring Begijn Bedrijfsmakelaardij en Taxaties Privcyverklring Begijn Bedrijfsmkelrdij en Txties U heeft te mken met Begijn Bedrijfsmkelrdij en Txties. Mkelr Ing. A.P.F. BEGIJN RT is een NVM-edrijfsmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd

Nadere informatie

ART-motorslot Een specifiek voor motoren bestemd slot dat door de stichting ART (ANWB, RAI, TNO) van het certificaat goedgekeurd slot is voorzien

ART-motorslot Een specifiek voor motoren bestemd slot dat door de stichting ART (ANWB, RAI, TNO) van het certificaat goedgekeurd slot is voorzien Inhoudsopgve 1 Begripsomshrijvingen 2 Dekking 3 Uitsluitingen 4 Shde 5 Premie 6 Wijzigingen 7 Duur en einde vn de verzekering Ruriek Ongevllen inzittendenverzekering Ruriek Shdeverzekering voor inzittenden

Nadere informatie

Contactgegevens: Sportparklaan 2103 VR 1 Heemstede

Contactgegevens:   Sportparklaan 2103 VR 1 Heemstede Thuis-Totl Mkelrs Thuis-Totl Mkelrs, gevestigd n Sportprkln 2103 VR Heemstede, is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven in deze privcyverklring. Contctgegevens: WWW.THUIS-TOTAAL.NL

Nadere informatie

Z- ß- ßr!2f int tçotg

Z- ß- ßr!2f int tçotg Z- ß- ßr!2f int tçotg A n s I u iti n g sco nve n nt "De Bouw Werkt ln Noordoost Brbnt" Er is een convennt gesloten De Bouw Werkt in Noordoost Brbnt. Eén vn de doelstellingen vn het convennt is het uitbreiden

Nadere informatie

Privacyverklaring Irene van Aken Makelaardij

Privacyverklaring Irene van Aken Makelaardij Privcyverklring Irene vn Aken Mkelrdij U heeft te mken met Irene vn Aken Mkelrdij. Mkelr Irene vn Aken is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F.

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F. Privyverklring Rdemker Vstgoed V.O.F. In deze verklring wordt uitgelegd welke gegevens n Rdemker Vstgoed V.O.F (hiern te noemen: Rdemker Vstgoed) worden verstrekt en wt Rdemker Vstgoed met deze gegevens

Nadere informatie

Privacyverklaring Lamberink Makelaars & Adviseurs

Privacyverklaring Lamberink Makelaars & Adviseurs Privcyverklring Lmerink Mkelrs & Adviseurs U heeft te mken met Lmerink Mkelrs & Adviseurs, prtner in Dynmis. Alle Dynmis prtners zijn een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er

Nadere informatie

Privacyverklaring HHW Makelaars B.V.

Privacyverklaring HHW Makelaars B.V. Privcyverklring HHW Mkelrs B.V. U heeft te mken met mkelrdij HHW Mkelrs. Mkelr HHW Mkelrs is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

WEBDOC AANVRAAG SOCIALE VERZEKERING IN GEVAL VAN FAILLISSEMENT OF GEDWONGEN STOPZETTING/ ONDERBREKING

WEBDOC AANVRAAG SOCIALE VERZEKERING IN GEVAL VAN FAILLISSEMENT OF GEDWONGEN STOPZETTING/ ONDERBREKING WEBDOC AANVRAAG SOCIALE VERZEKERING IN GEVAL VAN FAILLISSEMENT OF GEDWONGEN STOPZETTING/ ONDERBREKING FORMULIER AANGETEKEND TERUGZENDEN NAAR ACERTA SVF, Groenenborgerln 16, 2610 Antwerpen - Wilrijk Vk

Nadere informatie

BEOORDELINGSLIJST ASBESTINVENTARISEREN

BEOORDELINGSLIJST ASBESTINVENTARISEREN 1 VERPLICHE REGISRIES Certifithouder: Projetnummer Dtum en tijd: (Projet)lotie: Geuditeerde: Nm medewerker(s) Funtie DI Dtum medishe keuring Dtum vezelveiligheid Dtum ertifit DI Omshrijving projet: Opdrhtgever:

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2016-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2016-I mtschppijwetenschppen pilot vwo 2016-I Vrg Antwoord Scores Opgve 2 De VN-vredesmissie in Mli 10 mximumscore 4 een eschrijving vn relistische theorieën vn interntionle verhoudingen die de militire interventie

Nadere informatie

Privacyverklaring Kroon van Diest Makelaars

Privacyverklaring Kroon van Diest Makelaars Privyverklring Kroon vn Diest Mkelrs U heeft te mken met Kroon vn Diest Mkelrs. Kroon vn Diest Mkelrs is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDELIJKE REGELINGEN. 1 oktober 2014 1 januari 2016

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDELIJKE REGELINGEN. 1 oktober 2014 1 januari 2016 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST & AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDELIJKE REGELINGEN 1 oktoer 2014 1 jnuri 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST... 5 1.1 DEFINITIES... 6 1.1.1 Werkgever 6 1.1.2

Nadere informatie

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED -

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - Afdeling Finnciën Gemeente Molenwrd Procedure Schdemelding Vstgoed versie 1.0 - pg. 1 Gemeente Molenwrd Inhoud Inleiding 1. Algemene beplingen 1.1 Schde melding 1.2.Schde

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING STRUCTUURVISIE HAAREN

NOTA VAN BEANTWOORDING STRUCTUURVISIE HAAREN NOTA VAN BEANTWOORDING STRUCTUURVISIE HAAREN Procedure De Structuurvisie Hren etreft een ctulistie vn de Structuurvisie Plus uit 2004. De ctulistie heeft pltsgevonden ls gevolg vn het in werking treden

Nadere informatie

Praktische Opdracht Lineair Programmeren V5

Praktische Opdracht Lineair Programmeren V5 Prktische Opdrcht Lineir Progrmmeren V5 Bij deze prktische opdrcht g je n het werk met een ntl prolemen die je door middel vn Lineir Progrmmeren kunt oplossen. Je werkt lleen of in tweetllen. De prktische

Nadere informatie

Het bij een lichtsein door wit licht gevormd getal geeft de snelheid aan in tientallen kilometers per uur.

Het bij een lichtsein door wit licht gevormd getal geeft de snelheid aan in tientallen kilometers per uur. Bijlge 4, ehorende ij rtikel 24 vn de Regeling spoorverkeer Hoofdstuk 1. Het ij een lichtsein door wit licht gevormd getl geeft de snelheid n in tientllen kilometers per uur. 1. Lichtseinen. 1.1 Hoofdseinen

Nadere informatie

Aanvraag Voorrangsverklaring Artikel 32, eerste lid, Nieuwe Huisvestingsverordening Zoetermeer 2015

Aanvraag Voorrangsverklaring Artikel 32, eerste lid, Nieuwe Huisvestingsverordening Zoetermeer 2015 Anvrg Voorrngsverklring Artikel 32, eerste lid, Nieuwe Huisvestingsverordening Zoetermeer 2015 De voorrngsverklring is geldig in de volgende gemeenten: Delft, Den Hg, Leidschendm-Voorburg, Midden-Delflnd,

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. Privcyverklring mkelrdij AB Mkelrs U heeft te mken met AB Mkelrs. AB Mkelrs is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVMmakelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVMmakelaar/taxateur. Privcyverklring KNAP mkelrdij BV U heeft te mken met KNAP mkelrdij BV. KNAP Mkelrdij BV is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

Jan Wolters Makelaardij B.V. is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Jan Wolters Makelaardij B.V. is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. PRIVACYVERKLARING Jn Wolters Mkelrdij B.V. is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven in deze privcyverklring. Contctgegevens: De Kempenerprk 8, 3437 JE Nieuwegein info@jnwoltersmkelrdij.nl

Nadere informatie

Privacyverklaring VERHAGE VAN GROOTHEEST MAKELAARDIJ

Privacyverklaring VERHAGE VAN GROOTHEEST MAKELAARDIJ Privcyverklring VERHAGE VAN GROOTHEEST MAKELAARDIJ U heeft te mken met VERHAGE VAN GROOTHEEST MAKELAARDIJ. VERHAGE VAN GROOTHEEST MAKELAARDIJ is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 5 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIc Werkterrein Onderwijsproces -> onderwijsbegeleiding Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. makelaar/taxateur

maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. makelaar/taxateur Privcyverklring Zielmn mkelrdij U heeft te mken met Zielmn Mkelrdij. Zielmn Mkelrdij is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 2

Opdrachten bij hoofdstuk 2 Opdrchten ij hoofdstuk 2 2.1 Het vullen vn je portfolio In hoofdstuk 2 he je gezien op welke mnier je de informtie kunt verzmelen. An de hnd vn die informtie kun je de producten mken wrmee jij je portfolio

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Paraaf Qpdrachtnemer: Paraaf Opdrachtgever: 2 - Pagjna 2 van 6 De Staat der Nederlanden - Nederland By. Internettoegang.

Inhoudsopgave. Paraaf Qpdrachtnemer: Paraaf Opdrachtgever: 2 - Pagjna 2 van 6 De Staat der Nederlanden - Nederland By. Internettoegang. G C U) Ct 0, Ct 1 2 1, H N) 2 1, z U:,?. ;;: Inhoudsopgve 1. Inleiding.3 2. Antonen kwliteitsborging vn de dienstverlening 4 3. Auditing 5 3.1. Wnneer toepssen 5 3.2. Onfhnkelijke derde prtij 5 3.3. Opvolging

Nadere informatie

1. Privacyverklaring Storimans en Partners. 2. Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop)

1. Privacyverklaring Storimans en Partners. 2. Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop) 1. Privyverklring Storimns en Prtners 2. Privyverklring Nieuwouw (huur of koop) 1 1. Privyverklring Storimns en Prtners U heeft te mken met Storimns en Prtners Woningmkelrdij en/of Storimns en Prtners

Nadere informatie

* U wilt een bedrijfspand kopen of huren en geeft daarbij opdracht aan Van Vliet: 5. U wilt een bedrijfspand kopen. 6. U wilt een bedrijfspand huren.

* U wilt een bedrijfspand kopen of huren en geeft daarbij opdracht aan Van Vliet: 5. U wilt een bedrijfspand kopen. 6. U wilt een bedrijfspand huren. Privcyverklring Vn Vliet Bedrijfsmkelrs B.V. Deze privcyverklring is vn toepssing op de verwerking vn persoonsgegevens door NVM-mkelr/txteur Vn Vliet Bedrijfsmkelrs B.V. In deze privcyverklring wordt uitgelegd

Nadere informatie

Artikel 1 Vergunninggebieden In de gemeente Hengelo bestaan de volgende vergunninggebieden

Artikel 1 Vergunninggebieden In de gemeente Hengelo bestaan de volgende vergunninggebieden GEMEENTEBLAD Officiële uitgve vn gemeente Hengelo. Nr. 173094 9 decemer 2016 Uitwerkingsesluit Prkeerverordening Hengelo 2017 Burgemeester en wethouders vn de gemeente Hengelo, gelet op rtikel 225 vn de

Nadere informatie

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten:

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten: Privcyverklring Kuiper grrische Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd welke gegevens n derden worden verstrekt. Kuiper

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 4 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIb Werkterrein Bedrijfsvoering - Mngementondersteuning Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Privacyverklaring Muller Makelaardij

Privacyverklaring Muller Makelaardij Privyverklring Muller Mkelrdij U heeft te mken met Muller Mkelrdij. Muller Mkelrdij is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze

Nadere informatie

Privacyverklaring van Match&Rent. U heeft te maken met makelaardij Match&Rent Real Estate Agency.

Privacyverklaring van Match&Rent. U heeft te maken met makelaardij Match&Rent Real Estate Agency. Privcyverklring vn Mtch&Rent. U heeft te mken met mkelrdij Mtch&Rent Rel Estte Agency. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgeg. In deze verklring wordt ook uitgelegd

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Scholen Slrisschl 3 Indelingsniveu FUWASYS-dvies II Werkterrein Bedrijfsvoering

Nadere informatie

De noodzakelijke voorwaarden voor een evenwicht kunnen derhalve samengevat worden als: F = 0 geen resulterende kracht in x richting.

De noodzakelijke voorwaarden voor een evenwicht kunnen derhalve samengevat worden als: F = 0 geen resulterende kracht in x richting. 1. EVENWICHT Zols in het eerste gedeelte over krchten en momenten reeds n de orde is gesteld werken op een lichm meestl meerdere krchten tegelijkertijd. We zeggen dt het lichm onderhevig is n een stelsel

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. PRIVACYVERKLARING 1 Privyverklring Dennis de Mkelr U heeft te mken met Dennis de Mkelr. Dennis de Mkelr is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en Privcyverklring Gevert Mkelrs en Vstgoedbeheer, ingeschreven in het hndelsregister onder respectievelijk nummer 30134631 en 30134580, is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven

Nadere informatie

M1 Combinatie van naar voren staande tanden met impacties en een overtallig gebitselement bij een 10-jarig meisje

M1 Combinatie van naar voren staande tanden met impacties en een overtallig gebitselement bij een 10-jarig meisje M1 Comintie vn nr voren stnde tnden met impcties en een overtllig geitselement ij een 10-jrig meisje Trefwoorden: Klsse-II/1 mlocclusie Impctie Overtllig geitselement Eversie Functionele pprtuur Buiteneugel

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. Privyverklring Frisi Mkelrs U heeft te mken met Frisi Mkelrs, prtner Dynmis. Alle Dynmis prtners zijn een NVMmkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl

Nadere informatie

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER SVM~nivo MAKELAARDIJLEER 7 deemer 2004 Beshikre tijd: 3 uur. AANWIJZING Dit exmen estt uit 60 m..-opgven. Bij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is ijvooreeld vn opgve

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Slrisschl Indelingsniveu FUWASYS-dvies Werkterrein Activiteiten Kenmerkscores 44343 43334 43 43 Somscore

Nadere informatie

Privacyverklaring Kitty Blank Makelaars

Privacyverklaring Kitty Blank Makelaars Privyverklring Kitty Blnk Mkelrs Uw privy is elngrijk voor ons. Wij grnderen dt persoonlijke informtie, die u n ons vershft, zols nmen, e-mildressen en telefoonnummers, et. vertrouwelijk wordt ehndeld.

Nadere informatie

63e Turfschiprit. 11 maart Bijzonder Reglement A- en B-klasse

63e Turfschiprit. 11 maart Bijzonder Reglement A- en B-klasse 63e Turfshiprit 11 mrt 2017 Bijzonder Reglement A- en B-klsse De rit is uitgezet door Piet vn Rijkevorsel en geontroleerd door Ptrik vn Rijkevorsel De uitleg is verzorgd door Hrry Timmermns. Wedstrijdseretrit:

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. Privyverklring Bildereek & prtners U heeft te mken met Bildereek & prtners, prtner vn Dynmis. Dynmis en l hr prtners zijn een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens

Nadere informatie