Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches"

Transcriptie

1 Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches mhtml:file://g:\middelen\informatie en Systeembeheer\DIV\Downloads; Informatieb... Page 1 of Gepubliceerd op VNG ( Home > Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches donderdag 13 december 2012 Ledenbriefnummer: Lbr. 12/108 Samenvatting In deze ledenbrief informeren wij u over een aantal ontwikkelingen rond cultuureducatie, amateurkunst en cultuurcoaches, die van belang zijn voor uw beleid per Regelingen 1.1. Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs Per 2013 vervalt de decentralisatie-uitkering Cultuurparticipatie voor gemeenten en geldt voor culturele instellingen de subsidieregeling Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs, bijlage 1. Te matchen door 35 grotere gemeenten en de provincies (in Zuid- Holland de regio s) Brede Impuls Combinatiefuncties De decentralisatie-uitkering Impuls brede scholen, sport en cultuur blijft wel van kracht, sinds dit jaar de Brede Impuls Combinatiefuncties geheten. 6% kan aan cultuur(coaches) worden besteed. 479 gemeenten doen eraan mee Stimuleringsregelingen amateurkunst Het Fonds voor Cultuurparticipatie/FCP kan per 2013 subsidie verstrekken ten behoeve van innovatie in de amateurkunst met name voor ouderen, community arts en immaterieel erfgoed. 2. Kwaliteit 2.1. Primair onderwijs De onder 1.1. genoemde subsidieregeling is onderdeel van een breder programma, bijlage 2. In dit kader komen er een leerlijn, een beoordelingsinstrumentarium, inspectietoezicht en deskundigheidsbevordering. Ook worden er modellen ontwikkeld voor de lokale culturele infrastructuur in relatie tot het primair onderwijs. Het FCP verzorgt landelijk flankerend beleid Centra voor de kunsten De lokale instellingen voor kunsteducatie en amateurkunst verzorgen vaak de bemiddeling van de cultuureducatie in den brede voor het onderwijs en de uitvoering van de kunsteducatie in school en vrije tijd. Om ook hun kwaliteit te waarborgen heeft de branchevereniging Kunst-connectie het kwaliteitskader voor hen na overleg met ons per 2013 geactualiseerd, bijlage Ondersteuning via publicaties en instituut

2 Cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches mhtml:file://g:\middelen\informatie en Systeembeheer\DIV\Downloads; Informatieb... Page 2 of Er zijn enkele voor u bruikbare publicaties verschenen van de VNG en andere organisaties. De Gids voor cultuureducatie en amateurkunst: Lokaal en provinciaal beleid in school en vrije tijd, bijlage 4. De Impulspublicatie Geef mij een potlood en ik ga tekenen. Culturele levensloop in woord en beeld., die elke gemeente per post ontvangt. En de Jaarboeken Cultuurparticipatie, Ter verdere ondersteuning komt er per 2013 een nieuw Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Volledige brief: ledenbrief_12_108.pdf Bijlage(n): bijlage_1_lbr_ _regeling_cultuureducatie_met_kwaliteit_po_stcrt pdf bijlage_2_lbr_ _kamerbrief_met_reactie_op_advies_cultuureducatie_in_primaironderwijs.pdf bijlage_3_lbr_ _herzien_kwaliteitskader_ke_ak_versie_bestuur_kc_ doc bijlage_4_lbr_ _gids_cultuureducatie_en_amateurkunst.pdf Bron-URL:

3 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) betreft cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 12/108 bijlage(n) 4 (+ 1 per post) datum 13 december 2012 In deze ledenbrief informeren wij u over een aantal ontwikkelingen rond cultuureducatie, amateurkunst en cultuurcoaches, die van belang zijn voor uw beleid per Regelingen 1.1. Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs Per 2013 vervalt de decentralisatie-uitkering Cultuurparticipatie voor gemeenten en geldt voor culturele instellingen de subsidieregeling Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs, bijlage 1. Te matchen door 35 grotere gemeenten en de provincies (in Zuid-Holland de regio s) Brede Impuls Combinatiefuncties De decentralisatie-uitkering Impuls brede scholen, sport en cultuur blijft wel van kracht, sinds dit jaar de Brede Impuls Combinatiefuncties geheten. 6% kan aan cultuur(coaches) worden besteed. 479 gemeenten doen eraan mee Stimuleringsregelingen amateurkunst Het Fonds voor Cultuurparticipatie/FCP kan per 2013 subsidie verstrekken ten behoeve van innovatie in de amateurkunst met name voor ouderen, community arts en immaterieel erfgoed. 2. Kwaliteit 2.1. Primair onderwijs De onder 1.1. genoemde subsidieregeling is onderdeel van een breder programma, bijlage 2. In dit kader komen er een leerlijn, een beoordelingsinstrumentarium, inspectietoezicht en deskundigheidsbevordering. Ook worden er modellen ontwikkeld voor de lokale culturele infrastructuur in relatie tot het primair onderwijs. Het FCP verzorgt landelijk flankerend beleid Centra voor de kunsten De lokale instellingen voor kunsteducatie en amateurkunst verzorgen vaak de bemiddeling van de cultuureducatie in den brede voor het onderwijs en de uitvoering van de kunsteducatie in school en vrije tijd. Om ook hun kwaliteit te waarborgen heeft de branchevereniging Kunstconnectie het kwaliteitskader voor hen na overleg met ons per 2013 geactualiseerd, bijlage Ondersteuning via publicaties en instituut Er zijn enkele voor u bruikbare publicaties verschenen van de VNG en andere organisaties. De Gids voor cultuureducatie en amateurkunst: Lokaal en provinciaal beleid in school en vrije tijd, bijlage 4. De Impulspublicatie Geef mij een potlood en ik ga tekenen. Culturele levensloop in woord en beeld., die elke gemeente per post ontvangt. En de Jaarboeken Cultuurparticipatie, Ter verdere ondersteuning komt er per 2013 een nieuw Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst.

4 Aan de leden informatiecentrum tel. (070) betreft cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 12/108 bijlage(n) 4 (+ 1 per post) datum 13 december 2012 Geacht college en gemeenteraad, In deze ledenbrief informeren wij u over een aantal ontwikkelingen rond cultuureducatie, amateurkunst en cultuurcoaches, die van belang zijn voor uw beleid per Regelingen 1.1. Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs - Subsidie voor lokale en provinciale culturele instellingen Per 2013 vervalt de decentralisatie-uitkering Cultuurparticipatie voor gemeenten. Op basis van bestuurlijke afspraken tussen de voormalige staatssecretaris van OCW, IPO en VNG wordt de subsidieregeling Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs van kracht, bijlage 1. Evenals bij de uitkering Cultuurparticipatie kunnen culturele instellingen in 35 grotere gemeenten rechtstreeks een beroep hierop doen. De subsidie wordt aan hen verstrekt door het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie/FCP mits voorzien van een adhesieverklaring inclusief matching van hun gemeente. In kleinere gemeenten dient dat te gebeuren via de provincie (met uitzondering van Zuid-Holland, waar de provincie is afgehaakt en instellingen in kleinere gemeenten kunnen meedoen via de zogeheten RAS-regio s). Na publicatie van de bijgaande regeling in de Staatscourant hebben zich nog een grotere gemeente in Limburg en zeven kleinere in Zuid-Holland voor deelname gemeld. Op basis van tussentijdse monitoring kunnen de instellingen, waar nodig, hun activiteiten aanscherpen per Het gaat om 20 miljoen per jaar. - Stimulerende activiteiten Het moet bij de subsidieregeling gaan om stimulerende activiteiten voor een of meer van de volgende doeleinden:

5 -Gericht op de ontwikkeling, de verdieping en de vernieuwing van het curriculum voor het leergebied kunstzinnige oriëntatie teneinde doorgaande leerlijnen te realiseren door scholen die zich daarmee willen onderscheiden. -Bijdragen aan de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten inclusief vakdocenten en educatief medewerkers op het gebied van cultuureducatie. Het gaat hierbij zowel om pedagogisch-didactische vaardigheden als ook om vaardigheden in de verschillende kunstdisciplines en kennis over het cultureel erfgoed. -Gericht op het versterken van de relatie van de school met de lokale culturele en sociale omgeving ten behoeve van de kunstzinnige en culturele ontwikkeling van leerlingen. Het gaat om duurzame en intensieve samenwerking. -Bijdragen aan het ontwikkelen en toepassen van een instrumentarium voor het beoordelen van de culturele ontwikkeling van leerlingen. Hierbij wordt de leeropbrengst centraal gesteld en een duidelijke relatie gelegd met de kerndoelen op het gebied van kunstzinnige oriëntatie binnen het primair onderwijs. - Reguliere activiteiten Om de stimulerende activiteiten in het kader van regeling af te bakenen van de reguliere activiteiten in het kader van de gemeentelijke en provinciale taken zijn deze laatste opnieuw beschreven. Dit is gebeurd in het geactualiseerde Algemeen kader interbestuurlijke verhoudingen cultuur van de voormalige staatssecretaris van OCW, IPO en VNG van 3 mei Cultuureducatie Aangezien rijk, gemeenten en provincies ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van een zeer verweven keten ligt het voor de hand de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kennismaking met cultuur van alle kinderen en jongeren als uitgangspunt te blijven nemen. Rijk Het rijk zorgt voor: a)de bekostiging en het wettelijk kader van het onderwijs; b)de opdracht aan culturele instellingen met rijksfinanciering; c)de landelijke ondersteuning (innovatie, kennis en netwerken); Provincies Provincies spelen een rol in de tweedelijns ondersteuning, in het bevorderen van de kwaliteit door deskundigheidsbevordering en in de regionale spreiding. Gemeenten De feitelijke kennismaking met cultuur vindt plaats in gemeenten, in een nauw samenspel van scholen en cultuuraanbieders (met en zonder subsidie). De gemeente heeft daarbij de regie en faciliteert: een breed en samenhangend cultureel aanbod voor scholen bemiddeling van het aanbod aansluiting binnenschools-buitenschools afspraken met scholen (bijvoorbeeld in het kader van de Lokale educatieve agenda). - Rijksgeld voor de scholen Naast de subsidie voor de culturele instellingen ontvangen de scholen voor primair onderwijs rijksgelden voor cultuureducatie ad 10,90 per leerling. Er zijn ongeveer 1,6 miljoen leerlingen. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

6 Sinds dit jaar gebeurt dat op basis van het Bestuursakkoord primair onderwijs Dit heeft als doel opbrengstgericht werken en professionalisering en is op 10 januari 2012 gesloten tussen de voormalige bewindslieden van OCW en de PO-Raad. Het rijksgeld voor cultuureducatie komt in de zogeheten Prestatiebox binnen de lumpsum van het onderwijs. Het gaat om 18 miljoen per jaar. Er vindt drie keer monitoring plaats: aan het begin over de plannen, tussentijds en aan het eind over de resultaten. Naast de genoemde gelden voor stimulerende activiteiten zijn er ook ten behoeve de scholen gelden voor reguliere kunstzinnige en culturele activiteiten binnen de lumpsum Brede Impuls Combinatiefuncties De decentralisatie-uitkering Impuls brede scholen, sport en cultuur blijft per 2013 wel van kracht, sinds dit jaar de Brede Impuls Combinatiefuncties geheten. 379 gemeenten doen eraan mee. Met de Impuls wordt ten aanzien van het onderdeel cultuur het volgende beoogd: - De uitbreiding van het aantal brede scholen met cultuuraanbod in zowel het primair als voortgezet onderwijs, om te beginnen in de 40 krachtwijken. - Het bevorderen dat de jeugd tot 18 jaar vertrouwd raakt met één of meer kunst- en cultuurvormen en het onder jongeren stimuleren van actieve kunstbeoefening. 6% kan aan cultuur worden besteed, hetgeen veelal gebeurt in de persoon van een cultuurcoach en in sommige gevallen een mediacoach. Het gaat om 135 fte aan combinatiefuncties cultuur (die voor het andere deel van hun werktijd veelal in de scholen, dus ten laste van het onderwijsdeel van de Impuls actief zijn) en een totaalbedrag per jaar van 6,75 miljoen. De uitbreiding van de Impuls vanaf 2012 is louter gericht op sport en bewegen, ondanks het verzoek van velen onder u en van ons om ook cultuur bij deze uitbreiding te betrekken Overige stimuleringsregelingen - Voortgezet onderwijs Wij hebben er bij het vorige kabinet tevergeefs voor gepleit om vanwege de doorlopende leerlijn cultuureducatie en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren de regeling Cultuureducatie met kwaliteit primair onderwijs ook te doen gelden voor het voortgezet onderwijs. Het Regeerakkoord 2012 stelt thans: - De cultuurkaart CJP voor jongeren blijft behouden. Culturele instellingen richten hun educatie op deze groep. - Het onderwijs en de cultuursector bundelen krachten ten behoeve van cultuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar het geeft aan beide voornemens geen beleidsmatige of financiële vertaling. In het slechtste geval betekent het een extra korting op andere cultuursectoren. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

7 - Amateurkunst Het Fonds voor Cultuurparticipatie/FCP, dat per 2013 met ongeveer 25% gekort is, kan vanaf volgend jaar subsidie verstrekken voor de inhoudelijke en organisatorische innovatie van de amateurkunst. Hiermee wordt deze sector ondersteund bij het inspelen op de veranderingen zoals geschetst in het rapport Toekomst kunstbeoefening van het Sociaal en Cultureel Planbureau van Bij de subsidieverstrekking is er speciale aandacht voor ouderen, community arts en het levend houden van immaterieel erfgoed. Daarnaast heeft het FCP in het kader van de talentontwikkeling de rijkssubsidie voor instellingen en manifestaties van landelijke betekenis op het gebied van de amateurkunst overgenomen. 2. Kwaliteit 2.1. Primair onderwijs De onder 1.1. genoemde subsidieregeling is onderdeel van een breder programma, bijlage 2. De voormalige bewindslieden van OCW hebben daarover, mede naar aanleiding van het advies Cultuureducatie: leren, creëren, inspireren! van de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur op 24 oktober jl. een beleidsreactie naar de Kamer gezonden. Zij zetten in op drie acties: - Geef de scholen meer grip op de inhoud, hetgeen gebeurt via een leerlijn cultuureducatie, een nieuw beoordelingsinstrumentarium en inspectietoezicht. - Bevorder de deskundigheid in de school. - Stel de culturele infrastructuur in dienst van de school, hetgeen vorm krijgt via het ontwikkelen van modellen voor de lokale culturele infrastructuur in relatie tot de behoefte van het primair onderwijs en de te vervaardigen leerlijn cultuureducatie. Voorts ontwikkelt het FCP een regeling flankerend beleid gericht op de ondersteuning van landelijke best practices en op de aansluiting met het voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs Voor het voortgezet onderwijs wordt er, ook qua kwaliteit, geen speciaal traject van rijkswege ontwikkeld. Het idee leeft namelijk om steeds meer bevoegdheden bij de scholen zelf te beleggen met daarnaast externe toetsing door de Inspectie voor het Onderwijs. Zo ligt er het plan om de culturele en kunstzinnige vorming/ckv in de tweede fase van HAVO en VWO als verplicht (examen)vak te schrappen. De scholen houdt slechts een algemene wettelijke verplichting. De internetconsultatie hierover is gesloten per 29 november. Op 4 december is door docenten, hun opleidingen en de kunstvakverenigingen een petitie aan de Kamer aangeboden tot behoud van het vak CKV Instellingen voor kunsteducatie en amateurkunst Met het oog op een doorlopende leerlijn en om naast oriëntatie ook verdieping en talentontwikkeling mogelijk te maken moet niet alleen de cultuureducatie in het primair en voortgezet onderwijs kwalitatief goed zijn, maar dient er ook sprake te zijn van kwaliteit in algemene zin. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

8 Dit betekent met name bij de door gemeenten bekostigde lokale professionele instellingen voor kunsteducatie en amateurkunst (centra voor de kunsten, muziekscholen e.d.). Zij verzorgen thans in veel gevallen de bemiddeling van de cultuureducatie in den brede voor het onderwijs en de uitvoering van de kunsteducatie in school en vrije tijd. Het gaat om 183 veelal regionaal werkende instellingen en een gemeentelijke bijdrage van ongeveer 200 miljoen (voor de muzische en culturele vorming als geheel was dat in miljoen netto). Om ook hun kwaliteit te blijven waarborgen heeft de branchevereniging Kunstconnectie na overleg met ons de kwaliteitsnormen per 2013 geactualiseerd. Deze zijn opgenomen in Zorg voor kwaliteit. Herziening kwaliteitskader kunsteducatie & amateurkunst, bijlage 3. Het betreft de volgende elementen: visie en beleid; primair proces, producten en diensten; processen en organisatie; resultaten. De kwaliteitstoetsing blijft geschieden door de onafhankelijke Stichting Kunstkeur, voorheen de Stichting Certificering Kunsteducatie en Amateurkunst geheten, die onder andere een gemeentelijke vertegenwoordiger in het bestuur kent. Binnen drie jaar moeten alle instellingen op basis van de nieuwe normen zijn getoetst en gecertificeerd Verenigingen amateurkunst - De toetsing van het middenkader voor de amateurkunst vindt vanaf 2013 plaats onder toezicht van Kunstkeur. Dit gebeurt op basis van door haar gevalideerde inhoudelijke richtlijnen. - Twee grote muziekbonden, de Koninklijke Federatie van Muziekverenigingen en de Vereniging van Nederlandse Muziekbonden, het sectorinstituut Kunstfactor en de branchevereniging Kunstconnectie hebben de intentie uitgesproken om in de loop van 2013 één gezamenlijk diploma te gaan uitgeven voor de cursistenopleidingen in de muziek (onder andere voor harmonie, fanfare en brassband/hafabra). Door Kunstkeur gecertificeerde instellingen (zie 2.3.) geven deze diploma s dan zelf af. Overige instellingen en verenigingen geven deze diploma s af onder toezicht van erkende examinatoren, die mogelijk gecertificeerd gaan worden door Kunstkeur. Totdat de veranderingen in werking treden geldt de oude situatie: de muziekbonden verstrekken hun eigen diploma s en Kunstkeur doet dat voor de gecertificeerde instellingen. 3. Ondersteuning via publicaties en instituut 3.1. Publicaties - Gids voor cultuureducatie en amateurkunst De landelijke ondersteunende instituten voor cultuureducatie Cultuurnetwerk Nederland en amateurkunst Kunstfactor verdwijnen per Hun taken worden overgedragen aan een nieuw Kennisinstituut (zie 3.2.). Als afscheid hebben deze twee instituten samen met Kunstconnectie en de VNG in december de Gids cultuureducatie en amateurkunst: Lokaal en provinciaal beleid in school en vrije tijd uitgebracht. Deze schetst een beeld van de actuele ontwikkelingen en biedt gegevens over handreikingen, basis- en achtergrondinformatie, bijlage 4. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

9 - Impulspublicatie: culturele levensloop in woord en beeld Per 2013, aan het eind van de eerste Impulsperiode, draagt de cultuurondersteunende organisatie Cultuurformatie ook de Impulsondersteuning van cultuur over aan het nieuwe Kennisinstituut. Ter gelegenheid daarvan heeft zij de publicatie Geef mij een potlood en ik ga tekenen. Culturele levensloop in woord en beeld, laten verschijnen. Dit boek geeft een beeld van de combinatiefuncties cultuur en onderwijs, zoals gemeld vaak cultuurcoaches en soms mediacoaches genoemd, en hun rol als pioniers op de brug tussen scholen, kunstenaars en culturele organisaties. Zij ontdekken hoe cultuuronderwijs het beste kan aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Want alleen als het kind de meerwaarde ervan ziet dan bewijst dit onderwijs zijn kwaliteit. De publicatie is afgestemd met de betrokken instellingen onder wie de ministeries van OCW en VWS, de andere Impulsondersteunende organisaties en de VNG. En met hun steun ontvangt elke gemeente een boek per post. - Jaarboeken Cultuurparticipatie Voorts bieden de drie Jaarboeken Cultuurparticipatie 2010 tot en met 2012 van het Fonds voor Cultuurparticipatie inzicht in de gelijknamige decentralisatie-uitkering die zoals gemeld per 2013 verdwijnt. In het laatste Jaarboek buigen diverse auteurs zich over de stand van het beleid rondom cultuureducatie en amateurkunst. Het gaat in op de evaluatie van het beleid en de activiteiten van het Fonds in de afgelopen jaren, maar het blikt ook vooruit. En er is speciale aandacht voor muziekeducatie. Te vinden op onderdeel publicaties Beleidsmatige ondersteuning De beleidsmatige ondersteuning wordt in algemene zin, dus zoals gemeld ook ten aanzien van het cultuurdeel van de Brede Impuls Combinatiefuncties, per 2013 overgenomen door het nieuwe Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Centraal bij dit instituut staat het ondersteunen en stimuleren van de culturele levensloop van kinderen, jongeren en volwassenen. Hoofdtaken zijn: - Professionalisering van de educatiefunctie in de cultuursector en deskundigheidsbevordering binnen de amateurkunst, zowel bestuurlijk als artistiek inhoudelijk. - Landelijke informatie- en netwerkfunctie. - Onderzoek en monitoring, waaronder een onderzoeksagenda voor de beleidsontwikkeling. Het activiteitenplan stelt de volgende prioriteiten: - Ontwikkeling van de infrastructuur. - Borging van de kwaliteit en samenhang in de amateurkunst. - Cultuureducatie brengen naar de hart van het onderwijs. - Stimuleren van de culturele levensloop. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

10 In de uitwerking zal het volgens het activiteitenplan intensief samenwerken met culturele instellingen op landelijk, provinciaal en lokaal niveau, met hogescholen en universiteiten en overheden. De voorgangers van het instituut verzorgden voor gemeenten bijeenkomsten, handreikingen, cursussen e.d. Het is op dit moment de vraag in hoeverre dit vanaf 2013 nog mogelijk blijft, nu de rijkssubsidie voor het instituut vanaf volgend jaar is gehalveerd. Hoogachtend, Vereniging van Nederlandse Gemeenten mr. R.J.J.M. Pans voorzitter directieraad Deze ledenbrief staat ook op onder brieven. onderwerp cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches datum 13 december /07

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 12/108

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 12/108 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft cultuureducatie, amateurkunst, cultuurcoaches Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201201874 Lbr. 12/108

Nadere informatie

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092

ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft leren over cultureel ondernemen uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402324 Lbr. 14/092 bijlage(n) 2 (separaat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 3 80 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 68 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

BAOZW/U Lbr. 10/119

BAOZW/U Lbr. 10/119 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Kunst, cultuur en samenleving uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201002529 Lbr. 10/119 bijlage(n) datum 21 december

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 70 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 14 december 2012 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 293 Primair Onderwijs 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 216 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach?

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach? LERENDE NETWERKEN Hoe werkt de cultuurcoach? Ga even staan als Cultuurcoaches Uitkomsten inventarisatie 2016 onder beleidsmedewerkers cultuur en cultuurcoaches Wie hebben gereageerd? 55 cultuurcoaches

Nadere informatie

aangescherpte subsidievoorwaarden cultuureducatie geformuleerd voor BIS-instellingen.

aangescherpte subsidievoorwaarden cultuureducatie geformuleerd voor BIS-instellingen. TOELICHTING Inleiding Met deze Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het primair onderwijs beoogt het Fonds voor Cultuurparticipatie de kwaliteit van cultuureducatie, in het bijzonder het leergebied

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 24 oktober 2014 Betreft Impuls cultuuronderwijs

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 24 oktober 2014 Betreft Impuls cultuuronderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Erfgoed en Kunsten IPC 3300 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs

Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs Cultuuruitingen spelen een belangrijke rol in de samenleving en in het leven van mensen. Cultuur vertegenwoordigt daarbij zowel een maatschappelijke, een artistieke

Nadere informatie

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015

Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Welkom bij De provinciale staat van cultuurbeleid! Tilburg, 4 maart 2015 Loek Sijbers Dagvoorzitter twitter mee via #PS15 Ocker van Munster Directeur LKCA Brigite van Haaften-Harkema Gedeputeerde provincie

Nadere informatie

Brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 31293 Primair Onderwijs 32820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 216 Brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 oktober

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

SEZ/U200600227 Lbr. 06/32

SEZ/U200600227 Lbr. 06/32 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. SEZ (070) 373 8022 onderwerp kwaliteitstoetsing kunsteducatie en amateurkunst uw kenmerk ons kenmerk SEZ/U200600227 Lbr. 06/32 bijlage(n) 3

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

SEZ/ Lbr. 06/183

SEZ/ Lbr. 06/183 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8022 onderwerp Handreiking Cultuureducatie Samenvatting uw kenmerk - ons kenmerk SEZ/200601983 Lbr. 06/183 bijlage(n) 2 datum 19 december

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Bestuurlijk kader Cultuureducatie met Kwaliteit

Bestuurlijk kader Cultuureducatie met Kwaliteit Bestuurlijk kader Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Inleiding Het programma Cultuureducatie met Kwaliteit heeft tot doel de kwaliteit van cultuureducatie in het primair onderwijs door middel van een landelijk

Nadere informatie

BAOZW/U Lbr.12/006

BAOZW/U Lbr.12/006 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bestuurlijke Afspraken Sport en Bewegen in de Buurt Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201102333 Lbr.12/006

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Voor alle kinderen in Amsterdam Een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

Samen naar cultuur voor iedereen

Samen naar cultuur voor iedereen Ministerie van OCW VNG IPO t.a.v. de minister t.a.v. de voorzitter t.a.v. de voorzitter Mevrouw Ingrid van Engelshoven de heer Jan van Zanen de heer Th.J.F.M. Bovens Postbus 16375 Postbus 30435 Postbus

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 09/147

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 09/147 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bestuurlijke afspraken Impuls brede scholen, sport en cultuur versoepeld uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U200902509

Nadere informatie

cultuuronderwijs: het onderwijs gericht op het bereiken van de kerndoelen in het leergebied Kunstzinnige oriëntatie van het primair onderwijs;

cultuuronderwijs: het onderwijs gericht op het bereiken van de kerndoelen in het leergebied Kunstzinnige oriëntatie van het primair onderwijs; Tijdelijke Regeling Flankerende Projecten Cultuureducatie met Kwaliteit 2014 Fonds voor Cultuurparticipatie Maart 2014 Het bestuur van de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie, Gelet op artikel 3 van

Nadere informatie

%20Cultuureducatie%20met%20Kwaliteit.

%20Cultuureducatie%20met%20Kwaliteit. De randvoorwaarden In de bestuurlijke afspraak is vastgelegd dat de matching niet uit nieuw geld hoeft te bestaan. Zijn er beperkingen aan waar het geld vandaan komt? De beperkingen zijn dat het geld niet

Nadere informatie

Handreiking. Basis voor. Cultuureducatie

Handreiking. Basis voor. Cultuureducatie Handreiking Basis voor Cultuureducatie Handreiking Basis voor Cultuureducatie Over het LKCA Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) is het landelijk kennisplatform voor professionals,

Nadere informatie

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief logoocw Geadresseerde Den Haag Ons kenmerk PO/ZO/2007/30206 Onderwerp koersbrief Samenvatting Vanaf volgend jaar wil het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur bundelen en

Nadere informatie

De vier subsidieregelingen vallen onder de categorie systeemsubsidie.

De vier subsidieregelingen vallen onder de categorie systeemsubsidie. Evaluatierapportage begrotingssubidies Basisvoorziening Cultuur 1 Algemeen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland achten cultuurparticipatie primair een taak van gemeenten. De provincie Zuid-Holland heeft

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach

Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach Belangrijke bruggenbouwer, onzekere toekomst Cul tuur coach

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/012 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ledenbrief herstructurering sociale werkvoorziening uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U201200154 Lbr. 12/012 bijlage(n)

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Aan het college van Burgemeester en Wethouders. Betreft: uitnodiging deelname Cultuureducatie met kwaliteit

Gedeputeerde Staten. Aan het college van Burgemeester en Wethouders. Betreft: uitnodiging deelname Cultuureducatie met kwaliteit POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan het college van Burgemeester en Wethouders Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon E.E.M. Koning-Vereecken BEL/CC Doorkiesnummer (023) 514 3612 koninge@noord-holland.nl 1

Nadere informatie

Bibliotheek & de combinatiefuncties

Bibliotheek & de combinatiefuncties Bibliotheek & de combinatiefuncties Limburg - 6 oktober 2009 b i b l i o t h e e k Leesbevordering & Taalachterstand Lokale Educatieve Agenda Leesbevordering & Taalachterstand Lokale Educatieve Agenda

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U201100753 Lbr. 11/028

ons kenmerk BAOZW/U201100753 Lbr. 11/028 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Uw medewerking bij plan digitalisering lokale filmtheaters uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201100753 Lbr. 11/028

Nadere informatie

Hoofdlijnen van de landelijke monitoring en evaluatie van de matchingsregeling

Hoofdlijnen van de landelijke monitoring en evaluatie van de matchingsregeling Matchingsregeling Cultuureducatie met kwaliteit in het primair onderwijs Hoofdlijnen van de landelijke monitoring en evaluatie van de matchingsregeling Waarom monitoren en evalueren? Het Fonds voor Cultuurparticipatie

Nadere informatie

Budget cultuureducatie per leerling PO en VO in de 35 grootste gemeenten (G35) in de periode 2013-2014

Budget cultuureducatie per leerling PO en VO in de 35 grootste gemeenten (G35) in de periode 2013-2014 Budget cultuureducatie per leerling PO en VO in de 35 grootste gemeenten (G35) in de periode 2013-2014 14821 008 Rapport Cebeon, 24 oktober 2014 I Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Vertrekpunten onderzoek...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG..

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Datum 20 juni 2014 Betreft Beleidsreactie advies 'Meedoen is de Kunst'

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - betreft ons kenmerk datum Voortgang informatieveiligheid ECLBR/U201402103 Lbr. 14/086 19 november

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170

BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Meerjarig aanvullende Uitkering I-deel WWB uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200801717 Lbr. 08/170 bijlage(n) datum

Nadere informatie

EN NU? CULTUURKAART 2.0. Jennet Sintenie Projectleider Cultuurkaart CJP

EN NU? CULTUURKAART 2.0. Jennet Sintenie Projectleider Cultuurkaart CJP 01 02 EN NU? CULTUURKAART 2.0 Jennet Sintenie Projectleider Cultuurkaart CJP 03 AGENDA 1. Cultuurkaart in cijfers 2. Chronologie van feiten 3. Plan van aanpak 4. Discussie en vragen CULTUURKAART IN CIJFERS

Nadere informatie

Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen

Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen De gemeente Nijmegen, ten deze krachtens artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door haar wethouders P.F.G. Depla en J.G. Kunst daartoe

Nadere informatie

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009)

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009) (24 september 2009) Dennis Winne (Sport) en Jan Wieringa (onderwijs) www.middelburg.nl www.combinatiefuncties.nl Het kabinet wil samen met gemeenten, onderwijssector, sportsector en cultuursector tenminste

Nadere informatie

Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden

Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden Inkoop van buitenschoolse muziekeducatie seizoen 2014/2015 Uitgangspunten en voorwaarden Mei 2014 Inleiding Onlangs maakte Muziekschool Westland bekend dat zij gaat stoppen met haar activiteiten. Muziekschool

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014)

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014) RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4426490 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 juli 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg/ C. van Eijk Programma : 9. Cultureel klimaat

Nadere informatie

Regeling cultuurkaart voortgezet onderwijs

Regeling cultuurkaart voortgezet onderwijs Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Bestemd voor scholen voor voortgezet onderwijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

1 Feiten en cijfers. 100% Beeldend 95 % Muziek 75 % Dans/drama

1 Feiten en cijfers. 100% Beeldend 95 % Muziek 75 % Dans/drama 1 Feiten en cijfers Het primair onderwijs in Nederland telt (Cijfers uit de sector): 1 1,59 miljoen leerlingen 6549 basisscholen 291 scholen voor speciaal basisonderwijs 321 scholen voor (voortgezet) speciaal

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064

ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Regionale transitiearrangementen jeugdzorg uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201300998 Lbr. 13/064 bijlage(n)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 166 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1714 27 januari 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2011, nr. WJZ/343240

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10073 14 april 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 april 2015, FenV/732728,

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Intentieverklaring Rijk - Gemeente inzake Cultuureducatie met Kwaliteit 1- Notagegevens Notanummer 2016-001037 Datum 06-06-2016 Programma: 10 Economie, kunst

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE EN FINANCIËN PRIMAIR EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

CULTUUREDUCATIE EN FINANCIËN PRIMAIR EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS CULTUUREDUCATIE EN FINANCIËN PRIMAIR EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS COLOFON Cultuurmij Oost Vossenstraat 6 6811 JL Arnhem 026 3519029 info@cultuurmijoost.nl www.cultuurmijoost.nl Auteur: Reineke De Vries

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U

ons kenmerk ECSD/U v n i c Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten 0 10 2 6 8 3EDIJK 2 9 OKT 2015 informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Filmtheaters:digitaliserings-

Nadere informatie

Visie muziekonderwijs en beeldende vorming Terneuzen

Visie muziekonderwijs en beeldende vorming Terneuzen Visie muziekonderwijs en beeldende vorming Terneuzen INHOUDSOPGAVE 1.0 INLEIDING... 3 2.0 UITGANGSPUNTEN ONDERZOEK EN DEFINITIE MUZIKALE EN BEELDENDE VORMING... 3 2.1 UITGANGSPUNTEN... 3 2.2 DEFINITIE

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Brede Regeling Combinatiefuncties.

Bestuurlijke afspraken Brede Regeling Combinatiefuncties. Den Haag, 29 juni 2018 Bestuurlijke afspraken Brede Regeling Combinatiefuncties. Een leven lang sporten en bewegen plus deelnemen aan cultuur Overweging In het Regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de

Nadere informatie

ECGR/U Lbr. 08/21

ECGR/U Lbr. 08/21 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Officiële Elektronische Publicaties uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U200800174 Lbr. 08/21 bijlage(n) 1 datum 22 februari

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiëring cultuuronderwijs Midden-Drenthe

Beleidsregels subsidiëring cultuuronderwijs Midden-Drenthe Gemeenteblad nr. 583304 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 27 januari 2016 Beleidsregels subsidiëring cultuuronderwijs Midden-Drenthe Collegebesluit van 19 januari 2016 Burgemeester

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

SEZ/U200600082 Lbr. 06/09

SEZ/U200600082 Lbr. 06/09 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8022 onderwerp handreiking en typetest popbeleid Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk SEZ/U200600082 Lbr. 06/09 bijlage(n) 4 datum

Nadere informatie

Muziekonderwijs door centra en muziekscholen in het basisonderwijs

Muziekonderwijs door centra en muziekscholen in het basisonderwijs Muziekonderwijs door centra en muziekscholen in het basisonderwijs Een stand van zaken! Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst Utrecht, mei 2014 Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

Cursus cultuureducatie voor ambtenaren

Cursus cultuureducatie voor ambtenaren Cursus cultuureducatie voor ambtenaren Algemeen De cursus bestaat uit drie maal twee dagdelen en een terugkomdag van één of twee dagdelen. Tussen de cursusdagen zitten gemiddeld vier weken. In deze periode

Nadere informatie

Convenant Cultuur en Primair Onderwijs Haarlem

Convenant Cultuur en Primair Onderwijs Haarlem Bijlage A bij nota Convenant Cultuur en primair onderwijs Haarlem, december 2014 Convenant Cultuur en Primair Onderwijs Haarlem 2014 2022 1. Inleiding Waarom dit convenant: Sinds een aantal jaren maken

Nadere informatie

Kansen voor cultuureducatie Visies van schoolbesturen in het primair onderwijs in Zuid-Holland op cultuureducatie

Kansen voor cultuureducatie Visies van schoolbesturen in het primair onderwijs in Zuid-Holland op cultuureducatie Kansen voor cultuureducatie Visies van schoolbesturen in het primair onderwijs in Zuid-Holland op cultuureducatie oktober 2012 - M.G.A. Ligtvoet-Janssen, W. van der Heide, J.W.K. Bams, J.P. de Wit Tympaan

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Notitie. Herijking Muziekonderwijs. Datum Afdeling. Publiekszaken en Sociaal Domein. Printdatum: :09:00

Notitie. Herijking Muziekonderwijs. Datum Afdeling. Publiekszaken en Sociaal Domein. Printdatum: :09:00 Notitie Herijking Muziekonderwijs Datum 27-10-2016 Afdeling Publiekszaken en Sociaal Domein Printdatum: 17-11-2016 10:09:00 Samenvatting toekomstig muziekonderwijs Gemeente Bellingwedde Gemeente kiest

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad

Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad 2017-2020 16 juni 2016 Femke Smeets Hoofd educatie SCHUNCK* Wat is SCHUNCK*? We schakelen over naar de film > SCHUNCK*

Nadere informatie

Online aanvraagformulier regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Online aanvraagformulier regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Online aanvraagformulier regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Welkom bij het digitale aanvraagformulier van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit aanvraagformulier is een belangrijk onderdeel van uw

Nadere informatie

Definities kernbegrippen sector

Definities kernbegrippen sector Definities kernbegrippen sector De begrippen die binnen onze sector gehanteerd worden zijn flexibel en aan verandering onderhevig, vooral omdat het om abstracte begrippen gaat die vaak in een beleidsmatige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid Nr. 108 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Curriculumontwikkeling in de praktijk 4

Curriculumontwikkeling in de praktijk 4 Curriculumontwikkeling in de praktijk 4 DEEL 1 HOE STEL JE ALS SCHOOL EEN GOED CURRICULUM SAMEN? VERA MEEWIS (LKCA) VIOLA VAN LANSCHOT HUBRECHT (SLO) Curriculumontwikkeling vindt plaats op verschillende

Nadere informatie

BAOZW/U Lbr. 09/139

BAOZW/U Lbr. 09/139 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Ontwikkelingen met betrekking tot de Wet Kinderopvang uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U200902226 Lbr. 09/139

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Brede Regeling Combinatiefuncties. Overweging. Den Haag, 29juni2018

Bestuurlijke afspraken Brede Regeling Combinatiefuncties. Overweging. Den Haag, 29juni2018 gezondheid en brengt plezier, trots en saamhorigheid. Het Kabinet zet zich in om de gevraagd voor de betekenis die sport heeft voor Nederland. Sport bevordert de In het Regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen

Nadere informatie

Zonder kwaliteit kunnen aanbieders van kunsteducatie het schudden

Zonder kwaliteit kunnen aanbieders van kunsteducatie het schudden Zonder kwaliteit kunnen aanbieders van kunsteducatie het schudden De kwaliteitskwestie voor kunsteducatie in de vrije tijd Door Piet Hagenaars Nu aanbieders van kunst- en cultuureducatie steeds meer op

Nadere informatie

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee:

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee: Postregistrator Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: VNG [VNG@VNG.NL] dinsdag 13 november 2012 11:30 gemeente Ledenbrief 12/099: Toezicht en verantwoording Archiefwet 1995 IN12.06707 IIIIIIlllllllUlllllllIHll

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 3 augustus 2017 Ons kenmerk ECSD/U201700503 Lbr. 17/042 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA..DEN HAAG. Datum 20 juni 2014 Voortgangsrapportage cultuuronderwijs

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA..DEN HAAG. Datum 20 juni 2014 Voortgangsrapportage cultuuronderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA..DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Afweging In de periode 2013 2016 zijn tot op heden per basisschool de volgende resultaten behaald:

Afweging In de periode 2013 2016 zijn tot op heden per basisschool de volgende resultaten behaald: Zaaknummer 00463648 Onderwerp voortzetting deelname regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In de periode 2013 2016 hebben wij deelgenomen aan de landelijke

Nadere informatie

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008 Combinatiefuncties Impuls brede scholen, sport en cultuur 12 december 2008 Presentatie Marieke Pronk Backer Diks Projectleider Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 12 december 2008 12 december 2008 Sportplan

Nadere informatie

Wat komt er nu werkelijk terecht van cultuuronderwijs op school?

Wat komt er nu werkelijk terecht van cultuuronderwijs op school? DEEL 6 HOE ZIET CULTUURONDERWIJS IN HET PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS VIOLA VAN LANSCHOT HUBRECHT, PASCAL MARSMAN (SLO) RONALD KOX (LKCA) Wat komt er nu werkelijk terecht van cultuuronderwijs op school?

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Presentatie Rijnbrink Cultuureducatie / Natascha Hanegraaf Waarom cultuureducatie? Door het ontwikkelen en vergroten van creativiteit, het empathisch vermogen, zelfreflectie

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr. 1627

STAATSCOURANT. Nr. 1627 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1627 23 januari 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 januari 2015, nr. VO/F-669126,

Nadere informatie

Stapt cultuuronderwijs uit de schaduw van taal en rekenen?

Stapt cultuuronderwijs uit de schaduw van taal en rekenen? Stapt cultuuronderwijs uit de schaduw van taal en rekenen? Kwaliteit van cultuuronderwijs op de basisschool Door Eeke Wervers Cultuureducatie hoort thuis in het hart van het onderwijs: daar wordt het fundament

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie