Röntgenonderzoek van de dikke darm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Röntgenonderzoek van de dikke darm"

Transcriptie

1 1/5 Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm Inleiding Uw behandelend specialist heeft in overleg met u een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Een radioloog voert het onderzoek uit. Bij dit onderzoek maken we met een contrastmiddel (bariumpap) en röntgenstralen de dikke darm zichtbaar. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek. Zwangerschap en borstvoeding In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of met de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan is dit geen probleem. Het onderzoek kan gewoon doorgaan.. Afspraak Het onderzoek vindt plaats op...dag om uur. Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van uur tot uur op telefoonnummer Medicijnen Uw medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek. Let op: Als u de anticonceptiepil slikt, dient u rekening te houden met een verminderde betrouwbaarheid omdat u vóór het onderzoek gelaxeerd wordt. Ook de werking van andere medicijnen kan hierdoor veranderen. Hebt u suikerziekte of glaucoom (verhoogde oogboldruk), vertelt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of de radioloog. Voorbereiding Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken. De voorbereiding op het onderzoek duurt 3 dagen. Uw darmen moeten goed schoon zijn. U krijgt van de specialist een recept mee met de medicijnen die u ter voorbereiding op het onderzoek moet innemen. Hebt u zelf de afspraak gemaakt met de medewerker van de afdeling Radiologie, dan geeft de medewerker u dit recept mee. Met dit recept kunt u bij uw eigen apotheek terecht.

2 2/5 Voorbereiding Röntgenonderzoek van de dikke darm Voor het onderzoek dat u zult ondergaan is het van groot belang dat de darmen schoon zijn, dat wil zeggen, dat alle voedselresten eruit verdwenen moeten zijn. Daarom dient u 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vezelbeperkt dieet te volgen. Vezelbeperkt dieet: u mag geen vezelrijke of pithoudende voedingsbestanddelen eten zoals: Volkoren graanproducten zoals: brood met zaden, volkoren meergranen pasta Vezelige groenten zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, mais, rauwkost, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, spinazie, andijvie, paprika s Bepaald fruit zoals: sinaasappel, grapefruit, kiwi, druiven, gedroogde vruchten Noten, zaden en pinda s Wat mag u wel eten: (Gewoon) beschuit, witbrood of crackers met margarine of boter. Magere vleeswaren, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing en jam zonder pitjes. Gaar gekookte groenten zoals; jonge bietjes, bloemkool, broccoli, worteltjes. Witte rijst, pasta, aardappelen Vla, pap, heldere soep, heldere bouillon Fruit zoals; zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes Klein stukje vlees of vis (ongeacht het soort). U hebt een recept voor het laxeermiddel Moviprep gekregen, u kunt dit ophalen bij uw eigen apotheek of de Beatrix apotheek in het ziekenhuis. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, het kan zijn dat het middel niet voorradig is. De apotheek geeft meestal ook een folder mee over Moviprep, maar het is de bedoeling dat u de voorbereidingsfolder van het ziekenhuis volgt. Moviprep veroorzaakt diarree (soms heftig en waterdun). Moviprep begint meestal na 1 uur te werken en kan tot 4 uur aanhouden. Zorg er daarom voor dat er steeds een toilet binnen bereik is. Het is zeer belangrijk dat u het onderstaand dieetvoorschrift en de inname van vloeistoffen nauwkeurig volgt, anders is er een kans dat het onderzoek overgedaan moet worden omdat de darm niet schoon genoeg is voor een goede beoordeling. Voorbereidingsinstructie Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon met een glas water innemen tenzij uw arts dit anders aangeeft Indien u bekend bent met diabetes/ suikerziekte moet u overleggen met de internist of diabetesverpleegkundige in verband met de medicatie 7 dagen voor het onderzoek inname van ijzertabletten stoppen 3 dagen voor het onderzoek sachets/ poeder met Mesalazine (Pentasa of Salofalk) stoppen

3 3/5 Bloedverdunners ( zoals Fenprocoumon (Marcoumar), Acenocoumarol (Sintrom), Ascal, Plavix) hoeft u niet te stoppen voor het darmonderzoek. Indien u een stoma hebt, dan kan de arts of verpleegkundige u aanwijzingen geven omtrent het innemen van Moviprep. In verband met de dunne ontlasting die u krijgt door de Moviprep, adviseren wij u om stomazakjes met open, afsluitbare onderkant te gebruiken, zodat het zakje makkelijk te legen is. Deze stomazakjes zijn te verkrijgen via de stomaverpleegkundige van het SKB. Zij is te bereiken op werkdagen van tussen 9.00 en uur. T Op dinsdag en donderdag houdt zij spreekuur op de stomapoli. De dag voor het onderzoek: Ontbijt Licht ontbijt, bijv. witbrood, beschuit of crackers (geen boter) Toegestaan beleg: gelei jam (dus zonder pitjes en geen confiture) gekookt ei, magere vleeswaren (ham, rosbief of rookvlees), ook toegestaan is heldere bouillon Drink zo veel mogelijk heldere vloeistof, zoals: water, appelsap, roosvicee, limonadesiroop, vruchtensap zonder pulp, thee, eventueel met suiker, heldere bouillon, heldere frisdrank zonder koolzuur. Liever geen koffie, rode of troebele sappen en geen alcohol Gebruik de dag voor het onderzoek en tijdens de voorbereiding geen zuivelproducten Lunch om ongeveer 12:00 uur Lichte lunch, bijvoorbeeld een wit broodje en een kop bouillon. Of appelmoes, witte rijst of pasta Drink zoveel mogelijk heldere vloeistof, zie boven Let op: U mag geen avondeten gebruiken, in verband met de voorbereiding. Eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Van tot uur neemt u de eerste liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof (zie boven). Instructies voor het innemen van Moviprep 1. Open de verpakking van Moviprep: iedere verpakking bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat 2 sachets: een groot sachet A en een klein sachet B. 2. Open 1 plastic folie set met sachet A en B. 3. Leeg zowel sachet A als B in een lege kan en voeg 1 liter koud water toe. 4. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan 5 minuten duren. 5. Drink de vloeistof binnen 2 tot 4 uur op. Drink bijvoorbeeld iedere 10 à 15 minuten een glas totdat de kan leeg is. Hiernaast is het belangrijk om minstens een halve liter heldere vloeistof extra te drinken. Tips: Als u de smaak van Moviprep niet aangenaam vindt, zet het 1 uur voor gebruik in de koelkast en/of voeg een scheutje limonadesiroop of een druppeltje citroensap toe. Gebruik eventueel een rietje en tussendoor kauwgom Bij irritatie van de anus tijdens laxeren kunt u vochtig toiletpapier gebruiken om schoon te deppen, of zo nodig vaseline gebruiken. Vanaf 21:00 uur rustperiode: in deze periode mag u wel heldere vloeistoffen gebruiken.

4 4/5 De ochtend van het onderzoek: U mag geen ontbijt, in verband met de voorbereiding, u mag wel heldere vloeistoffen drinken. Van tot 8.00 uur neemt u de tweede liter Moviprep en drinkt u hiernaast minstens een halve liter extra heldere vloeistof. Herhaal stap 1 tot 5 voor de tweede liter Moviprep oplossing. Gebruik hiervoor de tweede folie met sachet A en sachet B. Vanaf uur rustperiode: Tot 1 uur voor het onderzoek mag u blijven drinken (alleen heldere vloeistoffen). Let op: eet geen vast voedsel meer vanaf inname van Moviprep tot na het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon met een glas water innemen, tenzij uw arts dit anders aangeeft (bijvoorbeeld; medicijnen vanwege diabetes). Indien u denkt, dat uw darm ondanks Moviprep onvoldoende gelaxeerd is, dus geen heldere, waterige, gele ontlasting, vermeld dit dan aan de verpleegkundige op de afdeling. Zij kan u dan een klysma geven, zodat de darm extra gereinigd wordt. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis Wij adviseren u het volgende mee te nemen: Extra verschoning. Het is mogelijk dat u na het onderzoek last hebt van buikkrampen of diarree. Een boterham of iets anders te eten. Na het onderzoek kunt u zich wat slap voelen. U kunt dan alvast een boterham eten. Het onderzoek Op de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw hemd, t-shirt en/of beha kunt u aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog brengt een slangetje via de anus bij u naar binnen. Via dit slangetje loopt de contrastvloeistof in de dikke darm. Halverwege het onderzoek wordt nog wat lucht in de dikke darm geblazen. Dit geeft een vol gevoel in uw buik. Probeert u dit alles zo goed mogelijk in te houden door uw billen samen te knijpen. Zo nodig krijgt u een injectie in uw arm om de darmen wat te ontspannen. Tijdens het inlopen van de contrastvloeistof en het inblazen van de lucht maakt de radioloog foto s van uw dikke darm. Soms is het nodig dat u moet draaien op de tafel. De radioloog vertelt u precies op welke zijde u moet gaan liggen en hoe ver u moet draaien. Na afloop van het onderzoek kunt u naar het toilet zodat u een groot deel van de contrastvloeistof en de lucht weer kwijt raakt. U kunt zich daarna aankleden. Het is mogelijk dat u last hebt van buikkrampen of diarree. Wij adviseren u de afdeling Radiologie niet te verlaten, voordat uw darmen tot rust zijn gekomen, om ongemak op weg naar huis te voorkomen. U kunt wachten in de wachtkamer. Duur van het onderzoek Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

5 5/5 Nazorg Indien u een injectie heeft gehad, kan het zijn, dat u na het onderzoek wat wazig ziet. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wij adviseren u om in de wachtkamer te wachten tot het wazig zien over is. De eerste uren na het onderzoek moet u misschien wat vaker naar het toilet. Ook kunt u zich wat slap voelen. Neemt u daarom een boterham of iets anders te eten mee naar het ziekenhuis, zodat u na het onderzoek alvast iets kunt eten. Het is belangrijk om de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken, zodat de ontlasting weer goed op gang komt. De ontlasting kan wit van kleur zijn door de contrastvloeistof. Dit is na enkele dagen over. Hebt u na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. Uitslag De aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf dagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Vragen Hebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van uur tot uur op telefoonnummer Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: foldernummer: rad 011 versie: januari 2017

Sigmoïdscopie middagonderzoek

Sigmoïdscopie middagonderzoek 1/5 Interne geneeskunde Sigmoïdscopie middagonderzoek Inleiding Een sigmoïdscopie houdt in: Het inspecteren van het laatste deel van de dikke darm door een soepele slang (endoscoop) die via de anus wordt

Nadere informatie

Sigmoïdscopie (moviprep) middagonderzoek

Sigmoïdscopie (moviprep) middagonderzoek 1/5 Interne geneeskunde Sigmoïdscopie (moviprep) middagonderzoek Inleiding Een sigmoïdscopie houdt in: Het inspecteren van het laatste deel van de dikke darm door een soepele slang (endoscoop) die via

Nadere informatie

Coloscopie (middagonderzoek)

Coloscopie (middagonderzoek) 1/5 Interne geneeskunde Coloscopie (middagonderzoek) (Voorbereiding met Moviprep) Inleiding Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele

Nadere informatie

Coloscopie (ochtendonderzoek, voorbereiding

Coloscopie (ochtendonderzoek, voorbereiding 1/6 Interne geneeskunde Coloscopie (ochtendonderzoek, voorbereiding met Picoprep) Inleiding Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel toegediend

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging Darmreiniging 2 Inleiding In deze folder treft u informatie aan over de voorbereidingen op uw darmonderzoek (coloscopie). Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken dient uw darm helemaal schoon

Nadere informatie

Coloscopie (middagonderzoek)

Coloscopie (middagonderzoek) 1/5 Interne geneeskunde Coloscopie (middagonderzoek) Inleiding Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele slang die via de anus wordt

Nadere informatie

Coloscopie (ochtendonderzoek)

Coloscopie (ochtendonderzoek) 1/6 Interne geneeskunde Coloscopie (ochtendonderzoek) (Voorbereiding met Moviprep) Inleiding Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele

Nadere informatie

Coloscopie (ochtendonderzoek)

Coloscopie (ochtendonderzoek) 1/6 Interne geneeskunde Coloscopie (ochtendonderzoek) (Voorbereiding met Moviprep) Inleiding Een coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele

Nadere informatie

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend)

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een darmonderzoek te laten doen. Dit onderzoek vindt in de OCHTEND plaats. Om de darm goed te kunnen beoordelen moet

Nadere informatie

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag Darmreiniging 2 onderzoeken op 1 dag 2 U krijgt dit advies omdat het van belang is dat uw darmen schoon zijn. Alleen dan kan de arts het onderzoek goed uitvoeren. Vezelbeperkt dieet Drie dagen voor het

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek)

Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek) 1/5 Interne geneeskunde Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek) Inleiding De coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een

Nadere informatie

Bisacodyl Dit zijn tabletjes die de stoelgang bevorderen. Als bijwerking kunnen darmkrampen ontstaan.

Bisacodyl Dit zijn tabletjes die de stoelgang bevorderen. Als bijwerking kunnen darmkrampen ontstaan. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Picoprep De voorbereiding met Picoprep en Bisacodyl Inleiding U krijgt binnenkort een coloscopie of een sigmoïdoscopie. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat de darm goed

Nadere informatie

Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek)

Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek) 1/5 Interne geneeskunde Coloscopie (extra voorbereiding met Moviprep; middagonderzoek) Inleiding De coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Medisch beeldvormende technieken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel

Nadere informatie

Coloscopie (extra voorbereiding; middagonderzoek)

Coloscopie (extra voorbereiding; middagonderzoek) 1/5 Interne geneeskunde Coloscopie (extra voorbereiding; middagonderzoek) Inleiding De coloscopie is een inwendig onderzoek van de hele dikke darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een soepele slang

Nadere informatie

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet RADIOLOGIE Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:...

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:... RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:... U wordt verwacht op :.. tijd:.. Inleiding Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op de afdeling Radiologie,

Nadere informatie

Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde

Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde Sigmoidoscopie-Coloscopie met Moviprep Reden van het onderzoek Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde van de dikke darm worden bekeken. Met behulp van röntgenfoto

Nadere informatie

Coloscopie. Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met MoviPrep

Coloscopie. Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met MoviPrep Coloscopie Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met MoviPrep MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:.... Onderzoek in de ochtend middag www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM)

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM) RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM) FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:.. U wordt verwacht op: tijd uur Dit onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en vindt plaats op de afdeling Radiologie,

Nadere informatie

Enteroscopie enkel-ballonscopie via de DIKKE DARM

Enteroscopie enkel-ballonscopie via de DIKKE DARM Enteroscopie enkel-ballonscopie via de DIKKE DARM Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met MoviPrep MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:.... Onderzoek in de ochtend

Nadere informatie

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de klinische patiënt MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de klinische patiënt MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de klinische patiënt MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Datum behandeling:.. www.mdlcentrum.nl Wat is een EMR? Op advies van uw behandelend

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dunne darmonderzoek. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dunne darmonderzoek. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Dunne darmonderzoek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dunne darm aangevraagd. Een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Moviprep

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Moviprep Sigmoidoscopie-Coloscopie met Moviprep Reden van het onderzoek Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde van de dikke darm worden bekeken. Met behulp van röntgenfoto

Nadere informatie

Coloscopie. Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met PicoPrep

Coloscopie. Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met PicoPrep Coloscopie Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met PicoPrep MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:... Onderzoek in de ochtend middag www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Coloscopie Polikliniek / Dagopname

Coloscopie Polikliniek / Dagopname Coloscopie Polikliniek / Dagopname voorbereidingen thuis via Picoprep Melden bij opnamebalie op: (datum en tijd) Onderzoek in de ochtend middag Inhoudsopgave 1. Wat is een coloscopie? 2 2. De voorbereidingen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Voorbereiding 1 Dieet 2

Nadere informatie

Single/dubbel ballon enteroscopie - anaal

Single/dubbel ballon enteroscopie - anaal ENDOSCOPIE Single/dubbel ballon enteroscopie - anaal ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig

Nadere informatie

Onderzoek van de dunne darm met videocapsule

Onderzoek van de dunne darm met videocapsule Maag- Darm- Leverziekten Onderzoek van de dunne darm met videocapsule Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een videocapsule onderzoek uit te laten voeren om het slijmvlies van de dunne darm te

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Onderzoek van de dikke darm Colon onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dikke darm of een deel van de dikke darm. Dit onderzoek heet ook wel een Colon onderzoek.

Nadere informatie

Videocapsule endoscopie

Videocapsule endoscopie Videocapsule endoscopie Patiënteninformatie 1185486PR/2-2016/Videocapsule endoscopie Wat is een videocapsule endoscopie? Videocapsule endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule, waar

Nadere informatie

CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND CT ONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLONOGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U heeft een afspraak gemaakt voor een CT-colonografie. CT is de afkorting van computertomograaf. Dit is een apparaat dat met

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de dikke darm (colon). Bij dit onderzoek wordt een contrastmiddel gebruikt. Deze folder informeert u over het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Informatie voor patiënten F0811-4410 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Dikke darm (colon) onderzoek

Dikke darm (colon) onderzoek Dikke darm (colon) onderzoek Onderzoek van de dikke darm (colon). Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

Coloscopie. Endoscopie afdeling. Onderzoek dikke darm. Wat kan de arts zien tijdens het onderzoek?

Coloscopie. Endoscopie afdeling. Onderzoek dikke darm. Wat kan de arts zien tijdens het onderzoek? Endoscopie afdeling Coloscopie Onderzoek dikke darm Uw heeft een afspraak voor een onderzoek van de dikke darm (coloscopie). In deze folder kunt u lezen over het onderzoek en over de voorbereidingen die

Nadere informatie

Single/dubbel ballon enteroscopie - oraal

Single/dubbel ballon enteroscopie - oraal ENDOSCOPIE Single/dubbel ballon enteroscopie - oraal ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig

Nadere informatie

VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP

VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP VOORBEREIDING DIKKE DARMONDERZOEK MET MOVIPREP Inleiding U ondergaat binnenkort een dikke darm Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen schoon en leeg zijn. Ter voorbereiding volgt u een dieet

Nadere informatie

Video Capsule Endoscopie

Video Capsule Endoscopie Video Capsule Endoscopie Voorbereiding met Colofort Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is Video Capsule Endoscopie? 1 Voorbereiding op het onderzoek 1 Hoe komt u aan de uitslag?

Nadere informatie

Enteroscopie. Afdeling Maag-, Darm en Leverziekten. Wat is enteroscopie

Enteroscopie. Afdeling Maag-, Darm en Leverziekten. Wat is enteroscopie U heeft een afspraak voor een enteroscopie. In deze folder wordt beschreven wat een enteroscopie is en leest u over de gang van zaken bij het onderzoek. Wat is enteroscopie Enteroscopie, betekent kijkonderzoek

Nadere informatie

Colon. Dikke darmonderzoek

Colon. Dikke darmonderzoek Colon Dikke darmonderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 4 5 Tijdens het onderzoek... 4 6 Na het onderzoek... 5 7 Uitslag... 5

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Picoprep

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Picoprep Sigmoidoscopie-Coloscopie met Picoprep Reden van het onderzoek Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde van de dikke darm worden bekeken. Met behulp van röntgenfoto

Nadere informatie

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm In overleg met de behandelend arts van uw kind heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de dikke darm bij uw kind. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Röntgenonderzoek van de dunne darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dunne darm www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD045 / Röntgenonderzoek van de dunne darm / 10-11-2015 2

Nadere informatie

DARMVOORBEREIDING VOOR SIGMOÏDOSCOPIE FRANCISCUS VLIETLAND

DARMVOORBEREIDING VOOR SIGMOÏDOSCOPIE FRANCISCUS VLIETLAND DARMVOORBEREIDING VOOR SIGMOÏDOSCOPIE FRANCISCUS VLIETLAND Om de dikke darm van binnen goed te kunnen onderzoeken moet deze helemaal schoon zijn. Hiervoor moet u een aantal dagen voorafgaand de nodige

Nadere informatie

...dag,... om... uur.

...dag,... om... uur. CT-scan enteroclyse U bent door uw huisarts/specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een CT-enteroclyse. Dit betekent dat, met behulp van contrastvloeistof, röntgenfoto's van de dunne darm

Nadere informatie

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) bij kinderen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

Wat is een colonoscopie Waar vindt het onderzoek plaats Colonoscopie

Wat is een colonoscopie Waar vindt het onderzoek plaats Colonoscopie U heeft een afspraak voor een colonoscopie. In deze folder wordt beschreven wat een colonoscopie is en leest u over de gang van zaken bij het onderzoek. Wat is een colonoscopie Een colonoscopie is een

Nadere informatie

Coloscopie Polikliniek / Dagopname

Coloscopie Polikliniek / Dagopname Coloscopie Polikliniek / Dagopname voorbereidingen thuis: via Picoprep Melden bij opnamebalie op:. (datum en tijd) Onderzoek in de ochtend middag Wat is een coloscopie? Op advies van uw behandelend arts

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis ENDOSCOPIE Single/dubbel ballon enteroscopie - anaal ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma

Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma Afspraak röntgen op om uur Voor de röntgenafdeling volg borden nummer 77 Wilt

Nadere informatie

coloscopie of sigmoïdscopie

coloscopie of sigmoïdscopie patiënteninformatie coloscopie of sigmoïdscopie in de ochtend Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) / Polikliniek MDL Telefoon: EBA (020) 599 29 09/ polikliniek MDL(020) 599 30 06 Plattegrond: Zie pagina

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Afdeling : Radiologie (route H, locatie H04) Melden : Administratiebalie Informatie : 088 066 2221 Datum: Tijd:.. SVP 10 min. van tevoren

Nadere informatie

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de poliklinische patiënt

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de poliklinische patiënt Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) dikke darm Informatie voor de poliklinische patiënt MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Melden op:...(datum en tijd) Onderzoek in de ochtend middag www.mdlcentrum.nl

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Dikke darmonderzoek i Patiënteninformatie Colon-inloop Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd.

Nadere informatie

Onderzoek van de dunne darm

Onderzoek van de dunne darm Onderzoek van de dunne darm Dunne darm onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dunne darm. Dit onderzoek heet ook wel een Dunne Darm passage. In deze informatie

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar)

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) I N F O R M A T I E o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) 2 Uw kind komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. De arts heeft met

Nadere informatie

Coloscopie Polikliniek / Dagopname

Coloscopie Polikliniek / Dagopname Coloscopie Polikliniek / Dagopname voorbereidingen thuis: via Moviprep Melden bij opnamebalie op:.(datum en tijd) Onderzoek in de ochtend middag Wat is een coloscopie? Op advies van uw behandelend arts

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

Darmonderzoek Colonscopie

Darmonderzoek Colonscopie Darmonderzoek Colonscopie Klinische Geriatrie Locatie Hoorn/Enkhuizen Colonscopie. Vooraf de coloscopie vindt er een nauwkeurige voorbereiding plaats om u daar bij te begeleiden word/bent u opgenomen.

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Röntgenonderzoek dikke darm P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Röntgenonderzoek dikke darm Afdeling : radiologie (H.04) Melden : administratiebalie Informatie : 0596-644 221 Datum: Tijd:.. S.V.P.

Nadere informatie

Wat is een colonoscopie Waar vindt het onderzoek plaats Voorbereiding

Wat is een colonoscopie Waar vindt het onderzoek plaats Voorbereiding U heeft een afspraak voor een colonoscopie. In deze folder wordt beschreven wat een colonoscopie is en leest u over de gang van zaken bij het onderzoek. Wat is een colonoscopie Een colonoscopie is een

Nadere informatie

Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten)

Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten) ENDOSCOPIE Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten) ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken u om 15 minuten voor het

Nadere informatie

MRI onderzoek van de dunne darm

MRI onderzoek van de dunne darm MRI onderzoek van de dunne darm U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een MRI onderzoek. Er is voor u een afspraak gemaakt op: dag, om uur. U dient zich tien minuten

Nadere informatie

Colonoscopie ten behoeve van het bevolkingsonderzoek darmkanker

Colonoscopie ten behoeve van het bevolkingsonderzoek darmkanker Het Erasmus MC werkt samen met het Havenziekenhuis. Het Havenziekenhuis is een dochteronderneming van het Erasmus MC. In deze folder wordt beschreven wat een colonoscopie is en leest u over de gang van

Nadere informatie

COLOSCOPIE. Uw afspraak

COLOSCOPIE. Uw afspraak COLOSCOPIE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over een coloscopie in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien voor u van toepassing

Nadere informatie

Darmonderzoek Coloscopie

Darmonderzoek Coloscopie Darmonderzoek Coloscopie Klinische Geriatrie Locatie Hoorn/Enkhuizen In overleg met de geriater heeft u besloten dat u voor een darm onderzoek gaat. Dit noemen wij een: Coloscopie. Vooraf de coloscopie

Nadere informatie

Deze folder geeft u informatie over een colonscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder geeft u informatie over een colonscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Colonscopie Deze folder geeft u informatie over een colonscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Wat is een colonscopie? Tijdens een colonscopie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm 2 Inleiding U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt.

Nadere informatie

Coloscopie. Endoscopieafdeling Zutphen. Wat is een coloscopie? Voorbereiding. Schoonmaken van de darmen. Belangrijk!

Coloscopie. Endoscopieafdeling Zutphen. Wat is een coloscopie? Voorbereiding. Schoonmaken van de darmen. Belangrijk! Coloscopie Endoscopieafdeling Zutphen In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een coloscopie uitgevoerd. In deze brochure leest u wat u moet doen ter voorbereiding van dit onderzoek. Ook wordt beschreven

Nadere informatie

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur Afdeling radiologie Colononderzoek Bij poliklinische patiënten Afspraak op......dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis. Datum en tijdstip

Nadere informatie

Video Capsule Endoscopie

Video Capsule Endoscopie Video Capsule Endoscopie Voorbereiding met Colofort Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is Video Capsule Endoscopie? 1 Voorbereiding op het onderzoek 1 Waar meldt u zich? 3 Hoe

Nadere informatie

Videocapsule endoscopie

Videocapsule endoscopie Videocapsule endoscopie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een videocapsule endoscopie. Dit is een onderzoek waarbij het slijmvlies van de dunne darm bekeken wordt. Een

Nadere informatie

VOORBEREIDING DIKKEDARMONDERZOEK MET COLOFORT

VOORBEREIDING DIKKEDARMONDERZOEK MET COLOFORT VOORBEREIDING DIKKEDARMONDERZOEK MET COLOFORT Inleiding U ondergaat binnenkort een dikke darm Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw darmen schoon en leeg zijn. Ter voorbereiding volgt u een dieet

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

Video Capsule Endoscopie

Video Capsule Endoscopie Video Capsule Endoscopie Voorbereiding met Eziclen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is Video Capsule Endoscopie? 1 Voorbereiding op het onderzoek 1 Waar meldt u zich? 3 Hoe verloopt

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Infobrochure Röntgenonderzoek van de dikke darm mensen zorgen voor mensen 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de dikke darm. Het is belangrijk dat u goed leest hoe

Nadere informatie

Bisacodyl Dit zijn tabletjes die de stoelgang bevorderen. Als bijwerking kunnen darmkrampen ontstaan.

Bisacodyl Dit zijn tabletjes die de stoelgang bevorderen. Als bijwerking kunnen darmkrampen ontstaan. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Picoprep De voorbereiding met Picoprep en Bisacodyl Inleiding U krijgt binnenkort een coloscopie of een sigmoïdoscopie. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat de darm goed

Nadere informatie

Voorbereiding met Moviprep bij:

Voorbereiding met Moviprep bij: Voorbereiding met Moviprep bij: Kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) Kijkonderzoek van de dunne darm via de mond (enteroscopie) Videocapsule endoscopie U ondergaat binnenkort een onderzoek. Dit

Nadere informatie

Videocapsule endoscopie van de dunne darm

Videocapsule endoscopie van de dunne darm Endoscopiecentrum Videocapsule endoscopie van de dunne darm Inleiding Vooraf U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van de dunne darm met een zogenaamde videocapsule. Een videocapsule

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon)

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Radiologie CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Inleiding CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om door middel van röntgenstralen een afbeeldingen te maken. Met dit onderzoek worden dwarsdoorsneden

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie. Voorbereiding met ondersteuning van Thebe thuiszorg

Coloscopie. Patiënteninformatie. Voorbereiding met ondersteuning van Thebe thuiszorg Patiënteninformatie Coloscopie Voorbereiding met ondersteuning van Thebe thuiszorg 6280/1213 Inleiding Binnenkort wordt u in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een onderzoek van uw dikke darm (coloscopie).

Nadere informatie

Coloscopie (darmonderzoek)

Coloscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Coloscopie (darmonderzoek) z Binnenkort vindt bij u een coloscopie plaats om de binnenkant van uw dikke darm te kunnen bekijken.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm CT-scan van de dikke darm In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een CT onderzoek van de dikke darm (CT=Computer Tomografie) op de afdeling Radiologie van het Radboudumc. De gang van

Nadere informatie

Voorbereiding met Moviprep bij (ochtend):

Voorbereiding met Moviprep bij (ochtend): Voorbereiding met Moviprep bij (ochtend): Kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) Kijkonderzoek van de dunne darm via de mond (enteroscopie) Videocapsule endoscopie U ondergaat binnenkort een onderzoek.

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis ENDOSCOPIE Single/dubbel ballon enteroscopie - oraal ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie. Voorbereiding met Klean-Prep

Coloscopie. Patiënteninformatie. Voorbereiding met Klean-Prep Patiënteninformatie Coloscopie Voorbereiding met Klean-Prep Inleiding Binnenkort wordt u bij Amphia verwacht voor een coloscopie (onderzoek op de afdeling endoscopie). In deze folder geven we u belangrijke

Nadere informatie

Inwendig onderzoek van de dikke darm

Inwendig onderzoek van de dikke darm Inwendig onderzoek van de dikke darm Coloscopie (voorbereiding met Moviprep en Bisacodyl) Inleiding U komt binnenkort naar de endoscopieafdeling van het MCL voor een onderzoek van de dikke darm. Uw behandelend

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie Afdeling radiologie Locatie Eindhoven Het CT-onderzoek van de dikke darm vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip:..dag uur Melden: locatie Eindhoven:

Nadere informatie

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Medisch beeldvormende technieken MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Inleiding MRI is een methode om door middel van magnetische velden foto s te maken van het inwendige van de mens. Het

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Colonoscopie Inhoud Inleiding... 3 Werking dikke darm... 3 De endoscoop... 3 Voorzorgsmaatregelen... 3 Voorbereidingen... 4 Voorbereiding bij onderzoek tussen 8.00 en 12.30 uur... 5 Voorbereiding bij onderzoek

Nadere informatie

Dikkedarm onderzoek (colonoscopie)

Dikkedarm onderzoek (colonoscopie) 1 Dikkedarm onderzoek (colonoscopie) Inhoud 3 Wat is een colonoscopie? 3 Waar vindt het onderzoek plaats? 3 Uw voorbereiding op het onderzoek 4 Voorbereiding op het onderzoek 5 Instructies voor de bereiding

Nadere informatie