Gooi een verhaal (groep 3/4)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gooi een verhaal (groep 3/4)"

Transcriptie

1 Gooi een verhaal (groep 3/4) Het Gooi een verhaal -spel is een leuke werkvorm om leerlingen helpen het creatief schrijven te ontwikkelen. Op verzoek heb ik een gooi een verhaalspel gemaakt voor de groepen (eind) 3 en 4.

2 Wat heb je nodig? Per leerlinggroepje: 1 dobbelsteen 1x gooi-een-verhaal spel pen schrijfpapier Hoe gebruik je het? Laat de leerling 3 maal met een dobbelsteen gooien. Na de eerste keer gooien krijgt hij/zij een personage toegewezen. Na het gooien van de 2de keer zal de plaats duidelijk worden en na de derde keer is er ook duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren. Hierna gaat de leerling zelf aan de slag door een verhaal rond deze gegevens te bedenken en uit te schrijven. Het is natuurlijk helemaal prachtig om na het schrijven van een verhaal er zelf een illustratie bij te maken.

3 Gooi een verhaal-spel (groep 3/4) WK linkfeestje: verteltafel WK voetbal

4 Alles kleurt oranje zo ook deze site. Samen met verschillende meester en juffensites hopen we jullie te inspireren om er een leuk WK-feestje van te maken. Want hoe gaaf is het om de wereldkampioenschappen voetbal uit te diepen in de klas? Mijn bijdrage gaat over de invulling van de verteltafel. Wat is een verteltafel? Een verteltafel is een plaats waar de leerlingen met allerlei attributen een voorgelezen en besproken verhaal naspelen. Het doel van een verteltafel is dat leerlingen door te spelen en te handelen met de attributen, een verhaal tot leven brengen. De woordenschat van de kinderen wordt uitgebreid, maar er is natuurlijk ook aandacht voor de verdere taalontwikkeling: spreken, luisteren en reageren op/naar elkaar. Wil je meer lezen? Lees hier het artikel werken met een verteltafel van de Wereld van het Jonge kind. Materialen Bij een verteltafel is het juist van belang dat de attributen uitdagen tot een verhaal/spel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op de verteltafel toevoegen. Ik heb hier de keuze gemaakt voor de volgende materialen: Groen veld van papier óf een stuk kunstgras. WK Hamsters van Albert Heijn Voetbalspelers Witte pompom Bouwplaat: dugout 2x 7 pionnen e.d. met dezelfde kleur scorebord kleutertafel

5 Natuurlijk is het leuk om meer materiaal toe te voegen zoals doeltjes, rode en gele kaarten, een fluitje en.?! Voorbereidingen Zo.. we gaan aan de slag om de verteltafel met basismateriaal aan te kleden. Zelf kun je op een low-budget manier de verteltafel aankleden door veel materialen zelf te maken. Bekijk hier hoe dit gaat: Voetbal: Kies een witte pompom van ca. 5 mm. Teken hier met een zwarte merkstift verschillende stippen op. Dugout: Download een bouwplaat van een dugout en vergroot/verklein de bouwplaat tot de juiste grootte voor jouw tafel. Zet de dugout in elkaar en zet hem langs de lijn. Voetbalveld: Meet de juiste grootte van de tafel en zoek een groen vel papier bij met de juiste afmetingen. Of, wat nog leuker is, koop een rol of mat kunstgras en maak dit passend voor de tafel. Geef het veld de juiste lijnen zodat er een voetbalwedstrijd met de juiste spelregels gespeeld kan worden. Zorg ervoor dat het vel papier of het kunstgras

6 goed aan de tafel vast zit zodat het niet makkelijk kan verschuiven. WK hamsters: Om er leuk mee te spelen heb ik van de WK hamsters vingerpoppetjes gemaakt. Maak de stiksels aan de onderkant van het wk hamstertje los met een (torn)mesje. Haal de vulling uit de hamster. Knip de elastiek aan de bovenkant af. Je hebt nu een leuk vingerpoppetje. Scorebord: Om de juiste scores bij te houden is een scorebord nodig. Download het scorebord. Print de bijlage uit en lamineer deze. De leerlingen kunnen met een whiteboardstift de score per team opschrijven. Ik hoop natuurlijk dat er veel

7 doelpunten mogen vallen, waardoor de score regelmatig met een vochtige doek uitgeveegd kan worden. Download het scorebord. De leerlingen maken nu ook kennis met het cijfersymbool en ontdekken daarbij dat 3 punten ook met een cijfersymbool aangegeven kan worden. Voetbalspelers: Maak gebruik van materialen in en om rond de klas. Met bijv. pionnen kunnen de leerlingen teams maken. Of maak zelf samen met de kinderen voetbalspelers met rugnummers. Onderwijsstudio deelt het als gratis download. (bron afbeelding: onderwijsstudio) Spelen maar! Een spel heeft wel sturing nodig. Een verteltafel start altijd met het navertellen/spelen van een verhaal. Hierna kun je dit met een beetje sturen

8 verdiepen zodat er zelf een spel ontstaat. Hieronder zie je verschillende verhalen die je kunt gebruiken om mee aan de slag te gaan: Het is goed om de verhaalrollen te verdelen zodat voor elke leerling duidelijk is welke rol hij/zij heeft in het verhaal. Deze rollenkaartjes maken dit visueel duidelijk aan de leerlingen en dit geeft houvast. Deze kaartjes zijn algemeen te gebruiken en behoren in principe niet bij een bepaald (prenten)boek. Kijk ook eens naar de materialen van de andere deelnemers van het WK linkfeestje:

9 Lespakket: voetbalklei en kleikaarten Digibordonderbouw: digibordles voetbal DigiFemke: tafel-combinatiespel Susan Spekschoor: wk apps Juff Stuff: wk linkfeestje Juf Maike: WK verhaaltjes Taal Op Maat posters groep 8 Vandaag ontving via Erik Wolterink onderstaande posters voor groep 8 bij de methode Taal op Maat. Heel erg bedankt! Deze posters behoren bij deel A van Taal op Maat. Thema 1:

10 Thema 2: Thema 3: Thema 4: Thema 5:

11 Thema 6: Thema 7: Thema 8: Taal Op Maat groep 7: posters Gebruiksaanwijzing: Posters vergroten tot A3 formaat en op een zichtbare plek ophangen in de klas.

12 Vanwege leesbaarheid passen er geen afbeeldingen bij de posters. Plak deze er eventueel bij. Blok 9: Kassa! Blok 10: Rampspoed Blok 11: Kom bij de club!

13 Blok 12: Halt! Blok 13: Touwen uit de hemel

14 Blok 14: Op reis Blok 15: Voorkomen is beter dan genezen

15 Blok 16: Reclame

16 Er mist iets briefje Er mist iets Regelmatig kom je tot de conclusie wanneer je leerlingenwerk aan het nakijken bent. Opdrachten vergeten of een aantal rijtjes vergeten. Vervelend, maar het er mist iets briefje helpt je verder Vervelend omdat je ook graag zou willen zien of je je doel hebt kunnen behalen. Je hebt natuurlijk je controlerondje gelopen, maar zicht op het werk is ook wel fijn. Dus wat doe je dan met een onduidelijk beeld? Mogelijkheden Schrift aan de kant om leerling de volgende dag hierop aan te spreken? (maar je hebt zoveel aan je hoofd dat het niet handig is) Briefje erin plakken? (tja morgen bij het nakijken ben je vergeten wat hij/zij ook alweer moest afmaken) En daarom dit: Er ontbreekt iets. briefje! Gebruik van Er mist iets briefje Je kunt als leerkracht hierop aangeven wat je mist. Niet altijd betekent dat een leerling het werk niet gemaakt heeft, maar soms op een andere bladzijde.

17 Afspraken die je bij het gebruik van dit briefje moet maken: * Heeft de juf/meester jouw opdrachten niet kunnen vinden? Laat het briefje in je schrift op die plek eruit steken * Zijn er verbeteringen aangebracht of is het alsnog gemaakt, kruis dit aan op het briefje. * Het briefje laat je altijd in je schrift zitten. Praatstoel/ Vertelstoel Een praatstoel of een vertelstoel kan de doorgaande lijn zijn van groep 1 t/m 8. Wat is het doel van een praat/vertelstoel? Je kunt het verschillende doelen mee behalen. In de onderbouwgroepen zal dit anders zijn dan in bijv. de bovenbouwgroepen. Een doel kan bijv. zijn: het oefenen met een verhaal vertellen aan een groep of het leren presenteren. Je kunt er verschillende sociaal-emotionele doelen aan

18 verbinden, maar je kunt je doelen ook meer richten op de cognitieve ontwikkeling. Wanneer zet ik de praatstoel in? In mijn verschillende klassen had ik een vast ingeroosterde praatstoeltijd Elke dag was er tijd voor een leerling. Behalve deze kwartiertjes elke dag zet ik de praatstoel ook in bij bijv. wat meer zakelijkere vakken of juist bij opdrachten bij taal. Als een kind bijv. een nest met eitjes heeft gevonden, dan mag hij/zij hier wat meer over vertellen. Als een kind een spreekbeurt wil geven (ja, dat komt voor in de onderbouw) dan kan dit. En als een kind iets uit een boek wat hij of zij gelezen heeft wat wil laten zien, dan kan dat ook. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Om te voorkomen dat de praatstoel de hele dag aan de beurt is, kun je ervoor kiezen om een schema op te hangen waarbij de kinderen zich kunnen inschrijven. In groep 4 of 5 zou je het meer kunnen gaan verplichten. Leerlingen moeten allemaal een keer wat vertelt hebben, maar tijdstip en onderwerp hangt nog heel erg van leerling af. Waarom een praatstoel? Voor de leerlingen is het duidelijk dat juist daar vertelt kan worden over een (leerzaam) onderwerp. Een kind leert ook omgaan met alle aandacht die op hem/haar gericht is. Ook leert een kind verder nadenken over onderwerpen omdat er door andere kinderen aan het eind ook vragen gesteld kunnen worden. Kinderen leren tevens zonder eisen iets te presenteren en zonder schaamte kunnen ze vertellen. De stap naar bijv. een boekbespreking/spreekbeurt in de bovenbouw is veel minder groot. Hoe ziet zo n praatstoel eruit? Eigenlijk kun je van elke stoel een praatstoel maken. Het hangt van de ruimte in je klas af of je bijv. een lekkere grote luie stoel kunt plaatsen. Maar ook een hoge kruk of andersoortige stoel is prima. Voor de kinderen is deze stoel ook bijzonder omdat er op andere tijdstippen niemand in zit. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de Ikea kuipstoel. Deze is handig in hoogte verstelbaar en de kinderen kunnen er lekker inkruipen.

19 Wat zou jij nog graag willen weten over de praatstoel/vertelstoel? Letters oefenen Lettermemory in groep 3: Letters oefenen in groep 3 kan op verschillende manieren. Bij dit spel is er aandacht voor het visuele aspect maar oefenen we mede door de klank van de letters te benoemen.

20 Wat heb je nodig? Bestand lettermemory Lamineerfolie Snijmachine of schaar Hoe maak je het? * Print het bestand Lettermemory uit (eventueel op gekleurd papier) * Knip alle kaartjes uit (je kunt het spel dan in betere kwaliteit hergebruiken) of start direct met lamineren. * Stop de losse kaartjes of de pagina s tussen het lamineerfolie. * Zet de lamineermachine aan en wanneer deze op temperatuur is, lamineer de je de kaartjes/pagina s. * Knip na het afkoelen alle kaartjes uit. Knip met een ruim randje om het kaartje heen zodat je voorkomt dat het lamineerfolie los gaat. * Het spel kan nu starten

21 Spelverloop * Leg alle kaartjes op zijn kop op de tafel. * Spreek met elkaar af in welke volgorde je de beurt krijgt. * Draai 2 kaartjes om. Bij elk kaartje die je omdraait benoem je de klank. Zijn het 2 dezelfde kaartjes? Je mag nu een stapeltje maken en je mag nog een keer. Zijn het 2 verschillende kaartjes? Helaas, je draait ze weer om en legt ze terug op de plek. Jouw beurt is voorbij. * Alles alle kaartjes op verschillende stapels liggen, ga je bekijken wie de hoogste stapel heeft. Hij of zij is de winnaar. (Hoofd) letters oefenen in groep 3: Hoofdlettermemory Welke hoofdletter hoort nu bij welke letter? Sommige kinderen komen hier al eerder mee in aanraking of onthouden het direct. Kinderen die herhaling nodig hebben kunnen dit zelfstandig inoefenen met deze hoofdlettermemory. Want, welke hoofdletter hoort nu bij welke letter?

22 Hoe maak je het? * Print het bestand Hoofdlettermemory uit (eventueel op gekleurd papier) * Knip alle kaartjes uit (je kunt het spel dan in betere kwaliteit hergebruiken) of start direct met lamineren. * Stop de losse kaartjes of de pagina s tussen het lamineerfolie. * Zet de lamineermachine aan en wanneer deze op temperatuur is, lamineer de je de kaartjes/pagina s. * Knip na het afkoelen alle kaartjes uit. Knip met een ruim randje om het kaartje heen zodat je voorkomt dat het lamineerfolie los gaat. * Het spel kan nu starten Spelverloop * Leg alle kaartjes op zijn kop op de tafel. * Spreek met elkaar af in welke volgorde je de beurt krijgt. * Draai 2 kaartjes om. Horen de 2 letters bij elkaar? Je mag nu een stapeltje maken en je mag nog een keer. Zijn het 2 verschillende kaartjes? Helaas, je

23 draait ze weer om en legt ze terug op de plek. Jouw beurt is voorbij. * Alles alle kaartjes op verschillende stapels liggen, ga je bekijken wie de hoogste stapel heeft. Hij of zij is de winnaar. Stellen: Gooi een verhaal!-spel Op pinterest kwam ik een -roll-a-story- spel tegen. Een erg leuk spel, maar wel in het engels. Daarom heb ik dit spel naar het Nederlands vertaald.

24 Beschrijving van het spel: Gooi de dobbelsteen: kijk nu over welk persoon jouw verhaal gaat Gooi nog een keer: kijk nu in de 2de kolom. Waar is jouw hoofdpersoon? Gooi nogmaals een keer: kijk in de 3de kolom om te zien waar jouw verhaal zich afspeelt. Schrijf nu je verhaal! Het originele spel is van Ms. Jordan. De nederlandse bewerking door jufanja.eu

Gooi een verhaal (groep 3/4)

Gooi een verhaal (groep 3/4) Gooi een verhaal (groep 3/4) Het Gooi een verhaal -spel is een leuke werkvorm om leerlingen helpen het creatief schrijven te ontwikkelen. Op verzoek heb ik een gooi een verhaalspel gemaakt voor de groepen

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel?

Spelideeën bij Twister. Twister Hoe werkt het spel? Spelideeën bij Twister Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

CONNECT schrijfbordje

CONNECT schrijfbordje CONNECT schrijfbordje Bij CONNECT woordherkenning wordt er gebruik gemaakt van een schrijfbordje. Ik miste een leuk ontwerp hiervan, dus zelf hierbij zelf een connect schrijfbordje in elkaar gezet: Hoe

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Spelling: de verdubbelaar

Spelling: de verdubbelaar Spelling: de verdubbelaar De verdubbelaar: een spellingsregel waar veel kinderen moeite mee blijven houden. Natuurlijk kun je er achteraf extra oefeningen tegenaan gooien, maar waarom niet eens kijken

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Met deze rekenmemory oefen je het tellen en cijferherkenning. De rekenmemory is toegespitst op thema feest! Wat heb je nodig? schaar printer

Nadere informatie

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen,

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen, VSO / BLOK 1 WE HOREN BIJ ELKAAR LES 4A ^ 4a Wie doet wal? Voorbeeldles VSO/Blok 1 We horen bij elkaar Les 4 a+b: Wie doet wat? Doel blok 1: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

Lieve kriebel rompertje

Lieve kriebel rompertje Lieve kriebel rompertje Wat is het leuker dan om een leuk cadeautje aan de nieuwe ouders te geven? Dit (geen lieveheersbeestje) maar lieve kriebel rompertje is een leuk idee waarmee je met een kleine tijdsinvestering

Nadere informatie

Vraagwoorden. kaartjes voor kleuters

Vraagwoorden. kaartjes voor kleuters Vraagwoorden kaartjes voor kleuters In deze download vind je kaartjes met daarop de vraagwoorden wie, wat, doet en waar. Elk vraagwoord heeft zijn eigen kleur. Met deze kaartjes oefenen de kinderen spelenderwijs

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Beste ouders, Team Weemewereld

Beste ouders, Team Weemewereld Nieuwsbrief 21 Beste ouders, maandag 12 vrijdag 16 februari Afgelopen woensdag is er een begin gemaakt met de waterafvoer van het schoolplein. Een aantal vrijwillige ouders hebben een gaten gemaakt in

Nadere informatie

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads.

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads. Huiswerk les 4 Oefen met de nieuwe handtruc uit de lesomgeving. De achterliggende gedachte blijft hetzelfde. Je zoon of dochter ziet dat het mogelijk is om iets leren. Met de vorige handtruc kwam al naar

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom

Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Hang het juiste aantal kerstballen in de boom Als navolging op de zak van Sinterklaas nu weer een leeractiviteit voor het stimuleren van de beginnende gecijferdheid: Hang het aantal kerstballen in de boom.

Nadere informatie

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Het grote Grote pleegzorg Pleegzorg gespreksspel Gespreksspel Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen Het grote pleegzorg gespreksspel Het Grote pleegzorg

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

") Ljt-3^ f)c% Voorbeeldles SO/Midden/Bovenbouw/Blok 1 We horen bij elkaar Les 2 a+b: Opstekers!

) Ljt-3^ f)c% Voorbeeldles SO/Midden/Bovenbouw/Blok 1 We horen bij elkaar Les 2 a+b: Opstekers! MIDDEN / BOVENBOUW / BLOK 1 WE HOREN BIJ ELKAAR LES 2A ") Ljt-3^ f)c% Voorbeeldles SO/Midden/Bovenbouw/Blok 1 We horen bij elkaar Les 2 a+b: Opstekers! Opstekers! Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materiaal:

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Voorschotbenadering bij kleuters

Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering bij kleuters Voorschotbenadering richt zich vooral op het fonemisch bewustzijn van kleuters en heeft als doel om een kleuter al voor te bereiden op het leesonderwijs in groep 3. In

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Spelideeën Zondagsschool

Spelideeën Zondagsschool Spelideeën Zondagsschool Inleiding In dit praktische boekje vindt u allerlei spelideeën om uit te voeren tijdens het zondagsschooluur. Ze zijn allemaal in de praktijk beproefd en gecategoriseerd per type

Nadere informatie

Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016

Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016 Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016 Inleiding Waarom klopt het niet als je werdt schrijft? Is het kookte of kookde? Als je onvoldoende Nederlands spreekt als tweede

Nadere informatie

Digibordles kerst: splitsen

Digibordles kerst: splitsen Digibordles kerst: splitsen En hierbij een digibordles kerst voor groep 3: splitsen. Deze les is gericht op het splitsen van 8 kerstballen over 2 kerstbomen. Download digibordles: splitsen van 8 kerstballen

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LICHTTECHNIEK BIJ MUSICALS

LICHTTECHNIEK BIJ MUSICALS TECHNIEKSCENARIO'S VOOR DE MUSICAL (GROEP 8) Praktisch Techniek helpt het basisonderwijs door middel van activiteiten en producten met het techniekonderwijs. Dit document hoort bij een serie documenten

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Breng je. Talent kaart

Breng je. Talent kaart 2 Breng je Talent kaart 3 Inhoud 6 7 9 23 33 37 39 47 57 65 67 80 Inleiding Even iets anders Ontdekken Dromen Doen! Even iets anders Waardenkaarten Talentenkaarten Voorwaardenkaarten Even iets anders Notities

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders Draaiboek voor de spelleider Inleiding Deze virtuele escaperoom kan je voor van alles inzetten en je kan er je eigen draai aan geven. Het gaat er niet om dat

Nadere informatie

Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei

Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei Wíllen wat moet in samenwerking met TechniekTalent.nu en Stichting Panta Rhei Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te

Nadere informatie

ALARMFASE 5 IN HET KINDERRECHTENCOMMISSARIAAT

ALARMFASE 5 IN HET KINDERRECHTENCOMMISSARIAAT ALARMFASE 5 IN HET KINDERRECHTENCOMMISSARIAAT Jeugd Rode Kruis DATUM UUR SPELLEIDER: 1 persoon ANDERE BEGELEIDERS: minstens 2 personen (afhankelijk van aantal deelnemers) TO DO S VOOR HET SPEL: Print de

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2016 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

bijlagen groep 7 en 8

bijlagen groep 7 en 8 bijlagen groep 7 en 8 bijlage 1 roosterloopdiagram tips met 5 eindpunten Is ook beschikbaar als PowerPoint-slide. Zet bij elke splitsing twee kleine pijltjes die de looprichting aangeven om te voorkomen

Nadere informatie

lezen Kinderboekenweektip 2013

lezen Kinderboekenweektip 2013 veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2013 Auteur: Josée Warnaar De Kinderboekenweek 2013 heeft als thema: Klaar voor de start. Sport, ballet, streetdance: het gaat om veel bewegen, want bewegen is gezond.

Nadere informatie