Tate Modern 1 Informatie 2 Vorm 3 Inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tate Modern 1 Informatie 2 Vorm 3 Inhoud"

Transcriptie

1 Tate Modern 1 Informatie 1. Tate Modern, is geopend in het jaar 2000, de voormalige directeur is de Belg Chris Dercon. Het gebouw is gevestigd op Bankside in London, dicht bij The River Thames. 3. Een recensie die ik heb gevonden over Tate Modern: Engels Prior to this visit I was a cynic about modern art - but willing to be converted. My wife and I took the free tour with a guide who did a great job explaining selected works. First class. Vertaald in het Nederlands Voorafgaand aan dit bezoek was ik cynisch over moderne kunst maar ik was bereid om er naartoe te gaan. Mijn vrouw en ik namen de gratis rondleiding met een gids die zijn werk uitstekend uitvoerde door de gekozen weken uit te leggen. Eerste klas. 2 Vorm 4. In eerste instantie was het gebouw een elektriciteitscentrale, het Bankside Powerstation, dat is ontworpen door Giles Gilbert Scott. Het gebouw werd in twee delen gebouwd tussen 1947 en De centrale werd in 1981 gesloten. In eerste instantie was na de sluiting sprake van het slopen van het gebouw. Maar dankzij veel internationale protesten en een programma van de BBC,wat helemaal over het gebouw ging, is het gebouw bestaan gebleven. De Zwitserse architecten Herzog en de Meuron hebben toen de centrale ontworpen als museum. 5. Het gebouw ziet er vanaf de buitenkant nog echt uit als een fabriek. Het bestaat uit vrij donkere stenen en heeft een schoorsteen van 99 meter hoog. Boven op het gebouw is nog een dak van glas te zien, hierdoor krijgt het een iets modernere uitstraling. Van binnen is het gebouw juist heel erg modern. Een strakke houten vloer en strak witte muren. Ook binnen is veel gebruik gemaakt van glas. Zo kun je de roltrap op elke etage zien, dus zo ook de etage er onder. Dit zorgt er voor dat elke etage een beetje wordt verbonden. 6. De collectie bevat minimal art, futurisme en surrealisme. 7. Er zijn verschillende blokken, meestal per kunstenaar. In die ruimtes zijn de kunstwerken vrij ruim opgesteld, ook zijn in die ruimtes soms weer kleine ruimtes gebouwd waar ze dan bijvoorbeeld een film laten zien. 8. De inrichters hebben een strakke basis gebruikt. Strak witte muren en een strak houten grond. Zo leid dat niet af van de kunstwerken. 9. De vaste collectie staat op onderwerp gesorteerd. 10. De route is wel logisch omdat er allemaal verschillende blokken zijn maar in die blokken is het best ingewikkeld. 3 Inhoud 11. Het museum gaat over moderne kunst. 12. De naam van het museum zegt wel wat over de inhoud, tate modern, modern is modern, en in het museum is moderne kunst. 13/14. Kunst is altijd een beetje vreemd, je moet er inzicht in hebben en het is meestal niet te snappen, zo is het ook met de inrichting van de schilderijen. Wel zijn het grote ruimtes met in verhouding vaak maar kleine schilderijen, dit is handig omdat de schilderijen dan niet heel erg dicht bij elkaar hangen zodat je je kunt richten op 1 schilderij. 15. De presentatie is een thematische ordening.

2 16. Bij elk kustwerk hangt een bordje met daar de belangrijkste informatie op zoals de kunstenaar en de naam van het kunstwerk. Ook kun je er met een audiotour doorheen lopen. 17. Wij zijn er gewoon bij langs gelopen, zo krijg je niet echt informatie over het kunstwerk behalve de standaard dingen. Dit was jammer want zo krijg je niet echt inzicht in deze kunstwerken. 4 Functie 18. De functie is volgens mij het oproepen tot eigen interpretatie. Dus dat je zelf over het onderwerp na moet denken en daar je eigen mening over kunt vormen. 5 Mijn reactie 19. Toen ik naar het museum toe ging had ik iets verwacht met allerlei moderne dingen, dingen uit de tijd van nu. Toen ik er kwam waren het wel moderne dingen, maar alleen maar schilderijen. Dus mijn verwachting klopte niet helemaal. 20. Wat mij het meeste indruk heeft gemaakt is dat ik het bijzonder vind dat erg simpele dingen en schilderijen kunst worden genoemd. 21. Ik vond het niet zo n leuk museum. Dit is groot en deels ook omdat ik sowieso niet zo van musea hou, maar ook omdat het alleen maar schilderijen waren die je kon bekijken, er was niet echt iets wat je kon doen. Nu past dat misschien ook niet in dit museum maar dat is wel iets waardoor ik een museum net iets leuker begin te vinden. Ook vind ik het lastig om in een simpel schilderij iets te zien, dus ook dat maakt het moeilijk om met plezier naar die schilderijen te kijken.

3 Tower Bridge 1 Informatie 1. Tower Bridge, ontworpen door Horace Jones, gebouwd in1886 tot De Tower Bridge staat in Southwark London, de brug gaat over The River Thames. 3. De onderstaande afbeelding is een recensie over The Tower Bridge: 2 Vorm 4. Je kunt wel aan de vorm zien welke functie het heeft, het is duidelijk een brug. 5. De huid van de brug is voornamelijk baksteen. Sinds 2014 is de loopbrug van glas. 6. De brug is in een victoriaans gotische stijl gebouwd. Het staat naast The Tower of London. Dit is een oud gebouw dus past het mooi bij elkaar. De Tower Bridge komt dan ook aan zijn naam omdat het naast de Tower of London staat. De kleur van de stenen is wat lichtbruin/grijs, ook deze kleuren komen overeen met The Tower of London. Het staal wat in de brug zit heeft een lichtblauwe kleur, dus dat springt er weer mooi uit. 3 Inhoud 7. Als je de brug bij daglicht ziet, vind ik dat de brug macht uitstraalt. Dit komt denk ik door de victoriaans gotische stijl. Als je de brug in het donker ziet, ziet het er gezellig uit. Dit komt doordat de brug s avonds verlicht wordt. 4 Functie 8. De functie van het gebouw is het overbrengen van verkeer over The River Thames. Ook gaat de brug heel soms omhoog zodat er grote schepen onderdoor kunnen. 9. De oorspronkelijke functie wordt verteld bij De vorm verwijst wel naar de functie van het gebouw. Het is natuurlijk duidelijk als je iets over het water ziet dat dat dan een brug is.

4 5 Jouw reactie 11. Ik had eigenlijk niet zo n hoge verwachting bij de brug omdat het maar een gebouw is. Maar toen we er overheen liepen vond ik het tocht wel heel mooi. Dit komt waarschijnlijk door de stijl en omdat het zo n berucht gebouw is dus is het toch bijzonder dat je eroverheen loopt. 12. Wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt is dat ik er achter kwam dan de brug ook omhoog kan. Dit hebben wij helaas niet gezien, maar het lijkt mij erg mooi om te zien hoe zo n oude brug omhoog gaat. 13. Al met al vind ik het een erg mooie brug. Mooi door het blauwe staal en gouden de gouden details.

5 The Tower of London 1 Informatie 1.The Tower of London, het is gebouwd in het jaar 1066 en later steeds meer uitgebreid. De opdrachtgever was de Koning Willem 1, hij wou een fort laten bouwen van steen. The Tower ligt langs The River Theems, naast de Tower Bridge. 3. Hieronder wordt een recensie weergeven over The Tower: 2 Vorm 4. Als je The Tower van de buitenkant bekijkt (wat wij hebben gedaan) is wel te zien dat het heeft gefunctioneerd als fort omdat er grote muren omheen zitten. The Tower heeft nog gefunctioneerd als veel meer dingen (wat later wordt genoemd) dit is dan weer minder aan de buitenkant te zien. Nu is het een museum, ook dat is niet duidelijk te zien. 5. De huid van het gebouw is van steen gemaakt, ook staan er binnen de muren een soort huizen die van beton en houd zijn gemaakt. 6. De muurvlakken zijn gesloten, dit omdat het heeft gefunctioneerd als vort en gevangenis. Binnen de muren staat The White Tower, dit omdat de stenen wit zijn. Voor de rest hebben de muren een licht bruine kleur. Als je buiten de muren bekijkt lijkt het niet super groot, maar binnen de muren staan nog allerlei gebouwen, dus van binnen is het eigenlijk groter dan wat je aan de buitenkant denkt te zien. De huizen hebben ook een andere kleur, die zijn wit met bruin van kleur. 3 Inhoud 7. De uitstraling van het gebouw is geslotenheid en ook kun je wel een beetje zien dat het vroeger koninklijk was. 4 Functie 8. De functie van het gebouw is het bewaren van de kroonjuwelen en het functioneert nu als museum. 9. Het gebouw was vroeger eerst bedoeld als fort tegen de Normandische veroveraars. Ook was het een gevangenis voor de hogere/rijkere mensen, het was een koninklijk paleis, munt, garnizoen, museum, arsenaal en een dierentuin, de dieren moesten tegen elkaar vechten voor het plezier van het hof. 10. Het is vanaf de buitenkant duidelijk te zien dat het een fort was. Ook vind ik het er zelf wel koninklijk uitzien, dus ook is het duidelijk als koninklijk paleis.

6 5 Jouw reactie 11. Ik had vrij hoge verwachtingen van het gebouw omdat het zo belangrijk is in Londen. Maar toen we er omheen liepen vond ik het niet zoveel voorstellen, dit kan dan natuurlijk anders zijn als je er echt in bent geweest. Vanaf de buitenkant zie je eigenlijk alleen maar een saaie muur. 12. Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is de geschiedenis van het gebouw. Dat het gebouw zoveel functies heeft gehad die best wel veel uit elkaar liggen, zoals een dierentuin, koninklijk paleis en gevangenis zijn allemaal best verschillende dingen, maar toch is The Tower het allemaal geweest. 13. Als ik de afbeeldingen op het internet bekijk lijkt het mij van binnen een best mooi gebouw. Het lijkt mij als je er in loopt dat het dan net is of je in de tijd terug bent gegaan. Helaas hebben wij het alleen van de buitenkant kunnen zien. En zoals ik eerder ook al noemde, dan kijk je eigenlijk alleen maar naar een saaie muur. Wel kon je buiten ook nog yeomen warders/beefeaters zien. Dit zijn de bewakers van The Tower, zij bewaken de kroonjuwelen maar geven nu ook rondleidingen in het museum. Het zijn oude mariniers en zijn verkleed als de vroegere bewakers, dit geeft je dan toch een beetje de sfeer van het koninklijke en de geschiedenis van de Tower.

7 St. Pauls Cathedral 1 Informatie 1. Sint Pauls Cathedral, een kathedraal gelegen op Ludgate Hill, in de Londense binnenstad, de City. De architect van de kathedraal is Christopher Wren. De bouw begon in 1675 en het was af in Hieronder is een recensie te zien over St Pauls : 2 Vorm 4. Je kunt duidelijk zien dat het een kathedraal is door de grote koepel bovenop het gebouw. 5. De huid van de kathedraal is gemaakt van beton hout en glas. 6. Er komt veel licht naar binnen door de grote ramen in de koepel en ook in de rest van het gebouw. Binnen zijn mooie muurschilderingen te zien. Het is ook mooi om te zien dat alles een grote ruimte is, zo vallen de muurschilderijen nog meer op. Ook vind ik de vloer bijzonder, het is een vloer van zwart en witte blokken. Eigenlijk past dat helemaal niet zo bij de schilderingen en de gouden details zou je zeggen, maar toch is het heel goed gecombineerd. Het gebouw staat op een plek met een plein ervoor, dat is mooi want zo kun je het gebouw ook beter op van een afstand bekijken zonder dat er een gebouw o.i.d. voor staat. 3 Inhoud 7. Het gebouw geeft een uitstraling wat mij doet denken aan macht.

8 4 Functie 8. De functie van het gebouw is een kerk, ook worden er rondleidingen door gehouden. Onderin de kerk kun je ook nog spulletjes kopen en een bakje koffie drinken. De St. Pauls Cathedral staat ook bekent om zijn whispering gallery. Dit is dat als je boven in de koepel staat en je fluistert iets naar de andere kant, dat ze het daar kunnen horen, dit is zo ongeveer 30 meter verderop. Dit komt door de goede akoestiek in de koepel. 9. Het gebouw is altijd al een kerk geweest. Maar dit was niet de eerste kerk die op deze plek stond. In 604 stond er ook al een houten kerk. Het is vaker gebeurd dat deze kerk beschadigd of verwoest werd, zo ook door een brand in 675 maar hij werd steeds weer opnieuw gebouwd. Ook met de grote brand van Londen in 1666 is de kerk afgebrand. Toen kon men de kerk wel weer reconstrueren maar er werd een keuze gemaakt om een helemaal nieuwe kathedraal in moderne stijl te bouwen. 10. De vorm verwijst wel naar de functie van het gebouw. 5 Jouw reactie 11 Mijn verwachting van het gebouw was eigenlijk wel hetzelfde als hoe het uiteindelijk ook was. Ik had ook verwacht dat er muurschilderingen zouden zijn en dat die koepel vanaf onder erg mooi zou zijn. Ik denk dat ik deze verwachting al had omdat ik wel eens vaker een kathedraal van binnen had gezien. 12 Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is de koepel, die zag er vanaf onder echt ontzettend mooi uit door het invallende licht op de mooie muurschilderingen met onder andere de kleur goud. 13 Ik vind het een ontzettend mooie kerk om te zien, van buiten en binnen. Buiten ziet hij er heel groot uit, dat is wel bijzonder. En binnen is het mooi met de muurschilderingen, de koepel, maar ook de grote pilaren, en de aparte vloer die er uiteindelijk toch goed bij past.

Vertrek: Terug: vrijdag 30 september rond 2100 uur in Naaldwijk. Begeleiders:

Vertrek: Terug: vrijdag 30 september rond 2100 uur in Naaldwijk. Begeleiders: Londen Vertrek: Heen: maandag 26 september: 6.15 uur op het ISW: Professor Holwerdalaan 54/56, Naaldwijk verzamelen. Vertrek 6.45 uur. Wees op tijd en zorg dat je ID/ paspoort in je handbagage zit; dus

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE LONDEN. 25 t/m 29 september Londen/ Canterbury/ Oxford

PROGRAMMABOEKJE LONDEN. 25 t/m 29 september Londen/ Canterbury/ Oxford PROGRAMMABOEKJE LONDEN 25 t/m 29 september 2017 Londen/ Canterbury/ Oxford Den Haag 2017 Beste deelnemers, In dit boekje vinden jullie alle informatie over de werkweek naar Londen, zoals wat we gaan doen,

Nadere informatie

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk door een scholier 1777 woorden 28 september 2006 5,8 16 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene informatie Kijkwijzer - Vorm Kijkwijzer - Inhoud

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen

1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen 1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen Max. 1 persoon Wat heb je nodig? Camera, foto, fotokopietjes, papier, potloden, stiften. Wat ga je doen? Je gaat op zoek in je woonplaats naar een gebouw/ straat/ plein,

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Geschreven door Ger Wouters zaterdag 12 september :14 - Laatst aangepast zaterdag 12 september :33

Geschreven door Ger Wouters zaterdag 12 september :14 - Laatst aangepast zaterdag 12 september :33 Londen bruist. Londen is big. Londen is in beweging. Londen wekt indruk. Londen is een stad waar ik misschien best zou kunnen wonen. En dat terwijl ik van Amsterdam, wat een dorp is vergeleken met Londen,

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET MSK

MIJN BEZOEK AAN HET MSK MIJN BEZOEK AAN HET MSK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het MSK. Dit is het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In dit museum kan ik veel kunstwerken zien. Deze bundel legt me uit wat

Nadere informatie

Introductie TATE Tate Modern

Introductie TATE Tate Modern Introductie TATE Tate Modern in Londen, is het nationale museum van Groot-Brittannië voor internationale moderne kunst voormalige elektriciteitscentrale, het Bankside Power Station, ontworpen door Giles

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet)

Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet) Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet) Architectuurverslag door een scholier 1488 woorden 13 december 2017 0 keer beoordeeld Vak CKV Rozet Architectuurverslag Emma van der Stok RV4A Inleiding: Rozet

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk Vraag Synagoge Hervormde kerk H. Lambertuskerk Moskee BUITENKANT GEBOUW DE EERSTE INDRUK 1 Waardoor valt het gebouw op? 2 Staat het gebouw midden in het dorp / de stad? 3 Bij welk geloof denk je dat het

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. De City. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. De City. Samengesteld door: BusTic.nl Londen De City 1 De City is het historische hart van London. Bijna tweeduizend jaar geleden, toen het deel uitmaakte van het Romeinse rijk, was hier reeds een bedrijvige handelspost. Vele van de straten

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles PO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

studio RIANKNOP Baarsjesweg HM Amsterdam

studio RIANKNOP Baarsjesweg HM Amsterdam Studio RIANKNOP, een in Amsterdam gevestigde studio voor interieurarchitectuur, ontwerpt uitgesproken interieurs. Sterk conceptuele ontwerpen die een verhaal vertellen waarin opdrachtgever, gebruikers,

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile?

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile? TITEL: Kunst wip-wap voorbereidende les Leerjaar PO groep 5 / 6. Type les Een voorbereidende les in aansluiting op: Kunst wip-wap, workshop. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de les Een les waarin de

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

ARCHITECTUUR. Interview een architect

ARCHITECTUUR. Interview een architect 1 ARCHITECTUUR Interview een architect Max. 2 personen Bijlagen: Spiekbrief en Kijkwijzer Wat heb je nodig? Pen, papier, evt. camera Maak gebruik van: Spiekbrief: telefoneren, afspraak maken en vragen

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

fietsenstalling VOORMALIGE INTERIEUR

fietsenstalling VOORMALIGE INTERIEUR INTERIEUR fietsenstalling VOORMALIGE Wat begon met de verbouwing van een oud kantoorpand tot luxe particuliere woonzorgappartementen, resulteerde voor Tim en Fleur in de koop van een fietsenstalling een

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

studio sjiek INTERIEURONTWERP hanneke & nabil - berg en dal

studio sjiek INTERIEURONTWERP hanneke & nabil - berg en dal studio sjiek INTERIEURONTWERP hanneke & nabil - berg en dal INTRO Om twee verschillende stijlen te combineren is niet bijzonder veel nodig. Het belangrijkste is een goede balans tussen de twee stijlen

Nadere informatie

Hier zie je ons de schilderijen inkleuren met wasco. Iedereen had een taak gekregen. Soms waren we het niet eens over de kleur, dan moesten we even

Hier zie je ons de schilderijen inkleuren met wasco. Iedereen had een taak gekregen. Soms waren we het niet eens over de kleur, dan moesten we even 1606-1669 We hebben de klas verdeeld in 6 groepjes, we mochten zelf kiezen. In dat groepje gingen we een schilderij uit een boek kiezen. Schilderijen van Rembrandt natuurlijk. Hier zie je ons de schilderijen

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9 Inhoudsopgave Straatkeuze 3 De 15 geselecteerde conceptfoto s 4 Conceptideeën 5 Nieuw concept: Naam geeft Faam 8 Bijlage: de 30 beste foto s 9 2 Straatkeuze De straat die ik gekozen heb is de Nieuwe Binnenweg

Nadere informatie

Dagexcursie Utrecht Danique Voorthuijzen Jaar: 2 Datum: 07/02/2011

Dagexcursie Utrecht Danique Voorthuijzen Jaar: 2 Datum: 07/02/2011 Dagexcursie Utrecht Danique Voorthuijzen Jaar: 2 Datum: 07/02/2011 Voordat we naar het museum gingen hebben we eerst een stadswandeling door Utrecht gemaakt. We zijn hierbij langs verschillende punten

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Breendonk. Dit is een Belgisch fort gebouwd in Willebroek voor de Eerste Wereldoorlog.

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Digitale camera, kaart van je wijk, kleurpotloden, computer, KIJKWIJZER architectuur.

Wat heb je nodig? Digitale camera, kaart van je wijk, kleurpotloden, computer, KIJKWIJZER architectuur. 1 ARCHITECTUUR Shoot Max. 2 personen Een architectenbureau wil een fotoreportage van één van de wijken in Heemskerk of Beverwijk. Aan jullie de taak om een wijk te fotograferen. In de fotoreportage moet

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Verslag bezoek van der Puttlyceum 1

Verslag bezoek van der Puttlyceum 1 Verslag bezoek van der Puttlyceum 1 Van Abbe Stichting werkgroep kunst en design in de openbare ruimte. Peter Thoben, Harm Brink en Everie Sesink Datum: 22 mei 2017 11 uur Van de Vorststraat 50 Eindhoven.

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

MIJN DEUR .NL OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN .NL. Less is more. De plek waar je, je thuis voelt. Eigenwijs. Kijk voor meer op MIJN DEUR

MIJN DEUR .NL OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN .NL. Less is more. De plek waar je, je thuis voelt. Eigenwijs. Kijk voor meer op MIJN DEUR Kijk voor meer op.nl.nl OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN Less is more De plek waar je, je thuis voelt Eigenwijs HUIS, SFEER, KIJK VOOR MEER OP:.NL MAAK HET VERSCHIL Welke woonstijl spreekt jou het meest aan?.nl

Nadere informatie

Zelfbouwhuis a&m ReseT architecture

Zelfbouwhuis a&m ReseT architecture RESET ARCHITECTURE Zelfbouwhuis a&m zelfbouwhuis a&m Ontwerpen voor zelfbouwers vereist eenvoud in constructie- en bouwmethoden maar creëert ook mogelijkheden om heel specifiek en expliciet te zijn in

Nadere informatie

PERSBERICHT. De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan.

PERSBERICHT. De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan. PERSBERICHT De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan. Meer informatie over dit bijzondere restauratiewerk op de persbijeenkomst:

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie

De schatkamer. Dit werkboekje is van:

De schatkamer. Dit werkboekje is van: De schatkamer Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk //

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // 4153588 Inleiding De opgave lijkt eenvoudig. Het betreft de huidige kunsthal te Rotterdam ontworpen door het architectenbureau OMA. De opgave luidt: stel,

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

UK - London - Listing

UK - London - Listing UK - London - Listing Musea en galerieënalles uitvouwen 1. Tate Modern - Hedendaagse kunstmeer tonen In het industriële Bankside Power Station op de zuidelijke oever van de Theems is de galerie Tate Modern

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat Opdrachten voor groep 5 en 6 Museum schatjes Kies je eigen museumschat Jouw speciale schat Opdracht Kijk goed om je heen in het klaslokaal. Welk voorwerp valt jou op? Probeer 5 dingen op te schrijven die

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO Mens en Werk Zoektocht naar de Industriële Revolutie Leerjaar en 3 Havo/VWO Mens en Werk havo/ vwo De tentoonstelling Mens en Werk is chronologisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat de oudste kunstwerken als

Nadere informatie

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant Informatiekaart Kruittoren Kruittoren De Kruittoren staat aan de noordzijde van de Nieuwstad, naast het spoor, in een verloren hoekje. Circa 700 jaar geleden werd deze hoektoren gebouwd bij het verbeteren

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

ABSOLUUT. architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00. Tussen kunst en design

ABSOLUUT. architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00. Tussen kunst en design ABSOLUUT architectuur design kunst lifestyle n 3 herfst-winter 11/12-7,00 Tussen kunst en design HERLEID TOT DE ESSENTIE Ze wilden oorspronkelijk hun oude boerderij verbouwen, maar kozen uiteindelijk voor

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Cultuur: Dinsdag London Musea (gratis!) en Show of Concert bovendien is het Reformatie thema natuurlijk ook cultuur!

Cultuur: Dinsdag London Musea (gratis!) en Show of Concert bovendien is het Reformatie thema natuurlijk ook cultuur! Kerkreis 2015 De voorbereidingscommissie heeft een programma samen gesteld voor de kerkreis 2 tot 9 mei 2015. Na kerkreizen over Luther en Calvijn is nu de beurt aan de Engelse reformatie, maar ook aan

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum

architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum 0 Algemene informatie Met deze Architocht ga je de gebouwen en een stuk geschiedenis van Heerlen centrum ontdekken. Vergeet niet een camera of je

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

WONEN IS EEN KWESTIE VAN PERSOONLIJKE SMAAK, MAAR OOK DIE SMAAK KAN DOORHEEN DE JAREN EVOLUEREN. VRAAG DAT MAAR AAN LEO EN JOSEFIEN.

WONEN IS EEN KWESTIE VAN PERSOONLIJKE SMAAK, MAAR OOK DIE SMAAK KAN DOORHEEN DE JAREN EVOLUEREN. VRAAG DAT MAAR AAN LEO EN JOSEFIEN. binnenkijken 121 Wanneer wonen persoonlijk is WONEN IS EEN KWESTIE VAN PERSOONLIJKE SMAAK, MAAR OOK DIE SMAAK KAN DOORHEEN DE JAREN EVOLUEREN. VRAAG DAT MAAR AAN LEO EN JOSEFIEN. HUN MEER DAN DERTIG JAAR

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y

Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y Beste ouders/verzorgers en docenten van V2y, Hierbij ontvangt u de enige echte digitale nieuwsbrief van klas V2y van t Hooghe Landt in het

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN AAN EEN NIEUWE GEMEENTE ANDERS DAN ANDERS

SAMEN BOUWEN AAN EEN NIEUWE GEMEENTE ANDERS DAN ANDERS SAMEN BOUWEN AAN EEN NIEUWE GEMEENTE Samen sterk onder één dak De gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel fuseren op 1 januari 2018 tot de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Ik maak een verslag over een schilderij dat zwanen en olifanten om keert. Het schilderij heet Cygnes reflechis en elephants.

Ik maak een verslag over een schilderij dat zwanen en olifanten om keert. Het schilderij heet Cygnes reflechis en elephants. Spiegelen Ik maak een verslag over een schilderij dat zwanen en olifanten om keert. Het schilderij heet Cygnes reflechis en elephants. De schilder heet Hij heeft olieverf gebruik en een linnen doek en

Nadere informatie

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT Hallo lieve bezoekers, Dienst Monumentenzorg en de kinderraad van Mechelen hebben de handen in elkaar geslagen en dagen jullie uit. Ontdek op vijf (meer mag uiteraard

Nadere informatie