Oplegvel Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oplegvel Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R253O.OOI Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Oplegvel Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening Persoonsgebonden Budget in de sociale werkvoorziening Voorstel Vaststellen van de verordening Persoonsgebonden Budget begeleid werken in de sociale werkvoorziening. In deze verordening is opgenomen: dat het bestuur van de GRWRE de uitvoeringskosten en de kosten van de begeleidingsorganisatie in verband met het zoeken naar een begeleid werkenplaats jaarlijks vaststelt; dat het bestuur op aanvraag aan iedere rechthebbende Wsw-geindiceerde een persoonsgebonden budget verstrekt indien werkgever en begeleidingsorganisatie er zorg voor dragen dat de arbeidsplaats voor de Wswgeindiceerde adequaat wordt ingevuld; de wijze waarop de periodieke subsidie aan de werkgever en de vergoeding aan de begeleidingsorganisatie worden vastgesteld; de voorwaarden waaronder een vergoeding aan de werkgever wordt verstrekt voor noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht; de wijze waarop de Wsw-geindiceerde een aanvraag kan doen. Bijlage(n) Geen. tre/kb

2 gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer O8. R OOI Inboeknummer o8bstooyyo Beslisdatum B&W rs april 2008 Dossiernummer 8r6.4Sr Raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordening Persoonsgebonden Budget begeleid werken sociale werkvoorziening Inleiding Op 1 januari 2008 is de nieuwe Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geindiceerden meer in een reguliere werkomgeving gaan werken. Om deze doelstelling te realiseren voert de wet enkele belangrijke wijzigingen door. Zo worden regie en sturing op de Wsw nadrukkelijker in handen gelegd van de gemeenten. De gemeenten worden hiermee gestimuleerd een visie te ontwikkelen om het doel van de wet, te weten het realiseren van aangepaste arbeid die het beste past bij de capaciteiten en mogelijkheden van de individuele Wsw-geindiceerde, het beste te kunnen verwezenlijken. Daarnaast zijn in de nieuwe Wsw meer rechten en keuzemogelijkheden aan Wsw-geindiceerden toegekend, waaronder het recht op een persoonsgebonden budget (PGB) om begeleid werken te realiseren. Bij begeleid werken heeft de Wsw-geindiceerde een arbeidsovereenkomst met een werkgever. De werkgever ontvangt een loonkostenvergoeding. Het Wsw-bedrijf verzorgt de begeleiding op de werkplek. De PGB in de sociale werkvoorziening houdt in dat de Wsw-geindiceerde zelf de mogelijkheid heeft om een werkgever te vinden en zelf een begeleidingsorganisatie kan aanwijzen voor de begeleiding op en naast de werkplek. Doelstelling Met het vaststellen van de verordening voldoet de gemeente aan de vereisten van de wet. Met het vaststellen van het Ondernemingsplan hebben de deelnemende gemeenten aan de GRWRE zich uitgesproken voor een regionale en integrale uitvoering van de wet, dat wil zeggen de gezamenlijke gemeenten voeren het totaalpakket Wsw-activiteiten uit onder de verantwoordelijkheid van de GRWRE. Ook de missie, te weten het realiseren van maatschappelijke participatie door arbeidsontwikkeling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is hierin vastgelegd. Daarbij zijn de basiskernwaarden:

3 de capaciteiten en kwaliteiten van de medewerkers zijn uitgangspunt; individueel maatwerk in de begeleiding van medewerkers; eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers voor hun loopbaan. De Verordening Persoonsgebonden Budget is volgens boven genoemde kernwaarden opgesteld en draagt daarmee bij aan de verwezenlijking van de genoemde missie. De invulling van het PGB in de sociale werkvoorziening in de verordening sluit eveneens aan bij de uitgangspunten van het programma Meedoen en maatschappelijke participatie, zoals dit in het coalitieakkoord Eindhoven Een is aangegeven. Wij willen bereiken dat de belanghebbenden bij de Wsw, zoveel als mogelijk, zelf kunnen invullen waar en hoe zij kunnen werken en zo "meedoen en maatschappelijke participatie" inhoud kunnen geven. Voorstel Vaststellen van de Verordening Persoonsgebonden Budget begeleid werken in de sociale werkvoorziening. In deze verordening is opgenomen: dat het bestuur van de GRWRE de uitvoeringskosten en de kosten van de begeleidingsorganisatie in verband met het zoeken naar een begeleid werkenplaats jaarlijks vaststelt; dat het bestuur op aanvraag aan iedere rechthebbende Wsw-geindiceerde een persoonsgebonden budget verstrekt indien werkgever en begeleidingsorganisatie er zorg voor dragen dat de arbeidsplaats voor de Wsw-geindiceerde adequaat wordt ingevuld; de wijze waarop de periodieke subsidie aan de werkgever en de vergoeding aan de begeleidingsorganisatie worden vastgesteld; de voorwaarden waaronder een vergoeding aan de werkgever wordt verstrekt voor noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht; de wijze waarop de Wsw-geindiceerde een aanvraag kan doen. Argumenten 1.1 Op grond van de nieuwe Wsw dient de gemeenteraad een Verordening Persoonsgebonden Budget vast te stellen voor 1 juli Met de nieuwe Wsw heeft de Wsw-geindiceerde recht op een PGB indien de werkplek en de begeleiding op de werkplek adequaat zijn en de kosten van het PGB vallen binnen het vastgestelde budget. In de nieuwe Wsw is bepaald dat de gemeenten een verordening vaststellen waarin het PGB bij begeleid werken is geregeld. 1.2 De deelnemende gemeenten i n de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzi eni ngschap Regio Eindhoven "Ergon" (GRWRE) hebben de verantwoordelijkheid en bevoegdheden voor een integrale uitvoering van de Wsw neergelegd bij het bestuur van de GRWRE.

4 Het bestuur van de GRWRE dient de verordeningen formeel vast te stellen. Alvorens dit te kunnen doen is bepaald dat eerst de raden van de deelnemende gemeenten de verordeningen vaststellen. Inhoudelijke argumenten 7.3 De raden van de deelnemende gemeenten hebben zich met het vaststellen van het Ondernemi ngsplan uitgesproken voor een regionale en integrale ui t- voering van de WS W onder cle verantwoordelijkheid van de GRWRE. Om deze reden kiezen wij voor een regionaal werkend bureau Persoonsgebonden Budget (bureau PGB) onder de verantwoordelijkheid van de GRWRE. Met deze keuze kan de sociale werkvoorziening vanuit een coordinatiepunt worden aangestuurd. De regie van de gemeenten vindt naar het bestuur van de GRWRE plaats. Het bestuur verantwoordt de totale uitvoering van de sociale werkvoorziening en daarmee de uitvoering van het PGB naar de gemeenten. 7.4 Fi nanci ele en becirij fsma ti ge belangen van andere bedrij fsonciercielen cii e cle socialee werkvoorzi eni ng uitvoeren, mogen geen rol spelen bij een beoordeling van een aanvraag. Om deze reden is het bureau PGB gepositioneerd als een apart bedrijfsonderdeel onder de GRWRE. Het gebruik van een Persoonsgebonden Budget in de sociale werkvoorziening is een bijzondere vorm van het Begeleid Werken. Wij willen waarborgen dat het bureau PGB onafhankelijk van andere bedrijfsonderdelen van de Wsw-uitvoering de aanvragen voor een PGB kan beoordelen. Elke Wswgeindiceerde heeft in beginsel recht op een PGB, de aanvrager moet onafhankelijk informatie en advies kunnen vragen en een aanvraag kunnen indienen. Het bureau PGB moet daarom zelfstandig kunnen adviseren, hulp bieden en kunnen beslissen over toe te kennen budgetten aan werkgevers en externe begeleidingsorganisaties. 7.5 Wij willen dat het gebruik van de PGB een zo groot mogelijke kans van slagen heeft bij cie Wsw-geinciiceercien, eli e hiervoorin aanmerking willen komen enin staat zijn via deze vorm van Begeleid Werken werkzaam tezijn. Daarom biedt het bureau PGB desgewenst naast algemene informatie en advies, ondersteuning bij de keuze van een intermediair voor het vinden van een werkplek en het maken van een plan van aanpak. Zo nodig helpt het bureau bij de aanvraag en het overleg met werkgever over de bijdrage aan de werkgever en de bijdrage aan de begeleidingsorganisatie. Daarnaast voert zij de wettelijk taken uit: het beoordelen van de aanvraag, het toekennen van bijdragen aan werkgever en begeleidingsorganisatie en het inhoudelijk, financieel en administratief volgen van de plaatsing. 7.6 Wij gaan ui t van de noodzakelijke vergoeding cii e de werkgever, respectievelijk cie begeleiciingsorganisatie nodig heeft om de plaatsing Begeleid Werken met PGB tot een succes te maken.

5 Voor het totale PGB-arrangement (bijdrage in de loonkosten en begeleidingssubsidie) is een maximum bedrag vastgesteld, namelijk het toegekende rijkssubsidiebedrag minus de eigen uitvoeringskosten van het bureau PGB. Het bedrag voor het totale PGB-arrangement is voor ,ÃćâĆňâĂİ (exclusief btw). De loonwaarde, in combinatie met eventuele andere inspanningen die de werkgever verricht om een goede plaatsing mogelijk te maken, zijn de bepalende factor voor de hoogte van de vergoeding. Dat geldt ook voor de vergoeding voor de begeleiding, die de begeleidingsorganisatie levert. Dit betekent dat per PGB op grond van individuele omstandigheden (de loonwaarde van de betreffende Wsw-geindiceerde en de inspanningen van werkgever en begeleidingsorganisatie) wordt bepaald hoe hoog de loonkostenvergoeding en de begeleidingskosten moeten zijn. De bedoeling van de wetgever is niet om het maximale bedrag voor het PGB-arrangement onverkort ter beschikking te stellen. De Wsw-geindiceerde heeft geen recht op een bepaald budget, maar recht op een adequate begeleid werkenplek met een PGB. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om het budget zo effectief en efficient mogelijk in te zetten. In die zin moet derhalve de vergoeding aan de werkgever en de begeleidingsorganisatie van dien aard zijn dat de betreffende Wswgeindiceerde op een adequate wijze begeleid kan werken. De kosten voor het arrangement zijn exclusief de kosten voor eventuele werkaanpassing. Immers, deze kosten gelden voor elke Wsw-medewerker, als dit nodig is om plaatsing op een geschikte werkplek mogelijk te maken. Ook voor de kosten van het zoeken naar een begeleid werkenplek door een begeleidingsorganisatie (jobfinding) is een bedrag beschikbaar. Voor 2008 is dit bedrag ,ÃćâĆňâĂİ (exclusief btw). Met dit budget kan een begeleidingsorganisatie worden ingeschakeld om een passende werkplek te zoeken voor de Wswgeindiceerde. De huidige praktijk is, dat de bijdrage aan de werkgever gemiddeld ca ,ÃćâĆňâĂİ per jaar is en dat de jaarlijkse begeleidingskosten ca ,ÃćâĆňâĂİ bedragen. Jaarlijks stelt het bestuur van de GRWRE de genoemde bedragen opnieuw vast. In uitzonderingsgevallen kunnen om plausibele redenen de kosten van een arrangement hoger zijn. Om te voorkomen dat daarom een plaatsing niet mogelijk is, neemt het bestuur van de GRWRE de beslissing over de aanvraag (hardheidsclausule). 1.7 De GRWRE stel tjaarlijks het bedrag voor ui tvoeri ngskosten opnieuw vast. De uitvoeringskosten voor het bureau PGB zijn geraamd op ,ÃćâĆňâĂİ per jaar. Bij aanvang van een aanvraagprocedure investeert het bureau veel tijd in de adviesfunctie, hulp bij het opstellen van de aanvraag en overleg met werkgever en begeleidingsorganisatie. Ook de kosten voor het zoeken naar een begeleid

6 werkenplek (jobfinding) vallen onder de uitvoeringskosten en zijn voor rekening van het bureau PGB. Na plaatsing zal nog een intensief contact plaatsvinden met gebruiker, werkgever en begeleidingsorganisatie voor fine-tuning en eventuele aanpassingen. Na het eerste jaar nemen deze kosten af. Op basis van een voorcalculatie is de gemiddelde prijs per deelnemer, uitgesmeerd over een aantal jaren, vastgesteld. Indien na verloop van tijd, blijkt dat de raming substantieel afwijkt van de werkelijke kosten, zal het bestuur van de GRWRE het bedrag aanpassen. Het is overigens zo dat de uitvoeringskosten van het bureau PGB op zich niet van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding aan werkgever, respectievelijk begeleidingsorganisatie. Ook hier stelt het bestuur van de GRWRE jaarlijks het bedrag voor uitvoeringskosten opnieuw vast. Kanttekeningen Niet van toepassing. Kosten De kosten voor uitvoering van de PGB komen ten laste van het door de gemeenten aan de GRWRE ter beschikking gestelde rijksmiddelen voor de uitvoering van de sociale werkvoorziening. Er zijn geen extra gemeentelijke middelen noodzakelijk voor de uitvoering. Communicatie Wij hebben de conceptverordening PGB, evenals de andere verordeningen (Clientenparticipatie en Wachtlijstbeheer) voorgelegd voor advies aan de huidige WWB-clientenraad. Zodra een sw-raad is geinstalleerd, zal de uitvoering van het PGB en daarmee de verordening op de agenda komen. Zodra de verordening van kracht is, zal het bureau PGB extra aandacht aan de mogelijkheden van het PGB geven, waaronder de informatie aan werkgevers en begeleidingsorganisaties. Planning en uitvoering De toepassing van het PGB in de sociale werkvoorziening is relatief nieuw. De manier van aanpak, waarvoor de gemeenten in de GRWRE hebben gekozen, vloeit voort uit de wijze waarop de gemeenten de uitvoering van de sociale werkvoorziening vorm willen geven. Regionaal en integraal en vanuit de missie en formuleerde basiskernwaarden. Niet eerder zijn deze of andere uitgangspunten getoetst in de praktijk. Daarvoor is tijd voor het opdoen van ervaring nodig. Op initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Divosa heeft een aantal gemeenten een pilot gestart om de PGB methodiek vorm te geven. Deze gemeenten vullen de PGB op ieder een eigen wijze in en hanteren daarbij verschillende uitgangspunten. Daarbij is de positionering van de uitvoering is een van de belangrijkste verschillen.

7 Ook de GRWRE-gemeenten nemen deel aan deze pilot. Met de pilot zal duidelijk worden of deze aanpak werkt en leren we van andere gemeenten, die met andere concepten, b.v. met externe partners of in eigen beheer, de PGB uitvoeren. Om het "Eindhovense" concept in deze pilot uit te voeren, heeft het arbeidsmarkten ontwikkelingsfonds voor de sector sociale werkvoorziening (S.B.C.M.) een stimuleringssubsidie verstrekt aan de GRWRE. Vooruitlopend op het vaststellen van de verordening is, zoals eerder beschreven, een pilot gestart voor de uitvoering van het PGB. Vanaf november 2007 is begonnen met de voorbereiding op de pilot. In februari 2008 is gestart om met 25 personen een PGB-traject in te gaan volgens het beschreven concept. Een voorlichting onder alle Wsw-geindiceerden heeft inmiddels plaatsgevonden en de eerste aanmeldingen voor informatie en advies ter voorbereiding op een aanvraag zijn in behandeling. Ook is een informatiepakket samengesteld voor informatie aan werkgevers, begeleidingsorganisaties en belangenorganisaties. De verordening zal met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2008 in werking treden. Evaluatie Om te bezien of de praktijk van uitvoering strookt met de uitgangspunten is tijd nodig. Periodiek rapporteert het bureau GRWRE over de tot dan toe opgedane ervaringen. Naast evaluatie in ambtelijk overleg, bespreekt het bestuur van de GRWRE de voortgang van de uitvoering. De periodieke rapportage aan de raden van de gemeenten bevat eveneens informatie over de voortgang. Daarnaast krijgt de sw-raad informatie over de bevindingen en de voortgang. Desgewenst kan de sw-raad het onderwerp agenderen. Na een jaar zal ook de benchmarking met de andere gemeenten aan de pilot plaatsvinden. In ieder geval zal na een jaar evaluatie van de verordening plaatsvinden. Mochten er echter al eerder essentiele wijzigingen nodig zijn, zullen wij voorstellen voor aanpassing van de verordening doen Bijlage(n) Geen. Een ontwerpraadsbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, A. Brunninkhuis, secretaris.

8 Onteer praadsbeslui t De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 april 2008; gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; mede gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven; overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van Persoonsgebonden Budgetten; besluit: vast te stellen de volgende verordening: Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet Sociale Werkvoorziening Artikel l. Begripsomschrijvingen. 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven; b. de wet: de Wet sociale werkvoorziening; c. periodieke subsidie: de loonkostensubsidie en overige aan de werkgever te verstrekken vergoedingen voor structurele kosten. 2. De begripsomschrijvingen in de wet zijn van toepassing op de begrippen die in deze verordening worden gebruikt. Arti kei 2. De hoogte van de rechtstreeks aan de subsi di everleni ng verbonden ui tvoeri ngskos ten. Het bestuur stelt elk jaar voor 31 december de hoogte vast van de rechtstreeks aan de subsidieverlening verbonden uitvoeringskosten en de kosten van een begeleidingsorganisatie in verband met het zoeken van een begeleid werkenplaats voor elk te verstrekken persoonsgebonden budget voor het daarop volgende kalenderjaar. Artikel 3. Invulling voorwaarden adequate werkplek. 1. Het bestuur verstrekt op aanvraag aan iedere Wsw-geindiceerde die daar recht op heeft een persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw, indien werkgever en begeleidingsorganisatie er zorg voor dragen dat de arbeidsplaats voor de Wsw-geindiceerde adequaat wordt ingevuld.

9 2. De werkgever voldoet aan de volgende vereisten: a. zijn onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het geval de betreffende onderneming een inschrijvingsplicht heeft; b. de aangeboden arbeidsplaats en de omvang daarvan zijn, gelet op de indicatiestelling en mogelijkheden van de Wsw-geindiceerde, als passend aan te merken; c. de duur van het dienstverband bedraagt tenminste twaalf maanden, met een mogelijkheid tot verlenging; d. de salariering is gebaseerd op de onderneming of de voor betreffende branche geldende CAO of arbeidsvoorwaarden; e. de werkplek en werkomstandigheden voldoen aan de arbonormen. 3. De begeleidingsorganisatie voldoet aan de volgende vereisten: a. de begeleidingsorganisatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; b. de begeleidingsorganisatie en/of haar medewerkers zijn gekwalificeerd voor het begeleiden van de Wsw-geindiceerde voor wie het persoonsgebonden budget is bestemd; c. de begeleidingsorganisatie heeft aantoonbare kennis en ervaring in het werkveld. 4. In individuele gevallen behoeft niet voldaan te worden aan de vereisten, zoals genoemd in lid 3, indien de begeleidingsorganisatie, naar het oordeel van het bestuur, in staat is om de Wsw-geindiceerde adequaat te begeleiden. Artike/4. De wijze van vaststelling van de periodieke subsidie aan de werkgever. 1. Het bestuur stelt op voorstel van de Wsw-geindiceerde de hoogte van de subsidie aan de werkgever vast op basis van een loonwaardeonderzoek, waarbij een externe deskundige ingezet kan worden. 2. De periodieke subsidie bedraagt op jaarbasis maximaal de Rijksbijdrage Wsw minus de uitvoeringskosten als bedoeld in artikel 2 en de vergoeding van de begeleidingsorganisatie als bedoeld in artikel Onverminderd het bepaalde in artikel 5 en 10 van deze verordening vindt periodiek een loonwaardeonderzoek plaats in geval er sprake is van een dienstverband voor onbepaalde tijd. Op basis van dit loonwaardeonderzoek vindt herbeoordeling van de hoogte van de subsidie plaats in relatie tot de actuele loonwaarde. Artikel5. Herziening van deloonkostensubsidie. 1. Op verzoek van de werkgever kan een loonkostensubsidie worden herzien als hier, gelet op de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit van de werknemer, aanleiding voor is.

10 2. De loonkostensubsidie kan ambtshalve worden gewijzigd als hier aanleiding toe Is. Artikel 6. De vergoeding aan de begeleidingsorganisatie. 1. Het aantal uren aan begeleiding dat door het bestuur wordt vergoed dient proportioneel te zijn en bedraagt maximaal 15a/o van het aantal uren dat door de Wsw-geindiceerde bij de werkgever wordt gewerkt. 2. De vergoeding aan de begeleidingsorganisatie bedraagt op jaarbasis maximaal de Rijksbijdrage Wsw minus de uitvoeringskosten als bedoeld in artikel 2 en de periodieke subsidie als bedoeld in artikel 4. Deze vergoeding dient proportioneel te zijn. 3. De kosten van een begeleidingsorganisatie in verband met het zoeken van een begeleid werkenplaats (jobfinding) komen alleen voor vergoeding in aanmerking als dit leidt tot het tot stand komen van een arbeidsovereenkomst van minimaal twaalf maanden. Artikel 7. Vergoeding voor eenmalige noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht. 1. Het bestuur kan een vergoeding verstrekken voor de eenmalige kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht als uit een rapport van een deskundige blijkt dat aanpassingen op de werkplek noodzakelijk zijn, deze persoonsgerelateerd zijn, en het niet redelijk is dat deze kosten door de werkgever worden gedragen. 2. De vergoeding dient proportioneel te zijn. 3. Kosten voor aanschaf van apparatuur, kosten voor de werkplek en kosten voortvloeiend uit arbowetgeving die de werkgever uit hoofde van normaal en goed werkgeverschap voor iedere werknemer zou moeten maken komen niet in aanmerking voor vergoeding. 4. Een vergoeding wordt alleen verstrekt indien er sprake is van een dienstverband van minimaal twaalf maanden. 5. Aan dit artikel kan ook toepassing worden gegeven door middel van het in bruikleen beschikbaar stellen van hulpmiddelen aan de werkgever. 6. Het bestuur regelt de wijze van uitbetaling van de vergoeding. Artikel 8. Indienen van de aanvraag. 1. De aanvraag voor een persoonsgebonden budget wordt ingediend door middel van een volledig ingevulde aanvraag. De aanvraag wordt ondertekend door de Wsw-geindiceerde, de werkgever en de begeleidingsorganisatie. 2. Het bestuur stelt ten behoeve van de aanvraag een aanvraagformulier vast. Artikel g. Beslistermijn.

11 1. Het bestuur besluit over de aanvraag binnen vier weken na ontvangst van alle benodigde gegevens. 2. Het bestuur kan dit besluit met ten hoogste vier weken verdagen. Het bestuur stelt de aanvrager hiervan schriftelijk in kennis. Artikel 10. Het besluit tot verlenen van de periodieke subsidie. Het besluit tot verlening van een periodieke subsidie bevat in ieder geval: a. de subsidieverleningperiode, de hoogte van de periodieke subsidie en de wijze waarop deze kan worden aangepast; b. wijze van betaling van de subsidie; c. de verplichtingen van de werkgever. Artikel 11. Tussentijdse verantwoording. 1. De werkgever verstrekt binnen tien werkdagen na afloop van ieder kwartaal aan het bestuur een schriftelijke opgave van het door hem in het voorgaande kwartaal betaalde bruto CAO-loon van de Wsw-geindiceerde. 2. In de voorwaarden en regeling begeleid werken van het bestuur is opgenomen waaraan deze tussentijdse verantwoording verder dient te voldoen. Artikel 12. Het vaststellen van de periodieke subsidie. 1. De werkgever verstrekt binnen vier weken na afloop van het tijdvak waarover subsidie is verleend, aan het bestuur een schriftelijke opgave van het door hem in het voorgaande tijdvak betaalde bruto CAO-loon van de Wsw-geindiceerde. 2. Het bestuur stelt de periodieke subsidie binnen vier weken na ontvangst van deze opgave vast. Artikel 13. Verplichtingen van de werkgever. 1. De werkgever doet onmiddellijk schriftelijke mededeling aan het bestuur van alle feiten en omstandigheden die van belang kunnen zijn voor de verstrekking van de subsidie. 2. De werkgever bewaart alle bewijsstukken die aan de subsidieverstrekking ten grondslag liggen tenminste vijf jaren na de vaststelling van de subsidie en stelt deze op verzoek ter beschikking aan het bestuur voor controledoeleinden. Artikel 14. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden. 1. Het bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing ervan leidt tot onbillijkheden van overwegende aard. 2. Het bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de maximale hoogte van de subsidie als bedoeld in artikel 4 en/of de vergoeding aan de begeleidingsorganisatie als bedoeld in artikel 6, indien door het bestuur 10

12 vastgesteld wordt dat dit noodzakelijk is voor het realiseren van een begeleid werken plek. 3. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het bestuur. Artikel 15. Ci teerti tel en inwerkingtreding. 1. Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken sociale werkvoorziening". 2. Zij treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari

13 Algemene toelichting Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geindiceerden meer in een reguliere werkomgeving gaan werken. Om deze doelstelling te verwezenlijken voert de wet enkele belangrijke wijzigingen door. Zo worden regie en sturing op de Wsw nadrukkelijker in handen gelegd van gemeenten. Gemeenten worden hiermee gestimuleerd een visie te ontwikkelen om het doel van de wet, het realiseren van aangepaste arbeid die aansluit bij de capaciteiten en mogelijkheden van de Wswgeindiceerde, het beste te kunnen verwezenlijken. Een tweede verandering heeft betrekking op het geven van meer rechten en keuzemogelijkheden aan Wsw-geindiceerden, waaronder het recht op een persoonsgebonden budget (PGB) om begeleid werken te realiseren. De wet verplicht dat bij verordening nadere regels worden vastgesteld over de wijze waarop het college vormgeeft aan het PGB (artikel 7, tiende lid, Wsw). Deze verordeningen moeten binnen zes maanden na inwerkingtreding van de wet worden vastgesteld. Twee vormen van begeleid werken Sinds 1998 kent de Wsw de mogelijkheid van begeleid werken door Wswgeindiceerden bij een reguliere werkgever. Het begeleid werken was onder de oude wet geregeld in het Besluit uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken. Bij deze vorm van begeleid werken worden begeleid werkenplekken tot stand gebracht door gemeente of schap. Deze wijze van tot stand brengen van begeleid werken blijft ook onder de nieuwe wet bestaan. Naast het begeleid werken dat door het schap tot stand wordt gebracht, introduceert de nieuwe Wsw het begeleid werken via de figuur van het PGB. Tussen beide vormen van begeleid werken bestaat een aantal verschillen. Zo is begeleid werken met een PGB als een recht voor elke Wsw-geindiceerde geformuleerd. Deze heeft recht op begeleid werken met een PGB als de aanvraag aan de wettelijke eisen en de daarop gebaseerde gemeentelijke voorwaarden voldoet. Bovendien ligt bij begeleid werken met een PGB het initiatief bij de Wsw-geindiceerde zelf. De Wsw-geindiceerde, of iemand namens hem, zal een PGB bij de gemeente moeten aanvragen en om dit te kunnen doen zal hij zelf een werkgever en een begeleidingsorganisatie moeten aandragen en de wijze van werkplekaanpassing moeten regelen, dan wel daar een voorstel voor doen. Als een Wsw-geindiceerde (of een door hem ingeschakelde begeleidingsorganisatie) een werkgever vindt die hem een adequate werkplek aanbiedt, de begeleiding op de werkplek adequaat wordt geregeld en de kosten van begeleid werken binnen het beschikbare budget vallen, dan is de gemeente (na de aanvraag te hebben beoordeeld) verplicht de wens van de Wsw-geindiceerde te honoreren. ledere Wsw-geindiceerde komt in beginsel in aanmerking voor begeleid werken met een PGB. Voor het beroep op een 12

14 PGB is geen begeleid werken-indicatie van het CWI vereist. Hij of zij hoeft daarvoor dus niet een positief advies begeleid werken te hebben gekregen. Een Wswindicatie volstaat. Ook een Wsw-werknemer met een bestaand dienstverband kan dus een beroep doen op een PGB. Het verschil tussen begeleid werken dat door het schap wordt georganiseerd en begeleid werken met een PGB, is in principe uitsluitend gelegen in de procedurele wijze waarop een begeleid werkenplek tot stand wordt gebracht. Als de begeleid werkenplek eenmaal is gerealiseerd zijn er in beginsel geen verschillen. Dit betekent dat gemeenten bij het stellen van regels voor begeleid werken met een PGB zoveel mogelijk kunnen aansluiten bij de wijze waarop zij in het algemeen het begeleid werken op dit moment organiseren. Dit geldt met name voor de eisen die zij aan werkgevers, de werkplek en aan begeleidingsorganisaties stellen. De regeling van begeleid werken met een PGB Het begeleid werken met een PGB wordt geregeld in artikel 7, tweede t/m vierde lid van de wet. Artikel 7, tweede lid, Wsw regelt de voorwaarden om voor een PGB in aanmerking te komen. De gemeente kan een verzoek van een Wsw-geindiceerde om voor een PGB in aanmerking niet weigeren, als: 1. de betrokkene al een Wsw-dienstbetrekking heeft of recht heeft op plaatsing vanaf de wachtlijst; 2. de door de Wsw-geindiceerde of de door hem aangedragen begeleidingsorganisatie voorgestelde werkplek en begeleiding op de werkplek adequaat zijn; 3. de door de gemeente aan de werkgever te verstrekken periodieke subsidie en de aan begeleidingsorganisatie te verstrekken vergoeding, na aftrek van de voor de gemeente rechtstreeks aan de subsidieverlening verbonden uitvoeringskosten, niet hoger zijn dan het (gemiddelde) budget dat beschikbaar is voor een Wsw-plaats. Komt het bedrag van de periodieke subsidie en de periodieke vergoeding van begeleiding boven het budget uit dat beschikbaar is voor een Wsw-plaats, dan is het college niet verplicht om subsidie te verstrekken, maar mag het dat wel doen (artikel 7, eerste lid, Wsw). In artikel 14 is om deze reden een hardheidsclausule opgenomen. Het uitgangspunt van de wet is dat een Wsw-geindiceerde recht heeft op begeleid werken met een PGB. Er bestaat geen recht op een bepaald budget. Het college heeft de bevoegdheid om op grond van de wet en de voorwaarden in deze verordening te toetsen of het aangevraagde bedrag voor het PGB nodig is om de betreffende Wsw-geindiceerde op een adequate wijze begeleid te laten werken, dan wel dat zou kunnen worden volstaan met een lager bedrag. Omgekeerd kan het college, hoewel hij de toekenning van een dergelijke hogere aanvraag mag weigeren, ook besluiten een hoger bedrag toe te kennen dan het beschikbare bedrag. 13

15 Het PGB bestaat uit drie bestanddelen: 1. een periodieke subsidie aan de werkgever waar de Wsw-geindiceerde in dienst is. Deze subsidie is primair bedoeld als een tegemoetkoming in de loonkosten in verband met de geringere arbeidsproductiviteit. Ook kan deze subsidie worden gebruikt als een vergoeding voor structurele kosten van de werkgever die verband houden met het in dienst hebben van een Wsw-geindiceerde. Daarbij kan worden gedacht aan reiskosten of kosten voor intermediaire activiteiten ten behoeve van mensen met een visuele of auditieve handicap (zoals een voorleeshulp of een doventolk); 2. een periodieke vergoeding aan de begeleidingsorganisatie die de begeleiding van de Wsw-geindiceerde verzorgt; 3. een vergoeding voor de eenmalige noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht (artikel 7, derde lid, Wsw). Hieronder worden bijvoorbeeld kosten verstaan die gemaakt worden voor technische aanpassingen in de werkplek. Het PGB is geen rugzakje: de Wsw-geindiceerde krijgt geen budget mee. In feite moet het PGB als hier bedoeld dan ook eerder worden gezien als een persoonsvolgend budget. Het PGB wordt aangevraagd door de Wsw-geindiceerde, maar de subsidie en vergoeding worden verstrekt aan de werkgever respectievelijk de begeleidingsorganisatie. De Wsw-geindiceerde heeft, zoals gezegd, geen recht op een bepaald budget. Het uitgangspunt van de wet is dat een Wsw-geindiceerde recht heeft op begeleid werken met een PGB. Enerzijds bestaat er dus een recht op een PGB, anderzijds heeft het college de verantwoordelijkheid voor het zo efficient en effectief inzetten van publieke middelen en het realiseren van de jaarlijkse (Rijks)taakstelling voor het realiseren van Wsw-plekken. Het bestaan van een PGB ontslaat het college ook niet van de zorgplicht, zoals die is geformuleerd in artikel 1, lid 3 van de wet. Delegatie De colleges van de deelnemende gemeenten hebben de uitvoeringsbevoegdheden in het kader van de Wsw gedelegeerd naar het Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven (WRGRE). In dat kader is het bestuur van het werkvoorzieningschap bevoegd om besluiten te nemen in het kader van begeleid werken met een PGB. Daarom wordt in de navolgende tekst gesproken over het bestuur in plaats van het college. Mandatering Het bestuur kan alle besluiten, behalve de besluiten genoemd in artikel 14 (hardheidsclausule) van deze verordening, mandateren aan de algemeen directeur 14

16 binnen het Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven of een door deze aangewezen functionaris van het bureau PGB. Het bestuur regelt dit in het mandaatbesluit. De besluiten op grond van artikel 14 worden niet gemandateerd, maar worden door het bestuur zelf genomen. De onderwerpen in de verordening In artikel 7, tiende lid, Wsw staan de onderwerpen genoemd die de gemeenteraad in ieder geval in zijn verordening zal moeten regelen: 1. de wijze waarop de hoogte van de periodieke subsidie aan de werkgever dient te worden vastgesteld; 2. de hoogte van de voor het bestuur rechtstreeks aan de subsidieverlening verbonden uitvoeringskosten omgerekend op jaarbasis; 3. de voorwaarden waaronder het bestuur aan de werkgever een vergoeding verstrekt voor de eenmalige noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder arbeid wordt verricht; en 4. de voorwaarden waaronder het bestuur een begeleidingsorganisatie inschakelt die door de Wsw-geindiceerde zelf is aangewezen. Artikelsgewijze toelichting Artikel 1 In artikel 1 is een beperkt aantal begrippen opgenomen, omdat de wet voldoende duidelijk is over gehanteerde termen en begrippen. Een uitgebreide(re) begrippenlijst is derhalve overbodig. Artikel 2 Artikel 7, tiende lid, onderdeel b, Wsw bepaalt dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt over de hoogte van de voor het college rechtstreeks aan de subsidieverlening verbonden uitvoeringskosten omgerekend op jaarbasis. Artikel 2 van deze verordening vormt de uitwerking van deze verplichting. In dit artikel wordt bepaald dat het bestuur ieder jaar de hoogte van de gemeentelijke uitvoeringskosten van begeleid werken met een PGB en de kosten van het zoeken naar een begeleid werkenplek door een begeleidingsorganisatie (jobfinding) vaststelt. Het bestuur zal zelf moeten bepalen welke uitvoeringskosten het toekennen van een PGB aan een Wsw-geindiceerde voor de gemeente met zich meebrengt. De uitvoeringskosten worden afgetrokken van het bedrag dat de gemeente (gemiddeld) per Wsw-geindiceerde van het Rijk ontvangt. Het bedrag dat de gemeente (gemiddeld) per Wsw-geindiceerde van het Rijk ontvangt minus de (gemiddelde) uitvoeringskosten per Wsw-geindiceerde levert vervolgens het bedrag op dat de gemeente in beginsel beschikbaar heeft voor een PGB. 15

17 Artikel 3 Het bestuur zal bij elke aanvraag van een PGB moeten beoordelen of de inpassing in de arbeid van betrokkene, met inbegrip van begeleiding op zijn werkplek adequaat door de werkgever wordt verzorgd (artikel 7, eerste lid, Wsw). In verband hiermee kan het bestuur eisen stellen aan de werkgever en de door hem aangeboden werkplek. In artikel 7, tiende lid, Wsw dient de gemeenteraad in zijn verordening de voorwaarden te regelen waaronder het bestuur een begeleidingsorganisatie inschakelt die door de Wsw-geindiceerde is aangewezen. In dit artikel zijn deze eisen opgenomen. In lid 4 is een bepaling opgenomen waarbij de (kwaliteits)eisen aan begeleidingsorganisaties niet van toepassing zijn. Het kan voorkomen dat op verzoek van de Wsw-geindiceerde een persoon of organisatie de begeleiding adequaat kan aanbieden, maar deze persoon of organisatie niet voldoet aan de vereisten. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een mentor in het bedrijf. Het bestuur beoordeelt of deze begeleiding voldoet. Artikel 4 De gemeenteraad dient bij verordening nadere regels te stellen met betrekking tot de wijze waarop de hoogte van de periodieke subsidie aan de werkgever dient te worden vastgesteld (artikel 7, tiende lid, onderdeel a, Wsw). De periodieke subsidie bestaat uit een loonkostensubsidie en eventueel ook uit een vergoeding voor structurele kosten van de werkgever die verband houden met het in dienst hebben van een Wsw-geindiceerde (bijvoorbeeld reiskosten of terugkerende kosten voor intermediaire activiteiten). Het doel van de loonkostensubsidie is het verstrekken van een tegemoetkoming in de loonkosten in verband met de geringere arbeidsproductiviteit van de Wsw-geindiceerde. Om te kunnen bepalen wat de hoogte van de loonkostensubsidie moet zijn, is inzicht nodig in de verdiencapaciteit (loonwaarde) van de betrokken Wswgeindiceerde. Het bestuur gaat in alle gevallen de loonkostensubsidie baseren op een loonwaardebepaling. Daarbij kan een externe deskundige worden ingeschakeld. Ingeval er sprake is van een dienstverband voor onbepaalde tijd, is het wenselijk om periodiek onderzoek te doen naar de loonwaarde om op die manier een actueel beeld te krijgen en zo mogelijk het subsidie bij te stellen. In lid 3 is daartoe een bepaling opgenomen. Het verstrekken van subsidies aan werkgevers kan onder bepaalde omstandigheden vallen onder staatssteun (die op grond van Europese regelgeving verboden is). Voor het verstrekken van loonkostensubsidies aan werkgevers die Wsw-geindiceerden in dienst hebben is de Europese Vrijstellingsverordening werkgelegenheidssteun van 16

18 belang. Deze Europese verordening staat toe dat maximaal 60a/o van de loonkosten wordt gesubsidieerd zonder dat daaraan een individuele loonwaardebepaling ten grondslag ligt. Aangezien alle loonkosten op basis van een individuele loonwaardebepaling worden gebaseerd is er geen sprake van staatssteun. Artikel 5 De productiviteit van een Wsw-geindiceerde kan wijzigen, als deze persoon langer op een begeleid werkenplek werkzaam is. Als dat het geval is, kan de loonkostensubsidie worden aangepast. De werkgever kan dan, als de productiviteit, c.q. verdiencapaciteit van de werknemer minder wordt, met instemming van de werknemer, een verzoek indienen om de loonkostensubsidie te herzien. De werkgever moet zijn verzoek om herziening met redenen omkleden. Ook ambtshalve kan het bestuur, als er een gerede aanleiding is voor een (tussentijds) aanpassing van het subsidie, een hernieuwde beoordeling voor de hoogte van het subsidie doen. Dit zal zich overigens alleen in uitzonderlijke gevallen voordoen, bijvoorbeeld als er sprake is van kennelijke onredelijkheid bij handhaving van een bestaande situatie. Artikel 6 Omdat de behoefte aan begeleiding van een Wsw-geindiceerde op de werkplek van geval tot geval kan verschillen, en mede afhankelijk is van de aard van de handicap, zal in de praktijk de beoordeling van de omvang van de begeleiding gebaseerd moeten zijn op maatwerk. Op basis van in de praktijk gehanteerde indicatiecriteria bestaat overigens de richtlijn dat een begeleidingspercentage op de werkplek van meer dan 15a/o van de werktijd reden kan zijn een herindicatie aan te vragen vanwege de zogenaamde "ondergrensproblematiek". Hiermee kan het bestuur rekening houden bij gesprekken over de omvang van begeleiding door de begeleidingsorganisatie. In het derde lid is de mogelijkheid tot jogfinding opgenomen. Er kan een organisatie worden ingeschakeld die zoekt naar een passende werkplek. Dit kan de begeleidingsorganisatie zijn die de periodieke begeleiding op de werkplek verzorgt, maar dit hoeft niet. Er kan ook een bureau voor jobfinding worden ingeschakeld die is gespecialiseerd in bemiddeling. In het derde lid is opgenomen dat het zoeken naar een werkplek pas wordt gehonoreerd als dit ook daadwerkelijk leidt tot een arbeidsovereenkomst (no cure, no pay). Het stelsel van de PGB gaat uit van de veronderstelling dat een Wsw-geindiceerde zelf met een werkgever aankomt. In de praktijk komt het echter voor dat de begeleidingsorganisatie, c.q. het re-integratiebedrijf, eerst een werkplek moet gaan zoeken, omdat die op voorhand niet beschikbaar is. Artikel 7, lid 4 van de wet geeft dit ook aan. Artikel 7 17

19 De verordening dient regels te bevatten die betrekking hebben op de voorwaarden waaronder het bestuur aan de werkgever een vergoeding (subsidie) verstrekt voor de eenmalige noodzakelijke kosten van aanpassing van de omstandigheden waaronder arbeid wordt verricht (artikel 7, tiende lid, Wsw). Dit artikel vormt de uitwerking van deze verplichting. Het eerste lid bepaalt dat een eenmalige vergoeding kan worden verstrekt. Het vierde lid stelt een minimale duur aan het dienstverband dat de werkgever met de betrokken Wsw-geindiceerde moet aangaan, alvorens tot investeringen wordt overgegaan. Artikel 8 De Wsw-geindiceerde zal het PGB moeten aanvragen. Omdat begeleid werken met een PGB leidt tot een subsidierelatie met de werkgever (in verband met het verstrekken van een periodieke subsidie) en een contractrelatie met de begeleidingsorganisatie (in verband met het verstrekken van een periodieke vergoeding), zullen ook de werkgever en de begeleidingsorganisatie van de Wswgeindiceerde de aanvraag moeten ondertekenen. Op basis van de aanvraag beslist het bestuur vervolgens of een periodieke subsidie aan de werkgever en een periodieke vergoeding aan de begeleidingsorganisatie worden verstrekt en voor welke bedragen. Vervolgens vindt de verstrekking van de periodieke subsidie aan de werkgever plaats op basis van een beschikking en de verstrekking van een periodieke vergoeding aan de begeleidingsorganisatie op basis van een overeenkomst. Artikel 9 Dit artikel behoeft geen nadere toelichting. Artikel 10 Dit artikel gaat over de subsidieverlening. Er wordt een beschikking aan de werkgever gezonden waarin de voorwaarden van de subsidieverlening zijn opgenomen. Ook is hierin de wijze van betaling geregeld. Artikel 11 Per kwartaal overlegt de werkgever een tussentijdse verantwoording. Nadat deze verantwoording door het bestuur is gecontroleerd, vindt uitbetaling plaats. In de voorwaarden en regeling begeleid werken van het bestuur is opgenomen waaruit deze tussentijdse verantwoording bestaat. Artikel 12 Met het vaststellen van de subsidie wordt de subsidieverstrekking voor het betreffende kalenderjaar afgerond. De hoogte van het subsidiebedrag voor dat jaar wordt definitief vastgesteld. Om de subsidie te kunnen vaststellen, dient de 18

20 werkgever een schriftelijke opgave te doen van het door hem in het voorgaande jaar betaalde bruto CAO-loon van de Wsw-geindiceerde. Artikel 13 Dit artikel behoeft geen nadere toelichting. Artikel 14 In lid 2 is bepaald dat in bijzondere omstandigheden een hoger bedrag uitgegeven kan worden aan het totale bedrag dat wordt besteed aan de periodieke subsidie of de kosten van de begeleidingsorganisatie. Het kan voorkomen dat voor het realiseren van een begeleid werken plek in individuele gevallen (tijdelijk) een hoger subsidiebedrag naar de werkgever of extra kosten van begeleiding naar de begeleidingsorganisatie noodzakelijk zijn. Om deze reden is deze bepaling opgenomen. Indien hiervan gebruik wordt gemaakt, dan wordt een voorstel hiertoe voorgelegd aan het bestuur. Het bestuur mandateert dit niet aan ondergeschikten maar neemt hierover zelf een besluit. Artikel 15 Dit artikel behoeft geen nadere toelichting. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van, voorzitter. 19

21 KB

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Algemene toelichting Twee vormen van begeleid werken

Algemene toelichting Twee vormen van begeleid werken Algemene toelichting Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geïndiceerden meer in een reguliere werkomgeving gaan werken. Om

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gemeente (n) Borne, Hengelo en Hof van Twente Mei 2008 De Raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van Burgemeester

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Meijel, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 april, inzake vaststelling verordening

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wat sociale werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wat sociale werkvoorziening CVDR Officiële uitgave van Borne. Nr. CVDR17981_1 19 juni 2018 Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wat sociale werkvoorziening De raad der gemeente Borne; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

TOELICHTING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

TOELICHTING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING TOELICHTING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING Algemeen Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert

Nadere informatie

Algemene toelichting - 1 -

Algemene toelichting - 1 - Algemene toelichting Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geïndiceerden meer in een reguliere werkomgeving gaan werken. Om

Nadere informatie

de Wet sociale werkvoorziening;

de Wet sociale werkvoorziening; CVDR Officiële uitgave van Ede. Nr. CVDR88916_1 3 januari 2017 Verordening Persoonsgebonden budget Wsw De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 november 2010,

Nadere informatie

Twee vormen van begeleid werken

Twee vormen van begeleid werken Algemene toelichting Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geïndiceerden meer in een reguliere werkomgeving gaan werken. Om

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Promen

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Promen Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Promen Het Algemeen Bestuur Promen; - gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur, - gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening,

Nadere informatie

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten.

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten. De raad van de gemeente ; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; Overwegende dat de raad bij verordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009, nummer 255;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009, nummer 255; Gemeentestukken: 2009-255B De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009, nummer 255; Gelet op: artikel 7 lid 10 van de Wet

Nadere informatie

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING V08.00004/MLi VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget Wsw. Wetstechnische informatie. 01-01-2011 nieuwe regeling 16-12-2010

Verordening Persoonsgebonden budget Wsw. Wetstechnische informatie. 01-01-2011 nieuwe regeling 16-12-2010 Verordening Persoonsgebonden budget Wsw Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet Sociale Werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet Sociale Werkvoorziening CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR67557_1 17 oktober 2017 Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet Sociale Werkvoorziening De gemeente stelt de VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden re-integratiebudget Wet sociale werkvoorziening Gemeente Hellevoetsluis.

Verordening persoonsgebonden re-integratiebudget Wet sociale werkvoorziening Gemeente Hellevoetsluis. CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR96449_1 7 november 2017 Verordening persoonsgebonden re-integratiebudget Wet sociale werkvoorziening Gemeente Hellevoetsluis. Nummer: 03-07-08/10 De raad

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw Capelle aan den IJssel 2015

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw Capelle aan den IJssel 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 17593 16 februari 2016 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw Capelle aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw. Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen e.o.

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw. Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen e.o. Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Nijmegen e.o.; gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de

Nadere informatie

Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant. Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet Sociale Werkvoorziening

Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant. Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet Sociale Werkvoorziening - C O N C E P T - Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant; gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van het Werkvoorzieningschap

Nadere informatie

VERORDENING persoonsgebonden budget Wsw Lelystad 2008

VERORDENING persoonsgebonden budget Wsw Lelystad 2008 VERORDENING persoonsgebonden budget Wsw Lelystad 2008 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep 2008

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep 2008 CVDR Officiële uitgave van Hilversum. Nr. CVDR53993_1 20 februari 2018 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep 2008 De raad

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 mei 2008, nr. Overwegende, - dat

Nadere informatie

Toelichting Verordening Persoonsgebonden budget Wsw. Algemene toelichting

Toelichting Verordening Persoonsgebonden budget Wsw. Algemene toelichting Toelichting Verordening Persoonsgebonden budget Wsw Algemene toelichting Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in werking getreden. Deze wet bevordert dat Wsw-geïndiceerden

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008;

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008; Raadsbesluit Concept Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw De raad van de gemeente Sliedrecht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 mei 2008; b e s l u i t : Gelet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 1 juli 2008;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 1 juli 2008; De raad van de gemeente Weesp; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 1 juli 2008; gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening en artikel 147 Gemeentewet; besluit

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Heerlen

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Heerlen CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR16732_1 12 juli 2016 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Heerlen Verordening persoonsgebonden budget begeleid

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw gemeente Oegstgeest

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw gemeente Oegstgeest Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw gemeente Oegstgeest Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Wsw: Wet sociale werkvoorziening; b. werkvoorzieningschap:

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college d.d. 09 mei nr

Gelezen het voorstel van het college d.d. 09 mei nr De raad van de gemeente Deventer, Gelezen het voorstel van het college d.d. 09 mei 2008. nr. 81858 Eenheid ST-PU-KZ Gelet op artikel 7, 10 e lid van de Wet sociale werkvoorziening; Overwegende dat de raad

Nadere informatie

Raadsstuk. 023/ januari 2009 SZW/bb 2008/ Aanpassing verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw

Raadsstuk. 023/ januari 2009 SZW/bb 2008/ Aanpassing verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 023/2009 13 januari 2009 SZW/bb 2008/202566 Aanpassing verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wsw Aan de Raad der gemeente Haarlem

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. Fivelingo

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. Fivelingo Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Fivelingo miv 01-07-2008 Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening De gemeenteraad

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 2008, Nr. MO/2008/2204;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 2008, Nr. MO/2008/2204; Dordrecht Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgnffie Spuiboulevard 238 3311 GR Dordrecht gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 2008, Nr.

Nadere informatie

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW NIEUWKOOP 2008

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW NIEUWKOOP 2008 VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW NIEUWKOOP 2008 De raad van de gemeente Nieuwkoop; gelet op: - artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; - het doel van de Wet sociale

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Alkemade; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 mei 2008, nr. 2008/030; gelet

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget. Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep

Verordening Persoonsgebonden Budget. Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gemeenschappelijke Regeling Tomingroep 2008 VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw CVDR Officiële uitgave van Roosendaal. Nr. CVDR10535_1 1 maart 2016 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw De raad van de gemeente Roosendaal; Gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen Nr. 213 De raad van de gemeente Oldenzaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 mei 2008, nr. 20/19; gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening en artikel

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR1403_1 29 maart 2016 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Gemeente.

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Gemeente. Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Gemeente. Postbus 333 6400 AH Heerlen CBS weg 2 6412 EZ Heerlen T. 045 570 01 23 F. 045 574 09 08 info@wozl.nl www.wozl.nl Bank: 28.50.13.998 Giro: 1412953

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) CVDR Officiële uitgave van Midden-Delfland. Nr. CVDR24367_1 6 maart 2018 Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget. begeleid werken. Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

Verordening persoonsgebonden budget. begeleid werken. Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Afdeling Inwonerszaken Maart 2008 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. college:

Nadere informatie

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING De raad van de gemeente Middelburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Middelburg; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening

Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR71845_1 15 maart 2016 Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Gezien het advies van de commissie Samenleving; gelezen het

Nadere informatie

GEMEENTE HEERDE RAADSVERGADERING 11 JUNI 2008 Commissie Samenleving 20 mei 2008

GEMEENTE HEERDE RAADSVERGADERING 11 JUNI 2008 Commissie Samenleving 20 mei 2008 GEMEENTE HEERDE RAADSVERGADERING 11 JUNI 2008 Commissie Samenleving 20 mei 2008 Afdeling: Samenleving/P. Paalman/0578-699564 Portefeuille: J.C. Lieske Agendapunt: 6 Onderwerp: Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening en artikel 4.81 Algemene wet bestuursrecht,

gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening en artikel 4.81 Algemene wet bestuursrecht, Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venray; gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening en artikel 4.81 Algemene wet bestuursrecht, besluit vast te stellen de Beleidsregels

Nadere informatie

Voorstel: De verordening "Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening" vast te stellen

Voorstel: De verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening vast te stellen Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Verordening Persoongebonden budget Wsw RVB08;Q097 Sector/ : SMD,

Nadere informatie

Overwegende dat: bij verordening nadere regels vastgesteld dienen te worden met betrekking tot het verstrekken van Persoonsgebonden budgetten;

Overwegende dat: bij verordening nadere regels vastgesteld dienen te worden met betrekking tot het verstrekken van Persoonsgebonden budgetten; De Raad van de gemeente Dongeradeel Gelet op: - artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; - de beleidsaanbeveling Loonkostensubsidie en Europese regelgeving van het Ministerie van Sociale

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake Verordening persoonsgebonden budget Wet sociale werkvoorziening.

Voorstel van het college inzake Verordening persoonsgebonden budget Wet sociale werkvoorziening. rv 108 Haeghe Groep HGR/2008.4 RIS 154854_080603 Gemeente Den Haag RIS154854_04-JUN-2008 Voorstel van het college inzake Verordening persoonsgebonden budget Wet sociale werkvoorziening. Inleiding Op 1

Nadere informatie

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. PAUW Bedrijven

Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening. PAUW Bedrijven Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wet sociale werkvoorziening PAUW Bedrijven (namens de 9 deelnemende gemeenten: Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Lopik, Maarssen, Nieuwegein,

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Intrekken verordening PGB begeleid werken Wsw

B en W Adviesnota ADVIES. Intrekken verordening PGB begeleid werken Wsw B en W Adviesnota Onderwerp Intrekken verordening PGB begeleid werken Wsw Zaaknummer 367095 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 20 november 2017 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke

Nadere informatie

De Gewijzigde Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet sociale werkvoorziening vast te stellen

De Gewijzigde Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet sociale werkvoorziening vast te stellen Raadsbesluit nr. 20 Betreft: Verordening PGB Wsw De raad van de gemeente Tynaarlo; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders de dato 17 november 2009, met betrekking tot de Verordening

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet Sociale Werkvoorziening

Nota van B&W. Onderwerp Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet Sociale Werkvoorziening Nota van B&W Onderwerp Verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid Werken Wet Sociale Werkvoorziening Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. P. Haker Telefoon 5114039 E-mail: phaker@haarlem.nl SZW/BB

Nadere informatie

VERORDENING BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING

VERORDENING BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING CVDR Officiële uitgave van Hardenberg. Nr. CVDR2568_1 28 februari 2017 VERORDENING BEGELEID WERKEN WET SOCIALE WERKVOORZIENING De raad van de gemeente Hardenberg, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening persoonsgebonden budget Begeleid Werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Assen

Verordening persoonsgebonden budget Begeleid Werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Assen CVDR Officiële uitgave van Assen. Nr. CVDR97078_1 4 april 2017 Verordening persoonsgebonden budget Begeleid Werken Wet sociale werkvoorziening gemeente Assen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening

Nadere informatie

Verordening op de Wet sociale werkvoorziening

Verordening op de Wet sociale werkvoorziening pagina 1 van 7 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp Amsterdam Gemeente Verordening

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening Wachtlij stbeheer sociale werkvoorziening

Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening Wachtlij stbeheer sociale werkvoorziening gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer O8. RZ g Z 8. OOZ Inboeknummer o8bstooyyr Beslisdatum B&W rs april 2008 Dossiernummer 8r6.453 Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - Verordeningen WSW

Betreft : RAADSVOORSTEL - Verordeningen WSW Betreft : RAADSVOORSTEL - Verordeningen WSW Datum voorstel : 15 mei 2008 Raadsvergadering d.d. : 24 juni 2008 Volgnummer : 2008R0037, agendanummer 16 Sector : MZ Portefeuillehouder : H. Hemmes Aan de raad,

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF08.20060 Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Portefeuillehouder: de heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: de heer A.R. v.d. Schoot / mevrouw M. van Dun Telefoonnummer:

Nadere informatie

Onderwerp: Herziene voorstel tot vaststellen van de Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam

Onderwerp: Herziene voorstel tot vaststellen van de Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam Rotterdam, 24 juni 2008. Onderwerp: Herziene voorstel tot vaststellen van de Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam Aan de Gemeenteraad. Op 1 januari 2008 is de herziene Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

03 POST INTERN

03 POST INTERN Reg.nr. II~T-08-00605 Het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal; gelet op artikel 7 ~an de Wet sociale werkvoorziening en artikel 4.81 Algemene wet bestuursrecht vast te stellen de Beleidsregels

Nadere informatie

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw Collegevoorstel Inleiding: Op 24 juni jl. heeft de gemeenteraad de Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gemeente Heusden vastgesteld. In de Verordening

Nadere informatie

De raad van de gemeente Stein, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 mei 2008,

De raad van de gemeente Stein, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 mei 2008, De raad van de gemeente Stein, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 mei 2008, gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening, overwegende dat de raad bij verordening

Nadere informatie

Verordening PGB en subsidie begeleid werken WSD

Verordening PGB en subsidie begeleid werken WSD Verordening PGB en subsidie begeleid werken WSD Het Algemeen bestuur van WSD, Gelezen het voorstel van de dagelijks bestuur d.d. 16 mei 2008; Gelet op artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening, de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Naam Verordening cliëntenparticipatie Wsw (2008) Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw (2008)

Naam Verordening cliëntenparticipatie Wsw (2008) Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw (2008) Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2009 / 057 Naam Verordening cliëntenparticipatie Wsw (2008) Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wsw (2008) Publicatiedatum 29 april 2009 Opmerkingen

Nadere informatie

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW

VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW VERORDENING PERSOONSGEBONDEN BUDGET BEGELEID WERKEN WSW Bij algemene stemmen is in de vergadering van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling LANDER van 17 december 2008 de verordening

Nadere informatie

'ioogeveen jemeester en wethouders

'ioogeveen jemeester en wethouders 'ioogeveen jemeester en wethouders Onderwerp: ^fupbmfeverordeningen in het kader van de wet sociale werkvoorziening (wsw) Voorgesteld besluit: de Raad voorstellen deze drie verordeningen vast te stellen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan)

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan) gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 No. 11858-1 Emmeloord, 31 juli 2012. Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 Voorgenomen besluit De verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijze verordeningen Wet sociale werkvoorziening

Onderwerp : Zienswijze verordeningen Wet sociale werkvoorziening Raadsvergadering : 28 april 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Zienswijze verordeningen Wet sociale werkvoorziening Samenvatting voorstel Een deel van de wijzigingen van de Wsw heeft tot doel om de (kandidaat)

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Samenvatting/Advies Vast te stellen de Wsw-verordeningen Wachtlijstbeheer, Persoons Gebonden Budget en Cliëntenparticipatie Wsw.

AAN DE RAAD. Samenvatting/Advies Vast te stellen de Wsw-verordeningen Wachtlijstbeheer, Persoons Gebonden Budget en Cliëntenparticipatie Wsw. Voorstel tot vaststelling van drie verordeningen voortvloeiend uit de inwerkingtreding van de nieuwe Wet sociale werkvoorziening AGENDAPUNT NO 10. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies Vast te stellen de Wsw-verordeningen

Nadere informatie

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05) Onderwerp:

Nadere informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Naam regeling Verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening Citeertitel Verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening Wettelijke

Nadere informatie

WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT. Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant

WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT. Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur d.d. 28-11-2007, gelet op artikel 2 lid 3 van de

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 18

Gemeente Helden. Agendapunt 18 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot instemming met kadernota Wet sociale werkvoorziening (WSW) "De klant centraal" en de verordeningen Persoongebonden budget Begeleid Werken en Volgorde plaatsingsbeleid WSW.

Nadere informatie

Gewijzigd Voorstel aan de raad

Gewijzigd Voorstel aan de raad Gewijzigd Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 24-06-2008 Agendapunt: Onderwerp: Verordeningen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR26528_1 12 december 2017 Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere Burgemeester en wethouders van Almere; Gelet op het bepaalde in artikel 8 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen.

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 58371 30 juni 2015 Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 De raad van de gemeente Langedijk gelezen het voorstel

Nadere informatie

Beleidsregels scholingsvouchers, inwerkpremies en loonkostensubsidies Werk en Inkomen Lekstroom

Beleidsregels scholingsvouchers, inwerkpremies en loonkostensubsidies Werk en Inkomen Lekstroom CVDR Officiële uitgave van Werk en Inkomen Lekstroom. Nr. CVDR321323_1 2 mei 2017 Beleidsregels scholingsvouchers, inwerkpremies en loonkostensubsidies Werk en Inkomen Lekstroom In deze beleidsregels is

Nadere informatie

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten Op subsidieverlening op grond van deze verordening zijn tevens de bepalingen van de Algemene Subsidieverordening 1998 van toepassing indien en voorzover

Nadere informatie

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 12, 13 december 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente De Wolden, gelet op artikel 18 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Loonwaarde en loonkostensubsidie

Hoofdstuk 2. Loonwaarde en loonkostensubsidie De raad van de gemeente gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de gemeente.. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; Versie: 03-12-2014 De Raad van de gemeente Littenseradiel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 Dienst SoZaWe Nw. Fryslân Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de Verordening loonkostensubsidie

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 gelet op gelet

Nadere informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie. Verordening cliëntenparticipatie WSW Verordening cliëntenparticipatie Wsw 2008

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie. Verordening cliëntenparticipatie WSW Verordening cliëntenparticipatie Wsw 2008 Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Naam regeling Citeertitel Verordening cliëntenparticipatie WSW 2008 Verordening cliëntenparticipatie Wsw 2008 Wettelijke grondslag Wet sociale werkvoorziening,

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering:

Aan: de gemeenteraad Vergadering: Aan: de gemeenteraad Vergadering: 21-02-2011 Onderwerp: raadsvoorstel verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening gemeente Beesel Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL De verordening wachtlijstbeheer

Nadere informatie

\ 3 NOV. E008 Annette Baart

\ 3 NOV. E008 Annette Baart Gemeente fj Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam verordening wachtlijstbeheer

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, gemeente Oosterhout

Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, gemeente Oosterhout Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Het algemeen bestuur van de Meergroep; gelezen het voorstel van de algemeen directeur d.d. 17 juni 2008; gelet op artikel 2, derde lid, en artikel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Regeling werkgeverspremie gemeente Overbetuwe 2005 Burgemeester en wethouders van de Gemeente Overbetuwe; Gelet op artikel 9, vijfde lid en artikel 17 van de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen;

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen; Het algemeen bestuur van de ISD Midden-Langstraat; overwegende dat de ISD bij verordening regels dient op te stellen over de wijze waarop klantenparticipatie met betrekking tot de ketendienstverlening

Nadere informatie

Beleidsregels tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang Gemeente Súdwest-Fryslân

Beleidsregels tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang Gemeente Súdwest-Fryslân Beleidsregels tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang Gemeente Súdwest-Fryslân Artikel 1. Doel van de regeling Deze regeling heeft als doel te voorzien in een tegemoetkoming in de kosten van de eigen

Nadere informatie

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het bestuur: het bestuur van Halte Werk.

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

overwegende dat het college ten behoeve van de personen uit de doelgroep loonkostensubsidie kan verstrekken aan de werkgever van deze doelgroep;

overwegende dat het college ten behoeve van de personen uit de doelgroep loonkostensubsidie kan verstrekken aan de werkgever van deze doelgroep; De raad van de gemeente Elburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op de artikelen 6, tweede lid, 10c en 10d van de Participatiewet; overwegende dat het college

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening 2015

Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; overwegende dat het wenselijk is het beleid omtrent de re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

VOORWAARDEN BEGELEID WERKEN

VOORWAARDEN BEGELEID WERKEN VOORWAARDEN BEGELEID WERKEN Algemeen geldende voorwaarden met betrekking tot de verstrekking van een loonkostensubsidie in het kader van begeleid werken ex artikel 7 van de Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie