Nederland totaal. 13,5 Den Haag 17,5 10,7 Amsterdam 13,3 8,1 Rotterdam 12,3 10,7 Utrecht 14,4 11,0 Bron: De Graaf JP et al Ned.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederland totaal. 13,5 Den Haag 17,5 10,7 Amsterdam 13,3 8,1 Rotterdam 12,3 10,7 Utrecht 14,4 11,0 Bron: De Graaf JP et al Ned."

Transcriptie

1 Fractie VVD Technische vragen Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid Nr. Pagina Vraag Antwoord 1 Pag. 1 Wat zijn de perinatale sterftecijfers van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht? Perinatale sterfte binnen en buiten de krachtwijken van de vier grote steden en Nederland totaal. Periode Welke maatregelen zetten zij in die effectief bijdragen aan het verlagen van het sterftecijfer? Nederland totaal Krachtwijk ( ) Niet-Krachtwijk ( ) 9,3 13,5 Den Haag 17,5 10,7 Amsterdam 13,3 8,1 Rotterdam 12,3 10,7 Utrecht 14,4 11,0 Bron: De Graaf JP et al Ned. Tijdschrift Naar verwachting publiceert de Erasmus MC ( Healthy Pregnancy 4 All ) dit jaar de nieuwe landelijke en regionale perinatale sterftecijfers Daarin worden ook de nieuwe cijfers van de G4 gepresenteerd. In Den Haag zijn de raad en geboorteveld in het voorjaar 2016 geïnformeerd over de nieuwe Haagse cijfers die een significante daling lieten zien t.o.v. de vorige periode. In Rotterdam wordt het programma Stevige start uitgevoerd. Doel is samenhang en afstemming tussen de verschillende beroepsgroepen. Ook zijn de landelijke HP4All-activiteiten en Moeders van Rotterdam hierin opgenomen. In Utrecht wordt het programma Zorg aan (a.s.) ouders en kind uitgevoerd (ZAOK). In Amsterdam zijn er veel verschillende vormen van samenwerking in en voor de geboortezorg. De 1000 dagen aanpak wat als doel heeft de eerste 1000 dagen van een pasgeborene zo gezond mogelijk te maken is onderdeel van het programma gezond gewicht. Het effect is niet bekend.

2 2 Pag. 2 Valt abortus na week 22 van de zwangerschap ook onder de gehanteerde definitie en cijfers? Zo ja, zijn hier specifieke cijfers van beschikbaar? 3 Pag. 2 In de tabel op p. 2 staat dat het Haagse perinatale sterftecijfer ( ) 0,5 verschilt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. In de tekst staat dat het Haagse perinatale sterftecijfer 0,9 verschilt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Hoe kan worden verklaard dat deze cijfers niet met elkaar overeen komen? 4 Pag. 2 Er wordt een onderscheid gemaakt tussen wijken met een hoge en lage sociaal economische status. Welke wijken zijn meegenomen en welke wijk is ingedeeld bij welke categorie? Ja. Deze tellen mee. Binnen de huidige perinatale registratie wordt geen onderscheid gemaakt tussen een zwangerschapsafbreking en een spontane vroeggeboorte. Er zijn dus geen specifieke cijfers van beschikbaar. Het verschil met het landelijk gemiddelde is 0,9 per duizend geboorten. In de tabel is een fout geslopen. Hoge SES-wijken: wijken uit Leidschenveen-Ypenburg, Loosduinen, Scheveningen, Haagse Hout (Benoordenhout), Centrum (Archipelbuurt) en Segbroek (Vruchtenbuurt, Bomen en bloemenbuurt, Vogelwijk). Overgangswijken: wijken uit Haagse Hout (Mariahoeve en Marlot), Bezuidenhout), Centrum (Centrum, Zeeheldenkwartier), Escamp (Leyenburg), Segbroek (Valkenboskwartier, Regentessekwartier) en Scheveningen (Duindorp). Lage SES-wijken: wijken uit Laak, Centrum (Groente- en Fruitmarkt, Stationsbuurt, Schildersbuurt, Transvaalkwartier), Escamp (Moerwijk) Morgenstond, Bouwlust/Vrederust). Voorts de vraag hoe de gepresenteerde cijfers zich verhouden tot het doel op pagina 9 voor : Inzicht krijgen in de verdeling van de perinatale sterfte over de Haagse wijken. Op basis waarvan zijn de in tabel 1 gepresenteerde cijfers gebaseerd? 5 Pag. 2 De sterftecijfers van Creoolse en Hindoestaanse vrouwen is het hoogst. 1 op 43 baby s van In de analyse is gekeken naar groepen wijken op basis van sociaaleconomische factoren. De meest ongunstige uitkomsten worden gezien in de lage SES-wijken. Uit de GGD onderzoeken komen een aantal (medische) risicofactoren naar voren. Bij de Creolen speelt vaker een verhoogde bloeddruk met een grotere kans op een

3 Creoolse vrouwen sterft rondom de geboorte en 1 op de 65 bij Hindoestaanse, terwijl dit landelijk gemiddeld 1 op de 100 is. Hoe kan dit worden verklaard? Voorts, welke maatregelen worden er voor deze specifieke groep vrouwen getroffen? 6 Pag. 5 Hoe vaak wordt prenataal huisbezoek afgelegd en hoe vaak wordt Stevig Ouderschap ingezet in de afgelopen 5 jaren, uitgesplitst naar kalenderjaar? baby met een te laag geboortegewicht. Bij de Hindoestanen is een verhoogd risico op (zwangerschap)diabetes en een baby met een te hoog geboortegewicht. Verloskundigen, kraamverzorgers en gynaecologen besteden extra aandacht aan deze groepen bijvoorbeeld door het vaker oproepen voor controles op bloeddruk en of bloedsuikerspiegel. Daarnaast wordt in de voorlichtingsactiviteiten door JGZ, GGD en voorlichters gezonde zwangerschap gewezen op het belang van vroegtijdig starten van de verloskundige zorg (rond de 10 weken), het vroegtijdig slikken van foliumzuur, het informeren over gezonde leefstijl en de ongunstige gevolgen van overgewicht in de zwangerschap. In de preconceptieconsulten( kinderwensspreekuren) van huisartsen en verloskundigen wordt informatie over erfelijke factoren en gezonde leefstijl verstrekt aanstaande ouders kregen 182 prenatale huisbezoeken, 297 gezinnen starten met Stevig Ouderschap aanstaande ouders kregen 65 prenatale huisbezoeken, 410 gezinnen kregen Stevig Ouderschap aanstaande ouders kregen 103 prenatale huisbezoeken, 494 kinderen en hun ouders kregen Stevig Ouderschap aanstaande ouders kregen 133 prenatale huisbezoeken, 630 gezinnen kregen Stevig Ouderschap aanstaande ouders kregen 120 prenatale huisbezoeken, 724 gezinnen kregen Stevig Ouderschap.

4 7 Pag. 7 Om perinatale sterfte te voorkomen zijn een aantal preventieve maatregelen bedacht. Er is een innovatief pakket aan communicatiemiddelen en informatievoorzieningen gerealiseerd met onder andere: het Negen Maanden spel, een poster over seksuele voorlichting aan jongeren, online module gezond zwanger worden voor laaggeletterden, folder ter voorkoming van zwangerschap diabetes en voorlichtingen. Wat is het bereik van deze middelen? Hoeveel zwangere vrouwen heeft hier gebruik van gemaakt en uit welke wijk zijn deze afkomstig? 8 Pag. 7 Er wordt ingezet op de afname van roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Welke concrete maatregelen worden er getroffen? 9 N.v.t. De vader wordt in het gehele document niet benoemd. Welke rol heeft de vader in het beleid rond een gezonde zwangerschap en het tegengaan van perinatale sterfte? Het directe bereik wordt niet geregistreerd. Het materiaal wordt verspreid onder professionals zodat zij het kunnen gebruiken in informatie en themabijeenkomsten die zij organiseren. De poster over seksuele voorlichting aan jongeren is naar alle VO scholen (50) en jongerenwerkers in Den Haag gestuurd. De voorlichters gezond zwanger gebruiken regelmatig het Negen Maandenspel. De GGD schat in dat dit in 40-50% van de voorlichtingen wordt ingezet. In 2016 zijn met 40 voorlichtingen 356 mensen bereikt. Via Oefenen.nl is de Online module gezond zwanger beschikbaar. De Kring Verloskundigen heeft 5000 folders ter voorkoming van zwangerschapsdiabetes besteld en gebruiken dit bij de begeleiding van hun zwangeren. In het kader van de ontwikkeling zorgpaden is een zorgpad Alcohol, kwetsbare zwangere vrouwen, en roken ontwikkeld. Een zorgpad is voor de beroepsbeoefenaren een richtlijn en sociale kaart met informatie hoe zij een zwangere met bepaalde problematiek kunnen ondersteunen. De voorlichters gezond zwanger informeren doelgroepen over de gevolgen van roken en alcohol op een ongeborene. De JGZ en de afdeling gezondheidsbevordering informeren jongeren over gezonde seksualiteit en zwanger worden op scholen. Verloskundigen wijzen zwangere vrouwen en hun partners op de gevolgen van roken en alcohol. We sluiten aan bij landelijk campagnes zoals rookvrije generatie. De vader verdient een meer prominente rol. In het ontwikkelde educatief materiaal wordt de rol van de vader belicht. De ervaring leert echter dat bij thema bijeenkomsten een enkele man aanwezig is. Dit pakken we verder op.

5 10 N.v.t. Grootouders worden in het gehele document niet benoemd. Welke rol hebben de grootouders in het beleid rond een gezonde zwangerschap en het tegengaan van perinatale sterfte? 11 N.v.t. Welke zorgpartner is of welke zorgpartners zijn betrokken bij specifiek de preconceptiezorg? 12 N.v.t. Hoe worden moeders bereikt die de Nederlandse taal niet machtig zijn? Het is bekend dat vrouwen veel steun ervaren van hun netwerk, ook van grootouders. Bij voorlichtingen wordt de ondersteuning die het netwerk kan bieden benadrukt. Het actief betrekken van grootouders bij bijeenkomsten over gezond zwanger is tot nu toe geen specifiek aandachtspunt. De JGZ bespreekt tijdens hun contacten met ouders de eventuele kinderwens en wijst zo nodig op de mogelijkheid van een preconceptie/ kinderwens consult bij verloskundige of huisarts. Indien nodig is een preconceptieconsult bij de gynaecoloog mogelijk. Als er sprake is van drugs gebruik is hier ook vaak een psychiater bij betrokken. De JGZ verbindt ervaren moeders met moeders die onzeker zijn over hun moederschap. ( Moeders informeren moeders MIM ). Een aantal MIM moeders zijn opgeleid om doelgroepen in de eigen taal voor te lichten. Als voorbeeld noemen we de MIM moeder die op dit moment 12 vrouwen uit Eritrea ondersteunt. Ze gaat mee naar instanties, tolkt voor hen en organiseert bijeenkomsten waarin ze samen met een professional maandelijks voorlichting geeft over gezonde zwangerschap, opgroeien en opvoeden. Fractie PVDA Technische vragen Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid Pag. nr. Vraag Antwoord 1 N.v.t. U constateert dat de prenatale sterfte in Den Haag afneemt en dat de verschillen met de landelijke cijfers afnemen. In welke mate heeft deze daling zich voorgedaan in de periode waarin de Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid liep? De beroepsgroepen, GGD en Jeugdbeleid zijn sinds 2010 met elkaar in gesprek wat in 2012 resulteerde in de start van de gezamenlijke Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid. De daling van de perinatale sterfte is geconstateerd in de periode Dit overlapt elkaar met twee jaar. De daling is echter niet eenduidig toe te rekenen aan de Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid.

6 2 N.v.t. Kunt u op basis van cijfers over de periode een correlatie maken tussen de Haagse inzet (tussen 2012 en 2015) en de daling van de perinatale sterfte in Den Haag? Zo ja, welke maatregelen zijn hierbij het meest succesvol gebleken? 3 N.v.t. Kunt u aangeven hoe de perinatale morbiditeit in Den Haag zich ontwikkeld heeft ten opzichte van de landelijke cijfers? Kunt u dit ook uitsplitsen naar SES-categorie? 4 N.v.t. Bij welk deel van de zorg voor zwangere vrouwen is sprake van een eigen bijdrage/eigen risico? Is dat een belemmering? 5 N.v.t. Onder welke specifieke doelgroepen is de perinatale sterfte en/of de perinatale morbiditeit naast de Creoolse en Hindoestaanse doelgroep bovengemiddeld? Welke oorzaken liggen ten grondslag aan deze hoge scores? Nee, de relatie tussen de inzet en de daling van perinatale sterfte is niet onderzocht. De daling is significant. Aan te nemen is dat het programma succesvol is vanwege het draagvlak en inzet van de betrokken beroepsgroepen. Nee, dit wordt op dit moment nog geanalyseerd door de GGD. Naar verwachting wordt dit gepubliceerd in het september nummer van het epidemiologisch bulletin van de GGD Haaglanden. Gebaseerd op de zorgverzekeringswet betalen alle zwangere vrouwen een eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling en voor de kraamperiode. De eigen bijdrage kan verzekerd worden door een aanvullende verzekering. In het geval dat de vrouw een medische indicatie voor de bevalling heeft, hoeft er geen eigen bijdrage betaald te worden. De eigen bijdrage geldt nog wel voor de kraamzorg. Voor inwoners van Den Haag met een laag inkomen bestaat de collectieve zorgverzekering voor Haagse minima. Het eigen risico is meeverzekerd en de eigen bijdrage voor de kosten van de bevalling en kraamzorg worden grotendeels vergoed. De beroepsgroep geeft aan dat het geen belemmering is. In bijzondere situaties kan de verloskundige of gynaecoloog een medisch kraambed aanvragen (hier gelden sociale indicaties voor). Dan is geen eigen bijdrage nodig. De GGD onderzoeken maken onderscheid tussen Westerse vrouwen, Mediterrane, Hindostaanse, Creoolse en Aziatische vrouwen. Ook is gekeken naar groepen met een lage SES. De groep met een lage SES kent een bovengemiddelde perinatale sterfte. De perinatale sterfte en morbiditeit voor de Mediterrane vrouwen ligt wat hoger, maar als het cijfer gecorrigeerd wordt in relatie tot de achterstand score van een woonwijk ligt het in dezelfde orde van grootte als die voor westerse vrouwen. Ook de perinatale sterfte in de Aziatische bevolking ligt in dezelfde orde van grootte als in de westerse bevolking. 6 N.v.t. Wat ziet u als de belangrijkste voorwaarden om de Eén van de belangrijkste voorwaarde is meer inzet op de sociaal- economische

7 ambitie te kunnen realiseren om de sterftecijfers tussen wijken met een lage SES en de wijken met een hoge SES te reduceren met de helft? 7 N.v.t. In welke talen is de informatie over hulp tijdens zwangerschap beschikbaar? 8 N.v.t. In hoeverre kunnen verloskundigen gebruik maken van een tolk? 9 N.v.t. Is er specifieke informatie beschikbaar voor laaggeletterden? 10 N.v.t. Er komt extra aandacht voor vrouwen met een Hindoestaanse en Creoolse achtergrond en vrouwen met een lagere sociaaleconomische achtergrond. Er worden veel maatregelen en overlegvormen in de aanpak genoemd. Om een beeld te hebben hoe de aanpak er concreet uit zal zien, de volgende vraag. Stel, een vrouw is zwanger. Hoeveel concrete contactmomenten zijn er gewoonlijk met een verloskundige, gynaecoloog, CJG etc.? Hoeveel extra is dit met een vrouw uit een van de bovengenoemde doelgroepen? gezondheidsverschillen. Het vraagt meer doelgerichte en samenhangende activiteiten geïnitieerd door wijkbewoners, partners in de wijk en beroepsgroepen. De ehealth tool voor vrouwen met een kinderwens geeft informatie en screent de gezondheid en leefstijl van deze vrouwen in 5 talen (Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Chinees Mandarijn). ( Haagse verloskunde praktijken vertalen zelf de folders die in de HAPG zijn ontwikkeld. De GGD bevordert vertalingen van de vragenlijsten voor het preconceptieconsult, wat ook online afgenomen kan worden. Verloskundigen kunnen zelf een tolk inschakelen. De kosten zijn voor de verloskundige of de cliënt zelf. Voor kwetsbare groepen in de samenleving: slachtoffers van mensenhandel, asielzoekers in opvangcentra en vrouwen in de maatschappelijke opvang is een landelijke regeling van toepassing. Ja, al het Haagse en landelijk ontwikkelde materiaal is gemaakt voor laaggeletterden. In de richtlijn Basis Prenatale Zorg van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie is een minimaal aantal controles van 6 a 7 vastgesteld. Gebaseerd op hun professionele inschatting kan er van de richtlijn afgeweken worden en zorg op maat worden geboden. Gemiddeld bieden verloskundigen in Nederland 13 consulten aan (bron KNOV- standaard 2008). Een zwangere kan gebruik maken van de zwangerschap cursussen van het CJG. Als een verloskundige of gynaecoloog daar aanleiding voor ziet wordt een prenataal huisbezoek afgelegd door een jeugdverpleegkundige van het CJG. In het huisbezoek wordt samen met de aanstaande moeder gekeken en zo nodig hulp georganiseerd wat er nodig is voor een goede start.

8 11 Pag. 1 Kunt u nader aangeven wat wordt beoogd met het continu ontwikkelen van zorgpaden? Wat zijn hiervan de concrete resultaten? 12 Pag. 2 In de tabel staat dat verschil met landelijk 0,5 is en in de tekst alinea 3 staat dat het verschil met landelijk 0,9 is. Wat is juist? 13 Pag. 3 Sociale verloskunde door o.a. aandacht voor de sociaal economische verschillen in een wijk: wat wordt verstaan onder sociale verloskunde? 14 Pag. 3 Extra aandacht voor risicogroepen als Hindoestaanse vrouwen: wat houdt dit in? welke specifieke problemen bestaan er binnen deze doelgroep? 15 Pag. 4 Er worden verschillende gremia onderscheiden waarbinnen de afstemming plaatsvindt tussen de verschillende partijen in en rond de geboortezorg. Hierover een aantal vragen. Welke doelstellingen en resultaten heeft de stuurgroep Perinatale Gezondheid zich gesteld en op welke wijze wordt de raad geïnformeerd over de resultaten? 16 Pag. 4 Zit de gemeente zelf ook aan tafel bij dit overleg dat twee a drie keer per jaar plaatsvindt? Een zorgpad is voor de beroepsbeoefenaren een richtlijn en sociale kaart met informatie hoe zij een zwangere met bepaalde problematiek kunnen ondersteunen. Zorgpaden worden jaarlijks geëvalueerd, gereviseerd en geactualiseerd, rekening houdend met de maatschappelijk ontwikkelingen. Ze zijn online geborgd en vindbaar voor alle betrokken zorgprofessionals. Recent zijn er nog twee zorgpaden bij de al zeven bestaande bijgekomen, gaande over alcohol en kwetsbare zwangeren, en ook is het zorgpad vluchtelingen ontwikkeld en in gebruik genomen. ( Er is een werkgroep Borging Zorgpaden die onder het District Verloskundig Platform valt, die hierop toeziet. Het verschil met het landelijk gemiddelde is 0,9 per duizend geboorten. In de tabel is een fout geslopen. Binnen de sociale verloskunde worden zowel de medische, niet-medische als sociale risicostatus in kaart gebracht en werken geboortezorg, gemeenten, preventieve gezondheidszorg en sociaal domein samen. Bij de Hindoestanen is er een verhoogd risico op (zwangerschap)diabetes en daardoor een baby met een te hoog geboortegewicht. De beroepsgroepen informeren de zwangeren over hun kwetsbare constitutie, en waar ze zelf op kunnen letten. Tevens zijn ze extra alert en kunnen meer controles aanbieden. De doelstelling is de ambitie een goede geboorte en gezonde start te verwezenlijken voor alle kinderen die jaarlijks in Den Haag geboren worden. Deze staan beschreven in het plan van aanpak HAPG. Naast de jaarlijkse rapportage jeugd wordt de raad vierjaarlijks via de gezondheidsmonitor geïnformeerd. Ja, de voorzitter van het platform is de directeur GGD Haaglanden en naast medewerkers van GGD en CJG is ook jeugdbeleid betrokken.

9 17 Pag. 4 De verloskundigen overleggen zijn gekoppeld aan de beide grote ziekenhuizen in Den Haag. Vindt er ook onderlinge afstemming plaats? 18 Pag. 4 Kunt u inzicht geven in de resultaten van de perinatale audits de afgelopen jaren? Hoe ontwikkelt de kwaliteit van de geboortezorg zich? Wat zijn de uitdagingen? Ja, de afstemming en tevens samenwerking tussen deze twee VSV s (verloskundige overleggen) vindt plaats in de verloskundige kring, in het Districts Verloskundig platform en het platform Haagse Aanpak perinatale gezondheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in de periode onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de perinatale zorg. De inspectie signaleerde verbeteringen maar daarnaast onvoldoende aandacht voor preventie van risico s, voortijdige signalering en evaluatie van de verleende zorg. Belangrijkste uitdaging is het aanpakken van roken en de ontwikkeling van een digitaal patiënten dossier. Er ontstaat in de geboortezorg steeds meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van roken. In Den Haag komen uit de audits volgende aandachtspunten naar voren: - Roken tijdens de zwangerschap is een lastig punt om aan te pakken bij zwangeren. - Zwangeren nemen geen contact op bij het minder voelen van leven - Late zorgstart. 19 Pag. 4 Welke doelstellingen hebben de gezamenlijke ketenpartners in de eerstelijns kindzorg om de perinatale sterfte en morbiditeit te laten dalen? 20 Pag. 5 Kunt u toelichten welke acties zijn ingezet om recht te doen aan de doelstelling: Sociale zorgpaden zijn ontwikkeld om de beroepsgroepen geboortezorg te ondersteunen bij de toeleiding van kwetsbare zwangere vrouwen naar passende hulp? 21 Pag. 5 De ambitie is om kwetsbare doelgroepen beter in beeld te brengen. Welke concrete acties worden hier toe ondernomen? Hoe wordt het bereik gemeten? Alle partijen in de geboortezorg, ook die van de eerstelijnskindzorg hebben zich geschaard achter de doelstellingen van het plan van aanpak HAPG. Zie antwoord bij vraag 11. De volgende acties zijn/worden ondernomen: -In 2016 zijn samenwerkingsafspraken ondertekend om risico/ kwetsbare zwangeren zo nodig warm over te dragen naar het CJG/ JGZ. Hiervoor is een overdrachtsformulierontwikkeld(ingevuld door Kraamzorg en Verloskundige) -De mate waarin de ontwikkelde risico screeningsinstrumenten en zorgpaden worden gebruikt wordt geëvalueerd. - De inzet en bereik van voorlichters gezond zwanger wordt gemonitord.

10 22 Pag. 5 Het realiseren van een doorgaande zorglijn die out-reachend en sluitend van karakter is zodat in elk geval eind 2018 het merendeel van de kwetsbare zwangeren in beeld zijn, bereikt worden, zo nodig verwezen dan wel bereikt : wat is de invulling van out-reachend? Welke acties worden in algemeen genomen om alle vrouwen vroeg in de zwangerschap bij verloskundige te laten komen? 23 Pag. 5 Bij de toeleiding naar hulpverlening wordt uitgegaan van de eigen kracht van de vrouw en haar netwerk. Wat wordt ondernomen als dit netwerk niet sterk genoeg is of risicofactoren in zich draagt voor de kans op een gezonde toekomst van het kind (in aantocht)? 24 Pag. 5 Wat gaat er tot op heden niet goed in de doorverwijzing en overdracht tussen partners van kwetsbare zwangere vrouwen en gezinnen? Waar komt de nadruk op te liggen de komende jaren bij het verbeteren van de samenwerking? Er zijn verschillende outreachende activiteiten: -De GGD en CJG geven op scholen jongeren voorlichting over gezonde seksualiteit maar ook gezond zwanger worden. -De voorlichters gezond zwanger geven voorlichting tijdens door hen georganiseerde themabijeenkomsten -Op verzoek van verloskundigen biedt de JGZ prenatale huisbezoeken aan. -In 2016 is er op 4 CJG s een project geweest over interconceptie spreekuren bij huisartsen en verloskundige praktijken. Daarmee is actief informatie gegeven aan aanstaande ouders tijdens het 4 en 6 maanden consult over een goede voorbereiding op een volgende zwangerschap en werden ze gewezen op deze spreekuren. -In het algemeen informeren huisartsen zwangere vrouwen om vroegtijdig naar een verloskundige te gaan. De verloskundige zal op basis van een risicoanalyse met de zwangere een zorgpad opstarten. Bijvoorbeeld voor een tienermoeder zonder netwerk wordt het zorgpad tienermoeder opgestart. Landelijk mist de geboorteketen een Elektronisch patiëntendossier waarmee de geboorteketen een slag kan maken in de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor een zwangere. In Den Haag zijn veel kleine kraamzorgbureaus die niet zijn aangesloten bij de Kraamschakel. Daarnaast zijn er veel wisselingen waardoor samenwerkingsafspraken niet bij iedereen goed geborgd is. Ook maakt niet iedereen gebruik van het risicoscreeningsformulier of van de zorgpaden. De nadruk komt dan ook te liggen bij het verbeteren gebruik van het risicoscreeningsformulier en zorgpaden.

11 25 Pag. 6 Kunt u de nogal algemeen geformuleerde prioriteiten over het versterken van de geboortezorg nader uitwerken? 26 Pag. 6 Wat is nu het bereik van Centering Pregnancy? In hoeverre worden kwetsbare doelgroepen hierbij nu bereikt? Wat is de ambitie de komende jaren? 27 Pag. 6 De zorg bij risicodoelgroepen wordt versterkt door Stedelijke werkafspraken en sociale zorgpaden te actualiseren en te borgen in de verloskundige werkprotocollen. Wat moet hiervan het effect zijn? 28 Pag. 6 Wat wordt verwacht van het uitdiepen en analyseren van de gegevens van perinatale gezondheid (perined)? Wordt de raad hierover bijvoorbeeld via de gezondheidsmonitor geïnformeerd? 29 Pag. 7 Bent u tevreden over de huidige betrokkenheid van de zorgverzekeraars bij de geboortezorg? Welke concrete bijdrage leveren zij? Geeft deze aanleiding om in toekomstige convenanten hier een schepje boven op te doen? 30 Pag. 7 Wordt bij de preventieve activiteiten ook nadrukkelijk gebruik gemaakt van Binnen het Districts Verloskundig Platform en HAPG worden werkafspraken gemaakt. Prioriteit zal liggen bij de Preconceptie zorg/ kinderwensspreekuren en de ontwikkeling van sociale zorgpaden. Daarnaast heeft het vergroten van de bekendheid van Centering Pregnancy ( CP) prioriteit, vooral ten behoeve van de lage SES doelgroep. Het bereik en effect van Centering Pregnancy is momenteel nog minimaal. Deze groepsgerichte zorg door verloskundigen, waarbij de zwangere vrouwen ook zelf invulling geven aan het programma wordt zeer gewaardeerd door de zwangere vrouwen in de hoge SES wijken. Terwijl de groep die er het meest bij gebaat is ( nog) geen belangstelling voor deze vorm van verloskundige zorg heeft. De komende jaren willen we bereiken dat ook de lage SES groepen er meer gebruik van gaan maken. Het effect moet zijn dat er een betere doorverwijzing naar lokale ondersteuning en zorg in de stad is. Het gaat om protocollen en werkafspraken die op elkaar aansluiten zodat zorgverleners elkaar beter vinden. De analyses van Perined gegevens geven vooral zorginhoudelijke informatie over bijvoorbeeld hoeveel % van de vrouwen rookte, aantal vroeggeboortes in relatie tot woonplaats, late zorgstart en welke etnische groepen meer risico s hebben. De raad wordt geïnformeerd via de (vierjaarlijks) gezondheidsmonitor. Vanwege de beschikbaarheid van data en omdat het om kleine aantallen gaat zal het volgende onderzoek naar de perinatale sterfte de periode omvatten wat betekent dat in 2021 nieuwe cijfers gepresenteerd kunnen worden. De zorgverzekeraars hebben op dit moment geen rol in de Haagse aanpak. In de toekomst zien we graag een bijdrage vanuit de zorgverzekeraars om de kinderwensspreekuren en Centering Pregnancy te stimuleren. Ja, de voorlichters gezond zwanger maken gebruik van hun eigen netwerk om hierover voorlichting te geven aan doelgroepen.

12 vertrouwenspersonen in gemeenschappen waar het gesprek over anticonceptie, een gezonde zwangerschap, etc. om wat voor reden dan ook moeilijker is? 31 Pag. 7 Hoe vaak wordt er tot nu toe gebruik gemaakt van de kinderwensspreekuren? Zijn deze alleen kosteloos toegankelijk voor mensen die gebruik maken van de Haagse collectieve zorgverzekering? Zo ja, heeft u het idee dat u hiermee de genoemde doelgroepen voldoende toegang heeft tot deze spreekuren (aangezien niet alle Hagenaars met een laag inkomen verzekerd zijn via de collectieve zorgverzekering, zeker de jongere doelgroep die verder nog geen of weinig gezondheidsproblemen ondervindt)? 32 Pag. 8 Aansluiten bij (zelf)organisaties voor doelgroepgerichte voorlichting waaronder laaggeletterden: waarom wordt hier de Creoolse doelgroep niet genoemd? Welke aanpak geldt er specifiek voor vluchtelingen? 33 Pag. 8 Wat gaat u concreet doen om de doelstelling: Toename preconceptie- en interconceptie zorg voor alle zwangere vrouwen en hun partners in Den Haag waarbij aandacht voor erfelijkheid, leefstijl, foliumzuur gebruik, netwerk opbouwen en vroegsignalering te behalen? 34 Pag. 8 Bent u bereid om de ambitie te komen tot meer beweging en gezond eten tijdens de zwangerschap verder te verhogen dan in dit plan aangekondigd (gezonde kooklessen en bewegen in buurthuizen)? Er wordt nog beperkt gebruik van gemaakt. Het is gratis voor vrouwen die gebruik maken van de collectieve zorgverzekering voor Haagse minima. Daarnaast vergoeden sommige zorgverzekeraars preconceptieconsulten/ kinderwens spreekuren vanuit de aanvullende verzekering. Er zijn geen signalen dat mensen daarom geen gebruik maken van een kinderwensspreekuur doordat het niet vergoed wordt. Hoewel niet genoemd is de Creoolse doelgroep uiteraard ook onderdeel hiervan. Voor vluchtelingen is recent een zorgpad ontwikkeld, zodat de betrokken beroepsgroepen weten hoe de zorg rond statushouders geregeld is en waar ze met vragen terecht kunnen Zie de beantwoording vraag 22 Het geringe gebruik van preconceptiezorg is een landelijk fenomeen. HAPG sluit aan bij landelijke initiatieven die in 2017 vanuit het College Perinatale Zorg ( CPZ) van start gaan. Vanuit het Haagse platform is een deelnemer verbonden aan Commissie Preventie van het CPZ. De ambitie van het college gaat verder dan gezonde kooklessen en bewegen in buurthuizen. Het gaat ook om gerichte en vraaggericht inzet van het bestaand preventief aanbod en innovatie. Zo werken we samen met één van de partners aan een innovatief onderzoeksvoorstel naar de relatie tijdige en consequente zorg, goede voeding, vaginale infecties en gezonde geboorte.

13 35 Pag. 9 Wanneer worden de resultaten verwacht van de verdiepende analyse van de Perined gegevens? We verwachten in september een presentatie van de resultaten. De gegevens over de late zorgstart volgen later. De GGD is nu in gesprek met een verloskundig die dit onderwerp op landelijk niveau onderzoekt. Onderzocht wordt of een analyse op Haagse gegevens mogelijk is.

Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid Plan van Aanpak

Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid Plan van Aanpak Haagse Aanpak Perinatale Gezondheid Plan van Aanpak 2017-2018 Achtergrond In 2008 werd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel gepubliceerd over perinatale uitkomsten in de vier grote

Nadere informatie

Healthy Pregnancy 4 All vroege start, lang profijt. Adja Waelput. 8 juni 2015, UMCG

Healthy Pregnancy 4 All vroege start, lang profijt. Adja Waelput. 8 juni 2015, UMCG Healthy Pregnancy 4 All vroege start, lang profijt Adja Waelput 8 juni 2015, UMCG Gezond ouder worden gebeurt in de baarmoeder en die verschillen zijn er al vanaf de geboorte Perinatale sterfte 2000-2008

Nadere informatie

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind!

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen verder, samen beter! Iedere vrouw heeft recht op professionele geboortezorg die haar en haar gezin in het proces van kinderwens, zwangerschap,

Nadere informatie

Handreiking. Prenatale voorlichting, een nieuwe activiteit in opdracht van de gemeente

Handreiking. Prenatale voorlichting, een nieuwe activiteit in opdracht van de gemeente Handreiking Prenatale voorlichting, een nieuwe activiteit in opdracht van de gemeente Prenatale voorlichting, een nieuwe activiteit in opdracht van de gemeente Gemeenten hebben de opdracht een Centrum

Nadere informatie

Kansrijke Start : samenwerken!

Kansrijke Start : samenwerken! Kansrijke Start : samenwerken! Wat doet de JGZ? Januari 2019 Lianne Verstraten, GGD Gelderland Midden Doel: Meer kinderen een kansrijke start geven Subdoelen: Meer kwetsbare ouders goed voorbereid met

Nadere informatie

Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd

Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd Voor dit bericht geldt een embargo tot maandag 26 november 2018, 09.05 uur Utrecht, 26-11-2018 EURO-PERISTAT 2018 over cijfers uit 2015 Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd

Nadere informatie

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam )( )( )( GGD Amsterdam Datum: Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 2 Werkwijze prenataal huisbezoek 4 3 Domeinen en voorbeeldvragen: handvatten voor het

Nadere informatie

Het belang van de PIL Eric A.P. Steegers Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC, Rotterdam

Het belang van de PIL Eric A.P. Steegers Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC, Rotterdam Het belang van de PIL Eric A.P. Steegers Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC, Rotterdam 25 januari 2019 Het belang van preconceptiezorg Eric A.P. Steegers Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC, Rotterdam

Nadere informatie

Waarom een zorgpad voor zwangeren met sociale risicofactoren:

Waarom een zorgpad voor zwangeren met sociale risicofactoren: Inleiding Zorgpad In Hoogeveen hebben wij een relatief hoog percentage achterstandsgebieden, vergelijkbaar met Rotterdam (60%). Het verschil met Rotterdam is dat het in Hoogeveen gaat om een autochtone

Nadere informatie

Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Bij een goede start hoort een goed begin: Doorbreken van het generatie op generatie effect

Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Bij een goede start hoort een goed begin: Doorbreken van het generatie op generatie effect De route naar gezonde zwangerschap, lage perinatale sterfte en gezonde kinderen in Zuid West Drenthe Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Het project in één oogopslag...

Nadere informatie

Plannen geboortezorg. Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg. Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie

Plannen geboortezorg. Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg. Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie Plannen geboortezorg Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie Inhoud 1.Regeerakkoord 2.Visie VWS 3.Plannen geboortezorg 4.Zwangere centraal

Nadere informatie

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Uitwerking cruciale elementen Zorgstandaard Fase Wat Wanneer Fase 0 Face 0 Plan van aanpak 1-7-2017 HD Fase 0 Gezamenlijke besluitvorming, bejegening

Nadere informatie

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken.

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken. 4.1. Aanbod voor aanstaande ouders Onze producten gericht op de prenatale periode bieden aanstaande ouders begeleiding en ondersteuning die start tijdens de zwangerschap. Het is ter voorbereiding op de

Nadere informatie

Pre- en perinatale voorlichting en zorg

Pre- en perinatale voorlichting en zorg Pre- en perinatale voorlichting en zorg Werkplan 2015 Hollands Midden Werkplan voor gemeenten in de regio Hollands Midden GGD Hollands Midden Sector Publieke Zorg voor Jeugd Ellen Middelkoop en Annemieke

Nadere informatie

Waarom een zorgpad voor zwangeren met sociale risicofactoren:

Waarom een zorgpad voor zwangeren met sociale risicofactoren: Inleiding Zorgpad (herzien oktober 2017) In Hoogeveen hebben wij een relatief hoog percentage achterstandsgebieden, vergelijkbaar met Rotterdam (60%). Het verschil met Rotterdam is dat het in Hoogeveen

Nadere informatie

Epidemiologisch Bulletin

Epidemiologisch Bulletin Epidemiologisch Bulletin jaargang 52 tijdschrift voor volksgezondheid en onderzoek in regio haaglanden 2 2017 volksgezondheid E-health vaardigheden en gezondheidsverschillen p. 15 LUMC-campus Den Haag

Nadere informatie

Nr Fractie Programmab egroting, Productenra ming of raadsvoorstel 16 Groep Okcuogl u. a nr. KIJO. Programma

Nr Fractie Programmab egroting, Productenra ming of raadsvoorstel 16 Groep Okcuogl u. a nr. KIJO. Programma Nr Fractie b 16 Groep Okcuogl u re 9. Jeugd 91 : Hoe hoog was de perinatale sterfte in 2014? Is het ook bekend wat de oorzaken zijn van perinatale sterfte? Hebben de projecten zoals HealthyPregnancy 4

Nadere informatie

Samen aan de start voor een beter Nederland

Samen aan de start voor een beter Nederland Integrale Geboortezorg en Preventie Samen aan de start voor een beter Nederland Preventieagenda voor de Geboortezorg 2018-2022 November 2017 Voorwoord Preventieagenda voor de Geboortezorg Samen aan de

Nadere informatie

De zwangere centraal. Naar multidisciplinaire samenwerking rondom geboortezorg in de Regio Rivierenland

De zwangere centraal. Naar multidisciplinaire samenwerking rondom geboortezorg in de Regio Rivierenland De zwangere centraal Naar multidisciplinaire samenwerking rondom geboortezorg in de Regio Rivierenland Rivierenland 2300 zwangeren per jaar 7 verloskundige praktijken - kring de Betuwe VSV Rivierenland

Nadere informatie

EG J. IIINO innovation. for life TNO WERKT AAN GEZOND EN VEILIG OPGROEIEN

EG J. IIINO innovation. for life TNO WERKT AAN GEZOND EN VEILIG OPGROEIEN TNO WERKT AAN GEZOND EN VEILIG OPGROEIEN 1 B EG J IIINO innovation for life - TNO WERKT AAN GEZOND EN VEILIG OPGROEIEN = ook TNO WERKT AAN GEZOND EN VEILIG OPGROEIEN PRECONCEPTIE o o Kinderwensspreekuur

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 2 oktober 2017 Volgnummer Registratienummer Bij17-530 Onderwerp Investeer

Nadere informatie

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 0018 00 EA Den Haag Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 008 Hierbij

Nadere informatie

Grootstedelijke perinatale gezondheid Aanvalsplan Perinatale Sterfte Rotterdam

Grootstedelijke perinatale gezondheid Aanvalsplan Perinatale Sterfte Rotterdam Grootstedelijke perinatale gezondheid Aanvalsplan Perinatale Sterfte Rotterdam Eric A.P. Steegers, Verloskunde en Prenatale Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam Rotterdam circa 9000 zwangeren per jaar 5000

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2014 Betreft beantwoording Kamervragen

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2014 Betreft beantwoording Kamervragen > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Sociale Zorgpaden voor Kwetsbare Zwangeren

Sociale Zorgpaden voor Kwetsbare Zwangeren Inleiding Psychosociale problemen, verstandelijke beperking, jong moederschap, stress van de verblijfstatus, het ontbreken van een zorgverzekering, middelengebruik etc. etc. Het zijn problemen die regelmatig

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl CZ-EKZ

Nadere informatie

Richtlijn Kindermishandeling (2016)

Richtlijn Kindermishandeling (2016) Richtlijn Kindermishandeling (2016) Onderbouwing De informatie en aanbevelingen in dit thema zijn gebaseerd op het Standpunt Bereik van de Jeugdgezondheidszorg van het RIVM (Dunnink, 2010), aangevuld met

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Factsheet Zwangerschap en Geboorte 2016 gegevens onder embargo tot donderdag 25 januari, 08.00u

Factsheet Zwangerschap en Geboorte 2016 gegevens onder embargo tot donderdag 25 januari, 08.00u Factsheet Zwangerschap en Geboorte 2016 gegevens onder embargo tot donderdag 25 januari, 08.00u Een globaal overzicht uit de perinatale registratie In Nederland worden gegevens over de perinatale zorg

Nadere informatie

geconstateerde prijsstijging in Nederland en Haaglanden ligt daarmee boven het inflatiecijfer.

geconstateerde prijsstijging in Nederland en Haaglanden ligt daarmee boven het inflatiecijfer. Ontwikkeling Koopmarkt Den Haag en Haaglanden, 2 e helft en het jaar Halfjaarbericht koopmarkt nr. 16, april 2007 Inleiding In dit bericht wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van de koopmarkt

Nadere informatie

Over de grenzen van de eigen praktijk 1 Hoe geeft de verloskundige cliëntgericht werken vorm met de hele keten?

Over de grenzen van de eigen praktijk 1 Hoe geeft de verloskundige cliëntgericht werken vorm met de hele keten? Over de grenzen van de eigen praktijk 1 Hoe geeft de verloskundige cliëntgericht werken vorm met de hele keten? De Inspectie voor de Gezondheidszorg spreekt in haar recente rapport (juni 2014) 2 haar waardering

Nadere informatie

Preconceptie voorlichting

Preconceptie voorlichting Preconceptie voorlichting De voorgeschiedenis Dr. Anneke Meuwese-Jongejeugd, Projectleider RIVM-CvB 1 Workshop preconceptievoorlichting 1. Voorgeschiedenis Anneke Meuwese-Jongejeugd (RIVM-CvB) 2. Kernboodschappen

Nadere informatie

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015 Wettelijk kader Gewijzigde Wet Publieke Gezondheid (januari 2012) Wijzigingen betreffen drie thema s, te weten: 1. Betere voorbereiding op infectieziektecrisis 2.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015

Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015 Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015 Geboortezorg Consortium Midden-Nederland Auteur: Lianne Zondag, MSc Datum: 21.3.2016 1 Samenvatting Achtergrond Een van de doelstellingen van het GCMN is om de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG - CONCLUSIES Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over concentratie van verloskundige zorg (2012Z01806).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over concentratie van verloskundige zorg (2012Z01806). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Aya Crébas Programma - Voorstellen, ZBK gezamenlijk project - Optimale preventie begint voor de geboorte - Geboortecultuur en nieuwe Nederlanders

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ 1 18 maart 2014 1 Utrechts model Zorg voor Jeugd Een sterke samenleving: Gewoon Opvoeden Steun waar nodig: Een basiszorg voor jeugd met als spil de buurtteams

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal Jeugdgezondheidszorg interventies Pre- en postnataal Prenatale zorg; hoe is dat geregeld!? Het is belangrijk om de zwangere goed voor te bereiden op de bevalling en de komst van een baby. Soms zijn bij

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale.

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale. Time task matrix zorgproces SSRI gebruik in de zwangerschap Versie 10 maart 2015 Alles in rood is specifiek voor gebruik SSRI, alles in zwart is gebruikelijke zorg voor iedere zwangere (voor de meest recente

Nadere informatie

Werkplan 2013. Werkgroep Ketenpartners 1 e lijns Kindzorg. Werkgroep:

Werkplan 2013. Werkgroep Ketenpartners 1 e lijns Kindzorg. Werkgroep: Werkplan 2013 Werkgroep Ketenpartners 1 e lijns Kindzorg Werkgroep: Kring Verloskundigen Den Haag Karen Bost, praktijk Femme Carola Keijsper, praktijk Anno Myriam van de Pas, praktijk OTIS Kraamschakel

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

Healthy Pregnancy 4-All 2 Kraamzorg onderzoek

Healthy Pregnancy 4-All 2 Kraamzorg onderzoek Healthy Pregnancy 4-All 2 Kraamzorg onderzoek Dag van de kraamzorg 08-09-2015 drs. J Lagendijk, arts-onderzoeker Inhoud Sociale geneeskunde Het onderzoek Healthy Pregnancy 4 All 1 & 2 Het kraamzorg project

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care Nieuw bestuurslid: Merith Cohen de Lara Sinds september 2017 ben ik begonnen als bestuurslid bij het LKPZ en onlangs als een afvaardiging hiervan toegetreden tot het bestuur van Mind 2 Care. Als zelfstandig

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Gezonde start. Elk kind heeft recht op zo gezond mogelijke ouders. Prof. Dr. S.Pauline Verloove-Vanhorick Preventieve gezondheidszorg voor kinderen

Gezonde start. Elk kind heeft recht op zo gezond mogelijke ouders. Prof. Dr. S.Pauline Verloove-Vanhorick Preventieve gezondheidszorg voor kinderen Gezonde start Elk kind heeft recht op zo gezond mogelijke ouders Prof. Dr. S.Pauline Verloove-Vanhorick Preventieve gezondheidszorg voor kinderen Amersfoort, 20 november 2014 De trap des levens Anonymus,

Nadere informatie

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Naam regio/vsv: (onafhankelijk) Voorzitter van regio/vsv: (indien aanwezig) Leden van bestuur regio/vsv: Contactgegevens ((e-mail)adres en

Nadere informatie

Prenatale Preventie. Best practices in de jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Prenatale Preventie. Best practices in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) Prenatale Preventie Best practices in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) Inzet van prenatale preventie door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Preventie is de essentie van de JGZ en heeft zowel interventies worden

Nadere informatie

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Gezond Inburgeren Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Programma 1. Kennismaking 2. De gezondheid van vluchtelingen 3. Wat is je rol? 4. Module gezond inburgeren 1. Kennismaking Vraag: Wie ben je, wat

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De organisatie van de geboortezorg in Nederland is gebaseerd op het principe dat zwangerschap, bevalling en kraambed fysiologische processen zijn. Het verschil met veel andere landen is de

Nadere informatie

Het belang van het eerstelijns preconceptieconsult voor (aanstaande) ouders en kind

Het belang van het eerstelijns preconceptieconsult voor (aanstaande) ouders en kind Het belang van het eerstelijns preconceptieconsult voor (aanstaande) ouders en kind Leo P ten Kate emeritus hoogleraar klinische genetica VUmc, Amsterdam Risico om hier te komen Per jaar 290.000 verkeersslachtoffers

Nadere informatie

Evaluatie van het Negen Maanden spel. Een laagdrempelig voorlichtingsmiddel ter bevordering van de perinatale gezondheid in Den Haag en Rotterdam

Evaluatie van het Negen Maanden spel. Een laagdrempelig voorlichtingsmiddel ter bevordering van de perinatale gezondheid in Den Haag en Rotterdam Evaluatie van het Negen Maanden spel Een laagdrempelig voorlichtingsmiddel ter bevordering van de perinatale gezondheid in Den Haag en Rotterdam [Titel] 1 Januari 2015 Evaluatie van het Negen Maanden Spel

Nadere informatie

Handreiking. Casemanagement 1

Handreiking. Casemanagement 1 Handreiking Casemanagement 1 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Juli 2013 1 In deze handreiking wordt de term casemanagement gebruikt. In plaats van casemanager kan ook de term Eerst

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Maasdriel. Blz. 3. Het effect van de

Nadere informatie

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts.

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts. 4.4. Aanbod jongeren Dit aanbod is gericht op jongeren op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot 23 jaar. De doelgroep van het eerste product, Advisering leerplichtontheffing,

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

Als het rommelt in de roze wolk. Marieke Bink-Buis verloskundige

Als het rommelt in de roze wolk. Marieke Bink-Buis verloskundige Als het rommelt in de roze wolk Marieke Bink-Buis verloskundige Inhoud presentatie Voorstellen Toename problematiek Belang van opsporen kwetsbare zwangeren Bedreiging zwangerschap Kwetsbaarheid herkennen

Nadere informatie

Implementatie van de VMIS in de verloskundigenpraktijk

Implementatie van de VMIS in de verloskundigenpraktijk Implementatie van de VMIS in de verloskundigenpraktijk van 1994 tot nu Martijntje Bakker Waarom? Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk Lager geboortegewicht Groeiachterstand Verhoogd risico op een

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Vroeg en/of small voor gestational age (SGA) geboren kinderen

Richtlijn JGZ-richtlijn Vroeg en/of small voor gestational age (SGA) geboren kinderen Richtlijn JGZ-richtlijn Vroeg en/of small voor gestational age (SGA) geboren kinderen Inleiding Aanleiding In Nederland werden in 2008 in totaal 13.649 kinderen (7,7% van alle pasgeborenen) te vroeg (zwangerschapsduur

Nadere informatie

Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld

Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld VoorZorg doorbreekt de cirkel Onderzoeksprogramma Hoe effectief zijn we in het beschermen

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg in de praktijk

Integrale Geboortezorg in de praktijk Integrale Geboortezorg in de praktijk Stichting GeboorteKeten Johan Goudswaard 15 oktober 2015 Relatief hoge perinatale sterfte in Nederland Samen verantwoordelijk Waarom doen we aan integrale geboortezorg?

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen.

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen. POP polikliniek voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap U heeft een afspraak op de POP-poli. Dit betekent Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). In de POP polikliniek

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Geboortezorg bij verschillende culturen

Geboortezorg bij verschillende culturen Geboortezorg bij verschillende culturen Symposium SPSZN, maandag 12 november 2018 Drs. I.A. Peters, promovenda Erasmus MC & coördinerend stafadviseur SPSZN Belangen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

VoorZorg. Kindermishandeling, voorkomen is beter dan genezen

VoorZorg. Kindermishandeling, voorkomen is beter dan genezen VoorZorg Kindermishandeling, voorkomen is beter dan genezen Wat is VoorZorg? https://youtu.be/7pkbqmhvzk0 VoorZorg doelgroep: jonge aanstaande moeders van een eerste kind met een laag inkomen, weinig opleiding

Nadere informatie

Bekendmaken Website en Toolkit. Borgen preconceptievoorlichting

Bekendmaken Website en Toolkit. Borgen preconceptievoorlichting Bekendmaken Website en Toolkit Borgen preconceptievoorlichting PNS conferentie Trudi Peters 17 april 2012 Doelgroep Toolkit www.rivm.nl/toolkits/zwanger worden professionals bijv. verloskundig zorgverleners,

Nadere informatie

Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar

Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar Prof. dr. Didi D.M. Braat, Hoofd afdeling Obstetrie & Gynaecologie UMC St Radboud Nijmegen Consortium Nijmegen bevalt goed Opgericht op 23 februari 2011:

Nadere informatie

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Per 1 januari 2012 worden de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en de Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd

Nadere informatie

Vragenlijst Intakegesprek

Vragenlijst Intakegesprek Vragenlijst Intakegesprek Voorletters: Meisjesnaam: Roepnaam: Nationaliteit: Spreektaal: Gehuwd/samenwonend/anders: Achternaam partner: Voorletters en roepnaam partner: Geboortedatum partner: Welke achternaam

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis.

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Presentatie. POP poli Aandachtspunten bij kinderwens, zwangerschap en bevalling bij cliënten met psychische klachten/aandoeningen.

Presentatie. POP poli Aandachtspunten bij kinderwens, zwangerschap en bevalling bij cliënten met psychische klachten/aandoeningen. Astrid Pool, CPV/SPV Werkzaam bij GGZ-NHN PEAC Heerhugowaard (Persoonlijkheid, Eetstoornissen, ADHD en Complexe trauma) Ziekenhuispsychiatrie en POP Poli Presentatie POP poli Aandachtspunten bij kinderwens,

Nadere informatie

2011D04279 LIJST VAN VRAGEN TOTAAL

2011D04279 LIJST VAN VRAGEN TOTAAL 2011D04279 LIJST VAN VRAGEN TOTAAL 1 De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt het opvallend dat het aantal abortussen vanaf 20 weken is toegenomen en veronderstelt dat dit verband houdt met de

Nadere informatie

Opdracht vanuit geboortestandaard:

Opdracht vanuit geboortestandaard: Pilot Geïntegreerd huisbezoek VSV Oost achterhoek in samenwerking met Naviva Kraamzorg start 1-11-2018 en evalueren april 2019. Betrokkenen pilot: Verloskundigenpraktijken vanuit VSV Oost achterhoek Geboortezorg

Nadere informatie

B. Voldoet deels aan de norm, maar verbetering nodig

B. Voldoet deels aan de norm, maar verbetering nodig eoordeling kraamzorgorganisatie: Kraamzorg Rotterdam en omstreken Regio: Rotterdam en omstreken eoordeling en Handhaving Inspectie voor de Gezondheidszorg beoordeelt de scores A en als een onvoldoende

Nadere informatie

Beleidsplan VSV Kracht

Beleidsplan VSV Kracht Aanleiding De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en de samenwerking te verbeteren. Het Verloskundig Samenwerkings Verband

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

6 10 weken 10-13 weken 14-18 weken 18-20 weken 24 26 weken 27 32 weken 32 36 weken 37-40 weken 41 42 weken

6 10 weken 10-13 weken 14-18 weken 18-20 weken 24 26 weken 27 32 weken 32 36 weken 37-40 weken 41 42 weken Time task matrix zorgproces bij risico op dragerschap GBS 10 maart 2015 Alles in rood is specifiek voor zwangeren risicofactoren op GBS ziekte bij pasgeborene, alles in zwart is gebruikelijke zorg voor

Nadere informatie

Inhoudelijke verdieping tienerzwangerschappen in Den Haag

Inhoudelijke verdieping tienerzwangerschappen in Den Haag Inhoudelijke verdieping tienerzwangerschappen in Den Haag Februari 2017 Inleiding Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in februari bekend gemaakt hoeveel tienermoeders er per gemeente zijn in 2016

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Moeders van Rotterdam

Moeders van Rotterdam Moeders van Rotterdam Sociale Verloskunde Dr. Hanneke de Graaf, sr. onderzoeker afdeling verloskunde Erasmus MC en namens Erasmus MC directeur/bestuurder Geboortecentrum Sophia Inleiding Vastgesteld is

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Plan van Aanpak Taskforce Rookvrije Start. 29 juni 2016

Plan van Aanpak Taskforce Rookvrije Start. 29 juni 2016 Plan van Aanpak Taskforce Rookvrije Start 29 juni 2016 Taskforce Rookvrije Start 29 juni 2016 Een rookvrije start begint bij een vrouw die zwanger wil worden en daarom stopt met roken. Haar embryo ontwikkelt

Nadere informatie

Toezichtonderzoek Jeugdgezondheidszorg. CJG Den Haag. 20 februari 2017

Toezichtonderzoek Jeugdgezondheidszorg. CJG Den Haag. 20 februari 2017 Toezichtonderzoek Jeugdgezondheidszorg CJG Den Haag 20 februari 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Ontwikkelingen, aanleiding en belang 4 1.2 Onderzoeksmethode, normen- en toetsingkader 4 1.3 Opbouw

Nadere informatie

Inleiding. Namens de werkgroep vroegsignalering Annemarieke Koops Gynaecoloog WZA Augustus 2011

Inleiding. Namens de werkgroep vroegsignalering Annemarieke Koops Gynaecoloog WZA Augustus 2011 Inleiding Voor u ligt het protocol vroegsignalering van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De werkgroep vroegsignalering werkt aan verbetering van de ondersteuning die kwetsbare zwangeren in en rond Assen

Nadere informatie

Fetal Origins of Socioeconomic Inequalities. in Early Childhood Health. The Generation R Study. Lindsay Marisia Silva SAMENVATTING

Fetal Origins of Socioeconomic Inequalities. in Early Childhood Health. The Generation R Study. Lindsay Marisia Silva SAMENVATTING Fetal Origins of Socioeconomic Inequalities in Early Childhood Health The Generation R Study Lindsay Marisia Silva SAMENVATTING Sociaal-economische gezondheidsverschillen vormen een groot maatschappelijk

Nadere informatie

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase Bijlage. Procedurebeschrijving Zorgpad Welke stappen doorloopt de (aanstaande) zwangere tot en met de overdracht naar de jeugdverpleegkundige. Het proces start bij de intake. Index Zorgpad zwangere Netwerk

Nadere informatie

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen Casemanagers dementie Den Haag Centrum Archipelbuurt Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Zeeheldenkwartier Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Willemspark Sijtje Bouricius sbouricius@hwwzorg.nl

Nadere informatie

Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord

Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord A R S T & R T T A R S T & R T T Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord Versie 1.0 - Den Haag 17 april 2019 Onderwerpen presentatie resultaten kentekenonderzoek Onderzoeksopzet Schematisch overzicht verkeersstromen

Nadere informatie