PXL-Social Work. Studiedag: dag van de armoede. Tijdstip dinsdag 17 oktober 2017 van 9.00 u. tot u.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PXL-Social Work. Studiedag: dag van de armoede. Tijdstip dinsdag 17 oktober 2017 van 9.00 u. tot u."

Transcriptie

1 PXL-Social Work Studiedag: dag van de armoede Tijdstip dinsdag 17 oktober 2017 van 9.00 u. tot u. Programma: voormiddag Gastspreker: Marjolijn De Wilde Er zijn per jaar gerechtigden op een leefloon in België. Dat is meer dan een vertienvoudiging op 40 jaar tijd. Is het nog mogelijk en wenselijk om voor deze grote groep gerechtigden maatwerk te leveren zoals dat bedoeld werd in 1977 bij het ontstaan van het recht op financiële dienstverlening? Marjolijn De Wilde, junior onderzoeker bij het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit van Antwerpen, geeft een idee van verschillen tussen maatschappelijk werkers en OCMW s inzake het uitkeren van een leefloon en het sanctioneren van gerechtigden. Ze concludeert dat de verscheidenheid tussen maatschappelijk werkers aanzienlijk is en dat deze vooral bepaald wordt door hun visie op het functioneren van de welvaartstaat. Naar aanleiding van haar onderzoek bij 90 OCMW s pleit Marjolijn voor gedeeltelijke automatisering van het leefloon met het behoud van de begeleidingsvrijheid van maatschappelijk werkers op vlak van trajectbegeleiding. Marjolijn De Wilde is redacteur van het boek 40 jaar OCMW en bijstand.

2 Gastspreker: Freya Geinger Dit onderzoek licht de resultaten van een 4-jarig onderzoeksproject toe dat plaatsvond in Limburg, naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk en toeleveranciers. Aanvullend op de toenemende beleidsmatige inzet op kinder armoede, zowel (inter)nationaal als lokaal (cf. SALK²), werd nagegaan hoe gezinnen met kinderen, die getroffen zijn door plotse werkloosheid, zélf hun situatie beleven, wat hun bezorgdheden en vragen zijn en wat zij als steunend ervaren. Hiervoor werd te rade gegaan bij de bestaande onderzoeksliteratuur, bij sociaal werkers en bij gezinnen zelf. Op die manier tracht het onderzoek de bestaande kennis over in- en uitsluitingsprocessen in tijden van economische, sociale en politieke verandering te verdiepen. De bevindingen tonen aan dat maatregelen die bedoeld zijn om de efficiëntie van het aanbod te verhogen, te weinig afgestemd zijn op de soms bijzonder onzekere realiteit waarin ouders leven en dus, nog meer dreigen uit te sluiten. Voor wie op lokaal niveau bezig is met de strijd tegen (kinder)armoede is kennis van dit onderzoek een must! Programma: namiddag Tijdens de workshops zal dieper ingegaan worden op volgende thema s: Workshop 1: kansarmoede en werk Deze workshop wordt gegeven door Tao. Typisch aan Tao is dat we in tandem werken met een vormingswerker en een opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. We maken professionelen bewust van effecten van armoede op de werkvloer. Werk en onderwijs worden benoemd als zeer belangrijke hefbomen in de armoedebestrijding. Mensen in armoede hebben het echter moeilijk op de arbeidsmarkt. Ze hebben het moeilijk om een job te vinden en te behouden. Absenteïsme, minder kwalitatieve jobs, moeilijke communicatie met werkgever en/of collega s spelen hier een rol. Maar achter deze fenomenen gaan ook krachten van mensen in armoede schuil. We maken je bewust van kloven tussen werkgevers en mensen in armoede. We reiken handvaten aan om met deze verschillen aan de slag te gaan. Je wordt je bewust van je eigen basishouding en leert je kwetsbaar op te stellen. Dit vormt de basis om in dialoog te gaan met de kwetsbare werknemer en om krachtgericht te gaan werken.

3 Workshop 2: kansarmoede en gezondheid Gezondheid te koop? Sociale verschillen in gezondheid en welzijn in Vlaanderen Deze workshop wordt gegeven door Prof. Dr. Sara Willems van de onderzoeksgroep Sociale ongelijkheid in de gezondheidszorg, Universiteit Gent. Het scheelt een slok op een borrel waar je wieg staat: kinderen geboren in een gezin waar het moeilijker loopt, hebben niet alleen meer kans op gezondheidsproblemen, ze raken ook sneller achterop wanneer hun ontwikkeling wat trager verloopt of als ze een gezondheidsprobleem ondervinden. Dit verschil in gezondheid zet zich verder later in het leven. In haar voordracht schetst prof. dr. Sara Willems (vakgroep Huisartsgeneeskunde Ugent) de omvang van deze sociale ongelijkheid, ze geeft aan welke mechanismen aan de oorsprong liggen en reikt handvaten aan om deze ongelijkheden aan te pakken. Ze doet dit op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten en illustreert dit met resultaten van eigen onderzoek en van praktijkprojecten waarbij ze betrokken is. Workshop 3: kansarmoede en hulpverlening Verzorgenden doen wonderen de Thuiscompagnie-aanpak Deze workshop wordt gegeven door: Mieja Engelen, coördinator Thuiscompagnie (provincie Limburg) Odette Geelen, ervaringsdeskundige in de armoede Iedereen vindt kansarmoede onrechtvaardig. Toch hebben mensen meestal snel hun oordeel klaar als ze met iemand die arm is, te maken krijgen. Een veroordelende blik is dodelijk, maakt blind voor wat uitsluit en laat geen ruimte om krachten en mogelijkheden te zien. Thuiscompagnie staat voor positieve hulpverlening en kijkt met een andere bril. Verzorgenden komen op vraag van de gezinnen aan huis en ondersteunen met daad. De levenskwaliteit in deze gezinnen verhoogt en dat is positief voor de ontwikkelingskansen van kinderen. In de workshop leggen we uit waarom en hoe deze verzorgenden wonderen verrichten. Verantwoord buiten de lijntjes kleuren hoort daar soms bij. De principes van versterkend en verbindend werken zijn ook in andere contexten toe te passen. Deze workshop kan interessant zijn voor iedereen die met mensen in armoede in contact komt, als buur, vrijwilliger, leerkracht, doorverwijzer of als hulpverlener.

4 Workshop 4: kansarmoede en schuldhulpverlening Deze workshop wordt gegeven door Michiel Massart & Ken Sandeman In de workshop armoede en schuldhulpverlening staat de methodiek Budgethulpverlening, een samen zoeken centraal. Na een korte voorstelling van deze methodiek en de bijhorende principes van krachtgericht werken worden onderzoeksresultaten omtrent de implementatie-effectiviteit van deze methodiek gepresenteerd. Nadien is er ruimte voor discussie en reflectie. Workshop 5: gekleurde (allochtone) armoede Heeft armoede bij mensen met een migratieachtergrond een andere kleur? Deze workshop wordt gegeven door Meryem Kanmaz (doctor in de politieke en sociale wetenschappen Ugent). Zij is auteur van het boek Give Her A Break! Over armoede bij vrouwen met een migratieachtergrond (2017). Ze werkte tevens als beleidsmedewerker armoede bij het Minderhedenforum. Aandacht voor armoede bij mensen met een migratieachtergrond is nodig omdat zij op ongelijke wijze worden getroffen door armoede. De cijfers zijn hallucinant. Voor mensen met een migratieachtergrond is het risico om met armoede geconfronteerd te worden hoger, soms vele keren hoger dan voor personen zonder migratieachtergrond. Het armoederisico voor niet-europese burgers die in België verblijven, loopt op tot 48%. Het armoederisico bij autochtone Belgen is 12%. In het Jaarboek Armoede 2011 stelden onderzoekers bovendien vast dat factoren die armoede tegengaan of er tegen beschermen, zoals het beschikken over een diploma en/of werk hebben, niet werkzaam blijken te zijn bij personen met een niet-europese achtergrond. Zo leven 32% van de hooggeschoolde en 46% van de werkende niet-europeanen in cumulatieve armoede. Mensen met een migratieachtergrond worden in toenemende mate getroffen door processen van uitbuiting en uitsluiting. Meryem Kanmaz zal in haar uiteenzetting dieper ingaan op armoede bij mensen met een migratieachtergrond. Hoe het zich uit? Hoe het gelijkt maar ook verschilt van witte armoede. Ze staat ook stil bij het belang om gekleurde armoede afzonderlijk te benoemen, ook al loop je hiermee het risico om te stigmatiseren.

5 Doelgroep Alle hulpverleners en welzijnswerkers uit het brede maatschappelijk werkveld (medewerkers van OCMW s, LOI s, gemeenten, CAW s ) Deelnameprijs (hand-outs en catering inbegrepen) Externen: 70 Alumni: 60 PXL-collega s en postactieven: 55 PXL-junior collega s: 35 Indien gewenst kan u na de studiedag vrijwillig aansluiten aan de Werelddag van verzet tegen armoede.

6 Praktische informatie Plaats Deze studiedag gaat door in PXL-Congress - Elfde-Liniestraat 23a (gebouw D) Hasselt. Enkele dagen voor de start van de opleiding ontvangen de ingeschreven kandidaten een uitnodigingsmail met het juiste lokaal en een routebeschrijving. Aanwezigheidsattest Iedereen krijgt een attest van deelname. Annulering Bij te weinig inschrijvingen wordt de studiedag geannuleerd. Betalen Betalen kan pas na ontvangst van de factuur. Inlichtingen Ivette Leten vormingscoördinator PXL-Social Work t +32 (0) e ivette.leten@pxl.be Update Raadpleeg regelmatig onze website voor een update van ons navormingsaanbod. Inschrijving U kunt het volledig navormingsaanbod raadplegen via De inschrijflinken worden 5 dagen voor aanvang van de navormingen afgesloten. Gelieve u tijdig in te schrijven.

Ik had een conflict. Het conflict heeft mij...

Ik had een conflict. Het conflict heeft mij... 2 de Scheidingscongres PXL Social Work Research Ik had een conflict. Het conflict heeft mij... Na het succesvolle eerste scheidingscongres Ik hou van jou. Ik hou alles van jou. Als liefde vechten wordt

Nadere informatie

EXPOO-CONGRES: ELK GEZIN TELT! GEZONDHEIDSONGELIJKHEID TERUGDRINGEN: YES YOU CAN!

EXPOO-CONGRES: ELK GEZIN TELT! GEZONDHEIDSONGELIJKHEID TERUGDRINGEN: YES YOU CAN! EXPOO-CONGRES: ELK GEZIN TELT! VAKGROEP HUISARTSGENEESKUNDE EN EERSTELIJNSGEZONDHEIDSZORG GEZONDHEIDSONGELIJKHEID TERUGDRINGEN: YES YOU CAN! Prof. dr. Sara Willems 10 de EXPOO congres: Elk gezin telt!

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in sociaal woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk

De OCMW op weg naar 2020 in sociaal woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk De OCMW op weg naar 2020 in sociaal woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk Inhoud Een korte terugblik Het OCMW anno 2011: Sociaal woelige

Nadere informatie

Module gezondheidsongelijkheid Berchem 11/05/2017

Module gezondheidsongelijkheid Berchem 11/05/2017 Module gezondheidsongelijkheid Berchem 11/05/2017 Prof. dr. Sara Willems Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Sara.Willems@ugent.be Om wakker te worden Om wakker te worden Denk even

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

Sociale verschillen in gezondheid: inleiding op het thema

Sociale verschillen in gezondheid: inleiding op het thema 10/10/2015 Medisch Psychologische Dag Domus Medica Sociale verschillen in gezondheid: inleiding op het thema Prof. Dr. Sara Willems Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Sara.Willems@ugent.be

Nadere informatie

rlening 19/10/2012 De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede Gekleurde armoede als maatschappelijke uitdaging

rlening 19/10/2012 De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede Gekleurde armoede als maatschappelijke uitdaging rlening De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede? een maatschappelijke uitdaging een uitdaging voor de hulpverlening: cijfers uit Antwerpen De opzet van het onderzoek hulpverleners Divers-sensitief

Nadere informatie

Kinderarmoede in Antwerpen

Kinderarmoede in Antwerpen Kinderarmoede in Antwerpen Inleiding Studiedienst Stadsobservatie verschillende gegevensbestanden m.b.t. verschillende thema s. Weinig gegevens meten direct armoede Enkel gegevens rond OCMW-steun, kansarmoederegistratie

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten. 26 september 2012 Brussel

EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten. 26 september 2012 Brussel EAPN Assessment: Nationale Hervormingsprogramma s en Nationale Sociale Rapporten 26 september 2012 Brussel 1. Europa 2020 - Minder en minder aandacht voor inclusieve groei en armoede doelstelling Economisch

Nadere informatie

Stakeholdersforum Samen-net-werken

Stakeholdersforum Samen-net-werken Stakeholdersforum Samen-net-werken Verloop van de dag 9u30 11u 11u30 12u30 13u15 14u30 15u30 16u Evaluatie en vernieuwd (kinder)armoedebeleidsplan Feedback onderzoek Dorien Van Haute Voorstelling nieuwe

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Studiedagen met Marie-Rose Moro

Studiedagen met Marie-Rose Moro Aankondiging Studiedagen met Marie-Rose Moro Diversiteit, globalisering en omgaan met multipele identiteit in onze praktijk als hulpverlener, preventiewerker, gezinsbegeleider of leerkracht Wanneer Vrijdag

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016

Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 Project diversiteit en kansarmoede Kick-off LKO en LLO 11 maart 2016 PXL dpt. Education - Vildersstraat 5 3500 Hasselt fb.com/pxleducation #pxleducation Programma 13.30 u Verwelkoming 13.45 u Toelichting

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven Inhoud Een korte terugblik Het OCMW anno 2011: Sociaal woelige tijden 3 mogelijke

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen 2015 Vorming Klare taal - duidelijk gesproken & geschreven taal Klare taal - duidelijk gesproken taal Datum (telkens dezelfde vorming op Doelgroep Locatie

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Kansen in en van onderwijs

Kansen in en van onderwijs Met deze fiche beogen we een concretisering van de blikopener kansen in en van onderwijs voor de volgende vakken: ECONOMIE, HANDEL BUROTICA INFORMATICA. Deze fiche is tot stand gekomen in een focusgesprek

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Inge Pasteels, PXL Social Work-Research. Kim Bastaits, PXL Social Work-Research

Inge Pasteels, PXL Social Work-Research. Kim Bastaits, PXL Social Work-Research Studiedag Ik hou van jou. Ik hou alles van jou. Als liefde vechten wordt... Voorstelling van nieuwe onderzoeksresultaten inzake ervaringsaspecten van vechtscheidingen & debattafels o.l.v. echtscheidingsprofessionelen.

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2016 Nummer: 2016_MV_00477 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Zeneb Bensafia: Opvolging Project Ambassadeurs

Nadere informatie

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009 Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel ChanceArt 10 december 2009 Inhoud 1. De naakte cijfers 2. Decenniumdoelstellingen 3. Armoedebarometers 4. Armoede en cultuurparticipatie 5. Pleidooi

Nadere informatie

Sociaal kapitaal in het SWVG. Sara Willems, MA, PhD

Sociaal kapitaal in het SWVG. Sara Willems, MA, PhD Sociaal kapitaal in het SWVG Sara Willems, MA, PhD Inhoud presentatie Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Sociaal Kapitaal in het SWVG design in kaart brengen van contextvariabelen meten sociaal

Nadere informatie

Het Geïntegreerd Breed Onthaal. Een beschrijvend en evaluerend onderzoek

Het Geïntegreerd Breed Onthaal. Een beschrijvend en evaluerend onderzoek Het Geïntegreerd Breed Onthaal Een beschrijvend en evaluerend onderzoek Wie-is-wie? Didier Boost (onderzoeker) Universiteit Antwerpen, OASeS, Master Sociaal Werk Sara Elloukmani (onderzoeker) Universiteit

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Verbinden vanuit diversiteit

Verbinden vanuit diversiteit Verbinden vanuit diversiteit Krachtgericht sociaal werk in een context van armoede en culturele diversiteit Studievoormiddag 6 juni 2014 Het verhaal van Ahmed Een zoektocht met vele partners Partners De

Nadere informatie

Persbericht: Lokale Limburgse projecten, die eenzaamheid en armoede bij kwetsbare ouderen doorbreken, krijgen samen 55.500 euro Vlaamse steun

Persbericht: Lokale Limburgse projecten, die eenzaamheid en armoede bij kwetsbare ouderen doorbreken, krijgen samen 55.500 euro Vlaamse steun Persbericht: Lokale Limburgse projecten, die eenzaamheid en armoede bij kwetsbare ouderen doorbreken, krijgen samen 55.500 euro Vlaamse steun Nu de gemeenten hun nieuwe besturen hebben gevormd en het beleid

Nadere informatie

KANS Kwetsbaarheid Aanpakken in de Samenleving

KANS Kwetsbaarheid Aanpakken in de Samenleving KANS Kwetsbaarheid Aanpakken in de Samenleving Evelyn Verlinde, Annelien Poppe, Dr. Sara Willems Ann DeSmet, Dr. Koen Hermans, o.l.v. Prof. Dr. Jan De Maeseneer Prof. Dr. Chantal Van Audenhove Studiedag

Nadere informatie

2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting

2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting 2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting In Gent steeg het aantal mensen met financiële moeilijkheden met 12,6 procent ten opzichte van vorig jaar (van 7.870 leefloongerechtigden

Nadere informatie

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES «WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES Brussel wordt gekenmerkt door een grote concentratie van armoede in de dichtbevolkte buurten van de arme sikkel in het centrum van de stad, met name

Nadere informatie

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS De opbouw van het verhaal Gekleurde armoede Een maatschappelijke uitdaging Leefwereld: het leven zoals het is Gekleurde armoede en hulpverlening Het perspectief van de

Nadere informatie

Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020. Onze visie als regisseur armoedebestrijding

Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020. Onze visie als regisseur armoedebestrijding Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020 Onze visie als regisseur armoedebestrijding 1 Inhoudstafel 1 Armoedebestrijding binnen het Gents welzijnsbeleid... 3 2 Wat is armoede?... 5 2.1 Financiële armoede... 5

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang

Studiedag kinderopvang Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag 22 maart 2019 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation UITNODIGING

Nadere informatie

De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen

De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen Mieja Engelen, projectcoördinator Thuiscompagnie Directie Mens, Provincie

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

Positive Education Psychology

Positive Education Psychology Positive Education Psychology (2013 onderwijsvlaanderen.be) In landen met een sterke sociale segregatie in het onderwijs heeft de sociale achtergrond van de leerlingen een grotere invloed op het kennisniveau

Nadere informatie

Uw HR-beleid futureproof! Innovatief HRM. PXL Experts @ your service 29 april 2016

Uw HR-beleid futureproof! Innovatief HRM. PXL Experts @ your service 29 april 2016 Uw HR-beleid futureproof! Innovatief HRM PXL Experts @ your service 29 april 2016 Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook Expertisecentrum Innovatief Ondernemen

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019

VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019 VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019 Meer info over het vormingsaanbod op onze website www.cggkempen.be Alcohol- en Drugteam ; Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Parklaan 55 bus 17, 2300 Turnhout,

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X.

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Het Koninklijk Besluit houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking

Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking 06/12/2018 - Brussel foto:skarabeeprojects.be Sessie 23: Krijg inzicht in je buurtsportwerking Ken jij de Quickscan Buurtsport? Die tool geeft je meer inzicht

Nadere informatie

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA)

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) Conclusie Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) ecbo - De relatie tussen laaggeletterdheid en armoede A 1 conclusie

Nadere informatie

STUDIEDAG 25 NOVEMBER 2016 Contextbegeleiding in functie van autonoom wonen 3.0

STUDIEDAG 25 NOVEMBER 2016 Contextbegeleiding in functie van autonoom wonen 3.0 TOELICHTING BIJ HET PROGRAMMA In 2007 koos 'De Cocon' om meer evidence-based te gaan werken. Tot midden 2009 zetten we hierin te kleine stapjes vooruit. Midden 2009 startte het E-project, waarbij we structureel

Nadere informatie

COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen

COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen 07.03.2017 Commissie Welzijn arbeidsmarkt Terminologie buitenlandse herkomst : personen die legaal en langdurig in België verblijven, en die bij hun geboorte

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE Bij het openen van het rapport worden de meest recente gegevens uit de databank gehaald. Inleiding In dit document worden de kansarmoede-indicatoren weergegeven

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING

PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING PUBLIEKE LEZING (in het Engels) π Woensdag 7 december 2011 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere VOLUNTEERING Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (ucsia) organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE NATIONAAL SECRETARIAAT Huidevettersstraat 165 1000 Brussel T 02 502 55 75 F

Nadere informatie

Welzijnsbarometer 2014 Samenvatting en besluit

Welzijnsbarometer 2014 Samenvatting en besluit Welzijnsbarometer 2014 Samenvatting en besluit De Welzijnsbarometer verzamelt jaarlijks een reeks indicatoren die verschillende aspecten van armoede in het Brussels Gewest belichten. De sociaaleconomische

Nadere informatie

een andere een andere kijk bril dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen

een andere een andere kijk bril dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen een andere bril een andere kijk dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen Voorwoord Beste lezer Vele kwetsbare mensen vinden moeilijk hun weg naar maatschappelijke dienstverlening en wie

Nadere informatie

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Limburg Sociaal Enkele cijfers 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Inhoud Inleiding Bestaansonzekerheid in Limburg Inkomen ter hoogte van wettelijke armoedegrens Recht op voorkeurtarief in de ziekteverzekering

Nadere informatie

Kennis maken en kennis - delen

Kennis maken en kennis - delen Buddy bij de wieg Kennis maken en kennis - delen Het concept in een notendop Studenten begeleiden als buddy kwetsbare gezinnen in de periode van zwangerschap en postpartum. (perinatale periode*) Kwetsbaarheid

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

VORMINGEN VOOR HULPVERLENERS EN BEGELEIDERS VAN MENSEN IN ARMOEDE KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG

VORMINGEN VOOR HULPVERLENERS EN BEGELEIDERS VAN MENSEN IN ARMOEDE KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Ons aanbod NIEUW: Netwerkversterkende hulpverlening in dialoog, 2 dagen, Antwerpen: meer weten Krachtgerichte arbeidstrajectbegeleiding, 3 dagen, Antwerpen: meer weten Krachtgerichte hulpverlening, 5 dagen,

Nadere informatie

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig Armoede Manifest Armoede onder kinderen is dubbel triest 1 Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen 2 Signaleer vroegtijdig 3 Verbeter de schuldhulpverlening 4 6 Richten wij de Armoedecoalitie Eindhoven

Nadere informatie

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen Het Inkomen van Chronisch zieke mensen een uiteenzetting door: Greet Verbergt voor t Lichtpuntje & Vlaamse pijnliga 18 april 2009 Greet Verbergt is navorser en collega van Prof. Bea Cantillon aan het Centrum

Nadere informatie

Inspirerende ontbijten voor lokale mandatarissen

Inspirerende ontbijten voor lokale mandatarissen De VVSG organiseert in samenwerking met Vlaams minister van armoedebestrijding Liesbeth Homans, Netwerk tegen Armoede, vzw De Link/TAO en de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- Brabant, West-Vlaanderen

Nadere informatie

Een kinderrechtenkijk op armoede

Een kinderrechtenkijk op armoede Een kinderrechtenkijk op armoede Inspiratiedag Jeugdwerk heeft OOG voor armoede 26 september 2017 Naima Charkaoui Kinderrechtencommissariaat Kinderrechtencommissariaat Klachtenlijn Ombudsdienst: onderzoekt,

Nadere informatie

Armoede vanuit kinderrechtenperspectief

Armoede vanuit kinderrechtenperspectief Armoede vanuit kinderrechtenperspectief Netwerkdag kinderarmoede Antwerpen Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris 24 november 2015 Bouwstenen van mijn verhaal Kinderrechten: wat ze (niet) zijn Kinderrechtencommissariaat

Nadere informatie

Kansen in en van onderwijs

Kansen in en van onderwijs Met deze fiche beogen we een concretisering van de blikopener kansen in en van onderwijs voor het vak Frans. Deze fiche is tot stand gekomen in een focusgesprek met lerarenopleiders secundair onderwijs,

Nadere informatie

vormingsaanbod

vormingsaanbod vormingsaanbod 2012-2013 ADHD Dyslexie en dyscalculie Taal- en leerstoornissen in een meertalige context Taalvaardigheid Code maakt deel uit van de Groep Gezondheid & Welzijn van Lessius Expertisecentrum

Nadere informatie

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent hanteert sinds 2010 een non-discriminatieclausule in haar overheidsopdrachten. Om het effect van deze clausule na te gaan voerde de Universiteit

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Dilbeek 41.255 inwoners Bron: http://aps.vlaanderen.be/lokaal/kinderarmoede/kinderarmoede.html

Nadere informatie

CATCH. Community sport for AT-risk youth: innovative strategies for promoting personal development, health and social CoHesion

CATCH. Community sport for AT-risk youth: innovative strategies for promoting personal development, health and social CoHesion CATCH Community sport for AT-risk youth: innovative strategies for promoting personal development, health and social CoHesion Strategisch basisonderzoek (SBO) De valorisatie van wetenschappelijke kennis

Nadere informatie

Ambassadeursproject 27 mei 2011

Ambassadeursproject 27 mei 2011 Ambassadeursproject 27 mei 2011 Een ambassadeurwerking? Wat is ambassadeurswerking? Verschillende initiatieven in Vlaanderen: - Ambassadeurswerkingen studieloopbaan - Ambassadeurswerkingen rond specifieke

Nadere informatie

DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017

DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017 DOE MEE MET DE WEEK VAN DE GELETTERDHEID 2017 Inspiratie voor Centra voor Basiseducatie Inhoud Week van de Geletterdheid 2017: Speel je troeven uit... 3 Armoede: wa is da?!... 3 Leerkansen binnen een armoedeorganisatie...

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

MIND-SPRING Junior. CAW Oost-Vlaanderen 7/11/2017 Brussel

MIND-SPRING Junior. CAW Oost-Vlaanderen 7/11/2017 Brussel MIND-SPRING Junior CAW Oost-Vlaanderen 7/11/2017 Brussel 1 Hoe is het Mind-Spring programma ontstaan Alarmbel over welzijn en geestelijke gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen Psychosomatische klachten

Nadere informatie

ARMOEDEBAROMETER 2015

ARMOEDEBAROMETER 2015 ARMOEDEBAROMETER 2015 Wat zeggen de cijfers? ARMOEDE GEWIKT EN GEWOGEN Kinderarmoede: 11.2% Sinds 2008 gestaag gestegen Toekomst: blijft stijgen Kinderarmoede vooral bij moeders met een migratiegeschiedenis

Nadere informatie

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde CAW Artevelde - 6 -jaargang 12 nr. 4 Op 6 februari 1995 werd vzw Pluralistisch Centrum Welzijnswerk regio Gent geboren onder het goeddunkend oog van Kris Coenegrachts en Patrick Seys. In de wieg lagen

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2014

De arbeidsmarkt in juni 2014 De arbeidsmarkt in juni 2014 Datum: 17 juli 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

Het basisonderwijs in Antwerpen

Het basisonderwijs in Antwerpen Het basisonderwijs in Antwerpen 1 www.dspa.be Het basisonderwijs in Antwerpen in kaart gebracht Schooljaar 2001-2002 schooljaar 2002-2003 en schooljaar 2003-2004 Ellen Schryvers Vlaamse Gemeenschap, Departement

Nadere informatie

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit Nr 6 (extra nummer) 17 september 2010 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nadere informatie

De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit

De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit Prof. Dr. Stijn Oosterlynck Stijn.Oosterlynck@uantwerpen.be Centrum OASeS & Urban Studies Institute University of Antwerp Inhoud Stad als oord van problemen?

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid van de CAW s volgens de

Nadere informatie

SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, WERKEN & STUDEREN

SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, WERKEN & STUDEREN SOCIAAL WERK² DE OPLEIDING SOCIAAL WERK VOOR WERKSTUDENTEN PXL-SOCIAL WORK, 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2016

De arbeidsmarkt in mei 2016 De arbeidsmarkt in mei 2016 Datum: 17 juni 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in januari 2016

De arbeidsmarkt in januari 2016 De arbeidsmarkt in januari 2016 Datum: 12 februari 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche januari 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

Review. Praktijkbeschrijving Ontmoetingsplaatsen

Review. Praktijkbeschrijving Ontmoetingsplaatsen Review Praktijkbeschrijving Ontmoetingsplaatsen Voorjaar 2012 Inhoudsopgave 1 Algemene opmerkingen... 4 2 Beschrijving... 5 2.1. Definitie en omschrijving... 5 2.2. Doelgroep... 5 2.3. Doelen... 5 2.4.

Nadere informatie

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE Ervaringen uit de pilootgemeenten Tinne Mertens CEBUD 1 EEN VEILIGE KINDERTIJD 2 Projectfinanciering Provincie Antwerpen CEBUD (Thomas More) en Welzijnszorg Kempen Verloop

Nadere informatie

Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg. Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017

Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg. Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017 Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017 Armoederisico Armoederisico s volgens werkintensiteit 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% EU27 2004-06 BE 2004-06 EU27

Nadere informatie

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg STUDIEDAG Evidence-based werken in de verslavingszorg Brussel, dinsdag 27 maart 2007 Evidence-based werken in de verslavingszorg De laatste jaren wordt de term evidence-based steeds vaker in de mond genomen

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 23 november in het Congrescentrum van de Koninklijke Bibliotheek, te Brussel Jaarlijks worden 800.000 Belgen geconfronteerd

Nadere informatie

Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving

Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving De Cocon 25/11/2016 Veerle Stroobants Het is belangrijk te luisteren naar de strijd die gezinnen in armoede voeren.

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1. Jongeren en de stad 27. Dankwoord 11 Voorwoord door Jos Vander Velpen 13 Inleiding 21

Inhoud. Deel 1. Jongeren en de stad 27. Dankwoord 11 Voorwoord door Jos Vander Velpen 13 Inleiding 21 Inhoud Dankwoord 11 Voorwoord door Jos Vander Velpen 13 Inleiding 21 Deel 1. Jongeren en de stad 27 1. Jong zijn in de stad 31 Jong zijn in de stad anno 2014 31 De rol van de ouders 32 Opvoeding is ook

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2017

De arbeidsmarkt in augustus 2017 De arbeidsmarkt in augustus 2017 Datum: 7 september 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede Nulmeting 2008 (cijfers 2006)

Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede Nulmeting 2008 (cijfers 2006) Bijlage : Overzicht tabellen Armoedes Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede ) ) ) ) ) Het aandeel kinderen geboren in een kansarm gezin - - - 8.2% 8.6% 9.7% 10.5% Kind en Gezin, Het kind

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juli 2014

De arbeidsmarkt in juli 2014 De arbeidsmarkt in juli 2014 Datum: 13 augustus 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juli 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie