Motie 246 is ingediend bij de vaststelling van de Agenda Landbouw.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Motie 246 is ingediend bij de vaststelling van de Agenda Landbouw."

Transcriptie

1 Gedeputeerde Staten provincie Provinciale Staten Contact J. Halbersma T j.halbersma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Datum PZH Uw kenmerk Bijlagen 2 Ondenverp Motie 246 Intensieve Veehouderij. Geachte leden van Provinciale Staten, l. Inleiding Op 26 januari heeft u motie 246 "Onderzoek Intensieve Veehouderij" van dhr. Hoogendam (SP) aangenomen; op 22 februari hebben wij u een behandelvoorstel gezonden (kenmerk PZH ). Met deze brief geven wij uitvoering aan deze motie. Wij gaan in deze brief eerst in op het huidige provinciale beleid en vervolgens geven wij een korte samenvatting van de onderzoeksresultaten en -aanbevelingen. We sluiten af met een voorstel het huidig beleid op onderdelen aan te passen en dezeaanpassingen te betrekken bij de integrale herziening van de Provinciale Structuurvisie. Bezoekadres Zuid-Hollandplein AW Den Haag Tram 9 en de buslonen 90,385 en 386 stoppen dichtbij het ~rovinciehuis.vanaf station Den Haag CS is het tien minuten lopen. De parkeemimte voor auto's is beperkt. 2. Wat vooraf ging Motie 246 is ingediend bij de vaststelling van de Agenda Landbouw. In ons behandelvoorstel staat dat wij in het najaar 2011 wilden bezien wat de op te stellen Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij bijdraagt aan een duurzame, diervriendelijke en extensieve bedrijfsvoering in de intensieve veehouderij. Het IPO is &n van de hierin samenwerkende partijen. Gaandeweg bleek dat dit programma onvoldoende ingaat op de opdracht van de motie. Daarom hebben wij Wageningen UR Livestock Research (WUR) in augustus 2012 opdracht gegeven tot het uitvoeren van het onderzoek zoals bedoeld in de motie. Het onderzoeksrapport 'Toekomst Intensieve Veehouderij in Zuid-Holland' is in mei 2013 opgeleverd (bijlage 1).

2 HOLLAND PZH Inhoud motie 246 De motie noemt een aantal ontwikkelingen in de intensieve veehouderij. De motie bevat twee overwegingen: a) dat schaalvergroting van deze sector niet de gewenste oplossingsrichting is om de problemen waar deze sector voor gesteld staat het hoofd te bieden; en b) dat het gewenst is deze in Zuid-Holland relatief kleine groep ondernemers te helpen zoeken naar alternatieve, diervriendelijke en duurzame oplossingen. In de motie draagt u ons op een onderzoek te starten naar "mogelijkheden om de intensieve veehouderij in de Provincie Zuid-Holland te convergeren naar een diervriendelijke, duurzame en meer extensieve bedrijfsvoering". 4. Huidig provinciaal beleid intensieve veehouderij 4. l Beleidsvisie Groen en Agenda Landbouw In uw vergadering van 10 oktober 2012 heeft u de Beleidsvisie Groen vastgesteld. Deze bevat geen specifieke beleidslijn voor de intensieve veehouderij. Daarom gaan wij in deze reactie op motie 246 uit van de algemene beleidslijn voor de agrarische sector dat wij het agrarisch ondernemerschap bevorderen en dat wij streven naar de verduurzaming van de landbouw. Tegelijkertijd is de in door u vastgestelde Agenda Landbouw ingetrokken. 4.2 Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte De Provinciale Structuurvisie (Provinciale Staten, 30 januari 2013) beschouwt grootschalige, nietgrondgebonden veehouderij als gebiedsvreemd voor het landelijk gebied in Zuid-Holland. Daarom biedt de structuurvisie geen mogelijkheden voor nieuwvestiging van intensieve veehouderij. Voor de provinciale landschappen is bepaald dat geen uitbreiding van de intensieve veeteelt plaatsvindt. Dergelijke restricties zijn niet voor de grondgebonden melkveehouderij geformuleerd. De voor deze motie meest relevante bepalingen uit de Beleidsvisie Groen, Agenda Landbouw en Provinciale Structuurvisie zijn opgenomen in de Verordening Ruimte (Provinciale Staten, 30 januari 2013). Het gaat, in het kort en voorzover van belang, om de volgende artikelen (bijlage 2): - Artikel 2, lid 3 bepaalt dat een bestemmingsplan dat een nieuwe ontwikkeling mogelijk maakt voor gronden in of aansluitend op het landelijk gebied, een beeldkwaliteitsparagraaf bevat; -Artikel 3, lid 2a biedt de mogelijkheid één of meer compensatiewoningen te bouwen als voormalige agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt worden; - Artikel 3, lid 2c maakt het onder voorwaarden mogelijk dat vrijkomende agrarische bebouwing

3 PZH bestemd wordt voor niet-agrarische functies; -Artikel 4, lid 1 bepaalt dat a) nieuwe intensieve veehouderij worden uitgesloten; b) bestaande volwaardige intensieve veehouderijbedrijven in beperkte mate mogen uitbreiden in overeenstemming met door de gemeente te bepalen regels; c) bestaande intensieve veehouderij als neventak bij agrarische bedrijven eenmalig met ten hoogste 10% van de inhoud mag worden uitgebreid, of meer indien dat nodig is om te kunnen voldoen aan wettelijke eisen. 4.3 Beleidsvisie Duurzaamheid en Milieu In deze beleidsvisie (Provinciale Staten, 27 maart 2013) is vastgelegd dat de provincie zich inzet voor het wegnemen en voorkomen van milieuknelpunten en het verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving. Het accent ligt daarbij op uitvoering van wettelijke taken. 5. Onderzoek WUR Toekomst intensieve veehouderij in Zuid-Holland Wij hebben de motie uitgelegd als een verzoek van uw Staten: a) de belemmeringen in het provinciaal beleid te beschrijven die een ontwikkeling naar een duurzame, diervriendelijke en extensieve bedrijfsvoering in de sector in de weg staan; en b) aanbevelingen te doen voor de aanpassing van provinciaal beleid om die belemmeringen op te heffen. Wij hebben de onderzoeksopdracht geformuleerd op basis van deze uitleg van de motie. In dit hoofdstuk gaan we kort in op het uitgevoerde onderzoek. 5.1 Afbakening en definities in het onderzoek Provinciale instrumenten om de landbouw te verduurzamen liggen vooral op het domein van de ruimtelijke ordening en van het milieudomein. Het milieubeleid is gebaseerd op rijksregelgeving. Belemmeringen in het provinciale milieubeleid zijn daarom niet nader onderzocht. Het onderzoek' gaat uit van de definitie voor intensieve veehouderij uit de provinciale Verordening Ruimte: "Het houden van slacht-, fok-, leg-, of pelsdieren in gebouwen (bijna) zonder weidegang. Dit onafhankelijk van agrarische grond als productiemiddel." Het onderzoek richt zich op varkens- en kippenbedrijven; bedrijven met vleeskalveren, pelsdieren en ander pluimvee zijn hierin niet betrokken. Hiermee is naar het oordeel van de WUR de sector van de intensieve veehouderij voldoende en representatief in beeld gebracht. Het onderzoeksrapport is gebaseerd op een bureaustudie en op een workshop met agrarische ondernemers.

4 HOLLAND PZH De WUR onderscheidt verschillende niveaus van duurzaamheid. a) Het minimale niveau is gebaseerd op wettelijke eisen. b) Bovenwettelijke normen die zijn gebaseerd op: bl) het sterrensysteem Beter Leven van de Dierenbescherming, waarbij dierenwelzijn centraal staat; b2) de Maatlat Duurzame Veehouderij van de Stichting Milieukeurmerk, een breed certificatiesysteem voor de verduurzaming van de veehouderij; b3) de Milieukeur van de Stichting Milieukeurmerk, een keurmerk voor producten en diensten. Verder verbindt de WUR het begrip 'schaalvergroting' aan een vergroting van de maximaal toegestane bouwblokgrootte van 2 ha. 5.2 Huidige situatie De WUR onderscheidt bedrijfsmatige en hobbymatige intensieve veehouderij. De bedrijfsmatige veehouderij kan worden onderverdeeld in zg. hoofdtakbedrijven en neventakbedrijven al naar gelang de economische betekenis van de intensieve veehouderij binnen een agrarisch bedrijf. Het aantal bedrijven met intensieve veehouderij in Zuid-Holland is beperkt. In de afgelopen tien is het aantal bedrijven bovendien meer dan gehalveerd. Dat is vergelijkbaar met de ontwikkelingen op nationaal niveau. De gemiddelde bedrijfsgrootte is licht toegenomen, terwijl die in Nederland fors is toegenomen. Zuid-Holland kent geen grootschalige intensieve veehouderijbedrijven. Aantal bedrijven en aantal gehouden dieren in Zuid-Holland totaal totaal (hoofdtak/neventak/hobbymatig) antal bedrijven (max. 30lmin. 1641nv-t) antal bedrijven 105 antal varkens bantal pluimvee O Conclusies De WUR trekt de volgende conclusies over (belemmeringen in) het provinciaal beleid om de intensieve veehouderij te convergeren naar een diervriendelijke, duurzame en meer extensieve bedrijfsvoering:

5 HOLLAND PZH a) Maximale bouwblokgrootte geen belemmering De in de Verordening Ruimte genoemde maximale bouwblokgrootte van 2 ha is geen belemmering voor een duurzame, diervriendelijke en extensieve bedrijfsvoering in de intensieve veehouderij. Schaalvergroting om het bedrijven mogelijk te maken hun bedrijfsvoering te baseren op principes van duurzaamheid, dierenwelzijn en extensivering, is dusgeennoodzaak. b) Gemeentelijk restrictie Sommige gemeentes voeren in hun bestemmingsplan een restrictiever beleid dan de provincie toestaat. Dit kan investering in duurzaamheid en dierenwelzijn in de weg staan. c) Vergelijking met andere provincies Het ruimtelijk beleid van de provincie Zuid-Holland ten aanzien van de intensieve veehouderij is min of meer vergelijkbaar is met dat van andere provincies. d) Knelgevallen bij hervestiging De provinciale beleidslijn dat hervestiging gezien wordt als nieuwvestiging kan leiden tot knelgevallen. Een knelgeval ontstaat als een bedrijf ter plekke tegen de grenzen van de geldende bouwblokgrootte oploopt terwijl dat bedrijf wil of moet uitbreiden vanwege bovenwettelijke normen of wettelijke eisen. Omdat de provincie hervestiging beschouwt als nieuwvestiging en nieuwvestiging niet is toegestaan, kan het bedrijf niet naar een nieuwe lokatie verhuizen. e) Investering voor aanpassen bedrijfsvoering De ontwikkeling van een gangbare bedrijfsvoering naar een duurzame, diervriendelijke en extensieve bedrijfsvoering vraagt een aanpassing van de bedrijfsvoering. Deze omschakeling vraagt aanvullende investering, die doorgaans alleen kan worden terugverdiend uit een uitbreiding van de economische bedrijfsomvang Uitbreiding van de economische bedrijfsomvang is vaak synoniem met extra ruimte, in de vorm van vergroting van het bebouwd oppervlak enlof van het bouwvolume. Een grotere uitbreiding is kostenefficiënter dan een kleine uitbreiding. f) Geen regels voor uitbreiding bij toepassing bovenwettelijke normen Een bedrijf mag op grond van de Verordening Ruimte zijn neventak eenmalig met maximaal 10% uitbreiden en zo nodig meer indien wettelijke eisen dit verlangen Er zijn echter geen regels gesteld voor een uitbreiding om te voldoen aan bovenwettelijke normen voor duurzaamheid, dierenwelzijn en extensivering. g) Verplaatsing naar bedrijventerreinen geen oplossing Verplaatsing van een bedrijf naar niet-agrarisch bedrijventerrein, hetzij in een afzonderlijk geval hetzij als onderdeel van een agrocluster, leidt tot grote knelpunten met betrekking tot bestemmingsplan, milieu en financiën. h) Beeldvorming en onbekendheid Agrariërs met een bedrijf in de intensieve veehouderij lopen vaak aan tegen de beeldvorming, onbekendheid met en gebrek aan kennis over intensieve veehouderij.bij gemeenten en provincie. 5.4 Aanbevelingen De WUR doet de volgende aanbevelingen:

6 PZH a) De provincie past haar beleid zodanig aan dat in knelgevallen hervestiging van een bestaand volwaardig intensief veehouderijbedrijf mogelijk wordt. b) De provincie laat de 10% regel voor uitbreiding van een neventak vallen, omdat deze belemmerend kan werken om bovenwettelijke welzijnsconcepten op een bedrijf te voeren. Hierdoor wordt het voor bedrijven financieel interessant om te investeren in duurzaamheid, dierenwelzijn en extensivering. c) De provincie maakt het in haar regelgeving mogelijk dat bedrijfsbeëindigers hun bedrijfsgebouwen kunnen aanwenden voor kleine bedrijvigheid. Dat zal leiden tot een verdere afname van het aantal intensieve veehouderijbedrijven. d) De provincie zet zich er voor in dat het gemeentelijk ruimtelijk ordeningsbeleid stimulerend werkt op de extensivering van de intensieve veehouderij. e) De provincie en gemeentes ontwikkelen kennis en expertise op het gebied van de intensieve veehouderij. 6. Consequenties van onderzoek voor provinciaal beleid De conclusies van de WUR bevestigen dat de Beleidsvisie Groen en de Provinciale Structuurvisie reeds kaders bieden voor verduurzaming van de landbouw. De aanbevelingen van de WUR richten zich op mogelijkheden tot aanscherping. Wij beschrijven in dit hoofdstuk of deze aanbevelingen leiden tot een voorstel voor aanpassing van het provinciaal beleid of tot een voorstel het provinciaal beleid ongewijzigd te laten. 6.1 Voorstel tot aanpassen van provinciaal beleid In de Beleidsvisie Groen merken wij op dat de landbouw de drager is en blijft van het landschap. Dat geldt in het bijzonder voor de grondgebonden landbouw (melkveehouderij en akkerbouw). Wij vinden intensieve veehouderij echter niet passen bij het Zuid-Hollandse landschap en we werken dan ook niet mee aan ontwikkelingen die leiden tot meer intensieve veehouderij. Daarnaast hechten wij aan verduurzaming van de landbouw, ook in de intensieve veehouderij. Dat betekent dat de omgevingsbelasting van de intensieve veehouderij afneemt en dat het dierenwelzijn versterkt wordt. Wij willen daarom ondernemers in de intensieve veehouderij die in hun bedrijfsvoering willen inzetten op duurzaamheid, dierenwelzijn en extensivering tegemoetkomen en wij willen hen letterlijk ruimte bieden met toepassing van provinciaal instrumentarium. Van de ondernemer vragen wij dat hij als tegenprestatie aan een aantal voorwaarden voldoet: Voorwaarde 1 : De bedrijfsvoering in de tak intensieve veehouderij wordt gebaseerd op bovenwettelijke kwaliteitsnormen, zodat het dierenwelzijn wordt versterkt en de milieubelasting van het bedrijf afneemt. Voorwaarde 2: Indien sprake is van een gemengd bedrijf met melkveehouderij als hoofdtak, blijft dit karakter in stand. Wij vinden het namelijk van belang dat een agrarisch bedrijf een relatie heeft met de omliggende grond.

7 PZH We stellen voor dit als volgt uit te werken: a) Neventak: ruimte en verduurzaming De uitbreidingsmogelijkheden voor neventakkers die willen verduurzamen, kunnen royaler zijn dan de 10% regel in de Verordening Ruimte op dit moment toestaat. Dat drukt de kostprijs voor een ondernemer en de terugverdientijd wordt korter. De eerste voorwaarde houdt in dat deze aanpassing van het ruimtelijk beleid alleen van toepassing zal zijn voor de ondernemer die zich er toe verplicht de bedrijfsvoering van zijn gehele neventak intensieve veehouderij te baseren op bovenwettelijke kwaliteitsnormen. Het gaat daarbij om toepassing van het sterrensysteem Beter Leven (1 ster) en de Maatlat Duurzame Veehouderij van de Stichting Milieukeurmerk of vergelijkbare keurmerken. Hoewel dit niet a priori het geval is, kan daarmee het aantal dieren op een bedrijf toenemen, die dan echter wel onder betere omstandigheden leven. De tweede voorwaarde houdt in dat een neventak ook neventak blijft, en zich niet doorontwikkelt tot hoofdtak. Hiermee geven wij ten dele uitvoering aan aanbeveling 2) van de WUR. b) Hoofdtak: ruimte en verduurzaming Wij stellen een vergelijkbare benadering voor voor zg. hoofdtakkers. Deze houdt in dat ook hoofdtakkers een uitbreidingsmogelijkheid zullen hebben in combinatie met een bedrijfsvoering van de intensieve veehouderij op basis van het sterrensysteem Beter Leven (1 ster) en op basis van de Maatlat Duurzame Veehouderij van de Stichting Milieukeurmerk of op vergelijkbare keurmerken. 6.2 Voorstel tot voortzetting huidig beleid a) Maximale bouwblokgrootte De WUR concludeert dat de bepaling over de maximale omvang van het bouwblok geen belemmering inhoudt voor de agrarische ondernemers in de intensieve veehouderij meer diervriendelijk, duurzaam en extensief te ondernemen. Deze bepaling hoeft om deze reden dus niet gewijzigd te worden.. b) Stimulerend gemeentelijk beleid Naar ons oordeel ligt het niet op de weg van de provincie, maar op de weg van gemeentelijke partijen om het ruimtelijk beleid van een gemeente zo in te richten dat een agrarisch bedrijf zich in de richting van duurzaamheid kan ontwikkelen. De aanbeveling 4) van de WUR achten wij dan ook niet relevant voor provinciaal beleid.. c) Hervestiging en nieuwvestiging Volwaardige bedrijven die op hun huidige lokatie op ruimteljke beperkingen stuiten om te voldoen aan wettelijke eisen of aan bovenwettelijke normen en willen verplaatsen, gelden volgens huidig beleid als nieuwvestiging op een nieuwe lokatie. Wij stellen voor het huidige beleid op dit punt ongewijzigd te laten omdat we overeenkomstig de Provinciale Structuurvisie geen nieuwe gebiedsvreemde ontwikkelingen in het landelijk gebied willen. Hiermee wijken wij af van aanbeveling l ) van de WUR. d) Bedrijfsbeëindiging De Verordening Ruimte voorziet reeds in een regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing. Die geldt voor alle soorten agrarische bedrijven, dus ook voor bedrijven uit de intensieve veehouderij. De Ruimte voor Ruimteregeling biedt verder aan stoppende ondernemers de mogelijkheid compensatiewoningen te bouwen in combinatie met de sloop

8 PZH van agrarische bedrijfsbebouwing. Aanbeveling 3) past dan ook in bestaand beleid. e) Bevordering deskundigheid bij overheid Wij onderschrijven aanbeveling 5) van de WUR dat het van groot belang is dat overheidsmedewerkers de deskundigheid hebben om gesprekspartner van de agrarische sector en van andere partijen te kunnen zijn ten aanzien van de verduurzaming van de landbouw. Wij zijn er daarom alert op dat de betrokken provinciale medewerkers deze deskundigheid hebben. In voorgaand hoofdstuk hebben wij u een aanpassing van het provinciaal ruimtelijk beleid voorgesteld om het mogelijk te maken dat de intensieve veehouderij in de Provincie Zuid- Holland convergeert naar een diervriendelijke, duurzame en meer extensieve bedrijfsvoering. Wij stellen u voor deze aanpassing te betrekken in de integrale herziening van de Provinciale Structuurvisie die net gestart is en de daarbij horende nieuwe Verordening Ruimte. Wij geven u in overweging motie 246 "Onderzoek Intensieve Veehouderij" als afgedaan te beschouwen. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, secretaris, voorzitter, mw. drs. J.A.M. Hilgersom J. Franssen Bijlagen: Wageningen University Livestock Research (mei 2013). Toekomst Intensieve Veehouderij in Zuid-Holland

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer Aan de gemeenteraad Van College van Burgemeester en wethouders Datum 29 juli 2014 Onderwerp mededeling Gedeputeerde Staten vaststelling gemeentegrenzen nieuwe gemeente Krimpenerwaard Zaaknummer 124168

Nadere informatie

ZUID HOLLAND. 2 8 FEB. ZOU Contact N. Huenders T provincie. Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland

ZUID HOLLAND. 2 8 FEB. ZOU Contact N. Huenders T provincie. Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland Gedeputeerde Staten provincie ZUID HOLLAND Provinciale Staten van Zuid-Holland 2 8 FEB. ZOU Contact N. Huenders T n.huenders@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T070-441 66 11

Nadere informatie

Besluit. Nr. 26. Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011

Besluit. Nr. 26. Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011 Besluit Nr. 26 Provinciale staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van 18 januari 2011 gelet op: de Partiële Herziening Structuurvisie de Nota van Beantwoording Partiële

Nadere informatie

In uw vergadering van 26 juni 2013 heeft u de motie 'Verbreding onderzoek woningen Rijksstraatweg" (nummer 455) aangenomen.

In uw vergadering van 26 juni 2013 heeft u de motie 'Verbreding onderzoek woningen Rijksstraatweg (nummer 455) aangenomen. Gedeputeerde Staten p "j^i^ HOLLAND Leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact drs. A.E.L. Lindhout T 070-441 72 67 ael.iindhout@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

NGEKQMEN O 6 M. 2010

NGEKQMEN O 6 M. 2010 provincie R o L L A N D ZUID NGEKQMEN O 6 M. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Registratienummer PZH-2009-146957770 (DOS-2008-0003422) Datum vergadering

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout Gedeputeerde Staten Contact mr. E. Sprietsma T 070-441 62 47 e.sprietsma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2013-416610927 Datum vergadering Gedeputeerde Staten 9 juli 2013 Verzenddatum Geheim Nee Portefeuillehouder

Nadere informatie

VRM - Actualisering 2016

VRM - Actualisering 2016 VRM - Actualisering 2016 Onderdeel intensieve veehouderij Wijziging van beleid en regels en Nota van toelichting Partiële wijziging Visie ruimte en mobiliteit Programma ruimte Verordening ruimte 2014 1.

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact T.W.M. Duijkers T 070 441 60 29 / 06 55 44 94 99 twm.duijkers@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact mw H.J.M. Tjauw Foe T 070-441 69 18 hjm.tjauwfoe@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID provincie HOLLAND 1% ~U~~ Z~14 Gemeente Molenwaard F-~ ~.f Gedeputeerde Staten + r ~~e~. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact drs. J. van Straalen T 070-441 61 92 j. van. straalen@pzh.

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van Noordwijkerhout

Nadere informatie

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris BM2010-111 NGEKOMEN 1 9 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie R o L L A N D ZUID Directie DCZ Afdeling Personeel, Processen en Organisatie Registratienummer PZH-2010-174556484 (DOS-2010-0010449)

Nadere informatie

Rapport 659. Toekomst intensieve veehouderij in Zuid-Holland

Rapport 659. Toekomst intensieve veehouderij in Zuid-Holland Toekomst intensieve veehouderij in Zuid-Holland Mei 2013 Colofon Uitgever Wageningen UR Livestock Research Postbus 65, 8200 AB Lelystad Telefoon 0320-238238 Fax 0320-238050 E-mail info.livestockresearch@wur.nl

Nadere informatie

'?",iffhorrand STnTEN

'?,iffhorrand STnTEN Lid Gedeputeerde Staten '?",iffhorrand STnTEN Postadres Contact 070-441 70 13 ram.vander.sande@pzh.nl Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-44',t 6611 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale Staten

Nadere informatie

memo Memo in relatie tot vaststelling Omgevingsplan Zeeland en de

memo Memo in relatie tot vaststelling Omgevingsplan Zeeland en de memo Postbus 430, 4330 AK Middelburg Telefoon: 0118-689010 Fax: 0118-623361 E-mail: mburg@rboi.nl Onderwerp: Memo in relatie tot vaststelling Omgevingsplan Zeeland 2012-2018 en de ontwikkelingsruimte voor

Nadere informatie

2 4 APR Paraaf Provinci. Onderwerp Brief aan de Stuurgroep Westlandse Zoom over glascompensalie Kwintsheul-Noord

2 4 APR Paraaf Provinci. Onderwerp Brief aan de Stuurgroep Westlandse Zoom over glascompensalie Kwintsheul-Noord 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND ZUID Directie DRM Aldeling Ruimte, Wonen en Bodem Registralienummer PZH-2013-385736077(DOS-2013-0002954) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

HOLLAND ZUID 1 6 JULI Gedeputeerde Staten. provincie. Raad van Schiedam Postbus EA SCHIEDAM

HOLLAND ZUID 1 6 JULI Gedeputeerde Staten. provincie. Raad van Schiedam Postbus EA SCHIEDAM Gedeputeerde Staten provincie HOLLAND Contact mw L.M.P. Berkemeijer T 070-441 83 72 l.berkemeijer@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T070-441 6611 www.zuid-holland.nl Raad van

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van SLIEDRECHT

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van SLIEDRECHT Gedeputeerde Staten Contact E. Schepers T 070-441 69 34 e.schepers@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van SLIEDRECHT

Nadere informatie

AE Overveen. Graag nodigen wij u van harte uit voor een hoorzitting op 7 september 2018 op het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag.

AE Overveen. Graag nodigen wij u van harte uit voor een hoorzitting op 7 september 2018 op het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. 1 6 Ml 2018 provincie Zuid Holland Gemeente Bloemendaal Gemeenteraad Postbus 201 m Provincie Noord-Holland Datum 11 juli 2018 130 2050 AE Overveen Bijlage Inschrijfformulier Onderwerp Uitnodiging hoorzitting

Nadere informatie

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied CDA Zundert Thema avond Bestemmingsplan buitengebied programma Presentatie 15 minuten pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Einde officieel programma Gelegenheid tot het bekijken van de plankaarten

Nadere informatie

GROENSfcRVIC*. :'Jii(i-HÖI 1 r.fm nr. yj>l^ 3 0 JAN. 201'!

GROENSfcRVIC*. :'Jii(i-HÖI 1 r.fm nr. yj>l^ 3 0 JAN. 201'! Gedeputeerde Staten HOLLAND ZUID Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg T.a.v. het Dagelijks Bestuur Poslbus 341 3100 AH Schiedam Onderwerp GROENSfcRVIC*. :'Jii(i-HÖI 1 r.fm nr. yj>l^ 3 0 JAN. 201'! Subsidie-intrekking

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente,

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Postbus AH Gouda. Aanvaarding regionale kantorenvisie. Geachte heer Vente, Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Regio Midden-Holland Postbus 305 2800 AH Gouda Datum Zie verzenddatum linksonder Uw kenmerk

Nadere informatie

o. JL? FEB Gedeputeercle N.V. Nederlandse Gasunie t.a.v. de heer ir. E. Freese Postbus MA GRONINGEN

o. JL? FEB Gedeputeercle N.V. Nederlandse Gasunie t.a.v. de heer ir. E. Freese Postbus MA GRONINGEN Gedeputeercle Directie Groen, Water en Milieu Afdeling Vergunningen Contact ir.j.w. Grevink T 070-441 89 36 F 070-441 78 26 jw.grevink@pzh.nl N.V. Nederlandse Gasunie t.a.v. de heer ir. E. Freese Postbus

Nadere informatie

Verzenddatum O 9 OKT Paraaf Provin. retaris. Onderwerp Zienswijze op NRD van het PlanMER Structuurvisie Windenergie op Land

Verzenddatum O 9 OKT Paraaf Provin. retaris. Onderwerp Zienswijze op NRD van het PlanMER Structuurvisie Windenergie op Land ^7 ZUID HOLLAND 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Reg Istratienummer PZH-2012-351881737 (DOS-2007-001 5748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 9 oktober

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies Contact Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Krimpenerwaard Postbus AB Stolwijk

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Krimpenerwaard Postbus AB Stolwijk Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact mw M. Bihari T 070-441 71 83 m.bihari@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66

Nadere informatie

12DEC. 2(M. Gedeputeerde Staten. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur. De raad van de gemeente RIDDERKERK Postbus AG RIDDERKERK

12DEC. 2(M. Gedeputeerde Staten. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur. De raad van de gemeente RIDDERKERK Postbus AG RIDDERKERK Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact H.G.Jacobs T 070-4417694 hg.jacobs@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer 2972 Onderwerp Huisvesting statushouders Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Op diverse

Nadere informatie

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard Gedeputeerde Staten ~ Directie Leefomgeving en Bestuur ~ Afdeling Bestuur V Contact A. van den Berg

Nadere informatie

BEANTWOORDING INGEKOMEN ZIENSWIJZEN SAMENVATTING ZIENSWIJZE. Wijzigingsplan Zijderveldselaan te Zijderveld

BEANTWOORDING INGEKOMEN ZIENSWIJZEN SAMENVATTING ZIENSWIJZE. Wijzigingsplan Zijderveldselaan te Zijderveld Wijzigingsplan Zijderveldselaan 76-78 te Zijderveld INLEIDING Het wijzigingsplan voorziet in het veranderen van de agrarische bestemming op het perceel Zijderveldselaan 76 78 te Zijderveld in Wonen en

Nadere informatie

Bij brief van 25 juli 2012 hebt u ons voorgesteld bovenstaande activiteiten over twee fasen te verdelen, alsvolgt:

Bij brief van 25 juli 2012 hebt u ons voorgesteld bovenstaande activiteiten over twee fasen te verdelen, alsvolgt: Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Projecten en Programma's Contact C.G-M. van Kruining T 070-441 76 07 cgm.van.kruinir>g@pzh.nl Postadres Provincietiuis Postbus 90602 2509 LP Den

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5 MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Voorstel: 1. In het bestemmingsplan Buitengebied - 2012 aan de wijzigingsbevoegdheid voor het veranderen van de vorm of het vergroten

Nadere informatie

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 provincie R o L L A N D NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling DBI Registratienummer PZH-2010-161628325 (DOS-2010-0001689) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Öl J. Franssen 5EK0MEN 2 6 M. ÏWB. provincie H o L L A N D ZUID. Gedeputeerde Staten. Aan de leden van de statencommissie Ruimte en Wonen

Öl J. Franssen 5EK0MEN 2 6 M. ÏWB. provincie H o L L A N D ZUID. Gedeputeerde Staten. Aan de leden van de statencommissie Ruimte en Wonen 5EK0MEN 2 6 M. ÏWB Gedeputeerde Staten provincie H o L L A N D ZUID Aan de leden van de statencommissie Ruimte en Wonen Contact mr. H. Kats T 070-441 72 15 h.kats@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

pikiekw,en O 3 NOV Paraaf Provinciesecretaris h-- Onderwerp start onteigening t.b.v. verlegging N456 en aansluiting A20 in de gemeente Zuidplas

pikiekw,en O 3 NOV Paraaf Provinciesecretaris h-- Onderwerp start onteigening t.b.v. verlegging N456 en aansluiting A20 in de gemeente Zuidplas provincie ZUID HOLLAND pikiekw,en O 3 NOV. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Ontwikkeling en Grondzaken Registratienummer PZH-2010-214515391 (DOS-2010- O001 369) Datum

Nadere informatie

Brief inzake bestuurlijke reactie Haalbaarheidsonderzoek Windenergie op zee binnen de 12-mijlszone

Brief inzake bestuurlijke reactie Haalbaarheidsonderzoek Windenergie op zee binnen de 12-mijlszone RJûEñW 2 5 FEB. 2014 Lid Gedeputeerde Staten Drs. G. Veldhuijzen provincie Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den

Nadere informatie

Zienswijze Zuid Holland

Zienswijze Zuid Holland Zienswijze Zuid Holland HOLLAND f? Lr 1 Reg.' Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

> m OR. projectbesluit voor de bouw van een stal voor het op biologische wijze houden van 700 varkens aan de Slappedel 8a

> m OR. projectbesluit voor de bouw van een stal voor het op biologische wijze houden van 700 varkens aan de Slappedel 8a Gemeente Woudenberg Collegeadvies bij zaak Besluitenregistratie: Postregistratienummer : 179109/ 185538 (? O/ Datum inboeken Openbaar Ja Internet JX$o naar RAAD Communicatie > m OR Europese regelgeving

Nadere informatie

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert Onderbouwing grondgebonden karakter Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Onderbouwing grondgebonden karakter rundveehouderij Esdonk 8 - Gemert 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Locatie 4 3 Beschrijving van de inrichting

Nadere informatie

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten BM2009-112 11 Aug. tm 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Facilitaire Zaken Registratienummer PZH-2009-520884 (DOS-2008-0011065) DatumvergaderingGedeputeerdeStaten Verzenddatum

Nadere informatie

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten p r HOLLAND ZUID College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Delfland Postbus 3061 2601 DB DELFT Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Water en Groen Contact mw. G.J.H. Bongers T

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Stater.

Lid Gedeputeerde Stater. Lid Gedeputeerde Stater. Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort Contact T 070-441 64 17 F 070-441 7819 agm.vande.vondervoort@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 IP Den Haag T070-4416611 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 13 Onderwerp: Geurverordening Datum: 12 augustus 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 226 Informant: Marco Borkent E. m.borkent@dalfsen.nl

Nadere informatie

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergaderdatum Juni 2011 Nummer 6352 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten over ontwerp programmabegroting 2012 Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Nadere informatie

Verzenddalum 2 O DEC Paraaf Provin^ Ondenwerp Motie 218 Rotterdam se baan provinciale structuurvisie en verordening ruimte

Verzenddalum 2 O DEC Paraaf Provin^ Ondenwerp Motie 218 Rotterdam se baan provinciale structuurvisie en verordening ruimte ^'v ZUID HOLLAND 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Difeclie DRM Afdeling Ruimte. Wonen en Bodem Registratienummer PZH-2012-358406811 (DOS-2007-0002943) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 11

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus AA MIDDELHARNIS

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus AA MIDDELHARNIS Gedeputeerde Staten Contact Bureau Subsidies Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Gemeente Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

MmoMm O 9 NOV STAPEN

MmoMm O 9 NOV STAPEN Lid Gedeputeerde Staten HOLLAND ZUID Leden van de Provinciale Staten MmoMm O 9 NOV. 2010 STAPEN J.W.A. van Dijk Contact T 070-441 60 77 F 070-441 78 83 jwa.van.dijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus

Nadere informatie

a _ctj. \ \ 9 OIC VOORBLAD AAN DE RAAD GERICHTE BRIEVEN: (per ommegaande invullen en sturen naar Griffie)

a _ctj. \ \ 9 OIC VOORBLAD AAN DE RAAD GERICHTE BRIEVEN: (per ommegaande invullen en sturen naar Griffie) a _ctj. \ \ VOORBLAD Provincie Zuid-Holland Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl College van B&W van Ridderkerk Postbus 271 Datum Zie verzenddatum

Nadere informatie

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen Leden van de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. Drs. G. Veldhuijzen Leden van de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Lid Gedeputeerde Staten Drs. G. Veldhuijzen HOLLAND ZUID Leden van de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den

Nadere informatie

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact p ZUID HOLLAND Lid Gedeputeerde Staten R.A.Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl C.J.F.M. van den Tillaar T 070-441 70 31 cjfm.vanden.tillaar@pzh.nl Dhr. J. Lodders Gedeputeerde provincie Flevoland

Nadere informatie

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33;

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Besluit Provinciale Staten van Utrecht; Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Gelezen het concept van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert Correctieve herziening Bestemmingsplan Buitengebied Zundert NL.IMRO.0879.CHBPBuitengebied-VS01 Behoort bij besluit nr. van de gemeenteraad van Zundert d.d. Mij bekend, de griffier, de voorzitter, dhr.

Nadere informatie

Sç&TffiN. '?üffhorrand. l. Wijzigingen in de rijksladder. 0'1 run rur. Lid Gedeputeerde Staten. Aan Provinciale Staten

Sç&TffiN. '?üffhorrand. l. Wijzigingen in de rijksladder. 0'1 run rur. Lid Gedeputeerde Staten. Aan Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten A. Bom - Lemstra '?üffhorrand Aan Provinciale Staten Sç&TffiN Contact 070 441 70 87 aw.bom(ôozh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Toetsing van het verzoek aan de ontheffingsvoorwaarden van artikel 21. lid 1 van de Verordening Ruimte.

Toetsing van het verzoek aan de ontheffingsvoorwaarden van artikel 21. lid 1 van de Verordening Ruimte. Gedeputeerde Staten ZUID Burgemeester en Wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E. Privé T 070-441 73 47.prive@pzh.nl

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester gemeente nieuwkoop afdeling vergunningen, voorzieningen en handhaving raadsvoorstel portefeuillehouder Nico Jonker opgesteld door Hugo Bartelink kenmerk/datum 09.0010263 / 02 december 2009 vergaderdatum

Nadere informatie

Stand van zaken duurzaam veehouderijbeleid. 5 november 2013

Stand van zaken duurzaam veehouderijbeleid. 5 november 2013 Stand van zaken duurzaam veehouderijbeleid 5 november 2013 Inhoud Rijksoverheid provincie Noord Brabant Beleid Oirschot Toetsingsinstrument gezondheid bij veehouderijen Beleid rijksoverheid Dierrechten/mestoverschot

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Brinke, M, ten [mailto:m.ten.brinke@pzh.nl] Verzonden: donderdag 3 december 2015 15:20 Onderwerp: Rapportage Interbestuurlijk Toezicht over 2014 en evaluatie en doorontwikkeling Interbestuurlijk Toezicht

Nadere informatie

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009 1 7 SEP, 2009 GWM2009-217 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DO Afdeling Milieu Registratienummer PZH-2009-425256 (DOS-2009-0007800) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Geptember 2009

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

provincie HQLLAND ZUID

provincie HQLLAND ZUID Gedeputeerde Staten provincie HQLLAND ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact J.C. Wassens T 070 441 6923 jc.wassens@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25.

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25. Laddertoets De Smaragd Waalre Laddertoets De Smaragd Waalre 1 Inleiding 2 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3 3 Uitgangspunten 5 4 Marktanalyse 11 5 Laddertoets 19 Bijlage A 25 Artikel 4.3 Nieuwbouw

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 24 januari 2013 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 24 januari 2013 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerhugowaard Postbus 390 1700 AJ HEERHUGOWAARD Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 24 januari 2013 Referentie: Faxnummer:

Nadere informatie

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris HOLLAND BM2009-139 NGEKOMFN 1 9 OKT. 2009 5 -minuten versie voor Provinciate Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Reg istratien ummer PZH-2009-132160188 (DOS-2009-0015080) Datum vergadering

Nadere informatie

provincie Zuid Holland

provincie Zuid Holland Gedeputeerde Staten provincie Zuid Holland Gedeputeerde staten van Noord-Holland t.a.v. mevrouw mr. P.A.J.M. Kreuwel Postbus 3007 2001 DA Haarlem j Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact

Nadere informatie

Verslag. Vergadering van De Statencommissie Groen en Water. 9 april Status verslag Concept

Verslag. Vergadering van De Statencommissie Groen en Water. 9 april Status verslag Concept Verslag Vergadering van De Statencommissie Groen en Water Vergaderdatum 9 april 2014 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnumm er Mevrouw D. Muda 070 4416494 Verslag van de vergadering

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Presidium. van Provinciale Staten dd. 9 juli 2014, strekkende tot intrekking van de Verordening Ruimte 2010.

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Presidium. van Provinciale Staten dd. 9 juli 2014, strekkende tot intrekking van de Verordening Ruimte 2010. Voordracht aan Provinciale Staten Van Presidium Vergadering Juli 2015 Nummer Onderwerp Beslissing ten aanzien van het bezwaarschrift van dhr. P. Hoogenboom te Oudemirdum t.a.v. het besluit van Provinciale

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg

Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg Schriftelijke vragen van de Statenfracties van de PvdA, D66 en GroenLinks Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg `s-hertogenbosch, 17 april 2013 Geacht college, Luisteren naar Brabanders,

Nadere informatie

ffi '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten Gemeente Papendrecht Postbus 1 1

ffi '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten Gemeente Papendrecht Postbus 1 1 Lid Gedeputeerde Staten Contact o70 441 70 86 '?,iffhorrand Gemeente Papendrecht t.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 1 1 3350 AA Papendrecht Postadres Provinciehuis Postbus 90602

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

ffi SrnTEN '?",iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten 2,0 MEI 1016 Nulmeting Aan Provinciale Staten

ffi SrnTEN '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten 2,0 MEI 1016 Nulmeting Aan Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten SrnTEN Mr. J.F. (Han) Weber Contact 070 441 61 96 jf.weber@pzh.nl '?",iffhorrand Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies mw. J.M. Soels T 070-441 70 98 jm.soels@pzh.nl Bureau Bureau Cultuur en vrijetijd mw. K.T. Wassink T 070-441 75 62 kt.wassink@pzh.nl Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gouda Postbus BB Gouda

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gouda Postbus BB Gouda Gedeputeerde Staten Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

STATEN. Commissie Groen en Water Dalum

STATEN. Commissie Groen en Water Dalum """'"^HOLLAND STATEN Lid Gedeputeerde Staten Mr. J.P. (Han) Weber Contact 070 441 61 96 jf.wet)er(g pzh.nl Postadres Provinaehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Commissie

Nadere informatie

Bijlage 1 Nota van Zienswijzen

Bijlage 1 Nota van Zienswijzen Bestemmingsplan Hollandsekade 1B / Noordenseweg 50A Identificatiecode: NL.IMRO.0569.bpNKPnrdswholkad1b-on01 Bijlage 1 Nota van Zienswijzen Gemeente Nieuwkoop Team Vergunningen gemeente Nieuwkoop afdeling

Nadere informatie

ZUID HOLLAND. provincie. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

ZUID HOLLAND. provincie. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland, I provincie ZUID HOLLAND Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Februari 201 1 - - 1 Nummer 6324 onderwerp Herontwikkeling Fort Wierickeischans: meerjarige subsidieverlening

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Midden-Holland t.a.v. tafel Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt Postbus AH Gouda

Gedeputeerde Staten. Midden-Holland t.a.v. tafel Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt Postbus AH Gouda Gedeputeerde Staten Contact M. Verwaal T 070-441 77 14 m.verwaal@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Midden-Holland t.a.v. tafel Economie,

Nadere informatie

Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland

Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland Agrarisch Vastgoed Aard,omvang en oplossingsrichtingen huidige en toekomstige leegstand agrarische vastgoed Nederland 9 maart 2017, Edo Gies, Wageningen Environmental Research (Alterra) 2 Agrarische ontwikkeling

Nadere informatie

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen "bruto" wachtenden en "netto" wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2):

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen bruto wachtenden en netto wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2): STATEN Lid Gedeputeerde Staten R.A. Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl Postadres Provinaehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van de Statencommissie

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-553033657 (DOS-2016-0003510) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 24 mei 2016

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Contact T 070-441 8688 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van Provinciale Staten Datum Uw

Nadere informatie

GEMEENTE RJJJJj RENSIA/Ol/DE

GEMEENTE RJJJJj RENSIA/Ol/DE GEMEENTE RJJJJj RENSIA/Ol/DE Agendapuntnr.: 19 Nr.: 129166 Renswoude, 26 november 2013 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Ruimte voor ruimte Schalm 6. Geachte raad. Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact C.B.W. Hagen T 070-441 65 13 cbw.hagen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders gemeente

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Staten

Lid Gedeputeerde Staten Lid Gedeputeerde Staten H.M.C. Dwarshuis-van de Beek Contact T 070-441 6418 F 070-441 79 92 hmc.dwarshuls@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP DenHaag T 070-441 6611 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

5 Hmlnuten verste Provincials

5 Hmlnuten verste Provincials 5 Hmlnuten verste Provincials Directie DRM Afdeling Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2008-474662 (DOS-2008-0005806) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum jj ^ jijlj 2, l)

Nadere informatie

^'vx.^x^ HOLLAND ZUID

^'vx.^x^ HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten ^'vx.^x^ HOLLAND ZUID Directie Leefomgeving en Bestuur Contact Vanuit bureau Subsidies Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP

Nadere informatie

Inkomende post

Inkomende post i Inkomende post - 6313 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 6 ' Nr. 63) 3/2-13:003/: ùriffie jlk. ' lnl,oarkispjit, april zo,a - -----,-------,,, jjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjj-j

Nadere informatie

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld.

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld. Gedeputeerde Staten pr HOLLAND ZUID GSO 15.08.2012 )324 0324 5.e eygrvipl.clooify Contact CoUêCp >2P dhr. M. van Niel T 070-441 71 73 m.van.niel@pzh.nl Burgemeesters en Wethouders Zuid-Hollandse gemeenten

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Plattelandswoning Eilandseweg 18 a, Nederhorst den Berg

Ruimtelijke onderbouwing. Plattelandswoning Eilandseweg 18 a, Nederhorst den Berg Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoning Eilandseweg 18 a, Nederhorst den Berg In opdracht van G.C. Nagel december 2013 Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoning Eilandseweg 18 a Nederhorst den Berg

Nadere informatie