Jeugdkerk bijeenkomst om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Leeftijd: jaar Tijdsduur: 45, 60 of 75 minuten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdkerk bijeenkomst om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Leeftijd: jaar Tijdsduur: 45, 60 of 75 minuten"

Transcriptie

1 Grenzeloze vrede! Jeugdkerk bijeenkomst om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Leeftijd: jaar Tijdsduur: 45, 60 of 75 minuten Doelen - Jongeren maken kennis met de spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden, niet alleen in de huidige tijd, maar ook aan de hand van een aantal Bijbelverhalen. - Jongeren verkennen de begrippen veiligheid en vertrouwen versus onveiligheid en wantrouwen. - Jongeren denken na over de betekenis van in vrede als broeders en zusters met elkaar samenleven. Opbouw programma Welkom Introductie thema Verwerking Afsluiting 5 min. 5 min. 15 min. per onderdeel keuze uit vier onderdelen 5 min. Voorbereiding Lees de opdrachten goed door en verzamel de benodigdheden. Leg alles klaar voordat de groep komt, zodat je de jongeren bij binnenkomst welkom kunt heten. Benodigdheden Kaars / lucifers Computer / laptop Youth for Christ Liedbundel of Evangelische Liedbundel) Internetverbinding of download van het filmpje Hudud Bijlage 1 met opdrachtkaartjes Bijlage 2 met foto s Drie flap-overvellen Stiften Dozen / schilderstape / plakband Verf / kwasten Fotocamera of mobiele telefoons van jongeren zelf met camera MP3-speler of extra laptop

2 Inleiding De band met Israël, het land van de Bijbel, is van oudsher sterk in Nederland. Het land en de mensen die er wonen, worden door veel mensen een warm hart toegedragen. Maar de voortdurende spanningen, de vredesprocessen die keer op keer vastlopen, de voortdurende bedreigingen over en weer, maken het lastig om neutraal naar zowel de Israëlische als de Palestijnse kant van het verhaal te kijken. Wie heeft gelijk?, is dan ook niet een vraag waaraan Holy Switch zich wil wagen. Juist het inleven in beide partijen maakt dat er op een andere manier naar het conflict gekeken kan worden. Neutraal wil overigens niet zeggen zonder mening. Door het verhaal van twee kanten weer te geven, probeert Holy Switch er juist voor te zorgen dat die mening onderbouwd en wellicht van de ene of andere kant wat bijgesteld kan worden. Het spanningsveld tussen Israël en de Palestijnse gebieden is enorm. Het wantrouwen is groot. Veiligheid en vertrouwen zijn ver te zoeken. Israël is begonnen met de bouw van de muur om veiligheidsredenen: om nog meer (zelfmoord)aanslagen te voorkomen en het Israëlische volk hiertegen te beschermen. Maar de mensen uit de Palestijnse gebieden worden hierdoor afgesloten van werk, land, familie, enzovoorts en ondervinden vooral nadelige gevolgen van de bouw van de muur. Om deze thematiek voor jongeren hier in Nederland tastbaar en begrijpelijk te maken, biedt deze bijeenkomt materiaal aan over het ervaren van grenzen. Letterlijke grenzen door de muur die er is tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Maar ook figuurlijke grenzen in het leven van de jongeren zelf.

3 Programma 5 min. Welkom Steek een kaars aan en spreek daarbij de volgende woorden uit: Dat wij in vrede met elkaar mogen samenleven. Vraag de deelnemers wat een toepasselijke wens zou kunnen zijn met betrekking tot in vrede met elkaar leven. Heet de groep welkom. Vertel een voorbeeld van hoe je zelf eens in onvrede hebt geleefd. Dit kan gaan over een relatie met een ander, over jezelf, of over leven in een omgeving met spanningen. Vraag vervolgens aan de groep wat in onvrede leven voor hen betekent. 5 min. Introductie thema Luister met elkaar naar het lied Hinematov. Je kunt gebruik maken van een YouTube versie om het samen te zingen of als geluidsfragment te laten horen. Hier een tweetal mogelijke versies via waar overigens nog veel meer voorbeelden te vinden zijn: Youth for Christ Liedbundel nr. 65 Evangelische Liedbundel nr. 34a Vraag aan de groep of ze het lied kennen. Vertel dat het een Hebreeuws volkslied is. Lees de Nederlandse tekst voor. Zie, hoe goed en liefelijk het is, als broeders (en zusters) tezamen wonen. Wat betekent het om als broeders en zusters in vrede samen te wonen?

4 4 x 15 min. Verwerking De jongeren maken in kleine groepjes een rondgang langs verschillende opdrachten over het thema. Vooraf: Bepaal vooraf hoeveel tijd je te besteden hebt en kies op basis daarvan de opdrachten uit: 30 min. 2 verwerkingsopdrachten (totale tijdsduur 45 min.) 45 min. 3 verwerkingsopdrachten (totale tijdsduur 60 min.) 60 min. 4 verwerkingsopdrachten (totale tijdsduur 75 min.) Leg voor de gekozen opdrachten alle benodigdheden en opdrachtkaartjes klaar. Verdeel de opdrachten over verschillende ruimtes of over verschillende hoeken van een grote ruimte. Tijdens de bijeenkomst: Maak net zoveel groepjes als er opdrachten zijn. Per onderdeel hebben de groepjes vijftien minuten de tijd, daarna wisselen de groepjes van onderdeel. Elk groepje komt dus langs alle onderdelen. Zorg ervoor dat de jongeren bij de foto-opdracht de tijd goed in de gaten houden en dus op tijd terug zijn.

5 1) Opdracht 1 Bijbelteksten Kopieer en plak de drie hierna volgende Bijbelteksten in het midden op drie flap-overvellen volgens onderstaand voorbeeld. (Je kunt deze teksten ook vinden via ) Indeling flap-over:! = vind ik belangrijk Schrijf hier op wat je denkt dat de kern van deze tekst is. Waarom vind je dat belangrijk?? = snap ik niet Schrijf hier op wat je niet begrijpt van de tekst of wat je moeilijk vindt. Welke vragen roept de tekst bij je op? Bijbeltekst + = vind ik mooi Schrijf hier op wat je mooi of bijzonder vindt aan deze tekst. = vind ik niks Schrijf hier op wat je stom vindt aan deze tekst, waar je niks mee kunt.

6 Zie bijlage 1 voor de opdrachtkaart voor de groep. De jongeren lezen de teksten op de flappen en schrijven in de bijbehorende vakken op wat zij van de tekst vinden, welke vragen de tekst bij hen oproept, of de tekst hen wel of niet aanspreekt. Ze mogen vervolgens op elkaar reageren door vragen te stellen. - Micha 4:1-5 Het koningschap van de H E E R 1 Eens zal de dag komen dat de berg met de tempel van de H E E R rotsvast zal staan, verheven boven de heuvels, hoger dan alle bergen. Volken zullen daar samenstromen, 2 machtige naties zullen zeggen: Laten we optrekken naar de berg van de H E E R, naar de tempel van Jakobs God. Hij zal ons onderrichten, ons de weg wijzen, en wij zullen zijn paden bewandelen. Vanaf de Sion klinkt zijn onderricht, vanuit Jeruzalem spreekt de H E E R. 3 Hij zal rechtspreken tussen machtige volken, over grote en verre naties een oordeel vellen. Dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers en hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is. 4 Ieder zal zitten onder zijn wijnrank en onder zijn vijgenboom, door niemand opgeschrikt, want de H E E R van de hemelse machten heeft gesproken. 5 Laat andere volken hun eigen goden volgen wij vertrouwen op de naam van de H E E R, onze God, voor eeuwig en altijd.

7 - Mattheus 5:38-48 Bergrede 38 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: Een oog voor een oog en een tand voor een tand. 39 En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren. 40 Als iemand een proces tegen je wil voeren en je onderkleed van je wil afnemen, sta hem dan ook je bovenkleed af. 41 En als iemand je dwingt één mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op. 42 Geef aan wie iets van je vraagt, en keer je niet af van wie geld van je wil lenen. 43 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten. 44 En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, 45 alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. 46 Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? 47 En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? 48 Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is. - Romeinen 12:9-21 Leef volgens de wil van God 9 Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. 10 Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. 11 Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. 12 Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. 13 Bekommer u om de noden van de heiligen en wees gastvrij. 14 Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet. 15 Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. 16 Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. 17 Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. 18 Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. 19 Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden. 20 Maar als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd. 21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

8 2) Opdracht 2 Graffiti Vooraf: Haal uit de supermarkt een aantal grote dozen. Stapel deze op elkaar, zodat het een muur wordt. Verstevig eventueel de muur door de dozen aan elkaar te plakken of er een aantal zware boeken in te leggen. Zet verschillende kleuren verf en kwasten klaar. Maak met tape een drie- of vierdeling over de dozen (afhankelijk van het aantal groepjes / onderdelen waarvoor je hebt gekozen). Elk groepje krijgt een deel van de muur toegewezen om te beschilderen. Opdracht: De muur die dwars door Israël en de Palestijnse gebieden loopt, is een enorme fysieke barrière, die het leven voor veel mensen onmogelijk maakt. Aan beide kanten heeft men her en der uit protest tekeningen gemaakt op de muur. In bijlage 2 staat een aantal foto s hiervan. Print deze bijlage uit (liefst in kleur) en leg deze bij de opdrachtkaart en andere benodigdheden. Maak samen een (graffiti)tekening waarin jullie als groep laten zien wat je vindt van deze muur. Overleg eerst met elkaar wat je wilt gaan maken. Begin eventueel eerst met potlood en ga pas daarna schilderen. Zie bijlage 1 voor de opdrachtkaart voor de groep. Zie bijlage 2 voor een aantal foto s met graffiti van de muur.

9 3) Opdracht 3 Grenzen op de foto Vooraf: Laat de jongeren hun mobiele telefoon meenemen of een fotocamera. Of regel zelf een aantal camera s (met eventueel aansluiting op een computer). Zet een computer / laptop klaar zodat de groepjes het filmpje kunnen bekijken. Opdracht: De jongeren in Israël en in de Palestijnse gebieden hebben te maken met allerlei grenzen. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Bekijk met het groepje het filmpje over de grenzen van de muur. Download filmpje Hudud Dit filmpje is gemaakt door jongeren tussen de vijftien en zeventien jaar uit Bethlehem en omgeving. Bethlehem ligt in de Palestijnse gebieden. De vijf fictieve karakters in het filmpje illustreren het dagelijks leven van Palestijnse jongeren bij de muur. Hudud is een Arabisch woord dat grens betekent. Ga daarna in je omgeving bekijken welke grenzen of barrières jij ziet. Dat kan een sloot zijn, een stopbord of een gesloten deur. Allerlei dingen kunnen een grens vormen in jouw eigen omgeving. Zoek een grens die ook daadwerkelijk een barrière vormt voor jezelf of voor iemand in je omgeving en maak daarvan een foto. Je hebt voor het fotograferen vijf minuten de tijd. Zorg ervoor dat je op tijd weer terug bent! Elk groepje kiest één foto uit die ze het mooist vinden of het beste bij het thema vinden passen. Zet deze foto indien mogelijk over op een computer. De groepjes bedenken wat ze de andere groepjes willen vertellen over hun keuze voor deze foto. Zie bijlage 1 voor de opdrachtkaart voor de groep.

10 4) Opdracht 4 Zingen over Vrede Vooraf: Zet boxjes en een MP3-speler (of een ander muziekapparaat of extra laptop) klaar om het lied te laten horen. Leg ook de tekst van de rap klaar. Opdracht: Luister met elkaar naar de rap uit het theaterstuk van Holy Bridge. Download de rap uit het theaterstuk van Holy Bridge. In veel liedjes staat Jeruzalem symbool als stad van vrede. In de toekomst zullen in deze stad geen ruzies, zelfmoordaanslagen of andere ellendige dingen meer zijn. Er zal vrede heersen. Tenminste, dat hopen degenen die zulke liedjes gemaakt hebben. Maak met je groepje een eigen couplet of rap, waarin je zingt over vrede tussen (groepen) mensen, niet alleen in Israël en de Palestijnse gebieden, maar over heel de wereld. Of misschien wel heel dicht bij jou / jullie zelf, vrede tussen buurtgenoten of klasgenoten. Kies zelf een melodie van een (bekend) lied. (Je kunt ook gebruik maken van melodieën van liederen die over vrede gaan, zoals Liedboek voor de Kerken 285 Geef vrede Heer, geef vrede. Of Evangelische Liedbundel 194 Er is een stad voor vriend en vreemde.) Wil je echt niet zingen of kun je geen melodie kiezen, maak dan met elkaar een gedicht. Schrijf je couplet leesbaar en groot genoeg op een flap-over. Zie bijlage 1 voor de opdrachtkaart voor de groep. Zie bijlage 3 voor de tekst van de rap.

11 5 min. Afsluiting Kom met de hele groep weer bij elkaar. Laat elk laatste groepje bij het onderdeel kort samenvatten wat zij gezien, gedaan en ervaren hebben. Daarna mogen de andere groepjes aanvullen. - Wat is allemaal opgeschreven bij de Bijbelteksten? - Bekijk met elkaar de geschilderde muur en besluit wat ermee gedaan wordt na de bijeenkomst. - Bekijk met elkaar de uitgekozen foto s en laat elk groepje iets vertellen over hun foto. - Sluit de bijeenkomst af door met elkaar de gemaakte liedjes te zingen / rappen. Gebruik daarbij de coupletten / raps die door de jongeren gemaakt zijn en opgeschreven op de flappen. Willen de jongeren niet zingen, laat dan de coupletten voorlezen. Bedank alle jongeren voor hun inbreng. Doof de kaars.

12 Grenzeloze vrede Materiaal Jeugdkerk bijeenkomst Bijlage 1 Opdrachtkaarten Knip de volgende opdrachtkaartjes los en leg deze met de benodigdheden bij de opdrachten. Opdracht 1 Bijbelteksten Opdracht 2 Graffiti Lees de Bijbelteksten op de flap-overs. Schrijf in de bijbehorende vakken wat je van deze tekst vindt. Welke vragen roept de tekst bij je op? Spreekt de tekst je wel of niet aan? Reageer ook weer op elkaar. De muur die dwars door Israël en de Palestijnse gebieden loopt, is een enorme fysieke barrière, die het leven voor veel mensen onmogelijk maakt. Er zijn op de muur her en der uit protest tekeningen gemaakt. Bekijk de foto s van de muur. Maak samen een (graffiti)tekening waarin jullie als groep laten zien wat je vindt van deze muur. Overleg eerst met elkaar wat je wilt gaan maken. Begin eventueel eerst met potlood. Ga pas daarna schilderen. Opdracht 3 Grenzen op de foto De jongeren in Israël en in de Palestijnse gebieden hebben te maken met allerlei grenzen. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Bekijk het filmpje over grenzen. Kijk in je omgeving welke grenzen je daar tegenkomt. Dat kan een sloot zijn, een stopbord of een gesloten deur. Zoek een grens die ook daadwerkelijk een barrière vormt voor jezelf of voor iemand in je omgeving en maak daarvan een foto. Je hebt voor het fotograferen vijf minuten de tijd. Zorg dat je op tijd weer terug bent! Kies één foto uit die jullie het mooist vinden of die het beste bij het thema vinden passen. (Zet deze foto als dat mogelijk is over op de computer.) Opdracht 4 Zingen over vrede Luister met elkaar naar de rap uit het theaterstuk van Holy Bridge. In veel liedjes staat Jeruzalem symbool als stad van vrede. In de toekomst zullen in deze stad geen ruzies, zelfmoordaanslagen of andere ellendige dingen meer zijn. Er zal vrede heersen. Tenminste, dat hopen degenen die zulke liedjes gemaakt hebben. Maak een eigen couplet of rap, waarin je zingt over vrede tussen (groepen) mensen, niet alleen in Israël en de Palestijnse gebieden, maar over heel de wereld. Of misschien wel heel dicht bij jou zelf, vrede tussen buurtgenoten of klasgenoten. Kies zelf een melodie van een (bekend) lied. Schrijf je couplet leesbaar en groot genoeg op een flapover.

13 Bijlage 2 Foto s van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

14 Bijlage 3 Rap uit het theaterstuk Beloofd is beloofd?! van Holy Bridge Print de tekst uit en leg deze klaar bij de opdracht. Come take a walk Let s walk no small talk - Just you and me along the wall, to see it all May we build a bridge so tall We can walk over it Say hi to the neighbours and forget every bit of this End of discussion with, spend no more time to this Mine mine mine land it is Shake hands with, share water with Rise above it like a hawk we could fly over it Make love no war No peace without justice Says a writing on the wall Well that s pretty much just it - Tell them all! Must be simple to fix it - change it But if it was that simple I would have already changed the way This country looks like We try hard to understand but we don t know what it feels like We can only try to imagine how it must be like To be separated in an East or West side To be separated by a wall nine meter high From which you might feel safe or intimidated by Now we can cry / we can smile / we can deny / just look the other way But we can also try to build a bridge so high and say Come come with me Let s take a walk over the wall Thed Brouwer Beloofd is beloofd?!

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Gespreksmateriaal om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken.

Gespreksmateriaal om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Veiligheid & Grenzen Gespreksmateriaal om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Doelgroep: Tijdsduur: leeftijd 16-18 jaar 2 x 1 uur Doelen: * Jongeren denken na over de impact

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Deel je levensvisie... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher In deze dienst gaan we Janine van der Kamp bevestigen als ouderling

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

Gastendienst. Al onze filialen zijn op zondag open!

Gastendienst. Al onze filialen zijn op zondag open! Gastendienst Al onze filialen zijn op zondag open! Voorgangers: ds. Hariët Tarpeh van Ittersum en ds. Bert van der Linden Organist: Nico Olie M.m.v.: Jens van Breemen Waalwijk 30 augustus 2015 VAN BUITEN

Nadere informatie

De Brug 26 november 2017 Gert Visscher

De Brug 26 november 2017 Gert Visscher De Brug 26 november 2017 Gert Visscher 1 Als je dan met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen, die boven zijn, waar Christus is, die zit aan de rechterhand van God. 2 Bedenk de dingen, die boven zijn,

Nadere informatie

Themadienst Vergeving en verzoening

Themadienst Vergeving en verzoening Themadienst Vergeving en verzoening Opw 727 Ps 33: 7,8 Gz 313: 1,3,5,7 Ps 40: 3,4 ELB 435 Ps 133 Opw 687 Opw 734 @ Mededelingen Voorganger : ds Wim Louwerse Schriftlezing : Gera Geleijns Opw 727 Ps 33:

Nadere informatie

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent,

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, 10 december 2017 voorbereid met de liturgiecommissie Vrede frustrerend visioen? Organist: Mar van der Veer Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en

Nadere informatie

27 mei uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp

27 mei uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp 27 mei 2018 10.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp Orde van dienst: Welkom GK 8a (GK06 gz145) Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam Wet GK 16a (PvN 16)

Nadere informatie

Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL. Welkom door de Kerkenraad

Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL. Welkom door de Kerkenraad EREDIENST, zondag 8 september 2013 Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL Welkom door de Kerkenraad Intochtslied Psalm

Nadere informatie

Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016

Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016 Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016 Voorganger : Ds. J. H. den Braber Organist : Jaap Dekker Muzikale medewerking : Emma Engels / Thom Engels / Maarten Cieremans / Tessa van der Horst / Michelle de Regt /

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 2 september 2018, aanvang uur. Ds. F. van den Bosch (Katwijk aan Zee)

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 2 september 2018, aanvang uur. Ds. F. van den Bosch (Katwijk aan Zee) Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 2 september 2018, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. F. van den Bosch (Katwijk aan Zee) Herman Bouwhuis Henk Dubbink Afkondigingen

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 13 september 2015 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Ds. Stephan de Jong Lector : Bea

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk

Welkom in de Pauluskerk Welkom in de Pauluskerk Zondag 26 oktober 2014 Uw Voorganger: Ds H.J. Reinders Organist: Gert Stad Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Welkom

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 10 december 2017

Orde voor de Baalderdienst op 10 december 2017 Orde voor de Baalderdienst op 10 december 2017 Welkom Aansteken van de Paaskaars Het Licht schijnt in de duisternis omdat de Heer ons Licht en leven is! Hij is het eeuwig levend Woord Zijn liefde leeft

Nadere informatie

Volmaaktheid een spookwoord?? Hij noemt in datzelfde hoofdstuk een aantal praktische voorbeelden, die te maken hebben met volmaaktheid.

Volmaaktheid een spookwoord?? Hij noemt in datzelfde hoofdstuk een aantal praktische voorbeelden, die te maken hebben met volmaaktheid. - 1 - Volmaaktheid een spookwoord?? Wat het onderwerp "volmaaktheid" betreft, hebben de meeste christenen daar net zoveel licht over als een schipper die met zijn boot in de mist vaart. Onlangs voer een

Nadere informatie

Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26

Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26 - 1 - Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26 15 Als u Mij liefhebt,neem dan Mijn geboden in acht. Wat zijn geboden? Een gebod is niet een verbod. Een verbod verbiedt ons iets, zoals

Nadere informatie

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Wie inspireert jou? Leeftijd: 13-16 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Over inspirerende (Bijbelse) personen. En hoe kunnen wij een inspiratie zijn?

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 10 mei 2015 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Ds. Theo C. Wielsma Lector : Anneke Voskamp

Nadere informatie

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God - 1 - Bewaar uzelf in de liefde van God We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat:

Nadere informatie

Themadienst zondag 11 november Thema Deel je / Zijn huis!

Themadienst zondag 11 november Thema Deel je / Zijn huis! Wat is gastvrijheid? Gulheid in het ontvangen van gasten Hartelijkheid en warmte Een uitnodigende houding Een christelijke en islamitische deugd Delen om te leven betekent voor ons Micha, Marijke en Hadassa

Nadere informatie

Beautiful stranger. Voorganger: Ds. V.d. Woestijne Muzikale medewerking: Christian Verwoerd

Beautiful stranger. Voorganger: Ds. V.d. Woestijne Muzikale medewerking: Christian Verwoerd Beautiful stranger Voorganger: Ds. V.d. Woestijne Muzikale medewerking: Christian Verwoerd Welkom! Zingen: Youth for Christ 62 Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta. Heer, U bent mijn weg, de

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema:

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema: Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp Thema: Welkom Aansteken van de Paaskaars & Lezen van het gedicht door Merel en Ezra Kaars, jij mag branden in ons midden; branden bij

Nadere informatie

Ochtenddienst 12 juli Voorganger : Ds. P.G.I. van den Berg - Asperen Organist : Rens van Rossum

Ochtenddienst 12 juli Voorganger : Ds. P.G.I. van den Berg - Asperen Organist : Rens van Rossum Ochtenddienst 12 juli 2015 Voorganger : Ds. P.G.I. van den Berg - Asperen Organist : Rens van Rossum Welkom Afkondigingen door kerkrentmeester Henk IJdo. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar

Nadere informatie

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, zegt de Heere.

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, zegt de Heere. - 1 - Overwin het kwade door het goede In Romeinen 12:21 staat: Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. Het is hier op aarde een strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad

Nadere informatie

Vooraf zingen we het Lied van de maand 517

Vooraf zingen we het Lied van de maand 517 Liturgie voor de morgendienst in kerkcentrum Open Hof Op 18 januari 2015 om 9:30 uur Voorganger: Pastoraal werker Gert den Boef Organist: Harry Hamer Vooraf zingen we het Lied van de maand 517 Christus,

Nadere informatie

Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN

Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN Lucas 4 Jezus in de synagoge in Nazareth Deuteronomium 16 Feesten en Gerechtigheid Romeinen 12 Echte verandering Deuteronomium 16 U moet voor

Nadere informatie

Kerkdienst uit Koog aan de Zaan Ds. Aart Mak

Kerkdienst uit Koog aan de Zaan Ds. Aart Mak www.kerkzondergrenzen.nl Kerkdienst uit Koog aan de Zaan Ds. Aart Mak Organist: Merk Rijken (opname zondag 15 april 2018) Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM www.radiobloemendaal.nl Zondag 22 april

Nadere informatie

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Lezingen: Romeinen 12 : 9 21 Mattheüs 18 : 15 22 Wellicht heeft u gedacht dat de lezingen van vanmorgen op een of andere manier van toepassing zijn op de ambtsdragers

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Ochtenddienst 11 november 2018

Ochtenddienst 11 november 2018 Ochtenddienst 11 november 2018 Dankdag voor gewas en arbeid Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Erik Olislagers Welkom Mededelingen door diaken Corrie Dijksman - Snel Voor verdere bijzonderheden

Nadere informatie

Orde voor de startdienst

Orde voor de startdienst Orde voor de startdienst Maranathakerk Lunteren 23 september 2018 Voorganger ds. Jaap Hansum Orgel Marco Bouw m.m.v. Projectkoor o.l.v. Jan Hendrik van Schothorst Zingen: HH617 Tienduizend redenen De zon

Nadere informatie

Zondag 2 December Eerste zondag van advent. Voorganger: Ds. L. v. d. Veer. Organist: Mans Kuipers

Zondag 2 December Eerste zondag van advent. Voorganger: Ds. L. v. d. Veer. Organist: Mans Kuipers Zondag 2 December 2018 Eerste zondag van advent Voorganger: Ds. L. v. d. Veer Organist: Mans Kuipers Liederen in deze dienst: Eerste psalm Ps. 25 : 1 Lied: 454 Ps. 25: 10 Lied 435: 1 en 2 Slotlied Lied:

Nadere informatie

De Heer die zingt over jou en mij. Gert Visscher 29 oktober 2017

De Heer die zingt over jou en mij. Gert Visscher 29 oktober 2017 De Heer die zingt over jou en mij Gert Visscher 29 oktober 2017 13 Wie er van Israël overblijven, zullen niet langer onrecht doen, ze zullen geen leugens spreken, uit hun mond zal geen bedrieglijke taal

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer.

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer. - 1 - Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren. Wat zijn geboden? Een gebod is niet een verbod. Een verbod verbiedt ons iets, zoals

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist:

Nadere informatie

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, spreekt de Here.

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, spreekt de Here. - 1 - Overwin het kwade door het goede In Romeinen 12:21 staat: Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. Het is hier op aarde een strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad

Nadere informatie

Zingen Lied 441, vers 10 we gaan zi?en

Zingen Lied 441, vers 10 we gaan zi?en Tweede Advent zondag 10 december 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger: ds. Corrie van Duinen ouderling: Henk Steinvoort; diaken: Willemien de Vlieger; orgel: Gert Boersma, m.m.v. de cantorij

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 15 april 2018 om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: kind van de zondag: lector: stem: ds. Kasper Jager Suleen

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Stoom afblazen. Over wraak gesproken... viering in de Keizersgrachtkerk

Stoom afblazen. Over wraak gesproken... viering in de Keizersgrachtkerk Stoom afblazen Over wraak gesproken... viering in de Keizersgrachtkerk zondag 24 januari 2016 Stoom afblazen Soms ben je het zó zat, dat je de frustraties eruit wil schreeuwen, dat je wil stampvoeten,

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk. 23 april God is geen watje. Jeugddienst. Voorganger : Ds. H.J. Reinders Band: By Music o.l.v.

Welkom in de Pauluskerk. 23 april God is geen watje. Jeugddienst. Voorganger : Ds. H.J. Reinders Band: By Music o.l.v. Welkom in de Pauluskerk 23 april 2017 God is geen watje Jeugddienst Voorganger : Ds. H.J. Reinders Band: By Music o.l.v. Alies Haasnoot Intochtlied: Met open armen (Schrijvers Voor Gerechtigheid) Kom,

Nadere informatie

Gebedsdienst voor de Internationale Dag van de Geweldloosheid, 2 oktober.

Gebedsdienst voor de Internationale Dag van de Geweldloosheid, 2 oktober. Gebedsdienst voor de Internationale Dag van de Geweldloosheid, 2 oktober. John Dean, SJ, voor de Commissie voor Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping van de directie van de religieuze instituten

Nadere informatie

Bekende bijbelse verhalen

Bekende bijbelse verhalen Categorie Bijbel Aantal deelnemers 6-20 personen Leeftijd 12-16 jaar Duur / aantal bijeenkomsten Een bijeenkomst van 1,5 uur Auteur Hanna Oosterlee KORTE BESCHRIJVING De Bijbel staat vol met verhalen.

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart.

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Hemelvaart: Tot Ziens! Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren meer over Hemelvaart: het verhaal van het

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst. Vertel het maar Welkom bij de Kinder-Biddagdienst woensdagmiddag 14 maart 2018 met als thema Vertel het maar 2 Koningen 4:1-7 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we doen

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst

Welkom bij de Kinder-Biddagdienst Welkom bij de Kinder-Biddagdienst woensdagmiddag 14 maart 2018 met als thema 2 Koningen 4:1-7 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer 1 2 Welkom d.m.v. filmpje, we doen dit staande:

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Orde van Dienst Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Welkom en mededelingen Orde van Dienst 4-9-2016 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2, 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige God, Gij die uw majesteit ten hemel over

Nadere informatie

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER 1 Power animals Lees de tekst hieronder en beantwoord de vraag. Animal symbol guide Which power animal do you need for help? Discover it in this animal symbol guide. LION BEAR ROOSTER When you are weak,

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 18 september 2016 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Ds. Aart Mak Lector : Henk Exel

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 5, 23-24 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 150 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Genesis

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Welkom Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Ds. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Ds. Gebed Anne Bijbellezen Jesaja 2: 1-5 en Jesaja

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 8 Tot slot vraag ik u: Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters wees barmhartig en bereid de minste te zijn. 9 Vergeld geen kwaad met

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Mededelingen Wij zingen als intochtslied: Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Nieuwe Liedbundel Juicht Gode toe, bazuint en zingt 1 2 3

Nadere informatie

Kinderdienst. Thema: Dikke vrienden. Zondag 15 april Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding

Kinderdienst. Thema: Dikke vrienden. Zondag 15 april Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding Kinderdienst Thema: Dikke vrienden Zondag 15 april 2018 Voorganger : Ds. Hugo Habekotté Organist : Mary Pellikaan Medewerking : Kinderen en leiding Mededelingen Welkom Liedboek 288 Goedemorgen, welkom

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 15 oktober 2017, schoolkerkdienst Is dat Eerlijk? - over werken en waardering, delen en dankbaarheid Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Geloofsopvoeding 3 Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Doel: Je gaat aan de slag met verschillende manieren om met je kind te communiceren. Het

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over gelijkenissen, waarbij de barmhartige Samaritaan als voorbeeld wordt gebruikt.

Deze bijeenkomst gaat over gelijkenissen, waarbij de barmhartige Samaritaan als voorbeeld wordt gebruikt. Wie is mijn naaste? Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, delen, Jezus Deze bijeenkomst gaat over gelijkenissen, waarbij de barmhartige Samaritaan als voorbeeld wordt gebruikt. Doelen van deze bijeenkomst: De

Nadere informatie

Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy

Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy Voorganger: br. G. Siemons uit Steenwijk Medewerking: Kinderkoor Spirit o.l.v. Rachel Stuy Organist: André van Dijk en Adriaan Stuy Voorzang: Abba Vader Abba, Vader, U alleen, U behoor ik toe. U alleen

Nadere informatie

25 maart :00 uur ANDREASKERK PUTTEN. Voorganger: ds. Jelle de Kok

25 maart :00 uur ANDREASKERK PUTTEN. Voorganger: ds. Jelle de Kok 25 maart 2018 19:00 uur ANDREASKERK PUTTEN Voorganger: ds. Jelle de Kok Psalm 107: 1 en 10 1 Gods goedheid houdt ons staande zolang de wereld staat! Houdt dan de lofzang gaande voor God die leven laat.

Nadere informatie

ACTIE SCHOENENDOOS. 4 november :30 uur

ACTIE SCHOENENDOOS. 4 november :30 uur ACTIE SCHOENENDOOS 4 november 2018 10:30 uur Voorganger: ds. W. Gugler Ouderling: Wim van Vliet Organist: Lydia van den Broek Muziek: kinderkoor & E. Arendsen Koster: H. van Polen/ D. Bruggeman 2 Mededelingen

Nadere informatie

Volmaaktheid een spookwoord?? Hij noemt in datzelfde hoofdstuk een aantal praktische voorbeelden, die te maken hebben met volmaaktheid.

Volmaaktheid een spookwoord?? Hij noemt in datzelfde hoofdstuk een aantal praktische voorbeelden, die te maken hebben met volmaaktheid. - 1 - Volmaaktheid een spookwoord?? Wat het onderwerp "volmaaktheid" betreft, hebben de meeste christenen daar net zoveel licht over als een schipper die met zijn boot in de mist vaart. Onlangs voer een

Nadere informatie

voor zondag 10 december 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

voor zondag 10 december 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Orde van Dienst voor zondag 10 december 2017, om 10.00 uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek 2 E ADVENT MET PROJECT KND EEN BOEK VOL VERWACHTING Voorganger: ds. Jan Hermes Ouderling van dienst:

Nadere informatie

... NAAR EEN BETERE WERELD

... NAAR EEN BETERE WERELD ... NAAR EEN BETERE WERELD Wat ik waardevolle Wat mijn groep waardeafspraken vind... volle afspraken vindt... Wat God waardevolle afspraken vindt... TIEN WOORDEN VAN GOD Ik ben jullie enige God. Als je

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Wat geloof jij? Leeftijd: 9-12, leiding, intergeneratief Thema: bijbel, geloofsopvoeding, God, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Een geloofsgesprek aangaan met kinderen, hoe doe je dat? Hier vind je allerlei

Nadere informatie

Liturgie Stil Moment op vrijdag 19 februari Stilte vooraf. -Laten we stil worden om in Gods aanwezigheid te zijn.- Inleiding

Liturgie Stil Moment op vrijdag 19 februari Stilte vooraf. -Laten we stil worden om in Gods aanwezigheid te zijn.- Inleiding Liturgie Stil Moment op vrijdag 19 februari 2016. Stilte vooraf. -Laten we stil worden om in Gods aanwezigheid te zijn.- Inleiding Als thema voor de Stille Momenten is dit jaar gekozen voor : Zet een stap

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september 2017 10.30 uur Thema: Met open armen! voorgangers organist m.m.v. de Band : ds. Ton van Vliet Marie Hansen - Couturier : Eric Voet :

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

We zongen net uit Psalm 142 dat niemand, niemand naar mij vraagt... Een zin die me raakt. Die me ontroert.

We zongen net uit Psalm 142 dat niemand, niemand naar mij vraagt... Een zin die me raakt. Die me ontroert. Zondag 22 november 2015 Laatste zondag van het kerkelijk jaar LITURGIE Komen Orgelspel Lied vóór de dienst: Lied 288 (Goede morgen, welkom allemaal) Welkom Aanvangslied: Lied 219 (Licht om te leven) Moment

Nadere informatie

Numeri 6: De zegen van Aäron Het laatste woord.

Numeri 6: De zegen van Aäron Het laatste woord. Numeri 6: De zegen van Aäron Het laatste woord. Orde van dienst: Welkom Votum en zegen. Psalm 134 Wet Schuldbelijdenis. Zingen: GK 168 (2017) Vader, vol van vrees en schaamte. Genadeverkondiging. Zingen:

Nadere informatie

Op weg naar The Passion

Op weg naar The Passion Op weg naar The Passion Leeftijd: 16-25 jaar Soort bijeenkomst/werkvorm: programma en vesper Thema: Weg, waarheid en leven Tijdsduur: drie keer een uur Auteur: Dorien Keus, JOP The Passion is inmiddels

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 19 april 2015, 3 e zondag van Pasen - schoolkerkdienst Ik zie het wel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein

Nadere informatie

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste.

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige Schrijf op een blad iets wat jij rechtvaardig vindt en op een tweede blad wat jij als onrechtvaardig

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Bewaar uzelf in de liefde Gods

Bewaar uzelf in de liefde Gods - 1 - Bewaar uzelf in de liefde Gods We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat: Is

Nadere informatie

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.)

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.) Social media Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: actieve spellen, Spellen binnen Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 55 min. Bron: Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik?

Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik? Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik? Lied voor de dienst: Opwekking 573 - Heer U bent welkom We zijn hier bij elkaar Heer, U bent welkom, welkom, om de koning te ontmoeten.

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen?

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Matteüs 5:38-48 38 Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Oog om oog en tand om tand. 39 Maar Ik zeg u,

Nadere informatie

Liturgie voor zondag 12 mei 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek

Liturgie voor zondag 12 mei 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek Liturgie voor zondag 12 mei 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger: Ria Dekker-Averesch Ouderling: Leo Pekelsma Diaken: Berend-Jan Schutten Organist: Diny Wesselink-Schoemakers Lector: Marieke

Nadere informatie