Verslag van de werkreis van Marian Buvelôt en Ans Mebelder naar Chimding. 13 april tot 13 mei 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de werkreis van Marian Buvelôt en Ans Mebelder naar Chimding. 13 april tot 13 mei 2012"

Transcriptie

1 Verslag van de werkreis van Marian Buvelôt en Ans Mebelder naar Chimding 13 april tot 13 mei 2012 Budda Singh Tamang, Ans Mebelder en Marian Buvelôt in Pilgrims Book Store in Kathmandu

2 Woord vooraf In het voorjaar van 2012 zijn Marian Buvelôt en Ans Mebelder naar Nepal geweest om als vrijwilligers namens de Stichting Chimding de bibliotheek in Chimding in het district Solukhumbu verder uit te breiden en de uitlening van media op te starten. Dit verslag bevat een weergave van de voorbereidingen en de werkzaamheden en activiteiten in de bibliotheek in Chimding. Tevens hebben we een aantal aanbevelingen geformuleerd die als leidraad kunnen dienen voor een volgend bezoek aan Chimding. De Opdracht Tijdens een voorbereidend gesprek heeft Marianne Mondeel de opdracht mondeling toegelicht. Wij zouden ons voornamelijk richten op de bibliotheek in Chimding en als er voldoende tijd was ook nog een bezoek brengen aan de naburige dorpen Kerung en Chyangshar. Concreet luidde de opdracht als volgt: o De bibliotheek in Chimding uitbreiden met spellen, speelleermaterialen en boeken. De spellen en boeken deels in Nederland, deels in Kathmandu kopen. o Twee nieuwe boeken op vertelplaten meenemen o De bij ECEC in Kathmandu bestelde kisten met speelleermaterialen nakijken en eventueel aan passen. o De kisten met speelleermaterialen afleveren bij de bibliotheken in Chimding, Kerung en Chyangshar o De speelleermaterialen uitleggen aan Pemchhiri o Leerlingen en leerkrachten de spellen en speelleermaterialen uitleggen o Een eenvoudig uitleensysteem opzetten voor de bibliotheek in Chimding o De leerkrachten in Chimding instrueren over het gebruik van de bibliotheek o Afspraken maken over toezicht, openingstijden en uitlening o De kinderen kennis laten maken met de nieuwe bibliotheek o Verhalen vertellen aan de kinderen, leerkrachten en ouders o Aanbevelingen doen voor uitbreiding/vervanging van de collectie in Kerung. Daarnaast was er het verzoek om het weeshuis in aanbouw in Pokhara te bezoeken en een bedrag van 4500,-- ten behoeve van het weeshuis, te overhandigen aan de bouwer en verantwoordelijke man Bishna Ranahbat.

3 De beschikbare budgetten: Spellen en speelleermaterialen Voor alle drie bibliotheken een kist met speelleermaterialen à 250,-- 750,-- Spellen: Voor Chyangshar 100,- Voor Kerung 250,-- Voor Chimding 100,-- Boeken: Voor de uitbreiding van de collectie boeken in Chimding 500,-- Voor Kerung 350,-- Voor Chyangshar 100,-- In de bijlage is de financiële verslaglegging en verantwoording opgenomen. Voorbereidingen Marian heeft in Nederland flink wat spellen gekocht zoals Mens erger je niet, Memorie, Loco, Rupsje nooit genoeg en Doolhof. Criteria bij de keuze van de spellen waren: - De moeilijkheidsgraad, - Het educatieve gehalte - universeel te gebruiken - niet te kwetsbaar In de bijlage is een overzicht van alle spellen opgenomen. Ans heeft We gaan op Berejacht in de vertelplatenuitvoering gekocht en nog wat kleine prentenboekjes. Voor het inwerken van de boeken hebben we een kaartenbak, gekleurde boekkaarten, stickers enz.. meegenomen uit Nederland. Door al deze spullen kwam onze bagage boven het toegestane gewicht van 23 kilo per persoon. Voor de extra bagage (ongeveer 10 kilo) moest 65,-- worden betaald. Voorbereidingen in Kathmandu In Kathmandu is Budda Singh Tamang onze begeleider en gids geweest. Bij Pilgrims Book Store hebben we grote hoeveelheden boeken gekocht, zowel voor kinderen als volwassenen in het Engels, Nepalees en tweetalig (Engels en Nepalees). Op advies van Budda hebben we o.a. boeken gekocht over eerste hulp bij ongelukken en een relatief dure serie over de recente geschiedenis van Nepal. Volgens Budda een gewilde serie en dat bleek inderdaad het geval. Alle drie delen werden direct de eerste dag geleend, evenals alle boeken over eerste hulp, natuurgeneeskunde, kruiden en het menselijk lichaam. Wat opviel was dat het titelaanbod voor kinderen beperkt is en naderhand bleek dat veel van de titels die we in Kathmandu hadden gekocht, al in de collectie in Chimding aanwezig waren.

4 De dupliceringen waren niet echt een probleem omdat het ook als vervanging diende van de oude exemplaren. We hebben in Chimding een stamboek gemaakt voor de collectie. De foto s van de lijsten zijn in de bijlage opgenomen. Ook Kankai Books hebben we bezocht en daar ook boeken gekocht. Het was er dit keer extreem druk en het was moeilijk zoeken. Wat opviel was dat het personeel veel kennis van de collectie heeft en feilloos de gevraagde onderwerpen vonden in de overvolle kasten. ECEC De bestelde kisten met speelleermaterialen stonden keurig voor ons klaar in de winkel van ECEC. We hebben de inhoud van de kisten heel kritisch bekeken en spellen of speelgoed die we minder geschikt achtten door andere spellen vervangen. Daarnaast hebben we voor alle drie bibliotheken een hobbelpaard en een schommel gekocht. Ook kochten we posters, schrijf- en tekenpapier en kleurpotloden. De dobbelstenen bij de spelletjes zijn vaak erg klein en raken snel zoek. Bij ECEC verkopen ze hele grote dobbelstenen. De drie kisten waren veel te groot voor de taxi en zijn later in de middag met een aparte taxi afgeleverd bij hotel Therong Peak, samen met de hobbelpaarden. Het was niet mogelijk voldoende dragers te vinden voor alle boeken, speelgoed, kisten en spelletjes. De meeste jongens waren al op pad met commerciële trekkings. Budda heeft alle spullen in een jeep vooruit gestuurd naar Chimding en Kerung.. Een van de hobbelpaarden,wachtend op transport.

5 Naar Pokhara Op verzoek van Ineke Vreede hebben we een bezoek gebracht aan het weeshuis in aanbouw in Pokhara en overgedragen aan Bisho Ranabhat, de initiator en bouwer van het weeshuis. Bishna Ranabhat heeft ons rondgeleid. Het zag er allemaal erg mooi en degelijk uit. De bouw is bijna klaar en Bishna wil in het najaar openen. Zijn vrouw en dochter gaan het weeshuis leiden. Daarnaast vertrouwt hij op (buitenlandse) hulp in de vorm van stagiaires en giften. De kinderen die straks in het weeshuis komen wonen worden via de school aangedragen. Vaak wonen deze kinderen nu bij hun grootouders of familie die door de leeftijd of armoede onvoldoende voor ze kunnen zorgen. Het is de bedoeling om in de startfase niet meer dan twee à drie kinderen op te nemen in het huis. Er is plaats voor 5-8 kinderen. Bishna op het balkon van het weeshuis in aanbouw. Terug in Kathmandu In Kathmandu heeft Budda ons geholpen bij de aanschaf van 6 kleine krukjes, wat handdoeken, zeep, opbergmateriaal in verschillende maten en kleine praktische dingen. Hij weet de adresjes en het is zeer efficiënt en kostenbesparend om dit soort inkopen samen met Budda te doen. We zijn een dag eerder gaan lopen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

6 Werkzaamheden in de bibliotheek van Chimding. Na een tocht van 6 dagen werden we allerhartelijks ontvangen door onze gastvrouw en door de leerlingen, het schoolhoofd en de leerkrachten van de school. Voor Marian was het weerzien met oude bekenden hartverwarmend. De eerste dag zijn we begonnen met inventariseren en schoonmaken van alle materialen. Onvolledige of kapotte spullen werden eruit gehaald. Het speelgoed is gesorteerd en soort bij soort opgeborgen. Alles lag onder een dikke laag stof. Niet verwonderlijk omdat er geen glas in de vensters zit en het zand naar binnen stuift. Samen met Pemchhiri, Padam en Pasang (onze drager en gids) een ochtend flink gepoetst. De daarop volgende dagen hebben we de bestaande collectie met hulp van Pemchhiri, Roxy (een leerkracht ) en de kinderen geïnventariseerd en de aanwezige boeken en de nieuwe boeken ingedeeld naar leeftijd, taal, fictie en non-fictie. Alle boeken zijn gestickerd met kleurstickers en hebben een stamboeknummer, een kleurcode en een boekkaart in dezelfde kleur als de sticker gekregen. Stamboeknummer en schrijver/titel zijn in het nieuwe stamboek genoteerd. De systematiek van nummeren en kleuren wijst zich vanzelf in het stamboek. Bladzijde uit het Stamboek Met de boekkaarten kan een eenvoudige uitleenadministratie worden bijgehouden. De naam van de lener komt op de boekkaart, die vervolgens uit het boek wordt gehaald en achter een datumkaartje wordt weggezet. We hadden veel te weinig groene kaarten. Als noodmaatregel hebben we witte kaarten met een groen stift gemarkeerd en toen ook de witte kaarten op waren hebben we groene vouwblaadjes verknipt tot boekkaarten. Niet erg duurzaam.

7 Krant en tijdschriften voor Chimding. In overleg met en op advies van Pemchhiri spraken we af om in Shiwalaya, op onze terugweg, abonnementen af te sluiten (voor de bibliotheek in Chimding) op een krant en een aantal tijdschriften voor vrouwen en kinderen. Dat is niet gelukt. Ook later in Kathmandu hebben we nog geprobeerd de abonnementen af te sluiten, maar ook dat lukte niet. We hebben de informatie achtergelaten voor Budda, met het verzoek dit alsnog te regelen voor Chimding. Intussen heeft Budda dit gerealiseerd. Nieuwe kast De beschikbare kastruimte was onvoldoende om alle nieuwe spullen in kwijt te kunnen en met hulp van het schoolhoofd is door de timmerman in een paar dagen tijd een nieuwe kast getimmerd en geplaats. Ook de twee vensterbanken hebben we verlengd zodat ze als tafeltje dienst kunnen doen. We hebben alleen een tafel en twee banken laten staan, de overige banken zijn naar de opslag gegaan omdat er anders te weinig ruimte is om goed langs de boekenkasten te kunnen lopen. De nieuwe kast wordt geplaatst De eerste uitleendag Op Koninginnedag was het dan zover: De bibliotheek was helemaal klaar. Alle groepen bezochten klassikaal, samen met de leerkracht, de vernieuwde bibliotheek. Aan de kinderen en leerkrachten is de indeling van de bibliotheek uitgelegd en verteld hoe ze een boek kunnen lenen. Pemchhiri maakte een prachtige voorstelling van het verhaal We gaan op berejacht. Met behulp van de vertelplaten en grootste gebaren, bewegingen en geluiden kwam het verhaal tot leven en de kinderen genoten. Voor de ouder kinderen is het nieuwe verhaal met voorleesplaten The boy who would climb the mountains voorgelezen en opgevoerd. Door de hoge herkenbaarheid van het verhaal was het een doorslaand succes! De kinderen, ook de wat oudere jongens en de leerkrachten hingen aan de lippen van Pemchhiri en luisterden ademloos.

8 Pemchhiri en Ans lezen het verhaal voor aan de hand van de vertelplaten Ter afsluiting van elk bezoek zochten de kinderen een boek uit om mee naar huis te nemen. Pemchhiri en Roxy noteerden de namen van de kinderen op de boekkaarten en zetten deze weg achter een datumkaart. We hebben geen idee of de boeken weer terug zullen komen. Pemchhiri heeft beloofd één keer per maand naar Chimding te gaan om boeken uit te lenen. Wij hebben geen tijd gehad afspraken te maken over toezicht, uitleen- en openingstijden van de bibliotheek in Chimding. De uitleenadministratie

9 Kerung Na vijf dagen Chimding zijn we doorgegaan naar de bibliotheek van Kerung. De speelleermaterialen waren ook daar goed aangekomen en werden met groot enthousiasme uitgepakt en bewonderd. We hebben zoveel mogelijk spellen uitgelegd aan de leerkrachten en een paar kinderen. De bibliotheek ziet er goed uit, Pemchhiri is duidelijk heel bevlogen en actief. De wanden hangen vol tekeningen en versierselen. Allemaal in het teken van het Nepalees Nieuwjaar dat onlangs was gevierd. De kranten worden heel goed gelezen, de bibliotheek wordt gezien als een voorziening voor iedereen, toegankelijk en prettig om te zijn. Grote belangstelling voor de nieuwe spellen in Kerung Het is ons door tijdgebrek niet meer gelukt om de bibliotheek van Chyangshar te bezoeken. Aanbevelingen : Uitlening in Chimding Afspraken maken over de uitlening in Chimding, samen met de school/leerkrachten: iemand verantwoordelijk maken, afspraken maken over openingstijden, toezicht en administratie van de uitlening, onderhoud van de collectie (boeken en spellen) en presentatie en ordening van de collectie. Collecties in Chimding: Een catalogus of inventarisatielijst is erg nuttig bij de aanschaf van nieuwe boeken. Voorstel om de titels op de gefotografeerde bladzijden uit het stamboek in te voeren in een eenvoudig Excel bestand.

10 Een oplossing zoeken voor het invoeren van de Nepalese titels. Misschien kan Pemcchiri hierbij een rol spelen, nu er computers zijn in Chimding. Groen en witte boekkaarten meenemen en de noodkaarten van vouwpapier vervangen door stevige kaartjes. ( De boekkaarten zijn gemaakt van grotere kaarten die in Nederland op maat waren gesneden.) De collectie fictie voor volwassenen uitbreiden. Er staat niet erg veel en wat er is, is vaak te moeilijk of in het engels. De collectie verder aanvullen met non-fictie over onderwerpen dicht bij de mensen in Chimding: verzorging, opvoeding, geschiedenis, kinderen, eten, drinken, medische onderwerpen, eerste hulp bij ongelukken enz.. Kopen administratie: Kleurpotloden zijn er in overvloed. Volgende keer puntenslijpers, touw, perforator, nietmachine en nietjes, gewone schaar, punaises en elastiekjes kopen. Allemaal goed verkrijgbaar in Kathmandu. Kopen speelgoed: Grote dubbelstenen, te koop bij ECEC Wiegjes of poppenwagentjes voor de poppen Autootjes, treintjes met spoor e.d. voor de jongens Badmintonrackets, balletjes en shuttles (wordt heel veel mee gespeeld) Voetballen en volleyballen, pomp met ventiel om te weer op te pompen. Plastic opbergdozen of tonnetjes in verschillende afmetingen om het speelgoed en de spelletjes in op te bergen. Zo blijft het schoon en langer compleet. Bovendien ziet het er aantrekkelijker uit dan wanneer het in een kartonnen, gescheurde doos zit. Diversen: Schoonmaakdoekjes en schoonmaakmiddel en emmers. (Zijn handiger dan de metalen schalen die wij hebben gebruikt.) Inrichting: De timmerman zou nog houten rekken maken om de handpoppen op te kunnen zetten, poppenkastje laten maken. Balustrade voor het bibliotheeklokaal repareren. Het rek voor de schommel repareren (is wel aanwezig, maar kapot)

11 BIJLAGEN: Financieel verslag activiteiten t.b.v. de bibliotheek in Chimding Het geld is vooraf op onze privé- rekeningen gestort, zodat het in Kathmandu kon worden opgenomen. Een geldopname bij de geldautomaat in Kathmandu kost 4,-- per keer en vaak lukt het niet om meer dan ,-- Nepalese roepies per keer op te nemen, hetgeen betekent dat geld pinnen erg duur is. De opname kosten die zijn doorgerekend staan opgenomen in het financieel overzicht. Daarnaast hebben we 4400,-- contant meegenomen t.b.v. het weeshuis in Pokhara. Ook dit geld was vooraf op onze privé- rekening gestort. In de mailwisseling tussen Ineke en Bishna wordt echter gesproken over 4500,--. Dat bedrag hebben we dan ook contant overhandigd aan Bishna. Het verschil van 100,-- is meegenomen in onderstaand overzicht. Wij hebben onderling de kosten al verdeeld. Het niet uitgegeven deel van het beschikbaar budget ( 2150,-) is door Ans teruggestort op de rekening van de Stichting, zijnde 304,17 Bon-nummer * omschrijving Bedrag in euro s opmerkingen Verschil budget en uitgaven 1 Spellen gekocht in 254,38 Nederland 2 Pilgrims Book store 50,00 3 ECEC 3 kisten 650,00 speelleermaterialen 4 Alpine -Posters 7,50 5 Transportkosten ECECnaar Therong Pike 60,00 De kisten waren te groot voor de taxi. Geen bon 6 Nieuwe kast voor de bibliotheek in Chimding 70,00 materiaal en uurloon 7 Bijbetaling bagage op Schiphol 8 Boeken Pilgrims Book Store 65,00 veroorzaakt door de spellen die in Nederland zijn gekocht. 350,00 9 Spellen ECEC 59,80 Nog aangeschaft, naast de kisten met speelleermateriaal 10 krukjes 10,50 Voor aankleding bibliotheek in Chimding 11 Plastic trommels 17,90 Voor opbergen losse onderdelen spelletjes 12 Ballen 27,00 13 Boeken Kankai 35,35 14 diversen 21,20 15 Pilgrim 6,40 Stamboek-schrift 16 Handdoeken, zeep e.d. 5,00 opname bon (als voorbeeld is er één bijgevoegd) Opnamekosten 4,- per keer Geen bon Meerkosten weeshuis 100,-- 56,00 Ongeveer 14 opnames gedaan totaal 1845,83 teruggestort 304,17 *De bonnen zijn aan de penningmeester gestuurd.

12 Overzicht van de spellen:

13

14

In 2012 heeft Stichting Chimding in samenwerking met organisaties in Nepal en in Nederland weer diverse activiteiten ontplooid.

In 2012 heeft Stichting Chimding in samenwerking met organisaties in Nepal en in Nederland weer diverse activiteiten ontplooid. Jaarverslag 2012 1 Jaarverslag 2012 In 2012 heeft Stichting Chimding in samenwerking met organisaties in Nepal en in Nederland weer diverse activiteiten ontplooid. Samenwerkingsprojecten in Nepal OLE-Nepal

Nadere informatie

Inleiding. Chimding. Gezondheid

Inleiding. Chimding. Gezondheid Jaarverslag 2014 1 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2014 heeft uitgevoerd. De financiële verantwoording

Nadere informatie

Elke twee jaar krijgen de leerlingen van de school in Chimding een nieuw uniform. Deze uniformen worden gesponsord door Stichting Chimding.

Elke twee jaar krijgen de leerlingen van de school in Chimding een nieuw uniform. Deze uniformen worden gesponsord door Stichting Chimding. 1 Jaarverslag 2018 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2018 heeft uitgevoerd. Naast dit inhoudelijk jaarverslag

Nadere informatie

Samenwerkingsprojecten in Nepal

Samenwerkingsprojecten in Nepal Jaarverslag 2016 1 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2016 heeft uitgevoerd. Naast dit inhoudelijk jaarverslag

Nadere informatie

Geopend op zaterdag van 11.00-13.00 uur. Bezoekadres: Geesterduinweg 1 1902 CC Castricum

Geopend op zaterdag van 11.00-13.00 uur. Bezoekadres: Geesterduinweg 1 1902 CC Castricum Geopend op zaterdag van 11.00-13.00 uur Bezoekadres: Geesterduinweg 1 1902 CC Castricum Postadres: Stichting Speel-o-theek Castricum Postbus 43 1900 AA Castricum Voorwoord Een speel-o-theek: Wat is dat?

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

TussenSchoolse Opvang. Praktische Invulling. Mei 2014. laatste update 1.3 14-10-2014

TussenSchoolse Opvang. Praktische Invulling. Mei 2014. laatste update 1.3 14-10-2014 TussenSchoolse Opvang Praktische Invulling Mei 2014 laatste update 1.3 14-10-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Rolverdeling 3 Spelen en toezicht 4 Locaties 5 Lunch 6 Hygiëne 7 Pedagogisch protocol 8 Medische

Nadere informatie

uitleenreglement Adres: Laan van Straatsburg 2 1826 BZ Alkmaar Telnr: 072-5620449

uitleenreglement Adres: Laan van Straatsburg 2 1826 BZ Alkmaar Telnr: 072-5620449 uitleenreglement Adres: Laan van Straatsburg 2 1826 BZ Alkmaar Telnr: 072-5620449 Openingstijden : Wo. 13.30-15.30 19.00-20.00 Vrij. 11.00-12.00 Za. 10.00-12.00 STICHTING SPEEL-O-THEEK DE SPEELBOEG Website:

Nadere informatie

Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen

Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen Illustrator: Kevin Hawkes Uitgeverij: Gottmer Woorden uit prentenboek: Zelfstandig naamwoorden: - de uitleenbalie - de boekenkast - het kantoor - de

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne Wij zijn in onze groep begonnen met het thema "Artotheek". Dat wil zeggen dat we op onze school een echte artotheek gaan opzetten. Om hierover meer te weten te komen gingen we donderdag 2 juni naar "Artotheek-

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Inleiding. Samenwerkingsprojecten in Nepal. Open Learning Exchange Nepal (OLE-Nepal)

Inleiding. Samenwerkingsprojecten in Nepal. Open Learning Exchange Nepal (OLE-Nepal) Jaarverslag 2013 1 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2013 heeft uitgevoerd. De financiële verantwoording

Nadere informatie

Jan Klaasen en het geheim van de speelgoedkist

Jan Klaasen en het geheim van de speelgoedkist 2017-2018 School en Cultuur Jan Klaasen en het geheim van de speelgoedkist Wat zit er in de kist? Waar is het speelgoed van Katrijntje gebleven? Erfgoedprofiel voor groep 2 Ontwikkeling van het project:

Nadere informatie

nieuwsbrief pagina 2 Unicefloop Ouderbijdrage Ruilwinkel

nieuwsbrief pagina 2 Unicefloop Ouderbijdrage Ruilwinkel 2015 2016 editie December 2015 Onze school is voorzien van zonnepanelen! Met in deze editie onder meer: Ouderavond Inzameling batterijen Unicefloop Betaling ouderbijdrage Nieuwe kerstbomen Engels Even

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1

Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1 Leskist 4.3 Materiaallijst deel 1 Schatgraven Materiaallijst leskist Bouwen en wonen. Hoofdstuk 1 Allerlei huizen Les 1.1 Les 1.2 Les 1.3 Foto s van verschillende huizen Allerlei doosjes Knutselpapier,

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

Jaarverslag op het schoolplein in Chimding

Jaarverslag op het schoolplein in Chimding Jaarverslag 2017 op het schoolplein in Chimding 1 Inleiding In dit verslag kunt u lezen welke activiteiten Stichting Chimding, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, in 2017 heeft uitgevoerd.

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Vragenlijst onderzoek 2016-1 Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM], Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan het volgende onderzoek

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 3: HET HUTTENHUIS VOOR VOGEL AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

KlimtorenNieuws. Terugblik kermis. Nr. 03 23-09-2015

KlimtorenNieuws. Terugblik kermis. Nr. 03 23-09-2015 KlimtorenNieuws basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.nl Nr. 03 23-09-2015 Terugblik kermis Terugblik kermis Schoolfotgraaf Hoofdluis

Nadere informatie

WAT IS EEN SPEEL-O-THEEK?

WAT IS EEN SPEEL-O-THEEK? Informatie over: WAT IS EEN SPEEL-O-THEEK? De speel-o-theek is een uitleencentrum voor speelgoed met als doel het uitlenen van goed, duurzaam en verantwoord speelgoed. Er zijn altijd medewerksters aanwezig

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Terug in de tijd op de Antoniusschool.

Terug in de tijd op de Antoniusschool. Terug in de tijd op de Antoniusschool. Oud en nieuw In het kader van het 50 jarig jubileumfeest van de Antoniusschool was er op donderdag 25 september een middag gereserveerd voor de kinderen van groep

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Nachtbrakers Groep 1-2-3-4

Voorbereiding post 4. Nachtbrakers Groep 1-2-3-4 Voorbereiding post 4 Nachtbrakers Groep 1-2-3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 4: Nachtbrakers, voor groep 1, 2, 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal over de

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Welkom in de groepen 4 Groep 4a Dimf van Balen dvbalen@bshofstee.nl Groep 4b Eveline Bindels ebindels@bshofstee.nl Vicky van Beckhoven vvbeckhoven@bshofstee.nl

Nadere informatie

Overblijfreglement. CBS Willem-Alexander

Overblijfreglement. CBS Willem-Alexander Overblijfreglement CBS Willem-Alexander GELDIG VOOR HET SCHOOLJAAR 2013-2014. Geachte ouders/verzorgers, Voor u ligt het overblijfreglement van de Willem-Alexander school. Het is opgesplitst in drie delen.

Nadere informatie

bedrijven bij elkaar staan. = een grote ruimte in een fabriek waar gewerkt wordt.

bedrijven bij elkaar staan. = een grote ruimte in een fabriek waar gewerkt wordt. Woordenschat blok 1 gr6 Les 1 Het industrieterrein De fabriekshal De delfstof De aanhanger De laadklep De heftruck Een product leveren = een gebied waar veel fabrieken en bedrijven bij elkaar staan. =

Nadere informatie

Huisregels Bso Noordkids

Huisregels Bso Noordkids Algemeen Alle deuren zijn voorzien van vinger protectie op de draaiende delen. Let wel goed op de kinderen als ze bij een deur staan! Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun tas en de bezittingen die

Nadere informatie

Veel leesplezier, De Redactie. Marly Buitink

Veel leesplezier, De Redactie. Marly Buitink 29 november 2013, jaargang 22. nr. 6 Voor jullie ligt de digitale BargerBabbel zoals we die op school verspreiden (ook apart onder de ouders van aangemelde leerlingen die nog niet op school zitten, en

Nadere informatie

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie.

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie. Lesbrief Verzamelen Inleiding In het kader van een bezoek aan Museum Tweestromenland is deze lesbrief ontwikkeld. Het thema verzamelen staat hierin centraal. Een collectie van een museum heeft immers veel

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Beste leden, Isabel van Beckum KERST 2018

Beste leden, Isabel van Beckum KERST 2018 KERST 2018 Beste leden, 40 jaar speelotheek! Dat kan jullie niet ontgaan zijn. We kijken terug op een mooi najaar met een succesvolle open dag en een gezellige reünie. Sinds de zomer hebben we tientallen

Nadere informatie

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe.

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Toen jullie in de klas kwamen wisten we nog niet wat voor handicap jullie eigenlijk hadden! Maar later kwamen we er dus achter

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

Overblijfreglement van de Oranje-Nassauschool (versie sept. 2016) Dit reglement is opgesteld door de Ouderraad in overleg met de directie.

Overblijfreglement van de Oranje-Nassauschool (versie sept. 2016) Dit reglement is opgesteld door de Ouderraad in overleg met de directie. Overblijfreglement van de Oranje-Nassauschool (versie sept. 2016) Dit reglement is opgesteld door de Ouderraad in overleg met de directie. De Oranje-Nassauschool biedt aan alle kinderen de gelegenheid

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Overblijven. Werkwijze Op onze school werken we met twee overblijfgroepen: Kleuters (groep 1 en 2); Groepen 3 tot en met 8.

Overblijven. Werkwijze Op onze school werken we met twee overblijfgroepen: Kleuters (groep 1 en 2); Groepen 3 tot en met 8. Overblijven Uit de schoolgids De school is op grond van de wet verplicht de leerlingen in de gelegenheid te stellen onder toezicht de middagpauze in het schoolgebouw en op het terrein van de school door

Nadere informatie

Thema 1 Kopen. 1. Het industrieterrein 1. Een plaats waar veel fabrieken bij elkaar staan.

Thema 1 Kopen. 1. Het industrieterrein 1. Een plaats waar veel fabrieken bij elkaar staan. Les 1.1 De industrie. 1. Het industrieterrein 1. Een plaats waar veel fabrieken bij elkaar staan. 1. 2. 2. De fabriekshal 2. Een grote ruimte in een fabriek, waar met machines producten worden gemaakt.

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Sokkerwei KZ Castricum. Dit is ook ons postadres.

Sokkerwei KZ Castricum. Dit is ook ons postadres. Geopend op; dinsdag woensdag zaterdag 9.00-10.00 uur 15.00-16.00 uur 11.00-13.00 uur Bezoekadres: Basisschool de Sokkerwei Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum Dit is ook ons postadres. Info@sotcastricum.nl www.sotcastricum.nl

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Informatie & Uitleenvoorwaarden Speelotheek Harlekino

Informatie & Uitleenvoorwaarden Speelotheek Harlekino Informatie & Uitleenvoorwaarden Speelotheek Harlekino www.speelotheekharlekino.nl uitgave september 2013 Wat is een speelotheek? De speelotheek is voor speelgoed wat een bibliotheek is voor boeken. Je

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Handleiding overblijfouders

Handleiding overblijfouders Handleiding overblijfouders Algemeen Ook bij het overblijven gaat de school uit van de principes van de Vreedzame School. Hiervoor zijn workshops te volgen. In iedere klas hangen de groepsspecifieke afspraken

Nadere informatie

TAFEL VAN DE WEEK GROEP 4 TAFEL VAN DE WEEK GROEP 5 t/m 8

TAFEL VAN DE WEEK GROEP 4 TAFEL VAN DE WEEK GROEP 5 t/m 8 Jan Naardingweg 56 7914 PN Noordscheschut T: 0528-341268 E: info@regenboognoordscheschut.nl www.regenboognoordscheschut.en3.nl 7 juli 2017 AGENDA BIJBELVERHALEN Za 8 Oud Papier KIJK JE UIT? Ma 10 Contactmiddag

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Financieel jaarverslag Ouderraad Jacinta-basisschool 2013-2014

Financieel jaarverslag Ouderraad Jacinta-basisschool 2013-2014 Financieel jaarverslag Ouderraad Jacinta-basisschool 2013-2014 De ouderraad beheert de ouderbijdrage die jaarlijks voor elke leerling gevraagd wordt voor uitgaven waarvoor de school geen vergoeding krijgt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Een speelotheek: wat, wie en waarom p. 2. Het speelgoed p. 3. De organisatie Medewerkers Huisvesting p. 4

Inhoudsopgave. Een speelotheek: wat, wie en waarom p. 2. Het speelgoed p. 3. De organisatie Medewerkers Huisvesting p. 4 Informatieboekje Inhoudsopgave Een speelotheek: wat, wie en waarom p. 2 Het speelgoed p. 3 De organisatie Medewerkers Huisvesting p. 4 Openingstijden Lid worden Uitlenen p. 5 Te laat, kwijt of beschadigd

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

RSW Regiotwenteland 2009

RSW Regiotwenteland 2009 RSW Regiotwenteland 2009 Hét boekje voor deelnemers Met veel informatie over van alles en nog wat Beste Scouts, 0 Heel mooi dat jullie mee willen doen aan de Regio Scouting Wedstrijden in Ommen. Wat je

Nadere informatie

Natuur, Buiten Activiteit:

Natuur, Buiten Activiteit: Natuur, Buiten Activiteit: Doelgroep: middenbouw (groep 4, 5 en 6) Doel van de activiteit: - De kinderen worden bewust van de herfst en zijn veranderingen. - De kinderen leren over de onderdelen van bladeren

Nadere informatie

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep?

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Welke schrijfster bezocht jullie? Hebben jullie alle informatie tijdig ontvangen? Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Wat vonden

Nadere informatie

Les 3, Actieve spelletjes

Les 3, Actieve spelletjes Les 3, Actieve spelletjes Algemene inleiding: In de pauze en na school spelen veel kinderen lekker buiten. Zeker in het voor- en najaar zijn kinderen veel in de buitenlucht te vinden. Om deze kinderen

Nadere informatie

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4

Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Lessenserie bij Goed Gelezen! VTL Pluspakket groep 4 Op basisschool de Lemborgh in Limbricht wordt gewerkt met Goed Gelezen! begrijpend en studerend lezen en met Goed Gelezen! voortgezet technisch lezen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief: Elke maandag ontvangt u de nieuwsbrief van school via de mail. Hierin staat algemene informatie en nieuwtjes van elke groep afzonderlijk.

Nieuwsbrief: Elke maandag ontvangt u de nieuwsbrief van school via de mail. Hierin staat algemene informatie en nieuwtjes van elke groep afzonderlijk. Welkom op school in groep 1 en 2 schooljaar 2015-2016. Middels deze brief geven wij u weer informatie over het reilen en zeilen van onze groep. Wie werkt wanneer? dag ochtend middag maandag Juf Ineke Juf

Nadere informatie

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein 1.1 de industrie De fabriekshal Aantreffen Allergrootst De voorraad De aanhanger Het industrieterrein Afleveren Overnemen De delfstof Industrieterrein Een industrieterrein is een plaats waar veel fabrieken

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Maatschappelijke stage Contact in de regio

Maatschappelijke stage Contact in de regio 2013 stond voor Speel-o-theek Wobbel in het teken van de verhuizing en opening in MFA de Kersentuin Van een lokaal en gang in de Camminghaschool naar een eigen ruimte en ruime uitleen gang. Wobbel heeft

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB

Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB Handleiding sectorwerkstuk leerlingen 4 TL PCB 1 Inleiding Een van de onderdelen van het schoolexamen van de gemengde en theoretische leerweg is het sectorwerkstuk. Hiermee kun je laten zien dat je in

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Agenda: -Kinderboekenweek 2015 -Bibliotheek open na school - Schoenmaatjes - Heelys - Schoolfruit - Nieuws vanuit de groepen

In deze nieuwsbrief: Agenda: -Kinderboekenweek 2015 -Bibliotheek open na school - Schoenmaatjes - Heelys - Schoolfruit - Nieuws vanuit de groepen Agenda: -Vrijdag 23 oktober: Streetwise op school -Maandag 26 t/m vrijdag 30 oktober: Herfstvakantie - Vrijdag 13 november: Kleuters vrij In deze nieuwsbrief: -Kinderboekenweek 2015 -Bibliotheek open na

Nadere informatie

Activiteitenblad Piratenstrijd

Activiteitenblad Piratenstrijd Activiteitenblad Piratenstrijd Doelgroep: 1, 2, 3 100 min. Inhoud Om uit te maken wie over de beste piraten beschikt, nemen verschillende piratengroepen het tegen elkaar op. Elke groep kan een andere groep

Nadere informatie

Leners informatie. Welkom bij de Speelotheek!

Leners informatie. Welkom bij de Speelotheek! Leners informatie Welkom bij de Speelotheek! Bij uw lidmaatschapskaart ontvangt u dit informatieboekje. In dit boekje kunt u handige informatie vinden en een korte uitleg over de werkwijze van de Speelotheek.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 september 2015 SWS DE VLIEGER

Nieuwsbrief 10 september 2015 SWS DE VLIEGER Nieuwsbrief 10 september 2015 SWS DE VLIEGER Agenda voor de komende tijd 14 september 20.00 uur OR vergadering 15 september 20.00 uur IDC vergadering 29 september 19.00 20.00 uur Groepsouderavond groep

Nadere informatie

De Kleine Prins basisschool voor vrijeschool onderwijs

De Kleine Prins basisschool voor vrijeschool onderwijs De Kleine Prins basisschool voor vrijeschool onderwijs 6 oktober 2016 wk 40 5 t/m 16 okt Kinderboekenweek, thema: Voor altijd jong Zat 8 okt Open dag 10.00-12.00 uur Ma 10 okt Alle klassen 12.00 uur vrij

Nadere informatie

Goed doel 2012: het onderwijsproject voor straat- en weeskinderen in Peru

Goed doel 2012: het onderwijsproject voor straat- en weeskinderen in Peru Goed doel 2012: het onderwijsproject voor straat- en weeskinderen in Peru Met de mail Goede doel 2012: het onderwijsproject voor straat- en weeskinderen in Peru begon het allemaal eind juni vlak voor mijn

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Rondjewereld Activiteiten Groep 3-4

Rondjewereld Activiteiten Groep 3-4 Rondjewereld Groep 3-4 Met de Rondjewereld boeken bieden we ideeën en verhalen die de harten en gedachten openen van kinderen van overal. Hiermee willen we kinderen inspireren om verder te lezen, dieper

Nadere informatie

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier Lift Kopieerblad Lift Titel De lift waarin dit bordje hangt kan 1000 kilo vervoeren of dertien personen. In deze activiteit gaan de kinderen na of dertien personen 1000 kilo zouden kunnen wegen. Om dit

Nadere informatie

Lieve allemaal, December 2012

Lieve allemaal, December 2012 Want zij zijn uitgegaan ter wille van den Naam 3 Joh. vers 7 Lieve allemaal, December 2012 Ze zeggen altijd dat december een drukke maand is, die voorbij vliegt. Terugkijkend naar onze december maand vinden

Nadere informatie