Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL"

Transcriptie

1 1 Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL Via de concessie van RESTO BEL wenst Leefmilieu Brussel een smakelijke, gezonde en gevarieerde voeding te ontwikkelen die lokaal geproduceerd is en met respect voor het milieu, het dierenwelzijn en goede werkomstandigheden, van op het veld tot in het bord! De concessiehouder van resto BEL moet beantwoorden aan de hieronder vermelde criteria en zich ertoe verbinden nog verder te gaan. Elk voorstel dat verder gaat dan deze regels, zal gevaloriseerd worden in de selectiecriteria. Wettelijke verplichtingen Levensmiddelenhygiëne De concessiehouder verbindt zich ertoe verordening EG nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 (alsook elke latere wijziging) inzake levensmiddelenhygiëne na te leven. Het afval wordt gesorteerd (in de zaal en in de keuken). De frituurolie wordt gerecycleerd. Verplichte criteria: 1. De seizoensgroenten worden op het menu of in de kantine benadrukt, zodat de bezoeker ze gemakkelijk kan kiezen. Een verplicht maandelijks percentage seizoensgroenten moet worden bereikt (zie onderstaande tabel). Het percentage zal uitsluitend worden berekend (door de controleur van het Good Food-label) op basis van de groenten die op het menu staan. De groenten die bijvoorbeeld, in een gerecht zitten dat omschreven is als spaghetti, worden niet in aanmerking genomen. Het is verboden om in de winter (van november tot mei) verse tomaten en komkommers aan te bieden. Minimale percentages seizoensgroenten

2 2 2. Aanbod van 2 soorten vers seizoensfruit als nagerecht (op basis van de kalender van de seizoensproducten van Leefmilieu Brussel). De prijs van het fruit mag niet hoger zijn dan de prijs van zoete nagerechten. Het fruit moet Belgisch zijn tussen augustus en december. Aan dit criterium moet niet worden voldaan tijdens de maanden april, mei, juni en juli. Als er slechts één nagerecht per dag is voorzien, wordt één keer per week een vers seizoensfruit als nagerecht voorgesteld, en dit het hele jaar door. Tussen augustus en december moet het fruit Belgisch zijn. 3. Als het aanbod 3 maaltijden of meer per dag omvat, wordt dagelijks een volledig vegetarisch alternatief* voorgesteld. Als het aanbod 1 of 2 maaltijden per dagen omvat, zal wekelijks een volledig vegetarisch alternatief worden voorgesteld. *Definitie van een vegetarische maaltijd: een maaltijd die is samengesteld uit ingrediënten die niet van gedode dieren komen (en die dus geen vlees (inclusief kip), vis, zeevruchten, gelatine of kaas op basis van dierlijke wrongel) bevatten. Een vegetarische maaltijd wordt als volledig beschouwd als ze voorziet in voldoende eiwitbronnen "ter vervanging van vlees" (van 75g tot 100g per maaltijd). Enkele voorbeelden van goede bronnen van plantaardige eiwitten zijn: seitan, tofu, peulvruchten (linzen, boontjes ), quorn, vegetarische burgers op basis van de bovenvermelde producten, noten of producten die noten bevatten, enz. 4. Voedselverspilling moet worden vermeden door ten minste 3 van de hierna voorgestelde maatregelen toe te passen: - Receptfiches opstellen voor elk gerecht, met vermelding van de basisingrediënten, hun hoeveelheden per persoon en de bereidingswijze. - Een gecomputeriseerd systeem gebruiken voor het voorraadbeheer waardoor een dagelijkse follow-up van de voorraadproducten mogelijk is. - Een systeem van dagelijkse follow-up van de bestelde maaltijden of een systeem voor de raming van de te bereiden hoeveelheden invoeren. - Het is mogelijk om een kleine portie van het standaardmenu te krijgen voor een verlaagde prijs. Deze mogelijkheid wordt duidelijk gecommuniceerd ter informatie van de bezoeker. - Een systeem voor het systematisch meten van de voedselverspilling gebruiken. - Communicatie over de cijfers van de voedselverspilling bij de consumenten/klanten - Regelmatig hergebruik van de voedselresten (conform de hygiëneregels). Bijvoorbeeld, oud brood gebruiken om er paneermeel van te maken, of gekookte groenten als basis voor soep. - Uitdeling van de voedseloverschotten via een systeem van voedselophaling (conform de hygiëneregels). - De klanten de mogelijkheid geven om overschotten mee te nemen in dozen die ter beschikking worden gesteld.

3 3 5. Een evenwichtig bord aanbieden waarvan de gemiddelde portie vlees niet meer is dan 140g (rauw) en de gemiddelde portie groenten minstens 200g (rauw gewogen). Voor de dierlijke eiwitten: de voorkeur geven aan kippen met vrije uitloop en eieren van kippen met vrije uitloop 6. Een salad bar aanbieden die is samengesteld uit plantaardige eiwitten, enkel op smaak gebracht met aromatische kruiden en/of oliën. De sauzen worden apart geserveerd. 7. In samenwerking met Leefmilieu Brussel één keer per jaar een informatiecampagne organiseren over het thema duurzame voeding: bijvoorbeeld degustatie, deelneming aan de bioweek, week van de eerlijke handel, in de kijker zetten van bepaalde thema s, zoals seizoensproducten, voedselverspilling, lokale producten, enz. door middel van voorlichting in de vorm van affiches, brochures, folders, goodies in het restaurant, enz. In samenwerking met Leefmilieu Brussel gedurende het hele jaar informatie verstrekken over ten minste een van de volgende thema s: biologische teelt alternatieven voor vlees lokale en seizoensproducten voedselverspilling duurzame vis. 8. In samenwerking met Leefmilieu Brussel een enquête voeren om te weten te komen of de personen die in de kantine eten tevreden zijn over de maaltijden (smaak, kwaliteit, aanbod, sfeer, uren, ). 9. Aan de hoofdleverancier van de groenten en het fruit van de keuken vragen naar hun herkomst. 10. In de keuken het hele jaar door ten minste 5 biologische producten gebruiken. Al deze producten worden ten minste 6x per jaar geserveerd. Geen enkel kruid of specerij, noch de oliën en azijnen die worden gebruikt om de gerechten op smaak te brengen, tellen als biologisch ingrediënt. Dranken, voorverpakte nagerechten en andere voorverpakte producten die rechtstreeks aan de consument worden verkocht, komen niet in aanmerking. Geen enkele GGO wordt getolereerd. 11. Ten minste één type veganistisch beleg en één type vegetarisch beleg voor de broodjes aanbieden. Het gebruikte brood mag uitsluitend biologisch zijn. Confituren, choco of andere vormen van zoet beleg zijn niet toegelaten. De veganistische producten bevatten geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong. 12. De soep wordt bereid met verse (1 e gamma) of gerecupereerde groenten, zonder toevoeging van ingrediënten die glutamaat bevatten. Alleen de volgende groenten mogen worden gebruikt in een andere vorm dan het 1 e gamma (diepgevroren, blik, ): tomaten, champignons, asperges, erwten, boontjes en spinazie.

4 4 13. De vis die op het menu wordt geserveerd, is ASC- of MSC-gecertificeerd. 14. Alle eieren zijn vers en afkomstig van kippen met vrije uitloop of biologische kippen (code 0 of 1). 15. Het is mogelijk om gratis kraantjeswater te krijgen in het restaurant. 16. De koffie en de bananen en ten minste 1 thee zijn het hele jaar afkomstig van een sociaal verantwoorde productie. De volgende labels worden aanvaard: Max Havelaar, Utz Certified, Bio-équitable, Hand-in-hand, Ecocert équitable of Rain Forest alliance. De producten van het merk Oxfam worden ook aanvaard. 17. Verkoop van frisdranken en vruchtensappen die biologisch gecertificeerd en/of van eerlijke handel zijn. De volgende labels worden aanvaard als bewijs: alle labels Bio, Max Havelaar, Utz Certified, Bio-équitable, Hand in Hand, Ecocert équitable of Rain Forest alliance. De producten van het merk Oxfam worden ook aanvaard. 18. Huisgemaakte bereidingen en weinig verwerkte, volle (niet of weinig geraffineerde) producten aanbieden. De producten van het 1 e gamma krijgen de voorkeur, de inschrijver vermeldt in zijn offerte de producten die hij het hele jaar in het 1 e gamma zal gebruiken. Alle broodbeleg moet huisgemaakt zijn. De producten van het 5e gamma (alle bereide gerechten) zijn niet toegelaten, behalve in geval van nood. 19. Zich engageren voor de Good Food filosofie en samenwerken voor het verkrijgen van het Good Food Kantine -label voor het RESTO BEL: Naast de bovenstaande elementen die als minimumverplichtingen worden beschouwd, zal de inschrijver in zijn visienota de, eventueel ambitieuzere, doelstellingen specificeren die hij in het kader van de exploitatie binnen de komende twee jaar van plan is te bereiken. Worden met name als pluspunten beschouwd: De openluchtteelt, met respect voor het dierenwelzijn; Gebruik maken van oude, lokale boerensoorten van graangewassen, fruit en groenten. Alle praktijken gericht op de ontwikkeling van een lokale voeding (Belgische producenten, vervolgens uit de buurlanden), seizoensgebonden, met een lage impact op het milieu. Verpakkingsafval en ander afval beperken en de voorkeur geven aan bulkaankopen. Naast de producten afkomstig van de biologische landbouw, de voorkeur geven aan producten afkomstig van de geïntegreerde landbouw (zonder pesticiden). Om de labels te decoderen:

5 5 De voorkeur geven aan de korte ketens (maximaal één tussenpersoon tussen de producent en de kandidaat). Op de eerste plaats zetten van de Brusselse producten met communicatie bij de klanten Alle praktijken gericht op het ontwikkelen van een duurzame voeding.

Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens

Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens Rob Renaerts Zaakvoerder CODUCO bvba/sprl Tel:0488/994488 rob@coduco.be www.coduco.be MontSerratstraat 28, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: 0810.726.295

Nadere informatie

CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt

CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt De Koninklijke Muntschouwburg draagt aandacht voor het milieu en voor sociale aspecten hoog in het vaandel. Dit engagement wordt op een

Nadere informatie

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen Tabel 25 Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave: Gewogen, vast aantal van 2 dagen, naar gebruik van consumptietypering

Nadere informatie

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Tabel 18 Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Bijdrage (%) van tussendoortjes aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen bij de

Nadere informatie

Koolhydraatarm dieet PET/CT. Nucleaire geneeskunde

Koolhydraatarm dieet PET/CT. Nucleaire geneeskunde Koolhydraatarm dieet PET/CT Nucleaire geneeskunde Het is belangrijk om 24 uur vóór het PET/CT onderzoek een koolhydraat arm dieet te volgen. De laatste twaalf uur vóór het onderzoek moet u nuchter blijven.

Nadere informatie

Het verduurzamingstraject van de VUB Resto. Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag

Het verduurzamingstraject van de VUB Resto. Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag Het verduurzamingstraject van de VUB Resto Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag 23-11-2016 2 Charter duurzame voeding Sustainability is one of the core values of the Vrije Universiteit Brussel.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Eiwitbeperkt dieet Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Natriumbeperkt à 2400 mg natrium per dag (6 gram zout) Over een eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen een eiwitbeperkt

Nadere informatie

Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017

Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017 Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017 De Stad Gent heeft een nieuwe partner voor het leveren van lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Zo zet het stadsbestuur

Nadere informatie

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Doelstellingen De leerlingen kunnen voor een menu berekenen wat de water- en ecologische voetafdruk is van de ingrediënten. De leerlingen kunnen voor een

Nadere informatie

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1 Tabel 24 Dagelijkse consumptie van groepen voedingsmiddelen door diverse bevolkingsgroepen naar tussendoorgebruik (berekening bij gebruikers van tussendoortjes) Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave:

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten INLEIDENDE OPMERKING TOT HET BESTEK Dit lastenboek heeft als doel de aanbestedende overheid de mogelijkheid te geven

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Catering De Moespot. Onze prijzen zijn heel redelijk. Zo betaalt u voor een feestelijk keuzemenu:

Catering De Moespot. Onze prijzen zijn heel redelijk. Zo betaalt u voor een feestelijk keuzemenu: uiterlijke verzorging CSPE KB 2010 bijlage Folder Catering De Moespot De Moespot is gespecialiseerd in voeding voor ouderen. Wij verzorgen de catering zowel voor uw feest als voor uw dagelijkse maaltijden.

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Impact consumptiegedrag Hefbomen naar verandering Aankoopbeleid van voedingssector verduurzamen Actieve gedragsverandering van BE consument Verduurzamen

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Eten & Drinken. Informatie

Eten & Drinken. Informatie Eten & Drinken Informatie Werkdag >Pakket samenstellen >Deals Avond >Borrelen >Dineren >Drank One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well. Virginia Woolf Pakket samenstellen

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche

Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche 1 OP HET MENU MEER GOOD FOOD IN DE KANTINE! De Good Food -strategie is in 2016 gelanceerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Taken voor Module 1

Inhoudsopgave. Taken voor Module 1 wr kbok, S I T A u T I S R L TAKN, N N S S L L D O M MTHODN Inhoudsopgave Taken voor Module 1 1.1 Vegetarisme van gisteren tot vandaag... 4 Leersituatie: veggie of niet?... 4 1.2 Waarom kiezen mensen in

Nadere informatie

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Inhoudstabel 1. Onze visie...3 2. Ons doel...4 3. Ons standpunt...5 3.1. Verantwoordelijke assortimentssamenstelling 5 3.2. Herkomst, transparantie

Nadere informatie

10 tips voor een gezond eetpatroon

10 tips voor een gezond eetpatroon 10 tips voor een gezond eetpatroon Vermageringsdieet weinig eten Eet voldoende laag-energetisch voedingsmiddelen: Vermijd hoog-energetische voedingsmiddelen: de meeste soorten groenten de meeste verse

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Adviezen voor een optimale voeding Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Optimale voeding Wanneer u de laatste maanden onbedoeld bent afgevallen en/of minder eetlust heeft gehad, heeft dit invloed

Nadere informatie

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken ivox in opdracht van VLAM Methode Online vragenlijst Respondenten gerekruteerd uit het panel van ivox Vlamingen 18+ N = 1.000 Representatief op leeftijd,

Nadere informatie

Lekker eten met minder zout

Lekker eten met minder zout Lekker eten met minder zout Inleiding In deze brochure vindt u informatie over hoe u het zoutgehalte in uw voeding kunt verminderen en toch lekker kunt blijven eten. Gemiddeld krijgen we per dag 9 gram

Nadere informatie

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat?

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Expert duurzaam eten Corné van Dooren @DuurzaamEten NAV voedingsforum 8 maart 2018 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

MAATREGELEN KIEMARME VOEDING

MAATREGELEN KIEMARME VOEDING MAATREGELEN KIEMARME VOEDING Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Martine Blomme: 02 476 34 99

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg!

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo-proof Heb je verleidelijk voedsel in

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Afdeling diëtetiek, telefoonnummer: 0344 674285 K. van Galen D. Jansen A. Kalisvaart R. van Nuland I.Oosterhof R. Weterings Eiwit Eiwitten zijn voedingsstoffen die we dagelijks

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Radboud universitair medisch centrum

Eiwitbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Radboud universitair medisch centrum Eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen om een eiwitbeperkt dieet te volgen. Deze brochure geeft u algemene informatie en voedingsadviezen over een eiwitbeperkt dieet. Heeft u na het lezen van

Nadere informatie

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET Dit zes weken durende plan zal je helpen om te werken aan een lactovegetarisch of een vegetarisch dieet. Voor het beste resultaat, breng de veranderingen geleidelijk

Nadere informatie

Eten & Drinken. Informatie

Eten & Drinken. Informatie Eten & Drinken Informatie Werkdag >Pakket samenstellen >Deals Avond >Borrelen >Dineren >Drank One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well. Virginia Woolf Pakket samenstellen

Nadere informatie

Voedingsbeleid Bso 1

Voedingsbeleid Bso 1 Voedingsbeleid Bso 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties Voedingsaanbod en eetmomenten o Eet- en drinkmomenten - Fruit

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN.

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. GEZONDHEID INFOBLAD DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. BRON: VIGeZ, 2011. De actieve voedingsdriehoek. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

Voeding na transplantatie. 2013 Universitair Ziekenhuis Gent

Voeding na transplantatie. 2013 Universitair Ziekenhuis Gent Voeding na transplantatie 1 Algemene voedingsrichtlijnen Jemina Van Loo 24/06/2013 2 Inleiding Optimale gezondheid bereiken of bewaren 1) Medicatie 2) Gezonde voeding gezond gewicht gezonde voedingskeuzes

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Een duurzame grootkeuken in Etterbeek. Universiteit - www.vub.be Projectdragers & contact: Mr. Philippe Merckx, Diensthoofd Restaurant, pmerckx@vub.ac.be Mevr. Rebecca Lefevere,

Nadere informatie

Rundercarpaccio met rucola, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en een balsamicosiroop

Rundercarpaccio met rucola, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en een balsamicosiroop Diner kaart: Menu Poort van Brabant Keuze uit voorgerecht, soep en hoofdgerecht met een verrassingsdessert Menu 3 gangen 24,00 Menu 4 gangen 27,00 *meerprijs 2,50 Voorgerecht Rundercarpaccio met rucola,

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen 1. INLEIDING In een evenwichtige gezonde voeding is het belangrijk om iedere dag een goeie portie groenten en fruit te eten. Deze kunnen soms duur oplopen. Daarom is het belangrijk om groenten en fruit

Nadere informatie

Eten en Drinken Voor groepen, half april half september Alle onderstaande arrangementen worden alleen op reservering geserveerd

Eten en Drinken Voor groepen, half april half september Alle onderstaande arrangementen worden alleen op reservering geserveerd Eten en Drinken Voor groepen, half april half september Alle onderstaande arrangementen worden alleen op reservering geserveerd Koffie- en theeontvangsten v/a 20 personen, duur ongeveer een halfuur Koffie-

Nadere informatie

menukaart Restaurant Aan Tafel Nachtegaalstraat AD Utrecht (030)

menukaart Restaurant Aan Tafel Nachtegaalstraat AD Utrecht (030) menukaart Restaurant Aan Tafel Nachtegaalstraat 61 3581 AD Utrecht (030) 2 40 04 43 info@restaurantaantafel.com www.restaurantaantafel.com Welkom bij ons Aan Tafel. Aan Tafel staat voor heerlijk ontspannen

Nadere informatie

RECEPTIE DEGUSTATIE KOFFIESTOP MIDDAGMAAL BUFFET BBQ-FORMULE WALKING DINNER FEESTMENU ROUWMAALTIJD

RECEPTIE DEGUSTATIE KOFFIESTOP MIDDAGMAAL BUFFET BBQ-FORMULE WALKING DINNER FEESTMENU ROUWMAALTIJD B A N K E T K A A R T ST.JEF oude kaasmakerij Passendale s Graventafelstraat 48 8980 Zonnebeke mail@stjef.be RECEPTIE p3 DEGUSTATIE p4 KOFFIESTOP p5 MIDDAGMAAL p6 BUFFET p7 BBQFORMULE p9 WALKING DINNER

Nadere informatie

Restaurant Deksels. Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels.

Restaurant Deksels. Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels. Restaurant Deksels Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels. Deksels is een bijzondere horecagelegenheid, onderdeel van de Stichting Kringloop Zwolle, locatie Nieuwe Veerallee 12. Begin 2010

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De interne werking van de collegekeuken onder het motto Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De De interne keuken - voorstelling - van van een een dag dag De De interne interne keuken keuken -

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

BEDENK EEN DUURZAAM BUSINESS PREMIER-GERECHT WEDSTRIJDINFORMATIE

BEDENK EEN DUURZAAM BUSINESS PREMIER-GERECHT WEDSTRIJDINFORMATIE BEDENK EEN DUURZAAM BUSINESS PREMIER-GERECHT WEDSTRIJDINFORMATIE INLEIDING De klimaatverandering en uitstoot van broeikasgassen (BKG) behoren tot de grootste uitdagingen ter wereld. Men schat dat de uitstoot

Nadere informatie

Restaurant Deksels. Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels.

Restaurant Deksels. Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels. Restaurant Deksels Een warm en gezellig welkom bij Restaurant Deksels. Deksels is een bijzondere horecagelegenheid, onderdeel van de Stichting Kringloop Zwolle, locatie Nieuwe Veerallee 12. Begin 2010

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek Geeft weer - Wat je dagelijks zou moeten eten - Hoeveel je best beweegt Voor iedereen vanaf 6 jaar De actieve voedingsdriehoek Is gebaseerd

Nadere informatie

Kaliumbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum

Kaliumbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Kaliumbeperkt dieet U heeft het advies gekregen om een kaliumbeperkt dieet te volgen. Deze brochure geeft u algemene informatie en voedingsadviezen over een kaliumbeperkt dieet. Heeft u na het lezen van

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven.

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven. Het vergader- en dinerhuisje van Piet Hein Eek is gelegen op het perron achter het restaurant. Deze ruimte is te huur voor een vergadering of een gezellig privé dinertje. Info facts: De huur voor het vergader-

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK GROEP PER GROEP WEETJE DEHYDRATEREND EFFECT VAN ALCOHOL EN KOFFIE Alcoholische dranken hebben een

Nadere informatie

Preventie van nier- en ureterstenen

Preventie van nier- en ureterstenen az Sint-Blasius Kroonveldlaan 50 9200 DENDERMONDE Dieetafdeling 052 25 24 93 dieet@azsintblasius.be Preventie van nier- en ureterstenen Als u een niersteen hebt gehad hebt u 50% kans om weer een steen

Nadere informatie

Buffet arrangementen Grandcafé Eemland

Buffet arrangementen Grandcafé Eemland Buffet arrangementen Grandcafé Eemland Wilt u een groter gezelschap uitnodigen om bij Grandcafé Eemland te komen eten? Vanzelfsprekend zijn wij u graag van dienst met het samenstellen van een buffet of

Nadere informatie

FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM!

FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM! FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM! 1) Omcirkel de maximaal toegelaten hoeveelheid fosfor per dag voor hemodialyse patiënten 1. 200 mg 500 mg 2. 800 mg 1400 mg 3. 2100 mg 2750 mg 4. 3000 mg 3500 mg Antwoord

Nadere informatie

Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven

Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven Op 11 mei 2017 serveert de Stad Gent zijn eerste 'Earth friendly schoolmaaltijd'. Zo zet het stadsbestuur weer

Nadere informatie

Eet, drink en. beweeg!

Eet, drink en. beweeg! Eet, drink en. beweeg! WAAROM? Gezond eten en regelmatig bewegen gaan hand in hand. Door een gevarieerde voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging zorgen we ervoor dat we het risico op allerlei

Nadere informatie

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10 BIJLAGE 2: Vergelijking criteria RV 2009 versus RV 2011 Voor de voetnoten bij criteria RV 2011 zie RV zelf. Richtlijnen voedselkeuze 2009 hoofdgroep subgroep a/b b/c BASIS PRODUCTGROEPEN Groente* Alle

Nadere informatie

Wat doet kalium in het lichaam?

Wat doet kalium in het lichaam? Kaliumbeperkt dieet U heeft het advies gekregen om een kaliumbeperkt dieet te volgen. Deze folder geeft informatie en voedingsadviezen over het beperken van de hoeveelheid kalium in uw voeding. Het is

Nadere informatie

De Schaapskooi M E N U L U N C H M E N U S C H A A P S K O O I

De Schaapskooi M E N U L U N C H M E N U S C H A A P S K O O I MENU M E N U L U N C H M E N U S C H A A P S K O O I Bij de Schaapskooi ziet u hoe natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Dit is ook terug te vinden in ons menu. Hier geven wij graag aandacht aan lokaal,

Nadere informatie

Catalogus taverne kattenbroek

Catalogus taverne kattenbroek Catalogus taverne kattenbroek 2 Voorwoord Culinaire service Eco & Hygiëne Gerechten Catering voor, tijdens of na uw sportactiviteit? Taverne Kattenbroek biedt mogelijkheden aan voor zowel particulieren

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016 Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf Annette Stafleu 8 november 2016 Video: Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf Astrid Postma van het Voedingscentrum vertelt Wat presenteren we vandaag? Onze

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2019 C(2019) 3211 final ANNEXES 1 to 4 BIJLAGEN bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE tot aanvulling van Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer één op de drie patiënten loopt risico

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

HET LEVERSPAREND DIEET

HET LEVERSPAREND DIEET HET LEVERSPAREND DIEET Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.031N 20170720 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Veel vet en moeilijk verteerbaar voedsel prikkelt

Nadere informatie

Het leversparend dieet

Het leversparend dieet Het leversparend dieet Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.031N 20171109 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Veel vet en moeilijk verteerbaar voedsel prikkelt

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Dieet bij chronische nierschade oktober 2016 Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Inhoud Stellingen Waarom een dieet Eiwitten Zout Kalium Fosfaat Vocht Carambola Stellingen Ruimte voor vragen

Nadere informatie

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven.

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven. Het vergader- en dinerhuisje van Piet Hein Eek is gelegen op het perron achter het restaurant. Deze ruimte is te huur voor een vergadering of een gezellig privé dinertje. Info facts: De huur voor het vergader-

Nadere informatie

Buffet vanaf 40 personen

Buffet vanaf 40 personen Hierbij treft u onze prijslijst aan betreffende buffetten, koffietafels, High tea, brunch, feesten en partijen. Ook kunnen wij een buffet of menu naar eigen keuze verzorgen. Heeft u vragen of andere wensen?

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Hongaarse goulash

Artikelnummer: EAN: Hongaarse goulash Henri Langzaam, op lage temperatuur gegaard biologisch Eco Fields rundvlees, in een saus met paprika, ui, prei en champignons. EAN: 8713041843247 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele

Nadere informatie

Eten en drinken in het ziekenhuis

Eten en drinken in het ziekenhuis Eten en drinken in het ziekenhuis T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Duinoord. Allergenen informatie. Wij kunnen niet garanderen dat onze producten 100% allergenen vrij zijn. Ei vrij Gluten vrij Lupine vrij Melk vrij

Duinoord. Allergenen informatie. Wij kunnen niet garanderen dat onze producten 100% allergenen vrij zijn. Ei vrij Gluten vrij Lupine vrij Melk vrij Allergenen informatie Duinoord Ei vrij Gluten vrij Lupine vrij Melk vrij Mosterd vrij Noten vrij Pinda vrij Schaaldieren vrij Selderij vrij Sesamzaad vrij soja vrij Sulfiet vrij Vis vrij Weekdieren vrij

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: cupjes assortiment

Artikelnummer: EAN: cupjes assortiment OTTIO Krokante cupjes met verrassende en afwisselende vullingen Namen Commerciele naam Wettelijke benaming Ingrediënten informatie cupje groene asperges (vulling (h) 80% (39% groene asperges,, TARWEEEL,

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

LUNCHKAART. Mosterdsoep met Groninger droge worst of gerookte zalm 5,00. Soep van de dag 4,50

LUNCHKAART. Mosterdsoep met Groninger droge worst of gerookte zalm 5,00. Soep van de dag 4,50 LUNCHKAART Soepen Mosterdsoep met Groninger droge worst of gerookte zalm 5,00 Soep van de dag 4,50 Geserveerd met een huisgemaakte soepstengel Salades Salade Caprese, lauwwarme salade met buffelmozzarella,

Nadere informatie

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek -Jelle Ferwerda Achtergrond Sint Maartenskliniek en het eten & drinken concept Aanpak en waardering van eten in de Sint Maartenskliniek

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Natriumbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum

Natriumbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Natriumbeperkt dieet U heeft het advies gekregen om een natriumbeperkt dieet te volgen. Deze brochure geeft u nadere informatie en voedingsadviezen. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen dan

Nadere informatie

RESTENRIJKE VOEDING. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N

RESTENRIJKE VOEDING. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N RESTENRIJKE VOEDING Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.019N 20170720 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Om een dagelijks een goede darmwerking en gezonde

Nadere informatie

Koffie met gebak 2 kopjes koffie of thee Met appelgebak, slagroom en vanillesaus Gesorteerd gebak i.p.v. appelgebak

Koffie met gebak 2 kopjes koffie of thee Met appelgebak, slagroom en vanillesaus Gesorteerd gebak i.p.v. appelgebak Koffie met gebak 2 kopjes koffie of thee Met appelgebak, slagroom en vanillesaus Gesorteerd gebak i.p.v. appelgebak 4,95 pp 5,95 pp Koffie tafel 10,50 pp Diversen soorten brood en beleg Incl. onbeperkt

Nadere informatie