NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF Jaargang 6, nr. 17 Donderdag 21 februari 2008 DE DIRECTEUR AAN HET WOORD Beste ouders/verzorgers, In dit nummer: V De directeur aan het woord V Biebhouders gezocht V Een trefwoordje Interessante Informatie: V Pasen V Techniek spullen gevraagd! N.a.v. een eerder schrijven inzake de luchtkwaliteit op school kunnen wij u mededelen dat ook het kabinet zich over deze zaak buigt (zie onderstaand citaat uit een memo van de stichting). De komende vijf jaar wordt iedere basisschool zonder airconditioning uitgerust met een CO2-meter om de luchtkwaliteit te meten. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet het klimaat op school wil verbeteren, zo werd vrijdag ( ) bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Volgens staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) kunnen de prestaties van kinderen op basisscholen er onder lijden wanneer de luchtkwaliteit slecht is, als in de zomer de temperatuur te hoog is of als er veel lawaai is. Behalve een CO2-meter krijgen de scholen die nog werken met natuurlijke ventilatie een bezoek van de GGD, een informatiepakket en een bouwtechnisch advies. Het kabinet wil dat binnen vijftien jaar iedere school een deugdelijke luchtverversing heeft en dat de temperatuur in de zomer beheersbaar is. Ook mag in elk lokaal het achtergrondgeluid niet hoger zijn dan 35 decibel. Het ministerie van Onderwijs stelt aan alle scholen eenmalig geld beschikbaar voor de aanschaf van zonwering of kleine bouwkundige ingrepen. U zult begrijpend dat de stichting Lek & IJssel zal participeren in deze ontwikkelingen maar dat het enige tijd zal kosten om alle plannen te realiseren. Tot dat moment zal de Victorschool zeer alert te zijn op een juiste natuurlijke ventilatie. Biebouders gezocht De mediatheek, want zo heet de bibliotheek tegenwoordig is vaak het kloppend hart van de school. Kinderen lenen leesboeken, informatief materiaal, DVD s, informatiemapjes en ontdekdoosjes over techniek en biologie. V Dankzij vier actieve biebouders kunnen kinderen de spullen lenen en staan alle materialen in de computer. Helaas gaan twee van de vier ouders volgend jaar stoppen, omdat hun kinderen dan naar het voortgezet onderwijs gaan. Wie vindt het leuk om in de mediatheek te helpen met boeken en materiaal uitlenen. Dit schooljaar kun je worden ingewerkt en alvast meewerken. Volgend jaar kan alles dan zonder problemen doorgaan. Aanmelden graag via Natasja Hoegee of Anton van der Wilt.

2 Rariteiten: STARTGROEP Carnavalstijd, s morgens ligt er sneeuw en s middags steken de krokus en de narcis hun kopjes al uit de grond. Zitten er piraten naast de elfjes en prinsessen in onze klas en is brandweerman Tijn paraat voor als het uit de hand mocht lopen? (haha). de juf hoeft niet eens te waarschuwen. Bijna het dak op? dit was snel over. Vooral stoelendans was favoriet! Tot slot zijn we met heel de school gaan hossen in de gymzaal. Wat kunnen veel kinderen al goed dansen! In onze klas hebben we nu ook een kunstjes/danshoek waarin dit geoefend wordt. Sportdag De carnaval was nog maar net voorbij en we hadden al weer een feestdag in de gymzaal. Toen we ons omgekleed hadden, hebben we eerst een warming-up op de muziek van kabouter plop gedaan. Zie ik moeders in de klas, die de kinderen helpen bij een spel uit de kast? Wat raar! Waar is de juf? Nou, de kinderen krijgen extra aandacht door hulp van ouders, die helpen bij de spelletjesmiddagen. Nee hoor, als wij gaan gymmen kunnen de waaghalzen helemaal tot bovenin het wandrek klimmen. Als ze zich maar goed vasthouden, hebben ze geleerd. De wereld ziet er dan wel anders uit, als je naar beneden kijkt. Raar, hè! U krijgt de hartelijke groeten van juf Marianne Bakker. Carnaval MIDDENGROEP Dinsdag 5 februari 08 hebben we een gezellige carnavalsmiddag gehad. En wat zag iedereen er mooi uit! Wat een stoere piraten en mooie prinsessen! In de gymzaal stonden allerlei leuke spelletjes klaar: touwzwaaien, schommelen in de ringen, knuffels om mikken, skippyballen, klimmen in het klimrek, mikken met pittenzakken enz. Ook waren er veel bekende kinderen van de Eben Haëzer. De hele morgen hebben we allemaal hard gegymd! En daarvoor hartelijk dank! Sssttt, onder de middentafel liggen alle gemaakte beren in hun winterslaap. Voorlopig dus rustig in de klas zijn. Pas als het lente wordt komen de beren weer tevoorschijn. Zo, dat is handig, nu blijven de kinderen vanzelf rustig in de klas, Aan het begin van de middag hebben we door de hele school spelletjes gedaan. In het begin durfden veel kinderen nog niet zo goed alleen uit de klas te gaan, maar Een geslaagde morgen, alle hulpouders: BEDANKT!

3 GROEP 4 Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld, hebben we het met Topondernemers gehad over gevoelens en emoties. Maar welke gevoelens en emoties hebben we als er oorlog is? Dit kunnen wij ons in Nederland maar moeilijk voorstellen, maar het lukte ons wel om een beetje in te leven, bijvoorbeeld in hoe de kinderen zich nu voelen in Kenia. De kinderen zullen heel bang, angstig en verdrietig zijn. Een paar kinderen hebben geprobeerd om een oplossing te bedenken voor de ruzies en een brief geschreven naar onze Koningin. Beste koningin. Wij wille de oorlog in kenia op losse. Ze moeten het op losse want er gebure daar hele naare dingen. Ze moeten het egt goed maaken he?. Want er valle doode en andere moete heel erg huile. En andere hebe heele groote wonde. Ik vint dat het daar gewoon wir vreede wort en u?. Ze moete gewoon elkaar een hand geven En zegen dat ze spijt hebben. En dan anderen helpen. En ook helpen huizen op bouwen. Even voorstellen. Hallo, ik ben Brain Ik ben op deze school komen stage lopen in groep 4 en in groep 6 bij Suzanna en Stefan. Het zijn allebei leuke klassen!, en dat zeg ik niet om een wit voetje te halen ( misschien een klein beetje haha nee hoor) maar ik vind dit echt een gezellige school niet zo onwijs groot maar er hangt een gezellige sfeer!. De mensen die hier werken ken ik natuurlijk eigenlijk nog helemaal niet maar ze lijken me allemaal wel aardig. Contact maken hier is volgens mij niet echt een probleem. Zelf zit ik natuurlijk ook op school maar ik zit in Woerden op school en ik woon in Montfoort, ik doe de opleiding onderwijsassistent, dat is leren voor eigenlijk wat iedereen op deze school bijna doet en dat is lesgeven. Ik kom zoals ik al zei uit Montfoort, ben hier vlakbij geboren! namelijk in Polsbroek. Ik ben nu 16 jaar en woon al bijna 5 jaar in Montfoort. Later wil ik hoogstwaarschijnlijk ook les gaan geven op een basisschool, maar dat is nog wel even leren! haha Jullie zien mij hier allemaal best nog wel even lopen, ik mag hier een half jaar stage lopen! Nogmaals bedankt daarvoor Groetjes, Brain Muller Het moed in Kenia gewoon stopen en als het niet stopt. Moete die mense die de erge dingen doen in gevangenis. En streng worden bewaakt. Groetjes en een dikken KUS NOA SCHEP Beste konging. Wij wilde de oorleg in kenia laten oplosen. Maar het is moeilijk. Maar ik weet wat u kan doen. U moet het oplosen. En de meneren moeten stoppen. En sorry zeggen tegen elkaar. Groetjes Susan Beste Konieing Ik weet hoe we het op kunelosen We stuure meelietere naar kenia Om het optelose als u het wil Doe het graag voor mij Groetjes tessy Beste konigin, Ik weet mischien hoe we de oorlog Kunnen stoppen in kenia. Die twee mannen moeten ophouden met ruzieën En dan kunnen ze gewoon omstebeurt de baas zijn Bijvoorbeeld ieder een half jaar. Groetjes Stefan Beste koningin Als u de oorlog in kenia wil oplosen kunt u dit doen. Je laat ze allenbij de baas zijn. Mischien helpt dat wel. Groetjes iris.

4 GROEP 5 Diverse gebeurtenissen op een rij van groep 5 in de afgelopen weken; Carnaval? Dit jaar was er weer een leuke carnaval zoals elk jaar iedereen leuk Verkleed.onze klas(groep 5) was ook erg euk verkleed cowboys tot punkers Tot foto modellen en nerds en nog veel meer daarna gingen we in alle klassen spelletjes Doen. en daarna gingen we feesten in de sporthal dus dit jaar was weer een gezellige leuke carnaval! Jasmijn 14 febrauari Sabine insluiten! Vandaag hebben we de juf ingesloten wij deden legertje bij het buiten spelen en wij wachten op de juf en als ze kwam,toen ginnen we op haar af. Natuurlijk vinde ze het niet leuk maar ze moest er wel om lachen gisteren hebben we het ook gedaan dus ze verwachten het al ongeveer 80% groetjes Tessa PI dictee Een week terug toen hadden we het PI dictee het is heel leuk. Somige kinderen kwammen in eind groep 4 of eind groep 5 of eind groep 6 of eind groep 7 een iemand kwam in eind groep8. Ik kwam zelf in eind groep 6. Ik hoop dat ik volgend jaar beter scoor. Danny sluis Carnaval!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Het was heel leuk en gezellig. Iedereen was anders. Als eerst ging groep5 een mode show doen en toen.. Met de hele school spelletjes doen. (en naar de sporthal gegaan) GroetjesJanine Juf Sabine is gestopt met roken!!!!!!!! Juf sabine is twee weken geleeden gestopt met roken Heel groep 5 was blij. En de juf zelf ook.hoera hoera hoera GROETJES MIKE VERGUOW MIKE STEENKAMER Dat de gezelligheid er is in groep 5 mag duidelijk zijn. Naast alle gezelligheid wordt er ook hard gewerkt. In het bijzonder nog even aandacht voor de volgende 2 punten; Er zijn veel toetsen afgenomen de afgelopen weken. De kinderen verdienen stuk voor stuk een grote pluim. Ze hebben allemaal ontzettend hun best gedaan! Daarnaast zijn de kinderen erg druk bezig geweest met Topondernemers. Iedereen, elk groepje heeft een eigen kaart met elk een ander onderwerp. Dit loopt uiteen van verliefd zijn tot het menselijk lichaam en van vlinder tot de brandweer. Het is een flinke onderneming om tot een goed en mooi resultaat te komen. Daarom wil de hele klas en de juf van groep 5 de moeders die zo ontzettend goed en fijn geholpen hebben nog eens extra bedanken!! GROEP 7 TOPONDERNEMERS Wij zijn bezig met het thema: Vlinders in je buik. Het is een heel leuk thema, en het gaat over jezelf en andere culturen. Deze kaarten zijn er allemaal: AIDS, Dieren versieren, Ik hou van jou, Hartjes, De weg die het eten volgt, Trouwcultuur, Help, ik verander, Familieboom, Liefde voor een ander. Marieke en haar groepje (Britt, Rosanne, Thyra, Doro) hadden de kaart: Ik hou van jou! Seline, Lieke en Noëlle doen de kaart: Trouwcultuur. Carnaval Wij hadden op dinsdag 5 februari carnaval. Wij mochten jammer genoeg niet in de ochtend verkleed, alleen in de middag. Hier zie je een paar kinderen hoe ze verkleed waren. Simone en Lieke waren als kakkerjuffrouw. Mike was als kerstvrouw. Quinten was als Gothic. William was als vampier. Guido was als duivel. Doro was als rockstar. Thyra en Rosanne waren als poes. En wij (Noëlle en Manon) waren als zwerver. Dit waren er een paar. Nu de middag. Toen we in de klas kwamen, gingen we eerst foto s maken voor onze website. Onze website is websitemaker.nl/groep7. Daarna gingen wij een spelletje doen Stoelendans. Even later mocht je in alle klassen gaan kijken,en mocht je in een klas een spelletje doen. Daarna gingen we naar de Sporthal, onderweg begon het te regenen. Toen we daar aan kwamen stond er harde muziek op. We gingen bij de Sporthal helemaal uit ons dak! Het was een geslaagde middag!! Groetjes Noëlle en Manon + groep 7

5

6 Hoi iedereen, GROEP 8 Cito We hebben de cito weer achter de rug! Het was eigenlijk best saai (hoewel sommige kinderen dit juist weer veel leuker vonden). Tussen de taken door hadden we vijf minuten pauze en dan mocht je snoepjes eten en drinken. Na twee taken hadden we een wat langere pauze waarin we een kwartier naar buiten mochten. We hopen dat we het goed gemaakt hebben. En nu maar wachten op de uitslag. Musical We hebben al heel erg zin in de musical. We gaan al bijna kiezen en daarna natuurlijk heel hard oefenen en oefenen. We hopen dat jullie allemaal komen kijken en dat jullie het allemaal leuk gaan vinden. Middelbare scholen We hebben alvast een kijkje genomen op middelbare scholen. Want we moeten natuurlijk bijna een school kiezen. De volgende scholen hebben we bezocht: De Willem de Zwijger in Schoonhoven Cals Nieuwegein Cals IJsselstein Het Wellant in Montfoort Iedereen die heeft gereden naar de scholen. Bedankt! Tweede kamer Gisteren zijn we met de hele klas naar Den Haag geweest. Daar bezochten we de tweede kamer! Nu we dit stukje schrijven zijn we er nog niet geweest. We zullen de volgende keer vertellen hoe het was. Huisdieren Na de voorjaarsvakantie is het eindelijk zover. We krijgen nieuwe huisdieren in de klas. Het zijn twee baardagamen. Hoe ze er precies uitzien? Kom gerust eens langs om te kijken! Het voordeel van baardagamen is in elk geval dat er geen kinderen allergisch voor zijn. De verzorging is ook heel eenvoudig. Stagiaire Sinds begin februari hebben we een stagiaire in de klas. Ze heet Marjolein en is 21 jaar oud. Ze zit nu in haar 3e jaar! Ze doet de pabo, hogeschool Domstad. Het wordt vast een leuke tijd! Voorleeswedstrijd Minou zal onze school vertegenwoordigen bij de voorleeswedstrijd. Dit jaar zijn we ingedeeld in IJsselstein. Omdat er zoveel scholen ingeschreven zijn is er donderdag 21 februari (vanavond dus en ook nog eens de verjaardag van Minou) een voorronde. Minou, je kan het! Veel succes vanavond en wat er ook gaat gebeuren, wij zijn trots op je! Allemaal een hele fijne vakantie en tot de volgende keer! Namens groep acht, Maureen en meester Floris Techniek spullen gevraagd. De laatste tijd zijn de kinderen vaak met techniek bezig, een nog vrij nieuw vak in het basisonderwijs. Bij techniek is veel materiaal nodig en de kinderen willen het gemaakt werk graag mee naar huis nemen. Heeft u ooit een technische hobby gehad en daardoor minilampjes, kleine fittingen of led lampjes over, dan kunnen wij ze goed gebruiken. Verder zoeken wij snaarwielen, tandwielen en andere kleine wieltjes in alle soorten en maten. Ook hebben we speakerdraad en ander smal schakeldraad om stroomproefjes te doen nodig en batterijhouders voor grote platte 3,5V batterijen en voor pentiumbatterijen. Om de proefjes te doen zoeken we roofplaat een soort dakisolatie waar je makkelijk punaises in kunt prikken, of stukken zachtboard in handzame formaten. De kinderen werken op een met zwakstroom en veiligheid staat natuurlijk voorop. Kinderen willen ook graag zien hoe de echte elektrische apparaten werken. Leerzaam is het dan om oude kapotte elektrische apparaten uit elkaar te halen. Slopen is leerzaam! Voor deze lessen zoeken we nog kleine oude apparaten zoals een waterkoker, föhn, video, huisbel, cd speler etc. Ook de nog werkende motortjes uit oud speelgoed kunnen we gebruiken. Materiaal kunt u afgeven bij Piet van der Kats en Natasja Hoegee, ook als U vragen over materiaal heeft kunt u daar terecht.

7 Een trefwoordje. Thema: Het wordt nieuw!. Schriftverhalen uit het Nieuwe Testament. Pasen is het volstrekt nieuwe: leven door de dood heen. Maar daarvoor moet je eerst wel een heel evangelie door, dat van Lukas. Die vertelt stapsgewijs, in de vorm van een reisverhaal naar Jeruzalem, waarover het gaat in het nieuwe leven. Dat begint al als Lukas vertelt, vlak voordat Hij op reis gaat, dat Jezus nieuwe kansen biedt aan mensen die zogenaamd afgeschreven zijn door de maatschappij, zoals melaatsen en slaven. Met Jezus breekt een nieuwe tijd aan, Hij wijst op een nieuwe zomer. Zijn leerlingen trekken hoopvol met hem mee. Maar de euforie bij hem wordt wreed verstoord als blijkt dat de onderlinge band niet zo hecht is als leek: Judas verraadt Jezus en ook Petrus zegt zelfs een keer dat hij Jezus niet kent Wat nu met die nieuwe zomer? Pasen wordt gevierd op de eerste zondag ná de eerste volle maan in de lente. Een voorjaarsfeest. Toeval? De natuur die zich vernieuwt helpt ook mensen om hun bestaan en hun wereld als nieuw te ervaren. Dat is precies wat Jezus doet: laten zien dat mens en wereld anders, beter en daarmee nieuw kunnen worden. Week 9: Nieuw. In deze week staat de ervaring van nieuw centraal. Van het schreeuwerige Nieuw! van de reclame tot en met het spannende van een nieuwe leerling in de klas. Wat bedoelen we met nieuw? Wanneer gebruiken kinderen dat woord en wat is voor hen nieuw? In de bijbelverhalen geldt dit nieuw voor de hele mens. Jezus geneest een man van huidziekte, daardoor wordt het leven voor hem compleet nieuw. En de slaaf van de centurio krijgt een volledig nieuwe levenskans, alleen al door Jezus woord. Dit bijbelse nieuw heeft steeds betrekking op iets dat heel het leven van iemand verandert. Week 10: Vernieuwen. Tegenover het nieuwe staat het oude, dat behalve oud ook vertrouwd en veilig kan zijn. Blijf je liever bij het oude of sta je open voor ontwikkeling, voor uitdaging en verrassing? Het is nog maar de vraag of nieuw ook altijd beter is. Of is juist het oude en beproefde te verkiezen? Jezus leerlingen wordt verweten dat zij zich niet houden aan de oude manier van geloven omdat ze niet vasten. Jezus antwoordt met de opmerking dat je geen nieuwe wijn in oude zakken moet doen. Dan scheuren de zakken en gaat de nieuwe wijn verloren. Hij geeft daarmee aan: de oude manier van geloven is prima (oude wijn smaakt zelfs beter), maar dat wil niet zeggen dat in nieuwe omstandigheden er geen ruimte zou zijn voor een nieuwe manier van geloven. Het gaat om hoe je je verhoudt tot het nieuwe. Kun je en wil je jezelf als mens vernieuwen? Dat het vernieuwen van je leven bevrijdend kan werken, ervaart Levi als Jezus hem roept om alles achter te laten en met Hem mee te gaan.

8 RONDOM PASEN maart 2008 van tot Groep 1 t/m 4 gaan palmpaasstokken maken. Groep 6 t/m 8 gaat daarbij helpen en wij vragen nog hulpouders. Informatiebrief van de paascommissie volgt nog. 20 maart 2008 Paasviering groep 1 en 2 van tot Na zijn de ouders verantwoordelijk voor hun kind. Ouders kunnen bij goed weer links op het schoolplein blijven kijken naar een activiteit en bij slecht weer bent u welkom in de sporthal De Bosrand. Alleen bij slecht weer loopt u zelf met uw kind naar school voor het ophalen van de achtergebleven spullen. groep 3 t/m 8 van tot Bij goed weer einde schooldag bij de school. Bij slecht weer einde schooldag ook bij de school. Dagactiviteit voor groep 1 t/m tot In de eigen klas wordt het paasverhaal verteld tot Knutselen in alle klassen. De kinderen hebben een hardgekookt ei meegenomen en een lepel voor het spel eierrace (sponsorloop). De eieren moeten versierd worden, tafels dekken, sponsorkaart afmaken, enz tot Pauzes. De ouderraad schenkt limonade en er is iets lekkers bij tot Groep 1 en 2 gaan eieren zoeken in het Bosplan en komen wellicht de paashaas tegen. Groep 3 t/m 5 gaan paasspel activiteiten doen in de sporthal De Bosrand. Groep 6 t/m 8 gaan zelf hun activiteit verzinnen en uitvoeren met hulp van de eigen leerkrachten tot Groep 1 t/m 5 gaan pannenkoeken eten in de eigen klassen. Informatiebrief van de paascommissie volgt nog. Groep 6 t/m 8 gaan broodjes met knakworst eten in de eigen klassen. De ouderraad zal dit geheel verzorgen (ook voor het drinken) tot Groep 1 en 2 lopen tussen en de sponsorloop op het voorste schoolplein. Ouders kunnen al komen kijken links op het schoolplein. Bij slecht weer in de sporthal De Bosrand tot Groep 3 t/m 8 lopen tussen ±13.00 tot de sponsorloop om de school heen. Het is de bedoeling dat het ei heel blijft, dan pas is er geld te winnen voor het goede doel: Doe een wens. Informatiebrief van de ouderraad volgt nog. Ouders kunnen eventueel komen kijken hoe de sponsor loop gaat. Afrekenen door de ouders komt later, als de kaarten gecontroleerd zijn. Bij regen wordt het sponsorloopspel gehouden in de sporthal De Bosrand en kunt u daar eventueel komen kijken. De dagafsluiting van groep 3 t/m 8 gebeurt ten alle tijden in de eigen klassen, want de eigen spullen moeten nog mee naar huis genomen worden. De volgende dag is het Goede Vrijdag en dan is de hele school vrij. Groeten: paascommissie en de ouderraad.

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Goed gedaan INFORMATIEBROCHURE Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Met proeflessen! lnhoud De methode Waarom Goed gedaan! 2 lnhoud en didactiek Schoolbreed en stap-voor-stap 3 Structuur

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

N i e u w s b r i e f 1 6

N i e u w s b r i e f 1 6 N i e u w s b r i e f 1 6 Deltaweg 109, 2134XS Hoofddorp Tel: 023 561 91 87 e-mail: directie@obsoptimist.nl website: www.obsoptimist.nl Nieuw op school Kyan Abdelaziz is gestart in groep 12a en Mitch de

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en nieuwsbrief 4 oktober 2014 Agenda 6 oktober dag van de leraar! 9 oktober informatieavond met verschillende workshops 10 oktober studiedag: alle kinderen zijn vrij! 11 t/m 19 oktober herfstvakantie Kijk

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

'Bedankt, ik red me nu wel' Oplossingsgerichte Counseling helpt je sneller verder

'Bedankt, ik red me nu wel' Oplossingsgerichte Counseling helpt je sneller verder Door Dirk van der Wulp TvL, jaargang 23, nummer 5, oktober 2000, blz 10 t/m 17 'Bedankt, ik red me nu wel' Oplossingsgerichte Counseling helpt je sneller verder In een pauze wordt Roel door zijn mentor

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Schoolkamp groep 8 Volgende week maandag, dinsdag en woensdag gaan de 40 kinderen van groep 8 naar Markelo.

Nadere informatie

Zo zien wij het onderwijs!

Zo zien wij het onderwijs! vanuit bekeken Zo zien wij het onderwijs! Onderzoek naar de schoolbeleving van kinderen met autisme Lieske Carrière Lindy van Dorst Suzanne Boomsma september 2014 "Zo zien wij het onderwijs!" Onderzoek

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken 1 54 NAW 5/13 nr. 1 maart 2012 Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken Nellie Verhoef Nellie Verhoef Faculteit Gedragswetenschappen, instituut ELAN Universiteit Twente Postbus 217 7500 AE

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie