Dubbel- J katheter. Urologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dubbel- J katheter. Urologie"

Transcriptie

1 1/6 Urologie Dubbel- J katheter Inleiding Bij u is een afvloed belemmering in de ureter (urineleider) geconstateerd. Uw behandelend arts heeft met u besproken om bij u een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie over deze ingreep. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn, dan hier is beschreven. Als dit het geval is, legt uw behandelend arts dit aan u uit. Deze folder is gericht op het inbrengen van een dubbel-j katheter op de operatiekamer. Tevens kan deze ingreep ook poliklinisch worden verricht. De hoofdstukken: voorbereiding voor opname tot en met operatiedag zijn dan niet voor u van toepassing. U kunt deze folder ook bekijken op de website: Wat is een dubbel-j katheter Uw nieren produceren urine. De urine loopt via de urineleiders naar uw blaas. Soms kunnen de nieren de urine niet goed afvoeren. De urineleiders kunnen bijvoorbeeld door een ontsteking of beschadiging te nauw worden. Ook kunnen nierstenen een urineleider blokkeren. U merkt dit meestal door hevige pijnklachten (kolieken) en een temperatuursverhoging. Als de nieren de urine niet goed kunnen afvoeren, kan dit stuwing van urine in het nierbekken veroorzaken. Dit veroorzaakt onder andere de pijnklachten, maar kan op langere duur ook tot verslechtering van de nierfunctie leiden. Om de urine toch af te voeren naar de blaas, plaatsen we een dubbel-j katheter in uw urineleider. Dit is een dun slangetje met aan beide uiteinden een krul. In beide krullen zitten gaatjes om de urine af te voeren. Eén krul komt in uw nier te liggen, de andere krul ligt in uw blaas. Een dubbel-j katheter kan in één of beide urineleiders worden ingebracht. Door het plaatsen van de dubbel-j katheter wordt de urineafvloed vanuit de nier naar de blaas gewaarborgd. Redenen voor het plaatsen van een dubbel-j katheter Steen in de urineleider De nier kan zijn urine niet kwijt, omdat er een steen de urineleider afsluit of een steen in de nier ligt die de afvoer naar de urineleider belemmert en er stuwing ontstaat van de nier. De urineleiders kunnen bijvoorbeeld ook door een ontsteking of beschadiging te nauw worden. Een dubbel-j katheter is nodig om de nierfunctie te behouden en uw pijnklachten te behandelen. Soms wordt een dubbel J katheter ingebracht als voorbereiding op een operatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwijderen van stenen uit de nier of om het operatief behandelen van een vernauwing van het nierbekken naar de urineleider. De urineleider(s) kunnen van buitenaf dichtgedrukt worden door bijvoorbeeld een gezwel in de onderbuik.

2 2/6 Het kan ook voorkomen dat iemand die bekend is met nierstenen, tijdens de zwangerschap problemen krijgt met de afvoer van de urine en hiervoor een dubbel-j katheter krijgt om de nieren te ontlasten. Na operatief behandeling van een steen in de urineleider. Als er sprake is van zwelling dan wel oppervlakkige beschadiging van het slijmvlies en daardoor mogelijke afvloedbelemmering, kan postoperatief besloten worden een dubbel-j katheter achter te laten. Deze blijft dan enkele dagen tot weken zitten. Voorbereiding voor opname Na het gesprek met de uroloog vult u een vragenlijst in. In de vragenlijst kunt u bijzonderheden over uw gezondheid en medicatie-gebruik aangeven. Hiermee gaat u naar de afdeling opname (C2), waar u ingeschreven wordt voor de operatie. Hier krijgt u een afspraak mee voor het pre-operatieve spreekuur (POS). Het pre-operatieve spreekuur (POS) Het POS houdt in, dat u op één dag bij verschillende disciplines komt. U komt namelijk achtereenvolgens bij de apothekersassistente, de anesthesioloog en de opnameverpleegkundige. Apothekersassistente Als u medicatie gebruikt, gaat u naar de apothekersassistent. Zij bekijkt samen met u de medicatie die u thuis gebruikt en zorgt ervoor dat deze in de computer wordt verwerkt. Zo weten zowel de specialisten als de verpleegkundigen wat u gebruikt aan medicatie. Juiste informatie is belangrijk, omdat bepaalde medicatie van invloed kan zijn op de medicatie die bijvoorbeeld voor de verdoving wordt gebruikt. Anesthesie U wordt tijdens dit gesprek geïnformeerd over de gang van zaken rondom de operatie en welke vorm van verdoving u krijgt. De anesthesioloog, Physician Assistant (PA) of anesthesiemedewerker bekijkt uw medische geschiedenis en brengt uw gezondheidssituatie in kaart. Uw gezondheidstoestand wordt gecontroleerd en eventueel wordt gericht medisch onderzoek verricht. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is om een beter inzicht te krijgen. Indien u bloedverdunners gebruikt, krijgt u tijdens dit gesprek instructies over hoe u hiermee om moet gaan. Voor meer informatie kunt u de patiëntenfolder: uw operatie en anesthesie doorlezen. Opnameverpleegkundige U hebt afsluitend een opnamegesprek met de opnameverpleegkundige. Tijdens dit gesprek worden uw persoonlijke gegevens geïnventariseerd. De verpleegkundige probeert zo goed mogelijk uw voorgeschiedenis, thuissituatie, eventueel nazorgbehoeften en andere bijzonderheden in kaart te brengen. Deze informatie is ook voor de verpleegkundige op de afdeling zichtbaar op het moment dat u opgenomen wordt. Daarnaast geeft de verpleegkundige u, waar nodig, aanvullende informatie over de opname, operatie en nazorg.

3 3/6 Bevestiging opnamedatum Een week voor opname wordt de ingreep telefonisch bevestigd. Dan hoort u ook op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. Voorbereiding thuis Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hiermee, in overleg met de behandelend arts, tijdig voor de operatie stoppen. Voor de opname neemt u mee: Poliklinische afsprakenkaart met de SKBpas Gemakkelijk zittende kleding Enkele tips: Neem geen geld of kostbare bezittingen (sieraden, enz.) mee naar het ziekenhuis. Wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of diefstal. Neem iets te lezen mee Op de afdeling is televisie aangesloten waar u gebruik van kunt maken. U mag tijdens de opname uw eigen mobiele telefoon gebruiken op de kamer. Voor verdere algemene informatie over uw opname kunt u de patiëntenfolder: Opname en verblijf doorlezen. In verband met de hygiëne geven wij u het advies vooraf thuis te douchen en eventuele make-up en sieraden te verwijderen. Een eventuele (trouw)ring moet ook af; indien dit thuis niet lukt, adviseren wij u vóór de opnamedag naar een juwelier te gaan. Patiëntveiligheid Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats. Operatiedag Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich op de met u afgesproken afdeling. Mocht u het prettig vinden, dan kunt u zich bij de Gastenservice in de centrale hal melden, waarna u naar de afdeling wordt begeleid. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u wegwijs maakt op de afdeling. De verpleegkundige houdt een kort opnamegesprek met u. Daarnaast wordt uw bloeddruk en lichaamstemperatuur gemeten en uw hartslag geteld. Voor de operatie doet u een operatiejas aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af worden gedaan. Een eventuele bril en/of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden in overleg met de verpleegkundige. U krijgt voor de operatie medicijnen tegen de pijn, zodat deze alvast kunnen inwerken. Daarnaast kan zo nodig een rustgevend tabletje worden gegeven waar u wat slaperig van wordt. De verpleegkundige brengt u met bed naar de voorbereidingskamer (Holding). U krijgt hier een infuus en de anesthesioloog dient de verdoving toe.

4 4/6 Poliklinische behandeling In sommige gevallen kan er gekozen worden om de dubbel-j katheter poliklinisch in te brengen. Indien de uroloog met u heeft afgesproken dat de dubbel-j katheter poliklinisch wordt ingebracht, dan meldt u zich op het met u afgesproken tijdstip op de Polikliniek Urologie. Hier wordt u verder begeleid door de verpleegkundige. Het inbrengen van de dubbel-j katheter Via de penis of vagina wordt een gelei in uw plasbuis gespoten. Dit kan een licht gevoel tot aandrang om te plassen geven. De gelei heeft een verdovende werking en dient tevens als glijmiddel. De uroloog brengt via uw plasbuis een kijkbuis in uw blaas. Via de kijkbuis wordt de katheter in uw urineleider geplaatst. De krullen aan beide uiteinden van de katheter zorgen ervoor, dat deze op zijn plaats wordt gehouden. Tijdens het inbrengen van de katheter controleert de arts door röntgenstralen of de katheter op de juiste plaats terecht komt. De behandeling duurt tien tot vijftien minuten. Afhankelijk van de reden waarom u een katheter krijgt, kan deze langere tijd in uw lichaam blijven. Adviezen na plaatsen dubbel-j katheter Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te voorkomen. Het is belangrijk dat u voldoende drinkt, 1,5 tot 2 liter per dag. Een dubbel-j katheter kan bloedbijmenging bij de urine geven. De krul, van de dubbel-j katheter in de blaas, kan een toegenomen plasdrang veroorzaken. Tijdens het plassen kan er wat urine door de katheter naar de nier teruglopen. Dit kan een wat onaangenaam gevoel veroorzaken in de nierstreek. Dit is normaal, maar als u hier teveel last van heeft, kunt u hier paracetamol voor nemen. Herstarten van eventuele bloedverdunners: In overleg met uw uroloog. Neem contact op met de polikliniek Urologie indien: - de pijn toeneemt (hevige pijn in de flank ter hoogte van uw nierstreek of ernstige brandende pijn bij het plassen) - u niet meer kunt plassen - er veel bloed of bloedstolsels in de urine zit en dit niet vermindert - u meer dan 38,5 ºC koorts hebt - u vragen of andere problemen hebt. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van uur op telefoonnummer Als u in de eerste 24 uur na de behandeling ( s avonds of s nachts) problemen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer

5 5/6 Verwijderen van de dubbel-j katheter De arts spreekt met u af wanneer de dubbel J-katheter verwijderd wordt. De dubbel J-katheter wordt verwijderd op de polikliniek Urologie door middel van een blaasonderzoek. Mocht het anders verlopen, dan bespreekt de arts dit met u. Bij het plassen gaat de urine via de plasbuis naar buiten. Via de plasbuis wordt een flexibel buisje naar binnen geschoven tot in de blaas. De blaas wordt op de monitor in beeld gebracht om de dubbel J-katheter te kunnen zien, waarbij de blaas iets gevuld wordt. Door het flexibele buisje kan een paktangetje worden geschoven die de dubbel J-katheter vastpakt. Daarna worden de kijkapparatuur en de dubbel J- katheter in een keer verwijderd. Dit kan even een kort vervelend gevoel geven in de buik-/flankstreek. Deze behandeling duurt in totaal ongeveer 5 minuten. Na afloop van het onderzoek kunt u last hebben van een loze aandrang. Dit verdwijnt na enkele uren vanzelf. Ook kunt u een branderig gevoel ervaren bij het plassen, dit kan één tot twee dagen duren, en gaat vanzelf over. Na het onderzoek kunt u het beste goed drinken. Het kan zijn dat u na het onderzoek wat bloed plast. Ziekte of verhindering Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Vragen Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van uur op telefoonnummer Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling. Tot slot Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u. Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website:

6 6/6 Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website: foldernummer: uro 727 versie juni 2016

Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox )

Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox ) 1/6 Urologie Behandeling van een overactieve blaas met botuline-toxine injecties (Botox ) Inleiding In deze folder leest u informatie over het behandelen van een overactieve blaas door het geven van botuline-toxine

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen in dagopname Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep.

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Dubbel-J katheter Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Wat is een dubbel-j katheter? De nieren produceren

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep.

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Dubbel-J katheter Uw behandelend arts heeft met u afgesproken een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Wat is een dubbel-j katheter? De nieren produceren

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering (NephroLitholapaxie - PNL)

Percutane niersteenverwijdering (NephroLitholapaxie - PNL) 1/7 Urologie Percutane niersteenverwijdering (NephroLitholapaxie - PNL) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u een niersteen heeft. In overleg met de arts is besloten deze steen via een operatie te

Nadere informatie

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl Urologie Dubbel-J katheter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een dubbel-j katheter?... 3 Voorbereiding... 4 Voor alle patiënten... 4 Voor patiënten die een narcose of ruggenprik krijgen... 4 De

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dubbel-J katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Dubbel-J katheter PATIËNTEN INFORMATIE Dubbel-J katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw behandelend arts heeft met u afgesproken bij u een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie

Nadere informatie

Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy

Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy 1/6 Urologie Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy Inleiding In deze folder leest u informatie over de behandeling van de prostaat via de plasbuis (urethra) met behulp van de Greenlight

Nadere informatie

Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy

Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy 1/6 Urologie Behandeling van de vergrote prostaat: GreenLight Laser Therapy Inleiding In deze folder leest u informatie over de behandeling van de prostaat via de plasbuis (urethra) met behulp van de Greenlight

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) 1/7 Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inleiding In deze folder krijgt u informatie over het verwijderen van een tumor in de blaas. Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas Urologie Dubbel J katheter verbinding tussen nier en blaas Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten dat een dubbel-j- katheter wordt geplaatst om de urine af te voeren van de nier naar de blaas.

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Dubbel J-katheter (JJ-katheter)

Dubbel J-katheter (JJ-katheter) Dubbel J-katheter (JJ-katheter) 2 Inhoudsopgave Algemene informatie dubbel J-katheter 4 Waarom een dubbel J-katheter? Dubbel J-katheter Inbrengen dubbel J-katheter 5 Redenen voor het plaatsen van een dubbel

Nadere informatie

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Urologie Dubbel J katheter Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw uroloog heeft met u afgesproken bij u een dubbel J katheter te plaatsen. Dit is

Nadere informatie

Ureteroscopie (onderzoek en/of

Ureteroscopie (onderzoek en/of 1/5 Urologie Ureteroscopie (onderzoek en/of verwijdering van steentjes in de urineleider) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steentje aanwezig is in de urineleider (ureter). De ureter

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/5 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van een tumor in de blaas. Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in

Nadere informatie

Een dubbel-j catheter plaatsen door de uroloog

Een dubbel-j catheter plaatsen door de uroloog Een dubbel-j catheter plaatsen door de uroloog Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Urologie januari 2014 pavo 0126 Inleiding In deze folder leest u meer over de dubbel - J catheter. We geven u informatie

Nadere informatie

Een dubbel-j catheter plaatsen. door de uroloog

Een dubbel-j catheter plaatsen. door de uroloog Een dubbel-j catheter plaatsen door de uroloog Inleiding In deze folder leest u meer over de dubbel - J catheter. We geven u informatie over waarom u deze catheter nodig heeft en over het inbrengen en

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Een dubbel-j katheter plaatsen

Een dubbel-j katheter plaatsen Een dubbel-j katheter plaatsen Door de uroloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over de dubbel - J katheter. We geven u informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dubbel-J katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Dubbel-J katheter PATIËNTEN INFORMATIE Dubbel-J katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw behandelend arts heeft met u afgesproken bij u een dubbel-j katheter te plaatsen. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Dubbel J katheter

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Dubbel J katheter Afdeling: polikliniek Urologie Onderwerp: Dubbel J katheter Cystoscopie met retrograad onderzoek en/of plaatsing van dubbel j katheter Inleiding U hebt een afspraak gemaakt voor een blaasonderzoek met

Nadere informatie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter polikliniek urologie De uroloog heeft met u gesproken over het plaatsen van een dubbel J katheter, de gevolgen, de mogelijkheden en de risico s. Op grond

Nadere informatie

JJ katheter. Afdeling urologie

JJ katheter. Afdeling urologie JJ katheter Afdeling urologie In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ katheter nodig is en hoe de plaatsing en de verwijdering

Nadere informatie

Urologie Blaaskijkonderzoek / cystoscopie met retrograad onderzoek en/of plaatsing van JJ stent

Urologie Blaaskijkonderzoek / cystoscopie met retrograad onderzoek en/of plaatsing van JJ stent Urologie Blaaskijkonderzoek / cystoscopie met retrograad onderzoek en/of plaatsing van JJ stent polikliniek Urologie = route 12 afdeling Radiologie = route 05 poliklinisch Inleiding We hebben voor u een

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Chirurgie. Amputatie

Chirurgie. Amputatie 1/5 Chirurgie Amputatie Inleiding Onder een amputatie wordt verstaan het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand, arm, of een deel ervan. Duidelijk

Nadere informatie

Urologie JJ-katheter

Urologie JJ-katheter Urologie JJ-katheter (double J of twee J katheter) Urologie Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ-katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ-katheter soms

Nadere informatie

Katheter plaatsen (dubbel J)

Katheter plaatsen (dubbel J) Katheter plaatsen (dubbel J) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding... 2 De ingreep... 2 Complicaties... 2 Verwisselen van de katheter... 3 Wat te doen in geval van ziekte of verhindering... 3 Tot

Nadere informatie

Urologie JJ-katheter

Urologie JJ-katheter Urologie JJ-katheter (double J of twee J katheter) Urologie Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ-katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ-katheter soms

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Laparoscopische Pyelumplastiek

Laparoscopische Pyelumplastiek Urologie Laparoscopische Pyelumplastiek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl URO064 / Laparoscopische Pyelumplastiek / 17-02-2017 2 Laparoscopische

Nadere informatie

Verwijderen van een steen uit de urineleider

Verwijderen van een steen uit de urineleider Verwijderen van een steen uit de urineleider Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een steen uit de urineleider (ureterorenoscopie). De urineleider zorgt voor de afvoer

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij een kind Inleiding Uw zoon wordt behandeld omdat de voorhuid van de penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

URETERORENOSCOPIE KIJKEN IN DE URINELEIDER/NIER

URETERORENOSCOPIE KIJKEN IN DE URINELEIDER/NIER URETERORENOSCOPIE KIJKEN IN DE URINELEIDER/NIER Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten om in uw urineleider of nier te gaan kijken. Uw arts heeft u al verteld wat u allemaal bij deze operatie

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Inbrengen JJ-stent. Afdeling urologie. gemini-ziekenhuis.nl

Inbrengen JJ-stent. Afdeling urologie. gemini-ziekenhuis.nl Inbrengen JJ-stent Afdeling urologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Uw afspraak 3 Inbrengen JJ-stent: wat kunt u verwachten? 3 Bijwerkingen 5 Leefregels voor thuis 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 In overleg

Nadere informatie

Uretero-renoscopie. Het verwijderen van een niersteen uit de urineleider. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Uretero-renoscopie. Het verwijderen van een niersteen uit de urineleider. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Uretero-renoscopie Het verwijderen van een niersteen uit de urineleider Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering

Percutane niersteenverwijdering Percutane niersteenverwijdering De uroloog heeft, na onderzoek, geconstateerd dat uw klachten worden veroorzaakt door een steen in de nier. In overleg met uw arts heeft u besloten dat deze niersteen zal

Nadere informatie

H Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren

H Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren H.40082.0319 Ureterorenoscopie (URS) Kijkoperatie van de urineleiders en het nierbekken bij stenen of tumoren 2 Inleiding Een URS is een kijkoperatie (scopie) in één van de urineleiders (ureter) en nieren

Nadere informatie

Flexibele ureterorenoscopie (URS)

Flexibele ureterorenoscopie (URS) Urologie Flexibele ureterorenoscopie (URS) Diagnostische en/of therapeutische flexibele URS Inleiding U heeft van uw arts vernomen dat er bij u een afwijking aanwezig is in de nier of in de urineleider

Nadere informatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie. Percutane nefrolitholapaxie (PNL)

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie. Percutane nefrolitholapaxie (PNL) Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Percutane nefrolitholapaxie (PNL) 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak

Nadere informatie

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Bij u is de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak kleine beetjes moet plassen en moeite heeft om de plas op te houden. Ook kunt

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer)

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) Urologie Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden...

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis. Ureterorenoscopie (URS)

Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis. Ureterorenoscopie (URS) Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis Ureterorenoscopie (URS) Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelende (assistent) uroloog met u gesproken over de wenselijkheid

Nadere informatie

Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis. Ureterorenoscopie (URS)

Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis. Ureterorenoscopie (URS) Verwijderen van stenen in de urineleider via de plasbuis Ureterorenoscopie (URS) Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelende (assistent) uroloog met u gesproken over de wenselijkheid

Nadere informatie

Vernauwing van de opening van de plasbuis

Vernauwing van de opening van de plasbuis Urologie Vernauwing van de opening van de plasbuis www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Voorbereiding op de operatie... 3 Aandachtspunten... 4 De opname... 5 De operatie... 5 Na de operatie... 6 Leefregels...

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties Urologie Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden... 3 Verdoving...

Nadere informatie

Ureterorenoscopie (URS)

Ureterorenoscopie (URS) Urologie Ureterorenoscopie (URS) Verwijdering van stenen in de urineleider Inleiding U heeft van uw arts vernomen dat u een niersteen in uw urineleider of nierbekken heeft. Samen met uw arts heeft u besloten

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Operatieve ingreep in de blaas

Operatieve ingreep in de blaas Operatieve ingreep in de blaas TUR-BT Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie in de blaas. Door u goed voor te bereiden op de ingreep, kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder

Nadere informatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie. Percutane nefrolitholapaxie (PNL)

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie. Percutane nefrolitholapaxie (PNL) Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Percutane nefrolitholapaxie (PNL) Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Ureteroscopie. Steenverwijdering uit de urineleider. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Ureteroscopie. Steenverwijdering uit de urineleider. Slingeland Ziekenhuis Urologie Ureteroscopie i Patiënteninformatie Steenverwijdering uit de urineleider Slingeland Ziekenhuis Deze tekst is grotendeels overgenomen van de ZW-cd, editie november 2009. Algemeen Uit onderzoek

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS)

Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS) Verwijderen van een niersteen uit de urineleider (of de nier) (URS) Onderzoek laat zien dat er bij u een steen aanwezig is in de urineleider (ureter). De urineleider is de buis tussen de nier en de blaas.

Nadere informatie

Botoxinjecties bij blaasproblemen

Botoxinjecties bij blaasproblemen Botoxinjecties bij blaasproblemen Vanwege een overactieve blaas en de bijbehorende problemen heeft uw gynae- coloog of uroloog u een behandeling met botoxinjecties aangeraden. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Urologie. Behandeling met de niersteenvergruizer

Urologie. Behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Inleiding U heeft met de uroloog een afspraak gemaakt voor een behandeling met de niersteenvergruizer. In deze folder kunt u nalezen hoe u zich

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Opheffen vernauwing van

Opheffen vernauwing van Opheffen vernauwing van nierbekken naar urineleider / pyelumplastiek Urologie Beter voor elkaar 2 Opheffen van vernauwing van het nierbekken naar de urineleider via open operatie / pyelumplastiek Inleiding

Nadere informatie

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker 1/6 Chirurgie / mammacare Procedure Schildwachtklier bij borstkanker Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Achtergrondinformatie 2 De procedure op de afdeling Nucleaire Geneeskunde 3 Procedure verwijderen van

Nadere informatie

Uretero-reno-scopie (URS)

Uretero-reno-scopie (URS) Uretero-reno-scopie (URS) Behandeling van stenen (of poliepen) in de urineleider of nier Urologie Locatie Langendijk Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steen, een poliep of een onduidelijke

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis. Urethrotomie volgens Sachse of Otis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis. Urethrotomie volgens Sachse of Otis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Urethrotomie volgens Sachse of Otis 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend (assistent) uroloog met u besproken dat er een vernauwing

Nadere informatie

URS Ureterorenoscopie

URS Ureterorenoscopie URS Ureterorenoscopie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 2 Na de operatie... 3 Bloedverdunners... 3 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 3 Ontslag... 5

Nadere informatie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in de blaas hebt. Uw behandelend arts heeft met u besproken dat deze verwijderd moet worden. De ingreep die hiervoor wordt gedaan wordt TUR Blaas genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Onderzoek aan uw urineleider. ureterorenoscopie (URS)

Onderzoek aan uw urineleider. ureterorenoscopie (URS) Onderzoek aan uw urineleider ureterorenoscopie (URS) Inleiding Binnenkort komt u bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen, locatie Lucas voor een onderzoek aan uw urineleider. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Urologie. Een behandeling met de niersteenvergruizer

Urologie. Een behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Een behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Inleiding Nierstenen komen vaak voor en zijn soms pijnlijk. In de meeste gevallen worden de stenen uitgeplast. Wanneer de steen te groot is

Nadere informatie

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige.

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige. 1/6 Chirurgie Opheffen Darmstoma Inleiding Met de chirurg bent u overeengekomen dat uw stoma opgeheven wordt. Dit betekent dat de stoma wordt dichtgemaakt en de ontlasting weer via de normale weg gaat.

Nadere informatie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie

Verwijderen van een tumor uit de blaas volgens de TUR-methode Transurethrale resectie Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in de blaas hebt. Uw behandelend arts heeft met u besproken dat deze verwijderd moet worden. De ingreep die hiervoor wordt gedaan wordt TUR Blaas genoemd: transurethrale

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstcorrectie

Borstverkleining en/of borstcorrectie 1/5 Plastische Chirurgie Borstverkleining en/of borstcorrectie Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk

Nadere informatie

Radiologie. Cryoablatie.

Radiologie. Cryoablatie. Radiologie Cryoablatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD070 / Cryoablatie / 12-04-2018 2 Cryoablatie U heeft binnenkort een afspraak voor

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Urologie. Uretero(reno)scopie.

Urologie. Uretero(reno)scopie. Urologie Uretero(reno)scopie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Omschrijving ziektebeeld... 3 Uretero(reno)scopie... 4 Pre-operatieve screening en anesthesie... 6 De opname... 6 De behandeling... 6 Nazorg...

Nadere informatie

Inbrengen dubbele J-katheter

Inbrengen dubbele J-katheter Inbrengen dubbele J-katheter 2 Inleiding Indien er een belemmering is in de afvloed van urine uit een van de nieren, kan het nodig zijn een dubbele J-katheter (dun slangetje) in de urineleider achter te

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Percutane niersteenverwijdering Nefrolitholapaxie Urologie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u besproken

Nadere informatie

UROLOGIE. JJ-katheter BEHANDELING

UROLOGIE. JJ-katheter BEHANDELING UROLOGIE JJ-katheter BEHANDELING JJ-katheter Binnenkort krijgt u een JJ-katheter, ook wel dubbel J-katheter genoemd. Deze katheter krijgt u, omdat u een vernauwing in de urineleider hebt. Een of meerdere

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering

Percutane niersteenverwijdering Percutane niersteenverwijdering (PCNL) Niersteenverwijdering via de huid www.nwz.nl Inhoud Wat is een percutane niersteenverwijdering 3 Uw voorbereiding 3 Dag van opname en operatie 4 Tijdens de operatie

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Ureterorenoscopie (URS) Verwijderen van een niersteen uit de urineleider of nier

Ureterorenoscopie (URS) Verwijderen van een niersteen uit de urineleider of nier Ureterorenoscopie (URS) Verwijderen van een niersteen uit de urineleider of nier Afdeling urologie Onderzoek laat zien dat er bij u een steen aanwezig is in de urineleider (ureter) of nier. De urineleider

Nadere informatie

Verwijderen van één of meerdere blaasstenen

Verwijderen van één of meerdere blaasstenen Verwijderen van één of meerdere blaasstenen Inhoudsopgave Verwijderen van een blaassteen... 3 1. Via de plasbuis (cystolithotrypsie)... 3 2. Via een snede in de buik (sectio alta)... 3 Voorbereiding operatie...

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof

Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof Retrograde pyelografie Urologie Inleiding U bent onlangs met klachten bij de uroloog geweest.

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Urologie. VERWIJDEREN VAN STENEN IN DE URINELEIDER via een kijkbuis door de plasbuis/ureterorenoscopie

Urologie. VERWIJDEREN VAN STENEN IN DE URINELEIDER via een kijkbuis door de plasbuis/ureterorenoscopie Urologie VERWIJDEREN VAN STENEN IN DE URINELEIDER via een kijkbuis door de plasbuis/ureterorenoscopie POLIKLINIEK UROLOGIE volg route 12 Dagopname/ziekenhuisopname POLIKLINIEK ANESTHESIE volg route 07

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Een vergrote prostaat kan klachten geven bij het plassen. Daarom heeft de arts u een prostaatoperatie

Nadere informatie

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses Penisprothese In overleg met de uroloog heeft u besloten tot het laten plaatsen van een penisprothese vanwege ernstige erectieproblemen. In deze folder leest u wat een penisprothese is, hoe de operatie

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Pyelumplastiek via een open operatie

Pyelumplastiek via een open operatie Pyelumplastiek via een open operatie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak van een open pyelumplastiek. In deze folder zetten

Nadere informatie