Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2"

Transcriptie

1 Op zoek naar... OeK DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

2 Introductie Dit is Oek, een kind van de Hunebedbouwers. Hij is zes jaar oud en erg nieuwsgierig. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld om hem heen. Dat komt mooi uit, want u brengt binnenkort samen met uw leerlingen een bezoek aan het Hunebedcentrum. Aan de hand van Oeks avonturen kunnen uw leerlingen kennis maken met de prehistorie. Alle zintuigen worden geprikkeld. Om ervoor te zorgen dat uw leerlingen van dit (misschien wel eerste) museumbezoek leren, maar het ook leuk vinden en kunnen bevatten, is dit lespakket samengesteld. Hierin kunt u een voorbereidingsopdracht, een beschrijving van het museumbezoek en een verwerkingsopdracht vinden. 1.

3 Doel De wereld van Oek kind van hunebedbouwers is een kinderboek (5 t/m 9 jaar) over de wereld van Oek. Er is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het ontroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Omdat er sprake is van vermenging van fictieve en non-fictieve elementen is het voor kinderen niet alleen leuk, maar ook leerzaam. De wereld van Oek is een voorlees- en zelfleesboek. Met Op zoek naar Oek beschikt u over een aantal leuke en nuttige onderwijskaarten, waarmee u direct aan de slag kunt. De opdrachten spreken voor zich en zijn zo geschreven, dat taal geen barrière hoeft te vormen voor kennis en begrip van de prehistorie. U mag de opdrachten gewoon kopiëren en mag uiteraard zelf bepalen of u gebruik maakt van alle opdrachten, of een deel ervan. Ze bieden derhalve maximale flexibiliteit, passend in elk onderwijssysteem. 2.

4 Vakoverstijgende elementen Het ligt voor de hand de lessen over prehistorie en hunebedden in te delen bij maatschappijvakken zoals geschiedenis, biologie of aardrijkskunde. Er zijn echter mogelijkheden om vakoverstijgende leerwinst te behalen. Hierbij valt te denken aan: Het groepsbezoek Het gevoelige thema van de dood kan met behulp van bijvoorbeeld het voorlezen van het hoofdstuk het bed uit het eerste deel van de Wereld van Oek worden aangesneden. Op pagina 8 staat hierover meer informatie. Nederlandse taal Leesbevordering en tekstbegrip, schrijfvaardigheid en het aanleren van nieuwe woorden. Handvaardigheid Het maken van een trechterbeker of geluksamulet. Tekenen Zelf tekeningen maken, een kleurplaat kleuren, enz. 3.

5 Voorbereidingsles De voorbereidingsles is, zoals de naam al doet vermoeden, een inleiding op het bezoek aan het Hunebedcentrum. In dit onderdeel zal de les worden omschreven. U staat vrij om de opdracht aan te passen naar eigen inzicht. Als u meer of op andere wijze aandacht in de klas wilt besteden aan het onderwerp prehistorie en Hunebedden dan kunt u contact opnemen met het Hunebedcentrum. U kunt terecht bij Nadine Lemmers van de afdeling Educatie. Deze voorbereidingsles zal 45 tot 50 minuten in beslag nemen. Introductie (10 minuten), Voorlezen van het Oekverhaal (10/15 minuten), Oeklied luisteren en oefenen (20 minuten), Afsluiting (5 minuten). 4.

6 Wat is vroeger? U kunt de begrippen tijd en vroeger duidelijki maken door uw leerlingen aan de slag te laten gaan met tastbare verschillen tussen vroeger en nu. Vergelijk bijvoorbeeld de familie van Oek met het eigen gezin. Kleding, huizen, beroepen... Een andere benadering is door uw leerlingen het verhaal te vertellen bij een prentenboek als De archeoloog. Het verhaal kan vanuit eigen initiatief van de leerlingen komen of voortkomen uit een klassikale vraag/antwoord structuur. 5.

7 Introductie Een van de doelstellingen van het Hunebedcentrum voor leerlingen van groep 1/2 is dat ze leren wat een museum is. Ze zullen nog nooit of maar heel weinig museumbezoeken hebben afgelegd. In deze introductie is het dus zaak om het museum te introduceren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kringgesprek. De definitie die wij hanteren is: Een museum is een gebouw met een verzameling van bijzondere spullen. Deze spullen worden in het museum bewaard, getoond en onderzocht. U legt de kinderen uit dat zij naar museum gaan met een verzameling van hele oude spullen, namelijk uit de steentijd of prehistorie. Het museum heet het Hunebedcentrum, want het museum vertelt het verhaal over hunebedden en de mensen die ze bouwden. TIP Om het begrip musea te introduceren kunt u gebruik maken van de volgende boeken: Muis in het museum en Nijntje in het museum of Nijntje wordt kunstenaar. 6.

8 Het verhaal Vervolgens kan Oek worden geïntroduceerd. Dit kan ook in een kringgesprek of naar aanleiding van het verhaal van Oek. Bij het Hunebedcentrum kunt u voorwerpen lenen uit de tijd van Oek. Zo kunt u het verhaal tastbaar maken door uw leerlingen het fluitje van Oek te laten proberen en mogen ze de trechterbekers die de moeder van Oek maakte, aanraken. TIP U kunt de verschillen tussen de tijd van Oek/vroeger en de eigen wereld/het heden verscherpen door er hedendaagse objecten naast te leggen. Op de volgende pagina is een overzicht van de boeken van Oek gegeven. Het eerste deel Kind van Hunebedbouwers leent zich het best om Oek en zijn familie voor te stellen. Dit deel is ook te verkrijgen in het Duits. De andere drie delen boeken vertellen meer over de wereld waarin Oek leeft. 7.

9 Er zijn momenteel vier prentenboeken verschenen in de serie de wereld van Oek: Kind van Hunebedbouwers Oek en het vuur Oek gaat op reis Oek en de vreemdeling TIP In de bibliotheek in het Kenniscentrum (tegenover het museum) vindt u naast andere boeken, de boeken en CD s van Oek. 8.

10 Oeklied Als aanvulling op het verhaal van Oek kunt u samen met uw leerlingen (een deel van) het lied van Oek leren. De tekst op de volgende bladzijde komt uit de Oek musical. Afhankelijk van het niveau van uw klas kunt u besluiten niet alle coupletten aan te leren. Alleen het refrein kan ook. In samenspraak met het Hunebedcentrum is het mogelijk om het lied te laten terugkomen tijdens het museumbezoek. 9.

11 Kijk, kijk daar is Oek! Vijfduizend jaar geleden woont in een dorp Een jongetje met de naam Oek Oek wil alles weten, wil overal naartoe en gaat naar avonturen op zoek Op het veld ziet ie vader met de anderen aan het werk En Oek denkt: Als ik later groot ben, word ik net zo sterk Refrein: Kijk, kijk, daar is Oek! Z n vader bouwt een hunebed Kijk, kijk, daar is Oek! En samen met zijn hond heeft ie dikke pret Oek is leuk, voor altijd en iedereen Want een kind is gewoon een kind door alle tijden heen Oek is altijd lief, maar soms een beetje stout Dan gaat ie in z n eentje op stap Oek zegt: O stoer, ik ga alleen naar het bos Voor Oek is alles een grap t Is maar goed dat Max, zijn hond, altijd bij hem is Anders ging zo n avontuur van Oek nog eens helemaal mis Refrein Oek heeft geen computer, geen boeken, geen fiets of trein Hij moet alles zelf bedenken en zoeken, dat is net zo fijn Refrein Want een kind is gewoon een kind door alle tijden heen Kijk daar is Oek! 10.

12 De wereld van Oek De wereld van Oek is de speciale Oekwebsite van het Hunebedcentrum. U kunt hier spelletjes, filmpjes en kleurplaten vinden die u als aanvulling op deze lesbladen kunt inzetten. Het gebruik van de site is geheel vrijblijvend en een optioneel onderdeel van deze lesbladen. De URL voor de website is 11.

13 Museumbezoek Het museumbezoek bestaat uit een rondleiding naar aanleiding van het verhaal van Oek. U wordt ontvangen door een museumdocent. Oek is aanwezig in de vorm van een handpop. Op deze manier kunnen de leerlingen samen met hem op ontdekkingstocht door het museum. Ze komen in aanraking met allerlei aspecten van de steentijd. De rondleiding wordt uiteraard afgestemd op de leeftijd van de kinderen. TIP Voor onze museumdocenten is het handig om de kinderen bij hun naam te kunnen noemen. Wilt u vooraf de kinderen een naamsticker geven? Tijdens het programma ontvangen de kinderen ook een sticker van Oek zodat ze weten dat ze vriendjes en vriendinnetjes van Oek zijn. TIP Het is fijn om op tijd te kunnen beginnen. Een kwartier voor aanvang aanwezig zijn, blijkt vaak geen overbodige luxe. De kinderen kunnen dan nog jassen en tassen ophangen en eventueel naar het toilet. 12.

14 Extra activiteiten In overleg met het museum is het mogelijk om extra activiteiten te doen. Zo kunnen de kinderen met Oek op berenjacht! Een spel waarbij ze op zoek moeten naar de beer, want hij is verdwenen. De zoektocht brengt de kinderen langs het Hunebed, de prehistorische boerderij en de keientuin. Spelenderwijs maken ze kennis met het terrein rondom het museum en komen ze in aanraking met het concept museum. Er zijn ook knutselactiviteiten mogelijk. Bijvoorbeeld een eigen geluksamulet maken. Van klei en dan versieren met steentjes, zaadjes en andere oer-versierselen. In het restaurant worden echte platkoeken verkocht, net als Oeks moeder bakt! Een beetje jam erbij en klaar is de lekkere snack. Zo proeven de kinderen hoe Oeks lievelingseten smaakt. Bespreek de verschillende mogelijkheden altijd eerst met het Hunebedcentrum. 13.

15 Verwerkingsles In deze les gaan de kinderen hun eigen Oek maken in de vorm van een vingerpopje. Met de zelfgemaakte Oekvingerpop kunnen de kinderen het verhaal van Oek navertellen in de poppenkast, een nieuw verhaal bedenken of naspelen wat ze in het museum hebben beleeft. Als de kinderen een nieuw avontuur voor Oek willen bedenken en spelen, is het leuk om ook een vingerpopje te maken van de andere personages uit het verhaal van Oek. Als het verhaal over het museum gaat is het leuk om ook wat afbeeldingen van de tentoonstelling te hebben. Op onze website kunt u onder pers en dan beeldmateriaal een aantal afbeeldingen vinden. Benodigdheden Schaar of prikpen en priklap, lijm, kleurtjes, papier. Als u uw leerlingen de Oek verder wil laten versieren, kunt u hiervoor pailletjes, kraaltjes of gekleurd papier gebruiken. Stap 1: Knip of prik de tekening van Oek uit. Stap 2: Kleur Oek in. Stap 3: Versier Oek met pailletjes, kraaltjes of gekleurd papier. Stap 4: Maak een hoedje dat op je eigen vinger past. Stap 5: Plak Oek op de vingerhoed. Mocht het vingerhoedje te lastig zijn, of te klein dan kunt u de tekeningen groter uitprinten en aan een satéprikker vastmaken. 14.

16 Oek lespakket Voor de hierboven beschreven les heeft u tenminste nodig: - Deel 1 uit de serie De wereld van Oek, het kind van de Hunebedbouwers. - CD van Oek de musical. - De tijd en mogelijkheid om het Hunebedcentrum te bezoeken. Als u extra aandacht aan de Hunebedbouwers wilt besteden kunt u het lesmateriaal uitbreiden. - Deel 2, 3 en 4 uit de serie de wereld van Oek. - De film Oek (op DVD). - De gefilmde versie van de musical de wereld van Oek. Dit en nog andere boeken over dezelfde periode zijn verkrijgbaar in de museumwinkel van het Hunebedcentrum en u kunt ze online bestellen op de website van het Hunebedcentrum onder het kopje webshop. 15.

17 Praktische informatie Adres Bronnegerstraat TG in Borger Openingstijden Doordeweeks: 10:00-17:00 uur Weekend: uur Openbaar vervoer Met het openbaar vervoer zijn wij te bereiken met buslijnen 24, 59, 300 en 305. U moet wel rekening houden met een wandeling vanaf de bushalte. Entree De kosten voor het programma zijn 3,40 p. p. Dit bedrag is inclusief entree van de kinderen en begeleiders. Aanmelden moet minimaal twee weken van te voren gebeuren via de Reserveringslijn (op werkdagen tussen 10:00 17:00). Wij stellen het zeer op prijs als u met voldoende begeleiding naar het museum komt: minstens 1 begeleider per 10 leerlingen. Deze begeleiding lijkt misschien extra naast de begeleiding vanuit het Hunebedcentrum, maar u en uw begeleiders kennen de kinderen beter dan onze museumdocent. Meer informatie kunt u vinden op 16.

18 Bijlage 1 - enquête Het Hunebedcentrum is erg geïnteresseerd in uw mening over het aanbod voor de kleuters in het Hunebedcentrum. Zou u dit onderstaand formulier in willen vullen en naar ons willen retourneren. Alvast bedankt. U kunt het formulier opsturen naar Hunebedcentrum t.a.v. Educatie, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger. Gegevens school Naam: Plaats: Bezoek Hunebedcentrum Bent u met uw groep naar het Hunebedcentrum gekomen? JA / NEE Datum van het bezoek was - - Met welke groepen bent u naar het museum geweest: groep 1 / groep 2 / beiden Aanbod Heeft u gebruik gemaakt van het aanbod van het Hunebedcentrum? Ja/Nee Zo ja, namelijk Wat vond u van het museum en het aanbod? Op de volgende pagina gaat de enquête verder. 17.

19 Sloten de onderwijsbladen en de inhoud van het aanbod in het Hunebedcentrum op elkaar aan? Onderwijsbladen Wat vond u van de onderwijsbladen? Waren deze toepasbaar? Wat ontbrak? Kunt u iets vertellen over de gestelde leerdoelen? Wat waren de eventuele problemen? Was de inhoud geschikt voor de doelgroep? Voldoende niveau? Voldoende ambitie? Wilt u verder nog iets kwijt? 18.

20 Bijlage 2 - vingerpop 19.

21 20.

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING

editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING editie Nieuw-West DOCENTENHANDLEIDING Mijn stad! editie Nieuw-West Van Eesterenmuseum i.s.m. Amsterdam Museum Korte informatie Onderwerp: Amsterdam Nieuw-West Doelgroep: Groep 5-6, Amsterdamse basisscholen

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Onderzoek passend onderwijs; handelingsgericht werken Van handelingsplan en themavoorbereiding naar een groepsplan?!

Onderzoek passend onderwijs; handelingsgericht werken Van handelingsplan en themavoorbereiding naar een groepsplan?! Onderzoek passend onderwijs; handelingsgericht werken Van handelingsplan en themavoorbereiding naar een groepsplan?! groepsplan Naam: Femke portman Klas: 3F Leerjaar: 2010/2011 SLB er: Anda de Vries Stageschool:

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Theatercollectief T.H. de Wei Zaandam INHOUDSOPGAVE INLEIDING Blz. 1 De voorstelling T.H. de Wei MATERIAAL Blz. 2 Meeneemopdracht: kussentje Opdracht 1: thuis Opdracht

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

Taalontwikkeling van het jonge kind:

Taalontwikkeling van het jonge kind: Mondelinge taalvaardigheid Woordenschat en woordgebruik heeft een passieve woordenschat van gemiddeld 4000 woorden heeft een actieve woordenschat van gemiddeld 2000 woorden gebruikt woorden in een andere

Nadere informatie

Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2. De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2

Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2. De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2 Annie van der Beek en Dorien Stolwijk Met medewerking van Marit Persoon en Karlijn Brouwers

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles?

Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Wie heeft er een leuk idee voor de introductieles? Sitz-im-Leben Begin schooljaar 2006-2007 vroeg collega Koppejan via de community levensbeschouwing aan collegae om tips en ervaringen met betrekking tot

Nadere informatie

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Goed gedaan INFORMATIEBROCHURE Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Met proeflessen! lnhoud De methode Waarom Goed gedaan! 2 lnhoud en didactiek Schoolbreed en stap-voor-stap 3 Structuur

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

Taalontwikkeling van het jonge kind:

Taalontwikkeling van het jonge kind: Mondelinge taalvaardigheid Woordenschat en woordgebruik heeft een passieve woordenschat van gemiddeld 7000 woorden heeft een actieve woordenschat van gemiddeld 3500 woorden gebruikt een nieuw geleerd woord

Nadere informatie

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen.

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Voorlees- en doetips Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Wilma Degeling: tekst (boek en deze lesbrief) Helen van

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Nog 100 nachtjes slapen

Nog 100 nachtjes slapen Lesbrief bij het prentenboek van het jaar 2013 Nog 100 nachtjes slapen Het Expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie (Etoc) ondersteunt het doel van De Nationale Voorleesdagen van harte en biedt

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Samen leren. tieners en sociale Media

Samen leren. tieners en sociale Media Samen leren tieners en sociale Media sociale media geeft je vleugels. volgens mijn vader is het allemaal nepperij. niet demensionaal. een face to face is echt en demensionaal (meisje, 16 jaar). Samen leren

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Uit de kunst! Activiteitencyclus

Uit de kunst! Activiteitencyclus De Taallijn. Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 Uit de kunst! Activiteitencyclus José Hillen, Annie van der Beek en Willy van Elsäcker Met medewerking van Mira Hilhorst en Monique Rovers Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

ont d e k j e o n twikkel!

ont d e k j e o n twikkel! ont d e k j e ta l enten e n o n twikkel! 1 ontdek je talenten en ontwikkel! Academie Spelderholt biedt jongeren met een functiebeperking een ontwikkelingstraject (op basis van dagbesteding) dat bestaat

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie