Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij leghennen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij leghennen"

Transcriptie

1 Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zöntische Salmnella bij leghennen Referentie PCCB/S2/ Datum 18/03/2013 Huidige versie 4 Van tepassing vanaf Datum van publicatie Trefwrden Salmnella bestrijdingsprgramma leghennen Opgesteld dr Katie Vermeersch, attaché Gedgekeurd dr Herman Diricks, directeur-generaal 1. Del Deze mzendbrief geeft een beschrijving van de salmnellabestrijding bij leghennen (pfk en prductie) zals pgelegd dr Eurpese en Belgische regelgeving. 2. Tepassingsgebied De inhud van de mzendbrief is van tepassing p bedrijven met leghennen met een capaciteit van minimaal 200 stuks van de betrkken srt en categrie. 3. Referenties 3.1. Wetgeving KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmnella bij pluimvee, zals gewijzigd; MB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmnella bij pluimvee, zals gewijzigd; Verrdening (EG) nr. 2160/2003 van het Eurpees Parlement en de Raad van 17 nvember 2003 inzake de bestrijding van Salmnella en andere specifiek dr vedsel vergedragen zönseverwekkers; Verrdening (EG) nr. 1177/2006 van de Cmmissie van 1 augustus 2006 ter uitvering van Verrdening (EG) nr. 2160/2003 van het Eurpees Parlement en de Raad wat betreft eisen vr het gebruik van specifieke bestrijdingsmethden in het kader van de natinale prgramma s vr de bestrijding van salmnella; Verrdening (EU) nr. 517/2011 van de Cmmissie van 25 mei 2011 ter uitvering van Verrdening (EG) nr. 2160/2003 van het Eurpees Parlement en de Raad wat betreft een delstelling van de Unie vr het verminderen van de prevalentie van bepaalde sertypes van salmnella bij legkippen van Gallus gallus en tt wijziging van Verrdening (EG) nr. 2160/2003 en Verrdening (EU) nr. 200/2010 van de Cmmissie.

2 3.2. Andere Omzendbrief betreffende de gezndheidskwalificatie van pluimvee met referentie PCCB/S2/769111; 4. Definities en afkrtingen DGZ : Dierengezndheidszrg Vlaanderen; ARSIA : Assciatin Réginale de Santé et d Identificatin Animales ; CODA: Centrum vr Onderzek in Diergeneeskunde en Agrchemie; Se: Salmnella Enteritidis; St: Salmnella Typhimurium. 5. Salmnellabestrijding bij leghennen Het natinaal salmnellabestrijdingsprgramma bij leghennen bestaat uit verschillende nderdelen die hiernder één vr één zullen besprken wrden. Iedere verantwrdelijke van een leghennenbedrijf met een capaciteit van 200 f meer stuks leghennen is verplicht elk nderdeel van dit prgramma te vlgen. De vaccinatie is eveneens verplicht vr de leghennen die dr particulieren p de markt verkcht wrden f p leghennen die dr pluimveebedrijven f handelaars p markten f aan particulieren verkcht wrden. a. Vaccinatie Elke tm legkippen met gevaccineerd zijn tegen Salmnella Enteritidis. De vaccinatie is niet verplicht vr tmen die in het intracmmunautair handelsverkeer gebracht wrden f geëxprteerd wrden. Vr de vaccinatie met aan vlgende vrwaarden wrden vldaan: Het gebruikte vaccin met geregistreerd zijn in België vr het gebruik bij leghennen. De leghennen meten gevaccineerd zijn p de tijdstippen zals vrgeschreven dr de fabrikant van het vaccin. De vaccinatie wrdt uitgeverd dr de bedrijfsdierenarts f, indien er een vereenkmst van diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding is afgeslten, mag de verantwrdelijk zelf de dieren vaccineren. Vlgende vrwaarden wrden pgelegd bij vaccinatie dr de verantwrdelijke: Het vaccin mag enkel aangekcht wrden bij de bedrijfsdierenarts. De vaccinatie wrdt uitgeverd vlgens een schema dat pgesteld werd dr de bedrijfsdierenarts. Het vaccin wrdt bewaard, gebruikt en tegediend vlgens de schriftelijke instructies van de bedrijfsdierenarts. De schriftelijke instructies wrden pgesteld in de taal van de pluimveehuder. De vaccinatie wrdt ingeschreven in het geneesmiddelenregister. De bedrijfsdierenarts stelt vr elke tediening f verschaffing van het vaccin een afznderlijk tedienings- en verschaffingsdcument p met vermelding van beslagnummer, hknummer en gebrtedatum van de tm dieren waarvr het vaccin bestemd is. Bij de verplaatsing naar een ander bedrijf wrdt de gevaccineerde tm vergezeld van een verklaring van vaccinatie (vaccinatiemelding) pgesteld dr de verantwrdelijke samen met een kpie van de tedienings- en verschaffingsdcumenten die van tepassing zijn p de vaccinatie en p de tm. Het bedrijf van bestemming bewaart de vaccinatiemeldingen gedurende 5 jaar. Er wrdt geen standaard dcument pgelegd vr de vaccinatiemelding maar minstens vlgende gegevens meten erp vrkmen:

3 Naam en adres van de verlater Nummer en adres van het beslag Hknummer Categrie pluimvee (leghennen: eendagskuikens, peljen, ruidieren) Aantal dieren waarp deze melding betrekking heeft Naam van het vaccin Data van de Salmnella vaccinaties Nummer(s) bijhrende tedienings- en verschaffingsdcument(en) Datum van ndertekening Handtekening van de verantwrdelijke ter verklaring van de echtheid van de gegevens. Een kpie van het tedienings- en verschaffingsdcument is niet vereist indien alle gegevens van het dcument vergenmen wrden p de vaccinatiemelding, inclusief de handtekening van de bedrijfsdierenarts. De verantwrdelijk van een tm leghennen in prductie met p elk genblik de vaccinatiemelding met bijhrend(e) tedienings- en verschaffingsdcument(en) kunnen vrleggen. Indien de tm in het buitenland gevaccineerd werd met een bewijs van vaccinatie pgesteld dr een fficiële dierenarts kunnen vrgelegd wrden. Indien er een vereenkmst van diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding is afgeslten, mag de verantwrdelijke zelf de dieren vaccineren tegen Salmnella Typhimurium indien vldaan wrdt aan vlgende vrwaarden: Het vaccin mag enkel aangekcht wrden bij de bedrijfsdierenarts. De vaccinatie wrdt uitgeverd vlgens een schema dat pgesteld werd dr de bedrijfsdierenarts. Het vaccin wrdt bewaard, gebruikt en tegediend vlgens de schriftelijke instructies van de bedrijfsdierenarts. De schriftelijke instructies wrden pgesteld in de taal van de pluimveehuder. De vaccinatie wrdt ingeschreven in het geneesmiddelenregister. De bedrijfsdierenarts stelt vr elke tediening f verschaffing van het vaccin een afznderlijk tedienings- en verschaffingsdcument p met vermelding van beslagnummer, hknummer en gebrtedatum van de tm dieren waarvr het vaccin bestemd is. b. Mnitring Om de aanwezigheid van Salmnella in een tm na te gaan wrden p vlgende tijdstippen stalen genmen: bij eendagskuiken p 16 weken p 24 weken p 39 weken p 54 weken in de laatste 3 weken vr de afver naar het slachthuis. Indien ndig wrdt de bemnstering p 16 weken aangepast afhankelijk van de leeftijd van verplaatsing van de dieren naar de prductie-eenheid. De bemnstering met in ieder geval binnen de 2 weken vóór de verplaatsing uitgeverd wrden. Om te vermijden dat tmen psitief zijn vr een vaccinstam van Se f St wrdt aangeraden de bemnstering uit te veren juist vr de laatste vaccinatie en niet erna.

4 Indien een tm in de rui gaat wrden, gezien het verhgd risic p Salmnella, bijkmende stalen genmen p vlgende tijdstippen: in de laatste 3 weken van de eerste prductieperide in de eerste 3 weken van de tweede prductieperide in de 15 e week van f halverwege de tweede prductieperide Als bijlage 1 vindt u de bemnsteringsmethde bij eendagskuikens en vr leghennen tijdens de pfk en prductie. De stalen wrden genmen dr de verantwrdelijke. De verantwrdelijke kan eveneens berep den p de bedrijfsdierenarts, DGZ f ARSIA vr de staalname. Hij blijft verantwrdelijk dat de staalname uitgeverd wrdt. Per staalname en per hk wrden de stalen genmen bij leghennen tijdens de pfk en f prductie in het labratrium samengebracht tt 1 staal. Hierdr wrdt per staalname en per hk maar 1 analyseresultaat bekmen. De verantwrdelijke meldt binnen de 8 dagen elke nieuwe pzet aan de bedrijfsdierenarts zdat de bedrijfsdierenarts weet wanneer er stalen meten genmen wrden. Indien een tm niet p de leeftijd van 18 weken naar de prductie-eenheid wrdt vergebracht, wrdt de bedrijfsdierenarts hiervan 6 weken vr de datum van verplaatsing dr de verantwrdelijke p de hgte gebracht. Indien een tm in de rui gezet wrdt, wrdt dit minstens 3 weken vrdien gemeld aan de bedrijfsdierenarts. De stalen genmen in de laatste 3 weken van de prductieperide gelden eveneens als uitgangscntrle in het kader van de gezndheidskwalificatie. Indien er verlapping is tussen de staalname p 54 weken en de staalname in de laatste 3 weken van de eerste prductieperide bij ruitmen wrdt de staalname maar 1 keer uitgeverd. Alle hierbven beschreven stalen, met uitzndering van de stalen genmen bij eendagskuikens en in de laatste 3 weken van de laatste prductieperide, wrden vergemaakt aan de labratria van DGZ f ARSIA binnen de 48 uur na staalname. In afwachting van het transprt naar het labratrium wrden de stalen kel bewaard. De analyses van deze stalen zijn pgenmen in het cntrleprgramma van het Agentschap en wrden bekstigd dr het Agentschap. De stalen die genmen wrden met een afwijking p de leeftijd van meer dan 1 week, wrden niet verged dr het Agentschap en rechtstreeks dr DGZ f ARSIA gefactureerd aan de leghennenhuder. Om pvlging van de staalname mgelijk te maken wrdt aangeraden de nderzeken van één tm in hetzelfde labratrium (f DGZ, f ARSIA) te laten uitveren. De stalen bij eendagskuikens en de stalen in de laatste 3 weken van de laatste prductieperide kunnen geanalyseerd wrden in een dr het Agentschap erkend labratrium (lijst erkende labratria). Dit geldt eveneens vr de stalen genmen m de 6 weken (zie verder). De verantwrdelijke draagt de ksten vr deze analyses. Alle stalen wrden vergezeld van een vlledig ingevuld inzendfrmulier. Dit frmulier is te bekmen bij de betrkken labratria en bevat minimaal vlgende gegevens: beslagnummer; beslag adres; naam van de verantwrdelijke; stalnummer en hknummer vlgens bedrijfsplan; datum pzet tmen; identificatie bedrijfsdierenarts; naam staalnemer; pluimveesrt: kippen;

5 categrie pluimvee: gebruikspluimvee; type pluimvee: leg; nderzekstijdstip (eendagskuikens, 16 weken, 24 weken, 39 weken, 54 weken, uitgangscntrle); bij ingangscntrle: bedrijf van herkmst; aard van het materiaal; datum van bemnstering; datum laatste Salmnella vaccinatie; naam Salmnella vaccin; handtekening van de verantwrdelijke. De verantwrdelijke deelt alle resultaten van de reeds uitgeverde Salmnella cntrles mee aan de vlgende schakel in de vedselketen, alvrens de dieren f eieren te verplaatsen. Dit betekent nder andere dat de peljen niet mgen verplaatst wrden zlang het resultaat van het nderzek p 16 weken niet gekend is. De verdracht van de resultaten kan nder gelijk welke vrm. Indien de dieren naar het slachthuis gaan, wrdt hiervr gebruik gemaakt van het VKI dcument. De ntvanger hudt de resultaten bij gedurende 5 jaar. c. Maatregelen Een tm /bedrijf is psitief indien Salmnella Enteritidis f Salmnella Typhimurium 1 teruggevnden wrdt p het bedrijf, met uitzndering van een vaccinstam. Op psitieve bedrijven wrden de vlgende maatregelen pgelegd: Het bedrijf wrdt nder tezicht geplaatst van het Agentschap. Cntacten p het bedrijf wrden beperkt, enkel de persnen strikt ndzakelijk vr de bedrijfsvering (verzrgers van het pluimvee, bedrijfsdierenarts, persnen vr uitvering van dringende herstellingen) en vr de cntrles (bevegd persneel van het Agentschap f andere verheidsdiensten) mgen de stallen betreden. Op het einde van de leg wrdt de tm lgistiek geslacht. De refrme dieren mgen niet uitgezet wrden bij particulieren. De eieren meten een hittebehandeling (pasteurisatie) ndergaan vrdat ze vr menselijke cnsumptie in de handel gebracht wrden. De huders met de eieren wrden vrzien van de data en resultaten van alle Salmnella nderzeken van de tm. Indien de eieren telkens naar hetzelfde eiverwerkend bedrijf gaan, is het vldende het resultaat dr te geven telkens een nieuw nderzek werd uitgeverd. De eieren wrden p het bedrijf gestempeld als B eieren (met een B f een gekleurd punt van minimum 5 mm hg). Hiervr wrdt een eetbare inkt gebruikt dat geschikt is vr het stempelen van eieren. Rechtstreeks leveren van eieren aan de levensmiddelenindustrie znder markeren is niet meer mgelijk. De eieren afkmstig van een psitieve tm wrden p gescheiden huders getransprteerd van de eieren afkmstig van de negatieve tmen van hetzelfde bedrijf. De eieren afkmstig van psitieve bedrijven wrden als laatste pgehaald. Na transprt wrden de transprtmiddelen en het gebruikte ververmateriaal grndig gereinigd en ntsmet m cntaminatie van andere bedrijven te vrkmen. Wegwerpmateriaal wrdt slechts 1 maal gebruikt. 1 Inclusief mnfasische Salmnella Typhimurium met de antigene frmule 1,4,[5],12:i:-

6 De eieren afkmstig van een psitieve tm wrden niet tegelaten in het pakstatin maar rechtstreeks naar het eiverwerkend bedrijf getransprteerd. Vr de pzet van een nieuwe tm wrdt de stal grndig gereinigd en ntsmet en wrdt de ndige leegstand gerespecteerd. De stal met minimaal vlledig uitgedrgd zijn vr een nieuwe tm wrdt pgezet. De stal wrdt dr de bedrijfsdierenarts gecntrleerd p de aanwezigheid van Salmnella (zie bijlage 2) na de ndige sanitaire leegstand. Hier geldt eveneens dat de stal minimaal vlledig met uitgedrgd zijn vr de stalen genmen wrden. Het is de taak van de verantwrdelijke m de bedrijfsdierenarts pdracht te geven deze staalname uit te veren. Indien het resultaat psitief is vr Salmnella (niet enkel S. Enteritidis en S. Typhimurium maar eveneens alle andere Salmnella s) met de stal pnieuw gereinigd en ntsmet wrden en wrdt pnieuw gecntrleerd dr de bedrijfsdierenarts p de aanwezigheid van Salmnella. Dit wrdt telkens herhaald tt Salmnella niet meer kan teruggevnden wrden in de stal. Eens een tm psitief is vr Salmnella Enteritidis f vr Salmnella Typhimurium 2 blijven de maatregelen van kracht ndanks een eventueel negatief tussennderzek (met uitzndering van het bevestigingsnderzek). d. Bevestigingsnderzek Se en/f St psitieve resultaten wrden enkel dr het Agentschap bekend gemaakt aan de verantwrdelijke. Een uitzndering hierp is de aanwezigheid van Salmnella in stalen die genmen werden met mtief uitgangscntrle. De verantwrdelijke heeft de mgelijkheid een bevestigingsnderzek aan te vragen. Dit kan nder vlgende vrwaarden: het bevestigingsnderzek kan enkel aangevraagd wrden p het genblik dat het psitief resultaat bekend gemaakt wrdt dr het Agentschap. Het bevestigingsnderzek vindt plaats p dezelfde lcatie als waar het 1 e nderzek werd uitgeverd, in aanwezigheid van de dieren. De tm mag immers niet verplaatst wrden zlang het resultaat van het 1 e nderzek niet gekend is. Indien de dieren reeds naar het slachthuis vertrkken zijn f geslacht zijn kan geen bevestigingsnderzek wrden uitgeverd. Er mgen geen antimicrbiële middelen gebruikt zijn in de peride tussen de eerste staalname en het bevestigingsnderzek. De verantwrdelijke kan kiezen wie de stalen neemt vr het bevestigingsnderzek: cntrle-agenten van het Agentschap, f persneel van DGZ f ARSIA. De verantwrdelijke kan kiezen waar de analyses uitgeverd wrden: in het labratrium van DGZ, ARSIA f het Agentschap. Dit wrdt p papier gezet en ndertekend dr de verantwrdelijke. Het resultaat van het bevestigingsnderzek is bindend. Indien de verantwrdelijke geen bevestigingsnderzek wilt, ndertekent hij een verklaring dat hij afstand det van het bevestigingsnderzek. Het bevestigingsnderzek bestaat uit 5 meststalen en 2 stfstalen vr het nderzek p Salmnella en 5 kippen vr het nderzek p het gebruik van antimicrbiële middelen. De staalname en de analyse vr het nderzek p antimicrbiële middelen wrdt uitgeverd p ksten van het Agentschap. De staalname en analyse vr het nderzek p Salmnella wrdt uitgeverd p ksten van de verantwrdelijke. 2 Inclusief mnfasische Salmnella Typhimurium met de antigene frmule 1,4,[5],12:i:-

7 Tijdens het verlp van het bevestigingsnderzek wrden tijdelijke maatregelen pgelegd m te verhinderen dat Salmnella Enteritidis en/f Typhimurium psitieve eieren p de markt gebracht wrden. Deze maatregelen zijn: het bedrijf wrdt nder tezicht van het Agentschap geplaatst; de cntacten wrden beperkt; de eieren meten een hittebehandeling (pasteurisatie) ndergaan m vr menselijke cnsumptie in de handel gebracht te wrden. de eieren wrden p het bedrijf gestempeld als B eieren (met een B f een gekleurd punt van minimum 5 mm). Hiervr wrdt een eetbare inkt gebruikt dat geschikt is vr het stempelen van eieren. Rechtstreeks leveren van eieren aan de levensmiddelenindustrie znder markeren is niet meer mgelijk. de huders met de eieren wrden vrzien van de data en resultaten van alle Salmnella nderzeken van de tm. Indien de eieren telkens naar hetzelfde eiverwerkend bedrijf gaan, is het vldende het resultaat dr te geven telkens een nieuw nderzek werd uitgeverd. de eieren afkmstig van een psitieve tm wrden p gescheiden huders getransprteerd van de eieren afkmstig van de negatieve tmen van hetzelfde bedrijf. de eieren afkmstig van psitieve bedrijven wrden als laatste pgehaald. na transprt wrden de transprtmiddelen en het gebruikte ververmateriaal grndig gereinigd en ntsmet m cntaminatie van andere bedrijven te vrkmen. Wegwerpmateriaal wrdt slechts 1 maal gebruikt. de eieren afkmstig van de tm nder verdenking wrden niet tegelaten in het pakstatin maar rechtstreeks naar het eiverwerkend bedrijf getransprteerd. de tm mag enkel het pluimveebedrijf verlaten m lgistiek geslacht te wrden, mits testemming van het Agentschap. Opfktmen mgen eventueel vergeplaatst wrden naar de prductie-eenheid maar wrden als psitief beschuwd zlang het resultaat van het tegennderzek niet gekend is. De stal van herkmst wrdt eveneens als psitief beschuwd en vlgende maatregelen gelden: grndige reiniging en ntsmetting en de ndige leegstand (minstens tt de stal vlledig uitgedrgd is) wrdt gerespecteerd; de stal wrdt dr de bedrijfsdierenarts gecntrleerd p de aanwezigheid van Salmnella (zie bijlage 2) na de ndige sanitaire leegstand en dus in een vlledig uitgedrgde stal. Het is de taak van de verantwrdelijke m de bedrijfsdierenarts pdracht te geven deze staalname uit te veren. Indien het resultaat psitief is vr Salmnella (niet enkel S. Enteritidis en Typhimurium maar eveneens alle andere Salmnella s) met de stal pnieuw gereinigd en ntsmet wrden en wrdt pnieuw gecntrleerd dr de bedrijfsdierenarts p de aanwezigheid van Salmnella. Dit wrdt telkens herhaald tt Salmnella niet meer kan teruggevnden wrden in de stal.. Op het genblik dat het resultaat van het bevestigingsnderzek gekend is wrden fwel de tijdelijke maatregelen pgeheven bij negatief bevestigingsnderzek zwel vr Salmnella als vr antimicrbiële middelen f wrden de maatregelen nder het hfdstuk maatregelen tegepast indien het tegennderzek psitief is vr hetzelfde sertype f indien er antimicrbiële middelen gevnden werden. Bij de detectie van het gebruik van vr leghennen verbden antimicrbiële middelen (bv enrflxacine) mgen de eieren niet als B-eieren verhandeld wrden. Bij detectie van de verige antimicrbiële middelen wrden de eieren getest en mgen ze als B-eieren verhandeld wrden indien de MRL niet verschreden wrdt. Bij negatief tegennderzek wrdt de frequentie van staalname verhgd tt m de 6 weken en dit tt het einde van de laatste prductieperide. Deze stalen wrden genmen dr de bedrijfsdierenarts. Zwel de staalname

8 als de analyse wrden bekstigd dr de pluimveehuder. Gezien het cyclisch verlp van een Salmnella infectie meten deze nderzeken het risic dat psitieve eieren als vers cnsumptie-ei verkcht wrden z laag mgelijk huden. e. Gezndheidskwalificatie De maatregelen die pgelegd wrden in het kader van de gezndheidskwalificatie blijven van kracht. De gezndheidskwalificatie bevat de preventieve maatregelen vr de salmnellabestrijding. De maatregelen wrden beschreven in de mzendbrief betreffende de gezndheidskwalificatie van pluimvee met referentie PCCB/S2/ f. Officiële cntrles Het Agentschap vert jaarlijks minstens 1 fficiële cntrle uit p elk leghennenbedrijf. Dit wrdt pgelegd in Verrdening (EU) nr. 517/2011. De cntrle bestaat uit een inspectie p de uitgeverde bemnstering en de vaccinatie. Er wrdt eveneens 1 tm bemnsterd. Indien een tm psitief is vr Salmnella Enteritidis f Salmnella Typhimurium 3, met uitzndering van een vaccinstam, wrdt er eveneens een fficiële bemnstering uitgeverd bij alle andere aanwezige tmen en bij de vlgende tm die pgezet wrdt in dezelfde stal, p de leeftijd van weken. Als bijlage 1 wrdt de bemnsteringsmethde vr Salmnella bij eendagskuikens, peljen en leghennen weergegeven, als bijlage 2 de bemnsteringsmethde vr de cntrle p Salmnella na het reinigen en ntsmetten. 6. Bijlagen BIJLAGE I: Bemnsteringsmethde bij legkippen vr Salmnella dr de verantwrdelijke. BIJLAGE II: Bemnsteringsmethde vr de cntrle p Salmnella na reinigen en ntsmetten. 3 Inclusief mnfasische Salmnella Typhimurium met de antigene frmule 1,4,[5],12:i:-

9 7. Overzicht van de revisies Overzicht van de revisies van de mzendbrief Versie Van tepassing vanaf Reden en mvang van de revisie 1 28/06/2007 Publicatie van het KB van 27 april /11/2007 Aanvulling erkende labratria 3 22/02/2010 publicatie van het KB van 14 januari 2010 tt wijziging van het KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmnella bij pluimvee 4 de datum van publicatie Wijzigen lay-ut; Mgelijkheid tt dergatie van de vaccinatie tegen St; Rechtstreekse melding van psitieve resultaten van de uitgangscntrle aan de verantwrdelijke; Vermelding van mnfasische S. Typhimurium als te bestrijden sertype; Teveging van maatregelen wanneer antimicrbiële middelen gevnden wrden.

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij leghennen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij leghennen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij leghennen Referentie PCCB/S2/409035 Datum 26/06/2015 Huidige versie 67 Van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 14/06/2012 Huidige versie 2 Van toepassing

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de identificatie en de encdering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Referentie PCCB/S2/CRR/1176598 Datum 11/05/2016

Nadere informatie

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer,

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center B-1000 Brussel Tel. : 02 211

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Sanitaire voorwaarden Agriflanders 2015

Sanitaire voorwaarden Agriflanders 2015 Sanitaire vrwaarden Agriflanders 2015 Aanvraag telating verzamelcentrum vr landbuwhuisdieren bij FAVV Tijdelijke verzamelplaatsen vr landbuwhuisdieren hebben een telating cde 12.4 ndig vlgens het KB van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Omzendbrief (versie 2) aan de bedrijfsdierenartsen in de leghennensector. Geachte dokter,

Omzendbrief (versie 2) aan de bedrijfsdierenartsen in de leghennensector. Geachte dokter, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten WTC III Simon Bolivarlaan, 30 B-1000 Brussel Tel. 02 208 34

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij braadkippen en vleeskalkoenen Huidige versie 2 Referentie PCCB/S2/589616

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Aanvraag goedkeuring quarantaineruimte / isolatieruimte Melding van het plaatsen van dieren in quarantaine / isolatie

Aanvraag goedkeuring quarantaineruimte / isolatieruimte Melding van het plaatsen van dieren in quarantaine / isolatie Aanvraag gedkeuring quarantaineruimte / islatieruimte Melding van het plaatsen van dieren in quarantaine / islatie Tepassingsgebied: Deze instructie is van tepassing p peratren/huders van dieren die een

Nadere informatie

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) *

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) * VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bdemnderzek (VBO) * * zals bepaald dr art.13/4 van de Ordnnantie van 5 maart 2009 betreffende het beheer en de sanering van verntreinigde bdems, gewijzigd dr de rdnnantie

Nadere informatie

IB.CN.02 01/13. Momenteel zijn er bijzondere instructies voor export - met de onder punt II vermelde certificaten - naar de Volksrepubliek China van:

IB.CN.02 01/13. Momenteel zijn er bijzondere instructies voor export - met de onder punt II vermelde certificaten - naar de Volksrepubliek China van: I. EXPORTMOGELIJKHEDEN Inlichtingen ver de prcedure vr de uitver van levende dieren, sperma, embry s, bredeieren en eicellen naar kan u bekmen bij de exprt bevrderende rganismen waarvan de cördinaten vermeld

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij gebruikspluimvee van het type vleesbraadkippen en vleeskalkoenen Referentie

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 29/08/2016 Huidige versie 45 Van toepassing

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 29/08/2016 Huidige versie 5 Van toepassing

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij gebruikspluimvee van het type vlees Referentie PCCB/S2/589616 Datum 19/11/2013

Nadere informatie

Maatregelen rond jacht in de afgebakende zones in Wallonië geldig vanaf 1 juli 2019 Kernzone en bufferzone Versterkte observatiezone Bewakingszone

Maatregelen rond jacht in de afgebakende zones in Wallonië geldig vanaf 1 juli 2019 Kernzone en bufferzone Versterkte observatiezone Bewakingszone Maatregelen rnd jacht in de afgebakende znes in Wallnië geldig vanaf 1 juli 2019 Kernzne en bufferzne Versterkte bservatiezne Bewakingszne Jacht p everzwijn Jacht p andere wildsrten Verbden (bestrijding

Nadere informatie

Toegangscontrole en (voor)aanmelding

Toegangscontrole en (voor)aanmelding Tegangscntrle en (vr)aanmelding Telichting ISPS Sinds 1 juli 2004 zijn passagiersschepen en vrachtschepen (BT 500 en meer) die internatinale reizen maken en havenfaciliteiten die deze vr internatinale

Nadere informatie

Moeten mensen die waterdieren in hun bezit hebben voor sierdoeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn?

Moeten mensen die waterdieren in hun bezit hebben voor sierdoeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn? Meten mensen die waterdieren in hun bezit hebben vr sierdeleinden bij het FAVV geregistreerd zijn? Dat hangt af van het srt vrzieningen waarin de dieren wrden gehuden : - als het gaat m geslten vrzieningen

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS

PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS PROCEDURE RECHTEN VAN BETROKKENEN DE HUISMEESTERS Inhudspgave 1. ALGEMENE PROCEDURE... 3 2. RECHT OP INFORMATIE... 4 3. RECHT OP INZAGE... 6 4. RECHT OP CORRECTIE EN AANVULLING... 7 5. RECHT OP GEGEVENSWISSING...

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [004] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan (even nummers) te Leiden

Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan (even nummers) te Leiden Privacy Reglement Vereniging van eigenaars Brahmslaan 22-62 (even nummers) te Leiden Vereniging van eigenaars Brahmslaan 22-62 te Leiden hecht veel waarde aan de bescherming van juw persnsgegevens. In

Nadere informatie

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO BIJLAGE Bevindingen en aanbevelingen van de auditrs van DG REGIO In september 2011 heeft de auditeenheid van Directraat-generaal Reginaal Beleid (DG REGIO) van de Eurpese Cmmissie een derdelijnscntrle

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat vr de intracmmunautaire handel Deel I: Infrmatie betreffende de aangebden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Lcaal referentienummmer: I.3 Bevegde centrale autriteit

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren voor de informatie die ratingbureaus periodiek aan ESMA moeten meedelen Richtsneren en aanbevelingen Richtsneren vr de infrmatie die ratingbureaus peridiek aan ESMA meten meedelen 23/06/15 ESMA/2015/609 Inhud 1 Tepassingsgebied... 3 2 Definities... 3 3 Del van de richtsneren...

Nadere informatie

Er zijn twee types mandatarissen: Sociale Dienstverrichters Erkende Sociale Secretariaten

Er zijn twee types mandatarissen: Sociale Dienstverrichters Erkende Sociale Secretariaten GUIDELINES : RELATIE WERKGEVER DIENSTVERRICHTERS - RSZ 1. Algemene principes Werkgevers handelen in principe in eigen naam en cmmuniceren met de RSZ vr de nakming van hun administratieve verplichtingen.

Nadere informatie

A. ADR REGLEMENT. A1. Vervoerdocument. A2. Schriftelijke richtlijnen

A. ADR REGLEMENT. A1. Vervoerdocument. A2. Schriftelijke richtlijnen A. ADR REGLEMENT A1. Ververdcument Artikel 5.4.1 van het ADR bepaalt de gegevens die in het ververdcument meten wrden pgenmen. Artikel 5.4.1.1 mvat de algemene gegevens en artikel 5.4.1.2.5 mvat de bijkmende

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten Klant, Markt & Relaties Planadvies & Vergunningen v.201102 Aanvraagfrmulier subsidieregeling wnbten De aanvraag wrdt ingediend p grnd van de Subsidieregeling rilering wnbten AGV, 22 mei 2008, nr. AB 08/018;

Nadere informatie

BIJLAGE III PROCEDURES VOOR EEN DYNAMISCHE LIJST

BIJLAGE III PROCEDURES VOOR EEN DYNAMISCHE LIJST BIJLAGE III PROCEDURES VOOR EEN DYNAMISCHE LIJST Een dynamische lijst betekent enerzijds dat een erkenning kan aangevraagd wrden vr het huden van een srt die niet vrkmt p de psitieve lijst 1, en anderzijds

Nadere informatie

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 TREASURYSTATUUT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Verantwrding 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 2 DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 2.1 Liquiditeitenbeheer 3 2.2 Financieren 4 2.3 Beleggen 5 2.4 Betalingsverkeer

Nadere informatie

WAARBORG TAX SHELTER Algemene Voorwaarden

WAARBORG TAX SHELTER Algemene Voorwaarden WAARBORG TAX SHELTER Algemene Vrwaarden Avenue des Nerviens, 85, b 2, Nerviërslaan Bruxelles 1040 Brussel Tel (02) 526 00 10 Fax (02) 526 00 11 BCE 0427 765 248 FSMA 45471 inf@vdhc.be www.vdhc.be UW CONTRACT

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014 Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisren betreffende de tepassing van ISQC 1 11.08.2014 Algemene beschuwingen 1. De Raad van het IBR is zich bewust van de meilijkheden die de cnfraters ndervinden

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 02/09/2014 Huidige versie 3 Van toepassing

Nadere informatie

Europees toezichthouder voor gegevensbescherming

Europees toezichthouder voor gegevensbescherming Eurpees tezichthuder vr gegevensbescherming JAARVERSLAG 2004 Samenvatting Het jaarverslag ver 2004 behandelt het eerste jaar in het bestaan van de Eurpese Tezichthuder vr gegevensbescherming (EDPS) als

Nadere informatie

VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN

VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN Bladzijde : 1/8 VEILIGHEIDSENGAGEMENT CONTRACTANTEN Het bedrijf: Adres: Registratienummer:. BTW-nr. :.... Fax : Telefn: E-mail: Vertegenwrdigd dr: Naam: Functie: Verklaart: kennis genmen te hebben van

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II

behorend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II Cpr 18047A Accuntantsprtcl behrend bij de Subsidieregeling stageplaatsen zrg II Dit Accuntantsprtcl is p maat gemaakt vr de Subsidieregeling stageplaatsen zrg II. Het betreft het vlgende prduct, genemd

Nadere informatie

BIOCHECK.UGENT PLUIMVEE 2.1. Faculteit Diergeneeskunde Vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde Epidemiologie Unit

BIOCHECK.UGENT PLUIMVEE 2.1. Faculteit Diergeneeskunde Vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde Epidemiologie Unit PLUIMVEE 2.1 Faculteit Diergeneeskunde Vakgrep Vrtplanting, Verlskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde Epidemilgie Unit E Jeren.Dewulf@UGent.be T 09 264 75 43 Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke België www.bicheck.ugent.be

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9

Privacy Policy. Privacy Policy WO=MEN, Dutch Gender Platform april 2018 Pagina 1 van 9 Privacy Plicy WO=MEN, Dutch Gender Platfrm (WO=MEN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus 20130215 Prjectsurcing vlgens de nieuwe regels Brchure vr de klanten van de prjectsurcingbureaus Werknemers van andere werkgevers diensten laten uitveren binnen uw nderneming, is inmiddels een reeds lang

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen Vrbehuden en risicvlle handelingen binnen het primair nderwijs Prtcl Medisch Handelen J.C. v.d. Wal September 2013 INHOUD Inleiding... 3 1 De leerling wrdt ziek p schl... 4 2 Het verstrekken van medicatie

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK WET BIG BASISSCHOOL PAUS JOANNES Team Paus Jannes directie@pausjannes.cm 1 1. Del Het vastleggen van afspraken p het gebied van de geneesmiddelenverstrekking en het verrichten

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013 TERMS OF USE DATA AFNEMERS Gebruiksvrwaarden - trustbx v.2-21/06/2013 1. Bereik 1.1. Trustbx B2C is een gedepneerd handelsmerk van GS1 Belgium & Luxemburg en is een database ('Database') die de exclusieve

Nadere informatie

Verantwoordelijkheden... 11. Afkortingen en definities... 12. Regelgeving en wetten... 13. Relevante websites... 13

Verantwoordelijkheden... 11. Afkortingen en definities... 12. Regelgeving en wetten... 13. Relevante websites... 13 MEDISCHE APPARATUUR ZONDER CE-MARKERING prjectgrep: CEWAZ versie: 1.1.1 februari 2015 www.wibaz.nl Inhud Overzicht Medische Hulpmiddelen... 3 Inleiding... 4 Del... 5 Tepassingsgebied... 5 Uitgangssituaties...

Nadere informatie

Veiligheidsreglement van toepassing voor derden die werken uitvoeren in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)

Veiligheidsreglement van toepassing voor derden die werken uitvoeren in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) 1 Veiligheidsreglement van tepassing vr derden die werken uitveren in de Kninklijke Biblitheek van België (KBR) Dit reglement sluit aan bij de tepassing van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie Telichting bij het gebruik van het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan Luchtbevchtingsinstallatie 1 Del van het mdel Het Mdel is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van de risicanalyse

Nadere informatie

OVEREENKOMST INSCHAREN

OVEREENKOMST INSCHAREN Pagina 1 van 5 OVEREENKOMST INSCHAREN Deze vereenkmst wrdt aangegaan dr: Naam:... Adres:... Wnplaats:... Telefnnummer:... E-mail:... en Vefgrund V.O.F., Grsveldweg 32a 7497 NN Bentel mariekeweber@hetnet.nl

Nadere informatie

Handleiding. voor het verkrijgen van een. attest van begeleider

Handleiding. voor het verkrijgen van een. attest van begeleider Handleiding vr het verkrijgen van een Januari 2010 1 / 14 Handleiding vr het aanvragen van een 1. INLEIDING...2 2. DEFINITIES...2 3. WETTELIJKE BASIS...3 4. PRINCIPES...3 5. VOORWAARDEN VOOR HET VERKRIJGEN

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W-nr. 07.0760, d.d. 10 juli 2007 B&W-Aanbiedingsfrmulier Onderwerp Cnvenant Operatinele Grenzen Brandweerzrg Gemeente Leiden Gemeente Oegstgeest BESLUITEN Behudens advies van de cmmissie 1. in te stemmen

Nadere informatie

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant Cnvenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ntelaatbaar gedrag van externe accuntants, accuntantsrganisaties en (mede)beleidsbepalers tussen de Belastingdienst en de Stichting Autriteit Financiële

Nadere informatie

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

VERKLARING. Inzake gegevensverwerking klanten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) VERKLARING Inzake gegevensverwerking klanten Vlgens de Algemene Verrdening Gegevensbescherming (AVG) Deze verklaring inzake gegevensverwerking is van Schnmaakbedrijf L.J. de Vries B.V., gevestigd te Aalsmeer

Nadere informatie

Aanvraagformulier cofinanciering LEF

Aanvraagformulier cofinanciering LEF Aanvraagfrmulier cfinanciering LEF 1. Aanvraag vr delstelling: Welke delstellingen uit het Ecnmisch Actieprgramma 2016 2019 zijn delstellingen die u met uw prject gaat realiseren f aan bij gaat dragen?

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

VADEMECUM GESELECTEERDE PROJECTEN

VADEMECUM GESELECTEERDE PROJECTEN Diensten van de Vrzitter Cördinatie Wetenschappelijk Onderzek Cel Cntractueel Onderzek Zelfbestuursstraat 4 1070 Brussel VADEMECUM GESELECTEERDE PROJECTEN 1. Cntract - Ondertekening : z snel mgelijk :

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Incident fipronil: stand van zaken

Incident fipronil: stand van zaken Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Incident fiprnil: stand van zaken 20.09.2017 Achtergrnd Fripnil Insecticide/acaricide Legaal gebruik beschermingsmiddel gewassen/zaden behandeling

Nadere informatie

Model-veiligheidsplan

Model-veiligheidsplan Mdel-veiligheidsplan Inleiding Vr evenementen waarbij meer dan 500 bezekers p hetzelfde mment aanwezig zijn en die plaatsvinden in de penlucht f een tent is een veiligheidsplan verplicht. Bij de verige

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v2 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties Telichting bij gebruik Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan keltreninstallaties 1 Del Het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Overeenkomst toedien medicijnen

Overeenkomst toedien medicijnen Overeenkmst tedien medicijnen 1. Hierbij geeft/geven..., uder(s)/verzrger(s) van..., testemming aan gastuder... m aan haar/zijn/hun/ kind tijdens het verblijf bij de gastuder het hierna genemde geneesmiddel/zelfzrgmiddel

Nadere informatie

1. Voorschriften voor het bemonsteren van broeierijen

1. Voorschriften voor het bemonsteren van broeierijen Bijlage II: hygiëngram bij breierijen In deze bijlage wrdt de uitvering van het hygiëngram bij breierijen beschreven, evenals de tekenning van de scres en de berdeling ervan. Eén maal per kwartaal wrdt

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats...

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats... 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere schl vr vrtgezet nderwijs bezeken Gegevens leerling:

Nadere informatie

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL

Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag EXPLOITATIE SPEELAUTOMATENHAL Aanvraag vr het verkrijgen van een vergunning vr het expliteren van een speelautmatenhal p grnd van de Speelautmatenhalverrdening Gemeente Tilburg 2014. Aan de burgemeester

Nadere informatie

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf 1. Definities In deze algemene v++rwaarden w+rdt verstaan +nder: Opdrachtnemer: het schildersbedrijf Opdrachtgever: Degene met wie +pdrachtnemer

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV

ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV 1 ALGEMENE VOORWAARDEN 123dubbelglas BV I. ALGEMENE GEDEELTE Artikel 1 Definities In deze Algemene Verkp-, Leverings-, en Aannemingsvrwaarden wrdt verstaan nder: 123dubbelglas : 123dubbelglas bv, Niclaas

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS

PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS PRIVACY STATEMENT DE HUISMEESTERS Inhudspgave Privacy statement... 3 Algemeen... 3 Grndslagen... 3 Waarm verzamelen wij uw persnsgegevens?... 3 Welke persnsgegevens gebruiken wij van u?... 4 Wningzekende...

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende het intra-eu fytosanitair communicatiedocument (IEPCD IPCD)

Omzendbrief betreffende het intra-eu fytosanitair communicatiedocument (IEPCD IPCD) Federaal agentschap vr de veiligheid van de vedselketen Omzendbrief betreffende het intra-eu fytsanitair cmmunicatiedcument (IEPCD IPCD) Kenmerk PCCB/S4/673795 Datum 30/07/2013 Huidige versie 2 Van tepassing

Nadere informatie

MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN

MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN MODEL PROTOCOLLEN DETAILHANDEL IN DIEREN Beheer van prtcllen Beheer van registraties Ontvangst dieren Reiniging en ntsmetting Veren Cntrle van dieren Klachten Mdel Prtcllen [naam nderneming] 1 Stichting

Nadere informatie

Privacyverklaring Luscii

Privacyverklaring Luscii Privacyverklaring Luscii 1. Luscii Luscii healthtech B.V. is een Nederlands bedrijf. Onze bedrijfsactiviteiten vinden plaats in de Eurpese Ecnmische Ruimte (EER) en tenzij anders aangegeven bewaren wij

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt Samenwerking bij en Afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de hand van

Nadere informatie

Altrad Benelux n.v. privacyverklaring

Altrad Benelux n.v. privacyverklaring Altrad Benelux n.v. privacyverklaring Wij zijn er van vertuigd dat de bescherming van uw persnlijke gegevens van essentieel belang is. Indien wij uw persnsgegevens verwerken, den we dat dan k in vereenstemming

Nadere informatie

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Subsidiereglement Energiezrg p Schl 2014 Hfdstuk I: Algemene bepalingen Artikel 1.- Stedenfnds De subsidie Energiezrg p Schl past in de Beleidsvereenkmst Stedenfnds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de

Nadere informatie