Vragenset open vragen PB lijst kennis van de lijn/wegexamen V4 Traject:A-B vice versa Naam PEX: Naam kandidaat: Datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragenset open vragen PB lijst kennis van de lijn/wegexamen V4 Traject:A-B vice versa Naam PEX: Naam kandidaat: Datum:"

Transcriptie

1 Vragenset open vragen PB lijst kennis van de lijn/wegexamen V4 Traject:A-B vice versa Naam PEX: Naam kandidaat: Datum: VVRV vult vooraf (eenmalig) de lettercodes in. Opdracht aan computer: Kies uit de 23 criteria random 15 criteria. En kies dan per criterium 1 vraag. VBE Criteria De kandidaat kan per nader aan te duiden (deel van een) baanvak benoemen/invullen welke situatie hij kan verwachten: welke kenmerken, bijzonderheden en afwijkingen (voor zover van toepassing) De computer genereert vragen Kandidaat geeft de antwoorden Toets wordt afgesloten PEX kijkt na, telt aantal punten en bepaalt 80% cesuur Te behalen punten (max 3 per vraag) 0 punten 1, 2 of 3 punten 1 Dienstregelingpunten kan ze noemen wanneer getoond in een afbeelding kan de afkortingen en de locatie (volgorde) benoemen 1a Noem alle dienstregelingpunten tussen A en Z 1b Doe dat in de juiste volgorde 1c en gebruik de spoorafkortingen. 2a Noem de dienstregelingpunten tussen Z en A 2b Doe dat in de juiste volgorde 2c en gebruik de spoorafkortingen. 3a Waar staat de spoorafkorting Abc voor? 3b Waar staat de spoorafkorting Xyz voor? 3c Wat is de spoorafkorting voor K? 2 Stations kan ze noemen wanneer getoond in een afbeelding kan de afkortingen en de locatie (volgorde) benoemen 1a Welk station ziet u hier? 1b Gebruik de spoorafkorting 1c Uit welke richting komt u? 2a Noem de stations tussen A en Z 2b Doe dat in de juiste volgorde 2c en gebruik de spoorafkorting. 3a Welk station ziet u hier? 3b Gebruik de spoorafkorting 3c Uit welke richting komt u? 3 Spoornummering 1 Wat voor soort sporen zijn er op station A?

2 kan (nummering van) kopsporen, doorrijdsporen, perronsporen en verdeling perrons in A en B benoemen kan aangeven waar sporen zich bevinden 2 Welk station op dit traject heeft kopsporen? Dit kunnen ook meerdere stations zijn. 3 Welke bijzonderheid met betrekking tot de sporen kent (een deel van) het traject? 4 Hoogst toegelaten snelheid op een baanvak (wordt maximum toegestane snelheid) kan aangeven wat de hoogst toegelaten snelheid op een baanvak/traject is 1 Wat is de maximum toegestane snelheid tussen A en Z? 2 Wat is de maximum toegestane snelheid op het traject Z en A? 3 Wat is de maximum toegestane snelheid op het traject tussen B en Y? 5 Plaatselijke snelheden > 40 km/h kan aangeven waar plaatselijke snelheden gelden en kan de betreffende plaatselijke snelheid benoemen 1a Is er een plaatselijke snelheid > 40 km/h bij A? 1b en zo ja, wat is de plaatselijke snelheid? 2a Zijn er tussen A en Z plaatselijke snelheden > 40 km/h? 2b en zo ja waar? 3a Zijn er tussen B en Y plaatselijke snelheden > 40 km/h? 3b en zo ja waar? 6 Afwijkingen van de standaardsituatie van seinen: De machinist kan, indien van toepassing, de afwijking van de standaardsituatie omtrent seinen benoemen. (alleen indien terug te vinden op WVK) 1a Is op de vrije baan tussen Z en A sprake van een afwijkende situatie van seinen? 1b Zo ja, beschrijf de afwijkende situatie. 2a Is op de vrije baan tussen A en Z sprake van een afwijkende situatie van seinen?

3 2b Zo ja, beschrijf de afwijkende situatie. 3a Is op de vrije baan tussen B en Y is sprake van een afwijkende situatie van seinen? 3b Zo ja, beschrijf de afwijkende situatie. 7 Type baanvakbeveiliging: De machinist kan aangeven welke soorten baanvakbeveiliging voorkomen, 1 Welk type baanvakbeveiliging is er op het traject A-Z? 2 Welk type baanvakbeveiliging is er op het traject Z-A? 3 Welk type baanvakbeveiliging is er op het traject B-Y? 8 Type treinbeveiligingssysteem: De machinist kan aangeven welke typen treinbeveiligingssysteem voorkomen. 1 Welk type treinbeveiliging is er op het traject A-Z? 2 Welk type treinbeveiliging is er op het traject Z-A? 3 Welk type treinbeveiliging is er op het traject B-Y? 9 Oriëntatiepunten bij rempunten: De machinist kan baanvakspecifieke oriëntatiepunten benoemen die relevant zijn om de rempunten voor jezelf te bepalen. (sein, verkenbord (waar), ander infrapunt 1a Wat kunt u gebruiken als oriëntatierempunt voor station A? 1b Uit welke richting komt u dan? 2a Wat kunt u gebruiken als oriëntatierempunt voor station Z? 2b Uit welke richting komt u dan? 3a Wat kunt u gebruiken als oriëntatierempunt voor station X? 3b Uit welke richting komt u dan?

4 10 Plaatsen waar doorgewisseld kan worden op de vrije baan (onder meer om opzij genomen te worden): De machinist kan de plaatsen waar doorgewisseld kan worden op de vrije baan benoemen. 1a Kan er op de vrije baan tussen A-Z doorgewisseld worden, bijvoorbeeld om opzij genomen te worden? 1b Zo ja, waar? (Indien er meerdere plaatsen zijn, dan 2a Kan er op het traject Z-A doorgewisseld worden, bijvoorbeeld om opzij genomen te worden? 2b Zo ja, waar? (Indien er meerdere plaatsen zijn, dan 3a Kunt op het traject Z-A opzij genomen worden? (Indien er meerdere plaatsen zijn, dan 11 Bovenleidingsysteem en bijzonderheden: De machinist kan sporen benoemen waar spanningssluizen en fasescheidingen zijn, waar geen bovenleiding aanwezig is en bij aanwezigheid van bovenleiding de soort spanning, indien afwijkend van 1500V/1800V. 1a Zijn op het traject A-Z spanningssluizen en/of fasescheidingen aanwezig? 1b en zo ja waar? 2a Is op het traject Z-A een afwijkende bovenleiding spanning ten opzichte van 1500V/1800V? 2b en zo ja, wat is de afwijkende spanning? 3a Is op het traject B-Y overal bovenleiding? 3b en zo nee waar niet? 12 Spanningsloze gedeeltes: De machinist kan benoemen waar spanningsloze gedeeltes voorkomen in het baanvak. 1a Heeft het baanvak A-Z een spanningsloos gedeelte? 1b en zo ja waar? 2a Heeft het baanvak Z-A een spanningsloos gedeelte? 2b en zo ja waar? 3a Is op het baanvak A-Z overal spanning? 3b Zo nee, waar niet? 13 Aansluitende baanvakgedeelten: 1a Zijn er aansluitende baanvakgedeelten tussen A en Z? 1b Zo ja, welke?

5 De machinist kan aansluitende baanvakgedeelten benoemen tussen uitrijsein van het vertrekstation en inrijsein van aankomststation met de officiële naam van de aansluiting en of de kilometrering verandert en waar. 2a Zijn er aansluitende baanvakgedeelten tussen Z en A? 2b Zo ja, welke? 3a Verspringt de kilometrering ergens op het traject tussen Z en A? 14 Onbeveiligde openbare overwegen, overpaden, landhekken op de vrije baan: De machinist kan aangeven op welk deel van het baanvak onbeveiligde overwegen, overpaden, landhekken zijn, op de vrije baan. 1a Zijn er op de vrije baan tussen A en Z onbeveiligde openbare overwegen? 1b Zo ja, waar? 2a Zijn er op de vrije baan tussen Z en A onbeveiligde openbare overpaden? 2b Zo ja, waar? 3a Zijn er op de vrije baan tussen B en Y onbeveiligde overpaden met landhek? 15 (On)beveiligde overwegen en overpaden op en direct achter een station: De machinist kan aangeven waar (on)beveiligde overwegen en overpaden op en direct achter een station zich bevinden. 1a Bevinden zich op het baanvak tussen Z en A op en direct bij een station beveiligde overwegen? 1b Zo ja, waar? (Indien er meerdere stations zijn, dan 2a Bevinden zich op het baanvak tussen A en C op en direct bij een station beveiligde overpaden? 2b Zo ja, waar? (Indien er meerdere stations zijn, dan 3a Bevinden zich op het baanvak tussen B en Y op en direct bij een station onbeveiligde overwegen?

6 (Indien er meerdere stations zijn, dan 16 Specifieke kenmerken van fly-overs, bruggen en diveunders: De machinist kan specifieke kenmerken, relevant voor de veiligheid van treinpersoneel en reizigers, van fly-overs, bruggen, dive- unders, aangeven en waar deze zich op het baanvak bevinden. (looppaden binnen/buiten pvr, wibr) 1a Zijn er op het traject A-Z infra-elementen zoals flyovers, bruggen en dive-unders met specifieke veiligheid relevante kenmerken? 1b Zo ja, waar? 1c Wat is het specifieke kenmerk? 2a Zijn er op het traject Z-A infra-elementen zoals flyovers, bruggen en dive-unders met specifieke veiligheid relevante kenmerken? 2b Zo ja, welke? 2c Wat is het specifieke kenmerk? 3a Zijn er op het traject B-Y infra-elementen zoals flyovers, bruggen en dive-unders met specifieke veiligheid relevante kenmerken? 3c Wat is de bijzonderheid? 17 Specifieke kenmerken van tunnels en verdiepte bakken: De machinist kan veiligheidskenmerken van tunnels en verdiepte bakken benoemen (aantal buizen, bijzonderheden vluchtweg). 1a Zijn er tunnels of verdiepte bakken op het traject A-Z? 1b Zo ja,waar? 1c Welke veiligheidskenmerken kunt u noemen? 2a Zijn er tunnels of verdiepte bakken op het traject Z-A? 2b Zo ja,waar? 2c Welke veiligheidskenmerken kunt u noemen? 3a Is er een tunnel tussen Z en A? 3c en hoeveel buizen heeft deze tunnel?

7 18 Plaatselijke regelgeving: De machinist kan de plaatselijke regelgeving (van baanvak en emplacement voor treinbewegingen) benoemen (in handboek of elders). 1a Krijgt u op het traject A-Z te maken met plaatselijke regelgeving? 1b Zo ja, waar? 1c en hoe komt u dit gebied binnen? 2a Krijgt u op het traject Z-A te maken met plaatselijke regelgeving? 2b Zo ja, waar? 2c en hoe rijdt u dit gebied uit? 3a Krijgt u op het traject A-Z te maken met plaatselijke regelgeving? 3c en wie is de gebiedsverantwoordelijke? 19 Bijzonderheden baanvak: bijv De machinist kan bijzonderheden op het baanvak benoemen. verhoogd risico op gladde sporen; onoverzichtelijke situaties; vergrendelde aansluitingen op de vrije baan. (indien terug te vinden op de WVK) 1a Kent het baanvak tussen A en Z bijzonderheden zoals vergrendelde aansluitingen op de vrije baan waarmee u rekening dient te houden? 1b Zo ja, welke bijzonderheden zijn dat? 2a Kent het baanvak tussen Z en A bijzonderheden zoals vergrendelde aansluitingen op de vrije baan waarmee u rekening dient te houden? 2b Zo ja, welke bijzonderheden zijn dat? 3a Zijn op het baanvak tussen Z en A vergrendelde aansluitingen te vinden? 3b en zo ja, waar? 20 Informatie stations met betrekking tot vertrekken: De machinist kan informatie over vertrekken op stations benoemen. Bijv. onoverzichtelijke punten; wel/geen sleutelkastje aanwezig. (is dit terug te vinden op de WVK?) 1a Moet u ergens rekening mee houden als u vertrekt van station A? 1b Zo ja, waarmee moet u rekening houden? 2a Moet u ergens rekening mee houden als u vertrekt van station Z?

8 2b Zo ja, waarmee moet u rekening houden? 3a Is er iets van belang om te weten als u vertrekt van station B? 3b Zo ja, wat? 21 Informatie stations met betrekking tot aankomen: De machinist kan informatie over aankomen/naderen op stations benoemen, betreffende slecht waarneembare seinen en afwijkende stopplaatsen, onoverzichtelijke punten, oriëntiepunten die ook bij slecht zicht te zien zijn (is dit terug te vinden op de WVK?) 1a Moet u ergens rekening mee houden als u aankomt op station A? 1b Zo ja, waarmee moet u rekening houden? 2a Moet u ergens rekening mee houden als u aankomt op station Z? 2b Zo ja, waarmee moet u rekening houden? 3a Is er iets van belang om te weten als u aankomt op station B? 3b Zo ja, wat? 22 De machinist kan aangeven wat veilige looproutes zijn voor het omrijden van materieel. 1 Wat is een veilige looproute op station A voor het omrijden van materieel? 2 Wat is een veilige looproute op station Z voor het omrijden van materieel? 3 Wat is een veilige looproute op station K voor het omrijden van materieel? 23 De machinist kan aangeven of het spoor op een helling ligt, met gebruikmaking van verschillende categorieën. De locaties en promillages zijn momenteel niet bekend. De notering in categorieën kan daarom worden overgeslagen. Wel locatie en risico (alleen L-H seinen op de WVK) 1a Staan er L- en H-seinen op het traject A-Z? 1b Zo ja, waar? 1c Wat betekenen deze seinen?

9 2a Staan er L- en H-seinen op het traject Z-A? 2b Zo ja, waar? 2c Wat betekenen deze seinen? 3a Staan ergens L- en H-seinen op het traject B-Y? 3c Wat betekenen deze seinen? Totaal aantal behaalde punten door kandidaat Score: 15 vragen gesteld Maximaal te behalen punten (PEX telt) X Totaal behaalde aantal punten (PEX telt) Y Resultaat Y/X = %.

Vragenset wegexamen 33 E Harmelen aansluiting Utrecht centraal vice versa v

Vragenset wegexamen 33 E Harmelen aansluiting Utrecht centraal vice versa v Vragenset wegexamen 33 E Harmelen aansluiting Utrecht centraal vice versa v22-04-2015 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de

Nadere informatie

nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3

nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Vragenset wegexamen 33A Den Haag Centraal Binckhorst vice versa v13-11-2014 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de afkortingen

Nadere informatie

Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa

Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa Vragenset wegexamen 17 Barneveld aansluiting Ede Wageningen vice versa 23-03-2015 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de afkortingen

Nadere informatie

Vragenset wegexamens 07A Ledn-Hfd v

Vragenset wegexamens 07A Ledn-Hfd v Vragenset wegexamens 07A Ledn-Hfd v15-07-2015 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 1 Dienstregelingspunten: De machinist kan op basis van de afkortingen de dienstregelingspunten benoemen

Nadere informatie

Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist

Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist Wegbekendheid/kennis van de lijn machinist Invulinstructie Traject.. vice versa SAP trajectcode(s).. Let op! Om eenduidige en duidelijke wegkennisdocumenten te realiseren voor machinisten is een aantal

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Haarlem-Leiden v11-05-2016 Nr. crit. criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Richtlijn 2007/59 EU bijlage VI, punt 3 Kennis van de lijn,

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn baanvak Zwolle-Amersfoort v11-05-2016 Nr. crit. criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 Richtlijn 2007/59 EU bijlage VI, punt 3 Kennis van de

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden-Haarlem v

Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden-Haarlem v Vakbekwaamheidseisen (VBE) Kennis van de lijn Leiden- v24-04-2016 nr criterium Vraagvariant 1 Vraagvariant 2 Vraagvariant 3 19 Bijzonderheden baanvak: kan bijzonderheden van het baanvak noemen voor een

Nadere informatie

Mijn spelboek over spoorveiligheid

Mijn spelboek over spoorveiligheid Mijn spelboek over spoorveiligheid FromScratch www.fromscratch.agency Tel. +32 2 263 20 52 Inhoudstafel Wie is Infrabel? 1 De grote spoorveiligheidsquiz 2-3 Op het perron 4 De verkeersborden bij een overweg

Nadere informatie

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Bron: Ontwerp voorschrift, Tekenvoorschrift voor de BVS- en WVK-tekening Railinfrabeheer, Tractie-energievoorzieining 1500V

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider Formulierenboek Van Auteurs Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf Projectleider Herman Tijsma Versie 1.0 Datum 24 mei 2012 Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer 3 2.1

Nadere informatie

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening 1 Lichtseinen: 1.1 hoofdseinen Hoog groen 1 201 x Groen knipper 2; 3 202 Groen knipper/laag

Nadere informatie

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN Page 1 of 13 Colofon Betreft: Lokale Regelgeving Spoorwegveiligheid Locatie: Onderhoudsbedrijf Onnen Regio: Productie-eenheid Noord Auteurs: L. Mulder & R.J.M.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport RV-08U0818

Onderzoeksrapport RV-08U0818 Op zaterdag 11 oktober 2008 vindt om 11:02 uur te Gouda een zijdelingse aanrijding plaats tussen een intercitytrein van NS Reizigers en een internationale trein van Thalys Nederland. 1 van 49 Autorisatie

Nadere informatie

College CT4031 CONSTRUCTIEF ONTWERP VAN SPOORWEGEN Deel 5, INTEGRAAL ONTWERPEN. Prof.dr.ir. C. Esveld

College CT4031 CONSTRUCTIEF ONTWERP VAN SPOORWEGEN Deel 5, INTEGRAAL ONTWERPEN. Prof.dr.ir. C. Esveld College CT4031 CONSTRUCTIEF ONTWERP VAN SPOORWEGEN Deel 5, INTEGRAAL ONTWERPEN Prof.dr.ir. C. Esveld www.rail.tudelft.nl 1 INTEGRAAL ONTWERPPROCES Het FPVE bevat: Snelheden per spoor Treinlengte per spoor

Nadere informatie

ProRail. Objectencatalogus. Assetmanagement. Versie:

ProRail. Objectencatalogus. Assetmanagement. Versie: ProRail Assetmanagement Objectencatalogus Beherende instantie: Inhoudelijk verantwoordelijk: AM Informatie AM Conditie / Onderhoud / Prestaties Versie: 2016-1.0 As spoor in kunstwerk As spoor in overweg

Nadere informatie

PHS Meteren-Boxtel tracédeel Boog Meteren

PHS Meteren-Boxtel tracédeel Boog Meteren Project Meteren-Boxtel Goederentreinen tussen Rotterdam en Venlo gaan via de tot Meteren rijden. Vanaf Meteren rijden de goederentreinen verder via s-hertogenbosch en Boxtel. Zij zullen dus niet meer over

Nadere informatie

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL 6.10 EMPLACEMENT AUTOHANDEL PON Emplacement PON is nu alleen in gebruik bij autohandel PON. Deze autohandel heeft al aangegeven in de toekomst te willen beschikken over een extra spoor. In paragraag 6.9

Nadere informatie

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001 Assetmanagement Gebruiksvoorschrift INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Beherende instantie: Inhoud verantwoordelijke: Status: AM Kwaliteitsmanagement Manager Treinbeveiligingssystemen Definitief

Nadere informatie

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 Machinist 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 2 Gebieden: gebied verantwoordelijk bestaat uit de sporen - WZ, vanaf sein 2;

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten

Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten Vakkennis Machinist Cluster 8: Rijden, rangeren en wegzetten Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 24-02-13) Versie 1.1 globale review (RvS 27-03-13) Versie 2.0 Na review (DT 01-05-13)

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief Formulierenboek Verantwoordelijke Eigenaar Auteur Directeur ProRail VL Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing Versie 2.0 17 maart 2014 Status Definitief Link naar document http://www.prorail.nl/vervoerders/toegang-tot-het-spoor/algemene-en-operationele-voorwaarden

Nadere informatie

Brancherichtlijn Oversteken van sporen

Brancherichtlijn Oversteken van sporen Brancherichtlijn Oversteken van sporen vijf veel voorkomende situaties Behoort bij VVW-Trein Brancherichtlijn Oversteken van sporen 1.3 dec 14 1 Brancherichtlijn Oversteken van sporen 1.3 dec 14 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 1/8 Inhoud 1 Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat zijn de taken

Nadere informatie

Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle

Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle 2 Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle RV09-0333 Datum 26 november 2010 Status RV09-0333, Definitief Goederentrein en reizigerstrein botsen te Zwolle RV09-0333 Datum 26 november 2010 Status

Nadere informatie

Rangeerplannen maken voor treinen

Rangeerplannen maken voor treinen s Nachts rijden de treinen niet en op rustige momenten zijn de treinen korter dan in de spits. Dat betekent dat er voortdurend met treinstellen gerangeerd moet worden. En dat op het intensiefst bereden

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 5: Railinfra

Vakkennis Machinist Cluster 5: Railinfra Vakkennis Machinist Cluster 5: Railinfra Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 14-07-13) Versie 2.0 Na review (RvS 29-07-13) Versie 2.1 Na review (TT 02-08-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

SPECIAL. Afleve 3. märklin magazin

SPECIAL. Afleve 3. märklin magazin ALLES OVER Afleve 3 SEINEN 30 märklin magazin 4.2017 ZIN IN SEINEN, AFLEVERING 3 Natuurgetrouw Duidelijk geval: seinen langs het spoor moeten natuurgetrouw zijn opgebouwd. Er moet echter ook rekening worden

Nadere informatie

In de periode december 2006 tot en met april 2007 passeren 13 reizigerstreinen van Veolia Transport, ten onrechte stoptonende seinen.

In de periode december 2006 tot en met april 2007 passeren 13 reizigerstreinen van Veolia Transport, ten onrechte stoptonende seinen. Onderzoeksrapport Rapportagedatum In de periode december 2006 tot en met april 2007 passeren 13 reizigerstreinen van Veolia Transport, ten onrechte stoptonende seinen. St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511

Nadere informatie

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Blad 1 van 5 CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Datum en tijdstip voorval: - - ; : Hoort bij MBV met logboeknr., baanvak/lok. Formulier opsturen naar: rail@ilent.nl of postadres: Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Openbaar vervoer in de winter. Griet SIMILON & Luc DANIËLS

Openbaar vervoer in de winter. Griet SIMILON & Luc DANIËLS Openbaar vervoer in de winter Griet SIMILON & Luc DANIËLS Waarom? Reizigers rekenen op het openbaar vervoer Ook tijdens winterdagen Vaak alternatief voor dagelijks verplaatsingsmiddel Autogebruikers laten

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift (BVS) Post T Wijlre. Emplacement Wijlre Post T Van Schin op Geul op spoor 1

Bedieningsvoorschrift (BVS) Post T Wijlre. Emplacement Wijlre Post T Van Schin op Geul op spoor 1 Emplacement Van Schin op Geul op spoor 1 1 T legt handels om in veld 7, 10, 5 2 T legt krukje om in veld 9 3 T bedient venster (wordt wit) in veld 9 Vrij (wit) wordt venster in veld 12 4 T sluit overweg

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Pagina 1 van 10 Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle

Nadere informatie

Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert

Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert Brancherichtlijn Eenduidige Werktreininstructie (WTI) Stichting railalert V-WKREG00010 v.001 25-5-2010 BR Eenduidige WTI 1/8 Scope Veel risico s in de railinfra kunnen in het voortraject van een project

Nadere informatie

Het gebruik van tellers in WinDigipet (versie ProX.3)

Het gebruik van tellers in WinDigipet (versie ProX.3) Het gebruik van tellers in WinDigipet (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.4 Datum: 25-02-2009 2009-02-25 1 van 15 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Project omschrijving... 3 3 De componenten... 4 3.1

Nadere informatie

Beoordeling vakbekwaamheidsdossier (VBD) Taak Installatieverantwoordelijke Baan (IVB)

Beoordeling vakbekwaamheidsdossier (VBD) Taak Installatieverantwoordelijke Baan (IVB) Beoordeling vakbekwaamheidsdossier (BD) Taak Installatieverantwoordelijke Baan (IB) Gegevens kandidaat Kandidaatnummer: Naam + voorletter(s): Geboortedatum: Geboorteplaats: Bedrijf: Bedrijfsonderdeel:

Nadere informatie

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Pagina 1 van 10 Certificatieschema Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE. Nieuwsbrief december 2013

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE. Nieuwsbrief december 2013 Nieuwsbrief december 2013 Nieuwjaars Borrel Carry Premsela Het bestuur van VBH wenst u allen fijne kerstdagen en een goed 2014. Op woensdag 8 januari houden we vanaf 19.00 uur in het Grand Café Lubeck

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, februari 2013 Naam Nrs bijlage 4 Rgr 1 Lichtseinen: 1.1 hoofdseinen Hoog groen 201

Nadere informatie

STWSIM. Door Daan Goedkoop. Geldig voor de versie: 1.1. 2009-2014. Alle rechten voorbehouden.

STWSIM. Door Daan Goedkoop. Geldig voor de versie: 1.1. 2009-2014. Alle rechten voorbehouden. STWSIM Door Daan Goedkoop Geldig voor de versie: 1.1 2009-2014. Alle rechten voorbehouden. INHOUDSOPGAVE 1 Introductie...3 2 Bediening van StwSim...4 2.1 Simulatie starten...4 2.2 Scenario's...4 2.3 Legenda

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Rapport Datum 9 april 2008 Rijweginstelling en roodseinpassages Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 6 3 Inspectieresultaten 8 3.1 Hengelo

Nadere informatie

Beste Trainsimmers nr

Beste Trainsimmers nr Zaterdag 1 februari clubdag v.a. 11.00 tot 16.00 uur. Beste Trainsimmers nr. 2-2014 In deze Nieuwsbrief (5 blz.) Rail 2014 in Houten VSM-route COHA nl-seinen. Modelspoorinfo Voor in uw agenda Rail 2014

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Datum Rijweginstelling en roodseinpassages 2 van 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 5 3 Inspectieresultaten 7 3.1 Hengelo 7 3.2 Enschede

Nadere informatie

STWSIM. Door Daan Goedkoop. Geldig voor de versie: 0.2.0.21

STWSIM. Door Daan Goedkoop. Geldig voor de versie: 0.2.0.21 STWSIM Door Daan Goedkoop Geldig voor de versie: 0.2.0.21 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie...3 2 Bediening van StwSim...4 2.1 Simulatie starten...4 2.2 Legenda van het sporenplan...5 2.3 Wat doet een trein?...6

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 23-04-13) Versie 2.0 Na review (HB 05-05-13) Versie 2.1 Na review (TT 15-05-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

KNIPSCHEER UPDATE THEMA: SAMEN WERKEN

KNIPSCHEER UPDATE THEMA: SAMEN WERKEN KNIPSCHEER UPDATE THEMA: SAMEN WERKEN De Entree Amsterdam Eerste fase gereed, de Westertoegang (Droogbak) De eerste fase van het project is inmiddels gereed en de herinrichting van de weginfra speelde

Nadere informatie

Schaduwstation 18 januari 2009

Schaduwstation 18 januari 2009 Situatie: 1. schaduwstation met 3 sporen 2. ieder spoor is voorzien van een stopsectie (rood) 3. ieder spoor is voorzien van een detectie (lichtblauwe lijn) 4. 2 electrisch aangedreven wissels (Wissel

Nadere informatie

Thematische veiligheidsaffiches

Thematische veiligheidsaffiches MODULE 5 Thematische veiligheidsaffiches De veiligheidsaffiches zijn ingedeeld per thema en brengen op een leuke en speelse manier de veiligheidsregels in beeld: aan een overweg, in het station en langs

Nadere informatie

Kenniskring Systeemintegratie 27 juni 2017 Case : de reiziger centraal

Kenniskring Systeemintegratie 27 juni 2017 Case : de reiziger centraal Kenniskring Systeemintegratie 27 juni 2017 Case : de reiziger centraal Lex Frunt 27 juni 2017 Versie 1 Status Concept Evacuatie reizigerstrein https://www.youtube.com/watch?v=8dmtfqes4eg Uitval treinen

Nadere informatie

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. 146 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK VIII. Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. Sein 59. Langzaam rijden.

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven.

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. 110 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. Seinen op treinen. (Treinseinen). Bij treinen, waarvan het voorste en het achterste

Nadere informatie

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank versie 15 april 2015 Inleiding In de beeldbank kun je zoeken op woorden in de van de afbeeldingen,, datum van de foto, het waarin de foto is gemaakt, de

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Gelijk aan de versie van 1 juni 2016, alleen examenstof is verduidelijkt

Nadere informatie

Examenprogramma. Veiligheidscommunicatie

Examenprogramma. Veiligheidscommunicatie Examenprogramma Veiligheidscommunicatie Versie 1.0, 6 augustus 2012, geverifieerd door het ministerie van I&M Update versie 1.4 28 aug 2017, vastgesteld door beheergroep VVRV De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Seinenboek NS Reizigers

Seinenboek NS Reizigers NS Reizigers 1 mei 2013 pagina 1/69 Bijgewerkte wijzigingsbladen nr. datum auteur opm. 0 2005 NSR Spoorwegveiligheid en Regelgeving 1 2007 NSR Spoorwegveiligheid en Regelgeving 2 9 juni 2011 NSR Publicatie

Nadere informatie

Praktijkexamen Rangeerder

Praktijkexamen Rangeerder Praktijkexamen Rangeerder algemene opzet van praktijkexamen Werkwijze voor en tijdens Praktijkexamen Rangeerder Het praktijkexamen Rangeerder (reizigers of goederen) neemt VVRV af op het rangeerterrein

Nadere informatie

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn

OV SAAL MLT. Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn OV SAAL MLT Openbaar Vervoer Schiphol- Amsterdam Almere Lelystad Middellange Termijn Presentatie Klankbordgroep Cees de Vries regiodirecteur ProRail Inhoud: OV SAAL MLT in context Toelichting verkende

Nadere informatie

Werkelijke praktijktoets. Technisch Leider Baan. Stappenplan voor de kandidaat

Werkelijke praktijktoets. Technisch Leider Baan. Stappenplan voor de kandidaat Werkelijke praktijktoets Technisch Leider Baan Stappenplan voor de Datum afronding praktijktoets Datum indiening praktijktoets 1/12 Inhoud Inleiding 3 Stap 1: Beoordelen PVB/Keuringsplan 5 Stap 3: Beoordelen

Nadere informatie

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid KOM, DE TREIN IS VOORBIJGEREDEN, WE KUNNEN OVERSTEKEN! WACHT TOTDAT DE SLAGBOMEN OMHOOG ZIJN EN HET SEIN WIT WORDT. MISSCHIEN KOMT ER

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de NMBS-Groep werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Regeling spoorverkeer

Regeling spoorverkeer Regeling spoorverkeer Toelichting Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Deze regeling strekt ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer. Het gaat hier om

Nadere informatie

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015

Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 Overzicht van seinen voor het theorie-examen rangeerder Gebaseerd op de Regeling Spoorverkeer, bijlage 4 bij artikel 24, juli 2015 (nummering conform Seinenboek) Naam Nrs bijlage 4 Examenstof 2 Lichtseinen:

Nadere informatie

Metro Queen Games, 2000 HENN Dirk 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Metro Queen Games, 2000 HENN Dirk 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Metro Queen Games, 2000 HENN Dirk 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Parijs, 100 jaar geleden De wereldtentoonstelling van 1900 staat voor de deur en op de grote plaatsen wordt er gegraven en gewroet.

Nadere informatie

Nederlands seinenstelsel. op de modelbaan. Colofon. G. te Nuyl GtN13-02. NL seinenstelsel op de modelbaan. Auteur Kenmerk Versie 1.

Nederlands seinenstelsel. op de modelbaan. Colofon. G. te Nuyl GtN13-02. NL seinenstelsel op de modelbaan. Auteur Kenmerk Versie 1. Nederlands seinenstelsel op de modelbaan Colofon Auteur Kenmerk Versie 1.0 G. te Nuyl GtN13-02 Datum 8 februari 2014 Status vrijgegeven Document op de modelbaan Revisiegegevens Datum Versie Hoofdstuk/paragraaf

Nadere informatie

VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019

VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019 VVRV cluster Rijden, rangeren en wegzetten, versie maart 2019 1/15 Inhoud 1 Rijden, rangeren en wegzetten 4 1.1 Voorwoord 4 1.2 Wie is verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van de trein? 4 1.3 Wat

Nadere informatie

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur;

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur; (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling houdende vaststelling van eisen ten aanzien van inrichting, uitrusting en technische eigenschappen van de hoofdspoorweginfrastructuur en het onderhoud daarvan (Regeling

Nadere informatie

5.1. Eindtermen, toetstermen en toetsmatrijs Basis competentieprofiel Inspecteur Elektrische Arbeidsmiddelen

5.1. Eindtermen, toetstermen en toetsmatrijs Basis competentieprofiel Inspecteur Elektrische Arbeidsmiddelen 5.1. Eindtermen, toetstermen en toetsmatrijs Basis competentieprofiel Inspecteur Elektrische Arbeidsmiddelen Competentie Toetsing Kunde / Vaardigheden 1. Kennis hebben van en inzicht hebben in relevante

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Borgen Veiligheid bij Functieherstel. Behoort bij VVW- Trein. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.

Brancherichtlijn. Borgen Veiligheid bij Functieherstel. Behoort bij VVW- Trein. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel Behoort bij VVW- Trein Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.0 dec 14 1 Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.0

Nadere informatie

Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD

Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD Aandachtspunten m.b.t. plaatsen van het JMV Safety System Bij het plaasten van het JMV Safety System dient rekening te worden gehouden met het

Nadere informatie

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor.

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Datum gegenereerd: 1-11-2017 11:55:10 Inhoudsopgave Inleiding... 3 OK, ga verder... 4 2 Inleiding Let op je eigen veiligheid!

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 33 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK Vaardigheid: luisteren. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau de informatie overzichtelijk ordenen in - informatieve teksten zoals een aankondiging, een

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 1

Op Voeten en Fietsen 1 Op Voeten en Fietsen 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je

Nadere informatie

Maastricht Stad en Spoor

Maastricht Stad en Spoor Maastricht Stad en Spoor Capaciteitsanalyse Van Eigenaar ProRail Vervoer en Dienstregeling VACO Ilka Vaatstra / Emiel Prikkel / Alfred Cardol / Hans Westerink Versie 1 Datum 18 juni 2018 Onderwerp Maastricht

Nadere informatie

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd GOEDE REIS! speciale editie Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd 04 08 INHOUD Deal? Bus 20,- p/m Klaar met je studie? Arriva Dalvrij Deal! Trein & Bus 45,- p/m Na je studie gewoon

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV)

Vakkennis Machinist. Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV) Vakkennis Machinist Cluster 8 Rijden, rangeren en wegzetten Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV) 01-11-16 De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet als leerboek,

Nadere informatie

GAME BIJSTURING PRORAIL / RAILWAYLAB. 27 november 2016 RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN

GAME BIJSTURING PRORAIL / RAILWAYLAB. 27 november 2016 RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN GAME BIJSTURING RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN PRORAIL / RAILWAYLAB 27 november 2016 INTRODUCTIE is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We verdelen als onafhankelijke partij de ruimte

Nadere informatie

Routeren van treinstellen op knooppunten

Routeren van treinstellen op knooppunten Routeren van treinstellen op knooppunten John van den Broek 2 februari 2007 Nationale Wiskunde Dagen Algemene gegevens NS 1.100.000 reizigers per werkdag 15.000.000.000 reizigers kilometers per jaar 5200

Nadere informatie

Aanpak. Meerwaarde. en sluit aan op de gedachte van de ongevalsketen zoals in bijvoorbeeld Tripod gehanteerd.

Aanpak. Meerwaarde. en sluit aan op de gedachte van de ongevalsketen zoals in bijvoorbeeld Tripod gehanteerd. Capability Statement Risico- en ongevalsanalyse Veiligheid heeft in de industrie en in de transportsector eerste prioriteit. De analyse van veiligheid en risico s kunnen wij voor een bestaande situatie

Nadere informatie

Overzicht van maatregelen

Overzicht van maatregelen Overzicht van maatregelen AANPASSING STATION LEEUWARDEN De huidige perroncapaciteit op station is onvoldoende voor de 2 e sneltrein en moet om die reden worden uitgebreid. RIJTIJDVERKORTING TUSSEN LEEUWARDEN

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 3: Persoonlijke veiligheid

Vakkennis Machinist Cluster 3: Persoonlijke veiligheid Vakkennis Machinist Cluster 3: Persoonlijke veiligheid Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 28-07-13) Versie 2.0 Na review (HB 10-08-13) Versie 2.1 Na review (TT 17-08-13) Versie

Nadere informatie

Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor

Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor n.a.v. overbelastverklaring 2019/03 van 22 oktober 2018 Van Auteur ProRail, Vervoersanalyse en Capaciteitsontwikkeling

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 3 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

24-Uurs rapportage Botsing trein - trein te Amsterdam Singelgracht d.d. 21 april 2012

24-Uurs rapportage Botsing trein - trein te Amsterdam Singelgracht d.d. 21 april 2012 24-Uurs rapportage Botsing trein - trein te Amsterdam Singelgracht d.d. 21 april 2012 Van ProRail Regio Randstad Noord / VMJB Kenmerk Versie 2.0 Datum 22-4-2012 24 u rapport trein - trein botsing Asd Singelgracht

Nadere informatie

Feitenrapport. Onbemande gereedschapswagens rollen de buitendienststelling uit Zwijndrecht - Kijfhoek 15 juli Arbeidsongeval

Feitenrapport. Onbemande gereedschapswagens rollen de buitendienststelling uit Zwijndrecht - Kijfhoek 15 juli Arbeidsongeval Onbemande gereedschapswagens rollen de buitendienststelling uit Zwijndrecht - Kijfhoek 15 juli 2018 Arbeidsongeval Intern ProRail Auteur / eigenaar Afdeling Veiligheid Randstad Zuid Documentnaam Onbemande

Nadere informatie

Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein.

Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein. Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein. St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500 BM Utrecht T +31 30

Nadere informatie

Reizigerstrein passeert stoptonend sein

Reizigerstrein passeert stoptonend sein Reizigerstrein passeert stoptonend sein onderzoek naar de bijna frontale botsing op 23 juni 2010 te Amersfoort Datum 24 januari 2011 Status Definitief Reizigerstrein passeert stoptonend sein onderzoek

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond station 12 en 14 september 2016

Welkom. Informatieavond station 12 en 14 september 2016 Welkom Informatieavond station 12 en 14 september 2016 STATIONSGEBIED TERUGBLIK 2016 DEELPROJECTEN EN STAND VAN ZAKEN Herinrichting Stationsstraat (opgeleverd 31-03-2016) Tijdelijk station (opgeleverd

Nadere informatie

Beroepsproducten in GradeWork

Beroepsproducten in GradeWork Beroepsproducten in GradeWork Beroepsproducten kunnen allerlei vormen aannemen: aan onderzoeks- of adviesrapport, een product, een handeling of gedrag, maar hebben één ding gemeen: ze worden beoordeeld,

Nadere informatie

Eindrapport. Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016

Eindrapport. Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016 Eindrapport Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016 Colofon Opdrachtgever ProRail B.V. Adres Postbus 2038 3500 GA Utrecht Promise 500348 Document T20150157-792113182-2028 Inhoud 1 Samenvatting...4

Nadere informatie

Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring

Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring Zwolle-Enschede Elektrificatie met 1500V Verhogen van de maximum snelheid naar 140 km/uur tussen station Zwolle en station Heino en tussen station Nijverdal en station

Nadere informatie

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54 DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54 Om u zo goed mogelijk van informatie te voorzien, hechten wij er veel belang aan u hierbij antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Het Golfvaardigheidsbewijs

Nadere informatie

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus]

titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] titel Examen Nederlands [vaardigheden en niveaus] Inhoudsopgave Informatie voor alle betrokkenen 2 Examenboekje voor de kandidaat 3 Informatie voor de toetsleider 5 Informatie voor de gesprekspartner/-leider

Nadere informatie