Jeugdkliniek de Westkust. Informatie voor jongeren en ouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdkliniek de Westkust. Informatie voor jongeren en ouders"

Transcriptie

1 Jeugdkliniek de Westkust Informatie voor jongeren en ouders

2 INLEIDING Je hebt het advies gekregen om te worden opgenomen op jeugdkliniek de Westkust. Het kan zijn dat je vrijwillig bent opgenomen maar het is ook mogelijk dat het om een gedwongen opname gaat. In deze brochure wordt de gang van zaken op de afdeling op een rijtje gezet. Wat kun je verwachten, hoe zien de dagen en de behandeling eruit. In de bijlage vind je praktische informatie over je verblijf op de groep. Vragen over deze folder kun je altijd stellen aan de sociotherapeuten (zij begeleiden de groep en regelen de gang van zaken op de afdeling).. een hele verandering Een tijdelijke opname is een hele verandering in je leven. Het betekent dat je doordeweeks op Triversum bent (en dus ook slaapt) en in de weekenden zoveel mogelijk thuis. Misschien ben je wel voor de eerste keer een tijd van huis weg. Het kan zijn dat je vrij plotseling wordt opgenomen of dat de opname al wat langer gepland stond. Misschien vind je het moeilijk om te begrijpen waarom je moet worden opgenomen. Soms is het nodig om met meer hulp de problemen waar je last van hebt aan te pakken. Daar gaan we je bij de Westkust mee helpen. Hoe lang duurt een opname Hoe lang de opname duurt, kunnen we niet exact zeggen. Dat hangt af van wat jouw problemen zijn en hoe je op de behandeling reageert. Voor iedereen geldt wel dat de behandeling de meeste kans van slagen heeft, wanneer je gemotiveerd bent en goed aan je behandeling meewerkt. Voor wie is de Westkust geschikt De jeugdkliniek De Westkust is een open afdeling voor jongeren van jaar die last hebben van psychiatrische problemen en waarbij de diagnose min of meer bekend is. Het is een afdeling voor jongeren die behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur en die gemotiveerd zijn om te werken aan hun ontwikkeling. Hoe ziet de afdeling eruit De Westkust bevindt zich op de hoofdlocatie van Triversum in Alkmaar en biedt plaats aan 9 jongeren. Iedereen binnen de groep heeft een eigen kamer. Gezamenlijk maak je gebruik van de huiskamer, de keuken, de creatieve ruimte, multifunctionele ruimte en de tuin. Verder is er het kantoor van de sociotherapeuten. Op de bovenverdieping vind je de slaapkamers, de douches en toiletten. De huisregels Op de groep gelden een aantal huisregels waaraan je je dient te houden. Deze regels hebben onder andere betrekking op de omgang met elkaar. De huisregels staan in een aparte folder.

3 START VAN DE BEHANDELING Verwijzing Je bent naar de Westkust doorverwezen via een polikliniek van Triversum of via een andere GGZ-instelling. Het kan ook zijn dat je naar de Westkust bent overgeplaatst vanuit een andere afdeling van Triversum. Kennismaking Samen met je ouders word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek leggen we uit wat de jeugdkliniek is. Van jou en je ouders horen we graag welke problemen je hebt en wat je bij ons wilt leren en/of veranderen. Na dit gesprek krijg je een rondleiding op de afdeling zodat je alvast een eerste indruk hebt. Na de intake hoor je zo snel mogelijk of je voor de Westkust in aanmerking komt en op welke termijn er plek is. Aanmelding School In de intake bespreken we ook met jou en jou en je ouders of je tijdens de opname naar je eigen school blijft gaan of dat je naar de Spinaker gaat. Dat is de school die naast Triversum ligt. Indien je naar de Spinaker gaat, is het belangrijk om zo snel mogelijk een aanmelding te doen. Dat kan via de website van de Spinaker en jullie krijgen hierover verdere uitleg in de intake. Opnameprocedure Op de dag van opname volgt er een opnamegesprek met jou, je ouders, een sociotherapeut en de behandelaar. Tijdens dit gesprek bespreken en ondertekenen alle betrokkenen het behandelplan. Het behandelplan is een officiële overeenkomst waarin de opnamedoelen en samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd. We bespreken ook de afdelingsregels met je en door je handtekening te zetten geef je aan dat je met deze regels akkoord gaat. Verder willen we graag weten welke medicijnen je eventueel gebruikt en hoe het met je gezondheid staat. Tenslotte krijg je een kamer toegewezen, maak je kennis met je groepsgenoten en begin je aan je behandeling op De Westkust. DE BEHANDELING Het behandelplan en de behandelovereenkomst Bij opname hebben we een definitief behandelplan voor je klaarliggen. In dit persoonlijke behandelplan staat in grote lijnen de planning van jouw behandeling omschreven. Er staat kort beschreven wat jouw problemen zijn, waaraan je gaat werken (doelen) en hoe we dit gezamenlijk gaan doen. Dit plan wordt met jou en je ouders besproken en we gaan ervan uit dat jij je tijdens de behandeling inzet volgens de afspraken van dit behandelplan. Dat noem je een behandelovereenkomst.

4 VOORTGANG VAN DE BEHANDELING Om de voortgang van je behandeling goed te volgen hebben we een aantal hulpmiddelen en overlegmomenten. Behandelkaart Op de afdeling volg je een bepaald programma. Je werkt (samen met de sociotherapeuten) met een behandelkaart waarop werkpunten staan die uit je behandelplan voortkomen. Dagelijks bespreken en beoordelen de sociotherapeuten deze werkpunten met je. Zo zie je goed welke stappen je moet doen om je doelen te bereiken. Contact met je ouders Om goed te begrijpen hoe de problemen thuis tot uiting komen is het voor de sociotherapeuten heel belangrijk vaak contact te hebben met je ouders. Iedere woensdagavond verwachten we je ouders op de bezoekavond. We maken van dat moment gebruik om samen met jou en je ouders alvast een plan voor het weekend te maken (weekendplan). Zo kan je ook in de weekenden verder werken aan je doelen van de klinische opname. Op zondag verwachten we dat je samen met je ouders komt voor het nabespreken van het weekend. Weekendplan Dit is een formulier waarop je op woensdag tijdens de weekendvoorbespreking je activiteiten voor het komende weekend moet invullen. We vinden dit belangrijk omdat we op deze manier inzicht krijgen in de vrijetijdsbesteding. Daarnaast is het voor de jou een goede oefening om te leren plannen en onderhandelen. Op deze manier krijgen we inzicht in je vaardigheden en je valkuilen. Ook staat er op je weekendplan een weekend werkpunt waar je (samen met je ouders) aan gaat werken. Op zondag wordt het weekend aan de hand van dit weekendplan nabesproken. Het is dus de bedoeling dat je het weekendplan op zondag mee terugneemt. Multidisciplinair overleg (MDO) Eén keer per week op de dinsdag, hebben de medewerkers van de kliniek een vergadering. Dan bespreken we alle jongeren die zijn opgenomen bij de Westkust. We bespreken hoe het met jou gaat en hoe je behandeling verloopt. Evaluatie en adviesgesprek Regelmatig is er een evaluatiebespreking, waarbij we samen met de verwijzer en betrokken hulpverleners uitgebreider ingaan op de vorderingen en het verloop van je behandeling. Dit doen we aan de hand van het eerder besproken behandelplan. Lukt het je om aan je doelen te werken? Ga je stappen vooruit? Waar heb je nog het meeste hulp bij nodig? Kunnen we al zeggen hoe lang de opname nog duurt? De input van jou en je ouders is ook belangrijk bij de evaluatie. Daarvoor vullen jullie een vragenlijst in waaruit blijkt hoe de behandeling verloopt en hoe jij en je ouders in de behandeling staan.

5 Na de evaluatie volgt een adviesgesprek waarin we jou en je ouders op de hoogte brengen van onze bevindingen en geven we een advies voor het vervolg van de behandeling. Stappenplan Tijdens de behandeling maak je samen met een sociotherapeut een signaleringsplan. Dit is een hulpmiddel om oplopende spanning, boosheid of angst heel vroeg in de gaten te krijgen. Het plan bevat tips en acties om snel oplopende spanning te verminderen. Als het signaleringsplan onvoldoende helpt om op een dreigend moment de spanning te laten zakken, maken we gebruik van een stappenplan. Hierin wordt in stappen beschreven hoe wij omgaan met de spanningen die je ervaart. HET DAGPROGRAMMA Het dagprogramma op de Westkust heeft een aantal vaste onderdelen. School De meeste jongeren volgen onderwijs op de Spinaker, dit is de school die naast Triversum staat. In één van de eerste dagen na je opname heb je een intakegesprek op deze school. Tijdens dit gesprek vertel je welke vorm van onderwijs je het laatst gevolgd hebt, welke vakken je kreeg en wat je zou willen leren op school. Je krijgt iedere ochtend les van en op ma t/m do van De klassen zijn klein en je werkt aan een persoonlijk lesprogramma. Bespreken behandelkaart Op vaste momenten in de dag worden de eerder genoemde behandelkaarten met daarop je doelen met de sociotherapeuten besproken. Gedurende de dag krijg je complimenten, tips en adviezen over je gedrag. Kamertijd Iedere dag is er van uur t/m uur kamertijd. Gedurende deze tijd ben je op je kamer. Deze tijd kan je gebruiken om bijvoorbeeld je huiswerk van school te maken, je kunt gaan rusten of iets voor jezelf doen. Groepsmomenten Er zijn groepsmomenten waarin alle jongeren en sociotherapeuten zaken die op de groep spelen met elkaar bespreken. Hieronder vallen: o de weekopening: hierin bespreek je met de groep het weekend en stel je werkpunten voor de aankomende week. o het voortgangsuur: een groepsmoment waarbij ook de hoofdbehandelaar aanwezig is. In dit uur worden zaken die op de groep spelen besproken, je bespreekt hoe het gaat met je behandeling en je kunt verzoekjes indienen voor zaken die je veranderd wilt zien op de groep of in je behandeling. o de weekafsluiting: hierin evalueer je je week- en werkpunten.

6 o de groepsavond: om de week op donderdagavond een groepsavond waarin je wat met alle groepsgenoten onderneemt. Deze tijd wordt besteed aan iets sportiefs, iets educatiefs, iets creatiefs of iets ontspannends. o zwemavond: Op dinsdagavond gaan we om de week zwemmen. Deelname is verplicht. Corvee Hieronder vallen kamerschoonmaak en opruimen. De afdelingsschoonmaak en je wekelijkse corveedag. HET THERAPIEPROGRAMMA De groep Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is het verblijf op de groep. De sociotherapeuten geven je gedurende de dag tips en adviezen hoe om te gaan met je problemen. Aanvullende therapieën door de sociotherapeuten Naast de dagelijkse begeleiding geven de sociotherapeuten ook een aantal andere onderdelen van je behandeling. Zo kan er in groepsverband of individueel meer uitgelegd worden over je stoornis. Dit noemen we psycho-educatie. Soms zijn ook andere trainingen nodig, dit wordt dan tijdens je adviesgesprek besproken en opgestart op de afdeling. Spreekuur Op een vast tijdstip in de week is er een spreekuur waarbij je vragen kan stellen aan de artsassistent over medische zaken. Als je medicijnen gebruikt is dit het moment om daar vragen over te stellen. Voor lichamelijke klachten is het de bedoeling dat er contact opneemt met je eigen huisarts. Systeemgesprekken Systeemgesprekken hebben als doel je ouders/verzorgers en familieleden te betrekken bij je behandeling. Er kan gesproken worden over hoe jij en je ouders met elkaar omgaan en wat daarin verbeterd kan worden om zo weer prettiger met elkaar om te gaan. Soms spreekt de systeemtherapeut alleen met je ouders af, of worden je broers en zussen uitgenodigd. De gesprekken vinden ongeveer één keer in de twee weken plaats. Individuele gesprekken met de (klinisch) psycholoog of cognitief gedragstherapeut De psycholoog kan worden ingeschakeld wanneer er een psychologisch onderzoek geïndiceerd is. De psycholoog kan verschillende soorten therapie geven, zowel individueel als in groepsverband. We bekijken welke therapievorm(en) een bijdrage kunnen leveren aan jouw behandeling. Nonverbale vaktherapie Voor sommige jongeren is praten (alleen) in een therapie niet gemakkelijk. Zij kunnen soms profiteren van een therapie waarin ze vooral dingen doen. Op indicatie volgen sommige

7 jongeren wekelijks een uur non verbale vak therapie. Binnen de Westkust kan dit psychomotorische therapie zijn, die vooral werkt met beweging. Daarnaast hebben we muziektherapie en creatieve therapie. WIE WERKEN ER OP DE WESTKUST Het behandelteam op de Westkust bestaat uit medewerkers met verschillende opleidingen. Zo wordt op diverse manieren naar de problemen gekeken en mogelijke oplossingen hiervoor gevonden. Je komt de volgende medewerkers op de afdeling tegen: De regiebehandelaar, klinisch psycholoog De regiebehandelaar maakt jouw behandelplan en is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Hij/zij kan tevens individuele en/of groepsbehandelingen verzorgen of onderzoek doen. Je spreekt de regiebehandelaar samen met je ouders in ieder geval bij de intake, opname en bij tussentijdse evaluaties en adviesgesprekken. De afdelingsmanager De manager is verantwoordelijk voor het personeels-, organisatie en financieel beleid van de afdeling. De arts-assistent De arts-assistent is een arts die zich wil specialiseren in de psychiatrie. De arts-assistent heeft een vast spreekuur waar je vragen kan stellen over medische zaken. De kinder- en jeugdpsychiater De kinder- en jeugdpsychiater is eindverantwoordelijk voor de somatische zorg op de afdeling en superviseert de arts-assistent. Behandelcoördinator / GZ-psycholoog De behandelcoördinator is verantwoordelijk voor de coördinatie van de behandeling. Dat betekent dat deze persoon afstemt tussen de verschillende behandelaars en met school of andere betrokken instanties. De behandelcoördinator verzorgt tevens individuele behandelingen op indicatie. De systeemtherapeut De systeemtherapeut is degene die de contacten met jou en je gezin onderhoudt. Zij voert gesprekken om de gezinssituatie te onderzoeken en zal jullie helpen om op een andere manier met elkaar om te gaan zodat problemen verminderen. Sociotherapeuten De sociotherapeuten begeleiden de groep en regelen de dagelijkse gang van zaken. Zij zullen je gedurende de dag helpen met het behalen van je doelen die op je behandelkaart staan beschreven. Bij hen kun je terecht met vragen of problemen. De sociotherapeuten zijn dag en nacht aanwezig. Overdag en 's avonds zijn er twee of drie vaste sociotherapeuten op de groep aanwezig. s Nachts is er één sociotherapeut aanwezig. Deze nachtdienst kijkt of

8 iedereen goed kan slapen en bewaakt de rust en de veiligheid op de afdeling. De sociotherapeuten geven ook bepaalde trainingen. Mentoren Twee sociotherapeuten zijn in grote lijnen verantwoordelijk voor hoe het met jou op de groep gaat. Zij stellen samen met jou een signaleringsplan op. In dit signaleringsplan staan een aantal problemen omschreven, waaraan jij gaat werken en hoe jij ermee om kan gaan. Regelmatig zal je op de afdeling een gesprek hebben met één van je mentoren. Je kunt in dit gesprek aangeven hoe het met jou gaat, hoe je aan je problemen hebt gewerkt, wat je leuk en moeilijk vindt etc. De nonverbale therapeut Sommige jongeren krijgen een indicatie voor een non verbale vakttherapie. Daar werk je door middel van bewegen en lichaamservaringen, of via creatieve vormen of via muziek aan je doelen. Dit kan zowel individueel of in een groep zijn. BELANGRIJKE ADRESSEN, TELEFOONNUMMERS EN TIJDEN Triversum Kees Boekestraat EZ Alkmaar Tel Afdeling: De Westkust Secretariaat Tel Sociotherapie Tel / socio.jeugdkliniekwestkust@triversum.nl Afdelingstelefoon Tel (voor de jongeren) Bezoektijden Woensdag: van tot Weekend: van tot 16.00

9 POST Post voor jou kan gestuurd worden naar onderstaand adres met vermelding van jouw naam en de naam van de afdeling: Triversum Afdeling De Westkust T.n.v... Kees Boekestraat EZ Alkmaar De behandelaar, systeemtherapeut en de afdelingsmanager zijn te bereiken via het secretariaat van de afdeling. Buiten kantoortijden is het centrale nummer en het kantoor van de sociotherapie altijd bereikbaar.

10 BIJLAGE 1 PRAKTISCHE INFORMATIE Je verblijft op een afdeling met maximaal negen jongeren. Om dat goed te laten verlopen, hebben we naast de huisregels een aantal praktische afspraken. Wij verwachten dat je je daar aan houdt. Je kamer Je krijgt een eenpersoonskamer. Je kunt je kamer naar je eigen smaak inrichten. Je kunt wat eigen spullen meenemen, zodat je je prettiger voelt op je kamer. Dure of kostbare spullen kun je beter thuis laten. Wanneer je posters wilt ophangen mogen dit geen aanstootgevende posters zijn en dien je ze op te hangen op de daarvoor bestemde posterlat of op het prikbord. Je moet je kamer netjes houden. Minstens één keer per week maak je je kamer schoon. Muziek, TV, computer en mobiele telefoon Je mag een muziekinstallatie/radio meenemen, maar geen TV. In de huiskamer staat een geluidsinstallatie die je kunt gebruiken. De TV mag aan vanaf uur. In de huiskamer zit je vaak niet alleen, houd daarom rekening met elkaar als je muziek wilt horen, of TV wilt kijken. Tijdens de maaltijden en programma's die op de afdeling plaatsvinden, wordt geen muziek geluisterd. Kleding Om mee te kunnen doen aan het programma, verwachten we dat je van thuis zwemkleding en sportkleding meeneemt. Toiletartikelen Je hebt je eigen toiletartikelen mee, zoals een tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo enzovoorts. Handdoeken, washandjes, lakens en een kussen en dekbed mag je van Triversum gebruiken. Natuurlijk mag je ook je eigen beddengoed meenemen. Was Je vuile wasgoed bewaar je in een wasmand op je kamer. In principe neem je je was mee naar huis om te wassen, maar je kunt ook zelfstandig je was doen op Triversum. Vuile handdoeken en washandjes gooi je in de wasmand op de gang van de afdeling. Bezoek en weekenden Op woensdag is het bezoekavond. Dan kan je tussen en uur bezoek ontvangen. In het weekend ga je naar huis. Vakantie en verlof Op officiële landelijk erkende feestdagen is de afdeling gesloten en ben je thuis. Tijdens schoolvakanties krijg je binnen de Jeugdkliniek een schoolvervangend programma. In overleg is het mogelijk om tijdens schoolvakanties verlofdagen op te nemen.

11 Het aantal verlofdagen dat je kan opnemen is afhankelijk van waar je in je behandeling zit. Bij een opname van 6 weken tot 3 maanden krijg je alleen verlofdagen als dat strikt noodzakelijk is. Bij een opname van een half jaar heb je recht op 5 verlofdagen. Als je langer als een half jaar bent opgenomen krijg je meer verlofdagen met een maximum van 8 verlofdagen. Je kunt ook verlof aanvragen voor bijvoorbeeld een (tand)artsbezoek, begrafenis of jubileum. Wij vragen deze bezoeken bij voorkeur te plannen op vrijdagmiddag of in het weekend. Dit verlof wordt niet afgetrokken van de vakantiedagen die je hebt. Of verlofaanvragen worden goedgekeurd is afhankelijk van meerdere factoren zoals situatie thuis, het moment in de behandeling, eventueel missen van programma/therapieën op de afdeling, etc. Wij vragen minimaal twee weken van tevoren het verzoek in te dienen in het voortgangsuur. Hierin kan je met je groepsgenoten bespreken of het noodzakelijk is. In het MDO wordt definitief besloten of het verzoek wordt goedgekeurd. Ouders worden dan daarover gebeld. Indien het om een vakantie-aanvraag gaat, vragen wij een vakantieplan bij de aanvraag in te dienen. Dit ten gunste van de continuïteit c.q. effectiviteit van de behandeling. In dit vakantieplan behoort overzichtelijk de structuur en de geplande activiteiten te staan. Als je daarover vragen hebt, kunt je je richten tot de sociotherapie. Indien het om een verlofaanvraag gaat willen wij graag een toelichting van de reden van het verlof. Huishoudelijke taken Een opgeruimde, schone omgeving is voor iedereen prettig. We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen huishoudelijke taken doet. Daar hoort onder andere bij: Eén keer per week samen met groepsgenoten de corveetaken doen (tafel dekken, afruimen, afwassen, afdrogen, boodschappen doen en koken om de week) Eén keer per week je kamer schoonmaken Eén keer per week de afdeling schoonmaken samen met alle groepsgenoten Wanneer je in de huiskamer bent geweest, ruim je je eigen spullen op en laat je geen rommel en spullen slingeren. Gezamenlijk houden we de tuin / het terras schoon. Huishoudelijke dienst Op de afdeling is iedere dag een huishoudelijke dienst aanwezig. Haar taak is om de afdeling schoon te houden. Ze is er niet om jouw spullen op te ruimen. Privé bezittingen Voor een borgsom van 10,-- kun je een eigen kamersleutel krijgen. Als je kostbaarheden en waardevolle spullen op de afdeling hebt liggen, is dat voor eigen risico. WA verzekering Als door jouw toedoen iets beschadigt, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Gemaakte schade zal dus moeten worden hersteld of vergoed. Daarom is het noodzakelijk dat je een

12 WA verzekering hebt als je wordt opgenomen. Vraag je ouders of dit geregeld is bij jullie thuis.

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust - 1 - Inleiding Dit is een informatiefolder voor de klinische module eetstoornissen. In deze folder zullen we je informeren

Nadere informatie

Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies

Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies Deze folder is met zorg samengesteld. Wij doen ons best u informatie te bieden die zo compleet, correct, toegankelijk en actueel mogelijk

Nadere informatie

Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies

Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Diagnostiek & Advies Deze folder is met zorg samengesteld. Wij doen ons best u informatie te bieden die zo compleet, correct, toegankelijk en actueel mogelijk

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat is de PAAZ? 1 Wanneer is behandeling op de PAAZ nodig? 1 Is de PAAZ een gesloten

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Sociale Revalidatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Sociale Revalidatie Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Sociale Revalidatie Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Sociale Revalidatie Roessingh is een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in het behandelen

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met een eetstoornis

Informatie voor patiënten met een eetstoornis Informatie voor patiënten met een eetstoornis Je bent opgenomen op de afdeling psychiatrie & medische psychologie van het Spaarne Gasthuis omdat je een ernstige eetstoornis hebt. Tijdens de opname steunen

Nadere informatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Sociale Revalidatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Sociale Revalidatie Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Sociale Revalidatie Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Sociale Revalidatie Roessingh is een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in het behandelen

Nadere informatie

Behandeling op de MPU

Behandeling op de MPU Behandeling op de MPU Medisch Psychiatrische Unit Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De MPU: wat en waarom? 1 Voor de opname 2 De behandeling op de MPU 2 Hoe lang verblijf ik op de

Nadere informatie

Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE

Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE Uw opname bij Antes PSYCHIATRIE Uw opname bij Antes U wordt binnenkort opgenomen bij Antes. Of u bent net bij ons opgenomen. We kunnen ons goed voorstellen dat dat best ingrijpend kan zijn. We willen graag

Nadere informatie

Uw opname bij Antes VERSLAVING

Uw opname bij Antes VERSLAVING Uw opname bij Antes VERSLAVING Uw opname bij Antes U wordt binnenkort opgenomen bij Antes. Of u bent net bij ons opgenomen. We kunnen ons goed voorstellen dat dat best ingrijpend kan zijn. We willen graag

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen

Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2011 pavo 0098 Inleiding U heeft besloten hulp te zoeken bij het herstel van uw klachten

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 8 Overige informatie... 10

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie Overbruggende Deeltijd BEHANDELING Psychiatrie Overbruggende Deeltijd Indien klinische opname niet (meer) noodzakelijk is, kunt u een programma volgen binnen de Overbruggende

Nadere informatie

Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda

Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda 1. Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Als u binnenkort wordt u opgenomen op de klinische afdeling van Revant Revalidatiecentrum Breda dan is deze folder voor u en uw familieleden

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9 Samen

Nadere informatie

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken.

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Hulp bij psychische problemen In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Heeft u last van somberheid, angst of piekeren? Of bent u gespannen of verward?

Nadere informatie

Afdeling Psychiatrie. Wat een behandeling binnen de kliniek kan inhouden en hoe de opname verloopt, leest u in deze folder.

Afdeling Psychiatrie. Wat een behandeling binnen de kliniek kan inhouden en hoe de opname verloopt, leest u in deze folder. Afdeling Psychiatrie Iedereen heeft wel eens psychische problemen. Vaak zijn mensen in staat deze zonder professionele hulp op te lossen. Als de klachten niet afnemen en de psychische druk steeds groter

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling U bent opgenomen op de gesloten acute opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De gesloten

Nadere informatie

Informatieboekje Kliniek Volwassenen en Ouderen

Informatieboekje Kliniek Volwassenen en Ouderen Informatieboekje Kliniek Volwassenen en Ouderen Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie Dit informatieboekje geeft u algemene informatie over uw verblijf en behandeling bij het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie.

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Klinische revalidatie. Jeugdteam 1 en 2

Klinische revalidatie. Jeugdteam 1 en 2 Klinische revalidatie Jeugdteam 1 en 2 0 Gegevens Revalidatiearts:. Mentor:. Belangrijke telefoonnummers Verpleging 030 256 1447 Huiskamer 030 256 1558 Medisch secretariaat 030 256 1460 Planning 030 256

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling...

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 9 Overige informatie (tegels)...

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9

Nadere informatie

IK-groep. voor jongeren

IK-groep. voor jongeren voor jongeren IK-groep Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of heb je veel lichamelijke klachten? Vind je het moeilijk om open te zijn in het contact met anderen en jezelf te laten zien? Vermijd

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling psychiatrie

Deeltijdbehandeling psychiatrie Deeltijdbehandeling psychiatrie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Psychiatrie juni 2008 Pavo 0635 Inleiding Als u begint met een deeltijdbehandeling op de afdeling Psychiatrie kan dat veel vragen met

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie open afdeling Psychiatrie open afdeling U bent opgenomen op de open opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De open opnameafdeling is onderdeel van de afdeling

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Transit. deeltijd en klinische behandeling. Volwassenen en

Transit. deeltijd en klinische behandeling. Volwassenen en Transit deeltijd en klinische behandeling Volwassenen en deeltijd en klinische behandeling Inhoud Wat is Transit? 3 - Welke problemen? 3 - Welke problemen niet? 4 De behandeling 5 - Ambulante behandeling

Nadere informatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie Behandelprogramma Pijnrevalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij

Nadere informatie

Transit. Deeltijd- en klinische behandeling

Transit. Deeltijd- en klinische behandeling Transit Deeltijd- en klinische behandeling Inhoud Voor wie? Voor welke problemen? Voor welke problemen niet? Behandelingsmogelijkheden Deeltijdbehandeling Transit-kliniek Aanmelding en intake Doorstroming

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Een behandeling bij Ithaka richt zich op het herstel of verbetering van de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind of de jeugdige in zijn of haar eigen omgeving.

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Wat is De Banjaard? De Banjaard is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. We zijn er voor kinderen en jongeren tussen 4 en 19 jaar bij wie er (vermoedelijk) sprake is van

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

Medische psychiatrische unit (MPU)

Medische psychiatrische unit (MPU) PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Medische psychiatrische unit (MPU) Unit B Medische Psychiatrische Unit (MPU) U bent opgenomen op de Medische Psychiatrische Unit van het St. Antonius Ziekenhuis. De MPU is onderdeel

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Opname op de PAAZ. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Opname op de PAAZ. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Opname op de PAAZ U wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling van Rijnstate. Deze afdeling wordt ook wel de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) genoemd. Deze folder heeft tot doel u

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Praktische informatie Waar kan ik meer informatie vinden? Wil je meer weten over, ben je benieuwd naar ons team of wil je informatie over jouw problemen? Je leest en ziet er meer over op onze website:

Nadere informatie

IK-groep Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of h

IK-groep Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of h voor jongeren IK-groep Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of heb je veel lichamelijke klachten? Vind je het moeilijk om open te zijn in het contact met anderen en jezelf te laten zien? Vermijd

Nadere informatie

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers Behandelgroep Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de behandelgroep bedoeld? In de behandelgroep verblijven kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, die vanwege problemen met zichzelf

Nadere informatie

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G Kliniek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische aandoeningen S G LV G - K l i n i e k De SGLVG-Kliniek

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Observatiecentrum. Een diagnose om verder te kunnen

Observatiecentrum. Een diagnose om verder te kunnen Observatiecentrum Een diagnose om verder te kunnen Nog geen duidelijke diagnose? Een tijdelijk verblijf kan uitkomst bieden Heeft u te maken met geheugen- of psychiatrische klachten in combinatie met een

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Libra R&A Revalidatie. Chronische pijnklachten van spieren en/of gewrichten. bij kinderen en jongeren

Libra R&A Revalidatie. Chronische pijnklachten van spieren en/of gewrichten. bij kinderen en jongeren Libra R&A Revalidatie Chronische pijnklachten van spieren en/of gewrichten bij kinderen en jongeren Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren (of ouders/verzorgers), die in behandeling zijn bij

Nadere informatie

Informatie over de afdeling Gerontopsychiatrie (GP) Unit 1&2

Informatie over de afdeling Gerontopsychiatrie (GP) Unit 1&2 Informatie over de afdeling Gerontopsychiatrie (GP) Unit 1&2 Welkom Welkom op de opnameafdeling Gerontopsychiatrie unit 1&2. U bent kortdurend opgenomen op deze afdeling. Wij hopen dat u, ondanks de situatie

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Welkom bij De Jutters De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 Hoofdlocatie Postadres De Jutters Dr. van Welylaan 2 2566 ER Den Haag Een volledig overzicht van

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrisch Medische Unit (PMU)

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrisch Medische Unit (PMU) PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrisch Medische Unit (PMU) Psychiatrisch Medische Unit (PMU) U bent opgenomen op de psychiatrisch medische unit van het St. Antonius Ziekenhuis. De PMU is onderdeel van

Nadere informatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Somatische Revalidatie

Cliënteninformatie. Kinder- en Jongerenkliniek. afdeling Somatische Revalidatie Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Roessingh is een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in

Nadere informatie

H.49642.1214. Deeltijdbehandeling

H.49642.1214. Deeltijdbehandeling H.49642.1214 Deeltijdbehandeling Inleiding Deeltijdbehandeling houdt in dat u twee dagen per week een groepstherapie volgt. De deeltijdbehandeling is een onderdeel van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling

Nadere informatie

Welkom op de polikliniek Psychiatrie

Welkom op de polikliniek Psychiatrie Welkom op de polikliniek Psychiatrie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In overleg met uw huisarts of specialist bent u doorgestuurd naar de polikliniek Psychiatrie

Nadere informatie

deeltijdbehandeling Amares

deeltijdbehandeling Amares Amares deeltijdbehandeling Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die een deeltijdbehandeling gaan krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor de ouder(s)/ verzorger(s) die binnenkort met

Nadere informatie

Kinder- en Jongerenkliniek

Kinder- en Jongerenkliniek Cliënteninformatie P Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie 42171_Roessingh SOMATISCHE A5.indd 1 19-08-13 09:41 Kinder- en Jongerenkliniek afdeling Somatische Revalidatie Roessingh

Nadere informatie

Informatiefolder voor cliënten: Informatieverstrekking FPA De Schelde 6 Meer informatie: www.ggzwnb.nl

Informatiefolder voor cliënten: Informatieverstrekking FPA De Schelde 6 Meer informatie: www.ggzwnb.nl INFORMATIEVERSTREKKING FPA DE SCHELDE 6 Jouw toekomst telt! HOEZO, MIJN TOEKOMST TELT? Je hebt in je leven al veel meegemaakt. Leuke, maar ook een aantal minder fijne dingen. Op dit moment ben je in deze

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg Informatie voor jongeren Deeltijdbehandeling Radioweg Fornhese Almere, kinder- en jeugdpsychiatrie De deeltijdbehandeling Radioweg is een samenwerkingsproject tussen Fornhese, Nieuw Veldzicht en Eduvier.

Nadere informatie

Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie. Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten

Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie. Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten Lentis Kop 1, Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Voortgezette Klinische Behandeling A-Borg Winschoten Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische problemen. Sommige mensen

Nadere informatie

Verpleegafdeling Geriatrie

Verpleegafdeling Geriatrie Verpleegafdeling Geriatrie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Geriatrie van het Radboudumc. Op deze afdeling verblijven oudere mensen met verschillende lichamelijke

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

ggz Drenthe geestelijke gezondheldszdfjj In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken.

ggz Drenthe geestelijke gezondheldszdfjj In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. ggz Drenthe geestelijke gezondheldszdfjj In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Aan de slag met psychische problemen Heeft u last van somberheid

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Informatie voor cliënten Van overleven naar voluit leven 2 Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Klinische opname KJ1 kinderen/jongeren. Informatie voor de opname

Libra R&A locatie Leijpark. Klinische opname KJ1 kinderen/jongeren. Informatie voor de opname Libra R&A locatie Leijpark Klinische opname KJ1 kinderen/jongeren Informatie voor de opname Als uw kind/partner opgenomen wordt in de kliniek op afdeling KJ1 van Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Afdeling Psychiatrie: deeltijdbehandeling

Patiënteninformatie. Afdeling Psychiatrie: deeltijdbehandeling Patiënteninformatie Afdeling Psychiatrie: deeltijdbehandeling Afdeling Psychiatrie: deeltijdbehandeling U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND

DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Op de polikliniek heeft de kinderarts besloten om een droogbedtraining te starten. Voor deze droogbedtraining wordt uw kind opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde.

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Dagbehandeling de Regenboog

Dagbehandeling de Regenboog voor kinderen & ouders Informatie over dagbehandeling de Regenboog Dagbehandeling de Regenboog Soms is het nodig dat je een tijdje bij Karakter dagbehandeling volgt. Dat kan op de groep de Regenboog. Heb

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl Patiënteninformatie Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling rkz.nl Inleiding U bent voor deeltijdbehandeling verwezen door de huisarts of door een specialistische behandelaar. Het kan ook een passend

Nadere informatie

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname 15/08/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan meldt een collega-revalidatiearts vanuit dat ziekenhuis u allereerst aan voor onze afdeling. Het kan

Nadere informatie

Acute deeltijdbehandeling

Acute deeltijdbehandeling Volwassen Acute deeltijd Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk U bent aangemeld voor de acute deeltijdbehandeling bij GGz Centraal. Dat kan vragen oproepen.

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar

Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar Behandeling van jongeren van 12 tot 16 jaar Informatie voor jongeren en ouders Jij bent samen met je ouders bij ons aangemeld omdat je niet lekker in je vel zit, of omdat mensen in je omgeving zich zorgen

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren Libra R&A locatie Leijpark Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie klinische opname kinderen/jongeren Deze folder is bedoeld voor kinderen/jongeren (of hun ouders/verzorgers) die met de diagnose

Nadere informatie

Psychiatrische afdeling F1

Psychiatrische afdeling F1 PSYCHIATRIE Psychiatrische afdeling F1 PAAZ Door middel van deze folder willen wij u snel vertrouwd maken met de gang van zaken op de PAAZ. Ook informeren wij u over de diverse behandelmogelijkheden waar

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U kunt bij ons terecht als u een oudere

Nadere informatie

Informatie voor jongeren Fasehuizen

Informatie voor jongeren Fasehuizen Fasehuizen Informatie voor jongeren Een fasehuis? Voor wie? Voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben. Jongeren zoals jij. In een

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar

Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar Behandeling van jongeren van 16 en 17 jaar Informatie voor jongeren en ouders Jij hebt je bij ons aangemeld omdat je zelf niet lekker in je vel zit, of omdat mensen in je omgeving zich zorgen maken om

Nadere informatie