1. Managementtraining door de apen (helaas vol)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Managementtraining door de apen (helaas vol)"

Transcriptie

1 1. Managementtraining door de apen (helaas vol) Welke vorm van leiderschap past bij uw gemeente, uw organisatie of binnen uw college of raad? Kom erachter tijdens een excursie naar de Apenheul, een unieke dierentuin waar primaten zich vrij bewegen tussen bezoekers, én een toeristische topper. Bij brulapen is de aap met de grootste mond de leider. Gorilla s zijn vredelievende bazen, maar bij dreiging van buitenaf tonen ze angstaanjagend hun dominantie. En bonobo s knuffelen onophoudelijk, om zichzelf en elkaar een plezier te gunnen, maar ook om het evenwicht in de groep te bewaren. Ziet u parallellen met uw eigen organisatie en medewerkers of collega s? En hoe sluit uw eigen managementstijl aan op de context waarin u werkt? Welke primatensoort het ook betreft, leiders zijn alleen succesvol als ze elk individu in de groep veiligheid en kansen op ontplooiing bieden, zegt Apenheul-directeur Coen de Ruiter, uw gastheer. Hij maakt u wegwijs op de apenrots. Verder kunt u zich laten rondleiden of wandelen in het intens groene, in tropenstijl aangelegde park. U betreedt de Apenheul via het fraaie Berg & Bos, een park dat tijdens de crisis van de jaren 30 is aangelegd in het kader van de werkverschaffing.

2 2. De etalage van de monarchie (helaas vol) Paleis Het Loo in Apeldoorn is de etalage van de monarchie. Het nationaal museum presenteert vijf eeuwen Nederland en Oranje. Het is een mooie uitdaging telkens de verbinding te leggen tussen het paleis als locatie, de geschiedenis van het paleis en het hedendaagse koningschap, vindt Michel van Maarseveen, uw gastheer en directeur van het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds het overlijden van koningin Wilhelmina is Het Loo geen vorstelijke residentie meer, maar een paleis voor het volk. Vanaf 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. Het Loo als de etalage van de monarchie, de enige plek eigenlijk in Nederland waar bezoekers permanent het hofleven kunnen ervaren, aldus Van Maarseveen. De chronologische reeks vertrekken geeft een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de tuinen de sfeer van de 17e eeuw ademen. Door zijn ligging in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland is een bezoek aan het paleis elk jaargetijde weer anders. Deze plek vertelt steeds andere verhalen met een vorstelijke touch, in wisseltentoonstellingen die zeer uiteenlopende doelgroepen aanspreken. Dat kunt u zelf ervaren door een bezoek aan de expositie over de legendarische keizerin Sisi.

3 3. Serious gamen bij Defensie (helaas vol) Congresgangers die ware thrillseekers zijn, komen aan hun trekken tijdens de excursie naar de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. Serious gamen is één van de programmaonderdelen. In de kazerne zijn het hoofdkwartier van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) van de Koninklijke Landmacht en het Landelijk Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd. Deze krijgsmachtonderdelen verzorgen een programma met spektakel. Eerste luitenant Franklin Kramer, stafofficier toegevoegd Chef-Staf OOCL, verwacht dat er vooral voor de schietbioscoop veel animo zal zijn. Een inval, een hinderlaag: de werkelijkheid wordt in deze simulator perfect nagebootst. Dit maakt het leerproces voor militairen aantrekkelijker en effectiever. In deze bioscoop doorlopen de congresgangers onder leiding van een instructeur een realistisch scenario, belooft Kramer. In fracties van seconden moeten ze beslissingen nemen. Met echte wapens, maar dan zonder munitie. Naast oefening in de simulator is er een interactief programma over de maatschappelijke meerwaarde van ons leger. Kramer: Binnen de landsgrenzen wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de krijgsmacht. Militairen ondersteunen gemeenten en veiligheidsregio s bij grootschalige calamiteiten. Ze kunnen worden ingezet bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid, tijdens grootschalige doorzoekingen, evacuaties of als er in één keer veel mensen moeten worden opgevangen.

4 4. Het Madurodam van Kroondomein Het Loo (helaas vol) Een frisse neus halen in een van de meest romantische parken van Nederland: het Paleispark in Apeldoorn. Kroondomein Het Loo bestaat sinds 1684, toen het gebied werd aangekocht door stadhouder Willem III. Een miniatuur van dat grote landgoed is het Paleispark. Rentmeester Arno Willems noemt dit deel van het landgoed, ooit aangelegd als ontspanningsplek voor de vorstelijke bewoners van Paleis Het Loo, het Madurodam van Kroondomein Het Loo. Maar vergis u niet in klein, want het park omvat nog altijd 650 hectare, rondom slot Het Oude Loo. De excursie begint met een inleiding door rentmeester Arno Willems, die u met grote passen door de geschiedenis van Kroondomein Het Loo voert. Daarna mag u zelf de stappers aantrekken en volgt een wandeling van ruim een uur door het Paleispark. U maakt kennis met een zeer gevarieerd landschap van vooral bos en hei, met lanen, gazons, vijvers en bijzondere bouwsels. Het Paleispark is door mensenhanden gemaakt, maar wordt tegenwoordig natuurvolgend beheerd, zegt de rentmeester. Dat wil zeggen dat we met de natuur meewerken en haar laten zien zoals ze is. Dat levert een fantastisch landschap op en helpt mee de kosten te beperken. Benodigdheden: stevige schoenen

5 5. Vliegveld als proeftuin voor duurzame ontwikkeling (helaas vol) Vliegveld Lelystad is aangewezen als twin-airport, naast mainport Schiphol. Dat biedt nieuwe kansen voor kleine regionale vliegvelden. Teuge Airport bijvoorbeeld, in de gemeente Voorst, tussen Apeldoorn en Deventer, waar men u tijdens deze excursie ontvangt. Zakencharters, rondvluchten, maar ook vluchten voor milieu-inspectie en politie zoeken als gevolg van deze ontwikkeling een andere thuisluchthaven. De regelgeving is hier hetzelfde, de commerciële druk minder groot, zegt directeur Meiltje de Groot. Teuge is een proeftuin voor duurzame ontwikkelingen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan zuinige en stille vliegtuigmotoren. En we hebben het eerste energieneutrale havendienstgebouw van Nederland. De luchthaven herbergt tevens het grootste paracentrum in ons land. Het vliegveld heeft zich ontwikkeld tot toeristische trekker, jaarlijks goed voor circa bezoekers. Dat matcht prima met de gebiedsontwikkeling in de directe omgeving; het stedelijk uitloopgebied Weteringse Broek. Natuur, recreatie en landbouw gaan daar hand in hand. Gemeenten, het Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten, Stichting Kavelruil en de provincie werken nauw samen om het landschap aantrekkelijker te maken, met veel nieuwe kansen voor recreatie en (fiets)toerisme. Onder andere zal Meiltje de Groot ingaan op de wijze waarop gewerkt wordt aan het bevorderen van draagvlak bij inwoners. Ervaar tijdens een korte wandeling het fraaie Weteringse Broek. Geef uw ogen de kost, want de winnaar van de vragenronde krijgt een rondvlucht aangeboden!

6 6. Epicentrum van de paardensport (helaas vol) Het Veluwse Ermelo is het epicentrum van de Nederlandse paardensport. Op het uitgestrekte complex van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (www.knhs.nl) en het Nationaal Hippisch Centrum bouwen sport en fokkerij aan de toekomst. Tijdens deze excursie beleeft u hoe ruiters, menners en trainers de taal van de edele viervoeters spreken. Niet alleen verbale commando s bepalen de interactie, maar ook lichaamstaal en oogcontact, zegt Bob van Asselt, hoofd van het Nationaal Hippisch Centrum. Hoe krijgt Edward Gal het voor elkaar dat Glock s Undercover N.O.P. precies die dingen doet die de jury wil zien, zonder dat wij zien wat Edward doet? In een workshop ervaren de congresgangers dat dit alleen kan door hecht teamwerk van mens en dier. De paardensport is toegankelijk voor iedereen, van meisjes van 4 met een pony tot topruiters. U krijgt u een rondleiding over het 26 hectare omvattende complex, met stallen, paddocks, rijhallen, wedstrijdterreinen, outdoorpistes en meer hippische voorzieningen. Verder een vooruitblik naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar Nederlandse paardensporters en paarden naar verwachting opnieuw kanshebber zijn op vele medailles. Afsluiting is een Après Chéval, waar u onderling kunt napraten, of met prominente vertegenwoordigers van het paardenvolk.

7 7. Stad van sprengen en beken (helaas geannuleerd) Een oud systeem van waterlopen, opnieuw ingebed in de stedelijke omgeving. Apeldoorn knapt er zienderogen van op, zoals u kunt constateren tijdens deze wandelexcursie. De Veluwse beken en sprengen met hoofdbeek de Grift gaven niet alleen vorm aan een fraai en monumentaal landschap, maar legden ook de basis voor de ruimtelijke ontwikkeling van Apeldoorn en typische vormen van bedrijvigheid. Wasserijen en de papierindustrie bloeiden dankzij het zachte water. Later raakte het systeem van beken en sprengen in verval. In feite bestond het beeksysteem daardoor uit een stelsel van buizen onder de grond. We kozen er bewust voor om de 14 beken weer zichtbaar te maken en de stad te verfraaien, zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. In 2007 startte Apeldoorn het programma Beekherstel, met als medeopdrachtgever het Waterschap Vallei en Veluwe. Behalve het herstellen van cultuurhistorische en ecologische waarden anticiperen de partners op klimaatverandering, door extra ruimte te scheppen voor de berging van regenwater en de grondwaterstanden duurzaam te beheersen. De hersteloperatie levert mooie plekken en routes op voor wandel- en fietsrecreatie, zorgvuldig ingepast in de bebouwde omgeving. Van meet af aan is samengewerkt met belangengroeperingen. Vrijwilligers pakken allerlei activiteiten op, zoals het organiseren van excursies en lessen op scholen en ondersteuning bij het beheer. Een aantal beken is inmiddels gereed. Tijdens de wandeling krijgt u een toelichting op het beekherstel. Aantal deelnemers: maximaal 40

8 8. Verse waar voor Voedselbank én dagbesteding Reïntegratie, werkgelegenheid, armoedebestrijding, het bieden van arbeidsritme en perspectief: al deze doelstellingen komen samen in het Apeldoornse project Stadsakkers, een biologisch zorgbedrijf dat groente en fruit teelt voor voedselbanken. De akkers worden bewerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals uitkeringsgerechtigden en cliënten van zorginstellingen. Samen met vrijwilligers brengen zij vijf hectare grond tot leven, op een braakliggende bouwlocatie. Inmiddels komt er voldoende van het land om ook te verkopen aan horeca en particulieren. De sociale onderneming houdt volgens initiatiefnemer Eppo Gutteling in toenemende mate de eigen broek op. In 2014 leverden we de Voedselbank voor ,- aan consumentenwaarde. Daarnaast hebben we ,- verdiend door levering aan commerciële partijen. We verwachten dit in 2015 bijna te kunnen verdubbelen. Belangrijker dan de oogst van sla en boontjes is volgens Gutteling de voldoening van de mensen die op de akkers werken. Collega s hebben het gevoel goed bezig te zijn: s ochtends vroeg op en s avonds trots thuiskomen. Bij deze excursie gaat u met de bus op pad. Daarnaast brengt u een bezoek aan het stedelijk uitloopgebied Weteringse Broek, waar Apeldoorn samen met de gemeente Voorst en partners als het Waterschap Vallei en Veluwe, Natuurmonumenten, Stichting Kavelruil en de provincie werkt aan een aantrekkelijk recreatief landschap. Stad en land worden verbonden en de stadsrand levert diensten aan de stad. Naast landbouw, natuur, waterberging en recreatie is dat sinds kort ook energie in de vorm van biomassa.

9 9. Ondernemen in kwetsbaar gebied (helaas vol) Ondernemen in een kwetsbaar natuurgebied: het is er niet gemakkelijker op geworden. Evenementenorganisator Erik Kroon doet het al tientallen jaren op de Veluwe en heeft ervaren dat de wet- en regelgeving sinds de start van zijn bedrijf SOS Events is aangetrokken: Vroeger bedacht je iets en voerde je het uit. Nu ga je om de tafel met de betrokken overheid of grondeigenaar en opereer je als partners. Deelnemers aan deze excursie gaan met SOS Events op pad. Over hun footprint hoeven ze zich geen zorgen te maken, want vanaf het dorp Uddel gaat het verder met zuinige karretjes en steps, waarvan de brandstof gewoon uit het stopcontact komt. Het bedrijf gebruikt namelijk Twizy en E-steps. Twizy s zijn kekke elektrische karretjes die zich geluidloos voortbewegen, op alle ondergronden de weg weten en door hun omvang op de mooiste plekken kunnen komen. Het zijn twoseaters, waarin je niet naast maar áchter elkaar zit. Ook de E-Step wordt elektrisch aangedreven en je kunt er zowel op zitten als staan. Een rijtour door de mooiste landschappen van de Veluwe is zo geen tochtje meer, maar verdient met deze vervoersmiddelen met recht de naam experience. Daarnaast krijgt u een demonstratie in het klimbos van SOS Events. Aantal deelnemers: maximaal 40

10 10. Beachvolleybal: Apeldoorn aan Zee (helaas geannuleerd) Apeldoorn heeft geen betaald voetbal (meer), maar wat topsport en bijbehorende evenementen betreft, mag de stad niet klagen. Op het gebied van tennis, atletiek, (baan)wielrennen en volleybal telt Apeldoorn (inter)nationaal mee. Van 26 juni tot en met 5 juli is het één van de vier speelsteden van het WK Beachvolleybal dagen lang strijden de beste 48 mannenteams en 48 vrouwenteams om de wereldtitel. Apeldoorn is een echte volleybalstad, zegt toernooidirecteur Bas van de Goor, oud-international en in 1996 met het Nederlands volleybalteam winnaar van Olympisch goud. Zijn topsportcarrière begon op zijn zeventiende bij het Apeldoornse SV Dynamo, met de eveneens in de stad gevestigde VV Alterno qua ledental de grootste volleybalvereniging van Nederland. Tijdens deze excursie draait het om het explosief groeiende beachvolleybal. Sinds de Olympische spelen van Beijing in 2008 telt Nederland meer dan beachvolleyballers, ongeorganiseerde vrijbuiters niet meegerekend. Misschien hoort u ook bij een van beide categorieën of wilt u beachvolleybal een keer ervaren? Dat kan tijdens deze excursie, met een klein in/outdoortoernooi in de WSV-hal bij Omnisport. Bent u een passieve sportfan, moedig dan uw collega-ambtenaren en -bestuurders aan: beachvolleybal is een echte kijksport! Graag zelf sportkleding meenemen en er is gelegenheid voor omkleden en douchen. Aantal deelnemers maximaal: 50

11 11. Een schatkamer vol Van Goghs (helaas vol) De hele wereld komt over de vloer bij het Kröller-Müller Museum (filmpje). Met zijn unieke collectie en bijzondere ligging in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, is het Kröller-Müller Museum het best bezochte kunstmuseum buiten de Randstad met jaarlijks bezoekers. Niet verwonderlijk, want het kan zich meten met de allerbeste musea ter wereld. Voor veel Nederlanders hoort een bezoek aan deze schatkamer in hartje Veluwe tot de canon der dagjes uit. Dit museum is zó bijzonder, dat we vinden dat élke Nederlander hier in zijn leven minimaal één keer geweest moet zijn, zegt directeur Lisette Pelsers. Het Kröller-Müller is een paradijs voor doorgewinterde kunstliefhebbers en onbevangen nieuwkomers, voor generaties Nederlanders zelfs het eerste museum waar ze in hun leven komen. Het succes heeft een directe relatie met de collectie Van Goghs, de op één na grootste ter wereld! Tijdens deze excursie wordt u ontvangen in de bijzondere beeldentuin. U krijgt een rondleiding Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. In deze tentoonstelling ziet u niet alleen 50 schilderijen en tekeningen van Van Gogh, maar ook werken van kunstenaars die door Van Gogh zijn geïnspireerd, tijdgenoten en navolgers. De focus ligt op traditionele genres uit de 19e eeuw: stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. Daarna kunt u op eigen gelegenheid de vaste collectie bekijken, slenteren door de Beeldentuin of een fietstocht maken door het park op de fameuze Witte Fietsen. Aantal deelnemers maximaal: 50

12 12. Droge voeten en meer natuur Leven in een rivierdelta vraagt zijn tol, zoals met het hoog water van 1995 weer indringend duidelijk werd. Om droge voeten te houden, is het ophogen van dijken onvoldoende. Om die reden krijgt met het nationale programma Ruimte voor de Rivier het water op weg naar zee ruim baan. Een project van Rijkswaterstaat, dat samen met waterschappen, gemeenten, landeigenaren, natuurorganisaties en andere partijen is opgepakt. Deventer kreeg indringend met het programma te maken, zoals u kunt zien tijdens deze excursie. Het water ligt letterlijk aan de voeten van de IJsselstad en klotst soms over de kade. Ruimte voor de Rivier grijpt flink in langs de schilderachtige IJssel; tegelijk is moeite gedaan een nieuw historisch beeld te creëren. Natuur, recreatie en stadsontwikkeling profiteren ervan. Het project voorziet in de aanleg van zes nevengeulen, een jachthaven en recreatieve voorzieningen. Behalve de gemeente, de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe, is de Stichting IJssellandschap partij in het verhaal, een particuliere beheerder van landgoederen en landerijen. Zij zag in Ruimte voor de Rivier een uitgelezen kans voor de bouw van een biologische boerderij in de uiterwaarden. Een eigentijdse terp in de ontwikkeling en het beheer van rivier en uiterwaarden, noemt directeur-rentmeester Jaap Starkenburg van de Stichting IJssellandschap het project, dat Natuurderij Keizersrande heet. De boerin houdt de begroeiing laag, waardoor het IJsselwater beter doorstroomt. Deze excursie wordt georganiseerd door de gemeente Deventer, de Stichting IJssellandschap en het Waterschap Groot Salland. Ontvangst is in het informatiecentrum Ruimte voor de Rivier bij de jachthaven. Daarna vertrekt u per bus naar de uiterwaarden, waarna u een korte wandeling maakt naar de Natuurderij.

13 13. Nieuwe kansen voor eeuwenoude landgoederen (helaas vol) Eigenaren van particuliere landgoederen lopen bij de exploitatie en ontwikkeling van hun landgoed op tegen beleidsstapeling. Ze zoeken nieuwe en duurzame vormen van exploitatie, om hun bezit in stand te houden, vaak door het verbinden van functies en het combineren van natuurlijk met sociaal kapitaal. Naast land- en/of bosbouw zijn dat vaak recreatie, zorg en educatie. Tijdens deze excursie bezoekt u de particuliere landgoederen Tongeren en Welna in de gemeente Epe. Beide bieden een fraai en afwisselend cultuurhistorisch landschap, met statige beukenlanen, eeuwenoude bossen en heidevelden. Wet- en regelgeving staan de ontwikkeling die wij als eigenaren willen vaak in de weg, zegt Charlotte Rauwenhoff, directeur/eigenaar van Tongeren. Het landgoed is al ruim vier eeuwen in haar familie. Aan goede wil ontbreekt het volgens haar niet aan de zijde van de overheid: Gemeente, waterschap en provincie zien vaak in dat het nodig is om nieuwe wegen in te slaan. Maar ambtenaren zijn gehouden aan sectorale wetgeving, terwijl landgoederen integrale uitdagingen hebben. Met geduld en vooral veel inventiviteit over en weer lukt het volgens Rauwenhoff om een levensvatbaar, toekomstbestendig Tongeren te verwezenlijken. Tongeren en het vanouds meer op houtproductie drijvende Welna hebben, zo zult u zien tijdens deze excursie, ieder hun eigen aanpak. Wat voor beide landgoederen geldt, is dat ondernemers en overheden een gezamenlijk belang zien en samen optrekken om de toekomst vorm te geven.

14 14. Gloednieuw museum in voormalig gemeentehuis (helaas vol) Een prachtig voorbeeld van particulier initiatief is MORE, Museum voor Modern Realisme in Gorssel. Schrijft u in voor deze excursie, dan hoort u tot een voorhoede, want het museum is dan nog maar amper een week open voor publiek. Initiatiefnemer van het nieuwe museum is zakenman Hans Melchers. Een gepassioneerd kunstverzamelaar, die in één koop ongeveer duizend kunstwerken overnam uit de failliete boedel van DSB-bankier Scheringa. De collectie bevat werken van onder meer Carel Willink, Raoul Hynckes, Charley Toorop, Wim Schuhmacher, Philip Akkerman, Hermanus Berserik, Jan Beutener, Co Westerik, Jan Mankes en Pyke Koch. Melchers zocht een onderkomen voor de verzameling en vond dat in het voormalige gemeentehuis van de gemeente Lochem in Gorssel. Dankzij Melchers blijft deze collectie behouden voor Nederland, zegt prof. dr. Ype Koopmans, artistiek directeur van MORE, dat ook hedendaags realistisch werk zal verzamelen. Voor hetzelfde geld was zij versnipperd geraakt. Realistische kunst wordt mondjesmaat getoond, terwijl er een groot publiek voor is. Lochem slaat met de vestiging van het museum twee vliegen in één klap: een hoogwaardige toeristische trekker erbij en tevens een mooie bestemming voor het voormalige gemeentehuis. Achter het herenhuis is een nieuw gebouw geplaatst voor de tentoonstellingen. Na ontvangst bezoekt u de tentoonstelling Scherp kijken. Traditie en eigenheid in de collectie van Museum MORE, met een selectie van 200 werken uit de collectie.

15 15. Duurzame megastal in de natuur (helaas vol) Een megastal in een natuurgebied, kan dat? Jazeker, maar dan wel een van begin tot eind duurzame! Tijdens deze excursie bezoekt u de ECOFERM van de familie Kroes in Uddel, een innovatief boerenbedrijf met een landelijke voorbeeldfunctie, met een accent op innovatie en kennisuitwisseling. De stierenhouderij voldoet aan de eisen van de circulaire economie en levert zelfs nog iets extra s op: stroom. Het gebied waar het bedrijf is gevestigd, zou een natuurbestemming krijgen en de veehouderij stond op de nominatie om te verdwijnen. De familie Kroes wilde daar niet aan, maar liep zelf ook op tegen grenzen. Er was onvoldoende land om de mest van onze kalveren uit te rijden, vertelt boer Evert Kroes. De familie bedacht zélf een plan en kreeg ondersteuning van het Innovatienetwerk van het ministerie van Economische Zaken. De gemeente Apeldoorn verdient een pluim voor de wijze waarop zij haar nek uitstak toen zij zag dat het iets bijzonders werd, vindt de kalverhouder. De afvalstromen uit de stal (mest, lichaamswarmte, CO2, NH3, waterdamp) worden benut in een uitgekiend kringloopsysteem. Naast de stal zijn kweekvijvers aangelegd voor eendenkroos en algen, die als veevoer dienen. Het biogas uit mest en urine voorziet in stroom en warmte voor de ECOFERM en nog eens huishoudens. Schakel daarbij is dea, de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn. Zo is de cirkel rond. Aantal deelnemers: maximaal 40

16 16. Crossen door de bossen (helaas vol) Bij Apeldoorn liggen de oudste grafheuvels van Nederland. In de bossen van Kroondomein Het Loo zijn er nog tientallen. De gemeente Apeldoorn kreeg er veel vragen over, van natuurbeheerders, scholen en geïnteresseerde leken. In 2008 startte Apeldoorn, samen met Universiteit van Leiden, het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksproject naar deze landschappelijke monumenten, onder leiding van grafheuvelexpert dr. David Fontijn. Volgens hem leveren de opgravingen veel informatie op over het leven van onze voorouders en hun omgang met de doden. We kunnen vrijwel exact reconstrueren hoe onze voorouders met soms 10 kilo zware heideplaggen zorgvuldig een ronde grafheuvel met platform hebben gebouwd, aldus Fontijn. De opgravingen maakten de Veluwe beroemd in kringen van archeologen en sinds 2013 is Apeldoorn één van s werelds Fieldschools voor archeologie. Tijdens deze excursie gaat u als gast van het cultuurhistorische samenwerkingsverband Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn crossen door de bossen. Vanaf Hoog Soeren gaat u op de fiets langs enkele grafheuvels en ziet u hoe het eraan toegaat tijdens een opgraving. Misschien slaat u nog een zijpaadje in naar plaatsen waar in de Middeleeuwen ijzer werd gewonnen. De tocht voert verder onder meer langs het verzetsmonument Kruisjesdal, een oud munitiedepot en de historische echoput, die nog dateert uit de Franse tijd. Ook passeert u het voormalig sanatorium Berg en Bosch, waar longpatiënten bij wijze van dagbesteding het beroemde houten ADO-speelgoed maakten.

17 17. Naar de woeste gronden (helaas vol) Nederland heeft nog weinig woeste gronden. Maar hartje Veluwe, omringd door bossen, ligt een wijdse vlakte: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van wel 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Een desolaat gebied, met zandheuvels, grillige vliegdennen, reptielen, roofvogels, herten en zwijnen. De reis naar het Kootwijkerzand is tevens de bestemming tijdens deze excursie, met volop gelegenheid om van het spectaculaire landschap te genieten. Daarnaast bezoekt u het voormalige zendstation Radio Kootwijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw diende de zender voor de radiotelegrafische verbinding met Nederlands-Indië: Hallo Bandung! Het mystieke in art-decostijl opgetrokken betonnen gebouw is ontworpen door Jules Maria Luthmann en houdt het midden tussen een kathedraal en een sfinx. Het contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Staatsbosbeheer is eigenaar van de natuur en het monumentale complex, en exploiteert dit behoedzaam en kleinschalig, vertelt zakelijk leider Waronne Elbers. Teveel CO2-uitstoot en massaal gebruik zouden de kwetsbare natuur schaden. Desondanks proberen we zoveel mogelijk mensen van de schoonheid van deze plek laten genieten. Het natuurgebied is het hele jaar toegankelijk, het voormalig zendstation uitsluitend tijdens excursies. Het zendgebouw is te huur voor congressen, beurzen en evenementen en culturele activiteiten. De bijgebouwen dienen als huisvesting voor kleinschalige bedrijvigheid, zoals een coachingspraktijk, meubelmakerij en ruimte voor een theatergezelschap.

18 18. Op naar zero restafval, van papier naar werkelijkheid (helaas vol) Gemeenten in de regio Stedendriehoek willen een nieuwe slag maken in het verminderen van het restafval. Zij lopen al voorop: in de regio wordt nog slechts 149 kilo per persoon per jaar aangeboden, terwijl dit landelijk 240 kilo is. Eerbeek kent sinds jaar en dag een grote concentratie aan papierindustrie. Ook zij zet haar schouders onder het streven naar een circulaire economie. Wat is er in de praktijk allemaal mogelijk met ingezameld afval? Hoe werken we samen aan een goede afvalscheiding en hergebruik van primaire grondstoffen? Hoe houden we materialen zo lang mogelijk in de keten? Deze excursie biedt u bijzondere en inspirerende voorbeelden. U bezoekt de Eerbeekse papierfabriek DS Smith De Hoop Mill en dochterbedrijf Industriewater. De historische concentratie aan papierfabrieken heeft alles te maken met de aanwezigheid van zacht en schoon stromend water. De Hoop, aanvankelijk een papiermolen, bestaat al sinds 1657! Nieuwe technologie, innovatie en ambitie brengen het ideaal van zero restafval in de papierindustrie steeds dichterbij. Duurzaamheid zit de papierindustrie in de genen, zegt directeur Henk Lingbeek van DS Smith De Hoop Mill. Dat manifesteert zich in hergebruik van proceswater, nieuwe toepassingen voor ingenomen plastic, winning van restwarmte, opwekken van solaire energie, productie van biogas en recycling van papier. Maar ook in zuivering van afvalwater om rivieren schoon te houden, van belang voor plant en dier. Hergebruik van producten en grondstoffen wordt al toegepast voordat de term circulaire economie mainstream werd. Maximaal aantal deelnemers: 50

19 19. Zorg en welzijn 2.0 Slimme oplossingen in de gezondheidszorg vergroten de zelfstandigheid van mensen en verbeteren de kwaliteit van zorg. De gemeente Apeldoorn stimuleert om die reden samenwerking tussen de branches Zorg en ICT, in het streven informatietechnologie ondersteunend te laten zijn aan meer efficiency in de zorg. Dat sluit aan bij de maatschappelijke opgave van dit moment en de decentralisaties: betere zorg tegen lagere kosten. De gedachte is dat het beter is zorg zoveel mogelijk rondom mensen te organiseren en de patiënt/cliënt centraal te stellen. Zorginnovatie vergroot niet alleen de zelfredzaamheid van burgers, maar verbindt ook de zorg- en welzijnssector. Tijdens deze excursie naar Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn wordt u meegenomen naar de patiënt en zorgverlener 2.0. Klaas Stoter, voorzitter van het samenwerkingsverband Kerngroep Zorg Apeldoorn: Patiënten en cliënten met meerdere diagnoses ervaren nu lang niet altijd een samenhangende zorg en behandeling. Hoe het anders zou kunnen, verneemt u tijdens deze 1,5 uur durende themasessie rondom integrale zorg dichtbij. Patiëntportalen, apps voor zelfmanagement, slimme domotica-oplossingen en een digitaal planbord in de verpleging en ander crossovers passeren de revue. Verder een toelichting op het project langer thuiswonen, waarin bedrijfsleven, gemeente en zorgsector de mogelijkheid onderzoeken om via ICT een duidelijke set afspraken te maken op grond waarvan bestaande wijkverpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en andere professionals gegevens kunnen uitwisselen.

20 20. Apeldoorns belle epoque: grandeur van toen en nu (helaas vol) Apeldoorn maakte rond 1900 een flinke groeispurt. De oude dorpskern veranderde in een winkelhart met een elegante uitstraling, één van de mooiste winkelstraten van Nederland. De voormalige Dorpsstraat werd omzoomd door tientallen nieuwe panden in art-nouveaustijl, ook wel Jugendstil. Veel typische art-nouveau-elementen werden uitgewist door het aanbrengen van betimmeringen en luifels. Zo ontstond een groot verschil tussen de onderwereld (winkelfaçades) en de bovenwereld, die nog grotendeels getuigt van het luisterrijke verleden. In 2014 startte de gemeente Apeldoorn het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. Een speerpunt is de instelling van een Gevelfonds, dat eigenaren stimuleert historische gevels op te knappen en de bovenen onderwereld te verbinden. Een ontwikkeling die sterk wordt toegejuicht door de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, een platform van organisaties die zich bezighouden met lokale cultuurhistorie. De stichting is tijdens deze excursie uw gastvrouw. Een aantal eigenaren deed al een beroep op het fonds, zoals u tijdens een ontspannen stadswandeling kunt zien. Leo van Klaveren, voorzitter van het Apeldoorns Gidsen Collectief, spreekt van een aarzelend maar veelbelovend begin : Het Gevelfonds maakt winkeliers in de Apeldoornse Hoofdstraat bewust van de grandeur van het verleden. Uw gids wijst u op pareltjes van de belle epoque, nog aanwezig of in oude luister hersteld. De wandeling eindigt bij Het Achterom, een proeflokaal in hartje stad, waar het Apeldoornse stadsbier Veluwsche Schavuyt wordt gebrouwen en getapt in een monumentaal pand.

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout noaberschap ondernemend water innovatiekracht papier landgoederen landbouw natuur hout i n n o v e r e n m e t o U d e Wa a r d e n C o n C e p t- t o e K o m s t v i s i e 2 0 3 0 brummen 5 maart 2013

Nadere informatie

Toevertrouwd aan Het Drentse Landschap Van natuurbeheerder naar provinciale trust

Toevertrouwd aan Het Drentse Landschap Van natuurbeheerder naar provinciale trust Toevertrouwd aan Het Drentse Landschap Van natuurbeheerder naar provinciale trust Het aantrekkelijke van een stichting als Het Drentse Landschap is de combinatie van een overzichtelijke provincie en een

Nadere informatie

need is All you need is lef smeerolie voor gebiedsontwikkeling met duurzaam rendement De gastvrijheidseconomie,

need is All you need is lef smeerolie voor gebiedsontwikkeling met duurzaam rendement De gastvrijheidseconomie, ALL You De gastvrijheidseconomie, need smeerolie voor gebiedsontwikkeling met duurzaam is rendement All you need is lef De gastvrijheidseconomie, smeerolie voor gebiedsontwikkeling met duurzaam rendement

Nadere informatie

Werk en toekomst! Samen.

Werk en toekomst! Samen. Werk en toekomst! Samen. Voor elkaar. Voor Drenthe. PvdA Januari 2015 Verkiezingsprogramma Provinciale Staten Drenthe 2015-2019 2 Bekijk alle speerpunten op pag. 21 Beste kiezer, In december werd ik gekozen

Nadere informatie

eerst de burger van eerste overheid naar Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen

eerst de burger van eerste overheid naar Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen van eerste overheid naar eerst de burger Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen Jaarbericht 2013 Denktank Vereniging van Nederlandse Gemeenten van eerste overheid naar eerst

Nadere informatie

Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt

Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt Vastgesteld door Ledenvergadering PvdA De Bilt op 27 november 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord PvdA, weten wat er speelt en doen

Nadere informatie

Fractie Franssen. Partijprogramma 2014-2018 Gulpen- Wittem daar ben ik thuis!

Fractie Franssen. Partijprogramma 2014-2018 Gulpen- Wittem daar ben ik thuis! Fractie Franssen Partijprogramma 2014-2018 Gulpen- Wittem daar ben ik thuis! Fractie Franssen 2014-2018 Gulpen-Wittem daar ben ik thuis! Inleiding: Woensdag 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Samenwerken onder één dak

Samenwerken onder één dak Samenwerken onder één dak 1 Samenwerken onder één dak Handreiking voor het opzetten van een Cultuurhuis 2 3 Voorwoord Een Cultuurhuis is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, kennis kunnen opdoen en waar

Nadere informatie

Productie door de burger. Democratischer dan volksvertegenwoordiging. Jurgen van der Heijden

Productie door de burger. Democratischer dan volksvertegenwoordiging. Jurgen van der Heijden Productie door de burger Democratischer dan volksvertegenwoordiging Jurgen van der Heijden 1 Productie door de burger Democratischer dan volksvertegenwoordiging Jurgen van der Heijden 2 3 Productie door

Nadere informatie

advies over actieve cultuurparticipatie

advies over actieve cultuurparticipatie advies over actieve cultuurparticipatie Inhoud Samenvatting 5 1. Aanleiding, adviesaanvraag en aanpak 13 2. De waarde van actieve cultuurparticipatie 23 3. Stand van zaken en probleemanalyse 33 4 Vijf

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Flevoland 2015-2019. De aanpak die werkt! VERBINDING - ACTIEVE BETROKKENHEID - ZORGVULDIGHEID

Verkiezingsprogramma CDA Flevoland 2015-2019. De aanpak die werkt! VERBINDING - ACTIEVE BETROKKENHEID - ZORGVULDIGHEID Verkiezingsprogramma CDA Flevoland 2015-2019 De aanpak die werkt! VERBINDING - ACTIEVE BETROKKENHEID - ZORGVULDIGHEID INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1 Waar het CDA voor staat 1.1 Verbinding 1.2 Actieve

Nadere informatie

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland nationaal congres active ageing 2015 magazine voor active ageing professionals Nieuwe website Active Ageing Nederland Met robots langer zelfstandig WelkomLife, nieuwe website voor 50-plussers Zorgsector

Nadere informatie

bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland

bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland DYNAMISCHE BUSINESS MET TROTS PRESENTEREN WIJ U DE BEDRIJVENGIDS [ONDERNEMEN[D] IN DE REGIO DAT TOT STAND KWAM IN SAMENWERKING

Nadere informatie

Modder aan je broek. Verhalen over het aanleggen van natuurlijke speelplekken samen met bewoners

Modder aan je broek. Verhalen over het aanleggen van natuurlijke speelplekken samen met bewoners Een natuurlijke speelplek in de woonwijk biedt kinderen de kans om dichtbij huis en school heerlijk buiten te spelen. Boompje klimmen, vlotje varen, bloemen plukken, verstoppertje spelen in de struiken;

Nadere informatie

Uitgave van In actie met burgers!, deelproject van het Actieprogramma Lokaal Bestuur. oktober 2014. Met burgers! Spoorboekje voor raad en college

Uitgave van In actie met burgers!, deelproject van het Actieprogramma Lokaal Bestuur. oktober 2014. Met burgers! Spoorboekje voor raad en college Actie in oktober 2014 Uitgave van In actie met burgers!, deelproject van het Actieprogramma Lokaal Bestuur Met burgers! Spoorboekje voor raad en college Woord vooraf geachte lezer, De uitdaging voor gemeenten

Nadere informatie

Dordrecht Stad die werkt

Dordrecht Stad die werkt Dordrecht Stad die werkt verkiezingsprogramma VVD Dordrecht 2014-2018 Dordrecht Stad die werkt verkiezingsprogramma VVD Dordrecht 2014-2018 Inhoudsopgave Voorwoord 6 De VVD-visie: Dordrecht: stad die werkt

Nadere informatie

STREEK. > Europees plattelandsbeleid: amalgaam van doelen > Collectief vergroenen

STREEK. > Europees plattelandsbeleid: amalgaam van doelen > Collectief vergroenen > Europees plattelandsbeleid: amalgaam van doelen > Collectief vergroenen in Salland > Passie Op het Platteland > Achterhoek: samenwerken nieuwe stijl > Appels, peren en POP in Fruitpark Ochten > Streekoesters

Nadere informatie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie Eindrapportage Actieagenda & Sleutelprojecten Vinden, Verrassen en Verbinden Topteam Gastvrijheidseconomie 1 Inhoudsopgave pagina Voorwoord.................................................. 3 1. De Gastvrijheidssector....................................

Nadere informatie

Experimenteren met burgerinitiatief

Experimenteren met burgerinitiatief Van Doe-het-zelf naar Doe-het-samen Maatschappij Experimenteren met burgerinitiatief Jurgen van der Heijden, Rosalie van Dam, Rinske van Noortwijk, Irini Salverda, Ineke van Zanten (Red.) Met bijdragen

Nadere informatie

Meer voor Fryslân! Verkiezingsprogramma Provinciale Staten Fryslân 2015-2019

Meer voor Fryslân! Verkiezingsprogramma Provinciale Staten Fryslân 2015-2019 Meer voor Fryslân! Verkiezingsprogramma Provinciale Staten Fryslân 2015-2019 1 FRYSLÂN FRYSLÂN Meer voor Fryslân! Verkiezingsprogramma Provinciale Staten Fryslân 2015-2019 Verkiezingsprogramma Provinciale

Nadere informatie

Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid. Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap is nooit saai

Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid. Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap is nooit saai Magazine van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Negende jaargang, september 2014 38 Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap

Nadere informatie

Een tuin van de hele buurt

Een tuin van de hele buurt Een tuin van de hele buurt 'De weg tot een gemeenschappelijke tuin Leonore Noorduyn en Arjen Wals Wageningen Universiteit en Researchcentrum Leerstoelgroep Communicatie- en innovatiestudies Wetenschapswinkel

Nadere informatie

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit Ben jij een deler? Delen moet je doen Overal eten Stel je voor... Laag hangend fruit ER IS GENOEg Uitgave 1 APRIL 2014 Colofon Er is genoeg is mede mogelijk gemaakt door: journalistiek Marianne van den

Nadere informatie

Dit is Waterpoort! Een grenzeloze samenwerking op de overgang van water en land

Dit is Waterpoort! Een grenzeloze samenwerking op de overgang van water en land Dit is Waterpoort! Dit is Waterpoort! Een grenzeloze samenwerking op de overgang van water en land Waterpoort is het gebied gelegen rond de wateren van Volkerak-Zoommeer, Krammer, Schelde-Rijnkanaal, Mark-,

Nadere informatie

Coalitieakkoord van D66, GroenLinks, VVD en SP

Coalitieakkoord van D66, GroenLinks, VVD en SP Utrecht, 25 april 2014 Coalitieakkoord van D66, GroenLinks, VVD en SP Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Samenwerken 030 5 Hoofdstuk 2 Werken aan werk 8 Hoofdstuk 3 Onderwijs 13 Hoofdstuk 4 Mobiliteit

Nadere informatie

Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden

Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden Coalitieakkoord 2014 2018 CDA GB/VVD [Geef een citaat uit het document of de samenvatting van een interessant punt op. Het tekstvak kan overal in het document worden

Nadere informatie

MANIFEST2040. juli-versie

MANIFEST2040. juli-versie MANIFEST2040 juli-versie TITEL Tekst inzet... WIJ MAKEN RUIMTE COLOFON Redactie Hans Leeflang Peter Paul Witsen Ries van der Wouden Alan Hoekstra Marloes Bijlsma 9 JULI 2015 INHOUDSOPGAVE WIJ MAKEN

Nadere informatie

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om Kracht in Nederland thema Tijdschrift over de veranderende relatie tussen samenleving en overheid Peter Blokdijk, WerkMeester bij ESFA Rotterdam: Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief

Nadere informatie