1. Managementtraining door de apen (helaas vol)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Managementtraining door de apen (helaas vol)"

Transcriptie

1 1. Managementtraining door de apen (helaas vol) Welke vorm van leiderschap past bij uw gemeente, uw organisatie of binnen uw college of raad? Kom erachter tijdens een excursie naar de Apenheul, een unieke dierentuin waar primaten zich vrij bewegen tussen bezoekers, én een toeristische topper. Bij brulapen is de aap met de grootste mond de leider. Gorilla s zijn vredelievende bazen, maar bij dreiging van buitenaf tonen ze angstaanjagend hun dominantie. En bonobo s knuffelen onophoudelijk, om zichzelf en elkaar een plezier te gunnen, maar ook om het evenwicht in de groep te bewaren. Ziet u parallellen met uw eigen organisatie en medewerkers of collega s? En hoe sluit uw eigen managementstijl aan op de context waarin u werkt? Welke primatensoort het ook betreft, leiders zijn alleen succesvol als ze elk individu in de groep veiligheid en kansen op ontplooiing bieden, zegt Apenheul-directeur Coen de Ruiter, uw gastheer. Hij maakt u wegwijs op de apenrots. Verder kunt u zich laten rondleiden of wandelen in het intens groene, in tropenstijl aangelegde park. U betreedt de Apenheul via het fraaie Berg & Bos, een park dat tijdens de crisis van de jaren 30 is aangelegd in het kader van de werkverschaffing.

2 2. De etalage van de monarchie (helaas vol) Paleis Het Loo in Apeldoorn is de etalage van de monarchie. Het nationaal museum presenteert vijf eeuwen Nederland en Oranje. Het is een mooie uitdaging telkens de verbinding te leggen tussen het paleis als locatie, de geschiedenis van het paleis en het hedendaagse koningschap, vindt Michel van Maarseveen, uw gastheer en directeur van het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds het overlijden van koningin Wilhelmina is Het Loo geen vorstelijke residentie meer, maar een paleis voor het volk. Vanaf 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. Het Loo als de etalage van de monarchie, de enige plek eigenlijk in Nederland waar bezoekers permanent het hofleven kunnen ervaren, aldus Van Maarseveen. De chronologische reeks vertrekken geeft een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de tuinen de sfeer van de 17e eeuw ademen. Door zijn ligging in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland is een bezoek aan het paleis elk jaargetijde weer anders. Deze plek vertelt steeds andere verhalen met een vorstelijke touch, in wisseltentoonstellingen die zeer uiteenlopende doelgroepen aanspreken. Dat kunt u zelf ervaren door een bezoek aan de expositie over de legendarische keizerin Sisi.

3 3. Serious gamen bij Defensie (helaas vol) Congresgangers die ware thrillseekers zijn, komen aan hun trekken tijdens de excursie naar de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. Serious gamen is één van de programmaonderdelen. In de kazerne zijn het hoofdkwartier van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) van de Koninklijke Landmacht en het Landelijk Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd. Deze krijgsmachtonderdelen verzorgen een programma met spektakel. Eerste luitenant Franklin Kramer, stafofficier toegevoegd Chef-Staf OOCL, verwacht dat er vooral voor de schietbioscoop veel animo zal zijn. Een inval, een hinderlaag: de werkelijkheid wordt in deze simulator perfect nagebootst. Dit maakt het leerproces voor militairen aantrekkelijker en effectiever. In deze bioscoop doorlopen de congresgangers onder leiding van een instructeur een realistisch scenario, belooft Kramer. In fracties van seconden moeten ze beslissingen nemen. Met echte wapens, maar dan zonder munitie. Naast oefening in de simulator is er een interactief programma over de maatschappelijke meerwaarde van ons leger. Kramer: Binnen de landsgrenzen wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de krijgsmacht. Militairen ondersteunen gemeenten en veiligheidsregio s bij grootschalige calamiteiten. Ze kunnen worden ingezet bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid, tijdens grootschalige doorzoekingen, evacuaties of als er in één keer veel mensen moeten worden opgevangen.

4 4. Het Madurodam van Kroondomein Het Loo (helaas vol) Een frisse neus halen in een van de meest romantische parken van Nederland: het Paleispark in Apeldoorn. Kroondomein Het Loo bestaat sinds 1684, toen het gebied werd aangekocht door stadhouder Willem III. Een miniatuur van dat grote landgoed is het Paleispark. Rentmeester Arno Willems noemt dit deel van het landgoed, ooit aangelegd als ontspanningsplek voor de vorstelijke bewoners van Paleis Het Loo, het Madurodam van Kroondomein Het Loo. Maar vergis u niet in klein, want het park omvat nog altijd 650 hectare, rondom slot Het Oude Loo. De excursie begint met een inleiding door rentmeester Arno Willems, die u met grote passen door de geschiedenis van Kroondomein Het Loo voert. Daarna mag u zelf de stappers aantrekken en volgt een wandeling van ruim een uur door het Paleispark. U maakt kennis met een zeer gevarieerd landschap van vooral bos en hei, met lanen, gazons, vijvers en bijzondere bouwsels. Het Paleispark is door mensenhanden gemaakt, maar wordt tegenwoordig natuurvolgend beheerd, zegt de rentmeester. Dat wil zeggen dat we met de natuur meewerken en haar laten zien zoals ze is. Dat levert een fantastisch landschap op en helpt mee de kosten te beperken. Benodigdheden: stevige schoenen

5 5. Vliegveld als proeftuin voor duurzame ontwikkeling (helaas vol) Vliegveld Lelystad is aangewezen als twin-airport, naast mainport Schiphol. Dat biedt nieuwe kansen voor kleine regionale vliegvelden. Teuge Airport bijvoorbeeld, in de gemeente Voorst, tussen Apeldoorn en Deventer, waar men u tijdens deze excursie ontvangt. Zakencharters, rondvluchten, maar ook vluchten voor milieu-inspectie en politie zoeken als gevolg van deze ontwikkeling een andere thuisluchthaven. De regelgeving is hier hetzelfde, de commerciële druk minder groot, zegt directeur Meiltje de Groot. Teuge is een proeftuin voor duurzame ontwikkelingen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan zuinige en stille vliegtuigmotoren. En we hebben het eerste energieneutrale havendienstgebouw van Nederland. De luchthaven herbergt tevens het grootste paracentrum in ons land. Het vliegveld heeft zich ontwikkeld tot toeristische trekker, jaarlijks goed voor circa bezoekers. Dat matcht prima met de gebiedsontwikkeling in de directe omgeving; het stedelijk uitloopgebied Weteringse Broek. Natuur, recreatie en landbouw gaan daar hand in hand. Gemeenten, het Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten, Stichting Kavelruil en de provincie werken nauw samen om het landschap aantrekkelijker te maken, met veel nieuwe kansen voor recreatie en (fiets)toerisme. Onder andere zal Meiltje de Groot ingaan op de wijze waarop gewerkt wordt aan het bevorderen van draagvlak bij inwoners. Ervaar tijdens een korte wandeling het fraaie Weteringse Broek. Geef uw ogen de kost, want de winnaar van de vragenronde krijgt een rondvlucht aangeboden!

6 6. Epicentrum van de paardensport (helaas vol) Het Veluwse Ermelo is het epicentrum van de Nederlandse paardensport. Op het uitgestrekte complex van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie ( en het Nationaal Hippisch Centrum bouwen sport en fokkerij aan de toekomst. Tijdens deze excursie beleeft u hoe ruiters, menners en trainers de taal van de edele viervoeters spreken. Niet alleen verbale commando s bepalen de interactie, maar ook lichaamstaal en oogcontact, zegt Bob van Asselt, hoofd van het Nationaal Hippisch Centrum. Hoe krijgt Edward Gal het voor elkaar dat Glock s Undercover N.O.P. precies die dingen doet die de jury wil zien, zonder dat wij zien wat Edward doet? In een workshop ervaren de congresgangers dat dit alleen kan door hecht teamwerk van mens en dier. De paardensport is toegankelijk voor iedereen, van meisjes van 4 met een pony tot topruiters. U krijgt u een rondleiding over het 26 hectare omvattende complex, met stallen, paddocks, rijhallen, wedstrijdterreinen, outdoorpistes en meer hippische voorzieningen. Verder een vooruitblik naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar Nederlandse paardensporters en paarden naar verwachting opnieuw kanshebber zijn op vele medailles. Afsluiting is een Après Chéval, waar u onderling kunt napraten, of met prominente vertegenwoordigers van het paardenvolk.

7 7. Stad van sprengen en beken (helaas geannuleerd) Een oud systeem van waterlopen, opnieuw ingebed in de stedelijke omgeving. Apeldoorn knapt er zienderogen van op, zoals u kunt constateren tijdens deze wandelexcursie. De Veluwse beken en sprengen met hoofdbeek de Grift gaven niet alleen vorm aan een fraai en monumentaal landschap, maar legden ook de basis voor de ruimtelijke ontwikkeling van Apeldoorn en typische vormen van bedrijvigheid. Wasserijen en de papierindustrie bloeiden dankzij het zachte water. Later raakte het systeem van beken en sprengen in verval. In feite bestond het beeksysteem daardoor uit een stelsel van buizen onder de grond. We kozen er bewust voor om de 14 beken weer zichtbaar te maken en de stad te verfraaien, zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. In 2007 startte Apeldoorn het programma Beekherstel, met als medeopdrachtgever het Waterschap Vallei en Veluwe. Behalve het herstellen van cultuurhistorische en ecologische waarden anticiperen de partners op klimaatverandering, door extra ruimte te scheppen voor de berging van regenwater en de grondwaterstanden duurzaam te beheersen. De hersteloperatie levert mooie plekken en routes op voor wandel- en fietsrecreatie, zorgvuldig ingepast in de bebouwde omgeving. Van meet af aan is samengewerkt met belangengroeperingen. Vrijwilligers pakken allerlei activiteiten op, zoals het organiseren van excursies en lessen op scholen en ondersteuning bij het beheer. Een aantal beken is inmiddels gereed. Tijdens de wandeling krijgt u een toelichting op het beekherstel. Aantal deelnemers: maximaal 40

8 8. Verse waar voor Voedselbank én dagbesteding Reïntegratie, werkgelegenheid, armoedebestrijding, het bieden van arbeidsritme en perspectief: al deze doelstellingen komen samen in het Apeldoornse project Stadsakkers, een biologisch zorgbedrijf dat groente en fruit teelt voor voedselbanken. De akkers worden bewerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals uitkeringsgerechtigden en cliënten van zorginstellingen. Samen met vrijwilligers brengen zij vijf hectare grond tot leven, op een braakliggende bouwlocatie. Inmiddels komt er voldoende van het land om ook te verkopen aan horeca en particulieren. De sociale onderneming houdt volgens initiatiefnemer Eppo Gutteling in toenemende mate de eigen broek op. In 2014 leverden we de Voedselbank voor ,- aan consumentenwaarde. Daarnaast hebben we ,- verdiend door levering aan commerciële partijen. We verwachten dit in 2015 bijna te kunnen verdubbelen. Belangrijker dan de oogst van sla en boontjes is volgens Gutteling de voldoening van de mensen die op de akkers werken. Collega s hebben het gevoel goed bezig te zijn: s ochtends vroeg op en s avonds trots thuiskomen. Bij deze excursie gaat u met de bus op pad. Daarnaast brengt u een bezoek aan het stedelijk uitloopgebied Weteringse Broek, waar Apeldoorn samen met de gemeente Voorst en partners als het Waterschap Vallei en Veluwe, Natuurmonumenten, Stichting Kavelruil en de provincie werkt aan een aantrekkelijk recreatief landschap. Stad en land worden verbonden en de stadsrand levert diensten aan de stad. Naast landbouw, natuur, waterberging en recreatie is dat sinds kort ook energie in de vorm van biomassa.

9 9. Ondernemen in kwetsbaar gebied (helaas vol) Ondernemen in een kwetsbaar natuurgebied: het is er niet gemakkelijker op geworden. Evenementenorganisator Erik Kroon doet het al tientallen jaren op de Veluwe en heeft ervaren dat de wet- en regelgeving sinds de start van zijn bedrijf SOS Events is aangetrokken: Vroeger bedacht je iets en voerde je het uit. Nu ga je om de tafel met de betrokken overheid of grondeigenaar en opereer je als partners. Deelnemers aan deze excursie gaan met SOS Events op pad. Over hun footprint hoeven ze zich geen zorgen te maken, want vanaf het dorp Uddel gaat het verder met zuinige karretjes en steps, waarvan de brandstof gewoon uit het stopcontact komt. Het bedrijf gebruikt namelijk Twizy en E-steps. Twizy s zijn kekke elektrische karretjes die zich geluidloos voortbewegen, op alle ondergronden de weg weten en door hun omvang op de mooiste plekken kunnen komen. Het zijn twoseaters, waarin je niet naast maar áchter elkaar zit. Ook de E-Step wordt elektrisch aangedreven en je kunt er zowel op zitten als staan. Een rijtour door de mooiste landschappen van de Veluwe is zo geen tochtje meer, maar verdient met deze vervoersmiddelen met recht de naam experience. Daarnaast krijgt u een demonstratie in het klimbos van SOS Events. Aantal deelnemers: maximaal 40

10 10. Beachvolleybal: Apeldoorn aan Zee (helaas geannuleerd) Apeldoorn heeft geen betaald voetbal (meer), maar wat topsport en bijbehorende evenementen betreft, mag de stad niet klagen. Op het gebied van tennis, atletiek, (baan)wielrennen en volleybal telt Apeldoorn (inter)nationaal mee. Van 26 juni tot en met 5 juli is het één van de vier speelsteden van het WK Beachvolleybal dagen lang strijden de beste 48 mannenteams en 48 vrouwenteams om de wereldtitel. Apeldoorn is een echte volleybalstad, zegt toernooidirecteur Bas van de Goor, oud-international en in 1996 met het Nederlands volleybalteam winnaar van Olympisch goud. Zijn topsportcarrière begon op zijn zeventiende bij het Apeldoornse SV Dynamo, met de eveneens in de stad gevestigde VV Alterno qua ledental de grootste volleybalvereniging van Nederland. Tijdens deze excursie draait het om het explosief groeiende beachvolleybal. Sinds de Olympische spelen van Beijing in 2008 telt Nederland meer dan beachvolleyballers, ongeorganiseerde vrijbuiters niet meegerekend. Misschien hoort u ook bij een van beide categorieën of wilt u beachvolleybal een keer ervaren? Dat kan tijdens deze excursie, met een klein in/outdoortoernooi in de WSV-hal bij Omnisport. Bent u een passieve sportfan, moedig dan uw collega-ambtenaren en -bestuurders aan: beachvolleybal is een echte kijksport! Graag zelf sportkleding meenemen en er is gelegenheid voor omkleden en douchen. Aantal deelnemers maximaal: 50

11 11. Een schatkamer vol Van Goghs (helaas vol) De hele wereld komt over de vloer bij het Kröller-Müller Museum (filmpje). Met zijn unieke collectie en bijzondere ligging in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, is het Kröller-Müller Museum het best bezochte kunstmuseum buiten de Randstad met jaarlijks bezoekers. Niet verwonderlijk, want het kan zich meten met de allerbeste musea ter wereld. Voor veel Nederlanders hoort een bezoek aan deze schatkamer in hartje Veluwe tot de canon der dagjes uit. Dit museum is zó bijzonder, dat we vinden dat élke Nederlander hier in zijn leven minimaal één keer geweest moet zijn, zegt directeur Lisette Pelsers. Het Kröller-Müller is een paradijs voor doorgewinterde kunstliefhebbers en onbevangen nieuwkomers, voor generaties Nederlanders zelfs het eerste museum waar ze in hun leven komen. Het succes heeft een directe relatie met de collectie Van Goghs, de op één na grootste ter wereld! Tijdens deze excursie wordt u ontvangen in de bijzondere beeldentuin. U krijgt een rondleiding Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. In deze tentoonstelling ziet u niet alleen 50 schilderijen en tekeningen van Van Gogh, maar ook werken van kunstenaars die door Van Gogh zijn geïnspireerd, tijdgenoten en navolgers. De focus ligt op traditionele genres uit de 19e eeuw: stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. Daarna kunt u op eigen gelegenheid de vaste collectie bekijken, slenteren door de Beeldentuin of een fietstocht maken door het park op de fameuze Witte Fietsen. Aantal deelnemers maximaal: 50

12 12. Droge voeten en meer natuur Leven in een rivierdelta vraagt zijn tol, zoals met het hoog water van 1995 weer indringend duidelijk werd. Om droge voeten te houden, is het ophogen van dijken onvoldoende. Om die reden krijgt met het nationale programma Ruimte voor de Rivier het water op weg naar zee ruim baan. Een project van Rijkswaterstaat, dat samen met waterschappen, gemeenten, landeigenaren, natuurorganisaties en andere partijen is opgepakt. Deventer kreeg indringend met het programma te maken, zoals u kunt zien tijdens deze excursie. Het water ligt letterlijk aan de voeten van de IJsselstad en klotst soms over de kade. Ruimte voor de Rivier grijpt flink in langs de schilderachtige IJssel; tegelijk is moeite gedaan een nieuw historisch beeld te creëren. Natuur, recreatie en stadsontwikkeling profiteren ervan. Het project voorziet in de aanleg van zes nevengeulen, een jachthaven en recreatieve voorzieningen. Behalve de gemeente, de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe, is de Stichting IJssellandschap partij in het verhaal, een particuliere beheerder van landgoederen en landerijen. Zij zag in Ruimte voor de Rivier een uitgelezen kans voor de bouw van een biologische boerderij in de uiterwaarden. Een eigentijdse terp in de ontwikkeling en het beheer van rivier en uiterwaarden, noemt directeur-rentmeester Jaap Starkenburg van de Stichting IJssellandschap het project, dat Natuurderij Keizersrande heet. De boerin houdt de begroeiing laag, waardoor het IJsselwater beter doorstroomt. Deze excursie wordt georganiseerd door de gemeente Deventer, de Stichting IJssellandschap en het Waterschap Groot Salland. Ontvangst is in het informatiecentrum Ruimte voor de Rivier bij de jachthaven. Daarna vertrekt u per bus naar de uiterwaarden, waarna u een korte wandeling maakt naar de Natuurderij.

13 13. Nieuwe kansen voor eeuwenoude landgoederen (helaas vol) Eigenaren van particuliere landgoederen lopen bij de exploitatie en ontwikkeling van hun landgoed op tegen beleidsstapeling. Ze zoeken nieuwe en duurzame vormen van exploitatie, om hun bezit in stand te houden, vaak door het verbinden van functies en het combineren van natuurlijk met sociaal kapitaal. Naast land- en/of bosbouw zijn dat vaak recreatie, zorg en educatie. Tijdens deze excursie bezoekt u de particuliere landgoederen Tongeren en Welna in de gemeente Epe. Beide bieden een fraai en afwisselend cultuurhistorisch landschap, met statige beukenlanen, eeuwenoude bossen en heidevelden. Wet- en regelgeving staan de ontwikkeling die wij als eigenaren willen vaak in de weg, zegt Charlotte Rauwenhoff, directeur/eigenaar van Tongeren. Het landgoed is al ruim vier eeuwen in haar familie. Aan goede wil ontbreekt het volgens haar niet aan de zijde van de overheid: Gemeente, waterschap en provincie zien vaak in dat het nodig is om nieuwe wegen in te slaan. Maar ambtenaren zijn gehouden aan sectorale wetgeving, terwijl landgoederen integrale uitdagingen hebben. Met geduld en vooral veel inventiviteit over en weer lukt het volgens Rauwenhoff om een levensvatbaar, toekomstbestendig Tongeren te verwezenlijken. Tongeren en het vanouds meer op houtproductie drijvende Welna hebben, zo zult u zien tijdens deze excursie, ieder hun eigen aanpak. Wat voor beide landgoederen geldt, is dat ondernemers en overheden een gezamenlijk belang zien en samen optrekken om de toekomst vorm te geven.

14 14. Gloednieuw museum in voormalig gemeentehuis (helaas vol) Een prachtig voorbeeld van particulier initiatief is MORE, Museum voor Modern Realisme in Gorssel. Schrijft u in voor deze excursie, dan hoort u tot een voorhoede, want het museum is dan nog maar amper een week open voor publiek. Initiatiefnemer van het nieuwe museum is zakenman Hans Melchers. Een gepassioneerd kunstverzamelaar, die in één koop ongeveer duizend kunstwerken overnam uit de failliete boedel van DSB-bankier Scheringa. De collectie bevat werken van onder meer Carel Willink, Raoul Hynckes, Charley Toorop, Wim Schuhmacher, Philip Akkerman, Hermanus Berserik, Jan Beutener, Co Westerik, Jan Mankes en Pyke Koch. Melchers zocht een onderkomen voor de verzameling en vond dat in het voormalige gemeentehuis van de gemeente Lochem in Gorssel. Dankzij Melchers blijft deze collectie behouden voor Nederland, zegt prof. dr. Ype Koopmans, artistiek directeur van MORE, dat ook hedendaags realistisch werk zal verzamelen. Voor hetzelfde geld was zij versnipperd geraakt. Realistische kunst wordt mondjesmaat getoond, terwijl er een groot publiek voor is. Lochem slaat met de vestiging van het museum twee vliegen in één klap: een hoogwaardige toeristische trekker erbij en tevens een mooie bestemming voor het voormalige gemeentehuis. Achter het herenhuis is een nieuw gebouw geplaatst voor de tentoonstellingen. Na ontvangst bezoekt u de tentoonstelling Scherp kijken. Traditie en eigenheid in de collectie van Museum MORE, met een selectie van 200 werken uit de collectie.

15 15. Duurzame megastal in de natuur (helaas vol) Een megastal in een natuurgebied, kan dat? Jazeker, maar dan wel een van begin tot eind duurzame! Tijdens deze excursie bezoekt u de ECOFERM van de familie Kroes in Uddel, een innovatief boerenbedrijf met een landelijke voorbeeldfunctie, met een accent op innovatie en kennisuitwisseling. De stierenhouderij voldoet aan de eisen van de circulaire economie en levert zelfs nog iets extra s op: stroom. Het gebied waar het bedrijf is gevestigd, zou een natuurbestemming krijgen en de veehouderij stond op de nominatie om te verdwijnen. De familie Kroes wilde daar niet aan, maar liep zelf ook op tegen grenzen. Er was onvoldoende land om de mest van onze kalveren uit te rijden, vertelt boer Evert Kroes. De familie bedacht zélf een plan en kreeg ondersteuning van het Innovatienetwerk van het ministerie van Economische Zaken. De gemeente Apeldoorn verdient een pluim voor de wijze waarop zij haar nek uitstak toen zij zag dat het iets bijzonders werd, vindt de kalverhouder. De afvalstromen uit de stal (mest, lichaamswarmte, CO2, NH3, waterdamp) worden benut in een uitgekiend kringloopsysteem. Naast de stal zijn kweekvijvers aangelegd voor eendenkroos en algen, die als veevoer dienen. Het biogas uit mest en urine voorziet in stroom en warmte voor de ECOFERM en nog eens huishoudens. Schakel daarbij is dea, de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn. Zo is de cirkel rond. Aantal deelnemers: maximaal 40

16 16. Crossen door de bossen (helaas vol) Bij Apeldoorn liggen de oudste grafheuvels van Nederland. In de bossen van Kroondomein Het Loo zijn er nog tientallen. De gemeente Apeldoorn kreeg er veel vragen over, van natuurbeheerders, scholen en geïnteresseerde leken. In 2008 startte Apeldoorn, samen met Universiteit van Leiden, het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksproject naar deze landschappelijke monumenten, onder leiding van grafheuvelexpert dr. David Fontijn. Volgens hem leveren de opgravingen veel informatie op over het leven van onze voorouders en hun omgang met de doden. We kunnen vrijwel exact reconstrueren hoe onze voorouders met soms 10 kilo zware heideplaggen zorgvuldig een ronde grafheuvel met platform hebben gebouwd, aldus Fontijn. De opgravingen maakten de Veluwe beroemd in kringen van archeologen en sinds 2013 is Apeldoorn één van s werelds Fieldschools voor archeologie. Tijdens deze excursie gaat u als gast van het cultuurhistorische samenwerkingsverband Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn crossen door de bossen. Vanaf Hoog Soeren gaat u op de fiets langs enkele grafheuvels en ziet u hoe het eraan toegaat tijdens een opgraving. Misschien slaat u nog een zijpaadje in naar plaatsen waar in de Middeleeuwen ijzer werd gewonnen. De tocht voert verder onder meer langs het verzetsmonument Kruisjesdal, een oud munitiedepot en de historische echoput, die nog dateert uit de Franse tijd. Ook passeert u het voormalig sanatorium Berg en Bosch, waar longpatiënten bij wijze van dagbesteding het beroemde houten ADO-speelgoed maakten.

17 17. Naar de woeste gronden (helaas vol) Nederland heeft nog weinig woeste gronden. Maar hartje Veluwe, omringd door bossen, ligt een wijdse vlakte: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van wel 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Een desolaat gebied, met zandheuvels, grillige vliegdennen, reptielen, roofvogels, herten en zwijnen. De reis naar het Kootwijkerzand is tevens de bestemming tijdens deze excursie, met volop gelegenheid om van het spectaculaire landschap te genieten. Daarnaast bezoekt u het voormalige zendstation Radio Kootwijk. In de jaren twintig van de vorige eeuw diende de zender voor de radiotelegrafische verbinding met Nederlands-Indië: Hallo Bandung! Het mystieke in art-decostijl opgetrokken betonnen gebouw is ontworpen door Jules Maria Luthmann en houdt het midden tussen een kathedraal en een sfinx. Het contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Staatsbosbeheer is eigenaar van de natuur en het monumentale complex, en exploiteert dit behoedzaam en kleinschalig, vertelt zakelijk leider Waronne Elbers. Teveel CO2-uitstoot en massaal gebruik zouden de kwetsbare natuur schaden. Desondanks proberen we zoveel mogelijk mensen van de schoonheid van deze plek laten genieten. Het natuurgebied is het hele jaar toegankelijk, het voormalig zendstation uitsluitend tijdens excursies. Het zendgebouw is te huur voor congressen, beurzen en evenementen en culturele activiteiten. De bijgebouwen dienen als huisvesting voor kleinschalige bedrijvigheid, zoals een coachingspraktijk, meubelmakerij en ruimte voor een theatergezelschap.

18 18. Op naar zero restafval, van papier naar werkelijkheid (helaas vol) Gemeenten in de regio Stedendriehoek willen een nieuwe slag maken in het verminderen van het restafval. Zij lopen al voorop: in de regio wordt nog slechts 149 kilo per persoon per jaar aangeboden, terwijl dit landelijk 240 kilo is. Eerbeek kent sinds jaar en dag een grote concentratie aan papierindustrie. Ook zij zet haar schouders onder het streven naar een circulaire economie. Wat is er in de praktijk allemaal mogelijk met ingezameld afval? Hoe werken we samen aan een goede afvalscheiding en hergebruik van primaire grondstoffen? Hoe houden we materialen zo lang mogelijk in de keten? Deze excursie biedt u bijzondere en inspirerende voorbeelden. U bezoekt de Eerbeekse papierfabriek DS Smith De Hoop Mill en dochterbedrijf Industriewater. De historische concentratie aan papierfabrieken heeft alles te maken met de aanwezigheid van zacht en schoon stromend water. De Hoop, aanvankelijk een papiermolen, bestaat al sinds 1657! Nieuwe technologie, innovatie en ambitie brengen het ideaal van zero restafval in de papierindustrie steeds dichterbij. Duurzaamheid zit de papierindustrie in de genen, zegt directeur Henk Lingbeek van DS Smith De Hoop Mill. Dat manifesteert zich in hergebruik van proceswater, nieuwe toepassingen voor ingenomen plastic, winning van restwarmte, opwekken van solaire energie, productie van biogas en recycling van papier. Maar ook in zuivering van afvalwater om rivieren schoon te houden, van belang voor plant en dier. Hergebruik van producten en grondstoffen wordt al toegepast voordat de term circulaire economie mainstream werd. Maximaal aantal deelnemers: 50

19 19. Zorg en welzijn 2.0 Slimme oplossingen in de gezondheidszorg vergroten de zelfstandigheid van mensen en verbeteren de kwaliteit van zorg. De gemeente Apeldoorn stimuleert om die reden samenwerking tussen de branches Zorg en ICT, in het streven informatietechnologie ondersteunend te laten zijn aan meer efficiency in de zorg. Dat sluit aan bij de maatschappelijke opgave van dit moment en de decentralisaties: betere zorg tegen lagere kosten. De gedachte is dat het beter is zorg zoveel mogelijk rondom mensen te organiseren en de patiënt/cliënt centraal te stellen. Zorginnovatie vergroot niet alleen de zelfredzaamheid van burgers, maar verbindt ook de zorg- en welzijnssector. Tijdens deze excursie naar Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn wordt u meegenomen naar de patiënt en zorgverlener 2.0. Klaas Stoter, voorzitter van het samenwerkingsverband Kerngroep Zorg Apeldoorn: Patiënten en cliënten met meerdere diagnoses ervaren nu lang niet altijd een samenhangende zorg en behandeling. Hoe het anders zou kunnen, verneemt u tijdens deze 1,5 uur durende themasessie rondom integrale zorg dichtbij. Patiëntportalen, apps voor zelfmanagement, slimme domotica-oplossingen en een digitaal planbord in de verpleging en ander crossovers passeren de revue. Verder een toelichting op het project langer thuiswonen, waarin bedrijfsleven, gemeente en zorgsector de mogelijkheid onderzoeken om via ICT een duidelijke set afspraken te maken op grond waarvan bestaande wijkverpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en andere professionals gegevens kunnen uitwisselen.

20 20. Apeldoorns belle epoque: grandeur van toen en nu (helaas vol) Apeldoorn maakte rond 1900 een flinke groeispurt. De oude dorpskern veranderde in een winkelhart met een elegante uitstraling, één van de mooiste winkelstraten van Nederland. De voormalige Dorpsstraat werd omzoomd door tientallen nieuwe panden in art-nouveaustijl, ook wel Jugendstil. Veel typische art-nouveau-elementen werden uitgewist door het aanbrengen van betimmeringen en luifels. Zo ontstond een groot verschil tussen de onderwereld (winkelfaçades) en de bovenwereld, die nog grotendeels getuigt van het luisterrijke verleden. In 2014 startte de gemeente Apeldoorn het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. Een speerpunt is de instelling van een Gevelfonds, dat eigenaren stimuleert historische gevels op te knappen en de bovenen onderwereld te verbinden. Een ontwikkeling die sterk wordt toegejuicht door de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, een platform van organisaties die zich bezighouden met lokale cultuurhistorie. De stichting is tijdens deze excursie uw gastvrouw. Een aantal eigenaren deed al een beroep op het fonds, zoals u tijdens een ontspannen stadswandeling kunt zien. Leo van Klaveren, voorzitter van het Apeldoorns Gidsen Collectief, spreekt van een aarzelend maar veelbelovend begin : Het Gevelfonds maakt winkeliers in de Apeldoornse Hoofdstraat bewust van de grandeur van het verleden. Uw gids wijst u op pareltjes van de belle epoque, nog aanwezig of in oude luister hersteld. De wandeling eindigt bij Het Achterom, een proeflokaal in hartje stad, waar het Apeldoornse stadsbier Veluwsche Schavuyt wordt gebrouwen en getapt in een monumentaal pand.

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 5 Nederland Gelderland Ede 31 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 140575 1km 2015 Falkplan BV 2 van 5 Nederland Gelderland Ede 31 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 140575 Falk-VVV fietskaarten, een serie van

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

MUSEUM PALEIS HET LOO IN 2021

MUSEUM PALEIS HET LOO IN 2021 KAAN ARCHITECTEN De vakjury koos na een aanbesteding unaniem voor KAAN Architecten uit Rotterdam. Het toegankelijke ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, geeft een logische

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl

Middachten landgoed in bedrijf. www.middachten.nl Middachten landgoed in bedrijf Middachten cultureel erfgoed 2 Continuïteit al 800 jaar Middachten circa 1730 meer dan 800 jaar oud vererfd, nooit verkocht familiegeneraties verbonden aan Middachten (Van

Nadere informatie

Huizen. Dichtbij winkelcentrum t Fort. Hoekwoning met carport! Drie ruime slaapkamers. Geheel geïsoleerd. De Waterkamer 15, 7325 HV Apeldoorn H48 H48

Huizen. Dichtbij winkelcentrum t Fort. Hoekwoning met carport! Drie ruime slaapkamers. Geheel geïsoleerd. De Waterkamer 15, 7325 HV Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks De Waterkamer 15, 7325 HV Apeldoorn Hoekwoning met carport! Geheel geïsoleerd Drie ruime slaapkamers Dichtbij winkelcentrum t Fort H48 H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Eerbeek

Verslag publieksdebat Eerbeek Verslag publieksdebat Eerbeek Datum bijeenkomst: 8 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 16 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

World Food Center uit de startblokken!

World Food Center uit de startblokken! World Food Center uit de startblokken! De plannen voor de realisatie van het World Food Center (WFC) zijn in een ver gevorderd stadium. Het WFC wordt een iconisch experience center waar de Nederlandse

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep Landgoed Assche Veld met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Visie Assche Veld Wij, Atriment bv, hebben in samenwerking met provincie Gelderland en gemeente Buren een

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Huizen. Keuken met inbouwapparatuur. VIER-kamerappartement. Hoog plafond. Ruime en lichte woonkamer. Nabij bossen en centrum gelegen

Huizen. Keuken met inbouwapparatuur. VIER-kamerappartement. Hoog plafond. Ruime en lichte woonkamer. Nabij bossen en centrum gelegen Huizen vanhendriks Betsy Westendorpstraat 35, 7312 VA Apeldoorn VIER-kamerappartement Ruime en lichte woonkamer Hoog plafond Keuken met inbouwapparatuur Nabij bossen en centrum gelegen H48 H48 Kenmerken

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125 verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode 68 blauwe 62 foyer 75-150 café 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink Podium voor ontmoeting evenementenlocatie centrum apeldoorn Ieder

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom.

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. Geachte aanwezigen, Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. We zijn vanmiddag met een heel gemêleerd gezelschap: Zo is aanwezig Luuk Buddingh, voormalig conrector van College Groevenbeek

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR In 2012 stond het eerste drieluik Van Eesterengesprekken, met bijbehorende excursies, in het teken van openbaar groen,

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Regio Stedendriehoek

Regio Stedendriehoek Regio Stedendriehoek 1 Energieneutrale regio Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen Netbeheer en Duurzame Gebiedsontwikkeling Pieter van der Ploeg, Alliander

Nadere informatie

VERHUUR POPZAAL personen THEATERZAAL 175 RODE FILMZAAL 68 BLAUWE FILMZAAL 62 FOYER CAFÉ

VERHUUR POPZAAL personen THEATERZAAL 175 RODE FILMZAAL 68 BLAUWE FILMZAAL 62 FOYER CAFÉ VERHUUR POPZAAL 150-500 personen THEATERZAAL 175 RODE 68 BLAUWE 62 FOYER 75-150 CAFÉ 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink PODIUM VOOR ONTMOETING EVENEMENTENLOCATIE CENTRUM APELDOORN Ieder

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Grondeigenaren die bijdragen aan een mooi landschap Een bedrijfslandschapsplan in de praktijk Nieuw wandelpad vormt ingang Duurzaamheidsvallei, Moerenburg- Opening Duurzaamheidsvallei

Nadere informatie

Huizen. Dicht bij alle buurtvoorzieningen. Verrassend leuk huis. Open keuken. Drie slaapkamers. Starterslennig mogelijk

Huizen. Dicht bij alle buurtvoorzieningen. Verrassend leuk huis. Open keuken. Drie slaapkamers. Starterslennig mogelijk Huizen vanhendriks Het Kasteel 587, 7325 PJ Apeldoorn Verrassend leuk huis Drie slaapkamers Open keuken Dicht bij alle buurtvoorzieningen Starterslennig mogelijk H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

Economisch profiel. Werkgroep Park, beek en Vosheuvel

Economisch profiel. Werkgroep Park, beek en Vosheuvel Werkgroep Park, beek en Vosheuvel Economisch profiel Geld verdienen met "leuke dingen" Score belangrijkheid (oranje ronde stickers): 5 Score kwetsbaarheid (groene ronde stickers): 2 gecombineerd ruimtegebruik

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Huizen. Scherpe prijs. Mogelijkheid 4 slaapkamers. Eigen parkeerplaats bij woning. De Waterkamer 62, 7325 HW Apeldoorn H48 H48

Huizen. Scherpe prijs. Mogelijkheid 4 slaapkamers. Eigen parkeerplaats bij woning. De Waterkamer 62, 7325 HW Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks De Waterkamer 62, 7325 HW Apeldoorn Mogelijkheid 4 slaapkamers Eigen parkeerplaats bij woning Scherpe prijs H48 H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte Inhoud

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS

TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS INTERIEUR STADSAPPARTEMENT krijgt grandeur van weleer terug TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS 27 Jarenlang woonden ze in een herenhuis aan de rand van de stad. Dagelijks vertrokken

Nadere informatie

Huizen. Aan 2 zijden een balkon. Verrassend ruim. Uitzicht. Twee slaapkamers. Nabij bossen en winkels. Lekstraat 291, 7333 LC Apeldoorn H48 H48

Huizen. Aan 2 zijden een balkon. Verrassend ruim. Uitzicht. Twee slaapkamers. Nabij bossen en winkels. Lekstraat 291, 7333 LC Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks Lekstraat 291, 7333 LC Apeldoorn Verrassend ruim Uitzicht Twee slaapkamers Aan 2 zijden een balkon Nabij bossen en winkels H48 H48 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar

Nadere informatie

Zakelijk. personeelsfeesten. cursussen. lezingen. workshops. beurzen. forums. vergaderingen conferenties congressen tentoonstellingen presentaties

Zakelijk. personeelsfeesten. cursussen. lezingen. workshops. beurzen. forums. vergaderingen conferenties congressen tentoonstellingen presentaties Zakelijk RESERVERINGEN EN INFORMATIE Cultureel Centrum CONCORDIA Concordiaplein 1, 2851 VV Haastrecht M 06 53 87 35 51 of T 0182 50 22 02 grandcafe@cultureelcentrumconcordia.nl www.cultureelcentrumconcordia.nl

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Huizen. Afgesloten entree. Geheel gemoderniseerd. Met lift. Moderne keuken en badkamer. Mooie laminaatvloer. Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn H48 H48

Huizen. Afgesloten entree. Geheel gemoderniseerd. Met lift. Moderne keuken en badkamer. Mooie laminaatvloer. Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn Geheel gemoderniseerd Moderne keuken en badkamer Met lift Afgesloten entree Mooie laminaatvloer H48 H48 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud

Nadere informatie

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland Paul Opdam Wageningen Universiteit en Alterra paul.opdam@wur.nl 3 kernpunten EHS: verzekering voor biodiversiteit Klimaatverandering

Nadere informatie

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel Solarpark Hengelo NL Greenlabel Solarpark Hengelo _ introductie Locatie: Partners: Zutphen IJssel Hengelo (GLD) Doetinchem Solarpark _ Nieuw? Combineren! NL Greenlabel Solarpark Het NL Greenlabel Solarpark

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE INHOUDSOPGAVE 1. WIE ZIJN WIJ 2. CONCEPT 3. IMPRESSIE WIE ZIJN WIJ. Wij zijn vier 2e jaars Kunst en Economie studenten van de HKU (Hogeschool voor

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Drie thema s 1. Burgers aan de macht (over besluitvorming en sociale duurzaamheid vroeger en nu) 2. Nostalgie van

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland de Agenda van Brabant kansen voor het platteland Inleiding In deze korte notitie reikt de vereniging kleine kernen noord-brabant u handvatten aan die de agenda voor de toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Nadere informatie

ontwerpateliers voor een Veilige omgeving

ontwerpateliers voor een Veilige omgeving ontwerpateliers voor een Veilige omgeving Ontwerpteam Veilige OmgeVing zoekt kansen Een team van stedenbouwkundigen en veiligheidsexperts vliegt in. Binnen een dag schetsen zij met lokale stakeholders

Nadere informatie

Koers voor de toekomst

Koers voor de toekomst Koers voor de toekomst Er verandert veel in de wereld om ons heen. Neem alleen al de toenemende mobiliteit, of de economie die sterker lijkt dan ooit tevoren, en overal wordt gebouwd, en - om dichter in

Nadere informatie

OPEN HUIS U kunt deze woning zonder afspraak bezichtigen tijdens het Open Huis op woensdag 28 november a.s. tussen 14:00uur en 16:00uur.

OPEN HUIS U kunt deze woning zonder afspraak bezichtigen tijdens het Open Huis op woensdag 28 november a.s. tussen 14:00uur en 16:00uur. Op Landgoed de Velhorst te Lochem wordt door Natuurmonumenten te huur aangeboden: de Rijksmonumentale tuinmanswoning met berging, gedeeltelijk gebruik van de schuur, garage en tuin. Indeling Begane grond:

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Huizen. Zeer prettige lichtinval. 340 m2 woonoppervlakte. Gelegen aan de bosrand. Gelijkvloerse voorzieningen. Grote woonkamer met open haard

Huizen. Zeer prettige lichtinval. 340 m2 woonoppervlakte. Gelegen aan de bosrand. Gelijkvloerse voorzieningen. Grote woonkamer met open haard Huizen vanhendriks Juniperlaan 63, 7313 BW Apeldoorn 340 m2 woonoppervlakte Gelijkvloerse voorzieningen Gelegen aan de bosrand Zeer prettige lichtinval Grote woonkamer met open haard H48 Kenmerken Soort

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

De boerderij wordt gerenoveerd en is daarmee weer een lust voor het oog. Voor zowel voorbijgangers als buurtbewoners.

De boerderij wordt gerenoveerd en is daarmee weer een lust voor het oog. Voor zowel voorbijgangers als buurtbewoners. Erve Oostermaet. Niet voor niets een gemeentelijk monument. Jarenlang al bepaalt de boerderij het beeld van deze prachtige omgeving. Drie partijen gaan Erve Oostermaet in ere herstellen. Maar wel met een

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Huizen. Ruime kamers. Verrassend ruime woning. Achtertuin op de avondzon. Rustige ligging. Voormalig huurwoning. Erewacht 15, 7316 NL Apeldoorn

Huizen. Ruime kamers. Verrassend ruime woning. Achtertuin op de avondzon. Rustige ligging. Voormalig huurwoning. Erewacht 15, 7316 NL Apeldoorn Huizen vanhendriks Erewacht 15, 7316 NL Apeldoorn Verrassend ruime woning Rustige ligging Achtertuin op de avondzon Ruime kamers Voormalig huurwoning H48 H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury

Lieven de Key Penning 2015. Rapport van de jury Lieven de Key Penning 2015 Rapport van de jury Haarlem, 24 november 2015 Inleiding De Lieven de Key Penning is een prijs die in 2009 is ingesteld door de gemeente Haarlem op voorstel van de stadsbouwmeester

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid Duurzaamheid in : kansen en inspiratie Het s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid Leefomgeving Dit project draagt bij aan een gezond woon- en werkklimaat

Nadere informatie

Harinxma State 24 september u

Harinxma State 24 september u bent u in voor een bijzonder en stijlvol evenement, dat passie, schoonheid en cultuurhistorie in zich verenigt... landgoeddag Harinxma State 24 september 2017 14.00-17.00u op het Ooievaarsnest tegenover

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Huizen. CV ketel Vaillant VR combi 2003. Verrassend ruim! Moderne badkamer (2005) Overdekte ruime eigen parkeerplaats. Mooie vrij gelegen tuin

Huizen. CV ketel Vaillant VR combi 2003. Verrassend ruim! Moderne badkamer (2005) Overdekte ruime eigen parkeerplaats. Mooie vrij gelegen tuin Huizen vanhendriks Eekschillersdreef 533, 7328 LJ Apeldoorn Verrassend ruim! Overdekte ruime eigen parkeerplaats Moderne badkamer (2005) CV ketel Vaillant VR combi 2003 Mooie vrij gelegen tuin H48 Kenmerken

Nadere informatie

Welkom in de zesde stad van Nederland

Welkom in de zesde stad van Nederland Welkom in de zesde stad van Nederland Thuis voor 213.000 Tilburgers Tilburg zoekt een nieuwe burgemeester! Gaat u er voor? Vindingrijk, het vermogen om door te zetten en de bereidheid om hard te werken.

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Huizen. Badkamer met bad en douche. Garage en carport. Vier ruime slaapkamers. Zonnige achtertuin. Rustige ligging

Huizen. Badkamer met bad en douche. Garage en carport. Vier ruime slaapkamers. Zonnige achtertuin. Rustige ligging Huizen vanhendriks Lavendelstraat 105, 7322 PG Apeldoorn Garage en carport Zonnige achtertuin Vier ruime slaapkamers Badkamer met bad en douche Rustige ligging H48 H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Persons who generate or conceive ideas and plans

Persons who generate or conceive ideas and plans Persons who generate or conceive ideas and plans Historie Ontstaan uit eigen behoefte Eerste bedrijf Verspreiding freelancers Wij zijn zelf de doelgroep Huidige situatie leegstand Nederland 15,4% Den Haag

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Goud in handen. Oude plekken en scheppen ruimte voor nieuwe ideeën

Goud in handen. Oude plekken en scheppen ruimte voor nieuwe ideeën Goud in handen Oude plekken en scheppen ruimte voor nieuwe ideeën eën Hoeveel aandacht besteedt u eigenlijk aan cultuurhistorie, monumenten, musea of archeologie? Of aan religieus en industrieel erfgoed?

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners

Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Partnerbijeenkomst I: 3 juli 2017 Tijdens de eerste bijeenkomst met partners zijn we

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie