NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT)"

Transcriptie

1 Productinformatie NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Middelbaar beroeps onderwijs (MBO), Centrale overheden, Provinciën & Gemeenten, Semi-overheden & Uitvoeringsinstellingen, Verpleging, verzorging & thuiszorg, Kinderopvang, Geestelijke gezondheidszorg, Publieke gezondheidszorg & GHOR, Woonzorgcentra & locaties, Jeugdzorg, Ziekenhuiszorg & medisch specifiek, Gehandicaptenzorg, TYPE Voedselveiligheid Riskmanagement, BRON

2 PRODUCTINFORMATIE NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Middelbaar beroeps onderwijs (MBO), Centrale overheden, Provinciën & Gemeenten, Semi-overheden & Uitvoeringsinstellingen, Verpleging, verzorging & thuiszorg, Kinderopvang, Geestelijke gezondheidszorg, Publieke gezondheidszorg & GHOR, Woonzorgcentra & locaties, Jeugdzorg, Ziekenhuiszorg & medisch specifiek, Gehandicaptenzorg, INHOUDSOPGAVE 1. Informatie 2. Modules en proces 3. Inhoud (onderwerpen) TYPE Voedselveiligheid Riskmanagement, BRON BESCHRIJVING Portfolio (uw werkruimte) inclusief de officiële norm en eisen. Volledige inhoud, indeling en normstelling handzaam geordend en opgedeeld. Yucan maakt het eenvoudig, toegankelijk en beheersbaar. GESELECTEERDE MODULES 01. Modules: Evaluatie (looptijd 1 jaar) PRIJS 509,00 (excl. btw) incl. 25 gebruikers

3 1. Informatie ISO in Yucan U start uw eigen managementportfolio inclusief de officiële norm. Yucan biedt u alle mogelijkheden om goed en structureel te werken met ISO Yucan maakt het werken met ISO eenvoudig, toegankelijk en beheersbaar. Met de implementatie van ISO binnen Yucan heeft u uw managementsysteem voor voedselveiligheid direct op orde. In de voorbereiding van uw accreditatie en vooral ook als de omgeving waarin u uw kwaliteitszaken blijvend borgt en beheert. Als krachtige onderlegger voor verbetering, groei en succes! U en uw collega s kunnen Yucan alleen of samenwerkend inzetten om te zien waar u staat (evaluatie), voor een accreditatieproces (audit) en direct ook invulling geven aan uw verbeter- of ontwikkelprocessen (ontwikkelen). Yucan maakt het proces van meting, verbetering en ontwikkeling tot en met borging voor u eenvoudig en beheersbaar. Op ieder moment en blijvend beschikbaar voor u en uw collega's. Jaar in jaar uit. Uw input blijft voor u bewaard. De inhoud van de norm is handzaam voor u opgedeeld. Er wordt informatieve en ondersteunende informatie geboden. De eisen worden u praktisch en doelmatig opgedeeld aangeboden. U toetst op de eisen, kunt toelichtingen en verbeterpunten benoemen en heeft direct de mogelijkheid documenten toe te voegen die uw conclusies onderbouwen of als bewijsmateriaal kunnen dienen. Geordend in de bibliotheek van uw portfolio en altijd per onderwerp en via de rapportages te benaderen. Van de NEN Deze internationale norm specificeert eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid, voor een organisatie in de voedselketen die moet aantonen dat zij in staat is a. gevaren voor de voedselveiligheid te beheersen, b. om te bewerkstelligen dat voedingsmiddelen veilig zijn op het moment dat ze door de consument worden genuttigd. De norm is ook van toepassing op alle organisaties, ongeacht de omvang, die betrokken zijn bij enig aspect van de voedselketen en die een systeem willen invoeren dat voortdurende levering van veilige producten bewerkstelligt. Aan de eisen van deze internationale norm kan worden voldaan door gebruik te maken van interne en/of externe middelen. ''In ISO zien wij alle benodigde elementen terug voor een auditeerbare voedselveiligheidsnorm. De norm vormt het laatste stukje in de puzzel die het plaatje van een food processing management systeem compleet maakt.'' Deze rake typering is terug te vinden in het commentaar dat de hamburgergigant heeft geleverd op het concept van ISO 22000, de nieuwe ISO-norm voor management van voedselveiligheid.

4 Binnen uw account werken met meerdere normen en portfolio's Binnen uw account kunt u voor het werken met iedere afzonderlijke norm steeds een portfolio (uw werkruimte) activeren. Zo heeft u alles per norm georganiseerd. U kunt er voor kiezen binnen één portfolio samen te werken aan een norm. Ook kunt u voor ieder afzonderlijk deel van uw organisatie een eigen portfolio met de betreffende norm activeren. Per portfolio of door meerdere portfolio's te activeren kunt u andere betrokkenen aanwijzen en het beheer en de opvolging in uw organisatie spreiden. U en uw collega's kunnen gelijktijdig bij meerdere portfolio's betrokken zijn terwijl de regie centraal kan blijven. Inhoud Bekijk de inhoud via de betreffende tab hierboven. Werkwijze Kies een werkwijze door een procestype te kiezen. Onder de tab Modules en proces ziet u het gekozen proces en of deze het beste bij uw doelstellingen past. U leest in het kort wat u in de verschillende modules kunt doen en wat uw output is. Rapportage Met een druk op de knop heeft u op ieder gewenst moment de beschikking over allerhande keurig verzorgde rapportages (scherm en pdf). Van de uitkomsten uit een enkel portfolio tot en met aggregaties uit verschillende portfolio s. Inclusief behandellijsten. projectoverzichten en jaarplannen. Meten is weten, maar dan Binnen Yucan kunt u kiezen voor alleen een evaluatie. U weet dan waar u staat. Door ook te kiezen voor de ontwikkelmodule geeft u snel, eenvoudig en structureel vorm aan uw ontwikkeling en verbetering. U kunt dit ook later doen d.m.v. een upgrade.

5 2. Modules en proces Proces in beeld

6 Evaluatie individueel Evaluatie - Conclusie U evalueert de in het portfolio aangeboden onderwerpen. U beantwoordt de vragen, geeft eventueel toelichtingen en benoemd verbeterpunten. Zo nodig voegt u per onderwerp onderbouwende documenten (bewijsstukken) toe. Conclusies uit een eventuele eerdere periode of (teamevaluatie) input van deelnemers aan de peiling kunt u met een druk op de knop kopiëren. Door u benoemde verbeterpunten worden - indien de ontwikkelmodule wordt gebruikt - ook automatisch in uw behandellijst getoond. U hebt de beschikking over uitgebreide rapportage van uw conclusies. Heeft u meerdere portfolio s? Dan kunt u de gegevens in rapporten combineren. Uw gegevens blijven bewaard en kunnen in een volgende periode eenvoudig worden hergebruikt.

7 3. Inhoud Deelweergave uit de norm (NEN-EN-ISO 22000: 2005 nl): 2005 CEN Leden / Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) 1. Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding 1 Onderwerp en toepassingsgebied 2 Normatieve verwijzingen 3 Termen en definities 4 Managementsysteem voor voedselveiligheid 4.1 Algemene eisen 4.2 Documentatie-eisen 5 Verantwoordelijkheid van het management 5.1 Betrokkenheid van het management 5.2 Beleid voor voedselveiligheid 5.3 Planning van het managementsysteem voor voedselveiligheid 5.4 Verantwoordelijkheid en bevoegdheid 5.5 Teamleider voor voedselveiligheid 5.6 Communicatie 5.7 Voorbereid zijn en reageren op noodsituaties 5.8 Managementbeoordeling 6 Beheer van middelen 6.1 Beschikbaar stellen van middelen 6.2 Personeel 6.3 Infrastructuur 6.4 Werkomgeving 7 Planning en realisatie van veilige producten 7.1 Algemeen 7.2 Basisvoorwaardenprogramma's (PRP's) 7.3 Stappen ter voorbereiding van een gevarenanalyse 7.4 Gevarenanalyse 7.5 Vaststelling van de operationele basisvoorwaardenprogramma's (PRP's) 7.6 Vaststelling van het HACCP-plan 7.7 Actualiseren van voorlopige informatie en documenten die de PRP's en het HACCPplan specificeren 7.8 Verificatieplanning 7.9 Systeem van naspeurbaarheid 7.10 Beheersing van afwijkingen 8 Validatie, verificatie en verbetering van het managementsysteem voor voedselveiligheid 8.1 Algemeen 8.2 Validatie van combinaties van beheersmaatregelen 8.3 Beheersing van bewaking en meting 8.4 Verificatie van het managementsysteem voor voedselveiligheid 8.5 Verbetering Bijlage A (informatief) Kruisverwijzingen tussen ISO 22000:2005 en ISO 9001:2000 Bijlage B (informatief) Kruisverwijzingen tussen HACCP en ISO 22000:2005 Bijlage C (informatief) Codex-referenties met voorbeelden van beheersmaatregelen, inclusief

8 basisvoorwaardenprogramma's en richtlijnen voor selectie en gebruik ervan Bibliografie 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze internationale norm specificeert eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid, voor een organisatie in de voedselketen die moet aantonen dat zij in staat is gevaren voor de voedselveiligheid te beheersen, om te bewerkstelligen dat voedingsmiddelen veilig zijn op het moment dat ze door de consument worden genuttigd. De norm is ook van toepassing op alle organisaties, ongeacht de omvang, die betrokken zijn bij enig aspect van de voedselketen en die een systeem willen invoeren dat voortdurende levering van veilige producten bewerkstelligt. Aan de eisen van deze internationale norm kan worden voldaan door gebruik te maken van interne en/of externe middelen. In deze internationale norm worden eisen gespecificeerd waarmee een organisatie: a. een managementsysteem voor voedselveiligheid kan plannen, invoeren, uitvoeren, onderhouden en actualiseren dat tot doel heeft producten te leveren die bij beoogd gebruik veilig zijn voor de consument; b. naleving kan aantonen met van toepassing zijnde eisen uit wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid; c. eisen van klanten kan evalueren en beoordelen en naleving kan aantonen van wederzijds overeengekomen eisen van klanten die betrekking hebben op voedselveiligheid, teneinde de klanttevredenheid te verhogen; d. problemen met voedselveiligheid doeltreffend aan leveranciers, klanten en relevante belanghebbenden in de voedselketen kan communiceren; e. kan bewerkstelligen dat de organisatie voldoet aan zijn vastgestelde beleid op het gebied van voedselveiligheid; f. deze naleving kan aantonen aan relevante belanghebbenden, en g. certificatie of registratie van het managementsysteem voor voedselveiligheid kan verkrijgen door een externe organisatie, of zelf kan beoordelen of zelf kan verklaren dat de organisatie voldoet aan deze internationale norm. Alle eisen in deze internationale norm zijn algemeen en bedoeld om van toepassing te zijn op alle organisaties in de voedselketen, ongeacht omvang en complexiteit. Dit omvat organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij een of meer stappen in de voedselketen. Direct betrokken organisaties zijn onder andere producenten van diervoeders, oogstbedrijven, landbouwers, producenten van ingrediënten, producenten van voedingsmiddelen, detailhandelaren, leveranciers van voedingsmiddelen, cateringorganisaties, reinigingsbedrijven, transportbedrijven, opslag- en distributiebedrijven. Organisaties die indirect zijn betrokken, zijn bijvoorbeeld leveranciers van uitrusting, reinigings- en ontsmettingsmiddelen, verpakkingsmateriaal en andere materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Deze internationale norm stelt ook een kleinere en/of minder ontwikkelde organisatie (zoals een kleine boerderij, een kleine onderneming in verpakking en distributie, een kleine voedingsmiddelenwinkel) in staat een extern ontwikkelde combinatie van beheersmaatregelen in te voeren. OPMERKING ISO/TS bevat richtlijnen voor de toepassing van deze internationale norm.

9 Inleiding Voedselveiligheid houdt verband met de aanwezigheid van gevaren in voedsel op het moment van consumptie (inname door de consument). Aangezien gevaren voor de voedselveiligheid overal in de voedselketen kunnen ontstaan, is adequate beheersing in de gehele voedselketen noodzakelijk. De voedselveiligheid wordt dan ook bewerkstelligd door een gecombineerde inspanning van alle partijen die een rol spelen in de voedselketen. Organisaties in de voedselketen variëren van fabrikanten van veevoer en primaire producenten tot fabrikanten van voedingsmiddelen, ondernemingen in transport en opslag en toeleveranciers van detailhandel en voedselafnamepunten (tezamen met gerelateerde organisaties zoals producenten van apparatuur, verpakkingsmateriaal, reinigingsmiddelen, hulpstoffen en ingrediënten). Dit omvat ook dienstverlenende organisaties. In deze internationale norm worden eisen gespecificeerd voor een managementsysteem voor voedselveiligheid, waarin de volgende algemeen erkende hoofdelementen zijn samengebracht, teneinde de voedselveiligheid in de gehele voedselketen te bewerkstelligen, tot het uiteindelijke punt van consumptie: interactieve communicatie; beheren van het systeem; basisvoorwaardenprogramma's; HACCP-principes. Communicatie in de gehele voedselketen is noodzakelijk om te bewerkstelligen dat alle relevante gevaren voor de voedselveiligheid worden herkend en adequaat worden beheerst in elke stap van de voedselketen. Dit behelst communicatie tussen zowel bovenstroomse als benedenstroomse organisaties in de voedselketen. Communicatie met klanten en leveranciers over geïdentificeerde gevaren en beheersmaatregelen helpt bij het verduidelijken van eisen die de klant en de leverancier stellen (bijv. met betrekking tot de haalbaarheid en noodzaak van de eisen en de invloed ervan op het eindproduct). Erkenning van de rol en positie van de organisatie in de voedselketen is noodzakelijk om doeltreffende interactieve communicatie in de gehele keten te bewerkstelligen, teneinde veilige voedselproducten aan de eindgebruiker te leveren. Figuur 1 toont een voorbeeld van communicatiekanalen tussen belanghebbenden in de voedselketen. De meest doeltreffende systemen voor voedselveiligheid worden vastgesteld, uitgevoerd en bijgewerkt in het kader van een gestructureerd managementsysteem en opgenomen in de algemene beheersactiviteiten van de organisatie. Dit biedt maximale voordelen voor organisaties en belanghebbenden. Deze internationale norm is afgestemd op ISO 9001, om de compatibiliteit tussen deze twee normen te vergroten. Bijlage A bevat kruisverwijzingen tussen deze internationale norm en ISO Deze internationale norm kan onafhankelijk van andere normen voor managementsystemen worden toegepast. Invoering ervan kan worden afgestemd op of geïntegreerd in bestaande eisen voor gerelateerde managementsystemen, terwijl organisaties ook een bestaand of bestaande managementsyste(e)m(en) kunnen toepassen om een managementsysteem voor voedselveiligheid vast te stellen dat voldoet aan de eisen van deze internationale norm. In deze internationale norm worden de beginselen van het ''Hazard Analysis and Critical Control Point'' (HACCP)-systeem geïntegreerd, met stappen voor toepassing zoals deze werden opgesteld door de Codex Alimentarius Commissie. Door te auditen eisen wordt het HACCP-plan gecombineerd met basisvoorwaardenprogramma's (prerequisite programmes, PRP's). Gevarenanalyse is de sleutel tot een doeltreffend managementsysteem voor voedselveiligheid, aangezien uitvoering van een gevarenanalyse de organisatie informatie levert die nodig is om een

10 doeltreffende combinatie van beheersmaatregelen vast te stellen. Deze internationale norm vereist dat alle gevaren die redelijkerwijs in de voedselketen te verwachten zijn, met inbegrip van gevaren die verband houden met het soort processen en faciliteiten die worden gebruikt, worden geïdentificeerd en beoordeeld. Zodoende biedt zij de middelen om te bepalen en te documenteren waarom sommige geïdentificeerde gevaren door een bepaalde organisatie moeten worden beheerst, en andere niet. Tijdens de gevarenanalyse bepaalt de organisatie de strategie die moet worden gebruikt om gevaren te beheersen door de basisvoorwaardenprogramma's, de operationele basisvoorwaardenprogramma's en het HACCP-plan te combineren. Bijlage B bevat kruisverwijzingen tussen de HACCP-principes en toepassingsstappen van de Codex Alimentarius Commissie (zie referentie [11]) en deze internationale norm. Om de toepassing van deze internationale norm te vergemakkelijken, is de norm ontwikkeld als een auditeerbare norm. Het staat afzonderlijke organisaties echter vrij de methoden en benaderingen te kiezen die zij noodzakelijk achten om aan de eisen van deze internationale norm te voldoen. Ter ondersteuning van afzonderlijke organisaties bij de invoering van deze internationale norm bevat ISO/TS richtlijnen voor het gebruik van de norm. Deze internationale norm is alleen gericht op aspecten van voedselveiligheid. De benadering die in deze internationale norm is gekozen, kan ook worden gebruikt met betrekking tot andere aspecten van voedingsmiddelen (bijv. ethische aspecten en consumentenbewustzijn). Deze internationale norm stelt een organisatie (bijvoorbeeld een kleine en/of minder ontwikkelde organisatie) in staat een extern ontwikkelde combinatie van beheersmaatregelen in te voeren. Deze internationale norm heeft tot doel op wereldwijd niveau harmonisatie te bieden van de eisen voor het beheer van voedselveiligheid voor organisaties in de voedselketen. De norm is vooral bedoeld voor toepassing door organisaties die een gerichter, samenhangender en beter geïntegreerd managementsysteem voor voedselveiligheid willen invoeren dan doorgaans door de wet wordt vereist. De norm vereist dat een organisatie voldoet aan alle van toepassing zijnde eisen uit wet- en regelgeving voor voedselveiligheid door haar managementsysteem voor voedselveiligheid. 4. Voorbeelden van eisen uit de norm Informatieve en ondersteunende informatie, zowel tekstueel als grafisch beschikbaar in de norm inclusief inline bijlagen. De eisen zijn pragmatisch gegroepeerd en zodanig opgedeeld dat u er eenduidig mee kunt werken. U hebt op ieder punt de mogelijkheid om direct toelichtingen, verbeterpunten en ondersteunende documenten (of bewijsstukken) te plaatsen. 4.1 Algemene eisen De organisatie moet, in overeenstemming met de eisen van deze internationale norm, een doeltreffend managementsysteem voor voedselveiligheid vaststellen, documenteren, invoeren en onderhouden, en dit actualiseren wanneer dat nodig is. De organisatie moet het toepassingsgebied van het managementsysteem voor voedselveiligheid definiëren. Het toepassingsgebied specificeert de producten of productcategorieën, processen en productielocaties die onder het managementsysteem voor voedselveiligheid vallen. De organisatie moet: a. bewerkstelligen dat gevaren voor de voedselveiligheid die zich redelijkerwijs kunnen voordoen met betrekking tot producten binnen het toepassingsgebied van het systeem

11 worden geïdentificeerd, beoordeeld en beheerst op zo'n wijze dat de producten van de organisatie niet direct of indirect schadelijk kunnen zijn voor de consument; b. relevante informatie over veiligheidsaspecten van zijn producten in de gehele voedselketen communiceren; c. informatie communiceren over het ontwikkelen, invoeren en actualiseren van het managementsysteem voor voedselveiligheid in alle lagen van de organisatie, voor zover nodig om te bewerkstelligen dat de voedselveiligheid voldoet aan de eisen van deze internationale norm, en d. het managementsysteem voor voedselveiligheid periodiek beoordelen en waar nodig actualiseren om te bewerkstelligen dat het systeem een weerslag vormt van de activiteiten van de organisatie en dat de meest recente informatie over de beheerste gevaren voor de voedselveiligheid daarin is verwerkt. Wanneer een organisatie ervoor kiest om enig proces dat van invloed is op het voldoen aan de eisen van het eindproduct uit te besteden, dan moet de organisatie bewerkstelligen dat dergelijke processen worden beheerst. Het beheersen van dergelijke uitbestede processen moet worden vastgesteld en gedocumenteerd binnen het managementsysteem voor de voedselveiligheid. Conclusies a. De organisatie stelt, in overeenstemming met de eisen van deze internationale norm, een doeltreffend managementsysteem voor voedselveiligheid vast. b. De organisatie documenteert dit managementsysteem voor voedselveiligheid. c. De organisatie voert dit managementsysteem voor voedselveiligheid in. d. De organisatie onderhoudt dit managementsysteem voor voedselveiligheid en actualiseert dit wanneer dat nodig is. e. De organisatie definieert het toepassingsgebied van het managementsysteem voor voedselveiligheid. f. De organisatie bewerkstelligt dat gevaren voor de voedselveiligheid die zich redelijkerwijs kunnen voordoen met betrekking tot producten binnen het toepassingsgebied van het systeem worden geïdentificeerd. g. De organisatie bewerkstelligt dat gevaren voor de voedselveiligheid die zich redelijkerwijs kunnen voordoen met betrekking tot producten binnen het toepassingsgebied van het systeem worden beoordeeld. h. De organisatie bewerkstelligt dat gevaren voor de voedselveiligheid die zich redelijkerwijs kunnen voordoen met betrekking tot producten binnen het toepassingsgebied van het systeem worden beheerst op zo'n wijze dat de producten van de organisatie niet direct of indirect schadelijk kunnen zijn voor de consument. i. De organisatie communiceert relevante informatie over veiligheidsaspecten van zijn producten in de gehele voedselketen. j. De organisatie communiceert informatie over het ontwikkelen, invoeren en actualiseren van het managementsysteem voor voedselveiligheid in alle lagen van de organisatie, voor zover nodig om te bewerkstelligen dat de voedselveiligheid voldoet aan de eisen van deze internationale norm. k. De organisatie beoordeelt het managementsysteem voor voedselveiligheid periodiek. l. De organisatie actualiseert het managementsysteem waar nodig om te bewerkstelligen dat het systeem een weerslag vormt van de activiteiten van de organisatie en dat de meest recente informatie over de beheerste gevaren voor de voedselveiligheid daarin is verwerkt. m. Wanneer een organisatie ervoor kiest om enig proces dat van invloed is op het voldoen aan de eisen van het eindproduct uit te besteden, dan bewerkstelligt de organisatie dat dergelijke processen worden beheerst. n. De organisatie stelt het beheersen van bij m) genoemde uitbestede processen vast binnen het managementsysteem voor de voedselveiligheid. o. De organisatie documenteert het beheersen van uitbestede processen binnen het managementsysteem voor de voedselveiligheid.

12 5.4 Verantwoordelijkheid en bevoegdheid De directie moet bewerkstelligen dat verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden gedefinieerd en gecommuniceerd binnen de organisatie, om een doeltreffende werking en instandhouding van het managementsysteem voor voedselveiligheid te bewerkstelligen. Al het personeel heeft de verantwoordelijkheid om problemen met het managementsysteem voor voedselveiligheid te rapporteren aan daartoe aangewezen personen. De aangewezen personen moeten beschikken over vastgestelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden om maatregelen te initiëren en maatregelen te registreren. Conclusie a. De directie bewerkstelligt dat verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden gedefinieerd. b. De directie bewerkstelligt dat verantwoordelijkheden binnen haar organisatie worden gecommuniceerd. c. Het personeel rapporteert problemen met het managementsysteem voor voedselveiligheid aan daartoe aangewezen personen. d. De aangewezen personen beschikken over vastgestelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden om maatregelen te initiëren. e. De aangewezen personen beschikken over vastgestelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden om maatregelen te registreren Beoogd gebruik Het beoogd gebruik, de redelijkerwijs te verwachten behandeling van het eindproduct en eventueel onbedoeld maar redelijkerwijs te verwachten misbruik van het eindproduct moeten in beschouwing worden genomen en moeten worden gedocumenteerd in die mate die nodig is om de gevarenanalyse uit te voeren (zie 7.4). Voor elk product moeten gebruikersgroepen en, voor zover van toepassing, consumentengroepen worden geïdentificeerd. Consumentengroepen waarvan bekend is dat zij in het bijzonder kwetsbaar zijn voor specifieke gevaren voor de voedselveiligheid, moeten in beschouwing worden genomen. De beschrijvingen moeten actueel worden gehouden, voor zover vereist, overeenkomstig 7.7. Conclusie a. De organisatie neemt het beoogd gebruik in beschouwing. b. De organisatie documenteert het beoogd gebruik in die mate die nodig is om de gevarenanalyse uit te voeren (zie 7.4). c. De organisatie neemt de redelijkerwijs te verwachten behandeling van het eindproduct in beschouwing. d. De organisatie documenteert de redelijkerwijs te verwachten behandeling van het eindproduct in die mate die nodig is om de gevarenanalyse uit te voeren (zie 7.4). e. De organisatie neemt het eventueel onbedoeld maar redelijkerwijs te verwachten misbruik van het eindproduct in beschouwing. f. De organisatie documenteert het eventueel onbedoeld maar redelijkerwijs te verwachten misbruik van het eindproduct in die mate die nodig is om de gevarenanalyse uit te voeren (zie 7.4). g. D organisatie identificeert voor elk product gebruikersgroepen en, voor zover van toepassing, consumentengroepen. h. De organisatie neemt consumentengroepen waarvan bekend is dat zij in het bijzonder kwetsbaar zijn voor specifieke gevaren voor de voedselveiligheid, in beschouwing. i. De organisatie houdt de beschrijvingen actueel, voor zover vereist, overeenkomstig 7.7.

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010)

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) Productinformatie HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) SECTOR Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties

Nadere informatie

NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen

NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen Productinformatie NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Primair onderwijs (PO), Voortgezet onderwijs

Nadere informatie

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT)

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) Productinformatie NEN-EN-ISO 22000 (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Voedselveiligheid,

Nadere informatie

NEN-ISO (nl) Risico management. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg

NEN-ISO (nl) Risico management. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg Productinformatie NEN-ISO 31000 (nl) Risico management SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Riskmanagement, Compliance management, Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-ISO

Nadere informatie

HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015)

HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) Productinformatie HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) SECTOR Onderwijs Zorg TYPE Kwaliteit kinderopvang, Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

NEN-EN-ISO (nl) Assetmanagement managementsystemen. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg

NEN-EN-ISO (nl) Assetmanagement managementsystemen. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg Productinformatie NEN-EN-ISO 55001 (nl) Assetmanagement managementsystemen SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Asset management, Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-EN-ISO

Nadere informatie

NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties

NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties Productinformatie NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Middelbaar

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

Vervangt NEN-EN-ISO 22000:2004 Ontw. Nederlandse norm. NEN-EN-ISO (nl)

Vervangt NEN-EN-ISO 22000:2004 Ontw. Nederlandse norm. NEN-EN-ISO (nl) Vervangt NEN-EN-ISO 22000:2004 Ontw. Nederlandse norm Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?!

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! Stichting QualityMasters Nieuwland Parc 157 3351 LJ Papendrecht 078-3030060 info@qualitymasters.com www.qualitymasters.com 02-2015 Inhoud Inleiding pagina 3 Van Oud naar

Nadere informatie

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn Productinformatie NEN-EN 15224 (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn SECTOR Verpleging, verzorging & thuiszorg Geestelijke gezondheidszorg, Publieke gezondheidszorg &

Nadere informatie

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 ISO Revisions Nieuw en herzien Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 Inleiding Dit document maakt een vergelijking tussen ISO 9001:2008 en de Final Draft International

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 4 1. ONDERWERP EN

Nadere informatie

NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen

NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen Productinformatie NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen, Milieumanagement BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u graag over de introductie van de onlangs uitgebrachte 2015 versies van de NEN-EN-ISO 9001 en NEN-EN-ISO normen.

Hierbij informeren wij u graag over de introductie van de onlangs uitgebrachte 2015 versies van de NEN-EN-ISO 9001 en NEN-EN-ISO normen. Postbus 159 6700 AD Wageningen Nieuwe Kanaal 9C 6709 PA Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 Fax: (0317) 41 26 10 E-mail: mail@skh.org Website: http:/www.skh.org K.v.K. Arnhem 09190347 Rabobank rek. nr.

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

ISO 14001:2015 Readiness Review

ISO 14001:2015 Readiness Review ISO 14001:2015 Readiness Review Organisatie Adres Certificaat Nr. Contactpersoon Functie Telefoon Email BSI is vastbesloten ervoor te zorgen dat klanten die willen certificeren op ISO 14001:2015 een soepele

Nadere informatie

Generieke systeemeisen

Generieke systeemeisen Bijlage Generieke Systeem in kader van LAT-RB, versie 27 maart 2012 Generieke systeem NTA 8620 BRZO (VBS elementen) Arbowet Bevb / NTA 8000 OHSAS 18001 ISO 14001 Compliance competence checklist 1. Algemene

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

b) testen of inspectie van monsters genomen van de markt of van de leverancies of een combinatie hiervan;

b) testen of inspectie van monsters genomen van de markt of van de leverancies of een combinatie hiervan; SSB Guide 65 Deze standaard specificeert algemene eisen waar een derde partij, die een product certificatiesysteem opereert, aan moet voldoen wil het erkend worden als competent en betrouwbaar In deze

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) Dit is een uitgave van de SCGM. 2017, Branche, Boeingavenue 2017,

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Energie management plan

CO2 prestatieladder Energie management plan CO2 prestatieladder Versie: Definitief Datum: februari 2015 Eis: 2.C.3 Westgaag 42b - 3155 DG Maasland Postbus 285-3140 AG Maassluis Telefoon: 010-5922888 Fax: 010-5918621 E-mail: info@kroes.org Versie:

Nadere informatie

Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem

Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem Versie : 00-00-00 Vervangt versie : 00-00-00 Geldig m.i.v. : Opsteller : ------------------- Pag. 1 van 5 Goedkeuringen : Datum: Paraaf: teamleider OK/CSA : DSMH

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken Leiderschap 1. De directie heeft vastgelegd en is eindverantwoordelijk voor het

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V.

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V. Ze hebben weer wat nieuws bedacht! 16-04-2003 Quality B.V. 1 Reden van verandering Oude norm was onvoldoende KLANT- & PRESTATIEGERICHT! 16-04-2003 Quality B.V. 2 1 Reden van verandering a. ISO normen iedere

Nadere informatie

Relatie tussen verschillende voedselveiligheidsnormen

Relatie tussen verschillende voedselveiligheidsnormen Relatie tussen verschillende voedselveiligheidsnormen ISO 22000, BRC, IFS, HACCP, FSSC en integratie van deze systemen Wie zijn wij? Terug naar de bedoeling: Bewust Beter Ondernemen Onderwerpen Hoe kies

Nadere informatie

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK Opzet De normen zijn afgeleid van de vastgestelde Kwaliteitswaarden van de branche Sociaal Werk. Ze zijn ingedeeld in drie hoofdgroepen, die de opzet van deze Branchecode

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

BRL-Onderhoud Versie 2016

BRL-Onderhoud Versie 2016 BRL-Onderhoud Versie 2016 Inhoud: Blz. 1 Onderwerp en toepassingsgebied 3 2 Normatieve verwijzingen 3 3 Termen en definities 3 4 Context van de organisatie 3 5 Leiderschap 5 6 Planning 6 7 Ondersteuning

Nadere informatie

Wel of niet certificatie? K. de Jongh

Wel of niet certificatie? K. de Jongh K. de Jongh Tijdsduur: 30 minuten Certificatie; ondermeer status 2015 versies De nieuwe norm; HLS en 2015 versies Voorbeelden uit de praktijk HLS en 2015 versies in de praktijk Conclusies? 9-3-2015 2 Certificatie:

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aantonen kwaliteitsborging van de dienstverlening 4 3 Auditing 5 3.1 Wanneer toepassen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 9

Inhoudsopgave. Inleiding... 9 Inhoudsopgave Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Wat is geïntegreerd management?... 13 1.1. Wat is het doel van geïntegreerd management?... 13 1.2. Kwaliteit: wat betekent ISO 9001?... 14 1.3. Andere normen:

Nadere informatie

ISO 9000:2015 Kwaliteitsmanagementsystemen Grondbeginselen en verklarende woordenlijst

ISO 9000:2015 Kwaliteitsmanagementsystemen Grondbeginselen en verklarende woordenlijst 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze norm specificeert eisen voor een kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie die dagelijks onderhoud uitvoeren aan woningen en die: - moet aantonen dat zij in

Nadere informatie

A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek. procedure. interne audit

A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek. procedure. interne audit A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek procedure interne audit nummer : ORG-00050 blz 1 van 3 eerste uitgiftedatum : 14.01.2000 datum herziening : 05.07.2007 verantwoordelijke : W. Renders uitgegeven door : apotheek

Nadere informatie

Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven

Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven Presentatie voor de Nederlandse Vereniging Levensmiddelenrecht 6 december 2017. Paul Besseling - Précon Food Management. Focus op: General Principles

Nadere informatie

ISO 9001:2015 ReadinessReview

ISO 9001:2015 ReadinessReview ISO 9001:2015 ReadinessReview Organisatie Adres Certificaat Nr. Contactpersoon Functie Telefoon Email BSI is vastbesloten ervoor te zorgen dat klanten die willen certificeren op ISO 9001:2015 een soepele

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot aantal HKZ-normen is ISO-compatibel.

Nadere informatie

AUDITVRAGENLIJST GECOMBINEERDE AUDITS

AUDITVRAGENLIJST GECOMBINEERDE AUDITS AUDITVRAGENLIJST GECOMBINEERDE AUDITS ISO 9001 - ISO 14001 - OHSAS 18001 www.dnvba.nl/training 9001 14001 18001 4 KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM 4 MILIEUMANAGEMENTSYSTEEMEISEN 4 ARBOMANAGEMENTSYSTEEMEISEN

Nadere informatie

Introductie OHSAS 18001

Introductie OHSAS 18001 Introductie OHSAS 18001 OHSAS 18001 -in het kort OHSAS 18001 is een norm voor een managementsysteem die de veiligheid en gezondheid in en rondom de organisatie waarborgt. OHSAS staat voor Occupational

Nadere informatie

Certificatie. In de Zorg. Kwaliteit zichtbaar maken. Certificatie in de Zorg

Certificatie. In de Zorg. Kwaliteit zichtbaar maken. Certificatie in de Zorg Certificatie In de Zorg Kwaliteit zichtbaar maken Certificatie in de Zorg Over Hein Dekker www.auditnetwerk.nl www.goudenoor.nl Certificatie in de Zorg Over ons Onze missie: Kwaliteit zichtbaar maken,

Nadere informatie

Introductie LRQA 2003

Introductie LRQA 2003 ! Introductie ! Lloyd s Register Quality Assurance(LRQA) " Onderdeel van de Lloyd s Register group " Wereldwijd marktleider in certificatie " + 1 300 assessors " + 33 000 certificaten " Geaccrediteerd

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Om welke HKZ-normen gaat het: Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot

Nadere informatie

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Datum Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelen

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO Basis. Productinformatie. Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang,

Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO Basis. Productinformatie. Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang, Productinformatie Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO 2017 - Basis SECTOR Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang, TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen Onderwijs kwaliteit, Kwaliteit

Nadere informatie

Energie Kwailteitsmanagement systeem

Energie Kwailteitsmanagement systeem Energie Kwailteitsmanagement systeem (4.A.2) Colofon: Opgesteld : drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd : W. van Houten paraaf: Vrijgegeven : W. van Houten paraaf: Datum : 1 april 2012 Energie

Nadere informatie

Veranderingen ISO 9001

Veranderingen ISO 9001 Veranderingen ISO 9001 De herziening van ISO 9001:2015 introduceert een nieuwe structuur met 10 hoofdstukken en veel nieuwe eisen en termen. Gebruikers van de norm moeten er dus rekening mee houden dat

Nadere informatie

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities

Nadere informatie

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V.

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt bij de beheersing van risico s Want

Nadere informatie

Beleid en beheer Pagina 1 van 9

Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Eigenaar : Directie A. SCOPE Stichting Het Robertshuis (navolgend: Het Robertshuis) heeft op basis van haar activiteiten gekozen voor het HKZ Harmonisatiemodel voor Externe

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 610 HET IN AANMERKING NEMEN VAN DE INTERNE AUDITWERKZAAMHEDEN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 610 HET IN AANMERKING NEMEN VAN DE INTERNE AUDITWERKZAAMHEDEN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 610 HET IN AANMERKING NEMEN VAN DE INTERNE AUDITWERKZAAMHEDEN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Reikwijdte en doelstellingen van de interne audit... 5 Verhouding

Nadere informatie

KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI

KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI Auteur René Speelman Versie V1.0 Plaats Vianen Kenmerk Versie informatie VERSIE INFORMATIE Versie Datum Bijzonderheden Auteur V 1.0 09-03-2015 Aangepast

Nadere informatie

Eisen en Voorwaarden NHG Praktijkaccreditering, versie 2011 Vervallen onderdelen voor versie 2.1 zichtbaar

Eisen en Voorwaarden NHG Praktijkaccreditering, versie 2011 Vervallen onderdelen voor versie 2.1 zichtbaar Eisen en Voorwaarden NHG Praktijkaccreditering, versie 2011 Vervallen onderdelen voor versie 2.1 zichtbaar 0. Inleiding De Eisen en voorwaarden NHG-Praktijkaccreditering 2011 treden in de plaats van de

Nadere informatie

Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export?

Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export? Invoering van kwaliteitszorgsystemen : licence for export? Liesbeth Jacxsens Agro ABC Liesbeth.Jacxsens@agroabc.eu Voorstelling Agro ABC Wetenschappelijke kennis inzake kwaliteitszorgsystemen en risicobeoordeling

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris, PUK Benelux B.V. Marcel

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011 1. Auditplan 1) Doelstelling: Onderzoek: Grondslag: Beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid van de producten zoals de fabrikant deze in zijn Declaration of Performance heeft omschreven

Nadere informatie

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2)

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) 1 juli 2008 1 Toepassing in uw onderneming HTP Advies B.V. Begeleiding bij o.a. ISO (9001, 22000), GMP +, HACCP (www.htp-advies.nl) Praktijkervaring

Nadere informatie

De ISO High Level Structure (HLS) en de nieuwe ISO 22000

De ISO High Level Structure (HLS) en de nieuwe ISO 22000 De ISO High Level Structure (HLS) en de nieuwe ISO 22000 26 september 2018 Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl Welke onderwerpen kunt u

Nadere informatie

Geheel van beleidslijnen, procedures of eisen (normen) die worden gebruikt als referentie.

Geheel van beleidslijnen, procedures of eisen (normen) die worden gebruikt als referentie. Definities Accreditatie Accreditatie is de erkenning door een gezaghebbende organisatie dat een andere organisatie of persoon competent is om een bepaalde taak uit te voeren. De Raad voor Accreditatie

Nadere informatie

SAFER, SMARTER, GREENER. whitepaper auditvragenlijst iso 9001:2015. Hoe ver bent u met de nieuwe ISO normen?

SAFER, SMARTER, GREENER. whitepaper auditvragenlijst iso 9001:2015. Hoe ver bent u met de nieuwe ISO normen? SAFER, SMARTER, GREENER whitepaper auditvragenlijst iso 9001:2015 Hoe ver bent u met de nieuwe normen? www.dnvgl.nl/certificering 9001:2015 VRAGENLIJST 4 Context van de organisatie 4.1 Inzicht in de organisatie

Nadere informatie

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER KALIBRATIE. RvA-F003-NL

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER KALIBRATIE. RvA-F003-NL AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER KALIBRATIE RvA-F003-NL Naam aanvragende organisatie : Registratienummer (indien aanwezig) : Gevestigd te : Datum aanvraag : Naam aanvrager : Algemeen Dit formulier wordt gebruikt

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Evaluatie van conformiteitsbeoordelingsschema s

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Evaluatie van conformiteitsbeoordelingsschema s Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Evaluatie van conformiteitsbeoordelingsschema s Documentcode: RvA-BR012-NL Versie 1, 22-12-2016 INHOUD 1. Toepassingsgebied 4 2. Definities en begrippen 5 3.

Nadere informatie

Hoezo dé nieuwe ISO-normen?

Hoezo dé nieuwe ISO-normen? De nieuwe ISO-normen Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl 1 Hoezo dé nieuwe ISO-normen? 2 1 De cijfers voor Nederland (eind 2013) Norm Aantal

Nadere informatie

ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg. Nico Huizing RE RA

ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg. Nico Huizing RE RA ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg Nico Huizing RE RA Ziekenhuizen in Nederland * Najaar 2008: IGZ toetst 20 ziekenhuizen, norm NEN7510, rapport 12/ 08 * Opdracht IGZ: lever per 1/2/ 09 plan van

Nadere informatie

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid nr Tekst 0 Home Thielen Consult is de partner voor bedrijven en organisaties in de voedselketen. Samen met onze klanten bouwen wij aan veilig en eerlijk voedsel. We begeleiden onze klanten en organiseren

Nadere informatie

CHECKLIST STANDAARDPLAN INTERNE AUDIT

CHECKLIST STANDAARDPLAN INTERNE AUDIT CHECKLIST STANDAARDPLAN INTERNE AUDIT Auteur: Wiebe Zijlstra (11 January 2017) Iedere interne audit van een managementsysteem is uniek. Want iedere audit heeft zijn eigen auditdoelstellingen. Het auditproces

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Versie 01, februari 2017 Pagina 1 van 5 A.1 Opdrachtverstrekking Dit informatiebeveiligingsbeleid wordt in opdracht

Nadere informatie

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4)

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordeling werkprocessen Naam stagiair BPV bedrijf Datum BPV Begeleider Praktijkopleider Periode Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media

Nadere informatie

Kwaliteit en veiligheid binnen uw organisatie: NCK tekent er voor!

Kwaliteit en veiligheid binnen uw organisatie: NCK tekent er voor! Kwaliteit en veiligheid binnen uw organisatie: NCK tekent er voor! Het doel van NCK B.V. is om voor bedrijven hun werkbaar en beheersbaar systeem om te zetten in een systeem- en/of procescertificaat waarbij

Nadere informatie

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn Productinformatie NEN-EN 15224 (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn SECTOR Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-EN 15224 (nl) Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

Rapportage Systeembeoordeling

Rapportage Systeembeoordeling Naam document: Soort document: Toepassingsgebied: Status: Rapportage systeembeoordeling Registratie / evaluatie Gehele organisatie Concept Rapportage Systeembeoordeling Datum uitvoering: Monitoring acties:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. INLEIDING Introductie Naar een visie op kwaliteits-, veiligheids- en milieumanagement...

HOOFDSTUK 1. INLEIDING Introductie Naar een visie op kwaliteits-, veiligheids- en milieumanagement... Inhoud INHOUD VOORWOORD... 13 HOOFDSTUK 1. INLEIDING... 15 1.1. Introductie... 15 1.1.1. Naar een visie op kwaliteits-, veiligheids- en milieumanagement... 15 1.1.1.1. Het uitgangspunt van beheersing...

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011 * CPR - REGULATION (EU) No 05/2011 Sir W. Churchill-laan 2 Telefoon +1 (0) 0 1 00 Fax +1 (0) 0 1 20 1. Auditplan 1) Doelstelling: Onderzoek: Grondslag: Beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid

Nadere informatie

Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM

Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM Pagina 1 van 6 Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM In het onderstaande is een leidraad opgenomen voor een Plan van aanpak certificeerbaar kwaliteitsmanagementsysteem.

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 (uit: Model Kwaliteitshandboek; Polderman, J en Sirre, W., uitgave Q*Primair) A Accountability Verantwoording

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC Vastgesteld 11 november 2016 Artikel 1 Doel van het uitbestedingsbeleid 1.1 Het bestuur streeft de doelstellingen van het pensioenfonds na met betrekking

Nadere informatie

Eisen en voorwaarden NHG-Praktijkaccreditering 2011

Eisen en voorwaarden NHG-Praktijkaccreditering 2011 Eisen en voorwaarden NHG-Praktijkaccreditering 2011 NHG Praktijk Accreditering b.v. Eisen en voorwaarden NHG-Praktijkaccreditering 2011 Inhoudsopgave 1. Onderwerp en toepassingsgebied... 1 2. Verwijzingen...

Nadere informatie

Effectief Risicomanagement. Peter Heijmans, senior adviseur

Effectief Risicomanagement. Peter Heijmans, senior adviseur Effectief Risicomanagement Peter Heijmans, senior adviseur De uitdaging De gezondheidszorg wordt steeds complexer. Uitdagingen worden groter. KERTEZA biedt oplossingen in de zorgsector. Onze missie De

Nadere informatie

RAAD VOOR ACCREDITATIE AANVRAAG ACCREDITATIE

RAAD VOOR ACCREDITATIE AANVRAAG ACCREDITATIE RAAD VOOR ACCREDITATIE AANVRAAG ACCREDITATIE RvA-F001-a-NL ONDERGETEKENDE : Dhr./Mevr. NAAM ORGANISATIE : ADRES : PLAATS : hierna te noemen de Instelling, waarvoor details zijn gegeven in deel 1 van dit

Nadere informatie

KAM-management 5. ISO 9001 voor het MKB. Normalisatie: de wereld op één lijn

KAM-management 5. ISO 9001 voor het MKB. Normalisatie: de wereld op één lijn PRAKTIJKGIDS KAM-management 5 NPR 9006:2008 ISO 9001 voor het MKB Normalisatie: de wereld op één lijn ISO 9001 voor het MKB NPR 9006:2008 ISO 9001 voor het MKB Nederlands Normalisatie-instituut, Delft,

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring CO2 Prestatieladder Opgesteld door: R. Louis (Kader) Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Bedrijvenpark Twente 301 7602 KL Almelo Tel: 0546 536 800 Datum: 21-1-2019 Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 1 juni 2015, PB15-220] Artikel 1 Definities De definities welke in dit uitbestedingsbeleid worden gebruikt zijn nader

Nadere informatie

Procesmanagement Werken met procedures, processen,

Procesmanagement Werken met procedures, processen, Procesmanagement Werken met procedures, processen, Procesmanagement Werken met procedures, processen, 2 Organisatie van processen Het management moet bedrijfsdoelstellingen formuleren en verwezenlijken.

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen.

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Referentie PCCB/S3/CDP/5200333 Datum

Nadere informatie

Risicogebaseerd denken De PDCA-cyclus De procesbenadering... 50

Risicogebaseerd denken De PDCA-cyclus De procesbenadering... 50 INHOUD VOORWOORD... 13 HOOFDSTUK 1. INLEIDING... 15 1.1. Introductie... 15 1.1.1. Naar een visie op kwaliteitsmanagement... 15 1.1.1.1. Het uitgangspunt van beheersing... 16 1.1.1.2. Het uitgangspunt van

Nadere informatie

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities en afkortingen...

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Contact info@vwa.nl 64 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

In 10 stappen naar een managementsysteem

In 10 stappen naar een managementsysteem In 10 stappen naar een managementsysteem Luc Bortels Publisher HSE 9/2/2017 Luc Bortels Publisher Health, Safety & Environment bij Wolters Kluwer meer dan 25 jaar ervaring in het opzetten van systemen

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Certificatie reglement VIN

Certificatie reglement VIN Pagina 1 van 6 Proceseigenaar General Manager Datum Handtekening ter goedkeuring Dit reglement is onderdeel van het certificatiesysteem vastgesteld te Zwolle. Definities:... 1 Algemeen... 2 Artikel 1.

Nadere informatie

Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015

Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015 Walvis ConsultingGroep Brengt kwaliteit tot leven Voor kwaliteit van mens en organisatie Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015 Ronald Zwart Vennoot, senior consultant en auditor ronald.zwart@walviscg.nl

Nadere informatie