Internationalisering werkt!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Internationalisering werkt!"

Transcriptie

1 Internationalisering werkt! SOCRATES Nationale conferentie over Europese onderwijsprogramma s 3 november 2009 conferentiecentrum Engels Rotterdam DIRECT NAAR PROGRAMMA EN AANMELDING

2 Waarom u zou moeten komen? Omdat er prominente sprekers zullen zijn: de heer Renk Roborgh, directeur generaal van OCW, over het belang van internationalisering in alle sectoren van het onderwijs; mevrouw Odile Quintin, directeur generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie, over investeren in het onderwijs in tijden van crisis, en de heer Rob Veersma, Learning and Development Manager Shell International over zijn uitdagingen in een internationale context. Omdat wij u de laatste stand van zaken zullen laten weten met betrekking tot de Europese subsidieprogramma s voor het onderwijs Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Erasmus Mundus, Tempus, ECTS- en DS-labels, kortom hoe kan uw instelling maximaal gebruik maken van Europese subsidies. Omdat u kunt leren van Europese projecten in uw eigen sector maar ook in andere sectoren van het onderwijs. Thema s als het gebruik van ICT, talen, beleid ten aanzien van internationalisering, disseminatie van resultaten worden in sectoroverschrijdende workshops behandeld. Omdat de zes winnaars van onze essaywedstrijd een korte voordracht zullen geven over hun mobiliteitservaring. Op geheel eigen wijze brengen zij onder woorden wat de Europese dimensie van hun avontuur in het buitenland was en wat dat voor hun persoonlijke ontwikkeling betekent. Omdat het goed is elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Met deze en de volgende digitale bladzijden hoop ik u te informeren en enthousiasmeren. Ik kijk er naar uit u te begroeten op 3 november! Joep Houterman Directeur Nationaal Agentschap Leven Lang Leren.

3 Sectoroverschrijdende workshops Alle sectoren van het Nederlands onderwijs zijn vertegenwoordigd op deze conferentie, Internationalisering werkt! In al die sectoren lopen zeer diverse projecten die, met behulp van Europese subsidies, werken aan de modernisering van het onderwijs in Europa. In deze vier workshops geven wij speciale aandacht aan thema s die terugkomen in vrijwel al die Europese projecten: of het nou om basisschoolonderwijs gaat of ontwikkeling van lesmateriaal voor ouderen, werkenden of studenten HENRY FORD Workshop 1 Talen De Europese Commissie promoot, in vrijwel alle sectorale programma s van het Leven Lang Leren programma, linguïstische diversiteit en het leren van talen. In deze workshop een aantal good practices uit de verschillende onderwijssectoren die een bijdrage leveren aan linguïstische diversiteit, taalverwerving, leermethodieken en taal bij de voorbereiding op een mobiliteitsproject. Workshop 2 Beleid en Study Visits Cross-sectorale paneldiscussie met afgevaardigden van OCW en onderwijs - sectoren, onder leiding van een discussieleider. Laat u inspireren door boegbeelden van internationalisering. Wat betekent voor hen internationalisering van het onderwijs en hoe vullen zij dit concreet in? Wat kunnen sectoren van elkaar leren? Wat levert het op om over de grens te kijken en open te staan voor andere ideeën? Workshop 11 ICT Een workshop in de vorm van een hoorcollege over ICT in internationale onderwijsprojecten, waarin onder meer een presentatie van het project Cross Sector Virtual Mobility (CSVM) voor virtuele stages en een presentatie van het project Take Shape Share (TSS) over het ontwikkelen van relevant en innovatief e-learning-materiaal. Workshop 12 Disseminatie Het uitwisselen van praktijkervaringen en tools aan de hand van de presentaties van twee transversale projecten (Key Activity 4). De Nederlandse partners in de projecten Training and Learning for Community Development (TLCD) en Interkulturelle Professionalisierung von Lehrerinnen (EULE-Europa Lernt) verzorgen de workshop.

4 Comenius Bent u betrokken bij schoolonderwijs (basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, maar ook lerarenopleidingen), dan kunt u in de middag kiezen uit vier workshops die gerelateerd zijn aan het Comeniusprogramma. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: schoolpartnerschappen, etwinning, projectmanagement, evaluatietools, disseminatie van resultaten... De medewerkers van het Europees Platform verzorgen zoals altijd informatieve en nuttige presentaties over aantrekkelijke en actuele onderwerpen; in sommige workshops bijgestaan door ervaringsdeskundigen uit het veld. LEONARDO DA VINCI Workshop 3 Comenius en etwinning Schoolpartnerschappen in Europa (starters) Hoe kun je etwinning gebruiken om online samen te werken met scholen in Europa? Daarnaast komen de mogelijkheden voor subsidie van schoolpartnerschappen aan bod. Deelnemers aan de workshop kunnen op laptops oefenen met een miniproject met behulp van etwinning tools. Workshop 4 Disseminatie en evaluatie van Comenius Schoolpartnerschappen (ervaren) Een workshop over tools voor het evalueren van Comenius Partnerschappen en de disseminatie van de resultaten, zowel tijdens als na afloop van de activiteit. Hoe kan ik verdiepen, wat zijn eventuele vervolgstappen na ervaring opgedaan te hebben met schoolpartnerschappen. Workshop 13 Het aanvragen van een Comenius Schoolpartnerschap (starters) Deelnemers krijgen tips van een expert over het schrijven van een goede aanvraag, met goede en slechte voorbeelden uit de praktijk en een uiteenzetting van de mogelijkheden van etwinning voor samenwerking met onderwijsinstellingen in andere Europese landen. Eventueel gaan de deelnemers tijdens de workshop zelf al aan de slag. Workshop 14 Projectmanagement Comenius (ervaren) Een workshop over projectmanagement, bestemd voor deelnemers aan Comenius Schoolpartnerschappen en Comenius Regiopartnerschappen.

5 ALDOUS HUXLEY Erasmus Indien u betrokken bent bij het hoger onderwijs zult u ook in de middag genoeg naar uw smaak vinden! Nuffic organiseerde de afgelopen jaren steeds een Dag van de Europese Hogeronderwijsprogramma s. Dit jaar zijn deze voorlichtingsactiviteiten ondergebracht op de nationale conferentie Internationalisering werkt! Voor de nodige inspiratie en informatie terecht bij een viertal workshops en presentaties over actuele thema s als ECTS- en DS-labels, docenten en stafmobiliteit, samenwerking met landen buiten de EU, de toekomst van Erasmus... Workshop 9 ECTS- en DS-labels Nederland liep bij de invoering van ECTS en DiplomaSupplement lang voorop. Waarom zijn er dan toch slechts twee ECTS-labels en twee DS-labels uitgereikt? De RuG, met beide labels, vertelt u waarom deze keurmerken de moeite waard zijn. Daarnaast geven twee Bolognaexperts uitleg over de aanvraagprocedure. Workshop 10 Erasmus Docenten- en Stafmobiliteit Docenten vormen de spil van internationalisering en mobiliteit in het hoger onderwijs. Toch blijkt het vaak moeilijk om daadwerkelijk te vertrekken. Voor alle medewerkers van hogescholen en universiteiten maken we die stap eenvoudiger: deze workshop geeft inzicht van wat Erasmus hen biedt. Voor wie eenmaal op pad is geweest, is de ervaring altijd voor herhaling vatbaar. Workshop 19 Samenwerking met landen buiten de EU introductie tot Tempus en Mundus Erasmus Mundus subsidieert Europese joint master- en PhD.- programma s en stelt studenten uit de hele wereld in staat om te komen studeren in Europa. Het Tempusprogramma richt zich op de modernisering van het hoger onderwijs in de landen rond de EU. Workshop 20 Erasmus in de toekomst Wat gebeurt er met Erasmus na 2013, als de huidige periode afloopt? Panelsessie over de toekomst van studentenmobliteit, samen met in ieder geval de directeur van het Nationaal Agentschap, en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Neth-ER, de VSNU en het netwerk van Erasmusstudenten ESN.

6 Leonardo da Vinci Heeft u belang bij de ontwikkelingen in het middelbaar beroepsonderwijs? Bezoek dan onze workshops. Deze zijn niet gericht op voorlichting hoe u een aanvraag doet, maar op actieve benadering van de mogelijkheden die internationalisering u op het gebied van onderwijs biedt. Wat levert internationalisering u op? Het agentschap helpt u graag met uw idee op weg. Sla een brug tussen onderwijs en bedrijfsleven door internationale samenwerking! Wij maken u wegwijs in de Europese systemen en instrumenten voor kwaliteitsbewaking, studiepuntenoverdracht en transparantie. Ontdek de Community of Practice webapplicatie voor interactie en participatie voor de internationaliserings professional. Ervaar, deel en leer van elkaar! Workshop 7 Continu doorontwikkelen via een Community of Practice Binnen het mbo-veld is een groeiende behoefte aan continue uitwisseling van kennis en tools ter ondersteuning van internationalisering. Via de opzet van een zogenaamde Community of Practice (CoP) kan hierin worden voorzien. In een CoP gaan leren, netwerken én effectief kennis delen namelijk handin-hand. In deze workshop deelt Cees Hoogendijk (auteur van Kracht zonder Macht ) zijn ervaringen met de opzet van een CoP rondom MBO Academies Vervolgens gaan we samen bouwen aan een CoP voor internationalisering van het mbo! Workshop 8 Winst van internationalisering Voorbij de subsidieverslaving! Discussie over de zin van internationalisering, bewustwording, opdoen van inspiratie. Moderator met frisse kijk op internationalisering, die internationalisering vanuit zakelijk oogpunt bekijkt en niet (alleen maar) afhankelijk van subsidie is. Workshop 17 ECVET aan de slag! ECVET, het European credit system for VET, wordt de komende jaren stapsgewijs geïmplementeerd. In 2012 moeten de lid staten voorbereid zijn op de implementatie. Deze workshop geeft informatie over ECVET en wat er al gebeurt in Europa en eerste ervaringen uit eigen land. Ook in Nederland gaan we aan de slag met ECVET. Daarvoor moet nog veel worden uitgewerkt. Daarom verkennen we mogelijke eerste stappen. Workshop 18 Internationale samenwerking tussen onderwijs en bedrijf Internationalisering als middel voor samen - werking tussen onderwijs / bedrijfsleven. In deze workshop staan de mogelijkheden van internationale samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven centraal. LEONARDO DA VINCI

7 Grundtvig Is uw organisatie betrokken bij volwasseneneducatie, dan is het Grundtvigprogramma er voor u. In diverse workshops en presentaties maakt u kennis met de diverse mogelijkheden van het subprogramma Grundtvig. U zult deelgenoot worden van interessante praktijkvoorbeelden, u krijgt uitleg over de verschillende (nieuwe) acties, zoals Grundtvig Workshops en Senior Vrijwilligersprojecten. Maar ook projectmanagement en verspreiding van resultaten zullen aan bod komen. Wij hopen dat wij kunnen bijdragen aan de internationale oriëntatie van uw organisatie. JOHN COTTON DANA Workshop 5 en 16 Grundtvig in vogelvlucht Een workshop waarin wordt uitgelegd wat het Grundtvig programma is en voor wie. Daarnaast worden de verschillende Grundtvig Acties onder de loep genomen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de nieuwe acties; Workshops, Senior Vrijwilligersprojecten, Assistentschappen en Bezoeken & uitwisseling. Tenslotte geven we aan hoe je een beursaanvraag kunt doen (deadlines, aanvraagformulieren, advies). Workshop 6 Grundtvig multilaterale projecten Een workshop waarin twee Grundtvig Multilaterale Projecten (centrale acties) worden gepresenteerd. Deze workshop is een kennismaking met de centrale acties. Wat levert het op en wat zijn valkuilen? Workshop 15 Projectmanagement Grundtvig Een workshop over projectmanagement en zelfevaluatie bestemd voor deelnemers aan Grundtvig Lerende Partnerschappen, Workshops en Multilaterale Projecten.

8 Conferentie Internationali sering werkt! Over het belang, de mogelijkheden en de resultaten van het Europese Leven Lang Leren programma Ronde uur Ronde uur Datum dinsdag 3 november 2009 Locatie conferentiecentrum, Engels, Rotterdam, max 500 personen DIRECT NAAR ONLINE AANMELDING Programma uur: Ontvangst uur: Opening en plenaire presentaties Mevrouw Odile Quintin, directeur generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie De heer Renk Roborgh, directeur generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer Rob Veersma, Learning and Development Manager Shell International uur: Prijsuitreiking etwinning prijs, Mobi awards: Erasmus Essayprijs, Leonardo da Vinci mobiliteitsprijs Verrassingsact u uur: Lunch uur: twee rondes workshops en presentaties in 10 zalen. Per sectoraal programma vinden vier sessies plaats. Daarnaast zijn er sectoroverschrijdende workshops uur: Netwerkgelegenheid en borrel workshop 1 Talen workshop 2 Beleid en Study Visits workshop 3 Comenius en etwinning Schoolpartnerschappen in Europa workshop 4 Disseminatie en evaluatie van Comenius Schoolpartnerschappen (ervaren) workshop 5 Grundtvig in vogelvlucht workshop 6 Grundtvig multilaterale projecten workshop 7 Continu doorontwikkelen via een Community of Practice workshop 8 Winst van internationalisering workshop 9 ECTS- en DS-labels workshop 10 Erasmus Docenten- en Stafmobiliteit workshop 11 ICT workshop 12 Disseminatie workshop 13 Het aanvragen van een Comenius Schoolpartnerschap (starters) workshop 14 Projectmanagement Comenius (ervaren) workshop 15 Projectmanagement Grundtvig workshop 16 Grundtvig in vogelvlucht workshop 17 ECVET aan de slag! workshop 18 Internationale samenwerking tussen onderwijs en bedrijf workshop 19 Samenwerking met landen buiten de EU introductie tot Tempus en Mundus workshop 20 Erasmus in de toekomst

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

ERASMUS+ voor scholen

ERASMUS+ voor scholen ERASMUS+ voor scholen Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks: 2007-2013: Een Leven Lang Leren 2014-2020: Erasmus+ Sterkere link met het beleid EU toegevoegde waarde en impact Stroomlijnen

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Erasmus+ onderneem je zelf

Erasmus+ onderneem je zelf Erasmus+ onderneem je zelf 10 december Media Plaza Utrecht Concept programma dagvoorzitter: chris sigaloff, voorzitter kennisland 09.30 Inloop, ontvangst met koffie en thee 10.00 Welkom en opening Freddy

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET Het Europese Credit Systeem voor Beroepsonderwijs en Training (ECVET) is een krachtig gereedschap van het strategische raamwerk voor Europese

Nadere informatie

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ 2014-2020 Onder voorbehoud van officiële goedkeuring door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie Versie 29-10-2013 Documenteigenaar Marissa van

Nadere informatie

LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND

LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND LEREN VAN EN IN HET BUITENLAND EUROPAHUIS RYCKEVELDE = werken aan Europees burgerschap EUROPAHUIS RYCKEVELDE EUROPA BEGRIJPEN EUROPA BELEVEN Infosessies en workshops Evenementen Thematische campagnes Dossiers

Nadere informatie

VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN

VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN wim.simoens@telenet.be KENMERKEN VAN ERASMUS+ Geen individuele aanvragen meer, 1 aanvraag per jaar per school voor alle

Nadere informatie

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017 Erasmus+ Informatiebijeenkomst Strategische Partnerschappen Key Action 2 School Exchange Partnerschappen Utrecht, 22 november 2017 Spelregels tijdens de sessie Geen plenaire vragen in verband met de tijd

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships'

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' #46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' Elvira Arkesteijn, Bart van den Elzen en Svetlana van Schilfgaarde Wat gaan we doen? Nieuwe kansen voor scholen

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht

Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht Het Europese programma Een Leven Lang Leren in vogelvlucht De Europese programma s op het gebied van onderwijs en leren zijn verenigd in het Europese programma Een Leven Lang Leren. Dit programma biedt

Nadere informatie

Introductie. Voorwoord. Een paar praktische zaken

Introductie. Voorwoord. Een paar praktische zaken it s learning themadag Wij heten u van harte welkom bij de it s learning themadag voor Voortgezet Onderwijs en BVE op 20 april 2006 Introductie Voorwoord Op 20 april 2006 zal er in de Jaarbeurs in Utrecht

Nadere informatie

Internationa lisering. versterkt de kwaliteit van het onderwijs. europees platform internationaliseren in onderwijs

Internationa lisering. versterkt de kwaliteit van het onderwijs. europees platform internationaliseren in onderwijs Internationa lisering versterkt de kwaliteit van het onderwijs europees platform internationaliseren in onderwijs Inhoud Internationalisering versterkt de kwaliteit van het onderwijs Visie, missie en ambities

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2017 Programma Dinsdag 28 maart 2017, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2017 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Erasmus+, hoe maak jij het verschil? Dinsdag 1 december 2015 Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan Den Haag

Erasmus+, hoe maak jij het verschil? Dinsdag 1 december 2015 Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan Den Haag Sectoroverstijgende sessies Sessie Doelgroep Inhoud 1. Zo maakt jouw project Erasmus+ verschil! 2. Dissemineren? Wat willen ze nu weer van me? 3. Jongerenwerk: hoe werk je samen met onderwijs of andere

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid Mogelijkheden Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs Leuven, 29 februari 2012 Prins Filipfonds Buurlandenbeleid Een Leven Lang Leren programma Comenius Study Visits Raad van Europa Ryckevelde

Nadere informatie

Erasmus+ onderneem je zelf

Erasmus+ onderneem je zelf Erasmus+ onderneem je zelf Annemarie de Ruiter José Ravenstein NA Erasmus+ Onderwijs &Training/ Nuffic 11 maart 2014 Erasmus+ Film Erasmus+ Uitvoering Erasmus+ Beleidscontext en budget Erasmus+ Programma

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

Europese. samenwerking. in de lerarenopleiding

Europese. samenwerking. in de lerarenopleiding Europese samenwerking in de lerarenopleiding Het Europese Een Leven Lang Leren -programma (LLP) geeft studenten, docenten en organisaties die een lerarenopleiding aanbieden de kans om hun horizon te verruimen.

Nadere informatie

Leven Lang Leren in Europa

Leven Lang Leren in Europa Leven Lang Leren in Europa 2007 2013 2 3 Voorwoord Het Europese subsidieprogramma Leven Lang Leren wordt in januari 2014 opgevolgd door Erasmus+. Dit nieuwe programma heeft dezelfde doelstellingen als

Nadere informatie

cjcbejbv ejveneke nvknevm m

cjcbejbv ejveneke nvknevm m Welkom! Bij de miniconferentie Formatief toetsen 26 maart 2013 cjcbejbv ejveneke nvknevm m Cees van der Vleuten Universiteit Maastricht Aanleiding voor deze middag Doelen van vanmiddag Kennismaken - ontmoeten

Nadere informatie

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap Dinsdag 18 september 2018 Marloes Hogervorst Eline van der Net Welkom Welk beelden leven er? Context Erasmus+ Rol van het NA / relatie met mbo-instelling

Nadere informatie

Erasmus+ Vaak gestelde vragen

Erasmus+ Vaak gestelde vragen EUROPESE COMMISSIE MEMO Straatsburg/Brussel, 19 november 2013 Erasmus+ Vaak gestelde vragen (zie ook IP/13/1110) Wat is Erasmus+? Erasmus+ is het nieuwe programma van de Europese Unie voor onderwijs, opleiding,

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Inspiratiereis Zweden

Inspiratiereis Zweden Inspiratiereis Zweden Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR WERKPLEKLEREN IN DE BBL PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK IN HET MBO WERKPLEKLEREN IN DE FASTSERVICE EEN VERKENNENDE EVALUATIE VAN DE MIDDELBARE BEROEPSOPLEIDING

Nadere informatie

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius)

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Verwelkoming Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Informatie Oproepronde 2018 ERASMUS+ KERNACTIE 1 KA1 IN ERASMUS+ SCHOOL- ONDERWIJS SPORT BEROEPS- ONDERWIJS EN OPLEIDING

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Eline van der Net Antoine van der Putten Utrecht, 8 oktober 2012 Deze presentatie wordt naar u gemaild (als u ingeschreven staat als deelnemer vandaag) en

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Overzicht Introductie en doelstellingen Werkwijze Resultaten Website: Map of needs: Needbox en Toolbox Inspiratie Vragen

Nadere informatie

Comenius 2.2a. Praktijkvoorbeelden. Walter Baeten, PhD Arteveldehogeschool

Comenius 2.2a. Praktijkvoorbeelden. Walter Baeten, PhD Arteveldehogeschool Comenius 2.2a Praktijkvoorbeelden Walter Baeten, PhD Arteveldehogeschool Opbouw Voorbeelden Includeme Most Vergelijking Erasmus Com 2.2 a Voorgeschiedenis Lerarenopleiding = beroepsopleiding Onder Leonardo?

Nadere informatie

Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Strategische (school) Partnerschappen KA2. Utrecht, 19 november 2015

Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Strategische (school) Partnerschappen KA2. Utrecht, 19 november 2015 Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Strategische (school) Partnerschappen KA2 Utrecht, 19 november 2015 Wat gaan we vandaag doen? Korte introductie Erasmus+ en de Strategische Partnerschappen Terugblik KA2

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398)

Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398) MEMO/11/818 Brussel, 23 november 2011 Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398) Wat is Erasmus voor iedereen? Erasmus voor iedereen is het nieuwe door de Europese Commissie voorgestelde

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

g r a d u a t e s c h o o l UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK

g r a d u a t e s c h o o l UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK g r a d u a t e s c h o o l UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK De Graduate School van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) biedt een vierjarige promotieopleiding, die uitmondt in een wetenschappelijk proefschrift

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers Brussel, 23 november 2011 - Tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, krijgen de kans om in het

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Waar kan ik subsidie voor aanvragen? Over Erasmus+ Erasmus+ is het Europese subsidie programma voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het programma loopt zeven jaar: van 2014 tot 2020. Organisaties kunnen subsidie aan vragen voor internationale

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Uitwerkingen van gespreksrondes OPEN SPACE Tijdens de open space kregen de deelnemers van de Kick-off bijeenkomst de ruimte om de eigen

Nadere informatie

Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Mobiliteit van personeel KA1. Utrecht, 19 november 2015

Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Mobiliteit van personeel KA1. Utrecht, 19 november 2015 Erasmus+ Voorlichting Call 2016 Mobiliteit van personeel KA1 Utrecht, 19 november 2015 Wat gaan we vandaag doen? Korte introductie Erasmus+ en Mobiliteit van personeel Terugblik KA1 Call 2015 Informatie

Nadere informatie

De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder?

De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder? De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder? 2 oktober 2018 DevOps staat voor Development (Dev) en Operations (Ops). DevOps gaat verder dan de integratie van ontwikkeling en beheer, oftewel Agile.

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie Verslaglegging workshop VSNU Conferentie 14-12-2017 Titel Workshop: Niet voor elkaar, maar met elkaar: leraren samen verder opleiden in één regionaal onderwijscentrum Workshop gevers: Klaas van Veen: voorzitter

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Masterclasses Een sterke relatie

Masterclasses Een sterke relatie Programma Versterking Beroepsonderwijs RAAT en Kennisrotatie organiseren: 10 OKTOBER 2006 Symposium Praktijkleren faciliteren 31 OKTOBER 2006 9 NOVEMBER 2006 14 DECEMBER 2006 Masterclasses Een sterke relatie

Nadere informatie

OPROEP VOOR BIJDRAGE

OPROEP VOOR BIJDRAGE OPROEP VOOR BIJDRAGE 29 mei tot 31 mei 2013 Met groot genoegen nodigen we je uit om een voorstel tot bijdrage in te dienen voor de Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD 2013) met als thema Over-Waarderen.

Nadere informatie

erasmus meer perspectief volwasseneneducatie

erasmus meer perspectief volwasseneneducatie erasmus meer perspectief volwasseneneducatie Europa biedt méér Investeren in onderwijs en opleiding is de beste investering die we kunnen doen voor de toekomst van Europa. Studeren in het buitenland stimuleert

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 Het huidige Erasmus+ Erasmus+ helps European countries to modernise and improve their education and training systems

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

MVO in het beroepsonderwijs

MVO in het beroepsonderwijs MVO in het beroepsonderwijs 13 december 2007 's-hertogenbosch Timo Cochius CSR Academy Timo Cochius MVO-advies Ambitie Markten Producten/diensten 1 Agenda 1. Gaming in het onderwijs CruiSeR 2. Basisboek

Nadere informatie

De Crowdfunding Safari workshop

De Crowdfunding Safari workshop De Crowdfunding Safari workshop Veel organisaties kampen met dalende subsidies, hebben moeite met het ophalen van investeringen of leningen en kunnen doelen daardoor steeds moeilijker halen. Crowdfunding

Nadere informatie

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen?

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? WAAROM IS ARCHITECTUUR BELANGRIJK? LEARN WITH THE BEST! Masterclasses voor de tolk tussen IT en de business Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? 12 Juni 2018 Architectuur; weet jij hoe de lijntjes

Nadere informatie

WORKSHOPMIDDAG FREELANCEN

WORKSHOPMIDDAG FREELANCEN WORKSHOPMIDDAG FREELANCEN Het Nieuwe Werken is hot in de media, maar bestaat voor kunsthistorici al lang. Niettemin hebben recente ontwikkelingen als de toenemende schaarste aan vaste aanstellingen, maar

Nadere informatie

Internationalisering bij CBE Brusselleer

Internationalisering bij CBE Brusselleer Internationalisering bij CBE Brusselleer Een praktijkvoorbeeld 1 Internationalisering bij CBE Brusselleer 1. CBE Brusselleer 2. Historiek 3. Van ad hoc initiatieven naar beleid 4. Praktisch-organisatorisch

Nadere informatie

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Brede open school GO!2020 school van mijn dromen PPGO De school van onze dromen is Brede open school Tegen

Nadere informatie

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP oktober 2016 - april 2017 www.ellla.nl Ervaring is niet wat een mens overkomt; het is wat een mens doet met wat hem overkomt. Aldous Huxley LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

Nadere informatie

VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING

VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING DOMEINEN schoolonderwijs hoger onderwijs jeugd Beroepsopleiding Volwasseneneducatie sport ERASMUS+ KERNACTIES KA1 Individuele leermobbiliteit

Nadere informatie

ONDERZOEKSGERICHT LEREN

ONDERZOEKSGERICHT LEREN Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") ONDERZOEKSGERICHT LEREN Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Unieke serie Workshops Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Met de ontwerper van het Wiel dr. Corry Ehlen en trainer/coach Mirjam van Zweeden Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de praktijk

Nadere informatie

LINQ: Objectif situation authentique

LINQ: Objectif situation authentique LINQ: Objectif situation authentique Congrès des professeurs de français Vendredi 22 mars 2019 Sabrina Comat projectmedewerker Nuffic Inhoud Wat verstaan jullie onder authentieke taalsituaties? LinQ betreffende

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 Het aanbod bestaat uit de modules van 2015 om iedereen de gelegenheid te bieden deze eventueel nog te volgen. Er is een aantal nieuwe modules

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Erasmus+, hoe maak jij het verschil? Dinsdag 1 december 2015 Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan Den Haag

Erasmus+, hoe maak jij het verschil? Dinsdag 1 december 2015 Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan Den Haag Sectoroverstijgende sessies Sessie Doelgroep Inhoud 1. Zo maakt jouw project Erasmus+ verschil! 2. Dissemineren? Wat willen ze nu weer van me? 3. Jongerenwerk: hoe werk je samen met onderwijs of andere

Nadere informatie

Post-Master Indirecte Belastingen 2017

Post-Master Indirecte Belastingen 2017 Post-Master Indirecte Belastingen 2017 WELKOM BIJ EFS, ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM Europese Fiscale Studies (EFS) is een samenwerking van de secties fiscaal recht en fiscale economie van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange?

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden administratie door SAC 13-10-2014 pag. 1 13-10-2014 pag. 2 Waarom

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

HIB-seminar 4 juni 2015 Internationalisering doe je samen: de docent maakt het verschil TAAL & INTERNATIONALISERING Maike Verhagen & Marion Hemsing

HIB-seminar 4 juni 2015 Internationalisering doe je samen: de docent maakt het verschil TAAL & INTERNATIONALISERING Maike Verhagen & Marion Hemsing HIB-seminar 4 juni 2015 Internationalisering doe je samen: de docent maakt het verschil TAAL & INTERNATIONALISERING Maike Verhagen & Marion Hemsing International Office Saxion University of Applied Sciences

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

11 FEB 2016 VAN NEDERLAND VOOR DUURZAAM TALENT GROOTSTE CARRIÈREBEURS. Locatie: Campus Uithof, Utrecht

11 FEB 2016 VAN NEDERLAND VOOR DUURZAAM TALENT GROOTSTE CARRIÈREBEURS. Locatie: Campus Uithof, Utrecht 11 FEB 2016 Locatie: Campus Uithof, Utrecht GROOTSTE CARRIÈREBEURS VAN NEDERLAND VOOR DUURZAAM TALENT In samenwerking met de carrièredag Universiteit Utrecht Duurzaamheid, kennis voor de toekomst Het SCE2016

Nadere informatie

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2015

Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds. Activiteitenoverzicht 2015 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Activiteitenoverzicht 2015 Colofon Titel Activiteitenoverzicht 2015 Stichting prof. dr. G.C. Heringa-Fonds Auteur Patricia Defesche, Marian de Groot Expertisecentrum

Nadere informatie

Post HBO Branded Content Strategie

Post HBO Branded Content Strategie Post HBO Branded Content Strategie De Post HBO opleiding Branded Content Strategie duurt ongeveer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht. Hierin volgt

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

KERNACTIES 1 EN 2 (KA1 & KA2)

KERNACTIES 1 EN 2 (KA1 & KA2) ERASMUS + KERNACTIES 1 EN 2 (KA1 & KA2) BRUSSEL, 27 NOV 2018 Internationale samenwerking Waarom Wat Hoe ERASMUS+ : ERASMUS+ IMPACT ERASMUS+ 2014-2020 VOLW EDU Volw vorming VET Hoger Ond School Ond Jeugd

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl GEZOCHT denkers & doeners studereninduitsland.nl Weleens gedacht aan studeren in Duitsland? Studeren in Duitsland, nog niet zo veel Nederlanders doen het. Toch heeft Duitsland enorm veel te bieden: aan

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument

Verantwoordingsdocument Verantwoordingsdocument Lerende mobiliteit (KA1) Call 2017 Middelbaar beroepsonderwijs (mbo) - juni 2017 aangevuld in juni 2018* *zie pagina 3 Verantwoordingsdocument KA1 mbo call 2017 Inleiding Lerende

Nadere informatie

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1 Erasmus + 2015 2016 Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden 10-12-2014 pag. 1 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO administratie door SAC 10-12-2014 pag. 2 Erasmus

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie