Nieuwsbrief. Ook in Meppel. Verlies waardig dragen. Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1. Beste Partijgenoten in Meppel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Ook in Meppel. Verlies waardig dragen. Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1. Beste Partijgenoten in Meppel"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina Maart 2017 Beste Partijgenoten in Meppel Ook in Meppel Onderstaand stuk is namens fractie en bestuur ingezonden om te plaatsen in de Meppeler Courant daags na de verkiezingen. Helaas heeft de Meppeler Courant besloten het stuk niet te plaatsen. We willen het onze leden niet onthouden. PvdA feliciteert alle partijen in Meppel Verlies waardig dragen De verkiezingsuitslag in Meppel is overeenkomstig het beeld in het land. Daarom alle landelijke partijen in Meppel gefeliciteerd met de winst, de VVD heeft weliswaar verloren maar is nog wel de grootste partij dus dat is ook een felicitatie waard. We hebben de kiezers onvoldoende kunnen uitleggen wat er gerealiseerd is en wat onze plannen zijn. Veel mensen hebben hun vertrouwen gegeven aan andere partijen. Tijd voor de PvdA zich de vraag te stellen: wat hadden we anders moeten doen, is er nog wel plaats voor een brede sociaal democratische partij? Verlies waardig dragen De verkiezingsuitslag heeft ook binnen de PvdA Meppel een schok teweeg gebracht: de maatregelen die de afgelopen vier jaar door het kabinet Rutte zijn doorgevoerd hebben ons land er weer bovenop gebracht. Het gaat overwegend goed in Nederland, de werkloosheid loopt terug, we zijn nog nooit zo rijk geweest. Die soms harde maatregelen hebben er toe geleid dat velen er niet op vooruit gingen, en tevens als resultaat gehad dat we er als gehele samenleving samen beter voor staan. Daarvoor zijn noch de VVD noch de PvdA beloond, ze zijn er op afgerekend. We horen maar weinig mensen spreken over hetgeen had kunnen gebeuren als er geen ingrijpende maatregelen waren geweest: hoe zouden we er dan voor hebben gestaan? Wellicht hadden de bezuinigingen minder drastisch moeten zijn? Achteraf is dat makkelijk zeggen nu er weer meevallers zijn, meevallers overigens als resultaat van het gevoerde beleid. Hoe dan ook: verliezen doet pijn, zeker als je wel verantwoordelijkheid hebt genomen. Verliezen vraagt tegelijkertijd om waardigheid en strijdlust om de idealen waar we nog steeds voor staan, beter neer te zetten.

2 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 2 PvdA staat voor solidariteit. PvdA staat voor solidariteit De PvdA is en blijft de partij die staat voor solidariteit, gelijke kansen voor iedereen, bevorderen dat we het allemaal beter krijgen en als we zeggen allemaal bedoelen we ook allemaal: ouderen, jongeren, oorspronkelijke en nieuwe Nederlanders maar ook de natuur en het milieu. Overigens geldt dat niet alleen voor vandaag maar ook voor de nabije en verdere toekomst: ook voor hen die nu de arbeidsmarkt betreden moet er over 50 jaar pensioen zijn, moet er een gezonde leefomgeving zijn etc. En juist die brede ambitie die de PvdA kenmerkt, die solidariteit die nodig is om daadwerkelijk de belangen van allen te dienen, mag van de PvdA geen fletse partij maken. De sociaal-democratie heeft ons allen veel gebracht. Het lijkt alsof we die onderlinge solidariteit zijn vergeten. We blijven niet op eerdere wapenfeiten teren maar die solidariteit is wel de basis van de verzorgingsstaat. De verzorgingsstaat moet worden aangepast. Einde verzorgingsstaat? Men stelt dat het einde van de verzorgingsstaat in zicht is, maar is dat nu werkelijk zo? Als het zo was dat iedereen zijn eigen boontjes zou kunnen doppen, dan zou dat ook kunnen. De werkelijkheid is echter anders: de verdergaande automatisering en robotisering maken dat arbeid voor iedereen steeds lastiger wordt: uitsluiting van nieuwe groepen dreigt. We moeten daar samen veel meer oog voor hebben. Dat iedereen mee kan doen en actief betrokken is bij onze samenleving. Er is een andere betrokkenheid van de overheid nodig. De verzorgingsstaat moet worden aangepast. Deze onzekere tijden, waarin veel verandert vraagt om zelfstandige inwoners en een overheid die omkijkt naar mensen die hierin niet meekomen. Solidariteit en samenwerking zijn dan meer dan ooit nodig om iedereen dat werkelijke recht en uitzicht op gelijke kansen te bieden. PvdA Meppel? In Meppel blijven wij, wellicht meer dan ooit, in gesprek met de kiezers en blijven we samenwerken met andere partijen. De PvdA blijft een partij gestoeld op een brede blik naar buiten en oog voor iedere inwoner en wereldburger. Namens bestuur en fractie PvdA Meppel, Jolida Voetelink, voorzitter afdeling. Jaarrekening en jaarverslag 2016 Onze afdeling heeft het jaarverslag en de jaarrekening binnen de gestelde termijnen ingediend voorzien van een goedkeuring van de kascommissie. Het partijbureau heeft de jaarstukken goedgekeurd waarmee de afdracht vanuit Amsterdam voor het lopende jaar weer is veilig gesteld. Op een later moment zullen we de jaarstukken voorleggen aan de leden.

3 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 3 Interview van Alie Kuiper-Docter Interview van het Reformatorisch Dagblad met Alie Kuiper- Docter (81) over pijnlijk verlies van haar PvdA. Het verlies doet zeer, maar ze ligt er niet wakker van. De PvdA houdt negen zetels over in de Tweede Kamer. Oorlog is erger. Alie Kuiper-Docter (81) uit Meppel Alie met een e, niet op z n Marokkaans zet zich al 52 jaar in voor haar partij. We moeten de rug rechten en er weer tegenaan gaan. Toen, Nee, ik kom niet uit een rood nest, oh nee, zeker niet. Ik ben gereformeerd opgevoed in Apeldoorn. Op 1 mei, de Dag van de arbeid, kwam de jongerenvereniging AJC van de PvdA altijd in optocht en met muziek bij ons door de straat. Aangekleed met blauwe bloesjes en rode strikken. Wij moesten dan direct naar binnen. Mijn ouders moesten er niets van hebben. De kolenboer kwam twee keer in het jaar kolen bij ons brengen om de kachel te stoken. Van de soos, de sociale dienst. Eén keer in het jaar mochten we naar Bervoets, een damesmodezaak. Het klootjesvolk kon dan met een briefje van de soos na sluitingstijd een jas of een jurk uitzoeken. Dat waren altijd winkeldochters, kledingstukken die 20 jaar op zolder hadden gelegen. Akelig voelde dat. Heel erg. Mijn vader overleed toen ik 14 jaar was. Mijn moeder kreeg twee gulden per week van de kerk, maar dan móest ze twee keer per zondag naar de kerk. Daarom ben ik van het geloof afgestapt. Toen ik belijdenis moest doen, heb ik tegen de dominee gezegd: Dat gaat deze dame niet doen. 54 zetels glorieus. Ik kreeg verkering met een rooie rakker uit Olst. Thuis viel dat niet in goede aarde. Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duvel tussen, was de gedachte. Ik had geen moeite met zijn rood-zijn, ik had een groot sociaal gevoel. Het bleek ook een heel aardige jongen te zijn. Mijn schoonvader was destijds wethouder voor de PvdA in Olst, mijn man was later jarenlang statenlid in Drenthe. Ik ben actief geworden in de PvdA. Je bent op aarde en daarbij heb je de taak om op je naaste te passen. Vroeger was het gezellig bij de PvdA. Met de fiets in optocht, versierd met vlaggen. Kun je dat je voorstellen? Ik bezocht congressen, ben voorzitter van de Vrouwenbond geweest en heb in het gewestelijk bestuur gezeten. Nog altijd kom ik op plaatselijke partijbijeenkomsten. Ik heb grote mannen meegemaakt. Den Uyl, Vondeling, Suurhoff. Daar keken wij tegenop. Vondeling sprak mij altijd erg aan. Een integere man. De PvdA heeft hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt. Dat is van alle tijden. Soms veel zetels, soms weinig. De partij heeft zelfs 54 zetels gehad. Glorieus.

4 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 4 Tijdens de verkiezingscampagne heb ik vier zaterdagen rozen staan uitdelen. Zaterdag zouden we weer gaan flyeren. Stoepje op, stoepje af. Ik heb ervoor bedankt. Dat trek ik even niet meer. Zo eerlijk ben ik dan ook wel. Met 81 jaar heb je inmiddels wat levenswijsheid, hè? Hoewel, sommigen worden nooit wijs. Ik was niet voor samenwerking met de VVD in één kabinet. Toch vind ik dat mijn partij het niet slecht heeft gedaan. De economie trekt aan, het gaat beter met Nederland. We kunnen wel zeuren, maar we hebben het ontzettend goed met z n allen in dit land. Nu De slechte uitslag van de verkiezingen had ik zien aankomen, maar niet dat het zó slecht zou worden. Negen zetels is wel heel weinig, hè? We zijn nu echt een kleine partij, niet veel groter dan de CU. Sneu. Maar ook kleine partijtjes mogen er zijn. Alie Kuiper-Docter

5 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 5 Het verlies doet zeer. In het ziekenhuis zeggen ze altijd: Hoe zeer doet het op een schaal van 1 tot 10? Nou, voor mij voelt het als een 8. Ik zeg niet: 10. Zo erg is het ook niet. Ik kan nog lachen, oorlog is erger. Wakker lig ik er ook niet van. Wat er in de wereld gebeurt, dáár lig ik wakker van. Daar krijg ik hartkloppingen van. Waar is er geen oorlog, waar maken ze elkaar niet een koppie kleiner, waar zijn geen vluchtelingen? De PvdA heeft dit verlies niet verdiend. Sneu voor Asscher, voor het bestuur, voor al die raadsleden in het land. Het ligt niet aan mij, het ligt niet aan de Kamerleden. Als mensen ontevreden zijn, lopen ze als eerste weg bij de PvdA, dat zie je altijd. Ik had gehoopt dat het verlies nog mee zou vallen, dat kiezers zich op het laatste moment toch zouden bedenken. Je houdt stille hoop. Ik laat de partij niet los. Een gereformeerde laat zijn geloof ook niet varen. Het socialisme is mijn geloof. Asscher heeft het goed gedaan, vind ik. Een keurige man. Maar met keurige, aardige mannen win je de strijd niet. Dat is wel bewezen. Cohen was ook te veel heer. Diederik heeft wel een grote mond, maar die vind ik dan weer niet sympathiek. Je hoeft niet altijd je grote scheur open te trekken om iets te bereiken. De samenwerking met de VVD heeft ons de das omgedaan, dat hadden we niet moeten doen. En al die kleine splinterpartijen hebben ons ook genekt. Die twee jongens van DENK, daar klopt iets niet. Het zijn dan misschien wel Nederlanders, maar ze houden er zulke vreemde ideeën op na. Ik weet ook niet of die gasten wel iets weten te bereiken. Wilders heeft ons ook in de wielen gereden. Ik zeg altijd: Stem niet op die blonde Kees met z n blokhoofd. Ik heb een klein teveetje, maar zijn hoofd vult altijd mijn hele scherm. Wilders is een eenling, hij beslist alles zelf. Met één A4-tje. Bij ons kiezen de leden, op een congres. GroenLinks heeft fors gewonnen, prachtig voor ze. Ik ben blij dat Klaver niet zoveel heeft gewonnen dat hij minister-president had kunnen worden. Hij gedraagt zich als een filmster. Dat kan niet goed gaan. Een snotneus, met veel eigendunk. Moet die ons land besturen? Dan heb ik nog liever Buma. Hoewel... Straks De PvdA krabbelt wel weer op uit het stof. Het komt weer goed met ons. Je kunt wel blijven mekkeren, maar we moeten onze rug rechten en er weer tegenaan gaan. We houden onze idealen. Alie Kuiper-Docter

6 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 6 Kom uit je stoel en draag je steentje bij! Het bestuur van onze afdeling is een gezellig cluppie dat inmiddels kampt met ernstige onderbezetting. Gezellig? vergaderingen zijn altijd informeel, gezellig en met veel aandacht wat ons ieder elke dag bezig houdt. We stoppen altijd tijdig om nog een glas te drinken. Onderbezetting? Wil Kerstjens is gestopt in verband met haar gezondheid. Inmiddels heeft ook Rudolf Bosch ons verlaten omdat hij verhuisd is naar Koekange. Marga van der Laan-van Dijk is in verband met drukke werkzaamheden niet volledig inzetbaar. HELP!!!! Interesse? ieder die zin heeft en zich geroepen voelt zijn steentje bij te dragen aan onze club is welkom mits je bijdraagt aan de gezelligheid! Hoe? Bel of mail naar Johan Dijkink of Jolida Voetelink. Met ons tweeën kunnen we het niet: We hebben jullie nodig!!! Het bestuur, Marga van der Laan-van Dijk Johan Dijkink Jolida Voetelink mj.vanderlaan@home.nl johan.dijkink@hetnet.nl j.voetelink@hotmail.com Het ombudsteam van Meppel is beschikbaar voor inwoners die er zelf niet meer uitkomen bij een geschil of bij het zoeken naar de juiste instantie. Het ombudsteam probeert samen met de vrager een oplossing te vinden of de goede weg naar een oplossing te krijgen. Bijzonder is dat we in de regio samenwerken met 4 andere Ombudsteams door het uitwisselen van expertise. Zo kunnen we mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk van dienst zijn. Waar nodig wordt contact opgenomen met het landelijke ombudsteam of met de Kamerfractie. In de afgelopen periode hebben we al een paar vragen kunnen oppakken en hopen dat via mond-op-mond reclame meer vragen bij ons komen. Verder zijn we maandelijks bij het inloopcafé van de fractie aanwezig om inwoners te woord te staan. Wilt u meer weten over het ombudswerk of mogen we van uw deskundigheid op een bepaald terrein gebruik maken, dan horen we dat graag. Ombudsteam PvdA Meppel Johan Dijkink, coördinator Johan.dijkink@hetnet.nl

7 Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 7 CONTACTGEGEVENS RAADSLEDEN PVDA MEPPEL Folkert Hummel, fractievoorzitter Portefeuille: Participatiewet / Economie + Werkgelegenheid / Verkeer / Wonen / f.hummel@meppel.nl Freek Schipper, raadslid Portefeuille: Financiën / Publieke Zaken + Loket / Handhaving + Veiligheid / Public Relations / Cultuur, Evenementen + Toerisme / Accommodatiebeleid / De Plataan / Verbonden Partijen / Mondiale Samenwerking / f.schipper@meppel.nl Hans Boersma, raadslid Portefeuille: Jeugdzorg / Jeugdbeleid / Onderwijs / Passend Onderwijs / Sport / Omgevingswet / Openbare Ruimte / Milieu / h.boersma@meppel.nl Dinie Veld-Fonk, raadslid Portefeuille: Sociaal Domein / Zorg + Welzijn / Maatschappelijke + Sociale Zaken / Wijkgericht werken / Gezondheidszorg / Integratiebeleid / Vluchtelingen + Statushouders / d.veld@meppel.nl Fractie fractie: Alle correspondentie aan de fractie kan gestuurd worden naar. fractiepvdameppel@gmail.com. CONTACTGEGEVENS BESTUUR PVDA MEPPEL JolidaVoetelink, voorzitter penningmeester a.i. Mr. Harm Smeengekade XX Meppel j.voetelink@hotmail.com Johan Dijkink Algemeen lid, campagnecommissie en afgevaardigde gewest. Roerdomp 71, 7943 SN Meppel / johan.dijkink@hetnet.nl Marga van der Laan-van Dijk Algemeen lid; secretaris Rietzoom 14, 7943 MH Meppel / mj.vanderlaan@home.nl Bestuur Bestuur: Alle correspondentie aan het bestuur kan gestuurd worden naar. fractiepvdameppel@gmail.com. Rekeningnummer PvdA afdeling Meppel: NL40 RABO

Nieuwsbrief. Algemene Beschouwingen van de PvdA Bij de Perspectiefnota Fractie PvdA. Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1.

Nieuwsbrief. Algemene Beschouwingen van de PvdA Bij de Perspectiefnota Fractie PvdA. Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1. Nieuwsbrief Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1. www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel juni 2017 Algemene Beschouwingen van de PvdA Bij de Perspectiefnota 2018-2021 Voorzitter, Fractie PvdA

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Januari Jaargang 8. nr. 1

Nieuwsbrief. Januari Jaargang 8. nr. 1 Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Januari 2016 Jaargang 8. nr. 1 In memoriam Dick Roelfsema Dinsdag 12 januari 2016 is Dick Roelfsema in de beslotenheid van zijn gezin in

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Jaar-ledenvergadering PvdA Meppel

Nieuwsbrief. Jaar-ledenvergadering PvdA Meppel Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Jaar-ledenvergadering PvdA Meppel woensdag 29 april 2015 Meppel s Inn, Leonard Springerlaan 14, 7941 GW Meppel. Aanvang: 20.00 uur ( zaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Algemene Beschouwingen van De PvdA bij begroting november 2016

Nieuwsbrief. Algemene Beschouwingen van De PvdA bij begroting november 2016 Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Algemene Beschouwingen van De PvdA bij begroting 2017 november 2016 Ditmaal een vrij rustige behandeling van de begroting voor 2017, het

Nadere informatie

2 maart thema-avond jongeren & werkgelegenheid in de regio (p. 9)

2 maart thema-avond jongeren & werkgelegenheid in de regio (p. 9) 2 maart thema-avond jongeren & werkgelegenheid in de regio (p. 9) Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 2 van 10 Collegeprogramma, uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1.

Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1. Nieuwsbrief Nieuwsbrief PvdA Meppel Pagina 1 www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel December 2018 Het bestuur en fractie wenst u een plezierige december maand toe. Prettige Kerstdagen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de voorzitter. Ledenvergadering verplaats naar 29 woensdag 29 april!!!! Uitnodiging en locatie volgt.

Nieuwsbrief. Van de voorzitter. Ledenvergadering verplaats naar 29 woensdag 29 april!!!! Uitnodiging en locatie volgt. Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Ledenvergadering verplaats naar 29 woensdag 29 april!!!! Uitnodiging en locatie volgt. Van de voorzitter. Meppelers goed vertegenwoordigd

Nadere informatie

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag.

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. In beeld: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014

Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014 Jaarverslag PvdA Amsterdam West 2014 1 Inleiding Dit jaarverslag 2014 van de PvdA Amsterdam West blikt terug op de activiteiten en resultaten in het afgelopen jaar. Het raakt alle onderdelen van de afdeling.

Nadere informatie

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Dit werkplan 2016 gaat over het tweede jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

PvdA Haarlem kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 (1/5)

PvdA Haarlem kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 (1/5) (1/5) 1 Jeroen Fritz (1982) Als lijsttrekker wil ik samen met de leden bouwen aan een betrokken en eigentijdse Partij van de Arbeid. Een PvdA die werkt aan een sterker en socialer Haarlem, met meer werkgelegenheid,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Algemene beschouwingen

Nieuwsbrief. Algemene beschouwingen Nieuwsbrief www.facebook.nl/pvdameppel www.twitter.com/pvdameppel Algemene beschouwingen De eerste Perspectiefnota van het college van B&W kan achteraf nog wel eens de meest cruciale uit deze periode blijken

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie Opdracht Maatschappijleer Integ en immig Opdracht door een scholier 1899 woorden 21 januari 2004 6,6 90 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integ en immig 1. Wat is het probleem? -Historische schets Tussen

Nadere informatie

Samen bouwen aan een sociaal Schiedam Week 14, jaargang 2018

Samen bouwen aan een sociaal Schiedam Week 14, jaargang 2018 Partijgenoten, Van de voorzitter Het is even stil geweest rond het campagneteam / gemeenteraads-kandidaten, welke ik langs deze weg heel hartelijk wil bedanken voor hun onverzadigbare inzet, hun zichtbaarheid,

Nadere informatie

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van Het verhaal van de verheerlijking op de berg Elk jaar in de veertig dagentijd komt het terug op de tweede zondag Een vreemd, maar prachtig verhaal Het raakt me altijd weer En tegelijkertijd is het lastig

Nadere informatie

Nieuwsbrief CDA Schagen

Nieuwsbrief CDA Schagen Nieuwsbrief juli 2017 Nieuwsbrief CDA Schagen CDA Schagen Nieuwsbrief nr.10 juli 2017 Deze Nieuwsbrief is een uitgave van de CDA afdeling in de gemeente Schagen. Het bestuur geeft enkele keren per jaar

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe 28 januari 2015 - Coevorden De generatie van onze ouders landde op de maan, onze kinderen kunnen de zon grijpen. Dáár

Nadere informatie

Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch

Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch Werkplan 2017 Afdeling s-hertogenbosch Dit werkplan 2017 gaat over het derde jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch van 2015-2018 die door de gemeentelijke herindeling en verlate

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie: Hans Kouwenhoven Anneke Janssen / HH: pagina

Nadere informatie

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II

11 februari Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II 11 februari 2017 Onderzoek: Eindoordeel kabinet Rutte II Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018 Lijsttrekkersverkiezing Gemeenteraadsverkiezingen 2018 1 Woord van de voorzitter Aan de leden van D66 Alphen aan den Rijn 10 mei 17 Democraten! Terwijl in Den Haag hard word gewerkt aan de formatie van

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

29 september Onderzoek: Vertrouwen PvdA-leden in Samsom

29 september Onderzoek: Vertrouwen PvdA-leden in Samsom 29 september 2016 Onderzoek: Vertrouwen PvdA-leden in Samsom Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? 2 Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen Herziene versie 2017 Tweede Kamerverkiezingen groepen 6-8 inhoud 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 8 5. Kiezen 9 6. De uitslag 10 7. De meerderheid 11 8. Ministers

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

voorstellen voor alv 1. Afgevaardigden congres en politieke ledenraad Margreet Elings

voorstellen voor alv 1. Afgevaardigden congres en politieke ledenraad Margreet Elings voorstellen voor alv 1. Afgevaardigden congres en politieke ledenraad Margreet Elings Wie vertegenwoordigen West in het congres en de politieke ledenraad? De leden van de afdeling besluiten daar op 30

Nadere informatie

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum.

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. Afdeling Hilversum Inleiding Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. In de gemeenteraad is de PvdA met 3 leden vertegenwoordigd: deze periode is de

Nadere informatie

Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren.

Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren. B e e m s te r Roodbont, is het ledenblad van de Partij van de Arbeid, afdeling Beemster De redactie heeft de ambitie om in 2013 minimaal vier nummers te publiceren. Roodbont wordt verspreid onder de leden,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

19 September 2017 Onderzoek: Prinsjesdag 2017

19 September 2017 Onderzoek: Prinsjesdag 2017 19 September 2017 Onderzoek: Prinsjesdag 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Met een noodgang fietst Petra door de straat, ze is te laat, veel te laat! En het is haar eigen schuld. Ze zou vanmiddag, uit school,

Nadere informatie

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK!

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Op woensdag 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers REDENEN OM Dankbaar TE ZIJN Dirkje Evers Er zijn vele kleine zegeningen die het leven de moeite waard maken. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen. Het helpt je om een dankbaar hart te ontwikkelen

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Wat deden we in 2013? Jaarverslag 2013 PvdA-afdeling Woudenberg

Wat deden we in 2013? Jaarverslag 2013 PvdA-afdeling Woudenberg Jaarverslag 2013 PvdA-afdeling Woudenberg Hierbij bied ik u het jaarverslag 2013 aan. Zoals u kunt lezen hebben wij als bestuur niet stil gezeten in 2013. Actief politiek bedreven en daarnaast aanwezig

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden?

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Wat kunt u van een buddy verwachten? Een buddy is een vrijwilliger die mens-tot-mens ondersteuning geeft aan iemand die dat even nodig heeft, de

Nadere informatie

Het verschil tussen links en rechts Actiepunt 1 - sportactiviteiten moeten zonder belemmerende maatregelen georganiseerd kunnen

Het verschil tussen links en rechts Actiepunt 1 - sportactiviteiten moeten zonder belemmerende maatregelen georganiseerd kunnen Praktische-opdracht door een scholier 1776 woorden 22 april 2005 4,5 6 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Po maatschappijleer de opdracht Planning Brainstorm Documentatiemap Logboek Kladversie

Nadere informatie

Jaarverslag PvdA Ombudsteam Enschede

Jaarverslag PvdA Ombudsteam Enschede Jaarverslag 2013 PvdA Ombudsteam Enschede 1. Inleiding Eind 2012 is de PvdA Enschede gestart met het ombudsteam. In dit verslag kijken we terug op één jaar ombudswerk. 2. Visie en Doelstelling Onze visie

Nadere informatie

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A.

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A. Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 Nummer op stembiljet Logo van de partij Naam van de partij 1 Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 2 Partij van de Arbeid P.v.d.A.

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN?

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WOENSDAG

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

De Stemming van 20 januari 2019

De Stemming van 20 januari 2019 De Stemming van 20 januari 2019 Nog steeds zitten we in een stabiele periode van de electorale voorkeur. De verschuivingen van deze week zijn beperkt. De vier regeringspartijen zijn samen nog weer tw zetels

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten 1 Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten Dames en heren, Allereerst wil ik u van harte feliciteren met uw zilveren jubileum. Het is voorbeeldig

Nadere informatie

RODE NIEUWSflits februari fractie en bestuur Leidschendam-voorburg

RODE NIEUWSflits februari fractie en bestuur Leidschendam-voorburg RODE NIEUWSflits februari 2019 fractie en bestuur Leidschendam-voorburg Partijgenoten! Met de start van het nieuwe kalenderjaar zal periodiek de Rooie Nieuwsflits verschijnen. In deze nieuwsflits wordt

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Amsterdam Centrum. Jaarrekening 2014. Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV

Amsterdam Centrum. Jaarrekening 2014. Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV Amsterdam Centrum Jaarrekening 2014 Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV 1 Inleiding Voor u ligt de eerste versie van het financieel jaarverslag over 2014 van de afdeling Amsterdam Centrum van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

ALS HET LEVEN KANTELT

ALS HET LEVEN KANTELT ALS HET LEVEN KANTELT Aan J.Bongers, Morgenstond 43, 9401 LB Assen. Dit moet ik je nog terug sturen, met de mijne zie je maar wat je doet, voor mijn part gooi je hem weg. Aan G.Petersen, Oude Molenstraat

Nadere informatie

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee,

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, DAGBOEKfragment Vrijdag 13 januari, 19.17 uur, hoofd van Pat Ik ben moe. Een week met acht uur lesgeven in 1C is veel ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, eigenlijk klopt dat niet. Het

Nadere informatie

Uitnodiging 6 oktober Zin in werk

Uitnodiging 6 oktober Zin in werk September 2014 Roodspraak Uitnodiging 6 oktober 2014 Zin in werk Locatie: Bastion (Promens Care, begane grond) Aanvang: 19.30, zaal open 19.10 uur Op 1 januari 2015 treedt de participatiewet in werking.

Nadere informatie

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet!

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet! Vieze handen Wat zie jij eruit! Marts vader kijkt naar hem alsof hij een en al viezigheid is. Mart werpt een blik op zijn handen. Daar zit nog smeer op, dat is waar. Maar als je een motorblok uit elkaar

Nadere informatie

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Als Frans in de Kamer komt, heeft zijn naam bij voorbaat een vertrouwde klank, zo was in 1967 te lezen in een blad van de Katholieke Volkspartij, de KVP. Het scheelde

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

D66 in Leudal: een partij met nieuwe ideeën

D66 in Leudal: een partij met nieuwe ideeën D66 Leudal Huis-aan-huisblad, speciale editie Najaar 2016 D66 in Leudal: een partij met nieuwe ideeën Dit is een speciale D66-uitgave voor de inwoners van Leudal. Sinds maart 2014 is D66 met twee zetels

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Nieuwjaarsdag Een nieuw jaar een nieuw begin? Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen?

Nieuwjaarsdag Een nieuw jaar een nieuw begin? Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen? Nieuwjaarsdag 2017 - Een nieuw jaar een nieuw begin? Lezing: Numeri 6 : 22 27 Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen? Soms wil ik wel even opnieuw beginnen. Bijvoorbeeld als ik een onhandige

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Actieplan 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Begin 2018 start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De peilingen voorspellen een fors verlies. Het is alle hens aan dek. Samen met onze

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER MEI 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling het werkblad met de partijen. Voor elke leerling het werkblad met de nieuwsartikelen. DE WERKVORM

Nadere informatie

B E L E I D S P L A N Datum 19 maart 2014

B E L E I D S P L A N Datum 19 maart 2014 B E L E I D S P L A N 2014-2018 Datum 19 maart 2014 Vereniging Uitgeest Lokaal De Melksuiker 111 1911 ER Uitgeest www. uitgeestlokaal.nl uitgeestlokaal@gmail.com info@uitgeestlokaal.nl Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014

TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014 TIJD OM TE WERKEN Internationale Vrouwendag 8 maart 2014 TIJD OM TE WERKEN Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die ooit begon op 8 maart 1908 met een massale staking van Amerikaanse vrouwen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 Woord van de voorzitter: Giro 555 en dichterbij huis. Er voltrekt zich een humanitaire ramp

Nadere informatie

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG R D aan de SLAG Partij van de Arbeid R D aan de Wassenaarse SLAG 0 ROOD AAN DE SLAG - NOVEMBER 2018 INHOUD Uitnodiging Algemene Ledenvergadering DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018 Van de voorzitter Verslag afdelingsvergadering

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie

Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Raad van de Europese Unie Jullie zijn nu de Raad van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie stemt voor of tegen regels die de Europese Commissie heeft bedacht. Samen met

Nadere informatie