Ons kenmerk: AG 04.B.004 Datum: 12 januari 2004 Uw kenmerk: Doorkiesnr.: (050)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons kenmerk: AG 04.B.004 Datum: 12 januari 2004 Uw kenmerk: Doorkiesnr.: (050)"

Transcriptie

1 Dienst uitvoering en toezicht Energie DTe t.a.v. dr. W.J.J. van der Wal Postbus BH DEN HAAG Datum: 12 januari 2004 Uw kenmerk: Doorkiesnr.: (050) Onderwerp: JCN rapport Geachte heer Van der Wal, Zoals toegezegd tijdens de bespreking van het concept rapport technische evaluatie van het GtS balanceringsregime van Jacobs Consultancy Nederland (JCN) op 8 januari 2004 op uw kantoor zend ik u hierbij onze opmerkingen op het rapport. Naar onze mening is een statische methode, zoals gebruikt door JCN, onvoldoende om betrouwbare conclusies te kunnen trekken over de toegestane onbalans in het GtS transportsysteem. De gevolgen van plotselinge veranderingen in het transportnet door bijvoorbeeld het uitvallen van voedingspunten of mengstations kunnen met een statische methode niet zichtbaar gemaakt worden. Dit commentaar is ook opgenomen in onze reactie op het JCN rapport Evaluation of Gasunie Balancing Regime part 2. Ons belangrijkste commentaar op de gebruikte statische methode van JCN is te verdelen in twee hoofd punten: - de gehanteerde methodiek van de benodigde Line Pack - de praktisch beschikbare Line Pack De gehanteerde methodiek van de benodigde Line Pack In de volgende paragraaf wordt inhoudelijk ingegaan op de analyse van JCN. Dit betekent niet dat GtS instemt met deze methodiek. De bezwaren tegen deze analyse zijn elders verwoord. Allereerst wordt de methode van JCN samengevat en de hoofdkritiek op de methodiek gegeven. Vervolgens wordt dit geïllustreerd aan de hand van de 5 o C dag voor de NW-route. In het kort komt de analyse van JCN neer op de bepaling van het beschikbare buffervolume in een bepaalde transportsituatie. Deze transportsituatie wordt voor een belangrijk deel door de temperatuur gekarakteriseerd. Uit oogpunt van eenvoud wordt hier in meegegaan. De bepaling van de buffer gebeurt door de laagste druk te bepalen om 7 uur s ochtends als maat voor maximale vulgraad op een aantal karakteristieke punten. Deze drukken worden geconfronteerd met de laagste toegestane druk, als maat voor minimale vulgraad. Het buffervolume wordt berekend door het verschil tussen deze drukken te vermenigvuldigen met het geometrische volume.

2 Blad : 2 JCN hanteert aan de vraagzijde het begrip swing. De dagswing wordt gekarakteriseerd door het verschil tussen maximum uur flow en uurgemiddelde flow uitgedrukt in een percentage. (In die gevallen waarin het nachtdal relatief dieper is dan de dagpiek wordt van het verschil tussen minimum uur flow en gemiddelde flow uitgegaan.) Het volume dat voor een bepaald swingpercentage nodig is wordt herleid uit hetzij een modelmatig afzetpatroon hetzij een gerealiseerd afzetpatroon door het verschil tussen uurrealisatie en gemiddelde te schalen met een vaste fractie. De som van de geschaalde verschillen met hetzelfde teken is het volume dat voor de swing noodzakelijk is. (Hetzelfde resultaat wordt verkregen door het volume boven de gemiddelde afzet met dezelfde fractie te schalen.) Indien het met het swingpercentage corresponderende volume gelijk of lager is aan het berekende buffervolume concludeert JCN dat een dergelijk swing percentage met het transportsysteem mogelijk is. Hierbij worden de swing percentages vergeleken met de tolerantie percentages zoals door GtS worden aangeboden. De hoofdkritiek bestaat uit het gelijkstellen van het swing percentage aan het tolerantie percentage. Men kan voor de swing een bedrijfstijd definiëren door het swingvolume te delen door de swing capaciteit. Voor karakteristieke patronen zoals JCN die in de studie in 2001 heeft gehanteerd bedraagt deze bedrijfstijd circa 7 uur. Wanneer er van wordt uitgegaan dat op dagbasis het net in balans is dan is echter de maximale bedrijfstijd die GtS met haar tolerantie kan leveren 12 uur. In dat geval is er 12/7 (1,7 X) meer volume nodig dan JCN berekent. Vervolgvraag is hoe realistisch het is dat een dergelijke bedrijfstijd (volume) moet worden geleverd. Uitgaande van een zo vlak mogelijk invoedingspatroon is het voor een shipper aantrekkelijk om zo veel mogelijk gebruik te maken van de GtS tolerantie omdat hij anders middelen met meer volume moet inzetten die in het algemeen duurder zijn. Op dagen met een grote swing in verhouding met de tolerantie leidt dit ertoe dat de bedrijfstijd van de tolerantie de 12 uur zal benaderen. Conclusie is dat de swing methode van JCN het benodigde volume op dagen met een grote swing met bijna een factor 2 onderschat. Dit zou betekenen dat JCN bij 17 o C 2,5% toelaatbaar acht en bij 5 o C 12,5 %. Dit laat onverlet dat JCN een overschatting maakt van de beschikbare buffer, waardoor de tolerantiegrenzen lager moeten liggen. Aan de hand van de gerealiseerde 5 dag wordt bovenstaande concreet gemaakt. 1. Beschikbaar buffervolume: JCN berekent een volume van 5,5 mln m Dagswing: JCN bepaalt op basis van het nachtdal een swing op die dag van 40% 3. JCN geeft een dagswingvolume (volume boven de daggemiddelde invoeding) van 8,8 mln m 3 (Figuur 5.3) op deze dag. 4. Op basis hiervan constateert zij dat 25% swing mogelijk is. 25/40 deel van dit dagswingvolume is namelijk 5,5 mln m 3 hetgeen volgens JCN beschikbaar is.

3 Blad : 3 In onderstaande figuur is de afzet op betrokken dag (rode lijn met driehoekjes) en het verloop van de 25% swing (licht blauwe lijn met kruisjes) weergegeven. dam Afname NW route bij -5 oc en 25% swing volgens JCN (Op basis rapport JCN) Afname NW route Gemiddeld 25% swing JCN uren In de figuur hieronder is het effect van 25% tolerantie op de manier waarop GtS de tolerantie aan shippers beschikbaar stelt weergegeven. Dit is de donker blauwe lijn met wybertjes. Zoals uit de figuur blijkt is het benodigde buffervolume wanneer van deze tolerantie wordt uitgegaan nagenoeg hetzelfde als het dagswingvolume zoals JCN dat heeft bepaald. Wanneer op deze dag het 25% percentage voor de tolerantie was gehanteerd had op basis van de JCN bufferberekening het systeem ongeveer halverwege de dag gefaald. Nog steeds uitgaande van de JCN bufferberekening zou een theoretische tolerantie van 12% wat betreft volume haalbaar zijn. Deze is in de figuur weergegeven als de groene lijn met blokjes. Dit zou op deze dag in dagonbalans resulteren omdat de bedrijfstijd van de tolerantie in deze situatie meer dan 12 uur bedraagt. Dit omdat de betrokken dag door een relatief diep nachtdal wordt gekenmerkt. Uitgaande van op dagbasis in balans zijn zou een tolerantie van ongeveer 10% haalbaar zijn. Bovenstaande illustreert dat voor dagen met hoge swing in verhouding met de tolerantie 12 uur bedrijfstijd voor de tolerantie realistisch is. Op basis van JCN analyse zou op de 5 dag 10% tolerantie haalbaar zijn, dit ligt dicht tegen de 9% die GtS op dit moment ter beschikking stelt. Voor de goede orde de analyse van JCN geeft een overschatting van het beschikbare buffervolume.

4 Blad : 4 Afname NW route bij -5 met daarin 25% tolerantie zoals door GtS gehanteerd en 12% tolerantie dam % tolerantie GtS 12% tolterantie GtS Afname NW route Gemiddeld uren De praktisch beschikbare Line Pack GTS sluit contracten af met shippers waarbij de balancering gebeurt op basis van de shipperportefeuille over het gehele netwerk van GTS. Dit betekent dat een shipper onbalans kan verplaatsen van de ene plaats in het netwerk (bijvoorbeeld het systeem in Oost-Nederland) naar een ander deel van het netwerk (bijvoorbeeld het doorgerekende Noord-West-systeem), waartussen fysiek niet zoveel mogelijk is. Ook kunnen shippers onbalans aan elkaar verhandelen op het TTF, hetgeen betekent dat ook dan een shipper die onbalans over heeft in zijn portefeuille in het systeem van Oost-Nederland kan verkopen aan een shipper die onbalans tekort heeft in het Noord-West-systeem. Een eenvoudig getallen voorbeeld: een shipper brengt in Emden 100 eenheden binnen en trekt 100 eenheden uit het systeem in Oost-Nederland. Diezelfde shipper brengt 100 eenheden binnen in Balgzand (in het Noord-West-systeem) en trekt daar op enig uur 130 eenheden uit het Noord-West-systeem. In het Noord-West-systeem ontstaat aldus een onbalans van 30%, echter op het totale systeem voldoet de shipper aan de eis van 15%. Het is duidelijk dat GTS enige marge behoeft om met dit soort situaties om te gaan. Een aardig voorbeeld dienaangaande is dat er op dit moment bergingen zijn/worden aangesloten op het systeem van Oost-Nederland (Oude Statenzijl, Epe) die alle ook bedoeld zijn om shipperportefeuilles in West-Nederland te balanceren. Wij hebben u ook reeds eerder gewezen op de relatie tussen onbalansen op dagbasis en de beschikbare linepack. Wij hebben toen aangegeven dat 2% onbalans op dagbasis reeds resulteert in de consumptie van 40% van de beschikbare linepack, hetgeen

5 Blad : 5 betekende dat een tolerantie percentage van 25% bij perfecte dagbalans verkleind wordt naar 15% als er dag onbalans optreedt. Wij wijzen erop dat de druk niet lineair verloopt met de flow, waardoor de beschikbare linepack in de praktijk lager zal zijn dan volgens het onderhavige rapport. D.w.z. een leiding die een drukval heeft van 10 bar (van 65 naar 55 bar) bij een flow van 1 miljoen m /uur, vereist bij een druk van 44 bar aan de uitgang en dezelfde flow een druk aan de ingang van 56 bar, dus een drukval 12 bar. Het resultaat is in het algemeen een verlaging van de in het rapport berekende beschikbare linepack met 5-10%. In het H-gas deel van het Noord-West systeem zijn verkeerde minimum drukken gebruikt. De druk bij Meteren moet minimaal ca. 52 bar zijn om nog voldoende druk te hebben op het achterliggende compressorstation Ravenstein. Bij Beverwijk moet de minimum inlaatdruk ca. 47 bar bedragen. Deze getallen reduceren de beschikbare linepack aanzienlijk. Het systeem van GTS is zodanig uitgelegd voor leveringszekerheid dat rekening moet worden gehouden met het deels niet ter beschikking hebben van H-gas flow van offshore en onshore velden. Dit kan zijn vanwege het falen van apparatuur bij die bronnen, maar het kan ook zijn dat een shipper dat gas om commerciële redenen niet inzet of herrouteert. In alle berekeningen voor het Noord-West-systeem wordt er in Wieringermeer ca. 1 miljoen m /uur overgestort van het H-gas systeem naar het Groningen gas systeem. Als dit om voorgaande redenen wordt gereduceerd tot 0.5 miljoen m /uur, moet dit worden gecompenseerd middels een hogere inzet vanuit Groningen van 20-25%, met de corresponderende lagere drukken bij Oldeboorn, Wieringermeer en Beverwijk tot gevolg. Ook dit leidt tot een aanzienlijk lagere beschikbare linepack in West-Nederland. Ook kan dit leiden tot situaties waarbij de Betuweleiding geen gas meer vervoert in Oostelijke richting maar in Westelijk richting vanwege een H-gas tekort in West- Nederland, waardoor de H-gas linepack aanzienlijk reduceert. In het verleden hebben wij er vaak op gewezen dat in de UK het begrip arbitraging zich manifesteert, d.w.z dat shippers gas wat zij eigenlijk zouden moeten invoeden in het kader van een zo vlak mogelijk invoedingspatroon, op een andere plaats tegen een aantrekkelijker prijs verkopen, waardoor een zo groot mogelijk beroep wordt gedaan op de aangeboden tolerantie. Met de introductie van het TTF is een dergelijke werkwijze ook in Nederland makkelijk te realiseren. Wij hebben aan JCN de gestileerde werkgebieden van de compressorstations overhandigd. In deze werkgebieden staat horizontaal uitgezet de bedrijfsflow die de compressor moet realiseren (gekarakteriseerd door de flow in normaal kubieke meters gedeeld door de inlaatdruk) en verticaal de bij die bedrijfsflow realiseerbare maximale compressieverhouding (de ratio tussen de uitlaatdruk en de inlaatdruk). Het effect van lagere inlaatdrukken bij dezelfde flow leidt dan tot een aanzienlijke verhoging van de bedrijfsflow en vaak tot een aanzienlijke verlaging van de maximum compressieverhouding.

6 Blad : 6 Als voorbeeld: op uur 10 bij 10 graden draait compressorstation Wieringermeer een flow van 3900 m /uur bij een inlaatdruk van 53.2 bar en een uitlaatdruk van 67.2 bar. Dit representeert dus een bedrijfsflow van ca. 75 m /uur en een compressieverhouding van ca. 1.26, hetgeen precies op de rand van het werkgebied ligt (3 machines die op maximum vermogen draaien). De drukval op het traject Wieringermeer-Beverwijk is in deze situatie volgens de berekening ca. 10 bar. Als we de inlaatdruk bij Wieringermeer zouden willen laten zakken tot 44 bar zou een bedrijfsflow resulteren van ca. 90, waarbij een compressieverhouding past van ca. 1.2 en dus zou een uitlaatdruk resulteren van ca. 51 bar. Rekening houdend met de hogere drukval bij lagere drukken (van nu ca. 12 bar) resulteert dan een druk aan inlaat van Beverwijk van 51-12=39 bar, hetgeen dus onacceptabel is. Dit betekent dat bij de manier van opereren zoals in het rapport geschetst de beschikbare Line Pack niet bepaald moet worden met een minimum druk van 44 bar, maar eerder met een minimum druk van bar met de corresponderende lagere Line Pack tot gevolg (bij 10 graden dus ca. 30% lager). Dit effect wordt nog dramatischer als de flows nog groter worden op deze trajecten als gevolg van de wegvallende overstort vanuit het H-gas systeem te Wieringermeer zoals hiervoor aangegeven. Het voorgaande heeft ook als effect dat de compressoren aanzienlijk meer draaiuren zullen moeten maken en ook veel vaker zullen moeten starten en stoppen, d.w.z op sommige locaties moeten soms 3 machines draaien, maar een paar uur later kan dat niet meer vanwege het feit dat dan de minimum flow per machine wordt onderschreden. Dit heeft nadelige effecten op de beschikbaarheid van deze machines en zeker in de geschetste wijze van opereren een zeer nadelig effect op de leveringszekerheid. In het algemeen is er een zekere marge nodig voor het opereren van het transportsysteem, de markt en het aanbod gedragen zich niet zoals voorspeld, compressoren worden niet op perfect het juiste moment gestart of starten niet direct etc.. Ook dit leidt tot de conclusie dat de inlaat drukken niet zover mogen zakken als geschetst in het rapport en dus met een reductie van de linepack als gevolg. Concluderend betekenen al deze effecten tezamen dat de praktisch beschikbare Line Pack zoals door JCN berekend, in de praktijk zeker een factor twee lager komt te liggen. Daarom is het door GTS aangeboden tolerantie regime zeker niet conservatief te noemen. Overig commentaar Op p. 17 merkt JCN op dat het compressorstation Alphen niet ingezet is. Dat is ook logisch omdat Alphen geen invloed heeft op de druk van het stroomopwaarts gelegen Hilvarenbeek. Voor Zuid Kraayert kan Alphen niet ingezet worden omdat de gerealiseerde flow buiten het werkgebied van de compressor ligt. Op p. 28 in geeft JCN aan dat GtS bij elke theoretisch mogelijke situatie de systeemintegriteit wil waarborgen. Deze conclusie klopt niet. De simulaties van GtS laten zien dat er te lage drukken in het systeem zullen optreden als shippers zich zullen gedragen zoals gesimuleerd door GtS. Dit was voor GtS geen reden om te zeggen dat de

7 Blad : 7 tolerantie grenzen verkleind moeten worden. Op p. 28 onder 3.2 constateert JCN dat GtS bij haar simulatie voor het deelsysteem Ravenstein een lagere begindruk gekozen heeft dan de realisatie. Dit is gedaan om te voorkomen dat er te snel een te hoge druk na de compressie op Ravenstein zal ontstaan. Er had met een hogere druk gestart kunnen worden, maar ook dan zouden te lage drukken op de kritische punten ontstaan zijn. Op p. 30 concludeert JCN dat de GtS evaluatie onvoldoende representatief is voor het gehele GtS hoge druk transportsysteem en dat daarom de tijdelijke uitzondering van artikel 6a kan vervallen. Er is door JCN niet aangetoond dat een in hun ogen meer representatieve situatie niet tot aantasting van de systeemintegriteit zal leiden. Daarom kan deze conclusie op basis van de gepresenteerde feiten zeker niet getrokken worden. Op p. 39 noemt JCN een niet te verklaren dip in de afname. Dit wordt veroorzaakt door het stoppen van de afname van een grote afnemer. De op p. 41 opgenomen kritische drukken in het H gas systeem zijn hoger dan hier genoemd. Op Meteren (deelsysteem H2) is de kritische druk circa 52 bar (afhankelijk van de transportsituatie in het H gas noord zuid systeem). Op Beverwijk (deelsysteem H1) is de kritische druk circa 47 bar omdat anders de maximale uitlaatdruk na Beverwijk niet gehaald kan worden. Hierdoor wordt de praktisch beschikbare Line Pack in het H gas systeem veel kleiner dan door JCN berekend. Op p. 45 geeft JCN aan dat er een nadere evaluatie nodig is om bij lage temperaturen en ten tijde van een storing na te gaan of de systeemintegriteit gewaarborgd kan worden. Daarom verbaast het ons zeer dat op p 47 geconcludeerd wordt dat de tijdelijke uitzondering in artikel 6a kan vervallen. De door ons genoemde opmerkingen hebben natuurlijk ook invloed op de op p. 4 t/m 6 opgenomen management samenvatting waar wij nu niet nader op ingaan. Conclusie Gezien het hierboven opgenomen commentaar op de evaluatie van JCN en onze eigen evaluatie blijven wij bij onze conclusie dat de grenzen van de tolerantiewaarde op uurbasis niet verruimd kunnen worden. Met vriendelijke groeten, K.J. Beukema (Manager Gastransport en Planning)

Technische Evaluatie van het GtS balanceringsregime

Technische Evaluatie van het GtS balanceringsregime Den Haag Technische Evaluatie van het GtS balanceringsregime JACOBS CONSULTANCY NEDERLAND B.V. Jacobs Consultancy Nederland B.V. Plesmanlaan 1 2332 CB Leiden The Netherlands DTe Den Haag Technische Evaluatie

Nadere informatie

Aanpassing te reserveren biedladder middelen

Aanpassing te reserveren biedladder middelen Aanpassing te reserveren biedladder middelen Door Walter F. Crommelin Afdeling Gastransport Planning Rapport Aanpassing te reserveren hoeveelheid biedladder capaciteit Gereed 15 januari 2013 Document Document1

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding Postadres Postbus 8613, 3503 RP Utrecht Telefoon 030-286 47 99 Fax 030-286 48 14 www.utrecht.nl Aan Onderwerp Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs Geluidsonderzoek geluidswal Woerden Datum 24 januari

Nadere informatie

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding Projectbureau Leidsche Rijn Postadres Postbus 8613, 3503 RP Utrecht Telefoon 030-286 47 99 Fax 030-286 48 14 www.utrecht.nl Aan Onderwerp Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs Geluidsonderzoek geluidswal

Nadere informatie

(OPENBARE VERSIE) 3 juni 2004

(OPENBARE VERSIE) 3 juni 2004 (OPENBARE VERSIE) 3 juni 2004 1 1 2 3 4 2 1 Inleiding en onderzoeksopzet 1. In april 2004 jaar informeerde Gastransport Services (hierna: GtS) via haar Interpagina aan marktpartijen dat de dienst kwaliteitsconversie

Nadere informatie

Evaluatie volumebepalingssysteem

Evaluatie volumebepalingssysteem Evaluatie volumebepalingssysteem 2012 Evaluatie Volumebepalingsysteem 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, opgeslagen in een gegevensopzoeksysteem

Nadere informatie

Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven

Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven Samenvatting Bij machine-uurtarieven wordt per product de machinebelasting of het machinegebruik bepaald. Daarnaast wordt een tarief per eenheid

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100595/12 Betreft: Besluit tot (voorlopige) vaststelling van de gereguleerde vastrechtcomponent van de transporttarieven gas voor het jaar 2002 zoals

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

Pagina. Openbaar. De Autoriteit Consument en Markt, Gelet op artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet; Besluit: De nieuwe bepalingen komen te luiden:

Pagina. Openbaar. De Autoriteit Consument en Markt, Gelet op artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet; Besluit: De nieuwe bepalingen komen te luiden: Bijlage 1: Behorende bij het besluit nr. 103640/ 40 van de Autoriteit Consument en Markt tot wijziging van diverse voorwaarden ex artikel 12b, eerste lid, van de Gaswet De Autoriteit Consument en Markt,

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nummer 102365_2/8 Betreft zaak:

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie

Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie Afdeling Network Configuration Rapport Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: Betreft zaak: 102141_9/3 Besluit tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor de periode

Nadere informatie

Technische commissie. Datum 25 APR 2017 Tcbb-advies winningsplan Pieterziji-Oost. Geachte Minister,

Technische commissie. Datum 25 APR 2017 Tcbb-advies winningsplan Pieterziji-Oost. Geachte Minister, Postbus Technische commissie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Techrnsche commissie Aan de Minister van Economische Zaken Directie Energie en Omgeving Postadres T.a.v. V 20401 Postbus 20401

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zuid- en Oost-Gelderland

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zuid- en Oost-Gelderland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Zuid- en Oost-Gelderland datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG L Excellentie,

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG L Excellentie, Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Gasunie Transport Services B.V. Postbus 181 9700 AD Groningen Concourslaan 17 T (050) 521 22 55 E

Nadere informatie

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397.

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397. Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte Willemskade 19-20 postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek

Nadere informatie

Kwaliteitsvariaties op transport

Kwaliteitsvariaties op transport Aan: alle geïnteresseerden Van: Projectbureau Nieuw Aardgas NL Energie en Klimaat Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Kwaliteitsvariaties op transport

Nadere informatie

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie sociale en regionale statistieken (SRS) Sector statistische analyse voorburg (SAV) Postbus 24500 2490 HA Den Haag Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen

Nadere informatie

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren

Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren WAARDERINGSKAMER Onderzoek naar termijnoverschrijding bij afhandeling WOZ-bezwaren Een onderzoek naar overschrijding van de jaargrens bij de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften 18 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOLLAND OUTLET MALL De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016

HOLLAND OUTLET MALL De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016 De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016 BESTUURLIJKE SAMENVATTING De komst van een Factory Outlet Centre (Holland Outlet Mall) naar Zoetermeer heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Limburg

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Limburg De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Limburg datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Alle berekeningen zijn uitgevoerd volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (1999).

Alle berekeningen zijn uitgevoerd volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (1999). Notitie 20150477-06 Akoestisch onderzoek Bernhardkazerne te Amersfoort Gevolgen voorgenomen wijzigingen Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 F +31 (0)40-3031101

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Representatieve bedrijfssituatie piekgeluiden

Notitie. 1. Inleiding. 2. Representatieve bedrijfssituatie piekgeluiden Notitie Datum: 22 september 2013 Project: AO bestemmingsplan NDSM West - meerwerk 2013 Ons Kenmerk: I057202ab.00001.cw Betreft: Aanvullende geluidberekening piekniveaus Versie: 02_001 1. Inleiding In eerdere

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN 4 Soorten berekeningen 12 AUGUSTUS 2013 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te

Nadere informatie

Evaluatie volumebepalingssysteem

Evaluatie volumebepalingssysteem Evaluatie volumebepalingssysteem 2014 Evaluatie Volumebepalingsysteem 2014 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, opgeslagen in een gegevensopzoeksysteem

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij 4527969/71749 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

MAGNA3 met FLOWLIMIT voorkomt evenwichtsproblemen in HVAC systemen

MAGNA3 met FLOWLIMIT voorkomt evenwichtsproblemen in HVAC systemen MAGNA3 met FLOWLIMIT voorkomt evenwichtsproblemen in HVAC systemen Afzonderlijke energiemeters of smoorkleppen niet nodig Installatie van de Grundfos MAGNA3 circulatiepompen biedt ingebouwde intelligentie

Nadere informatie

Pieklevering Definitieve regeling 11 augustus 2004 Blad 1 van 7

Pieklevering Definitieve regeling 11 augustus 2004 Blad 1 van 7 Blad 1 van 7 Algemeen. Ingevolge het Besluit leveringszekerheid Gaswet van 13 april 2004 is GTS gehouden voorzieningen te treffen voor de pieklevering aan kleinverbruikers vanaf het moment waarop de gasmarkt

Nadere informatie

Datum ME! Betreft Verwachtingenbrief aanvuliing winningsplan Groningenveid 2016

Datum ME! Betreft Verwachtingenbrief aanvuliing winningsplan Groningenveid 2016 '':'... > Ministerie van Economische Zaken en Klimaat > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. t.a.v. de heer ir. G.J.M. Schotman, directeur Postbus 28000 9400

Nadere informatie

Windsnelheidseffecten achter windturbines

Windsnelheidseffecten achter windturbines Windsnelheidseffecten achter windturbines E.T.G. Bot B.H. Bulder Juli 2017 ECN-E--17-034 Management samenvatting Bij de ontwikkeling van het windpark Flevoland Noord, onder werknaam Windplan Blauw, zijn

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 753 Rechtsbijstand Nr. 57 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken en Klimaat, de heer Ir. E.D. Wiebes MBA Postbus EK DEN HAAG L

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken en Klimaat, de heer Ir. E.D. Wiebes MBA Postbus EK DEN HAAG L Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken en Klimaat, de heer Ir. E.D. Wiebes MBA Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Gasunie Transport Services B.V. Postbus 181 9700 AD Groningen Concourslaan 17

Nadere informatie

juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen

juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen juli 2013 Extra hypotheek voor energieneutrale woningen Auteurs Marcel Warnaar Jasja Bos Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 METHODE... 4 2.1 Inleiding... 4 2.2 Energielasten in de standaard berekening...

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

2003-2010 Westland Energie Infrastructuur b.v. DEFINITIEF

2003-2010 Westland Energie Infrastructuur b.v. DEFINITIEF CAPACITEITSPLAN ELEKTRICITEIT 2003-2010 Westland Energie Infrastructuur b.v. DEFINITIEF Inhoudsopgave: Inleiding 3 Toelichting op het Capaciteitsplan 4 1.1 Algemeen 4 1.2 Opbouw van het net 4 1.3 Invullen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Drenthe / Overijssel

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Drenthe / Overijssel De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Drenthe / Overijssel datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Ventielventilatie. Beschrijving

Ventielventilatie. Beschrijving Ventielventilatie Beschrijving Ventielventilatie is enigszins te vergelijken met klepventilatie maar het biedt t.o.v. klepventilatie enkele voordelen: de inkomende lucht wordt door de turbulentie beter

Nadere informatie

Het Noord Zuid project

Het Noord Zuid project Gasunie gaat verder in gastransport Het Noord Zuid project Ir. H.J. Brink Pipeline Engineer N.V. Nederlandse Gasunie 1 juli 2005 N.V. Nederlandse Gasunie Gasinfrastructuurbedrijf 100% eigendom ministerie

Nadere informatie

Rapport monitoring. Leveringszekerheid Inleiding. 2. Resultaten

Rapport monitoring. Leveringszekerheid Inleiding. 2. Resultaten 1. Inleiding Deze monitoring wordt elk jaar uitgevoerd op verzoek van de minister van Economische Zaken, dit jaar voor het eerst. Aan deze monitoring hebben de leden van de sectie Productie van EnergieNed

Nadere informatie

Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV. : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation Wieringermeer (A-403)

Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV. : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation Wieringermeer (A-403) Notitie : 54.101-445 Aan : N.V. Nederlandse Gasunie Datum : 4 maart 2016 Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV Betreft : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio / datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zeeland

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zeeland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Transportrisicoberekening N348 ter hoogte van Lemelerveld, gemeente Dalfsen

Transportrisicoberekening N348 ter hoogte van Lemelerveld, gemeente Dalfsen Tebodin Netherlands B.V. Jan Tinbergenstraat 101 7559 SP Hengelo Postbus 233 7550 AE Hengelo Telefoon 074 249 64 96 Fax 074 242 57 12 hengelo@tebodin.nl www.tebodin.com Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen

Nadere informatie

Bijlage 1 haalbaarheidsstudie Warmtewisselaar

Bijlage 1 haalbaarheidsstudie Warmtewisselaar Bijlage 1 haalbaarheidsstudie Warmtewisselaar Referentienummer Datum Kenmerk 336723.01.N001 1 september 2014 336723 Betreft Indicatieve berekening exploitatie warmtenet Westland 1 Inleiding Om een globale

Nadere informatie

2.2 Aanvulling op geformuleerde uitgangspunten: verdeelsleutel financiering

2.2 Aanvulling op geformuleerde uitgangspunten: verdeelsleutel financiering 1 Inleiding In dit memorandum wordt een nadere toelichting gegeven op de concept- begroting Veilig Thuis 2017-2020. De algemene uitgangspunten voor het opstellen van de begroting zijn opgenomen in het

Nadere informatie

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne Notitie Contactpersoon Paul Lammers Datum 15 september 2016 Kenmerk N004-1234853PTL-wga-V03-NL Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne 1 Inleiding In opdracht van

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Haaglanden en Rijn Gouwe

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Haaglanden en Rijn Gouwe De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio en datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Joost Meijer, Amsterdam, 2015

Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Deelrapport Kohnstamm Instituut over doorstroom vmbo-mbo t.b.v. NRO-project 405-14-580-002 Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Inleiding De doorstroom van vmbo naar mbo in de groene sector is lager dan de doorstroom

Nadere informatie

Niet-lineaire mechanica datum: Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19

Niet-lineaire mechanica datum: Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19 Naam: Patrick Damen Datum: 17 juni 2003 INHOUDSOPGAVE Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19 pagina: 1 van 20 Algemeen Om de zestal vragen van de opgave niet-lineaire

Nadere informatie

Vestigingen. Hoofdkantoor Concourslaan 17 (9727 KC) Postbus MA Groningen Telefoon (050) Fax (050)

Vestigingen. Hoofdkantoor Concourslaan 17 (9727 KC) Postbus MA Groningen Telefoon (050) Fax (050) De N.V. Nederlandse Gasunie koopt, transporteert en verkoopt aardgas en bevordert een veilig, doelmatig en vernieuwend gebruik van deze energiebron. De activiteiten vinden plaats in binnen- en buitenland.

Nadere informatie

Reactie op visie gemeente Venlo inzake Windturbinepark Greenport GvL/GvL/KS/OA BR

Reactie op visie gemeente Venlo inzake Windturbinepark Greenport GvL/GvL/KS/OA BR ARAG Rechtsbijstand T.a.v. de heer mr. R.T. Kirpestein Postbus 230 3830 AE LEUSDEN Mook, februari 2018 Betreft: Ref.: Reactie op visie gemeente Venlo inzake Windturbinepark Greenport GvL/GvL/KS/OA 15935-1-BR

Nadere informatie

1 Achtergrond en vraagstelling

1 Achtergrond en vraagstelling Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Your added value provider

Your added value provider Energiebesparing Presentatie Energiebesparing waarom? Meer netto winst Efficient proces Energie besparen Minder CO2 beter milieu Minder onderhoud Energiebesparing: Energieverbruik Wereldwijd Rendement,

Nadere informatie

W.815. Onderzoek wegverkeerslawaai ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing van de voorzieningencluster Beek in de gemeente Laarbeek

W.815. Onderzoek wegverkeerslawaai ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing van de voorzieningencluster Beek in de gemeente Laarbeek W.815 Onderzoek wegverkeerslawaai ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing van de voorzieningencluster Beek in de gemeente Laarbeek Opdrachtgever Gemeente Laarbeek Wissing stedebouw en ruimtelijke vormgeving

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Utrecht

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Utrecht De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG L Excellentie,

Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG L Excellentie, Zijne Excellentie de minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Gasunie Transport Services B.V. Postbus 181 9700 AD Concourslaan 17 T (050) 521 22 55 E info@gastransport.nl

Nadere informatie

Matrix toekomst grondbank, 26 mei 2016

Matrix toekomst grondbank, 26 mei 2016 Matrix toekomst grondbank, 26 mei 2016 Toelichting Matrix toekomst grondbank Haarlem Stoppen met grondbankactiviteiten Haarlem Bij deze 0-optie wordt geen vrijkomende grond meer bewaard en is er dus geen

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde C vwo I

Eindexamen wiskunde C vwo I Eindexamen wiskunde C vwo 2 - I Beoordelingsmodel Verzekering maximumscore 3 De groeifactor per jaar is,45 4 De kosten in 244 zijn 47 (,45) Het antwoord: 27 337 (euro) 2 maximumscore 3 De kosten voor levensonderhoud

Nadere informatie

Groningen Oktober Programmering bruggen

Groningen Oktober Programmering bruggen Groningen Oktober 2018 Programmering bruggen Aanleiding Op 27 juni 2018 is tijdens het de informerende AB-vergadering het rapport over de staat van onderhoud van 35 bruggen gepresenteerd. Uit dit rapport

Nadere informatie

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit Hoofdstuk 2 Elektrostatica Doelstellingen 1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit 2.1 Het elektrisch

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 689 Herziening Zorgstelsel Nr. 810 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan [...] aangetekend per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Zaaknr.: 7479/ Informele zienswijze betreffende concentratietoezicht: zeggenschap [onderneming

Nadere informatie

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid?

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? De p90 onzekerheid staat in het kader van de garantieregeling voor aardwarmte

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 645130/654703 Betreft: beslissing op bezwaar tegen het besluit van 23 maart 2015 (kenmerk: 644017) waarin de toezichtskosten over 2014 die TiDa B.V. als commerciële media-instelling

Nadere informatie

Gasmeting en meetverschillen

Gasmeting en meetverschillen Gasmeting en meetverschillen Seminar: Meetverschillen en netverliezen gas 21 november 2013 Wim HH van Heugten Kiwa Technology Fraude Volumemeting Meetonzekerheid Volumeherleiding Lekverliezen Meetfout

Nadere informatie

Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven

Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven CPB Notitie Datum : 6 juli 2006 Aan : Ministerie van Economische Zaken Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven 1 Inleiding Op 5 juli 2006 heeft SEO, in opdracht van

Nadere informatie

Inleiding. Eisen. Bomenbuurt, Den Haag. Projectnummer aa Dienst Stedelijke Ontwikkeling. - ir. R.N. Beekman

Inleiding. Eisen. Bomenbuurt, Den Haag. Projectnummer aa Dienst Stedelijke Ontwikkeling. - ir. R.N. Beekman Project Bezonningsstudie bestemmingsplan Bomenbuurt, Den Haag Onderwerp Erratum R810129aaA2 Projectnummer Datum 810129aa 13.12.2012 Opdrachtgever Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Opbergcode

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 1985-1986 16431 Zeescheepsnieuwbouw Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 's-gravenhage,

Nadere informatie

in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen

in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen Inleiding Radiotherapie neemt een zeer belangrijke plaats in binnen de oncologie, zowel bij de curatieve zorg als bij de palliatieve

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Betreft: Bezwaar tegen het verkeersbesluit A270, nummer 3059962 Zaaknummer

Nadere informatie

De variatie van de Performance Ratio van zonnestroom installaties volgens de Siderea PV Simulator.

De variatie van de Performance Ratio van zonnestroom installaties volgens de Siderea PV Simulator. SIDEREA adviesburo voor duurzame energie. opbrengstberekeningen en simulaties voor zonnestroom. De variatie van de Performance Ratio van zonnestroom installaties volgens de Siderea PV Simulator. Inleiding

Nadere informatie

Uitbreiding Multatulilaan Culemborg

Uitbreiding Multatulilaan Culemborg Uitbreiding Multatulilaan Culemborg Globale haalbaarheidsstudie Rolf Broekman en Ivo Smits l Warmte Koude & Procestechniek l 14 januari 2019 l Openbare Versie Achtergrond Thermo Bello heeft Liandon gevraagd

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V.

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V. Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V. Barendrecht, 25-01-2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Energiestromen... 3 3.1 Doelstellingen... 4 4. Inzage energieverbruik...

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V.

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V. Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V. Barendrecht, 11-11-2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Energiestromen... 3 3.1 Doelstellingen... 4 4. Inzage energieverbruik...

Nadere informatie

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 TNO-rapport TNO 2015 R10073 Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 Earth, Life & Social Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 Datum 14

Nadere informatie

Omgevingsdienst West-Holland

Omgevingsdienst West-Holland Omgevingsdienst West-Holland Raad van State Afdeling bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500EA DEN HAAG Datum: Contactpersoon: A.M. Burger A.Burger@odwh.nl Uw referentie: 201208891/1/A4 Squitnummer: ZH048400004

Nadere informatie

BRIEF. BK Infra & Leisure t.a.v. W. Elias Postbus 240 5480 AE Schijndel. Onderwerp: Projectnr: Kenmerk: Datum:

BRIEF. BK Infra & Leisure t.a.v. W. Elias Postbus 240 5480 AE Schijndel. Onderwerp: Projectnr: Kenmerk: Datum: BRIEF BK Infra & Leisure t.a.v. W. Elias Postbus 240 5480 AE Schijndel Onderwerp: Projectnr: Kenmerk: Datum: Rioleringsplan De Ligt II fase 3 en De Ligt III 11JV10100 12-10015-JV 17 februari 2012 Geachte

Nadere informatie

1 Inleiding: de varianten vergeleken

1 Inleiding: de varianten vergeleken Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Willemstad, Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Concluderende opmerkingen... 17 1 CBS Curaçao mei 2016 Inleiding

Nadere informatie

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek 2009 Versie 2

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek 2009 Versie 2 Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie sociale en regionale statistieken (SRS) Sector statistische analyse voorburg (SAV) Postbus 24500 2490 HA Den Haag Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau;

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; Afdeling Expertise Contact M. Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl MEMO Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Aan Helen van den Heuvel CC Lilian Fassotte, gemeente Zuidplas Van Maarten Groen

Nadere informatie

Impactanalyse Raadsman bij politieverhoor

Impactanalyse Raadsman bij politieverhoor Impactanalyse Raadsman bij politieverhoor Rapportage - deel 2 Nadere (piek- en dal)analyse voor consultaties en eerste verhoren Nationale Politie Barneveld, 22 december 2015 Referentie: WJ/bv/14.343 Versie:

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

Bezonningsonderzoek Noordgebouw U24 Stationsplein te Utrecht. Invloed van de nieuwbouw op de omgeving

Bezonningsonderzoek Noordgebouw U24 Stationsplein te Utrecht. Invloed van de nieuwbouw op de omgeving Bezonningsonderzoek Noordgebouw U24 Stationsplein te Utrecht Invloed van de nieuwbouw op de omgeving Rapportnummer GA 17485-2-RA-001 d.d. 26 februari 2015 Bezonningsonderzoek Noordgebouw U24 Stationsplein

Nadere informatie

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Bijlage 5 Verkeer en Parkeren MEMORANDUM Datum : 2 mei 2013 Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Onderwerp : Verkeerskundige consequenties van evenementen landgoed

Nadere informatie

Wateroverlast Wouw. ICM case study. Marcel Zandee 8 maart 2017

Wateroverlast Wouw. ICM case study. Marcel Zandee 8 maart 2017 Wateroverlast Wouw ICM case study Marcel Zandee 8 maart 2017 Inhoud van de presentatie Waar ligt Wouw? Aanleiding studie Situatie Opbouw model Resultaten simulaties Conclusies Vragen 2 Waar ligt Wouw?

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Gemeente Horst aan de Maas Datum: 26 januari 2015 ACHTERGROND Beoogde ontwikkeling Op het bedrijventerrein TradePortWest zijn verschillende bedrijven

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Den Haag, april 2006 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. M.M. van Liere mr. D.F.J.M.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde Nr. 422 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie