Advies Gegevensmagazijn Gemeente Rotterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies Gegevensmagazijn Gemeente Rotterdam"

Transcriptie

1 Advies Gegevensmagazijn Gemeente Rotterdam Den Haag, 3 december 2013 Frank Oranje, Meine Dijkstra, Gijs van Midden en Jantine Muller

2 Onderdeel ICT Meine Dijkstra advocaat ICT

3 Uitgangspunten (1) Wij zijn op grond van uw adviesaanvraag uitgegaan van het volgende: De gemeente Rotterdam heeft de ICT-toepassing Gegevensmagazijn ontwikkeld, uitsluitend op basis van opensourcesoftware De toepassing wordt thans gedeeld met de gemeente Den Haag Ook andere gemeenten hebben interesse in het Gegevensmagazijn Er wordt een samenwerkingsverband aangegaan dat het beheer en de ontwikkeling van het Gegevensmagazijn (niet: de implementatie) aanstuurt, en ondersteuning biedt aan zijn deelnemers Het Gegevensmagazijn zal door de deelnemers aan het samenwerkingsverband uitsluitend gebruikt worden in het kader van de uitoefening van publieke taken

4 Uitgangspunten (2) Voor de deelname van andere gemeenten is gekozen voor een scenario waarin open en gesloten elementen worden gecombineerd. - Open element: het Gegevensmagazijn is volledig open source en bevat geen software waarop rechten van derden rusten. De broncode en de wijzigingen worden op een vrij toegankelijke plek geplaatst. Aan de software wordt de Openbare Licentie van de EU (EUPL) verbonden. Iedereen, ook niet-deelnemers, kunnen vervolgens de software gebruiken/bewerken. - Gesloten element: aansturing van beheer en ontwikkeling vindt plaats binnen een samenwerkingsverband. Slechts door de huidige deelnemers Rotterdam en Den Haag geselecteerde (andere) gemeenten kunnen tot het samenwerkingsverband toetreden.

5 Staan de aan de oorspronkelijke opensourcesoftware verbonden licenties in de weg aan het besloten samenwerkingsverband? (1) Ons is niet bekend welke opensourcelicenties momenteel aan de software van het Gegevensmagazijn zijn verbonden. Ons algemene beeld is dat opensourcelicenties doorgaans geen voorwaarden bevatten die eraan in de weg staan dat een besloten samenwerkingsverband wordt gevormd waarbinnen beheer en de ontwikkeling van de software plaatsvindt. Wel vereisen zij soms, dat de software voor eenieder wordt vrijgegeven (wat voor het Gegevensmagazijn ook de bedoeling is). Om bovenstaande vraag concreet te kunnen beantwoorden, is echter nodig te weten welke opensourcelicenties momenteel op het Gegevensmagazijn van toepassing zijn.

6 Staan de aan de oorspronkelijke opensourcesoftware verbonden licenties in de weg aan het besloten samenwerkingsverband? (2) Een ander aandachtspunt rond licenties is het volgende. De software kan alleen vrijgegeven worden onder de EUPL als de oorspronkelijke aan de opensourcesoftware verbonden licenties dat toelaten. Dat is soms wel, maar lang niet altijd het geval. Als de bestaande software op dit punt niet verenigbaar is met de EUPL, kan deze dus niet onder de EUPL worden vrijgegeven. Als u ons kunt laten weten om welke licenties het gaat, zullen wij graag voor u beoordelen in hoeverre de huidige gebruikte licenties vrijgave onder de EUPL mogelijk maken.

7 Onderdeel Aanbestedingsrecht Jantine Muller advocaat aanbestedingsrecht

8 Aanbestedingsrecht Gemeenten mogen samenwerken in het kader van applicatiebeheer- en verdere ontwikkeling van Gegevensmagazijn. Aanbestedingsrechtelijk meest solide samenwerkingsvorm: gebruik maken van de quasi inhouse uitzondering door middel van oprichting rechtspersoon.

9 Waarom samenwerking binnen rechtspersoon meest solide? Deelnemers kunnen gebruik maken van alle werkzaamheden die binnen samenwerkingsverband worden uitgevoerd zonder voorafgaande aanbesteding. Samenwerkingsverband wordt een gemeenschappelijke eigen dienst (ook wel: shared service center )

10 Nadeel contractuele samenwerkingsvorm (publiek-publieke samenwerking): jurisprudentie eist dat overeenkomst heuse samenwerking tot stand brengt om een gezamenlijke taak van algemeen belang uit te voeren. Laat zich lastig beoordelen. Jurisprudentie nog in ontwikkeling.

11 Gebruik maken Quasi inhouse uitzondering vereist: 1. gemeenschappelijk toezicht als op de eigen dienst door middel van vertegenwoordiging van deelnemers in alle besluitvormingsorganen van rechtspersoon; 2. geen marktgerichte onderneming: maximaal 20% marktactiviteit (volgens laatste conceptrichtlijnvoorstel); Let wel: werkzaamheden (bijv. implementatiediensten) voor niet-deelnemende gemeenten worden als een marktactiviteit beschouwd; 3. geen privaat kapitaal.

12 Belangrijk aandachtspunt: Samenwerkingsverband zal kwalificeren als aanbestedende dienst. Bij uitbesteden van werkzaamheden aan derden Aanbestedingswet 2012 in acht nemen.

13 Ander aandachtspunt: in het verleden door gemeente Rotterdam aanbestede overeenkomsten kunnen niet zonder meer ten behoeve van samenwerkingsverband worden aangewend. Beoordelen op risico wezenlijke wijziging i.v.m. diensten die op voorhand niet waren voorzien én waarvoor separate vergoeding aan opdrachtnemer wordt toegekend.

14 Mogen deelnemers aan het samenwerkingsverband gebruik maken van de op open source gebaseerde ICT-oplossing?

15 Geen aanbestedingsrechtelijke bezwaren aangenomen dat: 1. de softwareoplossing met bijbehorend gebruiksrecht om niet wordt overgedragen aan het samenwerkingsverband; 2. geen rechten van derden op de open source software rusten zodat gemeenschappelijk gebruik geen particuliere ondernemer zal bevoordelen (bijv. door onderhands afnemen van extra licenties), en 3. de softwareoplossing niet dwingt tot de aanschaf van propriëtaire software (bijvoorbeeld een pakket van SAP)!

16 Indien de softwareoplossing voorsorteert op de aanschaf van propriëtaire software (bijvoorbeeld een pakket van SAP) die de toepasselijke drempelwaarde van ,- overschrijdt, kunnen aanbestedingsrechtelijke discussies ontstaan. Gemeenten moeten functioneel specificeren (zie artikel 2.75 en 2.76 Aanbestedingswet 2012), tenzij de aard van de opdracht rechtvaardigt dat van deze regel wordt afgeweken. Wens tot samenwerking voldoende rechtvaardiging?

17 Onderdeel ondernemingsrecht: De rechtsvorm van het samenwerkingsverband Frank Oranje notaris ondernemingsrecht

18 Het Gegevensmagazijn als contractueel samenwerkingsverband? Doel: het aanbieden van een ICT-toepassing voor kern- en basisregistraties aan gemeenten en andere (overheids)organisaties, waarbij ontwikkelings- en onderhoudskosten worden gedeeld. Uitoefening van een gezamenlijk bedrijf: het beheren, onderhouden en ontwikkelen van een gemeenschappelijke ICT-applicatie ten behoeve van de samenwerkende partijen (m.n. gemeenten) en derden (open source). Inbreng: iedere partij draagt bij aan het Gegevensmagazijn door inbreng van financiële en/of personele middelen. Gemeenschappelijke naam: het Gegevensmagazijn zal onder een gemeenschappelijke naam contracten afsluiten voor applicatiebeheer en applicatieontwikkeling: (i) door het aantrekken/inhuren van (eigen) personeel, dan wel (ii) door aanbesteding. Conclusie: het Gegevensmagazijn als contractuele samenwerkingsvorm (Vennootschap Onder Firma) is mogelijk.

19 Het Gegevensmagazijn uitsluitend op papier (als contract)? Eén partij: een contractuele samenwerking is slechts mogelijk als één partij de regie neemt én houdt (bijvoorbeeld de Gemeente Rotterdam) met een onevenredige tijdsbesteding tot gevolg. Andere gemeenten hebben naar buiten geen rol. Aanbestedingsrechtelijk: de contractuele samenwerking zal mogelijk niet als heuse samenwerking worden beschouwd waardoor binnen het samenwerkingsverband sprake zal zijn van een (onderlinge) aanbestedingsplicht (zie hiervoor). Afhankelijkheid: het Gegevensmagazijn uitsluitend als contract betekent voor de andere partners grote afhankelijkheid en het ontbreken van transparantie. De andere partners hebben geen zeggenschap (via een bestuurder) en kunnen niet zoals bij een rechtspersoon het bestuur ontslaan of op andere wijze invloed uitoefenen (bijvoorbeeld via een raad van commissarissen). Risico van personele wisselingen. Risico: de partij die de regiefunctie vervult, is aansprakelijk jegens iedere marktpartij en staat met zijn vermogen in de wind. Het personeel is bij die partij in dienst. VOF: een marktpartij zal betogen dat sprake is van een VOF met het oog op de hoofdelijke aansprakelijkheid van iedere samenwerkingspartner (uitbreiding van verhaalsmogelijkheden).

20 Meest geschikte rechtsvorm voor het Gegevensmagazijn Criterium Coöperatie VOF Stichting BV G1 G2 G3 G1 G2 G3 G1 G2 G3 G1 G2 G3 Coöperatie VOF Stichting BV Mogelijkheid om aansprakelijkheid van deelnemers te beperken Mogelijkheid om (statutair) rechten en plichten op te leggen aan deelnemers Flexibiliteit van verdeling van stemrechten (niet altijd gekoppeld aan financiële inbreng) Toetreding en gemak waarmee (lidmaatschaps) aandeel over te dragen is (bij uittreding of faillissement) Fiscaal gunstig voor deelnemers????

21 Kenmerken van de coöperatie en de VOF als rechtsvorm Wat is een coöperatie? Wat is een VOF? Rechtspersoonlijkheid: ja, de coöperatie is een zelfstandig drager van rechten en verplichtingen (bijzondere verschijningsvorm van een vereniging); Rechtspersoonlijkheid: nee, de VOF is een contractuele samenwerkingsvorm (personenvennootschap). Doel: het voorzien in bepaalde stoffelijke behoeften van haar leden (bijvoorbeeld: schaalvoordelen / kostenbesparing. Doel: oefent een bedrijf uit onder gemeenschappelijke naam, waarbij alle vennoten zich verbinden tot inbreng met als doel het behaalde voordeel (daaronder begrepen kostenbesparing) met elkaar te verdelen. Actoren: bestuur en leden (bijvoorbeeld elke gemeente die deelneemt aan de samenwerking). Optioneel: raad van commissarissen. Toe- en uittreding: eenvoudig via toelating door (i) het bestuur dan wel (ii) de algemene (leden) vergadering. Actoren: vennoten die partij zijn bij het vennootschapscontract. Optioneel: bestuur. Toetreding en uittreding: complex en tijdrovend doordat medewerking van alle vennoten vereist is en levering van aandeel in goederen van de VOF. Uittreding van een VOF leidt in beginsel tot ontbinding van de VOF / toedeling van aandeel in gemeenschap aan overblijvende vennoten.

22 Verschillen in aansprakelijkheid bij de coöperatie en de VOF Aansprakelijkheid bij de coöperatie Aansprakelijkheid bij de VOF Geen aansprakelijkheid: coöperatieleden zijn niet aansprakelijk voor schulden van de coöperatie. Uitzonderingen: borgstelling door leden / coöperatie gaat overeenkomsten aan namens de leden aangaat (waaraan de leden gebonden zijn). Tekort bij ontbinding: een coöperatie moet in haar statuten vastleggen in hoeverre de (oud- )leden aansprakelijk zijn voor een tekort bij ontbinding van de coöperatie of een tekort bij faillissement. Drie mogelijkheden voor aansprakelijkheid van leden voor het tekort: (i) uitgesloten; (ii) beperkte, of (iii) wettelijke aansprakelijkheid. Hoofdelijke aansprakelijkheid: schuldeisers van de VOF kunnen iedere vennoot voor het geheel aanspreken voor de VOF-schulden. Faillissement van de VOF = faillissement van iedere vennoot (om die reden neemt iedere vennoot normaliter deel in een VOF met een eigen B.V. zodat faillissement van de VOF niet tot faillissement van de vennoot leidt. Aansprakelijkheid blijft: na uittreden blijft een gewezen vennoot aansprakelijk voor schulden ontstaan in de periode dat hij vennoot was. Gebruikelijk: uitgesloten aansprakelijkheid (UA): (oud-)leden zijn niet aansprakelijk voor een tekort van de coöperatie bij faillissement of ontbinding.

23 Conclusie voor rechtsvorm van het Gegevensmagazijn Criteria: het Gegevensmagazijn voldoet aan de criteria om te kwalificeren als coöperatie en als VOF. De keuze voor uitsluitend een contract heeft niet de voorkeur. Voor- en nadelen van VOF: de voordelen van de VOF wegen niet op tegen de nadelen (geen rechtspersoonlijkheid, hoofdelijke aansprakelijkheid van vennoten en complexe toe- en uittreding). Voor- en nadelen van coöperatie: de coöperatie heeft geen specifieke nadelen (die andere rechtspersonen/personenvennootschappen niet hebben). Voordelen zijn de rechtspersoonlijkheid, uitgebalanceerde ledenstructuur, uitgesloten aansprakelijkheid voor leden en eenvoudige toe- en uittreding. De coöperatie is voorts een beproefde rechtsvorm voor ICT-samenwerkingsverbanden en toekomstbestendig (afsplitsen van activiteiten, et cetera). Conclusie: de coöperatie als rechtsvorm voor het Gegevensmagazijn ligt het meeste voor de hand.

24 Organen van een coöperatie Overzicht van de organen Algemene (Leden) Vergadering (ALV) Taken/bevoegdheden: heeft alle bevoegdheden die niet aan het bestuur of andere organen toekomen, zoals benoeming/ontslag bestuurders, wijziging statuten, ontbinding coöperatie. Samenstelling: bestaat uit de leden (afgevaardigden van de gemeenten). Flexibiliteit: statuten kunnen bevoegdheden ALV uitbreiden/beperken binnen wettelijk kader, zoals goedkeuring bepaalde bestuursbesluiten. Stemrechtdifferentiatie bij statuten mogelijk. Verplicht: ja. Bestuur Taken/bevoegdheden: verantwoordelijk voor dagelijkse gang van zaken in de coöperatie. Vertegenwoordiging van de coöperatie in en buiten rechte. Beleidsbepalend. Samenstelling: ten minste de helft van de bestuurders wordt benoemd door de ALV uit of buiten de leden. Verplicht: ja. Raad van Commissarissen (RvC) Taken/bevoegdheden: adviseert en controleert het bestuur. Samenstelling: kan statutair geregeld worden. Flexibiliteit: statuten kunnen bevoegdheden RvC uitbreiden/beperken binnen wettelijk kader, zoals goedkeuring van bepaalde bestuursbesluiten. Verplicht: facultatief (tenzij uitzonderlijk grote coöperaties).

25 Onderdeel Markt en Overheid en staatssteun Gijs van Midden advocaat EU- en mededingingsrecht

26 Toepassing van de Gedragsregels inzake Markt en Overheid (hst. 4b Mw) (I) Gedragsregels voor bestuursorganen, wanneer zij economische activiteiten ontplooien: - Algemene definitie: het aanbieden van goederen/ diensten op een markt - De ontwikkeling en het aanbieden van een ICT-applicatie (software) is een economische activiteit Wie verricht de economische activiteit? Wie? Ec. activiteit? M&O? Gemeenten Waarschijnlijk niet Ja Community Mogelijk: aanbieden software op website Deels Derden Applicatiebeheer en ontwikkeling Nee

27 Toepassing van de Gedragsregels inzake Markt en Overheid (hst. 4b Mw) (II) Gedragsregels niet van toepassing op activiteiten die louter voor eigen gebruik zijn (zelfvoorziening)en op het aanbieden van goederen of diensten aan andere bestuursorganen, voor zover deze daarmee uitvoering geven aan een publiekrechtelijke taak (artikel 25h lid 2 Mw). - Zelfvoorziening: activiteiten die binnen de overheidsorganisatie voor eigen gebruik worden verricht: geen sprake van aanbieden van goederen/ diensten op een markt. - T.b.v. publieke taak: als de gemeenten binnen het samenwerkingsverband slechts diensten aan andere gemeenten aanbieden, dan vallen deze activiteiten buiten de Wet Markt en Overheid, voor zover deze gemeenten de software niet gebruiken voor andere dan publieke doeleinden.

28 Toepassing van de Gedragsregels inzake Markt en Overheid (hst. 4b Mw) (III) De uitzondering artikel 25h lid 2 Mw geldt alleen voor bestuursorganen en niet voor activiteiten van overheidsbedrijven. - Samenwerkingsverband (coöperatie/ VOF) is een overheidsbedrijf, wanneer de gemeente met andere overheden daarin gezamenlijke zeggenschap heeft. Overheidsbedrijven zijn niet gebonden aan Markt en Overheid: voor economische activiteiten van het samenwerkingsverband gelden de gedragsregels dus niet. Hoe om te gaan met het bevoordelingsverbod?

29 Toepassing van de Gedragsregels inzake Markt en Overheid (hst. 4b Mw) (IV) Het strekt ter aanbeveling om de activiteiten te beperken tot zelfvoorziening of dienstverlening aan andere overheden (die daarmee publieke taak verrichten). Wanneer activiteiten t.b.v. derden worden verricht, dan toetsing aan Markt en Overheid: - Integrale kostendoorberekening - Bevoordelingsverbod van overheidsbedrijven - Verbod op exclusief gegevensgebruik - Gebod tot functiescheiding Als alleen Community activiteiten verricht: alleen bevoordelingsverbod van belang. O.m. verplichting van gemeenten om integrale kosten door te rekenen en op marktconforme voorwaarden te participeren/ financieren.

30 Toepassing van de steunregels (I) Op grond van de Europese steunregels (artikel 107 VWEU) mag de gemeente geen selectief voordeel aan ondernemingen verschaffen. Steunregels gelden niet op het inkopen van goederen en diensten die bestemd zijn voor de uitvoering van de publieke taak. Zolang de software binnen de Community alleen voor andere overheden t.b.v. de uitvoering van hun publieke taak is, is het steunverbod niet van toepassing.

31 Toepassing van de steunregels (II) Als Community ook t.b.v. derden activiteiten ontplooit, dan sprake een economische activiteit. Verbod op (selectieve) bevoordeling: - Inbreng van software/ personeel om niet? - Hoe om te gaan met open software? - Participatie/ financiering van de Community op marktconforme voorwaarden.

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Annemieke van der Beek Kennedy Van der Laan TiasNimbas - VNG Symposium 15 januari 2014 Aanbestedingsrecht; algemeen Bronnen: Europees Verdrag;

Nadere informatie

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd]

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd] Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited [Separaat bijgevoegd] Bijlage 3 Rechtsvormen Inleiding De keuze voor een juridische vorm van een zelfstandige samenwerkingsorganisatie kent diverse afwegingen. Ze verschillen

Nadere informatie

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden-

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Inleiding en uitgangspunten De provincie Zuid-Holland heeft te maken met verbonden

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN.

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN. MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Natuurlijk persoon: het gaat hier om een mens; ieder mens heeft rechten en plichten

Nadere informatie

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn:

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn: Samenvatting door Isabelle 1418 woorden 2 december 2015 8,2 19 keer beoordeeld Vak M&O M&O Hoofdstuk 10 Rechtsvormen 10.1 Organisaties De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie.

Nadere informatie

Informatiemiddag Wet Markt en Overheid. 11 februari 2014

Informatiemiddag Wet Markt en Overheid. 11 februari 2014 Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014 Wet MenO: de overheid als ondernemer Waarom een Wet Markt en Overheid? Van een ongelijk speelveld naar sportieve concurrentie Kern wet Markt en Overheid

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht (o.a. flex) 28 oktober 2010 door ( Rotterdam Ellen Timmer (kantoor Belangrijke veranderingen in het Nederlandse ondernemingsrecht, onder meer: flexibilisering

Nadere informatie

Workshop Bestuursmodellen. Hebben we nu wel of niet het goede model gekozen?

Workshop Bestuursmodellen. Hebben we nu wel of niet het goede model gekozen? Workshop Bestuursmodellen Hebben we nu wel of niet het goede model gekozen? Welke rechtsvormen kennen we? Rechtsvorm: zonder rechtspersoonlijkheid? Als u uw bedrijf inschrijft bij de KvK, dan kiest u een

Nadere informatie

Wat komt vandaag aan bod

Wat komt vandaag aan bod De coöperatie Wat komt vandaag aan bod 1. Waarom een Coöpera.e 2. Rechtsvorm 3. Structuur 4. Organisa.e / Inrich.ng 5. Aansprakelijkheid 6. Fiscale aspecten Inhoud Waarom een Coöperatie Een mogelijkheid

Nadere informatie

Workshop Aanbestedingsrecht

Workshop Aanbestedingsrecht Workshop Aanbestedingsrecht Matanja Pinto 5 maart 2015 Inleiding 1. Kern 2. Wettelijk kader 3. Aanbestedingsplicht 4. Relevante uitzonderingen 5. Procedures 6. Criteria 7. Rechtsbescherming 8. Cases Kern

Nadere informatie

DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN. I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen

DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN. I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen Bijlage 1 bij Nota samenwerkingsrelaties DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen Algemene overwegingen:

Nadere informatie

Governance verbonden rechtspersonen

Governance verbonden rechtspersonen Erik Eshuis Ate Bijlsma TRIP OVER RECHT// OOK DIT IS RUIMTELIJK E ORDENING Rens Snel Governance verbonden rechtspersonen 1 Programma 13.15: Inleiding 13.30: Civiele aspecten (Erik Eshuis & Ate Bijlsma)

Nadere informatie

Verzelfstandiging van overheidsbedrijven

Verzelfstandiging van overheidsbedrijven Verzelfstandiging van overheidsbedrijven Vastgoed blijft in beheer bij gemeente Enschede Tubantia geplaatst op 12 december 2016; Laatste update 12 december, 12:34: ENSCHEDE - Het Vastgoedbedrijf van de

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstuk 10

Samenvatting M&O Hoofdstuk 10 Samenvatting M&O Hoofdstuk 10 Samenvatting door Maureen 1166 woorden 8 maart 2016 5,8 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Samenvatting M&O hoofdstuk 10 10.1 organisaties De rechtsvorm is de juridische

Nadere informatie

Inhoud. context van parkeren als beleidsterrein; nieuwe keuze voor gemeenten; van oud naar nieuw; werkwijze;

Inhoud. context van parkeren als beleidsterrein; nieuwe keuze voor gemeenten; van oud naar nieuw; werkwijze; Kennismaking Inhoud context van parkeren als beleidsterrein; nieuwe keuze voor gemeenten; van oud naar nieuw; werkwijze; Context parkeren druk op schaarse openbare ruimte; parkeren, leefbaarheid, mobiliteit

Nadere informatie

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Handelsregister 1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Op grond van art. 5 aanhef en sub a Handelsregisterwet 2007 wordt een onderneming die in Nederland is gevestigd en die toebehoort

Nadere informatie

Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo. Optional client logo (Smaller than Deloitte logo)

Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo. Optional client logo (Smaller than Deloitte logo) Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo Optional client logo (Smaller than Deloitte logo) Samenwerkingsvormen 1 Samenwerkingsvormen Inleiding De samenwerking tussen de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische-opdracht door een scholier 1848 woorden 19 december 2007 7,5 9 keer beoordeeld Vak M&O De opdracht: 1 ondernemingsvormen - Zoek via

Nadere informatie

ALGEMENE ECONOMIE /05

ALGEMENE ECONOMIE /05 HBO Algemene economie Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 Producenten: indeling M Bedrijven kunnen ingedeeld worden naar sector: F marktsector: G primaire sector:

Nadere informatie

Regionaal samenwerken

Regionaal samenwerken Regionaal samenwerken Juridische aandachtspunten 16 april 2014 Rob de Greef Verbonden partijen Een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin de gemeente een bestuurlijk en een financieel

Nadere informatie

Juridisch Document ZORG

Juridisch Document ZORG Juridisch Document ZORG Waarom is de coöperatie als rechtsvorm zo geschikt voor de zorg? 3 maart 2014 Zorg Zaken Groep Mr. W. Wickering Mr. M.N. Minasian Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 354 Wijziging van de Mededingingswet ter invoering van regels inzake ondernemingen die deel uitmaken van een publiekrechtelijke rechtspersoon

Nadere informatie

memo Geachte dames, mijne heren

memo Geachte dames, mijne heren Aan DEMRA T.a.v. de heer W. van Douwen de heer F. Schuitemaker Datum 13 februari 2012 de heer R. Petersen N.V. HVC T.a.v. mevrouw M. van Eerden De heer J. Beemsterboer Mevrouw M. Rademaker Van Michel Chatelin

Nadere informatie

VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW

VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016 VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding Dit verbindingenstatuut is gebaseerd op de op dit moment geldende herziene Woningwet

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Antje Jordan, Tanja Haring Provincie Zuid-Holland Cc Van. Juridische vormgeving van lokale initiatieven energietransitie

Antje Jordan, Tanja Haring Provincie Zuid-Holland Cc Van. Juridische vormgeving van lokale initiatieven energietransitie Aan Antje Jordan, Tanja Haring Provincie Zuid-Holland Cc Van I.S. Sloover Berenschot Datum 6 oktober 2017 Betreft Juridische vormgeving van lokale initiatieven energietransitie 1. Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 283 Wet van 22 juni 2000 tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de herziening van het preventief toezicht bij oprichting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 26 277 Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de herziening van het preventief toezicht bij oprichting en wijzigingen van

Nadere informatie

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011 Presentatie IKC 5 april 2011 Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) Witlox Van den Boomen en VDB Advocaten Notarissen onderhouden

Nadere informatie

De rechtsvorm die u past

De rechtsvorm die u past De rechtsvorm die u past Van Kaam Notarissen Someren, Witvrouwenbergweg 8a, tel. (0493) 49 43 52 Zonder rechtspersoonlijkheid Voor ondernemers is het belangrijk om bedrijfsmatige- en privézaken goed op

Nadere informatie

Wetsvoorstel Personenvennootschappen. 2 april 2007

Wetsvoorstel Personenvennootschappen. 2 april 2007 2 april 2007 Geschiedenis - huidige regeling dateert uit 1838-1972: Ontwerp Van der Grinten - 1998: Ontwerp Maeijer Stand van zaken op dit moment Belangrijke veranderingen: 1. Openbare vennootschap stille

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de AVG

Samenwerkingsverbanden en de AVG Realisatie Handreiking Samenwerkingsverbanden en de AVG Deel 1 - Verwerkingsverantwoordelijke Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Verwerkingsverantwoordelijke...4 2.1 Wat zegt de AVG?...4 2.2 Wat betekent

Nadere informatie

Inbesteding of aanbesteding?

Inbesteding of aanbesteding? APRIL 2006 Inbesteding of aanbesteding? Opdrachten die door een aanbestedende dienst worden gegund aan een overheidsgedomineerde onderneming (met eigen rechtspersoonlijkheid) vallen in beginsel onder de

Nadere informatie

Duidelijk anders. Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen. Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015

Duidelijk anders. Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen. Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015 Duidelijk anders Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015 2 Introductie Stan Commissaris, notaris Ploum Lodder Princen, advocaten

Nadere informatie

Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid -

Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid - Pagina 1 van 5 Nr. 1 Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid - Beslispunten vaststellen economische activiteiten van algemeen belang Aan de raad.

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray

Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray Plan van aanpak onderzoek naar de gevolgen van de Wet Markt en Overheid op de economische activiteiten van de gemeente Venray Henk Mijnster, Adviseur AO/IC gemeente Venray versie 2 Pagina 2 van 8 Inhoud

Nadere informatie

KRACHTENBUNDELING DE VERENIGING IN HET SEMIPUBLIEKE DOMEIN

KRACHTENBUNDELING DE VERENIGING IN HET SEMIPUBLIEKE DOMEIN KRACHTENBUNDELING DE VERENIGING IN HET SEMIPUBLIEKE DOMEIN SASKIA LASEUR 21 november 2018 Krachtenbundeling: de vereniging in het semipublieke domein 1 INDELING Waarom krachten bundelen? Bijvoorbeeld gezamenlijke

Nadere informatie

GGZ-NHN. IPS Trajectbegeleiding/herstelgericht werken Oprichten coöperaties Afstemming P&O en IPS

GGZ-NHN. IPS Trajectbegeleiding/herstelgericht werken Oprichten coöperaties Afstemming P&O en IPS GGZ-NHN IPS Trajectbegeleiding/herstelgericht werken Oprichten coöperaties Afstemming P&O en IPS Even voorstellen Ingrid Vermeulen: Manager P&O Connie van Breugel: IPS Trajectbegeleider bij het Centrum

Nadere informatie

Highlights van de Flex BV

Highlights van de Flex BV Highlights van de Flex BV Dag van de Limburgse Financial 26 september 2012 Peter Brouns en Remco Rosbeek Waarom nieuwe BV-wetgeving? Vereenvoudiging van het BV-recht Afschaffing van als nodeloos ervaren

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018 Samenwerkingsverbanden in de zorg 22 november 2018 Juridische en fiscale aspecten Angélique van Horik & Alexandra van den Eijnden Fusies en overnames: de cijfers Rapport Boer en Croon Corporate Finance

Nadere informatie

SAMENWERKINGSMODALITEITEN STEDELIJKE VERNIEUWING DEN HELDER

SAMENWERKINGSMODALITEITEN STEDELIJKE VERNIEUWING DEN HELDER bureau vaor ru~mtclijke processen SAMENWERKINGSMODALITEITEN STEDELIJKE VERNIEUWING DEN HELDER Den Haag, 10 oktober 2006 Auteurs: Arjan Bregman Status: Concept Kenmerk: MP16O-samenwerkingsmodaliteiten.1482

Nadere informatie

Rapportage Wet Markt en Overheid Ridderkerk

Rapportage Wet Markt en Overheid Ridderkerk Rapportage Wet Markt en Overheid Ridderkerk Ontvanger : Gemeente Ridderkerk Organisatie : Step in Control B.V. Samenstellers : Dhr. Björn van Eijk : Dhr. Joost Parren : Dhr. Bob van Leeuwen : Projectgroep

Nadere informatie

Wet Markt en Overheid en Besluit Markt en Overheid

Wet Markt en Overheid en Besluit Markt en Overheid Wet Markt en Overheid en Besluit Markt en Overheid Wijziging Mededingingswet Er zijn vier gedragsregels ingevoerd voor overheden als zij goederen of diensten op de markt aanbieden, zelf dan wel via hun

Nadere informatie

2. Gemeenschappelijk orgaan

2. Gemeenschappelijk orgaan Bijlage 1: Privaatrechtelijke rechtsvormen en Gemeenschappelijke Regelingen Gemeenschappelijke regelingen 1. Open6aar lichaam Dit is de zwaarste vorm van een gemeenschappelijke regeling. Het openbaar lichaam

Nadere informatie

Markt en Overheid. Workshop Congres gemeentefinanciën

Markt en Overheid. Workshop Congres gemeentefinanciën Markt en Overheid Workshop Congres gemeentefinanciën Waarom een wet Markt en Overheid? Het is overheden toegestaan economische activiteiten uit te voeren (geen verbodstelsel) De inzet van publieke middelen

Nadere informatie

Handreiking aanbestedingsrecht en e- depotvoorzieningen decentrale overheden

Handreiking aanbestedingsrecht en e- depotvoorzieningen decentrale overheden Handreiking aanbestedingsrecht en e- depotvoorzieningen decentrale overheden Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van het project Archiefinnovatie Decentrale Overheden (AIDO) van Interprovinciaal

Nadere informatie

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Ondernemerschap in de bouw mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Introductie Martine ten Hove: Trip Advocaten & Notarissen vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden circa 80 juristen

Nadere informatie

4,1. Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november keer beoordeeld. Samenvatting M&O

4,1. Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november keer beoordeeld. Samenvatting M&O Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november 2011 4,1 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 De binnenkant van een organisatie 1.1 Organisaties Organisaties hebben

Nadere informatie

februari 2012 De volgende vormen van verbonden partijen kunnen worden onderscheiden.

februari 2012 De volgende vormen van verbonden partijen kunnen worden onderscheiden. februari 2012 Verbonden partijen en aanbesteding 1. Algemeen Het takenpakket van gemeenten en provincies is groot. Deze taken worden niet altijd door de eigen ambtelijke organisatie van de gemeenten en

Nadere informatie

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen.

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. B en W-nummer 15.0045; besluit d.d. 20-1-2015 Onderwerp Collegebrief toepassing Wet markt en overheid Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. Perssamenvatting:

Nadere informatie

De coöperatie als Medisch Specialistisch Bedrijf

De coöperatie als Medisch Specialistisch Bedrijf De coöperatie als Medisch Specialistisch Bedrijf 1. Inleiding In dit najaar staan veel vrijgevestigde medisch specialisten voor belangrijke keuzes, een en ander in verband met de invoering van de integrale

Nadere informatie

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak.

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak. Samenvatting M&O Hoofdstuk 12 Samenvatting door X. 2142 woorden 27 september 2015 9,3 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Een organisatie heeft te maken

Nadere informatie

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Inleiding Zowel onderwijsinstellingen als kinderopvangorganisaties verrichten btw-vrijgestelde prestaties, namelijk het verzorgen van

Nadere informatie

Praktijkleergang Ondernemingsrecht

Praktijkleergang Ondernemingsrecht Praktijkleergang Ondernemingsrecht 7-daagse praktijkleergang maart 2017 juni 2017 *basisniveau Doel van de praktijkleergang Ondernemingsrecht: Opfrissen van de huidige kennis van het ondernemingsrecht

Nadere informatie

Gemeente en Stichting Sport en Welzijn op weg naar...

Gemeente en Stichting Sport en Welzijn op weg naar... Gemeente en Stichting Sport en Welzijn op weg naar... Inleiding Een aantal contracten tussen de gemeente en de Stichting Sport en Welzijn (SenW) lopen af op 1-1-2018. Tevens geldt dat er in de afgelopen

Nadere informatie

15 november 2017 voorstel tot oprichting van een coöperatie

15 november 2017 voorstel tot oprichting van een coöperatie Bijlage gemeente Houten: IS18.00005 Aan de raden van de deelnemende gemeenten Kenmerk Doorkiesnr. Bijlagen Datum Onderwerp Uit/7260/NR/RvW/jg 030 6086030 15 november 2017 voorstel tot oprichting van een

Nadere informatie

LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP

LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP LEIDRAAD BESLOTEN VENNOOTSCHAP In deze leidraad vind je een aantal praktische wenken met betrekking tot de juridische gang van zaken bij je vennootschap. Deze leidraad is niet diepgaand. In het voorkomende

Nadere informatie

Pagina 1/5. Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH. Den Haag,

Pagina 1/5. Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH. Den Haag, Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH Den Haag, Aantal bijlage(n): Uw kenmerk: Ons kenmerk: 7592_ Contactpersoon: R.M. Timmerman / ronald.timmerman@acm.nl

Nadere informatie

Programma Ontvangst Welkom en introductie De coöperatie Ervaringen uit de praktijk Lunch Fiscale aspecten

Programma Ontvangst Welkom en introductie De coöperatie Ervaringen uit de praktijk Lunch Fiscale aspecten Programma 09.30 Ontvangst 10.00 Welkom en introductie Arjen van Nuland - NCR 10.10 De coöperatie Arjen van Nuland 11.00 Ervaringen uit de praktijk Henk Doorenspleet - Rabobank Nederland 12.15 Lunch 13.00

Nadere informatie

Memo Wet Markt en Overheid

Memo Wet Markt en Overheid Aanleiding Op 1 juli 2012 is de Wet Markt (hierna Wet M en O) in werking getreden. Deze wet betreft een wijziging van de Mededingingswet. De wet is bedoeld om concurrentievervalsing door de overheid te

Nadere informatie

CONCEPT. Notitie. 1 Inleiding

CONCEPT. Notitie. 1 Inleiding Notitie voor Stuurgroep Spaarnelanden cc Robert Oosting, Spaarnelanden N.V. en Else Kingma, gemeente Haarlem van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. datum 29 maart 2017 betreft Vormgeving juridische

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding en algemene bepalingen

Inhoud. Inleiding en algemene bepalingen Inhoud I 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 II 17 18 1 20 Inleiding en algemene bepalingen Plaatsbepaling van het rechtspersonenrecht Rechtspersoon en rechtspersoonlijkheid Rechtssubject Gelijkstelling

Nadere informatie

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012)

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) Met jas bedoelen wij het juridische jasje, oftewel de rechtsvorm. Inleiding Het Nederlandse recht kent (onder meer) de volgende rechtsvormen: 1. eenmanszaak;

Nadere informatie

Niet commerciële organisaties (non-profitorganisaties) = hebben een ideëel doel à realiseren van het doel is hun belangrijkste bestaansgrond.

Niet commerciële organisaties (non-profitorganisaties) = hebben een ideëel doel à realiseren van het doel is hun belangrijkste bestaansgrond. Samenvatting door M. 1233 woorden 10 september 2012 5,5 1 keer beoordeeld Vak M&O M&O Hoofdstuk 1 stichting of vereniging De stichting en de vereniging zijn organisaties die een bepaald niet-commercieel

Nadere informatie

Praktijkleergang Ondernemingsrecht

Praktijkleergang Ondernemingsrecht Praktijkleergang Ondernemingsrecht 7-daagse praktijkleergang maart 2016 juni 2016 *basisniveau Doel van de praktijkleergang Ondernemingsrecht: Opfrissen van de huidige kennis van het ondernemingsrecht

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500.

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500. MARX VAN RANST VERMEERSCH & PARTNERS The LAW FIRM that WORKS Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 Bruno De Vuyst MVV&P - 2007 Vereist aantal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 354 Wijziging van de Mededingingswet ter invoering van regels inzake ondernemingen die deel uitmaken van een publiekrechtelijke rechtspersoon

Nadere informatie

Aan de raad. No. 7. Wissenkerke, 27 juni Onderwerp: Aanwijzen diensten van algemeen belang ivm de Wet Markt en Overheid

Aan de raad. No. 7. Wissenkerke, 27 juni Onderwerp: Aanwijzen diensten van algemeen belang ivm de Wet Markt en Overheid Raadsvergadering d.d. 11 september 2014 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 7. Wissenkerke, 27 juni 2014 Onderwerp: Aanwijzen

Nadere informatie

6,7. Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari keer beoordeeld. H2 Juridische vorm

6,7. Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari keer beoordeeld. H2 Juridische vorm Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari 2005 6,7 54 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent H2 Juridische vorm Rechtsvorm= de juridische vorm die een bedrijf heeft gekozen eenmanszaak, vennootschap

Nadere informatie

Gemeente Delft. In vertrouwen u hiermede op dit moment voldoende geïnformeerd te hebben, Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

Gemeente Delft. In vertrouwen u hiermede op dit moment voldoende geïnformeerd te hebben, Het college van burgemeester en wethouders van Delft, Besturing en Controlling Besturing khlc Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Besturing, Postbus 78, 2600 ME

Nadere informatie

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap Ondernemingsvormen De eenmanszaak De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij de onderneming wordt opgericht door een natuurlijk persoon (oprichter). De éénmanszaak wordt ook wel 'onderneming natuurlijk

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg IIMIM III III II III IIII BM1401251 De raad van de gemeente Steenbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 juni 2014; gelet op: gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR.

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR. ERRATUM BIJ FINANCIERING VOOR HET MKB, 6 e druk / 1 e oplage Opmerking: Er is een wetsvoorstel geweest tot wijziging van een aantal ondernemingsvormen. De wijzigingen en aanvullingen zijn - achteraf te

Nadere informatie

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben).

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben). Samenvatting M&O Module 6 Samenvatting door A. 414 woorden 25 juni 2017 7,6 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O Module 6 - ondernemingsvormen Rechtsvormen Rechtsvorm is de juridische, oftewel wettelijk

Nadere informatie

Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang

Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang Registratienummer Raad-14-01795 Z-14-14435 Agendapunt Advies aan raad Opgesteld door Hieke Seijsener Bijlagenummer Onderwerp: Wet Markt en Overheid - aanwijzen economische diensten van algemeen belang

Nadere informatie

VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN

VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN I. Inleiding De wet gaat er bij B.V./N.V. van uit dat de aandeelhouders enkel kapitaal verschaffen en wel door het doen van de bij

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet in verband met het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen alsmede de uniformering van enkele bepalingen

Nadere informatie

Flex BV. Stan Commissaris Jolande van Loon. Rotterdam 17 november 2011

Flex BV. Stan Commissaris Jolande van Loon. Rotterdam 17 november 2011 Flex BV Stan Commissaris Jolande van Loon Rotterdam 17 november 2011 Onderwerpen - Inleiding - Stemrechtloze / winstrechtloze aandelen - Uitkeringstest en accountantsverklaring - Positie bestuur - Certificering

Nadere informatie

Juridische totaalscan (revolverende) overheidsfondsen een vogelvlucht. Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

Juridische totaalscan (revolverende) overheidsfondsen een vogelvlucht. Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Juridische totaalscan (revolverende) overheidsfondsen een vogelvlucht Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn Wat is een overheidsfonds? Een fonds is een benaming voor door een bestuursorgaan ter beschikking

Nadere informatie

Wet Markt en Overheid

Wet Markt en Overheid VNG Juridische 2-daagse 27 oktober 2014 Wet Markt en Overheid Annemieke van der Beek Martijn van Bemmel www.kvdl.nl Introductie Kennedy Van der Laan 1992 11 advocaten 2014 100 advocaten en notarissen Waarom

Nadere informatie

Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van:

Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van: Aan: Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van: Prof. mr. E. R. Manunza (Europa Instituut, Universiteit Utrecht) m.m.v. mr. F.H.K. Theissen (KokxDeVoogd) Datum: 05-06-2013

Nadere informatie

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST. naam vertegenwoordiger bedrijf: postcode: plaats: KvK-nummer: hierna te noemen: aandeelhouder A

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST. naam vertegenwoordiger bedrijf: postcode: plaats: KvK-nummer: hierna te noemen: aandeelhouder A AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST de ondergetekenden: (bedrijfs)naam: B.V. naam vertegenwoordiger bedrijf: straatnaam en huisnummer:. nummer:. postcode: plaats: KvK-nummer: hierna te noemen: aandeelhouder A en

Nadere informatie

Positie bestuurder. Benoeming, ontslag en bevoegdheden. Marie-Louise van Kalmthout, advocaat Matthijs van Rozen, notaris

Positie bestuurder. Benoeming, ontslag en bevoegdheden. Marie-Louise van Kalmthout, advocaat Matthijs van Rozen, notaris Benoeming, ontslag en bevoegdheden Marie-Louise van Kalmthout, advocaat Matthijs van Rozen, notaris 20 mei 2014 Invloed wetswijzigingen op bestaande statuten Wet Flex B.V. op 1 oktober 2012 Wet bestuur

Nadere informatie

Extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS Overzicht Inleiding Begrip Wanneer Welke vorm Statuut PEVA s praktisch Onderscheid

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 14 oktober 2016 Betreft Voorhangbrief Holland Casino NV

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 14 oktober 2016 Betreft Voorhangbrief Holland Casino NV > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN

VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN Inhoudsopgave VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN V XIII 1 KORTE KARAKTERISERING PERSONENVENNOOTSCHAP; HAAR PLAATS EN BETEKENIS IN HET NEDERLANDSE ONDERNEMINGSRECHT 1 1.1 Vennootschap is kapitaalvennootschap

Nadere informatie

Certificaathoudersvergadering Groepsmaatschappij

Certificaathoudersvergadering Groepsmaatschappij Concept van 23 februari 2016 1 STATUTEN STICHTING BEHEER- EN ADMINISTRATIEKANTOOR FORFARMERS DEFINITIES EN INTERPRETATIE Artikel 1 1.1 In deze statuten gelden de volgende definities: Aandeel Een gewoon

Nadere informatie

Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13

Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13 Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13 M r. J. A. H e u r k e n s * Inleiding Gezien de uitgesproken verwachting van de staatssecretaris van Justitie,

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3 HOOFDSTUK 3 Opgave 1 a. Wat is het belangrijkste verschil tussen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid en ondernemingen met rechtspersoonlijkheid? Rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen

Nadere informatie

Praktijkleergang Ondernemingsrecht

Praktijkleergang Ondernemingsrecht Praktijkleergang Ondernemingsrecht 7-daagse praktijkleergang / september 2014 december 2014 *basisniveau Doel van de praktijkleergang Ondernemingsrecht: Opfrissen van de huidige kennis van het ondernemingsrecht

Nadere informatie

Voorjaarsschoonmaak binnen concern

Voorjaarsschoonmaak binnen concern Voorjaarsschoonmaak binnen concern 19 mei 2011 Inge van Sliedregt Jasmijn van der Wilden Marinke Bonnier Onderwerpen Fusie Verhanging, activa/passiva Liquidatie Fusie en Splitsing Inge van Sliedregt Fusie

Nadere informatie

Het besturen van een vereniging en stichting

Het besturen van een vereniging en stichting Het besturen van een vereniging en stichting Roland van Mourik notaris Cursus Goed Bestuur Nijmegen 6 oktober 2009 Roland van Mourik 37 jaar 1990-1991 propaedeuse rechten te Leiden 1991-1996 notarieel

Nadere informatie

Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt

Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt Najaarsvergadering NVvA 24 november 2016 Prof. mr. Pieter Kuypers Hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht,

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT

COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT DOOR MR. W.J. SLAGTER Emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, oud-staatsraad i.b.d. met medewerking van dr. J.C.K.W. Bartel, Staatsraad, prof. mr.

Nadere informatie

Woningstichting Berg en Terblijt

Woningstichting Berg en Terblijt Woningstichting Berg en Terblijt Verbindingenstatuut 1. Inleiding 1.1 Achtergrond Woningstichting Berg en Terblijt kan in voorkomende gevallen voor het realiseren van haar doelstellingen samenwerken met

Nadere informatie

Noordelijke ZZP Vrouwen 24 juni 2016 Vormgeving van de coöperatie

Noordelijke ZZP Vrouwen 24 juni 2016 Vormgeving van de coöperatie Noordelijke ZZP Vrouwen 24 juni 2016 Vormgeving van de coöperatie Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Mr. Nghitti Saro-Kortmann, docent en coördinator HBO-Bedrijfsjurist Introductie

Nadere informatie