HERNIA OF STENOSE OPERATIE NEK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HERNIA OF STENOSE OPERATIE NEK"

Transcriptie

1 HERNIA OF STENOSE OPERATIE NEK Inleiding U ondergaat zeer binnenkort in het Sint Franciscus Gasthuis een operatie aan de nekwervelkolom in verband met een hernia (Cervicale Hernia Nuclei Pulposi) en/of een vernauwing (stenose). Dit werkboek is samengesteld door de fysiotherapeuten van het Sint Franciscus Gasthuis en is bedoeld om u te informeren en begeleiden tijdens de periode voor, tijdens en na uw operatie en opname in het Sint Franciscus Gasthuis. Het is dan ook van belang dat u dit werkboek bij u heeft tijdens uw opname in het Sint Franciscus Gasthuis. Wervels De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels (cervicale vertebrae). De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheden bestaan tussen de atlas (dat is de bovenste halswervel (C1)) en de draaier (dat is de tweede halswervel (C2)). Met uitzondering van de twee bovenste wervels (C1 en C2), ligt er tussen twee opeenvolgende halswervels telkens een tussenwervelschijf (discus). De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus pulposus), die is omgeven door een vezelige ring. De schijf is elastisch en fungeert als een soort schokdemper. Bovendien zorgt de tussenwervelschijf er mede voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het halswervelkanaal wordt van boven naar beneden op ieder niveau gevormd door de wervelbogen, die vastzitten aan de wervellichamen en aan de rugzijde uitlopen in een uitsteeksel (het doornuitsteeksel).

2 Voorzijde De kern van de tussenwervelschijf puilt uit tegen het ruggenmerg aan. Hernia Nuclei Pulposi Binnen in het halswervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Het ruggenmerg ligt binnen in een koker van hersenvliezen (durale zak). Hierin bevindt zich ook het hersenvocht (liquor). Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwen. De plaats waar zo n zenuwwortel het wervelkanaal verlaat, ligt dicht bij de tussenwervelschijf. Als zich op die plek een uitstulping van de tussenwervelschijf (Hernia Nuclei Pulposi) ontwikkelt, kan dat aanleiding geven tot beklemming van de zenuwwortel. Vaak gaan nekklachten aan het optreden van een hernia vooraf. De verschijnselen van de hernia bestaan meestal uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een verdoofd of prikkelend gevoel en krachtsvermindering. Deze pijn treedt min of meer op in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel waarop de hernia drukt, al is dit niet zo typisch als bij de hernia van de onderrug. Als er sprake is van een grote en een meer naar het midden gelegen hernia, kan dat in de halswervelkolom (naast beknelling van een zenuwwortel) aanleiding geven tot beknelling van het ruggenmerg. Aangezien binnen het ruggenmerg de zenuwbanen lopen die alle impulsen van en naar de hersenen geleiden, kan beknelling van het ruggenmerg leiden tot verlammingsverschijnselen aan de benen, gevoelsstoornissen van romp en/of benen en tot verlies van de controle over blaas en endeldarm (incontinentie voor urine en ontlasting). Stenose Bij een stenose is er sprake van een vernauwing van het wervelkanaal of van de plaats waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. Ook dit veroorzaakt een beknelling van het zenuwweefsel. Een stenose is vaak het gevolg van verouderingsprocessen. Er kan botgroei ontstaan op plaatsen waar dat niet hoort, bijvoorbeeld bij de gewrichtjes tussen twee wervels. Deze botaangroei kan er voor zorgen dat zenuwweefsel klem komt te zitten. Ook dit kan uitstralende pijn en/of vermindering van gevoel en spierkracht veroorzaken.

3 Voor operatie In het midden van deze folder vindt u een vragenlijst. Wij verzoeken u vriendelijk deze enkele dagen voor uw operatie in te vullen. De dag na de operatie gebruikt de fysiotherapeut deze gegevens om uw behandeling te starten. Zorg ervoor dat u schoenen bij u heeft die u makkelijk kunt aan en uit trekken en waarop u gewend bent te lopen. Liever geen schoenen met hoge hakken. Zorg daarnaast voor een kledingstuk dat u makkelijk kunt aantrekken, zodat u enigszins gekleed op de gang kunt lopen. U kunt hierbij denken aan een korte broek, joggingbroek of ochtendjas. Hulp Bedenk voor de operatie of er voldoende hulp en ondersteuning is voor het huishouden op het moment dat u weer naar huis mag. Vraag dus al voordat u naar het Sint Franciscus Gasthuis gaat of familie of vrienden u na ontslag kunnen helpen met de zwaardere klussen in huis. Bespreek het met uw huisarts als u geen hulp kunt regelen. Hij kan dan de procedure in gang zetten om professionele hulp aan te vragen. Pijn en herstel Na de operatie kunnen de pijnklachten in de arm(en) en/of benen geheel verdwijnen. Het komt ook voor dat de pijnklachten van vóór de operatie nog aanwezig of zelfs heviger zijn. Dit is onder andere afhankelijk van: de ernst en duur van uw aandoening en/of klachten voor de operatie; de uitgebreidheid van uw operatie en de postoperatieve zwelling. Soms zijn er blijvende restverschijnselen. De huisarts verwijdert een week na de operatie de hechtingen. Het herstel van het zenuwweefsel en de betrokken weefsels in het wondgebied duurt veel langer. Het kan tot een jaar duren voor alle weefsels in de nek weer helemaal sterk zijn. De weefsels worden op de juiste manier sterk door na de operatie de nek weer steeds meer te gaan gebruiken. Kortom: uw dagelijkse bezigheden weer rustig op te pakken. Operatiedag Op de dag van de operatie komt de fysiotherapeut niet bij u langs. De verpleegkundigen begeleiden en vertellen u wanneer u in bed van houding moet veranderen. Meestal komt u de eerste keer uit bed met hulp van een verpleegkundige. Vanaf de eerste dag na de operatie komt dagelijks een fysiotherapeut langs om de voortgang van uw herstel te bespreken en te testen. In en uit bed gaan Het is belangrijk dat u voor de operatie al oefent om op een voor u veilige manier in en uit bed te komen. U heeft er na de operatie profijt van als u al goed weet hoe het moet. We beschrijven de twee mogelijkheden. Mogelijkheid 1 Het kan zijn dat het voor u prettig is om uit bed te komen door gebruik te maken van het elektrisch te bedienen hoofdeinde van het bed.

4 Stap 1 U ligt op uw rug en laat zich tot zit brengen door het hoofdeind rechtop te zetten met de handbediening. Stap 2 Als u dan rechtop in bed zit kunt u draaien en uw benen buiten het bed laten hangen. Mogelijkheid 2 Stap 1 Bij het uit bed komen is het belangrijk om uw rug en nek recht te houden. Trek vanuit ruglig uw benen iets op, zodat uw voeten plat op het bed staan. Stap 2 Draai daarna op uw zij met uw knieën, schouders en hoofd tegelijk, zodat uw rug en nek niet buigen of draaien. Stap 3 Steek uw voeten over de rand van het bed. Tegelijkertijd duwt u zichzelf zijwaarts omhoog. Ook nu houdt u uw rug en nek stijf. Stap 4 Vanuit zittende positie kunt u nu uit bed gaan. Eventueel steunt u met uw handen op uw knieën. Het bed moet geheel vlak zijn wanneer u in of uit bed wilt gaan. Terug in bed is eigenlijk hetzelfde maar in omgekeerde volgorde. Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4

5 Bewegingsadviezen en leefregels De eerste dag houdt u het bed plat en gebruikt u één kussen. Het beenstuk van het bed kunt u wat hoger doen om het bekken iets te kantelen en daardoor uw onderrug iets te ontspannen. Dit kan uitsluitend terwijl u op uw rug ligt. Als u op bed ligt, is het van belang dat u ervoor zorgt dat uw hoofd echt goed is gesteund, zodat uw nek kan rusten. Doe het hoofdeind van het bed dus helemaal omlaag. Zorg ook dat het hoofdkussen alleen onder het hoofd en in uw nek ligt en niet ook onder uw schouders en rug. De eerste dag kunt u twee uur uit bed zijn. U verdeelt deze tijd over de hele dag en gaat in die tijd steeds kleine stukjes lopen op de afdeling. Bij voorkeur gaat u de eerste dag nog niet de afdeling af. Als u iets wilt eten of drinken, kunt u even komen zitten op de rand van het bed of aan tafel. Dagelijks kunt u een uur langer uit bed, mits u zich goed voelt. Bij thuiskomst kunt u in het begin het beste de huishoudelijke taken aan anderen over laten. Denk eraan dat u ook uw nek belast als u iets draagt of tilt. Lichte klusjes kunt u natuurlijk wel doen en het is ook goed om rustig weer uw dagelijkse activiteiten uit te gaan voeren als u thuis bent. Oefen uw nek niet te veel, de bewegingen van het hoofd herstellen grotendeels vanzelf weer. Doe voorlopig alleen de oefeningen die in deze folder staan en door de fysiotherapeut aan u worden uitgelegd. U probeert de geleerde set oefeningen vijf keer per dag zelf te doen. Blijf bij alle oefeningen goed doorademen. U moet de oefeningen rustig uitvoeren. Herhaal elke oefening minimaal tien keer.

6 Vragenlijst preoperatief HNP. Persoonsgegevens Datum van de operatie: - - Naam:. Geboortedatum: Geslacht: m/v Medische diagnose: Beroep:. Loophulpmiddel? Nee/ja, namelijk:... Moet u thuis traplopen? Nee/ja Woont u alleen of met uw partner of is er iemand anders die u de eerste weken kan helpen in het huishouden?nee/ja, namelijk. Heeft u jonge kinderen: Nee/ja, in de leeftijd van Vragenlijst: Wat is uw voornaamste klacht?... Geef op de onderstaande tekening aan waar de (pijn)klachten zich bevinden Geef aan waar u eventueel tintelingen, verdoofd of verandert gevoel ervaart. Heeft u minder kracht in uw been/benen of arm/armen? Nee/ja, namelijk

7 Hoelang bestaan de huidige klachten? Kent u de oorzaak van het ontstaan van de klachten Hoe ver kunt u lopen?. Heeft u deze klachten al eerder gehad? Zo ja, korte toelichting. Bent u verder goed gezond? Ja/nee, namelijk. Doet/deed u aan sport? Nee/ja, namelijk..

8 Oefeningen Oefeningen mogen nooit pijn aan de wond veroorzaken. Ook mogen de oefeningen er niet voor zorgen dat de klachten, die u voor de operatie had, verergeren of terugkomen. Oefening 1 Zit rechtop op de rand van het bed of op een stoel. Trek beide schouders op, houd dit enige tellen vast en laat dan uw schouders weer zakken en ontspan de spieren die uw schouders hadden opgetild. Herhaal dit tien keer. Oefening 2 Zit rechtop op de rand van het bed of op een stoel. Draai uw schouders rond en draai, zowel voor- als achterwaarts, tien rondjes. Oefening 3 Zit rechtop op de rand van het bed of op een stoel. Hef rustig een gestrekte arm helemaal omhoog langs uw oor. Laat dan uw arm weer rustig zakken en doe hetzelfde met uw andere arm. U maakt deze beweging met beide armen tien keer. Oefening 4 Zit rechtop op de rand van het bed of op een stoel. U heft nu uw beide armen zijwaarts. Van één arm draait u de handpalm richting het plafond. Van de andere arm draait u de handpalm juist naar de grond. Nu gaat u de handpalmen tegelijk draaien, waardoor de richting van de handpalmen juist omdraait. Ook deze beweging maakt u tien keer. Oefening 5 U gaat regelmatig stukjes lopen op de afdeling. Als u loopt probeert u dit zo ontspannen mogelijk te doen, waardoor uw armen rustig wat meebewegen en uw rug en nek weer hun natuurlijke bewegingen tijdens het lopen terug kunnen krijgen. Belasting/belastbaarheid Voor de toekomst is het van belang om op een goede manier met uw rug en nek om te gaan. Belangrijk is dat er een gezond evenwicht is tussen de belasting en de belastbaarheid van uw lichaam in het algemeen en van uw rug in het bijzonder. Als u merkt dat u een periode minder belastbaar bent, is het verstandig dat u extra let op wat u doet. De belastbaarheid kunt u verhogen door: gezond eten; voldoende rust; voldoende slaap; sporten; gezond lichaamsgewicht; niet roken. De belastbaarheid wordt minder door onder andere stress. Stress hoort bij het leven. Als u merkt dat u veel stress heeft, is het van belang voor uw gezondheid om daar iets tegen te doen.

9 De belasting is alles wat u van uw lichaam vraagt in het dagelijks leven. Deze belasting kan hoog zijn, bijvoorbeeld als u lang moet zitten of vaak zwaar moet tillen. U merkt dat, wanneer uw belastbaarheid hoog is en u zich gezond, uitgerust en fit voelt, u meer aankunt. Daarentegen kan een eenvoudige beweging al rugklachten veroorzaken op het moment dat uw belastbaarheid verminderd is. Algemene adviezen voor thuis U merkt dat u steeds verder herstelt, maar dat dit wel gepaard gaat met goede en minder goede dagen. Het kost tijd om volledig van de ingreep te herstellen. Uw lichamelijke conditie, leeftijd en eventueel eerdere operaties aan uw wervelkolom of bewegingsapparaat zijn uiteraard van invloed op uw herstel. Het is belangrijk om, vooral in de eerste zes weken na de operatie, te letten op uw houding en de bewegingen die u maakt. In de herstelperiode is het belangrijker dan ooit om de signalen van uw lichaam serieus te nemen. In de eerste zes weken is pijn in uw nek of arm een goede graadmeter voor wat u wél kan en wanneer u teveel van uw lichaam vraagt. De gegeven tijdsaanduidingen waarop u weer kunt beginnen met diverse activiteiten, zijn dan ook slechts indicaties. Het is altijd van belang dat u goed naar uw eigen lichaam luistert. Wanneer u naar huis gaat, bouwt u de periode die u uit bed bent rustig op. Elke dag een uurtje langer, mits het goed blijft voelen. U gaat regelmatig wandelen, maar ook dit bouwt u rustig op.

10 Regelmatig wisselen van houding is belangrijk. Zorg ervoor dat u uw rug en nek niet langdurig belast en vermijdt piekbelasting. Neem de eerste vier tot zes weken regelmatig rust door te gaan liggen. Wissel activiteiten, zoals lopen, staan en zitten af. We raden u aan, om tot de controle in het Sint Franciscus Gasthuis, de set oefeningen twee keer per dag uit te voeren. Houdingen en/of bewegingen die pijn, zoals voor de operatie, opwekken of verergeren moet u vermijden. De zenuw zit dan weer klem en dat is niet bevorderlijk voor het herstel. Soms is de hulp van een fysiotherapeut na ontslag wenselijk. Dit bespreekt de fysiotherapeut met u voordat u het Sint Franciscus Gasthuis verlaat. Wanneer u toch de pijn van voor de operatie weer wat meer voelt, is het van belang dat u een behoorlijke tijd op bed gaat rusten. Conditie Verbeter uw algemene conditie door te wandelen. Begin met een rondje van tien minuten en bouw dit langzaam op tot drie keer een half uur. Ook kunt u fietsen op een hometrainer. Let erop dat u goed rechtop zit. Als u zich voldoende fit voelt, kunt u ook buiten weer een stukje gaan fietsen. U moet het hoofd voldoende kunnen draaien om goed aan het verkeer te kunnen deelnemen. Werk Bij de eerste controle, doorgaans zes weken na de operatie, overlegt u met de neurochirurg over wanneer en hoe u weer aan het werk kunt gaan. Sommige werksituaties zijn zodanig dat u al eerder weer kunt starten met werken. Overleg dit met uw bedrijfsarts. Bouw het aantal uren dat u werkt wel rustig op. Het meest ideale werk is dat waarbij u steeds van houding kunt veranderen: zitten, staan, lopen. Zoek binnen uw eigen werk naar mogelijkheden om zo veel mogelijk in houding te variëren. Vervoer Als u met het openbaar vervoer wilt reizen, is het goed om u af te vragen of u al echt fit genoeg bent om te wachten op de tram, trein of bus en te zitten op de veelal krappe stoelen en banken. Het is pas veilig om zelf weer auto te gaan rijden als de volledige kracht, gevoel en sturing in uw beide benen en armen voldoende zijn. U moet het hoofd voldoende kunnen draaien om goed in uw dode hoeken te kijken. Tillen Probeer de eerste zes weken geen zware dingen te tillen. Geleidelijk aan kunt u het gewicht opvoeren. Algemene aandachtspunten bij bukken en tillen: trek uw navel iets naar binnen op het moment dat u kracht zet; til rustig; til het voorwerp zo dicht mogelijk bij uw lichaam; til niet boven schouderhoogte; vermijd een maximaal voorovergebogen houding van uw romp; vermijd draaien en zijwaarts buigen van uw romp; til met twee handen; til vanuit uw benen; alles wat aan uw armen hangt, hangt ook aan uw nek. Voor later geldt: Tilt u meer dan een paar keer per uur, ga dan niet verder dan 15 kilo.

11 Huishouden De eerste vier tot zes weken bent u nog niet klaar voor zwaardere huishoudelijke activiteiten. Stofzuigen, bedden verschonen, dweilen en ramen lappen laat u beter aan anderen over. Na de periode in het Sint Franciscus Gasthuis kunt u weer rustig beginnen met lichte huishoudelijke activiteiten, zoals afwassen en kleine beetjes strijken. Als u boodschappen doet, dan kunt u het beste de spullen over meerdere kleine tasjes verdelen en deze per stuk niet te zwaar maken. Een krat vullen met boodschappen is onverstandig, zeker als u deze in een auto moet plaatsen. Sporten Luister goed naar uw lichaam. Als u zich fit genoeg voelt om te sporten, dan kunt u dit voorzichtig weer opbouwen. Overleg bij twijfel met uw arts of het verstandig is om weer te beginnen. Dit hangt sterk af van het type sport dat u wilt gaan beoefenen. Sport is natuurlijk heel belangrijk om uw conditie op peil te brengen en te houden en draagt daarmee bij aan het verbeteren van uw belastbaarheid. Seks Seks hoeft u niet te mijden. Vermijd wel houdingen die pijn veroorzaken in uw nek of uitstralende klachten van voor uw operatie doen terugkomen. Vragen Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u deze tijdens uw verblijf in het Sint Franciscus Gasthuis aan de fysiotherapeut stellen. Als u zich zorgen maakt over uw herstel na de operatie, kunt u op maandag, woensdag of donderdag telefonisch contact opnemen met de polikliniek Neurochirurgie via telefoonnummer Als de polikliniek gesloten is, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Meer informatie kunt u vinden op internet. De volgende sites zijn interessant: Deze folder is samengesteld door Karin Lagerweij en Fleur Ewals, fysiotherapeuten van het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam. Januari

HERNIA- OF STENOSEOPERATIE NEK WERKBOEK - Neem dit boekje mee naar het ziekenhuis FRANCISCUS GASTHUIS

HERNIA- OF STENOSEOPERATIE NEK WERKBOEK - Neem dit boekje mee naar het ziekenhuis FRANCISCUS GASTHUIS HERNIA- OF STENOSEOPERATIE NEK WERKBOEK - Neem dit boekje mee naar het ziekenhuis FRANCISCUS GASTHUIS Inhoud Inleiding... 3 Wervels... 3 Hernia Nuclei Pulposi... 4 Stenose... 5 Voor operatie... 5 Hulp...

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

Cervicale Spondylodese

Cervicale Spondylodese 6073p ORT.038/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Cervicale Spondylodese Halswervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de halswervelkolom.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Inleiding Deze folder geeft informatie en adviezen voor uw herstel in de eerste weken na een neurochirurgische operatie van de rug. Onder

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis CERVICALE HERNIA Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie Oefeningen en adviezen na een rugoperatie FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en

Nadere informatie

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Algemeen De schroeven en staafjes in uw rug zorgen voor een stevige onbeweeglijkheid van de wervels ten opzichte van elkaar, zodat deze kunnen vastgroeien.

Nadere informatie

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug U bent geopereerd aan een lage rug hernia of vernauwing in de lage rug. In deze folder geven we u adviezen om uw herstel te bevorderen. Na de operatie:

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom FYSIOTHERAPIE Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom ADVIES Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom Wat u zélf kunt doen om voorspoedig te herstellen Er zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE 17732 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een wervelkanaalstenose is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose)

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) Patiënteninformatie Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) rkz.nl In deze folder vindt u informatie over wervelkanaalstenose. Welke klachten passen bij deze aandoening, hoe wordt de diagnose

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek PATIËNTEN INFORMATIE Hernia-operatie nek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiebrochure wil het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over dit ziektebeeld en behandeling. Wij adviseren

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA 17962

CERVICALE HERNIA 17962 CERVICALE HERNIA 17962 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom (zie afbeelding)

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Lage rughernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0984-1051 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Lage rughernia (neurologische behandeling)

Lage rughernia (neurologische behandeling) Lage rughernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog.

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Fysiotherapie na een rugoperatie

Fysiotherapie na een rugoperatie Fysiotherapie na een rugoperatie U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en het herstel daarna. Daar horen ook een

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Rugoperatie Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 De operatie Benige decompressie/laminectomie 3 Herniotomie 3 Resultaten 4 Risico's van de operatie 4 Algemene risico

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Fysiotherapie Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Uw operatie is achter de rug. Dat het tijd kost om volledig van de ingreep te herstellen spreekt voor zich. Factoren

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Nekhernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0998-3111 maart 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE 1. Wat is lumbale kanaal stenose? De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Rughernia U heeft klachten die mogelijk duiden op een rughernia. Daarom bent u naar de neuroloog verwezen. In deze folder kunt u meer lezen over een hernia, de mogelijke behandeling, het behandelteam en

Nadere informatie

Nekhernia (neurologische behandeling)

Nekhernia (neurologische behandeling) Nekhernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog. Er is

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie 6078p ORT.043/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom.

Nadere informatie

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal Fysiotherapie Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS018 / Nazorg en leefregels na

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

HNP hernia nuclei pulposi

HNP hernia nuclei pulposi HNP hernia nuclei pulposi INLEIDING Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan,

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten.

Nadere informatie

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Een vernauwing (stenose) van het lendenwervelkanaal is een aandoening

Nadere informatie

HERNIA OF STENOSE OPERATIE LAGE RUG

HERNIA OF STENOSE OPERATIE LAGE RUG HERNIA OF STENOSE OPERATIE LAGE RUG 208 Inhoudsopgave Inleiding...3 Hernia Nuclei Pulposi...3 Stenose...5 Voor de opname...6 Opname...8 Operatie...8 Na de operatie...8 Fase 1... 10 Fase 2... 12 Fase 3...

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal 00 Vernauwing van het wervelkanaal (Kanaalstenose) Poli Neurologie De kanaalstenose Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken één of meerdere zenuwwortels bekneld: stenose betekent

Nadere informatie

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET OF ZONDER OKSELKLIERDISSECTIE

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET OF ZONDER OKSELKLIERDISSECTIE FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET OF ZONDER OKSELKLIERDISSECTIE Na uw borstoperatie adviseren wij u het bewegen rustig op te voeren. Er zijn geen beperkingen in beweeglijkheid. Als u uw arm maximaal

Nadere informatie

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Nekhernia Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten tot een operatie aan een nekhernia. In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Hernia De wervelkolom

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug Hernia in de onderrug Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels,

Nadere informatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie H.303557.0215 Adviezen voor en na een verzakkingoperatie 2 Inleiding U behandelend arts heeft u geadviseerd een verzakkingsoperatie te ondergaan om uw klachten te verhelpen. Tijdens de voorlichting heeft

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie Nekhernia Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een hernia van de nek vastgesteld. In deze brochure wordt u uitgelegd wat een hernia is en hoe de arts tot deze diagnose komt. Verder geven wij u

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN 209 Inleiding Deze folder geeft een algemeen advies voor patiënten die een grote chirurgische buikoperatie (maag-/darmoperatie) hebben

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

NEUROCHIRURGIE. Hernia

NEUROCHIRURGIE. Hernia NEUROCHIRURGIE Hernia Hernia U bent, of wordt binnenkort, opgenomen voor uw herniaklachten. Waarschijnlijk hebt u vragen, misschien ook na het lezen van de folder. Stelt u ze gerust aan de verpleegkundigen,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie Fysiotherapie na uw rugoperatie In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de rugoperatie en het herstel erna. Ook treft u een oefenprogramma aan, ontwikkeld door de fysiotherapeut(e). U kunt

Nadere informatie

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl Nekhernia Neurochirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een hernia 3 Hoe is de wervelkolom gebouwd? 4 Hoe ontstaat een hernia? 5 Hoe weet de arts dat u een hernia heeft? 5 De behandeling van een hernia en

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Leefregels en houdingsadviezen

Leefregels en houdingsadviezen Leefregels en houdingsadviezen wervelkolom U heeft een operatie gehad aan uw wervelkolom. Deze folder geeft informatie over de leefregels en houdingsadviezen. Uw verpleegkundige en fysiotherapeut zullen

Nadere informatie

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling Oost 43 Binnenkort ondergaat u een gynaecologische operatie in Zuyderland Medisch Centrum. Deze folder informeert u over de herstelperiode.

Nadere informatie

Adviezen na een wervelfractuur

Adviezen na een wervelfractuur Adviezen na een wervelfractuur U bent opgenomen in het Radboudumc voor de behandeling van een wervelfractuur. In deze folder vindt u adviezen en richtlijnen voor het bewegen. Deze gelden in ieder geval

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een hernia nuclei pulposi? 3 Waar ontstaat een hnp? 4 Klachten hnp 4 Behandeling

Nadere informatie

Operatie bij een hernia

Operatie bij een hernia Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een hernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU019 / Operatie bij een hernia / 14-01-2015 2 Operatie

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU020 / Operatie bij een vernauwing

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug 00 Hernia in de onderrug (HNP) Poli Neurologie / Neurochirurgie 1 Inleiding Hernia nuclei pulposi of hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia) waarbij

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Hernia in de borstwervelkolom

Hernia in de borstwervelkolom Hernia in de borstwervelkolom Informatie voor patiënten F0846-3510 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (oefeningen voor beweeglijkheid van nek en schouder)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (oefeningen voor beweeglijkheid van nek en schouder) U heeft een halsklierdissectie ondergaan. Bij deze operatie zijn een aantal lymfeklieren uit uw hals verwijderd. Deze klieren zitten vlak bij de elfde hersenzenuw die de monnikskapspier van prikkels voorziet.

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Laminectomie / lumbale kanaalstenose Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een stenose (vernauwing) vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Orthopedie Lumbale decompressie Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een operatie

Nadere informatie

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE Na uw borstreconstructie adviseren wij u uw elleboog aan de geopereerde zijde 4 tot 6 weken niet verder omhoog te bewegen dan 90 graden ten opzichte

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie