Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt."

Transcriptie

1 Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

2 Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio 750Z digitale camera. Lees deze handleiding voor gebruik door om de functies van de camera optimaal te kunnen benutten. De handleiding is een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in alle mogelijkheden van de camera. Bewaar hem daarom een veilige plaats. Auteursrechten Opnamen die met de Optio 750Z zijn gemaakt voor elk ander doel dan strikt persoonlijk gebruik, mogen niet worden gebruikt zonder toestemming volgens de rechten zoals neergelegd in de auteursrechtwetgeving. Houd altijd rekening met het volgende: in sommige gevallen is zelfs het fotograferen voor persoonlijk gebruik aan beperkingen gebonden, zoals bij demonstraties, industriële bedrijvigheid of als publicatie-elementen. Opnamen die zijn gemaakt met het doel om auteursrechten te verkrijgen, kunnen ook niet worden gebruikt buiten het gebruiksbereik van het auteursrecht zoals beschreven in de auteursrechtwetgeving. Ook hiermee dient men rekening te houden. Handelsmerken PENTAX is een handelsmerk van PENTAX Corporation. Optio is een handelsmerk van PENTAX Corporation. Het SD-logo is een handelsmerk. Alle overige merk- of productnamen zijn handelsmerken of wettig gedeponeerde handelsmerken van de betreffende bedrijven. Aan de gebruikers van deze camera De kans bestaat dat opgenomen gegevens worden gewist of dat de camera niet naar behoren functioneert bij gebruik in omgevingen met installaties die sterke elektromagnetische straling of magnetische velden opwekken. Het paneel met vloeibare kristallen in het LCD is gemaakt met behulp van extreem hogeprecisietechnologie. Hoewel het percentage werkende pixels 99,99% of hoger is, dient u er rekening mee te houden dat 0,01% of minder van de pixels niet oplicht of juist wel oplicht wanneer dat niet zou moeten. Dit heeft echter geen effect op het opgenomen beeld. Dit product ondersteunt PRINT Image Matching. In combinatie met PRINT Image Matching kunnen fotografen met digitale fotocamera s, printers en software beelden produceren die hun bedoelingen beter benaderen. Copyright 2001 Seiko Epson Corporation. Alle rechten voorbehouden. PRINT Image Matching is een handelsmerk van Seiko Epson Corporation. Over PictBridge Met PictBridge kan de gebruiker de digitale camera rechtstreeks aansluiten op een printer, waarbij gebruik wordt gemaakt van de universele standaard voor de rechtstreekse uitvoer van opnamen. Met een paar eenvoudige handelingen kunt opnamen rechtstreeks vanuit de camera afdrukken. De illustraties en het weergavescherm van de LCD-monitor in deze handleiding kunnen afwijken van het feitelijke product.

3 VEILIG GEBRUIK VAN UW CAMERA Hoewel aan de veiligheid van dit product zeer veel aandacht is besteed, dient u bij gebruik van de camera speciaal te letten op de waarschuwingen die worden aangegeven door de volgende symbolen. Deze symbolen geven aan dat de gebruiker ernstige Waarschuwing problemen kan ondervinden als de waarschuwingen niet in acht worden genomen. Deze symbolen geven aan dat de gebruiker minder ernstige Pas op problemen of fysieke problemen kan ondervinden als de waarschuwingen niet in acht worden genomen. Over de camera Waarschuwing Probeer de camera niet te demonteren of de vorm van de camera te veranderen. De camera bevat onderdelen die onder hoogspanning staan, waardoor er gevaar voor elektrische schokken bestaat. Mocht het binnenwerk van de camera vrijkomen, bijvoorbeeld doordat de camera valt, raak dan nooit de vrijgekomen onderdelen aan, aangezien er gevaar is voor een elektrische schok. Houd de SD-geheugenkaart buiten bereik van kleine kinderen om het risico te vermijden dat de kaart per ongeluk wordt ingeslikt. Mocht de kaart toch worden ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar een arts. De camerariem om uw nek doen kan gevaarlijk zijn. Pas vooral op dat kinderen de riem niet om hun nek doen. Gebruik uitsluitend een netvoedingsadapter met een voor dit product voorgeschreven vermogen en spanning. Gebruik van een netvoedingsadapter met andere specificaties dan zijn voorgeschreven voor dit product, kan brand of elektrische schokken veroorzaken. Als de camera gaat roken, een vreemde geur afgeeft of in het geval van welke andere onregelmatigheid dan ook, houd dan onmiddellijk op de camera te gebruiken. Verwijder de batterij, haal de netvoedingsadapter uit het stopcontact en neem contact op met het dichtstbijzijnde PENTAX Service Center. Verder gebruik van de camera kan brand of een elektrische schok veroorzaken. 1

4 Pas op Probeer nooit de batterij uit elkaar te halen of kort te sluiten. Stel de batterij ook nooit bloot aan vuur, aangezien deze kan exploderen. Laad geen andere batterijen op dan een oplaadbare lithium-ionbatterij D-LI7. De batterij kan exploderen of vlam vatten. Als u uw vinger op de flitser houdt wanneer deze afgaat, kunt u brandwonden oplopen. Activeer de flitser niet als deze in contact is met uw kleding, omdat dan het risico van verkleuring bestaat. Mocht het lekkende materiaal van de batterij in contact komen met uw ogen, wrijf ze dan niet uit. Spoel uw ogen met schoon water en ga onmiddellijk naar een arts. Mocht het lekkende materiaal van de batterij in contact komen met uw huid of kleding, was de betroffen gebieden dan grondig schoon met water. Als de batterij heet wordt of begint te roken, moet u deze onmiddellijk uit de camera halen. Pas op dat u zichzelf niet brandt bij het verwijderen van de batterij. Sommige delen van de camera worden tijdens het gebruik heet. Wees daarom voorzichtig: als dergelijke onderdelen lang worden vastgehouden, is er gevaar voor lichte verbrandingen. Mocht het LCD beschadigd raken, pas dan op voor glasdeeltjes. Vermijd ook elk contact van de vloeistofkristallen met uw huid, ogen en mond. Over de batterijlader en de netvoedingsadapter 2 Waarschuwing Gebruik het product uitsluitend met de voorgeschreven spanning. Gebruik met een andere stroombron of een andere spanning dan voorgeschreven, kan resulteren in brand of een elektrische schok. De voorgeschreven spanning is V AC (wisselstroom). Probeer het product niet uit elkaar te halen of te veranderen. Dit kan resulteren in brand of een elektrische schok. Als het product gaat roken of een vreemde geur afgeeft, of in het geval van welke andere onregelmatigheid dan ook, houdt u onmiddellijk op de camera te gebruiken en neemt u contact op met het dichtstbijzijnde PENTAX Service Center. Verder gebruik van het product kan brand of een elektrische schok veroorzaken. Mocht er water binnendringen in het product, neem dan contact op met een PENTAX Service Center. Verder gebruik van het product kan brand of een elektrische schok veroorzaken.

5 Als het tijdens het gebruik van het product gaat onweren, haal het stroomsnoer dan uit het stopcontact en gebruik het product niet verder. Als u het product toch verder gebruikt, kan dit resulteren in beschadiging van de apparatuur, brand of een elektrische schok. Veeg de stekker van het stroomsnoer schoon als deze met stof bedekt is. Dit stof kan brand veroorzaken. Pas op Plaats geen zware voorwerpen op het stroomsnoer, laat er geen zware voorwerpen op vallen en beschadig het snoer niet door overmatig buigen. Mocht het stroomsnoer beschadigd raken, neem dan contact op met een PENTAX Service Center. Sluit de uitgangen van het product niet kort en raak ze niet aan terwijl het product nog is aangesloten op de netstroom. Neem de batterij uit en haal het netsnoer uit het stopcontact wanneer u de batterijlader niet gebruikt. Sluit het netsnoer niet met vochtige handen aan op het stopcontact. Dit kan resulteren in een elektrische schok. Stel het product niet bloot aan harde klappen en laat het niet op een hard oppervlak vallen. Dit kan storingen veroorzaken. Gebruik de batterijlader uitsluitend voor het opladen van batterijen van het gespecificeerde type. Het opladen van andere batterijen kan oververhitting of storingen veroorzaken. Aandachtspunten tijdens het gebruik Neem het document Worldwide Service Network mee dat in het pakket zit. Dit komt van pas bij problemen in het buitenland. Wanneer de camera lange tijd niet is gebruikt, ga dan na of alles nog goed werkt, vooral als u er belangrijke opnamen mee wilt maken (bijvoorbeeld huwelijksfoto s of opnamen op reis). Er geldt geen garantie op de inhoud van de opnamen, als opnemen, weergeven of het overzetten van de gegevens naar een computer enz. niet mogelijk is als gevolg van een defect aan de camera of aan de opnamemedia (SD-geheugenkaart) enz. Het objectief van deze camera is niet verwisselbaar. Het objectief kan niet worden verwijderd. Maak het product niet schoon met organische oplosmiddelen zoals verfverdunner, alcohol of wasbenzine. Vermijd plaatsen met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Met name auto s kunnen van binnen zeer heet worden. 3

6 Berg de camera niet op een plaats op waar gewerkt wordt met bestrijdingsmiddelen of chemicaliën. Haal de camera uit de tas en berg hem op in een goed geventileerde ruimte om schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen. Gebruik de camera niet op een plaats waar deze in contact kan komen met regen, water of enige andere vloeistof; de camera is niet weer-, water- of vloeistofbestendig. Mocht de camera nat worden door regen, waterspatten of enige andere vloeistof, veeg het vocht er dan onmiddellijk af met een droge zachte doek. Stel de camera niet bloot aan zware trillingen, schokken of druk. Wordt de camera blootgesteld aan de trillingen van een motor, auto, schip, enz., leg de camera dan ter bescherming op een kussen. Deze camera functioneert naar behoren bij een temperatuur van 0 tot 40 C. Het LCD (liquid crystal display) wordt zwart bij een temperatuur van ongeveer 60 C, maar werkt weer normaal bij een normale omgevingstemperatuur. De reactiesnelheid van de vloeistofkristallen van het LCD wordt traag bij lage temperaturen. Dit ligt aan de eigenschappen van de vloeistofkristallen en wijst niet op een defect. Laat de camera om de 1 tot 2 jaar nakijken teneinde de prestaties van het product op peil te houden. Als de camera wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen, kan aan de binnen- en buitenkant van de camera condensvorming optreden. U kunt in dergelijke gevallen de camera het best in een tas of een plastic zak doen en de camera er pas uithalen wanneer het temperatuurverschil minimaal is geworden. Vermijd contact met afval, vuil, zand, stof, water, giftige gassen, zout, enz., aangezien de camera hierdoor beschadigd zou kunnen raken. Als er regen of water op de camera komt, veeg hem dan droog. Zie Aandachtspunten bij het gebruik van een SD-geheugenkaart (blz.19) voor meer informatie over de SD-geheugenkaart. Druk niet met kracht op de LCD-monitor. De kans bestaat dat de monitor hierdoor breekt of niet meer naar behoren functioneert. Als u de camera op een statief bevestigt, draai de schroef dan niet te ver in de statiefaansluiting van de camera LED-veiligheidsstandaard Dit apparaat is een digitale fotocamera die voldoet aan de veiligheidsstandaard (IEC ) voor Klasse 1 LED-producten. 4

7 INHOUDSTAFEL VEILIG GEBRUIK VAN UW CAMERA... 1 Aandachtspunten tijdens het gebruik... 3 INHOUDSTAFEL... 5 Samenstelling van de handleiding... 9 De inhoud van het pakket controleren Namen van onderdelen Namen van bedieningsonderdelen Voorbereidingen 13 De draagriem bevestigen De camera aanzetten De batterij opladen De batterij plaatsen De (optionele) netvoedingsadapter gebruiken De SD-geheugenkaart plaatsen Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor foto s Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor filmopnamen De LCD-monitor afstellen De zoeker instellen De camera aan- en uitzetten Functie Alleen weergeven Standaardinstellingen De schermtaal instellen Datum en tijd instellen Snel aan de slag 32 Foto s maken Foto s weergeven Opnamen weergeven De vorige of volgende opname weergeven De weergegeven opname roteren Veel voorkomende handelingen 38 De knopfuncties gebruiken Opnamefunctie (Capture Mode) Weergavefunctie (Playback Mode) Werken met de menu s Hoe de menu s te gebruiken Voorbeeld van menubediening Menulijst Opnamen maken 48 Opnamen maken Een opnamefunctie selecteren (Shooting Mode) De camera de belichting laten instellen (Program Mode - Programmafunctie) Opnamen maken met diafragmavoorkeuze Opnamen maken met sluitertijdvoorkeuze Volledig handmatig Instelling van vooraf gekozen functies 5

8 6 (User Mode - gebruikersfunctie) De Picture-functie selecteren op basis van de opnamesituatie (Picture Mode - Picture-functie) De zoom gebruiken De belichting instellen (EV Compensation - LW-correctie) Continuopnamen maken (Continuous Shooting Mode - Continuopnamefunctie) De zelfontspanner De opnameparameters automatisch wijzigen (Auto Bracket - Automatisch belichtingstrapje) Opnamen maken met bepaalde tussenpozen (Interval Shooting - Intervalopname) Een opname over een andere opname heen opnemen (Multiple Exposure Mode - Dubbelopname) De (optionele) afstandbediening gebruiken Opnamen maken met digitale filters (Digital Filter Mode - Digitale filterfunctie) Panoramaopnamen maken (Panorama Assist) D-opnamen maken (3D Image Mode - 3D-opnamefunctie) Opnamegegevens weergeven in de opnamefunctie De opnamefuncties instellen De scherpstelfunctie selecteren (Focus Mode) De flitsfunctie selecteren (Flash Mode) De flitssterkte aanpassen De opnamepixels selecteren (Recorded Pixels) Het kwaliteitsniveau selecteren (Quality Level) De witbalans aanpassen (White Balance) De autofocus instellen (Autofocus) De lichtmeetmethode instellen om de belichting te bepalen (AE Metering) De gevoeligheid instellen (Sensitivity) De tijd voor Instantcontrole instellen (Instant Review) De opnametint kiezen (Image Tone) De opnamescherpte instellen (Sharpness) De kleurverzadiging instellen (Saturation) Het opnamecontrast instellen (Contrast) De instellingen opslaan (Memory) Filmopnamen maken Filmopnamen Het aantal opnamepixels voor filmopnamen selecteren (Recorded Pixels for Movies) Een kleureffect toevoegen aan filmopnamen (Color Mode) De beeldsnelheid selecteren Versneld weergegeven filmopnamen maken

9 Opnamen weergeven 116 Foto s weergeven Schakelen tussen de opnamefunctie en weergavefunctie Foto s weergeven Weergave van negen opnamen tegelijk en mappenweergave Zoomweergave Opnamegegevens weergeven in de weergavefunctie Diavoorstelling (Slideshow) Filmopnamen weergeven Filmopnamen weergeven Foto s en filmopnamen weergeven op een TV Verwijderen Eén opname of geluidsbestand verwijderen Geselecteerde opnamen en geluidsbestanden verwijderen (Uit de weergave met negen opnamen) Alle opnamen verwijderen Opnamen en geluidsbestanden beveiligen tegen verwijdering (Protect) Foto s bewerken en afdrukken 133 Foto s bewerken De opnamegrootte en kwaliteit wijzigen (Resize) Opnamen aansnijden Opnamen bewerken met digitale filters Afdrukopties instellen (DPOF) Afzonderlijke opnamen afdrukken Alle opnamen afdrukken Rechtstreeks afdrukken met PictBridge De camera aansluiten op een printer Afzonderlijke opnamen afdrukken Alle opnamen afdrukken Opnamen laten afdrukken op basis van DPOF-instellingen De camera losmaken van de printer Geluidsopnamen maken en weergeven 146 Geluid opnemen (Geluidsopnamefunctie) Geluid weergeven Een gesproken memo toevoegen aan opnamen Een gesproken memo opnemen Een gesproken memo afspelen Instellingen 150 Camera-instellingen Een SD-geheugenkaart formatteren De datum en tijd wijzigen De geluidsinstellingen wijzigen De wereldtijd instellen De weergavetaal wijzigen De mapnaam wijzigen Het startscherm wijzigen De schermweergave aanpassen De helderheid van de LCD-monitor aanpassen

10 Het video-uitgangssignaal wijzigen De USB-aansluitfunctie wijzigen Sleep Timeout (slaapstand) instellen Automatische uitschakeling instellen Standaardinstellingen herstellen (Reset) Functies vastleggen op de Fn-knop De wekker instellen De wekker controleren De wekker instellen De wekker uitzetten De digitale lichtmeetfunctie 169 De digitale lichtmeetfunctie Digitale belichtingsmeting De digitale lichtmeetfunctie instellen De belichting meten De belichtingsmeter voor gereflecteerd licht gebruiken Bijlage 177 Lijst met steden voor wereldtijd Rec. Mode Menus voor elke bedieningsfunctie Standaard instellingen Optionele accessoires Berichten Problemen oplossen Belangrijkste technische gegevens GARANTIEBEPALINGEN De betekenis van de in deze handleiding gebruikte symbolen wordt hierna uitgelegd. 1 geeft het nummer aan van de pagina waarnaar wordt verwezen voor een uitleg van het betreffende bedieningsonderdeel. duidt op informatie die handig is om te weten. E, a, b, c, R, d, F, G, D, C, O, 7 duidt op aandachtspunten bij de bediening van de camera. De symbolen boven de titel geven de opnamefunctie aan die de functie kunnen activeren. Voorbeeld: De opnamescherpte instellen (Sharpness) E a b c R F G D C 8

11 Samenstelling van de handleiding Deze handleiding bevat de volgende hoofdstukken. 1 Voorbereidingen In dit hoofdstuk wordt beschreven wat u na aankoop van de camera moet doen alvorens opnamen te maken. Lees dit hoofdstuk aandachtig door en volg alle aanwijzingen op. 2 Snel aan de slag In dit hoofdstuk wordt de eenvoudigste manier beschreven waarop u opnamen maakt en weergeeft. Lees dit hoofdstuk wanneer u meteen opnamen wilt maken of wilt terugzien. 3 Veel voorkomende handelingen In dit hoofdstuk komen veel voorkomende bedieningsonderdelen aan de orde, zoals de functies van de knoppen en het gebruik van de menu s. Zie voor verdere bijzonderheden de onderstaande hoofdstukken. 4 Opnamen maken In dit hoofdstuk worden de verschillende manieren voor het maken van foto s beschreven en wordt uitgelegd hoe u de betreffende functies instelt. 5 Opnamen weergeven In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u foto s en filmopnamen weergeeft op de camera of een TV en hoe u opnamen van de camera verwijdert. 6 Foto s bewerken en afdrukken In dit hoofdstuk worden de verschillende manieren beschreven waarop foto s kunnen worden afgedrukt en opnamen kunnen worden bewerkt met de camera. Aanwijzingen voor het afdrukken en bewerken van opnamen op de computer vindt u in de Computerhandleiding met opnamen van de digitale camera werken op uw computer. 7 Geluidsopnamen maken en weergeven In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u alleen geluid opneemt, geluid (een gesproken memo) aan een opname toevoegt en gesproken memo s afspeelt. 8 Instellingen In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de camera-gerelateerde functies instelt. 9 De digitale lichtmeetfunctie In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u de camera gebruikt als digitale belichtingsmeter. 10 Bijlage In dit hoofdstuk wordt het oplossen van problemen behandeld en wordt een overzicht gegeven van optionele accessoires

12 De inhoud van het pakket controleren Camera Optio 750Z Oplaadbare lithium-ionbatterij D-LI7 ( ) Batterijlader D-BC7 ( ) Netsnoer D-CO2 ( ) USB-kabel I-USB7 ( ) AV-kabel I-AVC7 ( ) Software (CD-ROM) S-SW22 Draagriem O-ST17 ( ) Handleiding (deze handleiding) Artikelen die zijn gemarkeerd met een sterretje ( ), zijn ook beschikbaar als optionele accessoires. Zie Optionele accessoires (blz.184) voor meer optionele accessoires. 10

13 Namen van onderdelen Voorzijde Ontspanknop Functiekiezer Hendel aan voorzijde Afstandsbedieningssensor Autofocusvenster Aan/uit-knop Flitser Luidspreker Microfoon Autofocus-hulplicht/ LED zelfontspanner (roodoranje) Zoeker Objectief Achterzijde Dioptriecorrectieknop LED scherpstelstatus (groen) LED flitserstatus (rood) Riembevestiging Klepje voor aansluitingen USB-/AV-aansluiting LCD-monitor Gelijkstroomingang Hendel voor batterijvergrendeling Statiefaansluiting Klep voor batterij/ kaart 11

14 Namen van bedieningsonderdelen b/z knop (/g knop )/i knop Aan/uit-knop Indicatielampje functiekiezer (groen) Hendel aan voorzijde Ontspanknop Functiekiezer Zoom/w/x/f/y knop Q knop { knop Vierwegbesturing (2345) 4 knop 3 knop Bedieningsaanwijzingen Tijdens de bediening verschijnen op de LCD-monitor aanwijzingen voor de bediening van de beschikbare knoppen. In het volgende overzicht ziet u de aanduidingen van de verschillende knoppen. Vierwegbesturing (2) 2 Zoom /f/y knop Vierwegbesturing (3) 3 Bij het aansnijden van een opname Vierwegbesturing (4) 4 g knop Vierwegbesturing (5) 5 i knop 3 knop MENU Z knop Ontspanknop SHUTTER 4 knop { knop Fn Hendel aan voorzijde DP OK 12

15 Voorbereidingen De draagriem bevestigen De bijgeleverde draagriem (O-ST17) kan direct aan de camera worden bevestigd. U heeft dan een halsriem waarmee u de camera kunt dragen. De draagriem kan ook worden ingekort tot een korte polsband en vervolgens aan de camera bevestigd. A B 1 Voorbereidingen C 1 Leid het dunne uiteinde van de riem door de riembevestiging. 2 Haal het andere uiteinde door het lusje. De draagriem inkorten U kunt een korte polsband voor de camera maken door het smalle uiteinde van de riem door de metalen ring aan het uiteinde van de riem (C) te halen. De ingekorte draagriem kan vervolgens aan de camera worden bevestigd (B). 13

16 De camera aanzetten 1 Voorbereidingen Oplaadindicatie Opladen: brandt rood Opladen klaar: brandt groen Batterijlader 1 Batterij 3 Naar stopcontact 2 Netsnoer De batterij opladen Laad de batterij op wanneer de camera voor het eerst wordt gebruikt, wanneer de camera lange tijd niet is gebruikt of wanneer het bericht [Battery depleted] verschijnt. 1 Sluit het netsnoer aan op de batterijlader D-BC7. 2 Sluit het netsnoer aan op een stopcontact. 3 Plaats de batterij in de lader met het etiket omhoog gericht. De laadindicatie van de lader knippert rood tijdens het opladen van de batterij. De oplaadindicatie brandt groen wanneer het opladen voltooid is. 4 Haal de batterij uit de batterijlader wanneer het opladen gereed is. Volledig opladen duurt maximaal ongeveer 180 minuten. De batterij kan naar behoren worden opgeladen als de omgevingstemperatuur tussen 0-40 C is. De oplaadtijd kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en van de oplaadomstandigheden. De batterij is opgebruikt als de tijd dat u de camera kunt gebruiken korter wordt, zelfs als de batterij volledig is opgeladen. Vervang hem door een nieuwe batterij. Gebruik de batterijlader D-BC7 alleen voor de oplaadbare lithium-ionbatterij D-LI7; bij andere batterijen kan de lader oververhit of beschadigd raken. Als de batterij correct is geplaatst maar de oplaadindicatie niet gaat branden, is de batterij mogelijk defect. Vervang deze door een nieuwe batterij. 14

17 Hendel voor batterijvergrendeling Voorbereidingen De batterij plaatsen Plaats de bij de camera meegeleverde batterij. Laad de batterij eerst op voor u hem installeert als u de camera voor het eerst in gebruik neemt. 1 Open de klep van de batterij/kaart. Schuif de klep van de batterij/kaart in de door de pijl aangegeven richting 1 en til de klep omhoog 2. 2 Plaats de batterij met het 2 symbool naar het objectief van de camera gericht en druk de batterij in de camera terwijl u de batterijvergrendeling in de richting van de pijl opzij drukt. Druk de batterij naar binnen tot hij vastklikt. 3 Sluit de klep van de batterij/kaart. De batterij uitnemen 1 Open de klep van de batterij/kaart. 2 Druk de batterijvergrendeling in dezelfde richting als bij het plaatsen van de batterij. Neem de batterij uit. Als u van plan bent de camera langdurig continu te gebruiken, wordt gebruik van de (optionele) netvoedingsadapter D-AC7 aanbevolen. (1blz.17) 15

18 1 Voorbereidingen De oplaadbare D-LI7 lithium-ionbatterij is alleen voor gebruik in deze camera. Als u andere batterijen gebruikt, kan dat de camera beschadigen waardoor hij onbruikbaar wordt. Plaats de batterij op de juiste wijze. Als de batterij verkeerd is geplaatst, kunnen er storingen optreden of werkt de camera niet. Verwijder de batterij niet wanneer de camera is ingeschakeld. Als u denkt de camera langere tijd niet te gebruiken, verwijder dan de batterij. Als de batterij langere tijd uit de camera is, wordt de datum teruggezet op de standaardinstelling. Opslagcapaciteit voor opnamen, opnametijd en weergavetijd (bij 23 C, LCD-monitor ingeschakeld, met volledig opgeladen D-LI7 batterij) Opslagcapaciteit voor opnamen (bij gebruik van de flitser voor 50% Weergavetijd van de opnamen) Ca. 245 opnamen Ca. 4 uur 30 min. De opslagcapaciteit voor foto s is gebaseerd op meetomstandigheden volgens CIPA-normen. De weergavetijd is gebaseerd op meetomstandigheden bij PENTAX. In de praktijk kunnen afwijkingen van deze waarden optreden, al naar gelang de opnamefunctie en opnameomstandigheden. In het algemeen kunnen de batterijprestaties tijdelijk minder worden bij een daling van de temperatuur. Neem een reservebatterij mee als u naar een koud gebied gaat en daar opnamen wilt maken of als u van plan bent veel opnamen te maken. Indicatie batterijniveau U kunt het batterijniveau aflezen aan het symbool w op de LCD-monitor. Schermaanduiding Batterijstatus w (Groen) Er is nog voldoende stroom. x (Groen) Batterij raakt leeg. y (Geel) Batterij is bijna leeg. z (Rood) Batterij is uitgeput. [Battery depleted] Nadat dit bericht is verschenen, wordt de camera uitgeschakeld. Hergebruik van batterijen Dit symbool geeft aan dat de batterij recyclebaar is. Plak de polen af met isolatieband en breng de batterij naar een winkel of verzamelpunt waar dit symbool staat aangegeven. 16

19 1 Gelijkstroomstekker Netvoedingsadapter 3 Naar stopcontact 1 2 Netsnoer 4 Voorbereidingen De (optionele) netvoedingsadapter gebruiken Als u van plan bent de camera langdurig te gebruiken of aan te sluiten op een computer, wordt gebruik van de netvoedingsadapter D-AC7 aanbevolen. 1 Zet de camera uit en open de klep van de aansluitingen. 2 Sluit de gelijkstroomconnector van de netvoedingsadapter aan op de gelijkstroomingang van de camera. 3 Sluit het netsnoer aan op de netvoedingsadapter. 4 Sluit het netsnoer aan op een stopcontact. Zet de camera uit alvorens de netvoedingsadapter aan te sluiten of los te halen. Zorg dat het netsnoer en het verbindingssnoer goed zijn aangesloten. Als het snoer losraakt tijdens het maken van opnamen, kunnen de gegevens verloren gaan. Voorkom het risico van brand of een elektrische schok bij gebruik van de batterijlader of de netvoedingsadapter; lees eerst het gedeelte op VEILIG GEBRUIK VAN UW CAMERA (blz.1). Lees bij gebruik van de netvoedingsadapter eerst de bijbehorende gebruiksaanwijzing. De batterij kan niet worden opgeladen als hij in de camera zit, zelfs als de netvoedingsadapter is aangesloten. 17

20 De SD-geheugenkaart plaatsen 1 SD-geheugenkaart Voorbereidingen Deze camera maakt gebruik van een SD-geheugenkaart voor het opslaan van gemaakte beeld- en geluidsopnamen. Zet de camera uit voordat u de SD-geheugenkaart plaatst of uitneemt. 1 Open de klep van de batterij/kaart. Schuif de klep van de batterij/kaart in de door de pijl aangegeven richting 1 en til de klep omhoog 2. 2 Plaats een SD-geheugenkaart met het etiket naar het objectief gericht en druk op de kaart tot deze vastklikt. Als de kaart niet helemaal in de camera is geplaatst, worden opnamen en geluiden mogelijk niet correct opgeslagen. 3 Sluit de klep van de batterij/kaart. Om de kaart te verwijderen, drukt u de kaart in om deze uit te werpen. De opslagcapaciteit voor opnamen hangt af van de capaciteit van de SDgeheugenkaart en het gekozen aantal opnamepixels en kwaliteitsniveau. (1blz.21) De lampjes voor de scherpstelstatus en de flitserstatus knipperen als de SD-geheugenkaart in gebruik is (als er gegevens worden opgenomen of gelezen). 1 18

21 Aandachtspunten bij het gebruik van een SD-geheugenkaart De SD-geheugenkaart is voorzien van een schuifje voor schrijfbeveiliging. Als u dit schuifje op [LOCK] zet, zijn de aanwezige gegevens beveiligd. Er kunnen dan geen nieuwe gegevens worden opgeslagen, geen bestaande gegevens worden verwijderd en de kaart niet kan worden geformatteerd. Wanneer de kaart is beveiligd tegen schrijven, staat r op de LCD-monitor. Schrijfbeveiliging Pas op wanneer u de SD-geheugenkaart meteen na gebruik van de camera uitneemt: de kaart kan dan heet zijn. Neem de SD-geheugenkaart niet uit en zet de camera niet uit wanneer er gegevens op de kaart worden opgeslagen of opnamen of geluidsbestanden worden weergegeven of wanneer de camera met een USB-kabel is aangesloten op een computer. Hierdoor kunnen de gegevens verloren gaan of kan de kaart beschadigd raken. Buig de SD-geheugenkaart niet en stel deze niet bloot aan hevige schokken. Houd de kaart uit de buurt van water en bewaar deze niet op een plaats met een hoge temperatuur. Niet-gebruikte kaarten of kaarten die zijn gebruikt in een andere camera, moeten eerst worden geformatteerd. Zie Een SD-geheugenkaart formatteren (blz.150) voor aanwijzingen aangaande formattering. Neem de SD-geheugenkaart niet uit tijdens het formatteren, omdat de kaart hierdoor beschadigd kan raken en onbruikbaar kan worden. Onder de volgende omstandigheden kunnen de gegevens op de SD-geheugenkaart worden verwijderd. PENTAX aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor verwijderde gegevens. (1) als de SD-geheugenkaart verkeerd wordt behandeld door de gebruiker. (2) als de SD-geheugenkaart wordt blootgesteld aan statische elektriciteit of elektrische storingen. (3) als de kaart lange tijd niet is gebruikt. (4) wanneer de kaart wordt uitgenomen, de netvoedingsadapter wordt losgemaakt of de batterij wordt uitgenomen terwijl gegevens op de kaart worden opgeslagen of uitgelezen. De levensduur van de SD-geheugenkaart is eindig. Als de kaart lange tijd niet wordt gebruikt, kunnen de gegevens op de kaart onleesbaar worden. Sla altijd een reservekopie van belangrijke gegevens op een computer op. Gebruik of bewaar de kaart niet op plaatsen waar deze aan statische elektriciteit of elektrische storingen kan worden blootgesteld. Gebruik of bewaar de kaart niet op plaatsen waar deze wordt blootgesteld aan rechtstreeks zonlicht of aan snelle temperatuurschommelingen of condensatie. Bij gebruik van een SD-geheugenkaart met een lage schrijfsnelheid kan de opname stoppen als u filmopnamen maakt, zelfs wanneer er voldoende geheugenruimte vrij is. Ook kan het maken en weergeven van opnamen veel tijd in beslag nemen. Wilt u informatie over compatibele geheugenkaarten, bezoek dan de website van PENTAX of neem contact op met het dichtstbijzijnde PENTAX Service Center. 1 Voorbereidingen 19

22 1 Voorbereidingen Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor foto s Kies het aantal opnamepixels en het kwaliteitsniveau die het best bij uw bedoeling passen. Een hoger kwaliteitsniveau en een groter aantal opnamepixels resulteert in scherpere opnamen voor afdrukken. Doordat de hoeveelheid gegevens toeneemt, neemt echter wel het totale aantal opnamen dat kan worden gemaakt af. De kwaliteit van de afgedrukte foto is afhankelijk van de opnamekwaliteit, de belichtingsregeling, de resolutie van de printer en andere factoren; daarom hoeft u niet hoger in te stellen dan het vereiste aantal opnamepixels is voldoende voor een afdruk op briefkaartformaat. 4:3 is de normale lengte/breedte-verhouding voor opnamen die met een digitale camera worden gemaakt. Wanneer u een opname afdrukt zonder rand met een lengte/breedte-verhouding van 4:3, dan wordt mogelijk een deel van de opname niet afgedrukt. Stel de lengte/breedte-verhouding in op 3:2 voor afdrukken die een groter deel van de oorspronkelijke opname weergeven. Geschikt aantal opnamepixels op basis van toepassing Lengte/breedte-verhouding [Aspect Ratio] van opnamen 4:3 3: De standaardinstelling is met een lengte/breedte-verhouding van 4:3. Geschikt kwaliteitsniveau op basis van toepassing De standaardinstelling is D. Toepassing Geschikt voor kwalitatief hoogwaardige afdrukken, grootformaat-afdrukken en beeldverwerking Geschikt voor afdrukken op briefkaartformaat Geschikt voor weergave op websites of om als bijlage bij s te verzenden. Maakt de opname als ongecomprimeerde TIFF-gegevens. Geschikt TIFF voor het bewerken van opnamen met de ACDSee software die bij de camera is meegeleverd. Dit kan alleen worden gespecificeerd bij opnamen met en pixels. C Best Laagste compressiefactor. Geschikt voor fotoafdrukken. D E Beter Goed Fijn Standaard compressiefactor. Geschikt voor weergave van opnamen op het beeldscherm van een computer. Hoogste compressiefactor. Geschikt om als bijlage bij berichten te gebruiken of voor het maken van websites. 20

23 Kies het gewenste aantal opnamepixels en het kwaliteitsniveau voor foto s in het menu [A Rec. Mode]. De opnamepixels selecteren (Recorded Pixels) 1blz.91 Het kwaliteitsniveau selecteren (Quality Level) 1blz.93 1 Opnamepixels, kwaliteitsniveau en aantal opnamen (bij benadering) Opnamepixels (4:3) Kwaliteitsniveau TIFF C Best D Beter E Goed opnamen 15 opnamen 30 opnamen 47 opnamen opnamen 22 opnamen 44 opnamen 67 opnamen opnamen 67 opnamen 101 opnamen opnamen 110 opnamen 149 opnamen opnamen 215 opnamen 298 opnamen opnamen 352 opnamen 484 opnamen Voorbereidingen Opnamepixels (3:2) Kwaliteitsniveau TIFF C Best D Beter E Goed opnamen 34 opnamen 56 opnamen opnamen 47 opnamen 75 opnamen opnamen 75 opnamen 121 opnamen opnamen 121 opnamen 184 opnamen opnamen 242 opnamen 322 opnamen opnamen 387 opnamen 484 opnamen In de bovenstaande tabel wordt het geschatte aantal opnamen aangegeven bij gebruik van een SD-geheugenkaart van 64 MB. Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op meetomstandigheden volgens CIPA-normen. De waarden kunnen variëren, al naar gelang het onderwerp, opnameomstandigheden, opnamefunctie, SD-geheugenkaart, enz. 21

24 1 Voorbereidingen Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor filmopnamen Kies het aantal opnamepixels en het kwaliteitsniveau die het best bij uw bedoeling passen. Het aantal opnamepixels heeft betrekking op de beeldresolutie. Hoe groter het aantal opnamepixels, des te scherper de filmopnamen worden. De bestandsgrootte neemt echter navenant toe. De beeldsnelheid heeft betrekking op het aantal beeldjes dat per seconde wordt weergegeven (bps). Hoe groter het aantal beeldjes, des te vloeiender het bewegende beeld. De bestandsgrootte neemt echter navenant toe. Kies het gewenste aantal opnamepixels en het kwaliteitsniveau voor filmopnamen in het menu [A Rec. Mode]. Geschikt aantal opnamepixels op basis van toepassing De standaardinstelling is Het aantal opnamepixels voor filmopnamen selecteren (Recorded Pixels for Movies) 1blz.111 De beeldsnelheid selecteren 1blz Levert kwalitatief hoogwaardige filmopnamen op VGA-formaat, maar de opnametijd is korter Levert kleinere beelden, maar de opnametijd is langer. Geschikte beeldsnelheid op basis van toepassing (beeldjes per seconde) 30 bps Levert filmopnamen met een gelijkmatiger beweging, maar de opnametijd is korter. 15 bps Neemt op met minder beeldjes per seconde, maar de opnametijd is langer. De standaardinstelling is 15 beeldjes per seconde (bps). Opnamepixels, beeldsnelheid en opnametijd (bij benadering) Aantal beeldjes per seconde (bps) Opnamepixels 30 bps 15 bps Geluid s 1 min. 50 s min. 30 s 2 min. 50 s 2 uur 12 min. Bovenstaande tabel geeft de geschatte opnametijd aan bij gebruik van een SDgeheugenkaart van 64 MB. Bovenstaande tabel is gebaseerd op standaard opnameomstandigheden volgens PENTAX-specificaties. De gegevens kunnen afwijken al naar gelang onderwerp, opnameomstandigheden, SD-geheugenkaart, enz. 22

25 De LCD-monitor afstellen De LCD-monitor kan horizontaal 180 graden kantelen en 270 graden verticaal. Dit is handig als u een opname van uzelf wilt maken met de Zelfportret-functie, als u een opname maakt onder een lage hoek of met de camera boven uw hoofd. Gebruik niet overmatig veel kracht bij het kantelen van de LCD-monitor. De LCD-monitor openen Open de LCD-monitor vanaf de rechterzijde. 1 Voorbereidingen De LCD-monitor draaien De LCD-monitor kan 270 graden omlaag worden gedraaid, naar u toe. De LCD-monitor sluiten Om de LCD-monitor te beschermen, sluit u hem als de camera niet in gebruik is. Wanneer u de LCD-monitor op uzelf richt om een foto van uzelf te maken, is het beeld dat u op de LCD-monitor ziet in spiegelbeeld. De resulterende opname is echter het beeld zoals u het door het objectief ziet. 23

26 De zoeker instellen 1 Voorbereidingen Dioptriecorrectieknop De zoeker kan worden ingesteld op uw gezichtsvermogen. Schuif de dioptrieknop naar rechts of naar links om het zoekerbeeld zo scherp mogelijk te zien. De dioptriewaarde kan worden ingesteld van -3 tot +1 D (dioptrie). 1 Richt de camera op een helder verlicht object, kijk door de zoeker en schuif de dioptrieknop naar rechts of naar links. De zoeker is gemakkelijker in te stellen als u de camera op gedrukte letters richt, bijvoorbeeld op een kalender, of op een soortgelijk object met scherpe contouren. 24

27 De camera aan- en uitzetten Aan/uit-knop 1 Voorbereidingen 1 Druk op de aan/uit-knop. De camera wordt ingeschakeld. De objectiefbescherming gaat open en het objectief schuift uit. Als bij inschakeling van de camera het scherm [Initial Settings] (standaardinstellingen) of het scherm [Date Adjust] (datumaanpassing) verschijnt, volgt u de procedure op pagina blz.27 om de weergavetaal en/of de huidige datum en tijd in te stellen. 2 Druk nogmaals op de aan/uit-knop. De camera wordt uitgeschakeld en het lampje van de aan/uit-knop gaat uit. Opnamen maken 1blz.48 De geheugenkaart controleren De geheugenkaart wordt automatisch gecontroleerd als de camera wordt aangezet. Op de LCD-monitor verschijnt s als er geen geheugenkaart aanwezig is in de camera. r verschijnt in plaats van s als de schrijfbeveiliging van de SD-geheugenkaart vergrendeld is. Als de schrijfbeveiliging vergrendeld is kunnen geen beelden geluidsopnamen worden gemaakt. 0 09/25/ :25 25

28 Aan/uit-knop 1 Q knop Voorbereidingen Functie Alleen weergeven Gebruik deze functie wanneer u opnamen een voor een wilt bekijken. Als u op de ontspanknop drukt, wordt de opnamefunctie niet geactiveerd. 1 Druk op de aan/uit-knop terwijl u de Q knop ingedrukt houdt. De camera start in de functie Alleen weergeven. Het objectief schuift niet uit. Zet de camera uit en weer aan om van de functie Alleen weergeven over te schakelen naar de opnamefunctie. Als u de knop Q langer dan twee seconden ingedrukt houdt, schakelt de camera over op Alleen weergeven en schuift de lens in. Om van Alleen weergeven over te gaan naar de Opname-functie, moet u opnieuw op de knop Q drukken en op de ontspanknop drukken of de functieknop draaien. Foto s weergeven 1blz

29 Standaardinstellingen Aan/uit-knop 1 3 knop Vierwegbesturing 4 knop Voorbereidingen Als bij inschakeling van de camera het scherm [Initial Setting] (standaardinstellingen) of het scherm [Date Adjust] (datumaanpassing) verschijnt, volgt u de onderstaande procedure om de weergavetaal en/of de huidige datum en tijd in te stellen. Als het scherm [Initial Setting] verschijnt Initial Settings English 1blz.28 1blz.29 De schermtaal instellen Datum en tijd instellen City DST New York MENU Cancel OK OK Als het scherm [Date Adjust] verschijnt Date Adjust 1blz.29 Datum en tijd instellen Date Style mm/dd/yy 24h Date 09/01 /2004 Time 12:00 MENU Cancel OK OK Als geen van beide schermen verschijnt, hoeft u niets in te stellen. 27

30 1 Voorbereidingen De schermtaal instellen U kunt de taal kiezen waarin menu s, foutberichten, enz. worden weergegeven. U hebt de keus uit: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Koreaans, Chinees en Japans. 1 Druk op de vierwegbesturing (5). Het scherm Language/ verschijnt. 2 Kies een taal met de vierwegbesturing (2345). English Francais Deutsch Español Italiano MENU Cancel OK OK 3 Druk op de 4 knop. De standaardinstelling is Engels. Initial Settings 4 Druk op de vierwegbesturing (3). Het scherm voor instelling van de plaats English verschijnt. City New York DST 5 Gebruik de vierwegbesturing (45) om de gewenste plaats (Hometown) te kiezen. MENU Cancel OK OK 6 Druk op de vierwegbesturing (3). Het scherm voor instelling van DST (zomer- of wintertijd) verschijnt. 7 Selecteer O (aan) of P (uit) met de vierwegbesturing (45). 8 Druk op de 4 knop. Het scherm [Date Adjust] (aanpassing van de datum) verschijnt. 28

31 Datum en tijd instellen Stel de actuele datum en tijd en de weergavestijl in. 1 Druk op de vierwegbesturing (5). Het kader gaat naar [mm/dd/yy]. 2 Kies met de vierwegbesturing (23) de weergavestijl voor de datum en tijd. 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het kader gaat naar [24h]. 4 Selecteer [24h] (24-uurs weergave) of [12h] (12-uurs weergave) met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Het kader gaat terug naar [Date Style]. 6 Druk op de vierwegbesturing (3). Het kader gaat naar [Date]. Date Adjust Date Style Date Time MENU Cancel Date Adjust Date Style Date Time MENU Cancel Date Adjust Date Style mm/dd/yy 24h 09/01/ :00 OK OK mm/dd/yy 24h 09/01/ :00 OK OK mm/dd/yy 24h 1 Voorbereidingen Date 09/01/2004 Time 12:00 MENU Cancel OK OK 7 Druk op de vierwegbesturing (5). Het kader gaat naar maand. 8 Wijzig de maand met de vierwegbesturing (23). Wijzig de dag en het jaar op dezelfde wijze. Wijzig vervolgens de tijd. Als u [12h] selecteert bij stap 4, verandert de aanduiding in am (vóór uur s middags) of pm (na uur s middags), al naar gelang de tijd. Date Adjust Date Style Date Time MENU Cancel mm/dd/yy 24h 09/01/ :00 OK OK 29

32 1 Voorbereidingen 9 Druk op de 4 knop. De camera is nu klaar om opnamen te gaan maken. Als u de datum en tijd instelt met de menubesturing, gaat u terug naar het [B Set-up] scherm. Druk nogmaals op de 4-knop. Wanneer u klaar bent met de instellingen en op de 4-knop drukt, wordt de klok van de camera teruggezet op 00 seconden. Om de exacte tijd in te stellen, drukt u op de 4-knop wanneer het tijdsignaal (op TV, radio, enz.) precies 00 seconden aangeeft. Wanneer het scherm [Initial Settings] (standaardinstellingen) of [Date Adjust] (datum aanpassen) verschijnt, kunt u het instellen annuleren en overgaan op de opnamefunctie door op de 3-knop te drukken. In dat geval verschijnt het scherm [Initial Settings] de volgende keer dat u de camera aanzet. U kunt de taal- en datum- en tijdinstellingen wijzigen met de menubesturing. (1blz.151, blz.155) 30

33 Memo 31

34 Snel aan de slag Foto s maken i knop 2 Functiekiezer Ontspanknop Snel aan de slag De standaardprocedure voor het maken van foto s wordt hierna beschreven. Afhankelijk van de lichtomstandigheden gaat de flitser automatisch af. 1 Druk op de aan/uit-knop. De camera wordt ingeschakeld. 2 Zet de functiekiezer op R. 3 Controleer de opname op de LCDmonitor. Het scherpstelkader in het midden van de LCDmonitor geeft de zone aan waarin automatisch wordt scherpgesteld. U kunt het opnamegebied wijzigen door de Zoom/ w/x knop naar links of rechts te drukken. Zoom/w/x knop Scherpstelkader x : maakt het onderwerp groter. w : vergroot het gebied dat door de camera wordt vastgelegd. U kunt de grootte van het opnamegebied controleren door in de zoeker te kijken /25/ :25 Het beeld in de zoeker verschijnt altijd in een lengte/beedte-verhouding van 4:3, ongeacht de ingestelde verhouding voor de opnamen. Gebruik de LCD-monitor als u opnamen maakt met de verhouding ingesteld op 3:2. 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 32

35 5 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. De opname verschijnt twee seconden op de LCD-monitor (Instant Review) en wordt vervolgens opgeslagen op de SD-geheugenkaart. (1blz.34) De groene en rode LED s rechts van de zoeker knipperen om en om terwijl het beeld op de SD-geheugenkaart wordt opgeslagen. Het scherpstelkader verschijnt niet in de zoeker. Controleer het scherpstelveld altijd op de LCD-monitor. Gebruik van de ontspanknop De ontspanknop werkt in twee stappen, en wel als volgt. Tot halverwege indrukken De scherpstelling, belichting en witbalans worden vergrendeld wanneer de ontspanknop voorzichtig tot halverwege wordt ingedrukt. De sluitertijd en diafragmawaarde verschijnen alleen op de LCD-monitor wanneer de ontspanknop tot halverwege wordt ingedrukt. Wanneer de ontspanknop tot halverwege wordt ingedrukt, wordt de volgende informatie aangegeven op de LCD-monitor en door de LED s voor de scherpstel- en flitserstatus. 1. Scherpstelkader Het groene scherpstelkader verschijnt als op het onderwerp is scherpgesteld. Als niet op het onderwerp is scherpgesteld, verschijnt het kader niet. 2. Status-LED s LED scherpstelstatus (groen) LED flitserstatus (rood) Brandt Scherpgesteld op het onderwerp Flitser is gereed Knippert Niet scherpgesteld op onderwerp Flitser wordt opgeladen 2 Snel aan de slag Volledig indrukken Druk de ontspanknop helemaal in om een opname te maken. 33

36 2 Snel aan de slag [Ongunstige omstandigheden voor het scherpstellen] Onder de volgende omstandigheden kan de camera mogelijk niet scherpstellen. Vergrendel in dat geval de scherpstelling op een voorwerp dat zich op dezelfde afstand als het onderwerp bevindt (door de ontspanknop tot halverwege in te drukken), richt de camera dan op het onderwerp en druk de ontspanknop helemaal in. Elementen met weinig contrast, zoals een blauwe hemel of een witte muur. Donkere plaatsen of voorwerpen, of omstandigheden waarin weinig of geen licht wordt weerkaatst. Horizontale lijnen of fijnmazige patronen. Snel bewegende voorwerpen. Een voorwerp op de voorgrond en een op de achtergrond in dezelfde opname. Sterk weerkaatst licht of sterk tegenlicht (lichte achtergrond). Autofocus-hulplicht Wanneer u de autofocusfunctie in een donkere omgeving gebruikt, kan het autofocus-hulplicht het object verlichten. Het autofocus-hulplicht op deze camera voldoet aan de veiligheidsstandaard (IEC ) voor een Klasse 1 LED-product. Hoewel het niet gevaarlijk is om rechtstreeks in het autofocus-hulplicht te kijken, wordt het aangeraden om niet rechtstreeks van dichtbij in het licht te kijken, omdat het uiterst fel is. Instantcontrole De opname verschijnt twee seconden lang op de LCD-monitor (Instant Review) meteen nadat deze is gemaakt. U kunt de tijd voor Instant Review wijzigen. (1blz.102) U kunt de opname wissen vanuit Instant Review door te drukken op de knop i. 34

37 Snel aan de slag Foto s weergeven Q knop Hendel aan voorzijde 2 Opnamen weergeven U kunt opnamen die u hebt gemaakt weergeven. 1 Druk na het maken van een opname op de Q knop. De opname verschijnt op de LCD-monitor. Dit heet de weergavefunctie (Playback). Om nog een opname te maken moet u de Q knop nogmaals indrukken, op de ontspanknop drukken of de functiekiezer draaien. Vierwegbesturing Fn /25/ :25 Snel aan de slag Opnamen weergeven met ingeschoven objectief Als u wilt doorgaan met de weergave, wordt aanbevolen om dit met ingeschoven objectief te doen. 1 Druk op de Q knop en houd hem meer dan twee seconden ingedrukt nadat de opname is gemaakt. De camera gaat over op de weergavefunctie en het objectief schuift in. Om nog een opname te maken moet u de Q knop nogmaals indrukken, op de ontspanknop drukken of de functiekiezer draaien. 35

38 2 Als er geen opnamen zijn opgeslagen, verschijnt het bericht [No image and sound] (geen opname en geluid). U kunt de weergegeven opname uitvergroten door op de Zoom/f/y knop te drukken. (1blz.119) Aanwijzingen voor het bekijken van opnamen op een computer zijn te vinden in de Computerhandleiding met opnamen van de digitale camera werken op uw computer. Snel aan de slag De vorige of volgende opname weergeven Foto s kunnen één voor één worden weergegeven, vooruit of achteruit. 1 Druk na het maken van een opname op de Q knop. De opname verschijnt op de LCD-monitor. 2 Druk de voorste knop naar rechts of naar links of druk op de vierwegbesturing (45). De vorige resp. volgende opname verschijnt. De weergegeven opname roteren 1 Druk na het maken van een opname op de Q knop. De opname verschijnt op de LCD-monitor. 2 Druk op de vierwegbesturing (3). Bij elke druk op de knop wordt de opname 90 graden met de klok mee (rechtsom) geroteerd. 3 Druk op de 4 knop of op de 3 knop. De oorspronkelijke opname verschijnt. Geroteerde opnamen worden ongeroteerd weergegeven op het negenopnamen-scherm. Filmopnamen kunnen niet worden geroteerd. 36

39 De weergegeven opname wissen U kunt de opname die wordt weergegeven op de LCD-monitor wissen door te drukken op de i knop. Selecteer [Delete] met de vierwegbesturing (2) en druk op de 4. (1blz.127) File # Delete Cancel All images & sounds OK OK Snel aan de slag 37

40 Veel voorkomende handelingen De knopfuncties gebruiken Veel voorkomende handelingen Opnamefunctie (Capture Mode) Knop aan voorzijde Hiermee stelt u de belichting bij. Kan niet worden gebruikt in de functie Handmatige belichting. (1blz.52) Hiermee selecteert u de E functie op het Fn-informatiescherm in de E functie. Ontspanknop Tot halverwege indrukken om op het object scherp te stellen (als de scherpstelfunctie niet op s of z) is ingesteld. (1blz.33) Druk de ontspanknop helemaal in om een foto-opname te maken. (1blz.33) Hiermee start en stopt u filmopnamen in de C functie. (1blz.109) Hiermee start en stopt u geluidsopnamen in de O functie. (1blz.146) Zoom/w/x knop Hiermee wijzigt u het opnamegebied. (1blz.57) Hiermee stelt u handmatig scherp als de scherpstelfunctie is ingesteld op z. Vierwegbesturing (23) Hiermee stelt u het diafragma in bij de c functie en de a functie. (1blz.50, blz.52) (45) Hiermee stelt u de sluitertijd in bij de c functie en de a functie. (1blz.51, blz.52) (2345) Kiest de Picture-functie in de d functie. (1blz.55) (2345) Hiermee roept u de toegewezen functie op in het Fn-informatiescherm. (1blz.164)

41 knop Hiermee wijzigt u de informatie die op de LCD-monitor verschijnt. (1blz.81) ) knop Hiermee kiest u de scherpstelfunctie. (1blz.84) Geen pictogram (Autofocus) q (Macro) r (Super Macro) s (Oneindig) z (Handmatig scherpstellen) 1 (Scherpstelveld) ( knop Hiermee kiest u de transportfunctie. (1blz.60-73) Geen pictogram (enkelbeeld-opnamen) j (continu-opnamen) g (Zelfontspanner) a (Auto Bracket) k (Intervalopnamen) R (dubbelopname) < (afstandsbediening) b knop Hiermee wijzigt u de flitsfunctie. (1blz.87) Geen pictogram (automatisch flitsen) a (flitser uit) b (flitser aan) c (automatisch + rode-ogenreductie) d (flitser aan + rode-ogenreductie) Q knop Activeert de weergavefunctie. (1blz.35) { knop Hiermee toont u het Fn-informatiescherm. Gebruik deze knop en de vierwegbesturing (2345) om dit scherm te bedienen. Stel de functies voor de vierwegbesturing vooraf in. (1blz.164) 3 knop Hiermee toont u het menu [A Rec. Mode]. (1blz.42) 3 Veel voorkomende handelingen 39

42 Veel voorkomende handelingen Weergavefunctie (Playback Mode) Knop aan voorzijde Hiermee toont u de volgende of de vorige opname in de enkelbeelds weergavefunctie. Hiermee toont u de volgende of de vorige set opnamen in de negenbeelds weergavefunctie. Hiermee toont u de volgende of de vorige set mappen in de mappenweergavefunctie. Ontspanknop Tot halverwege of helemaal indrukken om over te schakelen op de opnamefunctie. (1blz.32) Zoom/f/y knop Druk op f de enkelbeelds weergavefunctie om naar de negenbeelds weergavefunctie te gaan en druk nogmaals op f om over te gaan op de mappenweergavefunctie. Druk op y om terug te keren naar het vorige scherm. (1blz.117) Druk op y om het beeld te vergroten in de enkelbeelds weergavefunctie. Druk op f om terug te keren naar de oorspronkelijke afmetingen. (1blz.119) Vierwegbesturing (2) Hiermee speelt u een film- of geluidsopname af en zet u deze op pauze. (1blz.125) (45) Hiermee toont u de volgende of de vorige opname in de enkelbeelds weergavefunctie. (1blz.36) Bij het afspelen van een filmopname één beeldje vooruit, één beeldje achteruit, snel vooruit spoelen of snel terugspoelen. (1blz.125) Bij het afspelen van een geluidopname snel vooruit spoelen of snel terugspoelen. (1blz.147)

43 (3) Hiermee roteert u de opname. (1blz.36) Hiermee stopt u de weergave van de film- of geluidopname. (1blz.125, blz.147) (2345) Hiermee verplaatst u het op het scherm getoonde gedeelte van een vergrote opname. (1blz.119) Hiermee selecteert u de opname in de negenbeelds weergavefunctie en de map in de mappenweergave. (1blz.117) 4 knop Hiermee wijzigt u de informatie die op de LCD-monitor verschijnt. (1blz.121) Hiermee selecteert of deselecteert u het keuzevakje voor het wissen van een opname in de negenbeelds weergavefunctie. (1blz.129) i knop Hiermee wist u de opname die wordt weergegeven op de LCD-monitor. (1blz.127) g knop Hiermee stelt u de af te drukken opnamen in voor DPOF-afdrukken. (1blz.139) Z knop Hiermee beveiligt u opnamen tegen verwijderen. (1blz.131) Q knop Hiermee schakelt u in de enkelbeelds weergavefunctie over naar de opnamefunctie. (1blz.35) Hiermee keert u terug van vergrote weergave, geroteerde weergave of negenbeelds weergave naar enkelbeelds weergave. (1blz.117) Hiermee laat u een negenbeelds weergave zien voor de map die in de mappenweergave is geselecteerd. (1blz.118) { knop Hiermee neemt u een gesproken memo voor een foto op. (1blz.148) 3 knop Hiermee toont u het [Q Playback] weergavemenu. (1blz.42) 3 Veel voorkomende handelingen 41

44 Werken met de menu s 3 Veel voorkomende handelingen Wanneer u op de 3-knop drukt, verschijnt er een menu op de LCD-monitor. Welk menu dat is, hangt af van de camerafunctie. U kunt functies instellen, de instellingen opslaan en de camera-instellingen in de menu s wijzigen. Hoe de menu s te gebruiken Tijdens het gebruik van het menu verschijnen op de LCD-monitor aanwijzingen voor de bediening van de beschikbare knoppen. Voorbeeld: het kwaliteitsniveau instellen in het menu [A Rec.Mode] 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (3). U kunt een onderdeel kiezen. 3 Druk op de vierwegbesturing (3). Het selectiekader wordt verplaatst naar [Quality Level]. Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto Rec. Mode Recorded Pixels 3056x2296 Quality Level White Balance AF Setting Wide AE Metering Sensitivity Auto MENU Exit 42 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu met de menuonderdelen die kunnen worden geselecteerd. Op het afrolmenu zijn alleen die onderdelen te zien die kunnen worden geselecteerd binnen de huidige camera-instellingen. Wanneer bijvoorbeeld de [Drive]-functie is ingesteld op 8, dan staat op het afrolmenu voor kwaliteitsniveau [Quality Level] [C], [D] en [E], Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Cancel 3056x2296 TIFF maar [TIFF] wordt niet getoond omdat het niet in deze Drive-instelling kan worden ingesteld. 5 Wijzig de instelling met de vierwegbesturing (23). Bij elke druk op de vierwegbesturing (23) verandert het kwaliteitsniveau. Auto OK OK

45 De instelling bewaren en beginnen met opnamen maken 6 Druk de ontspanknop tot halverwege in of draai de functiekiezer. De instelling wordt opgeslagen en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Wanneer de ontspanknop volledig wordt ingedrukt, wordt de instelling bewaard en wordt de opname gemaakt. De instelling bewaren en beginnen met de weergave van opnamen 6 Druk op de knop Q. De instelling wordt opgeslagen en het scherm gaat terug naar de weergavestatus. De instelling bewaren en doorgaan met het menu 6 Druk op de knop 4 of de vierwegbesturing (4). De instelling wordt opgeslagen en het scherm keert terug naar het scherm van stap 3. De veranderingen annuleren en doorgaan met het menu 6 Druk op de 3 knop. De wijzigingen worden geannuleerd en het scherm keert terug naar het scherm van stap 3. De functies van knop 3 zijn verschillend, afhankelijk van het scherm. Zie de aanwijzingen op het infoscherm. MENU MENU Verlaten : Hiermee bewaart u de huidige instelling, verlaat u de bewerking en keert u terug naar het oorspronkelijke scherm (opnamefunctie of weergavefunctie). : Hiermee bewaart u de huidige instelling en keert u terug naar het hoofdmenu. MENU Annuleren : Hiermee annuleert u de huidige keuze, verlaat u de bewerking en keert u terug naar het oorspronkelijke scherm (opnamefunctie of weergavefunctie). 3 Veel voorkomende handelingen 43

46 Voorbeeld van menubediening 3 Veel voorkomende handelingen Druk op de 3 knop als u een opname maakt; het [A Rec. Mode] menu verschijnt. Druk op de 3 knop tijdens het weergeven; het [Q Playback] menu verschijnt. [Menu selection] U kunt ook de knop aan de voorzijde gebruiken om van menu te veranderen. Druk in een afrolmenu of een instellingsscherm de ontspanknop in om naar de opnamefunctie te gaan druk op de Q knop om naar de weergavefunctie te gaan Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 38 09/25/ :25 MENU 3056x2296 Wide Auto Rec. Mode Recorded Pixels 3056x2296 Quality Level White Balance AF Setting Wide AE Metering Sensitivity Auto MENU Exit Ontspanknop tot halverwege ingedrukt De functiekiezer omzetten Verander de instelling en ga naar de opnamefunctie Druk op de 4 knop of de vierwegbesturing (4) als er een afrolmenu te zien is om terug te keren naar het keuzescherm van het menuonderdeel. Druk op de 3 knop als er een afrolmenu te zien is om de instelling te annuleren. 44

47 Fn /25/ :25 MENU 3 MENU Exit Playback Slideshow Resize Trimming Digital Filter Quick Zoom Quick Delete 3sec Off Playback Slideshow 3sec Resize Trimming Digital Filter Quick Zoom Off Quick Delete MENU Exit OK Start Format Sound Date Adjust World Time Folder Name MENU Exit Format Sound Date Adjust World Time Folder Name MENU Exit Set-up Set-up 09/01/2004 English Standard 09/01/2004 English Standard Veel voorkomende handelingen MENU of OK Verander de instelling en ga naar de vorige functie 38 Fn /25/ :25 09/25/ :25 Verander de instelling en ga naar de weergavefunctie 45

48 3 Veel voorkomende handelingen Menulijst Hier zijn de onderdelen te zien die met de menu s kunnen worden ingesteld; bij elk onderdeel staat een beschrijving. Zie ook de extra lijst met standaardinstellingen (1blz.179) waarbij u aangeeft of u wilt dat de instellingen worden bewaard als u de camera uitzet of wilt dat de instellingen weer worden teruggezet op de standaardinstelling als de camera opnieuw wordt ingeschakeld. Menu [A Rec. Mode] Dit menu bevat functies die betrekking hebben op het maken van foto s en filmopnamen. Onderdeel Beschrijving Bladzijde Recorded pixels Hiermee selecteert u het aantal pixels van foto s blz.91 Quality Level Hiermee selecteert u de compressiefactor van foto s blz.93 White Balance Aanpassing van de witbalans aan de lichtomstandigheden blz.95 Focusing Area Wijziging van het autofocusgebied blz.97 AF Mode Selectie van de autofocusfunctie blz.97 Focus Limiter Beperking van het veld voor de objectiefbeweging op basis van de omstandigheden blz.98 Aux. AF Light Gebruik het AF-hulplichtje (roodoranje) als het object donker is en moeilijk is scherp te stellen met behulp van de autofocus blz.98 AE Metering Instelling van de lichtmeetmethode ter bepaling van de belichting blz.100 Sensitivity Instelling van de gevoeligheid blz.101 Flash Exp. Comp. Verhogen of verlagen van de flitsintensiteit blz.89 Auto Bracket Om de opnamecondities automatisch te wijzigen blz.63 Interval Shoot Continu-opnamen van een ingesteld aantal opnamen met een bepaald tijdinterval blz.66 AF Setting Movie Recorded pixels Selectie van het aantal pixels blz.111 Color Mode Selectie van het kleurfilter blz.112 Frame Rate Instelling van het aantal beeldjes dat per seconde wordt opgenomen (bps) blz.113 Time-Lapse Movie Instelling van het aantal beeldjes per seconde (bps) bij het maken van versnelde filmopnamen blz.114 3D Mode Voor het maken van 3D-opnamen blz.78 Digital Zoom Maken van opnamen met de digitale zoom blz.58 Instant Review Instelling van de tijd voor de instantcontrole blz.102 Memory De keuze of u de instellingen van de opnamefunctie wilt bewaren of wilt terugkeren naar de standaardwaarden als de camera wordt blz.107 uitgezet Image Tone Instelling van de basisbeeldtint blz.103 Sharpness De opnamescherpte instellen blz.104 Saturation De kleurverzadiging instellen blz.105 Contrast Het beeldcontrast instellen blz

49 Menu [Q Playback] Onderdeel Beschrijving Bladzijde Slideshow Doorlopende weergave van opgeslagen opnamen blz.123 Resize Wijziging van de grootte van opnamen blz.133 Trimming Een ongewenst deel van een opname wissen blz.135 Digital Filter Produceren van een kleurfiltereffect met een rood, groen, blauw filter enz. blz.137 Quick Zoom Weergave van opnamen met de ingestelde zoomfactor met slechts één druk op de Zoom/f/y knop blz.120 Quick Delete Weergave van het scherm voor verwijderen met [Delete] gemarkeerd wanneer [On] (aan) is geselecteerd blz.128 Alarm Het alarm instellen om op een bepaalde tijd af te gaan en een tegelijk een opname te tonen blz.166 Menu [B Set-up] Onderdeel Beschrijving Bladzijde Format Formatteren van SD-geheugenkaarten blz.150 Sound Aanpassing van het weergavevolume en instelling van het geluid voor het starten, de sluiter, belangrijke handelingen en de zelfontspanner blz.152 Date Adjust Aanpassing van de datum, tijd en datumweergavestijlen blz.151 World Time Instelling van de wereldtijd blz.154 Language/ Wijziging van de taal waarin menu s en berichten worden weergegeven blz.155 Folder Name De mapnaam met de datuminstelling instellen blz.156 Start-up Screen Een opname kiezen die op het startscherm verschijnt als u de camera aanzet. blz.157 DISPLAY De informatie kiezen die op de LCD-monitor wordt getoond blz.158 Brightness Level De helderheid van de LCD-monitor wijzigen blz.159 Video Out Het uitgangssignaal instellen voor weergave op een TV blz.160 USB Connection Wijziging van de USB-aansluitfunctie blz.161 Sleep Timeout Instelling van de energiebesparingsfunctie blz.162 Auto Power Off Automatische uitschakeling van de camera na een ingestelde tijdsduur blz.163 Fn Setting De functies van de vierwegbesturing instellen blz.164 USER Setting De opnamefuncties of de functies die u het vaakst gebruikt vast te leggen en te bewaren blz.53 Reset Herstellen van de standaardwaarden van alle instellingen, uitgezonderd datum en tijd, taal en wereldtijd blz Veel voorkomende handelingen 47

50 Opnamen maken Opnamen maken 4 Opnamen maken Een opnamefunctie selecteren (Shooting Mode) U kunt op verschillende manieren opnamen maken. Er zijn functies waarin de camera de opnamefuncties volautomatisch instelt voor de best mogelijke opnamen, maar ook functies waarin de instellingen volledig handmatig worden verricht om een bepaald effect te bereiken. Opnamefuncties d Picture mode U hebt de keus uit 12 Picture-functies. De camera selecteert de optimale belichting, witbalans, enz. op basis van de opnameomstandigheden. Deze functie stelt u in staat blz.55 opnamen te maken in allerlei verschillende situaties. R Program mode Dit is de basisfunctie voor het maken van opnamen. U hebt de keus uit een breed scala van camerafuncties. blz.49 c Aperture Priority mode Met deze functie kunt u de diafragmawaarde handmatig instellen en selecteert de camera automatisch de sluitertijd. blz.50 b Shutter Priority mode Met deze functie kunt u de sluitertijd handmatig instellen. De camera past automatisch het diafragma aan. blz.51 a Manual mode Met deze functie kunt u sluitertijd en diafragmawaarde handmatig instellen. blz.52 E User mode Met deze functie kunt u opnamen maken met de functies en instellingen die u eerder hebt opgeslagen in de gebruikersfunctie. blz.53 C Movie mode Met deze functie kunt u film- en geluidsopnamen maken. blz.109 D Met deze functie kunt u artistieke opnamen maken door een Digital Filter mode digitaal filter toe te voegen. blz.74 G 3D Image mode Hiermee kunt u 3D-opnamen maken. blz.77 F Hiermee kunt u de randen van de opnamen elkaar laten Panorama Assist overlappen, zodat ze later met de meegeleverde software mode kunnen worden samengevoegd tot een panorama. blz.75 1 Draai de functiekiezer tot het gewenste functiepictogram zich tegenover de indicatie bevindt. Functie-indicatie O is de functie voor geluidsopnamen. (1blz.146) 7 is de functie voor het gebruik van de camera als digitale belichtingsmeter. (1blz.169) 48

51 1 3, 4 De camera de belichting laten instellen (Program Mode - Programmafunctie) In R (programmafunctie) stelt de camera automatisch de sluitertijd en het diafragma in voor het maken van foto s. U kunt wel andere functies selecteren, zoals de flitsfunctie of de continuopnamefunctie. 1 Zet de functiekiezer op R. 2 Stel de functies in die u wilt gebruiken. Zie De opnamefuncties instellen (blz ) voor meer informatie over het instellen van de functies. 3 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. Wanneer het onderwerp is scherpgesteld, verschijnen de diafragmawaarde en de sluitertijd. 4 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. R 38 09/25/ :25 4 Opnamen maken De knop aan de voorzijde kan worden gebruikt om de belichting bij te stellen. (1blz.59) Foto s maken 1blz.32 49

52 1 3, Opnamen maken Opnamen maken met diafragmavoorkeuze Bij deze functie stelt u het diafragma handmatig in. De camera stelt automatisch de sluitertijd in voor een optimale belichting met het gekozen diafragma. Een kleine diafragmawaarde produceert een opname met een onscherpe achtergrond. Een grote diafragmawaarde produceert een opname waarbij zowel de voorgrond als de achtergrond scherp zijn. Met deze functie kunt u het scherptebereik (scherptediepte) opzettelijk wijzigen. 1 Zet de functiekiezer op c. 2 Wijzig het diafragma met de vierwegbesturing (23). Druk op 2 voor een hogere diafragmawaarde of op 3 voor een lagere diafragmawaarde. 3 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De camera past de sluitertijd dienovereenkomstig aan. Als een correcte belichting niet mogelijk is, wordt de sluitertijd op de LCD-monitor rood. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 4 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. Bij het maken van opnamen met een lange sluitertijd wordt de totale opnametijd langer, omdat de ruisreductiefunctie wordt geactiveerd ter vermindering van beeldruis. c 38 1/250 09/25/2004 F5.6 14:25 50

53 1 3, 4 2 Opnamen maken met sluitertijdvoorkeuze Bij deze functie stelt u de sluitertijd handmatig in. De camera kiest automatisch het diafragma voor een optimale belichting met de gekozen sluitertijd. Met deze functie kunt u beweging accentueren door een lange sluitertijd in te stellen bij het fotograferen van een bewegend onderwerp. Bij weinig licht kunt u een korte sluitertijd instellen om camerabeweging te voorkomen. 1 Zet de functiekiezer op b. 2 Wijzig de sluitertijd met de vierwegbesturing (45). Druk op 5 voor een kortere sluitertijd of op 4 voor een langere sluitertijd. b 38 1/250 09/25/2004 F5.6 14:25 4 Opnamen maken 3 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De camera past het diafragma dienovereenkomstig aan. Als een correcte belichting niet mogelijk is, wordt de diafragmawaarde op de LCD-monitor rood. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 4 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. Bij het maken van opnamen met een lange sluitertijd wordt de totale opnametijd langer, omdat de ruisreductiefunctie wordt geactiveerd ter vermindering van beeldruis. In de b functie kan de sluitertijd worden ingesteld tot circa 1/1000 s. (Op automatisch kan deze worden ingesteld tot circa 1/2000 s.) De ingestelde sluitertijd is zichtbaar als de standaardwaarde wanneer de camera de volgende keer in de b functie of a functie wordt aangezet. 51

54 1 4, 5 2, 3 4 Opnamen maken Volledig handmatig Bij deze functie stelt u de sluitertijd en diafragma handmatig in. Zo kunt u verschillende creatieve effecten bereiken in uw opnamen. 1 Zet de functiekiezer op a. 2 Wijzig het diafragma met de vierwegbesturing (23). Druk op 2 voor een hogere diafragmawaarde of op 3 voor een lagere diafragmawaarde. 3 Wijzig de sluitertijd met de vierwegbesturing (45). Druk op 5 voor een kortere sluitertijd of op 4 voor een langere sluitertijd. Als de belichting onjuist is, verschijnt de afwijking op de belichtingsbalk. 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 5 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. Bij het maken van opnamen met een lange sluitertijd wordt de totale opnametijd langer, omdat de ruisreductiefunctie wordt geactiveerd ter vermindering van beeldruis. In de a functie kunnen automatisch flitsen en d (automatisch flitsen + rode-ogenreductie) niet worden geselecteerd. In de a functie kan de knop aan de voorzijde niet worden gebruikt om de belichting af te stellen. a 38 1/250 09/25/2004 F5.6 14:25 52

55 3 1 5, 6 2, 4 Instelling van vooraf gekozen functies (User Mode - gebruikersfunctie) E U kunt de opnamefuncties of andere functies die u vaak gebruikt vastleggen. Vervolgens kunt u de functiekiezer op E zetten, zodat u snel opnamen kunt maken met de instellingen van uw voorkeur. Er kunnen drie gebruikersfuncties worden vastgelegd (USER1, USER2 en USER3). (1blz.54) 1 Zet de functiekiezer op E. De actieve gebruikersfunctie is linksboven in het scherm te zien. Ga naar Stap 5 hieronder voor het maken van opnamen met deze gebruikersfunctie Opnamen maken 2 Druk op de { knop. Het Fn-infoscherm verschijnt. 3 Druk de knop aan de voorzijde naar links of rechts om een gebruikersfunctie te selecteren. 4 Druk op de { knop. De camera is gereed om de opname te maken met de geselecteerde gebruikersfunctie. 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. 09/25/ :25 Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 6 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. Fn Format Contrast MF Sensitivity 53

56 4 1 2, 3 4 Opnamen maken Functies voor een gebruikersfunctie vastleggen 1 Druk op de 3 knop in de User mode. Het gebruikersmenu verschijnt. Zie blz.182 voor de functies die kunnen worden vastgelegd in de gebruikersfuncties. 2 Gebruik de vierwegbesturing (45) om USER1, USER2 of USER3 te selecteren. Shooting mode Recorded Pixels 3056x2296 Quality Level White Balance Focusing Area Wide AF Mode Single MENU OK OK 3 Kies een onderdeel met de vierwegbesturing (23). Stel de gewenste instelling voor elk onderdeel in. Raadpleeg de instellingsprocedure voor elk onderdeel. 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De gebruikersinstelling wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instellingen zijn vastgelegd. Het gebruikersmenu in Stap 1 hierboven kan ook worden getoond vanuit het menu [BSet-up]. Kies een van de volgende vier opnamefuncties: R, a, b, c. Alle andere onderdelen worden op dezelfde wijze ingesteld als de normale menu s. 54

57 De Picture-functie selecteren op basis van de opnamesituatie (Picture Mode - Picture-functie) U kunt een Picture-functie selecteren op basis van de opnamesituatie. Er zijn 12 opties beschikbaar in de Picture-functie. q i K Landscape (Landschap) Surf & Snow (Strand & sneeuw) Sunset (Zonsondergang) < Flower (Bloemen) N K I S Autumn (Herfstkleuren) Food (Eten & drinken) Portrait (Portret) Self-portrait (Zelfportret) \ Sport A B ^ Night-Scene (Nachtopname) Night Scene- Portrait (Nachtopnameportret) Fireworks (Vuurwerk) Hiermee kunt u de heldere kleuren van landschappen vastleggen door de contouren en verzadiging van groene bomen, blauwe lucht, enz. te accentueren. Hiermee kunt u heldere, levendige opnamen maken van de zee, een meer of een sneeuwlandschap in de felle zon. (Opnamen worden levendig gereproduceerd door het contrast iets groter te maken.) Hiermee kunt u de prachtige kleuren van een zonsopgang of zonsondergang reproduceren. (Briljante kleurtinten worden vastgelegd door de belichting aan te passen voor een enigszins donkere, schemerachtige sfeer en door de kleurverzadiging iets te verhogen.) Hiermee kunt u de sprekende kleuren van bloemen vastleggen. De helderheid van de opname blijft gehandhaafd, terwijl de achtergrond enigszins wordt vervaagd. Voor het maken van kleurrijke opnamen van bomen in de herfst. Voor het maken van smaakvolle opnamen van eten en drinken. Hiermee kunt u portretopnamen maken in natuurlijke tinten. (De natuurlijke huidtinten worden vastgelegd door het contrast te verlagen.) Hiermee kunt u opnamen van uzelf maken of een foto maken waar u zelf ook op staat. (De scherpstelling wordt aangepast aan de opnameafstand (armlengte).) Hiermee kunt u scherpe opnamen maken van een snel bewegend onderwerp zoals bij een sportevenement. Hiermee kunt u in het donker, bijvoorbeeld s nachts, opnamen maken. Hiermee kunt u avond- of nachtopnamen maken of opnamen van mensen tegen een nachtelijke achtergrond. (De camera heeft een maximale sluitertijd van vier seconden en functies voor lange-sluitertijdsynchronisatie en ruisvermindering.) Hiermee kunt u scherpe foto s van vuurwerk maken. 4 Opnamen maken 55

58 1 5, 6 4 Opnamen maken 1 Zet de functiekiezer op d. 2 Druk op de vierwegbesturing (23). Het scherm met opties voor de Picture-functie verschijnt. 3 Kies een Picture-functie met de vierwegbesturing (2345). 4 Druk op de 4 knop. De Picture-functie wordt geselecteerd en het scherm keert terug naar de opnamestatus. 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 6 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. De sluitertijd neemt toe wanneer u opnamen in het donker maakt. Als u wilt voorkomen dat de camera beweegt, plaatst u deze op een statief of een ander stabiel oppervlak. Bij de Picture-functie wordt voor kleurverzadiging, contrast, scherpte en witbalans automatisch de optimale waarde voor elke functie ingesteld. U kunt deze instellingen niet handmatig wijzigen. Bij het maken van opnamen met een lange sluitertijd wordt de totale opnametijd langer, omdat de ruisreductiefunctie wordt geactiveerd ter vermindering van beeldruis. Gebruik van de ontspanknop 1blz.33 Picture Mode Landscape 2, 3 4 OK OK 38 56

59 1 De zoom gebruiken Met de zoom kunt u het opnamegebied wijzigen. 1 Druk op de Zoom/w/x knop in de opnamefunctie. x (Tele) : maakt het onderwerp groter. w (Groothoek) : vergroot het gebied dat wordt vastgelegd door de camera De zoombalk geeft het huidige vergrotingsniveau aan. Wanneer de digitale zoomfunctie is uitgeschakeld, kunt u opnamen maken met een maximale vergroting van vijf keer met de optische zoom. Wanneer de digitale zoomfunctie is ingesteld op [ 8], kunt u de digitale zoom combineren met de optische zoom voor een maximale vergroting van 40 keer. E a b c R d F G D C Zoombalk 38 Druk in richting van x 38 4 Opnamen maken Bereik van optische zoom Bereik van digitale zoom Het verdient aanbeveling een statief te gebruiken om camerabeweging te voorkomen bij het maken van opnamen met een sterke vergrotingsfactor. Bij filmopnamen kan alleen de digitale zoom worden gebruikt. Als de Transport-functie is ingesteld op afstandsbediening (Remote Control), kan de afstandsbediening E (optie) worden gebruikt om de zoom te bedienen. (1blz.72) 57

60 4 Opnamen maken De digitale zoom instellen De standaardinstelling voor de digitale zoom is [ 2]. Om opnamen te maken met de maximale vergroting, stelt u de digitale zoom in op [ 8]. Om opnamen te maken met alleen de optische zoom, stelt u de digitale zoom in op [Off] (uit). 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Digital Zoom] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Selecteer [ 2], [ 8], [Off] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling van de digitale zoomfunctie wordt opgeslagen en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te Rec. Mode Flash Exp. Comp. Auto Bracket Interval Shoot Movie 3D Mode Digital Zoom MENU Cancel x8 x2 Off OK OK gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. De instelling van de digitale zoomfunctie opslaan 1blz

61 1 2, 3 E b c R d F G D C De belichting instellen (EV Compensation - LW-correctie) U kunt de algehele helderheid van de opname aanpassen. Met deze functie kunt u opzettelijk over- of onderbelichte opnamen maken. 1 Druk de knop aan de voorzijde naar links of rechts in de opnamefunctie. U kunt de LW-instelling wijzigen. Kies een positieve (+) waarde voor lichte opnamen. Kies een negatieve (-) waarde voor donkere opnamen. 1/ U kunt een LW-correctie kiezen tussen 2,0 en F4.6 +2,0 LW in stappen van 1/3 LW. 2 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. EV Compensation 3 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt /25/ :25 4 Opnamen maken De LW-correctie opslaan 1blz.107 Automatisch belichtingstrapje 1blz.63 59

62 1 2, 3 4 Opnamen maken d R b c a E D Continuopnamen maken (Continuous Shooting Mode - Continuopnamefunctie) Zolang de ontspanknop ingedrukt wordt gehouden, worden er achter elkaar door opnamen gemaakt. 1 Druk op de knop ( in de opnamefunctie om j weer te geven op de LCD-monitor. 2 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 3 Druk de ontspanknop helemaal in. Zolang de ontspanknop ingedrukt wordt gehouden, worden er achter elkaar door opnamen gemaakt. Het opnemen stopt zodra u de ontspanknop loslaat. Bij de continuopnamefunctie werkt de flitser niet. Continu-opnamen zijn niet mogelijk in de functies F, G en C of wanneer het digitale filter op SOFT wordt ingesteld. Continu-opnamen zijn niet mogelijk als het kwaliteitsniveau is ingesteld op TIFF. Ook kan in de Continu-opnamefunctie het TIFF-kwaliteitsniveau niet worden geselecteerd. U kunt opnamen blijven maken totdat de SD-geheugenkaart vol is. Het interval tussen de opnamen hangt af van de instellingen voor [Recorded Pixels] (opnamepixels) en [Quality Level] (kwaliteitsniveau). Bij het maken van de eerste opname worden de scherpstelling, belichting en witbalans vastgehouden in het geheugen /25/ :25 60

63 1 2 De zelfontspanner E a b c R d D C Bij de Zelfontspanner-functie wordt de opname tien of twee seconden na het indrukken van de ontspanknop gemaakt. Gebruik de zelfontspanner met een vertragingstijd van tien seconden wanneer u zelf op een groepsfoto wilt komen. Gebruik de zelfontspanner met een vertragingstijd van twee seconden wanneer u camerabeweging wilt voorkomen als u op de ontspanknop drukt. 1 Druk in de opnamefunctie op de knop ( om g weer te geven op de LCD-monitor. Afhankelijk van de vorige instelling verschijnt g of Z. 2 Druk de ontspanknop helemaal in. g Ongeveer tien seconden nadat de ontspanknop is ingedrukt, wordt de opname gemaakt. De zelfontspanner-led brandt ongeveer zeven seconden en knippert daarna ongeveer drie seconden. Z Nadat de ontspanknop is ingedrukt, knippert de zelfontspanner-led ongeveer twee seconden en wordt de opname gemaakt. De scherpstelling kan worden bemoeilijkt als u de camera beweegt terwijl de LED van de zelfontspanner knippert wanneer u foto-opnamen maakt. (1blz.84) In de C functie start een filmopname na tien seconden (of twee seconden). Druk de ontspanknop tot halverwege in terwijl de zelfontspanner in gebruik is om zo de zelfontspanner te annuleren. Druk de ontspanknop volledig in om de zelfontspanner weer in te stellen op tien seconden (of twee seconden) /25/ :25 4 Opnamen maken Problemen oplossen 1blz

64 Overschakelen tussen g en Z 1 Druk op de { knop als g (Z) verschijnt op de LCD-monitor. Het Fn-infoscherm verschijnt. Fn Format Contrast MF Sensitivity 4 Opnamen maken 2 Druk op de ( knop. Het menu van de zelfontspanner verschijnt. 3 Gebruik de vierwegbesturing (45) om [10sec] of [2sec] te selecteren. 4 Druk op de 4 knop. g of Z wordt geselecteerd en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Self-Timer 10sec OK OK 62

65 2 1 8, 9 4, 5, 6 3, 7 E a b c R d D De opnameparameters automatisch wijzigen (Auto Bracket - Automatisch belichtingstrapje) Automatische belichtingstrapjes (Auto Bracket) kunnen worden gebruikt voor het automatisch variëren van instellingen zoals de belichting en witbalans voor een reeks van drie opnamen wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt. Zo bent u verzekerd van de beste opnamen. Instellingen voor het automatisch belichtingstrapje a b c d e Exposure White Balance Saturation Sharpness Contrast Opnamen worden gemaakt in de volgende volgorde: normaal, onderbelicht (donker), overbelicht (helder). Kies de stappen voor het belichtingstrapje: 0.3, 0.7, 1.0, 1.3, 1.7, 2.0. (1blz.59) Omstandigheden veranderen in de volgende volgorde: normaal, rode zweem (lage kleurtemperatuur), blauwe zweem (hoge kleurtemperatuur). Kies de stappen voor het belichtingstrapje: 1, 2, 3, 4, 5. (1blz.95) Omstandigheden veranderen in de volgende volgorde: Huidige instelling, (laag), + (hoog). (1blz.105) Omstandigheden veranderen in de volgende volgorde: Huidige instelling, (zacht), + (hard). (1blz.104) Omstandigheden veranderen in de volgende volgorde: Huidige instelling, (laag), + (hoog). (1blz.106) 1 Stel de functiekiezer in op een andere functie dan F, G, C, 7 of O. 2 Druk op de ( knop om a te tonen. Het pictogram voor de actieve instelling verschijnt, waarna de instelling circa vijf seconden te zien is. Ga naar Stap 8 hieronder om met de actieve instelling opnamen te maken. Current Setting Exposure 0.3EV 4 Opnamen maken OK Change Setting 63

66 4 Opnamen maken 3 Druk op de 4 knop als de instelling te zien is. Het scherm met opties voor automatische belichtingstrapjes verschijnt. 4 Gebruik de vierwegbesturing (23) om de omstandigheden voor de opname te selecteren. 5 Druk op de vierwegbesturing (5) voor de instellingen a of b van Auto Bracket. Er verschijnt een afrolmenu. 6 Gebruik de vierwegbesturing (23) om de belichtingstrapjes te kiezen. 7 Druk op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. De functie die is gekozen voor het automatische belichtingstrapje, verschijnt op de LCD-monitor. 8 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 9 Druk de ontspanknop helemaal in Auto Bracket Exposure White Balance 1 Sharpness Saturation Contrast MENU Cancel 0.3EV OK OK Er worden drie opeenvolgende opnamen gemaakt wanneer a wordt geselecteerd en de ontspanknop volledig wordt ingedrukt in stap 9. Er wordt slechts één opname gemaakt wanneer een andere optie voor het automatische belichtingstrapje wordt gekozen en de ontspanknop volledig wordt ingedrukt in stap 9. De camera produceert intern een reeks van drie opnamen. Belichtingstrapjes kunnen niet worden gebruikt met ^ in de functies F, G, C en d of als het digitale filter op SOFT is ingesteld. Belichtingstrapjes kunnen niet worden gebruikt als het kwaliteitsniveau op TIFF is ingesteld. Ook in de Auto Bracket-functie kan het TIFF-kwaliteitsniveau niet worden geselecteerd. (1blz.93) 38 09/25/ :25 64

67 Het Auto Bracket menu in Stap 3 hierboven kan ook worden getoond vanuit het [A Rec. Mode] menu. Afgezien van de functie die is gekozen voor de opnameomstandigheden, gelden voor de tweede en derde opname dezelfde instellingen als voor de eerste opname. Druk tweemaal op de 3 knop in Stap 2 of 7 om terug te keren naar Stap 1 en de instelling te veranderen. Instelling a+g (Z) of a+< (>) Automatische belichtingstrapjes kunnen worden gebruikt in combinatie met de zelfontspanner of de afstandsbediening (optie). 1 Druk op de { knop als a wordt getoond op de LCD-monitor. Het Fn-infoscherm verschijnt. 2 Druk op de ( knop. Het scherm voor de Transport-functie verschijnt. 3 Selecteer met de vierwegbesturing (45) [a], [a+g (Z)] of [a+< (>)]. Fn Format Contrast MF Sensitivity Drive Mode 4 Opnamen maken OK OK 4 Druk op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. Wanneer a+g (Z) is geselecteerd, kan Auto Bracket worden gebruikt met de zelfontspanner. Wanneer a+< (>) is geselecteerd, kan Auto Bracket worden gebruikt met de afstandsbediening /25/ :25 De zelfontspanner en de afstandsbediening tellen af op basis van de respectievelijke instellingen. (1blz.61, blz.72) 65

68 2 1 8, 9 4 Opnamen maken E a b c R d D Opnamen maken met bepaalde tussenpozen (Interval Shooting - Intervalopname) Een ingesteld aantal opnamen kan automatisch worden gemaakt gedurende een ingestelde tijd en met een ingestelde tussenpoos. Interval 10 seconden tot 99 minuten 1 Stel de functiekiezer in op een andere functie dan F, G, C, 7 of O. 2 Druk op de knop ( in de opnamefunctie om k weer te geven op de LCD-monitor. De actieve instelling voor intervalopnamen verschijnt gedurende ca. vijf seconden, Ga naar Stap 8 hieronder om met de actieve instelling opnamen te maken. Intervalopnamen kunnen worden gemaakt met intervallen van 10 seconden tot 4 minuten in stappen van 1 seconde en met intervallen van 4 minuten tot 99 minuten in stappen van 1 minuut. Intervallen van minder dan 10 seconden zijn niet mogelijk. Aantal opnamen 2 tot 99 opnamen Starttijd 0 minuten tot 23 uur en 59 minuten 4, 5, 6 3, 7 Is in te stellen in stappen van 1 minuut. Als de starttijd is ingesteld op 0 minuten, wordt de eerste opname gemaakt zodra de ontspanknop wordt ingedrukt. 38 Interval Number of Shot 0 min 0 sec 2 Start Time 0 hr 0 min OK Change Setting 66

69 3 Druk op de 4 knop als de instelling Interval Shoot te zien is. Interval 0min 10sec Het menu voor intervalopnamen verschijnt en [Interval] is omkaderd. Number of Shot 2 4 Stel de intervaltijd in. Start Time 0hr 0min 1 Druk op de vierwegbesturing (5). MENU 2 Wijzig de minuten met de vierwegbesturing Cancel OK OK (23) en druk op (5). 3 Wijzig de seconden met de vierwegbesturing (23) en druk op (5). Het kader keert terug naar [Interval]. 5 Het aantal opnamen. 1 Selecteer [Number of Shot] met de vierwegbesturing (23). 2 Druk op de vierwegbesturing (5). 3 Wijzig het aantal opnamen met de vierwegbesturing (23) en druk vervolgens op (5). Het kader keert terug naar [Number of Shot]. 6 Stel de tijd in waarop de opname moet beginnen. 1 Selecteer [Start Time] met de vierwegbesturing (23). 2 Druk op de vierwegbesturing (5). 3 Wijzig de uren met de vierwegbesturing (23) en druk vervolgens op (5). 4 Wijzig de minuten met de vierwegbesturing (23) en druk op (5). Het kader keert terug naar [Start Time]. 7 Druk op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. 8 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 9 Druk de ontspanknop helemaal in. Intervalopnamen beginnen. Tussen de opnamen door schakelt de camera zichzelf uit. Als u op de aan/uitknop drukt terwijl de camera paraat is, worden het resterende aantal opnamen en de intervaltijd aangegeven op de LCD-monitor. Als u op de 3 knop drukt, verschijnt het bericht [Stop interval shooting?]. Om de intervalopname te annuleren, drukt u op de 4 knop. 4 Opnamen maken Intervalopnamen zijn niet mogelijk in de functies C, F en G. Intervalopnamen opnamen zijn niet mogelijk als het kwaliteitsniveau is ingesteld op TIFF. Ook kan bij intervalopnamen het TIFF-kwaliteitsniveau niet worden geselecteerd. Het Intervalopnamen-menu in Stap 3 hierboven kan ook worden getoond vanuit het [A Rec. Mode] menu. 67

70 Bij intervalopnamen worden alle opnamen gemaakt met dezelfde opnameinstellingen als de eerste opname. Onderdelen die op automatisch zijn gesteld worden opgeslagen als automatische instellingen. Als de scherpstelling op AF is gezet, wordt de automatische scherpstelling bijgesteld voor elke opname. Als er geen ruimte meer vrij is op de SD-geheugenkaart, stopt de intervalopname en wordt de camera automatisch uitgeschakeld. Druk tweemaal op de 3 knop in Stap 2 of 7 om terug te keren naar Stap 1 en de instelling te veranderen. 4 Opnamen maken 68

71 2 1 3, 5, 6 3, 4 3 E a b c R d D Een opname over een andere opname heen opnemen (Multiple Exposure Mode - Dubbelopname) Er kunnen verscheidene opnamen over elkaar heen worden gemaakt. In combinatie met intervalopnamen wordt het ingestelde aantal opnamen over de eerste opname heen gemaakt. Dubbelopnamen zijn niet mogelijk als het kwaliteitsniveau is ingesteld op TIFF. Ook kan bij dubbelopnamen het TIFF-kwaliteitsniveau niet worden geselecteerd. 1 Stel de functiekiezer in op een andere functie dan F, G, C, 7 of O. 2 Druk op de knop ( in de opnamefunctie om 8 weer te geven op de LCD-monitor. Als er op de camera opgenomen foto s staan, verschijnt het scherm voor de keuze van de eerste opname waar de andere opnamen overheen worden geplaatst. Ga naar Stap 3. Wanneer er geen foto-opnamen in de camera Choose Base Image OK OK aanwezig zijn, verschijnt [Base Image Shooting] en gaat de camera naar de opnamefunctie. Ga naar Stap 3. 3 Kies de basisopname met de vierwegbesturing (45) en druk op de 4 knop. De geselecteerde opname verschijnt in transparante vorm op de LCD-monitor. 4 Opnamen maken 69

72 4 Opnamen maken 3 Druk op de ontspanknop om de basisopname te maken. De geselecteerde opname verschijnt in transparante vorm op de LCD-monitor. 4 Richt de camera op het onderwerp en kies de belichtingsmethode met de vierwegbesturing (23). S : Het accent ligt op de lichtste opname. Q : Het accent ligt op de donkerste opname. R : De gemiddelde belichting wordt gebruikt. 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 6 Druk de ontspanknop helemaal in. Het scherm Instantcontrole verschijnt met de vraag of u wilt doorgaan met opnamen maken. Als u [Continue] selecteert en op de 4 knop drukt, dan wordt de zojuist gemaakte opname weergegeven, zodat u een andere opname kunt toevoegen. De dubbelopname wordt bewaard onder een andere naam dan die van de oorspronkelijke opname /25/ :25 70

73 8+g (Z) of 8+< (>) instellen Een dubbelopname wordt gemaakt met de zelfontspanner of de afstandsbediening (optie). 1 Druk op de { knop wanner 8 op de LCD-monitor te zien is. Het Fn-infoscherm verschijnt. Fn Format Contrast MF Sensitivity 2 Druk op de ( knop. Het scherm voor de Transport-functie verschijnt. 3 Selecteer [8], [8+g (Z)] of [8+< (>)] met de vierwegbesturing (45). 4 Druk op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. Als 8+g (Z) is geselecteerd, wordt een dubbelopname met de zelfontspanner gemaakt. Als 8+< (>) is geselecteerd, wordt een dubbelopname met de afstandsbediening gemaakt. Drive Mode De zelfontspanner en de afstandsbediening tellen af op basis van de respectievelijke instellingen. (1blz.61, blz.72) OK OK 38 09/25/ :25 4 Opnamen maken 71

74 Opnamen maken E a b c R d D C De (optionele) afstandbediening gebruiken U kunt de Transport-functie instellen op afstandsbediening en opnamen maken met de (optionele) afstandsbediening voor Pentax-camera s. De ontvanger voor de afstandsbediening bevindt zich aan de voorzijde van de camera. Richt de afstandsbediening op het objectief van de camera. 1 Druk op de knop ( in de opnamefunctie om < weer te geven op de LCD-monitor. Afhankelijk van de eerdere instelling, verschijnt < of >. De zelfontspanner-led knippert langzaam en de camera is gereed voor het maken van de opname. 2 Druk op de zoomknop om de zoom in te stellen (bij afstandsbediening E). Afstandsbediening E De zoomstand verandert telkens wanneer de zoomknop wordt ingedrukt en wel in de volgende volgorde: tele midden groothoek 3 Druk de ontspanknop op de afstandsbediening volledig in. < De opname wordt meteen gemaakt. > De zelfontspanner-led knippert snel en na ongeveer drie seconden wordt de opname gemaakt. De scherpstelling kan worden bemoeilijkt wanneer u de camera beweegt terwijl de LED van de zelfontspanner knippert. De knoppen op de camera kunnen op de normale wijze worden gebruikt. Zorg ervoor dat de afstand tussen de voorkant van de camera en de afstandsbediening niet meer dan 4 meter bedraagt /25/ :25 72

75 Levensduur van de batterij voor de afstandsbediening Met de afstandsbediening kunt u ongeveer signalen naar de camera verzenden. Als de batterij moet worden vervangen, neemt u contact op met het dichtstbijzijnde PENTAX Service Center. Voor het vervangen van de batterij worden kosten in rekening gebracht. Omschakelen tussen < en > 1 Druk op de knop { wanneer <(>) op de LCD-monitor te zien is. Het Fn-infoscherm verschijnt. Fn Format Contrast MF Sensitivity 2 Druk op de ( knop. Het scherm voor de afstandsbediening verschijnt. 3 Selecteer [0sec] of [3sec] met de vierwegbesturing (45). 4 Druk op de 4 knop. < of > verschijnt en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Remote Control 0sec OK OK 4 Opnamen maken 73

76 1 4, 5 4 Opnamen maken Opnamen maken met digitale filters (Digital Filter Mode - Digitale filterfunctie) U kunt opnamen maken met allerlei digitale filters. 1 Zet de functiekiezer op D. Het laatst geselecteerde digitale filter verschijnt. 2 Kies een digitaal filter met de vierwegbesturing (23). U hebt de keus uit negen kleurfilters: B&W (zwartwit), Sepia, Red (rood), Pink (roze), Purple (paars), Blue (blauw), Green (groen), Yellow (geel) en SOFT (zacht). 3 Druk op de 4 knop. Het digitale filter wordt geselecteerd en het scherm keert terug naar de opnamestatus. 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Het scherpstelkader licht groen op wanneer de camera heeft scherpgesteld op het onderwerp. 5 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname wordt gemaakt. Deze digitale filters zijn voor het maken van foto-opnamen. In de Film-functie kunt u alleen Z/W [B&W] of Sepia kiezen als [Color Mode] op het Moviescherm in het [A Rec. Mode] menu. (1blz.112) Het digitale filtereffect kan ook achteraf aan een foto-opname worden toegevoegd. (1blz.137) Continu-opnamen en Auto Bracket (belichtingsstapjes) zijn niet beschikbaar als SOFT is geselecteerd. 2 3 D 38 09/25/ :25 OK SOFT OK 74

77 1 3, Panoramaopnamen maken (Panorama Assist) F U kunt een aantal opnamen maken en die samenvoegen tot een panorama. Hiervoor hebt u de panoramasoftware nodig die op de CD-ROM (S-SW22) bij de camera is geleverd (ACDSee for PENTAX) en een computer. Met de Panorama Assist-functie kunt u de randen van de opnamen elkaar laten overlappen, zodat ze later makkelijker kunnen worden samengevoegd tot een panorama. 1 Zet de functiekiezer op F. 2 Bepaal met de vierwegbesturing in welke richting de opnamen worden samengevoegd. 4 : De opnamen worden aan de linkerzijde samengevoegd. 5 : De opnamen worden aan de rechterzijde samengevoegd. 2 : De opnamen worden aan de bovenzijde samengevoegd. 3 : De opnamen worden aan de onderzijde samengevoegd. Set shift direction Het voorbeeld laat zien hoe de opnamen worden samengevoegd wanneer u op 5 drukt. 3 Maak de eerste opname. Druk de ontspanknop in om de eerste opname te maken. De rechterzijde van de opname verschijnt half transparant links op de LCD-monitor. 4 Opnamen maken 75

78 4 Beweeg de camera naar rechts en maak de tweede opname. Verplaats de camera tot de half-transparante opname en het beeld voor de tweede opname elkaar overlappen en druk op de ontspanknop. Herhaal stap 3 en 4 om eventueel een derde en volgende opnamen te maken. 5 Druk op de { knop. U keert terug naar stap 2. Zet de functiekiezer op een willekeurige andere functie (met uitzondering van F) om de Panorama Assist functie te annuleren. 4 Opnamen maken De camera kan de opnamen niet zelf samenvoegen. Gebruik de panoramasoftware die bij de camera is geleverd (ACDSee for PENTAX, ACD photostitcher). Zie de Computerhandleiding met opnamen van de digitale camera werken op een computer voor aanwijzingen aangaande het samenvoegen van opnamen. In de Panorama Assist-functie wordt de opname bewaard als C (JPEG) zelfs als het kwaliteitsniveau op TIFF is ingesteld. 76

79 1 2, 4 3D-opnamen maken (3D Image Mode - 3D-opnamefunctie) Er kunnen 3D-opnamen worden gemaakt waarbij twee opnamen naast elkaar kunnen worden bekeken met een speciale methode om een driedimensionaal beeld te bekijken. U kunt 3D-opnamen maken en ze bekijken met behulp van de parallel-methode of de kruismethode. De standaard instelling is [Parallel]. Zie De weergavemethode selecteren (blz.78) voor instructies voor het bekijken met behulp van de kruismethode. 1 Zet de functiekiezer op G. Links op de LCD-monitor verschijnt het scherm voor de eerste opname. 2 Maak de eerste opname. Houd de camera zo dat het onderwerp zich in het midden van de linker helft van het scherm bevindt en druk de ontspanknop in. De opname verschijnt op de linker helft van de LCD-monitor. De rechter helft van het scherm is bestemd voor de tweede opname. G 4 Opnamen maken 3 Beweeg de camera naar rechts zonder uw standpunt te wijzigen. 4 Maak de tweede opname. Zorg dat het onderwerp zich midden op de rechter helft van het scherm bevindt en druk de ontspanknop in. Zet de functiekiezer op een willekeurige andere functie (met uitzondering van G) om de 3D Image-functie te annuleren. In de 3D Image-functie wordt de opname bewaard als C (JPEG) zelfs als het kwaliteitsniveau op TIFF is ingesteld. 77

80 5 1 2, 3, 4 4 Opnamen maken 78 De weergavemethode selecteren 1 Druk op de 3 knop. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [3D Mode] (3D-opname) met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Selecteer [Parallel] of [Cross] met de vierwegbesturing (23). U kunt zowel opnamen die met [Parallel] als met [Cross] zijn gemaakt, zonder de viewer bekijken. Rec. Mode Flash Exp. Comp. Auto Bracket Interval Shoot Movie 3D Mode Digital Zoom MENU Cancel Parallel Cross OK OK Selecteer [Parallel] om opnamen te bekijken met de 3D-viewer (optie). 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De 3D-functie-instelling wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 3D-opnamen maken en bekijken Omdat onze ogen zich op ongeveer 6 tot 7 cm van elkaar bevinden, is er een kleine afwijking tussen wat we met ons rechteroog en ons linkeroog zien. Deze afwijking wordt door onze hersenen verwerkt om een driedimensionaal beeld te vormen. Dit principe wordt toegepast bij het maken en weergeven van 3D-opnamen. Als het onderwerp beweegt voordat de tweede opname wordt gemaakt, wordt er geen driedimensionaal effect bereikt. Als u een persoon in 3D fotografeert, verdient het aanbeveling het model te vragen zo stil mogelijk te staan en de tweede opname zo snel mogelijk te maken. Gebruik van een statief of een stevige ondergrond vergemakkelijkt het maken van de opnamen. Als vuistregel moet de camera ongeveer 1/40 van de afstand tussen camera en onderwerp worden verplaatst. Bevindt het onderwerp zich bijvoorbeeld op 3 meter afstand, dan moet de camera worden verplaatst over een afstand van 3 m 40 = 7,5 cm. De manier waarop mensen driedimensionale beelden bekijken, verschilt van persoon tot persoon. Daarom hoeft u hier geen overdreven aandacht aan te besteden. De volgende tabel geeft een eenvoudige richtlijn voor de verplaatsing van de camera. 0.0

81 Afstand tot onderwerp Cameraverplaatsing 0,1 m (0,3 ft.) 0,5 cm (0,2 in.) 0,3 m (1 ft.) 1 cm (0,4 in.) 0,5 m (1,6 ft.) 1,5 cm (0,6 in.) 1 m (3,3 ft.) 2,5 cm (1 in.) 3 m (9,8 ft.) 7,5 cm (3 in.) 5 m (16,4 ft.) 13 cm (5,1 in.) 3D-opnamen kunnen worden bekeken door middel van twee methoden. Bij de parallel-methode [Parallel] lopen de linker- en rechter zichtlijn vrijwel parallel, zoals bij het kijken naar iets in de verte. Bij de kruismethode [Cross] kruisen de linker- en rechter zichtlijn elkaar, zoals wanneer iemand scheel kijkt. Er kan een zekere mate van oefening nodig zijn om 3D-opnamen te bekijken zonder de viewer. 3D-opnamen bekijken met de 3D-beeldviewer (optie) Druk de opnamen af met een breedte van circa 11 tot 12 cm en plaats de scheiding van de 3D-viewer tussen de twee afdrukken. 4 Opnamen maken Aangezien de afstand tussen het linker- en rechteroog per persoon verschilt, kunnen sommige mensen moeite hebben met het waarnemen van een driedimensionaal effect, zelfs wanneer ze afdrukken met hetzelfde formaat bekijken. Vooral als de afdrukken zeer groot of klein zijn, kan dit problemen opleveren. Probeer verschillende formaten uit tot het gewenste effect wordt bereikt. Kijk nooit naar de zon door de 3D-viewer. Leg de 3D-viewer nooit op een plaats waar deze wordt blootgesteld aan rechtstreeks zonlicht, omdat dit brand kan veroorzaken. 79

82 Voorbeeld van een 3D-opname (parallel-methode) 4 Opnamen maken 80

83 Opnamegegevens weergeven in de opnamefunctie De weergave van de LCD-monitor verandert bij elke druk op de 4 knop. Selecteer de te tonen informatie met Instelling 1 en Instelling 2. Instelling 1 toont alle informatie en is de standaard instelling. Instelling 2 toont geen informatie. Als het histogram verschijnt (verdeling beeldhelderheid), worden de heldere gedeelten op de LCD-monitor in rood weergegeven en de donkere in geel. De horizontale as van het histogram toont de helderheid (het donkerste links en het helderste rechts) en de verticale as toont het aantal pixels. Normale weergave Bij het aanzetten van de camera verschijnt er opname-informatie. 1 Opnamefunctie (blz.48) Gebruikersfunctie (blz.53) 3 Flitsfunctie (blz.87) 4 Transport-functie (blz.60-73) 5 Scherpstelfunctie (blz.84) 6 Kaartstatus (blz.25) 7 Digitale zoomweergave (blz.57) 8 Scherpstelkader (blz.32) 9 Resterend aantal opnamen 1/ Indicatie batterijniveau (blz.16) F Datum en tijd (blz.29) LW-correctie (blz.59) 13 Diafragma (blz.50) OK 14 Sluitertijd (blz.51) /25/ : Opnamen maken 81

84 4 Opnamen maken Instelling 1 (volledige weergave) 1 Witbalans (blz.95) 2 Opnamepixels (blz.91) 3 Kwaliteitsniveau (blz.93) 4 Lichtmeetmethode (blz.100) 5 Histogram 6 Gevoeligheid (blz.101) 7 Donkere gedeelten (weergegeven in geel) 8 Heldere gedeelten (weergegeven in rood) Instelling 2 (geen pictogrammen) Er worden geen opnamegegevens weergegeven. In de autofocusfunctie verschijnt het scherpstelkader. Bij verandering van instelling verschijnt de instelling een paar seconden. LCD-monitor uit 1/250 F OK (geen pictogrammen) OK LCD-monitor uit OK ISO Normale weergave In de functies F, G, C of D kan de LCD-monitor niet worden uitgeschakeld. Tijdens filmopnamen kan de weergave op de LCD-monitor niet worden veranderd door op de OK-knop te drukken. Het histogram kan niet worden weergegeven tijdens filmopnamen. 82

85 De heldere en donkere gedeelten Als er een gedeelte van het onderwerp zo helder is dat het wit lijkt, knippert het aangegeven gedeelte rood als waarschuwing. Evenzo, als er een gedeelte van het onderwerp zo donker is dat het zwart lijkt, knippert het aangegeven gedeelte geel als waarschuwing. Opnamegegevens weergeven in de weergavefunctie 1blz Opnamen maken 83

86 De opnamefuncties instellen 1 4 Opnamen maken E a b c R d F G D C De scherpstelfunctie selecteren (Focus Mode) Scherpstelfuncties (geen pictogram) q r s z 1 Autofocus Macro mode (Macrofunctie) Super Macro mode ( Super Macrofunctie) Infinity-Landscape mode (Oneindiglandschapfunctie) Manual Focus mode (Handmatige scherpstelfunctie) Focusing Area mode (Scherpstelgebied -functie) De camera stelt scherp op het voorwerp in het scherpstelveld wanneer de ontspanknop tot halverwege wordt ingedrukt. Gebruik deze functie wanneer de afstand tot het onderwerp meer dan 60 cm is. Deze functie wordt gebruikt wanneer de afstand tot het onderwerp ca. 15 tot 65 cm is. De camera stelt scherp op het onderwerp in het scherpstelveld wanneer de ontspanknop tot halverwege wordt ingedrukt. Dit kan samen met 1 worden ingesteld. Deze functie wordt gebruikt wanneer de afstand tot het onderwerp ca. 2 tot 65 cm is. De camera stelt scherp op het onderwerp in het scherpstelveld wanneer de ontspanknop tot halverwege wordt ingedrukt. Dit kan samen met 1 worden ingesteld. Met deze functie kunt u opnamen maken van voorwerpen in de verte. De flitser staat ingesteld op a (flitser uit). Met deze functie past u de scherpstelling handmatig aan. Deze functie verandert de plaats van het scherpstelveld. U kunt uit 11 posities kiezen. Dit kan samen met q, r worden ingesteld 1 Druk op de knop ) in de opnamefunctie. Bij elke druk op de knop verandert de scherpstelfunctie en verschijnt het bijbehorende pictogram op de LCD-monitor. De camera is gereed om de opname te maken met de geselecteerde opnamefunctie. 84

87 Zorg dat het lensoppervlak schoon is. Als er vuil op de lens zit in de functie r, bestaat de kans dat de camera scherpstelt op het vuil in plaats van op het onderwerp. Als u een opname maakt terwijl u door de zoeker kijkt en de scherpstelfunctie is ingesteld op q of r, wijkt het beeld van de uiteindelijke opname af van het beeld in de zoeker. Controleer het beeld daarom op de LCD-monitor. De standaardinstelling is Autofocus. In de functie r kan alleen de digitale zoom worden gebruikt. De scherpstelfunctie opslaan 1blz.107 Handmatig scherpstellen 1 Druk in de opnamefunctie op de knop ) om z weer te geven. Tijdens het scherpstellen wordt het centrale gedeelte van het scherm twee maal uitvergroot. 2 Druk op de Zoom/w/x knop. De MF-indicator verschijnt op de LCD-monitor en geeft de afstand tot het onderwerp bij benadering. Gebruik de indicator als richtlijn bij het scherpstellen met de Zoom/w/x knop. x : voor scherpstellen op grote afstand w : voor scherpstellen dichterbij 3 Druk op de 4 knop. De scherpstelafstand wordt ingesteld en het scherm keert terug naar de normale weergave. Om de scherpstelafstand in te stellen kunt u ook de ontspanknop tot halverwege of volledig indrukken of minimaal vijf seconden wachten. Druk eenmaal op de ) knop om terug te keren naar Stap 1 om opnieuw scherp te stellen. 4 Druk op de Zoom/w/x knop om het opnamegebied aan te passen. Als de scherpstelafstand is bepaald, keert het scherm op de LCD-monitor terug naar de normale opnamefunctie en de zoombalk verschijnt op de plaats waar de MF-indicator werd weergegeven voor het scherpstellen. Druk op de Zoom/w/x knop om het opnamegebied aan te passen en het onderwerp te vergroten of een groter opnamegebied te fotograferen MF-indicator Zoombalk OK 38 OK Opnamen maken 85

88 4 Het scherpstelgebied aanpassen 1 Druk in de opnamefunctie op de knop ) om 1 weer te geven. Het laatst geselecteerde scherpstelgebied verschijnt. 2 Kies het scherpstelgebied met de vierwegbesturing (2345). Druk op de ) knop om over te schakelen op automatische scherpstelling (autofocus). 3 Druk op de 4 knop. Het scherpstelgebied wordt vastgelegd op de nieuwe positie. Als u de oorspronkelijke positie van het scherpstelgebied wilt herstellen, druk dan nogmaals op de knop ). Het scherpstelgebied verschijnt als een punt tijdens de aanpassing. OK 38 OK Opnamen maken 1 en q/r samen gebruiken Het scherpstelgebied kan ook in Macro en Super Macro worden gewijzigd. 1 Druk op de { knop in de 1 en q/r functie. Het Fn-infoscherm verschijnt. 2 Druk op de ) knop. Het scherm voor de scherpstelfunctie verschijnt. 3 Kies de combinatie van scherpstelfuncties met de vierwegbesturing (45). Focus Mode + OK OK 4 Druk op de 4 knop. Het scherm voor het scherpstelgebied verschijnt. 5 Kies het scherpstelgebied met de vierwegbesturing (2345) en druk vervolgens op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. OK OK 86

89 1 De flitsfunctie selecteren (Flash Mode) Flitsfuncties (geen pictogram) Auto a b c d 2 Flash Off (Flitser uit) Flash On (Flitser aan) Auto + Red-eye reduction (Automatisch + rode-ogenreductie) Flash On + Red-eye reduction (Flitser aan + rode-ogenreductie) R. Curtain (Rear curtain) E a b c R d G D De flitser gaat automatisch af op basis van de lichtomstandigheden. U kunt de rear curtain -flits kiezen. De flitser gaat niet af, ongeacht de lichtomstandigheden. Deze functie is bedoeld voor het maken van opnamen in de schemering of op plaatsen waar flitsfotografie verboden is (bijvoorbeeld in musea). De flitser gaat altijd af, ongeacht de lichtomstandigheden. U kunt de rear curtain -flits kiezen. Deze functie zorgt voor vermindering van het rode-ogeneffect dat optreedt doordat het flitslicht wordt weerkaatst in de ogen van het onderwerp. De flitser gaat automatisch af. Deze functie zorgt voor vermindering van het rode-ogeneffect dat optreedt doordat het flitslicht wordt weerkaatst in de ogen van het onderwerp. De flitser gaat altijd af, ongeacht de lichtomstandigheden. De flitser is ingesteld op rear curtain -flits. (gewoonlijk gaat de flitser onmiddellijk af na het indrukken van de ontspanknop.) Met de rear curtain -flits gaat de flitser af vlak voor het einde van de belichting. U kunt opnamen met een verschillende sfeer maken als u ze met een lange sluitertijd maakt. De rear curtain -flits kan alleen worden ingeschakeld in Auto of de b flitsfunctie. 4 Opnamen maken De flitser flitst niet (Flash Off) in de C functie als ^ is geselecteerd in de d functie, als de Transport-functie op j of a staat of als de scherpstelfunctie op s of r is ingesteld. Bij rode-ogenreductie geeft de flitser eerst een voorflits. U kunt Automatisch of c niet selecteren in de functie a. 1 Druk in de opnamefunctie op de b knop. Bij elke druk op de knop verandert de flitsfunctie en verschijnt het betreffende pictogram op de LCD-monitor. De camera is gereed om opnamen te maken met de geselecteerde flitsfunctie. De flitsfunctie opslaan 1blz

90 4 Opnamen maken De rear curtain -flits selecteren De rear curtain -flits kan worden ingesteld als de flitsfunctie op Auto is ingesteld of als de flitsfunctie is ingesteld op b (Flitser aan). Een normale front-curtain flits gaat af onmiddellijk nadat de sluiter van de camera opengaat; een rear curtain - flits gaat af vlak voor de sluiter dicht gaat. Als u rear curtain -flits gebruikt met een lange sluitertijd, kunt u een lichtspoor van een bewegend onderwerp opnemen. 1 Druk op de { knop in de Auto of de b functie. Het Fn-infoscherm verschijnt. 2 Druk op de knop b. Het flitsfunctiescherm verschijnt. 3 Selecteer [F. Curtain (normal)] en [R. Curtain] met de vierwegbesturing (45). 4 Druk op de 4 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. Flash Sync R. Curtain De rear curtain -flits kan niet worden ingesteld als rode-ogenreductie is geactiveerd. Voorbeelden van opnamen die zijn gemaakt met een front-curtain-flitser en een rear-curtain-flitser zijn hieronder te zien. OK OK Front-curtain-flits (normaal) Rear-curtain-flits 88

91 4 1 2, 3 De flitssterkte aanpassen E a b c R d GD U kunt de flitssterkte van de flitser bijstellen zonder de helderheid van de achtergrond te veranderen. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Flash Exp. Comp.] met de vierwegbesturing (23). Rec. Mode Flash Exp. Comp. Auto Bracket Interval Shoot Movie 3D Mode Digital Zoom MENU Exit 0.0 Parallel x2 4 Opnamen maken 3 Wijzig de flitssterkte met de vierwegbesturing (45). Om de flitssterkte te verhogen, stelt u een positieve (+) waarde in. Om de flitssterkte te verlagen, stelt u een negatieve ( ) waarde in. Wanneer u de ontspanknop in de opnamefunctie tot halverwege indrukt, verschijnt het flitspictogram als j als een positieve waarde is ingesteld, en als k als een negatieve waarde is ingesteld. 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Rec. Mode Flash Exp. Comp. Auto Bracket Interval Shoot Movie 3D Mode Digital Zoom MENU Exit De [Flash Exp. Comp.] instelling wordt bewaard en het scherm gaat terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd Parallel x2 89

92 Door de flitssterkte-instelling te combineren met LW-correctie kunt u de helderheid van de achtergrond en de hoeveelheid licht die wordt afgegeven door de flitser afzonderlijk afstellen. Afhankelijk van de helderheid van en de afstand tot het onderwerp, wordt de flitsintensiteit mogelijk niet aangepast zoals was ingesteld. Druk op de vierwegbesturing (23) in Stap 3 hierboven om de LW-correctie in te stellen en van menupagina naar menupagina te gaan. 4 Opnamen maken 90

93 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto E a b c R d F G D C De opnamepixels selecteren (Recorded Pixels) U heeft de keuze tussen 4:3 en 3:2 voor de lengte/breedte-verhouding van fotoopnamen. 4:3 is de normale lengte/breedte-verhouding voor opnamen die met een digitale camera worden gemaakt. Wanneer u een opname afdrukt zonder rand met een lengte/breedte-verhouding van 4:3, dan wordt mogelijk een deel van de opname niet afgedrukt. Stel de lengte/breedte-verhouding in op 3:2 voor afdrukken die een groter deel van de oorspronkelijke opname weergeven. U kunt ook kiezen uit zes vaste pixelinstellingen voor beide verhoudingen. Hoe hoger het aantal opnamepixels, des te nauwkeuriger zijn de details als u uw opname afdrukt. De kwaliteit van de afgedrukte opname hangt af van de beeldkwaliteit, de belichtingsregeling, de resolutie van de printer en van andere factoren; daarom hoeft u geen hoger aantal opnamepixels te kiezen dan het vereiste aantal is voldoende voor een afdruk op briefkaartformaat. Hoe meer pixels er zijn, des te groter de opname en het opnamebestand. De hoeveelheid gegevens hangt ook van de ingestelde kwaliteit (1blz.93). Opnamepixels Lengte/breedte-verhouding [Aspect Ratio] van opnamen Toepassing 4:3 3: Fijn Geschikt voor kwalitatief hoogwaardige afdrukken, grootformaat-afdrukken en beeldverwerking Geschikt voor afdrukken op briefkaartformaat Geschikt voor weergave op websites of om als bijlage bij s te verzenden. 4 Opnamen maken 91

94 4 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Recorded Pixels] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Wijzig het aantal opnamepixels met de vierwegbesturing (23). Druk op de g knop om over te gaan van 4:3 naar 3:2 en omgekeerd voor de lengte/breedteverhouding van de te maken opname. Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Cancel 3056x x x x x x 480 DP 3:2 OK OK Bij de keuze van 3:2 verschijnt 3:2 achter de opnamepixels. Bij de keuze van 3:2 gaat de LCD-monitor over op een scherm dat er ongeveer uitziet zoals rechtsonder is afgebeeld en waarmee u uw opname dienovereenkomstig kunt maken. 4:3 3:2 Opnamen maken 38 09/25/ : /25/ :25 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling Recorded Pixels (opnamepixels) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. Het beeld in de zoeker verschijnt altijd in een lengte/beedte-verhouding van 4:3, ongeacht de ingestelde verhouding voor de opnamen. Gebruik de LCDmonitor als u opnamen maakt met de verhouding ingesteld op 3:2. Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor foto s 1blz.20 92

95 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto Het kwaliteitsniveau selecteren (Quality Level) E a b c R d F G D C De opnamekwaliteit heeft betrekking op de compressiefactor van foto s. Hoe meer sterren, des te hoger de kwaliteit en de bestandsgrootte. De bestandsgrootte van opnamen hangt ook af van het ingestelde aantal opnamepixels (1blz.91). Kwaliteitsniveau TIFF C D E Best Beter Goed 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Quality Level] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Wijzig het kwaliteitsniveau met de vierwegbesturing (23). Legt de opname vast als ongecomprimeerde TIFF-gegevens. Dit is geschikt voor bewerking van beelden met de ACDSee software die bij de camera is meegeleverd. Laagste compressiefactor. Geschikt voor fotoafdrukken. De opnamen worden bewaard als JPEG-gegevens. Standaard compressiefactor. Geschikt voor weergave van opnamen op het beeldscherm van een computer. De opnamen worden bewaard als JPEG-gegevens. Hoogste compressiefactor. Geschikt om als bijlage bij berichten te gebruiken of voor het maken van websites. De opnamen worden bewaard als JPEG-gegevens. Rec. Mode Recorded Pixels 3056x2296 Quality Level TIFF White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity Auto MENU Cancel OK OK 4 Opnamen maken 93

96 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling Quality Level (kwaliteitsniveau) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. TIFF kan niet worden gekozen als de Transport-functie is ingesteld op j, a, k of 8. TIFF kan alleen worden gekozen als de lengte/breedte-verhouding is ingesteld op 4:3 en de instelling voor de opnamepixels of is. Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor foto s 1blz.20 4 Opnamen maken 94

97 6 2, 3, 4, 5 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto De witbalans aanpassen (White Balance) E a b c R F G D C U kunt opnamen maken met natuurlijke kleuren door de witbalans aan te passen aan de lichtomstandigheden van het opnametijdstip. Instellingen van de witbalans F Auto De camera past de witbalans automatisch aan. G H I J K Daylight (Daglicht) Shade (Schaduw) Tungsten Light (Gloeilamp) Tungsten Light (TL-licht) Manual (Handmatig) Gebruik deze functie bij het maken van buitenopnamen in de zon. Gebruik deze functie bij het maken van buitenopnamen in de schaduw. Gebruik deze functie voor het maken van opnamen onder gloeilampof halogeenlicht. Gebruik deze functie bij het maken van opnamen onder TL-licht. Kies het type TL-licht: W (wit), D (daglicht) en N (neutraal). Gebruik deze functie wanneer u de witbalans handmatig wilt aanpassen. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [White Balance] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). White Balance Het scherm [White Balance] verschijnt. 4 Wijzig de instelling met de vierwegbesturing (23). W 4 Opnamen maken MENU Cancel OK OK 95

98 5 Wanneer de witbalans in ingesteld op J (TL-licht), kies dan met de White Balance vierwegbesturing (45) [W (wit)], [D (daglicht)] of [N (neutraal)]. 6 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor White Balance (witbalans) wordt W bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te MENU Cancel OK OK gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. De witbalans opslaan 1blz.107 Automatisch belichtingstrapje 1blz.63 4 Opnamen maken Handmatige instelling Houd een leeg vel wit papier bij de hand. 1 Selecteer K (handmatig) op het scherm voor de witbalans. 2 Richt de camera op het lege vel papier, zodat dit het scherm van de LCD monitor vult. 3 Druk de ontspanknop helemaal in. De witbalans wordt automatisch aangepast. 4 Druk op de 4 knop. De instelling wordt opgeslagen en het scherm keert terug naar het [A Rec. Mode] menu. 5 Druk op de 3 knop. De camera is gereed voor het maken van opnamen. White Balance W SHUTTER Adjust MENU Cancel OK OK Wijzigingen in de instelling van de witbalans zijn ongeldig in de functie d. 96

99 8 2, 3, 4, 5, 6, 7 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto E a b c R d F G D De autofocus instellen (Autofocus) U kunt diverse omstandigheden voor de automatische scherpstelling (autofocus) instellen. 4 Het scherpstelveld wijzigen U kunt het autofocusveld wijzigen (scherpstelveld). Focusing Area Breedveld Normaal autofocusveld Spot Het autofocusveld wordt kleiner Wanneer de opnamefunctie is ingesteld op C, is de scherpstelling vergrendeld. Opnamen maken De autofocusfunctie instellen U kunt de autofocusfunctie kiezen. AF Mode (Autofocusfunctie) Enkelbeeld Continu De camera stelt scherp op het onderwerp wanneer u de ontspanknop tot halverwege indrukt. De instelling wordt vastgehouden wanneer het onderwerp is scherpgesteld. De camera stelt continu scherp op het onderwerp terwijl dit op de LCDmonitor wordt getoond. 97

100 4 Opnamen maken De scherpstelbegrenzer instellen U kunt de objectiefbeweging beperken op basis van bepaalde voorwaarden. Stel de scherpstelbegrenzer in op O om de scherpstelling te beperken tot grote afstanden tijdens normale opnamen en tot afstanden dichtbij tijdens macro-opnamen. Hierdoor verloopt het scherpstellen sneller. Het AF-hulplicht (AF-LED) instellen Stel de AF-LED in op O voor eenvoudiger scherpstellen met behulp van de AF-LED (roodoranje) wanneer het onderwerp donker is en moeilijk scherp te stellen is. Het autofocus-hulplicht op deze camera voldoet aan de veiligheidsstandaard (IEC ) voor een Klasse 1 LED-product. Hoewel het niet gevaarlijk is om rechtstreeks in het autofocus-hulplicht te kijken, wordt het aangeraden om niet rechtstreeks van dichtbij in het licht te kijken, omdat het uiterst fel is. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [AF Setting] met de vierwegbesturing (23) 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het AF-scherm verschijnt. 4 Selecteer [Focusing Area] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 6 Wijzig de instelling met de vierwegbesturing (23). Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit AF Setting Focusing Area AF Mode Focus Limiter Aux. AF Light 3056x2296 Wide Auto Wide Spot MENU Cancel OK OK 98

101 7 Herhaal stappen 4 tot 6 om [AF Mode], [Focus Limiter] en [Aux. AF Light] in te stellen. 8 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De AF-instelling wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. AF Setting Focusing Area AF Mode Focus Limiter Aux. AF Light MENU Cancel Wide Single Continuous OK OK 4 Opnamen maken 99

102 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken E a b c R d F G D C De lichtmeetmethode instellen om de belichting te bepalen (AE Metering) U kunt kiezen welk deel van het scherm wordt gebruikt om het licht te meten en de belichting te bepalen. Functies voor lichtmeting bij automatische belichting L M N Meervlaks Met nadruk op het midden Spot De belichting wordt bepaald op basis van het volledige scherm. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [AE Metering] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Wijzig de lichtmeetfunctie met de vierwegbesturing (23). 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor de lichtmeting [AE Metering] wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te De belichting wordt hoofdzakelijk bepaald op basis van het midden van het scherm. De belichting wordt uitsluitend bepaald op basis van het kleine veld in het midden van het scherm. Rec. Mode Recorded Pixels 3056x2296 Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Cancel OK OK gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. De functie voor lichtmeting bij automatische belichting opslaan 1blz

103 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto De gevoeligheid instellen (Sensitivity) E a b c R d F G D C U kunt de gevoeligheid selecteren op basis van het omgevingslicht. Sensitivity Auto De camera stelt de gevoeligheid automatisch in. 80 Bij een lagere gevoeligheid wordt de opname scherper en bevat deze minder 100 ruis (vlekken). Bij weinig licht neemt de sluitertijd toe. Bij een hogere gevoeligheid is er een relatief korte sluitertijd bij slechte 200 lichtomstandigheden, zodat bewegingen van de camera slechts een beperkte invloed op de opnamekwaliteit hebben. Opnamen kunnen echter 400 wel ruis (vlekken) bevatten. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Sensitivity] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Rec. Mode Er verschijnt een afrolmenu. Recorded Pixels 4 Wijzig de gevoeligheid met Quality Level White Balance de vierwegbesturing (23). AF Setting 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. AE Metering Sensitivity De instelling voor Sensitivity wordt bewaard en MENU het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Cancel Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 3056x2296 Auto OK OK De Sensitivity-instelling (gevoeligheid) in het [A Rec. Mode] menu heeft geen invloed op de functie digitale belichtingsmeting. Stel de gevoeligheid van de digitale belichtingsmeting (1blz.169) in met behulp van het [7 Digital Exp. Metering] menu. 4 Opnamen maken De gevoeligheid opslaan 1blz

104 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken De tijd voor Instantcontrole instellen (Instant Review) E a b c R d F G D U kunt de tijd voor de Instantcontrole instellen: 0,5 s; 1 s; 2 s; 3 s; 4 s; 5 s en Off (geen weergave). 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Instant Review] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Rec. Mode Er verschijnt een afrolmenu. Instant Review 5sec 4 Wijzig de weergavetijd met Memory 4sec Image Tone 3sec de vierwegbesturing (23). Sharpness 2sec 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. Saturation 1sec Contrast 0.5sec De instelling voor Instant Review wordt bewaard MENU Cancel OK OK en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. Instantcontrole 1blz

105 5 2, 3, 4 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto De opnametint kiezen (Image Tone) De basis beeldtint kan naar wens worden bijgesteld. Image Tone (beeldtint) Standaard (Standard) Levendig (Vivid) E a b c R F G D C Levert een opname op met een standaard beeldtint. Levert een opname op met een levendige beeldtint. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Image Tone] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Stel de beeldtint in met de vierwegbesturing (23). 5 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor Image Tone (beeldtint) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te Rec. Mode Instant Review Memory Image Tone Sharpness Saturation Contrast MENU Cancel gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 2sec Standard Vivid OK OK 4 Opnamen maken 103

106 4 2, 3 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken De opnamescherpte instellen (Sharpness) E a b c R F G D C U kunt bepalen of de opname scherpe of zachte contouren moet hebben. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Sharpness] met de vierwegbesturing (23). 3 Verander de instelling van x [standaard] in z [hard (+)] of y [zacht ( )] met de vierwegbesturing (45). Voor zachtere contouren kiest u ( ). Voor scherpere contouren kiest u (+). Rec. Mode Instant Review Memory Image Tone Sharpness Saturation Contrast MENU Exit 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor Sharpness (scherpte) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 2sec Standard Wijzigingen in de instelling van de scherpte zijn ongeldig in de functie d. Automatisch belichtingstrapje 1blz

107 4 2, 3 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto De kleurverzadiging instellen (Saturation) E a b c R F G D C U kunt de kleurverzadiging instellen. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Saturation] met de vierwegbesturing (23). 3 Wijzig de instelling van x [standaard] in z [hoog (+)] of y [laag ( )] met de vierwegbesturing (45). Voor minder kleurverzadiging kiest u ( ). Voor meer kleurverzadiging kiest u (+). 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor Saturation (kleurverzadiging) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de Rec. Mode Instant Review Memory Image Tone Sharpness Saturation Contrast MENU Exit 2sec Standard opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 4 Opnamen maken Wijzigingen in de instelling van de kleurverzadiging zijn ongeldig in de functie d. Automatisch belichtingstrapje 1blz

108 4 2, 3 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken Het opnamecontrast instellen (Contrast) E a b c R F G D C U kunt het opnamecontrast instellen. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Contrast] met de vierwegbesturing (23). 3 Wijzig de instelling van x [standaard] in z [hoog (+)] of y [laag ( )] met de vierwegbesturing (45). Voor minder contrast kiest u ( ). Voor meer contrast kiest u (+). 4 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor Contrast wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Rec. Mode Instant Review Memory Image Tone Sharpness Saturation Contrast MENU Exit Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 2sec Standard Wijzigingen in de instelling van het contrast zijn ongeldig in de functie d. Automatisch belichtingstrapje 1blz

109 De instellingen opslaan (Memory) U kunt kiezen of de instellingen moeten worden opgeslagen of dat de standaardinstellingen moeten worden hersteld bij uitschakeling van de camera. De onderdelen die kunnen worden opgeslagen of teruggezet op hun standaardwaarden, staan hierna aangegeven. Als u O (aan) selecteert, worden de instellingen opgeslagen met de status die ze hadden voordat de camera werd uitgeschakeld. Als u P (uit) selecteert, worden de standaardinstellingen hersteld bij uitschakeling van de camera. Onderdelen die hier niet staan vermeld, worden bij uitschakeling van de camera ook opgeslagen met de geselecteerde instellingen. Onderdeel Beschrijving Standaard -instelling Flash De flitsfunctie, ingesteld met de knop b (1blz.87) O Flash Exp. Comp. White Balance EV Compensation Digital Zoom De instelling van [Flash Exp. Comp.] in het menu [A Rec. Mode] (1blz.89) De instelling van [White Balance] in het menu [A Rec.Mode] (1blz.95) De LW-correctie die is ingesteld met de knop aan de voorzijde (1blz.59) De instelling van [Digital Zoom] in het menu [A Rec.Mode] (1blz.58) O AE Metering De instelling van [AE Metering] in het menu [A Rec.Mode] (1blz.100) P Sensitivity De instelling van [Sensitivity] in het menu [A Rec.Mode] (1blz.101) P Focus Mode De scherpstelfunctie, ingesteld met de knop ) (1blz.84) P Zoom Position De positie van de optische zoom, ingesteld met de zoomknop (1blz.57) P MF Position De positie van de handmatige scherpstelling, ingesteld met de knop ) (1blz.85) P DISPLAY De weergavefunctie van de LCD-monitor (1blz.81, 121) P File # Het bestandsnummer wordt opgeslagen. Als er een nieuwe SD-geheugenkaart wordt geplaatst terwijl On (aan) is geselecteerd, wordt het eerstvolgende bestandsnummer toegewezen. Drive Mode De Transport-functie, ingesteld met de knop ( (1blz.60-73) P P P P O 4 Opnamen maken De instelling voor de zoompositie in het digitale zoombereik wordt niet opgeslagen, ook niet als [Zoom Position] is ingeschakeld in [Memory]. 107

110 6 2, 3, 4, 5 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken Memory O P De instellingen worden opgeslagen met de status die ze hadden net voordat de camera werd uitgezet. De standaardinstellingen worden hersteld bij uitschakeling van de camera. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Druk op de vierwegbesturing (23) om [Memory] te selecteren. 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het scherm [Memory] verschijnt. 4 Kies een onderdeel met de vierwegbesturing (23). 5 Selecteer O (aan) of P (uit) met de vierwegbesturing (45). 6 Druk de ontspanknop tot halverwege in. De instelling voor Memory (geheugen) wordt bewaard en het scherm keert terug naar de opnamestatus. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te Memory Flash Flash Exp. Comp. White Balance EV Compensation Digital Zoom AE Metering MENU Cancel OK OK gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 108

111 Filmopnamen maken 1 2, 3 Filmopnamen Met deze functie kunt u filmopnamen maken. Hierbij kan gelijktijdig geluid worden opgenomen. 1 Zet de functiekiezer op C. Voordat u begint met filmen kunt u gebied dat door de camera wordt vastgelegd veranderen met behulp van de optische zoom. Druk de Zoom/w/x knop naar rechts of naar links om het gebied te wijzigen. x : maakt het onderwerp groter. w : vergroot het gebied dat door de camera wordt vastgelegd. 2 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname begint. De volgende informatie verschijnt op de LCDmonitor. 1 Pictogram filmopnamefunctie 2 Indicatie opname (knippert tijdens maken van filmopname) 3 Resterende opnametijd C 07:34 4 Opnamen maken Wanneer de opnamekwaliteit op is 07/25/ :25 ingesteld, druk dan de Zoom/w/x knop naar rechts of naar links om het vast te leggen gebied te wijzigen met behulp van de digitale zoom. Wanneer de opnamekwaliteit op is ingesteld, kunnen de digitale en optische zoom niet worden gebruikt na aanvang van de opname. Stel de gewenste zoomvergroting in voordat u begint met opnemen. 109

112 3 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname stopt. Bij de filmopnamefunctie werkt de flitser niet. De scherpstel-led rechts in de zoeker knippert tijdens het opnemen. Filmopnamen weergeven 1blz.125 De ontspanknop ingedrukt houden De opname start wanneer u de ontspanknop langer dan een seconde ingedrukt houdt. Het opnemen gaan door zolang u de ontspanknop ingedrukt houdt. Het opnemen stopt zodra u de ontspanknop loslaat. 4 Opnamen maken 110

113 7 2, 3, 4, 5, 6 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto Het aantal opnamepixels voor filmopnamen selecteren (Recorded Pixels for Movies) Voor filmopnamen kunt het aantal opnamepixels selecteren: [ ] en [ ]. Hoe meer pixels er zijn, des te groter de opname en het opnamebestand. De hoeveelheid gegevens hangt ook van de ingestelde kwaliteit (1blz.22). Opnamepixels voor filmopnamen Levert kwalitatief hoogwaardige filmopnamen op VGA-formaat, maar de opnametijd is korter Levert kleinere beelden, maar de opnametijd is langer. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Movie] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het filmscherm verschijnt. 4 Selecteer [Recorded Pixels] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 6 Wijzig het aantal opnamepixels met de vierwegbesturing (23). 7 Zet de functiekiezer op C. De instelling van het aantal opnamepixels wordt opgeslagen en de camera is gereed voor opnamen. Movie Recorded Pixels 640x480 Color Mode 320x240 Frame Rate 15fps Time-lapse Movie Off MENU Cancel C OK OK 4 Opnamen maken Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor filmopnamen 1blz

114 7 2, 3, 4, 5, 6 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken Een kleureffect toevoegen aan filmopnamen (Color Mode) U kunt filmopnamen voorzien van een kleureffect door kleurfilters te gebruiken. U kunt opnemen in normale kleuren, maar ook een zwart-witfilter of een sepiafilter kiezen. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Movie] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het filmscherm verschijnt. 4 Selecteer [Color Mode] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 6 Kies een kleur met de vierwegbesturing (23). 7 Zet de functiekiezer op C. Het geselecteerde kleurfilter wordt ingeschakeld en de camera is gereed voor opnamen. Movie Recorded Pixels Color Mode Frame Rate Time-lapse Movie MENU Cancel Digitale filters zijn ook beschikbaar voor foto-opnamen. (1blz.74) 320x240 Full Color B&W Sepia C OK OK 112

115 7 2, 3, 4, 5, 6 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto De beeldsnelheid selecteren De beeldsnelheid is het aantal beeldjes dat per seconde wordt opgenomen. Hoe hoger de beeldsnelheid, des te beter de filmkwaliteit. De bestandsgrootte neemt echter navenant toe. U hebt de keus uit twee beeldsnelheden: 30fps (beeldjes per seconde) en 15fps. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Movie] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het filmscherm verschijnt. 4 Selecteer [Frame Rate] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 6 Selecteer [30fps] of [15fps] met de vierwegbesturing (23). 7 Zet de functiekiezer op C. De instelling van de beeldsnelheid wordt opgeslagen en de camera is gereed voor opnamen. Movie Recorded Pixels Color Mode Frame Rate Time-lapse Movie MENU Cancel 320x240 Full Color 30fps 15fps C OK OK 4 Opnamen maken Opnamepixels en kwaliteitsniveau voor filmopnamen 1blz

116 8, 9 7 2, 3, 4, 5, 6 1 MENU Rec. Mode Recorded Pixels Quality Level White Balance AF Setting AE Metering Sensitivity MENU Exit 3056x2296 Wide Auto 4 Opnamen maken Versneld weergegeven filmopnamen maken Met deze functie kunt u filmopnamen maken met een vertraagde opnamesnelheid. Wanneer u de film weergeeft op de normale snelheid, lijkt de actie sneller te gaan. Als u bijvoorbeeld de instelling 2 kiest, wordt de helft van het normale aantal beeldjes opgenomen. Bij weergave van de film met de normale beeldsnelheid speelt hij twee maal zo snel als normaal. 1 Druk op de knop 3 in de opnamefunctie. Het menu [A Rec. Mode] verschijnt. 2 Selecteer [Movie] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Het filmscherm verschijnt. 4 Selecteer [Time-Lapse Movie] met de vierwegbesturing (23). 5 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 6 Wijzig de instelling voor versneld weergeven met de vierwegbesturing (23). 7 Zet de functiekiezer op C. De camera is gereed voor het maken van een versnelde filmopname. 8 Druk de ontspanknop helemaal in. De camera begint met de opname van een versnelde filmopname. De geselecteerde instelling voor versnelde weergave verschijnt op de LCD-monitor. Movie Recorded Pixels Color Mode Frame Rate Time-lapse Movie MENU Cancel x10 x50 x20 x10 x5 x2 Off C OK OK 07:34 09/25/ :25 114

117 9 Druk de ontspanknop helemaal in. De opname stopt. De versnelde filmopname wordt opgenomen op 15 bps zonder geluid, ongeacht de instelling van de beeldsnelheid (blz.113). 4 Opnamen maken 115

118 Opnamen weergeven Foto s weergeven 5 Opnamen weergeven Schakelen tussen de opnamefunctie en weergavefunctie Met de opnamefunctie kunt u beeld- en geluidsopnamen maken. Met de weergavefunctie kunt u gemaakte opnamen weergeven. In deze functie kan de weergegeven opname worden bewerkt. Volg onderstaande procedure om van de opnamefunctie naar de weergavefunctie te gaan. Van de opnamefunctie naar de weergavefunctie gaan 1 Druk op de knop Q. De weergavefunctie wordt geactiveerd. Van de weergavefunctie naar de opnamefunctie gaan 1 Druk op de Q Weergaveknop of druk de ontspanknop tot halverwege of helemaal in. De opnamefunctie wordt geactiveerd Foto s weergeven Zie Opnamen weergeven (blz.35) voor aanwijzingen. 116

119 Q knop Hendel aan voorzijde Zoom/f/y knop Vierwegbesturing Weergave van negen opnamen tegelijk en mappenweergave U kunt mini-foto s (thumbnails) van negen opnamen tegelijk weergeven. 1 Druk op f op de Zoom/f/y knop in de weergavefunctie. Kader Er verschijnen negen opnamen, met de 1 geselecteerde opname middenonder. Verplaats het kader met de vierwegbesturing (2345). Wanneer er tien of meer opnamen zijn opgeslagen, verschijnen de vorige negen opnamen als u opname 1 kiest en op de vierwegbesturing (4) drukt. Als u opname 2 kiest en op de vierwegbesturing (5) drukt, verschijnen de volgende negen opnamen. Select & Delete De pictogrammen die op de opnamen verschijnen, hebben de volgende betekenis: Geen pictogram : foto-opname zonder gesproken memo O (met beeld) : foto-opname met gesproken memo C : filmopname (eerste beeldje verschijnt) O (zonder beeld) : geluidsopname 5 Opnamen weergeven Druk de Zoom/f/y knop in de richting van y, of druk op de knop 4 om de geselecteerde opname op het volledige scherm weer te geven. U kunt ook de Zoom/f/y knop naar y bewegen en deze vasthouden voor volledige schermweergave van de geselecteerde opname. Zodra u de knop loslaat, gaat het scherm weer terug naar de weergave met negen opnamen. Volledige schermweergave van beveiligde opnamen is niet mogelijk. 117

120 2 Druk op f op de Zoom/f/y knop. Er verschijnt een lijst met mappen Kies een map met de vierwegbesturing (2345). Druk de Zoom/f/y knop naar y of druk op de 4 of de Q knop om de mapafbeeldingen in de weergave met negen opnamen te tonen. Druk vervolgens de Zoom/f/y knop naar y of PENTX druk op de 4 of de Q knop om over te gaan naar volledige schermweergave van de geselecteerde opname. 5 Opnamen weergeven 118

121 Zoomweergave U kunt opnamen maximaal tien keer vergroot weergeven. Tijdens de vergroting verschijnt op de LCD-monitor een bedieningsaanwijzing. 1 Activeer de weergavefunctie en kies met de knop aan de voorzijde of de vierwegbesturing (45) een opname die u wilt uitvergroten. 2 Druk de Zoom/f/y knop naar y. De opname wordt uitvergroot (1 tot 10 ). Als u de knop ingedrukt houdt, verandert de vergroting doorlopend. 2.0x Bij weergave van een vergrote opname kunnen de volgende handelingen worden verricht. Vierwegbesturing (2345) Wijzigt de positie van het vergrote gebied Zoom/f/y knop (y) Maakt de opname groter Zoom/f/y knop (f) Maakt de opname kleiner 3 Druk op de 4 knop. De zoomweergave stopt. 5 Opnamen weergeven Filmopnamen kunnen niet worden uitvergroot. 119

122 MENU 5 2, 3, 4 1 Playback Slideshow Resize Trimming Digital Filter Quick Zoom Quick Delete MENU Exit 3sec Off 5 Opnamen weergeven De functie Quick Zoom (snel zoomen) instellen U kunt de opname weergeven op een ingesteld vergrotingsniveau door tijdens de zoomweergave de Zoom/f/y knop eenmaal naar y te drukken. 1 Druk op de 3 knop in de weergavefunctie. Het menu [Q Playback] verschijnt. 2 Selecteer [Quick Zoom] met de vierwegbesturing (23). 3 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 4 Wijzig de vergrotingsfactor met de vierwegbesturing (23). 2, 4, 10 : Als u de Zoom/f/y knop één keer naar y drukt, wordt de opname meteen met de geselecteerde uitvergroting weergegeven. Playback Slideshow Resize Trimming Digital Filter Quick Zoom Quick Delete MENU Cancel Daarna wordt de opname stapsgewijs verder uitvergroot. Off (uit) : Als u de Zoom/f/y knop één keer naar y drukt, wordt de opname stapsgewijs uitvergroot van 1,1 tot 10,0. 5 Druk op de knop Q. De camera is gereed om opnamen weer te geven. Zie Stap 6 van Hoe de menu s te gebruiken (blz.43) voor andere bedieningsmogelijkheden nadat de instelling is vastgelegd. 3sec x10 x4 x2 Off OK OK 120

123 Opnamegegevens weergeven in de weergavefunctie In de weergavefunctie kunnen opnamegegevens worden weergegeven op de LCD-monitor. Met de 4 knop kan de weergavefunctie worden gewijzigd. Normale weergave : Geeft de opnamegegevens weer. Histogramweergave : Geeft de verdeling van de helderheid in de opname weer. De horizontale as van het histogram toont de helderheid (het donkerste links en het helderste rechts) en de verticale as toont het aantal pixels. Heldere gedeelten worden op het scherm knipperend in rood weergegeven en donkere in geel. Normale weergave 1 Fn-knopindicator (blz.148) 2 Digitale zoomweergave (blz.119) 3 Pictogram voor ingesproken memo (blz.149) 4 Mapnummer 5 Bestandsnummer 6 Pictogram voor beveiliging (blz.131) 7 Indicatie batterijniveau (blz.16) 8 Datum en tijd (blz.29) 9 Pictogram vierwegbesturing 10 Diafragma (blz.50) 11 Sluitertijd (blz.51) Histogramweergave 1 Witbalans (blz.95) 2 Opnamepixels (blz.91) 3 Kwaliteitsniveau (blz.93) 4 Heldere gedeelten 5 Histogram 6 Donkere gedeelten 7 Gevoeligheid (blz.101) 8 Lichtmeetmethode (blz.100) 1/250 F ISO 200 1/250 F Fn Fn /25/ :25 OK /25/ : Opnamen weergeven

124 Geen pictogrammen Er worden geen opnamegegevens weergegeven. OK Geen pictogrammen OK Normale weergave Opnamegegevens weergeven in de opnamefunctie 1blz.81 5 De heldere en donkere gedeelten Wanneer het histogram verschijnt, worden de heldere gedeelten knipperend in rood weergegeven en de donkere in geel. Dit geeft aan dat deze gedeelten resp. te helder en te donker zijn en niet te zien zullen zijn als de opname op een computer wordt weergegeven of wordt gedrukt. Opnamen weergeven 122

125 1 2 1, 3, 4, 5 6 Diavoorstelling (Slideshow) U kunt alle opnamen op de SD-geheugenkaart doorlopend weergeven. 1 Activeer de weergavefunctie en kies met de knop aan de voorzijde of met de vierwegbesturing (45) de opname waarmee de diavoorstelling moet beginnen. 2 Druk op de 3 knop. Het menu [Q Playback] verschijnt. 3 Selecteer [Slideshow] met de vierwegbesturing (23). Ga naar Stap 6 hieronder om de diavoorstelling met de huidige instellingen te starten. 4 Druk op de vierwegbesturing (5). Er verschijnt een afrolmenu. 5 Wijzig het weergave-interval met de vierwegbesturing (23). Stel het interval in op een van de volgende waarden: 3 s, 5 s, 10 s, 15 s, 20 s of 30 s. 6 Druk op de 4 knop. De diavoorstelling start met het ingestelde interval. MENU Exit Playback Slideshow Resize Trimming Digital Filter Quick Zoom Quick Delete Druk op een knop, bijvoorbeeld de 4 knop of de 3 knop, om de diavoorstelling te stoppen. 3sec Off OK Start 5 Opnamen weergeven 123

126 De diavoorstelling gaat verder totdat u op een knop drukt. Opnamen die wat langer nodig hebben om te worden weergegeven, bijv. TIFF-opnamen, worden twee seconden weergegeven voor de volgende opname wordt getoond. Opnamen met een gesproken memo worden volledig weergegeven voordat de volgende opname wordt weergegeven, ongeacht het ingestelde weergaveinterval. Als u tijdens het weergeven van een filmopname op de vierwegbesturing (5) drukt, verschijnt de volgende opname. Geluidsbestanden die met de geluidsopnamefunctie zijn gemaakt, worden niet weergegeven. Foto s en filmopnamen weergeven op een TV 1blz Opnamen weergeven 124

127 Filmopnamen weergeven 1 1, 2, 3 Filmopnamen weergeven U kunt filmopnamen die u hebt gemaakt weergeven. Tijdens de weergave verschijnt er een bedieningsaanwijzing op de LCD-monitor. Geluid wordt gelijktijdig weergeven. 1 Activeer de weergavefunctie en kies met de knop aan de voorzijde of de 00:02:17 vierwegbesturing (45) een opname voor weergave. 2 Druk op de vierwegbesturing (2). De weergave begint. 09/25/2004 Tijdens het weergeven kunnen de volgende 14:25 handelingen worden verricht. Vierwegbesturing (4) Achteruit weergeven Vierwegbesturing (5) Vooruit weergeven Vierwegbesturing (2) Pauze Zoom/f/y-knop (x) Verhoogt het volume Zoom/f/y-knop (w) Verlaagt het volume Als Pauze is ingeschakeld, kunnen de volgende handelingen worden verricht. Vierwegbesturing (4) Achteruit weergeven (snel achteruit weergeven met 15 beeldjes tegelijk) Vierwegbesturing (5) Eén beeldje vooruit Vierwegbesturing (2) Schakelt de pauzefunctie uit (Weergeven) 3 Druk op de vierwegbesturing (3). De weergave stopt en het startscherm verschijnt weer. 5 Opnamen weergeven 125

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX OPTIO MX.

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio X digitale camera. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX digitale camera. Lees dit document

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor PENTAX Optio MX4 digitale camera. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio S50 digitale camera. Lees

Nadere informatie

Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. PENTAX Corporation 2-36-9,Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 17-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/) PENTAX Europe GmbH (European Headquarters) Julius-Vosseler-Strasse, 10, 22527 Hamburg, GERMANY (HQ - http://www.pentaxeurope.com)

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst deze handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst deze handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst deze handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio 33LF digitale camera. Lees

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de digitale camera PENTAX OptioWP. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera Handleiding

Digitale camera Handleiding Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio 43WR digitale camera. Lees

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio SV digitale camera. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor een digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor een digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de Pentax Optio S4 digitale camera. Lees dit

Nadere informatie

Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_00_kb350.book Page 1 Wednesday, March 5, 2003 3:37 PM Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_00_kb350.book

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de Pentax Optio S digitale camera. Lees dit

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale camera. Bedieningshandleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Bedieningshandleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Bedieningshandleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Namen van onderdelen Zoomknop (blz.45) Ontspanknop (blz.24) Aan/uit-knop,

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor een digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA. Vooraanzicht. Vooraanzicht. Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, :42 PM

VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA. Vooraanzicht. Vooraanzicht. Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, :42 PM Optio50Multi.book Page 1 Wednesday, March 2, 2005 1:42 PM VERTROUWD RAKEN MET DE CAMERA Vooraanzicht Shutter Ontspanknop release button Flitser Aan/uit-knop Functiekiezer Zelfontspanner-LED Zoeker Microfoon

Nadere informatie

Overzicht van de handleiding

Overzicht van de handleiding e_kb435.book Page 1 Friday, February 2, 2007 11:13 AM Overzicht van de handleiding Lees voor het bedienen van de camera de hoofdstukken Voorbereidingen en Camerafuncties om vertrouwd te raken met de manier

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de SJ4000 WIFI Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

MultiSport DV609 Nederlands

MultiSport DV609 Nederlands MultiSport DV609 Nederlands! Kennisgeving: High-definition video-opnameapparatuur met hoge beeldfrequentie vormt een zware belasting voor geheugenkaarten. Afhankelijk van uw instellingen wordt aanbevolen

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5DA2 8 0

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5DA2 8 0 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5DA2 8 0 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt,

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de gloednieuwe SJ5000 Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

VEILIG GEBRUIK VAN DE CAMERA

VEILIG GEBRUIK VAN DE CAMERA e_kb437.book Page 1 Tuesday, February 20, 2007 3:14 PM VEILIG GEBRUIK VAN DE CAMERA We hebben de grootst mogelijke aandacht besteed aan de veiligheid van dit product. Bij gebruik van dit product vragen

Nadere informatie

SLR Digital Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

SLR Digital Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. SLR Digital Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX J digitale camera. Lees dit document

Nadere informatie

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze handleiding voor gebruik door om de functies van de camera optimaal te kunnen

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze handleiding voor gebruik door om de functies van de camera optimaal te kunnen e_kb466.book Page 0 Thursday, February 28, 2008 5:25 PM Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze handleiding voor gebruik door om de functies van de camera optimaal te kunnen

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de gloednieuwe SJ5000 Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Informatie voor de gebruiker: HD (High Definition) en HFR (High Frame Rate) video-opname apparaten, zijn een zware belasting voor geheugenkaarten. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_kb458_cover.fm Page 1 Monday, March 31, 2008 10:04 AM ë HOYA CORPORATION PENTAX Imaging System Division 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.jp) PENTAX Europe GmbH

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5TA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5TA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV5TA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Digitale Video Memo

Gebruikershandleiding. Digitale Video Memo Gebruikershandleiding Digitale Video Memo De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUD 1. Functies 7 2. Inhoud van de verpakking 8 3. Hoe de Video Memo op te laden 8 4. Hoofdfuncties en werking 11

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX digitale camera. Lees dit document

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor een digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera JB000160 Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van deze Sweex 4.2 Megapixel Digitale Camera Voor een juiste werking van deze Sweex 4.2 Megapixel Digitale

Nadere informatie

Bediening van de Memory Stick-speler

Bediening van de Memory Stick-speler Bediening Bediening van de Memory Stick-speler Over Memory Sticks Stel Memory Sticks niet bloot aan statische elektriciteit en elektrische bronnen. Dit om te voorkomen dat gegevens op de stick verloren

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3MA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de Pentax Optio 230 digitale camera. Lees

Nadere informatie

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2 Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212420/2 2008-2010 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Met de Nokia Extra Power DC-11/ DC-11K (hierna DC-11 genoemd) kunt u de batterijen van twee compatibele

Nadere informatie

Electronische loep "One"

Electronische loep One Electronische loep "One" Eenvoudige, betaalbare, elektronische loep voor mensen met visuele beperkingen Deze draagbare elektronische loep geeft een scherp beeld en hoog contrast met een vergroting van

Nadere informatie

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_kb437_cover_7.fm Page 1 Tuesday, February 20, 2007 3:22 PM ë PENTAX Corporation 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/english) PENTAX Europe GmbH Julius-Vosseler-Strasse,

Nadere informatie

Onboard auto camera Caméra embarquée

Onboard auto camera Caméra embarquée Onboard auto camera Caméra embarquée ONBOARD CAR CAMERA ONBOARD-KFZ-KAMERA up to 32GB Video format Movie 2.0 LCD Screen Low illumination for night operation High speed recording quick response for light

Nadere informatie

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. DUT Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

DC C30/C40 Digitale camera Gebruiksaanwijzing

DC C30/C40 Digitale camera Gebruiksaanwijzing DC C30/C40 Digitale camera Gebruiksaanwijzing Welkom Copyright Copyright (c) 2003 BenQ Corporation. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van deze uitgave mag worden gereproduceerd, verzonden, overgezet,

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING CDC300

GEBRUIKERSHANDLEIDING CDC300 GEBRUIKERSHANDLEIDING CDC300 Product overzicht 1. TF kaart sleuf 7. HDMI out poort 12. RESET 2. Omhoog knop 8. OK knop 13. Microfoon 3. Menu knop 9. Modus knop 14. Luidspreker 4. Omlaag knop 10. Vergrendeling

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV7CA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV7CA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV7CA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

SLR Digital Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

SLR Digital Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. SLR Digital Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX J digitale camera. Lees dit document

Nadere informatie

3.5'' Digitale Fotolijst

3.5'' Digitale Fotolijst 3.5'' Digitale Fotolijst PL-DPF 351B User Manual Dank u voor het kiezen en kopen van deze digitale fotolijst. Leest u vooral eerst deze ebruikershandleiding zorgvuldig door, zodat mogelijke fouten en storingen

Nadere informatie

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_cover_kb449.fm Page 1 Wednesday, September 12, 2007 4:01 PM ë PENTAX Corporation 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/english) PENTAX Europe GmbH Julius-Vosseler-Strasse,

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding e_kb435_cover_7.fm Page 1 Thursday, February 1, 2007 5:08 PM PENTAX Corporation 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/english) PENTAX Europe GmbH Julius-Vosseler-Strasse,

Nadere informatie

Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam

Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam Handleiding Blackview Dual Dashcam GPS dashcam Gefeliciteerd met de aankoop van uw dashcam! U heeft hiermee een kwaliteitsproduct aangeschaft waar u, mits u de dashcam verantwoord gebruikt, nog vele jaren

Nadere informatie

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_kb450_cover_7.fm Page 1 Friday, July 20, 2007 4:17 PM ë PENTAX Corporation 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/english) PENTAX Europe GmbH Julius-Vosseler-Strasse,

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees dit

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Dank u voor de aankoop van deze PENTAX Digitale Camera. Lees deze handleiding

Nadere informatie

Digitale camera Handleiding

Digitale camera Handleiding Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor de PENTAX Optio 30 digitale camera. Lees dit

Nadere informatie

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. DUT Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees

Nadere informatie

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. OV-BaseCore7(Z)

Gebruiksaanwijzing. OV-BaseCore7(Z) Gebruiksaanwijzing NL OV-BaseCore7(Z) Belangrijke veiligheidsinstructies Waarschuwing: Om het risico op elektrische schokken te beperken, mag u de behuizing of de achterkant niet verwijderen. Alle onderdelen

Nadere informatie

2. Monitor schermweergave

2. Monitor schermweergave Gebruikshandleiding 1. Productoverzicht 1 1 DISPLAY-knop 2 Led Aan/Uit-knop 3 MODUS-knop 4 VOEDING-knop 5 MENU-knop 6 OMHOOG-knop 7 SD-kaartsleuf 8 Voeding-LED 9 SLUITER-knop 10 USB-bus 11 AV-bus 12 RECHTS/ZELFONTSP

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 De headset opladen 4 De headset dragen 4 De headset inschakelen 4 De headset voor dicteren aansluiten 5 De adapter 5 De geluidsinstellingen van

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV6YA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV6YA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV6YA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de Handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Dank u voor de aankoop van deze PENTAX Digitale Camera. Lees deze handleiding

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing GPS car cam

Gebruiksaanwijzing GPS car cam Gebruiksaanwijzing GPS car cam productomschrijving Dit product is ontwikkeld met de nieuwste wetenschap en technologie om een high- definition camcorder te ontwerpen. Het wordt niet alleen gebruikt als

Nadere informatie

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Handleiding. Digitale Camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. e_cover_kb448.fm Page 1 Thursday, August 2, 2007 3:30 PM ë PENTAX Corporation 2-36-9, Maeno-cho, Itabashi-ku, Tokyo 174-8639, JAPAN (http://www.pentax.co.jp/english) PENTAX Europe GmbH Julius-Vosseler-Strasse,

Nadere informatie

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. DUT Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees

Nadere informatie

Auteursrechten Handelsmerken Aan de gebruikers van deze camera Meer over PictBridge Informatie over registratie van uw product

Auteursrechten Handelsmerken Aan de gebruikers van deze camera Meer over PictBridge Informatie over registratie van uw product e_kb455.book Page 0 Wednesday, September 19, 2007 12:09 PM Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze handleiding voor gebruik door om de functies van de camera optimaal te

Nadere informatie

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX.

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. DUT Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Wanneer u deze camera voor de eerste keer gebruikt, lees dan eerst deze minihandleiding door. Zo krijgt u een idee van de werking van de

Nadere informatie

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3JA280

Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3JA280 Introductiehandleiding NEDERLANDS CEL-SV3JA280 Inhoud van de verpakking Controleer, voordat u de camera in gebruik neemt, of de verpakking de onderstaande onderdelen bevat. Indien er iets ontbreekt, kunt

Nadere informatie

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu Dutch V1.0 1 Waarschuwingen Voorzorgsmaatregelen en onderhoud Alleen voor gebruik binnenshuis Stel het apparaat niet bloot aan vocht of

Nadere informatie

PENTAX O-FC1 Gebruikershandleiding [bediening]

PENTAX O-FC1 Gebruikershandleiding [bediening] NL PENTAX O-FC1 Gebruikershandleiding [bediening] In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u gebruik maakt van de afstandsbedieningsfuncties met onze camera's die compatibel zijn met deze geheugenkaart.

Nadere informatie

PENTAX and Optio are trademarks of PENTAX Corporation. Specifications and external dimensions are subject to change without notice.

PENTAX and Optio are trademarks of PENTAX Corporation. Specifications and external dimensions are subject to change without notice. cover2_optio60_multi.fm Page 1 Wednesday, July 20, 2005 5:32 PM PENTAX and Optio are trademarks of PENTAX Corporation. Specifications and external dimensions are subject to change without notice. AP012050

Nadere informatie

DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING

DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING Let op: 1. Lees voor gebruik eerst deze handleiding. 2. Demonteer de camera of de hoofdunit niet. 3. Ga zorgvuldig te werk. 4. Wij raden u aan om regelmatig

Nadere informatie

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

DUT. Handleiding. Digitale camera. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. DUT Digitale camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees

Nadere informatie

DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING

DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING Let op: 1. Lees voor gebruik eerst deze handleiding 2. Demonteer de camera of de hoofdunit niet. 3. Ga zorgvuldig te werk. 4. Wij raden u aan om regelmatig een

Nadere informatie

BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER

BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER Snel installatiegids DA-30501 Inhoud Vóór gebruik... 2 1. Informatie over de DA-30501... 2 2. Systeemeisen... 2 3. Overzicht... 2 Aan de slag... 3 1. De batterij van de

Nadere informatie

SPORTCAM HANDLEIDING. Lees en volg deze instructies voordat u het apparaat gebruikt.

SPORTCAM HANDLEIDING. Lees en volg deze instructies voordat u het apparaat gebruikt. SPORTCAM 300 - HANDLEIDING Lees en volg deze instructies voordat u het apparaat gebruikt. www.lenco.com Functies Bedankt voor de aanschaf van deze camera! Dit product kan high-definition videos met een

Nadere informatie

Handleiding. Versie 2.0 www.qwiek.nl

Handleiding. Versie 2.0 www.qwiek.nl Handleiding Versie 2.0 www.qwiek.nl Onverhoopt problemen met uw Qwiek.melody? www.qwiek.eu/faq Lees deze voorschriften voor het aansluiten en gebruiken van de Qwiek.up aandachtig door. Algemeen Lees deze

Nadere informatie

Action Cam FullHD 1080P Wifi Action Cam FullHD 1080p. Handleiding HANDLEIDING 1

Action Cam FullHD 1080P Wifi Action Cam FullHD 1080p. Handleiding HANDLEIDING 1 Action Cam FullHD 1080P Wifi Action Cam FullHD 1080p Handleiding HANDLEIDING 1 Voorwoord Hartelijk dank voor uw aankoop van deze Wifi Action Cam. Lees voordat u dit product gaat gebruiken deze handleiding

Nadere informatie

RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING

RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING RECORDING PEN GEBRUIKSAANWIJZING 1. Bedieningsknop 2. Camera 3. Microfoon 4. Reset schakelaar 5. Statusindicator 6. Balpen 7. Wisselen van Foto A naar Video V 8. USB Dit is de eerste balpen voorzien van

Nadere informatie

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 1 DAISYSPELER PLEXTALK PTN1 Korte inleiding: Wij hopen dat u plezier zult beleven aan het beluisteren van de digitale boeken. Dit document beschrijft de hoofdfuncties

Nadere informatie

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt.

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. WAARSCHUWING Laad de Jump Starter niet op op gevaarlijke plaatsen, zoals in de

Nadere informatie

Bedieningen Dutch - 1

Bedieningen Dutch - 1 Bedieningen 1. Functieschakelaar Cassette/ Radio/ CD 2. Golfband schakelaar 3. FM antenne 4. CD deur 5. Schakelaar om zender af te stemmen 6. Bass Boost toets 7. CD skip/ voorwaarts toets 8. CD skip/ achterwaarts

Nadere informatie

sweex_jb000040_man_nl 21-09-2004 17:34 Page 1 Nederlandse versie 2

sweex_jb000040_man_nl 21-09-2004 17:34 Page 1 Nederlandse versie 2 sweex_jb000040_man_nl 21-09-2004 17:34 Page 1 Index 2 1 sweex_jb000040_man_nl 21-09-2004 17:34 Page 2 Bovenkant van de Digitale Camera 1. Power Druk gedurende één seconde op de Power-knop om de digitale

Nadere informatie

Veiligheidsvoorschrift

Veiligheidsvoorschrift Waarschuwing Om schade aan de kaart of het toestel te voorkomen, moet u de stroom uitschakelen voor u de kaart verwijderd of plaatst Veiligheidsvoorschrift 1) Gebruik een 12V DC stroom adapter. 2) Zorg

Nadere informatie

Wij beschermen mensen

Wij beschermen mensen Wij beschermen mensen SafetyTracer handleiding Mopas Lite 1. Functies en eigenschappen 2 2. Veiligheidsinstructies 2 3. Gebruik 3 4. Alarmeren 4 5. Oproep 4 6. Statusoverzicht van de Mopas Lite 4 7. Technische

Nadere informatie

Digitale spiegelreflexcamera

Digitale spiegelreflexcamera Digitale spiegelreflexcamera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze PENTAX q digitale camera.

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Lees deze

Nadere informatie

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt.

Digitale Camera. Handleiding. Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Digitale Camera Handleiding Lees voor optimale cameraprestaties eerst de handleiding door voordat u deze camera in gebruik neemt. Dank u voor de aankoop van deze PENTAX Digitale Camera. Lees deze handleiding

Nadere informatie

IDPF-700 HANDLEIDING

IDPF-700 HANDLEIDING IDPF-700 HANDLEIDING Kenmerken product: Resolutie: 480x234 pixels Ondersteunde media: SD/ MMC en USB-sticks Fotoformaat: JPEG Foto-effecten: kleur, mono, en sepia Zoomen en draaien van afbeeldingen Meerdere

Nadere informatie

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX.

Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. DUT Fijn dat u hebt gekozen voor deze digitale camera van PENTAX. Wanneer u deze camera voor de eerste keer gebruikt, lees dan eerst deze minihandleiding door. Zo krijgt u een idee van de werking van de

Nadere informatie

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF NEDERLANDS CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF TIJD/KALENDER Uur- en minuutwijzer met kleine secondewijzer. Datum wordt in getallen weergegeven. ALARM Kan worden ingesteld op basis van 12uurs-instelling

Nadere informatie

Gebruik van de afstandsbediening

Gebruik van de afstandsbediening Gebruik van de afstandsbediening Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de afstandsbediening Wees voorzichtig met de afstandsbediening, hij is licht en klein. Als hij valt kan hij kapot gaan, de batterij

Nadere informatie