Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009"

Transcriptie

1 Handleiding

2 Welkom bij deze korte introductie in DiscoManager. Met deze handleiding zullen we je de dingen leren die nodig zijn om je discotheek op de rails te krijgen en deze te onderhouden. Inhoudsopgave Les 1: Kiezen van een discotheek...3 Les 2: De assistent...4 Les 3: Het menu en zijn opties...5 Les 4: Doelstelling...8 Les 5: De assistent als gids Vergunningen Producten aanschaffen Personeel aannemen Je beleid aanpassen...12 Les 6: Verkoopprijzen aanpassen...14 Les 7: Acts huren en verhuren...15 Les 8: Sparen en lenen...18 Les 9: Uitbreidingen...20 Les 10: Verbouwen...21 Les 11: VIP-account...22 Les 12 Callcredits...24 Les 13 Callshop...25 Les 14 Promoties...26 Les 15 Aandelen...27 Les 16: Veelgestelde vragen...28

3 Les 1: Kiezen van een discotheek Na het aanmelden ontvang je een bevestigings- met daarin een link om je account te activeren. Nadat je voor de eerste keer bent ingelogd zie je een scherm waarin het volgende staat: Als je op die zin klikt krijg je een kaart van Nederland te zien, selecteer een provincie en vervolgens een stad om daar je discotheek te stichten. Geef je discotheek een naam en druk op ʻDiscotheek aanmaken ʼ. TIP Als al je discotheken level 10 of hoger hebben bereikt kan je een nieuwe discotheek openen. Hierbij tellen overgenomen discotheken ook mee!

4 Les 2: De assistent De assistent is je grote vriend. Elke dag kijkt hij of alles aanwezig is om er een goed feest van te maken. In het begin zal hij je helpen alles klaar te maken om legaal je eerste feest te starten. We zullen zijn advies ook gebruiken om jouw discotheek op te starten! In zijn tekstballonnetje staat precies wat er moet gebeuren en waar je dit moet aanpassen, hoe dit verder allemaal werkt zul je zien in Les 5

5 Les 3: Het menu en zijn opties Hieronder staat een tabel met de verschillende opties onderverdeeld per categorie. Naast elke optie staat wat je er mee kan, de beschrijving ervan dus. Algemeen Profiel Zoek VIP Ontslag Beschrijving van de optie Hier kan je je profiel aanpassen, waaronder je wachtwoord, je plaatje en het is zelfs mogelijk een motto in te voeren! Hiermee vind je andere gebruikers die je zoekt, voer simpelweg zijn managernaam in en je kan bijvoorbeeld zijn profiel bekijken. Met deze optie kan je VIP-dagen bestellen en zo genieten van de vele extra voordelen die dit met zich meebrengt. Gaat het toch niet zo helemaal als gepland met je discotheek? Neem dan ontslag via deze knop en begin opnieuw. Discotheek Gegevens Rankering Personeel Vergunning Beleid Disco-keuze Promotie Aandelen Ere hal Beschrijving van de optie Hier kan je informatie vinden over je discotheek, denk hierbij aan de geldsom die je hebt en het level van de discotheek. Ook kan je een verslag bekijken van de vorige dag om te zien wat je opbrengsten en kosten zijn van de afgelopen nacht. Hier kan je verschillende statistieken bekijken. Denk aan ranglijsten die gaan over de omzet van de afgelopen nacht en van de manager salarissen. In dit scherm kan je personeel aannemen en weer ontslaan. Maar bedenk goed voor je een personeelslid aanneemt, want het ontslaan van een werknemer is niet goedkoop! Een biertje kan niet geschonken worden zonder een tapvergunning en eten kan je niet verkopen zonder horeca vergunning. Hier kan je zien wat de vergunningen je kosten. Deze worden automatisch elke 21 dagen aangekocht. Zorg dat je dus genoeg geld in kas hebt! Je discotheek kan niet lopen zonder een goed beleid, welke leeftijdsgroep laat je binnen, hoeveel vraag je voor een entree of laat je alleen mensen met een bepaalde kledingstijl binnen? Pas het aan en kijk wat het beste loopt. Je kan met aandelen meer dan 1 discotheek bemachtigen. Hier kan je schakelen tussen de verschillende discotheken. Je kan reclame maken om het imago en de populariteit van je discotheek te verhogen. Per level kan je meer soorten promotie maken. Let op: pas vanaf level 3! Je kan aandelen uitgeven om geld binnen te krijgen. Verder kan je aandelen van andere spelers kopen om zo dividend te krijgen. Als je meer als 50% van de aandelen hebt kan je de discotheek overnemen. Let op : pas vanaf level 3! Hier staan de top 100 van de afgelopen rondes. Haal jij het ook hierin?

6 Financieel Salaris Transacties Sparen Lenen Beschrijving van de optie Bepaal hier hoeveel je jezelf betalen wilt, let alleen wel op, je kan je salaris alleen verhogen en dus niet verlagen! Een te hoog salaris zal al snel het einde van je discotheek betekenen. Kijk hier na waar je inkomsten en uitgaven uit bestaan. Heb je wat geld over? Hier kan je sparen en zo wat rente ontvangen om een nog groter kapitaal te krijgen. Kom je geld tekort? Dan moet je hier zijn, leen een bedrag om je discotheek er weer helemaal bovenop te helpen. Maar let op, je moet de lening wel terug betalen in termijnen! Uitbreidingen Beveiliging Geluid Licht Zaal Bar Keuken Sanitair Entree Merchandise Beschrijving van de optie Doe hier uitbreidingen met betrekking tot de beveiliging. Hoe meer beveiligingspersoneel je aanneemt hoe meer nut het heeft om deze uitbreidingen aan te schaffen. Doe hier uitbreidingen met betrekking tot het geluid. Hoe meer DJʼs je aan hebt genomen hoe meer nut het heeft om deze uitbreidingen aan te schaffen. Doe hier uitbreidingen met betrekking tot het licht. Hoe meer Light-DJʼs je hebt aangenomen hoe meer nut het heeft om deze uitbreidingen aan te schaffen. Doe hier uitbreidingen met betrekking tot de zaal. Maak deze groter of zorg voor betere entertainment-voorzieningen zoals een podium en achtergrond. Let op: vanaf level 1! Doe hier uitbreidingen met betrekking tot de bar. Hoe meer barmannen je aanneemt hoe meer nut het heeft deze uitbreidingen aan te schaffen. Let op: vanaf level 1! Doe hier uitbreidingen met betrekking tot de keuken. Zeer aan te raden als je snacks gaat kopen. Let op: vanaf level 1! Doe hier uitbreidingen met betrekking tot het sanitair. Je klanten zullen het waarderen als deze op peil zijn. Let op: vanaf level 1! Doe hier uitbreidingen met betrekking tot de entree. Onderscheid je van de andere discotheken met een mooie entree. Let op: vanaf level 4! Doe hier uitbreidingen met betrekking tot merchandise. Maak je discotheek nog populairder met je persoonlijke producten. Let op: vanaf level 5!

7 Producten Inkopen Verkoopprijzen Beschrijving van de optie Klik hier als je producten wilt inkopen voor je discotheek. Je kan bij twee verschillende partijen je inkopen doen. Meer hierover verderop. Bepaal zelf hoeveel een consumptie kost om zo een degelijke bron van inkomsten te creëren voor jezelf. Optredens Inhuren Eigen artiest Beschrijving van de optie Wil je een leukere avond houden voor de gasten, huur dan een act in om er een spetterend feest van te maken! Je artiest, oftewel een act, zal voor de andere gebruikers te huur zijn. Dit betekent uiteraard extra inkomsten voor jou! Let op je moet VIP blijven hiervoor! Communicatie Berichten Forum Beschrijving van de optie Stuur je vrienden, kennissen of collega's een persoonlijk bericht. Ook ontvang je hier berichten van je assistent. Hier kan je terecht voor vragen, suggesties of andere dingen. Je kan hier bugs melden of suggesties plaatsen voor verbeteringen.

8 Les 4: Doelstelling Waar strijd je nou eigenlijk voor? Natuurlijk voor de meeste winst, maar dat is niet hetgeen wat telt in dit spel. Het spel draait om je salaris, hoe hoger je salaris, hoe hoger je in de ranglijst staat. Je kan je salaris oneindig verhogen onder ʻSalaris ʼ maar je kan hem niet verlagen! Let wel op! Je salaris zal als een kostenpost worden beschouwd en gaat dus van je kas af. Je zal dus een salaris moeten vinden wat niet ten koste gaat van je bedrijf, maar je wel zo hoog mogelijk in de ranglijst brengt! Bekijk de ranglijst, klik op het icoon Rankering en kies voor de optie Dagelijks salaris van alle discotheek eigenaren TIP Vraag jezelf af wat meer telt, een goede start met je bedrijf of snel een hoge plaats in de ranglijst met een minder goed bedrijf?

9 Les 5: De assistent als gids Als het goed is heb je nu bovenaan je scherm je assistent staan met een schermpje ernaast. Heb je dit niet en heb je alle bovenstaande stappen goed uitgevoerd, dan moet je even contact opnemen met de administrator door hier te klikken. 1 Vergunningen Klik op ʻVergunningen ʼ in het menu om het scherm te openen waarin je kan zien hoeveel je betaald voor de vergunningen. Deze worden automatisch aangeschaft als deze afgelopen zijn om de 21 dagen. Zorg dus dat je genoeg geld in kas hebt anders ga je in de min. Als discotheek heb je een tapvergunning nodig om open te kunnen gaan. Wil je ook eten verkopen, en hopelijk je winst vergroten, dan zal je nog een horeca vergunning aan moeten schaffen. Een evenementenvergunning is voor een beginnende ondernemer niet nodig, deze zul je pas nodig hebben vanaf niveau 3.

10 2 Producten aanschaffen Nu je de juiste vergunningen hebt is het noodzakelijk dat je de juiste, hoeveelheid, producten inkoopt. Wat je in moet kopen hangt van je wensen af. Wil je naast drank ook snacks verkopen, dan zal je ook nog etenswaar moeten kopen. Laten we eerst naar het juiste scherm gaan. Klik op ʻbestel ʼ in de tekstballon of op ʻInkopen ʼ in het menu, als het goed is krijg je het volgende. Klik nu op het woord ʻLeverancier ʼ om direct producten te kopen, vul het gewenste aantal in en druk op ʻBevestig bestelling ʼ. Als je over een VIP-account beschikt (verdere informatie in Les 11) beschik je over de optie om goedkoop producten in te kopen bij de ʻGroothandel ʼ. De levertijd is hierbij direct terwijl de producent een dag duurt. TIP Koop niet belachelijk veel producten, je hebt maar een maximaal aantal bezoekers van 50 dus veel inkopen is redelijk nutteloos.

11 3 Personeel aannemen Nu we onze drankjes besteld hebben moeten we nog mensen aannemen om deze in te schenken. Zonder DJ is er natuurlijk geen feest mogelijk deze moet je dus zeker aannemen. Klik op het woord ʻaangenomen ʼ in de tekstballon of op ʻPersoneel ʼ in het menu om het volgende scherm te openen. Hier is het in twee stukken verdeeld om een duidelijker beeld te scheppen van het geheel. Hier kan je zien hoeveel je personeel kost per feest en hoeveel personeel je al in dienst hebt, met welk beroep, van welke kwaliteit en tegen welke vergoeding. Hierboven staat een sollicitatie, normaal staat er een hele lange rij onder, maar die is hier even weggelaten om alles duidelijk weer te geven. Je kan nu verschillende personen vergelijken voordat je ze aanneemt, een danser met drie sterren voor 50 is beter dan een met twee sterren voor 45. Bedenk wel dat je een barman en DJ verplicht nodig hebt voor je discotheek, verdere personeelsleden kan je aannemen als je dit nodig vindt al is het aan te raden om dit in het begin niet te doen gezien de extra kosten. De eerste paar dagen is de kans groot dat er altijd sollicitanten zijn, maar daarna ben je overgeleverd aan het aanbod. Het kan soms dagen duren voordat een interessante sollicitant zich aanbiedt. Elk uur wisselt het aanbod. TIP Als je net begint neem dan 1 uitsmijter, 1 DJ, 1 barman,1 lightjocky en 1 schoonmaker. En let goed op de sterren+prijs verhouding! TIP Als er bijvoorbeeld veel incidenten plaatsvinden is het wellicht handig meer veiligheidspersoneel aan te nemen.

12 4 Je beleid aanpassen Nu je klaar bent om te feesten moeten er wel regels worden opgesteld voor de klanten. Hoe oud moet een klant zijn om binnen te komen en controleer je op ieder zijn identiteit bij binnenkomst. Je kan hier ook bepalen of klanten mogen roken en zelfs of je drugs gebruik gedoogt. Klinkt allemaal wel leuk om mee te vogelen nietwaar? Laten we dan maar snel over gaan naar het juiste scherm. Klik op ʻbeleid ʼ in de tekstballon of op ʻBeleid ʼ in het menu. Als het goed is krijg je nu het scherm voor je wat hieronder staat.

13 Eigenlijk spreekt het allemaal voor zich, je past alles aan zoals jij het zelf hebben wilt en waarmee jij denkt veel klanten te trekken. Bedenk echter wel dat je beboet kan worden voor het niet controleren op identiteit. En het gedogen van harddrugs kan ook zwaar bestraft worden. Daar staat echter tegenover dat het wel snel een groot publiek aan kan trekken. Het kan een hele lange tijd goed gaan, maar ooit zullen de inspecteurs bij jouw discotheek aankloppen. Ook is het raadzaam om logische combinaties te maken. Een hoge entree-prijs vragen terwijl je 16- jarigen toestaat zal niet werken, tenzij je geweldige acts hebt geboekt. Hetzelfde geldt voor het voeren van een merkkledingbeleid, deze zullen 21-jarigen minder op prijs tellen dan 16-jarigen. Ook roken wordt door deze laatste groep steeds minder vaak op prijs gesteld. Schakel notificaties in zodat je op de hoogte blijft van de status van je discotheek. Dit voorkomt dat je vergeet om voorraad in te kopen. TIP Vergeet niet je discotheek-deuren te openen. (Open discotheek deuren : ja) Als je alle variabelen ingesteld hebt, klik dan op de knop ʻOpslaan ʼ om er voor te zorgen dat alles bewaard blijft. Als het goed is moet de assistent nu uitzien als het plaatje hiernaast. Zo niet, dan ben je iets vergeten in te stellen, volg zijn instructies dan op. Elk uur wordt het rapport opgemaakt van het afgelopen feest waarin je kan zien wat je omzet is etc. Hier hoef je verder niets voor te doen. Alleen je discotheek deuren moeten geopend zijn. Dit verslag is de eerste dag nog niet aanwezig maar na het eerste uur kan je elk uur een nieuw verslag lezen. Kom dus telkens terug om de laatste status van je discotheek door te nemen! Het verslag kan je vinden onder het kopje Gegevens.

14 Les 6: Verkoopprijzen aanpassen Nu moeten we er nog voor zorgen dat je wat winst boekt op het verkopen van al die producten. Ga hiervoor naar de optie 'Verkoopprijzen' in het menu. Als het goed is krijg je het volgende scherm te zien. Zoals je kan zien staat er naast de verkoopprijs die jij bepalen kan ook nog een inkoopprijs genoemd. Dit is handig omdat je dan precies kan kijken of je wel degelijk winst aan het maken bent met de prijs die je instelt. Als je alles ingesteld hebt klik dan op ʼOpslaan ʼ. Hou er rekening mee dat als je net een nieuwe discotheek bent begonnen dat je eigenlijk niets meer bent dan een kroeg. Houd je prijzen in het begin dus laag! Bijna alle ondernemers gaan failliet omdat ze hun verkoopprijzen te hoog hebben ingesteld. Een goede regel is 0,50 meer dan het advies verkoopprijs. Uiteraard is de ultieme verkoopprijs volledig afhankelijk van jouw beleid, personeel, uitbreidingen en ingehuurde acts. In de loop van het spel kan je je prijzen dus regelmatig verhogen. TIP Wanneer je merk dat je een bepaald artikel niet meer verkoopt dan is de kans groot dat je verkoopprijs te hoog is.

15 Les 7: Acts huren en verhuren Nu je echt alles klaar hebt om een geweldige avond te maken in je discotheek kan je het helemaal afmaken met een act! Wat is nou precies een act? Een act is een (groep) artiesten die je huurt van andere gebruikers om er een nog mooiere avond van te maken. En een mooiere avond betekent meer klanten en dus ook meer winst. Als je het allemaal goed doet natuurlijk. Laten we maar eens gaan kijken hoe je een act inhuurt. Klik op ʻInhuren ʼ in het menu om het juiste scherm te openen. Als het goed is krijg je een overzicht zoals het voorbeeld hieronder. De groene vakjes geven de dagen aan dat je nog geen act hebt. Als het vakje rood is heb je daar al een act geboekt. Je kan maximaal 7 dagen vooruit boeken. Kies je een datum verder in de toekomst zal deze geweigerd worden. Als je op een datum klikt krijg je het volgende scherm.

16 Deze lijst is ingekort, bij jou in het scherm zal hij nog een stuk verder doorlopen en waarschijnlijk andere namen tonen. Zoals je kan zien zijn er aardig wat acts. En dat is mooi want dan is er veel kans dat je iemand vindt die in je discotheek optreden kan. Een act kan namelijk niet op twee dezelfde plaatsen zijn op een avond dus als je concurrenten de beste acts geboekt hebben zal jij het met een mindere moeten doen. Maar hoe huur je nou zoʼ n act? Zoals je in het scherm kan zien kan je sorteren op verschillende dingen, de prijs is meestal de beste om op te sorteren omdat je niet een al te dure act wilt. In dit voorbeeld is de act van Christina Aguilera het beste om in te huren omdat hij even duur is als de rest maar een hogere kwaliteit heeft. Om deze act in te huren klik je op de naam van de act. Als je genoeg geld hebt (en niemand heeft die act net voor je neus weggepikt) heb je de act ingehuurd. De acts worden door medespelers zelf aangemaakt (zie volgende pagina) maar de spelbeheerders bepalen welke kwaliteit (aantal sterren) een acts heeft. Dit wordt echter mede bepaald door het aantal keer dat een act wordt ingehuurd. Hoe vaker een act wordt ingehuurd hoe meer sterren deze kan krijgen. Populaire namen, zoals DJ Tiesto en Jan Smit spreken veel mensen en worden daarom vaak ingehuurd en zullen bij Discomanager dus ook veel sterren hebben. Maar het kan ook dat Sjaantje van de Straat veel sterren krijgt omdat ze weliswaar niet bekend is maar wel erg goed is. Beschik je over een VIP-account dan kan je op dit punt ook weer genieten van je voordeel. (VIP wordt uitgelegd in Les 11) Als VIP kan je namelijk een eigen act aanmaken om deze vervolgens te verhuren om nog meer inkomsten te krijgen. Maar hoe maak je nou zoʼ n act aan? Klik in het menu op ʻEigen artiest ʼ en als het goed is krijg je het onderstaande scherm voor je. Eigenlijk is het heel simpel, je vult alles in en je act wordt bij de lijst toegevoegd nadat hij goedgekeurd is door een van de staff-leden. Vervolgens kunnen andere gebruikers jouw act inhuren en zal hij hopelijk stijgen in kwaliteit om zo nog meer voor je act te kunnen vragen. Maar let wel op, in het vervolg kan je je prijs alleen verhogen en niet verlagen!

17 Let wel op dat de spelbeheerders een zoʼ n realistisch mogelijke lijst willen. Het is daarom niet mogelijk om een artiest dubbel aan te maken. Controleer daarom altijd eerst of de door jouw gewenste artiest/groep als is aangemaakt. Doe je dat niet dan riskeer je dat je act wordt afgekeurd. Een nieuwe act begint altijd met 1 ster. Zodra een act vaak geboekt wordt dan kan een spelbeheerder meer sterren toekennen. Een spelbeheerder kijkt echter ook naar de naam van de act en de beschrijving (nooit naar de prijs!). Gebruik dus een goede, uitgebreide beschrijving in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands). Dan maak je meer kans op een hogere waardering.

18 Les 8: Sparen en lenen Soms zit je er niet altijd even warmpjes bij. Gelukkig kan je in zo'n geval ook wat geld lenen. De bank is de kwaadste niet en bied je in het uiterste geval een eenmalige renteloze lening aan. Lenen kan alleen in noodsituaties, wanneer je minder dan 5000 in je kas hebt en geen geld op de bank hebt staan. Een lening afsluiten doe je door op de knop ʻLenen ʼ in het menu te klikken. Als het goed is krijg je een van deze twee schermen. Nu kun je niks lenen, omdat je al meer dan 5000 in je kas hebt zitten. Andere scherm: Als je geld kan lenen en je wilt dit, klik dan de knop ʻIk heb geen eer en neem de lening! ʼ.

19 Heb je VIP (zie Les 11) dan kan je ook geld sparen tegen een leuk percentage! Als je wat over hebt in gunstige tijden is dat handig om op de bank te zetten om zo wat extra's te hebben in de tijden dat het minder goed gaat met je onderneming. Ook is het een goede manier om je rendement te verhogen. Rente kan voor een leuke extra inkomstenbron zorgen. Klik op de knop ʻSparen ʼ in het menu om het volgende scherm te openen. Ook dit spreekt voor zich, vul een bedrag in, bepaal hoeveel dagen je het geld kan missen en dus hoeveel rente je wilt en druk op ʻStort geld ʼ. Je kan het geld altijd eerder opnemen maar dan ontvang je geen rente. Om de rente te ontvangen moet je zelf weer naar de bank gaan. Zet je het geld vast voor 3 dagen maar ga je pas na 7 dagen weer naar de bank dan ontvang je toch de rente voor het tarief van 3 dagen in plaats van 7 dagen.

20 Les 9: Uitbreidingen Om je discotheek nog aantrekkelijker te maken voor je klanten kan je deze ook uitbreiden, hierbij moet je denken aan betere geluidsinstallaties, lichteffecten en cameraʼ s voor de veiligheid. Als je op een van de uitbreidingsknoppen klikt ʻBeveiliging ʼ, ʻGeluid ʼ of ʻLicht ʼ krijg je een lijst met uitbreidingen te zien. In dit voorbeeld zullen we het scherm van de uitbreidingen met betrekking tot de beveiliging laten zien. Hieronder ons scherm: Net zoals bijna heel het spel is hier ook vrij duidelijk wat er gedaan moet worden. Van de camera heb je er minimaal vijf nodig om te kunnen verbouwen naar niveau twee (zie Les 10) te kunnen gaan. Als je deze wilt bestellen klik je op ʻBestellen ʼ. Het zelfde geldt voor de rest van de uitbreidingen. Zonder een VIP-account kan je maximaal één bestelling per dag open hebben staan, als VIP-lid kan je maximaal vijf bestellingen open hebben staan. (Wil je meer informatie over een VIP-account lees dan Les 11) Als je je discotheek verbouwd hebt krijg je nog meer uitbreidingen, waaronder uitbreidingen voor de feestzaal, de bar en de keuken etc. Op dit moment zijn er meer dan honderd verschillende uitbreidingen mogelijk!

21 Les 10: Verbouwen Als je telkens aan je maximum aantal bezoekers zit is het misschien nodig om te gaan denken aan een verbouwing. Op die manier kan je nog meer mensen in je discotheek kwijt, dus ook meer omzet maken en hopelijk meer winst. Nu wil je zeker heel snel weten hoe je uit kan breiden? Dat is heel simpel, klik in het menu op ʻGegevens ʼ en vervolgens op ʻVerbouwen ʼ. Als het goed is zie je ongeveer het volgende. Nu kan je nog niet verbouwen omdat je nog niet alle uitbreidingen voltooid hebt. Je zal deze dus eerst allemaal moeten bestellen, hoe je dit moet doen is te lezen in Les 9. Als je wel alle uitbreidingen voltooid hebt kan je op de knop die dan verschijnt klikken. En dan ben je een niveau omhoog. Bij een volgend niveau horen drie aandachtspuntjes: je salaris zal automatisch omhoog gaan, net zoals je kosten voor gas, licht en water en natuurlijk zal de rente per nacht stijgen. Maar aan de andere kant krijg je ook weer meer inkomsten omdat je meer mensen in je discotheek kwijt kan en krijg je na iedere verbouwing ook meer uitbreiding mogelijkheden. Verbouwen is dus bijna altijd een goede keus!

22 Les 11: VIP-account Ben je nou ook zo gecharmeerd van al die vele voordelen die een VIP-account met zich meebrengt? Dan is er goed nieuws! Een VIP account is heel voordelig, Je hebt maar 14 callcredits per 21 dagen nodig. Hoe je callcredits kan krijgen zie les 12.. Een groot voordeel van het hebben van een VIP account is dat je de makers van het spel ondersteund. Dit wordt oa. beloont met een reclamevrij spel, een betere navigatie en een aantal kleine voordelen in het spel Een volledige lijst met alle voordelen vind je op de VIP ʼ pagina. Hieronder zie je het grote verschil tussen de twee verschillende accounts. Gewoon account

23 Reclame vrij en volledig menu links

24 Les 12 Callcredits Callcredits zijn een soort ingame-geld die je kan gebruiken om extra opties te krijgen. Een van die opties is een VIP-account (zie Les 11). Verder kan je ook je uitbreidingen direct klaar zetten en veel meer Met de callcredits ondersteun je de makers van de site zodat we discomanager kunnen blijven aanbieden en verbeteren. In ruil daarvoor krijg je voordelen over niet betalende leden. Je kan callcredits kopen via een telefoontje ( 1,30 p/g), SMS-en of via ideal direct een grote hoop. Als je een aantal keer achter elkaar belt krijg je een bonus. Deze stapelt zich op tot 10 keer. Bij de 11e keer krijg je de bonus van de 10e keer.

25 Les 13 Callshop Nadat je callcredits hebt gekocht (zie Les 12) wil je deze natuurlijk ook kunnen uitgeven. Dat kan in de callshop. Hier kan je je callcredits uitgeven en zo voordelen krijgen boven de niet betalende leden. Zie het onderstaande scherm

26 Les 14 Promoties Je discotheek kan nog zo goed zijn, maar als niemand het kent komt er natuurlijk ook niemand. Om je imago en populariteit op te krikken kan je vanaf level 3 promotie maken. Je promoties kosten een bepaald bedrag en verlopen na een bepaalde tijd (uitgezonderd de website). Hierdoor loopt je populariteit en imago omhoog wat meer bezoekers oplevert. En meer bezoekers betekend meer inkomsten. Let er wel op dat de promoties geld kosten zolang ze lopen! Er zijn verschillende promoties die vanaf een bepaald level werken. Je begint met dingen als simpele flyers uitdelen en een website en werkt langzaam omhoog tot je zelfs op TV reclame kunt maken.

27 Les 15 Aandelen Als je snel geld nodig hebt kan je van level 3 ook aandelen uitgeven. Denk er wel aan dat je de kopers divident moet betalen! Verder kan je van je prive-geld ook aandelen kopen. Hierover krijg je elke dag divident. Verder kan je de concurende manager ontslaan als je meer dan 50% van de aandelen van zijn/haar discotheek in bezit hebt. Je hebt dan 2 discotheken in plaats van 1 Als je aandelen wilt kopen klik je op het onderdeel aandelen kopen en voor verkopen op Aandelen verkopen. Bij het onderdeel Aandelen disco bekijken kan je kijken hoeveel aandelen je hebt uitgegeven, hoeveel je dit kost en je eventueel meer aandelen kan uitgeven. Let op dat hier niet de aandelen staan die nog te koop staan!

28 Les 16: Veelgestelde vragen 1. Kan ik meehelpen met DiscoManager? 2. Er zijn geen sollicitanten terwijl er gisteren nog een hele lijst was. 3. Hoe reken ik mijn VIP account af? 4. Als ik VIP neem, hoe moet ik dan opzeggen? 5. Mijn VIP was verlopen, wat is er met mijn act gebeurd? 6. Er is een act voor 10 met 3 sterren en een act met 1 ster voor 1000, hoe kan dat? 7. Waarom wordt mijn act steeds afgekeurd? 8. Ik heb mijn act verhuurd, wanneer krijg ik betaald? 9. Hoe voorkom ik dat er elke dag wat negatiefs gebeurd? 10. Heb je nog tips om mijn omzet te verhogen? 11. Hoe kom ik hoger in de algemene ranklijst? 12. Wanneer gaat er gefeest worden? 13. Waar zie ik mijn discotheek (van binnenuit)? 14. Waarom krijg ik geen antwoord op Prive-berichten? Kan ik meehelpen met DiscoManager? Spelbeheerders worden door ons persoonlijk benaderd, solliciteren naar deze functie kan niet. Maar je kan DiscoManager wel helpen door het spel bekend te maken. Hoe meer mensen mee spelen hoe leuker het wordt. Bespreek het spel op je Blog/Hives pagina, link ernaar in je onderschrift op forums/ s etc. Wordt VIP lid wanneer je het spel financieel wilt steunen. Of stuur suggesties voor spel verbeteringen, veel van de updates die wij doen komen door suggesties die onze spelers maken. Er zijn geen sollicitanten terwijl er gisteren nog een hele lijst was Dit kan kloppen. Elk uur.wordt er gekeken welke sollicitanten er zijn. Dit houd in dat het kan voorkomen dat er soms geen sollicitanten zijn voor de functie waarvoor jij graag iemand wilt aannemen. Het is dus belangrijk om regelmatig te kijken of er toevallig een goede sollicitant is. Hoe reken ik mijn VIP account af? DiscoManager werkt samen met Pay.nl. Deze dienst bied diverse veilige manieren van online betalingen aan. Zo kan je veilig afrekenen met ideal en PayPal of betalen door naar een telefoonnummer te bellen Als ik VIP Neem, hoe moet ik dan opzeggen? DiscoManager gelooft niet in automatische verlengingen. Wanneer je VIP dagen aflopen besluit je zelf

29 of je ze wilt verlengen. Doe je dat niet (op tijd) dan loopt je VIP automatisch af. Mijn VIP was verlopen, wat is er met mijn act gebeurd? Als je je VIP niet op tijd hebt verlengt dan wordt je act automatisch eigendom van de spelbeheerder. Het is niet mogelijk om de act terug te krijgen. Er is een act voor 10 met 3 sterren en een act met 1 ster voor 1000, hoe kan dat? De naam en prijs van een act wordt door een mede speler (met VIP) bepaald. Wanneer een act vaak wordt geboekt dan krijgt deze meer sterren. Wanneer de speler zijn/haar act niet in prijs verhoogt dan ontstaat er een aantrekkelijke combinatie voor alle andere spelers. Hierdoor wordt zo'n act nog vaker geboekt, en stijgt de waardering nog meer. Waarom wordt mijn act steeds afgekeurd? Een spelbeheerder kijkt naar de naam en beschrijving. Is dit niet in ABN geschreven dan wordt de act afgekeurd. Ook als er al een act met (min of meer) dezelfde naam/ beschrijving bestaat dan zal je act niet worden goed gekeurd. Ook als je een artiest/band naam opgeeft die is overleden dan zal je act niet worden goedgekeurd. Door van je act een Tribute act te maken verhoog je de kans dat je act wordt goed gekeurd. Tribute houd in dat je niet de echte artiest bent maar een (lokale) na-aap artiest/band. Het kan voorkomen dat een Tribute act meer sterren krijgt dan de originele. Ik heb mijn act verhuurd, wanneer krijg ik betaald? Zodra je act door iemand wordt ingehuurd moet deze meteen afgerekend worden. Vervolgens krijg jij de 20% commissie direct uitgekeerd. Hierover ontvang je een bericht en zie je het bedrag op je transactie overzicht. Hoe voorkom ik dat er elke dag wat negatiefs gebeurd? Je moet als goede manager je discotheek goed in de gaten houden. Een vervelend incident kan iedereen overkomen maar wanneer je merkt dat er wel heel regelmatig vervelende dingen gebeuren moet je absoluut ingrijpen! Het minimale beveiligingsniveau is vaak onvoldoende. Je dient deze af te stemmen op je beleid. Wanneer jij 16-jarigen toelaat in je discotheek is het noodzakelijk om je beveiliging flink te verhogen. Wanneer je eenmaal een slechte naam hebt, is het heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Opnieuw beginnen is soms de enige oplossing. Heb je nog tips om mijn omzet te verhogen? Iedereen wil natuurlijk weten hoe je een hogere omzet kan krijgen. De beste tip die we kunnen geven is: gebruik je gezond verstand. Pas inkoopsprijzen aan op je beleid, zorg voor (meer dan) voldoende personeel en de belangrijkste tips: Boek acts en vraag een redelijke toegangsprijs. Zonder acts loopt je discotheek veel minder goed en je kan je omzet flink verhogen door entree te heffen. Een te hoge entree zorgt echter weer voor minder klanten.

30 Hoe kom ik hoger in de algemene ranklijst? De ranklijst wordt bepaald door de hoeveelheid salaris wat je hebt ontvangen. Hoe langer je meespeelt en hoe hoger je salaris is, hoe hoger je in de ranklijst komt te staan. Wanneer gaat er gefeest worden? Zie hoofdstuk 5.4. Elke uur, als je discotheek deuren zijn geopend, wordt er gefeest. Het verloop van dit feest lees je de volgende ochtend in het verslag (Menu: Gegevens ). Waar zie ik mijn discotheek (van binnenuit)? Discomanager is een online text-based game (op tekst gebaseerd) spel. Alle plaatjes in het spel zijn bedoeld om het spel te verfraaien maar wij streven niet naar een 3D-model van alle discotheken. Je kan de binnenkant van de discotheek dus niet bekijken. Waarom krijg ik geen antwoord op prive berichten? Een prive bericht stuur je naar een levend persoon. Wanneer deze niet wil of kan reageren is dat zijn/haar zaak. Wij hebben daar geen invloed op. Spelbeheerders reageren nooit op prive berichten van mede-spelers, dat is een regel van DiscoManager. Contacten met Spel Beheerders loopt via het forum.

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK & HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK... 3 HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN...24 VERSIE

Nadere informatie

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen Algemene Handleiding & Handleiding Betalen & HANDLEIDING BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING... 3 HANDLEIDING BETALEN...29 VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015 2 Algemene Handleiding VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Gratis SEO Handleiding

Gratis SEO Handleiding 1 Gratis SEO Handleiding Door Rutger Steenbergen SEO Zwolle 2 Beste lezer, Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig een website, maar dat is niet genoeg, want hoe vinden bezoekers hem op het steeds voller

Nadere informatie

2. OVERZICHT HOUDEN...

2. OVERZICHT HOUDEN... 18 plus en je geld Inhoud 1. 18 WORDEN... 3 WIE GAAT DAT BETALEN?... 3 JE EIGEN ZORGVERZEKERING... 5 2. OVERZICHT HOUDEN... 7 POST OPRUIMEN... 7 WAAR BLIJFT JE GELD?... 9 BETALINGEN REGELEN... 11 EXTRA

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) Colofon Versie 4.0, 30 januari 2012. Bedoeld voor gebruik in combinatie met de Nederlandstalige versie van de nieuwe, in december 2011 gelanceerde twitter.com. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van

Nadere informatie

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 2. Waarom zou je zakelijk bloggen? 18 2.1 Ga mee in de nieuwe marketing 19 2.2 Je blog

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Financieel Slim In 6 Stappen

Financieel Slim In 6 Stappen Financieel Slim In 6 Stappen 2011/2012 Leer alles over geld en verzekeringen in slechts 60 pagina s Bespaar honderden euro s op je financiële planning Gebruik dit boek bij elk adviesgesprek dat je hebt

Nadere informatie

WELKOM BIJ ACN... UW NIEUWE LEVEN BEGINT VANDAAG!

WELKOM BIJ ACN... UW NIEUWE LEVEN BEGINT VANDAAG! WELKOM BIJ ACN... UW NIEUWE LEVEN BEGINT VANDAAG! 2014 ACN Europe B.V. Alle rechten voorbehouden. De inhoud van deze publicatie en alle handelsmerken, handelsnamen en logo s die hierin worden gebruikt,

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1 Verkopen via bol.com Handleiding voor zakelijke verkopers Versie 3.1 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereikt u op eenvoudige wijze miljoenen mogelijke klanten. U kunt nieuwe en unieke artikelen

Nadere informatie