VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you?"

Transcriptie

1 VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you?

2 Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie die u jaarlijks betaalt? Onze opdracht is er voor te zorgen dat er een goed ondernemersklimaat in Noord-Nederland heerst. Wij oefenen daartoe voortdurend invloed uit op overheid en politiek, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het ondernemersklimaat. Dit noemen wij onze lobbyfunctie. Daarnaast stimuleren wij dat ondernemers in Noord-Nederland elkaar kennen en van elkaar leren. Dit noemen wij onze netwerkfunctie. In deze brochure willen wij u in het kort laten zien hoe we beide functies in het afgelopen jaar hebben ingevuld. Lobby In 2011 heeft VNO-NCW Noord er aan bijgedragen dat de volgende zaken zijn gerealiseerd: Afschaffing verplichte KvK heffing Ondernemers morren al jaren over de verplichte Kamer van Koophandel heffing. Met het schrappen hiervan bespaart ondernemend Noord-Nederland jaarlijks 11 miljoen. Afschaffing diverse belastingen Verschillende (kleine) belastingen worden in 2012 en 2013 afgeschaft, oplopend tot een bedrag van 850 miljoen. Dit komt voor het Noorden neer op een besparing van zo n 77 miljoen op jaarbasis. In 2012 verdwijnen de grondwaterbelasting en de afvalstoffenbelasting, een jaar later volgt onder meer de verpakkingenbelasting. Geen lastenverzwaring Per saldo zullen er deze kabinetsperiode geen lastenverzwaringen op het bedrijfsleven afkomen. Tegenover enkele bezuinigingen staat een pakket stimuleringsmaatregelen, afgedwongen door VNO-NCW.

3 Regiospecifiek pakket VNO-NCW Noord waakt ervoor dat de voorgenomen investeringen in de infrastructuur in Noord-Nederland onverkort doorgaan en eerder gedane toezeggingen worden nagekomen. Hiertoe zitten wij aan tafel bij alle grote infrastructurele projecten in Noord-Nederland en hebben wij afgedwongen dat alle projecten die binnen het RSP vallen, inzichtelijk zijn gemaakt via N33 Samen met de provincie Groningen gaat VNO-NCW Noord onderzoeken hoe we een verdubbeling van het noordelijk deel van de N33 kunnen voorfinancieren vanuit de regio. Zuidelijke Ringweg Rondom grote bouwprojecten in en rondom Groningen, zoals de ombouw van de Zuidelijke Ringweg, heeft VNO-NCW Noord een positie afgedwongen om mee te beslissen over een maatregelenpakket om de bereikbaarheid van de stad tijdens de reconstructie te waarborgen. Centrale As De provincie Fryslân heeft groen licht gekregen om te beginnen met de aanleg van de Centrale As. VNO-NCW Noord heeft zich jaren ingezet voor de aanleg van deze nieuwe verbinding tussen Dokkum en de Wâldwei. Mobiliteitsmanagement VNO-NCW Noord heeft met Assen, Groningen en Leeuwarden regionale convenanten mobiliteitsmanagement afgesloten. Afspraken tussen werkgevers en overheid over mobiliteit moeten tot minder files, ergernis en milieuoverlast leiden.

4 Green Deal Het Noorden heeft een Green Deal afgesloten met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Met het Rijk zijn afspraken gemaakt over de financiering van verschillende energieprojecten. Energy Academy Voor de verankering van onze kennis op energiegebied is een Energy Academy van groot belang. Binnen de Green Deal is 6 miljoen vrijgemaakt voor deze Energy Academy, die hiermee weer een stap dichterbij is gekomen. Energyport VNO-NCW Noord heeft mede afgedwongen dat Noord-Nederland door het Rijk erkend wordt als Energyport en als zodanig is opgenomen in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. De energiesector in het Noorden is een onmisbare schakel in de nationale economie en verdient dan ook dezelfde status als de main-, brain en greenports. Administratieve lasten gemeenten VNO-NCW Noord heeft de hoogte van administratieve lasten van gemeenten aan de kaak gesteld. Uit onderzoek van de RUG (mede in opdracht van VNO-NCW Noord) blijkt dat deze hoger zijn dan het landelijk gemiddelde. VNO-NCW Noord zal de noordelijke gemeenten hierop (blijven) aanspreken. Ondernemersfondsen VNO-NCW Noord is betrokken geweest bij de lancering van ondernemersfondsen in Groningen en Assen. Hierbinnen kunnen projecten gestart worden die een collectief belang vertegenwoordigen en die het economische klimaat in de steden zullen versterken.

5 Cultuur VNO-NCW Noord heeft in een brief aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra aangedrongen op het in stand houden van de culturele hoofdinfrastructuur in Noord-Nederland. Cultuur is een smeermiddel voor de economie en is bepalend voor de aantrekkelijkheid en wervingskracht van Noord-Nederland. Deltaplan Techniek VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord werken samen met het technisch bedrijfsleven en de onderwijssector aan het Deltaplan Techniek. Hiermee verbeteren we de infrastructuur voor het technisch beroepsonderwijs in het Noorden. Samen met betrokken bedrijven kijken we hoe we de instroom van jongeren kunnen vergroten en welke opleidingen in een bepaalde regio noodzakelijk zijn. University Campus Fryslân VNO-NCW Noord heeft zich sterk ingezet voor de ontwikkeling van University Campus Fryslân en betrokkenheid hierbij van het bedrijfsleven. Hessel Bouma is als gevolg hiervan toegetreden tot de Raad van Toezicht om het bedrijfsleven te vertegenwoordigen en maatschappelijke valorisatie te waarborgen. Gemeentelijke herindeling VNO-NCW Noord heeft onderzoek gedaan naar de optimale regionale indeling van Noord-Nederland, waaruit blijkt dat het Noorden dertien plaatsen met een centrumfunctie telt. Dit objectieve onderzoek kunnen gemeenten gebruiken wanneer zij willen samenwerken of fuseren.

6 Defensie VNO-NCW Noord heeft er bij de Tweede Kamer hard voor gelobbyd om Noord-Nederland niet onevenredig hard te treffen met bezuinigingen op het gebied van Defensie. Met name het voorkomen van sluiting van de Johan Willem Frisokazerne in Assen is hierbij van groot belang voor de economie en werkgelegenheid in Noord-Nederland. Toekomst bedrijventerrein Hallum VNO-NCW Noord ondersteunt het lokale bedrijfsleven bij de ontwikkeling van een economisch toekomstperspectief voor het bedrijventerrein Hallum. Prioriteit binnen deze visie is een toekomstbestendige ontsluiting van het terrein zonder dat de bedrijfsvoering van de betrokken ondernemers wordt verstoord. VNO-NCW Noord heeft bereikt dat het bedrijfsleven als volwaardig en invloedrijk gesprekspartner met gemeente en provincie richting kan geven aan de toekomst van het bedrijventerrein. Direct resultaat is dat plannen waarvoor geen draagvlak bestaat terzijde zijn geschoven. Pilot waardebehoud Oost-Groningen Binnen deze pilot gaan bedrijven en overheden beproeven of er een verbinding tot stand kan worden gebracht tussen particulier vastgoed, waar geen aandacht meer aan wordt besteed, en corporatiebezit. Doordat mensen wegtrekken uit het gebied, ontstaat leegstand en worden woningen en bedrijfspanden onverkoopbaar. Dit heeft een negatieve invloed op de waardeontwikkeling in de omgeving. Topsectorenbeleid Binnen het door VNO-NCW ontwikkelde Topsectorenbeleid wordt door het kabinet in totaal 1,3 miljard beschikbaar gesteld voor innovatie, oplopend naar 2 miljard in VNO-NCW Noord monitort binnen een landelijke projectgroep of de regionale doelstellingen aansluiten bij het nationale beleid en omgekeerd of het Topsectorenbeleid aansluit bij de ontwikkelingen in de regio.

7 Netwerk In 2011 heeft VNO-NCW Noord diverse ledenbijeenkomsten, workshops, netwerksessies en projecten georganiseerd. Daarnaast open wij deuren voor onze leden die voor anderen gesloten blijven. Een kort overzicht: Bedrijfsbezoeken VNO-NCW Noord heeft tien bedrijfsbezoeken georganiseerd met in totaal 824 deelnemers. In 2011 hebben we een bezoek gebracht aan het Groninger Museum, E-ON, BASF, Bollegraaf, DUO, Van Wijnen, Koninklijke De Vries, NAM, VDL Stud en de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. DGA s en Dynamic Companies VNO-NCW Noord heeft dit jaar een DGA Cluster in Friesland opgezet met 21 deelnemers en de Masterclass Dynamic Companies in samenwerking met Deloitte ontwikkeld (twee groepen, 14 deelnemers, derde groep gaat binnenkort van start). Ontmoeting VNO-NCW Noord heeft diverse bijeenkomsten voor georganiseerd om te netwerken, kennis en informatie uit te wisselen, elkaar te inspireren en te motiveren. Denk hierbij aan het Ondernemersgala (1000 deelnemers), het Prinsjesdagdiner (250 deelnemers), Visite Veenhuizen (120 deelnemers), Meet the Chairmen (120 deelnemers), de drie Borgenbijeenkomsten (170 deelnemers) en de Eindejaarsreceptie (200 deelnemers).

8 JNO Voor de leden van JNO zijn dit jaar acht bijeenkomsten georganiseerd met in totaal 194 deelnemers. JNO ging op bedrijfsbezoek bij Grolsch, Wasserij De Blinde en Vos Zand & Grind. Daarnaast werden twee netwerkdiners en twee themabijeenkomsten georganiseerd (inleiding Joy van der Stel en thema Inspirerend Leiderschap). B2B VNO-NCW Noord heeft zeven business-breakfasts en -lunches georganiseerd met in totaal 159 deelnemers. Deuren geopend Via de projecten TOP en Ondernemende Staten opent VNO-NCW Noord deuren die voor anderen gesloten blijven. Bij het TOP project worden ondernemers gekoppeld aan noordelijke Tweede Kamerleden, bij Ondernemende Staten aan leden van Provinciale Staten in Groningen, Friesland en Drenthe. Noordgang VNO-NCW Noord heeft 90 Noordgang bijeenkomsten georganiseerd voor 15 verschillende Noordgangen. In deze groepen zijn ruim 200 leden actief. Postadres Postbus AC Groningen Bezoekadres Leonard Springerlaan KB Groningen telefoon: fax: website:

VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you?

VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? Gr @VNONCWNoord www.vno-ncwnoord.nl VNO atis Noo -NCW rd A pp Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie

Nadere informatie

What s in it for you?

What s in it for you? VNO-NCW en MKB Noord 2013: What s in it for you? Samen voor een optimaal ondernemingsklimaat in Noord-Nederland Twee verenigingen, één bureau De collega s van VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord: Lambert

Nadere informatie

In de Ondernemersagenda vindt u alle informatie over de Noordgangen, de bedrijfsbezoeken,

In de Ondernemersagenda vindt u alle informatie over de Noordgangen, de bedrijfsbezoeken, Dé Ondernemersagenda 2016-2017 Voorwoord VNO-NCW Noord heeft een strategisch partnerschap met De Friesland Zorgverzekeraar en ING. Deze strategische partners verbinden hun eigen maatschappelijke doelen

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 9400 AC Assen Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Noord- Holland, de gemeenten

Nadere informatie

What s in it for you?

What s in it for you? Eén vereniging, twee label What s in it for you? Kennis & Innovatie De vereniging Financiering Partners van VNO-NCW Noord Ondernemerschap Vooruitgang vraagt ondernemerschap Resultaten 2016 en ambities

Nadere informatie

Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen

Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen [Inleiding] MKB gebukt onder zware administratieve lasten.

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

GEEF ONDERNEMERSCHAP DE RUIMTE EN INVESTEER IN DUURZAAMHEID EN BEREIKBAARHEID!

GEEF ONDERNEMERSCHAP DE RUIMTE EN INVESTEER IN DUURZAAMHEID EN BEREIKBAARHEID! GEEF ONDERNEMERSCHAP DE RUIMTE EN INVESTEER IN DUURZAAMHEID EN BEREIKBAARHEID! PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2019 WENSEN VAN HET BEDRIJFSLEVEN IN NOORD-HOLLAND GEEF ONDERNEMERSCHAP DE RUIMTE EN INVESTEER IN

Nadere informatie

DÉ ONDERNEMERSAGENDA

DÉ ONDERNEMERSAGENDA DÉ ONDERNEMERSAGENDA 2017-2018 IV I VOORWOORD Bij het realiseren van onze doelen, ambities én de kansen die er in Noord-Nederland liggen, zijn onze partners van wezenlijk belang. Qua intensiteit van samen-

Nadere informatie

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer . provincie ^}(^ groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: wv/w.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Profiteren van E-factureren Show me the money

Profiteren van E-factureren Show me the money Profiteren van E-factureren Show me the money Digitaal Bestuur Congres 2011 Donderdag 20 januari 2011 Tanaquil Arduin Accountmanager E-factureren Logius Even voorstellen: wij zijn Logius Historie: Logius

Nadere informatie

Hierna wordt in kort bestek aangegeven hoe wij door uitvoering van deze kerntaken in 2010 de verenigingsdoelstelling hebben gerealiseerd.

Hierna wordt in kort bestek aangegeven hoe wij door uitvoering van deze kerntaken in 2010 de verenigingsdoelstelling hebben gerealiseerd. VNO-NCW Noord Jaaroverzicht 2010 De hoofddoelstelling van VNO-NCW Noord is actief bijdragen aan een concurrerend ondernemingsklimaat in Noord-Nederland. Wij trachten deze doelstelling te realiseren door

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

r Beh door: Afd Hoøf )WFi,.

r Beh door: Afd Hoøf )WFi,. Aan het College van Gedeputeerdçn 8900 HM LEEUWARDEN Class. nr.: Ingek.: 5 JUL 201 Afdehnj CIp. r Beh door: Afd Hoøf )WFi,. f VNÜ-rJCW NOORD r. Voor kensg, aangenomn/tej. afgodaan Groningen, 4juli 2012

Nadere informatie

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven inhoud Voorwoord pag 3 Belangenbehartiging pag 4 Service en Dienstverlening pag 6 Ledenvoordeel pag 8 Netwerk pag 10 MKB Sercivedesk pag 11 Noord

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten

Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten Slim financieren duurzame energie Afwegingskader bij het kiezen van instrumenten voor financiering van duurzame energie 4 Voorwoord Euro s zijn vaak de sleutel om projecten voor de opwekking van duurzame

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 De OP EFRO Tender Valorisatie 2015 is onderdeel van het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020. Contact? Informatie kunt u vinden op onze

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Overview Zuiderzeelijn. Convent Noordelijke Tweede Kamerleden. 6 november 2007

Overview Zuiderzeelijn. Convent Noordelijke Tweede Kamerleden. 6 november 2007 Overview Zuiderzeelijn Convent Noordelijke Tweede Kamerleden 6 november 2007 1. Algemeen Zuiderzeelijn is een hoogwaardige OV-verbinding Randstad-Noorden Basis in Langman-akkoord (1998): eerst Hanzelijn,

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners Dit is MKB-Nederland Aanbod lokaal partners Samen haar lokaal partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het lokaal partnerschap precies

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0

Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0 Projectplan IPF 2.0 Helder, verbonden en mede-eigenaarschap Versie 1.0 Nieuwe ideeën worden geboren en bestaande ideeën groter gemaakt in een innovatief ecosysteem. De partners van het IPF maken en vormen

Nadere informatie

SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing. DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik

SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing. DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik Energiebesparing = winst voor de lokale groene economie beperking van woon-

Nadere informatie

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Dit formulier is bedoeld voor de partners in een samenwerkingsverband ter uitvoering van een project als bedoeld in

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 28 feb. en 6 DCE/02/ maart 2002

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 28 feb. en 6 DCE/02/ maart 2002 OC enw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

Investering grootste drempel om energie te besparen

Investering grootste drempel om energie te besparen Digitale nieuwsbrief juni 2013 MKB Green Deals in trek bij ondernemers De MKB Green Deals blijken een succes. Er doen 625 mkb-bedrijven mee aan het project, samen goed voor een besparingspotentieel vergelijkbaar

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Beleidsplan 2013-2017 Datum: Van: Onderwerp: 2 december 2013 Bestuur NOV Beleidsplan Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) 2013-2017 De missie van de NOV is: De Noordwijkse Ondernemers Vereniging zet

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VERNIEUWING?

BESTUURLIJKE VERNIEUWING? BESTUURLIJKE VERNIEUWING? De rol van de provincie en de Eerste Kamer 11 maart 2015 Nederlanders willen leden Eerste Kamer direct kunnen kiezen 1 I&O Research vroeg in haar laatste peiling 2 naar een aantal

Nadere informatie

Partnermogelijkheden 2018

Partnermogelijkheden 2018 Partnermogelijkheden 2018 www.energychallenges.nl Stichting Energy Challenges Een boost voor motivatie en talent Realiseer besparing door gedragsverandering Kennis over techniek en energieverbruik Enthousiasme

Nadere informatie

OngelOfelijk ambitieus en toch realistisch

OngelOfelijk ambitieus en toch realistisch I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 16 NUMMER 5 > 2011 OngelOfelijk ambitieus en toch realistisch gertjan lankhorst Over het wereldwijde energievraagstuk > Alles over project WAArdebehoud

Nadere informatie

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven!

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven! Inzet VNO-NCW Brabant Zeeland en brancheverenigingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant op 20 maart 2019 Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Provincies

Nadere informatie

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp:

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Statengriffie Van: Floortje van Aken Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Inspraakreactie MKB-Noord Bijlagen: BRF_151903_Retail Agenda.pdf; Inspraakreactie

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Drechtsteden. een KANSRIJKE regio! speerpunten. om de regio economisch te versterken! Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Drechtsteden. een KANSRIJKE regio! speerpunten. om de regio economisch te versterken! Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Drechtsteden een KANSRIJKE regio! 9 speerpunten om de regio economisch te versterken! Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Werkgevers Drechtsteden aangesloten bij VNO-NCW West Contactgegevens Postbus 931 3300

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina Het Energietransitie Energietransitie Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân - namens Provincie Fryslân -

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Nationaal Groenfonds staat open voor innovatieve duurzame energieprojecten - N... (/) NEDERLANDSE VERENIGING DUURZAME ENERGIE NIEUWS

Nationaal Groenfonds staat open voor innovatieve duurzame energieprojecten - N... (/) NEDERLANDSE VERENIGING DUURZAME ENERGIE NIEUWS pagina 1 van 8 NEDERLANDSE VERENIGING DUURZAME ENERGIE (/) NIEUWS NATIONAAL GROENFONDS STAAT OPEN VOOR INNOVATIEVE DUURZAME ENERGIEPROJECTEN 9 november 2016 Van een bioenergiecentrale in Ede, die warm

Nadere informatie

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen?

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen? Gemeente Hoogeveen R - MEI 2015 DATUM 30 april 2015 ONDERWERP Beantwoording schriftelijke vragen museum ONS NUMMER Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen Bezoekadres Raadhuisplein 24 7901 BW Hoogeveen

Nadere informatie

Tabellenrapportage Quickscan leerlingendaling VO. schoolbesturen, gemeenten en provincies

Tabellenrapportage Quickscan leerlingendaling VO. schoolbesturen, gemeenten en provincies Tabellenrapportage Quickscan leerlingendaling VO schoolbesturen, gemeenten en provincies Tabellenrapportage Quickscan leerlingendaling VO schoolbesturen, gemeenten en provincies Opdrachtgever: Ministerie

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente?

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente? Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente? De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. VNO-NCW West heeft een schriftelijke enquête gehouden bij de

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA 1 ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA PvdA Fractie Afdeling Pekela 2 Voorzitter, Vanavond behandelen we, net zo routinematig als voorheen De Algemene Beschouwingen van de voorjaarsnota

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Nr. Op 17 april hebben Provinciale Staten van Drenthe met algemene stemmen de motie behoud werkgelegenheid rijksdiensten aanvaard.

Nr. Op 17 april hebben Provinciale Staten van Drenthe met algemene stemmen de motie behoud werkgelegenheid rijksdiensten aanvaard. Provinciehuis Westerbrink i, Assen Postadres Postbus 122, 9400 AC Assen www.drenthe.nl R13.00101 llllllllllllllllllllllllll T (0592)3655 55 F (0592) 36 57 77 provinciet/renthe Gemeente NOORDENVELD Class.nr.

Nadere informatie

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland 2017-806 Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 13 september 2017

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen www.onderwijsonderneemt.nl In de ontwikkeling van Nederland naar een meer kennisgedreven economie, zijn het vooral startende en jonge bedrijven en ondernemende

Nadere informatie

Basis renovatie uitvoering 2012-2014 provinciehuis Groningen. Mebus Lolkema Clustercoördinator Concern Inkoop Gert Olthuis Inkoopadviseur

Basis renovatie uitvoering 2012-2014 provinciehuis Groningen. Mebus Lolkema Clustercoördinator Concern Inkoop Gert Olthuis Inkoopadviseur Basis renovatie uitvoering 2012-2014 provinciehuis Groningen Mebus Lolkema Clustercoördinator Concern Inkoop Gert Olthuis Inkoopadviseur Provincie Groningen Overige afdelingen Facilitaire zaken Blauwe

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 28 684 Naar een veiliger samenleving 31 200 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het

Nadere informatie

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Ron Lander en Nathalie Harrems openen de goed bezochte bijeenkomst in de schouwburg in Meppel. Naast het delen van kennis over de werkwijze in het Meerjarenprogramma

Nadere informatie

Dé ondernemersagenda

Dé ondernemersagenda Dé ondernemersagenda Voorwoord Lid zijn betekent meedoen. Dat is het motto van VNO-NCW Noord en daarom hebben we net als voorgaande jaren hard gewerkt om een aantrekkelijk jaarprogramma aan u te kunnen

Nadere informatie

goed voorbereiden Samenwerken aan een spraakmakende school

goed voorbereiden Samenwerken aan een spraakmakende school goed voorbereiden draaijer+partners spreekt onze taal. Hierdoor ontstaan toekomstbestendige onderwijsgebouwen. Hedwig de Boer, Beleidsmedewerker Onderwijs, Gemeente Haren Samenwerken aan een spraakmakende

Nadere informatie

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Economische kansen in de Eemsdelta Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Samenwerking DEAL + provincie Uitgaande van de Economische Visie Eemsdelta 2030 Hoofddoel

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN

DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN MKB INFRA DE VERENIGING VAN INFRABEDRIJVEN WWW.MKB-INFRA.NL VOOR EN DOOR ONDERNEMERS WAT IS MKB INFRA? MKB INFRA is de brancheorganisatie voor infrabedrijven. Opgericht door ondernemers vóór ondernemers.

Nadere informatie

De provincie. als aanjager van de. regionale economie

De provincie. als aanjager van de. regionale economie De provincie als aanjager van de regionale economie PvdA Noord-Holland Werkvoorstellen 2015-2019 PvdA Noord-Holland Werkvoorstellen 2015 De provincie als aanjager van de regionale economie Van werkloosheid

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Economie, recreatie en toerisme Ôfdieling : Kennis en Ekonomy/Regel en Beheer Behanneljend amtner : R.Zijlstra-Ytsma Tastel : 5599

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD bezoekadres Stationsstraat 29 a 9401 KW Assen postadres Postbus 479 9400 AL Assen telefoon (0592) 30 84 58 fax (0592) 33 15 35 e-mail info@ypsylon.nl KvK Friesland 56.48.77.54 www.ypsylon.nl Functieprofiel

Nadere informatie

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2 Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Ons kenmerk Bijlagen

Nadere informatie

Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een bijzonder welkom op deze ledendag van EVO. Een dag

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? 2 Nederland heeft twaalf provincies, die allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders en ambtenaren hebben. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Freek Welling en Joep Koene

Freek Welling en Joep Koene Financiering van de energietransitie The next step: gebouwde omgeving Freek Welling en Joep Koene 29 november 2018 Ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland Topfonds Gelderland 2017 Portfolio IEG duurzame

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015

Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015 Verslag Themabijeenkomst Lokaal Economische agenda 2 maart 2015 Inleiding De raad heeft de regionaal economische agenda voor West-Friesland kaderstellend vastgesteld. De regionaal economische agenda vormt

Nadere informatie

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort CONCEPT-VERSLAG 021214 BOEZ Vergadering: Bestuurlijk Overleg Economische Zaken Regio Amersfoort Datum: 26 juni 2014 Aanwezig: Dhr. M. Röell (Voorzitter, Baarn), Dhr. P. van den Berg (Amersfoort), Dhr.

Nadere informatie

Financiële vertaling Profiel provincies

Financiële vertaling Profiel provincies Financiële vertaling Profiel provincies De provincies leveren al een forse bijdrage aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. In de periode 2008-2011 wordt jaarlijks 200 miljoen euro bijgedragen

Nadere informatie

43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond

43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond 43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond Inhoud Inleiding Van OETC-groep naar allochtonengroep Antiracisme Onderwijs in allochtone levende talen Intercultureel onderwijs Wie kan

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor

Graydon Kwartaalmonitor Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud In de eerste week van het nieuwe jaar maakte Graydon al bekend dat een laagterecord kent wat betreft het aantal faillissementen. Het aantal bedrijven dat failliet

Nadere informatie

D e n H a a g 2 mei T e l e f o o n n u m m e r E - m a i l

D e n H a a g 2 mei T e l e f o o n n u m m e r E - m a i l Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG B r i e f n u m m e r 19/10.186/TG/JVE O

Nadere informatie

LID COLLEGE VAN BESTUUR

LID COLLEGE VAN BESTUUR FUNCTIEPROFIEL LID COLLEGE VAN BESTUUR DRENTHE COLLEGE Inhoudsopgave 1 Drenthe College 3 De organisatie 3 De missie 3 De thema s 3 2 Lid College van Bestuur 4 Plaats in de organisatie 4 Taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Rijk en regio investeren fors in Regio Deal Midden en West Brabant

Rijk en regio investeren fors in Regio Deal Midden en West Brabant Rijk en regio investeren fors in Regio Deal Midden en West Brabant Met een impuls van 10 miljoen euro sluit het Rijk aan bij de ambitie van de regio Middenen West- Brabant om het MKB in de regio te versterken.

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Samen werken aan lokale bereikbaarheid

Samen werken aan lokale bereikbaarheid Samen werken aan lokale bereikbaarheid Aanbod van de VOC aan gemeenten voor een gezamenlijk geluid in het beleidsveld mobiliteit en infrastructuur. Doet u mee? 1 Wat is de VOC? De Vereniging Openbaar Vervoer

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 Voor hetzelfde geld maken we er iets moois van

JAARPLAN 2016 Voor hetzelfde geld maken we er iets moois van JAARPLAN 2016 Voor hetzelfde geld maken we er iets moois van 2 Kasper Hovius Kaspcreations Voor hetzelfde geld maken we er iets moois van De gevolgen van de aardbevingen in Noord-Groningen liegen er niet

Nadere informatie

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c.

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c. A15 Corridor Conclusies A15 1. Een gegarandeerde doorstroming van het verkeer op de A15 is noodzakelijk voor de continuïteit en ontwikkeling van de regionale economie rond de corridor en voor de BV Nederland.

Nadere informatie

Werkende bedrijventerreinen

Werkende bedrijventerreinen Werkende bedrijventerreinen Dr. Cees-Jan Pen, programmamanager Platform31/Lector Vastgoed Fontys 1 Mijn agenda Bedrijventerreinen hoger op de politieke agenda: banen, mkb, leefbaarheid, economisch belang

Nadere informatie

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

konsept Beslutelist skriftlike omgong fan D.S. 8 july 2014 ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) BESPREKPUNTEN

konsept Beslutelist skriftlike omgong fan D.S. 8 july 2014 ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) BESPREKPUNTEN konsept Beslutelist skriftlike omgong fan D.S. 8 july 2014 BESPREKPUNTEN B1. Beantwoording schriftelijke vragen geen SOBD (meerdere) B2. Brieven aan Provinciale Staten De navolgende brief aan PS vast te

Nadere informatie

Printdatum: 27-11-2007 Naam Bouw Interventie Team Noord-Nederland verwerking: Reden: (*)nieuwe WBP-melding ( )wijziging van een WBP-melding FG

Printdatum: 27-11-2007 Naam Bouw Interventie Team Noord-Nederland verwerking: Reden: (*)nieuwe WBP-melding ( )wijziging van een WBP-melding FG Printdatum: 27-11-2007 Naam Bouw Interventie Team Noord-Nederland verwerking: Reden: (*)nieuwe WBP-melding ( )wijziging van een WBP-melding FG ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

Actueel Wijnnieuws MVO. Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen. Collectieve kortingen

Actueel Wijnnieuws MVO. Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen. Collectieve kortingen Actueel Wijnnieuws MVO Keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen Bemiddeling Platform functie Advies

Nadere informatie