Antwoorden en vertalingen bij het Loukianos-project 3 gym.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoorden en vertalingen bij het Loukianos-project 3 gym."

Transcriptie

1 Antwoorden en vertalingen bij het Loukianos-project 3 gym. I KIJVENDE MOEDERS 1. Opdracht vooraf. Belangrijkste zaken: Leto is de moeder van Artemis en Apollo. Niobe was trots op haar vele kinderen, vond zicelf beter dan Leto. Zij werd door Apollo en Artemis gestraft: deze doodden haar kinderen. Artemis is godin van de jacht, en maagd. Actaeon zag haar per ongeluk naakt, werd als straf in een hert veranderd en door zijn eigen honden verslonden. De Skythen zijn kannibalen die woonden in het huidige Iran. Apollo is god van de muziek, van het licht en de orakelspreuken. Hij werd verliefd op Dafne, maar zij wilde hem niet. Toen Apollo hij wilde overweldigen, veranderede zij in een laurierboom. Marsyas schepte op dat hij beter kon fluitspelen dan Apollo en werd door hem levend gevild na het verliezen van de wedstrijd. Hyakinthos is ook een geliefde van Apollo. Ook de wind was op deze jongen verliefd, en uit jaloezie zorgde hij ervoor dat Hyakinthos ongelukkig geraakt werd door zijn discus en stierf. Apollo liet een hyakinth bloeien uit het bloed van de jongen. 2. a. Hephaistos is de zoon van Hera en is verminkt door zijn val van de Olympos. Leto spot hiermee. b. Hera verdedigt haar zoon door zijn kwaliteiten te roemen. 3. Artemis is al te mannelijk en zou in Skythië kannibaal geworden zijn. 4. a. het orakelen. b. Om vergissingen uit te sluiten zou Apollo orakels geven die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Hij had zelf zijn ellende met Daphne en Hyakinthos niet voorzien: dat is niet best voor een vorspeller! 5. Leto noemt haar kinderen nu even zo, omdat Hera hen op deze manier omschreef. Zij is het echter met deze betiteling natuurlijk niet eens. Vandaar de aanhalingstekens. 6a. In regel 1 van dit verhaal. b. Artemis zou Actaeon vermoord hebben, opdat hij het gerucht over haar lelijkheid niet zou kunnen verspreiden. 7a. Hera is de vrouw van de oppergod, terwijl Niobe een gewone sterveling is. b. Leto steekt Hera door over het vreemdgaan van haar man te beginnen.

2 II POSTNATALE DEPRESSIE Vertaling eerste helft: Poseidon: Hermes, is het nu mogelijk om Zeus te ontmoeten? Hermes: Beslist niet, Poseidon. Poseidon: Toch moet je me bij hem aankondigen. Hermes: Val me niet lastig, zeg ik: want het is ongelegen, zodat jij hem op het moment niet zou kunnen zien. Poseidon: Hij is toch niet samen met Hera? Hermes: Nee, maar er is iets anders. Poseidon: Ik begrijp het: Ganymedes is binnen. Hermes: Dat niet, maar hij is zelf zwak. Poseidon: Hoezo, Hermes? Want jij zegt het als iets verschrikkelijks / het is vreselijk wat je daar zegt. Hermes: Ik schaam me het te zeggen, zo vreselijk is het. Poseidon: Maar het is niet nodig je te schamen ten overstaan van mij, omdat ik je oom ben. Hermes: Hij heeft zojuist gebaard / een kind gekre gen, Poseidon. Poseidon: Ga weg, heeft hij gebaard / een kind gekregen? Waaruit? is het ons dan ontgaan dat hij tweeslachtig is? Maar de buik vertoonde bij hem geen tekenen van een of ander volume. Hermes: Je hebt gelijk: want die (buik) had het embryo niet. Poseidon: Ik weet het: hij baarde weer uit zijn hoofd zoals (bij) Athena: want hij heeft een vruchtbaar hoofd. Hermes: Nee, maar hij was zwanger in zijn dijbeen van het kind van Semele. Poseidon: Wat een prachtvent dat hij voor ons helemaal zwanger is en overal in het lichaam. Maar wie is Semele? Hermes: Een Thebaanse, één van de dochters van Kadmos. Door met haar naar bed te gaan / Hij ging met haar naar bed en hij maakte haar zwanger. Poseidon: Baarde hij daarna in plaats van haar, Hermes?

3 8a. Iets anders b. Hij vat het op als: iemand anders en begint over een andere persoon/geliefde die misschien bij Zeus binnen is. 9a. Hermes schaamt zich voor het feit dat de koning der goden (stoer) zwanger is (verwijfd). b. Hoofd- en bijzin-schema: 1 Καὶ μάλα, (vul aan: is dat zo) εἰ καὶ παράδοξον εἶναί σοι δοκεῖ τὴν μὲν γὰρ Σεμέλην ὑπελθοῦσα ἡ Ἥρα (ptc = terwijl/nadat + bijzin) -- -οἶσθα ὡς ζηλότυπός ἐστι- 5 πείθει αἰτῆσαι παρὰ τοῦ Διὸς μετὰ βροντῶν καὶ ἀστραπῶν ἥκειν παρ' αὐτήν ὡς δὲ ἐπείσθη καὶ ἧκεν ἔχων καὶ τὸν κεραυνόν, ἀνεφλέγη ὁ oροφος, καὶ ἡ Σεμέλη μὲν διαφθείρεται ὑπὸ τοῦ πυρός, (kai = en: koppelt deze aan vorige ) ἐμὲ δὲ κελεύει (de = en: koppelt deze aan vorige ) 10 ἀνατεμόντα τὴν γαστέρα τῆς γυναικὸς (ptc = terwijl/nadat + bijzin) ἀνακομίσαι ἀτελὲς ἔτι αὐτῷ τὸ ἔμβρυον ἑπτάμηνον (= hele ww na κελεύει) καὶ ἐπειδὴ ἐποίησα, διελὼν τὸν ἑαυτοῦ μηρὸν (ptc = terwijl/nadat + bijzin) ἐντίθησιν, ὡς ἀποτελεσθείη ἐνταῦθα, 15 καὶ νῦν τρίτῳ ἤδη μηνὶ ἐξέτεκεν αὐτὸ καὶ μαλακῶς ἀπὸ τῶν ὠδίνων ἔχει. (kai = en: verbindt hier vorige met de volgende )

4 Vertaling tweede helft: Hermes: Jazeker, ook al schijnt het (voor) jou ongelooflijk te zijn: want nadat Hera zich had vermomd -je weet hoe jaloers zij is overtuigde zij Semele aan Zeus te vragen om met donders en bliksems bij haar te komen. Toen hij werd overtuigd / gehoorzaamde en kwam, terwijl hij ook de bliksem had, vloog het dak in brand en Semele kwam om door het vuur, en hij beval mij om, nadat ik de buik van de vrouw had opengesneden, het zeven maanden oude embryo nog onvolgroeid naar hem te brengen. En toen ik dat had gedaan, plaatste hij, nadat hij zijn eigen dijbeen had opengesneden het embryo daarin, opdat het daar voldragen werd, en nu baarde hij het reeds in de derde maand en is zwak door de weeën. Poseidon: Waar is het kind dan nu? Hermes: Nadat ik het naar Nysa had weggebracht / Ik bracht het naar Nysa en gaf het aan de Nimfen om het op te voeden, nadat hij Dionysos was genoemd. Poseidon: Is mijn broer dan niet beiden, zowel moe der als vader, van die Dionysos? Hermes: Dat is duidelijk. Ik ga dan weg om water voor hem naar de wond te brengen en om de andere dingen te doen die gebruikelijk zijn (zoals) voor een kraamvrouw. 10. Semele wenst Zeus in zijn volle verschijning te zien met eigen ogen. Dit is een overmoedige wens (haar ingegeven door Hera!). De bliksems zorgen ervoor dat brand ontstaat en Semele komt om. 11. Dio Nysos gen. Van Zeus: omdat hij een zoon van Zeus is. de berg waar Dionysos opgevoed werd door Nymfen.

5 Conclusies over het participium: Latijn a. PPA participium praesens actief, te herkennen aan ns/-nt PPP participium perfectum passief, eindigt op tus/-ta/-tum b. PPA terwijl (of bijv. lopend), PPP nadat (en passief!) (of bijv: gelopen) Grieks a. vorm: Uitgangen van het participium in het Grieks Nom Gen Dat Acc Nom Gen Dat Acc M (gaat als ) V (als ) O (als ) b vertaling: Praesens: terwijl + bijzin Aoristus: nadat + bijzin - De man slaapt terwijl hij de mantel bedekt. - Ik (vrouwelijk) ging weg, nadat ik het geschenk had (weg)gegooid. = onzijdig acc ev. (het hoort bij Het hoort thuis in het rijtje van zie Pallas tb. p. 31)

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart 2002 5,8 506 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Griekse mythologie Lang geleden vertelden de Grieken elkaar verhalen over Goden, Godinnen, Halfgoden en

Nadere informatie

Onweer. Adelaar Opp. Justitie Re. Metamorfose. Almachtig Pa

Onweer. Adelaar Opp. Justitie Re. Metamorfose. Almachtig Pa 34 Zeus 35 Onweer Adelaar Opp Justitie Re Vreem Metamorfose Almachtig Pa 36 Bliksem ergod chtspraak dgaan n Halfgoden tricide 37 the old & the new Zeus Zeus is de oppergod, die heerste vanaf de berg Olympus.

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2004-I

Eindexamen Grieks vwo 2004-I Tekst 1 Proloog Poseidon Ik, Poseidon, kom uit de zilte diepten van de zee, 1 waar dansende koren van Nereïden een prachtig patroon van voetsporen weven. Sinds ik eens met Apollo rond dit land van Troje

Nadere informatie

Griekse taal en cultuur

Griekse taal en cultuur Examen VWO 2019 tijdvak 1 donderdag 9 mei 9.00-12.00 uur Griekse taal en cultuur Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Verslag door een scholier 2678 woorden 4 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Aphrodite ( Dochter van Zeus en Dione )

Verslag door een scholier 2678 woorden 4 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Aphrodite ( Dochter van Zeus en Dione ) Verslag door een scholier 2678 woorden 4 oktober 2016 9 1 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Wijs worden Aphrodite ( Dochter van Zeus en Dione ) Aphrodite wie heeft niet van haar gehoord naar

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 1 maximumscore 1 Als rechters/jury(leden). Fout rekenen wanneer als antwoord is gegeven publiek (of een woord / woorden

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS LES 2

BIJBELS GRIEKS LES 2 Pagina:1 2.1 Naamvallen Als u de zin "De predikant gaf" leest, zult u het er ongetwijfeld mee eens zijn, dat die zin niet af is. Er moet nog een aanvulling komen. Dat is ook het geval met de volgende zinnen:

Nadere informatie

2 Koningen 4:11-37 (nbv)

2 Koningen 4:11-37 (nbv) 2 Koningen 4:11-37 (nbv) 11 Toen Elisa op een dag weer door Sunem kwam, onderbrak hij zijn reis en ging rusten in het voor hem ingerichte i vertrek. 12 Hij vroeg zijn knecht Gechazi de gastvrouw te roepen.

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS LES 3

BIJBELS GRIEKS LES 3 Pagina:1 3.1 Meervoud In de vorige les hebben we ons uitsluitend beziggehouden met woorden in het enkelvoud. In deze les komt het meervoud aan de orde. Zie het volgende overzicht. geslacht manlijk vrouwelijk

Nadere informatie

Mannelijk Vrouwelijk Onzijdig de slaaf de meester het gevecht het land het beest enkelvoud nominativus genitivus accusativus

Mannelijk Vrouwelijk Onzijdig de slaaf de meester het gevecht het land het beest enkelvoud nominativus genitivus accusativus ZELFSTANDIG NAAMWOORD Mannelijk Vrouwelijk Onzijdig de slaaf de meester het gevecht het land het beest enkelvoud nominativus genitivus accusativus meervoud nominativus genitivus accusativus BIJVOEGLIJK

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 1 maximumscore 1 (Hij was aan de macht gekomen) door zich voor te doen als de broer van Cambyses / door een staatsgreep

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS HERHALING 1

BIJBELS GRIEKS HERHALING 1 Pagina:1 Her.1.1 Inleiding Dit een herhalingsles. In deze les herhalen we de beangrijkste zaken uit les 1 t/m 5. We beginnen met het herhalen van de naamvallen. Leest u voordat u verder gaat met deze les

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 dinsdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 dinsdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2009 tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-12.00 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 72 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 22 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 22 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2016 tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS LES 8

BIJBELS GRIEKS LES 8 Pagina:1 8.1 De aoristus medium Voordat we zo het lezen van een stuk uit Johannes 3 gaan voorbereiden eerst nog de aoristus medium en de conjunctivus en het woordje Hieronder vindt u nog naast elkaar de

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS LES 11

BIJBELS GRIEKS LES 11 Pagina:1 11.1 Nieuwe verbuigingen Straks zult u de "bergrede" gaan lezen. In deze bergrede komt het woordje "berg" voor. Het Griekse woord voor "de berg" is. Dit woord is onzijdig en wordt niet als verbogen.

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk door een scholier 1308 woorden 21 oktober 2005 5,4 154 keer beoordeeld Vak KCV Wie waren de Romeinen? De Romeinen waren ongeveer 2000 jaar geleden de bewoners

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Klassieke Olympiaden Opgaven Grieks ronde 1

Klassieke Olympiaden Opgaven Grieks ronde 1 Klassieke Olympiaden 2018-2019 Opgaven Grieks ronde 1 Vooraf aan de leerlingen De Griekse tekst is voorzien van aantekeningen die je op pagina 2 en 3 vindt. Er zijn in totaal 23 vragen. Elke afzonderlijke

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Zie Zijn heerlijkheid

Zie Zijn heerlijkheid Zie Zijn heerlijkheid Genesis 1 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. 2 De aarde nu was woest en leeg, en duisternis lag over de watervloed; en de Geest van God zweefde boven het water. 3 En

Nadere informatie

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus.

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. De kleine skepticus vraagt: Geloof jij eigenlijk in een leven na de geboorte? De kleine

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Jozef, de liefste zoon van Jacob

Jozef, de liefste zoon van Jacob Jozef, de liefste zoon van Jacob (C. LETERME, naar Genesis 37-45) Dit verhaal gaat over Jozef. Jozef heeft elf broers. Tien zijn ouder als hij. Benjamin is zijn jongste broer. De tien grote broers houden

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2006-II

Eindexamen Grieks vwo 2006-II 4.1 Beoordelingsmodel voor de vragen Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Tekst 1 Mentes en Telemachus 1 ( ) (regel 281) Wanneer alleen als antwoord is gegeven, één scorepunt

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Geloven - Griekse en Romeinse godenrijk

Geloven - Griekse en Romeinse godenrijk Auteurs VO-content StudioVO ; Laatst gewijzigd Licentie Webadres 05 May 2014 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44850 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 1 maximumscore 1 Niemand (van de Bacchiaden) wilde met Labda trouwen(, want Labda was mank). / Labda was mank (en daarom

Nadere informatie

Hé, Rubben, ben je daar? Vertel me eens hoe het met mijn dochter gaat. Dan moeten we God veelvuldig danken dat ze het allemaal achter de rug heeft.

Hé, Rubben, ben je daar? Vertel me eens hoe het met mijn dochter gaat. Dan moeten we God veelvuldig danken dat ze het allemaal achter de rug heeft. Door allerlei verbaal gedraai en drogredeneringen tracht de schoonmoeder van Rubben hem wijs te maken dat het heel normaal is dat haar dochter na drie maanden huwelijk bevalt van een voldragen kind. De

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Griekse Goden

Werkstuk Geschiedenis Griekse Goden Werkstuk Geschiedenis Griekse Goden Werkstuk door een scholier 2882 woorden 2 februari 2008 6,3 111 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Griekse Goden en Godinnen door Vanya Boon, groep 8 Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl De zon is een ster, net als alle andere sterren aan de hemel. Zij staat alleen veel dichter bij ons en daarom zien we haar als een schijfje aan de hemel. Een ster is een grote gasbol waar binnenin kernfusie

Nadere informatie

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat Mieke Lansbergen Hallo? Ha! Zie je mij? Kijk! Kijk even naar mij. Ik ben Kaïn. Fijn dat ik even iemand tegenkom! Ik loop hier al een tijd te dwalen, en het is zo saai in je eentje. Ik kom daar vandaan.

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 vrijdag 1 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 vrijdag 1 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2007 tijdvak 1 vrijdag 1 juni 9.00-12.00 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen.

Nadere informatie

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging?

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? De jeugdjaren van Samuel. Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? 1 Samuel 1:21-22 21 Die man Elkana ging met zijn hele gezin op weg om de HEERE het jaarlijkse

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 19 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 19 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2013 tijdvak 2 woensdag 19 juni 13.30-16.30 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 21 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

Onenigheid over kudde runderen is er de oorzaak van dat Amphitryon Elektryon per ongeluk doodt.

Onenigheid over kudde runderen is er de oorzaak van dat Amphitryon Elektryon per ongeluk doodt. herakles astronomie 1 GEBOORTE en JEUGD VAN HERAKLES Burcht Mykene PERSEUS : zoon = Elektryon, koning van Mykene. Zijn neef AMPHITRYON regeert tijdens afwezigheid over Mykene. En trouwt daarna met dochter

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door een scholier 1793 woorden 21 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 1996 Nederlands

6,3. Boekverslag door een scholier 1793 woorden 21 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 1996 Nederlands Boekverslag door een scholier 1793 woorden 21 oktober 2004 6,3 99 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands 1. titel: De huiveringwekkende mythe van Perseus 2.

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Brief aan Diognetus. bezorgd, vertaald en ingeleid door Michiel Op de Coul. meinema

Brief aan Diognetus. bezorgd, vertaald en ingeleid door Michiel Op de Coul. meinema Brief aan Diognetus bezorgd, vertaald en ingeleid door Michiel Op de Coul meinema Inleiding 1. Auteur en werk De Brief aan Diognetus mag sinds jaar en dag tot de kleine klassieken van de oudchristelijke

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 februari 2017

Liederen voor zondag 5 februari 2017 Liederen voor zondag 5 februari 2017 Hemelhoog 429 / Opwekking 599 Nog voordat je bestond Kende Hij je naam Hij zag je elk moment En telde elke traan Omdat Hij van je hield Gaf Hij zijn eigen zoon Hij

Nadere informatie

Bidden = vertrouwen. Hij is er wel! Een gebed maken... 2 Onze Vader

Bidden = vertrouwen. Hij is er wel! Een gebed maken... 2 Onze Vader Onze Vader Naam:. 2 Onze Vader Bidden = vertrouwen Hij is er wel! Op een nacht was er eens in een huis een brand uitgebroken. Daar woonde een heel gezin, met vader, moeder en drie kinderen. De brand was

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2014 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen.

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 dinsdag 20 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Grieks. tijdvak 1 dinsdag 20 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2014 tijdvak 1 dinsdag 20 mei 9.00-12.00 uur Grieks Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen.

Nadere informatie

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel?

Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? Hoe de profetie over Achab en Izebel is uitgekomen. Welke profetie gaf precies aan het einde van Achab en Izebel? 1 Koningen 21:17-19 17 Maar het woord van de HEERE kwam tot Elia, de Tisbiet: 18 Sta op,

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw 1 zaal 3 2 zaal 4 zaal 5 Liefde ik heb je zo lief! zaal 2 zaal 1 Ingang Uitgang begane grond Als je verliefd bent wil je er over

Nadere informatie

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling LESBRIEF INHOUD 1. Het verhaal Circus Orpheus 2. Thema 3. Speelstijl van Theatergroep Dolle Maandag 4. Vooraf 5. Vraaggesprek na de voorstelling 6. Zelf spelen Benodigdheden voor de les : een grote doek

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Percy Jackson & The Olympians - The Lightning Thief door Rick Riordan

Boekverslag Nederlands Percy Jackson & The Olympians - The Lightning Thief door Rick Riordan Boekverslag Nederlands Percy Jackson & The Olympians - The Lightning Thief door Rick Riordan Boekverslag door J. 929 woorden 17 juni 2018 5 1 keer beoordeeld Auteur Rick Riordan Eerste uitgave 2011 Vak

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

EUROCLASSICA - European Latin Exam/Vestibulum 2010 Chairwoman: Barbara Bell, Author of Minimus

EUROCLASSICA - European Latin Exam/Vestibulum 2010 Chairwoman: Barbara Bell, Author of Minimus 1 http://edl.ecml.at/tabid/1772/eventid/4912/default.aspx EUROCLASSICA - European Latin Exam/Vestibulum 2010 Chairwoman: Barbara Bell, Author of Minimus Instructies ELEX 2 Je hebt het hele lesuur de tijd.

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2004-I

Eindexamen Grieks vwo 2004-I 4.1 Beoordelingsmodel voor de vragen Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. Tekst 1 Proloog 1 Moderne toeschouwers zijn vaak, in tegenstelling tot de toeschouwers uit de

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Vertaald door: Christian Lingua Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Verhaal 36 van

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Klassieke Olympiaden Opgaven Grieks Ronde 1

Klassieke Olympiaden Opgaven Grieks Ronde 1 Klassieke Olympiaden 2016-2017 Opgaven Grieks Ronde 1 Vooraf aan de leerlingen De Griekse tekst is voorzien van aantekeningen die je op pagina 3 en 4 vindt. Er zijn in totaal dertig vragen. Elke vraag

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2014

Correctievoorschrift VWO 2014 Correctievoorschrift VWO 2014 tijdvak 1 Grieks Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2016

Correctievoorschrift VWO 2016 Correctievoorschrift VWO 2016 tijdvak 2 Grieks Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam.

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam. - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest opmerkelijke woorden van Paulus in de bijbel. Daar staat het volgende: Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef

Nadere informatie

David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, mannen. 2 Met dat leger trok hij naar

David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, mannen. 2 Met dat leger trok hij naar David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, 30.000 mannen. 2 Met dat leger trok hij naar Baäl-Juda om de kist van het verbond van God op te halen,

Nadere informatie

Naam: En jij..? Esther durft! Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA

Naam: En jij..? Esther durft! Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA 3-2-2019 Esther durft! En jij..? Naam: Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA www.cgkpekela.nl www.facebook.com/cgkpekela www.freebibleimages.org 1 Koning Ahasveros

Nadere informatie

4,5. Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april keer beoordeeld. Geschiedenis

4,5. Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 1405 woorden 22 april 2003 4,5 484 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Wie, wat en wanneer. Griekse goden. Athene. Sparta. Het orakel van Delphi. De Olympische spelen.

Nadere informatie

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva?

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Genesis 4:1-2, eerste deel 1 En Adam had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van de HEERE gekregen! 2 En zij

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

als wij b.v. boodschappen doen of winkelen. Met Christus opgewekt Kolossenzen 3:1 t/m 12

als wij b.v. boodschappen doen of winkelen. Met Christus opgewekt Kolossenzen 3:1 t/m 12 - 1 - Met Christus opgewekt Kolossenzen 3:1 t/m 12 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten aan de rechterhand Gods. Het mede opgewekt zijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2003-I

Eindexamen Grieks vwo 2003-I 4.1 Antwoordmodel voor de vragen Tekst 1 1 a. regel 13 1 b. Door de ringcompositie / door de herhaling (in regel 13) van het in regel 1 gebruikte werkwoord 1 2 Omdat hier een door de dichter ingevoerde

Nadere informatie

BIJBELS GRIEKS LES 5

BIJBELS GRIEKS LES 5 Pagina:1 5.1 De Aoristus (2) De verleden tijd kan in het Nederlands op twee manieren gevormd worden. 1. betalen - betaalde; koken - kookte. We noemen dit zwakke werkwoorden. 2. kijken - keek; vragen -vroeg.

Nadere informatie

De voorgeschiedenis van de mensheid, het matriarchaat.

De voorgeschiedenis van de mensheid, het matriarchaat. De voorgeschiedenis van de mensheid, het matriarchaat. Gids uitgegeven door NGKA ( Natuurreligie Groep Knossos Anders) De voorgeschiedenis van de mensheid, het matriarchaat. In de begintijd van de mens

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab?

Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab? Koning Achab en Naboth. Wie had een wijngaard naast het paleis van koning Achab? 1 Koningen 21:1 Naboth uit Jizreël had een wijngaard die in Jizreël lag, naast het paleis van Achab, de koning van Samaria.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna?

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Hoe ziet jullie gezin er uit? En wat vind je daarvan? Welke voordelen heeft het

Nadere informatie

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Jesaja 49:1-7 Jesaja 50:4-11 Jesaja 53:1-12 Jesaja 66:5-24

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Online Bijbel voor kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

Werkstuk KCV Zeus 6,2. Werkstuk door een scholier 3550 woorden 6 oktober keer beoordeeld. Zeussex

Werkstuk KCV Zeus 6,2. Werkstuk door een scholier 3550 woorden 6 oktober keer beoordeeld. Zeussex Werkstuk KCV Zeus Werkstuk door een scholier 3550 woorden 6 oktober 2006 6,2 100 keer beoordeeld Vak KCV Zeussex Verklaring van onze keuze In deze derde en laatste periode van KCV hebben we de opdracht

Nadere informatie

Aantekening Participium

Aantekening Participium Aantekening Participium 1. Vorm Er zijn vier verschillende mogelijkheden. Als voorbeeld nemen we het werkwoord luvw: benoeming vorm betekenis - ptc. prs. Act. luvwn, etc. losmakend - ptc. prs. Med. luovmeno~,

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2008-I

Eindexamen Grieks vwo 2008-I Beoordelingsmodel voor de vragen Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Tekst 1 1 maximumscore 2 de (eigenlijke) verdediging van Socrates 1 de tegeneis van Socrates 1 2

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. 1 Korinthe 13 vers 13

Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. 1 Korinthe 13 vers 13 Kerstviering: Geloof, hoop en liefde 1. Samenzang : Ps alm 116: 1, 11 God heb ik lief, want die ge trouwe Heer Hoort m ijne stem, mijn s m ekingen, m ijn klagen Hij neigt Zijn oor, k roep tot Hem, al m

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

De speech van Electra kan beschouwd worden als een afrekening.

De speech van Electra kan beschouwd worden als een afrekening. Tekst 1 Regel 907-908 τίν t/m λόγον Vergelijk de volgende twee vertalingen van deze regels. 1 Welk onderdeel van onze ellende zal ik het eerst vertellen, welk onderdeel het laatst, en welk onderdeel in

Nadere informatie