De jeugdhulpwerker Van de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De jeugdhulpwerker Van de toekomst"

Transcriptie

1 De jeugdhulpwerker Van de toekomst

2 De jeugdhulpwerker Van de toekomst

3 Geschreven door Angelique Schuurman Vormgeving door Anouk Smit

4 Inhoud 5 Er gaat veel veranderen in de jeugdzorg 6 Een nieuw ontwerp 7 Consequenties 9 Employability 12 Belangrijkste wijzigingen in het profiel van de jeugdhulpwerker 14 advies 17 Profiel jeugdhulpwerker

5 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 5 Er gaat veel veranderen in de jeugdzorg. De overheid heeft haar vernieuwde visie verwoord in het concept van de nieuwe wet op de Jeugdzorg die in 2015 in werking treedt. De ruim vierhonderd gemeenten in Nederland worden per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het overgrote deel van de jeugdzorg. Gemeenten zijn druk doende beleid te formuleren omtrent de jeugdhulp in Veel gemeenten zijn daarin al ver gevorderd. Vanuit mijn onderzoek is een duidelijk beeld ontstaan over hoe gemeenten jeugdhulp gaan organiseren.

6 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 6 Een nieuw ontwerp De gemeenten maken een nieuw ontwerp, dat niet overeenkomt met de huidige manier van hoe de jeugdzorg is georganiseerd. De gemeenten zullen jeugdhulp gaan indelen naar zwaarte, waarbij de preventieve en lichte ambulante hulp plaatsvindt dichtbij de cliënt. Alleen wanneer echt nodig, zal meer gespecialiseerde zorg ingeschakeld worden. Deze zorg zal duurder zijn en naarmate de specialiteit van de zorg omhoog gaat, zullen de kosten stijgen. Een aantal belangrijke uitgangspunten van de gemeenten zijn: Zorg dichtbij De overheid en gemeenten vinden het belangrijk dat de hulp dicht bij de jongere en zijn ouders plaatsvindt. Zo kan aangesloten worden bij de eigen omgeving. De zorg is laagdrempelig en snel beschikbaar. De verwachting is dat hiermee de informele zorg, dat is mantelzorg en vrijwillige zorg, sterk zal toenemen. Vergroten eigen kracht De eigen kracht en het eigen sociale netwerk, daarmee worden o.a. de familie, ouders, ooms en tantes bedoeld, moet worden versterkt. Daarbij is het belangrijk dat de cliënt zelf bepaalt wat nodig is en verbinding met de eigen omgeving gemaakt wordt.preventie en vroegsignalering - Problemen moeten vroeg en snel gesignaleerd worden, zodat er vroegtijdig zorg op maat georganiseerd kan worden. Het beroep op zwaardere zorg zal zoveel mogelijk moeten worden voorkomen en alleen worden ingezet wanneer dat echt noodzakelijk is. Eén gezin, één plan Verschillende vormen van zorg moeten worden geïntegreerd. Dat kan door middel van wijkteams waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Zo kan bijvoorbeeld in één gezin jeugdhulp en verslavingszorg nodig zijn. Nu wordt dat nog door verschillende sectoren en verschillende vormen van ondersteuning aangeboden, dat is in 2015 niet meer aan de orde.

7 De jeugdhulpwerker van de toekomst De - jeugdhulpwerker pagina 7 van de toekomst - pagina 7 Consequenties De vernieuwde visie op jeugdhulp heeft consequenties voor organisaties in de jeugdzorg en de werkers in de jeugdzorg. Organisaties in de jeugdzorg zullen moeten anticiperen op de overgang naar de gemeenten. Óf een organisatieverandering slaagt hangt voor een deel samen met de medewerkers die in staat moeten zijn om deze veranderingen te volgen. De medewerkers dienen over de juiste kennis, vaardigheden en attitudes (competenties) te beschikken. Werkers zullen bijvoorbeeld minder in de organisaties aanwezig zijn en meer bij de cliënt in zijn eigen leefomgeving. Voor de organisatie is het belangrijk dat de medewerkers in veranderende situaties inzetbaar zijn, voor de medewerkers is het belangrijk dat zij aan de veranderende eisen kunnen voldoen. Het versterken van de employability, of te wel: het vermogen van individuen om werk te verkrijgen dan wel te behouden is hierbij een must.

8 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 8 De vele onderzoeken en gemeentelijke rapporten leverden de jeugdzorgorganisaties nog geen duidelijk beeld op om te bepalen welke consequenties de stelselwijziging heeft voor de arbeidsmarkt in de jeugdzorgbranche en het beroepsprofiel van de toekomstige jeugdhulpwerker. Met mijn onderzoek heb ik geprobeerd daarop een antwoord te geven, zodat medewerkers zelf zicht krijgen op de toekomst en zich daarop kunnen voorbereiden door te werken aan hun inzetbaarheid (employability). De jeugdzorgorganisaties kunnen medewerkers met de uitkomsten van dit onderzoek voorbereiden op de veranderingen van de arbeidsmarkt in de jeugdzorgbranche en eventueel nieuwe medewerkers op het ontwikkelde profiel selecteren (zie profiel jeugdhulpwerker op pagina 15).

9 De jeugdhulpwerker van de toekomst De - jeugdhulpwerker pagina 9 van de toekomst - pagina 9 Employability Employability is een begrip dat toebehoort aan de individuele medewerker. Hij of zij heeft het vermogen om zichzelf verder te ontwikkelen. Bij de medewerker ligt dan ook de primaire verantwoordelijkheid om daaraan te werken. Er zijn parallelle belangen vanuit werkgever en medewerker om de employability van de medewerker te ondersteunen. Vroeg hoogleraar Beatrice van der Heijden heeft onderzoek gedaan naar employability. In de operationalisering van Van der Heijde en Van der Heijden (2006) bestaat employability uit vijf dimensies of componenten. Samen bepalen deze dimensies welk niveau van employability iemand heeft.

10 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 10 Een theoretisch kader over employability 1. Beroepsexpertise Het gaat hierbij om vakspecifieke vaardigheden. Expertise hebben betekent dat iemand voldoende kennis en vaardigheden heeft om goed te kunnen functioneren. 2. Anticipatie en optimalisatie Hierbij gaat het om reflecteren op de ontwikkeling binnen een vakgebied. Wanneer medewerkers daar inzicht in hebben, weten zij welke eisen dit stelt aan de eigen ontwikkeling. Bij deze expertise is het belangrijk dat medewerkers beschikken over veel creatief vermogen en over veranderingsbereidheid. Bovendien moeten ze ambitie hebben om de beste resultaten te willen bereiken. 3. Persoonlijke flexibiliteit Hierbij kunnen medewerkers gemakkelijk tussen banen en organisaties wisselen. Het verwijst daarnaast naar het vermogen van medewerkers om zich aan te passen aan veranderingen. Bijvoorbeeld veranderingen in taken, verantwoordelijkheden, werklocaties, werktijden en collega s. 4. Organisatiegevoel Het gaat om de competentie die medewerkers hebben om zich aan te passen aan de bedrijfscultuur. Dat is het patroon van waarden, doeleinden, normen, verwachtingen e.d. die voor het functioneren van de organisatie van belang zijn ( Organisatiegevoel maakt dat medewerkers succesvol participeren in verschillende samenwerkingsverbanden. 5. Balans Hierbij gaat het om het evenwicht te kunnen bewaren in het nastreven van je eigen belangen als medewerker versus die van de organisatie. Deze belangen kunnen botsen, bijvoorbeeld wanneer de werkgever wil dat een medewerker zich verder specialiseert, terwijl deze zelf liever breed inzetbaar blijft. Het evenwicht heeft ook betrekking op de balans bewaren tussen de focus op de huidige functie versus aandacht voor de loopbaan als geheel en op de belangen van werk versus privé.

11 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 11 Om te kunnen werken aan employability moeten werkers en werkgevers weten van welk profiel men moet uitgaan. In de jeugdzorg wordt nu het competentieprofiel jeugdzorgwerker gehanteerd. In het ontwikkelde profiel vanuit het onderzoek zijn de eisen en competenties geformuleerd die op dit moment extra aandacht vragen in het kader van de transitie van de jeugdzorg. Het ontwikkelde profiel is dan ook een aanvulling op het bestaande profiel.

12 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 12 Bij het huidige profiel van de jeugdhulpwerker gaat het niet altijd om nieuwe competenties, maar om de urgentie ervan. Het profiel heeft de volgende functies: Het biedt mogelijkheden om te reflecteren en vervolgens te werken aan de employability van de werkers; Het dient als vertrekpunt voor bij- en nascholing. De belangrijkste wijzigingen in het profiel van de jeugdhulpwerker in de toekomst ten opzichte van de huidige jeugdzorgwerker zijn: Het versterken van de eigen kracht en kinderen en hun omgeving staat centraal in de nieuwe visie op jeugdhulp. Daarom zijn coachende vaardigheden belangrijk bij medewerkers die jeugdhulp gaan bieden. Binnen de jeugdzorg is het versterken van de eigen kracht (relatief) nieuw. Het werk van de jeugdhulpwerker zal moeten gaan van werk uit handen nemen van de cliënt naar activeren van de cliënt, van sturen naar ondersteunen, van voor de cliënt denken naar de cliënt laten denken, van ondersteunen op afstand naar naast de cliënt staan. Jeugdhulpwerkers zullen generalisten zijn in plaats van specialisten, daardoor zijn ze breed inzetbaar. De werkers werken autonoom, vraaggericht en bieden maatwerk aan gezinnen. Daardoor zullen de werkers flexibel moeten zijn. Dat geldt voor de taken die zij bij gezinnen uitvoeren, als voor de partijen die zij daarbij betrekken. Ook zal flexibel omgaan met de werktijden belangrijk worden, want die moeten aansluiten op de behoefte van de cliënt. De werktijden zullen meer wisselend zijn dan in de huidige manier van werken aan de orde is.

13 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 13 Jeugdhulpwerkers zullen meer integraal gaan samenwerken, waaronder met werkers uit verschillende sectoren (W&MD, GGZ en GHZ). Deze samenwerkingen zijn in het huidige stelsel nagenoeg niet aan de orde. Het zal dan ook nieuw zijn voor werkers in de jeugdzorg om met werkers uit de andere sectoren te gaan samenwerken. Hierbij geldt tevens dat werkers van organisatiegebonden werken naar samenwerken op inhoud zullen overgaan. Doordat de jeugdhulp dichtbij de gezinnen en in de eigen omgeving van de cliënt zal plaatsvinden, zullen werkers minder op de instelling aanwezig zijn en meer in dorpen, wijken en bij de gezinnen thuis. Jeugdhulpwerkers zullen van oplossingen binnen voorzieningen en instellingsniveau naar oplossingen in de naaste omgeving van de cliënt gaan werken en van een afgebakend werkterrein naar een grensoverschrijdend werkterrein. Werkers zullen meer digitale ondersteuning nodig hebben. Daarnaast zal de onderlinge uitwisseling en intervisie op een andere manier vormgegeven moeten worden, want direct en veelvuldig contact tussen organisatiegebonden medewerkers zal minder plaatsvinden. Kennis van de lokale sociale kaart en verbindingen leggen met verschillende partijen uit de omgeving van de cliënt, maar ook met verschillende aanbieders van zorg zal belangrijk worden in het nieuwe stelsel. Deze manier van werken is voor veel jeugdzorgwerkers nieuw.

14 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 14 Advies De cruciale veranderingen verdienen aandacht en moeten vertaald worden in employabilitybeleid waarin ontwikkel- en/of scholingsprogramma s een plek hebben. Dit is noodzakelijk willen medewerkers in het nieuwe stelsel werkzaam kunnen blijven. De jeugdzorgorganisaties moeten medewerkers met de uitkomsten voorbereiden op de veranderingen van de arbeidsmarkt in de jeugdzorgbranche en eventueel nieuwe medewerkers op dit profiel selecteren. HRM zal employabilitybeleid moeten ontwikkelen, zodat zij medewerkers kan ondersteunen door het ontwikkelen of uitzoeken van zelfassessmentinstrumenten, het invullen van een employabilityscan en het maken van een persoonlijk leer -of ontwikkelplan. Een opleidingsplan voor de organisatie waar het gaat om de centrale thema s waarop de werker zich moet ontwikkelen. HRM kan employability levend maken in de organisatie. De werker kan zelf ook gaan werken aan zijn employability door zijn eigen competenties in kaart te brengen en te vergelijken met de nieuwe competenties. Ik hoop van harte dat organisaties en medewerkers voldoende input hebben gekregen om samen te gaan werken aan hun inzetbaarheid in het nieuwe stelsel. Voor uitgebreid advies is de thesis te downloaden op www. schuurman-hr.nl.

15 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 15 Profiel jeugdhulpwerker Employability De jeugdhulpwerker verwerft inzicht in de eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesses en ambities en neemt op basis hiervan acties om de eigen competenties zo nodig verder te ontwikkelen. Versterken van eigen kracht en zelfregie De jeugdhulpwerker begeleidt en ondersteunt individuen, vrijwilligers, gezinnen en groepen bij het vinden van eigen oplossingen van hun vragen. De jeugdhulpwerker motiveert, informeert en adviseert hen bij hun ontwikkelingsmogelijkheden en bij het optimaal benutten van hun competenties. De werker draagt geen oplossingen aan, maar vergroot het probleemoplossend vermogen van de cliënt. Samenwerken en versterken netwerken De jeugdhulpwerker ondersteunt en ontwikkelt samenwerking en bevordert de onderlinge communicatie, waarbij het belangrijk is dat partijen elkaar begrijpen. Dit gebeurt in de omgeving van de cliënt tussen professionals vanuit verschillende sectoren, burgersen scholen/verenigingen. Met als doel een geïntegreerde aanpak. Clientgerichtheid De jeugdhulpwerker onderzoekt de wensen en behoeften van de cliënt. Dit doet hij door betrokken te luisteren. De werker bouwt een professionele vertrouwensrelatie op en laat vanuit dat perspectief denken en handelen zien. De jeugdhulpwerker heeft een intrinsieke belangstelling en interesse voor de cliënt, is transparant en maakt echt contact. Flexibiliteit een aanpassingsvermogen De jeugdhulpwerker is vraaggericht en biedt zowel maatwerk aan de cliënt als aan de betrokken partijen. De werker weet zich makkelijk aan te passen aan verschillende leefwerelden van cliënten en aan verschillende

16 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 16 Profiel jeugdhulpwerker Generalistisch organisaties en disciplines en kan daarbij van perspectief wisselen wanneer dat nodig is.de jeugdhulpwerker kan omgaan met een grote diversiteit aan vragen, aanpakken en oplossingen niet alleen op het gebied van jeugdzorg, maar in de breedte van zorg en welzijn. Creativiteit De jeugdhulpwerker is bereid het beste uit zichzelf te halen en zoekt continu naar nieuwe, slimme werkwijzen. De werker wijkt af van standaarden en denkt out of the box, praat in termen van mogelijkheden in plaats van problemen en verbindt concepten en denkwijzen uit verschillende vakgebieden met elkaar. Outreachend De jeugdhulpwerker is werkzaam in wijken, dorpen en bij de gezinnen in de eigen leefsituatie om latente of door anderen gesignaleerde vragen en behoeften te achterhalen en hen daarbij te ondersteunen. Kennis De jeugdhulpwerker is Hbo of Hbo+ opgeleid en heeft kennis van de lokale voorzieningen en het aanbod van verschillende aanbieders (sociale kaart).

17 De jeugdhulpwerker van de toekomst - pagina 17 De hoofdvraag van het onderzoek was: Met welk profiel zijn jeugdzorgwerkers geschikt voor de arbeidsmarkt in de jeugdzorg in de komende jaren? Het onderzoek bestond uit drie onderdelen. Literatuuronderzoek en deskresearch op de vele (gemeentelijke) beleidsnotities. Zij leveren een algemeen beeld op over de toekomst van de jeugdzorg en de veranderende eisen aan de organisaties en jeugdzorgmedewerkers. In een explorerend kwalitatief onderzoek is dit beeld met mogelijk profiel van de jeugdhulpwerker getoetst en aangevuld middels interviews met deskundigen en een panel van stakeholders. Daaruit is een profiel voor de toekomstige werker in de jeugdzorg, de jeugdhulpwerker, opgesteld. In een toetsend kwantitatief onderzoek is dit profiel in een enquête voorgelegd aan 195 respondenten uit 65 verschillende organisaties in de jeugdzorg.

Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas

Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas Werk ik wel volgens de uitgangspunten van de Wmo en

Nadere informatie

De verbinding tussen gezondheidsachterstanden en de 3 D s in het sociaal domein: de rol van het (wijk)team

De verbinding tussen gezondheidsachterstanden en de 3 D s in het sociaal domein: de rol van het (wijk)team De verbinding tussen gezondheidsachterstanden en de 3 D s in het sociaal domein: de rol van het (wijk)team STUDIEOCHTEND GEZOND IN 11 DECEMBER 2014 Opzet Wijkteams in alle soorten en maten Stand van zaken

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST HD4 VOORSTELLEN Saskia Mudde Docent/trainer Hogeschool Windesheim te Zwolle Domein Gezondheid en Welzijn Sociaal Pedagoog en voorheen 16 jaar werkzaam geweest binnen

Nadere informatie

Wonen Doe Je Thuis: inhoudelijk kader van Combinatie Jeugdzorg

Wonen Doe Je Thuis: inhoudelijk kader van Combinatie Jeugdzorg Combinatie Jeugdzorg helpt kinderen en ouders vakkundig bij complexe vragen over opvoeden en opgroeien, zodat kinderen zich optimaal ontwikkelen en meedoen in de samenleving. Daarbij worden participatie

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Wmo en de professional

Wmo en de professional Wmo en de professional Wmo werkplaats Groningen- Drenthe Ferry Wester 1 Wat gaan we doen 1. Kennismaking en uitleg programma 2. Wat is de Wmo? 3. Doelen en uitgangspunten van de Wmo 4. Uitvoering van de

Nadere informatie

januari 2015 - L.M. Sluys Tympaan Instituut Sociale wijkteams Krimpenerwaard - Tympaan Instituut - info@tympaan.nl

januari 2015 - L.M. Sluys Tympaan Instituut Sociale wijkteams Krimpenerwaard - Tympaan Instituut - info@tympaan.nl januari 2015 - L.M. Sluys Tympaan Instituut I Inhoud blz 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1 1.2 Vraagstelling 1 1.3 Aanpak en leeswijzer 1 2 Doelen 2.1 Doelen van beleid 3 2.2 Doelen van sociale wijkteams Krimpenerwaard

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN

INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN TRAINING VOOR SOCIALE (WIJK)TEAMS: INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN TEAMNASCHOLING INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN UITGANGSPUNTEN Multi probleemgezinnen staan bij veel hulpverleners

Nadere informatie

Weerbaarheidsprofiel ter bevordering van Duurzame Inzetbaarheid

Weerbaarheidsprofiel ter bevordering van Duurzame Inzetbaarheid Weerbaarheidsprofiel ter bevordering van Duurzame Inzetbaarheid Mark van Ieperenburg - PiCompany Karin Galgenbeld - Berenschot Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Doelstelling project 3. Aanpak 4. Resultaten

Nadere informatie

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen

Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Een loopbaanperspectief op leven lang ontwikkelen Essay door Marinka Kuijpers & Judith Semeijn & Beatrice van der Heijden 14 mei 2019 Een leven lang ontwikkelen staat momenteel sterk in de belangstelling.

Nadere informatie

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies 3/11/2014 Paul Vlaar, Movisie Vakmanschap Movisie, kennis en aanpak sociale vraagstukken Afdeling vakmanschap: - Wat moeten professionals kunnen

Nadere informatie

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Jong@Breda Van beleid naar praktijk Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Bredase visie jeugd Succesvol zijn is uiteindelijk op je plek terecht komen. Het gaat om méér dan een plek op de arbeidsmarkt!

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING DOEL DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren, te verlichten en passend te

Nadere informatie

t hesis m ASter hrm De jeugdhulpwerker van de toekomst han university of Applied Science

t hesis m ASter hrm De jeugdhulpwerker van de toekomst han university of Applied Science t hesis m ASter hrm De jeugdhulpwerker van de toekomst master thesis master hrm (18b) han university of Applied Science Angelique SchuurmAn - ZuidemA Zwolle, AuguStuS 2013 Inhoud Voorwoord Managementsamenvatting

Nadere informatie

Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017

Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017 Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017 Wat is je vraag? 1. Jeugdwerker, een onzeker bestaan of echte baan? 2. Cultuur en structuur veranderd. Heeft jeugdwerk toekomst? 3. Na

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp BIJLAGE 5A Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp Datum: 26 oktober 2016 Achtergrond In de afgelopen twee jaar lag de focus in de jeugdhulpverlening

Nadere informatie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Inleiding De functie van controller heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. 20 jaar geleden had de functie veelal een

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

WMO-raad Valkenswaard CLIËNTONDERSTEUNING. Fred Fens

WMO-raad Valkenswaard CLIËNTONDERSTEUNING. Fred Fens CLIËNTONDERSTEUNING Fred Fens Cliëntondersteuning Wet Maatschappelijke Zorg (WMO) Wet Langdurige Zorg (WLZ) Definitie WMO: Onafhankelijke ondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning

Nadere informatie

10. De Nieuwe praktijktheorieën en methoden

10. De Nieuwe praktijktheorieën en methoden De nieuwe Professional Social Work 10. De Nieuwe praktijktheorieën en methoden http://www.wmowerkplaatsrotterdam.nl/implementatietraject/ H.Koetsveld 2015 WMO2015.en de maatschappelijke opdracht Alzo Wij

Nadere informatie

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk 5/13/2016 Wie ben ik? Wat was ook al weer de bedoeling van 3D? Het echte gluren: wie, wat en hoe doen ze het? Aantal dilemma s Discussie Wie

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS De ondersteuner passend onderwijs is werkzaam in een team van professionals dat wordt aangestuurd door een ondersteuningsmanager. De ondersteuner passend

Nadere informatie

De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015

De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015 De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015 Peter Andriessen & Marieke Horjus Onderzoekers FWG Doelen van de workshop Kennis delen met betrekking tot veranderingen in het zorglandschap

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure Brochure Uw situatie Nederlandse werkgevers zijn ervan overtuigd dat een vergrijzende en ontgroenende arbeidsmarkt leidt tot stijgende personeelskosten [bron: CBS/2013]. De kans dat relatief meer ouderen

Nadere informatie

Slaagt erin om met de verschillende rollen van de IPS-trajectbegeleider binnen de IPS-praktijk om te gaan

Slaagt erin om met de verschillende rollen van de IPS-trajectbegeleider binnen de IPS-praktijk om te gaan De Meetlat IPS Met dit instrument waardeert u de competenties voor uzelf op een meetlat. In feite gaat u na welke competenties u reeds verworven hebt en welke u nog moet ontwikkelen om een bekwaam IPS

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet

Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Aan Van Commissie VWS Marijke Vos, voorzitter MOgroep Datum 3 september 2013 Position paper MOgroep, Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Betreft Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Inleiding

Nadere informatie

De doelstelling van de stichting is het bieden van jeugdhulp aan jeugdigen en gezinnen.

De doelstelling van de stichting is het bieden van jeugdhulp aan jeugdigen en gezinnen. Doelstelling stichting De doelstelling van de stichting is het bieden van jeugdhulp aan jeugdigen en gezinnen. SPRING wil een innovatieve, doelmatige, flexibele en kwalitatief hoogwaardige organisatie

Nadere informatie

Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp

Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp Om ernstige escalaties te voorkomen. Ambulante Spoedhulp Soms is een crisis in een gezin zo groot, dat direct ambulante hulp nodig is om

Nadere informatie

Transformatieagenda FoodValley

Transformatieagenda FoodValley transformatie jeugdzorg FoodValley Transformatieagenda FoodValley Versie 5 februari 2014 Dit is de transformatieagenda decentralisatie Jeugdzorg FoodValley. In deze agenda beschrijven de gemeenten Barneveld,

Nadere informatie

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Paul Maatschappelijke zorg (Wolf, 2015) Maatschappelijke zorg richt zich op mensen met meerdere complexe problemen om: sociale uitsluiting te

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Begeleiden van de cliënt van waar hij is naar waar hij wil zijn, een dynamische interactie

Begeleiden van de cliënt van waar hij is naar waar hij wil zijn, een dynamische interactie De resultaatsgebieden beschrijven de belangrijkste domeinen waarop van de functiehouder resultaten verwacht worden. Het gaat hierbij om de permanente en belangrijkste resultaatgebieden die samen minstens

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

REQUEST. Een wetenschappelijke basis voor een meetinstrument. Het meetinstrument Request. Doel

REQUEST. Een wetenschappelijke basis voor een meetinstrument. Het meetinstrument Request. Doel E Q U A L REQUEST Een wetenschappelijke basis voor een meetinstrument Het meetinstrument Request Doel Het vaststellen van de mate waarin een organisatie empowerend handelt naar de cliënt met een arbeidsvraag

Nadere informatie

Wij zijn per direct op zoek naar een Sociaal-cultureel werker 3, met als specialisatie jongerenwerk, voor uur per week.

Wij zijn per direct op zoek naar een Sociaal-cultureel werker 3, met als specialisatie jongerenwerk, voor uur per week. Impuls is dé Oldenzaalse organisatie voor Welzijn en Peuterspeelzalen. Onze activiteiten bestrijken de volle breedte van welzijnswerk, waarbij we ons richten op alle Oldenzalers, van jong tot oud. Met

Nadere informatie

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening Pressure Cooker Schuldhulpverlening Uitgangspunten Resultaten uit het good practise onderzoek Hogeschool van Amsterdam Resultaten uit doelgroeponderzoek Hogeschool van Amsterdam 5 Speerpunten van gemeente

Nadere informatie

+ Te beantwoorden vragen

+ Te beantwoorden vragen + Bouwstenen cliënt in regie Uitkomsten dialoogsessies aanvullende zorg + Te beantwoorden vragen Hoe kan gemeente Utrecht cliëntregie in de aanvullende zorg maximaliseren? Hoe kijken mantelzorgers en gebruikers

Nadere informatie

Wijkteams in de startblokken. Aswin van der Linde

Wijkteams in de startblokken. Aswin van der Linde Wijkteams in de startblokken Aswin van der Linde Korte introductie Jeugd & gezinsteam Soesterkwartier Aanleiding opzet Opdracht / doelgroep /samenstelling/ looptijd Positionering in de buurt Werkwijze/aanpak

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Handvatten voor samenwerkingsafspraken en inrichting van werkprocessen. Voor scholen, samenwerkingsverbanden, jeugdhulporganisaties

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering -

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering - Versterken en verbinden - Zicht op verandering - Strategische koers voor 2013-2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 I. Strategische uitgangspunten voor 2013-2016... 3 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling...

Nadere informatie

Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh

Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh wat vraagt de transformatie in de jeugdhulp (vooral: dichterbij bieden vd zorg en integraliteit) van de specialist? Focus is integraal 2 1. Integrale

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

HANDLEIDING SCAN PASSEND ONDERWIJS

HANDLEIDING SCAN PASSEND ONDERWIJS HANDLEIDING SCAN PASSEND ONDERWIJS MAART 2019 HANDLEIDING SCAN PASSEND ONDERWIJS De scan Passend Onderwijs geeft u inzicht in het passend onderwijs op uw school. Volgens de Wet passend onderwijs dienen

Nadere informatie

werkwijze PLG werkkaart

werkwijze PLG werkkaart werkwijze PLG werkkaart FOCUS PAS TOE 2 Bepaal het thema, het gewenste resultaat 8 Implementeer en borg de nieuwe aanpak GROEP 1 Formeer de groep TEST KIJK DEEL 5 Probeer uit 3 Onderzoek wat er speelt

Nadere informatie

Wmo-consulent Nieuwe Stijl: De Kanteling

Wmo-consulent Nieuwe Stijl: De Kanteling Wmo-consulent Nieuwe Stijl: De Kanteling www.bureauboon.nl Wmo-consulent Nieuwe Stijl: De Kanteling www.bureauboon.nl 2 Verandertraject De burger zelf verantwoordelijk! De overheid vraagt van welzijns-

Nadere informatie

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Keuzedeel mbo Mensen met niet-aangeboren hersenletsel gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0067 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE 2019-2022 1 INLEIDING Binnen de jeugdhulpregio Drenthe zijn de gemeenten in 2017 geconfronteerd met een tekort op het jeugdhulpbudget. De verwachting is

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING. 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen

OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING. 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN 2016 TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTS PUNTEN Amerpoort heeft twee jaar geleden

Nadere informatie

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Workshop congres Toegang & Teams Nieuwegein, 7 april 2015 Rob Gilsing, Daphne Wind Wat gaan we doen? Presentatie belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Met veel interesse hebben wij - de gemeente Houten - op 1 februari 2016 kennis genomen van het advies van de Adviesraad Sociaal Domein Houten. Om te komen

Nadere informatie

leercoach van Sociale wijkteams

leercoach van Sociale wijkteams Leer en ontwikkeltraject leercoach van Sociale wijkteams Wmo werkplaats Zwolle drs. Christel Teekman en dr. Marja Jager Vreugdenhil Wijkteams krijgen steun Viaa ZWOLLE - De gereformeerde hogeschool Viaa

Nadere informatie

Utrechts model jeugdhulp. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. Netwerkdag JGGZ 23 april 2015. Utrecht.nl

Utrechts model jeugdhulp. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. Netwerkdag JGGZ 23 april 2015. Utrecht.nl Utrechts model jeugdhulp Hier komt tekst Hier komt ook tekst Netwerkdag JGGZ 23 april 2015 Utrechtse aanpak Zorg voor Jeugd Leidende principes waarborgen juiste inhoudelijke koers Zorgvuldige en beheerste

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

De transformatie in de praktijk. Dennis Gerits

De transformatie in de praktijk. Dennis Gerits De transformatie in de praktijk Dennis Gerits Inhoud presentatie/workshop Stellingen Waar komen we vandaan? Transformatie in Zuid-Holland Zuid Uitdagingen voor de toekomst (gemeenten en professional) Discussie

Nadere informatie

Organisatie: KadeZorg Functie: Verzorgende IG nv. 3

Organisatie: KadeZorg Functie: Verzorgende IG nv. 3 Organisatie: KadeZorg Functie: nv. 3 Kern van de functie De verzorgende levert cliëntgerichte zorg (lichamelijke, geestelijke en sociale hulp, begeleiding en verzorging) aan cliënten binnen de daartoe

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Context is Jong@Breda Uitgangspunten Bredaas jeugd- en onderwijsbeleid 2011-2014 Focus op wat jeugd en ouders (al) wél kunnen! Positief, talentontwikkeling

Nadere informatie

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Zorg voor Zorgen dat! Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht

Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht OrganisatieGroei OrganisatieGroei begeleidt en ondersteunt al meer dan 10 jaar opdrachtgevers bij het doorvoeren van veranderingen (groei) die leiden

Nadere informatie

Missie en visie Sociom

Missie en visie Sociom Handboek van werken Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar en goed geworteld in buurten, dorpen en wijken en maakt sámen met

Nadere informatie

: Teamcoach. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 45

: Teamcoach. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 45 Teamcoach Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee Functie : Teamcoach Onderdeel : primaire zorg FWG-niveau : 45 Positie en rol in de organisatie. De teamcoach draagt hiërarchisch verantwoordelijkheid

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT OPLEIDING TOT OPLOSSINGSGERICHT COACH Post HBO OPLEIDING tot OPLOSSINGSGERICHT COACH VOOR WIE Teamcoaches/Teamleiders Werkbegeleiders Professionals werkzaam in het sociaal domein die een coachende functie

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman 11/9/2015 Aanleiding Transitie en Decentralisatie Wijkteams de oplossing? Hype of hefboom naar betere hulp? Sociale (wijkteams)

Nadere informatie