Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit."

Transcriptie

1 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit

2

3 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit

4

5 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Een juiste kennis van den ouderdom van een paard, vooralwanneer men er een moet koopen, is van groote be-teekenis, omdat de waarde van ons edelste huisdier vooralook bepaald wordt door het aantal jaren, dat het telt. Welkan men ook aan andere uitwendige kenteekenen zien,of eenpaard jong, van gemiddelden leeftijd of oud is (oude paardenhebben witte haren op het voorhoofd, oude schimmelsworden meer wit) en uit de huidplooien, den vorm der lip-pen, en ook uit de geheele houding van het dier kan afge-leid worden, of het jonger dan wel ouder is, maar het meestbetrouwbaar is toch in de meeste gevallen de bepaling vanden ouderdom naar het gebit en dan naar de snij tanden.

6

7 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit FlG. 1 Schema van het gebit. El?P H. PW MJM?M3 Linkerzijde van het geraamte van het hoofd van het paard.

8

9 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Snijtanden. Fio. 2. Veulentand van voren en b. id. van achteren gezien ; e. Paardetand opzijde gezien; d. Paardetand, overlangsche doorsnede ene. (1, 2, 3, 4, 5) Paardetand, dwarsdoorsnede.

10

11 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Leeftijd: 6 9 maanden. Fio. 3. De hoektanden breken door.(de eerste blijvende kiezen komen voor den dag).

12

13 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Leeftijd; 1 jaar. Fig. 4. Veulentanden alle aanwezig. Merk in de binnentanden verdwenen.middentanden geheel en hoektanden met hun voorrand in wrijving.

14

15 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fig. 5. Leeftijd: IV2 jaar. Merk in de binnen- en middentanden verdwenen.hoektanden geheel in wrijving.

16

17 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Leeftijd: 2 jaar. Merk in alle tanden verdwenen. (De vijfde kies is aanwezig).

18 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit onderkaak, maar met de middentanden is, volgens Schwarz-NECKER, juist het omgekeerde 't geval. In 't algemeen kan gezegd worden, dat op 5-jarigenleeftijd de geheele tandwisseling is afgeloopen. De afslijting der paardetanden begint, zoodra die deronderkaak en de overkomstige der bovenkaak in wrijvingkomen. Regel is, dat de voorrand van den paardetandv2 jaar na het doorbreken en de achterrand nog >/a jaarlater in wrijving komt. Door de wrijving wordt de oorspronkelijk van boven

19 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fio. 7. 2r2 jaar. Binnenlanden gewisseld. In de zeer kleine midden- en hoektandenis het merk bijna niet meer te zien.

20 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit beitelvormige kroon plat, want zij slijt door de wrijvingaf. De kroonholte zal dus ondieper zijn, naarmate hetpaard ouder is. De kroonholten in de snijtanden deronderkaak zijn ongeveer 6 millimeter, die in de snijtandender bovenkaak 12 millimeter diep. Nu slijt een snijtandper jaar gemiddeld 2 millimeter af, waaruit volgt, dat dekroonholte in de onderkaakssnijtanden 3 en die in de boven-kaakssnijtanden 6 jaar, nadat ze in wrijving zijn gekomen,verdwenen zal zijn. In het achtereenvolgens verdwijnen van de kroonholtenheeft men dus een middel ter bepaling van den ouderdom,totdat het paard 8 jaar (aftands), soms, totdat het 11 jaaroud is. Het laatste is dus alleen het geval, als de kroon-holten in de snijtanden der bovenkaak juist 12 millimeter

21 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fio Va jaar. Middeiitanden gewisseld, bimieiitaiideii niet hun voorland in wrijving.

22

23 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fio. 0. 4'/2 jaar. Alle veulentanden gewisseld. Binnen- en niiddentanden In wrijving.(de zesde kies is aanwezig).

24

25

26

27 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit 6 jaar. FlG. 11. Kioonliolten in de^blijvende binnentaiiden verdwenen,in de iniddentaiiden klein. Wrijfvlakte dwars-ovaal.

28

29 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit 7.jaar. Fio. 12. Kroonliolten in de middentanden verdwenen.

30 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit het tandsterretje nooit, tengevolge waarvan deze twee ge-makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. In verband metde richting van de wortelholte in en den vorm van dentand, ziet men het tandsterretje zich meer naar den achter-rand der tanden verplaatsen. Na den achtjarigen leeftijd heeft men nog een gewichtigkenmerk in de vormverandering, die de wrijfvlakte onder-gaat. Deze verandering staat in verband met de gedaante vanden tand, die van boven naar onderen geleidelijk verandert.de wrijfvlakte is niets anders dan de dwarsdoorsnede vanden tand op een bepaalde hoogte en de vorm daarvanzal dus veranderen met het afslijten van den tand. Vanboven is de tand, van links naar rechts gemeten, breederdan van voren naar achter gemeten en van onder is 't juist - 2S -

31 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit 8 jaar. Fig. 13. \\w Krooiiliolten in de hoektanden verdwenen.

32

33 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fiq jaar. Volledige haak aaiv de bovenlioektanden.(het merk in de binneiitanden der bovenkaak verdwijnt: zie fier. 15)-

34

35 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit 9 10 jaar. Fig. 15. Bovenkaak.Kroonliolten in de binnen- en de niiddentanden verdwenen.

36 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit kaakbeen, waarin de tand bevestigd is) kleiner worden. Detand steekt er verder uit en lijkt langer dan te voren. Niet steeds verloopt alles zoo regelmatig, als boven be-schreven is. Somtijds zijn bij jongere paarden de tandente lang of te kort. De oorzaak van een onregelmatigeafslijting ligt in het ras (volbloed), in te groote hard- ofte groote zachtheid van den tand, in het meer of minderkauwen dan onder normale omstandigheden, in te schuinenof te steilen stand van de tanden der onder- en der boven-kaak ten opzichte van elkaar. Zijn de tanden te lang, danschat men een paard naar den vorm der wrijfvlakten vanzijn tanden te jong. Men telt dan om den juisten leeftijd te 34

37 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fig jaar. Bovenkaak.Kroonholten in alle tanden verdwenen.

38

39

40

41 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Fig jaar. Wrijfvlakten der binnentanden driehoekig. Bodem der kroonlioite verdwenen, tandsterretje nog aanwezig; wnjfvlakte der binnen- en middenfanden driehoekig.

42

43

44

45 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit FiG. 20. \?" i Bovenkaak van een kribbebijter.

46 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit Onmisbaar is het Melasse-Paardenvoer van de firma Iman J. van der Have te Rotterdam, zoo men de voortdurende gezondheid zijner dieren opprijs stelt. Het is niet duurder dan haver, het voorkomtkoliek, het werkt gunstig op de verkoudheid, het wektden eetlust op en maakt het eten smakelijker.

47

48 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit 'N3[)N1N3>T33J.NVV

49 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit AANTEEKENINGEN. r

50 Ouderdomsbepaling van het paard naar zijn gebit AANTEEKENINGEN.? Powered by TCPDF (

Het bepalen van den leeftijd bij 't paard.

Het bepalen van den leeftijd bij 't paard. Het bepalen van den leeftijd bij 't paard http://hdl.handle.net/1874/30359 Het bepalen van den leeftijd bij 't paard HET BEPALEN VAN DEN LEEFTIJDBIJ 'T PAAED. door Dr. B. VRIJBURG. Men heeft bij' het

Nadere informatie

Het gebit. Globaal bestaat iedere kaakhelft (uitgaand van vier kaakhelften, namelijk rechtsboven, linksboven, rechtsonder en linksonder) uit:

Het gebit. Globaal bestaat iedere kaakhelft (uitgaand van vier kaakhelften, namelijk rechtsboven, linksboven, rechtsonder en linksonder) uit: Het gebit Tanden en kiezen De voortanden van het paard worden snijtanden genoemd. Zij worden gebruikt om tijdens het grazen voedsel te pakken en af te snijden. De kiezen worden premolaren en molaren genoemd.

Nadere informatie

Gebitsverzorging bij paarden

Gebitsverzorging bij paarden Gebitsverzorging bij paarden Auteur: Prof. Dr. Lieven Vlaminck Het afgelopen decennium is de kennis van het paardengebit met rasse schreden vooruit gegaan. Nieuwe inzichten in de ontstaanswijze van gebitsproblemen,

Nadere informatie

WERKING EN PROBLEMEN VAN HET PAARDENGEBIT

WERKING EN PROBLEMEN VAN HET PAARDENGEBIT WERKING EN PROBLEMEN VAN HET PAARDENGEBIT woensdag 20 januari 2016 Team paard, Dap De Driehoek PROGRAMMA 20:00 Ontvangst 20:15 Inleiding Jan Willem Versteegt 20:20 Hoe werkt een normaal paarden gebit?

Nadere informatie

VERENIGING "HET REEWILD"

VERENIGING HET REEWILD ,---- ---------------- - - - --- ---------- -- - - - VERENGNG HET REEWLD BESCHERMHEER : Z.K.H. PRNS BERNHARD DER NEDERLANDEN Handleiding voor de leeftijdsschatting van reewild naar het Rehwildaltermerkblatt

Nadere informatie

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik Paarden Het bestaan van paarden Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel

Nadere informatie

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD Wat gebeurt er in het spijsverteringsstelsel. De organen van het spijsverteringsstelsel kunnen opnoemen. Beschrijving kunnen geven van wat er met het voedsel in de mond gebeurt. 1. LESBEGIN Korte herhaling

Nadere informatie

Tandheelkunde. Knaagdieren en konijnen

Tandheelkunde. Knaagdieren en konijnen Tandheelkunde Knaagdieren en konijnen Inhoud Verschil knaagdieren en konijnen Anatomie van het gebit Symptomen Afwijkingen Oorzaken afwijkingen Behandeling gebitsproblemen - tanden Behandeling gebitsproblemen

Nadere informatie

Tandheelkunde. Bouw en functie van het gebit

Tandheelkunde. Bouw en functie van het gebit Tandheelkunde Bouw en functie van het gebit Anatomie en fysiologie van het gebit Inleiding Iedere diersoort wordt gekenmerkt door zijn gebit. Het aantal en de vorm van de tanden en kiezen zijn namelijk

Nadere informatie

orthodontische behandeling RETENTIE APPARATUUR

orthodontische behandeling RETENTIE APPARATUUR orthodontische behandeling RETENTIE APPARATUUR retentieapparatuur I Gefeliciteerd! Na het dragen van de beugel(s) zijn je tanden en kiezen zodanig gaan staan dat het resultaat is bereikt zoals we dat willen

Nadere informatie

Tandheelkunde. Onderscheid tussen gebitten, gebitsformule, belangrijke begrippen en schedelvorm

Tandheelkunde. Onderscheid tussen gebitten, gebitsformule, belangrijke begrippen en schedelvorm Tandheelkunde Onderscheid tussen gebitten, gebitsformule, belangrijke begrippen en schedelvorm Onderscheid tussen gebitten, gebitsformule, belangrijke begrippen en schedelvorm Inleiding Als paraveterinair

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. Met je mond vol tanden 2. Giftanden 3. Tanden als scheermesjes 4. Knaagtanden 5. Het paard 6.

inhoud blz. Inleiding 1. Met je mond vol tanden 2. Giftanden 3. Tanden als scheermesjes 4. Knaagtanden 5. Het paard 6. Tanden inhoud blz. Inleiding 3 1. Met je mond vol tanden 4 2. Giftanden 5 3. Tanden als scheermesjes 6 4. Knaagtanden 7 5. Het paard 8 6. De nijlkrokodil 9 7. De witte haai 10 8. De olifant 11 9. De tuimelaar

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

PRAKTISCH GEBITSVERZORGING

PRAKTISCH GEBITSVERZORGING PRAKTISCH GEBITSVERZORGING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Net als u uw eigen gebit goed verzorgt, verdient ook het gebit

Nadere informatie

Kies eerst een woord van Flos dan een woord van Bros, maak 7 nieuwe woorden.

Kies eerst een woord van Flos dan een woord van Bros, maak 7 nieuwe woorden. Kies eerst een woord van Flos dan een woord van Bros, maak 7 nieuwe woorden. TAND MOND HOEK GLIM TANDEN HAND BOVEN SCHOEN BORSTEL SPIEGEL KAAK ARTS TAND LACH 1) Tandarts 2) Mondspiegel 3) Hoektand 4) Glimlach

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 3, 4 en 5. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Meer informatie op www.zorgvoorbeter.nl/mondzorg

Meer informatie op www.zorgvoorbeter.nl/mondzorg Bovenkaak: eigen tanden en kiezen 2 x daags tanden en kiezen poetsen Houd wang en lip opzij zodat je kunt zien wat je doet Poets buitenkant kiezen Poets bovenkant kiezen Poets binnenkant kiezen Poets voorkant

Nadere informatie

Geslacht (G) Je hebt de keuze uit: merrie (het vrouwelijke paard), hengst (het mannelijke paard) en ruin (een gecastreerde hengst).

Geslacht (G) Je hebt de keuze uit: merrie (het vrouwelijke paard), hengst (het mannelijke paard) en ruin (een gecastreerde hengst). Signalement Een paard kan geïdentificeerd worden met behulp van een signalementsbeschrijving. Dat wil zeggen dat nauwkeurig wordt beschreven hoe het paard er uitziet. Hierbij speelt de kleur een belangrijke

Nadere informatie

Verwijderen van verstandskiezen

Verwijderen van verstandskiezen Verwijderen van verstandskiezen U bent door uw tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van een of meer verstandskiezen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

De tandenloze bovenkaak

De tandenloze bovenkaak De tandenloze bovenkaak implantologie en preprothetische chirurgie Kaakchirurgie Beter voor elkaar 2 Implantologie en preprothetische chirurgie: de tandeloze bovenkaak. Als u problemen ervaart met het

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 2210 woorden 14 juni keer beoordeeld. Inleiding

6,2. Werkstuk door een scholier 2210 woorden 14 juni keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 2210 woorden 14 juni 2001 6,2 309 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Het gebit is een zeer belangrijk onderdeel in de vertering van ons voedsel. Het zorgt ervoor dat het

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 3, 4 en 5. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

TANDEN EN TANDPROBLEMEN BIJ KONIJNEN. Recessief vererven wil zeggen, dat wanneer men een dier met. Geplaatst met toestemming van de schrijver.

TANDEN EN TANDPROBLEMEN BIJ KONIJNEN. Recessief vererven wil zeggen, dat wanneer men een dier met. Geplaatst met toestemming van de schrijver. TANDEN EN TANDPROBLEMEN BIJ KONIJNEN. Bron: http://www.konijnen.be/club/artikelen/tanden.htm Geplaatst met toestemming van de schrijver. Recessief vererven wil zeggen, dat wanneer men een dier met olifantstanden

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Implantaten Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgemaakt. Deze vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als stevig

Nadere informatie

Bottransplantaat bij schisispatiënten Informatie voor ouders

Bottransplantaat bij schisispatiënten Informatie voor ouders Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Inleiding Bottransplantaat bij schisispatiënten Informatie voor ouders Van uw arts heeft u gehoord dat uw kind in aanmerking komt voor een bottransplantaat. Bij

Nadere informatie

Aanleuningsproblemen

Aanleuningsproblemen Aanleuningsproblemen De weg naar een betere communicatie Een aanleuningsprobleem kan diverse oorzaken hebben waarvan er hier een aantal wordt toegelicht. Stel je eens voor dat je een bit in je mond zou

Nadere informatie

het gebit van de hond en kat

het gebit van de hond en kat het gebit van de hond en kat www.dierenkliniekzwartezee.nl Eén van de meest voorkomende behandelingen bij Dierenkliniek Zwarte Zee is het schoonmaken van het gebit. Bijna iedere hond of kat krijgt er vroeg

Nadere informatie

Centrum voor Aangezichtschirurgie

Centrum voor Aangezichtschirurgie Centrum voor Aangezichtschirurgie Inleiding Het gezicht is een ingewikkeld deel van het menselijke lichaam. Het bestaat uit drie onderdelen: Zachte delen (zoals huid, bindweefsel en spieren). Botten (zoals

Nadere informatie

zeg eens aaa op stap met paardentandarts Geert Van Buynder door Bart Wuyts

zeg eens aaa op stap met paardentandarts Geert Van Buynder door Bart Wuyts zeg eens aaa op stap met paardentandarts Geert Van Buynder Dat Geert Van Buynder paardentandarts is geworden, is voor een groot stuk aan het toeval te danken. Enkele jaren terug zag hij een Franse paardentandarts

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft gekozen voor één of meerdere implantaten in uw kaak. In deze folder informeren

Nadere informatie

Wortelpuntoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Wortelpuntoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wortelpuntoperatie U bent door uw tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg voor een wortelpuntoperatie. Bij de wortelpuntoperatie verwijdert de kaakchirurg de ontsteking aan de wortelpunt. De wortel blijft

Nadere informatie

Waarom implantaten? Wat is een implantaat?

Waarom implantaten? Wat is een implantaat? Tandeloze onderkaak Deze brochure is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het houvast van het onderkunstgebit of pijn hebben bij het dragen ervan. Waarom implantaten? Mensen met klachten van een

Nadere informatie

HET IS WEER FEBRUARI!!!!

HET IS WEER FEBRUARI!!!! HET IS WEER FEBRUARI!!!! Deze nieuwsbrief staat in het teken van: Gedurende deze maand kunt u GRATIS het gebit van uw hond of kat laten nakijken en indien er behandeling nodig is, krijgt u in de maand

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Lieveheersbeestje Wie het het lieveheersbeestje? Veel mensen vinden insecten, en vooral kevers, maar griezelige beesten. Ze hebben van die rare sprieten op hun kop, van die enge dunne pootjes, En ook hun

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak Deze folder geeft u informatie over het plaatsen van implantaten voor steun en houvast van een kunstgebit in de onderkaak. Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen, stel deze dan gerust aan uw kaakchirurg.

Nadere informatie

Verwijderen van verstandskiezen

Verwijderen van verstandskiezen Verwijderen van verstandskiezen U bent door uw tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van een of meer verstandskiezen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! Stalnieuws mei 2011 Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! 7 april is Jüpi 1 jaar geworden! 11 mei komt de veearts op bezoek om deze hengstenman íets minder mannelijk temaken waardoor

Nadere informatie

8. Het hoofd. 9. De mond

8. Het hoofd. 9. De mond 8. Het hoofd Het hoofd van je paard biedt veel aanknopingspunten om een indruk te krijgen van de gezondheid van je paard. We gaan hier op een aantal onderdelen wat dieper in en behandelen, in volgorde

Nadere informatie

BOVENKAKEN. Opening tussen snijtand en kiezen Geen opening tussen snijtand en kiezen. vleermuis. roofdier Meer dan 4 tanden achter hoektand

BOVENKAKEN. Opening tussen snijtand en kiezen Geen opening tussen snijtand en kiezen. vleermuis. roofdier Meer dan 4 tanden achter hoektand BOVENKAKEN Opening tussen snijtand en kiezen Geen opening tussen snijtand en kiezen Kleine stiftand achter elke snijtand, snijtanden gegroefd, 6 kiezen Snijtand niet gegroefd, minder dan 6 kiezen Geen

Nadere informatie

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Indeling 1)reden van een beugel 2)wie plaatst de beugel 3)soorten beugels 4)hoe lang draag je een beugel 5)onderhoud van een

Nadere informatie

Zelfbewust en met vertrouwen Wanneer u uw tanden of kiezen moet missen, zijn implantaten vaak de meest duurzame oplossing.

Zelfbewust en met vertrouwen Wanneer u uw tanden of kiezen moet missen, zijn implantaten vaak de meest duurzame oplossing. Zelfbewust en met vertrouwen Wanneer u uw tanden of kiezen moet missen, zijn implantaten vaak de meest duurzame oplossing. Zelfbewust en met vertrouwen Zelfbewust en met vertrouwen de wereld tegemoet,

Nadere informatie

Het paardengebit en de behandeling daarvan

Het paardengebit en de behandeling daarvan Het paardengebit en de behandeling daarvan Binnen praktijk Nijkerk-Wellensiek bestaat de mogelijkheid het gebit van uw paard of pony te laten nakijken en behandelen door één van onze twee paardendierenartsen

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Implantaten 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Implantaten/12 02 2012 Inhoud Wanneer komt u in aanmerking

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Voeding en vertering

Samenvatting Biologie Voeding en vertering Samenvatting Biologie Voeding en vertering Samenvatting door een scholier 1000 woorden 13 maart 2008 6,1 24 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Voeding en vertering

Nadere informatie

Module Dierverzorger. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Dierverzorger. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Dierverzorger vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Bent u desondanks

Nadere informatie

Waarom implantaten? Wat is een implantaat?

Waarom implantaten? Wat is een implantaat? Waarom implantaten? Mensen met klachten van een loszittend kunstgebit (=prothese) in de onderkaak of met pijnklachten tijdens het dragen ervan, die blijven bestaan ondanks aanpassingen of vervaardigen

Nadere informatie

Kliniek voor tandheelkunde en implantologie

Kliniek voor tandheelkunde en implantologie Kliniek voor tandheelkunde en implantologie Gezondheid op zijn mooist... Implantaten: Mogelijkheden - laatsen - Verzorging Implantaten zeker en vast 1. Kroon 2. Brug 3. Klikprothese 2 Implantaten zijn

Nadere informatie

Veterinaire wortelkanaalbehandeling

Veterinaire wortelkanaalbehandeling Veterinaire wortelkanaalbehandeling Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat boven het tandvlees uitsteekt. De wortels zijn in de kaak gelegen, onder het

Nadere informatie

De Bonwall Articulator.

De Bonwall Articulator. De Bonwall Articulator. Alvorens den Bonwill Articulator te beschrijven wil ik eerst eens pogen de gronden aan te toonen, die het bestaan van dezen articulator rechtvaardigen en ieder de onmisbaarheid

Nadere informatie

HET GEBIT VAN DE HOND Annet Ockhuysen en Bernard Vortman

HET GEBIT VAN DE HOND Annet Ockhuysen en Bernard Vortman HET GEBIT VAN DE HOND Annet Ockhuysen en Bernard Vortman Het is wenselijk dat iedereen die een hond heeft iets afweet van het gebit. Dit geldt vooral voor diegenen, die een pup aanschaffen. Met name tijdens

Nadere informatie

Het gebit van de hond *

Het gebit van de hond * 1 Het gebit van de hond * Beoordeling van het gebit van het Schipperke Dr. R. Pollet De gebitselementen vormen het gebit van de hond. Ze bevinden zich in de mondholte, die het begin is van het spijsverteringskanaal.

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach.

Inleiding. Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach. Inleiding Afbeelding 0.1 Een gaaf gebit geeft je een prachtige lach. Natuurlijk hebben we het allemaal op tv gezien, de extreme makeovers, waarbij en passant het hele gebit wordt meegenomen. Dat zou ik

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Zijn implantaten altijd mogelijk en verstandig? Toepassing van implantaten. Vooronderzoek. Kosten

Zijn implantaten altijd mogelijk en verstandig? Toepassing van implantaten. Vooronderzoek. Kosten Tandeloze bovenkaak Deze brochure is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het houvast van het bovenkunstgebit of pijn hebben bij het dragen ervan. Omnimed wil graag voldoen aan uw wensen. Wij stellen

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Kronen en bruggen. Wat is een kroon?

Kronen en bruggen. Wat is een kroon? Kronen en bruggen Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug

Nadere informatie

Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg

Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0399 Inleiding U bent door uw tandarts verwezen naar de kaakchirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw tandarts

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit )

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit ) Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit ) IMPLANTAAT-PROTHESE- BEHANDELING (HET ZOGENAAMDE "KLIKGEBIT") INLEIDING Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd.

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd. Het melkgebit In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinaclinic.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Wortelpuntbehandeling. Bij de kaakchirurg

Wortelpuntbehandeling. Bij de kaakchirurg Wortelpuntbehandeling Bij de kaakchirurg Inleiding U bent door uw tandarts verwezen naar de kaakchirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw tandarts heeft u verteld dat u een wortelpuntbehandeling

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Afb.1a: Twee implantaten verbonden door een staafconstructie. Afb.1b: In de prothese is een huls die op de staaf wordt geklikt.

Pagina 1 van 5. Afb.1a: Twee implantaten verbonden door een staafconstructie. Afb.1b: In de prothese is een huls die op de staaf wordt geklikt. Implantologie: de tandeloze onderkaak. Als u problemen ervaart met het houvast van uw kunstgebit in de onderkaak of als het dragen ervan pijn veroorzaakt, kunnen implantaten een oplossing zijn. Wat is

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

PRAKTISCH GEBITSPROBLEMEN BIJ KONIJNEN

PRAKTISCH GEBITSPROBLEMEN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH GEBITSPROBLEMEN BIJ KONIJNEN over houden van huisdieren Problemen met het gebit komen veel voor bij konijnen

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Implantaten.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Implantaten. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wanneer komt u in aanmerking voor een implantaat?... 3 Loszittend kunstgebit in de onder- of bovenkaak... 3 Kokhalsneiging...

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinadental.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Werkblad schedels groep 1

Werkblad schedels groep 1 Werkblad schedels groep 1 De lengte van het dier is ongeveer 5 keer de lengte van de schedel Hoe lang is de schedel? Meet langs de zijkant Hoe breed is de oogkas? Schedel nr 1 Schedel nr 2 Schedel nr 3

Nadere informatie

Wegwijzer tentoonstelling

Wegwijzer tentoonstelling Wegwijzer tentoonstelling Tanden bepalen een groot deel van jouw leven. Waarvoor dienen onze tanden? Voedsel kauwen is de belangrijkste functie van de tanden. De tanden vermalen het voedsel en bereiden

Nadere informatie

INFORMED CONSENT. Behandelaar: Drs. R.P.J. Wils implantoloog NVOI. E-mail: info@implantaatcentrumeindhoven.nl

INFORMED CONSENT. Behandelaar: Drs. R.P.J. Wils implantoloog NVOI. E-mail: info@implantaatcentrumeindhoven.nl Behandelaar: Drs. R.P.J. Wils implantoloog NVOI E-mail: info@implantaatcentrumeindhoven.nl Website: www.implantaatcentrumeindhoven.nl Telefoon: 040-242 33 89 Behandellocatie: Zuiderzeelaan 1, Eindhoven

Nadere informatie

Waarom een kaakoperatie?

Waarom een kaakoperatie? Waarom een kaakoperatie? Een afwijking in de stand van de tanden wordt meestal behandeld door de orthodontist. Sommige afwijkingen van het gebit of van de kaaksbeenderen kunnen met orthodontische of orthopedische

Nadere informatie

Toepassing van implantaten

Toepassing van implantaten Waarom implantaten? Mensen met klachten van een loszittend kunstgebit (prothese) in de bovenkaak of met pijnklachten tijdens het dragen ervan en die blijven bestaan ondanks aanpassingen aan de prothese

Nadere informatie

Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon

Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon Deze brochure is bedoeld voor patiënten die een onderbreking in de tandenrij door één ontbrekende tand/kies of enkele tanden/kiezen willen vervangen

Nadere informatie

Waarom een implantaat?

Waarom een implantaat? Waarom een implantaat? Wanneer één tand of meer tanden en/of kiezen verloren zijn gegaan door bijvoorbeeld een ongeval of omdat een tand/kies moest worden verwijderd, kan de ontbrekende tand of kies worden

Nadere informatie

INBRENGEN IMPLANTAAT 982

INBRENGEN IMPLANTAAT 982 INBRENGEN IMPLANTAAT 982 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling van het inbrengen van een implantaat op de polikliniek Kaakchirurgie van het Sint Franciscus Gasthuis. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen:

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Dolfijn Familie Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen: Baleinwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben. Maar een soort lange draden,

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectie Chirurgische kaakcorrectie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Chirurgische kaakcorrectie 3 Operatiemethoden 3 Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak 3 Kaakcorrectie bij

Nadere informatie

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel Samenvatting biologie voeding en vertering 5tm9 5 eerlijk zullen we alles delen Ondervoeding Vooral in ontwikkelingslanden Oorzaken - Doordat er geen voedsel is - Doordat ze niet genoeg voedsel kunnen

Nadere informatie

chirurgische kaakcorrectie

chirurgische kaakcorrectie chirurgische kaakcorrectie inhoudsopgave Inleiding 2 Chirurgische kaakcorrectie 2 Operatiemethoden 2 Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak 3 Kaakcorrectie bij een te grote onderkaak 4 Verplaatsing

Nadere informatie

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering https://www.scholieren.com/verslag/106187 Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april 2017 Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering Pagina {PAGENO} van {nb} Vak Biologie 6.5 7 keer beoordeeld 2.1

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT www.mondmedicentrum.nl 28 1 2 27 Dit tandenpaspoort is van: Voornaam:... Achternaam:... Geboortedatum:... Adres:... Postcode:... School:... Naam tandarts:... 26 3 Op reis

Nadere informatie