Beantwoording vragen van Commissieleden Leiderdorp na Commissiebehandeling d.d. 24 nov. 2009: Voorzitter R.F. Thunnissen (PvdA)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beantwoording vragen van Commissieleden Leiderdorp na Commissiebehandeling d.d. 24 nov. 2009: Voorzitter R.F. Thunnissen (PvdA)"

Transcriptie

1 Memo Beantwoording vragen van Commissieleden Leiderdorp na Commissiebehandeling d.d. 24 nov. 2009: Voorzitter R.F. Thunnissen (PvdA) De SOK is slechts in concept beschikbaar en kan nu niet behandeld worden. De SOK is nog niet rijp voor Raadsbehandeling. De definitieve versie van de samenwerkingsovereenkomst is op 1 december 2009 in het College behandeld en akkoord bevonden. Bijgaand treft u de definitieve versie aan, alsmede het advies van de externe adviseur. Eerst moeten alle maatregelen die voortvloeien uit het IVVP bekend gemaakt worden. Daarna kan pas besluitvorming over de RWO plaatsvinden. Alle maatregelen worden reeds genoemd in het IVVP. Het is niet noodzakelijk om te wachten tot alle maatregelen uitgewerkt zijn. De meeste maatregelen die worden genoemd in het IVVP kunnen los van de Ringweg Oost uitgevoerd worden. Voor de Ringweg Oost gerelateerde IVVP-maatregelen (zie hoofdstuk 7 van het IVVP: Uitvoeringsmaatregelen) kan het volgende worden opgemerkt: - Het bouwvlak van de ROC-locatie wordt door de aanleg van de Ringweg Oost niet beïnvloed. Ook zonder RWO moet aan aspecten als geluidsisolatie de nodige aandacht worden geschonken. Aanleg van de Ringweg Oost op zich heeft geen financiële gevolgen voor deze ontwikkeling. - De herwaardering van de Engelendaal tot 2x1-rijstrook kan alleen in samenhang met de totstandkoming van een HOV-verbinding met Leiden CS worden aangevat. Dit speelt niet eerder dan de periode en over de financiële consequenties kan nu niets met zekerheid worden gesteld. - Over de logistieke inrichting van De Baanderij loopt een separaat onderzoek waarvan de uitkomst mede afhankelijk is van de opstelling van private partijen. Daar kan niet eerder dan in de loop van volgend jaar een gedetailleerd inzicht van worden gegeven. - De aanleg van vrijliggende fietspaden bij de Rietschans is in de aanlegkosten van de Ringweg Oost meegenomen. Datzelfde geldt voor de aanleg van de HOV-banen op de Oude Spoorbaan en op de Engelendaal (tot en met de kruising Rietschans). Voor het vervolg van het HOV-tracé geldt het gestelde over HOV hierboven. Afwaarderen van de Engelendaal kan niet: het wordt juist drukker na aanleg van de RWO.

2 2/8 Wij verwijzen hiervoor naar het IVVP, blz. 20. De leefbaarheid in woonwijken zou verbeteren na aanleg van de RWO. Dat klopt niet voor de Driegatenbrug en voor de Rietschans. Per saldo heeft de aanleg van de Ringweg Oost een verbetering van de leefbaarheid in de woonwijken van Leiderdorp tot gevolg. Driegatenbrug en de Rietschans worden door de RWO belast, maar wel binnen de wettelijke eisen die daaraan worden gesteld. Betreurt de uitlating van John Steegh over de inzet van 5 miljoen. Op 4 november is de raad hierover onjuist geïnformeerd. De 5 miljoen komt uit NUON middelen en de raad gaat over de verdeling hiervan. Kennis van genomen. Vraag 6 / Constatering: De onderhoud- en beheerskosten zouden moeten worden betaald uit vergroting van het WOZ areaal. Dit leidt tot een structureel tekort. Zoals in de separate memo aan de raad is aangegeven worden er extra OZB inkomsten verwacht. Van deze extra-inkomsten wordt ,- ingezet als dekking. Daarnaast verwachten wij een stijging van de WOZ-waarde voor de panden op de Baanderij, met een netto meeropbrengst van ,-, die als dekking kan gelden. Verder kan een deel van de opbrengsten ten gevolge van het niet afschaffen van de precarioheffing als dekking worden ingezet. Tezamen met diverse posten (indexatie en overige bezuinigingen) zijn de onderhouden beheerskosten daarmede gedekt. Vraag 7 / Constatering: Bouwoverlast: - 1. voortuintjes: deze informatie is op de infoavond van 8 sept. te ongenuanceerd gebracht door de projectleider. Tact en begrip is noodzakelijk Tijdelijke openstelling van de Splinterlaan is geen goed plan. De bouwoverlast wordt in nauw overleg met de omwonenden opgelost. Daarbij zult u van de gewenste en gekozen optie op de hoogte gehouden worden. Het eindrapport van VIA over de tijdelijke routering zal u onmiddellijk na afronding, uiterlijk 14 december a.s., worden toegezonden. Vraag 8 / Constatering:

3 3/8 Over de tunnel: De geleverde informatie levert meer vragen dan antwoorden op. Eerst moeten nadere onderzoeken uitgevoerd worden. Door de bewoners is al een adviesbureau in de arm genomen die binnenkort een rapport uitbrengt. Na de vaststelling van het Voorlopig Ontwerp / Kaderbesluit zullen aanvullende onderzoeken uitgevoerd worden. De bewoners zullen daarbij intensief betrokken worden. In ieder geval wordt onderzocht: - optimalisatie tunneltracé - al dan niet noodzaak ventweg / bereikbaarheid (alarmdiensten) - grondmechanisch onderzoek - hydrologisch onderzoek (w.o. kwelwater) - uitvoeren nulmetingen: vastleggen bouwkundige staat van de woningen, plaatsen peilbuizen, plaatsen hoogteboutjes in gevels. De gehanteerde werkwijze is gebruikelijk bij dergelijke projecten. Vraag 9 / Constatering: De totale projectkosten van 165 miljoen is een te grote ongewisse factor. De kostenraming is gebaseerd op het Voorlopig ontwerp. De raming is opgesteld conform het beproefde SSK systematiek (Rijkswaterstaat). In de ramingen zijn voldoende percentages onvoorzien opgenomen. Landelijk is veel ervaring opgedaan met deze systematiek. Vraag 10 / Constatering: De tunnel onder de rotonde aan de Zijldijk is noodzakelijk. De tunnel is op zich gewenst, maar de meerkosten zijn hoog en komen ten laste van de gemeente Leiderdorp. Ook alternatieve oplossingen zullen worden onderzocht. Er is nu te weinig informatie voorhanden: - 1. Het bruggenregime moet verbeterd worden; - 2. De tijdelijke ontsluiting van De Baanderij moet geregeld worden; - 3. De alarmdiensten moeten akkoord gaan met de eenrichtingverkeer oplossingen en met de verminderde bereikbaarheid op de Zijldijk; - 4. De ontsluiting van de Baanderij noordzijde (ROC locatie) moet geregeld zijn; - 5. De locatie van de fietstunnel onder de rotonde moet geoptimaliseerd worden. Ad 1. Met de provincie wordt geregeld gesproken over het bruggenregime, wat al heeft geleid tot aanpassingen van de brugopeningstijden. Deze gesprekken worden voortgezet in de toekomst. Ad 2. Door VIA is een onderzoek gaande. Verwezen wordt naar het antwoord onder vraag 7 van de heer Van der Hoogt. Ad 3. Er heeft al een eerste gesprek plaatsgehad met de brandweer. De brandweer heeft aangegeven in principe bereid te zijn uit te gaan van opstelplaatsen aan de kop van de zijstraten. Dit moet nog nader uitgewerkt worden en moet worden besproken met de bewoners. Inzet blijft te allen tijde dat de veiligheid gewaarborgd is.

4 4/8 Ad 4. Momenteel wordt de definitieve notitie van VIA uitgewerkt. Ad 5. Verwezen wordt naar het antwoord onder vraag 10 van de heer Van der Hoogt. Het verdelen van de exploitatiekosten van de tunnel op basis van 50/50 is niet reëel. Het is van belang op te merken dat de tunnel voor 2/3 deel op het grondgebied van Leiderdorp komt te liggen. De voorgestelde verdeling is onderhandelingsresultaat. Over de kostenallocatie en de hoogte van de exploitatiekosten vindt komend half jaar overleg plaats tussen de beide gemeenten. De Leiderdorpse dekking zal nog separaat worden aangegeven. Voordat een besluit genomen kan worden moet eerst een Definitief Ontwerp en een SOK gereed zijn. Het is gebruikelijk om te besluiten op basis van een Voorlopig Ontwerp. Wat betreft de SOK wordt verwezen naar het antwoord op vraag 1 van de heer Van der Hoogt. De communicatie met de Zijldijkbewoners moet goed geregeld worden. Ook moet een speciaal telefoonnummer bekend worden gemaakt voor de bewoners. De communicatie met ondermeer de Zijldijkbewoners wordt goed geregeld. Het afsluiten van de Stierenbrug voor vrachtverkeer is een goed plan. Kennis van genomen. Uit de brief van de provincie blijkt dat de eenrichtingsvariant nog steeds als alternatief achter de hand wordt gehouden. Dit dreigmiddel moet van tafel. Zowel de provincie Zuid-Holland als de gemeente Leiden heeft voortdurend aangegeven in dit proces de eenrichtingsvariant als alternatief te zien. Besluitvorming in Leiderdorp op de voorgestelde wijze verandert dit. Het heeft de voorkeur om de Stierenbrug s nachts voor vrachtverkeer af te sluiten. Dit onderwerp is nu gekoppeld aan de RWO, maar hoort daar eigenlijk niet bij. Wilt u aangeven wat het verband is?

5 5/8 Eenzijdige verkeersmaatregelen op het grensvlak met buurgemeenten worden niet meer genomen. De RWO geeft vrachtwagens een alternatieve route die het mogelijk moet maken de Stierenbrug af te sluiten voor vrachtverkeer. In het raadsvoorstel is een tabel opgenomen waar van verschillende wegen de verkeersintensiteiten zijn opgenomen. De Zijldijk en de Rietschans ontbreken in de tabel. Wilt u die toevoegen? De Zijldijk en de Rietschans zullen aan de tabel worden toegevoegd. Ten behoeve van de bereikbaarheid van Alarmdiensten moet een deel van de voortuintjes aan de Zijldijk worden opgeofferd. Zijn er alternatieven? Verwezen wordt naar het antwoord op vraag 1, ad 3 van de heer Volmer (CDA). Ten behoeve van de bereikbaarheid kan de Splinterlaan niet gebruikt worden. Een betere oplossing is tweerichtingsverkeer door de Sumatrastraat. In de huidige voorstellen is het geen optie om 2-richtingsverkeer door de Sumatrastraat te realiseren. Wij verwijzen voorts naar het komende VIA-rapport. Vraag 6 / Constatering: - Ad 1. Zijn de geraamde projectkosten van 165 miljoen incl. de wegen in Leiderdorp en incl. de verwerving van Leen Bakker en bedrijven op De Waard? - Is het percentage onvoorzien van 25% voldoende en is er een risico voor Leiderdorp? - Ad 3. Zijn de door Leiderdorp geschatte onderhoud- en beheerkosten van een risico? - Ad 4. Is de inbreng van Leiderdorp gemaximeerd op 5 miljoen? - Ad 5. Is er geld voor om hogere vormgevingseisen te kunnen stellen aan geluidschermen tbv inpassing in de omgeving? Ad 1. De geraamde projectkosten van 165 zijn incl. de wegen in Leiderdorp en incl. de verwerving van Leen Bakker en bedrijven op De Waard. Ad 2. Het percentage onvoorzien van 25% wordt als voldoende en verantwoord geacht in dit stadium van planvorming. Het financiële risico is voor Leiden. Ad 3. De onderhoud- en beheerkosten moeten nader bepaald worden. Vooralsnog is uitgegaan van jaarlijkse kosten van Deze kosten tijdens de ontwikkeling en realisatie nodig als dekking van de kosten voor de inzet van het ambtelijk apparaat. Na realisatie vallen deze kosten vrij en kunnen worden ingezet als dekkingsmiddel voor de onderhoud- en beheerkosten. Ad 4. De inbreng van Leiderdorp gemaximeerd op 5 miljoen, jaarlijks te indexeren met 2,5%. Ad 5. De opgenomen kosten voor geluidschermen zijn gebaseerd op sobere en doelmatige vormgeving. De vormgeving moet nog bepaald worden. Daarbij zal ingezet zal worden op een

6 6/8 goede en verantwoorde inpassing in de omgeving. Bij de ontwerpen zal ook nagedacht worden over reductie van toekomstige onderhoud- en beheerkosten. Vraag 7 / Constatering: Wat gebeurt er als de wetgeving verscherpt wordt t.a.v. milieu eisen? Bij het vaststellen van het bestemmingsplannen en bouwvergunningen zullen de dan geldende regelgevingen van toepassing zijn. Vraag 8 / Constatering: Leiden neemt nu een Kaderbesluit en later en Uitvoeringsbesluit. Wie betaalt de plankosten als bij het UB blijkt dat het project niet doorgaat? Gaat Leiderdorp ook een UB nemen? In dat geval is het voor de VVD akkoord als bij het UB pas een definitief krediet beschikbaar wordt gesteld. Antwoord 1: De plankosten worden geheel gedragen door Leiden, ook al gaat het project niet door. Antwoord 2: De gemeente Leiden is uitvoerder, de projectverantwoordelijke partij en de aanbestedende dienst. Leiden neemt een uitvoeringsbesluit. Voor Leiderdorp vindt geen wijziging in financiële zin plaats, ongeacht het UB. Vraag 9 / Constatering: Wat zijn de plannen van Ymere bij de ROC locatie? Nog niet nader bekend. Hier vindt nadere afstemming over plaats. Vraag 10 / Constatering: Wij beschikken over een SOK van 13 november. Is er inmiddels al een juridisch advies? Wij verwijzen naar het antwoord op vraag 1 van de heer Van der Hoogt. Vindt het logisch dat nu bij het Kaderbesluit nog niet alle onderzoeken uitgevoerd zijn. Constateert dat de ontwerpnota degelijk in elkaar zit en als goede basis dient voor dit besluit: er is nu zicht op de kaders en de haalbaarheid. Heeft vertrouwen in de geraamde projectkosten omdat deze gemaakt zijn op basis van de (beproefde) SSK systematiek, waardoor voldoende onzekerheidsmarge is opgenomen. Wij zijn het hiermee eens. Vindt planning en voortgang belangrijk. Pleit voor rapportages in deze commissie analoog aan die van het A4/W4 project.

7 7/8 Wij zijn het hiermee eens. Stelt goede omgang met de omgeving als randvoorwaarde. Wij onderschrijven dit. Heeft oog voor de situatie dat door de komst van de RGL verkeer naar Leiderdorp wordt gedrukt. De provinciale plannen vormen hiertoe de aanleiding. Dit is correct. Stelt voor dat eerst de raad van Leiden een besluit neemt en daarna de raad van Leiderdorp. Met de behandeling in de raad in januari 2010 wordt hieraan voldaan. Dhr. In t Veld (GL): Waarom wordt de (verbrede) A4 niet als onderdeel van een Ringweg gebruikt? Waarom is deze optie niet onderzocht? In het variantenonderzoek voorafgaand aan de besluitvorming in december 2008 is een aantal mogelijke tracés onderzocht. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bij een dergelijke ringstructuur de afstand tot de bestemming over de ring zo groot wordt dat verkeer binnendoor gaat sluipen. Dit valt het best te zien bij de onderzochte variant waarbij de Persant Snoepweg onderdeel uitmaakt van de ringstructuur. Gebruikmaking van de verbrede A4 als onderdeel van de ringweg leidt ertoe dat veel verkeer sluipt via onder andere de Engelendaal, Persant Snoepweg, Van der Valk Boumanweg, Laan van Ouderzorg, Van Poelgeestlaan en Vronkenlaan. Op 15 december 2008 heeft de gemeenteraad besloten om het Zijldijk met tunneltracé als nader uit te werken variant te bestempelen. Deze variant is dan ook nader uitgewerkt en ligt thans voor ter besluitvorming. De 5 miljoen wordt 5,8 miljoen en betekent een forse aanslag op de NUON middelen die als reservepot was bedacht. Verwacht dat de exploitatiekosten eerder bedragen dan Staat de financiële situatie van Leiderdorp dit project toe? Zoals eerder reeds aangegeven is het bedrag 5 miljoen en zijn de exploitatiekosten nog nader te bepalen maar zeker aanzienlijk minder dan de ,-. Verder wordt verwezen naar het antwoord op vraag 6 van de heer Van der Hoogt.

8 8/8 Luchtkwaliteit. Daling van de luchtvervuiling komt door daling van de achtergrondwaarde, niet door daling van vervuiling door auto s. Heeft kritiek op de gehanteerde berekeningen. Hecht meer waarde aan metingen. Adviseert de GGD in te schakelen voor advies. De berekeningen zijn uitgevoerd conform het wettelijk kader en door een instelling met de vereiste expertise. Verkeerslawaai. Vindt het een schande dat voor de Rietschans hogere waarden worden aangevraagd. We moeten een onderscheid maken tussen het niveau van de gevelbelasting, waar hogere waarden voor kunnen worden aangevraagd, en het geluidsniveau binnen de woning dat moet voldoen aan de wettelijke norm van 33 dba. Voor het bereiken van dit laatste zullen in de uitwerking tot een Definitief Ontwerp fysieke maatregelen worden onderzocht. Vindt dat er voor de tunnel eerst definitieve onderzoeken moeten zijn uitgevoerd voordat een besluit wordt genomen. Dit gebeurt in de vorm van het Definitief Ontwerp en het Uitvoeringsbesluit. Vraag 6 / Constatering: Vindt dat de fietser te weinig aandacht krijgt. Dat blijkt uit het feit dat in de basisuitvoering niet uitgegaan wordt van een fietstunnel onder de rotonde. Verwezen wordt naar het antwoord op vraag 10 van de heer Van der Hoogt. Vraag 7 / Constatering: Stelt voor geen haast te maken met dit project. Er zijn immers nog geen garanties voor HOV en de kosten zijn te hoog. In de tweede bestuursovereenkomst tussen Leiden en de Provincie Zuid-Holland d.d. december 2008 (BO II) betreffende de RijnGouwelijn-Oost is opgenomen dat de Provincie de Ringweg Oost als een bovenlokale voorziening in de Provinciale Structuurvisie zal opnemen en dat Leiden verantwoordelijk is voor het aanleggen van de Ringweg Oost. De aanleg van de Ringweg Oost moet een feit zijn vóór de start van de werkzaamheden aan de RijnGouweLijn in Leiden Centrum, te weten 1 januari Dat leidt tot de noodzaak van spoedige besluitvorming RWO ten laatste in januari De besluitvorming van de Leidse en Leiderdorpse raad op respectievelijk 16 en 15 december 2008 ging van dezelfde planning uit.

Leidse Ring Noord. Concept Voorkeursuitwerking

Leidse Ring Noord. Concept Voorkeursuitwerking Leidse Ring Noord Concept Voorkeursuitwerking Tracédeel Oude Spoorbaan Bespreking met klankbordgroep 19 januari 2016 Agenda Opening / mededelingen Onderzoek rotondes Beantwoording van vragen en reacties

Nadere informatie

Verkeerskundige gevolgen

Verkeerskundige gevolgen Verkeerskundige gevolgen Ringweg Oost voor Leiderdorp Analyse en beoordeling Datum 30 oktober 2008 LDP080 soh Concept 1.0 Kenmerk Documentatiepagina Opdrachtgever(s) Gemeente Leiderdorp Titel rapport Kenmerk

Nadere informatie

Leidse Ring Noord. Schetsontwerp bij Kaderbesluit

Leidse Ring Noord. Schetsontwerp bij Kaderbesluit Leidse Ring Noord Schetsontwerp bij Kaderbesluit Presentatie voor Ondernemers Baanderij 10 februari 2016 Programma Leidse Ring Noord Aanleiding Tracédelen Plesmanlaan, Willem de Zwijgerlaan, Oude Spoorbaan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 RAADSVOORSTEL 10.0116 Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 Naam programma +onderdeel: Bereikbaarheid Onderwerp: Besluitvorming ten aanzien van het advies Sleutel tot een

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 onderwerp Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 zaakkenmerk Inleiding Op grond van de Wet op de

Nadere informatie

Variantenonderzoek Ringweg Oost

Variantenonderzoek Ringweg Oost Variantenonderzoek Ringweg Oost Beoordeling en afweging Atelier 17 april 2008 Inhoud Wat beoordelen? Tracévarianten Uitvoeringsvormen Hoe beoordelen? Op stedelijk niveau (RWO als onderdeel van GVVP) Op

Nadere informatie

Leidse Ring Noord. Concept Voorkeursuitwerking

Leidse Ring Noord. Concept Voorkeursuitwerking Leidse Ring Noord Concept Voorkeursuitwerking Tracédeel Oude Spoorbaan Bespreking met klankbordgroep 8 september 2015 Agenda Inleiding / Doel van deze avond: - Inventarisatie van reacties - Eerste beantwoording

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

- 9 SEP In de bijgevoegde notitie zijn de resultaten hiervan opgenomen. De conclusie is als volgt:

- 9 SEP In de bijgevoegde notitie zijn de resultaten hiervan opgenomen. De conclusie is als volgt: Beleid Cluster Ruimte (071)54 59 903 dvanroijen@leiderdorp.nl Ingekomen: Afdeling Kopie - 9 SEP. 2013 Gemeente Leiderdorp Gemeenteraad Leiderdorp Postbus 35 2350 AA LEIDERDORP lllllll III II nil llllllll

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST

OPENBARE BESLUITENLIJST VERGADERING College van Burgemeester en Wethouders DATUM 10 mei 2016 TIJDSTIP 09:30 uur Aanwezig zijn: M.H. van der Eng Wethouder C.J.M.W. Wassenaar Wethouder J.J.F.M. Gardeniers Wethouder H. Romeijn Gemeentesecretaris

Nadere informatie

Varianten: wat weten we nu? Willem Homan, projectleider Ringweg Oost

Varianten: wat weten we nu? Willem Homan, projectleider Ringweg Oost Varianten: wat weten we nu? Willem Homan, projectleider Ringweg Oost Eerste beoordeling Werkt de variant? Indicatie van verkeerseffecten Kan de variant? Technische en ruimtelijke inpassing Indicatie verkeerseffecten

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 10 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst HOV Aangepaste Nota Voorkeursmaatregelen

Informatiebijeenkomst HOV Aangepaste Nota Voorkeursmaatregelen Informatiebijeenkomst HOV Aangepaste Nota Voorkeursmaatregelen 6 november 2017 Programma 19.00 uur Welkom & programma Jan Kreuger 19.05 uur Wethouder Klaas Jan van der Bent 19.15 uur 2015 tot nu - proces

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Voortgangsbericht project N211 Wippolderlaan. Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Voortgangsbericht project N211 Wippolderlaan. Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Contact ing C. Oud T 070-441 81 62 c.oud@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Provinciale Staten Datum Zie verzenddatum

Nadere informatie

Belangstelling: ca. 30 personen (vertegenwoordigers van bewonersorganisaties en belangstellenden)

Belangstelling: ca. 30 personen (vertegenwoordigers van bewonersorganisaties en belangstellenden) Verslag van de bijeenkomst voor bewonersorganisaties over Ringweg Oost / Tracé door Leiderdorp, gehouden op 2 juli 2009 in het gemeentehuis van Leiderdorp Aanwezig: Namens gemeente Leiden: Willem Homan

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Ringweg Oost 3.0, Leiden. Goed ingepast, betere verkeersafwikkeling, sneller te bouwen, tientallen miljoenen goedkoper

Ringweg Oost 3.0, Leiden. Goed ingepast, betere verkeersafwikkeling, sneller te bouwen, tientallen miljoenen goedkoper Ringweg Oost 3.0, Leiden Goed ingepast, betere verkeersafwikkeling, sneller te bouwen, tientallen miljoenen goedkoper Een weg met een geschiedenis De Ringweg Oost is één van de grootste investeringen ooit

Nadere informatie

Aanvullend verkeersonderzoek verkeersveiligheid Brede School West

Aanvullend verkeersonderzoek verkeersveiligheid Brede School West Aanvullend verkeersonderzoek verkeersveiligheid Brede School West 2012i01212 Lars Nederlof/ Roland de Groot 12 april 2012, bijgewerkt op 23 juli 2012 Postregistratienummer: Auteurs: Datum: Op 30 maart

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 2018MME22 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING Domein Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER Pauline Bredt DOORKIESNUMMER 06-22161118 DOCUMENTUMNUMMER 81C592AA

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

24-4-2015. Reconstructie N213. Projectteam. Patricia Rozenblad Projectleider. Marc de Loos Geluiddeskundige. Paul Bouman Technisch manager

24-4-2015. Reconstructie N213. Projectteam. Patricia Rozenblad Projectleider. Marc de Loos Geluiddeskundige. Paul Bouman Technisch manager Reconstructie N213 Projectteam Patricia Rozenblad Projectleider Marc de Loos Geluiddeskundige Paul Bouman Technisch manager 1 Waar is het mee begonnen/doel Ondertekening plan van aanpak N213 Ontwerp reconstructie

Nadere informatie

Terugblik. 2009: Bestuurlijk Voorkeursalternatief. November 2011: Voorlopig Ontwerp

Terugblik. 2009: Bestuurlijk Voorkeursalternatief. November 2011: Voorlopig Ontwerp Presentatie informatiebijeenkomst Helperzoom en omgeving 17 juli 2012 Programma 20.00 uur Welkom 20.05 uur Toelichting verder uitgewerkt ontwerp 21.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen 22.00 uur

Nadere informatie

ariantenonderzoek Ringweg Oost (RWO) Beeldenboek Datum: 28 mei 2008 Versie: 1.1

ariantenonderzoek Ringweg Oost (RWO) Beeldenboek Datum: 28 mei 2008 Versie: 1.1 ariantenonderzoek Ringweg Oost (RWO) Beeldenboek Datum: 28 mei 2008 Versie: 1.1 Variantenonderzoek Variantenonderzoek Ringweg Oost Ringweg (RWO), beeldenboek Oost (RWO), beeldenboek Mei 2008, versie Mei

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart.

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4481 Inboeknummer 11bst01486 Beslisdatum B&W 30 augustus 2011 Dossiernummer 11.35.753 RaadsvoorstelDekking bijdrage in kosten sluizen Zuid-Willemsvaart. Inleiding Om Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Verkenning LAB071 Effectief investeren in bereikbaarheid!

Verkenning LAB071 Effectief investeren in bereikbaarheid! Verkenning LAB071 Effectief investeren in bereikbaarheid! Presentatie aan Colleges, Gemeenteraden en AggloLAB (sessie VI) Leidse Agglomeratie Bereikbaar! 22 september 2014 Onderwerpen Inleiding Korte terugblik

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postadres: Postbus 2301 8901. 1H Leeuwarden Ministerie van Infrastructuur en Milieu Directeur Generaal De heer J.H. Dronkers Bezoekadres: Zuidersingel

Nadere informatie

Achtergrond informatie AggloLAB sessie 11 juli Oplossingsrichtingen

Achtergrond informatie AggloLAB sessie 11 juli Oplossingsrichtingen Achtergrond informatie AggloLAB sessie 11 juli 2013 Oplossingsrichtingen In dit document vindt u de volgende informatie als achtergrond voor de derde AggloLAB sessie op 11 juli 2013: 1. Een overzicht van

Nadere informatie

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad.

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad. Nr.: 06-16 Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep Diemen, 10 februari Aan de raad. Op 26 januari 2006 heeft u besloten het stedenbouwkundig plan voor de Sniep

Nadere informatie

Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet

Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet INT-19-47971 Raadsvoorstel Aan de raad Documentnummer : INT-19-47971 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet Inleiding Op

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Memo. Concept

Memo. Concept Memo Aan Jan Bosman Van Carlo Murtas Datum 4 december 2014 Onderwerp projecten opstellen Uitgeest Telefoonnummer 06-52179016 E-mail Status Carlo.Murtas @ProRail.nl Concept Eigenaar Hierbij een korte notitie

Nadere informatie

Nota van zienswijzen N266. Citaten uit de reacties

Nota van zienswijzen N266. Citaten uit de reacties Nota van zienswijzen N266 Citaten uit de reacties Scope van het project De Hulsenweg ligt buiten de scope van het project. Een eventuele wenselijke aanpassing van dit kruispunt wordt geraamd en bij de

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1174 d.d. 17-12-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Stand van Zaken Openbaar Vervoer Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de leden van de gemeenteraad met onderwerp

Nadere informatie

Ringweg Oost, 6 e atelier. 5 maart 2008

Ringweg Oost, 6 e atelier. 5 maart 2008 Ringweg Oost, 6 e atelier 5 maart 2008 Programma 19.45 20.15 Vragen over Uitgangspunten Beleidskader, Rijnlandroute e.d. 20.15 21.00 Vragen over Verkeer Model, uitkomsten 21.00 21.15 Pauze 21.15 21.45

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0675 B.18.0675 Landgraaf, 15 mei 2018 ONDERWERP: Aankoop 7 panden Europaweg Noord 132 t/m 144 Raadsvoorstelnummer: 45 PROGRAMMA

Nadere informatie

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM SEB A. Deze nota is in overleg met de volgende disciplines geconcipieerd: B. Er is wel overeenstemming KORTE INHOUD (GELIJKDUIDEND AAN VOORBLAD) Overeenkomst P+R terrein

Nadere informatie

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel

Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Projectscope: Voorkeursvariant dubbele overweg Tongersestraat Boxtel Beschrijving van de Voorkeursvariant B14/B15 variant 6 die, op basis van de Variantenstudie dubbele overweg Tongersestraat d.d. 30 oktober

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

LEIDSE RING NOORD Gemeenteraad Leiderdorp, 18 december 2017

LEIDSE RING NOORD Gemeenteraad Leiderdorp, 18 december 2017 LEIDSE RING NOORD Gemeenteraad Leiderdorp, 18 december 2017 Programma Introductie Herijking kaderbesluit 2016 Uitvoeringsbesluit Planning en fasering Participatie en communicatie Vragen? Herijking kaderbesluit

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard

memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard memo Verdeling exploitatietekort businesscase PIP Bommelerwaard bestemd voor Bestuurlijk overleg 10-12-2014 datum Amersfoort, 8 december 2014 afzender Rick Meijer gezien Bestuurlijk overleg 10 december

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1470607 Datum: Portefeuillehouder: 19 maart 2019 Hegger en van Meekeren Domein / Team: RUID / ONTW Behandeld door: M.C. Maartens Onderwerp: ontwikkeling

Nadere informatie

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Hard Gras Projectplan actief en betrokken dewolden.nl Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Projectplan Hard Gras Hier mee wordt de oriëntatiefase afgesloten, de voorbereidingsfase afgerond en de

Nadere informatie

Motie Wat betekent dat voor U?II. In de notitie bij dit voorstel zijn die gevolgen, toegespitst op woonlasten voor woningen, uitgewerkt.

Motie Wat betekent dat voor U?II. In de notitie bij dit voorstel zijn die gevolgen, toegespitst op woonlasten voor woningen, uitgewerkt. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Motie Wat betekent dat voor U?II Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op 14 mei 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Schriftelijke vragen van het CDA over de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Waard en de verkeersdoorstroming Leiden/Leiderdorp d.d.

Schriftelijke vragen van het CDA over de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Waard en de verkeersdoorstroming Leiden/Leiderdorp d.d. B&W-nr.: 05.1047 d.d. 20-09-2005 Onderwerp Schriftelijke vragen van het CDA over de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Waard en de verkeersdoorstroming Leiden/Leiderdorp d.d. 27 juli 2005 BESLUITEN

Nadere informatie

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B Projectopdracht Alblasserdam langzaam verkeerroute dijklint PROJECTPLAN Fietspad Dijklint Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger Projectleider A. Barnhoorn Projectcode

Nadere informatie

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Raadsvoorstel *Z02CFE5B97C* Aan de raad Documentnummer : INT-16-27003 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Inleiding Op 17 april 2009 heeft de gemeente met de VoF Meerplein,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage mbt de voorkeurslocatie brede school op de Bremlaan

Voortgangsrapportage mbt de voorkeurslocatie brede school op de Bremlaan Voortgangsrapportage mbt de voorkeurslocatie brede school op de Bremlaan Inleiding 1. In zijn vergadering, gehouden op 26 februari 2013, heeft de raad de locatie Bremlaan aangewezen als de voorkeurslocatie

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo

Analyse Kempkensbergtunnel. Van: KeKempkensbergtunnelMemo Analyse Datum: 26 februari 2013 Van: KeMemo Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid 1. Aanleiding Arthur Kamminga heeft in december 2012 een alternatief voorstel gedaan voor de Esperantotunnel, de zogenaamde

Nadere informatie

Regiovoorstel Ruimtelijke Inpassing A15/A12

Regiovoorstel Ruimtelijke Inpassing A15/A12 Regiovoorstel Ruimtelijke Inpassing A15/A12 Inforaad, 1 oktober 2015 Regiovoorstel inpassing A15/A12 zorg doortrekking A15: - impact op leefomgeving regio heeft aandacht gevraagd voor inpassing - opdracht

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

Westelijke ontsluiting 18 juni 2013

Westelijke ontsluiting 18 juni 2013 Westelijke ontsluiting 18 juni 2013 opdracht conclusie verbeelding resultaten onderzoeken adviezen vervolgproces en planning Coalitieakkoord Amersfoort 2013 2014 een onderzoek naar de haalbaarheid van

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Ruimte van de gemeente Leiderdorp op dinsdag 12 januari 2010 om 19.

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Ruimte van de gemeente Leiderdorp op dinsdag 12 januari 2010 om 19. Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de commissie Ruimte van de gemeente Leiderdorp op dinsdag 12 januari 2010 om 19.30h Aanwezig: Voorzitter: Griffier: Leden: Wethouders: Verslag: 1. Opening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 10. Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen. Datum: 2 september 2014. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 10 Onderwerp: Aankoop kantoorpand Rabobank te Nieuwleusen Datum: 2 september 2014 Portefeuillehouder: Decosnummer: 235 Informant: P. la Roi E. p.laroi@dalfsen.nl

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

H. Romeijn, Secretaris C. Visser, Communicatieadviseur

H. Romeijn, Secretaris C. Visser, Communicatieadviseur Openbare Besluitenlijst Van de vergadering van burgemeester en wethouders van 27 01 2015 Aanwezig zijn: L.M. Driessen-nsen, Burgemeester M.H. van der Eng, Wethouder C.J.M.W. Wassenaar, Wethouder J.J.F.M.

Nadere informatie

Ringweg Oost: een gezamenlijk onderzoek van Leiden en Leiderdorp

Ringweg Oost: een gezamenlijk onderzoek van Leiden en Leiderdorp Ringweg Oost: een gezamenlijk onderzoek van Leiden en Leiderdorp Samenvatting Onderzoeksgebied Variantenonderzoek Ringweg Oost: een gezamenlijk onderzoek van Leiden en Leiderdorp Sinds het voorjaar van

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

1 Centrum Verkeersplan

1 Centrum Verkeersplan 1 Centrum Verkeersplan Intern\8909 Projectnaam: Centrum Verkeersplan Type project: Pakket maatregelen Rapp.datum: 05-02-2013 Projectfase: Plan gereed Afdeling: RO Risicodrager: Algemene dienst Projectleider:

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening Onroerende Zaakbelasting 2016 vast te stellen.

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening Onroerende Zaakbelasting 2016 vast te stellen. Agendapuntnr.: Nr.: 149815 Behandeld door: A. van de Kamp Onderwerp: Verordening Onroerende zaakbelasting 2016 Renswoude, 27 oktober 2015. Aan de gemeenteraad Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Overzicht kostenramingen m.e.r. studie Randweg Nederweert. Nr. Titelraming Datum raming Inhoud / Alternatieven (Varianten)

Overzicht kostenramingen m.e.r. studie Randweg Nederweert. Nr. Titelraming Datum raming Inhoud / Alternatieven (Varianten) Toelichting Betreft Toelichting aanvullende SSK-ramingen randweg Nederweert Ons kenmerk PLI142/MVB Datum 6 mei 2014 Behandeld door De heer Corstjens De heer Rademakers 1.1 Inleiding Voorliggende toelichting

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief. 2.1.7 Realiseren van een veilige schoolomgeving Synergieschool en Basisschool Neel 1 Dossier 384 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 384 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 14 juni 2016 Agendapunt 2.1.7

Nadere informatie

RV Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010,

RV Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010, RV 10.0126 Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg Amendement: A100126/2 Onderwerp: toevoegen alternatieven De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010, constaterende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12271 17 mei 2013 VERKEERSBESLUIT AFSLUITEN DIVERSE WEGEN EN FIETSPADEN EN OVERIGE TIJDELIJKE MAATREGELEN IN LEIDERDORP

Nadere informatie

Stilstaan of vooruitgaan? Effectief investeren in de bereikbaarheid van een krachtige Leidse agglomeratie

Stilstaan of vooruitgaan? Effectief investeren in de bereikbaarheid van een krachtige Leidse agglomeratie Verkenning Stilstaan of vooruitgaan? Effectief investeren in de bereikbaarheid van een krachtige Leidse agglomeratie Presentatie aan Commissieleden 4 september 2013 AMBITIEDOCUMENT Onderwerpen Ambitiedocument:

Nadere informatie

Uitgangspunten Programma De Uitgangspunten Programma geven de richting aan de op te stellen conceptbegrotingen.

Uitgangspunten Programma De Uitgangspunten Programma geven de richting aan de op te stellen conceptbegrotingen. Adviescommissie 7 oktober 2013 agendapunt 8 Dagelijks bestuur 17 oktober 2013 Algemeen bestuur 21 november 2013 Bijlagen 1 Uitgangspunten Programma 2014-2015 De Uitgangspunten Programma 2014 2015 geven

Nadere informatie

Vergelijking tussen Randweg en Alternatief plan

Vergelijking tussen Randweg en Alternatief plan Vergelijking tussen Randweg en Alternatief plan Randweg (alt 2 var 3) Opgenomen in SSK Alternatief Plan randweg? A2 op- en afritten ja ja ja verbreden Extra opstelstroken op ja ja ja N275 Fietsbrug bij

Nadere informatie

Ambtelijk advies. 1. Baardwijkse overlaat

Ambtelijk advies. 1. Baardwijkse overlaat Ambtelijk advies 1. Baardwijkse overlaat Voor de Baardwijkse overlaat is het ambtelijk advies aan de Stuurgroep GOL om variant A (voorkeursvariant NRD) en variant C (nr. 369) beide mee te nemen in de MER.

Nadere informatie

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Definitieve versie BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD aan van de gemeenteraad Fred Dellemijn, namens het college bespreken in raadscommissie Openbare Ruimte, woensdag 12 februari 2014 onderwerp Overeenkomst

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor.

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40793] Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Voorgesteld besluit 1. Kennis nemen van het voorlopig ontwerp

Nadere informatie

Afrit 38 Maatregel 1.1

Afrit 38 Maatregel 1.1 Afrit 38 Maatregel 1.1 Maatregel 1.1 Uitwerking De gemeente Overbetuwe heeft een ontwerp voor de nieuwe situatie uitgewerkt. Na afstemming heeft Rijkswaterstaat dit ontwerp goedgekeurd. De realisatie vindt

Nadere informatie

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg.

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Inleiding Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de raad van 25 juni 2013 heeft het college toegezegd 75.000,00 beschikbaar te

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de grondexploitatie Krimpenerwaard College vast te stellen; 2. de voorziening ter dekking van de

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur

Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur Verslag Overleg: Locatie: Datum: Vervolg platform bewoners Aanpak Ring Zuid Projectbureau Aanpak Ring Zuid te Groningen 16 april 2012, 20.00 22.00 uur Aanwezig Bewonersplatform: Mw. Welp, dhr. Dijkhuis,

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 13 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 3. Begroting... 5 4. Begroting... 5 4. Toelichting bij de begroting... 7 LASTEN...

Nadere informatie

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer 2595 Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller In het Haarlems Dagblad d.d. 20 december 2011 uitten

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg HIM Mil IIMil IIIIII BM1302306 Raadsvergadering 31 oktober 2013 Agendanummer Onderwerp Dossier kunstgrasvelden Steenbergen;

Nadere informatie

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee,

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee, De heer F.A. van der Lee ONS KENMERK: 00592428 UW KENMERK: HT2019049 UW BRIEF VAN: 30 mei 2019 BEHANDELD DOOR: Yvonne Vos ONDERWERP: vragen ex artikel 43 RvO over uitspraak Raad van State betreffende het

Nadere informatie

Voorstel. : Ja. : S.W. van Beveren. Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 6 december 2017

Voorstel. : Ja. : S.W. van Beveren. Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 6 december 2017 Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : 1080604 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 6 december 2017 Afdeling : Projecten Raad : Ja Medewerk(st)er : S.W. van Beveren Ter kennisname

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst

Openbare Besluitenlijst VERGADERING : College van Burgemeester en Wethouders DATUM : 20 februari 2018 TIJDSTIP : 09.30 uur Openbare Besluitenlijst Aanwezig zijn: L.M. Driessen-Jansen Burgemeester C.J.M.W. Wassenaar Wethouder

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Welkom. Fort aan de. Buursteeg. Utrech. Fort aan de. Heiveldweg. Buursteeg. Bedrijventerrein. Ede De Batterijen. Voorpoort.

Welkom. Fort aan de. Buursteeg. Utrech. Fort aan de. Heiveldweg. Buursteeg. Bedrijventerrein. Ede De Batterijen. Voorpoort. Re Onde Welkom w ns e ds ou w eg (N 22 4) Fort aan de Utrech Buursteeg t Klomperstee g (N418) Fort aan de Bedrijventerrein Ede De Batterijen Nieuw eweg Noord (N418 ) Buursteeg 4 Aanleiding: Project Aanpak

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.07289 vergaderdatum raad 21 mei 2015 jaar/nummer 2015-041 G.A.H.

Nadere informatie

Tilburg, 21 februari Aanvulling op BMF-Informatieblad N69 van 18 januari 2011

Tilburg, 21 februari Aanvulling op BMF-Informatieblad N69 van 18 januari 2011 Tilburg, 21 februari 2011 Aanvulling op BMF-Informatieblad N69 van 18 januari 2011 In de concept-verklaring Gebiedsopgave Grenscorridor/N69 staat dat naast het alternatief Westparallel en Nulplus ook het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: Starterslening 2 7 juli 2014 14.07.07 ThM de raad van de gemeente Asten Samenvatting Bij de behandeling

Nadere informatie