INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT. MEMO Ter informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT. MEMO Ter informatie"

Transcriptie

1 MEMO Ter informatie Datum 16 Februari 2016 Onderwerp Overzicht lopende pilots kwaliteitsborging en resultaten eerdere projecten 1 Inleiding Ten einde ervaring op te doen met kwaliteitsborging in de bouw en input te verkrijgen voor de adviezen aan het ministerie van BZK inzake de inrichting van het stelsel initieert ibk pilotprojecten en experimenten. Het betreft projecten die door marktpartijen en overheden worden opgestart, waarbij ibk ondersteuning biedt op het gebied van het proces en de aansluiting bij het toekomstige stelsel 1. Door of namens ibk wordt de voortgang gerapporteerd en worden leerpunten vastgelegd. Via de website van ibk wordt de informatie gedeeld. Een overzicht van lopende pilots is hierna opgenomen, inclusief de stand van zaken. De eerste resultaten van een deel van de pilots is terug te vinden op de website van ibk. De pilots lopen tot medio 2016, waarna een eindrapportage zal worden opgesteld. De pilots zijn in veel gevallen mede gebaseerd op bestaande instrumenten die in eerdere pilots zijn beproefd. Mede hierom is in aanvulling op de lopende pilots in dit memo ook kort ingegaan op pilotprojecten die sinds 2002 onder begeleiding van VROM/ BZK zijn uitgevoerd. De leerpunten uit die pilots zijn toegelicht. Naast deze pilots lopen er diverse pilots en proefprojecten bij verschillende gemeenten en in samenwerking met verschillende opdrachtgevers en bouwende partijen. Dit memo bespreekt slechts die pilots die zijn begeleid door ibk. 1 ibk financiert de pilots nadrukkelijk niet. Alleen projecten die zonder financiële hulp van ibk of BZK tot stand komen worden geadopteerd door ibk. De begeleiding en rapportage wordt door ibk gefinancierd uit een bijdrage hiertoe van Cencobouw.

2 Lopende pilotprojecten Zeeburgereiland Op donderdag 20 februari 2014 hebben de Alliantie en de gemeente Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de eerste nieuwbouw op het Zeeburgereiland, een aantal kleine appartementsgebouwen. De Alliantie en de gemeente werken met een ambitieuze planning. Vereenvoudiging en flexibiliteit zijn nodig om deze planning te halen. Toepassing van de systematiek van private kwaliteitsborging kan deze vereenvoudiging en flexibiliteit bieden. De bouwtechnische toets en het bijhorende toezicht wordt bij dit project in opdracht van de Alliantie uitgevoerd door een private partij die hierbij gebruik maakt van de TIS-systematiek. Voor alle partijen is dit project een goede gelegenheid om ervaring op te doen met de toekomstige regelgeving en zodoende hierop te anticiperen. Doelstelling binnen dit project is bezien op welke punten tijdwinst te halen is en hoe de afstemming tussen publieke en private partijen werkt binnen het nieuwe stelsel. Het pilotproject is gestart in juni Het totale project loopt tot De eerste woningen zijn in 2015 opgeleverd. Het eerste resultaat van de gehanteerde aanpak is het verlenen van de vergunning begin augustus. De doorlooptijd van de toetsing van de gemeenten betrof 13 dagen, een tijdwinst van 6 weken. 2 Erkenningsregeling kleine bouwwerken (Deventer) De gemeente Deventer wil vanuit haar visie op de relatie tussen het private en publieke domein komen tot vernieuwing. In het Wabobeleidsplan van Deventer is opgenomen dat het toetsen en toezichthouden op de vereisten uit het Bouwbesluit voor de kleine bouwwerken (scope i van de BRL 5019) aan de markt moet worden overgelaten. Om inhoud te geven aan dit initiatief is een proefproject gestart. Hiertoe is een werkgroep gevormd waarin gemeente, adviseurs, architecten en aannemers (die regelmatig in Deventer werken) zitting hebben. De adviseurs uit de werkgroep ontwikkelen een instrument dat de komende periode ingezet gaat worden. Aanvragers krijgen tijdens het proefproject van de gemeente de vrijheid om te kiezen tussen publieke of private toets/toezicht. In het proefproject wordt een Erkenningsregeling kleine bouwwerken (EKB) ontwikkeld en beproefd. De EKB zal met name de kleine aannemers kunnen ondersteunen door voor hen de kwaliteitsborging te regelen. De regeling bestaat uit: 1. Het te hanteren kwaliteitssysteem waarin transparant worden gemaakt: de transparantie van de kwaliteit van het gerede eindproduct, de kwaliteit van de aanvraag ruimtelijke vergunning en de taken, bevoegdheden en communicatie tussen privaat en publiek domein. 2. Het te hanteren instrument: bouwdossier.nl voor het vastleggen van algemene projectgegevens, het toets- en toezichtprotocol, de communicatie, het logboek en het vastleggen van bewijslast. 3. De personen en de organisatie waarvoor zij werken: de kwaliteitseisen die gesteld worden aan de gebruikers van de erkenningsregeling.

3 4. De beheerorganisatie behorende bij de erkenningsregeling: voor de toelating van gebruikers, het uitvoeren van reality-checks, fungeren als technische helpdesk, toepassing van sanctiestrategie. De regeling is inmiddels opgesteld en het kwaliteitsborgingssysteem is getest. In september 2014 zijn de eerste aanvragen ingediend. Een eerste evaluatie heeft in 2015 plaatsgevonden. Plantage Leiderdorp Binnen het project Plantage Leiderdorp worden 23 grondgebonden woningen gebouwd, waarbij de kwaliteitsborging wordt uitgevoerd op basis van de TIS-systematiek. In het project werken de projectontwikkelaar, een toezichthouder, de gemeente en een softwarebedrijf samen. In aanvulling op een normale TIS wordt in dit project gebruik gemaakt van een instrument voor contract en documentbeheer. Alle partijen hebben hiermee inzicht in de beschikbare informatie en bij oplevering is direct sprake van een afgerond en accuraat opleverdossier met as-built gegevens. Doelstellingen zijn daarbij het beproeven van de publiek-private samenwerking en het bepalen waar de baten en lasten in het nieuwe systeem vallen ten opzicht van de huidige wijze van vergunningverlening en toezicht. De planning voorziet in een vergunningaanvraag op basis van een getoetst plan eind 2014 en start bouw medio Samenwerking Woonbedrijf gemeente Eindhoven Woonbedrijf heeft als doelstelling de regie en verantwoordelijk in eigen hand te hebben voor het creëren van kwalitatief goede woningen in de woonomgeving. Dit doet zij in nauwe afstemming met haar huurders en de bewoners uit de directe omgeving. Woonbedrijf voert hiertoe jaarlijks tientallen bouw-, verbouw- en renovatieprojecten uit, waarvoor vaak een omgevingsvergunning voor nodig is. Woonbedrijf ervaart dit in de meeste gevallen als onnodig aangezien ze zelf een strikte regie voert over de kwaliteit van hun projecten, en het merendeel van de werkzaamheden van dezelfde aard en omvang is met een relatief laag risicoprofiel. Woonbedrijf wil in overleg met de gemeente vergunningtrajecten anders inrichten waardoor dit efficiënter en sneller doorlopen kan worden tegen lagere kosten, in afspraak met huurders en omgeving. De gemeente Eindhoven ondersteund Woonbedrijf hierbij, vanuit het streven zo efficiënt en klantvriendelijk mogelijk om te gaan met wet- en regelgeving in de bouw, een scherpere verantwoordelijkheidsverdeling tussen partijen. Daarbij wil Eindhoven werk maken van het schrappen en vereenvoudigen van regels. De overeenkomst tussen Woonbedrijf en Eindhoven moet er toe leiden dat Woonbedrijf voor een aantal vooraf afgesproken projecten alle benodigde vergunningen zelf voorbereid. De gemeente zal hierbij de kaders aangeven en vervolgens de vergunningen zo spoedig mogelijk na aanvraag verlenen. Woonbedrijf zorgt in dit project dus voor de kwaliteitsborging van zowel de technische als ruimtelijke kwaliteit. In een samenwerkingsovereenkomst is overeengekomen om per 1 januari 2015 te gaan werken via de afgesproken werkwijze.

4 Experiment Keurmerk Garantiewoningen Per 1 oktober 2014 worden in 5 gemeenten (Delft, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Sint Anthonis) grondgebonden woningen niet meer worden getoetst aan de voorschriften voor het bouwen van het Bouwbesluit Voorwaarde is dat de betreffende woningen vallen onder het Keurmerk van de Stichting Garantiewoningen, zoals dat wordt geboden door Bouwgarant, SWK en Woningborg. Het Keurmerk Garantiewoningen garandeert de koper dat zijn of haar woning voldoet aan het Bouwbesluit 2012 en de regels voor goed en deugdelijk werk. De garantie wordt verstrekt door de aannemer, waarbij de drie waarborginstellingen zorgen voor afbouw en / of herstel van gebreken bij het in gebreke blijven van de aannemer. In het experiment wordt de kwaliteitsborging door de drie waarborginstellingen ieder op eigen wijze uitgevoerd. Grofweg bediend Bouwgarant zich van de TIS-systematiek, is de toetsing en toezicht door Woningborg vergelijkbaar met wat gemeenten nu doen en werkt SWK met systeemgerichte contractbeheersing. De deelnemende gemeenten krijgen alle informatie van de waarborginstellingen en rapporteren hun bevindingen aan ibk. Periodiek worden de resultaten aan alle deelnemende partijen teruggekoppeld. Het experiment loopt vijf jaar of tot de wetgeving Kwaliteitsborging is ingevoerd. 4 BRL Het Platform Voorbereiding Stelselherziening (PVS) heeft een pilotproject ingediend waarbij de kwaliteitsborging van een drietal projecten op basis van BRL zal worden uitgevoerd. Het betreft de nieuwbouw van een bedrijfspand en een tweetal woningbouwprojecten. Het project wordt uitgevoerd door twee adviesbureaus, onder begeleiding van de certificerende instelling die beide BRL s beheert en PVS. Bij de uitvoering worden de opdrachtgevers en gemeenten betrokken. Doel van de pilot is het afstemmen van de werkwijze om te komen tot een toezichtsplan en de risicoafweging. Verder wordt getoetst hoe de afstemming van ontwerp naar uitvoering moet plaatsvinden en hoe de afstemming met het bevoegd gezag hierover moet zijn. De bouwprojecten betreffen al lopende projecten die zich in verschillende fasen van ontwerp en realisatie bevinden en deels al worden begeleid op basis van de beide BRL s. Op deze wijze is het mogelijk om in één pilot de effecten van toepassing van de BRL s te toetsen van ontwerp tot en met realisatie. Het pilotproject is in september 2015 afgerond.

5 Pilotprojecten In de periode zijn diverse pilotprojecten uitgevoerd al dan niet onder begeleiding van VROM/ BZK en is door verschillende bedrijven en gemeenten actief aan de slag gegaan met verschillende vormen van toetsing en toezicht door private partijen. Hierna zijn enkele pilots kort beschreven, inclusief de resultaten. 5 Gecertificeerde Bouwbesluittoets Naar aanleiding van de Agenda Bouwregelgeving en de Toekomstvisie van het OPB op de bouwregelgeving is in 2003 gestart met pilot private toetsing. De volgende pilots zijn in de periode uitgevoerd op basis van de in opdracht van VROM ontwikkelde richtlijn voor bouwplantoetsing (de gecertificeerde Bouwbesluittoets): 1. Een test van de beoordelingsrichtlijn door 22 deelnemende bedrijven en gemeenten. Resultaat van dit deel van de proef was dat private partijen zeer goed in staat zijn om de toets aan het Bouwbesluit uit te voeren en dat de (latere) BRL 5019 daartoe een geëigend instrument is. Alle deelnemers toetsten 4 al gerealiseerd plannen waarin 10 fouten waren aangebracht. Alle fouten werden door de deelnemers gevonden. Een tweede belangrijke conclusie uit dit deel van de proef was dat private partijen veel strikter zijn in toepassing dan gemeenten: de 22 deelnemers haalden gemiddeld 16 fouten uit de bouwplannen. Met name in de toepassing van de normen werd door de deelnemers veel strikter getoetst. 2. Test met een drietal live projecten, waarbij gemeenten en private bedrijven gezamenlijk de projecten beoordeelden (Moerdijk, Heerlen en Dalfsen). Ook dit deel van de pilot was succesvol. Deelnemende toetsers en gemeenten bleken goed samen te werken en de toetsresultaten kwamen goed overeen. Ook hier kwam weer naar voren dat de diepgang van toetsing door de private partijen veel groter was dan die bij de gemeenten. Wel bleek toetsen een vak: ondanks het hogere kennisniveau van de private toetsers haalden de gemeenten op ervaring dezelfde punten uit de plannen naar boven. Uit deze toetsen kwam wel nadrukkelijk naar voren dat het uit elkaar halen van toetsing en toezicht tijdens de bouw niet wenselijk is aangezien dit veel dubbel werk oplevert (gemeenten moesten zich alsnog inlezen). 3. Een tweetal certificeringsklasjes als test in hoeverre ook kleine adviesbureaus en aannemers gecertificeerd zouden kunnen worden. Dit deel van de proef waarover niet is gerapporteerd in de hiervoor genoemde brief bleek minder succesvol: voor kleine bedrijven bleek certificatie complex en (te) duur. Dit is mede de aanzet geweest om BRL5019 uit te breiden naar eenvoudige bouwwerken. 2 Zie ook

6 De resultaten van de pilots zijn in 2007 aan de Tweede Kamer gerapporteerd en waren voor de toenmalige minister Vogelaar aanleiding om een wetsvoorstel aan te kondigen waarin certificering zou worden verankerd. 6 Praktijkproef privaat toezicht in de bouw met digitaal toezichtprotocol In de periode zijn door Bouwend Nederland in samenwerking met de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland pilotprojecten uitgevoerd met het Integraal Toezichtprotocol (ITP, zie hiernaast). Het ITP, oorspronkelijk ontwikkeld als hulpmiddel voor het gemeentelijk toezicht, werd in deze projecten door aannemers zelf toegepast. Bij toepassing van het Toezichtprotocol kan op basis van een risicoanalyse een projectspecifieke checklist worden geselecteerd. Met behulp van deze digitale checklist worden de toezichtbevindingen, inclusief gemaakte foto s digitaal ingevoerd op de bouwplaats. Alle bouwpartners beschikken over de actuele status van de uitgevoerde controles en toezichtbevindingen in woord en beeld. Hiermee hebben zij direct inzicht in risicomanagement, kwaliteit en voortgang van het onderhavige werk. In het project zijn drie gemeenten en bouwbedrijven gevonden die op deze wijze het toezicht zouden uitvoeren. Bij start trok één van de gemeenten zich echter alsnog terug. De algemene conclusie van het project was dat privaat toezicht werkt maar dat het niet vanzelf gaat. Verder bleken initieel wantrouwen tussen gemeenten en bouwbedrijven en behoefte om dingen te laten zoals ze zijn belangrijke factoren die meespeelden in de pilot. Overige conclusies waren dat een aantal aspecten nadrukkelijk wettelijk geregeld moet worden: - eenduidige rol, belang en aansprakelijkheid bij opdrachtgever - landelijke uniformiteit in geaccepteerde systemen van private kwaliteitsborging - informatieplicht naar het bevoegd gezag (transparante verantwoording private kwaliteitsborging gedurende de bouwuitvoering met de mogelijkheid van het bevoegd gezag om in te grijpen bij misbruik) Verder kwam naar voren dat bij de bouwbedrijven bewustwording van belang is en dat kosten voor de baat uitgaan (o.a. beperking risico s aansprakelijkheid, reductie faalkosten). Verder moet kwaliteitszorg bij het bouwbedrijf van directie tot en met werkvloer (o.a. reductie faalkosten, goede naam) worden ingebed.

7 7 Pilotprojecten Woningborg In de periode zijn door Woningborg NV pilots uitgevoerd waarbij in totaal vijf projecten bij vijf verschillende gemeenten zijn uitgevoerd. In het project verzorgde Woningborg toetsing en toezicht en keek de gemeente mee bij de uitvoering in de vorm van een soort tweedelijns toezicht (zie figuur hiernaast). De resultaten van de pilots zijn begin 2013 gerapporteerd en in een bijeenkomst bij Woningborg gepresenteerd. De belangrijkste bevindingen waren: - Als gevolg van de economische omstandigheden bleek het moeilijk om geschikte projecten te vinden. Daarbij kwam nog een behoorlijke terughoudendheid van gemeenten. Het enthousiasme over deelname bleek bij bestuurders velen malen groter dan op de werkvloer. Vanwege de weerstand op de werkvloer is een aantal pilots alsnog afgeblazen; - Bouwbedrijven waren over het algemeen overtuigd van het feit dat ze zelf voldoende kwaliteit leveren. Het maakt hen dan ook niet uit wie nu de toetsing deed. Wel waren een aantal deelnemers gewend aan minimaal toezicht vanwege resultaten uit het verleden en het vertrouwen dat dit had bij gemeenten; - Woningborg is goed in staat plannen te toetsen en adequaat bouwtoezicht te voeren; - Toezicht op Bouwbesluit en goed en deugdelijk werk is goed te combineren. Wel hebben de beide onderwerpen andere specifieke speerpunten. Bij goed en deugdelijk werk wordt voorlag gekeken naar zaken in de afwerking die klachten van latere bewoners kunnen opleveren. Bij het Bouwbesluit ligt de aandacht traditioneel op constructie en brandveiligheid (punten waar Woningborg nauwelijks problemen mee tegenkomt in de praktijk). Extern Bouwtoezicht In 2010 is de gemeente Den Haag met drie corporaties het project Extern Bouwtoezicht gestart. In het project is de kwaliteitsborging bij drie projecten woningbouwprojecten op basis van gecertificeerde toetsing en / of gedelegeerd toezicht uitgevoerd. De gemeente heeft hierbij schaduwtoezicht uitgevoerd. Het eindrapport van de pilot is in 2013 gepresenteerd. De belangrijkste conclusies waren, afgezien van enkele verbeterpunten voor de toegepaste instrumenten: - Kennis van het Bouwbesluit is niet lokaal gebonden en meer dan voldoende aanwezig bij specialisten in de markt. - Het is essentieel dat een gecertificeerd toetser gezag heeft en richting adviseurs onvermijdelijkheid kan uitstralen. In één van de projecten heeft het ontbreken aan voldoende gezag geleidt tot een

8 sterk afwachtende houding van de aannemer bij aanwijzingen door de private toetser. De gemeente had immers het laatste woord! Het gevolg van twee kapiteins op één schip - De scheiding tussen ruimtelijke ordening en techniek, leidde bij de betrokkenen tot verwarring en tot gebrek aan regie. Wie is nu voor welk deel verantwoordelijk? - De gemeente was tevreden over het gevoerde toezicht. Bij proefplannen werd duidelijk dat onafhankelijk toezicht beslist niet overbodig was om de kwaliteit in de uitvoering te bewaken en bij te sturen. - Bij het beoordelen van omgevingsveiligheid en belangen van derden blijft bemoeienis van een onafhankelijke partij (gemeente) nodig voor het op waarde schatten van verschillende belangen. - Bij kleinschalige projecten moet opgepast worden voor een overkill aan toezicht. Uit het project is geen helder beeld naar voren gekomen over de verdeling van de kosten en baten bij het nieuwe stelsel. 8

Verbetering kwaliteitsborging

Verbetering kwaliteitsborging Verbetering kwaliteitsborging in de bouw Hajé van Egmond Kwartiermaker private kwaliteitsborging Van Bouwen! naar normconformiteit? Een kantoorgebouw uit 1906 1 Van Bouwen! naar normconformiteit? Een kantoorgebouw

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z15324

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z15324 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2016Z15324 Datum Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Dekkeren in Den Haag en Eindhoven. Bregje Kerssemakers en Marlijn Rekveldt

Dekkeren in Den Haag en Eindhoven. Bregje Kerssemakers en Marlijn Rekveldt Dekkeren in Den Haag en Eindhoven Bregje Kerssemakers en Marlijn Rekveldt Inhoud 1. Toekomstplannen ministerie 2. Wat doet Den Haag 3. Wat doet Eindhoven 4. Vragen? 5. Discussie 1. Toekomstplannen ministerie

Nadere informatie

Algemene gegevens Private kwaliteitsborging conform de TIS systematiek,

Algemene gegevens Private kwaliteitsborging conform de TIS systematiek, Pilotproject Kwaliteitsborging in de bouw (toetsing & toezicht): CC, PlanGarant, BouwGarant, en Gemeente Utrecht Algemene gegevens Naam van het project: Type bouwwerk: Kwaliteitsborging: Private kwaliteitsborging

Nadere informatie

De klok tikt! U heeft nog een jaar voor Kwaliteitsborging

De klok tikt! U heeft nog een jaar voor Kwaliteitsborging De klok tikt! U heeft nog een jaar voor Kwaliteitsborging Inleiding Kansen? Inleiding Een zegen of last? Inleiding Kwaliteit Een moetje? Inleiding 1. Kader 2. Wat is het doel van de wet 3. Hoe werkt het

Nadere informatie

Pilotproject Verbetering kwaliteitsborging in de bouw (toetsing & toezicht): Bohemen, Woningborg, KYP en Gemeente Leiderdorp / 22 april 2014

Pilotproject Verbetering kwaliteitsborging in de bouw (toetsing & toezicht): Bohemen, Woningborg, KYP en Gemeente Leiderdorp / 22 april 2014 Pilotproject Verbetering kwaliteitsborging in de bouw (toetsing & toezicht): Bohemen, Woningborg, KYP en Gemeente Leiderdorp / 22 april 2014 Algemene gegevens Naam van het project: 1 Private kwaliteitsborging

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische toets

gemeente Eindhoven Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische toets gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00907 Dossiernummer 14.19.201 6 mei 2014 Raadsinformatiebrief Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische

Nadere informatie

Workshop: Kwaliteit voor kleine en grote bouwwerken

Workshop: Kwaliteit voor kleine en grote bouwwerken Workshop: Kwaliteit voor kleine en grote bouwwerken Wat is BouwGarant Algemeen: Met ruim 1500 aangesloten bouwbedrijven het grootste keurmerk van de bouw in Nederland. Alle deelnemers worden periodiek

Nadere informatie

ERKENNINGREGELING KLEINE BOUWWERKEN

ERKENNINGREGELING KLEINE BOUWWERKEN ERKENNINGREGELING KLEINE BOUWWERKEN Presentatie regiodagen VBWTN 2014 Maurice Dumoulin, Jacco van der Weel, Frans Fijen ACTUALITEIT Overleg commissie Wonen/Rijksdienst met minister Blok op 27 maart jl.:

Nadere informatie

PRIVATE KWALITEITSBORGING Projectfolder PILOT PRIVATE KWALITEITSBORGING IN DE GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM 2016

PRIVATE KWALITEITSBORGING Projectfolder PILOT PRIVATE KWALITEITSBORGING IN DE GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM 2016 PRIVATE KWALITEITSBORGING Projectfolder PILOT PRIVATE KWALITEITSBORGING IN DE GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM 2016 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 ACHTERGROND... 3 2 PRIVATE KWALITEITSBORGING... 3 2.1 WAT

Nadere informatie

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT EIT. Het nieuwe stelsel in een notendop. Harry Nieman Hajé van Egmond

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT EIT. Het nieuwe stelsel in een notendop. Harry Nieman Hajé van Egmond 1 : Verbetering kwaliteitsborging in de bouw Kenmerk Het nieuwe stelsel in een notendop AAN: Datum Maart 2014 Onderwerp Beschrijving stelsel private kwaliteitsborging Harry Nieman Hajé van gmond Inleiding

Nadere informatie

L I G T H A R T A D V I E S 1

L I G T H A R T A D V I E S 1 L I G T H A R T A D V I E S 1 INHOUD Inleiding Korte historie Wetsvoorstel kwaliteitsborging Reactie AFNL/OnderhoudNL Instrumenten Kleine bouwwerken en verbouw Stand van zaken en planning Vragen L I G

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Rollen en taken projectontwikkeling Hajé van Egmond DVDP 18 mei 2017 Waar gaan we het vandaag over hebben? Kwaliteitsborging voor het bouwen Rollen en taken in het nieuwe

Nadere informatie

Wet Kwaliteitsborging in de bouw

Wet Kwaliteitsborging in de bouw Wet Kwaliteitsborging in de bouw Studiedag Cobc 2014 Hajé van Egmond Programma Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in het kort Consultatieronde / reacties uit het veld Het vervolg AMvB Kwaliteitsborging

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen VNAB Visie Event

Kwaliteitsborging voor het bouwen VNAB Visie Event Kwaliteitsborging voor het bouwen VNAB Visie Event Harry Nieman Kwartiermaker 11 oktober 2018 Waar gaan we het vandaag over hebben? Kwaliteitsborging voor het bouwen Aantonen (compliance) As-built dossier

Nadere informatie

Kwaliteitsborging bij verbouw

Kwaliteitsborging bij verbouw Kwaliteitsborging bij verbouw NRP-debat 15 oktober 2014 Programma Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in het kort Consultatieronde / reacties uit het veld Het vervolg AMvB Kwaliteitsborging Gevolgklassen

Nadere informatie

INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT

INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI) Datum 23 december 2015 Instrument WKI Organisatie(s) Woningborg Instrumentaanbieders 1. Wie zijn jullie (naam, werkzaamheden, omvang, etc. bedrijf)? Woningborg

Nadere informatie

Waar moeten instrumenten voor kwaliteitsborging aan voldoen? Hajé van Egmond

Waar moeten instrumenten voor kwaliteitsborging aan voldoen? Hajé van Egmond Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Waar moeten instrumenten voor kwaliteitsborging aan voldoen? Hajé van Egmond Wat gaan we bespreken? Hoe zit de wetgeving straks in elkaar? Welke eisen worden er bij

Nadere informatie

Erkenningsregeling kleine bouwwerken (in ontwikkeling)

Erkenningsregeling kleine bouwwerken (in ontwikkeling) Erkenningsregeling kleine bouwwerken (in ontwikkeling) Startdocument versie 18 augustus 2014 Contactgegevens: F.C.A. Fijen Projectleider / procesbegeleider f.fijen@deventer.nl f.fijen@bmsonline.nl 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Rollen en taken van het bevoegd gezag

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Rollen en taken van het bevoegd gezag Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Rollen en taken van het bevoegd gezag Hajé van Egmond voorjaar 2017 Stand van zaken wetsvoorstel Gewijzigd voorstel van wet: wat heeft de Tweede Kamer aangenomen?

Nadere informatie

Projectfolder Pilot Kwaliteitsborging Bouwen 2016

Projectfolder Pilot Kwaliteitsborging Bouwen 2016 Projectfolder Pilot Kwaliteitsborging Bouwen 2016 Deze projectfolder beschrijft de afspraken en werkwijze van de pilot met betrekking tot de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op Schiermonnikoog.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT Datum 1 oktober 2014 Experiment Crisis- en herstelwet Vervallen preventieve toets Bouwbesluit bij Keurmerk Garantiewoningen WERKPLAN 1. Achtergrond project Met de inwerkingtreding van de achtste tranche

Nadere informatie

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT MEMO Datum Onderwerp 5 maart 2015 Voortgang experiment Keurmerk Garantiewoning Inleiding Op 1 oktober 2014 is op basis van een het Uitvoeringsbesluit Crisis- en herstelwet het experiment met het Keurmerk

Nadere informatie

Projectplan pilotproject BRL 5019/5006

Projectplan pilotproject BRL 5019/5006 Projectplan pilotproject BRL 5019/5006 Kwaliteitsborging voor het bouwen SKW Certificatie 18-12-2014 Dit projectplan beschrijft het onderzoek naar de wenselijke aanpassingen van BRL 5019 (Bouwplantoetsing

Nadere informatie

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Tussentijdse evaluatie proefprojecten

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Tussentijdse evaluatie proefprojecten Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Tussentijdse evaluatie proefprojecten ir. Peter H.J. Ligthart 7-11-2016 Inhoud Samenvatting... 4 1 Inleiding... 5 Leeswijzer... 5 Experiment Keurmerk Garantiewoning...

Nadere informatie

Gezamenlijk toewerken naar de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Gezamenlijk toewerken naar de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Gezamenlijk toewerken naar de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Wim Hoppenbrouwers 01 mei 2019 BouwQ Wet kwaliteitsborging voor het bouwen & Private kwaliteitsborging Doel Wkb Versterken

Nadere informatie

VROM-praktijkproef: privaat toezicht met digitaal Toezichtprotocol

VROM-praktijkproef: privaat toezicht met digitaal Toezichtprotocol VROM-praktijkproef: privaat toezicht met digitaal Toezichtprotocol Door Marcel van den Eijnden (ARCADIS / VBWTN) toezichtprotocol@arcadis.nl 1 Inhoudsopgave VROM - praktijkproef Toezichtprotocol Project

Nadere informatie

Overgang naar private kwaliteitsborging vanaf 2015

Overgang naar private kwaliteitsborging vanaf 2015 6 Congres Privatisering kwaliteitsborging Overgang naar private kwaliteitsborging vanaf 2015 tekst ing. Frank de groot In 2015 start er waarschijnlijk een periode van drie jaar waarbij aanvragers kunnen

Nadere informatie

Kwaliteitsborging: 100% verantwoordelijk voor wat je doet! Harry Nieman Kwartiermaker/docent 8 februari 2018

Kwaliteitsborging: 100% verantwoordelijk voor wat je doet! Harry Nieman Kwartiermaker/docent 8 februari 2018 Kwaliteitsborging: 100% verantwoordelijk voor wat je doet! Harry Nieman Kwartiermaker/docent 8 februari 2018 Doel van de wet Doel: betere bouwkwaliteit Technische en consumentenkwaliteit Eindproduct Er

Nadere informatie

Uitgangspunt 1: technische toets bevoegd gezag na bouw en voor ingebruikname. Omgevingsvergunning vooraf zonder technische toets

Uitgangspunt 1: technische toets bevoegd gezag na bouw en voor ingebruikname. Omgevingsvergunning vooraf zonder technische toets Deelnemers platform Commissie Dekker Minister Blok Wonen en Rijksdienst? Hier staan we nu Uitgangspunt 1: technische toets bevoegd gezag na bouw en voor ingebruikname Omgevingsvergunning vooraf zonder

Nadere informatie

De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging

De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging Bijeenkomst Private Kwaliteitsborging Gemeente Roosendaal 2 maart 2017 Hajé van Egmond Waar gaan we het vandaag over hebben? De wet kwaliteitsborging in

Nadere informatie

Digitaal Wabo-toezicht met itoezichtprotocol. www.itoezichtprotocol.nl

Digitaal Wabo-toezicht met itoezichtprotocol. www.itoezichtprotocol.nl Digitaal Wabo-toezicht met itoezichtprotocol 1 Inleiding De ipad-inspectietool itoezichtprotocol is een gebruiksvriendelijke applicatie voor de inspectie van gebouwen/ bouwwerken op technische staat en

Nadere informatie

Private Kwaliteitsborging

Private Kwaliteitsborging Private Kwaliteitsborging Vanzelfsprekend! Metaalunie, Nieuwegein, 25 maart 2014 Drs.ing. H.M. Nieman Inhoudsopgave Inleiding Wat is private kwaliteitsborging? Waarom private kwaliteitsborging? Doelen

Nadere informatie

De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector. Bob Gieskens, Douglas Consultancy

De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector. Bob Gieskens, Douglas Consultancy De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector Bob Gieskens, Douglas Consultancy 1 AGENDA 1) Inleiding 2) Hoofdlijnen van de wet 3) Wat zijn de gevolgen voor bouwbedrijven? 4) Planning wetgevingstraject

Nadere informatie

Advies over de veranderende rollen Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht

Advies over de veranderende rollen Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht Advies over de veranderende rollen Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht Advies over de haalbaarheid van private Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht en de gevolgen die dit heeft binnen de gemeente Eindhoven

Nadere informatie

De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector

De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector De Wet Kwaliteitsborging en de gevolgen voor de bouwsector Regiobijeenkomst Zuid, Tilburg 26 januari 2017 Bob Gieskens, Douglas Consultancy 1 AGENDA 1) Inleiding 2) Hoofdlijnen van de wet 3) Wat zijn de

Nadere informatie

L I G T H A R T A D V I E S 1

L I G T H A R T A D V I E S 1 L I G T H A R T A D V I E S 1 INHOUD Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Toezicht en handhaving Onderzoek informatiebehoefte KOMO-risicomodel Vragen en discussie L I G T H A R T A D V I E S 2 WET KWALITEITSBORGING

Nadere informatie

Het onderwerp van de presentatie is Private Kwaliteitsborging Bouwtoezicht. Een wetswijziging of stelselwijziging voor de bouwsector die in 2016 in

Het onderwerp van de presentatie is Private Kwaliteitsborging Bouwtoezicht. Een wetswijziging of stelselwijziging voor de bouwsector die in 2016 in 1 Het onderwerp van de presentatie is Private Kwaliteitsborging Bouwtoezicht. Een wetswijziging of stelselwijziging voor de bouwsector die in 2016 in werking zal treden. Daarbij is onderzocht wat de consequenties

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Schakeldag RWS 26 juni 2014 Jos Verlinden Ministerie van BZK Hajé van Egmond Instituut voor Bouwkwaliteit Kwaliteitsborging voor het bouwen Verbetering van de kwaliteitsborging

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2015Z25042 Betreft Kamervragen over

Nadere informatie

Evaluatie project Zuigerstraat Project Extern bouwtoezicht

Evaluatie project Zuigerstraat Project Extern bouwtoezicht Evaluatie project Zuigerstraat Project Extern bouwtoezicht Een praktijkproef in het kader van het advies van de commissie Fundamentele Verkenning Bouw Versie 1.0 April 2013 Een project van: Woningcorporatie

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Aan de slag! Hajé van Egmond April 2016 Wet gaat op korte termijn naar Tweede Kamer Gefaseerde inwerkingtreding, start 2017 Na politieke besluitvorming! Stelsel is klaar,

Nadere informatie

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT

INSTITUUTvoorBOUWKWALITEIT ADVIES 2014-06 Datum 12 januari 2015 Betreft Advies inzake de positie van de Raad voor Accreditatie in het nieuwe stelsel De positie van de Raad voor Accreditatie in het nieuwe stelsel voor kwaliteitsborging

Nadere informatie

De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging

De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging De kansen en bedreigingen van kwaliteitsborging Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Kennisdag Brandpreventie Academy 16 november 2016 Hajé van Egmond 1 Waar gaan we het vandaag over hebben? De wet kwaliteitsborging

Nadere informatie

EKB bulletin EKB. Wat is er op hoofdlijnen bereikt? 4 september 2015. In dit nummer

EKB bulletin EKB. Wat is er op hoofdlijnen bereikt? 4 september 2015. In dit nummer NUMMER 3 EKB bulletin 4 september 2015 EKB In dit nummer 1 Wat is er op hoofdlijnen bereikt? 2 Aantal EKB dossiers blijft achter 3 Profiel huidige EKB gebruikers 3 EKB als borgingsinstrument 4 EKB en bouwdossier.nl

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Voor het > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20 017 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 453 Wijziging van de Woningwet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Burgerlijk Wetboek in verband met de invoering van een nieuw

Nadere informatie

Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad

Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad Toetsingsprotocol bouwplannen Bouwbesluit 2012 Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Aan de slag! Hajé van Egmond April 2016 Wet gaat op korte termijn naar Tweede Kamer Gefaseerde inwerkingtreding, start 2017 Na politieke besluitvorming! Stelsel is klaar,

Nadere informatie

DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING

DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING Project vereenvoudiging toetsingen indieningskader lichte bouwactiviteiten 25-06-12 1 DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING Een beweging in 2010 opgericht door bestuurders gericht op:

Nadere informatie

Z/16/ ONTWERPBESLUIT

Z/16/ ONTWERPBESLUIT ONTWERPBESLUIT Uitgebreide omgevingsvergunning voor de activiteit het bouwen een bouwwerken, mede op basis van de pilot Keurmerk garantiewoningen vastgelegd in de Crisis- en herstelwet en de activiteit

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EH DEN HAAG. Datum 15 december 2011 Betreft Vernieuwing bouwregelgeving

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EH DEN HAAG. Datum 15 december 2011 Betreft Vernieuwing bouwregelgeving > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20 018 2500 EH DEN HAAG Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.rijksoverheid.nl 15

Nadere informatie

integraal Toezichtprotocol (itp)

integraal Toezichtprotocol (itp) Vereniging BWT Nederland integraal Toezichtprotocol (itp) digitale toezicht en handhaving in de praktijk door: Marcel van den Eijnden (ARCADIS) Professioneel toezicht met Integraal Toezichtprotocol 1 Vereniging

Nadere informatie

Brandkwaliteit gebouwen omhoog door private kwaliteitsborging

Brandkwaliteit gebouwen omhoog door private kwaliteitsborging Nationaal Brandveiligheidsevenement Brandkwaliteit gebouwen omhoog door private kwaliteitsborging De op handen zijnde nieuwe Wet Kwaliteitsborging biedt de opmaat voor meer private verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Het nieuwe stelsel in het kort Nexans, 16 september 2015 ir. H.C.M. (Hajé) van Egmond Programma Waarom Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? De wet in het kort Werking

Nadere informatie

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Workshop Bouwfysische kennisontwikkeling in Nederland en Vlaanderen Antwerpen, 13 oktober 2015 Drs. Ing. H.M. (Harry) Nieman Kwartiermaker Brief Minister Blok 27 november

Nadere informatie

Informatie-avond Private Kwaliteitsborging in de bouw 20 januari 2016

Informatie-avond Private Kwaliteitsborging in de bouw 20 januari 2016 Informatie-avond Private Kwaliteitsborging in de bouw 20 januari 2016 19.00-19.30 Inloop met koffie en thee Programma 19.30-19.35 Openingswoord door wethouder Petra Lepolder 19.35 20.00 De Wet kwaliteitsborging

Nadere informatie

Private kwaliteitsborging in de bouw

Private kwaliteitsborging in de bouw 1 Private kwaliteitsborging in de bouw Vanzelfsprekend! Seminar MZZN en Allpro Behelpen of beheersen? Giessen, 3 juni 2014, Drs. ing. H.M. Nieman 2 Inhoudsopgave Inleiding Wat is private kwaliteitsborging?

Nadere informatie

Voorziene stelselwijziging in de bouw. en verzekerde kwaliteit voor bronbemaling?? Platform Bronbemalen BOUWTOETS BOUWTOETS

Voorziene stelselwijziging in de bouw. en verzekerde kwaliteit voor bronbemaling?? Platform Bronbemalen BOUWTOETS BOUWTOETS Voorziene stelselwijziging in de bouw en verzekerde kwaliteit voor bronbemaling?? Fred Veldhuizen 2 juni 2015 Programma Private kwaliteitsborging (PKB) Categorieën Instrumenten Risicogericht en -beheersing

Nadere informatie

Evaluatie project Dr. Lelykade (Rokerij) Project Extern Bouwtoezicht

Evaluatie project Dr. Lelykade (Rokerij) Project Extern Bouwtoezicht Evaluatie project Dr. Lelykade (Rokerij) Project Extern Bouwtoezicht Een praktijkproef in het kader van het advies van de commissie Fundamentele Verkenning Bouw Versie 1.1 April 2013 Een project van: Woningcorporatie

Nadere informatie

Vragen voorlichtingsbijeenkomsten Gecertificeerde Bouwbesluittoets (juni 2007) Algemene vragen Vragen inzake de werking van de certifceringsregeling

Vragen voorlichtingsbijeenkomsten Gecertificeerde Bouwbesluittoets (juni 2007) Algemene vragen Vragen inzake de werking van de certifceringsregeling Vragen voorlichtingsbijeenkomsten Gecertificeerde Bouwbesluittoets (juni 2007) Q:\Dgw\Bo\Clusters\Bk\Bouwregelgeving\Praktijkproef Bouwbesluittoets\Vervolg - vrijwillige certificering\072007 HvE - Vragen

Nadere informatie

VERZONDEN 1 3 m. 2013

VERZONDEN 1 3 m. 2013 De leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag VERZONDEN 1 3 m. 2013 Datum: 7 november 2013 Betreft: constructieve veiligheid in het stelsel van private kwaliteitsborging

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN. De plaats in het bouwproces

VEELGESTELDE VRAGEN. De plaats in het bouwproces FAQ CONTACT VEELGESTELDE VRAGEN ONAFHANKELIJK DESKUNDIG RISICOGESTUURD CONTACT FAQ DOWNLOADS terug naar de homepage Algemeen 1. Wat is een TIS? 2. Wat is het doel van een TIS? 3. Hoe werkt een TIS? 4.

Nadere informatie

Vinçotte Nederland B.V. Afdeling Bouwkundig Toezicht. Rogier Schijven. Manager afdeling Bouwkundig Toezicht

Vinçotte Nederland B.V. Afdeling Bouwkundig Toezicht. Rogier Schijven. Manager afdeling Bouwkundig Toezicht Vinçotte Nederland B.V. Afdeling Bouwkundig Toezicht Rogier Schijven Manager afdeling Bouwkundig Toezicht Onze activiteiten in Nederland Vinçotte biedt onpartijdige services op het gebied van inspectie,

Nadere informatie

Ronde Tafel Gesprek Kwaliteitsborging Venlo 7 maart Bob Gieskens

Ronde Tafel Gesprek Kwaliteitsborging Venlo 7 maart Bob Gieskens Ronde Tafel Gesprek Kwaliteitsborging Venlo 7 maart 2017 Bob Gieskens AGENDA Inleiding Hoofdlijnen van de wet Planning implementatie Potentiele gevolgen voor constructeurs Discussie aan de hand van stellingen

Nadere informatie

Onderzoeksraad voor de Veiligheid mr. T.H.J. Joustra Postbus CK Den Haag

Onderzoeksraad voor de Veiligheid mr. T.H.J. Joustra Postbus CK Den Haag Onderzoeksraad voor de Veiligheid mr. T.H.J. Joustra Postbus 95404 2509 CK Den Haag Directoraat-Generaal Contactpersoon Barbara Weeink T 0615488519 22 december 2016 Betreft reactie rapport 'Hijsongeval

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Turfmarkt 147 2511 DC Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Turfmarkt 147 2511 DC Den Haag Nederland www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De bouwfysicus en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)

De bouwfysicus en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) De bouwfysicus en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen manager / senior consultant ing. P.J. (Johan) van der Graaf senior consultant Focus vanochtend Waarom

Nadere informatie

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels Verslag uitgevoerde activiteiten 2010 Datum 13 december 2010 Status Definitief Colofon Publicatienummer VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bouwen

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag bezoekadres Kneuterdijk 1 2514 EM Den Haag correspondentieadres Postbus 90613 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

NVAO VERTROUWEN IN KWALITEIT. SAMENWERKINGSPROTOCOL INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS, NVAO en CDHO

NVAO VERTROUWEN IN KWALITEIT. SAMENWERKINGSPROTOCOL INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS, NVAO en CDHO C01*10 Hoger Onderwijs NVAO VERTROUWEN IN KWALITEIT Inspectie van het Onderwijs M inisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap SAMENWERKINGSPROTOCOL INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS, NVAO en CDHO Inleiding

Nadere informatie

Pilot Private Kwaliteitsborging BRL 5006 en BRL 5019

Pilot Private Kwaliteitsborging BRL 5006 en BRL 5019 Pilot Private Kwaliteitsborging BRL 5006 en BRL 5019 Rapportage in opdracht van: Platform Voorbereiding Stelselherziening SKW Certificatie Instituut voor Bouwkwaliteit G.T.A.J. Vermeulen BSc./ir. P.H.J.

Nadere informatie

Verbeterde kwaliteitsborging in de bouw

Verbeterde kwaliteitsborging in de bouw 1 Verbeterde kwaliteitsborging in de bouw Vanzelfsprekend! Stichting KOMO, 30 juni 2014, Gouda Drs. ing. H.M. Nieman 2 Inhoudsopgave Inleiding Wat is verbeterde kwaliteitsborging? Waarom verbeterde kwaliteitsborging?

Nadere informatie

Privaat wat moet, publiek wat onvermijdelijk is Vereniging BWT Nederland

Privaat wat moet, publiek wat onvermijdelijk is Vereniging BWT Nederland Privaat wat moet, publiek wat onvermijdelijk is Handhaversdag 9 oktober 2014 Wico Ankersmit directeur VBWTN 1 De positie van toezicht en handhaving Commissie fundamentele verkenning Bouw (commissie. Dekker)

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Aanleiding De horeca in Eindhoven werkt al een jaar samen met de gemeente aan het terugdringen van administratieve lasten en kosten bij het aanvragen en verlenen

Nadere informatie

Kaders werkwijze certificerende en validerende autoriteiten

Kaders werkwijze certificerende en validerende autoriteiten Kaders werkwijze certificerende en validerende autoriteiten Er zijn drie routes om tot valide exameninstrumenten te komen. In route 1 en route 3 is hierbij sprake van externe betrokkenheid van certificerende

Nadere informatie

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies.

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Gea van Craaikamp, algemeen directeur en provinciesecretaris

Nadere informatie

Datum 29 juni 2015 Onderwerp private kwaliteitsborging binnen de bouw / voorstel opschalen pilots

Datum 29 juni 2015 Onderwerp private kwaliteitsborging binnen de bouw / voorstel opschalen pilots Ministerie van BZK en Koninkrijksrelaties De minister voor Wonen en Rijksdienst De heer drs. S.A. Blok Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Referentie 15-01.2547-pp Datum 29 juni 2015 Onderwerp private kwaliteitsborging

Nadere informatie

Plan van aanpak Nieuwe ruimte 2013

Plan van aanpak Nieuwe ruimte 2013 gemeente Eindhoven Plan van aanpak Nieuwe ruimte 2013 Fundamentele herziening van de lokale ruimtelijke kaders gemeente Eindhoven Inleiding In lijn met de kadernota 2013-2016 ( Morgen centraal ) willen

Nadere informatie

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Projectevaluatie Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 00 Projectleider : Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Datum: 8 augustus 00 Ondertekening: Opdrachtgever: Datum:

Nadere informatie

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED

Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Bijlage 10: Werkafspraken Brandweer SED Werkafspraken taakveld bouw- en woningtoezicht en SED brandweer. (Stede Broec Enkhuizen en Drechterland) Omgevingsvergunningen (activiteiten bouwen en brandveiliggebruik)

Nadere informatie

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status Inhoud 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?...3 2 Wat is een CUR-Aanbeveling?...4 3 Opstellen van een CUR-Aanbeveling...6 2 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

Technical Inspection Service (T.I.S.) in een notendop

Technical Inspection Service (T.I.S.) in een notendop Technical Inspection Service (T.I.S.) in een notendop Wat is TIS? Seconed voert als Technical inspection Service (T.I.S.) onafhankelijke beoordelingen uit betreffende de technische bouwkwaliteit van bouwwerken,

Nadere informatie

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wat, hoe, waarom en hoe nu verder

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wat, hoe, waarom en hoe nu verder Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Wat, hoe, waarom en hoe nu verder Kwaliteitsborging: we werken er al een tijdje aan 1997: MDW-werkgroep Bouwregelgeving 2000: Agenda Bouwregelgeving 2002-2006 2002:

Nadere informatie

COBc-dag 2012 Peter Hoekstra Bert Winkel

COBc-dag 2012 Peter Hoekstra Bert Winkel COBc-dag 2012 Peter Hoekstra Bert Winkel 1 Project Toekomst toetsing op de constructieve veiligheid van bouwwerken Aanleiding: De ontwikkelingen n.a.v. Commissie Dekker hebben er toe geleid dat het COBc

Nadere informatie

Duurzaamheid: ambities en realisatie

Duurzaamheid: ambities en realisatie Duurzaamheid: ambities en realisatie Wat is de gemeentelijke taak en wat zijn de mogelijkheden? Hanneke Ellerman, Six advocaten, Amsterdam DE URGENTIE wereldwijd is vastgoed verantwoordelijk voor circa

Nadere informatie

Private kwaliteitsborging in Den Haag: nadelig voor bewoners

Private kwaliteitsborging in Den Haag: nadelig voor bewoners 1 Private kwaliteitsborging in Den Haag: nadelig voor bewoners Ervaringen gemeente Den Haag met eerste 1,5 jaar Experiment Keurmerk Garantiewoningen Vanaf 2009 is de gemeente Den Haag betrokken bij private

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, de laatste etappe? Novelle bij de wet nodig

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, de laatste etappe? Novelle bij de wet nodig Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, de laatste etappe? Novelle bij de wet nodig Dr. ir. N.P.M. Scholten Inleiding Nu controleert de gemeente of bouwwerken die worden gebouwd, voldoen aan het Bouwbesluit

Nadere informatie

Beleidsregels voor de uitvoering van artikel 7A van de Woningwet

Beleidsregels voor de uitvoering van artikel 7A van de Woningwet Beleidsregels voor de uitvoering van artikel 7A van de Woningwet VROM Circulaire De beleidsregels voor de uitvoering van artikel 7a van de Woningwet van 29 januari 1999 zijn toegevoegd aan de circulaire

Nadere informatie

A N N O T A T I E. OPB/01-b

A N N O T A T I E. OPB/01-b A N N O T A T I E OPB/01-b Overlegplatform Bouwregelgeving nr. 01 Ter informatie Plan van aanpak praktijkproef gecertificeerde toets op de Bouwbesluitvoorschriften inleiding achtergrond In de beleidsbrief

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20 018 2500 EA Den Haag Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen

Bouwbesluit 2012. CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen Bouwbesluit 2012 CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen Een groot aantal voorschriften over het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken is samengevoegd in het Bouwbesluit

Nadere informatie

INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT

INSTITUUT voor BOUWKWALITEIT ADVIES 10 Datum Onderwerp Kenmerk 18 september 2015 Gelijkwaardigheid onder kwaliteitsborging ibk- 10-20150915 Inleiding Eén van de taken van de ZBO Bouwkwaliteit (verder: ZBO) na invoering van de Wet

Nadere informatie