Veldanalyse Contractering ambulante begeleiding, thuisondersteuning en Gesubsidieerde algemene voorzieningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veldanalyse Contractering ambulante begeleiding, thuisondersteuning en Gesubsidieerde algemene voorzieningen"

Transcriptie

1 Veldanalyse Contractering ambulante begeleiding, thuisondersteuning en Gesubsidieerde algemene voorzieningen Datum: 12 mei 2015 Tijd: uur tot uur Locatie: Hanze Plaza Aanwezig: Namens de gemeente Groningen: de leden van projectgroepen Namens het veld : een aantal kleine, middelgrote en grote zorgaanbieders Van deze bijeenkomst wordt een verslag gemaakt. Het verslag en de presentatie komen op de website van de gemeente Groningen te staan. Via deze link kunt u de informatie vinden. Presentatie door Frank Welp (projectleider) Projectorganisatie Voor de Contractering 2016 Maatschappelijke Opvang (MO) is een projectorganisatie gestart. Er zijn vier projecten 1. Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en inloop GGZ 2. Ambulante begeleiding, thuiszorgondersteuning 3. Gesubsidieerde algemene voorzieningen 4. WIJ-teams en Jeugd. Convenant Volgend jaar gaat de gemeente verder met de huidige werkwijze Convenant voor de komende twee jaar. Het Convenant is een open samenwerkingsverband. Er kunnen nieuwe partners bij. Marktconsultatie In mei/juni komt een marktconsultatie. Informatie over de marktconsultatie kunt u vinden op de website van de gemeente Groningen. Veldanalyse Voor ieder project wordt een veldanalyse georganiseerd om zo input te krijgen van instellingen en aanbieders voor het verdere traject. Ieder veldanalyse heeft weer andere vragen vanuit een bepaalde invalshoek. Waar moet de gemeente rekening mee houden bij het contracteren van ambulante begeleiding, thuisondersteuning en gesubsidieerde algemene voorzieningen en wat zijn bruikbare vormen van contracteren. Vragen Tijdens de presentatie worden vragen gesteld over het traject en het daarbij behorende tijdspad. Daar de verschillende aanbieders door verschillende gemeenten worden uitgenodigd verzoeken de aanbieders de gemeente Groningen om op korte termijn een definitieve datum voor de marktconsultatie bekend te maken ten behoeve van hun planning. Daarnaast wordt gevraagd wat het verschil is tussen een veldanalyse en een marktconsultatie. In reactie op deze vraag wordt gesteld dat de veldanalyse als doel heeft om informatie op te

2 halen vanuit de markt, terwijl het doel van een marktconsultatie ligt in het toetsen van de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van ideeën en oplossingen. In de inleiding is bovendien met klem benadrukt dat het proces zich in het beginstadium bevindt en dat er nog niets vastligt. De wijze waarop de verschillende voorzieningen worden ingekocht ligt nog niet vast. Bij iedere voorziening zal naar de meest passende vorm gezocht worden. Korte Pauze Na de inleidende presentatie gaat de groep uiteen. De veldanalyses worden georganiseerd vanuit een tweetal projectgroepen, te weten: - Ambulante begeleiding, thuisondersteuning en dagbesteding (project 2) - Gesubsidieerde algemene voorzieningen (project 3). Groep contractering Ambulante begeleiding, thuiszorgondersteuning en dagbesteding (gespreksleider Paul Spoelstra) De aanwezige vertegenwoordigers van instellingen/aanbieders stellen zich aan elkaar voor. Wat betekent het voor instellingen/aanbieders wanneer een deel van de ondersteuning zou worden ondergebracht bij het WIJ-team? Het is voor de instellingen/aanbieders nog niet duidelijk hoe het functioneren van het WIJteam straks zal gaan wanneer een deel van de ondersteuning daar wordt ondergebracht. Het tijdig schakelen met het specialistische veld en het op- en afschalen vraagt nog de nodige uitwerking bij het verder vormgeven van het WIJ-team. Ulie Glas (beleidsmedewerker): het WIJ-team bestaat uit generalisten. Zij kunnen gebruik maken van een expertpool. In de verdere uitwerking van het WIJ-team zal dit duidelijker worden. Juridisch Er zijn conflicterende belangen. Het werken met WIJ-teams heeft juridisch nogal wat haken en ogen. Kleine zorgaanbieders Het is erg lastig als kleinschalige zorgverlener een plek te krijgen in het grote geheel. De convenantpartners zijn vooral de grotere instellingen/aanbieders. Hoe kunnen de kleinere zorgaanbieders een plek krijgen in het geheel. Expertise In het begeleidingsteam komen specialisten van de verschillende zorgaanbieders/instellingen. Wat is het kennisniveau van deze specialisten en hoe blijft het niveau op peil. Wat ook belangrijk is expertise en de verbinding met de moederorganisatie. Alles valt en staat met kennis en expertise. Hoe borg je dit in het WIJ-team. Hoe breng je expertise naar de basis. Dit moet nog verder uitgezocht worden.

3 Financiën De vraag is hoe straks het e.e.a. betaald gaat worden. Voor de zorgaanbieders/instellingen is dit zeer essentieel voor de eigen bedrijfsvoering. Er wordt gepleit voor een logische financiering op basis van inspanning. Transitie Verwezen wordt naar het inkooptraject van het Jeugddomein. De gekozen werkwijze 10% voor transitie heeft heel goed gewerkt. Het voorstel is in dit kader de aanbieders/instellingen ook 10% voor transitie mee te geven. Er is absoluut nog veel winst te behalen. Keuzevrijheid Het is goed voor burgers keuzevrijheid te houden. Het is niet altijd wenselijk of mogelijk in de eigen wijk activiteiten te doen of zorg te krijgen. Er zijn ook mensen die geen zorg willen maar wel nodig hebben. Hoe gaan we hiermee om in de nieuwe situatie. Deze onderwerpen vragen verduidelijking bij de verdere uitwerking van werken in WIJ-teams.. Experiment Proeftuin Harm Brouwer (beleidsmedewerker gemeente Groningen) vertelt over experiment dat binnenkort gaat starten in twee wijken in de stad. De specialisten die daar ingezet gaan worden vanuit de moederorganisatie worden gedetacheerd en draaien mee in het expertteam. Het doel van het experiment is dat burgers meer zelf doen onder begeleiding van het expertteam. Welk inkoopmodel kan de gemeente het beste hanteren? Een aantal aanbieders raad aan om niet voor het Ommelandenmodel (bestuurlijk model) te kiezen Combinatie subsidiëring en contractering Wat goed kan werken is een combinatie maken van subsidiëring en contractering. Verder goed kijken wat naar het voorliggend veld kan. Zoals het nu gaat is niet altijd effectief. Werken met arrangementen begeleidingsteams. Einde veldanalyse Paul Spoelstra dankt iedereen voor zijn/haar inbreng tijdens deze veldanalyse.

4 Groep contractering gesubsidieerde algemene voorzieningen (gespreksleider Frank Welp) Frank Welp start de veldanalyse met de mededeling dat de sessie zal worden opgenomen ten behoeve van de verslaglegging. Daarna worden de aanwezigen erop gewezen dat de zeven thema s die in de uitnodiging van 1 mei jl. vermeld staan, zijn teruggebracht tot vier gespreksonderwerpen c.q. vragen, te weten: - Wat is een basisvoorzieningen en wat is een algemene voorziening? - Wat zijn de gevolgen van het onderbrengen van activiteiten in het WIJ-team? - Hoe kan de gemeente sturen op outcome die ook daadwerkelijk door u is te realiseren? - Welk inkoopmodel kan de gemeente het beste hanteren in relatie tot partnership? Wat is een basisvoorziening en wat is een algemene voorziening? Definitie van een algemene voorziening Algemene voorziening: geen wachtlijsten, direct terecht kunnen, laagdrempelig (zonder eigen bijdrage), zonder doorverwijzing van huisarts of maatschappelijk werker. Kan zelfs een stap verder gaan: hetgeen nu onder de noemer van individuele ondersteuning valt, zou vrij toegankelijk zonder indicatie in de wijk aangeboden kunnen worden. Leun- en steuncontacten in de wijk aanbieden. Hoe onderscheidt een algemene voorziening zich van een basisvoorziening en een maatwerkvoorziening? Een algemene voorziening is een basisvoorziening plus. Het verschil met maatwerkvoorziening is de beschikking. Een basisvoorziening hoeft niks met zorg te maken te hebben en is vrij toegankelijk voor iedereen, zoals bijvoorbeeld school, clubhuis en sportvereniging. Het betreft een dienst die groot publiek bedient. Ook informele zorg kan onder de basisvoorziening vallen; iedereen kan er gebruik van maken. Conclusie: Basisvoorziening Algemene voorziening Maatwerk Vrije toegang Alle wijkbewoners School, kerk Sportvereniging Buurthuis Lichte toets Groepsaanbod Lichte ondersteuning Eigen netwerk, vrijwilliger Kosteneffectief Met beschikking Individueel Ernstig probleem Professional Duur Waarom is het nodig om onderscheid te maken tussen de voorzieningen en wat bereik je daar mee? Inhoudelijke visie is van belang om verschillen aan te brengen op inhoud of juist op financieel vlak. Onderscheid is nodig om te kunnen sturen. Indicatie CIZ draagt bij aan het beantwoorden van de volgende vragen: - Wie heeft er recht op en wie niet? - Hoe voorkom je misbruik? - Hoe zorg je ervoor dat het totale budget niet wordt overschreden? Het indicatieprotocol wordt aangescherpt op het moment dat er bezuinigd moet worden en is daarmee derhalve een sturingsmiddel. Gevaar is dat als de maatwerkvoorzieningen worden teruggebracht de basis- en algemene voorzieningen vol stromen.

5 De beweging die de gemeente Groningen wenst te maken is om maatwerk onder te brengen in de basisvoorzieningen, zodat we als gemeente niet tegen financiële grenzen aan lopen. Dit wordt mogelijk door aan de andere kant te beginnen: geen maatwerkvoorziening, tenzij De beheersmatigheid hangt ook af van de keuze tussen PGB en ZIN. De cliënt heeft keuze! Afschalen kan alleen als de basis op orde is. De basis moet geschikt gemaakt worden om afschaling plaats te kunnen laten vinden. Combinaties maatwerk met algemene voorzieningen dienen ook gemaakt te kunnen worden. Voorbeeld van afschalen: Utrecht heeft gezegd: 80% onderbrengen in de algemene voorzieningen. Dit is een inhoudelijke visie: zoveel mogelijk in de algemene voorzieningen en dan komt er vanzelf iets bovendrijven, dat gaat dan over dure, specialistische zorg. Een maatwerkvoorziening is een sturingsmechanisme op geld. Dure voorzieningen dienen ingezet te worden daar waar deze echt nodig zijn; hiervoor zijn goede algemene voorzieningen en spelregels nodig. Gevaar is dat er een spanning ontstaan tussen capaciteit (geld) en inhoud. Wat zijn de gevolgen van het onderbrengen van activiteiten in het WIJ-team? Tijdens de veldanalyse is geen antwoord gegeven op deze vraag. Wel is gesproken over de verdere ontwikkeling van het WIJ-team dan wel wijkgericht werken. Er kunnen per wijk verschillende behoeften zijn waarop ingespeeld dient te worden. Aan de hand van goede wijkanalyses kunnen de verschillen per wijk in kaart gebracht worden en kan op deze verschillen ingespeeld worden. De overgangscliënten zijn 31 december aanstaande hun indicatie kwijt. De uitdaging tot de kanteling zit in de vraag hoe het anders aangepakt kan worden dan de afgelopen decennia. Binnen het WIJteam geldt het motto: Wat informeel kan en beroepsmatig moet. Er is meer mogelijk en er is ruimte voor innovatie. Hoe gaan we dat doen? - apart (WIJ-)budget om innovatie te financieren; - de wijk/instellingen dient ruimte te krijgen om zaken uit te proberen; - de wijk/instellingen dient vertrouwen te krijgen en gesteund te worden als er onverhoopt iets misgaat; - basis op orde hebben met duidelijke afspraken, eisen en verwachtingen om rust te creëren; - gemeente schept voorwaarden voor gelijkwaardigheid van de deelnemende partijen; - naast WIJ-teams zijn er nog andere partijen zoals scholen, kinderdagverblijven, buurthuizen en kerken; - het bedrijfsleven en ondernemers van buitenaf betrekken kan prikkelen tot innovatie; - gemeente zou platform moeten creëren om elkaar te informeren; - innovatie ligt in de wijk: van onderaf laten ontstaan; - ook wijk- en gebiedsoverstijgend te werk gaan: gebeurt al, maar is van groot belang. Hoe kan de gemeente sturen op outcome die ook daadwerkelijk door aanbieders is te realiseren? Om de bovenstaande vraag te kunnen beantwoorden, zal de term outcome nader gedefinieerd moeten worden. De definitie van outcome is: het maatschappelijke effect dat er met alle activiteiten gesorteerd wordt. Met andere woorden: outcome is hetgeen we terugzien in de samenleving als resultaat van alle inspanningen.

6 Om e.e.a. inzichtelijk te maken, kunnen zouden burgers bevraagd worden. Hierbij zal wel duidelijk onderscheid gemaakt moeten worden tussen cliënt en klant. De zorgbehoevende kan een andere outcome vragen/wensen dan de outcome die de gemeente voor ogen heeft. Outcome zou daarnaast gemeten kunnen worden aan de hand van indicatoren die van tevoren zijn vast te stellen. Voorbeelden van dergelijke indicatoren zijn overlast en criminaliteit. Ter beantwoording van de hoe-vraag zou het ook in dit kader een mogelijkheid zijn om de instellingen het vertrouwen te geven om hier zelf mee aan de slag te gaan. Daarbij zou dan een doelstelling geformuleerd moeten worden, waarna de instellingen de vrije hand krijgen om invulling te geven aan het bereiken van deze doelstelling. Gevaar van de vraag is dat als er alleen naar de volumekant gekeken wordt er op de lange termijn elders een probleem ontstaat. Op korte termijn wordt er een succes (beoogde outcome) geboekt, terwijl dit op de lange termijn een groter probleem tot gevolg heeft. Om iedere cliënt zelf aan te laten geven wat wel werkt en wat niet werkt, zou hiertoe een onafhankelijk iemand aangesteld moeten worden die de cliënt volgt om de cliënt een mond te geven c.q. assertief te zijn en de zorg kritisch te bekijken. De zorg wordt hierdoor transparant, waarmee mogelijk een bezuiniging kan worden bewerkstelligd. Omdat elke zorgaanbieder een belang heeft, dient deze persoon achter de cliënt volledig onafhankelijk te zijn. Het belang van de zorgaanbieder is overigens niet altijd om iedere cliënt binnen de eigen instelling onder te brengen, dus enige nuance is hierbij op zijn plaats. Een aanbieder kan zowel een belang hebben bij opschalen als bij afschalen. Welk inkoopmodel kan de gemeente het beste hanteren in relatie tot partnership? Partnership binnen de WIJ-teams heeft het gevaar in zich dat instellingen naar elkaar doorverwijzen en dat er onderlinge afspraken gemaakt worden. In den lande gebeurt dit wel degelijk. Bij aanbestedingsrondes gaat het vaak om prijs-/kwaliteitsverhoudingen, hetgeen ten koste kan gaan van de kwaliteit. Als je algemene voorzieningen creëert als accent, dan zou dit het beste in de vorm van subsidie- of een inkoopmodel dienen te geschieden. Duidelijke doelstellingen formuleren in PvE s én uitvraag doen bij de instellingen wat ze willen gaan leveren. Niet eenzijdig opleggen, maar juist andersom. Hierdoor kun je sturen op zowel het budget als de outcome. Aan dit verslag kunnen geen rechten ontleend worden.

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 2 Inhoud presentatie Social Return on Investment Contractaanpassingen Uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Zorg 3 Social Return on Investment Wat

Nadere informatie

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u.

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. De Sociale Wijkteams in Nijmegen bouwen aan sociale netwerken in de wijk en ondersteunen

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland

Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland Friso van Abbema, transitiemanager Anneke Ros, inkoop 18 november 2014 Agenda 1. Welkom, voorstellen, doel bijeenkomst 2. Uitgangspunten en

Nadere informatie

yjroningen Gemeente Aanpak inkoop domein maatschappelijke Onderwerp Ontwikkeling 2016 e.v. Steller G.D. Dekker

yjroningen Gemeente Aanpak inkoop domein maatschappelijke Onderwerp Ontwikkeling 2016 e.v. Steller G.D. Dekker Aanpak inkoop domein maatschappelijke Onderwerp Ontwikkeling 2016 e.v. Gemeente yjroningen Steller G.D. Dekker De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 06-5318 29 99 Bijlage(n)

Nadere informatie

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017 Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per 2018 5 september 2017 2 Inhoud presentatie Terugblik op bijeenkomst van 20 juni BW & ind. begeleiding: Aanpassingen per 2018 Dagbesteding: Pas op

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ Apeldoorn augustus 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding Bestaande middelen en nieuwe middelen Budget Lokaal 2015

Nadere informatie

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie...

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie... Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries Inleiding... 2 Situatie tot 2015+... 2 De nieuwe situatie... 3 Transitie en transformatie (inhoud en vorm)... 4 (Sociaal)

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Hieronder volgt het verslag van de eerste marktconsultatie. De vragen die tijdens deze bijeenkomst zijn gesteld zijn in een overzicht onderaan dit verslag opgenomen.

Nadere informatie

Advies en ondersteuning voor beschermd wonen

Advies en ondersteuning voor beschermd wonen Advies en ondersteuning voor beschermd wonen Van Beschermd wonen naar Beschermd thuis Beschermd wonen is per 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar 43 centrumgemeenten. De centrumgemeenten hebben voor beschermd

Nadere informatie

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot.

Kwetsbaarheid De toegang via de GGD is robuust. Door de schaalgrote van de GGD kan er expertise worden opgebouwd en is de continuïteit groot. Regiokeuze Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang (hierna BW/MO) - kwaliteit - kosten - kwetsbaarheid - grip - gemeentelijke identiteit Thema Richting Zwolle Apeldoorn Toegang Vanuit het principe één

Nadere informatie

Resultaten markconsultatie. Achterhoekse gemeenten Juli 2014

Resultaten markconsultatie. Achterhoekse gemeenten Juli 2014 Resultaten markconsultatie Achterhoekse gemeenten Juli 2014 Leeswijzer 1. Inleiding 2. Aan te besteden functies in het kader van de Transitie WMO 3. Kaders beleid Achterhoek 4. Schema Inkooptraject 5.

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014.

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. Algemene aanwijzingen: -de gemeenten die deelnemen aan het Netwerk Sociaal Domein Midden Holland (NSDMH), worden in dit

Nadere informatie

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Versie 28 oktober 2014 1. Inleiding Op 25 februari 2014 heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde o.a. besloten: het gaan

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017 Midden-Delfland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Totstandkoming inkoopkader... 3 1.2 Looptijd inkoopkader... 3 1.3 Verbinding Wmo contracten en Jeugdhulp... 3 2. Analyse

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019 Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo 5 juni 2019 Agenda Proces: Stappen sinds vorige bijeenkomst Vervolg na vanavond Ingekomen brief Kwadrantgroep, Alliade, GGZ, ROZGroep Inhoud: Werkwijze Buurt-

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving.

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. *ZE9A51840CC* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. Aan de Raad No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: Continuïteit van AWBZ zorg in 2015 1. Inleiding

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams 27 maart, Oegstgeest Sociale Wijkteams Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude Jeannette Vader manager Coöperatie Sociale Wijkteams Leiden Programma Presentatie

Nadere informatie

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo 2015-2020 31 augustus 2015 Programma Doel van de bijeenkomst: Gezamenlijke start inkooptraject maatwerkvoorzieningen Wmo Westerkwartier. Informeren over het beleid sociaal

Nadere informatie

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein en de gevolgen voor de opdrachtverstrekking van gemeente aan zorgaanbieders voor de levering van Wmo en welzijnsproducten Presentatie

Nadere informatie

Inkoop & subsidie 2018

Inkoop & subsidie 2018 Inkoop & subsidie 2018 AGENDA 1.Welkom en korte inleiding door Myra van den Hoed 2. Stand van zaken Inkoop en subsidie 2017 3. Jeugdhulp Transformatie 2018 4. Jeugdhulp Kenmerken Model 2018 5. Jeugdhulp

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Marktconsultatie

Marktconsultatie Marktconsultatie 1. 08-09-2016 Disclaimer: Onderstaande informatie is onder voorbehoud van bestuurlijke goedkeuring van gemeente(n) Agenda Kennismaking Spelregels Outputbekostiging (toelichting op gewenste

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Het resultaat centraal Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Resultaat? Wmouitkomsten Zelfredzaamheid en participatie Uitgaven Vraagstukken voor Wmo 2015 financiering Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter.

Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter. Verslag van marktverkenning alliantie WMO 24 september 2018 Uitgenodigd: belanghebbende marktpartijen Datum: 24 september 2018 Namens de gemeente: Herwil van Gelder, Ynze Haitsma, Monique Coenen, Johan

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding Plan van Aanpak A Beleidsplan WMO Jeugd 2020 1. Aanleiding Bij de totstandkoming van plannen is het belangrijk om hier op een goede manier de juiste mensen bij te betrekken. Dit geldt voor onze inwoners,

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Toekomst Huishoudelijk Werk (HHW):

Toekomst Huishoudelijk Werk (HHW): Toekomst Huishoudelijk Werk (HHW): Tussentijdse notitie ter informatie over stand en gang van zaken en ter stimulering van de dialoog over vernieuwingsmogelijkheden Beleid van het Rijk: De gemeente Peel

Nadere informatie

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces 14 april 2014 Waar staan we? Door de Raad vastgesteld beleid: Meedoen naar Vermogen Nota Visie & uitgangspunten Transitie

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Agenda 16:00 Opening, welkom 16:10 Toelichting op ambitie en vraagstelling 16:40 Vragen 17:40 Vervolgstappen 18:00 Afsluiting Mededelingen

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Marktconsultatie Beschermd Wonen

Marktconsultatie Beschermd Wonen SAMEN, VOOR ELKAAR Marktconsultatie Beschermd Wonen 5 oktober 2017 Agenda 1. Uitgangspunten 2. Proces tot nu toe 3. Producten 4. Programma van eisen 5. Tarieven 6. Vervolg Visie regio Centraal Gelderland

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Inkoop en bekostiging jeugdhulp. Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016

Inkoop en bekostiging jeugdhulp. Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016 Inkoop en bekostiging jeugdhulp Informatiebijeenkomst de Kuip 16 februari 2016 Doelstelling bijeenkomst vandaag Straks weet u: Wat de nieuwe, resultaatgerichte werkwijze inhoudt Wat de verschillende percelen

Nadere informatie

Utrechtse aanpak van sturing Jeugdzorg en Wmo. Vernieuwing zorg en ondersteuning in Utrecht

Utrechtse aanpak van sturing Jeugdzorg en Wmo. Vernieuwing zorg en ondersteuning in Utrecht Utrechtse aanpak van sturing Jeugdzorg en Wmo Vernieuwing zorg en ondersteuning in Utrecht Programma 15:30-17:00 Presentatie over de Utrechtse manier van sturing en verantwoording 17:00 17:30 Pauze 17:30

Nadere informatie

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Doorontwikkeling dagbesteding Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Hoe ziet de dagbesteding er nu uit? 614 cliënten Ruim 55 aanbieders en daarnaast onderaannemers Aanbod

Nadere informatie

Beoordelingskader. F.O. 13 april2016

Beoordelingskader. F.O. 13 april2016 Beoordelingskader transformatieplannen NSDMH F.O. 13 april2016 Netwerk Sociaal Domein Midden-Holland Doel beoordelingskader: bijdragen aan de transformatie Vanuit de gedachte dat de transitie op 1 januari

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

JAARVERSLAG ozjt/samen 14 TwenTse samenwerking op het gebied van zorg en jeugdhulp. Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015

JAARVERSLAG ozjt/samen 14 TwenTse samenwerking op het gebied van zorg en jeugdhulp. Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015 Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015 2015 1 januari 28 januari 2015 februari maart 2015 start Organisatie Zorg en Jeugdhulp Twente OZJT/Samen 14 TWENTSE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ZORG EN JEUGDHULP PLEIN14

Nadere informatie

Verslag rondetafel gesprek met zorgaanbieders, gemeenten en ZZP- Nederland, olv dagvoorzitter Tanja Abbas

Verslag rondetafel gesprek met zorgaanbieders, gemeenten en ZZP- Nederland, olv dagvoorzitter Tanja Abbas Pr8werk bijeenkomst 18 juni 2013 in het GKC Zorg & Flexibilisering Achterhoek Verslag rondetafel gesprek met zorgaanbieders, gemeenten en ZZP- Nederland, olv dagvoorzitter Tanja Abbas Vraag 1: Flexibele

Nadere informatie

Bijeenkomst inkoop Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015

Bijeenkomst inkoop Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015 Bijeenkomst inkoop 2016-2017 Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015 Programma Opening door Grietje Kalfsbeek 16.00 Inkoop 2015 en transformatie: waar staan we nu? (Grietje Kalfsbeek) 16.30

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Samenleving r- RIS296071 Contactpersoon

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie

Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie Wat gaan we doen en voor wie? Cliënten, Transitie en Innovatie Uitgangspunten Begeleiding Individueel, Groep Volwassenen Thuisbegeleiding Welzijnsvoorzieningen die hiermee samenhangen We verwachten samenwerking,

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018 Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland i-sociaal Domein 20 maart 2018 Even voorstellen Gert Luisman Contractmanager Maatschappelijk Domein Bestuursdienst Ommen-Hardenberg Lid werkgroep contractering Jeugdhulp

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Inkoop jeugdhulp Hart van Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer Inkoop jeugdhulp Hart van Brabant Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Met de komst van de transitie (1 januari 2015) werd in de regio Hart van Brabant de samenwerking gezocht in het sociaal domein (Wmo, Jeugdwet en Participatiewet).

Nadere informatie

Productenoverzicht Inkoop sociaal domein

Productenoverzicht Inkoop sociaal domein Productenoverzicht sociaal domein In het onderstaande overzicht staat per transitie aangegeven wat voor producten er zijn en op wat voor wijze deze producten worden ingekocht. De producten in het groen

Nadere informatie

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Van: Johan v.d. Sloot (welzijnsorganisatie STAERK) d.d. 20 september 2012 Geachte raadsleden, Bijgaand stuur ik u deze notitie over een nieuwe vorm van het

Nadere informatie

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 Individuele Begeleiding per 2018 Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 2 Inhoud presentatie Aanleiding analyse bestuurlijk contracteren Waar knelt het / kan het beter Scope en vertrekpunten gemeenten voor

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Kwaliteit en Rechtmatigheid in de Wmo 2015 en Jeugdwet. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Kwaliteit en Rechtmatigheid in de Wmo 2015 en Jeugdwet. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Kwaliteit en Rechtmatigheid in de Wmo 2015 en Jeugdwet Steller M. Gabry De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 73 Bijlage(n) - Ons kenmerk 5418938 Datum

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Adviesraden/ cliëntenraden 11-07-2016 Agenda Stand van zaken adviestafel Dagactiviteiten Stand van zaken adviestafel Beschermd wonen 1 Waarom Inbrengen cliënt-

Nadere informatie

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht.

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht. Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking Hier komt tekst Gemeente Utrecht Marlies Kennis Hier komt ook tekst Floris Fonville Leidende principes 1. Gewoon Opvoeden in plaats van problematiseren.

Nadere informatie

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO Bijlage 3 bij collegevoorstel Wmo-besluit (18-12-2012) Notitie Maatschappelijke Ontwikkeling aan WMO-Forum team MOSAM steller PP Cox/I. Sijbers c.c. van onderwer p Ine Sijbers / Berdike Peters / Paul Cox

Nadere informatie

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Opening Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda & Bestuurlijk Trekker Inkoop 2018 13:10 13:30 Agenda Uitleg

Nadere informatie

a. Klant meldt zich met hulpvraag bij de Peelregionale Wmo-organisatie. Door Wmo-consulent 2 wordt de hulpvraag in behandeling genomen.

a. Klant meldt zich met hulpvraag bij de Peelregionale Wmo-organisatie. Door Wmo-consulent 2 wordt de hulpvraag in behandeling genomen. Toegang begeleiding, conceptversie 02 juni 2014 1. Inleiding De werkgroep Toegang is bezig met de vormgeving van de toegang van burgers tot de nieuwe taken vanuit de AWBZ. Opgeleverd dient te worden de

Nadere informatie

Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant

Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant Inkoopproces jeugdhulp en Wmo Informatiebijeenkomst Hart van Brabant Programma 17.00 Opening Door Gijs Weenink, gespreksleider 17.10 Toelichting inkoopproces Door Pieterjan van Delden, AEF 17.45 Mogelijkheid

Nadere informatie

Monitoring. Meetbare effecten van beleid. Hoofdlijnen. Bestuurlijk contracteren

Monitoring. Meetbare effecten van beleid. Hoofdlijnen. Bestuurlijk contracteren Monitoring De concretisering van beleid wordt in beeld gebracht en zo veel mogelijk gemeten om tijdig bij te kunnen sturen. Wanneer beleid ingezet wordt dient de outcome (effecten en resultaten) gemeten

Nadere informatie

1. Inleiding In deze notitie geef ik een reflectie op de evaluatie door Rebel en Effectencalculator van de Gebiedsteams in Nijkerk.

1. Inleiding In deze notitie geef ik een reflectie op de evaluatie door Rebel en Effectencalculator van de Gebiedsteams in Nijkerk. De mogelijkheden van sturing Reflectie op evaluatie Gebiedsteams Nijkerk door Rebel Dr. Duco Bannink, Vrije Universiteit Amsterdam, versie 5 december 2017 1. Inleiding In deze notitie geef ik een reflectie

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Voorzieningen 1. haken Keuzevrijheid

Voorzieningen 1. haken Keuzevrijheid Voorzieningen 1 Kansen Iedereen telt mee; brede toegang Goedkoper waar het kan, maar duurder waar het nodig is Verbinding medisch + sociaal domein Zoek de schakels in zelfredzaamheid + ontwikkeling van

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 12 september 2014 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Holland Rijnland Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Nieuwkoop

Nadere informatie

Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven

Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven Verslag Overlegtafel 1 e ronde d.d. 30 oktober 2014 Aanwezig namens de Gemeente Eindhoven: Dhr. P. Van Emden (Projectleider en Voorzitter) Dhr. J. Thomas

Nadere informatie

Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost

Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost 2015-2018 Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de Jeugdwet in werking. Gemeenten worden bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle vormen

Nadere informatie

Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen. Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014

Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen. Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014 Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014 1. Samenwerking Regio 2. Traject 3. Inkoop- en subsidiemodel 4. Sturings-

Nadere informatie

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Inkoop 2017 Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Leerpunten vanuit inkoop 2016 Kader: - Wmo 2015 - Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn

Nadere informatie

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Inleiding Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2018-2019 De 11 gemeenten in Holland Rijnland, die gezamenlijk alle jeugdhulp inkopen via de TWO jeugdhulp, hebben besloten een Tijdelijk

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Programma van vandaag Opening De integrale opdracht: kernelementen/wat willen we bereiken? Thema I: een dekkend jeugdhulp aanbod Pauze Thema II:

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Drie typen dagbesteding

1. Inleiding. 2. Drie typen dagbesteding 1. Inleiding In het transformatieprogramma sociaal domein 1 is één van de vragen hoe we de zorg en ondersteuning weer dichter bij de burger in zijn eigen omgeving kunnen organiseren. De term die wij hiervoor

Nadere informatie