Online magazine van CongresRedactie voor Stadgenoot.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Online magazine van CongresRedactie voor Stadgenoot. www.stadgenoot.nl"

Transcriptie

1 STADGENOOT CONFERENTIE MET DE STAKEHOLDERS Dringend behoefte aan nieuw toekomstplan MARKT KAN VEEL BETEKENEN VOOR MIDDENINKOMENS MEER ZELFBEHEER VRAAGT KOSTBARE INSPANNING ZORGVRAGEN WEL SIGNALEREN, MAAR NIET ZELF OPLOSSEN NIEUWE STAD BIEDT OOK NIEUWE SOCIALE HUURWONINGEN Online magazine van CongresRedactie voor Stadgenoot.

2 1. INTERVIEW GERARD ANDERIESEN Dringend behoefte aan nieuw toekomstplan Stadgenoot gaat met stakeholders in gesprek over de contouren van een nieuw ondernemingsplan. Welke rol speelt Stadgenoot de komende jaren in Amsterdam? Interview over kerntaken, bewoners, zorg en de ongedeelde stad. TEKST:BERT POTS Stadgenoot heeft dringend behoefte aan een nieuw richtinggevend ondernemingsplan, zo zegt Anderiesen. Het oude plan is afgelopen. Bij het maken van dat plan vijf jaar geleden worstelden we al met de gevolgen van de economische crisis en de snel veranderende werkelijkheid. Bij de komst van bestuurder Marien de Langen in 2011 hebben we vervolgens De Opstelling gemaakt. Met een helder motto: onze naam is wie we zijn. Stadgenoot moet een bijdrage leveren aan de dynamiek in de stad. Een plan ook met duidelijke prioriteiten: de basis op orde, een flexibele organisatie met een duidelijke focus op het afronden van herstructureringswijken en een financieel gezonde investeringsopgave. Falend investeringsmodel Anderiesen benadrukt dat zijn corporatie vanaf de fusie in 2008 veel heeft meegemaakt. Plan was een ambitieuze, breed actieve corporatie met een grote ontwikkelportefeuille te vormen. Niet alleen in Amsterdam, ook in Almere. Maar de economische crisis maakte een abrupt einde aan onze nieuwbouwplannen. Bovendien stagneerde de verkoop van bestaand bezit. Ons hele investeringsmodel werkte niet meer. De lange duur van de crisis maakte het er vervolgens niet beter op. Vanaf 2009 hebben we bijgestuurd en is er een begin gemaakt met de afslanking van de organisatie. Onze aanpassingen bleken telkens onvoldoende. Daardoor moesten we uit steeds meer plannen de stekker trekken. Bovendien werd Far West ontmanteld en kregen we te maken met kritische toezichthouders en verscherpt toezicht. In dat aanpassingsproces is de aandacht al naar de kerntaak verschoven, zegt Anderiesen. Het gaat erom mensen met een lager inkomen een steuntje in de rug te bieden. Over onze sociale taak verschillen we niet van mening met de politiek. Waar ligt de precieze grens? Voor Den Haag houdt het echt op bij een huishoudinkomen van euro. De werkelijkheid van onze woningmarkt is een andere. In Amsterdam kunnen huishoudens tot ongeveer euro zich niet zelfstandig redden. Voor gezinnen ligt die grens feitelijk op euro of misschien wel euro. Zij kunnen noch kopen, noch in de geliberaliseerde sector huren. Lage middeninkomens Moet de unanieme wens van de politiek niet leidend zijn? We zouden kunnen zeggen: als de samenleving het niet wil, dan houdt het op. Maar wie zorgt er in Amsterdam dan nog voor de lage middeninkomens? Daarover willen wij met wethouder Laurens Ivens van Wonen in gesprek. Het nieuwe college benadrukt de zorg voor de mensen met middeninkomens, maar de markt bouwt geen vrije sector huurwoningen voor onder de negenhonderd euro.

3 Anderiesen ziet mogelijkheden beter in die vraag te voorzien. Slechts 4,7 procent van ons bezit is geliberaliseerd. We kunnen dus meer woningen liberaliseren. De mate waarin we dat doen is een discussiepunt. Dan krimpt de sociale voorraad. De overmaat in de kernvoorraad is langzamerhand wel verdwenen. Ook omdat wij jaarlijks honderden woningen verkopen. En liberaliseren en verkopen, dat gaat knellen. Bovendien zijn er kansen op de nieuwbouwmarkt. In herstructureringsgebieden mogen wij na sloop van eigen bezit vrije sectorhuurwoningen terugbouwen. Dan geldt er geen markttoets. Zelfs nieuwbouw op nieuwe locaties behoort tot de mogelijkheden, als duidelijk is dat marktpartijen dergelijke woningen niet willen bouwen. Betere dienstverlening Een ander onderwerp in het ondernemingsplan heeft betrekking op de omgang met de eigen huurders. Veel van onze medewerkers zijn bezig met gebiedsbeheer. Daarbij worstelen we met de vraag: moeten we nog meer inzetten op verbetering van onze dienstverlening of moeten we meer taken overdragen aan bewoners? In de samenleving wordt gesproken over het versterken van het eigenaarschap. Of de vorming van nieuwe coöperaties. We kennen de vraag niet precies, maar de overgang naar zelfbeheer is zeer arbeidsintensief en levert dus geen besparing op. Aandacht moet ook worden besteed aan de veranderingen in het stelsel van wonen en zorg. We hebben veel oudere of zorgbehoeftige huurders. Dat geeft druk op de portieken. Onze medewerkers komen achter de voordeur. Wat doen we als blijkt dat het met die oudere mevrouw of gekke meneer niet zo goed gaat? Hebben we daarin een taak? Zo ja, dan moet het oppakken van dergelijke signalen goed worden georganiseerd. Niet alleen intern, maar ook richting de toekomstige sociale wijkteams. Actieve consolidatie Stadgenoot verhuurt specifieke zorgwoningen en is eigenaar van een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat doen we met overschietende verzorgingshuizen? We gaan zuinig om met ons zorgvastgoed en kiezen voorlopig voor actieve consolidatie. Het is belangrijk woon-, zorg- en welzijnsfuncties te behouden. Desgewenst veranderen we de kamers in een complex in zelfstandige woonruimten. Pas als dat niet lukt, dan kijken we naar herbestemming en andere doelgroepen. Het laatste onderdeel van het ondernemingsplan heeft betrekking op de bouwopgave in de toekomst. De komende drie jaar zijn we nog druk met het afmaken van de herstructurering. Daarna ontstaat financiële ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Gaan we na 2020 alsnog verder met de stedelijke vernieuwing? Spelen corporaties voor de realisatie van sociale huur nog een rol op nieuwe bouwlocaties? Als de gemeente dat wil, hoe gaan we dat dan regelen? Een corporatie kan geen grondprijs van euro per woning meer betalen. Corporaties kunnen beter in de vraag van lagere middeninkomens voorzien

4 2.CONFERENTIE IN BEELD Wat kan Stadgenoot voor de stad kan betekenen? Zeven stakeholders uit zeven geledingen spreken zich uit over wat zij van de corporatie verwachten. ZEF HEMEL (HOOGLERAAR) De stad moet groeien. Corporaties moeten dus aan de bak. Met belangrijke innovaties. Stadgenoot kan doorstroming bevorderen, nieuwe woonvormen faciliteren en zelfbouw ondersteunen. EMILE JAENSCH (ZUIDOOST) Corporaties moeten hun positie in het woondomein versterken en zich meer bekommeren om het woongenot van hun huurders. Dat kan door bij nieuwe verhuringen de huurders vaker te screenen. EELCO DAMEN (CORDAAN) De afgelopen jaren hebben we corporaties veel geïnvesteerd in verbetering van ons zorgvastgoed, maar wij zijn pas op de helft. Stadgenoot en de andere corporaties moeten blijven investeren. MIEKE VAN DEN BERG (EIGEN HAARD) Corporaties houden een belangrijke taak voor mensen met lagere middeninkomens. Dat is niet alleen een zaak van institutionele beleggers. Wij moeten zelf ook het woningaanbod verruimen. NYAMAD MOENNA (HUURGENOOT) Stadgenoot moet de bestaande woningvoorraad goed beheren. En zich beseffen dat veel huurders het op dit moment financieel erg moeilijk hebben. De sterk stijgende huren zijn onhoudbaar. ELLY VAN SLUIJS (GEMEENTE) De ongedeelde stad is één van de charmes van Amsterdam. Onze corporaties zullen ook op nieuwe ontwikkellocaties de verantwoordelijkheid voor de bouw van sociale huurwoningen moeten nemen. EBE TREFFERS (BOUWINVEST) Juist om de groei van de stad te faciliteren moeten corporaties en beleggers de samenwerking versterken. Ieder heeft zijn eigen rol, maar samen kunnen ze een passend aanbod realiseren.

5 3. KERNTAAK CORPORATIES Te weinig plek voor lage middeninkomens Wie zorgt er voor huishoudens met een laag middeninkomen? Corporaties mogen het nagenoeg niet meer. En marktpartijen doen het nauwelijks. Veel koopwoningen zijn bovendien te duur. Daardoor is er voor jonge gezinnen onvoldoende plek in Amsterdam. Woningcorporaties moeten zich weer richten op het bouwen, verhuren en beheren van huurwoningen voor mensen met een lager inkomen. De politiek heeft daar bij de herziening van de Woningwet geen onduidelijkheid over laten bestaan. Ook voor Stadgenoot geldt dat sociale huurwoningen vooral zijn bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot euro in Slechts een klein deel van de vrijkomende woningen mag worden toegewezen aan huishoudens die meer verdienen. Beperkte voorraad Deze beperking heeft grote gevolgen voor jonge stedelingen en gezinnen die zich in de stad willen vestigen. De voorraad betaalbare vrije sector huurwoningen ( euro per maand) is heel beperkt. En veel koopwoningen zijn te duur. Juist de laatste tijd stijgt de spanning op de koopmarkt. De gemiddelde prijs bedraagt volgens NVM-cijfers bijna euro per m2. Bovendien zijn de normen voor het verkrijgen van woningfinanciering aangescherpt. Stedelingen met een inkomen onder euro en gezinnen met kinderen tot een inkomen van euro kunnen dus nauwelijks terecht op de Amsterdamse woningmarkt. Moeten zij uitwijken naar Purmerend of Zaanstad? Of kunnen institutionele beleggers in die vraag voorzien? Zij investeren wel in betaalbare nieuwbouw, maar deze woningen zijn doorgaans klein en bieden in ieder geval gezinnen geen soelaas. Kunnen corporaties jonge stedelingen en gezinnen nog een helpende hand bieden? Er is nog maar weinig beleidsruimte nieuwe vrije sector huur of sociale koop te realiseren. Dat mag in herstructureringsgebieden alleen als marktpartijen daarvoor geen belangstelling hebben. Deze markttoets blijft achterwege als een corporatie kiest voor sloop/nieuwbouw, maar het geld voor dergelijke woningen (niet-daeb) dient onder commerciële voorwaarden te worden geleend. Vaker liberaliseren Stadgenoot kan ervoor kiezen meer huurwoningen te liberaliseren. In principe komt een kwart van de voorraad daarvoor in aanmerking. Maar groei van het aantal vrije sector huurwoningen gaat ten koste van de omvang van de sociale woningvoorraad. Door woningverkopen en liberalisering is de sociale voorraad de afgelopen jaren al gekrompen en is eigenlijk geen sprake meer van overmaat. Debat Markt bedient ook lagere inkomens Moeten woningcorporaties lagere middeninkomens blijven bedienen? Voor de stakeholders is dat geen uitgemaakte zaak. Wethouder Ivens vindt dat eerst de sociale voorraad op orde moet zijn.

6 Edvard van Luijn, hoofd verwerving bij Altera Vastgoed, zegt 'zeer geïnteresseerd' te zijn in het bouwen voor middeninkomens, maar ondervindt in Amsterdam allerlei problemen. De pensioenfondsen waar wij voor bouwen vragen een rendement dat in het dure Amsterdam niet haalbaar is. De bouwkosten en de bouwsystematiek zijn het probleem niet, wel de grondkosten en de wens dure parkeeroplossingen te realiseren. Maar Ebe Treffers, regiomanager acquisitie en ontwikkeling van Bouwinvest, denkt daar anders over. In een aantal projecten is het ons gelukt om middelgrote woningen tegen een middenhuur te realiseren Bijvoorbeeld in het Eenhoorngebied in Amsterdam-Oost. Sinds de crisis zijn nieuwe samenwerkingsverbanden tussen corporaties, ontwikkelaars en beleggers ontstaan. En dan blijken we wel degelijk voor middeninkomens aantrekkelijke woningen te kunnen bouwen. Eerst sociaal Juist de afgelopen tijd, zo zegt wethouder Laurens Ivens, start met grote regelmaat de bouw van woningen met een middenhuur. Ik ben dan ook niet negatief over de vraag of de markt dergelijke woningen kan aanbieden. Wellicht kunnen we marktpartijen nog beter meekrijgen. Zij moeten dan aangeven welke problemen zij ervaren en wij moeten er op wijzen dat het bouwen van woningen met een middenhuur een vast rendement betekent. De vraag daarnaar is immers groot. Voor Ivens is de rol van corporaties op dat terrein beperkt. Zij moeten eerst de sociale voorraad op orde zien te krijgen. Pas als we voldoende sociale huurwoningen hebben voor mensen met een inkomen tot euro, dan is de vraag relevant naar andere groepen te kijken. Corporatiebestuurders denken daar anders over. Mieke van den Berg laat weten dat dertig procent van de woningen van Eigen Haard aan middeninkomens wordt verhuurd. En we willen tien procent van ons bezit liberaliseren. Die woningen krijgen in dat geval een middenhuur. Bestuurder Rob Haans van De Alliantie vindt dat woningcorporaties nog steeds de taak hebben mensen aan betaalbare woningen te helpen, of dat nu middeldure huur of sociale koop is. Wij kunnen dat vanwege gunstige financieringsvoorwaarden zonder groot risico doen op plekken waar de markt het niet oppakt. Groot Amsterdam Emile Jaensch, stadsdeelbestuurder in Zuidoost, wijst fijntjes op sommige plekken in de stad waar voldoende aanbod voorhanden is. In stadsdeel Zuidoost staan tientallen vierkamer appartementen te huur. Net als honderd koopwoningen voor nog geen anderhalve ton. Dergelijke woningen zijn heel geschikt voor gezinnen. Die zijn ook te vinden in Duivendrecht of Zaanstad. We moeten eens verder kijken dan de Ring A10. Als we Amsterdam als een groter geheel zien, dan zijn er nog allerlei mogelijkheden.

7 4. ANDERE ROL CORPORATIE Meer zeggenschap voor huurders Stadgenoot wil een moderne woningcorporatie zijn. Daar hoort een volwassen relatie tussen huurder en verhuurder bij. Hoe ziet die verhouding er uit? Welke verantwoordelijkheden hebben beide partijen? En hoe vinden zij elkaar? In ruil voor de maandelijkse huur, zorgt de verhuurder voor een goed onderhouden woning. Dat is in de basis de rolverdeling tussen huurder en verhuurder. De maatschappelijke rol van een woningcorporatie vereist meestal meer dan dat. Woningcorporaties spelen ook een sociale rol in de wijk. In tegenstelling tot particuliere verhuurders zetten zij wijk- en huismeesters in, stimuleren zij de leefbaarheid in wijken met geld of andere middelen. Het doel daarvan is om huurders prettig te laten wonen. De achterliggende gedachte is dat een prettige leefomgeving meer is dan alleen de eigen woning. Maatschappelijke rol Stadgenoot wil een maatschappelijke rol blijven spelen, maar die taak anders inrichten. Op een manier die bij de eenentwintigste eeuw past. Dat betekent luisteren naar huurders, klantgericht werken en maatwerk leveren. Hoever moet Stadgenoot daar in gaan? Op welke gebieden willen huurders meer te zeggen hebben over hun woning en leefomgeving en welke taken nemen huurders liever vandaag dan morgen over van de corporatie? En hoe verhouden duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden van huurder én verhuurder zich tot flexibiliteit en maatwerk? Het zijn vragen waar Stadgenoot duidelijkheid over wil krijgen. De intentie van de corporatie is in ieder geval om meer verantwoordelijkheid bij de huurder te leggen. Bewoners kunnen en willen ook veel zelf doen in hun omgeving. En dat werkt vaak sneller en beter, het gaat immers om hun directe omgeving. Als bewoners meer verantwoordelijkheid voor hun omgeving krijgen en nemen, dan zou dat de corporatie uiteindelijk tijd en geld kunnen besparen. Intensieve begeleiding Om het geld is het Stadgenoot niet direct te doen. De overgang naar zelfbeheer van collectieve voorzieningen vraagt om een personeelsintensieve, dus kostbare begeleiding door de corporatie. Ook verwacht de corporatie extra middelen vrij te moeten maken om bewoners die niet vanzelf eigen verantwoordelijkheid nemen, te ondersteunen. Maar is het versterken van zelfredzaamheid wel een corporatietaak? Debat Zelf doen moet vaker kunnen Is het gewenst als huurders corporatietaken overnemen? Past zelfbeheer beter bij deze tijd? Voor de stakeholders is de ene huurder de andere niet. Bij de groei van de mogelijkheden voor zelfbeheer gaat het om maatwerk.

8 Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam laat er geen misverstand over bestaan: dé huurder bestaat niet. Sommige huurders houden het liefste alles zoals het is, een deel beheert liever zelf het trappenhuis dan dat de corporatie dat doet. Probleem volgens Marien de Langen, bestuursvoorzitter van Stadgenoot, is dat maatwerk duurder is. Zelfbeheer kan zorgen voor kostenbesparing, maar het vraagt een grotere inspanning iedereen in een trappenhuis op één lijn te krijgen. Dat kost dus meer geld. Eigen verantwoordelijkheid Hanneke Schreuders van de Maatschappijraad van Stadgenoot vraagt zich af wat de corporatie wil bereiken. Gaat het om zelfredzaamheid van huurders of om het besparen van kosten? Van Perlo vindt dat het leveren van maatwerk bij het werk van een corporatie hoort. Publicist Jos van der Lans gaat nog een stap verder. Eigen verantwoordelijkheid en zelfbeheer zijn wat hem betreft uitgangspunt in de huidige samenleving. Het gaat er eigenlijk alleen om welke vorm je daar aan geeft. Het hangt er vanaf hoe je het organiseert, maar als mensen het zelf doen dan moet dat altijd goedkoper kunnen dan wanneer een grote organisatie het werk uitvoert. Jeroen van Berkel, stadsdeelbestuurder in Amsterdam West ziet dat anders. Hij weet dat met name bij onderhoud de klad er makkelijk in kan komen. Bij de aanleg van een buurttuin komt heel veel energie vrij, maar het onderhoud verwatert na enige tijd. Dan is een regisserende rol wel van belang. Lidy van der Schaft, directeur wonen van De Key heeft de ervaring, dat huurders pas in actie komen als de corporatie niks meer doet en geen budget ter beschikking stelt. Frans Vermij van Huurgenoot gaat dat te ver. Mensen vinden het niet redelijk dat zij hun portiek zelf schoon moeten maken terwijl zij al veel huur betalen. Dan zou je korting op de huur moeten geven. Ook Max van Engen, directeur Wonen van de gemeente Amsterdam, denkt in die lijn: Pas als de kwaliteit van de woningen op orde is, dan zullen mensen meer actief worden in hun omgeving. Grote verschillen De Langen ziet in de praktijk grote verschillen. Op de ene plek ontstaat een vrijstaat, op een andere plek zorgen bewoners goed voor hun woonomgeving. Uiteindelijk denk ik dat het goed organiseren van service aan bewoners de basis is. Dat willen veel bewoners ook, want er is veel animo voor de servicecontracten die wij aanbieden. Maar we moeten als Stadgenoot wel gevoelig blijven voor initiatieven van bewoners die meer eigen verantwoordelijkheid willen nemen.

9 5. WONEN & ZORG Actieve consolidatie zorgportefeuille Welk effect hebben de veranderingen in het zorgstelsel? Corporaties kunnen een bijdrage leveren aan het signaleren van problemen bij sommige huurders en verouderde zorggebouwen transformeren. Wil en kan Stadgenoot dat allemaal? Doel van de overheid is ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Alleen voor een beperkte groep is nog plek beschikbaar in verpleeghuizen, de ggz of andere voorzieningen. Gemeenten en zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor zorg aan huis, woningaanpassingen of wat ook nodig is om alle Amsterdammers op een volwaardige manier zelfstandig te laten functioneren. Vergrijzende huurders Vijftien procent van de huurders van Stadgenoot is zeventig jaar of ouder. Door vergrijzing groeit dat percentage. Deze of andere huurders kunnen op enig moment een zorgvraag ontwikkelen. Heeft de corporatie de verantwoordelijkheid bij nieuwbouw alleen nog levensloopbestendige woningen te realiseren? De vrees bestaat dat in het zorgstelsel niet voor alle zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking goede thuisomstandigheden ontstaan. Heeft een corporatie een taak als het gaat om het signaleren van vereenzaming en verloedering bij sommige huurders? En hoe kan de samenwerking met zorgpartijen en sociale wijkteams dan gestalte krijgen? De nieuwe zorgstructuur vraagt wellicht in wijken de komst van steunpunten voor thuiszorgorganisaties en het creëren van aantrekkelijke, laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen en zorgbehoeftige buurtbewoners. Om koffie te drinken. Of om samen met medebewoners te dineren. Moet Stadgenoot op dat terrein een nieuwe, actieve vastgoedbijdrage leveren? Vanuit de historie bezit Stadgenoot veel zorgvastgoed. Aan het einde van de vorige eeuw zijn er tal van speciale zorgwoningen (wibo s) en rolstoelgeschikte woningen gebouwd. Ook faciliteert de corporatie allerlei woongroepen. Niet op de laatste plaats is Stadgenoot eigenaar van een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen. De corporatie kiest nadrukkelijk voor actieve consolidatie. Het bestaande zorgvastgoed blijft zoveel als mogelijk behouden. En er wordt slechts beperkt geïnvesteerd in nieuwbouw. Zelfstandige woningen Diverse verzorgingshuizen verliezen de komende jaren echter hun functie. Als dergelijke complexen niet geschikt worden gemaakt voor verpleeghuiszorg; wat doen we er dan mee? Wellicht zijn er kansen het aanbod aan zelfstandige ouderenwoningen te verbreden. Lukt dat niet, dan kan een corporatie altijd nog complexen herbestemmen voor huisvesting van jongeren. Debat Wel signaleren, maar niet zelf oplossen

10 Medewerkers van woningcorporaties hebben regelmatig contact met de huurders. Wat te doen als het achter een voordeur niet goed gaat? Stakeholders zien het belang van signaleren, maar een corporatie moet niet zelf zorg gaan verlenen. Medewerkers van woningcorporaties constateren regelmatig zorgvragen bij de huurders. Dat is belangrijk, maar daar moet de inbreng van de corporatie ook eindigen. De sociale wijkteams zijn verantwoordelijk voor het opvolgen van de zorgvraag. Uit het debat blijkt al snel dat die nieuwe structuur nog niet voldoende functioneert, maar dat maakt woningcorporaties niet ineens meer verantwoordelijk voor het beantwoorden aan zorgvragen. Zo vindt Eelco Damen, voorzitter van de raad van bestuur van Cordaan. De zorg- en welzijnsorganisaties moeten voor de opvolging zorgen. Publicist Jos van der Lans denkt daar net zo over: Corporaties moeten zich niet met zorgvragen bezighouden. Het is geen goed idee als huismeesters ingewikkelde gesprekken met bewoners voeren. De hulpvraag moet via de wijkteams naar de juiste instanties worden doorgezet. Zorgcoöperaties Als corporaties er niet zijn om zorgvragen te beantwoorden, wat kunnen zij dan wel doen? Juist omdat ouderen en gehandicapten langer zelfstandig thuis blijven wonen, menen sommige stakeholders dat corporaties meer kunnen doen. Nic Borghans, regiodirecteur van HVO Querido, ziet voor corporaties een maatschappelijke rol weggelegd, die vooral faciliterend is. Hij vindt ook niet dat Stadgenoot zorgvragen zelf op moet lossen, maar een corporatie kan wel ondersteuning verlenen aan zorgcoöperaties. Met behulp van dergelijke coöperaties kunnen bewoners zelf hun zorg organiseren. Volgens Ivo van der Klei, lid van de Raad van Bestuur van Amstelring, zou dat ook op heel moderne wijze, bijvoorbeeld via een zorgvariant op ruildienst Peerby, gestalte kunnen krijgen. De zorg voor een oudere, hulpbehoevende buurvrouw kan dan op een snelle manier door omwonenden worden geregeld. Woningcorporaties kunnen wel direct invloed uitoefenen op de woonsituatie van mensen met een zorgvraag. Doordat huurders met een zorgvraag langer thuis wonen, moeten woningcorporaties zich meer inspannen om hun bewoners een beter passende woning te bieden. Eelco Damen vindt dat er op dat gebied nog veel te winnen valt. Hij hoopt dat passend huisvesten 'eindelijk eens hoog op de agenda' komt te staan. Emile Jaensch, stadsdeelbestuurder in Zuidoost, vindt dat daar bij het afsluiten van een huurcontract al beter op kan worden ingespeeld. Zorgvastgoed Damen wijst op ander een punt dat de komende jaren steeds belangrijker zal worden. Verzorgingshuizen moeten de deuren sluiten, maar de komende decennia zal de vergrijzing nog sterk toenemen. Daardoor groeit de behoefte aan veilige seniorenwoningen. Hij vindt dat het grondbedrijf van de gemeente beter moet meewerken aan het ombouwen van verzorgingshuizen naar zelfstandige ouderenwoningen. Er moet nu te veel extra erfpacht worden betaald. Zorginstellingen en woningcorporaties moeten daar ook mee aan de slag, maar de gemeente maakt het ons door het erfpachtbeleid financieel wel erg moeilijk.

11 6. STEDELIJKE OPGAVE Amsterdam: gedeelde of ongedeelde stad Over drie jaar heeft Stadgenoot weer meer financiële ruimte. Moet dan de nadruk liggen op nieuwbouw of herstructurering? Of is het beter zittende huurders te compenseren voor huurverhogingen? Welke rol past het beste bij Stadgenoot? De afgelopen jaren hebben woningcorporaties hun investeringskracht zien dalen. Onder meer de hoogte van de verhuurderheffing is daar debet aan. Tegelijkertijd heeft Stadgenoot de eigen organisatie ingekrompen en zijn de bedrijfslasten verlaagd. Ook is corporatievreemd vastgoed afgestoten. De komende drie jaar wordt de beschikbare financiële ruimte ingezet voor het afronden van de herstructureringsopgave. Daarna zijn middelen voorhanden om nieuwe investeringen te doen. Aantrekkelijke nieuwbouw Wat is dan de ruimtelijke opgave van Stadgenoot? De corporatie kan zich richten op aantrekkelijke nieuwbouw. In het bijzonder voor lagere middeninkomens die zich in de huidige markt niet zelfstandig kunnen redden. Betaalbare vrije sectorhuurwoningen waar marktpartijen niet direct brood in zien. Dat pleit voor het afmaken van de resterende stedelijke vernieuwingsopgave in Amsterdam Nieuw-West. Het gaat dan specifiek om delen van Slotermeer en Osdorp. De corporatie kan ook het bedienen van specifieke doelgroepen zoals jongeren of ouderen als uitgangspunt nemen voor nieuwbouw. Die productie kan ook in andere delen van de stad of op nieuwbouwlocaties gestalte krijgen. Met een dergelijke richting speelt de corporatie direct in op een grote vraag vanuit de markt. Niet op de laatste plaats is de vraag aan de orde of corporaties nog nieuwe sociale huurwoningen bouwen op uitleglocaties. In het verleden heeft Amsterdam nadrukkelijk gekozen voor de ongedeelde stad. Wil het gemeentebestuur die lijn vasthouden? Als Amsterdam dat wenst; hoe gaan corporaties dat dan regelen? Zij kunnen geen hoge grondprijzen meer betalen. In alle nieuwbouwopties speelt nadrukkelijk de vraag wat een passende kwaliteit is. Stadgenoot verwacht soberder te moeten bouwen met het doel zoveel mogelijk mensen nieuw onderdak te bieden. Huurders compenseren Stadgenoot kan ook kiezen voor de zittende huurders. Het kan dan gaan om het compenseren van de jaarlijkse huurverhogingen. Stadgenoot vergroot dan de 'maatschappelijke afslag'. Die compensatie kan ook via de energierekening plaatsvinden. Als de corporatie in energiebesparende maatregelen investeert, dan dalen de vaste lasten van huurders. Debat Nieuwe stad bouwt ook sociaal De ongedeelde stad is één van de kwaliteiten van Amsterdam. Blijft dat ideaal overeind? Voor de stakeholders blijft betaalbaar bouwen belangrijk.

12 Amsterdam wil groeien. Ik denk dat we zo snel mogelijk naar een verdubbeling moeten. Daarom moeten we stoppen met het maken van beleidsplannen en gewoon aan de slag. Met dat statement trapt Zef Hemel, hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken, het debat af. Thijs Reuten, stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Oost, denkt dat dat niet voldoende is. Zelfs als je geen plannen maakt, dan komen er wel betaalbare woningen voor specifieke doelgroepen. Maar is dat ook genoeg? Soms moet je wel wat extra's doen. Bij de ontwikkeling van uitleglocaties, zoals het Centrumeiland van IJburg, worden corporaties niet meer automatisch voor de planvorming uitgenodigd. Volgens Reuten hoeft dat niet te betekenen dat daar geen betaalbare woningen worden gebouwd. Daarvoor kunnen nieuwe vormen worden bedacht. En de corporaties kunnen op IJburg met de bouw van zorgwoningen ook een rol spelen. Kleiner bouwen Voor Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van Ymere, is het helder dat een stad die explosief groeit ook nieuwe sociale huurwoningen bouwt. Voor Gerard Anderiesen is het duidelijk dat corporaties geen sociale huurwoningen met een oppervlakte van negentig vierkante meter, zoals voor de crisis wel gebeurde, meer kunnen realiseren. We zullen rendabel, dus kleiner moeten bouwen. Toch zijn woningcorporaties niet de enige partijen die betaalbare woningen kunnen realiseren. Ebe Treffers wijst er op dat sociale woningbouw geen core business is voor Bouwinvest, maar zij lopen er ook niet voor weg. Op het Java-eiland heeft de gemeente van ons als belegger een bepaald percentage sociale woningbouw geëist. Die woningen hebben wij nog gewoon in bezit. Volgens Reuten is het 'modieus' overal voor alle groepen te willen bouwen, maar het gaat er om dat er sociaal wordt gebouwd, waar dat niet zomaar gebeurt. De gemeente kan met andere partijen dan de traditionele corporaties afspraken maken over een ander type programmering. En dat zijn ook locaties waar mensen voor korte of lange tijd een steuntje in de rug moet worden geboden. Jongerenhuisvesting Dat geldt bijvoorbeeld voor jongeren. Stadsdeelbestuurder Emile Jaensch van Amsterdam Zuidoost benadrukt de grote woningbehoefte onder werkende jongeren met een laag inkomen. Ook zij zoeken een passende plek in de stad. Veel jongeren hebben geen hoge eisen. Het bouwen van woningen voor die groep kunnen we veel makkelijker maken.

13 7. CONCLUSIE STAKEHOLDERSCONFERENTIE Lagere inkomens komen op de eerste plaats Is Stadgenoot er alleen voor de lagere inkomens? Bestuurder Gerard Anderiesen neemt de opvattingen van zijn stakeholders serieus. Stadgenoot zal nog meer de focus leggen op de kerntaken en de zorg voor een kwalitatief goede sociale woningvoorraad. De uitkomst van de conferentie met de stakeholders is een andere dan hij vooraf had verwacht. Zo geeft Anderiesen ruiterlijk toe. Ondersteuning van huishoudens met een inkomen tot euro is in de ogen van de stakeholders geen dringende corporatietaak. Wethouder Laurens Ivens van Wonen legt de grens heel duidelijk bij huishoudens met een inkomen tot euro. Beleggers zeggen wel degelijk voor huishoudens met een middeninkomen nieuwbouw te kunnen realiseren. En gezinnen die binnen de Ring geen woning van hun gading vinden, kunnen in de woorden van stadsdeelbestuurder Emile Jaensch - ook in Zuidoost terecht. De stakeholders zien voor ons dus geen belangrijke taak. Focus aanscherpen Dat geldt volgens hem ook voor de uitleglocaties. Nieuwe wijken verdienen wel nieuwe sociale woningen, maar de inschatting van onder meer stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (Oost) is dat er ook zonder de corporaties wel betaalbaar wordt gebouwd. Welke consequentie moet daar aan worden verbonden? In De Opstelling hebben we al nadrukkelijk gekozen voor de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. De komende jaren zullen we onze focus verder aanscherpen. Het zal nog meer gaan om de kerntaak: een sociale woningvoorraad van voldoende kwaliteit in een goede woonomgeving. Deels liberaliseren De zorg voor middeninkomens raakt overigens niet helemaal uit beeld, zo benadrukt Gerard Anderiesen. Corporaties kunnen een deel van de bestaande voorraad liberaliseren. Dat was ook de boodschap van Mieke van den Berg, bestuurder van Eigen Haard. Zij wil tien procent van haar voorraad liberaliseren. Wij denken daar feitelijk net zo over. Aan de discussie over wonen en zorg ontleent Anderiesen een andere belangrijke boodschap. Er is bij de inrichting van het nieuwe zorgstelsel niet zo goed nagedacht over het creëren van een goede link met de corporatiesector. Dat is een punt van aandacht. Meer ouderenwoningen Nog belangrijker vindt Anderiesen de boodschap van Eelco Damen, bestuursvoorzitter van Cordaan. De uitbreiding van het aantal zelfstandige ouderenwoningen door ombouw van overschietende verzorgingshuizen stagneert. Dat komt niet alleen door het gemeentelijke erfpachtbeleid. De Amsterdamse corporaties geven onvoldoende thuis. Dat signaal moeten we serieus nemen. Instemming van de stakeholders proeft hij bij zelfbeheer. Wij kiezen voor betere dienstverlening en geven geen specifieke stimulans aan zelfbeheer. Alleen als zich initiatieven aandienen, dan zullen we daarvoor de ruimte bieden. Die lijn wordt wel onderschreven.

14 Stelling: Stadgenoot is er alleen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, voor zover en voor zo lang als dat nodig is. Volgens de overheid zijn dat huishoudens met een inkomen tot euro. Samenstelling en redactie: CongresRedactie (Bert Pots en Joost Zonneveld)

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Woonagenda 2014 Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Al bijna 15 jaar zetten wij ons als Huurders vereniging Amsterdam (HA) in voor de belangen van hurend Amsterdam. Inmiddels vertegenwoordigen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Hoe verdelen we het maatschappelijk budget?

Hoe verdelen we het maatschappelijk budget? 6 e Stakeholdersdialoog 30 oktober 2014 Nico Nieman over de ambities van Eigen Haard. Hoe verdelen we het maatschappelijk budget? Transparantie over de bedrijfsstrategie Eigen Haard wil de maatschappelijke

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY.

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Ondernemingsplan 2011-2014 van WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Inleiding Woningstichting St. Joseph Stramproy ( Woningstichting) wil dat mensen goed, betaalbaar en prettig kunnen wonen. Om dat doel

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen.

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen. In maart 2015 vroegen wij in een enquête onze huurders, woningzoekenden, collega corporaties, gemeenten, medewerkers en via social media om mee te denken met ons beleid. In totaal hebben 3.700 deelnemers

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018 Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties 4 juli 2018 Welkom! Mieke van den Berg Bestuurder Eigen Haard Introductie door Egbert de Vries 4 juli 2018 Programma: Tot 20.10 u introductie

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Woning(bouw)opgave Zomeravondbijeenkomst 4 juli

Woning(bouw)opgave Zomeravondbijeenkomst 4 juli Woning(bouw)opgave Zomeravondbijeenkomst 4 juli Programma: Wie bent u? & wie zijn wij? Regionale woningmarkt Welke opgave ligt er: Waar te bouwen? Voor wie te bouwen? Welke afwegingen? Josee Driessen Cees

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Scheidings- en splitsingsvoorstel van woningcorporaties Stek (incl. Warmunda) en Vooruitgang In september 2016 is een scheidings- en splitsingsvoorstel

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen Beleid Uw contact F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Fractie Groen Links T.a.v. T. van Wijnen en M. Kortekaas Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Middengroepen op de woningmarkt

Middengroepen op de woningmarkt Middengroepen op de woningmarkt Congres 110 jaar Woningwet 1 november 2011 Frank van Dugteren Directie Kennis en Verkenningen Min BZK/WWI Inhoud Heroverweging Crisis Woonvisie Middengroepen: Open Deuren,

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E Wonen in beweging De CWS is een woningcorporatie in beweging. Een professionele, klantgerichte organisatie die staat voor goed wonen in een aantrekkelijke

Nadere informatie

Uitwerking marketingplatform

Uitwerking marketingplatform Uitwerking marketingplatform Regeerakkoord: marketingstrategie of dooddoener? verbinden samenwerken Co-creatie Verantwoordelijkheid nemen tegenstellingen openheid 2 kanten kansen Win-win Gedeeld probleem

Nadere informatie

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 1 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 Contact Platform Amsterdam Middenhuur

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân. Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019

Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân. Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019 Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019 Vandaag Woononderzoek 2018 Plan van aanpak afwegingskader Discussie afwegingskader Vervolg en planning 2 In vogelvlucht

Nadere informatie

Welkom Lunchdebat Platform31

Welkom Lunchdebat Platform31 Welkom Lunchdebat Platform31 Onder leiding van Anne-Jo Visser (Platform31) 11 oktober 2016 Gesprekspartners - Rien Nagtegaal, directeur stedelijke ontwikkeling gemeente Leiden - Karin van Dreven, directeur

Nadere informatie

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van het beleid op segregatie, is het noodzakelijk de lokale situatie en de samenstelling van de voorraad in ogenschouw

Nadere informatie

Platform Wonen Assen 3 oktober 2013

Platform Wonen Assen 3 oktober 2013 Platform Wonen Assen 3 oktober 2013 Aanvalsplan wonen Albert Smit wethouder financiën, vastgoed, grondzaken en wonen 1 Aanvalsplan wonen: aanleiding Sinds 2008: Economische recessie Stagnerende woningmarkt

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Beckerman (SP) over te hoge huurprijzen in de vrije sector. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen KOERS 1. Inleiding: samen meer betekenen Samen kunnen we meer doen voor bewoners. Daarom fuseren Woonstichting Etten- Leur en AlleeWonen. Beide corporaties zetten zich afzonderlijk al met hart, ziel en

Nadere informatie

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM PAM richt zich op een vernieuwende aanpak die moet leiden tot een forse toename van middenhuur woningen voor doorstromers en nieuwkomers in Amsterdam. Vijf Amsterdamse woningcorporaties

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

BELEIDS VISIE OKTOBER

BELEIDS VISIE OKTOBER BELEIDS VISIE OKTOBER 2017 ONS DOEL1.0 2ONZE OMGEVING ONZE TAAKOPVATTING Ons doel is om mensen met een laag inkomen een prettige woonsituatie te bieden. Woningstichting Tubbergen verhuurt betaalbare en

Nadere informatie

Convenant samenwerkingstafel middenhuur

Convenant samenwerkingstafel middenhuur Convenant samenwerkingstafel middenhuur De deelnemende partijen onderschrijven dat een goed functionerend middenhuursegment essentieel is voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit, niet willen

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014 Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio Maart 2014 2 Preambule Gemeenten in de Stadsregio Amsterdam en de woningcorporaties, verenigd

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

DE SLAG OM HET MIDDENVELD. Johan Conijn 16 mei 2019, Den Bosch

DE SLAG OM HET MIDDENVELD. Johan Conijn 16 mei 2019, Den Bosch DE SLAG OM HET MIDDENVELD Johan Conijn 16 mei 2019, Den Bosch AANGENOMEN MOTIE RONNES 2 APRIL 2019 Behandeling Wet maatregelen middenhuur: dat de bouw van middenhuurwoningen door marktpartijen nauwelijks

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

HOE KINDEREN VERDWIJNEN VAN DE OOSTELIJKE EILANDEN Over de problematiek van verkamering en de overmaat aan starterswoningen

HOE KINDEREN VERDWIJNEN VAN DE OOSTELIJKE EILANDEN Over de problematiek van verkamering en de overmaat aan starterswoningen Aan: DB Stadsdeel Centrum en Danny Konings Van: Eilandenoverleg, Jeroen Verhulst Datum: 29 augustus 2018 HOE KINDEREN VERDWIJNEN VAN DE OOSTELIJKE EILANDEN Over de problematiek van verkamering en de overmaat

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag Wij geven thuis De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vallen samen met het laatste jaar van de lokale en regionale prestatieafspraken 2010-2014 tussen corporaties en gemeenten. De corporaties willen nieuwe

Nadere informatie

De woning(beleggings)markt in beeld 2016

De woning(beleggings)markt in beeld 2016 Research A Capital Value production De woning(beleggings)markt in beeld 2016 Samenvatting Ondanks de grote vraag krimpt de voorraad huurwoningen als er geen verdere maatregelen worden genomen. Er wordt

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector?

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector? Nieuwe Woningwet Wat verandert er in de sociale huursector? NIEUWE WONINGWET Maart 2015 Nederlandse Woonbond Samenstelling Nederlandse Woonbond Voor de tekst in deze brochure is gebruikt gemaakt van gegevens

Nadere informatie

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Tabellen en figuren Woningmarkt algemeen. Jaarbericht Jaarbericht 2016 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Tabellen en figuren Jaarbericht 201 1 Jaarbericht 201 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 201 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht 201 van de Federatie. De

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Rapport sluiting verzorgingshuizen

Rapport sluiting verzorgingshuizen Rapport sluiting verzorgingshuizen ActiZ is een ondernemende branchevereniging die haar leden faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt.

Nadere informatie

gemeente Rotterdam Raadscommissie Bouwen, Wonen & Buitenruimte Postbus AN ROTTERDAM 3002an6575

gemeente Rotterdam Raadscommissie Bouwen, Wonen & Buitenruimte Postbus AN ROTTERDAM 3002an6575 gemeente Rotterdam Raadscommissie Bouwen, Wonen & Buitenruimte Postbus 6575 3002 AN ROTTERDAM 3002an6575 datum contactpersoon onderwerp 8 december 2015 - Woonvisie Rotterdam Uw kenmerk ons kenmerk doorkiesnummer

Nadere informatie

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Jaarbericht 2015 15 Jaarbericht 2015 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2015 Deze tabellen horen bij het Jaarbericht 2015 van de Federatie. De tabellen in dit jaarbericht

Nadere informatie

Presentatie Alert. Resultaten van enquête ondernemingsstrategie

Presentatie Alert. Resultaten van enquête ondernemingsstrategie Presentatie Alert Resultaten van enquête ondernemingsstrategie Digitale enquête Ingevuld door vijf groepen : Medewerkers (271) Klanten (1.217) Stakeholders (188) Woningzoekenden (1.914) Social media (109)

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp Dit voorstel gaat over de Woonvisie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma.

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp Dit voorstel gaat over de Woonvisie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder T. van Rijnberk Programmaonderdeel

Nadere informatie

1. Inwoners stad Groningen

1. Inwoners stad Groningen facts & figures 1. Inwoners stad Groningen Huidige inwoneraantal: 195.676 De stad Groningen is de afgelopenjaren sterk gegroeid. Bovenstaande grafiek laat zien dat de stad in de komende 15 jaar blijft

Nadere informatie

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel Woonvisie 2015-2025 Gemeenteraad Boxtel Aanleiding Woonvisie 2010-2014 afgerond Regionale agenda wonen Veranderde dynamiek op de woningmarkt Extramuralisering Woningwet 2015 2 Vorm van de woonvisie Visie

Nadere informatie

Tabellen en figuren 2018 Woningmarkt algemeen

Tabellen en figuren 2018 Woningmarkt algemeen Tabellen en figuren 2018 Jaarbericht 2018 18 Jaarbericht 2018 // Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam in cijfers 2018 Deze tabellen en figuren horen bij het Jaarbericht 2018 van de Federatie.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017

Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017 Verslag bijeenkomst Lang Zult U Wonen op 31 januari 2017 Dit is de tweede bijeenkomst van de gemeente Den Haag en Bouwend Nederland. De eerste stond in het teken van transformatie van zorgvastgoed. Deze

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Vrijesectorhuur: het nieuwe goud?

Vrijesectorhuur: het nieuwe goud? Vrijesectorhuur: het nieuwe goud? Frans Wittenberg en Joep Arts 22 mei 2014 Even voorstellen Economisch onderzoek- en adviesbureau Markt en financiële kant van vastgoed Wonen, commercieel vastgoed en gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 2 14 Ruim 22.000 corporatiewoningen verkocht Vanaf 199 tot en met de eerste helft van 14 hebben de woningcorporaties ruim 22.000 bestaande woningen verkocht aan particulieren. Het aantal verkopen kwam

Nadere informatie

MEMO HERZIENING WONINGWET

MEMO HERZIENING WONINGWET MEMO HERZIENING WONINGWET Nieuwe corporatiebestel van kracht op 1 juli 2015 Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de gewijzigde Woningwet 1 die tot doel heeft het functioneren van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m Reg.nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m Reg.nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m 2016 Reg.nummer: 2013/154058 1. Inleiding Op 19 juli 2012 is de Woonvisie Haarlem in de raad vastgesteld (2012/220951). Aan de hand van de hierin opgenomen

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Investeringen in de woningmarkt

Investeringen in de woningmarkt Investeringen in de woningmarkt Woningcorporaties hebben de sleutel in hadden, als het om gaat de woningnood in de stedelijke gebieden te helpen terugbrengen. De woningcorporaties van De Vernieuwde Stad

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Onderzoeksinstituut OTB

Onderzoeksinstituut OTB Regionale woonafspraken en veranderende nationale beleidskaders Inleiding tijdens conferentie De regio Zuid- Kennemerland/IJmond geeft thuis, Tweede conferentie Regionaal Actieprogramma Wonen Zuid- Kennemerland/IJmond,

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen:

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: R Gemeente Amsterdam Initiatiefvoorstel Jaar 2017 Volgnummer * in te vullen door de raadsgriffie Datum indiening 7 februari 2017 Onderwerp Instemmen met het initiatiefvoorstel van het raadslid Van Dantzig

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Programma 20.00 Welkom 20.05 Inleidingen Gevolgen Woningwet voor wonen in Valkenswaard Woningmarktontwikkelingen Valkenswaard Resultaten Woningbelang

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie