ENDO voor gevorderden BLOK 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENDO voor gevorderden BLOK 3"

Transcriptie

1 ENDO voor gevorderden BLOK 3

2 Schildklier pa9ënt A Pa9ënte A. 30 jaar oud en 10 weken zwanger: TSH: 0,03 me/l, FT4: 40 pmol/l, TPO en TBII nega9ef. Geef 2 mogelijke verklaringen voor deze hyperthyreoïdie?

3

4 Schildklier pa9ënt B Pa9ënte B. 55 jaar oud. TSH: 54 me/l, FT4: 3.5 pmol/l, TPO: >3000 ku/l, TBII: 45 E/l.

5 Schildklier pa9ënt C Pa9ënte C 41 jaar oud, waarbij voor het eerst een schildklierfunc9e wordt bepaald. TSH: < 0,01 me/l, FT4: 22 pmol/l, FT3: 12,1 pmol/l. Is hier sprake van een hyperthyreoïdie? Zo nee, waarom niet, zo ja, waarom wel?

6 Schildklier pa9ënt D Pa9ënte D 32 jaar oud, sinds 5 jaar behandeld vanwege een Hashimoto hypothyreoïdie. TSH: < 0,01 me/l, FT4: 5 pmol/l, FT3: 15 pmol/l. Hoe zou u deze uitslagen kunnen verklaren?

7 Schildklier pa9ënt E Pa9ënte E, liggend op de IC, o.a. behandeld met glucocor9coïden en met een arteriële lijn. TSH: 0,23 me/l, FT4: 25 pmol/l,ft3: 2,1 pmol/l. Hoe verklaart u dit beeld?

8 Antwoord Glucocor9coïden onderdrukken TSH Heparine in arteriële lijn s9muleren LPL waardoor FFA omhoog en FT4 omhoog Low RT3 syndroom

9 Pa9ënt F (1) Een 20- jarige Kaukasische vrouw komt bij de gynaecoloog i.v.m. kinderwens. Zij had menarche op haar 13de jaar; heea een onregelma9ge cyclus (range dagen); heea last van overbeharing. De gynaecoloog vraagt laboratoriumonderzoek aan en doet een vaginale echo. Echoscopie laat in het rechter- en linker- ovarium 45 resp. 50 follikels zien. De gynaecoloog interpreteert het echo- onderzoek in samenhang met de biochemie en concludeert dat er sprake is van PCOS.

10 Pa9ënt F (2)

11

12 Pa9ënt F (3) De meest gehanteerde criteria voor de diagnose PCOS zijn in 2003 vastgesteld, de zgn. Rocerdam criteria. Drie criteria worden hierin genoemd. 1) hyperandrogenisme klinisch of biochemisch; 2) oligo/amenorroe en 3) polycysteuze ovaria. Wanneer kan de diagnose PCOS worden gesteld? Als aan minimaal 2 van de 3 criteria wordt voldaan en andere oorzaken kunnen worden uitgesloten als CAH, Cushing, virilizerende tumor, hyperprolac9nemie, hypothyreoidie. Kunt u op basis van de gegevens aangeven dat er hier sprake is van een PCOS? Vindt u een func9etest zinvol? Zo ja, welke en probeer in te schacen wat de uitkomst zou zijn, zo nee, waarom niet? Bij het PCOS is er vaak sprake van hyperinsulinisme: welke rol heea insuline op het onderhouden van het PCOS?

13 Waarom een func9etest bij deze pa9ënt? Late- onset 21- hydroxylase deficiën9e aan te tonen. Dan eventueel een dexamethason screeningstest uit te voeren om ovariële van adrenale hyperandrogenisme te onderscheiden. Dexamethason remt met name de androgeenproduc9e in de bijnier. insuline verlaagt SHBG en zorgt daardoor voor verhoogde vrij testosteron (hyperandrogenisme). Insuline bevordert de ovariële androgeen synthese.

14 Pa9ënt G (1) Mevrouw J (28 jaar) wordt s ochtends door de huisarts ingestuurd wegens hoofdpijn en in de laatste weken ontstane visusklachten. Zij wordt opgenomen en er wordt een vermoeide vrouw gezien met een temperatuur van 35,7 graden. Er wordt bloed afgenomen en een MRI gemaakt. Op de MRI wordt een ruimte innemend proces gezien van 3 cen9meter doorsnee in de hypofyse.

15 Pa9ënt G (2) Wegens verdenking hypothyreoïdie wordt in het bloed TSH aangevraagd. Is dit de juiste aanvraag om dit aan te tonen? Verklaar uw antwoord. In de middag bepaalt u een cito prolac9ne (onverdund en verdund) die een uitslag van 0,5 E/l oplevert (bovengrens referen9ewaarde: 0,4 E/l). De neurochirurg concludeert dat er hier geen sprake is van een prolac9noom. Bent u het eens met zijn conclusie? Verklaar uw antwoord. Waarom wordt de prolac9ne onverdund en verdund ingezet? Pa9ënte wordt geopereerd en daarna blijkt ze veel te gaan plassen. De neurochirurg vermoedt een tekort aan AVP en vraagt u zo snel mogelijk een AVP bepaling in te zecen. Honoreert u die aanvraag? Na de opera9e krijgt mevrouw een onderhoudsdosering dexamethason en wordt cor9sol aangevraagd. Wat verwacht u van de uitslag? Pa9ënte herstelt na de opera9e goed met o.a. hormonale therapie vanwege panhypopituarisme. Een paar maanden later komt ze bij de gynaecoloog, omdat een vriendin van haar gezegd heea dat ze nooit meer eigen kinderen kan krijgen. Is dit juist? Geef een verklaring van uw antwoord.

16 Waarschijnlijk is ook de hypofyse achter- kwab beschadigd bij de opera9e en daardoor de AVP produc9e. Een onderdrukt AVP komt ook bij gezonden voor en is dus niet diagnos9sch. Afgaan op het dorstgevoel, vochtbalans en de elektrolyten van de pa9ënt geea voldoende informa9e, waarna behandeld kan worden met synthe9sch AVP.

17

18 ADH speelt een grote rol bij een aantal facecen van sociaal gedrag

19 Pa9ënt H (1) Mevrouw J, 30 jaar, komt op de fer9liteit kliniek vanwege het niet zwanger worden na een jaar onbeschermde coïtus. Ze vertelt onregelma9g te menstrueren. Haar partner is bewezen fer9el.

20 Pa9ënt H (2) In het oriënterend endocrinologisch laboratoriumonderzoek worden de volgende waarden gevonden:

21 Pa9ënt H (3) Welke aanvraag is de dokter vergeten? Noem naast het prolac9noom en macro- prolac9ne, 3 andere oorzaken van hyperprolac9nemie. Wat is macro- prolac9ne en noem twee technieken waarmee dit kan worden aangetoond? Mevrouw blijkt een prolac9noom te hebben. IGF- 1 wordt bepaald en blijkt 75 nmol/l te zijn (referen9e voor leeaijd nmol/l) Kunt u hiervoor een verklaring geven? Stel u wordt midden in de nacht door de neurochirurg gebeld. Op de eerste hulp heea hij een vrouw gezien met hoofdpijn en binnen een paar maanden is haar visus sterk achteruit gegaan. Op de MRI heea hij een hypofyse tumor gezien. Hij vraagt om een cito pro- lac9ne, omdat hij pa9ënt acuut wil opereren. Honoreert u de aanvraag?

22 Andere oorzaken verhoogd prolac9ne? stress, diverse medica9e, tepels9mula9e, hy- pothyreoïdie, hypofyse steel onderbreking, drop- consump9e Macro- prolac9ne is of een dimeer van prolac9ne moleculen (big prolac9n) of prolac9ne gebonden aan een immuunglobuline (big- big prolac9n). Naast PEG kan aantonen kan ook door ko- lomchromatografie van het monster met me9ng van prolac9ne in het eluaat. Bij aanwezigheid van macro- prolac9ne naast de monomeer (23 kd) piek ook de pieken te zien zijn van (big- )big prolac9ne. Dopamine agonisten geven zeer snel een effect bij prolac9no- men met ruimte innemende werking

23 Pa9ënt I (1) Een 23- jarige vrouw presenteert zich bij de dermatoloog met overma9ge beharing die met name is gelokaliseerd op het gelaat, de buik en de armen. Tevens is er enige overbeharing ter plaatse van de buik en de onderzijde van de rug. Pa9ënte epileert dagelijks. Er is geen sprake van virilisa9e en de klachten bestaan al jaren. De uitslagen van het laboratoriumonderzoek staan in onderstaande tabel.

24 Pa9ënt I (2)

25 Pa9ent I (3) Wat zal op basis van de basale uitslagen voor de Synacthen- test de differen9aal diagnose zijn? Vindt u de DHT bepaling zinvol? Waarom wordt er een Synacthen- test gedaan? Kan met deze uitslagen een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden? Zou een dexamethason remmingstest u nog extra informa9e leveren?

26 Hum DHT is een bepaling die aangevraagd kan worden bij verdenking op 5α- reductase deficiën9e, daar is nu gaan aanleiding voor. PCOS, late- on- set congenitale bijnier hyperplasie, idiopathisch hirsu9sme met hyperandrogenisme en eventueel maligniteit

27 Synacthen test Een Synacthen- test wordt uitgevoerd omdat deze een late- onset CAH t.g.v. een par9ële 21- hydroxylase deficiën9e, bij een basaal 17- OH progesteron in het referen9ewaarden gebied, waarschijnlijk kan maken. Progesteron en cor9sol worden meebepaald; progesteron om zeker te weten dat de test in de folliculaire fase van de cyclus wordt uitgevoerd, cor9sol om eventuele afwijkingen in de bindende eiwicen te ontdekken. Gezien de waarde van < 30 nmol/l is de diagnose late- onset CAH onwaarschijnlijk. Dus blija over: PCOS en idiopathisch hirsu9sme.

28 Dexamethason remmingstest een dexamethason remmings- test geea informa9e over de produc9e van androgenen door de bijnier. Dexamethason remt de cor9sol- en de DHEA- produc9e door de bijnier. Bijnier; na de test cor9sol afnemen. Ovariële oorsprong; na de test zal cor9sol niet afnemen. De ovaria zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2/3 van de produc9e van het circulerende testosteron.

29 Pa9ënt J (1) Pa9ënt A is een jongen van 2 jaar oud met O- benen. Hij liep vanaf 1 jaar en zijn O- benen hebben zich de afgelopen paar maanden ontwikkeld. Zijn polsen en enkels zijn dikker geworden. Hij groeit niet meer zo goed. Zijn groeicurve buigt af. Röntgen foto s van de thorax laten een rachi9sche rozenkrans zien.

30 Pa9ënt J (2)

31

32 Dit is een typisch beeld van een vitamine D deficiënte rachi9s. Door de lage Vit D (voedsel of zon) is de opname van calcium uit de darm verlaagd waardoor een hypocalciëmie ontstaat (rela9ef). Dit is een krach9ge s9mulus van de PTH secre9e, op voorwaarde van een normale magnesium concentra9e. De hyperparathyreoïdie zorgt in de nier voor een verminderde fosfaat terug resorp9e, waardoor de serum fosfaat concentra9e laag wordt en de urine uitscheiding van fosfaat hoog is. Verder zal de hoge PTH concentra9e calcium en fosfaat uit het bot mobiliseren en de calcium terugresorp9e in de nier bevorderen, zodat calcium weer enigszins normaliseert.

33 De concentra9e aan 1,25(OH)2D is vaak normaal, ondanks de verlaagde 25(OH)vitD, tgv de s9mula9e door PTH van het 1- alfa- hydroxylase enzym in de nier. Bij zeer erns9ge verlaging van 25(OH)vit D zal ook de 1,25(OH)2vitD verlaagd zijn.

Endocrinologie, Metabolisme en Diversen

Endocrinologie, Metabolisme en Diversen Bijlage 2: Antigram behorend bij casus 5 Donor 3-cels panel Rh-hr Kell Duffy Kidd Lewis P1 MN Bloedgroepsysteem Lutheran C E c e Cw K k Kp a Kp b Js a Js b Fy a Fy b Jk a Jk b Le a Le b M N S s Lu a Lu

Nadere informatie

Checklist Bloedonderzoek

Checklist Bloedonderzoek Naam: Datum: Checklist Bloedonderzoek Bepaling Jouw waarde Referentiewaarde Hemoglobine MCV Ferritine Transferrine CRP Glucose HbA1c Insuline HOMA-IR TSH T4 T3 FT4 FT3 Totaal cholesterol LDL HDL Triglyceriden

Nadere informatie

Kliniek endocrinologie. Dirk Vanderschueren

Kliniek endocrinologie. Dirk Vanderschueren Kliniek endocrinologie Dirk Vanderschueren Kliniek Vrouw 64 jaar Geen klachten wel wat meer depressief MVG: negatief buiten polsfractuur 5 jaar geleden KO: BD 140-80, pols 88, gekende goiter Kliniek Vrouw

Nadere informatie

Endocrinologie, metabolisme en diversen 2008

Endocrinologie, metabolisme en diversen 2008 Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2009; 34: 108-114 Tentamen Endocrinologie, metabolisme en diversen 2008 Vraag 1 Bij een patiënte, geboren 22.04.1979, worden de volgende laboratorium uitslagen gemeten.

Nadere informatie

Androsteendion en androgeenexces

Androsteendion en androgeenexces Androsteendion en androgeenexces Androsteendion Androsteendion (delta-4-androsteendion, ASD) is een steroïdhormoon dat in het lichaam kan omgezet worden in het mannelijk hormoon testosteron. Het wordt

Nadere informatie

Hypercortisolisme (of toch niet?)

Hypercortisolisme (of toch niet?) Hypercortisolisme (of toch niet?) Gabor Linthorst Internist endocrinoloog Internist voor erfelijke stofwisselingsziekten Principal educator Leerdoelen Interpretatie van cortisol waarden (soms best lastig)

Nadere informatie

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, worden cysten genoemd.

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, worden cysten genoemd. In deze folder leest u: Wat is PCOS? Hoe werkt een normale menstruatiecyclus? Verklarende woordenlijst Hoe wordt de diagnose PCOS gesteld? Wat zijn de oorzaken van PCOS? Wat zijn de risico s van PCOS?

Nadere informatie

PCOS. Wat is PCOS? Bij wie komt PCOS voor? Onderzoek

PCOS. Wat is PCOS? Bij wie komt PCOS voor? Onderzoek PCOS Wat is PCOS? PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten)in de eierstok (het ovarium) aanwezig zijn. In deze informatie leest

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) Informatie voor patiënten PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) z PCOS is de afkorting van polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok

Nadere informatie

Vrouwelijke (sub)fertiliteit

Vrouwelijke (sub)fertiliteit Vrouwelijke (sub)fertiliteit Annemiek Nap, gynaecoloog Ziekenhuis Rijnstate Arnhem Universitair Medisch Centrum St.Radboud Nijmegen Fysiologie van de voortplanting Het materiaal: Ovarium Endometrium

Nadere informatie

Syndroom van Cushing Symptomen

Syndroom van Cushing Symptomen Syndroom van Cushing Dit syndroom heeft zijn naam te danken aan Dr. Harvey Cushing, een neurochirurg die dit syndroom in 1932 voor het eerst bij de mens heeft beschreven. Het wordt veroorzaakt door een

Nadere informatie

PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom)

PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is PCOS? 1 De normale cyclus 1 Wat gebeurt er bij PCOS? 2 Verhoogde risico's 3 Genetica 3 Behandelmethodes

Nadere informatie

De schildklier, een kleine klier van groot belang

De schildklier, een kleine klier van groot belang De schildklier, een kleine klier van groot belang Dokter op dinsdag 25 september 2012 Dr. S.A.G. Kemink, internist/endocrinoloog Indeling avond Wat doet de schildklier? Hoe werkt de schildklier? Een te

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Patiënteninformatie. Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) Patiënteninformatie Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) Inhoudsopgave 1 Wat is PCOS 2 Definitie 3 Bij wie komt PCOS voor? 4 Onderzoek 5 Wanneer behandelen? 6 Afvallen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Appendices NEDERLANDSE SAMENVATTING Inleiding Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), letterlijk het vele cysten in de eierstok - syndroom komt relatief vaak voor. Van alle vrouwen blijkt 5 tot 16% PCOS

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Normaal gesproken werkt de schildklier naar behoren. Bij een abnormale werking kan de schildklier te snel werken (hyperthyreoïdie)

Nadere informatie

Sexhormonen. Michael Fouraux & François Verheijen

Sexhormonen. Michael Fouraux & François Verheijen Sexhormonen Michael Fouraux & François Verheijen Herhaling Endo I hypothalamus + - hypofyse + - klier hormoon Schildklier uit Endo I TRH + - TSH + - T4 & T3 Acties van hormoon Schildklier uit Endo I Endocrinologie

Nadere informatie

Functietesten afdeling Inwendige Geneeskunde, Endocrinologie

Functietesten afdeling Inwendige Geneeskunde, Endocrinologie Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist heeft als aanvullend onderzoek een functietest voor u aangevraagd. Welke test voor u is aangevraagd is afhankelijk van uw aandoening. In deze folder leest

Nadere informatie

Hoogeveen, februari 2013 1

Hoogeveen, februari 2013 1 Hoogeveen, februari 2013 1 Casus 1 Metrorragie 1. Mevrouw Pieterse, 25 jaar, is sedert kort als patiënte bij u in de praktijk ingeschreven. Ze bezoekt uw spreekuur omdat ze onregelmatig bloedverlies heeft.

Nadere informatie

Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi

Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi - wat vertellen bloeduitslagen? - waarom schommelen mijn uitslagen? - waarom heb ik zo n hoge dosis nodig? - is het erg om iets teveel te slikken?

Nadere informatie

SI-eenheid factor. ng/dl 0,0349 nmol/l

SI-eenheid factor. ng/dl 0,0349 nmol/l Omrekentabel SI-eenheid factor referentiewaarden HCG miu/ ml 1,0 IU/l < 10 IU/l volwassenen < 15 miu/l metaboliet eenheid conversie bloed ACTH ng/l 0,2202 pmol/l 1,1-13,3 pmol/l adrenaline ng/l 5,46 pmol/l

Nadere informatie

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden:

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden: INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende

Nadere informatie

Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten

Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten Dr. A.M.H. (Menno) Vergeer 16 september 2014 Hoe vaak kom je het tegen? zelden af en toe vaak Moet je van gehoord hebben Moet je bestuderen Leer je vanzelf

Nadere informatie

lezing 21 februari 2019 PPID vroeger: ziekte van Cushing

lezing 21 februari 2019 PPID vroeger: ziekte van Cushing lezing 21 februari 2019 PPID vroeger: ziekte van Cushing Agenda PPID Voorstellen Hoe wordt mijn paard leuk oud? PPID Wat lijkt erop en is er een verband?? (E.M.S.) Vragen? Pauze In levende lijve Gepco

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Normaal gesproken werkt de schildklier naar behoren. Bij een abnormale werking kan de schildklier te snel werken (hyperthyreoïdie)

Nadere informatie

Samen beslissen. Voorbeelden uit de prak0jk. Ruud Bekkers Gynaecologisch oncoloog Catharina ziekenhuis/radboudumc

Samen beslissen. Voorbeelden uit de prak0jk. Ruud Bekkers Gynaecologisch oncoloog Catharina ziekenhuis/radboudumc Samen beslissen Voorbeelden uit de prak0jk Ruud Bekkers Gynaecologisch oncoloog Catharina ziekenhuis/radboudumc Samen beslissen Eigenlijk al0jd bij iedere beslissing in de prak0jk Impliceert een keuze

Nadere informatie

Referentiewaarden. KLINISCHE CHEMIE Bepaling Eenheid Leeftijd / geslacht. Referentie waarden. Bronvermelding

Referentiewaarden. KLINISCHE CHEMIE Bepaling Eenheid Leeftijd / geslacht. Referentie waarden. Bronvermelding Referentiewaarden REFER002 Referentiewaarden overzicht intern Pagina 1 van 5 KLINISCHE CHEMIE Referentie waarden natrium mmol/l 135-145 NVKC consensus kalium (plasma!) mmol/l 3.5-4.8 Diagnostisch Kompas

Nadere informatie

Hartfalen dubieus. Hartfalen onwaarschijnlijk

Hartfalen dubieus. Hartfalen onwaarschijnlijk Referentiewaarden Klinische Chemie Datum: 01-07-2012 BLOED Naam Referentiewaarde Eenheid 1-Antitrypsine 0,80 2,00 g/l 1-Foetoproteïne (AFP) < 6,0 ku/l ACE 0 2 jaar 8 109 IU/L 3 7 jaar 12 99 IU/L 8 14 jaar

Nadere informatie

124 Dit proefschrift gaat over de oorzaken van vroeg folliculair verhoogde FSHspiegels bij vrouwen met een regelmatige cyclus. In de Introductie (hoof

124 Dit proefschrift gaat over de oorzaken van vroeg folliculair verhoogde FSHspiegels bij vrouwen met een regelmatige cyclus. In de Introductie (hoof Samenvatting 124 Dit proefschrift gaat over de oorzaken van vroeg folliculair verhoogde FSHspiegels bij vrouwen met een regelmatige cyclus. In de Introductie (hoofdstuk 1) wordt de reproductieve veroudering

Nadere informatie

Patiënteninformatie Diagnostiek Patiëntenversie over Diagnostiek

Patiënteninformatie Diagnostiek Patiëntenversie over Diagnostiek Patiënteninformatie Diagnostiek Patiëntenversie over Diagnostiek Logo: Colofon Uitgave: Stichting BijnierNET 2018 Fazantpad 3 3766 JH Soest info@bijniernet.nl www.bijniernet.nl www.adrenals.eu Tekst: Dr.

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Externe QC. Judith Emmen Laboratorium Endocrinologie AMC Amsterdam. Externe QC laboratorium bepalingen.

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Externe QC. Judith Emmen Laboratorium Endocrinologie AMC Amsterdam. Externe QC laboratorium bepalingen. Dia Externe QC Judith Emmen aboratorium Endocrinologie AMC Amsterdam -- Dia Dia Externe QC - Inzicht of je meetresultaten overeenkomen met laboratoria die dezelfde of een vergelijkbare meetmethode gebruiken

Nadere informatie

PCOS. Polycysteus Ovarium Syndroom

PCOS. Polycysteus Ovarium Syndroom PCOS Polycysteus Ovarium Syndroom Bij PCOS, de afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom blijft de eisprong uit. De menstruatie blijft vaak langere tijd weg, waardoor de vruchtbaarheid verminderd is.

Nadere informatie

WAAROM WILLEN WE EFFECTEN T.H.V. HORMONEN VASTSTELLEN?

WAAROM WILLEN WE EFFECTEN T.H.V. HORMONEN VASTSTELLEN? WAAROM WILLEN WE EFFECTEN T.H.V. HORMONEN VASTSTELLEN? Veel van de bestudeerde polluenten (o.a. PCB s, dioxines, zware metalen) kunnen hormoonverstorende effecten hebben. Daarom worden in de humane biomonitoringscampagnes

Nadere informatie

1 Incidentaloom van de bijnier

1 Incidentaloom van de bijnier I Bijnier 1 Incidentaloom van de bijnier Definitie Ruimte-innemend proces in de bijnier dat tijdens een diagnostische procedure van de buik (echo of CT / MRI) bij toeval wordt ontdekt. Analyse incidentaloom

Nadere informatie

OEFENVRAGEN VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDING OBSTETRIE & GYNAECOLOGIE(docent dhr.r.schats)

OEFENVRAGEN VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDING OBSTETRIE & GYNAECOLOGIE(docent dhr.r.schats) OEFENVRAGEN VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDING OBSTETRIE & GYNAECOLOGIE(docent dhr.r.schats) 1. Welke van onderstaande beweringen is onjuist? A. Patiënten met testiculaire feminisatie hebben als chromosomenpatroon

Nadere informatie

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal Schildklierproblemen Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal T4

Nadere informatie

21. Multipele Endocriene Neoplasie Type 1 (MEN1)

21. Multipele Endocriene Neoplasie Type 1 (MEN1) 21. Multipele Endocriene Neoplasie Type 1 (MEN1) Expert opinion Diagnostische criteria Vaststelling van een mutatie in het MEN1-gen Combinatie van hyperplasie of adenomen van de bijschildklieren, neuroendocriene

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier. Poli Chirurgie Poli Interne Geneeskunde

Operatie aan de bijschildklier. Poli Chirurgie Poli Interne Geneeskunde 00 Operatie aan de bijschildklier Poli Chirurgie Poli Interne Geneeskunde Deze folder geeft u informatie over de bijschildklieroperatie (parathyreoidectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Bijschildklieroperatie

Bijschildklieroperatie CHIRURGIE Bijschildklieroperatie BEHANDELING Bijschildklieroperatie Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een operatie aan uw bijschildklier(en). In deze folder leest u daar meer over.

Nadere informatie

Verwijdering hypofysetumor. Van opname tot en met ontslag

Verwijdering hypofysetumor. Van opname tot en met ontslag Verwijdering hypofysetumor Van opname tot en met ontslag Bij u is de diagnose hypofysetumor gesteld. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie aan deze hypofysetumor. Deze folder

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en Zwangerschap

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en Zwangerschap Patiëntenvoorlichting Gynaecologie Schildklierafwijkingen en Zwangerschap In het kort De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor

Nadere informatie

STRESS. - Adrenale stressindex. - Cortisol dagprofiel. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken. en geeft antwoorden.

STRESS. - Adrenale stressindex. - Cortisol dagprofiel. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken. en geeft antwoorden. STRESS - Adrenale stressindex - Cortisol dagprofiel Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken en geeft antwoorden. info@rpsanitashumanus.com www.rpsanitashumanus.com Waarom

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Referentiewaarden Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium Zuyderland Medisch Centrum Locatie Heerlen Datum:

Referentiewaarden Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium Zuyderland Medisch Centrum Locatie Heerlen Datum: Referentiewaarden Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium Zuyderland Medisch Centrum Locatie Heerlen Datum: 01.03.2018 BLOED α1-antitrypsine 0,90 2,00 g/l α1-foetoproteïne (AFP) < 5,8 k ACE 0 2 jaar

Nadere informatie

Ovulatie-inductie. Gynaecologie. Beter voor elkaar

Ovulatie-inductie. Gynaecologie. Beter voor elkaar Ovulatie-inductie Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Inleiding In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor vrouwen die graag zwanger willen worden,

Nadere informatie

Standaardisatie steroidhormonen en FT4. Eef Lentjes

Standaardisatie steroidhormonen en FT4. Eef Lentjes Standaardisatie steroidhormonen en FT4 Eef Lentjes - Waarom standaardisatie - SKML project - Uitwerking project Waarom standaardisatie? Testosteron 2018-5 Testosteron 2018-4 Aldosteron 2018-4 Cortisol

Nadere informatie

Beoordeling SKML QC voor steroïden

Beoordeling SKML QC voor steroïden Beoordeling SKML QC voor steroïden Jacquelien Hillebrand Laboratorium Endocrinologie AMC Amsterdam 9-- Externe QC laboratorium bepalingen Inzicht of de meetresultaten overeenkomen met laboratoria die dezelfde

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. ADRENOGENITAAL SYNDROOM Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTENINFORMATIE. ADRENOGENITAAL SYNDROOM Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTENINFORMATIE ADRENOGENITAAL SYNDROOM Informatie voor ouders/verzorgers 2 ADRENOGENITAAL SYNDROOM Informatie voor ouders/verzorgers Met deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie)

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor vrouwen

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De werkafspraak Schildklierproblematiek

Nadere informatie

Vruchtbaarheid. Gynaecologie

Vruchtbaarheid. Gynaecologie Vruchtbaarheid Gynaecologie Inhoudsopgave Wanneer bent u vruchtbaar? 5 Lichamelijke verschijnselen 5 Temperatuurcurve 5 Ovulatietesten 7 Bloedonderzoek 7 Vaginale echografie 8 Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen

Nadere informatie

Casuïstiek stiek en externe kwaliteitscontrole. SKS symposium 30 oktober 2008 Ad Castel Ton van den Besselaar

Casuïstiek stiek en externe kwaliteitscontrole. SKS symposium 30 oktober 2008 Ad Castel Ton van den Besselaar Casuïstiek stiek en externe kwaliteitscontrole SKS symposium 30 oktober 008 Ad Castel Ton van den Besselaar Conclusies uit 006: De indicatie tot, en de interpretatie van laboratoriumonderzoek zijn wezenlijke

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING De wisselwerking tussen het renine-angiotensine-aldosteron systeem en de vitamine D-FGF23-klotho as heeft gevolgen voor het ontstaan en de behandeling van chronische nierschade

Nadere informatie

Gynaecologie hormonen RozenbergSport.nl 5 maart 2012 pagina 1 / 5

Gynaecologie hormonen RozenbergSport.nl 5 maart 2012 pagina 1 / 5 Rozenberg.nl 5 maart 2012 pagina 1 / 5 Inhoud Zwangerschap Bloedverlies Contraceptie Menopauze E FSH LH Oestrogeen ovaria LH regulering menstruele cyclus endometrium proliferatie estradiol 17β: FFA mobilisatie

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Hyperaldosteronisme Radboud universitair medisch centrum

Hyperaldosteronisme Radboud universitair medisch centrum Hyperaldosteronisme Uw arts vermoedt dat u hyperaldosteronisme heeft. In deze folder vindt u informatie over hyperaldosteronisme, hoe dit vastgesteld kan worden door middel van onderzoek en behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Two patients with androgen excess

Two patients with androgen excess Two patients with androgen excess Lars Klieverik Symposium stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek 9 december 2015 Casus 1 Man, 36 jaar. vaste relatie, geen kinderen RvV: Polyglobulinemie

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Fertiliteitscentrum AZ Nikolaas Afspraken 03/760.23.65 (ZH) 03/296.44.19 (Privé) Fertiliteitsverpleegkundige 0473/54.01.38 Website www.aznikolaas.

Fertiliteitscentrum AZ Nikolaas Afspraken 03/760.23.65 (ZH) 03/296.44.19 (Privé) Fertiliteitsverpleegkundige 0473/54.01.38 Website www.aznikolaas. Fertiliteitscentrum AZ Nikolaas Afspraken 03/760.23.65 (ZH) 03/296.44.19 (Privé) Fertiliteitsverpleegkundige 0473/54.01.38 Website www.aznikolaas.be VERWIJSDOCUMENT FERTILITEITSCENTRUM Verwijzende arts:

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom Refaja Ziekenhuis Stadskanaal PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom PCOS POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM INLEIDING Bij PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom) zijn de waarden van verschillende hormonen (LH luteïniserend

Nadere informatie

Hoge bloeddruk (hypertensie) en eiwitverlies in de urine in de zwangerschap

Hoge bloeddruk (hypertensie) en eiwitverlies in de urine in de zwangerschap Pre-eclampsie en HELLP syndroom Hoge bloeddruk (hypertensie) en eiwitverlies in de urine in de zwangerschap Zwangerschapshypertensie Zwangerschapshypertensie is een hoge bloeddruk als gevolg van de zwangerschap.

Nadere informatie

Een kijkje achter de buizen. Judith Emmen klinisch chemicus

Een kijkje achter de buizen. Judith Emmen klinisch chemicus Een kijkje achter de buizen Judith Emmen klinisch chemicus Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen Kwaliteitsstandaard: module diagnostiek Diagnostiek van bijnieraandoeningen Het meten van hormoonconcentraties

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap De schildklier De schildklier is een klein orgaan aan de voorkant van de hals, boven het kuiltje in de hals. Normaal is de schildklier niet te voelen of te zien. Vanuit de hersenen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Informatie. Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie)

Informatie. Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie) Informatie Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie) Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor

Nadere informatie

PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose PCOS gesteld en u over dit ziektebeeld geïnformeerd. In deze folder kunt dat nog eens rustig

Nadere informatie

MAN. - Klein hormoonprofiel man. - Groot hormoonprofiel man. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken

MAN. - Klein hormoonprofiel man. - Groot hormoonprofiel man. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken MAN - Klein hormoonprofiel man - Groot hormoonprofiel man Deze folder informeert u over het hoe en waarom van hormoononderzoeken en geeft antwoorden. info@rpsanitashumanus.com www.rpsanitashumanus.com

Nadere informatie

PCOS POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM

PCOS POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM PCOS POLYCYSTEUS OVARIUM SYNDROOM 1013 Inleiding Bij PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom) zijn de waarden van verschillende hormonen verhoogd, zoals: luteïniserend hormoon (LH): het hormoon dat de eisprong

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap versie02 1 Algemeen De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie).

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE

Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Nucleaire geneeskunde BIJSCHILDKLIER SCINTIGRAFIE Uw behandelend specialist heeft voor u een nucleair geneeskundig onderzoek aangevraagd. Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij dit onderzoek.

Nadere informatie

Oudercontactdag CHT (0-5 jaar) 7 november 2015

Oudercontactdag CHT (0-5 jaar) 7 november 2015 Oudercontactdag CHT (0-5 jaar) Paul van Trotsenburg, Nitash Zwaveling Kinderarts-endocrinologen, 7 november 2015 Emma Kinderziekenhuis AMC Inhoud Anatomie en ontwikkeling van de schildklier Werking van

Nadere informatie

24 uurs urine is overigens vaak wel afwijkend, waarbij vaak een tekort aan T4 gevonden wordt of een conversieprobleem.

24 uurs urine is overigens vaak wel afwijkend, waarbij vaak een tekort aan T4 gevonden wordt of een conversieprobleem. Bijscholing HPU Verdieping op 20 mei 2017 Inleiding HPU behoort tot de porfyrinurie-ziekten (toxic induced porfyrie). Hierbij worden bij belasting in de urine pyrrolen en porfyrinen uitgescheiden. Een

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Wat is de schildklier en hoe werkt hij 1.2 De ontwikkeling van de schildklier

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De schildklier 1 Schildklierziekten 2 Onderzoek 2 Behandeling 3 Gevolgen en eventuele complicaties voor jezelf

Nadere informatie

Cases Kinderendocrinologie

Cases Kinderendocrinologie Cases Kinderendocrinologie Dr Teun van Herwaarden Klinisch Chemicus Laboratoriumgeneeskunde Jan 2019 Disclosure Lokatie DATUM (Potentiële) Belangenverstrengeling Geen Sponsoring Honorarium/vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen onder controle

Nadere informatie

PCOS: het polycysteus-ovariumsyndroom

PCOS: het polycysteus-ovariumsyndroom Gynaecologie Patiënteninformatie PCOS: het polycysteus-ovariumsyndroom U ontvangt deze informatie, omdat bij u mogelijk PCOS is geconstateerd. Wij informeren u graag over deze aandoening, de onderzoeken

Nadere informatie

PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom

PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom PCOS PolyCysteus Ovarium Syndroom Inhoudsopgave In het kort... 1 Wat is PCOS?... 1 Bij wie komt PCOS voor?... 2 Onderzoek... 3 Bloedonderzoek... 3 Echoscopie... 3 Wanneer behandelen?... 3 Welke behandelingen

Nadere informatie

De schildklier. KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog , Sittard-Geleen

De schildklier. KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog , Sittard-Geleen De schildklier KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog 21.06.2017, Sittard-Geleen By Leonardo da Vinci - The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei.

Nadere informatie

De schildklier maakt schildklierhormoon *

De schildklier maakt schildklierhormoon * Ken uw TSH!! en vt4 Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen Afd. Endocrinologie: www.umcg.net Blog: www.gmed.nl twitter: @bhrw www.gmed.nl/bw.pdf 9 november

Nadere informatie

Algemene Samenvatting

Algemene Samenvatting Algemene Samenvatting e vitamine metaboliet 1,25-dihydroxyvitamine ( ) speelt een sleutelrol bij het handhaven van de calcium homeostase door middel van effecten op de darm, het bot en de nier. e metaboliet

Nadere informatie

Dorstproef bij volwassenen

Dorstproef bij volwassenen Dorstproef bij volwassenen Inleiding Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u een dorstproef zult ondergaan. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderwerp. Wat is een dorstproef

Nadere informatie

Certe tarievenlijst 2019 huisartsenlaboratorium en klinische chemie. Aanvraag Specificatie NZA-code Code tarief Hematologie

Certe tarievenlijst 2019 huisartsenlaboratorium en klinische chemie. Aanvraag Specificatie NZA-code Code tarief Hematologie Certe tarievenlijst 2019 huisartsenlaboratorium en klinische chemie Aanvraag Specificatie NZA-code Code tarief Hematologie Urine Feces Klinische chemie Volledig bloedonderzoek 7,10 Hb. Leukocyten, Trombocyten

Nadere informatie

Wij willen jullie graag namens de sectie Endocrinologie de jaarrapportage aanbieden voor de onderstaande rondzendingen;

Wij willen jullie graag namens de sectie Endocrinologie de jaarrapportage aanbieden voor de onderstaande rondzendingen; Beste collega s, Wij willen jullie graag namens de sectie Endocrinologie de jaarrapportage aanbieden voor de onderstaande rondzendingen; Hormonen in serum Hormonen in urine Hormonen in speeksel Tumormerkstoffen

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

GYNAECOLOGIE. Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) GYNAECOLOGIE Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten)

Nadere informatie

Bijschildklieroperatie. chirurgie

Bijschildklieroperatie. chirurgie Bijschildklieroperatie chirurgie Deze brochure geeft u informatie over de bijschildklieroperatie (parathyreoidectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan

Nadere informatie

Methoden Tussen februari 2009 en januari 2012 werden patiënten geïncludeerd voor de studie.

Methoden Tussen februari 2009 en januari 2012 werden patiënten geïncludeerd voor de studie. Letrozole versus Clomiphene for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome Richard S. Legro et al; N Engl J Med 2014;371:119-29 door Laura van Loendersloot en Marloes Derks, AIOS, cluster AMC Introductie

Nadere informatie

Vitamine B12, B6 en foliumzuur ontrafeld. Wouter de Jong

Vitamine B12, B6 en foliumzuur ontrafeld. Wouter de Jong Vitamine B12, B6 en foliumzuur ontrafeld Wouter de Jong Master Key Vitamine B12 Wateroplosbaar en toch een voorraad Er kan voor drie tot zes jaar vitamine B12 in de lever worden opgeslagen Een tekort

Nadere informatie

PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) Gynaecologie

PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) Gynaecologie 00 PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

Radiologie PUNCTIE VAN DE BUIK

Radiologie PUNCTIE VAN DE BUIK Radiologie PUNCTIE VAN DE BUIK U hebt een afspraak op dag om uur voor een punctie van de buik. Als u wordt opgenomen, krijgt u van de afdeling Opname het tijdstip waarop u zich moet melden bij de balie

Nadere informatie

1 PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

1 PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) PCOS kan daarnaast overbeharing en/of acné veroorzaken en gaat vaak samen met overgewicht. Behandeling is nodig om de eisprong op te wekken om zo de kans op zwangerschap te verhogen. Dit kan door afvallen,

Nadere informatie

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling Er is bij u een diep veneuze trombose vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, verschijnselen, behandeling en medicijngebruik bij deze aandoening. Wat is diep veneuze trombose Een

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een kind dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur. Een groeivertraging

Nadere informatie

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 INTERLINE NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 Inleiding Leden werkgroep: Mevrouw H.P.E. (Hilde) Peters, internist-nefroloog De heer J. (Joan) Doornebal, internist-nefroloog Mevrouw M.P.E. (Ria) Couwenberg,

Nadere informatie

DIAGNOSE STELLEN? 1-6-2014. Gezond ouder worden. Wat als m n schildklier opspeelt? Klachten bij schildklier ziekte

DIAGNOSE STELLEN? 1-6-2014. Gezond ouder worden. Wat als m n schildklier opspeelt? Klachten bij schildklier ziekte Gezond ouder worden Wat als m n schildklier opspeelt? Bruce H.R. Wolffenbuttel Afd. Endocrinologie Twitter: @bhrw Web: www.umcg.net, www.gmed.nl Onderzoek en behandeling Klachten en verschijnselen Diagnose

Nadere informatie

PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom

PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom PCOS: PolyCysteus Ovarium Syndroom Informatie over onderzoek en behandeling bij PCOS. In het kort Bij PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom) zijn de waarden van verschillende hormonen (LH (luteïniserend hormoon,

Nadere informatie