Geschiedenis werkcolleges : nota s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis werkcolleges : nota s"

Transcriptie

1 Geschiedenis werkcolleges : nota s 4. Vroeg christelijke en Byzantijnse architectuur 4.1 Early Christian Architecture (300-) intro: vroege christelijke architectuur WRR 3 e eeuw: veel instabiliteit aanwezig in het WRR. Godsdienst biedt zekerheid. Oorspronkelijk was het christendom een traaggroeiende sekte die verboden was in Italiê, maar er was een behoorlijke tolerantie, aangezien de golovigen maar de proletariërs waren (die niet veel te zeggen hebben). Begin 300 werd het christendom staatsgodsdienst. Ervoor werd Christus afgebeeld als een herder, maar dan plots als keizer. Men had dus keizerlijke gebouwen nodig (kerken). Vroeger waren er twee modellen: de tempel en de basilica. De tempel was niet geschikt, omdat het offer en het hele ritueel zich daar buiten de tempel afspeelt en de tempel maar voor de priesters was. Past niet bij de gewoonte om zicht te verstoppen toen het christendom nog verboden was. Beter was de basilica, die voor rechtspraak diende. The basilica, Rome Men bouwde voort op basis van wat men al kende. Er werden gewoon kleine dingen aangepast en toegevoegd volgens de functie. Zo werd de basilica nagemaakt, maar dan volgens de funcies van het geloof. San Giovanni, Constantijn, 313 Dit was de eerste christelijke basilica. Er was een centrale middengang die door kolommen gescheiden was van kleinere zijgangen. Er heerst een duidelijke functionele logica: de bisschop komt binnen, stapt door tot het altaar terwijl de rest van de zijkant toekijkt. Het is een typische Romeinse basiliek, geherorganiseerd volgens het Christendom. Een mix van oud en nieuw als het ware. Tribune voor rechtspraak wordt de plek van de bisschop, maar architecturaal een standaardbasiliek. San Pietro, Constantijn, 333 Dit is het belangrijkste werk van Constantijn. Dezelfde functionele klaarheid als de basilica. Er is een 5-gangenstructuur, 5 gangen door kolommen gescheiden. Het altaar kan voor verschillende doelen worden gebruikt. De priester eindigt in een triomfboog. Er is een zeer dramatisch lichtspel: donkere raamloze gangen. Dit dramatisch licht gaat samen met de complexiteit van het plan. centralized plan martyria model: Holy Sepulchre Constantijn beperkt zich niet tot Rome en de omgeving, maar gaat ook in het Heilige Land bouwen (Jeruzalem, ). In Jeruzalem was er het Heilig graf, of anders Holy Selpulchre. Men bouwde een koepel boven het graf. (materia: ronde vorm/centraal plein: verwijzing Romeinse tombes). Niet gelijk een basilica, maar Romeinse tombes. Nu zijn er 2 types: basilica en materium, afgeleid van het mausoleum bij de Romeinen. Het mausoleum is vel intiemer en kleiner.

2 San Costanza, 340 Het heeft zuilen en een koepel. Er heerst door de centrale ruimte een dramatisch licht met een focus op het altaar (in principe ook het graf) en donkere nissen. Er wordt gebruik gemaakt van wat er al aanwezig was, men neemt nl. de pilaren over. Het was rijk versierd met mozaïeken, kaarslicht, ongeloofelijke atmosfeer. Milano, 350- Milaan was een zeer belangrijke architectuurcentrum van de vroeg Christelijke periode. Het was nl. de hoofdzetel van het Christendom en dus de pol hoofdstad van het Westen. San Lorenzo, Bramanti Het heeft zowel een centraal plan van het martyrium als het blan van de basilica. Dit is een veel rijkere vorm van de saaie basilica, meer interventie. De ruimtes dienen uit in alle richtingen, wat veel complexer is dat de rechtlijnige wandeling in de basilica. Ravenna, 402- Het succes in Milaan was van korte duur. De hoofzetel wordt nl verplaatst naar Ravenna. Deze stad ligt aan zee wat een verbindingshoek vormt. Ostrogoten vallen Europa binnen en hun koning kiest voor Ravenna. Ze nemen de positie over en zorgen voor een relatief rustige periode van rust en cultuur. In Byzantium vinden we veel mozaiek, wat een beeld geeft over de schoonheid van hun steden. Mausoleo di Galla Placidia, 425- Het plan is een eenvoudige kruis, maar de schoonheid wanneer je binnenkomt is onwaarschijnlijk. Er is een centrale ruimte met in de 3 nissen een sacrofaag. Binnen is er gebruik gemaakt van marmer en mozaïeken. Belichtingskleur verschilt. Het kaarslicht wordt gereflecteerd door de mozaïeken. Het enige licht dat binnenkomt (buiten kaarsen) is het licht dat gefilterd wordt door de kleine raamopeningen van albast (een materiaal) wat een mysterieus effect geeft. In het algemeen was de vroeg-romeinse bouwkunst binnenin enorm gedecoreerd met marmer, mozaïek, maar zeer eenvoudig (baksteen) naar buiten toe.

3 Sant Apollinare in Classe, 540 Deze kerk kent het grondplan van een basiliek, maar glanst binnenin van Oosterse decoratie, Byzantijnse architecturale invloed. (veelkleurig marmer en rijke mozaïek). Het ligt op de rand tussen het Westerse en het Oosterse. 4.2 Byzantine Architecture intro + verschuiving van basiliek naar koepel, centraal plan Een van de kantelmomenten is de val van het West-Romeinse Rijk (476), waardoor het ORR een grote rol gaat spelen. Byzantium wordt het centrum van een enorm rijk. Een typisch voorbeeld van een Romeinse kerk met Byzantijnse decoratie is de Hagia Sophia (zie verder). De Hagia Sophia volgt de functionaliteit: de clerus stond meer in het midden tussen de mensen, terwijl die in het Westen meer vanvoor stond. Maar functionaliteit was zeker niet de enige drijfveer. In het Pantheon zijn Goden verhevene mensen; ze zitten samen op een berg en doen aardse dingen en moeien zich met stervelingen. Dit is een zeer aardse manier van Godsdienst, terwijl het Christendom veel abstracter is. Dit hemelse, abstracte, symbolieke wordt uitgedrukt. Byzantijns: lichtspel; gotiek: rijzige structuur; basiliek: sobere neutrale manier. In de basilca overschaduwt het functionalisme de architectuur en is symboliek verdreven naar slechte decoratie. De Byzantijnse kerk daarentegen vinden we symboliek ook in architecturale vormen, structuren, De Romeinse kerk was langwerpig, terwijl de Byzantijnse kerk een centraal vierkant is, wat een koepelstructuur mogelijk maakt. In de Romeinse bouwkunst volgen de gewelven het grondplan. Een koepen en gebouw zijn dus beiden cirkels. Een koepel over een vierkant zitten gaat niet zomaar. Daarvoor zijn er 3 oplossingen: - muren zo dik mogelijk maken opdat cirkel overal ondersteund kan wordern. Dit is een primitieve manier waarbij de muren zeer dik zijn in verhouding tot de cirkel. - Iets bouwen dat de boek afsnijdt zodat de koepel kan gedragen worden, wat nog steeds primitief is aangezien het geen grote koepels toelaat. - Structuur ontwikkelen die start vanuit de massa van de muur en die het vierkant grondplan naar een ronde vorm overbrengt. Soort gekromd vlak zodat er vanboven een cirkelvorm is. Dit is een voorkeur omdat het verschillende voordelen heeft. Hagia Sophia, 532 Zie uitleg hierboven Vergelijking met het Pantheon Bij het Pantheon bevindt de koepel zich op een cilinder: er is een relatie tussen de vorm: ruimte van de mensen (cilinder) en de Goden (koepel) komen overeen. In de Hagia Sophia zweeft de koepel boven de ruimte op een ring van licht. Rijkdom materiaal is overal aanwezig. De vloeren en wanden bestaan uit enorme marmerplaten, zuilen in marmer, mozaïek, een rijkdom van decoratie dus. Het gewicht van de koepel wordt op kleinere koepels overgedragen. De ruimte deint uit langs alle kanten. De koepel lijkt te zweven, omdat je niet doorhebt welke middelen er worden ingezet om hem te dragen. De structuur is binnenin afwezig (enorme koepel op ring van licht).

4 Andere opdrachten onder Justinius Het Hagia Sophia fluidum is vervangen door een strikter georganiseerde ruimte, maar loopt wel nog door, eerder leunend tegen het Westen. De Byzantijnse cultuur gaat nog lang door, door periodes waar wij andere namen aan geven. San Marco, Venetië, Aan de buitenkant zijn er gotische elementen toegevoegd, oorspronkelijk enkel de bogen. Er is een rijkdom van verschillende marmers. Het is een meer Romaans georganiseerde bouwkunst met Byzantijnse lichtheid/decoratie toegevoegd. Boven het centraal schip zijn een reeks koepels die aangesloten zijn met uitgesproken vierkanten. Dit is eerder helder en logisch, maar door de goudkleurige bewerking krijg je het gevoel van in de Hagia Sophia terwijl de ruimtes echter eenduidig gedefinieerd zijn. Er is een poging gedaan om doe koepels te doen zweven, maar zelfs 500 jaar na de bouw van de Hagia Sophia lukte het niet. 5. Pre Romaanse en Romaanse architectuur 5.1 Carolingian Pre-Romanesque, intro Het jaar 800 was een kantelmoment. Toen werd Karel De Grote gekroond tot keizer van het Heilig Roomse rijk. De 300 jaren ervoor waren er veel gefragmenteerde gebieden door de val van het WRR. Na de val kwam het gebied onder een grote druk en kwamen de steden in verval tot ruïnes. De stedelijke cultuur verdwijnde en steden werden nederzettingen. Het was een grote terugval in de monumentale architectuur doordat alle know-hows, zoals de grote Romeinse traditie om met steen te bouwen, niet meer werden doorgegeven. De enige referenties die overbleven waren ruïnes en men keerde terug tot de eenvoudige dozen steenconstructies. MAAR na 800 werden de kleine gebieden weer verenigd tot het Frankse Rijk en keert de grootheid terug. De pracht komt terug aan de orde na de periode van zwaar verval. Dit is te zien in de staf van KDG. De referentie was keizer Constantijn, het model voor de nieuwe keizer (zie foto). Pfalz Kapel, Aachen, vergelijking San Vitale We merken pure zuivere geometrische vormen achter elkaar en een centrale hogere ruimte zoals de San Vitale in Ravenna. Deze twee kunnen we goed vergelijken. Beiden hebben een centrale ruimte met rondgang, maar in de San Vitale worden trapeziumvormen gebruikt. Ruimtelijk creëert dat een fluïde ruimte. De ruimte vloeit rond de beschouwer. In Aachen worden er rechthoeken en driehoeken gebruikt waardoor alles rigider, rechter en geometrischer is. Het grondplan is dus tamelijk gelijk, maar ruimtelijk is er een groot verschil. Daarnaast is er ook een verschil in gewelven. In de San Vitale is er een oude Romeinse truc gebruikt voor grote overspanningen: een centraal gewelf met lege, holle, gebakken elementen. In de Pfalz kapel werd er een zwaardere structuur gebruikt omdat met de oude techniek niet meer kende. De kapitelen tonende ambitie om terug te keren naar de rijkdom van het Romeinse bouwen. De inkompartij is ook van groot belang. Het is een autonoom element met 2 functies: een inkom en een duidelijke symbolische toren (belangrijk teken in ME).

5 Sankt Gallen, 820: het ideale monastieke Dit project is nooit gerealiseerd geweest en is enkel gekend dankzij het plan. Het is een groot monastiek complex dat ons laat zien wat de ideale architecturale expressie zou worden van het kloosterleven. Het kloosterleven was een belangrijk christelijk ideaal toen, omdat men zich terugtrok uit het wereldlijke bestaan en koos voor het kloosterleven. Dat had niet enkel regels voor het leven en routine, maar ook in ruimtes en architectuur. Sankt Gallen was dus het nagestreefde ideaalmodel, het beeld van een utopische monastieke wereld. Zoals reeds gezegd was er een grote afwezigheid van stedelijke cultuur en waren abdijen en kloosters de kleinste stedelijke modellen. Er was nl. een programma aanwezig en was een kleine functionerende stad. Het duurde tot 1100 dat steden die rol op zouden nemen; tot dan waren abdijen belangrijke centra van stedelijke cultuur. 5.2 Romaanse architectuur, intro In 814 sterft Karel De Grote en dit wordt vervolgd door een periode van verval, chaos en oorlog. Europa wordt binnengevallen, de Vikingen settelen zich in Normandië en bekeren zich tot het Christendom. In De 10 e eeuw komt er opnieuw handel tot stand, waardoor mensen geld verdienen. Dit kunnen ze spenderen in zaken die primaire behoeften overstijgen, zoals kunst. Hierdoor komen er weer kunstenaars en handwerklui in het spel. Er komt een periode van welvaart, culturele herleving en een religieus enthousiasme. Dit laatste leidt tot pelgrimtochten en kruistochten en de vertaalt zich in de ambitie om belevingsruimtes te bouwen. Vroeg Romaanse bouwkunst: Sankt Michael, 1000 Wat ons opvalt t.o.v. de basilica, is dat het plan gelijk is, maar dat de achterkant vervangen is. Dit is een belangrijke evolutie: Het Transcept is gespiegeld. Er was een deel voor de kloostergemeenschap en een deel voor het gewone volk. Wat ons ook opvalt, is dat we niet enkel basilicane structuren vinden: sommige zuilen zijn meer uitgesproken. Er is een alternering in het ritme van de zuilen. Het was een soort poging tot controle van de ruimte. De binnenruimte is hierdoor sterk gearticuleerd. Speyer Cathedral, 1080 We merken dat hier de vlakke wanden meer uitgesproken zijn. We zien een verticale streving: vooral de hoogterichting wordt gecontroleerd. In de Sankt Michael is het vooral in plan gestructureerd, maar hier wordt de structuur tot helameel boven doorgetrokken. Mont Saint Michel, Normandië, 1080 Hier wordt de hoogte doorgetrokken tot in de boog en vormt het een halfzuil: poging om de ruimte te controleren. Bij de twee voorgaande is er een grote wringing tussen de verticale muur en het vlakke houten plafond: een groot contrast, ook in materiaal (steen vs hout). Hier is het dak lichtjes vervormd waardoor de ruimtelijke beleving doorgaat tot in het groot gewelf (moet groot genoeg zij: uitdaging).

6 Vroeg Romaanse bouwkunst in Bourgondïe: Tournus, 1080 We zien dat de zuilen enorm in hoogte toenemen. Er is een tongewelf dat de maatvoeringen doorloopt ipv een houten vlak dak, waardoor er licht kan worden opgenomen dat dan door het dak wordt weerkaatst (nog een primitieve vorm: beleving is nog verdeeld, geen fluïdum). We zien een breder schip in het plan met tongewelf. Wat nieuw is, is de rondgang rond het altaar met kapellen rond: extra mogelijkheden voor beleving, extra kapellen. De radiale rondgang dient op de relieken te kunnen tonden. Hoog Romaanse bouwkunst in Frankrijk: St Sernin, 1080 Er waren grote pelgrimstochten doorheen heel Europa in belangrijke steden. Die massa moest kunnen worden opgenomen. Een groot verschil met vorige kerken, is dat de St Sernin 5-beukig is: een schip met 2x2 zijbeuken. Er is een ambulatorium rond de hele kerkstructuur wat verkeerstechnisch zeer interessant is. Er wordt een groot circuit gecreëerd waardoor de pelgrims makkelijk rond kunnen. Ten tweede is het schip zeer vertikaal. De kennis over het tongewelf neemt toe. De zuilen en de muur loopt door tot op het tongewelf in dezelfde richting, wat zorgt voor een grote continuïteit. Daarnaast nog is er bover de zijbeuk een gallerij: het clerestorium waar licht doorkomt. Dit zorgt voor een mystieke atmosfeer want het binnenkomend licht wordt door het clerestorium gefilterd. Het accent van het licht ligt rond het altaar. De hoofdtendens rond 1100 is de St Sernin met zijn continue rondgang.

7 7. Gotische architectuur Amiens vs Romaanse architectuur In vorig hoofdstuk bespraken we de laat Romaans, Normandische kathedralen. Nu sluiten we daar op aan (1120). De tijdspanne vroeg-hoog gotiek bedraagt slechts 100 jaar, maar in die korte tijd is er enorm veel gebeurd. De gotiek is iets helemaal nieuw en dat zien we als we de St Sernin te vergelijken met Amiens. De St Sernin is typisch Romaans en gericht naar de grote pelgimstochten. De kerk is zeer monumentaal en bevat veel massa en steen. De Amiens is een steengeworden, modernistische versie van de St Sernin. De massa maakt plaats voor ruimte en hoogte en is gewichtloos. Er wordt gebruik gemaakt van lichte gewelven. Gelijkenissen: - een basilicaal schema: schip, 2 zijbeuken - het koor, een abscis met kapellen rond Verschillen: - een veel lichtere, gewichtloze skeletstructuur, totaal nieuw - verticalisme: men werkt in de hoogte - veel grotere raampartijen. De gotiek kent dus een uitgesproken nieuw karakter. In de Romaanse architectuur is de ruimte in een stenen, massieve schil, terwijl de ruimte in Amiens beweegt, open is en oprijst. 7.1 Betekenis gotiek de term gotiek De term is een uitvinding uit de Renaissance en kent een negatieve connotatie. Het was de architectuur van de Goten, de barbaren en kende dus niet veel gratie. De term werd gebruikt om hen zelf te gloriën. De betekenis van de gotiek kwam veel later dan toen de kerken werden gebouwd. De fascinatie voor de gotiek kwam met de romantiek in de 18 e eeuw. Het mysterieuze werd opgenomen. Er zijn religieuze verwijzingen of verwijzingen naar een fantastische wereld (zie fictieve personages). Als we vandaag naar de gotiek kijken, de moderne kijk, kijken we naar verschillende dingen tegelijk: - het structurele: de ingenieurslogica - het visuele: de beeldende structuur, het licht, de sculptuur - het symbolische: de scholastiek ontwikkelt zich. De rationele organisatie van de wereld komt samen met de ambitie om het aardse te overstijgen. Men wilt het huis van God realiseren, er is veel lichtspel. Het is bijna magisch. De gotiek is dus eerder complex en niet eenduidig het ene of het andere. Het is de samenspel tussen het formele (ruimte, licht en geometrie) en de structurele aspecten (lichtheid en hoogte bereiken) die zorgen voor een bovennatuurlijke ruimte.

8 De kernelementen van de gotiek Kernelement 1: het ribgewelf Het is een organische metafoor: de ribben houden de gewelven samen. Het tongewelf draagt de massa over naar de muren. Het kruigewelf is 2 tongewelven in elkaar die de massa naar de hoeken afdraagt. Bij deze zijn er enkele problemen: - deze werken enkel boven een vierkant grondplan - omdat de krachten naar buiten werken is er veel massa nodig om het samen te houden - men moet veel mal bouwen om het te bouwen, wat erg duur is de oplossing hiervoor is het ribgewelf (enkel mal onder de ribben nodig. Eens het gemaakt is, is het ribgewelf zelfdragend). De krachtlijn werkt naar beneden en is dus geschikter. De massa wordt dan afgeleid naar het volgend kernelement: kernelement 2: luchtbogen kernelement 3: spitsbogen Deze zijn een vervanging voor de rondboog. Bij de rondboog werkt de druk zijwaarts, dus is er zware versteviging nodig. Bij de spitsboog werkt de druk verticaler. De druklijn moet binnen de massa worden gehouden. Het ideaal is de kettinglijn en daar komt de spitsboog bij in de buurt. Buiten deze structurele reden, is er ook een formele reden: het past nl. bij de ambitie om de kathedraal naar boven te doen stijgen. Het heeft er rechter effect en draagt bij tot de bovenwereldlijke ambitie. 7.2 Gotiek in Frankrijk De Eerste Vroeg Gotische periode, 1140 Abdijkerk Saint-Denis (Parijs), 1140 Het kruisgewelf ontstaat eerst in Engeland, maar wordt verder ontwikkeld in Île-de- France, het Franse koningshuis. Parijs was toen het Europese, intellectuele centrum. Gewelven werden gebouwd met precies gepakte stenen. De eerste keer dat de gotiek echte ware vorm neemt, is in de Saint-Denis. Abt Sujé kwam met het neo-platonisme: een stroming waar de fysische splandeur wenselijk wordt. Er is een wens om het huis van God te maken, waar God als licht wordt voorgesteld. De Saint-Denis is heel skeletachtig en het koort omvat 2 rondgangen (zie plan) van relatief kleine overspanningen. Het veld van zuiltjes creëert een grote openheid. zijn Door het grote netwerk van ribben in de gewelven beweegt de ruimte in alle richtingen en is vrij licht. Maar naast deze zaken nog het werkelijke standpunt: het altaar! Het is een totaal nieuwe ruimtelijke ervaring van glas en kolommen. God als licht! De Tweede Vroeg Gotische periode, Noyon, 1170 Eerste foto: eerste vroeg gotische periode: Sens Tweede foto: tweede vroeg gotische periode: Noyon

9 We merken enkele verschuivingen in de gotiek op: - De binnenwand van het schip heeft 4 lagen (ipv 3 in de Eerste vroeg gotische periode). Tussen de gallerij en het clerestorium vinden we het triforium: een horizontaal element. Het had ook een praktische reden: passage naar het dak (reparaties,..) - dubbele zuil: eleganter - zie Soissons Soissons, 1180 Vroeger was het clerestorium de enige lichtbron door de zijconstructies. Nu is het een bijna volledig naar boven getrokken open ruimte. Ook de gallerij heeft licht en is open. De structuur wordt door minimale middelen gedragen. Lagen: clerestorium, triforium, tribune, gallerie Notre Dame de Paris, Dit is het meest bekende, definitieve voorbeeld van de gotiek. Het had een zeer ambiteuze opdrachtgever: een aardsbisschop. Het plan heeft een grote helderheid: helemaal zelfde structuur, helemaal rond, ook het ambulatorium. Er wordt gebruik gemaakt van 1 idee, een vereenvoudiging van het plan. Hij gaat voor discipline en evenwicht. Het koor ligt veel dieper wat een grandioos interieur veroorzaakt. Er gebeurt iets merkwaardigs in de gevel van het schip: de basis van de wand zijn de massieve zuilen. Daarna zijn er hele dunne, kleine, lichte zuiltjes. De structuur wordt uitgedund. Daarop dan nog gewoon glas, wat nog lichter is. Dit is een merkwaardige confrontatie. Hoog Gotiek: Chartres Chartres, Chartres is de cesuur tussen de vroeg gotiek en de hoog gotiek. Dit gebouw heeft de hoog gotiek doen starten. Het kan gezien worden als een soort sprong van monumentaliteit. De architect is onbekend, maar was duidelijk niet tevreden met het gotische bouwen (de multipliciteit, de vele verschillende elementen) en streeft naar een strengere organisatie van de architectuurmiddelen. Doordat hij opgroeide tussen de gotische werven kent hij al die middelen, hij onderwerpt ze aan een nieuwe prioriteit: een reductie, synthese. De eerste vereenvoudiging: het ribgewelf Oorspronkelijk bestaat die uit 6 delen: 2 dwarse, 2 diagonale en nog 2 (andere) dwarse. In Chartres zijn alle verticale ribben gelijk, wat voor een grotere continuïteit zorgt in het schip. De tweede vereenvoudiging: de zuilen Eerste foto: Noyon: ABABABAB, allemaal verschillende kolommen Tweede foto: Notre Dame: al meer gelijke structuur, toch een breuklijn tussen licht en donker Derde foto: Chartres: de eenheid wordt tot boven getrokken: 1 systeem door extra zuiltjes toe te voegen die elk een deel dragen. Telkens hetzelfde element.

10 Derde vereenvoudiging: de gevelopbouw (zelfde 3 foto s) In Noyon zien we het triforium, zo ook in Parijs. In Parijs is er wel meer hoogte. In Chartres verandert er iets: de gallerij verdwijnt en maakt plaats om het onderste deel (zijbeuken) groter te maken. Nu verdeelt het donkere, horizontale triforium de gevel in 2 even grote lichtstukken. Het clerestorium krijgt een belangrijkere rol (hoog en breed). Voordien waren er 2 raamdelen, in Chartres 1 groot glasvlak met verdelingen in maaswerk. Zo iets moet stabiel kunnen gehouden worden tegen wind. De structuur buiten de kathedraal zorgt daarvoor. In Parijs zien we ook een denkbeeldige lijn boven de reeks zuilen, die alles in 2 deelt. In Chartres wordt die door 1 opwaartse beweging vervangen. Deze 3 zaken zorgen dus meer voor een visueel effect dan een fysiek effect. Het donkere triforium loopt rond met een flikkering van licht rond.de creatie van enorme ramen lukt door de buitenstructuur. In Noyon is die vrij primitief, in Parijs zien we nog steeds gallerijen met luchtbogen erboven. In Chartres verwijnt de gallerij en doet alles via luchtbogen. Buiten de kathedraal dus zeer massief, binnen heel licht. Hoog Gotiek na Chartres Reims, (foto s: Chartres vs Reims) Dit was een belangrijke kathedraal. Ze werd gebruikt voor de kroning van de Franse koning en moest dus veel volk kunnen toelaten. Deze is dan ook nog groter dan Chartres: Het schip wordt langer. Het verschil zit in de aanpak tussen de verhouding architectuur-sculptuur in de gevel. Chartres is zeer streng en heeft enkel architectuurelementen, terwijl de sculpturen in Reims verzachtend werken. De sculptuur piekt uit tot boven de rosas (grote cirkel) en is vooral aanwezig in de inkompartij. De inkom wordt diep en de portieken worden geplooid. In het interieur lijkt Reims een repetitie te zijn van Chartres op een kleine transformatie na: de kolommen: deze zijn allemaal ronde pijlers ipv hoekig op rond. De kolommen worden ook licht verhoogd, waardoor de spitsbogen meer worden uitgesproken en alles hoger is. Amiens, Terwijl Reims een zachtere versie is van Chartres met een wens om monumentaliteit zachter te maken, zet Amiens deze weg nog verder om af te stappen van het massieve. Amiens gaat verder dan Reims. De zijbeuken zijn nog hoger dan in Chartres. Zoals reeds vermeld verdeelt het triforium de gevel in Chartres. In Amiens is de basis even hoog als de rest en is de verhouding van de hoogte op de afstand tussen de kolommen immens groot. Daarnaast is er nog een verschil. Reims is verticaal door elementen te laten doorlopen. Amiens zorgt voor een visuele eenheid: een lijn van de grond tot aan het gewelf. In Reims wordt de kolom onderbroken door het kapitheel, in Amiens omgekeerd: een continue lijn die voor een groot visueel effect zorgt. (kolommen:?/parijs/chartres/reims/amiens)

11 Hoog Gotische architectuur: het exterieur Laon, Een belangrijk element in de gotiek is de westfacade met de enorme torens. In de foto s zien we 3 facades: De eerste is Romaans en zeer zwaar, gesloten, puur architectuur. De tweede is de eerste periode vroeg gotiek en is meer open, maar nog steeds een muurstructuur. De derde facade is Laon uit de tweede periode vroeg gotiek. Dit is een grote stap: we zien veel meer het idee van de skeletstructuur, meer openheid (zoals in het interieur). Daarnaast zien we ook de hele rosas in glas en de inkom die niet meer vlak is, maar diep. De torens van de Laon zijn zeer transparant. Ze zijn puur skelet en hebben bijna geen massa. Op de torens zien we enorme dieren die naar een fantastische wereld refereren. De torens hebben een vierkant grondplan. De torens zijn onafgewerkt (de enige met afgewerkte torens uit die tijd is Chartres). Torens associëren we met de gotiek. De Romaanse architectuur had het meer voor kappen. Laon vs Notre Dame, De facade van Laon is zeer verticaal. De facade van de Notre Dame is eerder horizontaal met een sterk grid. Ze heeft ook een horizontale strook van beelden. Reims facade, 1240 De facade van de Reims bestaat uit 3 verticale delen. We zien hier ook de beeldengallerij en het triforium. Dat laatste is wel een horizontale laag, maar is verticaal uitgewerkt. De Reims combineert verticaliteit met de discipline van Parijs. Bovenaan keert de beeldengallerij terug. In Laon neemt het verstopte achter de inkom alles over. In Reims is de inkom open ipv dwars. Er is een bezetting op de hele facade. De achterzijde van de westgevel (van binnen gezien dus) is zeer gotisch. Ze is volledig bezet met sculpturen. Reims heeft enkel torens aan de Westgevel. Normaal altijd bedoeld: 2 west, 2x2 transept en 1 boven kruising. Dit was voor de verticaliteit. Beauvais, 1270 De toren is een 3D-structuur. Het is precies een soort cactus. Ze beschikt ook over een enorme lichtheid en transparantie. Structurele elementen Het is fout te zeggen dat de gotische bouwheren net als ingenieurs waren. Het standpunt van een ingenieur is nl. de constructie zo efficiënt mogelijk moet zijn. Wat gotische bouwheren gebruiken is wel heel fascinerend, maar helemaal niet zo logisch. Ze zijn bezig met een ander systeem: ideale vormen, verhoudingen en schema s. Ze waren meer dan ingenieurs. Meer kunstenaars, niet echt wetenschappers. Het moest niet enkel blijven staan, maar het moest ook mooi zijn en voldoen aan het juiste schema. De Amiens was de puurste vorm van de hoog gotiek: zeer verticaal. Maar na Amiens verschuift de aandacht van structuur en ruimtelijkheid naar maaswerk en patronen van licht. Saint-Denis, 1230 Een grote verandering: ook achter het triforium zij n er ramen waardoor er overal licht aanwezig is.het maaswerk van het clerestorium loopt gewoon door, waardoor het

12 triforium er een onderdeel van wordt. Het is een inelkaarschuiving. De enorme rosas vult de ganse gevel en is gevuld met puur maaswerk. (foto: Chartres, Amiens, St-Denis) Saint-Urbain, 1260 Hier valt het triforium volledig weg en wordt het hele ding 1 verticaal, glazen systeem. Er is nauwelijks architectuur aanwezig: het is volledig uit glas gemaakt. Sainte-Chapelle, 1270 Deze bevat 2 niveaus: De lage was een parochiekerk voor het volk, erboven was voor het Koninklijk Paleis en het Hof. Elke vorm van architectuur lijkt verdwenen en vervangen te zijn door lood en glas.het is zeer goddelijk. Buiten is er wel een ganse structuur om het te doen blijven staan.

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april 2016 5.3 12 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Na de dood van Jezus, verspreidde de christelijke kunst

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken

MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken 1. Grondplan - centraalbouw: bouwelementen rond een verticale symmetrieas geschikt. * Cirkelvormig * Vierkant * polygonaal

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de Oude Egyptische architectuur Egyptische bouwkunst had als doel om zo ordelijk en constant mogelijk te zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de Egyptische piramide, die symmetrisch is en door praktisch de

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN e-book Deze serie bestaat uit... 978-94-6175-209-3 (HB) 978-94-6175-153-9 (HB) 978-94-6175-963-4 (e-book) 978-94-6175-967-2 (e-book) 978-94-6175-210-9 (HB) 978-94-6175-155-3 (HB) 978-94-6175-154-6 (HB)

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de Middeleeuwen. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - in de Middeleeuwen 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 Hoofdstuk: Beeldende

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

Tijd en ruimte voor vieren en verbinden

Tijd en ruimte voor vieren en verbinden Tijd en ruimte voor vieren en verbinden Over wat kerkgebouwen allemaal mogelijk maken, en nodig hebben Studiedag Parcum, Leuven, 6 februari 2018 Inleidende overwegingen Kerk en architectuur: een lang verhaal

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door Kerken in de Berry De Berry is een oud graafschap in het centrum van Frankrijk. Recentelijk is de naam Berry bekend geworden door de grote overzichtstentoonstelling van het werk van de gebroeders Van Limburg,

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers

Kopstukken: Constantijn de Grote I. Prof.dr. L.V. Rutgers Kopstukken: Constantijn de Grote I Prof.dr. L.V. Rutgers Thema s Politieke geschiedenis Geschiedschrijving Religie Kunst Voorgeschiedenis: Problemen in de 3e eeuw 1. Erfopvolging: keizers = beroepssoldaten:

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Begeleidende uitleg voor de leerkracht:

Begeleidende uitleg voor de leerkracht: TITEL ACTIVITEI T + beschrijving: Kennismaken met het huis van God 3 e graad In deze les gaan we dieper in op het grondplan van een kerk en bekijken de leerlingen belangrijkste plaatsen in de kerk. Deze

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Introductie. De val van het Romeinse Rijk 2.1

Introductie. De val van het Romeinse Rijk 2.1 2? 66 Introductie Dit hoofdstuk gaat over de vroege middeleeuwen. De middeleeuwen zijn namelijk op te delen in drie delen: de vroege, hoge en late middeleeuwen. De vroege middeleeuwen beginnen rond het

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE BOUWKUNST. Hoofdstuk 2 GOTISCHE BOUWKUNST

GESCHIEDENIS VAN DE BOUWKUNST. Hoofdstuk 2 GOTISCHE BOUWKUNST GESCHIEDENIS VAN DE BOUWKUNST 17 Hoofdstuk 2 GOTISCHE BOUWKUNST TIJDSPERIODE: Deze middeleeuwse bouwperiode loopt van circa 1150 tot ongeveer 1450. Samen met de Romaanse bouwkunst is deze bouwkunst een

Nadere informatie

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.] Mannaerts R., De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen: een openbaring mits de juiste sleutel, Antwerpen, 2012 [vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur?

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur? Naam: Klas: De Dom van Keulen Je bevindt je op het plein voor de Dom van Keulen. Best indrukwekkend, toch? Niet alleen de torens van deze kathedraal horen bij de hoogste kerktorens wereldwijd. De kerk

Nadere informatie

Begeleidende uitleg voor de leerkracht:

Begeleidende uitleg voor de leerkracht: TITEL ACTIVITEI T + beschrijving: Kennismaken met het huis van God 2 e graad In deze les gaan we dieper in op het grondplan van een kerk en bekijken de leerlingen de belangrijkste plaatsen in de kerk.

Nadere informatie

Een nieuwe manier van bouwen

Een nieuwe manier van bouwen Steden en staten LES 3 DE MACHT VAN DE KERK In s-hertogenbosch bouwt men een kathedraal. Daar ga ik mijn stenen verkopen aan de bouwmeester. JE LEERT wat er zo bijzonder is aan een kathedraal; wat een

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

HET LICHT VAN DE WERELD

HET LICHT VAN DE WERELD Mannaerts R., De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen: een openbaring mits de juiste sleutel, Antwerpen, 2012 Hét sleutelwoord om een gotische kerk te begrijpen, is het licht. Let wel: het gaat hier

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd Samenvatting door M. 1059 woorden 9 december 2013 6 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 3.2 Waardoor de handel herleeft in de hoge middeleeuwen 1. Handelaren gingen zicht weer organiseren en gingen samenwerken

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving)

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Straat en huisnummer : Sparrenlaan 9 Postcode en plaats : 2111 AE Aerdenhout Kadastrale aanduiding : B3856 Complexonderdeel : Naam object : Antonius van

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Werkstuk CKV Gotiek 6,8. Werkstuk door een scholier 2393 woorden 6 mei keer beoordeeld

Werkstuk CKV Gotiek 6,8. Werkstuk door een scholier 2393 woorden 6 mei keer beoordeeld Werkstuk CKV Gotiek Werkstuk door een scholier 2393 woorden 6 mei 2004 6,8 159 keer beoordeeld Vak CKV Gotische bouwkunst Ontstaan en naam gotiek Gotiek is de benaming voor een stijl in de Europese, middeleeuwse

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Inhoud Inleiding Aanleiding Cornelis Elffers Vergelijkbare werken Historische betekenis van de school Het pand Kunstwerken Het

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief Escher in Het Paleis Wiskundepakket Perspectief Perspectief We leven in een driedimensionale wereld. Deze wereld nemen we echter waar door projecties op tweedimensionale vlakken of gebogen vlakken. In

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294.

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294. Een kleine 100 km boven Parijs ligt de plaats Beauvais met zijn bijzondere kathedraal St. Pierre. Het is één van de hoogste gotische kathedralen ter wereld, een laatste stuiptrekking uit de middeleeuwen

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

B. Voorstelling van de probleemsituatie. Zicht op het booggewelf en de halve cirkel van het Jubelpark (foto 2010) Monumenten & Landschappen Brussel

B. Voorstelling van de probleemsituatie. Zicht op het booggewelf en de halve cirkel van het Jubelpark (foto 2010) Monumenten & Landschappen Brussel 50 min Materiaal 6 sets houten onderdelen (elke set bestaat uit 25 onderdelen) 6 stutbogen Eventueel de infofiche, te kopiëren naargelang van het aantal leerlingen Doelstellingen De nabije omgeving observeren

Nadere informatie

op het domein van de Sint-Andriesabdij en in het bos van Zevenkerken

op het domein van de Sint-Andriesabdij en in het bos van Zevenkerken Spirituele wandeling op het domein van de Sint-Andriesabdij en in het bos van Zevenkerken Enkele afspraken vooraf Geniet van de natuur, maak er een blije innerlijke tocht van. Draag je steentje bij in

Nadere informatie

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 1 score 1p 1 Afb.1 1p Stijl: Romaans Soort product: BEST: bladzijde uit een bijbel met miniatuur. GOED: miniatuur [Christus

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Inleiding Ontwikkelingen op maatschappelijk en cultureel gebied: De Middeleeuwen worden doorgaans in drie perioden verdeeld:

Inleiding Ontwikkelingen op maatschappelijk en cultureel gebied: De Middeleeuwen worden doorgaans in drie perioden verdeeld: Inleiding De periode tussen 500 en 1500 wordt de Middeleeuwen genoemd. Wat weet je van de middeleeuwen? Het wordt ook wel de donkere periode genoemd. Waarom? Tijdens de middeleeuwen was het geloof heel

Nadere informatie

Bijlagen. A. Religieuze gotiek in Brabant

Bijlagen. A. Religieuze gotiek in Brabant Bijlagen A. Religieuze gotiek in Brabant Literatuur verschillende specialisatie van de bronnen - zuivere beschrijving - beschrijving van Belgische karakter in gotiek - gotiek in Brabant - Brabants karakter

Nadere informatie

Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO.

Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO. Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO. Vraag 1: In gotische schilder/beeldhouwkunst treffen we: Naam: A: realisme/anatomie/classicisme B: s-vorm/ietwat langgerekt/meer hoekige plooival C: kinderlijk/expressief/boertig

Nadere informatie

een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen

een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen en woonomgeving, aan de hand van beelden uit het werk van Renz Pijnenborgh algemene ledenvergadering

Nadere informatie

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD.

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. VORM ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. GEOMETRISCHE VORMEN VORMEN GEBASEERD OP W ISKUNDIGE FIGUREN. Vlakke geometrische vormen (2D) Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kunst op Niveau Griekse Kunst

Kunst op Niveau Griekse Kunst Antwoorden door een scholier 3034 woorden 28 januari 2004 7.5 267 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Kunst op Niveau Griekse Kunst Wat is architraafbouw? Er is sprake van architraafbouw als dragende,

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

HET HUIS VAN GOD: van afgebakend meesterwerk tot hemelse oneindigheid

HET HUIS VAN GOD: van afgebakend meesterwerk tot hemelse oneindigheid HET HUIS VAN GOD: van afgebakend meesterwerk tot hemelse oneindigheid Het gebed is een heilig moment wat bijna altijd gebeurt in een rustige ruimte afgesloten van de buitenwereld. Het bieden van materiële

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 Jules Lippens: Modernisme/Nieuwe

Nadere informatie

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Door Wim Westinga Opdrachtgever: Dudok Wonen Architect: Inbo Architecten BNA Woudenberg, Projectarchitect: Wim Westinga Aannemer: Slokker Bouwgroep

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

Zelfreflectierapport Villa des Roses

Zelfreflectierapport Villa des Roses Zelfreflectierapport Villa des Roses Individuele taak opleidingsondersdeel architectuurtypologie Abdoulaye Declerck 1MAK 1b1 COÖRDINATEN Villa des Roses Klokstraat 59050 Gentbrugge Inleiding Villa Des

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Verspreiding christendom vmbo12

Verspreiding christendom vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 12 july 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62161 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Een beeld van de tijd

Een beeld van de tijd De Middeleeuwen Een beeld van de tijd Politieke ontwikkeling: voor Romeinen Middeleeuwen 500 1500 na Renaissance Stammen o.a. de Germanen 500 700 Karolingische ao gsc etjd( tijd (Karel de Grote) Gote)

Nadere informatie

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving Kanaal projectbeschrijving Hotspot Wonen: Kanaal De robuuste industriële gebouwen van de Kanaalsite vormen een scherp contrast met de omliggende natuur. Over het rustgevende water van het Albertkanaal

Nadere informatie

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, opnamen, elektronisch of op welke

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, opnamen, elektronisch of op welke De Gewelven van de Sint-Martinuskerk Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, opnamen, elektronisch of op welke wijze dan ook,

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

MATERIALEN. Metalen sculpturen

MATERIALEN. Metalen sculpturen MATERIALEN Metalen sculpturen Vroeger was metaal vooral voorbestemd voor buitentrappen of voor realisaties met een industrieel karakter. Tegenwoordig liggen de kaarten helemaal anders: in de wereld van

Nadere informatie

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Markt 19, Zevenbergen Foto's Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Kenmerken Adres Markt 19 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke

Nadere informatie

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938 Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1 Buurt: Effen-Rith Wijk: West Gemeente: Breda Denominatie: Rooms Katholiek Type: Pastorie Bouwjaar: 1938 Architect: J. Hurks Monumentenstatus: Geen Huidige functie:

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 526557 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving

Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving Mensen gebruikten vroeger pleinen voor verschillende redenen. Je had markten zoals wij nu winkel centra s kennen waar alles

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

PUUR AUteURs FotogRAFie

PUUR AUteURs FotogRAFie PUUR INTERIEURarchitectEN Auteurs Jan Geysen, Dieter Van DEN Storm Fotografie Liesbet Goetschalckx 54 55 De benedenverdieping van deze rechthoekige nieuwbouwwoning moest volledig worden ingericht. Om de

Nadere informatie

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600.

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. Estafette-opgave 1 (20 punten, rest 580 punten) Vier bij vier. In een schema van vier maal

Nadere informatie