van de pluryn werkenrode groep ma art 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van de pluryn werkenrode groep ma art 2006"

Transcriptie

1 Nieuws Voor cliënten van de pluryn werkenrode groep 1 ma art 2006

2 2Inhoud nummer 1, maart Voor-af 3 Nieuws van de Cliënten-Raden 4-5 Wie werken er bij PWG? 6-7 Tara gaat verhuizen Voor-af 8 - K Verhuizen betekent voor L Plannen voor nieuw-bouw M Hoe verhuizen cliënten binnen PWG? N Wat is er te doen? Wie maken het blad? Het thema is dit keer verhuizen. Verhuizen betekent veranderen. Ook in dit blad gaat iets veranderen. Het blad is besproken in alle Cliënten-Raden. Tot nu toe bestaat het blad uit 2 delen. Dat vinden sommige mensen niet handig. Daar willen we wat aan doen. Ook vroegen we cliënten om iets in het blad te schrijven. Mensen van de computer-groep in Druten. Zij gaan de column schrijven. Er komen dus nieuwe mensen op nieuwe plaatsen. Net als in een verhuizing. Over dat onder-werp gaat dit blad ook. 3 Nieuws van de Cliënten-Raden De Cliënten-Raden hebben het druk. Zij praten over hoe het geld verdeeld gaat worden in Dat heet begrotingen maken. En over de plannen die daar-mee te maken hebben. Er moet bezuinigd worden. Voor-al in De Winckelsteegh en de Groesbeekse Tehuizen. Er is veel over-leg met de directeuren en managers. Over hoe er bezuinigd moet worden. Men wil ook anders gaan koken, in De Winckelsteegh en de Groesbeekse Tehuizen. Net zo-als op Werkenrode. Dus is men daar gaan proeven. Zo-dat men er goed over kan praten, wat dit betekent voor de cliënten. De Centrale Cliënten-Raad is naar een middag geweest, om te praten over in-spraak. Mensen die moeten beslissen over hoeveel geld PWG krijgt, willen over-leggen met de Cliënten-Raad van PWG. En dat wil de Cliënten-Raad zelf ook.

3 4 Wie werken er bij PWG? 5 We hebben in het vorige blad verteld wie er werken bij PWG. Dat ging over de begeleiding. Nu gaat het over de mensen, die de dingen daar om-heen doen. Er zijn mensen die werken bij de civiele dienst. Bij-voorbeeld: Er zijn mensen die werken bij de economisch administratieve dienst. Bij-voorbeeld: Mensen die het geld regelen Er zijn mensen die werken bij personeel en op-leiding. Bij-voorbeeld: Mensen die antwoord geven op vragen van het personeel Mensen die het eten koken Mensen die de was doen Mensen die schoon-maken Mensen die chauffeur zijn Er zijn mensen die werken bij de ICT Bij-voorbeeld: Er zijn mensen die werken bij bouw en huis-vesting. Bij-voorbeeld: Mensen die veel van computers weten Mensen die gebouwen onder-houden Mensen die de tuin bij-houden Mensen die nieuw-bouw regelen Deze mensen horen allemaal bij 1 af-deling met 1 directeur. Deze af-deling noemen we beheer.

4 6 Tara gaat verhuizen 7 Tara gaat verhuizen Vandaag is het zover. Ik ga verhuizen. Alles staat in-gepakt. Ik ga naar een groter huis. Daar ga ik wonen, samen met drie andere mensen. Ik voel me ongelukkig. Ik kan nergens meer bij. Ik kan niets alleen in-pakken. Ik heb steeds mensen nodig. Ze zien alles van me. Mijn geheime snoep-trommeltje en mijn liefdes-brieven. Ze bemoeien zich overal mee. Ik woon zo fijn hier. Mijn huisje is klein en knus. De verhuis-bus staat klaar. Ik voel tranen achter mijn ogen. Ik sluit de huis-deur achter me. Het nieuwe huis ruikt nieuw. De drie mede-bewoners zijn er al. Er is familie en begeleiding die helpt uit-pakken. Zij helpen met de tv. Ik ga eens rond-rijden in het huis. De gemeen-schappelijke woon-kamer is al klaar. Het is wel licht hier en ruim. Ik voel geen tranen meer prikken. Het is al avond als we klaar zijn. We gaan chinees eten halen. Ik ga mee. Het is heerlijk buiten. Er zijn veel bomen. Daar geniet ik van. Ik zie de bibliotheek. Daar wii ik graag naar toe. Kijk daar is het wijk-gebouw. Zou daar een zang-koor zijn? Verhuizen is ook wel een beetje leuk!

5 8 Verhuizen betekent voor 9 Verhuizen betekent voor Verhuizen betekent voor Mydon een spannende tijd. Maar wel een leuke tijd. Want hoe zal het zijn om ergens anders te wonen? Is de woon-ruimte net zo gezellig? Mydon woonde op Dennenheuvel in Groesbeek. Dat huis is af-gebroken. Op de-zelfde plek wordt het nieuwe huis gebouwd. Dat huis is eind van dit jaar klaar. Mydon woont zo-lang op het terrein van Werkenrode. Ze woont wel dichter bij haar werk. Twee-maal verhuizen is veel werk. Haar familie helpt met in-pakken. Gelukkig vindt Mydon verhuizen leuk. Verhuizen betekent voor Donny afscheid nemen. Hij woont op De Beele in Voorst. Hij gaat naar een instelling in Amsterdam. Zijn familie woont daar in de buurt. Donny kent veel mensen op De Beele. In Amsterdam kent hij niemand. Donny heeft al gepraat met zijn nieuwe begeleider. Ook zag hij zijn nieuwe kamer. Hij komt in een groep van 6 mensen. Mensen met ongeveer de-zelfde leeftijd. Donny heeft geld gespaard. Hij heeft spullen gekocht voor zijn kamer. Nu heeft hij een eigen computer.

6 10 Verhuizen betekent voor 11 Verhuizen betekent voor Verhuizen betekent voor Roy zelfstandig zijn. Hij regelt nu zelf zijn zaken. Roy woont in Tiel. Hij heeft een eigen woon-ruimte. Er komt regel-matig begeleiding. De begeleider helpt Roy met het in-vullen van papieren. Roy kocht zelf spullen voor zijn huis. Iemand wilde een bank-stel weg doen. Dat kreeg Roy. Roy is op zoek naar werk. Hij gaat praten bij een bedrijf. Werken in het leger lijkt hem ook leuk. Roy heeft plannen genoeg. Verhuizen betekent voor Kees rust! Op Het Hietveld woonde Kees in een grote groep. Er was vaak herrie. Kees wilde liever ergens anders wonen. De begeleiding heeft gekeken of het kon. Kees woont nu op een woon-vorm in Loenen. De groep is kleiner en rustiger. Kees woont dicht bij het dorp. Het eten is in de woon-vorm lekkerder. Dat komt om-dat ze zelf koken. Kees mist Het Hietveld wel. Gelukkig heeft hij een scoot-mobiel. Hij rijdt dan naar Het Hietveld toe.

7 12 Plannen voor nieuw-bouw 13 Hoe verhuizen cliënten binnen PWG? Waar gaat PWG bouwen? En waar gaan gebouwen op-geknapt worden? Dat staat allemaal in een plan. Dit heet het lange termijn huisvestings-plan. Een heleboel mensen moeten daar-over mee-beslissen. Overal binnen PWG gaat iets gebeuren. Op de Groesbeekse Tehuizen wordt flink gebouwd. Mensen wonen tijdelijk op het terrein van Werkenrode. Als alles klaar is, gaan ze weer terug. Op De Winckelsteegh gaat veel gebeuren. Er komen nieuwe huizen en nieuwe gebouwen voor de dag-besteding. Op Het Hietveld wonen mensen al in tijdelijke huizen. Er komt nieuw-bouw op het terrein. Voor Werkenrode en Jan Pieter Heije zijn ook plannen voor nieuw-bouw. En op De Beele gaat in de toe-komst de sport-hal op-geknapt worden. Het kan erg lang duren voor-dat de nieuwe huizen er staan. Soms wel 10 jaar. Dan is het plan er wel, maar het geld nog niet. Of de gemeente heeft nog geen toe-stemming gegeven. Een gebouw moet in ieder geval 40 jaar mee-gaan. Dan komt er pas weer geld voor iets nieuws. Heb je hier-over vragen? Geef deze door aan de Cliënten-Raad op jouw locatie. Verhuizen betekent verandering. Daar kun je on-rustig van worden. Je moet goed na-denken over hoe je gaat verhuizen. Soms staan dingen op papier. Zo-dat je niets vergeet. Bij-voorbeeld bij de Groesbeekse Tehuizen. Men heeft daar de volgende regels, als een cliënt gaat verhuizen: - Er komt eerst een gesprek met de cliënt. - Een familie-lid of wettelijk vertegenwoordiger is daar bij. - En de persoonlijk begeleider, de nieuwe persoonlijk begeleider en de nieuwe team-leider. - Zij vertellen hoe het gaat in het nieuwe huis. Wat zijn de regels en wie wonen er al. - Er worden af-spraken gemaakt over: de kennis-making, wanneer de verhuizing is, en wie wat doet. - De cliënt krijgt ook informatie op papier: de namen van alle mede-werkers en wat ze doen, de namen van wie er nog meer wonen, en het adres en telefoon-nummer van het nieuwe huis. Als je gaat verhuizen, kun je vragen naar de af-spraken op jouw locatie. Wil je meer weten over verhuizen? Stuur je vragen op naar: Wilna van Bruggen Post-bus GC Groesbeek

8 14 Wat is er te doen? Cardo Zaterdag 18 maart All The Way Music in concert Maandag 10 april Rob de Nijs Donderdag 18 mei Belle Perez in concert Donderdag 8 juni Trijntje Oosterhuis en band Informatie: De redactie van Nieuws voor Cliënten bestaat uit: Renata Dijkstra, Wilna van Bruggen en Marianne Dupont. Tips en ideeën voor het blad kunnen jullie sturen naar: Nieuws voor Cliënten Postbus 9002, 6560 GC Groesbeek cliëntenblad@ppwgr.nl Redactie Support-beurs in de Jaar-beurs-hal in Utrecht Woensdag 19 april t/m zaterdag 22 april Opening: alle dagen uur (zaterdag tot uur) Toe-gang: Er is voor ieder-een een gratis toe-gangs-kaart. Aan-vraag-formulieren hier-voor liggen bij de receptie van de eigen locatie. Wie maken het blad? Het Nieuws voor Cliënten wordt gemaakt door Renata Dijkstra, Wilna van Bruggen en Marianne Dupont. Tips en ideeën voor het blad kunnen jullie sturen naar: Nieuws voor Cliënten Postbus 9002, 6560 GC Groesbeek cliëntenblad@pwgr.nl Supportbeurs in de Jaarbeurshal in Utrecht Woensdag 19 april t/m zaterdag 22 april Opening: alle dagen uur ( zaterdag tot uur) Toegang: Er is een gratis toegangskaart verkrijgbaar. Bij de receptie van de eigen locatie liggen hiervoor aanvraagformulieren. Donderdag 8 juni Trijntje Oosterhuis en band Informatie: Donderdag 18 mei Belle Perez in concert Maandag 10 april Rob de Nijs Zaterdag 18 maart All The Way Music in concert Cardo 14 Agenda

9 12 Het Lange Termijn Huisvestings Plan 13 Verhuisprotocol PWG heeft een lange termijn huisvestingsplan. Een dergelijk plan beschrijft de globale bouwplannen van alle locaties van PWG. Er zijn allerlei wetten en regels voor bouwplannen. Bijvoorbeeld dat er per cliënt 50 vierkante meter (m 2 ) beschikbaar is om te wonen. Dat betekent niet dat de kamer van een cliënt 50 m 2 groot is want het toilet, de badkamer en de gang moeten hier nog van af. Ook moet rekening worden gehouden met het kantoor voor de medewerkers. Er is 1600 euro per m 2 beschikbaar om te bouwen. Verder moet een gebouw ongeveer 40 jaar meegaan. Het duurt lang voordat het plan is omgezet in een werkelijk gebouw, soms wel 10 jaar. Op alle locaties wordt of gaat gebouwd worden. Op de Groesbeekse Tehuizen wordt al flink gebouwd. Er is tijdelijke huisvesting op het terrein van Werkenrode, waar de mensen wonen totdat het nieuwe gebouw klaar is. Op Werkenrode zijn er allerlei planontwikkelingen, men wil meer gaan deconcentreren. Dat betekent meer huizen buiten het terrein en wonen in kleinere wooneenheden. Op De Winckelsteegh gaat heel veel gebeuren. Bijna alles wordt daar in de komende jaren afgebroken en nieuw gebouwd. Ook de dagbesteding krijgt nieuwe gebouwen. Op Het Hietveld verandert veel, de oude paviljoens zijn afgebroken, er is tijdelijke huisvesting neergezet en er wordt nieuw gebouwd. Ook zijn er al veel cliënten verhuisd van het terrein naar woningen in omliggende dorpen. Het gebeurt steeds meer dat mensen met een handicap meer geïntegreerd in dorpen en steden gaan wonen. In gewone wijken en niet meer op speciale terreinen, die vaak buiten de gemeente in het bos liggen. Op de Beele is al veel gebeurd. In de toekomst wordt de sporthal verbouwd. En als laatste Jan Pieter Heije, hier zijn ook veel plannen voor nieuwbouw. Op het terrein worden woningen vernieuwd en er komt een multifunctioneel centrum in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis en de Stichting Kinder- en Jeugd Psychiatrie. Kortom veel werk aan de winkel. Heb je vragen over deze plannen, geef deze door aan de Cliëntenraad op jouw locatie. Als cliënten verhuizen brengt dat veel onrust met zich mee. Voor degene die verhuist, voor de achterblijvers en voor de groepsleiding. Daarom wil Pluryn Werkenrode Groep dat van te voren goed nagedacht wordt over hoe verhuizingen lopen. Op sommige locaties werkt de groepsleiding daarom met van te voren afgesproken regels. Dit noemt men een protocol interne verhuizing. In de Groesbeekse Tehuizen werkt men met een protocol. Daar zijn de volgende regels: 1. Eerst worden de cliënt, zijn belangenbehartiger/wettelijk vertegenwoordiger en zijn persoonlijk begeleider (pb-er) uitgenodigd voor een gesprek. 2. Van de nieuwe groep zijn de teamleider en de nieuwe persoonlijk begeleider ook aanwezig. 3. Tijdens dit gesprek komen de volgende punten aan de orde: - informatie over de nieuwe woongroep; - informatie over (specifiek gedrag van) nieuwe groepsgenoten; - leefregels in de nieuwe woongroep; - wanneer wordt er kennis gemaakt op de nieuwe woonplek; - hoe bereidt de cliënt zich voor op de verhuizing: bijvoorbeeld een keer koffie drinken, een verhuisboek maken, mee-eten, een logeerweekend; - wanneer is de verhuisdatum; - afspreken over wie wat doet rond de verhuizing (cliënt, verwant, pb-er, technische dienst); - aanwezigheid van de nieuwe pb-er in de eerste periode na verhuizing van de cliënt; - de cliënt krijgt een lijst met de volgende informatie: adres+ telefoonnummer van de nieuwe groep, de namenlijst van medewerkers en hun functie, een namenlijst van de cliënten in het nieuwe huis. Niet overal binnen Pluryn Werkenrode Groep is er een protocol interne verhuizing. Maar iedere cliënt mag daar wel naar vragen. Wil je meer weten over verhuizen, dan kun je je vragen opsturen naar: Wilna van Bruggen (Klantenbureau) Postbus GC Groesbeek

10 10 Verhuizen betekent voor 11 Verhuizen betekent voor Roy zelfstandig zijn. Hij kan nu zelf zijn zaken regelen en eigen beslissingen nemen. Sinds vijf weken woont Roy in een eigen woonruimte in Tiel. Het is een verbouwd winkelpand vlakbij het centrum. Dagelijks komt er een begeleider langs. Het is de bedoeling dat die bezoekfrequentie afneemt. Roy vindt het prettig dat iemand hem ondersteunt bij het invullen van formulieren, maar dat hoeft niet dagelijks te gebeuren. De huishoudelijke zaken kan Roy zelf goed op orde houden. Roy vindt het leuk om na te denken over wat hij wil eten, zelf inkopen te doen en te koken. In koken is hij redelijk bedreven. Voordat hij verhuisde, woonde Roy in een woongroep op de Akelei: een woonvorm van Jan Pieter Heije ook in Tiel. Er was altijd iemand als je thuiskwam. Dat is nu anders, maar Roy heeft daar geen problemen mee. Omdat hij al in Tiel woonde, kent hij veel mensen. Zijn vrienden komen regelmatig bij hem langs. Met zijn buren heeft Roy nog geen kennis gemaakt, dat komt nog wel. Op de dag van de verhuizing deed Roy eerst bij Ikea inkopen. Zijn begeleider hielp hem. Via via heeft Roy een oranje bank en twee fauteuils geregeld. Met alle spullen die hij nu heeft, ziet zijn woonruimte er gezellig uit en kan hij zich goed redden. Alleen een magnetron die ontbreekt nog in de keuken. Toekomstplannen heeft Roy genoeg. Op dit moment is hij aan het solliciteren. Mocht dat niet lukken dan denkt Roy erover om in het leger te gaan of bij de politie. Maar hij sluit ook niet uit dat hij uiteindelijk verder gaat in de ICT richting. Kees meer rust en meer vrijheid! Op Het Hietveld woonde Kees in een grote en drukke groep. Er was vaak herrie in de tent. Kees had het er niet naar zijn zin. Dit vertelde hij aan de begeleiding. Het balletje ging daardoor aan het rollen. Kees heeft een paar maanden geduld moeten hebben maar toen was er plaats in Moerbeek, een woonvorm aan de rand van Loenen. Eerst heeft Kees kennisgemaakt en daarna logeerde hij er een weekend. Dat beviel goed. Kees besliste dat hij naar Moerbeek wilde verhuizen. Samen met de begeleiding heeft hij al zijn spullen ingepakt. Ook heeft hij nog wat nieuwe spullen gekocht. Sinds november vorig jaar woont hij op de nieuwe plek. De hele woonomgeving is stukken rustiger. De groep is kleiner en er is veel minder lawaai. Ook heeft hij geen last meer van muziek van anderen. Het uitzicht van zijn kamer is anders dan op Het Hietveld. Hier ziet hij een gewone straat. De afstand naar het dorp is klein, daar ben je zo. Wat ook anders is, is het eten. In Moerbeek wordt zelf gekookt. Er wordt s avonds warm gegeten in plaats van tussen de middag. Kees kookt ook eenmaal per week. Hij beslist wat er gegeten wordt in de groep en doet boodschappen. Het eten smaakt veel lekkerder dan op Het Hietveld. Toch mist Kees zijn oude vertrouwde omgeving en de begeleiders. Hij is nog niet gewend aan alle nieuwe mensen om zich heen. Dat is wel eens moeilijk. Soms stapt hij op zijn scootmobiel en rijdt zelfstandig naar zijn oude woonplek. Daar gaat hij even buurten en bijkletsen. Verhuizen heeft twee kanten. Het is leuk en het is niet leuk.

11 8 Verhuizen betekent voor 9 Verhuizen betekent voor Mydon dat er een spannende tijd aanbreekt. Maar wel een leuke spannende tijd. Want hoe is het om in een andere woonomgeving te wonen? Bevalt de nieuwe woonruimte en is het er ook gezellig? Mydon woonde op Dennenheuvel van Groesbeekse Tehuizen. Het huis was erg oud en wordt afgebroken. Op dezelfde plek bouwen ze nu een moderne woning. Daarom woont Mydon tijdelijk op het Werkenrode terrein in een portocabin. Ze woont nu tussen de bomen in het groen. De grootste verandering voor Mydon is dat de woongroep veel kleiner is. Op Dennenheuvel woonde ze met twaalf cliënten. Dan zit je dagelijks bovenop elkaars lip. In de tijdelijke woonvorm is er veel meer ruimte en de groep is kleiner: zes personen. Mydon vindt dat fijn. Ze ziet de andere groep van zes cliënten toch nog regelmatig, zij wonen ook in de portocabins. Mydon werkt vijf ochtenden per week op een peuterspeelzaal in Nijmegen. Dat scheelt reistijd vanaf Werkenrode. Als ze in Groesbeek wil winkelen, moet ze nu de fiets pakken in plaats van lopen. Mydon fietst graag, zeker als het mooi weer is. Het nieuwe huis zal in de loop van 2006 klaar zijn. Mydon weet nog niet precies welke woonruimte ze in het huis krijgt. Ze wil haar kamer mooi in gaan richten, met een bankstel en een grote kledingkast. De woongroep zal uit vier personen bestaan. Voor Mydon betekent dit alles dat zij in korte tijd tweemaal verhuist. De tweede maal komt ze in een nieuw huis, maar op een vertrouwde plek. Haar familie helpt Mydon want verhuizen brengt veel werk met zich mee: ordenen, inpakken, verslepen Toch is verhuizen ook leuk. En spannend! Donny afscheid nemen van De Beele waar hij nu zeseneenhalf jaar woont. Donny is 19 jaar; de tijd is aangebroken om elders te gaan wonen. Samen met zijn gezinsvoogd en het maatschappelijk werk is de begeleider van Donny op zoek gegaan naar de volgende woonplek. Het liefst in de buurt van zijn familie, die in het westen van het land woont. Dat betekent een grote verandering. Nu is alles vertrouwd en bekend. Donny kent de weg bij De Beele en in Voorst. Hij kent heel veel jongeren, hij weet alle clubs te vinden. Donny gaat naar De Eilanden Amsterdam: een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt. De instelling staat in een woonwijk van Amsterdam. Donny komt in een groep met vijf andere jongeren met dezelfde handicap en met ongeveer dezelfde leeftijd. Hij heeft kennisgemaakt met zijn nieuwe begeleider. Ook zag hij zijn nieuwe kamer, die is bijna net zo groot als zijn kamer nu. Het is wel de kleinste kamer in het huis, maar verhuist er iemand van de groep, dan krijgt Donny een grotere kamer. Van zijn uitkering heeft Donny geld gespaard. Hiermee koopt hij spullen voor zijn nieuwe kamer, zoals een eigen computer. Donny pakt zijn bezittingen in verhuisdozen. Het is een avontuur omdat er nog zoveel dingen zijn in de nieuwe omgeving die hij niet weet. Hoe gaat hij zijn dag besteden? Hoe zijn de mensen uit zijn groep? Eén ding weet Donny zeker, hij gaat de mensen van De Beele missen. Op bezoek komen zal moeilijk zijn omdat Donny niet zelfstandig reist. Hij wil zijn brommercertificaat nog halen. Maar of een rit van Amsterdam naar Voorst op de brommer gaat lukken?

12 6 Tara gaat verhuizen 7 Vandaag is het zo ver. Na maanden van voorbereiden ga ik verhuizen. Ik ga wonen in een ruime woning, samen met drie andere mensen. Alles staat ingepakt. Mijn humeur is er niet beter op geworden de laatste weken. Wat een ellende dat verhuizen. Ik voel me ongelukkig, kan nergens meer bij, kan niets meer zelf. Vreselijk onthand, vreselijk moe en absoluut geen zin meer in al die zooi om me heen. Voor een gewoon mens is het al een hele klus, laat staan voor mij. Ik kan geen spullen inpakken, niets opruimen, niets ophangen, niets alleen kopen. Iedere keer heb ik mensen nodig voor alles. En hoewel ze dat allemaal met plezier en liefde doen, irriteert het me dat ze alles van me zien. De inhoud van de kasten, mijn liefdesbrieven, mijn geheime snoeptrommeltjes. Discussies of die ene pyjama met al die gaten er in, waar ik zo aan gehecht ben, nu wel mee moet of niet. Vol plezier bemoeit iedereen zich met mijn privé-leven en laat mij vervolgens achter met het idee dat ik een vreselijke verzamelaar ben. Verdwaasd kijk ik nog een keer rond in de kamer waar ik met zoveel plezier heb gewoond. Klein, knus en vol. Lekker vertrouwd. De bus staat klaar, ik moet gaan. Met tranen in mijn keel pak ik mijn tas met waardevolle papieren. Anja, mijn vriendin, roept dat ik op moet schieten. Uiteindelijk ga ik en bedenk somber dat een mens nooit zou moeten verhuizen. Het nieuwe huis ruikt nieuw. Ook mijn medebewoners zijn gearriveerd en druk bezig om, met hulp, hun nieuwe kamers in te richten. Anja zet eerst eens een bak koffie. Dat voelt vertrouwd. Die geur herken ik. Ik slik die ellendige tranen weg. Hup aan de slag, we gaan uitpakken. Al snel komen er meer familieleden en vrienden bij. Met elkaar staat alles sneller dan verwacht in de kamer en is mijn kledingkast ingericht. Mijn stereotoren en televisie worden vakkundig aangesloten. Ik krijg weer ruimte achter mijn ogen. Nieuwsgierig rijd ik rond en kijk hoe het met mijn medebewoners gaat. De gemeenschappelijke woonkamer is ook al ingericht. Mooi, die nieuwe meubels. Lekker ruim is het hier. Eind van de middag is alles klaar. We besluiten om chinees te halen en Anja vraagt of ik mee ga. Zij zal mijn rolstoel wel duwen. Ik geniet van de buitenlucht, van het vele groen in deze wijk. Ik zie een bibliotheek en verheug me op een middag lekker lezen. Er is ook een wijkgebouw. Zouden ze hier een zangkoor hebben? Langzaam voel ik me ontspannen. Ik zal het wel redden. Verhuizen is ook wel weer een uitdaging.

13 4 Beheer bij PWG 5 In het vorige blad hebben we verteld over de organisatiestructuur van PWG. Toen hebben we de dienstverlening beschreven, de mensen die met de directe zorg voor cliënten te maken hebben. Daarnaast zijn er mensen die allerlei andere taken uitvoeren: beheerstaken noemen we dat. Hieronder volgt een opsomming van veel taken die er zijn bij een grote organisatie als Pluryn Werkenrode Groep. Allereerst de civiele dienst. Hier werken mensen die het eten koken, de was doen en kleren verstellen. De schoonmaak van individuele kamers en de algemene gebouwen valt hier ook onder. Mensen die bij de receptie werken of chauffeur zijn worden ook tot de civiele dienst gerekend. Dan hebben we de technische dienst. Deze onderhoudt de gebouwen. Er is de tuindienst voor het onderhoud van de tuinen. En verder zijn er mensen die zich bezig houden met de nieuwbouw. Al deze mensen werken bij bouw en huisvesting. Bij de economisch administratieve dienst: de EAD werken mensen die te maken hebben met geld. Die regelen de salarissen van alle medewerkers bijvoorbeeld. Ook houden zij goed in de gaten hoe het geld verdeeld wordt binnen Pluryn Werkenrode Groep. Dit alles moet allemaal schriftelijk bijgehouden worden. Vandaar het woord administratief. Binnen PWG wordt er veel gewerkt met computers. Er verandert veel op dit gebied en vaak in hoog tempo. Er kan dus nogal eens wat mis gaan. Om alle ontwikkelingen goed bij te houden en oplossingen te kunnen vinden voor problemen zijn er mensen nodig met veel verstand van ICT. ICT staat voor informatie en communicatie technologie en dat is dan ook de naam van de afdeling, waar deze mensen werken. En dan is er nog de afdeling personeel en opleiding. Zij geven antwoord op alle vragen van de medewerkers. Ook als mensen vragen hebben over opleidingen. Verder helpen zij de teamleiders en managers alles goed te regelen voor het personeel. Daarbij zijn zij onder andere gehouden aan wat de wet hierover voorschrijft. Al deze mensen vallen onder de directeur beheer. Dat is Hans van Schaik. Onder de directeur werken vervolgens leidinggevenden; managers en teamleiders, die weer leiding geven aan al het personeel. Het is redelijk ingewikkeld allemaal, maar je moet je ook realiseren dat PWG een grote organisatie is met ongeveer 2400 medewerkers.

14 2Inhoud nummer 1, maart Nieuws van de CliëntenRaden Column Pag. 2 Nieuws van de CliëntenRaden Pag. 3 Beheer bij PWG Pag. 4-5 Tara gaat verhuizen Pag. 6-7 Verhuizen betekent voor Pag Column Lange Termijn Huisvestings Plan Pag. 12 Verhuisprotocol Pag. 13 Agenda Pag. 14 Redactie Pag. 14 Het is heel druk met advieswerk. De begrotingen worden besproken. Maar niet alleen de cijfers, juist de plannen die daaraan gekoppeld zijn. Vooral in De Winckelsteegh en de Groesbeekse Tehuizen wordt veel vergaderd over alle bezuinigingsplannen. Er is veel overleg met directie en management. In de Groesbeekse Tehuizen en De Winckelsteegh moet ook een advies over het eten gegeven worden. Men wil daar ontkoppeld gaan koken. Daarom heeft de raad van de Groesbeekse Tehuizen een proefsessie gedaan. Zij is gaan keuren op Werkenrode omdat daar al langer zo gegeten wordt. Dit is de laatste column van de redactie. Het is niet goed als in een blad voor cliënten geen cliënten zelf schrijven. Dus hebben we gevraagd of er een aantal cliënten bereid zijn om ook eens een column voor hun rekening te nemen. Vier mensen die op het AC de Bogerd in Druten werken, willen graag hun mening geven over iets. Zij gaan de column vullen. Dan kan de redactie weer andere dingen doen. Zoals werken aan verbeteringen. Alle Cliënten- Raden hebben aangegeven dat zij het dubbele blad in spiegelbeeld niet zo handig vinden. Daar willen we wat aan doen. Dat wordt eigenlijk een soort interne verhuizing. Nieuwe mensen op nieuwe plaatsen. En daar gaat nu net dit blad over. De Centrale CliëntenRaad (CCR) heeft op uitnodiging van het zorgkantoor een middag bezocht over de inspraak van cliënten bij verzekeraars. Nu worden de zorgproducten nog door het zorgkantoor ingekocht bij zorgaanbieders zonder overleg met cliënten. Dat wil het zorgkantoor gaan veranderen. Het geluid van de CliëntenRaden van de instellingen moet gehoord worden. De CCR is het daar mee eens. Ze heeft zich bereid verklaard om te overleggen met het zorgkantoor.

15 Nieuws Voor cliënten van de pluryn werkenrode groep maart 2006 uitgebreide versie nummer 1

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing 1 meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing Sociaal statuut cliënten Cello, versie voor cliënten 2 In dit boekje staat informatie over meedenken en meepraten als er in jouw woning wat verandert. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

van de pluryn werkenrode groep

van de pluryn werkenrode groep Nieuws Voor cliënten van de pluryn werkenrode groep 2 juni 2006 2Inhoud nummer 2, juni 2006 2 Voor-af 3 Nieuws van de Cliënten-Raden 4-5 Clienten gezocht voor een onder-zoek 6-7 Tara en geld Voor-af 8-9

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 MET BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR JOU, LEES DIT BLAD GOED! Veranderingen in zorg en veiligheid Sneller antwoord op jouw

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl Wonen in Sprengenhof Sprengenhof ligt op een prachtige locatie Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum Sprengenhof. Ugchelen heeft een dorps karakter. Dit

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap Uitgebreide versie Inspraak van de cli nt bij Pluryn Inspraak van de clint bij Pluryn De besluiten van Pluryn hebben invloed op het leven van clinten. Ben jij een clint van Pluryn? Dan kun je meedenken

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 8 Oktober/november 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten

Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat zijn rechten? 2. Wat zijn de belangrijkste rechten van cliënten? 3. Wat

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten Andere rechten van cliënten Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Welke rechten hebben cliënten nog meer? 2. Wat

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Wonen bij Sprengenhof

Wonen bij Sprengenhof Wonen, welzijn en zorg onder één dak Wat biedt u? Waar vindt u? Hoe meldt u zich aan? Dorps karakter en winkels op loopafstand Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Voor wie is deze folder?

Voor wie is deze folder? Wie betaalt wat? Voor wie is deze folder? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

Vragenlijst Budgetcoaching

Vragenlijst Budgetcoaching Vragenlijst Budgetcoaching Welkom bij Stedam Bewind. Wij willen u vragen onderstaande vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen. Deze lijst wordt gebruikt bij de intake voor de budgetcoaching. Kunt u de

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is het recht op informatie? 2. Wat is begrijpelijke informatie? 3. Op welke

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Wonen, werken, meedoen

Wonen, werken, meedoen Wonen, werken, meedoen zoals jíj dat wilt Bij Prezzent is er van alles te doen Wij zíjn er voor jou Bij Prezzent kun je wonen, werken en meedoen zoals jij dat wilt. Wij hebben woonlocaties met zelfstandige

Nadere informatie

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Goede zorg zichtbaar maken Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis: Waar let u op als u gaat kijken? In deze folder geven wij u tips en adviezen om dit

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op klagen? 2. Wat kun je doen met een klacht? 3. Wie kan je helpen

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving.

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Monique is maatje van Ellen. Een aantal keren per maand gaan ze samen leuke dingen doen. Dingen die Ellen door haar beperking

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen Passend Vertrouwd Dichtbij Wonen Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Een groot deel van het dagelijks leven speelt zich thuis af. Voor mensen met een handicap is zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen november-december 2014 Bouwbrief 8 Herontwikkeling locatie De Wissel Achter de schermen De verbouw van de locaties t Rond 1, 3, 7, en 9 gaat razendsnel; als je een week niet hebt gekeken herken je het

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE FOLDER?

VOOR WIE IS DEZE FOLDER? WIE BETAALT WAT? VOOR WIE IS DEZE FOLDER? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Recept voor heerlijke speculaas

Recept voor heerlijke speculaas Uitgave 8 - november 2014 Stap Verder Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Recept voor heerlijke speculaas > www.hoeverandertmijnzorg.nl > Harry woont nu op zichzelf > Fer en Wilma enthousiast

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij Hulp bij de dagelijkse dingen Hulp Thuis Vertrouwd Ik kan nog best veel zelf, maar niet alles. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken. Precies de hulp die u nodig heeft U wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie