B².DNA. Creëer maximale impact, rendement en beweging! Presentatievaardigheden. Strategische GedragsVerbetering.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B².DNA. Creëer maximale impact, rendement en beweging! Presentatievaardigheden. Strategische GedragsVerbetering. www.b2dna.nl"

Transcriptie

1 Creëer maximale impact, rendement en beweging!

2 Inleiding In de top tien van onze grootste angsten staat naast ziekte en bungyjumpen: Spreken in het Openbaar. Er zijn mensen die dat vreemd vinden en er helemaal geen moeite mee hebben om in het openbaar iets te zeggen; anderen krijgen er spontaan rode vlekken van in hun nek. Als je regelmatig voor een groep spreekt gaat het vaak al beter en zijn mensen in staat hun spanning te controleren en zelfs te gebruiken. Acteurs bijvoorbeeld, hebben die spanning juist vaak nodig om op het toneel optimaal te kunnen presteren en dat is bij sprekers voor een publiek niet anders. Er zijn tussen sprekers en acteurs wel meer overeenkomsten en zij kunnen daarom gebruik maken van dezelfde technieken: het gebruik van je stem, mimiek, hoe sta je er bij en welke bewegingen sluiten aan bij je woorden. In de training en in deze handout zullen we, naast een aantal andere vaardigheden, deze technieken behandelen, zodat je ze kan toepassen in de praktijk. We werken vanuit de volgende visie: Altijd meer IK meer IETS meer JOU Wij geloven dat elk communicatiemoment altijd meer IK, meer IETS en meer JOU kan gebruiken. Wij geloven dat iedereen meer IK, meer IETS en meer JOU kan gebruiken. Daarom werken wij intensief aan het maken van juist die vaak mentale omslag. En we geloven ook dat magische communicatie nooit een trucje is. Wat voor de één werkt, geldt niet per definitie ook voor de ander. En elk publiek is weer anders. Kortom, hoe kun je de magie zo vaak mogelijk creëren?! Tijdens de trainingssessie werken we constant vanuit de volgende focus: Creëer altijd beweging: wat wil jij dat je publiek doet/denkt aan het einde van jouw presentatie?!

3 Wat is een goede presentatie? Voorbeelden van hoe het niet moet heeft iedereen wel voorhanden: de spreker staat in het halfdonker letterlijk voor te lezen wat er allemaal op de slide geschreven staat, met de rug naar het publiek, zich niet bekommerend om de impact van de presentatie. Het publiek valt in slaap of haakt af. Vraag: wanneer raakte je geïnspireerd bij een presentatie en hoe kwam dat? 1. Effectieve communicatie Presenteren is een vorm van communicatie. Waar mensen bij elkaar zijn wordt gecommuniceerd en is het bijna onmogelijk om nìet te communiceren. Zwijgen of iemand vrolijk aankijken zijn ook vormen van communiceren. Een rood overhemd, tikken met je pen, armen over elkaar Alles wordt door de anderen waargenomen en direct beoordeeld. Waar het nu over gaat is: effectieve communicatie. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap overkomt zoals jij het bedoelt, met het effect dat jij voor ogen hebt. Dat betekent dat je op een aantal facetten van de communicatie grip moet zien te krijgen. Wat en Hoe Over het algemeen vinden mensen, die spreken voor een publiek, de inhoud van hun woorden het belangrijkste. Je wilt je toehoorders van iets overtuigen, of ze iets leren en nieuwe inzichten verschaffen. Toch is de inhoud niet doorslaggevend. Verschillende onderzoekers schatten dat minstens 70% van de communicatie door middel van stemklank en lichaamstaal plaatsvindt. Het meest bekend is de theorie van de Amerikaanse psycholoog Mehrabian. Hij stelt dat wanneer het gaat om de geloofwaardigheid van de spreker 55% wordt bepaald door lichaamstaal, 38% door stemklank en intonatie en 7% door (inhoud van) woorden. A: Hallo Daan, had je een goede vakantie? D: Ja, geweldig. Vraag: had Daan een goede vakantie? Als Mehrabian gelijk heeft, dan wordt onze geloofwaardigheid als spreker voor maar liefst 93% bepaald door non-verbale communicatie en dus maar voor 7% door de inhoud. Als iemand zijn woorden tegenspreekt door middel van lichaamstaal, wordt de non-verbale boodschap bijna altijd als de meest ware opgevat. Het is namelijk heel moeilijk door middel van lichaamstaal te liegen. De meeste mensen zijn zich niet erg bewust van hun lichaamstaal. Als iemand niet de waarheid spreekt, of niet precies weet waar hij het over heeft, kunnen we door zijn gedrag het gevoel krijgen dat er iets niet klopt. We zijn dan het meest geneigd om op dit gevoel af te gaan en hem niet te geloven. Lichaamstaal heeft dus een grote betrouwbaarheidswaarde en is ook bij een presentatie een belangrijk element. Daarmee is niet gezegd dat de inhoud totaal onbelangrijk is. Het betekent dat, wil je jouw inhoud op een effectieve manier laten aankomen, je veel aandacht moet besteden aan hoe je iets zegt, hoe je erbij staat of hoe je erbij kijkt. En in tweede instantie hoe je middelen gebruikt die jouw woorden kracht bij moeten zetten, zoals beelden, of presentaties in Powerpoint of Keynote.

4 2. Voorbereiding Voor dat je je presentatie gaat houden bereid je je goed voor. Bedenk daarbij: Voor wie houd ik mijn presentatie? Wat is de doelgroep? Kan ik hen van te voren vragen naar hun verwachting? Zo nee, vraag het dan voordat je met je presentatie begint! Je laat zien dat je hun wensen serieus neemt en je toehoorders daadwerkelijk centraal stelt. Welke zaken spelen een rol: leeftijd, opleidingsniveau of kennis van mijn onderwerp? Hoeveel mensen worden er verwacht? Moet ik ze overtuigen of voorlichten? Wat zal hen interesseren en wat niet? Hoe kan ik verbinden los van de inhoud? Wat pakt hen? Ga ik met hen in gesprek, las ik tijd in voor vragen? Tip: Pas je manier van spreken en taalgebruik aan, aan je publiek. In welke context ben ik daar? Zijn er meer sprekers? Als ze over hetzelfde onderwerp praten, probeer dan overlapping te voorkomen. Moet (en wil) ik aangekondigd worden? Op welke wijze? Maak een presentatie waar duidelijk de hoofdlijnen in staan. Bedenk dat beeldmateriaal een hulpmiddel is en niet de drager van jouw presentatie, want dat ben je zelf. Zodra je alles in de grondverf hebt gezet kun je gaan oefenen. Voor de spiegel, of voor iemand die jou kan voorzien van tops en tips. Oefen de structuur van je presentatie en ook de toon die je gebruikt. Leer de sleutelzinnen desnoods uit je hoofd, zodat die er goed en natuurlijk uitkomen. Gebruik het papier of de bullets van je presentatie alleen als reminder en niet om alles voor te lezen. 3. Presentatie maken De inhoud Begin Midden Eind Ook al ben je goed bekend met jouw onderwerp, toch kan het een hele opgave zijn om er een helder en inspirerend verhaal van te maken. De bedoeling van elke presentatie moet zijn dat je mensen raakt met wat je zegt en laat zien. Elk verhaal heeft een Begin, een Midden en een Eind. Dit is de eenvoudigste structuur die je kunt aanhouden. Alvorens de inhoud van de structuur vast te leggen is het goed om eerst met jezelf te brainstormen. Deze brainstorm kun je vastleggen in een mindmap. Ga als volgt te werk: Benoem jouw onderwerp; Kies een invalshoek en verwoord de kern in één korte zin; Bedenk termen, associaties en zaken die met jouw onderwerp te maken hebben. Zet er nog geen rem op; Kies uit alles wat je hebt bedacht en hebt geschreven 5 kernwoorden; Denk na over Begin-Midden-Eind. Bedenk een aantrekkelijk Begin; een zin of een vraag die prikkelt; Maak van de 5 kernwoorden een inhoudelijk deel dat je in het Midden kan vertellen; Bedenk een uitsmijter voor het Eind die blijft hangen bij het publiek;

5 Kies hoe je het gaat vormgeven en welke uitstraling het moet hebben. Let bij de afronding op een logische indeling met heldere overgangen. Als jouw onderwerp gepaard gaat met veel jargon en technische uitleg, bedenk dan alvast hoe met welke woorden je dat brengt aan jouw toehoorders. Gebruik dus directe en eenvoudige taal die voor jouw doelgroep toegankelijk is. Laten we ervan uitgaan dat je je presentatie in ongeveer 20 minuten gaat doen. Dat is de tijd dat je mensen gemiddeld geconcentreerd aan jouw verhaal kan binden en je nog tijd overhoudt voor vragen of discussie. Hoe ga je deze 20 minuten invullen? Duurt het langer dan 20 minuten? Zorg dan voor interactiemomenten! Beelden Mensen onthouden informatie veel beter als ze niet alleen horen maar ook zien. De meeste sprekers kiezen daarom voor ondersteuning in de vorm van een Powerpoint- of Keynote presentatie. Vaak in een combinatie van tekst en beeld, zoals foto s, illustraties, film- of geluidsfragmenten. Je kunt je ook beperken tot alleen beeld en /of geluid. Kies je beelden in elk geval zorgvuldig en bedenk: soms is een enkel beeld sterker dan een hele tekst. Zoek dus beelden die mensen raken en persoonlijk zijn. Vermijd gebruik van standaardillustraties maar zoek bijv. op als er geen eigen materiaal voorhanden is. Tekst Als je tekst gebruikt, doe dat in een lettertype dat groot genoeg is: van minimaal 24pt tot ongeveer 34pt (voor een grote zaal). Gemiddeld zou je dus 30pt kunnen aanhouden. Zet de woorden of korte zinnen puntsgewijs onder elkaar en vermijd lange zinnen en te veel jargon. 4. Presentatie houden Stem en lichaamstaal Jouw authenticiteit is de kracht en ook het geheim van een geslaagde performance. Daarvoor moet je weten wie je bent: hoe kom ik over op een (neutraal) publiek en hoe wíl ik overkomen? Een regel daarbij is: De Ontvanger Bepaalt. Dat wil zeggen dat jouw toehoorders de waarde en geloofwaardigheid bepalen van jouw performance. Ook al bedoel je het misschien niet zo, als jij voor het publiek onzeker of arrogant overkomt zul je daar iets mee moeten doen. Tip: Breng je lichaamstaal in overeenstemming met je woorden en maak daarin keuzes. Stel je daarbij de vraag: wat is mijn kracht en wat is minder sterk? Er zijn dingen die je misschien niet bewust doet, zoals veel bewegen, om de 2 woorden..eh..zeggen etc. En sterke dingen zoals je gevoel voor humor, of een goede dictie. Als je deze dingen beheerst en dus bewust gaat aanwenden, kun je ook een keuze gaan maken in je repertoire aan verbale en non-verbale middelen. Bij een bepaald onderwerp hoort misschien een vlammend betoog, bij een ander juist een ingetogen manier. En als je de derde spreker op rij bent en de energie bij het publiek is weggezakt, zul je ook daar iets mee moeten doen. Tip: Blijf tijdens je presentatie in het Hier en NU. Hoe goed je je ook hebt voorbereid, je zult altijd moeten blijven openstaan voor wat er Hier en Nu aan de hand is. Het maakt je performance krachtiger als je kunt inspelen op de vragen van het publiek en sfeer in de

6 zaal. Hier en Nu betekent ook dat je jezelf kunt corrigeren. Hoe gebruik je je stem, hoe sta je erbij en hoe kijk je? Als je je bewust bent van je omgeving kun je jouw manier daaraan aanpassen. De stem C est le ton qui fait la musique. Aan iemands stemgeluid kunnen we vaak horen met wat voor persoonlijkheid we te maken hebben. Sommige stemmen vinden we vervelend, andere juist prettig. Wat is het dat we in het stemgeluid beoordelen? Gaat het om de toonhoogte waarop iemand zijn stemgeluid laat klinken, of om het volume? Of horen we spanning in het stemgeluid? Wees je allereerst bewust van jouw eigen stemgeluid. Hoe klinkt het en hoe komt het over bij de ander? Spreek je met een zwaar accent, articuleer je slecht? Heb je van nature een warme stem? Ben je van nature geneigd zacht te praten, zet je volumeknop dan iets harder als mensen aangeven jou slecht te verstaan. Plaats je zinnen naar de laatste rij van de zaal, zodat iedereen het goed kan verstaan. Als je twijfelt, vraag het gewoon aan jouw toehoorders. Als je zorgt voor voldoende afwisseling in toonhoogte, luidheid en tempo wordt je manier van spreken levendiger. Bepaalde sleutelzinnen of termen die belangrijk zijn in je betoog kun je op allerlei manieren uitspreken. Experimenteer eens voor jezelf met hoe je dat kan uitspreken; tot je een intonatie te pakken hebt, die goed voelt. C est le ton qui fait la musique! Lichaamstaal Bij een presentatie is het van belang om behalve je stem en intonatie, ook je lichaamstaal goed af te stemmen op de inhoud van je woorden. Onder lichaamstaal wordt verstaan: houding status mimiek gebaren de plaats timing Houding Het is goed om te weten wat jouw neutrale houding is, want dat kan je als vertrekpunt nemen. Ga recht en ontspannen staan, met je handen langs je lichaam. Kijk het publiek aan met een open blik. Voor wie moeite mee heeft met een neutrale houding volgt hier een aantal tips: je voeten onder je heupen en wijzen naar voren; gewicht is verdeeld over beide voeten; zet je knieën niet op slot; je rug is recht (kantel je bekken iets naar voren); je kin wijst iets naar beneden, terwijl je kijkt op ooghoogte of in de richting van je toehoorders. Van hieruit kun je alles doen wat nodig is: lopen, bewegen, stilstaan. Zolang dit bewuste en duidelijke bewegingen zijn is het een versterking van jouw woorden. Van sommige zaken zijn mensen zich niet bewust:

7 wippen, ijsberen en tics, die onzekerheid of nervositeit aangeven. Probeer deze zoveel mogelijk te beheersen en zet jezelf daarbij niet op slot. Status Je geloofwaardigheid van jou als spreker wordt voor een deel bepaald door je status. Hoeveel gewicht leg je in de schaal. Het is interessant om van jezelf te weten wanneer je status hoog of laag is. Het kan zijn dat je vooraf een hoge status hebt, doordat je een autoriteit bent op het gebied van jouw onderwerp. Tijdens de presentatie moet je die autoriteit natuurlijk ook uitstralen. Dat kan op vele manieren. De natuurkundige Stephen Hawking heeft tot 2008 presentaties gegeven vanuit zijn rolstoel, met behulp van een spraakcomputer. Op vele manieren wijkt zijn performance af van de meeste presentaties en toch heeft hij een hoge status. Zijn eigenheid, doorzettingsvermogen en kennis dwingen respect af en zijn daarin dus doorslaggevend. Als we kijken naar status in het algemeen, dan ervaren mensen een zelfverzekerde houding als hoge status en een onzekere als een lage status. Een hoge status is niet per definitie beter dan een lagere. Je kunt ervoor kiezen om een lagere status aan te nemen om je publiek beter te bereiken. Door bijvoorbeeld naast je toehoorders te gaan zitten, als een gelijke met hen te praten en ondertussen iets uit te leggen. Zolang het een keuze is kan het jouw performance versterken. Mimiek Wat kun je lezen op iemands gezicht? Dan hebben we het over gelaatsexpressie, oogcontact, de kijkrichting, maar ook over blozen, verbleken of transpireren. Met name oogcontact is als non-verbaal aspect van groot belang in 1 op 1 gesprekken. Bij een presentatie is hierbij de kijkrichting van belang. Soms sta je in het volle licht en zie je je publiek nauwelijks. Door in hun richting te kijken, voelt men zich toch direct aangesproken. Plaats je tekst, op een gecontroleerde manier, naar alle kanten waar het publiek zit. Gelaatsexpressie is de meest directe manier om gevoelens te vertalen, zoals blijdschap, verbazing of woede. Als het in overeenstemming is met jouw woorden kan het kracht uitstralen en je boodschap versterken. Emotie tonen kan belangrijk zijn. Het geeft je eigen betrokkenheid aan bij het onderwerp en het emotioneert ook de toehoorders. Gebaren Gebaren kunnen heel verschillende betekenissen hebben. Bepaalde gebaren horen bij het dagelijks verkeer (zwaaien als groet). Andere gebaren zijn wat onbepaald. Ze geven bijv. aan dat je het maar zo zo vindt, of juist fantastisch. Het kan jouw betoog verlevendigen en de mate van passie aangeven die je voor een bepaald onderwerp voelt. In die zin kan het je woorden kracht bijzetten en kun je op die manier de aandacht op jou gevangen houden. In bijv. Italië gebruiken ze over het algemeen meer armgebaren dan in Nederland, dus culturele achtergrond speelt hierin ook een grote rol.

8 Plaats Hieronder valt de afstand tussen de gesprekspartners. Over het algemeen is het zo: hoe groter de afstand, hoe onpersoonlijker de relatie. Je kunt hierin vier zones onderscheiden: 1. de intieme zone: iemand staat letterlijk dicht tegen je aan. Dit staan we over het algemeen maar bij enkelen toe; 2. de persoonlijke zone: er is ongeveer een halve armlengte afstand. Dit zijn over het algemeen de mensen met wie je goed kunt opschieten; 3. de sociale zone: tot een armlengte afstand. In deze zone spelen zich de meeste contacten af. Kijk maar naar de opstelling van balies, kassa s en de afstand die je hanteert ten opzichte van collega s en klanten; 4. de publieke zone: mensen die je niet kent. Er wordt voldoende afstand ingebouwd. In het algemeen bevinden we ons bij een presentatie in de publieke zone. Door je woorden of manier van spreken kun je de afstand tussen jou en het publiek toch verkleinen en een intieme sfeer creëren. Of door iemand uit het publiek rechtstreeks aan te spreken, want vaak voelen andere toehoorders zich daardoor ook aangesproken. Als het mogelijk en functioneel is kan je ook fysiek de afstand verkleinen door naar iemand toe te lopen. Timing Elke acteur en cabaretier weet dat timing een belangrijk wapen is om het publiek daar te krijgen waar hij of zij het hebben wil. Timing heeft te maken met de snelheid (of traagheid) waarmee je je tekst brengt en het gebruik van ingevulde stiltes. Bij een goede timing is het publiek heel actief betrokken. Voorbeeld: Je komt in je presentatie aan bij de kern van wat je wilt zeggen. Laat, voordat je een sleutelzin uitspreekt, even een stilte vallen, terwijl je het publiek aankijkt. Spreek de zin iets langzamer uit dan het tempo dat je daarvoor hebt aangenomen en het publiek begrijpt dat er iets belangrijks wordt verteld. Ook het tempo waarin je een woord of een zin uitspreekt is dan belangrijk. Je verhoogt je geloofwaardigheid als je dit op een natuurlijke manier kan doen. Sommige mensen voelen dit van nature aan; voor de meesten is de tip: oefen het en vraag feedback om je zelf te verbeteren.

9 Nog wat laatste algemene Tips Maak contact Voor het publiek (en voor jezelf) is een goede start van belang, want zo zet je de toon. Als je jezelf voorstelt, doe dat dan spontaan en los van het papier, wat je misschien in je handen hebt. Een ijsbreker of positieve opmerking naar het publiek of organisatie kan ook helpen. En, laat direct jezelf zien en verschuil je niet achter een façade! Wat zijn jouw unieke presentatievaardigheden? Iedereen heeft zijn eigen unieke talenten: humor, charisma, kennis, empathische uitstraling, hoge gunfactor, directheid, openheid, groot schakelvermogen etc. Wees je bewust van jouw eigenheid en zet deze optimaal in. Heb je valkuilen? Bedenk hoe je deze gaat voorkomen? Wat of wie gaat je geheugensteun zijn? Jij staat centraal, maar bent niet het belangrijkste! Ondanks dat jij een centrale rol neemt bij het presenteren, ben jij niet het belangrijkste. Je doet het voor je toehoorders, dus zet hen altijd centraal. Zowel in je voorbereiding, in je mentale voorbereiding als tijdens de daadwerkelijke presentatie. Klanten willen graag het gevoel belangrijk te zijn, dus maak ze dat dan ook door ze centraal te stellen. Aantekeningen Als geheugensteuntje is het goed als je van tevoren wat steekwoorden opschrijft, die je gebruikt tijdens de presentatie. Fouten maken mag! Een verspreking of een verkeerde slide zijn zaken die kunnen gebeuren. Accepteer dat het even fout gaat en corrigeer jezelf. Blijf in elk geval ontspannen en zie er de humor van in. Een fout kan zo ook juist een goede wending geven aan je presentatie. Neem de tijd Haal rustig adem, neem zo nu en dan een pauze in je verhaal, zodat het publiek op adem kan komen of eventueel kan reageren. Humor Humor kan een wapen zijn om zware onderwerpen wat te relativeren en om de aandacht op een positieve manier vast te houden. In de voorbereiding kun je al bekijken waar hiervoor kansen zijn. Spontane invallen kunnen zo mogelijk nog beter werken, dus probeer je hiervoor open te stellen. Feedback Als je iemand hebt die jou feedback kan geven na je presentatie, maak daar dan gebruik van. Hierdoor kun je jezelf steeds verbeteren.

10 Ga ervoor Je hebt jezelf goed voorbereid en je staat helemaal achter jouw onderwerp en presentatie. Laat je dus niet uit het veld slaan door kritische blikken en vragen vanuit het publiek, of dingen die je niet had verwacht. En we eindigen met waar we mee startten: Creëer altijd beweging: wat wil jij dat je publiek doet/denkt aan het einde van jouw presentatie?!

Reader Presentatievaardigheden. www.pgosupport.nl ACADEMIE DE ZAAK ROOVERS

Reader Presentatievaardigheden. www.pgosupport.nl ACADEMIE DE ZAAK ROOVERS Reader Presentatievaardigheden ACADEMIE www.pgosupport.nl DE ZAAK ROOVERS 2 Presentatievaardigheden Locatie : Organisatie: Uitvoering: Vergader- en cursusruimte PGOsupport Churchilllaan 11, (17e verdieping)

Nadere informatie

Reader Presentatievaardigheden. www.pgosupport.nl ACADEMIE DE ZAAK ROOVERS

Reader Presentatievaardigheden. www.pgosupport.nl ACADEMIE DE ZAAK ROOVERS Reader Presentatievaardigheden ACADEMIE DE ZAAK ROOVERS 2 Presentatievaardigheden Locatie: Organisatie: Uitvoering: Vergader- en cursusruimte PGOsupport Daltonlaan 600 3584 BK Utrecht PGOsupport Daltonlaan

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Presenteer uw organisatie op een beurs

Presenteer uw organisatie op een beurs Presenteer uw organisatie op een beurs Hoe spreek ik iemand aan op een stand, hoe hou ik mijn presentatie en hoe vraag ik mensen om lid te worden van de vereniging. De Zaak Roovers i.s.m. PGOsupport Inleiding

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Secret. Het geheim van een goede presentatie. Deel 1

Secret. Het geheim van een goede presentatie. Deel 1 Secret Het geheim van een goede presentatie Deel 1 Eye for detail Ik neem mijn sheets onder de arm mee en ga wat vertellen. Hoe bereid jij je voor op een presentatie? De presentator staat nerveus te wiebelen

Nadere informatie

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Zodra je er op gaat letten zie je dat veel toespraken eigenlijk heel onnatuurlijk overkomen. De spreker staat kaarsrecht achter zijn spreekgestoelte. Hij duikt

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Zonder verhaal heb je niets te vertellen. Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken

Zonder verhaal heb je niets te vertellen. Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken Zonder verhaal heb je niets te vertellen Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken Arjan Hoek - 29 november 2018 1. Presenteren met impact 2. De kernboodschap 3. De pitch 4. Tot slot 3

Nadere informatie

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen?

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen? Omdat je je kennis wilt delen, nieuwe klanten wilt werven, politiek of maatschappelijk gezien een boodschap wilt overbrengen, je onderneming wilt promoten. Redenen genoeg om een sterke spreker te willen

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag.

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Overtuigen en presenteren Vraag 1 Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je die al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader

1 SITUATIE 2 TEST. Als ik luister denk ik niet aan andere zaken. Ik laat mensen uitpraten. Ik plaats wat ik hoor in een duidelijk kader LUISTEREN drs. W. Bontenbal 1 SITUATIE Wanneer u naar een lied luistert, luistert u dan naar de tekst of naar de muziek? Stelt u zich voor dat u zojuist bij een enerverende vergadering vandaan komt, u

Nadere informatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie 1. De meeste mensen zijn primair: A. visueel ingesteld. B. kinesthetisch ingesteld. C. socialistisch ingesteld. D. auditief ingesteld. 2. Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender Een Goede Lezing Hans L. Bodlaender Dit verhaal Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Programma: Samen werken aan de toekomst

Programma: Samen werken aan de toekomst Programma: Voorstelrondje Zakelijk flirten is het beïnvloeden van gesprekken op een andere manier. Meer regie door meer kennis (van jezelf en de ander!) Tips & tricks Oefenen met zakelijk flirten 2 Samen

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

20 tips voor een goed debat!

20 tips voor een goed debat! 20 tips voor een goed debat! Moedig elkaar aan tijdens jullie voorbereidingen en de wedstrijd. Geef elkaar tips en zoek samen de sterktes en zwaktes van de argumenten. Je kan veel leren van elkaar, ook

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie Non-verbale communicatie Wie de taal van het lichaam wil leren begrijpen, moet eerst de verschillende signalen leren kennen, herkennen en goed inschatten. Meestal richten we (bewust) onze aandacht op het

Nadere informatie

Programma. Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit

Programma. Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit Methodiek les 2 Programma Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit Verbale en non-verbale communicatie Verbale en non-verbale communicatie Waaraan denk je? Non-verbale communicatie Oogcontact

Nadere informatie

11 Omgaan met verbale agressie

11 Omgaan met verbale agressie 11 Omgaan met verbale agressie AGRESSIE Praktijkinformatie Welke vormen zijn er? Hoe buig je opkomende verbale agressie om? Hoe en wanneer stel je je grens? EN Omgaan met verbale agressie Tip 1 Herken

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Powerful Presentations Incompany

Powerful Presentations Incompany Incompany Wat levert het voor jouw organisatie op als medewerkers beter dan ooit in staat zijn om met meer impact te spreken? De klant koopt het product Er worden nieuwe stappen gezet Collega s worden

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

1Communicatie als. containerbegrip

1Communicatie als. containerbegrip 1Communicatie als containerbegrip Als medisch specialist is communiceren onlosmakelijk verbonden met het uitoefenen van uw professie. Niet alleen hebt u contact met uw patiënten, maar ook met diverse professionals

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 `PRESENTEREN VANUIT EEN ENERGIEVELD VAN RUST` IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 Waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik ben nu ruim 6 jaar werkzaam als sporttrainer, tijdens dit werk sta ik veel voor groepen mensen

Nadere informatie

Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen 1 Inleiding In het begeleiden van studenten zul je regelmatig feedback moeten geven en ontvangen: feedback is onmisbaar in de samenwerking. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Communicatie NHB DEURNE

Communicatie NHB DEURNE Communicatie NHB DEURNE Sociale vaardigheden Het vermogen om goed met anderen om te kunnen gaan Inzicht in eigen gedrag Inzicht in gedrag van anderen Goed communiceren Zelfpresentaie Stemgebruik Houding

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Presentatievaardigheden

Presentatievaardigheden Presentatievaardigheden 1 Voorstelling trainer Voorstelling deelnemers Doelstelling van de opleiding 2 Agenda 1. Introductie 2. Activerende didactische werkvormen 3. Opdracht: creativiteit in didactische

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Presentatietechnieken

Presentatietechnieken Voorbereiding Bereid de presentatie goed voor. Improviseren kan, maar zorg dat je altijd ergens op terug kunt vallen. Verplaats je in het publiek. Wat is de achtergrond van het publiek? Welk taalgebruik

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Scheidsrechter en COMMUNICATIE

Scheidsrechter en COMMUNICATIE Scheidsrechter en COMMUNICATIE Wat is communicatie? UITWISSELEN VAN INFORMATIE Met wie communiceert de scheidsrechter? Spelers Coaches Secretaris / Tijdwaarnemer Publiek Begeleider / SR coach Vereniging

Nadere informatie

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie De essentie! Dixit: Paul Watzlawick, Villach 25.07.1921,

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS

De 3 monsters van public speaking. Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Leer je valkuilen kennen met Okab, Whiha en Ted PR PR... PRESENTATION PROFS De 3 monsters van public speaking Als spreker of presentator ben je, als het ware, de held

Nadere informatie