Hoe help ik mijn puber een studie kiezen....als die er absoluut geen zin in heeft?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe help ik mijn puber een studie kiezen....als die er absoluut geen zin in heeft?"

Transcriptie

1 Hoe help ik mijn puber een studie kiezen...als die er absoluut geen zin in heeft?

2 Hoe pak ik dit in vredesnaam aan? INHOUD Ontdek waarom je puber er geen zin in heeft. Een gesprek zonder escalatie. De praktische routeplanner. Aan de slag! Wie is Wil Vernhout? Anderen over Wil Vernhout Contact

3 Hoe help ik mijn puber een studie kiezen...als die er absoluut geen zin in heeft? Gelukkig ben je de enige niet die worstelt met het vinden van een goed moment. Pubers hebben er vaak geen zin in om over hun toekomst na te denken. Ze hebben zoveel andere dingen aan hun hoofd: school, vrienden, een baantje, chillen, sport. Ook jouw hoofd staat er niet altijd naar. Als je dan een goed moment gevonden hebt, dan loopt het gesprek niet lekker. Op de een of andere manier ontstaat er steeds een discussie die je eigenlijk niet wilt en haakt je zoon of dochter weer af. Je wordt er helemaal moedeloos van. "Ik werd eens door een wanhopige moeder gebeld, die het maar niet lukte om met haar zoon over zijn studiekeuze te praten. Ze had van alles geprobeerd. Ik vroeg of haar man al eens een poging had gewaagd. Dat bleek niet het geval. Een paar maanden later belde zij weer. Haar man had succes en zij vroeg wanneer ik tijd had voor haar zoon. Hij is een van de leukste jongeren geweest die ik heb begeleid! Na elk gesprek nam hij blij afscheid. Inmiddels heeft hij zijn favoriete studie bijna voltooid". Uit onderzoek is gebleken dat alle jongeren zich willen ontwikkelen en later een beroep willen uitoefenen waar ze voldoening uit halen, iets kunnen presteren waar ze trots op zijn.

4 Wat het zo moeilijk maakt is dat we als samenleving verwachten dat jongeren deze belangrijke keuze in een leeftijdsfase maken waarin hun hersenen nog niet zijn volgroeid. Hierdoor is het vaak lastig voor hen om te plannen. Ze hebben de neiging om impulsief te kiezen. Daarnaast worden ze ook nog eens overladen met een woud aan studiemogelijkheden. Dus ga er maar aan staan. Allemaal ingrediënten voor keuzestress! "Puberteit. Als je ouders vervelend beginnen te doen". Loesje Pubers hebben begeleiding nodig van een volwassene die hen helpt om inzicht te verkrijgen in de betekenis van het kiezen van een studie. Hen begeleidt bij het verzamelen van informatie over zichzelf en de studies die hun belangstelling hebben. Dit kan ingewikkeld zijn. Daarom vinden pubers het best fijn als ouders ondersteuning bieden bij hun worsteling met deze lastige keuze. In dit boek geef ik je 5 tips voor een gesprek zonder escalatie en een praktische routeplanner waarin je leert hoe je in 7 stappen samen met je puber een passende studie kunt vinden. Ik wens je succes in de gesprekken met je puber! Hartelijke groet, Wil Vernhout

5 Gesprek zonder escalatie. Gebruik LSD, wees een OEN, laat OMA thuis, smeer NIVEA en maak je niet druk maar DIK Dit zijn gemakkelijk te onthouden tips die je tijdens het gesprek kunt gebruiken en die je zullen helpen om het evenwicht te bewaren tussen sturen en zelf laten kiezen. Het laat je kind in zijn waarde. Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Aandacht is de motor van elk gesprek en die kun je geven door bewust naar je kind te luisteren. Luisteren doet iedereen. Actief luisteren betekent dat je jouw kind laat weten dat je luistert en geïnteresseerd bent in wat het zegt. Dit kan door hem/haar aan te kijken, te knikken, te hummen of af en toe "ja" te zeggen. Samenvatten: als je samenvat, som je regelmatig de gedachten,acties en gevoelens van je kind op. Door samen te vatten help je jouw kind om zijn of haar gedachten te ordenen. Doorvragen kan op verschillende manieren. Als je kind vage antwoorden geeft met woorden als: "men" of "naar gevoel", vraag je kind dan wie "men" zijn en wat dat "nare gevoel" is. Vertelt je kind dat het belangstelling heeft voor iets met mensen, vraag dan wat het bedoelt met iets. Iets kan bijvoorbeeld staan voor: verzorgen, lesgeven, begeleiden. Vaak helpt het als je de doelgroep (bijv. kinderen of zieken) helder maakt.

6 Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig Open en gewoon waarnemen, registreren en accepteren wat de ander zegt. Eerlijk: als je moeite hebt met de manier waarop de communicatie verloopt, dan creëer je openheid door dit te zeggen. Vraag door vanuit Nieuwsgierigheid. Dan heeft je stem de juiste klank en zal je kind zich gehoord voelen. Laat OMA thuis: Opvattingen, Meningen en Adviezen Iedereen heeft in gesprek met een ander haar eigen OMA s. De kunst is om zoveel als mogelijk je eigen zienswijze voor je te houden, parkeer ze even. Kom niet onmiddellijk met adviezen als: als je dat op die wijze aanpakt, ga je de mist in. Als ik jou was zou ik Deze gedachten komen van je eigen referentiekader en belemmeren je om nauwkeurig te luisteren. "Een moeder van een studiekiezer vertelde dat ze het lastig vond om haar mening niet te veel op te dringen aan haar dochter. Zij herinnerde zich nog goed hoe vervelend ze het vond dat haar vader dat bij haar deed. Haar dochter overwoog rechten te gaan studeren. De moeder dacht: dat is veel te theoretisch voor je. Maar zei dit niet. Ze raadde haar dochter aan om te gaan praten met iemand die rechten studeerde en zijn boeken te bekijken. Gelukkig kwam de dochter toen zelf tot de ontdekking dat dit niets voor haar was. Ze besloot de hogere hotelschool te gaan doen." Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander Als je zoon of dochter iets vertelt wat niet duidelijk is dan is de kans groot dat je zijn/haar bedoeling zelf invult omdat je hem/ haar al langer kent. Om te voorkomen dat je de bedoeling verkeerd invult kun je vragen stellen als: "Wat bedoel je?" of "Hoe bedoel je dat?" Maak je niet DIK: Denk In Kwaliteiten Elk kind heeft kwaliteiten waar het trots op kan zijn, maar hij/zij ziet ze vaak niet van zichzelf. Probeer samen met je kind te ontdekken waar het trots op is.

7 Praktische routeplanner naar de passende studie. STAP 1 HET BESEF VOOR DE KEUZE TE STAAN Maak samen met je zoon/dochter een afspraak om over dit lastige onderwerp te praten. Neem er de tijd voor en doe het aan de keukentafel, tijdens een ritje in de auto of tijdens een wandeling. Stel vragen als: o Hoe ga je het aanpakken? o Wat vind je lastig? Erken dat het echt lastig is met het enorme aanbod. o Wat kan ik voor je betekenen? Informeer naar de activiteiten van de school in het kader van loopbaanoriëntatie en begeleiding. (LOB). STAP 2 HEB HET LEF OM HET NIET TE WETEN Laat de realiteit eens los en droom samen met je kind over zijn/haar toekomstidealen. Niets is te gek! Noteer of teken de opbrengst van de droom en vul het aan met alle informatie uit de volgende stappen. Vertel dat een studiekeuze niet levensbepalend is. Een loopbaan is flexibel, zowel jouw kind als de arbeidsmarkt blijven zich ontwikkelen. Vertel voorbeelden uit je eigen loopbaan. Help je kind planmatig te werk te gaan. Neem er de tijd voor. Een half jaar voor definitieve inschrijving is echt te laat! Bemoedig je kind en laat waar het kan zelf ontdekkingen doen.

8 STAP 3 INFORMATIE VERZAMELEN OVER JE KIND Praat met je kind over zijn/haar interesses en kwaliteiten naar aanleiding van bijvoorbeeld de ingevulde vragenlijsten van de LOB methode die de school gebruikt, Interesses Waar speelde je zoon of dochter graag mee toen het klein was, tot hij/zij ongeveer 10 jaar was? Waar kon het uren zoet mee zijn? En wat was dat later op de middelbare school.vraag of het graag alleen speelde of liever met anderen. Onderzoek welke rol jouw kind kreeg in een groep. Was het de leider, de bedenker van activiteiten, de organisator of een andere? Bespreek welke vakken op de middelbare school leuk of boeiend werden gevonden en wat in dat vak zo boeiend was. "Een van mijn studiekiezers vertelde dat hij aardrijkskunde zo leuk vond. Toen ik hem vroeg wat het zo leuk voor hem maakte, begon hij met glimmende ogen te vertellen dat hij het prachtig vond om te lezen over hoe een stad zich kon ontwikkelen en groeien en wat dat betekende voor het wonen en werken. Deze herinnering heeft er toegeleid dat hij een studie koos op het gebied van planologie." Vraag ook waar je kind nu belangstelling voor heeft. Is dat bijvoorbeeld iets met techniek, iets met cijfers, dieren, defensie, talen, het milieu of iets medisch, iets met mensen, met je handen werken of iets anders? Kwaliteiten Vertel je kind wat je in hem/haar bewondert, waar je trots op bent en moedig je kind aan om ook zelf voorbeelden te vinden. Denk aan het profielwerkstuk, een presentatie, een hobby, iets in sport of iets wat hij/zij voor een ander heeft gedaan. Bespreek samen wat hij/zij precies heeft gedaan om het resultaat te bereiken. Inventariseer welke kwaliteiten hij/zij daarin heeft laten zien.

9 "Ik geef mijn studiekiezers altijd de opdracht om aan anderen die hen goed kennen te vragen: " Wat vind je mijn drie beste kwaliteiten? Kun je aangeven in welke situaties ik die kwaliteiten laat zien en waarom je die kwaliteiten waardeert?" Zo was er een jongere die van anderen te horen kreeg dat ze hem sociaal heel vaardig vonden. Hij regisseerde toneelstukken op school waarin deze kwaliteit tot uiting kwam. Hij vertelde dat hij wel iets vermoedde maar toch blij verrast was om te horen dat het echt een talent van hem was" STAP 4 VERKENNEN Probeer om samen met je zoon of dochter op basis van alle informatie over zijn/haar interesses en kwaliteiten globaal een aantal beroepsrichtingen te bepalen. Bijvoorbeeld iets met gezondheid of theater of iets met techniek en economie. o Moedig je kind aan om met deze opbrengst op websites te zoeken naar bijpassende opleidingen. o Kijk ook zelf op websites en vraag brochures aan. o Bezoek samen met je kind open dagen en voorlichtingsdagen. Bevraag niet alleen docenten maar ook studenten. o Als je kind nog weinig ideeën heeft, dan kan een brede oriëntatie (open dagen van uiteenlopende studies) duidelijkheid geven over de globale richting. Bijvoorbeeld geen techniek, maar wel iets in de zorg. STAP 5 MOGELIJKHEDEN VERGELIJKEN Opleidingen die de interesses van je kind hebben ga je grondiger onderzoeken en met elkaar vergelijken. o Stimuleer je kind deel te nemen aan meeloopdagen van de studierichtingen. Sfeer proeven. o Verzamel en vergelijk informatie over vakken, keuzemogelijkheden en contacturen met docenten. o Bekijk boeken van de opleiding. Interview een student. o Onderzoek de perspectieven op de arbeidsmarkt o Help een relatie te leggen tussen de opleiding/beroepsmogelijkheden en de sterke en minder sterke kanten van jouw kind. Moedig je kind aan om in gesprek te gaan of een dagje mee te lopen met mensen die het beroep uitoefenen waar hij/zij belangstelling voor heeft. Misschien ken je zelf zo iemand.

10 "Een van mijn studiekiezers kon bijna lyrisch over spieren praten en de werking daarvan. Hij twijfelde over de opleiding tot fysiotherapeut, dacht dat zij alleen ouderen behandelen. Door te gaan praten met enkele fysiotherapeuten, ontdekte hij dat zij ook kinderen behandelen en volwassenen die revalideren na een ongeluk. Zijn twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon". STAP 6 KIEZEN! Help je kind de voor en nadelen op een rij te zetten. Vraag ook naar de beleving (Heb je er een goed gevoel bij?). Bespreek eventuele onzekerheden en geef aan dat een zekere mate van onzekerheid bij deze grote stap hoort. Een 100% passende studie bestaat niet! STAP 7 DE KEUZE REALISEREN Maak met je kind een checklist voor alle acties die nodig zijn zoals: o inschrijvingsprocedure o aanvraag studiefinanciering, o eventueel samen te stellen portfolio, o opstellen curriculum vitae o voorbereiding op de studiekeuzecheck Maak gebruik van de informatie die de school heeft. Houdt er rekening mee dat een aantal studies een afwijkende inschrijfdatum heeft. Raadpleeg hiervoor de website van de overheid:

11 Aan de slag! Deze praktische routeplanner vormt de rode draad in de begeleiding van mijn studiekiezers. Wanneer het je lukt om deze routeplanner toe te passen dan heb ik er alle vertrouwen in dat je al veel betere resultaten gaat behalen. Het kan zijn dat je onvoldoende tijd hebt voor deze begeleiding of dat er andere redenen zijn om deze routeplanner niet toe te passen. Je geeft de studiekeuzebegeleiding van je kind liever uit handen. Geldt dit voor jou? Dan nodig ik je uit om je zoon of dochter aan te melden voor een gratis oriënterend gesprek. Je bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Vraag nu een gratis oriënterend gesprek aan klik hier klik hier Volg me voor meer studiekeuzetips ook op:

12 Wie is Wil Vernhout? Toen ik puber was, droomde ik er van om ontwikkelingswerk te gaan doen. Het leek me het mooiste wat er bestond. Nadat ik mijn studie had afgerond en in contact kwam met een ervaren ontwikkelingswerker ontdekte ik dat mijn beeld helemaal niet overeenkwam met de werkelijkheid. Ik had het in mijn fantasie veel mooier gemaakt dan het was. Dit was even slikken, maar wel reden om mijn droombaan op te geven en een andere keuze te maken. Zo ben ik meer dan 20 jaar human resource adviseur geweest. In deze functie sprak ik diverse medewerkers die met tegenzin naar hun werk gingen. Een aantal van hen bleek al vanaf hun middelbare school een verkeerde beroepsrichting te hebben gekozen. Voor velen was het lastig om te ontdekken wat beter zou passen bij wie zij waren en wat ze wilden. Ook was het moeilijk om van beroep te veranderen omdat zij daarmee onzekerheid van werk en inkomen riskeerden. Dit knaagde aan mij, hier wilde ik wat aan doen. Ik besloot opnieuw een wending te geven aan mijn loopbaan en ging mij eerst verdiepen in het vak van loopbaancoach en later in het begeleiden van studiekiezers. Want hoe mooi zou het niet zijn om mensen aan het begin van hun loopbaan een goede start mee te kunnen geven?

13 Zeker toen ik hoorde dat bijna 50% van de eerstejaars studenten hun studie voortijdig afbreekt omdat zij zich er, net zoals ikzelf destijds, onvoldoende in hadden verdiept of de keuze wel paste bij wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Werken met jongeren geeft mij energie. Het boeit mij om met hen te onderzoeken wat hun talenten zijn en waar ze warm voor lopen. Elke keer weer geniet ik er van als ik hoor en zie hoe een jongere enthousiast en met twinkelende ogen vertelt over wat hem/haar boeit. Uit onderzoek is gebleken dat als jongeren een studie kiezen die goed bij hen past, dat zij dan met plezier gaan studeren en doorzetten als het even tegen zit, want zij hebben een doel voor ogen dat ze willen bereiken. Inmiddels begeleidde ik tientallen jongeren in hun studiekeuze. De kans is groot dat zij slagen in hun opleiding, want zij hebben met volle overtuiging gekozen voor hun studie. De toekomst ligt dan aan hun voeten. Daar doe ik het voor. Hartelijke groet, Wil Vernhout

14 Anderen over Wil "Door de gesprekken met u heb ik een goed overzicht gekregen van de vele mogelijkheden en ontdekt wat ik echt wil. Daardoor kon ik een bewuste keuze maken." Lisa, 17 jaar gymnasium Dankzij de gesprekken met u weet onze zoon welke studie hij wil gaan doen. Hij is weer vrolijk en actief. Hij heeft gelijk zijn boeken voor de universiteit geregeld. We kunnen nu echt vakantie vieren. Moeder van Floris, 18 jaar studieswitcher Het voelde alsof u mij echt begreep en snel doorhad hoe ik als persoon in elkaar stak. Dat gaf een prettig gevoel. Iedere sessie kwamen we wel op andere momenten uit mijn leven terecht om die dan te koppelen met mijn interesses. Ik ben blij dat ik mezelf beter heb leren kennen. Niet alleen vanuit mijzelf maar ook van het beeld dat andere mensen van mij hebben. Dat is fijn. Ik vind u een aardige vrouw met wie je een goed, diep maar luchtig gesprek kan voeren. Er hangt altijd een goede gezellige sfeer en ik heb me ook nooit buiten mijn comfortzone gevoeld. Dat kwam ook voort uit uw deskundigheid die ik merkte uit het gesprek. Jochem Herst, 18 jaar studieswitcher "Jasper studeert met plezier. Hij heeft zijn propedeuse in een keer gehaald. We zijn blij dat je hem zo goed geholpen hebt". Moeder van Jasper, 20 jaar Ik heb mij bij u aangemeld omdat ik niet goed wist welke studie ik wilde gaan doen. Ik vond het altijd prettig om te weten wat ik moest doen voor de gesprekken. Daarnaast voelde ik me snel op mijn gemak bij u en kon ik alles zeggen wat ik wilde. Het begeleidingstraject vond ik afwisselend en dat kwam omdat de opdrachten interactief waren en niet alleen op papier. De opdracht waarbij ik mensen om mij heen heb gevraagd hoe zij in een bepaalde sector werken heeft mij heel erg geholpen. Zo was ik eerst ook wel geïnteresseerd in de sector verkoop. Nadat ik een interview heb gedaan met iemand die daar werkt merkte ik dat het niets voor mij was. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van mijn studiekeuze. Hidde, 20 jaar derde jaars HBO.

15 Contact Wil Vernhout coach bij studie en loopbaankeuze loopbaancoaching.nl Volg me voor meer studiekeuzetips op

16 Je mag dit document in zijn geheel doorsturen naar anderen. Wil je delen overnemen? Vraag dan eerst toestemming aan Wil Vernhout. november 2016 Wil Vernhout, Studiekeuzecoach loopbaancoaching.nl

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink

Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Hoe begeleid ik mijn kind bij het maken van een passende STUDIEKEUZE? Gundalyn Hemmink Keuzestress Te grote keuzevrijheid talloze studies hbo en wo Leidt tot keuzestress Voorbeeld keuze-experiment: Wel

Nadere informatie

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN.

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN. luisterwijzer 1 7 Laat je OMA wat vaker thuis 8 ANNA mag daarentegen vaker mee 9 Wees een OEN 10 Gebruik LSD 12 Maak je niet DIK 13 Smeer NIVEA Om te beginnen... Communiceren doen de we de hele dag door.

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

LOB, wat moet ik ermee als ouder?

LOB, wat moet ik ermee als ouder? LOB, wat moet ik ermee als ouder? U heeft als ouder/ verzorger veel invloed op de loopbaankeuzes van uw zoon of dochter. Omdat u uw kinderen goed kent, weet waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Een goede overdracht redt levens

Een goede overdracht redt levens Een goede overdracht redt levens Caroline Spencer, arts, docent DOKh. Chris Mes, ambulanceverpleegkundige. DOK h 1 Programma Welkom / introductie. Doelen. Communicatie tips en tricks de do s en dont s.

Nadere informatie

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017

Ouderavond 5Havo. 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Ouderavond 5Havo 5Havo en dan..? 4 oktober 2017 Hallo,. 2 Programma Decanaat Oriënteren, verkennen, beslissen Aanmelding Studiefinanciering en kosten Dedecaan.net Tijdspad 3 Goed kiezen, waar loop je tegenaan?

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Ontdek welke studie écht bij je past Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2017-2018 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Leo Molenaar studiekeuzeadviseur. Vrije Universiteit Amsterdam

Leo Molenaar studiekeuzeadviseur. Vrije Universiteit Amsterdam Leo Molenaar studiekeuzeadviseur Vrije Universiteit Amsterdam Programma - Wat maakt kiezen zo lastig? - Het keuzeproces - Hoe kunt u uw kind helpen? Oefening: Kiezen hoe ging dat ook alweer? Hoe koos u

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

7 studiekeuzetips waar je echt wat aan hebt

7 studiekeuzetips waar je echt wat aan hebt 1 Met het downloaden van deze 7 studiekeuzetips waar je echt wat aan hebt heb je een belangrijke stap gezet om een studie te vinden die écht bij je past. In dit werkboek vind je informatie, concrete tips

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code):

In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code): In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code): Onderzoek: Residentiële opvang jongeren, Leefklimaat op de Groep Contactpersoon: Peer van

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt.

Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. De loopbaanvragenlijst Hoe goed stuur jij je eigen loopbaan aan? Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop jij jouw loopbaan stuurt. Hoe werkt het? Ga na in welke

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Communicatie. Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout

Communicatie. Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout Communicatie Opleiding Kanker Beauty Professional Wendy Druyts Psychologische dienst AZTurnhout Even voorstellen Zoek een prent uit. Stel jezelf kort voor aan de hand van deze prent. Wat verwacht je van

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Karen van der Pauw

Karen van der Pauw Karen van der Pauw www.jeloopbaandebaas.nl Waarom je nog niet de baan hebt die je wilt... 3 Waarom je niet weet wat je wilt... 3 Wat je in dit werkboek zult leren... 4 Wat je in dit werkboek NIET zult

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf:

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf: MIJN KRABBELS Dit schrift is van jou en gaat gevuld worden met alles wat je: - belangrijk vindt om op te schrijven; - wilt tekenen, schetsen of duidelijk wilt maken met een plaatje; - graag wilt onthouden

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt.

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. FASE 1: STEL JE KLANT OP HAAR/ZIJN GEMAK EN NEEM DE LEIDING Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. Dit gesprek

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO euzedossier ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO Op elf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school blijven,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & 6 19.30 uur Start ronde 1 20.05 uur Start ronde 2 20.40 uur Start ronde 3 21.15-22.00 uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Centrale presentatie

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht ROUTE ROOD 1 STAP 1 Wat zijn de energievreters en -gevers? Inventariseren wat energie geeft of vreet in het werk. voor elkaar nemen. Een groep collega s, liefst een voltallig team. Post-its, stiften. Je

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid. Ouders: Studiekiezers: Mijn kind moet zelf kiezen. mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten

Ouderbetrokkenheid. Ouders: Studiekiezers: Mijn kind moet zelf kiezen. mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Ouderbetrokkenheid Ouders: Mijn kind moet zelf kiezen Studiekiezers: mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Volwassenen rondom studiekiezer Tweederde 1e jaars zegt: De meeste info over studeren

Nadere informatie

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden?

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden? ACT in LOB Werkbladen Toolkit Checklist goed kiezen Met deze tool kun je checken of je jouw studiekeuze goed hebt aangepakt. Wanneer dat het geval is heb je een bevestiging dat je goed bezig bent geweest

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters Kies Actief Rapportage van Femke Peeters De huidige school van Femke Peeters Summa College Eindhoven Eindhoven Huidige opleiding: MBO, klas 3, richting Economie Kies Actief Geef richting aan je loopbaan!

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan tudiekeuze Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job? Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk

Nadere informatie

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit Veerkracht Vitaliteit en levenskunst Welkom Wat is veerkracht? Vertel een eigen positieve ervaring van veerkracht aan je buurman/-vrouw Wat is veerkracht? Terugveren na tegenslag, weerbaar, minder last

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester?

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? De aankondiging die ik voor deze workshop had geschreven luidde als volgt: Geloof je in een wederkerig proces tussen leerkracht en leerling;

Nadere informatie

4. Een vervolgopleiding kiezen

4. Een vervolgopleiding kiezen Edu4all LOB Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Bronvermelding: Illustraties: Edu Actief b.v. 0522-235235

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee!

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! In korte tijd kan er veel veranderen. Wat jij doet maakt uit! Begin vandaag en zorg een week lang voor een positieve verandering. Maak een plan voor

Nadere informatie

Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar

Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar Voorlichting Decanaat, 5 havo Schooljaar 2017 2018 Voorlichting havo 5 Je diploma.. en dan? Het hoger onderwijs Aanmelden studie en studiefinanciering Hoe verloopt studiekeuzeproces en welke stap ga ik

Nadere informatie

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen Oplossingsgerichte gesprekken Met kinderen VANDAAG Geeft meer richting in je gesprekken met kinderen. Leer je loslaten dat jij de oplossing moet hebben. Vanaf NU: Ga je anders handelen. Ben je gericht

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

Beste mentoren en collega s,

Beste mentoren en collega s, Beste mentoren en collega s, Welkom aan het begin van een nieuw schooljaar als mentor/docent van een derde klas. Ter voorbereiding tref je hieronder de handleiding voor het startprogramma dat je straks

Nadere informatie

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Extra opdracht LOB Inhoudsopgave: Inhoud: Pagina: Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Waarden 2 Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3 Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5 Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Hoofdstuk 5: Beschrijving van

Nadere informatie

Stap 2 D Check Jouw droom

Stap 2 D Check Jouw droom D-Check van: Stap 1 D Check Waar sta jij nu? Misschien weet jij al wat je na het VMBO wilt gaan doen, maar misschien heb je nog geen enkel idee. Dan is het best een lastige keuze, er zijn namelijk veel

Nadere informatie

Kom erbij! -Week van de eenzaamheid 2017-

Kom erbij! -Week van de eenzaamheid 2017- Kom erbij! -Week van de eenzaamheid 2017- Kom erbij! Met Kom erbij! is er van 21 september t/m 1 oktober extra aandacht voor eenzaamheid tijdens de Week van de eenzaamheid. Deze speciale week is in het

Nadere informatie

1. Ontdek jouw talenten!

1. Ontdek jouw talenten! 1. Ontdek jouw talenten! Omgaan met informatie 1. Zaken op een rijtje zetten 1 2 3 4 - Ik houd ervan om opgezochte informatie te ordenen - Ik ben goed in het omgaan met (zak)geld - Ik kan belangrijke en

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 19.15 uur: inloop 19.30 uur: plenaire bijeenkomst over de aanmeldprocedure en decentrale selectie 2 oud leerlingen aan het woord. 20.15 uur: mogelijkheid tot napraten

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie