Creatieve uitspatting in Emmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Creatieve uitspatting in Emmen"

Transcriptie

1 Friesestraatweg AC Groningen T info@vwnn.nl F Nieuwsbrief Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland Met deze keer: Creatieve uitspatting in Emmen p2 p4 p5 p6 p8 p10 Zwemmen voor VWNN Moeilijk oplosbaar probleem Amin s inburgering Staatsexamen NT2 Bezoek aan de Spitkeet Koninklijke onderscheiding Op Hemelvaartsdag verzamelden 20 kinderen zich op het kantoor in Emmen dat voor de gelegenheid omgetoverd was tot schilderatelier. Kunstenaar Johan Hoving ging met de kinderen (in leeftijd variërend van 2 tot 12 jaar) aan de slag en inspireerde hen om hun eigen ideeën op het doek te krijgen. Na enkele minuutjes, waarin ze elkaar weifelend aan stonden te kijken, raakte de eerste kwast het doek en verschenen de mooiste kleurencombinaties. Niet lang daarna was iedereen driftig aan het schilderen. Diverse kinderen hebben ook nog samengewerkt aan een meterslang schilderij. Elk kind werd door fotograaf Ko Oost met de gemaakte schilderijen geportretteerd, wat een mooie trotse snoetjes (volledig terecht natuurlijk). De schilderijen worden ingelijst en zullen (na expositie) geveild worden in Emmen. De opbrengst komt ten goede aan de VoorleesExpress in Emmen. Meer informatie over de expositie, de veiling en de plannen voor een landelijk kunstproject, zal binnenkort te vinden zijn op de Facebookpagina van VWNN. Johan Hoving, Ko Oost, de kinderen en betrokken medewerkers van VWNN: ontzettend bedankt voor de geweldige middag! Alinda Bennink Projectleider VoorleesExpress m e d e w e r k e r s d a g 2013 In verband met een volle agenda in de voorzomer, zal dit jaar de medewerkersdag in het najaar plaatsvinden. Noteer alvast de datum: 3 oktober. Plaats: Assen We hopen op redelijk weer, zodat weer een combinatie van binnen- en buitenactiviteiten mogelijk is. Indien u ideeën heeft voor het programma, dan kunt u dat kenbaar maken aan de Vrijwilligersraad. Suggesties graag zenden aan Simone Wiegel (swiegel@vwnn.nl) 1.

2 petitie umbrella march Campagne en petitie Geen vluchteling in de cel! voor de afschaffing van grensdetentie. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat vluchtelingen niet in de gevangenis thuishoren. Alle vluchtelingen die op Schiphol asiel aanvragen, worden opgesloten en doorlopen hun asielprocedure in gevangenschap. Dat duurt soms maanden. Vluchtelingen die op Schiphol asiel aanvragen, zouden dezelfde behandeling moeten krijgen als vluchtelingen die Nederland over land bereiken. Zij worden niet opgesloten en mogen hun asielprocedure in een open asielzoekerscentrum doorlopen. VluchtelingenWerk roept de staatssecretaris op te stoppen met het opsluiten van vluchtelingen. U kunt deze oproep ondersteunen door de petitie online te tekenen op: Op 20 juni, tijdens de Umbrella March, zullen we de petitie aanbieden aan staatssecretaris Teeven. De bus die ons naar Schiphol zal brengen op 20 juni is nog lang niet vol... De twee opstapplaatsen zijn nog niet definitief vastgesteld, deze hangen af van de woonplaatsen van de deelnemers. Het programma: Rond 11:30 / 12:00 uur komen de bussen aan in de buurt van Schiphol. Hier is zitgelegenheid voor de deelnemers en er wordt gezorgd voor de lunch. Rond 13:00 uur vertrekken de bussen naar Schiphol. Vanaf daar lopen de deelnemers naar het detentiecentrum. De route is zo n drie kilometer lang en duurt ongeveer drie kwartier. De bussen zullen rond 15:30 uur terugkeren. Meld je uiterlijk 10 juni aan via: umbrellamarch@vwnn.nl Zwem voor VWNN! Aanmelden voor de sponsor zwemactiviteit is nog mogelijk t/m zondag 9 juni. Geef je op bij: mnieuwenhuis@vwnn.nl Waar: Zilvermeertje Kardinge (Groningen). Wanneer: zondag 23 juni a.s. Tijd: De individuele zwemmers gaan om te water; dit zal ongeveer een uur duren. Van tot is er een pauze. Om uur gaan de groepen van start. Minimum leeftijd: 12 jaar. Waarom doe je mee? Het is een leuke sportieve dag en bovendien steun je Vluchtelingenwerk Noord-Nederland. Meer info op de facebookpagina van Zwem voor VWNN. 2.

3 van de directie Droevige en blije berichten staan soms dicht bij elkaar. Het trieste bericht blijft dat we als Stichting zo snel afscheid hebben moeten nemen van onze deskundige en betrokken secretaris, de heer Ad van der Ham. Het was een indrukwekkende dankdienst. Het goede nieuws is dat het met Karin Veld en haar dochter Eke de goede kant op gaat. Karin herstelt voorspoedig van haar operatie. Eke drinkt zelfstandig bij Karin en naar verwachting komt Eke binnenkort thuis op de boot, een boot versierd met allemaal roze getinte kaartjes. Goed bericht is ook dat we dit komende halve jaar starten met verschillende (Europese) projecten, zowel voor asiel als integratie. Europese projecten vragen meer administratieve handelingen, maar we helpen de asielzoekers en vluchtelingen wel een eigen stap in de goede richting te maken en dat is natuurlijk mooi meegenomen. De komende periode gaan we met de Integratie coördinatoren een plan op maat maken voor de gemeenteraadsverkiezingen, maart Mogelijk dat we uw hulp als ambassadeur met lokale connecties ook vragen. De jaarlijkse vrijwilligersdag staat op 3 oktober in mijn agenda en hopelijk binnenkort ook in die van u. De vakantieperiode breekt weer aan. Graag wens ik jullie allen een zonnige periode toe. Christine Hillemans Directeur VWNN Golfclub Holthuizen Maandag 29 april was Mankracht Roden actief bij de golfclub Holthuizen in Roden. De mannen kregen een uitgebreide golf clinic in het zonnetje. Na een afsluiting met een frisse consumtie, maar helaas zonder hole-in-ones, kon iedereen voldaan naar huis. De golf clinic is één van de serie activiteiten die de Mankracht mannen in de afgelopen weken hebben ondernomen. Ook de komende weken blijft de groep actief in en rondom Roden. Mankracht richt zich op sociaal geïsoleerde allochtone- en autochtone mannen. We helpen hen een eigen netwerk op te bouwen aan de hand van wekelijkse beenkomsten en activiteiten als koffiemiddagen, bedrijfsbezoeken, vrijwilligerswerk en bezoeken aan lokale verenigingen. Jasper Koehorst Projectleider 3.

4 Het vluchtelingenvraagstuk, een moeilijk oplosbaar probleem Als ik terugkijk op de Koningsdag, de dodenherdenking van 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei, dan hebben wij een grote mate van saamhorigheid mogen ervaren. Velen voelden zich gesteund door het Monument op de Dam. Hoe anders is die ervaring als het gaat om het vluchtelingenvraagstuk van deze tijd. Wellicht mag ik geen vergelijking trekken, maar paralellen zijn er zeker. Hele groeperingen werden toen vervolgd en moesten vluchten. De internationale gemeenschap schoot te hulp. Verdragen werden gesloten om vluchtelingen te beschermen. Het vluchtelingenvraagstuk is een van de grootste problemen van de huidige wereld. Nederland krijgt naar verhouding tot de bevolking niet zoveel asielzoekers. Toch staan de asielzoekers telkens weer op de voorgrond bij politieke en maatschappelijke discussies in Nederland. Twintig jaar geleden was dat al het geval. Vandaag de dag is dat niet anders. Er worden talloze oplossingen geopperd, die net zo vaak worden bestreden. Bijvoorbeeld, de aandacht zou uit moeten gaan naar het voorkómen van vluchtelingenstrome. Maar dat betekent het voorkomen van oorlog en grove mensenrechtenschendingen, en dat lijkt een utopie. Ook zouden vluchtelingen veel beter af zijn als ze door buurlanden worden opgevangen. Maar die landen moeten al vaak enorme aantallen vluchtelingen herbergen. Vluchtelingen zouden eerlijk over de westerse landen verdeeld moeten worden. Dat vergt echter dat de af- zonderlijke landen veel van hun bevoegdheden moeten opgeven. Onlangs in een gesprek stelde iemand voor om aparte asiellanden te stichten. Maar dan creëer je een soort Israël. Of dat een goede oplossing is betwijfel ik ten zeerste. Veel meer internationale samenwerking is nodig. Maar voor die samenwerking is er weinig inzet. De UNHCR is binnen de VN niet zo n belangrijke organisatie. Het zou goed zijn dat de afzonderlijke regeringen de UNHCR meer tot haar recht laat komen door het financieel te steunen, meer dan tot nu toe het geval is. Het budget is een fractie van hetgeen in de wapenindustrie omgaat. Wat we nu nodig hebben is aanmoediging i.p.v. populisme, zoals zich dat in de samenleving aftekent. Het kabinet is voornemens om illegaliteit strafbaar te stellen. Het zou kunnen betekenen dat mededogen strafbaar wordt. Hulp bieden, ingegeven door mededogen aan hen die buiten hun schuld op straat komen te staan. Dit kan een samenleving niet accepteren en staat in schril contrast met hetgeen wij op 4 mei gedenken. Joop Thijen Voorzitter a.i. Vrijwilligersraad (Bronnen: Amnesty International en UNHCR) 4.

5 De inburgering van Amin Op de website uitdeverf.nl beschrijft Wies Kalsbeek op aanstekelijke wijze hoe Amin tijdens zijn inburgering Nederland ontdekt. Na een onzekere reis vanuit zijn geboorteland Eritrea is Amin nu een burger in Nederland. Vier jaar geleden kon hij vanuit Eritrea lopend Soedan bereiken. Na een onvrijwillig en illegaal verblijf in Soedan en Athene lukt het hem om naar Schiphol te vliegen. Uit de Verf volgt Amin tijdens zijn ontdekkingsreis in Nederland, zijn boeiende inburgering. Amin volgt een training bij onze collega Mamadou Congo en is vol lof over hem: Ik weet niet hoeveel prijzen er bestaan voor de beste leraar van Nederland maar van mij mogen ze allemaal naar Mamadou Congo. Mamadou Congo is coördinator, coach en trainer beroepsoriëntatie / arbeidsmarkt bijj VluchtelingenWerk Noord- Mamadou Nederland. En wat is Mamadou een fantastische docent voor Amin! Mamadou geeft ruimte aan zijn cursisten en raakt ze in hun hoofd en hun hart. Hij brengt kennis, ervaring en daagt uit. En bovenal is hij voor de cursisten een groot voorbeeld. Weet je dat Mamadou eerst negen jaar als tolk / vertaler heeft gewerkt?, vertelt Amin mij. Hij spreekt veel talen en hij spreekt ze heel goed. Mamadou komt uit Burkina Faso en toen hij nog maar een paar maanden in Nederland woonde, is hij al gaan werken. Hij zegt tegen ons dat wij ook aan de slag moeten: dat we wat terug moeten doen voor de opvang en de uitkering, Amin maakt zn huiswerk dat we stage moeten lopen of moeten gaan werken. Hij heeft gelijk! Het hele verhaal over Amin en Mamadou kun je lezen op: Het is leuk om de inburgering van Amin hier te volgen! Nieuwe website VWNN Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt aan het inrichten van de nieuwe website van VWNN die een onderdeel wordt van de landelijke website van VluchtelingenWerk Nederland. De bedoeling is dat we half juni online gaan. 5. Ik d L e d F in re w L va o ik e in D

6 Staatsexamen NT2 VluchtelingenWerk biedt sinds kort cursussen aan, die je voorbereiden op het doen van het staatsexamen NT2. Haal je het diploma staatsexamen NT2 programma I, dan is je Nederlands voldoende om een MBO-opleiding te gaan volgen. Met programma II komt HBO of zelfs de universiteit in beeld. Houaria Geslaagd voor je inburgeringsexamen en dan? Na het slagen voor het inburgeringsexamen zijn de meeste ingeburgerden in staat om een gesprekje met de buren aan te gaan en een kort briefje te schrijven. Of dat genoeg is, hangt af van wie je bent en wat je wilt. Wil je in aanmerking komen voor een leuke baan of wil je eerst verder studeren, dan is het inburgeringsniveau veelal niet voldoende. Wat zijn dan de mogelijkheden? In Assen is inmiddels een tweede groepje cursisten bezig met de voorbereiding op het staatsexamen NT2 programma I. Deze mensen hebben zich zelf aangemeld. Waarom? Omdat ze de Nederlandse taal willen beheersen en graag een bestaan willen opbouwen in Nederland. De cursisten stellen zich aan u voor: Hallo, ik ben Ibrahim Yonis, ik kom uit Somalië en ik ben in Nederland sinds mei Ik volg dit cursus om niveau van de Nederlandse taal te verbeteren. Ik hoop hierdoor een goede baan in nabije toekomst te krijgen. Mijn hobby s zijn lezen, reizen en andere culturen leren. Hallo, mijn naam is Houaria Medjdoub. Ik ben getrouwd en heb een zoon. Ik kom uit Algerije, ik kwam naar Nederland van gezinvorming. In Algerije heb ik aan Universiteit geleerd, ik heb er twee jaar in basisschool gewerkt als Arabische Varant lerares. In Nederland ik heb Inburgering examen gedaan. Nu ik ben met staatexamen bezig en ik ben huisvrouw. Mijn plannen voor toekomst: goed Nederlands spreken en goede baan krijgen. Hallo, ik ben Margarita. Ik kom uit Armenië. Ik ben trots op mijn land, want Armenië is eerste christelijke land in de hele wereld (sinds 301). Vervolg op pagina 7 6.

7 Staatsexamen NT2 (Vervolg van pagina 6) In Armenië staan 1000 en meer jaar oude kerken. Armenië heeft heel mooie natuur. Wij hebben ook heel mooie eettradities. Ik houd van mooi en lekker eten maken. Sinds 2006 woon ik in Nederland. Ik ben vluchteling. Nu ben ik bezig met NT2 cursus en ik wil staatsexamen halen. Beste lezers, ik ben Judy en ik woon hier in Assen met mijn man en onze dochter Alice. Ik kom uit Cambridge in Engeland en we woon in Nederland nu vijf en half jaar. We hebben ons eigen kleine bedrijf, Hembrow VOF. Dat heeft twee delen, Hembrow Cycling Holidays en DutchBike Bits. In Engeland ik werkte in een basisschool als een logopedist en ik hielp met hun taalontwikkeling. Mijn hobby s zijn breien, naaldwerk, lezen en fietsen. Hallo, ik ben Varant Yeghya- zarian, 48 jaar, vluchteling uit Irak. Sinds 2010 woon ik met mijn vrouw en onze 2 kinderen in Assen. Het is belangrijk voor iedereen, die wil wonen en werken in ander land dan zijn geboorteland, om de taal van het nieuwe land te leren. Na de afronding van de verplicht taalcursus, heb ik Fatima gekozen om de cursus staatsexamen NT2 te volgen, om mijn Nederlands te verbeteren. Volgens mij dit is de eerste stap naar betere toekomst. Af en toe werk ik als vrijwilliger bij VWNN Assen, als maatschappelijk begeleider voor de nieuwe vluchtelingen. Door middel van vertaling en door dit werk krijg ik meer kennis en bredere netwerk. Ibrahim Hallo, ik ben Geneve, Armeens komt uit Irak. Ik woon met mijn man Varant en twee kinderen bijna 4 jaren in Assen. Ik doe cursus staatexamen om mijn Nederlands taal te verbeteren. Dit helpt met mijn plan om gastouder te worden. Ik werk op dit moment als vrijwilliger in kleine bibliotheek, dit heet Leencafé. Vervolg op pagina 8 7.

8 Staatsexamen NT2 (Vervolg van pagina 7) Ik was een Engelse lerares voor basisscholen in mijn eigen land. Mijn hobby s zijn breien en bloemschikken. Altijd zoekte ik naar een veilige land en gelukkig kwam ik naar Nederland. Ik hoop dat ik slaag met dit cursus en de opleiding van gastouder. Hallo, ik ben Fatima El Battioui en kom uit Marokko als gezinsvorming. Ik woon nu 10 jaar in Nederland. Ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. Ik doe op dit moment een cursus staatsexamen 1, zodat ik straks meer kans maak in de arbeidsmarkt. Mijn hobby s zijn lezen en naaien. Mijn plannen voor de toekomst zijn: een goede baan hebben en Nederlands spreken en lezen. Daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk bij kringloopwinkel Mr. Shop aan de Kleine Marktstraat 8 in Assen. Zie voor info: mr-shop.nl Het is fijn om aan deze leuke mensen les te geven. Vanaf medio 2013 denken de meeste van hen examen tegaan doen. Daarna hopen we dat ook de praktijk laat zien dat hun kansen op leuk wonen en een leuke baan in Nederland zijn toegenomen. Marjolein Kramer Sietze Stob Vrijwilligers Assen oproep! mankracht bezoekt fc groningen Dit keer was het de beurt voor een mannen-activiteit als geen andere: een voetbalwedstrijd! Vanuit de gemeenten Dokkum, Noordenveld en Winsum / de Marne kwamen 20 mannen de wedstrijd Fc Groningen ADO den Haag bekijken. Geen van hen was eerder in de Euroborg geweest! Ouders, vrienden en vrijwilligers ingeschakeld om te rijden. Zo werd vervoer werd geregeld door een vijftal helden. Al met al een hele organisatie! Jasper Koehorst Projectleider Ter illustratie het reisschema voor de groep Dokkum: uur Verzamelen VWNN Groningen uur Deelnemers oppikken Stiens, Dokkum en Anjum uur Aankomst Euroborg uur Vertrek Euroborg uur Deelnemers afzetten Stiens, Dokkum en Anjum uur Terugkomst Groningen 8.

9 bezoek aan de spitkeet Harkema Zaterdag 13 april 2013, werd een creatieve en cultuurrijke dag voor de vrijwilligers en deelnemers van het taalcoach project van VWNN, die zich voor deze dag hadden opgegeven. Deze dag werd mogelijk gemaakt door het Europees Integratie fonds (EIF) De activiteit werd gehouden in het themapark / openluchtmuseum de Spitkeet. Het park toont op een groot terrein hoe mensen leefden en werkten tussen ongeveer 1850 en 1950 op de arme heide in Friesland en Groningen. 22 deelnemers (9 taalcoaches met hun cliënten) werden welkom geheten met een bakje koffie en een stuk notenkoek. Daarna was het tijd voor de workshop serviesgoed beschilderen. Dit werd verzorgd door Maidby. Elke deelnemer mocht 2 stuks serviesgoed naar keuze beschilderen. Er zijn mooie creaties ontstaan. Na een korte lunch werden de jassen aangetrokken voor de rondleiding over het terrein van de Spitkeet. We werden in 2 groepjes verdeeld en ieder groepje ging op pad met een gids. Er werd veel verteld over de historie van het gebied en over de toenmalige woningen zoals de spitkeet: In zulke plaggenhutten, gebouwd in een dag, woonden in de 19e en begin 20ste eeuw de armste mensen van deze streek. De gezinnen waren vaak groot, de omstandigheden slecht en kindersterfte kwam veel voor. Een van de taalcliënten merkte op dat het zelfs in Somalië beter wonen was. Al met al een zeer interessante dag met geweldig enthousiaste deelnemers. Marianna de Jong Stagiaire Middelseegemeenten oproep Oproep aan iedereen die meer weet over Afrikaanse voetballers die hier in de illegaliteit terecht komen. Via Stichting LOS kregen we onderstaand verzoek: Ik ben bezig met een onderzoek naar jonge voetballers die uit Afrika naar Europa worden gehaald met de belofte hier te kunnen voetballen. Eenmaal in Europa verdwijnen ze vaak in de illegaliteit. Sommigen komen in de prostitutie terecht, anderen voetballen even bij een club, maar worden daarna aan hun lot overgelaten. In andere Europese landen is hier onderzoek naar gedaan, maar over de situatie in Nederland is weinig bekend. Daarom probeer ik erachter te komen of er wel eens dit soort meldingen binnenkomen (of juist niet). Je zou me erg helpen door contact op te nemen als je hier meer over weer, via: of via mail: hesterdenboer@gmail.com Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de belangen en geldstromen binnen het betaald voetbal in Nederland. Dit zal eind dit jaar in boekvorm worden uitgegeven bij uitgeverij Balans. Alvast heel erg bedankt voor de hulp! Hester den Boer Stichting LOS 9.

10 Koninklijke onderscheiding voor mevrouw jongsma! haar en heb ondervonden dat zij een zeer waardevolle medewerkster is. Met een kleine groep medewerkers worden de noodzakelijke - maar ook allerlei extra - werkzaamheden uitgevoerd. Anneke Jongsma speelt ook een rol als schakel tussen alle partijen die betrokken zijn bij de vestiging van vluchtelingen in de gemeente (Sociale Zaken, GKB, woningbouwcoöperatie, zorgverzekering, scholen etc.) zodat de noodzakelijke eerste bureaucratische hindernissen optimaal genomen worden. Bijna 24 jaar al is mevrouw Anneke Jongsma het aanspreekpunt in de gemeente Tynaarlo met betrekking tot de huisvesting en begeleiding van vluchtelingen in de dorpen Eelde en Paterswolde. Ik heb sinds een paar jaar een goede samenwerking met Zij zet zich gemiddeld 30 uren per week in voor vluchtelingen in Eelde en Paterswolde. Coraline Dijksterhuis Coördinator Integratie nog meer onderscheidingen in noord-nederland Bertus Buren uit Menaam Hij was met een smoes naar Proficiat allen! heeft op vrijdag 26 april een lintje mogen ontvangen voor het gemeentehuis gelokt en het was voor hem echt een zijn inzet als vrijwilliger, o.a. complete verrassing, maar bij VluchtelingenWerk Noord- Nederland. desondanks kon hij een mooie speech houden! Nelly Halma, oud collega uit Joure destijds van VluchtelingenWerk Fryslân, kreeg een lintje voor haar verdiensten Colofon redactie: Marianne Tiel , mtiel@vwnn.nl o.a. voor VluchtelingenWerk en voor haar huidige vrijwilligerswerk bij Slachtofferhulp. vormgeving: Terp 10 Communicatie 10.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Het verhaal van de Actielessen

Het verhaal van de Actielessen http://www.edusom.nl Het verhaal van de Actielessen In de Actielessen ontmoeten acht mensen elkaar. Ze kennen elkaar van een taalcursus. 1. Overal kun je de taal leren In de eerste Actieles ontmoeten Mounir

Nadere informatie

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang Kennismaking Elise Schutte Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel Den Haag Samaan Samaan Syrische vluchteling Verblijft op dit moment in de noodopvang Wat zouden jullie graag willen

Nadere informatie

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk!

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! VluchtelingenWerk Noord-Nederland Informatiefolder voor bedrijven Stelt u zich eens voor dat u vanwege oorlog en vervolging huis en haard moet ontvluchten

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

Vanuit de ouderraad.

Vanuit de ouderraad. Juni 2013 Vakantie Wat gaat een jaar toch snel voorbij! Een jaar waarbij weer veel is gebeurd. We hebben met z'n allen hard gewerkt en we mogen trots zijn op onze leerlingen, het personeel en de school.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 OBS De Lytse Mienskip Haulsterweg 2a 8506 BJ Haskerhorne Tel: 0513-416730 Mailadres: delytsemienskip@ogprimus.nl Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 No: 02 september Opbrengst flessen actie De opbrengst tot

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Bernardusschool. Agenda. Koningsspelen. Pasen. Nieuws uit de kleutergroepen. Groep 3. Weekbrief 1 t/m 8 april 2016

Bernardusschool. Agenda. Koningsspelen. Pasen. Nieuws uit de kleutergroepen. Groep 3. Weekbrief 1 t/m 8 april 2016 Weekbrief 1 t/m 8 april 2016 Bernardusschool Kooikerspad 2, 2382 EA Zoeterwoude www.rkbernardusschool.nl T: 071 54 21 600 Agenda Koningsspelen Vrijdag 22 april vieren we met de andere Zoeterwoudse scholen

Nadere informatie

CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl

CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl nr: 14 3 juli 2015 CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl Voorwoord Hierbij ontvangt u de laatste nieuwsbrief van de Prins Mauritsschool. Terwijl Nederland

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn!

Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn! Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn! til@vcpong.nl www.cbsdetil.nl Van de directie De kinderen hebben hard gewerkt

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar.

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar. Website : www.hietweide.nl e-mail : nieuwsbrief@hietweide.nl Agenda 14 september inloopspreekuur GGD/CJZ 14 september informatieavond groep 8 15 september informatieavond groep 1 t/m 7 21 september t/m

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Stichting Bolleboos Nieuwsbrief

Stichting Bolleboos Nieuwsbrief Stichting Bolleboos Nieuwsbrief December 2011 Aktiviteiten Op 3 en 4 september stonden we met een stand op het corso in Eelde. Daar hebben we veel Keniaanse producten verkocht, producten die we mee hadden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Infootje cursusjaar 2014-2015 nr. 25 week 10

Infootje cursusjaar 2014-2015 nr. 25 week 10 Infootje cursusjaar 2014-2015 nr. 25 week 10 Godsdienstige vorming Het thema van deze week is: Niet mogen meedoen. Soms kun je niet meedoen, soms mag je niet meedoen. Van je bezorgde ouders mag je niet

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Roostervrij Aanstaande vrijdag hebben de groepen 1 tot en met 4 een roostervrije dag. We wensen jullie een fijn lang weekend toe.

Roostervrij Aanstaande vrijdag hebben de groepen 1 tot en met 4 een roostervrije dag. We wensen jullie een fijn lang weekend toe. Jaargang 5 nr 11 11 november 2014 Eilenbergstraat 258 5011 EC Tilburg 013-4551292 info@stelaertshoeve.nl www.stelaertshoeve.nl Nieuwsbrief voor ouders van basisschool Stelaertshoeve in MFA De Symfonie.

Nadere informatie

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Openbare Dalton Basisschool De Belhamel Rudolfusdal 60 5551 EG Dommelen 040 204 25 88 info@obsdebelhamel.nl www.obsdebelhamel.nl De Kattebel jaargang 14 25 april nr. 17 TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a.

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Nieuwskraker nr. 16, 10 april 2015 Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Wat komen gaat Agenda 13 t/m 24 april: Entreetoets groep 7 Ook deze week: gesprekken met ouders van leerlingen

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 11 januari 2016

Nieuwsbrief 10 11 januari 2016 Nieuwsbrief 10 11 januari 2016 Inhoud: Engels Tweede ronde projecten & workshops Hoe speel je een spelletje? Nieuws uit groep ½ Welkom in de klas Agenda Advertenties: Mindful ouderschap Voetbal talent

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 25 februari 2016 07 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Agenda Personele zaken en stagiaires Kwartiergesprekken Andere tijden of niet? Vastenactie De week van de BMS Open Dag Oud papier Knutselcircuit

Nadere informatie

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs Dinsdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl e-mail: directie@obsduizendpoot.nll Woensdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl E-mail: directie@obsduizendpoot.nl Woensdag 27 mei 2015 Internet:

Nadere informatie

Kinderpardon in Gezinslocatie Emmen

Kinderpardon in Gezinslocatie Emmen Friesestraatweg 191-3 9743 AC Groningen T 050-57 57 290 info@vwnn.nl www.vwnn.nl F 050-57 57 299 Nieuwsbrief Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland Met deze keer: Kinderpardon in Gezinslocatie Emmen

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 oktober 2014

Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Belangrijke data - Oud papier: 11 oktober: Fam. Wilbrink (Jonathan) en Fam. Leegwater (Daan) - Oud papier: 25 oktober: Fam. Wijdenes (Luuk) en Fam. Neeteson Lemkes (Anna) - Vrijdag

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507 6 februari 2015 / NUMMER 507 NIEUWSBRIEF In de komende weken zijn jarig: vandaag Nathan van der Meer uit groep 4 op 09-02 Chrisayro Mendoza uit groep 1/2 op 09-02 Lot Bijwaard uit groep 5 op 15-02 Muha

Nadere informatie

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Schooljaar 2011-2012 Vrijdag 16 december 2011 nr. 7 AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Woensdag 21 december Woensdag 21 december Vrijdag 23 december Zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal

Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal Uitslag Heuvelrug deel I Veenendaal Deze wedstrijd is niet door zwemmers van Aquarijn gezwommen.. dus geen uitslag Het Merwestein Gala Van allerlei over het Merwestein Zwemgala (door Janien Kamperman en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen:

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen: BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG KERKRADE Postbus 2001, 6460 CA Kerkrade, telefoon 045-5453704 Directeur: Dhr. R. Könings Hoofdlocatie: Akkerheide 19, 6463 DC Kerkrade Dislocatie: Vincent van Goghplein 1 6464

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015 C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 18 september 2015 Terugkijken op de informatie-inloopavond Op dinsdagavond

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam Afdeling Nederlands Tweede Taal, mede op initiatief van het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC). De ontwikkeling was mogelijk dankzij een subsidie van

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6 Agenda 22 mei t/m 2 juni Cito toetsweek 24 mei 25 / 26 mei 30 mei 30 mei 31 mei 31 mei 1 juni 1 juni 2 juni 2 juni 5 t/m 11 juni 12 juni 12 juni 13 juni 14 juni 12 t/m 16 juni 23 juni Mama verwendag kleuters

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD 1 Nieuwsbrief Mei 2015 Mei 2015 In dit nummer: Nieuws Vanuit MR. Verkeers- examen groepen 7. Kunstpodium. Oudercommissie. Dammen. Overblijven. 1 2 3 4 Koningsspelen. 5 Uit de kunst. 6 NIEUWS VANUIT DE

Nadere informatie

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje vrijdag 2 oktober 2015 jaargang 13 nr. 4 agenda: 5 oktober Opening Kinderboekenweek 6 oktober Ouderraad boekenruilmarkt

Nadere informatie

Voorwoord. Luizencontrole. Verhuizing/alle kinderen vrij. 15 Oktober 15

Voorwoord. Luizencontrole. Verhuizing/alle kinderen vrij. 15 Oktober 15 15 Oktober 15 Voorwoord Na een weekje herfstvakantie danken we voor de oogst, komt de schoolverpleegkundige weer op school en is er een speciale middag in de kerk in Dedemsvaart. Ook feliciteren we de

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 3 jaargang 15 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 6 Directiepraatje Kennismakingskamp: Afgelopen week hebben alle

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 15 december 2015

Nieuwsbrief 8 15 december 2015 Nieuwsbrief 8 15 december 2015 GROEPSACTIVITEITEN Kerst op IKC de Toorts De kerstviering van vrijdag 18 december vindt dit jaar plaats op school. De dag wordt op passende wijze geopend met een viering

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

Sauwerd, februari 2015

Sauwerd, februari 2015 Sauwerd, februari 2015 Van de directeur Op je kop in de prullenbak! Drie weken lang heeft de container van de actie recycleplan op ons schoolplein gestaan. En wat werd er flink gesjouwd met oude elektrische

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer stellen: geef ik iedereen een gelijke kans of staan er misschien onbewust vooroordelen in de weg? Ook in Den Haag worden kansen gemist, waardoor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuwsbrief CBS De Schalmei

Nieuwsbrief CBS De Schalmei Nieuwsbrief CBS De Schalmei Je mag zijn wie je bent en gebruik maken van je talent! Schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 18 vrijdag 12 juni 2015 Beste ouders, Het doet mij goed om te zien hoe actief vele mensen

Nadere informatie

Concreet: laad het paard af om te rijden, geen contact met andere paarden, ook de ruiter niet en na het rijden rechtstreeks terug naar de trailer.

Concreet: laad het paard af om te rijden, geen contact met andere paarden, ook de ruiter niet en na het rijden rechtstreeks terug naar de trailer. Beste leden, Voor jullie weer een nieuwe nieuwsbrief, met nieuws en ouds! Rhinopneumonie Zoals jullie allemaal wellicht al weten hebben we de lessen hervat nadat de KNHS meldde dat er na zaterdag 3 maart

Nadere informatie

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers,

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers, 20 november 2014 LET OP: Dinsdag 2 december Vergadering Medezeggenschapsraad Donderdag 4 december Sinterklaasfeest op school Dinsdag 9 december Vergadering Ouderraad Donderdag 18 december Kerstviering

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen

In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering. Koningsspelen schooljaar 2014-2015 aflevering 15 In deze Nieuwsflits: Terugblik Paasviering Koningsspelen Meivakantie Luizencontrole Vrije dagen mei Bieb gesloten Oudergesprekken mei Bericht van de OR Femke stelt zich

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Voorjaarsvakantie Week 9 en februari t/m 10 maart 2018

Nieuwsbrief. Van de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Voorjaarsvakantie Week 9 en februari t/m 10 maart 2018 Nieuwsbrief Voorjaarsvakantie Week 9 en 10 25 februari t/m 10 maart 2018 Van de directie De kinderen hebben hard gewerkt de afgelopen weken. Er zijn veel toetsen gemaakt en ook de gewone dagelijkse lessen

Nadere informatie

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 Aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen, Onze school is afgelopen maandag weer in kerstsfeer gebracht. Zeker nu de ochtenden lang donker en schemerig zijn, geven

Nadere informatie

Regel van de week!!! 23 eptember 2015 Schooljaar 2015//2016 no. 04. De felicitaties zijn voor:

Regel van de week!!! 23 eptember 2015 Schooljaar 2015//2016 no. 04. De felicitaties zijn voor: Regel van de week!!! 23 eptember 2015 Schooljaar 2015//2016 no. 04. De felicitaties zijn voor: Datum: Naam: Groep van: 26 sep. Yana Jore juf Babs 27 sep. Juf Susanne van Meer 28 sep. Sabine Maes juf Jeanne

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Deze nieuwsflits start ik met een terugblik op de ouderavond die we afgelopen dinsdagavond gehouden hebben. We mochten deze avond 13 ouders en 14 collega's begroeten. Onze

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie