Hematologie Verpleegafdeling B1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een autologe stamceltransplantatie. Slingeland Ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hematologie Verpleegafdeling B1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een autologe stamceltransplantatie. Slingeland Ziekenhuis"

Transcriptie

1 Hematologie Verpleegafdeling B1 Weer naar huis na een autologe stamceltransplantatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis

2 Algemeen U bent langdurig opgenomen geweest omdat u een autologe stamceltransplantatie heeft gehad. Binnenkort mag u weer naar huis. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en adviezen om thuis verder te herstellen. Naar huis Na een autologe stamceltransplantatie mag u naar huis wanneer: uw bloedwaarden voldoende zijn hersteld; u goed kunt eten en drinken; u geen koorts (meer) heeft. Ontslaggesprek Voordat u naar huis gaat, voeren de hematoloog en de verpleegkundige een ontslaggesprek met u. In dit gesprek kunt u aangeven hoe u de behandeling en de ziekenhuisopname heeft ervaren. Ook kunt u tijdens dit gesprek eventuele vragen bespreken. Controle De eerste maanden na uw vertrek uit het ziekenhuis, komt u regelmatig terug voor controle bij uw behandelend hematoloog. Daarnaast heeft u twee afspraken voor het verpleegkundig oncologisch spreekuur. Tijdens deze afspraken krijgt u advies over uw herstel en kunt u vragen stellen. Vragen Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw eerstvolgende afspraak? Dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige tijdens het telefonisch verpleegkundig spreekuur. Het telefonisch verpleegkundig spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van tot uur, telefoonnummer: (0314) Buiten deze tijden kunt u van maandag tot en met vrijdag van tot uur contact opnemen met Dagbehandeling Oncologie op telefoonnummer: (0314)

3 Wanneer direct contact opnemen Neemt u bij koude rillingen of bij koorts (meer dan 38 C) direct contact op met Dagbehandeling Oncologie, telefoonnummer (0314) Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bellen naar de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie: (0314) Geef aan de telefoon aan dat u getransplanteerd bent en daardoor een verhoogde kans heeft op een longontsteking. Het is van belang dat u direct door een arts onderzocht wordt. Weer thuis Als u weer thuis bent, kunt u langzaam aan uw normale leven weer oppakken. Houdt u er rekening mee dat u sneller vermoeid bent. U voelt zelf het beste aan wat u wel en niet aankunt. Daarnaast moet u zeker de eerste maanden extra aandacht hebben voor wat u doet en met wie u in contact komt. Uw afweersysteem is door de transplantatie zo goed als verdwenen. Dit bouwt zich na enige tijd vanzelf weer op. Tot die tijd is het van belang dat u de kans op een infectie zo klein mogelijk houdt. Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels en adviezen: Medicijnen De eerste maanden na een stamceltransplantatie krijgt u medicijnen tegen virus- en bacteriële infecties. Doorgaans worden hiervoor de volgende medicijnen voorgeschreven: Co-trimoxazol (Bactrimel ): een antibioticum dat bescherming biedt tegen bepaalde longinfecties. Dit medicijn slikt u één keer per dag (480 mg) tot ongeveer drie maanden na de stamceltransplantatie. Uw arts bespreekt met u wanneer u met dit medicijn mag stoppen. Als u overgevoelig bent voor co-trimoxazol kunnen huidafwijkingen optreden. Dit herkent u aan roodheid en/of bultjes op de huid. Mocht u hier last van krijgen, informeer dan uw arts. U krijgt dan een ander medicijn voorgeschreven. Valaciclovir (Zelitrex ): een medicijn dat beschermt tegen een aantal virusinfecties. Dit medicijn slikt u twee keer per dag (500 mg) tot twee maanden na de stamceltransplantatie. Foliumzuur: een vitamine die de celaanmaak stimuleert. Foliumzuur slikt u één keer per dag (5 mg) tot drie maanden na de stamceltransplantatie.

4 Naar buiten Wanneer u zich goed genoeg voelt, kunt u gewoon naar buiten. Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, is het van belang dat u de volgende adviezen opvolgt: Kleedt u zich op de weersomstandigheden. Vermijd de eerste maanden plaatsen waar veel mensen komen. Maak zo min mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Wanneer u voldoende aangesterkt bent, mag u zelf weer autorijden. Probeer contact met zieke mensen te vermijden. Werken Het kan goed voelen om na een autologe stamceltransplantatie weer aan het werk te gaan. Gun uzelf wel de tijd om lichamelijk en geestelijk bij te komen van de intensieve behandeling. Overleg met uw behandelend arts wanneer u weer kunt gaan werken. Dit is onder andere afhankelijk van uw lichamelijke en emotionele conditie, het soort werk dat u doet en de werkomgeving. Gezin U kunt langzaam aan weer huishoudelijke taken oppakken. Blijkt de zorg voor u en uw gezin te veel van u en uw naasten te vergen, dan kunt u dit bespreken met de verpleegkundige van Dagbehandeling Oncologie. Hij/zij kan u adviseren over instanties die u in de thuissituatie kunnen begeleiden. In de folder 'Vermoeidheid na kanker' van KWF Kankerbestrijding leest u meer over dit onderwerp. Lichamelijke verzorging Thuis kunt u zich douchen en wassen zoals u voor de transplantatie gewend was. U mag uw eigen verzorgingsproducten weer gebruiken. Houdt u er rekening mee dat uw huid nog enige tijd droog en gevoelig kan zijn. U kunt anders op verzorgingsproducten of make-up reageren dan voorheen. Zonnen Vermijd de eerste tijd direct contact met zonlicht. Uw huid verbrandt sneller en erger dan normaal. Als u toch in de zon gaat zitten, gebruik dan een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (30 of meer). Dit advies geldt in het bijzonder als u ook bestraald bent. Meld huidafwijkingen direct bij uw behandelend arts.

5 Mondverzorging Om de kans op infecties via de mond zo klein mogelijk te houden, is een goede mondverzorging erg belangrijk. Een aantal aandachtspunten: Als u naar huis gaat zijn de eerste symptomen van een veranderd mondslijmvlies (mucositis) verdwenen. Uw mondslijmvlies blijft kwetsbaar. Poets daarom uw tanden of reinig uw kunstgebit drie tot vier keer per dag. Laat uw gebit elk half jaar controleren door uw tandarts. Geef bij uw eerste afspraak aan dat u een transplantatie heeft ondergaan. Uw mond kan droog aanvoelen. Het kan helpen om uw mond met water te spoelen of op een zuurtje te zuigen. Hiermee stimuleert u de speekselklieren. Als u last blijft houden van een droge mond, vraag dan uw behandelend arts, diëtist of mondhygiënist om advies. Eten en drinken U heeft het advies gekregen om de hygiënische voedingsrichtlijn te volgen. In de folder 'Hygiënische voedingsrichtlijn hematologie' leest u hier meer over. Vraag uw verpleegkundige naar deze folder. Uw hematoloog bespreekt met u tijdens een controleafspraak wanneer u weer normaal mag eten. Roken Roken is na een stamceltransplantatie zeer schadelijk. Rookt u daarom niet. Vermijd ook rokerige ruimtes. Vaccinaties Zes maanden na de autologe stamceltransplantatie kunt u zich (opnieuw) laten vaccineren. Voor deze vaccinaties kunt u bij uw huisarts terecht. U krijgt het recept voor deze vaccinaties van het Radboud Ziekenhuis. Zij informeren uw huisarts over het toedieningsschema. Griepprik Als u langer dan zes maanden geleden getransplanteerd bent, dan moet u elk jaar in oktober of november naar uw huisarts voor de griepprik. Uw huisarts is hiervan op de hoogte. U krijgt hiervoor een oproep thuisgestuurd. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.

6 Huisdieren Er is geen bezwaar om huisdieren in huis te houden. Huisdieren, vooral katten en vogels, kunnen wel makkelijk ziektes overbrengen. Laat daarom de verzorging (zoals voeren en het schoonmaken van hokken en kooien) aan iemand anders over. Seksualiteit Medisch gezien is vrijen na een stamceltransplantatie geen bezwaar. Toch kan het zijn dat u er door de bijwerkingen van de behandeling minder behoefte aan heeft. Het is goed om hier met uw partner over te praten. Als u weer aan vrijen toe bent, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende: Omdat u gevoelig bent voor infecties, is het van belang dat u en uw partner voor en na het vrijen extra aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne. U heeft nog weinig bloedplaatjes. Wees daarom voorzichtig tijdens het vrijen om bloedingen zoveel mogelijk te voorkomen. Door de intensieve behandeling kan het vrijen minder prettig aanvoelen. Bij vrouwen kan door een droge vaginawand het vrijen zelfs pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u eventueel glijmiddel gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Door een verminderde lichamelijke conditie kunnen mannen (tijdelijk) last hebben van erectieproblemen. Als u problemen ervaart op het gebied van seksualiteit raden wij u aan dit met de verpleegkundige of behandelend arts te bespreken. Zij kunnen u adviseren en/of verwijzen naar de seksuoloog van het Slingeland Ziekenhuis. Meer informatie over dit onderwerp vindt u ook in de folder 'Kanker en seksualiteit' van de KWF Kankerbestrijding. Overgang Vrouwen kunnen door de behandeling eerder in de overgang terechtkomen. Dit kan gepaard gaan met klachten die ook bij een normale overgang horen, zoals opvliegers, hevige emoties en gewrichtsklachten. Deze vervroegde overgang kan osteoporose (botontkalking) veroorzaken.

7 Oncologische revalidatie Revalideren na kanker wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Dit is een vorm van nazorg waarin veel aandacht is voor het lichamelijk, emotioneel en sociaal functioneren na kanker. Een goede balans hierin kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van oncologische revalidatie. U kunt bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie en spierkracht opbouwen. Afhankelijk van uw situatie kunt u ook ondersteuning krijgen op het gebied van: voeding en dieet, arbeidsreïntegratie, energieverdeling, psycho-educatie en psychosociale hulp. Er bestaan programma's die meerdere van deze facetten behandelen, bijvoorbeeld het oncologische revalidatieprogramma Medinello. Bespreek met uw arts of verpleegkundige welke vorm van oncologische revalidatie het beste bij u past. Uw arts kan u voorzien van persoonlijk advies. Aanvullende informatie KWF kankerbestrijding KWF Kankerbestrijding geeft informatie over het leven na kanker. U vindt de informatie op de website Hier vindt u ook diverse links naar andere relevante websites. Ook kunt met vragen terecht bij de KWF Kanker Infolijn, via het (gratis) telefoonnummer (0800) Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van tot en van tot uur. Hematon Hematon is de patiëntenorganisatie voor patiënten met een hematooncologische aandoening en mensen die een stamceltransplantatie hebben gehad. De organisatie richt zich daarnaast ook op familieleden en donoren van patiënten. Via Hematon kunt u in contact komen met patiënten die hetzelfde hebben meegemaakt als u. Hematon biedt daarnaast informatie over ziekte, behandeling en ontwikkelingen. Meer informatie vindt u op

8 SCT-Contactgroep De SCT-contactgroep wordt geleid door (ex)patiënten en hun naasten. Zij ondersteunen toekomstige en (ex)stamceltransplantatiepatiënten, hun partners, donoren, ouders en naasten door het aanbieden van lotgenotencontact. Ook treedt de contactgroep op als bemiddelaar bij problemen. Verder houdt de contactgroep zich bezig met belangenbehartiging. Kijk voor meer informatie op

9 Slingeland Ziekenhuis Kruisbergseweg 25 Postadres: Postbus AD Doetinchem Telefoon: (0314) Internet: Nr jan 17

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Adviezen bij ontslag. in een periode van verminderde weerstand. (neutropene fase)

Adviezen bij ontslag. in een periode van verminderde weerstand. (neutropene fase) Oncologie Adviezen bij ontslag in een periode van verminderde weerstand (neutropene fase) Inleiding Na een periode van verblijf in het ziekenhuis, mag u vervroegd met ontslag. Een deel van de neutropene

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

Verpleegkundig oncologisch spreekuur

Verpleegkundig oncologisch spreekuur Oncologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundig oncologisch spreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verpleegkundig oncologisch spreekuur is er voor mensen waarbij de diagnose

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een buikwandoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een buikwandoperatie. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een buikwandoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van hyaluronzuur in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een

Nadere informatie

Bisfosfonaten bij borstkanker

Bisfosfonaten bij borstkanker Oncologie i Bisfosfonaten bij borstkanker Patiënteninformatie Adjuvante therapie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw specialist heeft met u besproken dat u, naast de behandeling met hormonale therapie, in

Nadere informatie

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling

Weer naar huis na een onderzoek of behandeling Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een onderzoek of behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een gynaecologische operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding Behandeling van aangezichtspijn Sweetprocedure Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Anesthesiologie Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Methotrexaat tabletten i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A1 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een borstverkleining i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Buikgriep bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een buikgriep heeft. Lang niet alle kinderen worden opgenomen

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek

Voorlichtingsgesprek Voorlichtingsgesprek over de behandeling van kanker Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met de oncologie verpleegkundige over uw behandeling. Deze folder geeft u een overzicht van hoe dit gesprek

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met de oncologieverpleegkundige. In deze folder

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Chirurgie Vaatchirurgie Weer naar huis

Chirurgie Vaatchirurgie Weer naar huis Chirurgie Vaatchirurgie Weer naar huis Informatie voor vaatpatiënten in de ontslagperiode Chirurgie Vaatchirurgie Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u binnenkort met ontslag mag. Als voorbereiding

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Azathioprine / 6-mercaptopurine i Patiënteninformatie Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Slingeland Ziekenhuis Algemeen Azathioprine (merknaam Imuran ) en 6-mercaptopurine

Nadere informatie

Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel

Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel Verpleegafdeling N1 Cardiologie Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis Kindergeneeskunde Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde

Nadere informatie

Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling

Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie i Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een kaakchirurgische behandeling gehad.

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur Maag-, Darm- en Leverziekten Verpleegkundige spreekuren Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur i Patiënteninformatie Voor aanvullende informatie en begeleiding Slingeland Ziekenhuis Algemeen

Nadere informatie

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een (vaat)operatie. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling A2. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een (vaat)operatie. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling A2 Weer naar huis na een (vaat)operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een longoperatie

Informatie voor thuis na een longoperatie Informatie voor thuis na een longoperatie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een longoperatie op afdeling C1. Als alles voorspoedig verloopt kunt u bij een kijkoperatie meestal tussen

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van een vloeistof in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft pijnklachten in

Nadere informatie

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat bij kinderen (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bloedcontrole 4 Bewaren van Methotrexaat 4 Mogelijke bijwerkingen 4

Nadere informatie

Nucleoplasty-behandeling

Nucleoplasty-behandeling Anesthesiologie Pijnbestrijding Nucleoplasty-behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een nucleoplasty-behandeling. De anesthesioloog

Nadere informatie

Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg

Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg Uw ontslag uit het ziekenhuis en adviezen voor thuis Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Binnenkort mag u naar huis. De arts en verpleegkundige

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Azathioprine / 6-mercaptopurine i Patiënteninformatie Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Slingeland Ziekenhuis Algemeen Azathioprine (merknaam Imuran ) en 6-mercaptopurine

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0740 U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel

Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een pacemakerimplantatie of pacemakerwissel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Behandelwijzer Oncologie immunotherapie

Behandelwijzer Oncologie immunotherapie Behandelwijzer Oncologie immunotherapie Patiënten Informatie Map Deze map is eigendom van: patiëntensticker Uw behandelend arts is: Bij bijzonderheden waarschuwen (contactpersoon): Naam:... Telefoonnummer:...

Nadere informatie

Insuline Tolerantie Test (ITT)

Insuline Tolerantie Test (ITT) Interne Geneeskunde Insuline Tolerantie Test (ITT) i Patiënteninformatie Onderzoek naar de werking van de hypofyse Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met een Insuline Tolerantie Test (ITT) kunnen we onderzoeken

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Neusamandel verwijderen bij kinderen

Neusamandel verwijderen bij kinderen Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Neusamandel verwijderen bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort verwijdert de KNO-arts bij uw kind de neusamandel. De

Nadere informatie

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie. Patiënteninformatie. Leverbiopsie onder echogeleide. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Leverbiopsie onder echogeleide i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft in overleg met u een leverbiopsie voor u aangevraagd. Bij een leverbiopsie wordt

Nadere informatie

3-lumen sonde Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

3-lumen sonde Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op 3-lumen sonde Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft met u besproken dat u een 3-lumen sonde gaat krijgen. In deze folder leest u meer over deze sonde

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Blaasspoelingen na een operatie. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Blaasspoelingen na een operatie. Slingeland Ziekenhuis Urologie Blaasspoelingen na een operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Waarom blaasspoelingen U bent geopereerd omdat u blaastumoren had. Bij meer dan de helft van de patiënten komen de tumoren

Nadere informatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Verstandskies of kies verwijderen. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Verstandskies of kies verwijderen. Adviezen na de ingreep. Slingeland Ziekenhuis Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Verstandskies of kies verwijderen i Patiënteninformatie Adviezen na de ingreep Slingeland Ziekenhuis Algemeen De kaakchirurg heeft bij u een kies of een verstandskies

Nadere informatie

Opname in verband met toename COPD-klachten

Opname in verband met toename COPD-klachten Longziekten Opname in verband met toename COPD-klachten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent opgenomen op verpleegafdeling A1/B1 (Longziekten) of verpleegafdeling N0 (Acute Opname

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een epiduroscopie. De anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Thuis herstellen na een maagoperatie. Chirurgie

Thuis herstellen na een maagoperatie. Chirurgie Thuis herstellen na een maagoperatie Chirurgie Inleiding Onlangs heeft u in het ziekenhuis een maagoperatie ondergaan. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de ingreep. U vindt hierin adviezen

Nadere informatie

Adviezen voor na uw ontslag

Adviezen voor na uw ontslag LONGGENEESKUNDE Adviezen voor na uw ontslag ADVIES Adviezen voor na uw ontslag U krijgt deze folder omdat u binnenkort uit het ziekenhuis ontslagen wordt. U vindt er praktische informatie in over uw verdere

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC)

Sulfasalazine (Salazopyrine EC) Reumatologie Sulfasalazine (Salazopyrine EC) i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het medicijn sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling

Nadere informatie

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep)

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Bij verlies wordt de vinder vriendelijk verzocht contact op te

Nadere informatie

Chirurgie Hepatobiliaire Chirurgie. Ontslag en nazorg na een operatie aan de lever, galwegen of de alvleesklier

Chirurgie Hepatobiliaire Chirurgie. Ontslag en nazorg na een operatie aan de lever, galwegen of de alvleesklier Chirurgie Hepatobiliaire Chirurgie Ontslag en nazorg na een operatie aan de lever, galwegen of de alvleesklier Chirurgie Hepatobiliaire Chirurgie U heeft van uw arts gehoord dat u binnenkort met ontslag

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Ooracupunctuur. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Ooracupunctuur. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Ooracupunctuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor ooracupunctuur. Een anesthesioloog voert deze behandeling

Nadere informatie

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis Kindergeneeskunde Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde

Nadere informatie

Behandeld voor kanker en nu?

Behandeld voor kanker en nu? Behandeld voor kanker en nu? Herkent u dit?... toen ik na de behandeling voor kanker weer thuis was, kreeg ik vaak de opmerking wat zie je er goed uit. Ik voelde me vreselijk ellendig. Ik was enorm moe,

Nadere informatie

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum Lastmeter Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen, maar ook psychische, praktische of sociale.

Nadere informatie

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht

Simplicity-behandeling van het SI-gewricht Anesthesiologie Pijnbestrijding Simplicity-behandeling van het SI-gewricht i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de simplicity-behandeling van het

Nadere informatie

Harttransplantatie - De voorbereiding

Harttransplantatie - De voorbereiding Harttransplantatie - De voorbereiding Inleiding U heeft te horen gekregen, dat u mogelijk een harttransplantatie zult ondergaan. De voorbereiding op een transplantatie is een lange en onzekere weg. U staat

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care

Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care Zorg en nazorg na een behandeling op de Intensive Care Waarom nazorg na een Intensive Care behandeling? Onlangs bent u opgenomen geweest op de afdeling Intensive Care. Er is in deze periode veel met u

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Sulfasalazine Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking... 4 Het gebruik van sulfasalazine... 4 Hoe bewaar ik sulfasalazine tabletten?... 5 Controle... 5 Bijwerkingen...

Nadere informatie

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. In deze folder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Beweging

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven APD infuus Inleiding U heeft van uw specialist gehoord dat infusie-therapie met APD van belang is bij de behandeling van uw ziekte. Uw specialist zal u al grotendeels op de hoogte hebben gesteld over

Nadere informatie

Leefregels na een operatie

Leefregels na een operatie Leefregels na een operatie Onlangs heeft u een operatie ondergaan op de verpleegafdeling Heelkunde van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over uw herstel en de periode na de operatie. Ook

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Voor patiënten met borstkanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel mycofenolaat mofetil te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Weer na huis na een operatie aan de halsslagader

Weer na huis na een operatie aan de halsslagader Verpleegafdeling A2 i Weer na huis na een operatie aan de halsslagader Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. U bent geopereerd aan de halsslagader (carotis). Tijdens

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie

Leefregels na een longoperatie

Leefregels na een longoperatie Leefregels na een longoperatie U hebt in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een longoperatie ondergaan waarbij: er een onderzoek is gedaan naar aanleiding van uw klachten (kortademigheid), een biopsie

Nadere informatie

Informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Inleiding Uit onderzoek blijkt dat sommige ouderen tijdens een ziekenhuisopname achteruit gaan in functioneren. Soms is de achteruitgang onnodig

Nadere informatie

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Een lage luchtweginfectie is een ontsteking van het onderste deel van de luchtwegen en kan u erg ziek maken. In deze folder vindt u informatie over de klachten,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Rituximab intraveneus. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Rituximab intraveneus. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Rituximab intraveneus Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van rituximab... 4 Wanneer wordt rituximab voorgeschreven?... 4 Voorbereiding... 5 Het gebruik

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N Ontslag in zicht Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N U bent geopereerd op de verpleegafdeling Neurochirurgie / Plastische Chirurgie van het Radboudumc. In deze folder vindt

Nadere informatie

Behandeling van pijn door blokkade van de lumbale sympatische grensstreng

Behandeling van pijn door blokkade van de lumbale sympatische grensstreng Anesthesiologie Pijnbestrijding Behandeling van pijn door blokkade van de lumbale sympatische grensstreng i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten

Nadere informatie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 00 De Lastmeter Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 1 Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van rituximab... 4 Wanneer wordt rituximab voorgeschreven?... 4 Voorbereiding... 4 Het gebruik

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u?

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u? UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u? Stap 1 van het longrevalidatietraject UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Een chronische longaandoening

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Polikliniek Hartfalen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Hartfalen. In deze folder vindt u informatie over de gang van

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie