D-CENT tools in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D-CENT tools in Nederland"

Transcriptie

1 D-CENT tools in Nederland In dit project werkt Netwerk Democratie samen met Waag Society, Digitale Agenda 2020 en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om - gebruikmakend van de expertise van het Europese D-CENT netwerk - de ontwikkeling van e-democratie in Nederland te bevorderen. De looptijd van het project beslaat de periode oktober 2016 eind In deze periode zullen drie D- CENT tools vertaald worden naar de Nederlandse context. Hierna kunnen de tools worden doorontwikkeld en gebruikt door zowel publieke als private organisaties. D-CENT Het EU D-CENT-project richt zich op digitale democratische innovatie. In het kader van D- CENT (Decentralised Citizens Engagement Technologies) zijn verschillende e-democracy tools (door)ontwikkeld zodat deze op grotere schaal kunnen worden geïmplementeerd. Hierbij zijn verschillende open source, gedecentraliseerde en privacy-bewuste tools voor democratische participatie samengebracht en opgeschaald. Wat biedt D-CENT: Een set van zelfstandig te gebruiken participatietools die een democratisch instrumentarium leveren aan gemeenschappen. Gemeenschappen zijn altijd vrij in hun keuze welke participatietools ze willen gebruiken. De tools zijn web-based, hetgeen eenvoudig gebruik vanuit je browser mogelijk maakt. De tools zijn open source en gebaseerd op open standaarden zodat integratie mogelijk blijft met bestaande en toekomstige tools. Ze zijn eenvoudig te implementeren en te onderhouden, zodat gemeenschappen de software op hun eigen servers kunnen draaien en eigenaar blijven van hun eigen data. Open Source en Privacy De tools die onderdeel uitmaken van D-CENT onderscheiden zich dankzij het gebruik van open source software, wat betekent dat de software door iedereen gebruikt kan worden doordat de broncode is vrijgegeven. De gebruiker kan de broncode naar de behoefte aanpassen of verbeteren. Eventuele aanpassingen kunnen teruggekoppeld worden naar de ontwikkelaar zodat de originele tool steeds verbeterd kan worden. In tegenstelling tot commercieel ontwikkelde applicaties waarbij de broncode afgeschermd is, staat bij open source het delen van kennis centraal en wordt er gezamenlijk gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe digitale toepassingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Een tweede onderscheidend kenmerk van de D-CENT applicaties is dat de privacy van de gebruikers wordt gewaarborgd. Dit is cruciaal. Bij commercieel ontwikkelde producten vormen gebruikersgegevens vaak een belangrijke bron van inkomsten voor de ontwikkelaar. Daarnaast is het niet transparant hoe deze data gebruikt en gecombineerd wordt met andere databestanden, en voor welke doeleinden deze informatie vervolgens wordt ingezet. Agenderen, besluitvorming en verdelen Netwerk Democratie en Waag society zullen drie D-CENT tools vertalen naar de Nederlandse lokale behoefte. De participatietools bieden een verbreding van het democratische instrumentarium en zien op drie aspecten van de lokale democratische praktijk:

2 (1) AGENDEREN : Hoe kunnen we burgers meer invloed geven bij de beïnvloeding van politieke agenda s? [Better Reykjavik en Better Neighbourhoods -> toegepast in IJsland] (2) BESLUITVORMING : Beïnvloeden van beleid en wetgeving, burgers betrekken bij besluitvorming. [Ravakogu / People s Assembly -> toegepast in Estland] (3) VERDELEN : Het bijdragen aan informatievoorziening over de wijze waarop de overheid het geld verdeelt en daar burgers afwegingen in te laten maken; én - in sommige gevallen - hierover laten besluiten. [Better Reykjavik & Decide Madrid] Doelstellingen - In drie workshops zullen de deelonderwerpen agenderen, besluitvorming en verdelen aan de hand van drie D-cent tools aan bod komen. Deelnemers van deze werksessies zijn: Europese ontwikkelaars van de tool, ministerie van BZK, Netwerk Democratie, Waag Society, VNG, Nederlandse experts en deelnemende gemeenten. Met deze input zullen de tools worden vertaald naar de Nederlandse context. - Daarnaast zullen verschillende bijeenkomsten georganiseerd worden om de bekendheid van de tools te vergroten - Tenslotte worden deze tools op een platform gratis beschikbaar gemaakt voor alle Nederlandse gemeenten. - Een belangrijke nevendoelstelling is het mobiliseren van een aantal gemeenten die een pilot willen starten.

3 Uitnodiging deelname werksessie Open Source E-tools 14 maart Op dinsdag 14 maart 2017 organiseren Netwerk Democratie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Digitale Agenda 2020 (VNG/KING) en Waag Society de werksessie Open source e-tools. Deze werksessie vindt plaats in de context van het project E-participatietools in Nederland en heeft als doel om gemeenten te laten kennismaken met digitale participatie tools die gebaseerd zijn op de principes van open source, open standaarden en privacy by design. Het project wil hiermee inspelen op de grote vraag naar geschikte e-participatie tools in Nederlandse gemeenten en wil hiermee het gebruik als ook de ontwikkeling van open source participatie tools in Nederland bevorderen. Aan het eind van het project zijn deze drie tools gebruiksklaar voor alle Nederlandse gemeenten. De werksessie van 14 maart dient er o.a. voor gemeenten in dit proces te betrekken, om te komen tot een vraaggestuurde ontwikkeling. Programma 14 maart De focus van de werksessie zal liggen op het betrekken van inwoners bij een bepaald beleidsvraagstuk. De Nederlandse versie van de tool Your Priorities kan hierbij worden ingezet om de voorstellen van inwoners op te halen, prioriteiten te formuleren en een dialoog tussen inwoners, maar ook tussen inwoners en gemeente, te faciliteren. Ook is het middels deze tool mogelijk besluitvorming te organiseren en financiële verdeelvraagstukken voor te leggen. Tijdens de werksessie zal gastspreker Hille Hinsberg toelichten hoe Your Priorities tijdens de People s Assembly in Estland succesvol is gebruikt om samen met burgers beleid te maken. Aansluitend zullen we met experts in e-participatie (Netwerk Democratie, Waag Society, BZK, VNG) en de deelnemende gemeenten het gebruik van de e-tool verbinden aan concrete vraagstukken in Nederlandse gemeenten. Hoe kan er in een gemeente daadwerkelijk met resultaat geëxperimenteerd worden met deze e-tool? Voorwaarden Om succesvol aan de werksessie deel te nemen is het nodig om van te voren duidelijkheid te verschaffen over een aantal punten: 1) Kies een bestaande casus om mee aan de slag te gaan. Het kost tijd om het gebruik van een e-tool te introduceren. Door in het begin te kiezen voor onderwerpen met een lage intensiteit en een bestaande gemeenschap die hierbij betrokken is, ontstaat hier meer ruimte voor. 2) Beschrijf of er binnen de gemeente daadwerkelijk behoefte (en ruimte) is voor een participatief instrument binnen het gekozen vraagstuk. 3) Inventariseer alle partijen die betrokken moeten worden. Zowel bestuurlijk (intern) als in het maatschappelijk middenveld en bij de burgers (extern)

4 4) Is er voldoende (bestuurlijk) draagvlak voor implementatie? Goed om dit aan het begin van het traject te expliciteren, welk commitment ben je bereid bestuurlijk aan te gaan. 5) Een omschrijving (op hoofdlijnen) van de implementatie. Via welke kanalen worden de tools onder aandacht van de burgers gebracht? Hoe wordt het daadwerkelijk gebruik gestimuleerd? Stuur een beschrijving van de bovenstaande punten samen met de bevestiging van deelname naar Anne de Zeeuw, Netwerk Democratie en Koujin Sabir Op 14 maart zullen we gezamenlijk op bovenstaande punten ingaan. Meer informatie over het inhoudelijk programma volgt.

5 Achtergrond informatie over de tool: Your Priorities Geschiedenis Your Priorities is ontwikkeld in IJsland na de bankencrisis van Naast een economische crisis werd deze onder de IJslandse bevolking ook als een politieke crisis en als een groot verlies in vertrouwen ervaren. Grondleggers Gunnar Grimsson en Robert Bjarnason ontwikkelden de open source software van Your Priorities om vertrouwen en dialoog een prominentere rol te geven in politieke besluitvorming. Het eerste succesvolle gebruik van de Your Priorities software was in 2010 in de vorm van het platform Better Reykjavik. Deze website werd een week voor de gemeenteraadsverkiezingen in Reykjavik gelanceerd met voor elke deelnemende partij een plek om ideeën voor hun campagne uit de bevolking te halen. De enige partij die besloot hier gebruik van te maken was de neppartij Best Party die met succes hun verkiezingsprogramma crowdsourcde en 6 van de 15 zetels in de stadsraad wonnen. Na dit succes heeft stadsraad de bevolking opgeroepen om de website ook te gebruiken in de periode na de verkiezingen. Hier maakte 40% van de stemmers gebruik van die in totaal 2000 prioriteiten voor de stad creërden. Hierna besloot de coalitie om het gebruik van het platform te integreren in het stadsbestuur. Werkwijze van de tool 1. Op de website kunnen inwoners ideeën of voorstellen indienen en stemmen op ideeën die ze goed vinden. Inmiddels hebben meer dan mensen gebruik gemaakt van Better Reykjavik en zijn er 257 van de opgehaalde ideeën door het stadsbestuur in behandeling genomen waarvan er 165 zijn geïmplementeerd. 2. Onder een voorstel kunnen er voor en tegenargumenten worden aangedragen. Belangrijk is dat als men het niet eens is met een argument je hier niet op kan reageren. Het is alleen mogelijk om een nieuw argument te formuleren en argumenten omhoog en omlaag te stemmen. Het voordeel hiervan is het vermijden van een oneindige reeks (persoonlijke) commentaren en het op gelijke hoogte naast elkaar vertonen van tegengestelde visies. Bijvoorbeeld: als de meerderheid voorargumenten aandraagt en een minderheid tegenargumenten dan zijn deze door de twee gescheiden kolommen evenredige zichtbaarheid. Het in acht nemen van minderheidsstemmen draagt bovendien bij aan betere besluitvorming. 3. Elke maand wordt de top beste ideeën doorgestuurd naar de juiste afdeling in de gemeente, zoals educatie of toerisme. Iedereen die aan het idee heeft bijgedragen of gestemd wordt hier via een automatisch bericht van op de hoogte gesteld. 4. Na een of twee maanden wordt er vanuit deze afdeling een bericht gestuurd over de status van het idee. Dit gaat via maar ook via een publiek bericht op de website. De verantwoordelijke afdeling heeft geen obligatie om het idee goed te keuren, ervaring in IJsland leert dat zolang er goede uitleg wordt gegeven niet alleen een ja maar ook een nee positief ontvangen kan worden. Het platform is dan ook geen tool voor directe democratie maar een om te communiceren en dialoog te verkrijgen tussen burgers en overheid.

6 De website is over de afgelopen jaren van gebruik continu verbeterd en versimpeld. Sinds 2016 is het platform gebouwd als een app die ook mobiel gebruikt kan worden. Overig gebruik van de software: Open Active Voting is gebaseerd op de software van Your Priorities en wordt in Reykjavik gebruikt voor participatieve budgetmonitoring. Via de website Better Neighbourhoods kunnen inwoners van verschillende wijken ideeën voor hun wijk opperen. De stad evalueert vervolgens de kosten per plan waarna inwoners binnen 5% van het stadbudget (64 miljoen) kunnen stemmen welke combinatie van projecten zij willen realiseren. Het kostte een jaar om dit proces in het stadbestuur te integreren en heeft inmiddels al meer dan 500 projecten gerealiseerd die positief bijdragen aan de stad. People s Assembly (Rahvakogu) in Estland heeft Your Priorities gebruikt om beleid te maken. Na de politieke schandalen in 2012 heerste de vraag hoe politiek democratischer gemaakt kon worden en om deze vraag te beantwoorden werd Your Priorities ingeschakeld. Ideeën over kieswetten, nationaal beleid, wetten betreft politieke partijen, en de toekomst van democratie in Estland in het algemeen werden via het platform opgehaald. Doormiddel van stemmen ontstonden er 15 top ideeën uit de Hierna zijn 7 van de 15 uiteindelijke voorstellen die aan het parlement werden voorgelegd, als nieuwe wetten of aanpassingen aan bestaande wetten aangenomen. Your Priorities wordt inmiddels in meer dan 20 landen gebruikt voor kleine en grote projecten.

DIGITALE DEMOCRATIE IN DE PRAKTIJK

DIGITALE DEMOCRATIE IN DE PRAKTIJK DIGITALE DEMOCRATIE IN DE PRAKTIJK Josien Pieterse en Anne de Zeeuw (Netwerk Democratie) 08 Van de hoofdredacteur In aansluiting op de vorige bijdrage presenteren Anne de Zeeuw en Josien Pieterse aan de

Nadere informatie

HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE

HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE HAND REIKING XXXXXXXXXXXX DIGITALE DEMOCRATIE START 1 HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE Aanleiding Begin 2017 nam Netwerk Democratie in samenwerking met Waag Society en het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE

HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE HAND REIKING XXXXXXXXXXXX DIGITALE DEMOCRATIE START 1 HAND REIKING DIGITALE DEMOCRATIE Handreiking Digitale Democratie TEKST: Anne de Zeeuw en Josien Pieterse, Netwerk Democratie CONTACT: info@netdem.nl

Nadere informatie

LOMMEL IN FEITEN LIMBURG TOERISME IN EEN NOTENDOP

LOMMEL IN FEITEN LIMBURG TOERISME IN EEN NOTENDOP LOMMEL IN FEITEN 34.000 INWONERS LIMBURG PROVINCIE TOERISME GEKEND VOOR IN EEN NOTENDOP Lommel is een natuurstad in de Limburgse Kempen, een streek bekend om haar groot aanbod en variatie in natuur. Bij

Nadere informatie

SBC/1564221 Bestuur en Samenleving Pilot discussieplatform Argu - Motie Burger Beslist Mee 2

SBC/1564221 Bestuur en Samenleving Pilot discussieplatform Argu - Motie Burger Beslist Mee 2 DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma Betreft 2 februari 2016 SBC/1564221 Bestuur en Samenleving Pilot discussieplatform

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Maart 2019 Publicatie-nr. 120128 120128_Brochure_SVHBV2.indd

Nadere informatie

6STAP BELEIDSBEÏNVLOEDING ZELFBEHEER MEEBESLISSEN COPRODUCEREN ADVISEREN RAADPLEGEN INFORMEREN. actie vanuit de burger naar overheid

6STAP BELEIDSBEÏNVLOEDING ZELFBEHEER MEEBESLISSEN COPRODUCEREN ADVISEREN RAADPLEGEN INFORMEREN. actie vanuit de burger naar overheid introductie 3 10 tips succesvolle online beleidsbeïnvloeding 3 ONLINE BELEIDSBEÏNVLOEDING VORMEN & VOORBEELDEN actie vanuit de burger naar overheid 6STAP MEEBESLISSEN 4STAP ADVISEREN 2STAP ZELFBEHEER 5STAP

Nadere informatie

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een "Social Business"

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een Social Business Behoeftepiramide van een "" (Naar analogie piramide van Maslow) Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in een hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging

Nadere informatie

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 Nieuwsbrief BeheerVisie Nieuwsbrief BeheerVisie 2015, Editie 2 Nieuws BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 BeheerVisie geeft advies MeldDesk App Message Router MeldDesk Gebruikers Forum Nieuwe MeldDesk

Nadere informatie

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP GEEL IN FEITEN 38.808 ANVERS PSYCHIATRIE INWONERS PROVINCIE GEKEND VOOR IN EEN NOTENDOP Geel is een stad met bijna 40.000 inwoners gelegen in de Kempen. De stad heeft een landelijk karakter en dat spreekt

Nadere informatie

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen

Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Verschillen in beantwoording enquêtevragen raadslid of Drechtraadslid. Significante verschillen Thema 1 De belangrijkste redenen voor samenwerking: Vergroten van uitvoeringsgerichtheid regionale opgave

Nadere informatie

Mijnbuur opvolger van Burgernet in Twente

Mijnbuur opvolger van Burgernet in Twente Voorstel Mijnbuur VOORSTEL DIS TRIC TELI JK VEILI GH EI DSO VERL EG T WENTE ONDERWERP PILO T MI JNBU UR AGEN DAP UNT DAT UM 09 JUL I 201 8 OPEN BA AR NEE BEHA NDEL D DOO R M. BOS WINKEL/ M. SIV AL REGIST

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Over dit stuk Het experiment met de burgerbegroting in Geffen is voorbij. Het is belangrijk om het project goed te evalueren, om twee redenen: 1. Het project zit

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren Maart 2015 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 2 December 2014 Yannick Verschueren

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Zaaknummer 00477122 Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De raad heeft 12 juli jl. de notitie Richting een nieuwe aanpak van schulden vastgesteld.

Nadere informatie

Services & activiteiten

Services & activiteiten Services & activiteiten Informatie en advies Europese subsidies, artists residencies en mobiliteit, focuslanden Verzamelen van data, publicaties, onderzoek (oa Buitengaats) Organisatie Bijeenkomsten (voorlichting,

Nadere informatie

De Amsterdamse Deeldemocratie. een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam

De Amsterdamse Deeldemocratie. een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam De Amsterdamse Deeldemocratie een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam Beste Amsterdammer, Ons lokaal bestuur staat onder druk. Twee en een half jaar geleden werden de stadsdeelraden

Nadere informatie

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven

Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Actieplan 2018 1 Ambitie PvdA afdeling Regio Eindhoven Begin 2018 start de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De peilingen voorspellen een fors verlies. Het is alle hens aan dek. Samen met onze

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Plan van aanpak 2 Gemeenten hebben verschillende inkomstenbronnen waaruit ze hun taken financieren.

Nadere informatie

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Het Huis voor democratie en rechtsstaat is een nog op te richten instelling. Het Huis wil kennis van burgers over onze

Nadere informatie

Shared Data Store. Tom Demeyer, tom@waag.org Taco van Dijk, taco@waag.org

Shared Data Store. Tom Demeyer, tom@waag.org Taco van Dijk, taco@waag.org Shared Data Store Tom Demeyer, tom@waag.org Taco van Dijk, taco@waag.org Shared Data Store (SDS) De afgelopen jaren is de hoeveelheid slimme applicaties en de gebruikers die er toegang toe hebben enorm

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Eindverslag. Project VolgMijnStem. Ben Teeuwen, project manager VolgMijnStem Stichting Het Nieuwe Stemmen 13 juni 2012, Utrecht

Eindverslag. Project VolgMijnStem. Ben Teeuwen, project manager VolgMijnStem Stichting Het Nieuwe Stemmen 13 juni 2012, Utrecht 1 Eindverslag Project VolgMijnStem Ben Teeuwen, project manager VolgMijnStem Stichting Het Nieuwe Stemmen 13 juni 2012, Utrecht Lex Slaghuis, voorzitter Open State Foundation 11-03-2013 2 Inleiding Dit

Nadere informatie

Wendbaarheid is een Werkwoord

Wendbaarheid is een Werkwoord Wendbaarheid is een Werkwoord Stad Mechelen Summer School 25 augustus 2017 The better the question. The better the answer. The better the world works. Agenda 1. Intro 2. PMV Casus 1. Doelstelling van het

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

Welkom bij de seminarreeks: De Toekomst van Implementeren

Welkom bij de seminarreeks: De Toekomst van Implementeren Welkom bij de seminarreeks: De Toekomst van Implementeren Datum: 22 oktober 2013 Onderwerp: Human Centered Design Door: Rutger Hangelbroek Rabobank Groep ICT KIM Spreker: Maarten Korz De vakvereniging

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. 28 FEBRUARI 2019

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. 28 FEBRUARI 2019 From: Lugt, Arjen van der Sent: donderdag 28 februari 201922:01:46 To: OW-Info Cc: Subject: FW: VNG Raadsledennieuwsbrief - februari 2019 (o.a. vangnetuitkering, inclusie, meerjarenvisie, rechtspositie,

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Plan van Aanpak beschikbaar stellen broncode Basisregistratie Personen (BRP)

Plan van Aanpak beschikbaar stellen broncode Basisregistratie Personen (BRP) Plan van Aanpak beschikbaar stellen broncode Basisregistratie Personen (BRP) Samenvatting De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in de Tweede Kamer toegezegd de broncode

Nadere informatie

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education 2.Digitale toetsing Strategiegame Steve Ackerman and Kathy Christoph Focus en doelstelling bijeenkomst Speel het spel en doe

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

eisen voor programmatuur die gebruikt wordt bij de berekening van de uitslag van verkiezingen die vallen onder de werking van de Kieswet

eisen voor programmatuur die gebruikt wordt bij de berekening van de uitslag van verkiezingen die vallen onder de werking van de Kieswet Datum 9 april 2008 Ons kenmerk BPR2008/U52926 Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Onderdeel DGKB/BPR Inlichtingen T F Uw kenmerk Onderwerp eisen voor

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser.

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. pagina 1 van 6 Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadgevers geactualiseerd 24 SEPTEMBER 2015 Zoals u weet, heeft de VNG een reeks 'Raadgevers': factsheets met

Nadere informatie

A. INTERACTIEF PLANPROCES

A. INTERACTIEF PLANPROCES Communicatie Structuurvisie De Wolden A. INTERACTIEF PLANPROCES De gemeente De Wolden is gestart met het opstellen van een Structuurvisie voor het hele grondgebied van de gemeente. Het college en de raad

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

VNG Gemeente Emmen Team DIS

VNG Gemeente Emmen Team DIS VNG Gemeente Emmen Team DIS 02 MEI 2010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum Ons kenmerk TIS/U201800217 Lbr. 18/016 Telefoon 06 12210356 Bijlage(n) Onderwerp Spelregels voor de digitale

Nadere informatie

Van buiten naar binnen

Van buiten naar binnen Van buiten naar binnen Klantcontact & Interactie in het publieke domein David Kok Frank de Goede Ewoud de Voogd 5 april 2017 Cascadis congres 2025 Waar staan gemeenten? Frank de Goede (SIMgroep) 230 gemeenten

Nadere informatie

WHITEPAPER Nl-ANALYSE

WHITEPAPER Nl-ANALYSE WHITEPAPER Nl-ANALYSE Inhoudsopgave: 1. Wat is een Next Level-analyse? 2. Waarom een Next Level-analyse en wat is de toegevoegde waarde? 3. Hoe komt een Next Level-analyse tot stand? 4. Dan is er en analyse,

Nadere informatie

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016 Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit Ambtenarenbijeenkomst 17 november 2016 #vnginternationaal @VNGi Programma 13.00 14.00 Plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Habtom

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

Het sociale platform voor je organisatie

Het sociale platform voor je organisatie Het sociale platform voor je organisatie Laat de chaos achter je Tientallen CC tjes op een dag, maar nog steeds niet op de hoogte? Een dagelijkse zoektocht naar verdwenen documenten, specifieke informatie

Nadere informatie

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid Raadslid is een mooi vak. Als raadslid mag u over de meest uiteenlopende zaken meebeslissen. U komt in veel verschillende situaties waarin u om uw mening wordt gevraagd. Maar wat is bij al die verschillende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! app Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! En verrijk de lokale democratie! Goed geïnformeerde kiezers, een hogere opkomst en een grotere betrokkenheid bij het lokaal

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie

Transformatie Achtersluispolder. Omgevingscarré 8 februari 2018

Transformatie Achtersluispolder. Omgevingscarré 8 februari 2018 Transformatie Achtersluispolder Omgevingscarré 8 februari 2018 De afgelopen maanden is de raad een aantal keer geïnformeerd over de stand van zaken in de ASP Mei Fysiek/omgevingscarré: Verplaatsing PTA,

Nadere informatie

CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit

CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit CQ-Compleet: de cq-index als middel voor verbetering van kwaliteit Meten alleen is niet voldoende. Het ontbreekt vaak aan inzicht in wat de cijfers nu feitelijk zeggen en welk verhaal er achter zit. COMPLEET

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen. Resultaat Beschrijf het eindresultaat zodat je zicht hebt op wat je gaat doen

Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen. Resultaat Beschrijf het eindresultaat zodat je zicht hebt op wat je gaat doen Werkplan ehealth/ict Onderwerp Hoofdthema is vaak op te splitsen in diverse onderwerpen Kennisuitwisseling: Goede programma s en ideeën overnemen ICT werkgroep Korte beschrijving activiteiten Wat ga je

Nadere informatie

REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN

REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN 1. Mobiliteit en Ruimte 1. Openbaar vervoer 1.1. Duurzaamheid 1.1.. Treinen Voor het treinnetwerk zijn de provincies Groningen en Friesland samen

Nadere informatie

HEB JE GENOEG GELEERD VANDAAG?

HEB JE GENOEG GELEERD VANDAAG? HJGGV HEB JE GENOEG GELEERD VANDAAG? Dé kwaliteitscyclus voor onderwijsteams in het MBO Heb je genoeg geleerd vandaag? Heb je genoeg geleerd vandaag? Merk je dat docenten aan de slag gegaan zijn met jullie

Nadere informatie

Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V.

Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. (FleetHours Web and AbsencePlanner) Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. 1 Welke gegevens verzamelen we? 3 Voor onze online diensten 3 Uw account

Nadere informatie

Noordzee 2050 gebiedsagenda

Noordzee 2050 gebiedsagenda Noordzee 2050 gebiedsagenda MUST bijeenkomst Amsterdam Humans do not live @ sea Jeroen Vis g.a.j.vis@minez.nl www.noordzeeloket.nl Hoe gaan we met de (Noord)zee om? Een zee aan ruimte Geen zee te hoog

Nadere informatie

OpenSamenspraak Inzending ontwerpwedstrijd Democratic Challenge Herontwerp de democratie september 2017

OpenSamenspraak Inzending ontwerpwedstrijd Democratic Challenge Herontwerp de democratie september 2017 OpenSamenspraak Democratie is het maken van keuzes in meerderheid, met respect voor de minderheid. Verbeter de lokale democratie door het vraagstuk het probleem of de kans centraal te stellen. Ga aan tafel

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij Multi cultureel samenleven Themamanager Natascha Mooij Aanleiding Motie formatie multiculturele samenleving 1. Handhaven capaciteit. 2. Aan te geven hoe thematiek, bewustzijn met diversiteit in de stad,

Nadere informatie

Participatie in Enschede 23 maart 2017

Participatie in Enschede 23 maart 2017 Participatie in Enschede 23 maart 2017 Wat heeft de rekenkamer onderzocht? Participatie is een breed begrip en kent verschillende betekenissen. In dit rapport hanteren we het begrip in de betekenis van

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Besluit Aanbestedingsstrategie

Besluit Aanbestedingsstrategie DGBK/Openbaar Bestuur en Democratie programma modernisering GBA Besluit Aanbestedingsstrategie Raamovereenkomst met meerdere leveranciers De aanbesteding van de werkzaamheden van het programma Modernisering

Nadere informatie

Het Communicatie Platform voor telefonie-, webchat-, - en WhatsApp routering voor eenvoudige en flexibele bereikbaarheid van uw organisatie

Het Communicatie Platform voor telefonie-, webchat-,  - en WhatsApp routering voor eenvoudige en flexibele bereikbaarheid van uw organisatie Het Communicatie Platform voor telefonie-, webchat-, e-mail- en WhatsApp routering voor eenvoudige en flexibele bereikbaarheid van uw organisatie 13-12-2017 Bereikbaarheid betrouwbaar en stabiel organiseren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2019 Nr. 80

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2014/450530 Documentnummer: 1894/2014/450533 Besluitnummer: 25 8.1 Onderwerp: Plan van aanpak duurzaamheid Advies: 1 het plan

Nadere informatie

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Wilt u handen en voeten geven aan een gebiedsgerichte aanpak wonen, welzijn en zorg? Maar blijkt het lastig om de integrale aanpak hoog op de gemeentelijke

Nadere informatie

VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE. Achtergrond. Peiling

VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE. Achtergrond. Peiling VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE Achtergrond Een middelgrote gemeente in het noorden van Nederland wil de participatie van haar bewoners in beleidsvorming te vergroten. Er zijn recentelijk

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

i-scan+ Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government

i-scan+ Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government Ondersteuning van lokale besturen bij samenwerking op het vlak van e-government Ook de manier waarop de samenwerking tot stand komt, kan sterk verschillen. Sommige besturen kiezen voor een sprong vooruit

Nadere informatie

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT

OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT OP VERKENNING IN HET VLAAMS PARLEMENT DOELGROEP 3DE -4DE -5DE -6DE -7DE SECUNDAIR INFORMATIE OVER DE ACTIVITEIT Doelgroep Duur Materieel Doelstellingen 3de-4de-5de-6de-7de secundair 1 lesuur per onderwerp

Nadere informatie

We helpen u security-incidenten te voorkomen

We helpen u security-incidenten te voorkomen Managed Services Managed Services We adviseren u over passende security-maatregelen voor uw digitale platform. Zo helpen we u incidenten als datadiefstal te voorkomen en behoeden we u voor imagoschade.

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR (GROS) ZOTTEGEM ARTIKEL 1. STATUS De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Zottegem, afgekort GROS Zottegem, werd opgericht op 12 juni 2008 Hij is als adviesorgaan

Nadere informatie

Digitale burgerbetrokkenheid #hoedan? Ira van Keulen Leer- en Expertisepunt Open Overheid 20 maart 2018

Digitale burgerbetrokkenheid #hoedan? Ira van Keulen Leer- en Expertisepunt Open Overheid 20 maart 2018 Digitale burgerbetrokkenheid #hoedan? Ira van Keulen Leer- en Expertisepunt Open Overheid 20 maart 2018 Rathenau Instituut in het kort Onderzoeks- en debatinstituut op snijvlak van technologie, wetenschap,

Nadere informatie

Raadscommissie 12 april 2017

Raadscommissie 12 april 2017 Raadscommissie 12 april 2017 Opbrengsten uit een windenergie sterk afhankelijk van windsnelheden, vollasturen, vermogen vd turbine. Een aantal uitgangspunten: - Gemiddelde windsnelheden in de regio (windstat);

Nadere informatie

Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services

Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services CLOUD DESIGN Managed Services We ontwerpen flexibele en kosteneffectieve cloud-architecturen als fundament voor uw digitale platform(en). De ontwikkelingen binnen

Nadere informatie

Achterban Participatie app

Achterban Participatie app Achterban Participatie app Achterban Participatie app Betrokkenheid vergroten van burgers, achterban, leden of medewerkers? Maak gebruik van onze achterban participatie app. In deze presentatie komen de

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V.

Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. (FleetHours SaaS) Verklaring Privacybescherming van LogicWay B.V. 1 Welke gegevens verzamelen we? 3 Voor onze online diensten 3 Uw account Registratie 3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1593 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Inkoop 2017 Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Leerpunten vanuit inkoop 2016 Kader: - Wmo 2015 - Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn

Nadere informatie

KLIC API voor afwijkende situatie Pilot

KLIC API voor afwijkende situatie Pilot KLIC API voor afwijkende situatie Pilot 12 juni 2019 Fuat Akdeniz Monique Schaafsma Agenda Tijd Wat Wie 09:30 Welkom Fuat 09:45 10:15 Samenvatting Focus op Fase 3 Kadaster-Netbeheerder 10:30-11:45 Workshop

Nadere informatie

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs DE MMO De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams zorgadviseurs pak nieuwe kaart Is dit wenselijk? ACTIVITEIT Is dit wenselijk? pak nieuwe kaart onnodige handeling z.o.z. CONTINU

Nadere informatie

Communicatie bij implementatie

Communicatie bij implementatie Communicatie bij implementatie Hoe je met een duidelijk communicatieplan software-implementaties positief beïnvloedt Een software systeem implementeren heeft, naast de nodige technische uitdagingen, ook

Nadere informatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Stap mee in de cloudrevolutie Cloud is vandaag in volle expansie. Sinds de popularisering van de technologie de laatste jaren, heeft cloud de

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen

Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Gemeenten voeren Regie op Informatie en Processen Kenmerken van de huidige situatie Eindgebruikers - Voor elk domein binnen een gemeente worden aparte totaaloplossingen gebruikt. - Gegevens worden niet

Nadere informatie

Visie op naleving regelgeving brandveiligheid

Visie op naleving regelgeving brandveiligheid Visie op naleving regelgeving brandveiligheid Petro van Bergen Robert Luinge Programma Inhoud Tijd Opening (G. Verhoeven) 10.00 10.15 Presentatie over de visie (P. van Bergen en R. Luinge) Hoe is de visie

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC 1 Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC Agenda Wat is innovatielab? Doel innovatielab Onderzoek innovatielab Producten innovatielab Travel 3.0 platform 2 Wat is het innovatielab

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie