EK-voetbal 2012 en mensenrechten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EK-voetbal 2012 en mensenrechten"

Transcriptie

1 EK-voetbal 2012 en mensenrechten Inleiding Voetballiefhebbers kijken met spanning uit naar de volgende maand. Van 8 juni tot en met 1 juli 2012 regeert koning voetbal in Oekraïne en Polen. Het is erg belangrijk voor die twee landen dat juist dààr uiteindelijk wordt uitgemaakt welke ploeg er met de beker van door gaat. Bron 1 Het logo van het EK voetbal 2012 Bron: Het Europees kampioenschap voetbal is de 14e editie van dit vierjaarlijkse toernooi. Het is de derde keer dat het toernooi door twee landen wordt georganiseerd. Vanaf 1996 doen zestien landen mee. In 2016 zullen 24 landen meedoen. De UEFA had voor de organisatie van het EK 2012 een keuze uit zeven gastlanden: Kroatië en Hongarije (gezamenlijk), Turkije, Griekenland, Italië, Polen en Oekraïne (gezamenlijk). De twee laatste landen trokken in een stemming van de UEFA uiteindelijk aan het langste eind. Er werden acht speelsteden in beide landen aangewezen. De stad Dnipropetrovsk had pech en moest plaats maken voor Charkov, omdat het er niet naar uitzag dat het vliegveld van de eerste stad op tijd klaar zou zijn om de enorme bezoekersaantallen te ontvangen. Nederland speelt tenminste drie keer en wel in het Metalist stadion in Charkov (zie bron 2). De finale wordt gespeeld in het NSK Olimpiejsky-stadion in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

2 Bron 2 Speelschema van het Nederlandse team Speeldatum Team Team Plaats 9 juni 2012 Nederland Denemarken 13 juni 2012 Nederland Duitsland 17 juni 2012 Portugal Nederland Charkov Charkov Charkov Bron: Wikipedia, trefwoorden EK voetbal 2012 Wat voor landen zijn Oekraïne en Polen eigenlijk? In deze lesbrief vergelijk je de twee gastlanden op een aantal kenmerken en maak je kennis met voetbalstad Charkov. Veel informatie zoek je op met behulp van de atlas (GB53 e druk). Opdracht 1 a. Bekijk op internet het filmpje: b. Noteer twee redenen waarom het erg belangrijk is voor Polen en Oekraïne dat de kampioenschappen in deze landen worden gehouden. Opdracht 2 Het EK wordt gespeeld in maar liefst acht steden. Noteer twee redenen waarom de UEFA zich niet heeft beperkt tot één land en één stad, bijvoorbeeld de hoofdstad.

3 Opdracht 3 Om een idee te krijgen van de ligging van de landen en steden en de afstanden zoek je met behulp van bron 3 en de atlas de namen van een aantal steden en landen op. Bron 3 Topografie van Polen en Oekraïne Bewerkt naar: Tabel 1 Topografie bij EK 2012 Stad 1 A 2 B 3 C 4 D 5 E 6 F Land

4 7 G 8 H 9 I a. Noteer in tabel 1 achter de nummers 1 t/m 12 de namen van de steden en vervolgens achter de letters A t/m I de namen van de buurstaten. Lukt het je om alle namen uit te spreken? b. De plaatsen 13 en 14 zijn berucht geworden in de geschiedenis van de 20 e eeuw. Welke plaatsen zijn dit en waar zijn ze zo bekend door geworden? Noteer de antwoorden in tabel 1. Opdracht 4 Gebruik GB 74/75 en GB 108/109. Met behulp van kaartblad 74/75 in de Grote Bosatlas kun je de afstand tussen Amsterdam en de verst gelegen stad Donetsk uitrekenen. a.bereken de absolute afstand tussen beide plaatsen. b. Als je per auto van Amsterdam zo snel mogelijk naar Charkov wilt reizen kun je kiezen tussen grofweg vier routes: A. via Warschau B. via Kraków C. via Praag D. via Budapest. Welke route zou je nemen en waarom kies je voor deze route?

5 Polen, land van meren, vlakten en bergen De naam Polen doet bij de meeste Nederlanders alleen een belletje rinkelen vanwege de vele Poolse gastarbeiders en de namen Krakow, Warschau en Auschwitz. Veel mensen vinden Polen echt te ver rijden om de vakantie door te brengen. Een goedkope vakantie weliswaar, maar met een zomer die niet zoveel verschilt van de Hollandse zomers. Bovendien heeft men het idee dat er niet zoveel te beleven valt. Maar klopt dat wel voor een land dat bijna acht maal zo groot is dan Nederland? Het noorden van Polen, aan de Oostzee, bestaat bijna volledig uit laagland. Het zuiden wordt begrensd door een indrukwekkende bergketen, de Karpaten met het Tatramassief. Zakopane is een bekend skicentrum. De regio Mazurië telt talloze meren die zijn gevormd in de laatste ijstijd. Het gebied trekt veel toeristen aan, ook uit Duitsland. De badplaatsen aan de Oostzeekust zijn erg populair. Het centrum van Krakow Bron: J.H.Bulthuis

6 Opdracht 5 a. Gebruik GB 108. Hoe hoog is de hoogste bergtop in de Tatra in Slowakije, net over de Poolse grens bij Zakopane? b. Hoeveel meter ligt de Hoverta in Oekraïne boven zeeniveau? Oekraïne, land van steppen, moerassen en heuvels. Oekraïne betekent letterlijk grensland en dat is het nog steeds. Een overgangsgebied tussen Rusland en de kernlanden van Europa, tussen dictatuur en democratie. Oekraïne is het grootste land dat geheel in Europa ligt. Het landschap bestaat voor het grootste deel uit laagland met een grote vruchtbare steppe in het zuiden. Het licht golvende heuvelland wordt afgewisseld door een aantal plateaus, zoals het Donetsplateau in het oosten van het land. Bergen komen voor op het Krimschiereiland en in het uiterste westen. De meeste kusten bestaan uit baaien, zandplaten en riviermondingen. In Oekraïne heerst een gematigd landklimaat. De winters zijn behoorlijk wat kouder dan wij gewend zijn, maar de zomers zijn warm.

7 Metalist stadion, De spin Bron: Opdracht 6 Gebruik GB 108/109. In het noorden van Oekraïne ligt een uitgestrekt moerasgebied, dat een uitloper is van de Pripjatmoerassen in Wit-Rusland. Hoe kon hier zo n enorm moerasgebied ter grootte van Nederland ontstaan?

8 Opdracht 7 Vergelijk de twee EK-landen met Nederland en vul tabel 2 verder in. Maak hiervoor gebruik van de atlas. Tabel 2 Landen vergelijken Atlas Polen Oekraïne Nederland GB 87 EU-lid sinds:... EU-lid: Ja / Nee EU-lid sinds:... GB 87 Lid Schengengebied: Ja / Nee Lid Schengengebied: Ja / Nee Lid Schengengebied: Ja / Nee Staatsvorm: republiek Staatsvorm: republiek Staatsvorm: Constitutionele monarchie GB 74 Hoofdstad: Warschau Hoofdstad: Kiev Hoofdstad: Amsterdam GB 230 Oppervlakte:... km² =... x Nederland Oppervlakte:.. km 2 =... x Nederland Oppervlakte:.. km² = 1 x Nederland GB 230 Bevolking:...mnl Bevolking:... mln Bevolking:...miljoen Munteenheid: zloty Munteenheid: grivna Munteenheid:... Opdracht 8 Nederland is een Schengenland. Kunnen Nederlanders zonder paspoortcontrole de grens met Polen passeren en kunnen ze vanuit Polen ook zonder paspoortcontrole Oekraïne binnenkomen om de voetbalwedstrijden bij te wonen in bijvoorbeeld Charkiv?

9 Armoede in Europa Het volgende verhaaltje gaat over Viktor, die in het stadje Kamjanets-Podolsky woonde toen ook in Oekraïne in 2009 de economische crisis uitbrak. Bron 4 Slechte wegen, armoede en corruptie Viktor verloor door de economische crisis zijn baan. Hij had vele jaren een goedlopende groente- en fruithandel, maar daar kwam in 2009 abrupt een einde aan. Gelukkig was ik nog wel in het bezit van een Lada en daarmee ben ik toen mijn diensten als chauffeur gaan aanbieden. Inmiddels heb ik mijn Russische auto ingeruild voor een betrouwbaarder tweedehands Volkswagen Golf. Viktor brengt me naar de stad Tsjernivtsy. Het landschap onderweg is licht glooiend en vooral leeg. Na een aantal uren verontschuldigt Viktor zich voor het slechte wegdek. Onze regering besteedt nu eenmaal geen enkele grivna aan wegonderhoud. Al het belastinggeld verdwijnt rechtstreeks in hun eigen zakken. En alle ambtenaren in ons land zijn corrupt, het zal daarom ook nooit wat worden met ons land. Naar: In arme landen leeft een groot deel van de bevolking onder de zogenaamde armoedegrens. Deze grens wordt per land aangegeven, maar is wel relatief. De armoedegrens wordt namelijk afgemeten aan de gemiddelde welvaart in een land. Iemand die in Oekraïne onder de armoedegrens valt heeft het nog heel wat slechter getroffen dan iemand die dat in Nederland overkomt. Tabel 3 Arm en rijk in drie landen, 1999 en 2010; CIA / Indexmundi (2011) Land % inw. onder armoedegrens BNP/ inw. (gemeten in koopkracht, in US $) Inkomensverdeling: aandeel van BNP Hoogste 10% Laagste 10% Polen 23,5% 16,0% ,2% 3,2% Oekraïne 51,1% 35,0% ,6% 4,1% Nederland 10,5% 10,5% ,9% 2,5%

10 Opdracht 9 Viktor klaagt over de corruptie in zijn land. Zoek op internet na of hij een punt heeft met zijn opmerking. Kijk op de corruptie-indexlijst van het bekende Transparency International: Noteer je zoekresultaat in tabel 4 en geef je conclusie. Tabel 4 Corruptie in drie landen Rangorde Land Score 1 Nieuw- Zeeland 9,5 Oekraïne Polen Nederland 182 Somalië 1 Conclusie: Opdracht 10 De ervaringen van Victor staan niet op zichzelf. De laatste tijd duiken steeds vaker berichten op in de krant en op tv over de omkoopbaarheid van politie en ambtenaren. Met de mensenrechten is het droevig gesteld. Bekijk bron 5 en bekijk eventueel de KRO documentaire hieronder. Bron 5 De nieuw gekozen president van Oekraïne Janoekovitsj beloofde zich aan de democratische spelregels te zullen gaan houden. Maar daar komt weinig van terecht. Kranten, radio en tv kunnen niet meer openlijk berichten over de ontwikkelingen in ons land, vertelt ondernemer Jaroslav, die vier jaar in het Westen heeft gestudeerd. Journalisten die dat wel doen, worden steeds vaker in elkaar geslagen. Naar: Extra: Als je een kijkje achter de schermen wilt, kijk je naar een rapportage van de KRO (vrijdag 27 april 2012): Oekraïne: Europees kampioen corruptie. De video duurt 35 minuten!: De Grote Bosatlas (GB 209) geeft ook informatie over corruptie en democratische vrijheden. De atlas doet dat met behulp van de zogenaamde Failed States Index. Dat is een

11 samengestelde variabele, waarin een aantal afzonderlijke maatstaven (indicatoren) worden meegenomen om de gezondheid van een land te meten. Hoe scoren Polen en Oekraïne in vergelijking met Nederland op de Failed States Index? Opdracht 11 Bekijk GB 85D en tabel 3. Noteer een reden die de houding van veel Oekraïners tegenover democratie en politieke onvrijheid verklaart. Opdracht 12 Vrijwel iedereen in Polen is het er over eens dat het lidmaatschap van de EU vooral veel goeds gebracht heeft voor het land. Oekraïne heeft al direct na de Oranjerevolutie in 2004 aangegeven toe te willen treden tot de Europese Unie. Geef je mening over de volgende stelling en beargumenteer je standpunt: Oekraïne moet zo snel mogelijk toetreden tot de EU. Zoek een aantal medeleerlingen op die het met je eens zijn en ook een aantal tegenstanders. Wissel je argumenten uit. Opdracht 13 Bekijk het volgende filmpje op internet: Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding heeft haar geplande bezoek aan de eerste wedstrijd van het Europese voetbalkampioenschap in Oekraïne afgezegd. Ze wil daarmee protesteren tegen de schendingen van de mensenrechten en de manier waarop Timosjenko wordt behandeld. Stem in de klas over de volgende stelling en bespreek de uitkomst van de stemming: Een boycot door bezoekers van het EK in Oekraïne zal de regering daar dwingen om de mensenrechten meer te respecteren.

Belangen: Rusland versus de EU

Belangen: Rusland versus de EU Belangen: Rusland versus de EU Korte omschrijving werkvorm Leerlingen denken na over de redenen waarom Rusland en de EU zich met het conflict in Oekraïne bemoeien. Dit doen zij door eerst een tekst te

Nadere informatie

Het Europese Kampioenschap Voetbal 2012 WERKBOEKJE. Van

Het Europese Kampioenschap Voetbal 2012 WERKBOEKJE. Van WERKBOEKJE Van. Pagina 1 Voetbal Voetbal is de populairste sport van Nederland en misschien wel van de wereld. Twee teams van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te spelen.

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten.

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten. 0 1 Werkblad: Geografie van Europa. Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. -a-geef de landen van Europa allemaal een eigen kleurtje. (je mag dezelfde kleur vaker gebruiken) -b-zet

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Verdieping: Wie is wie - tijdlijn

Verdieping: Wie is wie - tijdlijn Verdieping: Wie is wie - tijdlijn Korte omschrijving werkvorm De gebeurtenissen in Oekraïne volgden elkaar snel op. De leerlingen krijgen een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen en personen van

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan Afghanistan NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan KABUL - In het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de internationale vredesmacht ISAF gedood. Dat maakte een woordvoerder van de troepen

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

Belangen: argumenten van voor- en tegenstanders

Belangen: argumenten van voor- en tegenstanders Belangen: argumenten van voor- en tegenstanders Korte omschrijving werkvorm Welke argumenten dragen voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne aan? Leerlingen concentreren zich in kleine

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Naam : Rust goed : 10 pnt/ Eindstand goed : 15 pnt / Toto goed : 5 pnt / *Land goed (op juiste plek) : 15 pnt

Naam : Rust goed : 10 pnt/ Eindstand goed : 15 pnt / Toto goed : 5 pnt / *Land goed (op juiste plek) : 15 pnt Eindhovense manege EK Poule 2012 Op 8 juni a.s. gaat het EK voetbal 2012 van start. Ons leek het leuk op een Voetbal Poule op te zetten om EURO 2012 nog leuker en spannender te maken! Vul naar eigen idee

Nadere informatie

Handleiding voor de docent bij de lesbrief: KRIMpt Oekraïne?

Handleiding voor de docent bij de lesbrief: KRIMpt Oekraïne? Handleiding voor de docent bij de lesbrief: KRIMpt Oekraïne? In de lesbrief maken de leerlingen kennis met de achtergronden van de crisis rond het schiereiland de Krim en de oostelijke Oekraïne. Na het

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Oekraïners boos op president

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Oekraïners boos op president PrO -weekkrant Week 49 december 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 2-8 december 2013 Eenvoudig Communiceren Oekraïners boos op president Foto: ANP Foto: Shutterstock In Oekraïne protesteren inwoners

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6 Vakantielanden Het klimaat is in Zuid-Europa anders dan in Nederland. In de zomer is het er warm en droog, in de winter is het er ongeveer zoals zomers in Nederland.

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

KRIMpt Oekraïne? Oekraïne arresteert zeventig separatisten in Charkov

KRIMpt Oekraïne? Oekraïne arresteert zeventig separatisten in Charkov KRIMpt Oekraïne? Oekraïne arresteert zeventig separatisten in Charkov 8 april 2014. Zeventig separatisten zijn in Charkov opgepakt omdat ze een overheidsgebouw hebben bezet. De bezetters willen dat er

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen.

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Nodig: atlas Het WK voetbal 2018 wordt gehouden in Rusland. Rusland heet officieel de Russische Federatie. Het land ligt gedeeltelijk in

Nadere informatie

H2: Europa, verenigd of versnipperd?

H2: Europa, verenigd of versnipperd? H2: Europa, verenigd of versnipperd? Klas 2 Geo Vragen 5 1. Europa is te herkennen aan een aantal natuurkenmerken. Noem er drie. 6 2. Het aantal inwoners verandert door natuurlijk bevolkingsgroei (geboorte

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT EUROPESE UNIE MEI 2014 - POLITIEK IN PRAKTIJK #3 WAT HEB JE NODIG? Werkbladen met landomschrijvingen Kaart van Europa DE WERKVORM IN HET KORT Er zijn 28 landen lid van de Europese Unie. In deze opdracht

Nadere informatie

Week 1. Het noorden van een windroos wijst naar boven. Het zuiden wijst naar beneden. Het oosten naar rechts. Het westen naar links.

Week 1. Het noorden van een windroos wijst naar boven. Het zuiden wijst naar beneden. Het oosten naar rechts. Het westen naar links. Week 1 Info: Europa Er zijn zeven werelddelen: Noord-Amerika, Zuid Amerika, Afrika, Europa, Azië, Australië en Antarctica. Europa bestaat uit 45 landen. Nederland hoort bij Europa. Het noorden van een

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I Opgave 1 Kroatië toegetreden tot de EU Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 en figuur 1. Inleiding Kroatië is een van de staten in de Balkan die voorheen tot Joegoslavië behoorden. In 1991 verklaarde

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Lereniseenmakkie Werkboek Zelf rijden en pech onderweg - 1

Lereniseenmakkie Werkboek Zelf rijden en pech onderweg - 1 Lereniseenmakkie Werkboek Zelf rijden en pech onderweg - 1 Bij rekenen heb je vast al rijen en rijen met sommen gemaakt! Dat ziet er dan ongeveer zo uit: 324+689=1013 561-256=305 22x34=748 208+593=801

Nadere informatie

Afghanistan docentenhandleiding

Afghanistan docentenhandleiding Afghanistan docentenhandleiding Docentenhandleiding Inhoud De situatie in Afghanistan wordt in het nieuws ondergesneeuwd door andere conflicten. Toch gaat daar de strijd voort. Bijna elke week zijn er

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

De hereniging van Duitsland

De hereniging van Duitsland De hereniging van Duitsland 9 november is voor onze oosterburen een bijzondere dag. Op die dag in 1989 viel namelijk de Berlijnse muur en die ingrijpende gebeurtenis wordt nog steeds elk jaar in het hele

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

18 juli 2015. Onderzoek: Toekomst van Europa

18 juli 2015. Onderzoek: Toekomst van Europa 18 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Wat gaan we doen? We gaan met Google Maps een kaart maken. Een kaart met de voetbalstadions in Brazilië. Wat valt op bij de spreiding van de speelsteden?

Nadere informatie

Leerlingmaterialen behorend bij Lesontwerp: Vergelijking twee Europese landen in de brugklas

Leerlingmaterialen behorend bij Lesontwerp: Vergelijking twee Europese landen in de brugklas Leerlingmaterialen behorend bij Lesontwerp: Vergelijking twee Europese landen in de brugklas Materiaal: Powerpoint (als PDF bijgevoegd) van methode Buitenland hoofdstuk 5 klas 1 hv Opdrachten: * Vergelijk

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

20/ uur Portugal Vrouwen onder 19 (vr), Stadium Vila Real de Santo Antonio

20/ uur Portugal Vrouwen onder 19 (vr), Stadium Vila Real de Santo Antonio KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KNVB-agenda 20/01 20.00 uur Portugal Vrouwen onder 19 (vr), Stadium Vila Real de Santo Antonio 22/01 12.00 uur Vrouwen onder 19 Zwitserland (vr), Stadium Vila Real de

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van twee fragmenten beantwoorden leerlingen een aantal kijkvragen en krijgen ze inzicht in de inhoud van het referendum en de motieven

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

zondag 12 juni uur poule D Turkije-Kroatie 15. ruststand 2 pnt eindstand 5 pnt 16.

zondag 12 juni uur poule D Turkije-Kroatie 15. ruststand 2 pnt eindstand 5 pnt 16. POULEWEDSTRIJDEN vrijdag 10 juni 21.00 uur poule A (wedstrijdprijs) Frankrijk-Roemenie 1. ruststand 2 pnt 1. 2. eindstand 5 pnt 2. 3. Hoeveel doelpunten scoort Antoine Griezmann? 1 pnt 3. 4. Hoeveel gele

Nadere informatie

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007 Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomer 1 31 Juli 2007 1 onderzoeksgegevens mogen alleen gebruikt worden onder vermelding van YoungVotes en de VARA Factsheet Jongeren en Aan 592 jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1 Compex. Vragen 1 tot en met 11. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen VWO. wiskunde A1 Compex. Vragen 1 tot en met 11. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen VWO 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei totale examentijd 3 uur wiskunde A1 Compex Vragen 1 tot en met 11 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Bij dit deel

Nadere informatie

Beeld van het Europees Parlement in Nederland

Beeld van het Europees Parlement in Nederland Directoraat-generaal Voorlichting Afdeling Analyse van de publieke opinie Ter attentie van het DG Voorlichting van het Europees Parlement Afdeling Analyse van de publieke opinie Brussel, september 2013

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I Politiek en ruimte Opgave 6 bron 9 In de periode 2000-2006 zal de Europese Unie financiële steun voor sociaal-economische ontwikkeling toekennen aan twee soorten regio s: de regio s met een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

DEBAT 23 MAART HET ONGEMAKKELIJKE REFERENDUM

DEBAT 23 MAART HET ONGEMAKKELIJKE REFERENDUM DEBAT 23 MAART HET ONGEMAKKELIJKE REFERENDUM AGENDA BLOK 1 Dít referendum. De argumenten voor en tegen het associatieverdrag BLOK 2 Hét referendum. Belang van het referendum als instrument voor democratie

Nadere informatie

Web van begrippen. Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5)

Web van begrippen. Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5) Web van begrippen Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5) Inleiding In thema 1 begin je de wereld te verkennen aan de hand van de

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 20 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz Inhoudsopgave 1. Democratie blz. 3 2. De staatsinrichting van Nederland blz. 4 2.1. Het kabinet en het parlement 3. De Grondwet blz. 6 3.1. De Grondrechten 4. Europa blz. 7 Afsluitende opdracht De Klassengrondwet

Nadere informatie

30 januari 2015. Onderzoek: Griekenland en de EU

30 januari 2015. Onderzoek: Griekenland en de EU 30 januari 2015 Onderzoek: Griekenland en de EU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Lesbrief bij de tekst Regio s en globalisering in het Naslagwerk Geografie van het Duitslandweb

Lesbrief bij de tekst Regio s en globalisering in het Naslagwerk Geografie van het Duitslandweb Duitse regio s en Globalisering Lesbrief bij de tekst Regio s en globalisering in het Naslagwerk Geografie van het Duitslandweb Deze lesbrief gaat over globalisering. Je past het begrip toe op vier regio

Nadere informatie

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel)

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Als voorbereiding op de opdracht kunt u onderstaande tekst lezen. Wat heb jij aan Europa Europa een ver van je bed show? Nee hoor. Je eten, je kleding, de prijs

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Armoede voor de BBL. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/66707

Armoede voor de BBL. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/66707 Auteur sjors beijer Laatst gewijzigd 06 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/66707 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum

Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum vrijdag 1 april 2016 Lees voor Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum door Heleen Hupkens, D666 Zeist Er moesten extra stoelen aangesleept worden. De tuinzaal van Antropia zal vol met D66

Nadere informatie

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen.

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Aarde Opgave 3 Klimaat in Siberië Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik de bronnen 1 en 2 en de atlas. In zowel Chatanga als Ojmjakon valt weinig neerslag

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Dames en heren, [Inleiding] In de zomer van 1946 voer een schip van Thailand naar Nederland. Een kleine Nederlandse

Nadere informatie

Armoede in Nederland hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Armoede in Nederland hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52445 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Amsterdam-Noord en de recessie

Amsterdam-Noord en de recessie Amsterdam-Noord en de recessie Sinds november 2009 kunnen bewoners van Amsterdam-Noord lid worden van het digitale bewonerspanel. In deze rapportage worden de resultaten van de eerste meting gepresenteerd.

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING VBO-MAVO-C Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

HC WELTA vzw. Gegevens deelnemer : Naam : Telefoonnummer : Mail-adres : 10-jun-16 21u Groep A Frankrijk vs Roemenië 1 X 2.. /..

HC WELTA vzw. Gegevens deelnemer : Naam : Telefoonnummer : Mail-adres : 10-jun-16 21u Groep A Frankrijk vs Roemenië 1 X 2.. /.. Gegevens deelnemer : Naam : Telefoonnummer : Mail-adres : 10-jun-16 21u Groep A Frankrijk vs Roemenië 1 X 2 / 11-jun-16 15u Groep A Albanië vs Zwitserland 1 X 2 / 18u Groep B Wales vs Slowakije 1 X 2 /

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?)

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Toelichting op de opdracht Tijdens deze opdracht gaan jullie in kleine groepjes in onderhandeling met elkaar over een pakket

Nadere informatie

23/ uur Speelsters onder 17 Denemarken (vr), v.v. De Weide, Hoogeveen

23/ uur Speelsters onder 17 Denemarken (vr), v.v. De Weide, Hoogeveen KNVB-agenda Datum 23/02 19.00 uur Speelsters onder 17 Denemarken (vr), v.v. De Weide, Hoogeveen 25/02 11.00 uur Speelsters onder 17 Denemarken (vr), v.v. De Weide, Hoogeveen 02-09/03 Play off-toernooi

Nadere informatie

Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien.

Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien. Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien. Ik heet Ik ben jaar. Ik woon.. Mijn school. @ELICIT AEDE-NL 03 Ik ken Europa. Ik ken Europa @ELICIT AEDE-NL 03 Ik ken Europa. De landen met hun hoofdsteden.

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

1 augustus 2014. Onderzoek: Sancties tegen Rusland

1 augustus 2014. Onderzoek: Sancties tegen Rusland 1 augustus 2014 Onderzoek: Sancties tegen Rusland Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier.

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van

Nadere informatie

Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Vakantiegeld 3 Op vakantie 8 Verantwoording onderzoek 13 2 Vakantiegeld Zicht op geld April

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 DEEL 3.4 DE EURO Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 3.4. DE EURO DOEL - De leerlingen/cursisten ontdekken de voordelen van het gebruik van de eenheidsmunt: wisselen van geld is niet meer nodig, je spaart

Nadere informatie

Thema 5 Over de grens. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Emigranten. Immigranten. Onder de loep. Begrippen. verblijfsvergunning.

Thema 5 Over de grens. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Emigranten. Immigranten. Onder de loep. Begrippen. verblijfsvergunning. Meander Samenvatting groep 7 Thema 5 Over de grens Samenvatting Emigranten Je kunt verschillende redenen hebben om te emigreren, zoals werk of de drukte in Nederland ontvluchten. Zo kun je van het dichtbevolkte

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

15/03 Hongarije Nederlands zaalvoetbalteam (vr), Generali Arena, Miskolc

15/03 Hongarije Nederlands zaalvoetbalteam (vr), Generali Arena, Miskolc KNVB-agenda Datum 02-09/03 Olympisch kwalificatietoernooi Nederlands vrouwenteam, Nederland 02/03 19.30 uur Noorwegen Zweden, Stadion Woudestein, Rotterdam 19.30 uur Zwitserland Nederland, Kyocera Stadion,

Nadere informatie

Hoogteverschillen in Europa

Hoogteverschillen in Europa Hoogteverschillen in Europa 1 1 2 3 4 Europa kent veel verschillende landschappen. Dat komt door: a. Grote verschillen in reliëf b. Verschil in afstand tot zee c. Verschil in afstand tot evenaar Benoem

Nadere informatie

DE SPELREGELS MAAK JOUW LAND TROTS EN KAMPIOEN! Land. Teamnaam. Kleedkamer* Spelregels 5x5 wedstrijd

DE SPELREGELS MAAK JOUW LAND TROTS EN KAMPIOEN! Land. Teamnaam. Kleedkamer* Spelregels 5x5 wedstrijd TOERNOOI PROGRAMMA WELKOM BIJ HET e MAN TOERNOOI Leuk dat we je mogen verwelkomen op de eerste editie van het e man toernooi. Wij toveren het sportpark voor eenmaal om in Frankrijk. De gastheer van het

Nadere informatie

Heb je zin in het EK voetbal 2012? Welke wedstrijden van het EK voetbal ga je kijken? Heel veel zin 47,2% Redelijk veel zin 32,9% Weinig zin 10,9%

Heb je zin in het EK voetbal 2012? Welke wedstrijden van het EK voetbal ga je kijken? Heel veel zin 47,2% Redelijk veel zin 32,9% Weinig zin 10,9% Heb je zin in het EK voetbal 2012? Heel veel zin 47,2% Redelijk veel zin 32,9% Weinig zin 10,9% Helemaal geen zin 6,7% Weet niet / geen mening 2,2% Welke wedstrijden van het EK voetbal ga je kijken? Ik

Nadere informatie

Klimaten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Klimaten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 02 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52491 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Activiteitenvolgkaart

Activiteitenvolgkaart Activiteitenvolgkaart Tijd Gisteren Vandaag 7.00 uur 8.00 uur 9.00 uur 10.00 uur 11.00 uur 1.00 uur 13.00 uur 14.00 uur 15.00 uur 16.00 uur 17.00 uur 18.00 uur 19.00 uur 0.00 uur 1.00 uur.00 uur 3.00 uur

Nadere informatie