Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters"

Transcriptie

1 Gedeputeerde Staten Datum 10 augustus 2007 Ons kenmerk Onderwerp Nuon, fusietraject met Essent Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters Haarlem Postadres Houtplein, kamer 2030 Postbus DA Haarlem Tel (023) Fax (023) Directie Middelen Bijlage(n) Behandeld door A.W. Voordenhout Telefoon (023) Uw kenmerk Geachte leden, Conform de toezegging doen wij u hierbij een brief toekomen inzake de mogelijke fusie tussen Nuon en Essent. Hierin zijn de argumenten opgenomen die door Nuon worden gehanteerd voor de fusiebesprekingen met Essent. Op 1 februari 2007 hebben de beide bedrijven een principeovereenkomst gesloten over een fusie. Voor de fusie is goedkeuring vereist van de aandeelhouders, dient advies te worden ingewonnen van de Centrale Ondernemingsraden en is toestemming vereist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Daarnaast zijn de SER fusiegedragsregels van toepassing. De Raad van Bestuur van Nuon verwacht in het najaar van 2007 een compleet fusievoorstel aan de aandeelhouders te kunnen voorleggen. Op dat moment zullen onderstaande issues opnieuw worden toegelicht en zullen de aandeelhouders van Nuon en Essent hun standpunt moeten bepalen. Teneinde u een oordeel te kunnen laten vormen over de argumenten pro en contra een mogelijke fusie tussen Nuon en Essent hebben wij gekozen voor het weergeven van het standpunt van Nuon, met waar relevant een korte kanttekening van ons college. Medio 2006 is door de Raad van Bestuur en de Raad van Commisarissen van Nuon de volgende lijn gekozen: Nuon moet binnen afzienbare tijd haar strategische positie internationaal versterken Internet: post@noord-holland.nl

2 Pagina 2 Ons kenmerk De consolidatie in de Europese energiemarkt gaat onverminderd voort. Als gevolg hiervan worden de internationale concurrenten waarmee Nuon te maken heeft steeds groter en daarmee krachtiger. Deze tendens wordt benadrukt door de golf van overnames van kleinere Nederlandse energiebedrijven door de grote Europese spelers. Inmiddels zijn in Nederland E.On (NRE), RWE, Centrica (Oxxio), Electrabel (Rendo) en Dong (Intergas) op de consumentenmarkt actief. Tegelijkertijd worden de markten waarin Nuon opereert steeds internationaler (bijv. gasmarkt). Hoewel Nuon tegen het wetsvoorstel van splitsing was en zich daartegen heeft verzet is thans voldoende duidelijk dat Nuon binnen drie jaren zal worden gedwongen zich te splitsen. Binnen deze context is het slecht voorstelbaar dat het Nuon productie- en leveringsbedrijf (PLB) in staat zal zijn zelfstandig op lange termijn te kunnen concurreren in deze internationale omgeving. De te voorziene investeringen in bijvoorbeeld centrales (zie het project Magnum) en gasopslag zijn van een dusdanige omvang dat alleen een veel grotere onderneming met een brede internationaal gediversifieerde portefeuille in staat zal zijn de bedrijfsrisico s van deze projecten op verantwoorde wijze te beheersen. Ook heeft Nuon op dit moment onvoldoende schaalgrootte om op de meest efficiënte wijze haar klantenprocessen te kunnen structureren. Hierdoor zal voor Nuon op termijn een structureel nadeel ontstaan ten opzichte van de internationale concurrentie. Een verdere versterking van de strategische positie van Nuon is daarom cruciaal en kan daarmee leiden tot een proactieve groei in de concurrerende West Europese omgeving. Organische groei zal niet voldoende zijn om dit nadeel tijdig te adresseren, niet in de Nederlandse markt, en ook niet in de door Nuon gekozen kernlanden België en Duitsland.

3 Pagina 3 Ons kenmerk Nuon kan zich op verschillende manieren tot een internationale speler ontwikkelen Nuon kan hier op twee manieren invulling aan geven: (1) direct een internationale transactie doen, of (2) indirect, door eerst op nationaal niveau schaal vergroting te realiseren middels een fusie met Essent en dan gezamenlijk direct daarna een internationale vervolgstap te zetten. Gedurende de afgelopen periode heeft Nuon diepgaande gesprekken gevoerd met een groot aantal potentiële internationale partners. Dit is gebeurd op basis van verschillende criteria: strategisch (bijv. versterken gaspositie), financieel (bijv. waardecreatie), operationeel (bijv. productaanbod), organisatorisch (bijv. rol Nuon, haalbaarheid transactie) en maatschappelijk (bijv. leveringszekerheid). In de afwegingen zijn de belangen van alle stakeholders nadrukkelijk meegenomen (dat wil zeggen aandeelhouders, klanten, werknemers en het algemeen belang). Eerst nationale schaal vergroten lijkt op dit moment de meest aantrekkelijke optie Een geïntegreerde fusie met Essent leidt tot grote operationele synergieën die op relatief korte termijn te realiseren zijn (naar verwachting circa miljard), en dus tot een aanzienlijke waardecreatie voor de Nuon aandeelhouders. Hierbij zijn drie elementen belangrijk: korte termijn operationele synergieën, langere termijn strategische synergieën en waardevernietiging door bijvoorbeeld remedies. De korte termijn operationele synergieën zijn begin dit jaar door Nuon en Essent in samenwerking en in detail bestudeerd. De gezamenlijke inschatting is dat de jaarlijkse kostenbesparingen in totaal zo n 300 miljoen Euro bruto zullen bedragen. Afhankelijk van het rentepercentage en de lengte van de besparingsperiode kan dit worden vertaald in een netto contante waarde van miljard. De nieuwe combinatie kan zich vervolgens direct daarna vanuit een sterkere positie richten op een internationale vervolgstap om de meer strategische lange termijn waardecreatie te realiseren. Ook vanuit een breder stakeholders perspectief lijkt het creëren van een sterke Nederlandse partij voorafgaand aan een internationale stap de voorkeur te verdienen.

4 Pagina 4 Ons kenmerk De uitvoerbaarheid van een internationale fusie is op dit moment een probleem, omdat daarvoor een pro-actieve splitsing nodig is. Kanttekening GS: De splitsing is thans een wettelijk feit en daarmee is dat nadeel van een rechtstreekse internationale stap vervallen. Het blijft de vraag of de nadelen van een fusie met Essent op de Nederlandse markt worden gecompenseerd door de mogelijke voordelen van de schaalvergroting, zeker als die schaalvergroting ook internationaal bereikt kan worden. Fusie met Essent levert voordelen voor klanten Het vergroten van de nationale schaal heeft voordelen voor klanten. Ten eerste zal door grotere efficientie een lager kostenniveau ontstaan, hetgeen cruciaal is om ook op langere termijn energie in Nederland betaalbaar te houden. Verder zal door schaalvoordelen op het gebied van toegevoegde waarde diensten een beter serviceniveau geboden kunnen worden. Overigens lijkt de verwachting reëel dat ook internationale concurrentie Nuon zal dwingen een lager kostenniveau te bereiken. Daarnaast zal een grote Nederlandse speler op termijn mogelijk beter in staat zijn de benodigde investeringen in productiecapaciteit te plegen hetgeen van belang is voor de betrouwbaarheid. Daarnaast zal in het geval van een keuze voor Essent ook duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de strategie blijven. In beide gevallen zullen de concurrentie in Nederland en de steeds lagere drempel voor de klant om te switchen ervoor garant staan dat bereikte efficienties in de prijsvorming verwerkt worden. De DTe speelt hierbij een belangrijke rol. Kanttekening GS: Juist doordat Nuon en Essent op de huidige Nederlandse markt qua grootte overeenkomen en er op korte termijn geen grote vergelijkbare speler op de markt zal zijn dreigt een sterke marktleiderspositie. Dit zou nadelige effecten voor de consument kunnen opleveren doordat keuzevrijheid wegvalt. Te denken valt aan prijsvorming, keuze voor energiesoorten en keuze voor investeringsprogramma s.

5 Pagina 5 Ons kenmerk Nma problematiek lijkt oplosbaar De verwachting is dat de NMa remedies zal vereisen die de nieuwe onderneming dwingt productiecapaciteit en klanten af te stoten. Ten aanzien van productiecapaciteit heeft de NMa al in haar recente consultatie document aangegeven dat een Nuon/Essent combinatie ongeveer 1900 MW zal moeten verkopen. Nuon en Essent hebben reeds gesprekken gevoerd over de te volgen NMa strategie. Uitgangspunt hierbij is dat in eerste instantie geprobeerd zal worden de af te stoten assets te ruilen voor andere assets zoals productiecapaciteit in Duitsland of België of gas assets (bijv. opslag). Indien dit lukt zouden de remedies leiden tot een versterking in plaats van een verzwakking van de combinatie. Daarnaast is vooralsnog geconstateerd dat indien ruilen niet lukt, het verkopen van centrales of het eventueel afsluiten van overeenkomsten waarbij de capaciteit van bepaalde centrales voor een beperkt aantal jaren (bijv. 5 jaar) verkocht wordt aan een derde partij waarschijnlijk geen probleem zal opleveren. Verschillende Nederlandse en Europese energiebedrijven hebben al aangegeven hiervoor belangstelling te hebben. Hoewel de NMa heeft aangegeven mogelijk ook ten aanzien van klanten remedies te zullen verlangen is de NMa analyse hiervan veel minder hard. Zoals eerder aangegeven zijn er al een aantal grote buitenlandse energiebedrijven actief op de Nederlandse markt. Deze bedrijven bieden nu al op competitieve voorwaarden gas en electriciteit aan. Indien deze bedrijven ook nog eens in de gelegenheid worden gesteld hun positie te versterken middels het acquireren van productiecapaciteit van Nuon en Essent lijken mededingingsproblemen niet zwaarwegend genoeg te zijn om tot (tijdelijke) condities ten aanzien van klanten te gaan leiden. Mochten de door NMa gevraagde remedies echter uiteindelijk zodanig hoog zijn dat zij significant afbreuk doen aan de totale netto waarde creatie als gevolg van de fusie, dan zal dat een reden kunnen zijn om de fusie niet door te laten gaan. In de intentieverklaring met Essent is hierin voorzien. Kanttekening GS: niet alleen voor de provincie Noord-Holland, maar voor vrijwel alle aandeelhouders, ook van Essent, is dit een van de grootste bezwaren tegen de fusie. Nuon en Essent hebben waarschijnlijk iets te lichtzinnig gedacht over de eisen die de NMA zou gaan stellen over het afstoten van klanten. Tot heden is niet gebleken dat de NMA bereid is akkoord te gaan met het afstoten

6 Pagina 6 Ons kenmerk van beduidend minder dan het reeds eerder genoemde aantal van ca. 1 miljoen klanten. Indien deze NMA-eis (afstoten 1 miljoen klanten) hard zal blijken te zijn, zal dat leiden tot een chaos op de klantenmarkt. Risico s CBL s zijn af te zonderen De grootste risico s op het gebied van de Cross Border Lease-contracten ontstaan als gevolg van splitsing. Voor de Nuon CBLs leidt dit waarschijnlijk tot een verlies van van ten minste EUR 80 miljoen. Op basis van de huidige informatie is nog onduidelijk wat de precieze effecten op de Essent CBLs zullen zijn, maar deze zijn waarschijnlijk aanzienlijk hoger (schattingen lopen uiteen van zeer beperkte verliezen tot maximaal 1.5 miljard Euro). In de intentieverklaring is daarom vastgelegd dat de Nuon aandeelhouders worden gevrijwaard voor mogelijke claims als gevolg van de CBL s van Essent. Werkgelegenheid blijft grotendeels intact Een geïntegreerde fusie met Essent zal in eerste instantie banen kosten: ongeveer 1700 ten opzichte van de bestaande business plannen. Ter vergelijking zal een internationale transactie in eerste instantie leiden tot een minder grote FTE reductie (ongeveer 250). Ten eerste zullen zowel een nationale als een internationale transactie gevolgen hebben voor de hoofdkantoorfuncties en de handelsactiviteiten. In geval van een internationale transactie zal (in de meeste scenario s) een groot aantal van deze functies verhuizen naar het hoofdkantoor van de overnemende onderneming. In geval van een nationale fusie zal in overleg met Essent worden besloten waar de activiteiten worden ondergebracht. Een belangrijk aspect aan een nationale fusie voorafgaand aan een internationale transactie is dat binnen een internationaal concern het Nederlands bedrijf met groter gewicht kan pleiten voor behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Ten tweede zullen grote besparingen kunnen worden gerealiseerd bij de service centers en de call centers. Deze onderdelen zullen bij een nationale fusie gedurende de eerste twee jaren gereorganiseerd worden. Bij een internationale transactie zal wellicht op iets langere termijn uiteindelijk met dezelfde voortvarendheid tot maximale efficiëntie worden gekomen. Hierbij kan worden gedacht aan het

7 Pagina 7 Ons kenmerk model dat bijv. Centrica inmiddels hanteert, waar grote onderdelen van de back office functies inmiddels zijn verhuisd naar India. Een nationale fusie zal meer kunnen betekenen voor de indirecte hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Energiebedrijven stimuleren onderzoeksprogramma s aan diverse universiteiten. Nuon heeft bijvoorbeeld een uitgebreid programma met de TU in Delft lopen. Daarnaast zijn een aantal kennis instituten (bijv. ECN) voor een groot deel afhankelijk van projecten gefinancierd door energiebedrijven. Ervaringen met toetredende internationale bedrijven zoals Electrabel en E.On (en eerder Reliant), leren dat deze bedrijven slechts in zeer geringe mate de Nederlandse onderzoekssinstituten ondersteunen. Gelijkwaardige rol Nuon in de nieuwe onderneming Vanaf de eerste gesprekken zijn zowel Nuon als Essent er absoluut van overtuigd dat er slecht één manier is om van de fusie een succes te maken, namelijk een samengaan op basis van gelijkwaardigheid. Dit betekent dat beide bedrijven een gelijkwaardige inbreng in de nieuwe onderneming zullen hebben In geval van een internationale deal zal in de meeste scenario s sprake zijn van een overname van Nuon, als gevolg waarvan de rol van Nuon in de nieuwe entiteit beperkter zal zijn. Kanttekening GS: Op basis van een puur financiële vergelijking hebben de beide bedrijven een ruilverhouding van 45% Nuon versus 55% Essent vastgesteld. Daarbij zijn de aanzienlijke liquide middelen binnen Essent meegewogen. Een uitkering van dividend aan de Essent aandeelhouders vóór de fusie teneinde dit verschil te compenseren had voor de hand gelegen; daarom kan niet worden ingestemd met de 45%-55% verhouding. Internationale dimensie blijft belangrijk Uiteindelijk zal de combinatie alleen dan een echte internationale rol van betekenis kunnen spelen indien direct na de nationale fusie gewerkt gaat worden aan een internationale vervolgstap. Zowel Nuon als Essent delen deze intentie. De combinatie van twee Nederlandse bedrijven zal daarvoor de basis versterken.

8 Pagina 8 Ons kenmerk Exit voor aandeelhouders Nuon onderkent het belang om met aandeelhouders te onderzoeken hoe de wens van een aantal aandeelhouders om (een deel van) hun belang te vervreemden op termijn gerealiseerd kan worden. De Raad van Bestuur is van mening dat een voordeel van een nationale fusie kan zijn, dat de huidige aandeelhouders nog enige tijd blijven, hetgeen de nieuwe combinatie meer stabiliteit geeft. Omdat de fusie in geval van splitsing een op zichzelf staand PLB eerst sterker zal maken in voorbereiding op een (noodzakelijke) internationale vervolgstap, ligt het meer voor de hand om deze vervolgstap te gebuiken om een gedeeltelijke exit te faciliteren. In de intentieverklaring is opgenomen dat binnen één jaar na het sluiten van de fusie er in samenspraak met de aandeelhouders een voorstel wordt gepresenteerd dat een mogelijke exit eventueel in samenhang met de internationale vervolgstap van het PLB zal faciliteren. Resumerend In het collegeprogramma hebben wij gezegd: Ten aanzien van de NUON zijn wij tegen splitsing van het productiebedrijf en het transport. Voor wat betreft een eventuele fusie van NUON en Essent willen wij nadere informatie over de gevolgen voor onze positie als aandeelhouder. Vooralsnog vinden wij een dergelijke fusie niet wenselijk. De topsalarissen binnen NUON dienen maatschappelijk aanvaardbaar te zijn. Inmiddels lijkt splitsing een vaststaand feit te zijn. Zoals hierboven reeds aangegeven zijn wij echter nog niet door de argumentatie van Nuon overtuigd van de voordelen van fusie. Samenvattend luiden onze belangrijkste bezwaren: - Wij zijn niet overtuigd dat de nadelen van schaalvergroting worden gecompenseerd door de voordelen; zeker niet als die voordelen ook via een internationale stap bereikt kunnen worden, nu splitsing immers een feit is. - Een te sterke marktleiderspositie kan en zal nadelige effecten voor consumenten hebben. - Nuon en Essent onderschatten (de gevolgen van) de NMA-eisen. Het afstoten van 1 miljoen klanten zal ons inziens leiden tot een chaos op de

9 Pagina 9 Ons kenmerk klantenmarkt. - De voorgestelde eigendomsverhouding (45%-55%) vinden wij ongewenst. Vooralsnog zijn wij daarom nog steeds van mening dat de voorgestelde fusie ongewenst is. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, provinciesecretaris voorzitter Titel:Nota PS-cie. FEPO, agendapunt 18b. (Brief Nuon fusietraject met Essent) Datum: Nummer:18b

Gedeputeerde Staten. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. Geachte leden, Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2005 20028 Onderwerp Stand van zaken outsourcing Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord Holland d.t.v. de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters Haarlem

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Overwegingen. Herstructurering

Informatiebijeenkomst. Overwegingen. Herstructurering 19 januari 2016 Informatiebijeenkomst Overwegingen Herstructurering Opdelen van de onderneming in onderdelen is onvermijdelijk Centrales & Trade Levering Retail Multimedia Zelfstandig levensvatbaar Verlieslatend

Nadere informatie

Provinciale Staten van Flevoland Statenvergadering d.cj^i Conform besloten «nei

Provinciale Staten van Flevoland Statenvergadering d.cj^i Conform besloten «nei PROVINCIE FLEVOLAND Provinciale Staten van Flevoland Statenvergadering d.cj^i Conform besloten «nei statenvoorstel Aan Provinciale Staten statenvergadering 11 mei 2009 Ondenwerp Verkoop aandelen Essent.

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Verkoop Nuon-aandelen Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende

Nadere informatie

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2005 4448 Onderwerp voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord Holland T.a.v. de Statengriffier,

Nadere informatie

Startnotitie. Procedure vervreemding aandelen Essent. 1 Context

Startnotitie. Procedure vervreemding aandelen Essent. 1 Context Startnotitie 1 Context Op 1 juli 2008 is het groepsverbod uit de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) in werking getreden. Als gevolg daarvan dient het beheer en eigendom van energienetwerken en de productie

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten van Overijssel

Aan Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 48 52 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - verkoop aandelen Essent

Betreft : RAADSVOORSTEL - verkoop aandelen Essent Betreft : RAADSVOORSTEL - verkoop aandelen Essent Datum voorstel : 24 maart 2009 Raadsvergadering d.d. : 21 april 2009 Volgnummer : 2009R0015, agendanummer 7 Taakveld : Directie Portefeuillehouder : wethouder

Nadere informatie

1^ ox. Agenda Gedeputeerde Staten ^ ; ^ ^

1^ ox. Agenda Gedeputeerde Staten ^ ; ^ ^ P R O V I N C I E F L E V O L A N D Agenda ^ ; ^ ^ Onderwerp Aandelenverkoop NUON. Beslispunten het voornemen uit te spreken het Flevolandse aandelenpakket in NUON te verkopen aan Vattenfall; op basis

Nadere informatie

Onderzoek. Wie is de grootste producent van duurzame elektriciteit in Nederland 2012. Auteur: C. J. Arthers, afd. Corporate Responsibility, Essent

Onderzoek. Wie is de grootste producent van duurzame elektriciteit in Nederland 2012. Auteur: C. J. Arthers, afd. Corporate Responsibility, Essent Onderzoek Wie is de grootste producent van duurzame elektriciteit in Nederland 2012 Auteur: C. J. Arthers, afd. Corporate Responsibility, Essent Datum: 9 september 2013 Vragen of reacties kunt u sturen

Nadere informatie

Financiële consequenties Project Maastricht (verkoop Essent PLB)

Financiële consequenties Project Maastricht (verkoop Essent PLB) Financiële consequenties Project Maastricht (verkoop Essent PLB) P.L.M. Geraets RA Provincie Limburg 3 maart 2009 1 Presentatie RvB Essent op 22 januari 2009 Het bod van RWE betreft alleen de commerciële

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 april 2009 Nummer voorstel: 2009/50

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 april 2009 Nummer voorstel: 2009/50 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 april 2009 Nummer voorstel: 2009/50 Voor raadsvergadering d.d.: 12-05-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. Geachte leden, Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2006-46248 Onderwerp Procedure jaarstukken 2005 Bezoekadres Houtplein 33 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier

Nadere informatie

Aan de Raad. No. : 4/4. Muntendam : 15 april 2009. Onderwerp : Verkoop aandelen Essent. --------------------------------- Inleiding

Aan de Raad. No. : 4/4. Muntendam : 15 april 2009. Onderwerp : Verkoop aandelen Essent. --------------------------------- Inleiding Aan de Raad. No. : 4/4. Muntendam : 15 april 2009. Onderwerp : Verkoop aandelen Essent. --------------------------------- Inleiding Voor u ligt een raadsstuk inzake de uitvoering van de Toekomststrategie

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Bestuur. Kim Erpelinck. Bestuursdienst. 4 april 2017

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Bestuur. Kim Erpelinck. Bestuursdienst. 4 april 2017 Typ teksttyp teksttyp tekst T. de Bruijn Wethouder van Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu 001 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Bestuur Datum 4 april 2017

Nadere informatie

Memo. Informatienotitie stand van zaken aandeelhouderschap Eneco, Inleiding

Memo. Informatienotitie stand van zaken aandeelhouderschap Eneco, Inleiding Centrale Staf Bestuurlijke processturing Doorkiesnummers: Telefoon 015 2602545 Aan College van B & W Van S. Bolten Afschrift aan Memo Datum 04-11-2008 Opsteller M.R.Ram Bijlage Onderwerp Stand van zaken

Nadere informatie

24 november 2008 ET/EM / 8182526

24 november 2008 ET/EM / 8182526 Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 24 november 2008 ET/EM / 8182526 Onderwerp Nadere informatie naar aanleiding

Nadere informatie

Corr.nr. 2008-29565, EZ Nummer 17/2008 Zaaknr. 105823

Corr.nr. 2008-29565, EZ Nummer 17/2008 Zaaknr. 105823 Corr.nr. 2008-29565, EZ Nummer 17/2008 Zaaknr. 105823 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen i.v.m. de toekomststrategie en het aandeelhouderschap Essent. SAMENVATTING:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V.

Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. Toelichting op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. te houden op dinsdag 29 januari 2008 om 13.00 uur op het hoofdkantoor van SNS REAAL N.V., Croeselaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 8. Onderwerp: Consultatie raad over instemming met voorstellen tot splitsing Nuon en verkoop aandelen in N.V.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 8. Onderwerp: Consultatie raad over instemming met voorstellen tot splitsing Nuon en verkoop aandelen in N.V. Raadsvoorstel Agendapunt: 8 Onderwerp: Consultatie raad over instemming met voorstellen tot splitsing Nuon en verkoop aandelen in N.V. Nuon Energy Portefeuillehouder: wethouder T.M.M. Kok Samenvatting:

Nadere informatie

Agenda. De huidige structuur. De strategische stappen. De tijdslijn. De wettelijke splitsing. Vragen

Agenda. De huidige structuur. De strategische stappen. De tijdslijn. De wettelijke splitsing. Vragen Agenda De huidige structuur De strategische stappen De tijdslijn De wettelijke splitsing Vragen 1 Agenda De huidige structuur 2 Huidige Structuur DELTA NV 70% 50% Wholesale (=Delta Energy bv)/ Retail (=Delta

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V.

Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. Agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van SNS REAAL N.V. te houden op dinsdag 29 januari 2008 om 13.00 uur op het hoofdkantoor van SNS REAAL N.V., Croeselaan 1, 3521 BJ te

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergaderdatum Juni 2011 Nummer 6352 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten over ontwerp programmabegroting 2012 Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Nadere informatie

Essent sluit zich aan bij RWE en gaat een nieuwe toekomst tegemoet

Essent sluit zich aan bij RWE en gaat een nieuwe toekomst tegemoet PERSBERICHT Essent sluit zich aan bij RWE en gaat een nieuwe toekomst tegemoet Arnhem, 12 januari 2009 Essent kondigt vandaag aan zich te willen aansluiten bij RWE. Essent zal dan deel uitmaken van de

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1139/CSS-CCN I. MELDING 1. Op 10 november 1998

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Eerste halfjaar 13 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant 11 13 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland \Ui/ Provincie POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De gemeenteraden in Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon dhr M.C. ten Dam AD/KAB/KAB Telefoonnummer +31235143147 damm@noord-holland.nl Betreft; inzet provincie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 59. Gemeenteraad. Vergadering 12 mei 2009

Raadsvoorstel 59. Gemeenteraad. Vergadering 12 mei 2009 Vergadering 12 mei 2009 Gemeenteraad Onderwerp : Uitvoering toekomstrategie Essent: voorgenomen verkoop aandelen Essent PLB aan RWE AG. B&W vergadering : 31 maart 2009 Dienst / afdeling : MO.CF & MO.BJZ

Nadere informatie

Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december 2014. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl

Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december 2014. Commissiegriffier Margreeth Trimpe 0118 63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend 1-1 Naam voorstel Nummer SERV-187 Statenvoorstel verkoop aandelen DELTA in Windpark Kreekraksluis B.V. Betreft vergadering Provinciale Staten 12 december

Nadere informatie

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT BEL/ BOSE Gedeputeerde Staten uw contactpersoon J. van der Wal Doorkiesnummer

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters

Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw. mr. C.A. Peters Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2007-32829 Onderwerp Deelverordening vrijwilligerswerk 2007 Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mw.

Nadere informatie

Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij. Voorstel nr.: Verkoop van het aandelenpakket Nuon dat is ondergebracht bij de NV Houdstermaatschappij GKNH.

Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij. Voorstel nr.: Verkoop van het aandelenpakket Nuon dat is ondergebracht bij de NV Houdstermaatschappij GKNH. Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij H. o. p. Motie \ \ x Agendapunt: 13 \ o«v ^ o^coswu* ^ «w ^OON, «o ON, c^^? c^v«^t Voorstel nr.: Verkoop van het aandelenpakket Nuon dat is ondergebracht bij de NV

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Vervolgonderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas Den Haag, augustus 2005 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. L.J. Groenhuijse drs. L.M. van den

Nadere informatie

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013 Strategische review 2013-2017 14 mei 2013 Samenvatting Duidelijke keuze voor positionering als gespecialiseerde, onafhankelijke wealth manager Ons doel is behoud en opbouw van vermogen voor klanten Wij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 75 02 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum EMT/2005/1830

Nadere informatie

Beste. NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten. In dat kader hebben wij de volgende persvraag

Beste. NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten. In dat kader hebben wij de volgende persvraag Redacteur maar een In dat kader hebben wij de volgende persvraag NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten Beste Vriendelijke groeten. Stuur je mij

Nadere informatie

Statenvoorstel 47/09 A

Statenvoorstel 47/09 A Statenvoorstel 47/09 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 2 oktober 2009 Statencommissie : Commissie Ruimte en Milieu, 18 september 2009 Onderwerp Opheffen van interprovinciaal waterschap Zeeuwse

Nadere informatie

Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni :06 Aan: Post Onderwerp:

Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni :06 Aan: Post Onderwerp: Van: Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni 2017 15:06 Aan: Post Onderwerp: voor DIV nalatig pnh Categorieën: VERSEON Titel Verzoek om informatie (Wet openbaarheid van bestuur)

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports Algemene Vergadering van Aandeelhouders Zeeland Seaports datum vergadering: 19 december 2014 agendapunt: datum stuk: onderwerp: vennootschapslening ZSP aan WarmCO2 Inleiding Begin 2013 was de continuïteit

Nadere informatie

Tarievenonderzoek energie

Tarievenonderzoek energie 2013 Tarievenonderzoek energie Vereniging de Vastelastenbond Onderzoek naar het verschil in tarieven voor onbepaalde tijd (slaperstarieven) in de energiemarkt Vereniging de Vastelastenbond 21-5-2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

trends en ervaringen

trends en ervaringen 5 "ntwi''elingen op de energiemar't in het 3uitenland trends en ervaringen 1 "ondiale trends van marktmacht naar staatsmacht "e sterk gestegen vraag en onvoldoende 0itbreiding van de prod04tie- 4apa4iteit

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HRLEM Gedeputeerde Staten De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA S-GRAVEN HAGE Uw contactpersoon Dhr.j. van der Wal

Nadere informatie

Haarlem, 13 maart 2013

Haarlem, 13 maart 2013 Haarlem, 13 maart 2013 2013 21 Onderwerp: Herallocatie EXIN-H middelen binnen het compartiment Sociaal Culturele Infrastructuur van programma Verbetering en Uitbreiding Podia (CC3) naar programma Restauratie

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-151 d.d. 11 mei 2012 (mevrouw mr. E.M. Dil-Stork, voorzitter, mevrouw mr. A.M.T. Wigger en mevrouw. mr. J.W.M. Lenting, leden, met de heer

Nadere informatie

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v.

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Sectorbrede KBG voor landelijke netbeheerders 24 augustus 2012 Efficiëntie GTS Nederlandse wet en regelgevend kader biedt alleen ruimte om een frontier shift vast te

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 16 Planning & Control 10 maart 2009

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 16 Planning & Control 10 maart 2009 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- 16 Planning & Control 10 maart 2009 onderwerp Verkoop aandelen Essent aan RWE Inleiding Op 26 juni 2008 hebben de aandeelhouders ingestemd, met het uitwerken

Nadere informatie

Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde

Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde Aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Brabantlaan 1 s- Hertogenbosch s-hertogenbosch, 20 augustus 2012 Betreft: schriftelijke vragen van CDA en D66 ogv het Reglement van Orde Geacht

Nadere informatie

WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: Nr: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer VOORSTEL

WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: Nr: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer VOORSTEL Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: 17-02-2006 WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: 10-01-2006 Nr: WEB0506268/6 Onderwerp: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 09/43 4 juni 2009 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien. Directie P. Flens R. Monen 22 juni 2009. Verkoop aandelen EZW

Raadsvoorstel. 09/43 4 juni 2009 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien. Directie P. Flens R. Monen 22 juni 2009. Verkoop aandelen EZW Titel Nummer Datum Programma Fase Onderwerp 09/43 4 juni 2009 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Verkoop aandelen EZW Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluiten 1. Brief Intergas d.d. 11 september

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluiten 1. Brief Intergas d.d. 11 september Aan de Raad Made, 4 oktober 2006 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 16 oktober 2006 Onderwerp: Herkapitalisatie Intergas NV Nummer raadsnota: Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus 175 1860 AD Bergen Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M.D. Alles BEL/RI Doorkiesnummer +31235144195 allesm@noord-holland.nl 1

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003 Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Hoogeveen, 12 februari 2003 Onze ref. : DN/SV/ES/ Uw kenmerk : Projectnummer 101496 Inzake Consultatienotitie

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen van lid Crone en lid Van Dam (beiden PvdA) over de overname van Orange door T-Mobile

Antwoorden op de vragen van lid Crone en lid Van Dam (beiden PvdA) over de overname van Orange door T-Mobile Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 26 oktober 2007 EP/MW / 7124192 Onderwerp Antwoorden op de vragen van

Nadere informatie

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 provincie R o L L A N D NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling DBI Registratienummer PZH-2010-161628325 (DOS-2010-0001689) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem INGEKOMEN 3 Gedeputeerde

Nadere informatie

22 mei Presentatie Resultaten eerste kwartaal 2006

22 mei Presentatie Resultaten eerste kwartaal 2006 22 mei 2006 Presentatie Resultaten eerste kwartaal 2006 2 Disclaimer Onderdelen van deze presentatie bevatten vooruitzichten op de toekomst. Deze onderdelen kunnen - zonder beperking - uitspraken bevatten

Nadere informatie

Commissie Bestuur en Middelen

Commissie Bestuur en Middelen Griffie Commissie Bestuur en Middelen Datum commissievergadering : 17 november 2006 DIS-stuknummer : 1239396 Behandelend ambtenaar : Ch. ten Tije Directie/afdeling : E&M Nummer commissiestuk : BM-0465

Nadere informatie

Toelichting. 1. Inleiding

Toelichting. 1. Inleiding Raadsvoorstel nr. : 2002/14 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 26 februari 2002 Agendapunt : 14 Steenwijk, 12 februari 2002. Onderwerp: Splitsingsvoorstel Waterleiding Maatschappij Overijssel Beheer

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Van: Aan: Onderwerp: FW: WOB verzooek Datum: dinsdag 12 september 2017 9:03:48 Houtplein 33 2012 DE Haarlem www noo rd -17011 and n 1 Provincie Noord-Holland Van: Verzonden: woensdag 2 augustus 2017 13:09

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Tweede halfjaar 13 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant il 14 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem INGEKOMEN - 7 JULI 2015 Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-37 d.d. 3 februari 2012 (mr. H.J. Schepen, voorzitter, mevrouw mr. A.M.T. Wigger en mevrouw mr. J.W.M. Lenting, leden en mr. P.E. Roodenburg,

Nadere informatie

Wat is Newco, de portefeuille van Newco en wie vormt het bestuur.

Wat is Newco, de portefeuille van Newco en wie vormt het bestuur. Postbus 7817 1008 AA Amsterdam www.stichtinghomburgbonds.nl SAMENVATTING NEWCO In deze memo informeren wij u over het volgende onderwerp: Wat is Newco, de portefeuille van Newco en wie vormt het bestuur.

Nadere informatie

NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING

NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING 1. Inleiding In het wetgevingsoverleg van 13 februari jl. over het Voorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet in verband met nadere regels

Nadere informatie

Voorstel Instemmen met de Vaststellingsovereenkomst inzake terugbetaling commanditair kapitaal en toetreding tot STIVAM II

Voorstel Instemmen met de Vaststellingsovereenkomst inzake terugbetaling commanditair kapitaal en toetreding tot STIVAM II Aan de gemeenteraad Agendapunt Roden, Onderwerp Nieuw contract voor de verwerking van restafval met de VAM c.a. Voorstel Instemmen met de Vaststellingsovereenkomst inzake terugbetaling commanditair kapitaal

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Gemeente Bergen ìiiiii III 17ip.01614 18/04/2017 Postbus: ZAAKNUMMER: POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De raden van de Noord-Hollandse gemeenten Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

2. Samenstelling van de Raad van Commissarissen 1 (a) Voorstel tot benoeming van de heer P.W. Thomas als lid van de Raad van

2. Samenstelling van de Raad van Commissarissen 1 (a) Voorstel tot benoeming van de heer P.W. Thomas als lid van de Raad van Agenda voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Akzo Nobel N.V. (de "Vennootschap"), te houden op donderdag 30 november 2017 om 14:00 uur in het Hilton Amsterdam Hotel, Apollolaan

Nadere informatie

Voorstel aan gemeenteraad DSO E.R. van der Wel (036) 548 4133 DocMan

Voorstel aan gemeenteraad DSO E.R. van der Wel (036) 548 4133 DocMan Raadsvoorstel/burgerinitiatief: behandeling raadsvoorstel warmtetarieven Almere Stad (RV-24) in samenh... Voorstel aan gemeenteraad DSO E.R. van der Wel (036) 548 4133 DocMan Page 1 of 6 Portefeuillehouder

Nadere informatie

1 Juridisch kader BESLUIT. Directie Toezicht Energie

1 Juridisch kader BESLUIT. Directie Toezicht Energie Directie Toezicht Energie BESLUIT Nummer: 102467_2-3 Betreft: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van de Gaswet

Nadere informatie

Nota. : Commissie FBO : Molestverzekering. : JZ / Kwaliteitszorg. Datum : 21 november Onderwerp

Nota. : Commissie FBO : Molestverzekering. : JZ / Kwaliteitszorg. Datum : 21 november Onderwerp Nota Datum : 21 november 2005 Aan Onderwerp : Commissie FBO : Molestverzekering Opsteller / Telefoon : mr. R.A. Bakker / (023) 5144396 Afdeling / Bureau Bijlage(n) : Afschrift : : JZ / Kwaliteitszorg 1.

Nadere informatie

LME 1 2 NOV 2004. Geachte heer, mevrouw,

LME 1 2 NOV 2004. Geachte heer, mevrouw, LME Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven Aan De aandeelhouders van Essent, NUON, ENECO, DELTA, NRE en Intergas Kopie Raden van Commissarissen, Raden van Bestuur, (Centrale) Ondernemingsraden

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Ons kenmerk Bijlagen

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Betreft: stand van zaken Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. Betreft: stand van zaken Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

1. Waren de plannen van burgemeester Jorritsma vóór de presentatie van 9 januari jl. bij u bekend? Indien ja, sinds wanneer was u op de hoogte?

1. Waren de plannen van burgemeester Jorritsma vóór de presentatie van 9 januari jl. bij u bekend? Indien ja, sinds wanneer was u op de hoogte? Statenfractie CDA De heer M.N.R.C. Deryckere Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043

Nadere informatie

Goedkeuring van de concentratie tussen Euroma Holding B.V. en Clearwood Investment B.V.

Goedkeuring van de concentratie tussen Euroma Holding B.V. en Clearwood Investment B.V. Besluit Euroma/ Intertaste Ons kenmerk : ACM/UIT/448952 Zaaknummer : ACM/17/024889 Datum : 22 januari 2018 Goedkeuring van de concentratie tussen Euroma Holding B.V. en Clearwood Investment B.V. Muzenstraat

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Tweede halfjaar 12 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant 14 uari 13

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Den Haag, 21 april 2017 dossiernummer: 103601 uw kenmerk: telefoonnummer: +31 (0)70 335 35 61 e-mail: m.deregt@advocatenorde.nl Betreft: consultatie

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. P. Platt Telefoon 5115629 E-mail: plattp@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/935 Bijlagen kopiëren: A B & W-vergadering

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland lijlêf POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Gemeente Haarlem T.a.v. wethouder J. Langenacker Postbus 51 1 2003 PB HAARLEM Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mw. E. van Mourik BEL/RO Telefoonnummer 023-5145020

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de Statengriffier, mw. Drs. K. Bolt, Dreef 3, tweede etage 201 2 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M. L. Loef KAB/IBT

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Gemeenteraad van Leiden Gemeente Leiden Bezoekadres Stadhuis Stadhuisplein 1 Postadres Postbus 9100 2300 PC Leiden Telefoon 071-5165165

Nadere informatie

1. De heer J. Smit volmacht te verlenen voor het uitoefenen van stemrecht in de Buitengewone

1. De heer J. Smit volmacht te verlenen voor het uitoefenen van stemrecht in de Buitengewone B en W-nummer 15.0613; besluit d.d. 30-6-2015 BB-nummer 15.058 Onderwerp Enexis Burgemeester en wethouders besluiten: 1. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 1 juli 2015 in te stemmen met het voorstel

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland ' Provincie Noord-Holland Gemeente Wijdemeren POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT BEL/ BOSE Gedeputeerde Staten uw contactpersoon

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp De Kleine Aarde op weg naar een frisse start Status Besluitvormend Voorstel a. in te stemmen met de verantwoording over dossier Triple E en dit dossier af te sluiten; b. het college op

Nadere informatie

Concept uitgeefgroep Bouwstenen van Management en Organisatie

Concept uitgeefgroep Bouwstenen van Management en Organisatie Case Entrance & Security Systems - case, analyse en conclusies (OLO) Hoofdstuk 7 Strategie: samenwerking In het vorige deel van de strategische verkenning hebt u de positioneringsmogelijkheden voor ESS

Nadere informatie

w a< r-q & ^< i*, NOTA VOOR DE RAAD ,2 +3n atum: 22 september 2006 Nummer raadsnota: U * ' n -. i, r* nderwerp: Herkapitalisatie Intergas.

w a< r-q & ^< i*, NOTA VOOR DE RAAD ,2 +3n atum: 22 september 2006 Nummer raadsnota: U * ' n -. i, r* nderwerp: Herkapitalisatie Intergas. ,2 +3n f l M -^*"\ c» i 5 3 15 D C «3 "5. ïï ; ^^ MttAfo^ a< r-q & ^< 0» NOTA VOOR DE RAAD j 1 i*,

Nadere informatie

Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven

Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven CPB Notitie Datum : 6 juli 2006 Aan : Ministerie van Economische Zaken Reactie op SEO-studie naar welvaartseffecten van splitsing energiebedrijven 1 Inleiding Op 5 juli 2006 heeft SEO, in opdracht van

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Den Haag, april 2006 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. M.M. van Liere mr. D.F.J.M.

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. voorgenomen verkoop aandelen Attero Holding NV aan Waterland

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. voorgenomen verkoop aandelen Attero Holding NV aan Waterland zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel bericht_id zaak_zaaknummer Openbare Werken Regnr 2014-3207 B&W dd 1-4-2014 Openbaar Programma Ja, namelijk uitgesteld (één week) Veelzijdige stad in het groen DT

Nadere informatie

Voordracht 49. Haarlem, 25 mei 2000

Voordracht 49. Haarlem, 25 mei 2000 Voordracht 49 Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: Afwikkeling verkoop UNA Bijlagen: - ontwerp-besluit - concept-statuten Stichting Afwikkeling UNA - concept Nadere Overeenkomst Inleiding Bij besluit van 5

Nadere informatie